Nutramigen Råd og opskrifter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nutramigen Råd og opskrifter"

Transkript

1 Nutramigen Råd og opskrifter

2 Hvad er Nutramigen? Nutramigen bruges til at forebygge allergi hos højrisiko børn samt til udredning og behandling af børn med allergi overfor mælkeprotein. I Nutramigen er protein-delen i mælken spaltet til små dele. Jo bedre protein-delen i mælken er spaltet, jo mere sikker er man på, at produktet ikke kan fremkalde allergi. Nutramigen er naturligt fri for gluten og indeholder foruden protein også de kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler, som må tilføres, for at barnet kan vokse og have det godt. Nutramigen gives til spædbørn og børn, som ikke kan tåle komælksprotein, sojaprotein, laktose og galaktose. Nutramigen findes i forskellige udgaver. Nutramigen findes i forskellige udgaver både med og uden LGG. Lactobacillus (LGG) er en unik mælkesyrebakterie, som bidrager til en gavnlig bakterieflora i tarmen. Herved bliver tarmen bedre i stand til at modstå en uhensigtsmæssig overførsel af de allergi-fremkaldende dele, som findes i fødevarer. Nutramigen LGG er udviklet på baggrund af den nyeste forskning inden for allergi området. Nutramigen 2 Nutramigen findes også i en udgave, der er tilpasset de lidt større børns ernæringsbehov. Nutramigen 2 er tilpasset barnets ernæringsbehov fra 4 måneders alderen - se eventuelt side 9 vedr. tidspunkt for anvendelse af Nutramigen 2. Opskrifterne i denne bog kan anvendes til alle udgaver af Nutramigen. Hvis barnet ammes, anbefales der fuld amning indtil barnet er ca. 6 måneder. Derefter kan Nutramigen 2 anvendes.

3 Indholdsfortegnelse side sidst Hvad er allergi 3-4 At begynde med Nutramigen 5-6 Hvordan tilberedes Nutramigen? 7 Hvor meget Nutramigen skal der bruges? 8 Almindelige spørgsmål om Nutramigen 9-10 Dette skal udelukkes ved komælksproteinallergi Kostplan for børn på overgangskost 13 Kostplan til børn mellem 1-3 år 14 Grød, vælling, Nutramigenyoghurt Middagsretter Kager og desserter Hjemmesiden 25 Økonomisk tilskud 26

4 Hvad er allergi? Allergi er en overreaktion i immunsystemet, som er vores krops forsvarsmekanisme. Et sundt immunsystem reagerer, når det ude fra kommende kan være farligt (fx virus, bakterier). Når man får en allergisk reaktion sker der det, at immunsystemet tager fejl og genkender noget harmløst, som om det var noget farligt (fx pollen, husstøvmider eller visse fødevarer). Hvad er komælksproteinallergi? Komælksproteinallergi er en overfølsomhed over for proteindelen af mælken. Symptomer på komælksproteinallergi Symptomerne kan være meget forskellige.hyppigst er reaktion fra huden (fx hudkløe, udslæt, nældefeber og eksem). Omkring en trediedel af de mindste eksembørn (nok flere blandt spædbørn) har en fødevareallergi. Fra mavetarmkanalen ses mavesmerter, kolik, luft i maven, opkastning/gylpen og diarré hyppigst. Af andre symptomer kan ses dårlig trivsel, forstoppelse eller mere sjældent bronkitis (tilbagevendende hvæsen/hoste). Reaktionerne skal kunne fremkaldes, hver gang barnet udsættes for mælk. Forskellen på mælkeallergi og mælkeintolerance? Komælksproteinallergi bruges nu som et samlet udtryk for, at barnet ikke kan tåle mælk. Førhen delte man sygdommen op i mælkeallergi og mælkeintolerance. Den eneste forskel på de to sygdomme er, at ved mælkeallergi kan man måle IgE antistoffer i en blodprøve/priktest, det kan man ikke ved mælkeintolerance. Mælkeintolerance kaldes derfor non-ige medieret allergi. Begge typer af overfølsomhed skal diagnosticeres og behandles med elimination og provokation af mælkeproteiner. I eliminationsperioden kan man fx anvende Nutramigen som erstatning for mælken for at sikre, at barnet får den rigtige ernæring.

5 Hvor hyppigt er komælksproteinallergi? Man regner med at 2-3 % af alle børn reagerer allergisk på komælk. Selv børn der kun ammes kan reagere med symptomer på komælksproteinallergi. I sådanne tilfælde er det den komælk, som moderen drikker/spiser, barnet reagerer på. Hyppigst ses dog symptomer efter, at barnet har fået almindelig modermælkserstatning/vælling/ grød baseret på komælk. Hvordan stiller lægen diagnosen: komælksproteinallergi? Når man skal finde ud af, om et barn har mælkeallergi, er det vigtigt, at det foregår i samarbejde med en læge, der har erfaring med allergi. Desværre findes der ikke en enkel prøve, der kan vise, om man har komælksproteinallergi eller ej. I stedet er man nødt til at benytte sig af henholdsvis elimination (man fjerner mælk i kosten), hvorunder symptomerne skal forsvinde og provokation (man udsætter barnet for mælk), hvorunder symptomerne skal komme igen. Behandling Man skal fuldstændigt undgå almindelig mælk, mælkeprodukter og madvarer, der indeholder mælkeproteiner (OBS! se side 11-12). Som mælkeprodukt bruges så Nutramigen, hvor mælk normalt ville indgå. Der er mulighed for tilskud til Nutramigen og Nutramigen 2, se side 26. Kan komælksproteinallergi forsvinde igen? Ja, udsigten på længere sigt er heldigvis god. Omkring % af børnene tåler almindelige mælkeprodukter igen i 3-års alderen.

6 At begynde med Nutramigen Når man udelukker mælken fra barnets kost er det vigtigt, at mælken erstattes af Nutramigen for at sikre, at barnets ernæringsbehov dækkes. Dette er nødvendigt for barnet, så længe barnet ikke tåler mælk. Nutramigen er det allergiske barns mælk Nutramigen smager lidt anderledes end modermælk og almindelig modermælkserstatning. Dette skyldes, at proteinet er spaltet, så det ikke kan fremkalde allergi. Små børn accepter ofte en ny smag uden problemer. Lidt ældre børn kan have brug for en tilvænningsperiode. Erfaringen viser at børn skal smage på ny mad mange gange før det accepteres. Derfor er det vigtigt, at barnet smager Nutramigen ved hvert måltid, så det kan lære smagen at kende. Ha tålmodighed gi ikke op! Hvordan introducerer man Nutramigen Når barnet ammes Nutramigen kan gives allerede fra 1. leveuge. Hvis barnet ammes eller har fået anden erstatning, kan introduktionen ske langsomt. Det er ikke altid barnet vil tage en sutteflaske til at begynde med, hvis det har været vant til bryst. Man kan evt. forsøge med at ske-made eller give erstatningen i tudekop. Nutramigen kan introduceres efter følgende skema: Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Bland 3/4 erstatning /brystmælk med 1/4 Nutramigenopløsning Bland 1/2 erstatning /brystmælk med 1/2 Nutramigenopløsning Bland 1/4 erstatning /brystmælk med 3/4 Nutramigenopløsning Nutramigenopløsning Et tips er at tilsætte lidt sukker, ½-1 tsk pr. 100 ml. i de første dage og derefter langsomt liste det ud igen. Det er vigtigt, at sukkeret fjernes igen, da et jævnligt sukkerindtag skader tænderne og desuden kun bidrager med tomme kalorier.

7 Et andet tips kan være at gøre Nutramigen blandingen lidt tyndere. Tilsæt en mindre mængde pulver, fx en 1/2-1 måleske til 60 ml vand de første måltider. Det er vigtigt at øge mængden af pulver til den rigtige maengde dvs. 2 målskeer pulver til 60 ml. vand. Dette gøres etapevis. Når du skal introducere Nutramigen til lidt ældre børn Du kan bruge samme tips som til børn, der ammes. Når barnet er nået den alder, hvor barnet må få anden kost ( fx frugt, grød osv.), kan alt, hvad barnet i øvrigt må spise, blandes med Nutramigen. Giv små smagsprøver i begyndelsen og øg derefter mængden efterhånden. Barnet bør smage ved hvert måltid for at få chancen til at lære den nye smag at kende. Smagen af Nutramigen kan varieres med: sukker, vaniljesukker, kanel, kardemomme eller cacao. Blend indledningsvis en lille mængde Nutramigenpulver med fx. juice. Blend Nutramigen blandingen med frugt, fx banan, fersken, æble. Blend lidt Nutramigen pulver i frugtmosen. Kog vælling eller grød på Nutramigen (tag i begyndelsen kun 1/2 mængde pulver). Server frugtmos på grøden. Lav mad og berig maden med Nutramigenpulver. Husk at det er normalt, at børn kun smager en lille bid ved hvert måltid. Giv derfor små og hyppige måltider.

8 Hvordan tilberedes Nutramigen? Antal ml færdig Antal ml Antal strøget mål Nutramigenblanding vand Nutramigenpulver (2,5 dl) En hel dåse, 400 g For rigtig tilberedning følg nøje instruktionerne på dåsen eller indlægssedlen. Et godt tips Du kan nøjes med at hælde kogt vand til et døgns forbrug på rene flasker og stille dem i køleskabet. Når dit barn skal have mad, varmer du vandet til spisetemperatur. Nu tilsættes pulveret, blandingen rystes sammen, og maden er klar til servering med det samme. OBS: Nutramigen kan drikkes både kold og varm, afhængig af barnets alder.

9 Hvor meget Nutramigen skal der bruges? Barnets alder pr. døgn Per måned 0 3 måneder ml 5 8 dåser 4 6 måneder ml 7 10 dåser 7 12 måneder ml 7 8 dåser 1 3 år 18 mål = 600 ml 5 6 dåser Vær opmærksom på at det er individuelt, hvor meget et barn drikker. Et barn over 1 år behøver ca. 6 dl Nutramigen om dagen for at få den rette ernæring. Hvis barnet ikke drikker Nutramigen som mælk eller vælling, kan man berige maden med Nutramigenpulver i stedet for, se kostforslag s dl Nutramigen opløsning = 18 mål Nutramigenpulver Nutramigen giver tilskud af energi, fedt, kulhydrater og værdifulde proteiner. Kalciumindholdet i Nutramigen og Nutramigen 2 er forskelligt. Mængden af daglig indtag af Nutramigen afgør, om barnet skal have ekstra kalk. Tal evt med en diætist, læge, sundhedsplejerske eller apoteket om dit barns behov.

10 Almindelige spørgsmål om Nutramigen Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Spørgsmål: Svar: Lugter og smager Nutramigen som almindelig modermælkserstatning? Nej, det skyldes det specielt behandlede protein. Men med langsom introduktion og lidt tålmodighed lærer de fleste børn at kunne lide det. Børn har ikke samme smags-referencer som voksne. Hvordan opbevarer man Nutramigen? Uåbnet dåse: Ved stuetemperatur, se udløbsdato på dåsen. Åbnet dåse: Ved stuetemperatur, 1 måned fra åbningsdato. Kan Nutramigenpulveret fryses? Ja, det kan det. Det anbefales at fryse det i små portioner. Betyder det noget, om man hælder vandet i pulveret? Pulveret opløses hurtigere og bedre, hvis man hælder pulveret i vandet. Skal vandet koge ved tilberedningen af Nutramigen? Vi anbefaler at koge vandet i mindst 1 minut for at nedsætte risikoen for bakterievækst. Hvornår kan man starte med at anvende Nutramigen 2 og Nutramigen 2 LGG? På pakken står der fra 6 måneder, da vi i Danmark følger WHO s anbefaling om, at barnet bør ammes til 6 måneders alderen. Mead Johnson vælger at følge disse anbefalinger på vores produkter. Såfremt barnet ikke ammes kan Nutramigen 2 og Nutramigen 2 LGG anvendes fra 4 måneder. Kan færdig Nutramigen blanding opbevares i termoflaske? Man må ikke opbevare færdig varm Nutramigenblanding/vælling i termoflaske i længere tid på grund af risikoen for bakterieudvikling. Hvis man af praktiske årsager er nødt til at have en termoflaske med, bør man gøre følgende:

11 Et godt tips Nutramigenblandingen: Tag en termoflaske med kogt, varmt vand med. Mål den rette mængde Nutramigenpulver op og opbevar det tørt i sutteflasken. Ved spisetid hælder man det varme vand i sutteflasken og ryster den kraftigt, så alt pulveret opløses. Er du et sted med mikroovn, kan du blot have kogt koldt vand med i en ren sutteflaske. Mål den rette mængde Nutramigen af og medbring det i en lille pose eller beholder. Opvarm vandet til spisetemperatur (fx i mikroovn) og ryst pulveret ud i vandet. 10

12 Dette skal udelukkes ved komælksproteinallergi Tag forstørrelsesglasset med når du handler og nærlæs varedeklarationerne MÆLK gemmer sig også bag... Animalsk fedtstof Animalsk olie Bagermargarine Fløde Inddampet mælk Kalciumkaseinat Kaliumkaseinat Kasein Kaseinat Lactalbumin Laktose (mælkesukker) Margarine Milkshake Minarine Mælkeprotein Mælkepulver Mælketørstof Natriumkaseinat Ost Risbagemel (i bagerbrød) Skummetmælkspulver Smør Smørolie Sødmælkspulver Tørmælk Ylette Ymer Yoghurt Valle Valleprotein Vallepulver OBS! Mælkesyre indeholder ikke mælkeprotein 11

13 Gode råd om komælksfri diæt Hvis dit barns ernæringsbehov skal tilgodeses, skal du bruge Nutramigen, hvor mælk ellers skulle bruges. Mælkeprodukter Anvend Nutramigen, lav Nutramigenyoghurt (side 19) eller Nutramigen is. Cacaomælk lavet på Nutramigen. (OBS: Dit barn må ikke få ko-, gede- eller fåremælk ej heller uhomogeniseret eller økologisk mælk) Grød/vælling Koges på vand og gryn eller mel. Afkøl til spisetemperatur og tilsæt Nutramigen pulveret (se side 16). Fedtstoffer Mælkefri plantemargarine/margarine bruges til at smøre på brød. I madlavningen bruges vegetabilsk olie eller mælkefri margarine. (OBS: Kærgården, smør, margarine, mayonaise, cremefraiche o.l. indeholder mælk) Morgenmad Morgenmadsprodukter og mysli uden mælkebestanddele kan spises. Anvend kold Nutramigenblanding til at hælde over. (OBS: Færdig købt brød, kager og diverse kagemix kan indeholde mælk. Pas på med rasp, idet der kan være mælk i). Pandekager Laves nemt med Nutramigenblandingen (se side 22). (OBS: færdige Mix pakker, fx. pandekagemix, vafler o.l. indeholder som regel mælk) Sovs/suppe Laves på kogevand (fx. fra grøntsager, kylling el. lign.), mælkefri bouillon, mel og Nutramigen. (OBS: Færdigkøbte sovsejævnere, stuvninger o.l. indeholder som regel mælk). Slik Karameller, nougat, fyldte bolsjer og chokolade kan indeholde mælk. 12

14 Kostplan for børn på overgangskost Følg skemaerne for introduktion af kost som du får af din sundhedsplejerske. I alt mad, som indeholder mælkeprotein (fx modermælkserstatning, alm. mælk, vælling, grød osv.) skal du udskifte mælken med Nutramigen. Mellemmåltider Moset banan med Nutramigenblanding og mælkefri kiks eller mælkefri skorpe Nutramigenshake (se s. 24). Nutramigenvælling (se s. 16). Nutramigenyoghurt med syltetøj eller frugtmos (se s. 19) og et lille stykke brød Frugtgrød med Nutramigen cremefraiche (se s.19) Pandekager med syltetøj og æblemos (se s. 22) Tænk på Nutramigen som barnets mælk. Nutramigen kan drikkes både varm og kold alt efter, hvad dit barn foretrækker. Hvordan kan man berige færdig mad og drikke? 1 mål Nutramigenpulver røres ud i 1 spiseske frugtpuré 2 mål Nutramigenpulver røres ud i 1 lille glas børnemad (mælkefri) 3 mål Nutramigenpulver røres ud i 1 dl færdig frugtgrød 4 mål Nutramigenpulver røres ud i 50 ml vand. Hertil tilsættes 100 ml juice, hybensuppe, rismælk eller havremælk Sojadrik, havredrik, risdrik og lignende Disse drikke har intet med mælk at gøre og kan ikke anvendes som modermælkserstatning eller som fuldgyldige alternativer til komælk. Mælk er en naturlig kilde til mindst 10 forskellige værdifulde næringsstoffer. Ud over protein af høj kvalitet og calcium indeholder mælk en række vitaminer og mineraler. Anbefalinger for spædbarnets ernæring, Sundhedsstyrelsen

15 Kostplan for børn mellem 1 og 3 år Nutramigen behøver som tidligere nævnt ikke kun at blive drukket af flaske, men kan også anvendes som kosttilskud i den daglige madlavning. Nedenfor præsenterer vi et forslag til en kostplan til brug enten i introduktionsperioden, eller hvis dit barn ikke drikker nok Nutramigen. Kostplanen her giver ialt 18 mål Nutramigenpulver, hvilket svarer til 6 dl Nutramigenblanding. Husk at servere mælkefrie drikke til maden. Når der står mål anvendes målet, som findes i Nutramigen dåsen. Måltid Menuforslag Berig med Morgenmad Grød m. mælkefrit margarine 4 mål Nutramigen 1 dl kold tynd Nutramigen blanding 1 mål Nutramigen Mellemmåltid Nutramigenmilkshake fx med banan (fx 1 dl) 3 mål Nutramigen Frokost 1 skive Rugbrød bagt på Nutramigen 1 mål Nutramigen med mælkefrit pålæg Mellemmåltid 1 dl Nutramigen yoghurt Frugtjuice Middag Ris / Spaghetti med Nutramigen-cremefraiche Kødsovs 3 mål Nutramigen 1 mål Nutramigen 1 mål Nutramigen 2 mål Nutramigen Godnatmad Frugtgrød 1 mål Nutramigen Frugtjuice 1 mål Nutramigen Ialt 18 mål Nutramigen Et andet tips kan være at lave Nutramigen-cremefraiche (se opskriften s. 19). Det kan være en vældig god måde at supplere barnets ernæring på, da der indgår mange mål Nutramigen pulver i opskriften. I opskriften foreslår vi, hvordan den kan bruges. 14

16 Grød, vælling og Nutramigenyoghurt Fra 4 måneders alderen kan dit barn være sværere at mætte. Det er en mulighed at tilsætte stivelse i form af fx maizenamel til Nutramigen blandingen (vælling), for at barnet skal kunne holde sig mæt længere (se s. 16). I 4 til 6 månders alderen begynder de fleste børn at være klar til at starte med grød. Hvornår du starter, afhænger af barnets parathed. Angivne måneder i opskrifterne er vejledende for tidligste start tidspunkt. Frugtmos kan med fordel serveres på grøden, da det bedrer jernudnyttelsen og modvirker, at barnet foretrækker frugtmos alene. Hvis dit barn behøver ekstra energi, kan du tilsætte 1 tsk olie eller mælkefri margarine til grød opskrifterne. Alle udgaver af Nutramigen kan anvendes i opskrifterne 15

17 Nutramigenvælling 4 mdr. 2 dl vand 2 tsk majsstivelse (fx. Maizena) 6 mål Nutramigen Rør vand og stivelse sammen i en lille gryde. Lad vællingen koge ved middelvarme ca 1 min. Lad blandingen afkøle til spisetemperatur (max. 40 C). Nutramigenpulveret piskes i (efterhånden kan du gøre portionen større og vællingen mere grødagtig ved at tilsætte mere stivelse). Maizenagrød 4 mdr. 1 1/2 spsk. Maizena 1 1/2 dl vand 5 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Bland koldt vand og Maizena, bring det i kog, kog i et par minutter. Afkøl til spisetemperatur (max. 40 grader) og rør Nutramigenpulveret i grøden. Rismelsgrød 4 mdr. 2 spsk. rismel 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Kog rismel og vand til en grød ved meget svag varme. Afkøl til spisetemperatur (max. 40 grader). Rør Nutramigenpulveret i. Majsgrød 4 mdr. 2 spsk. majsgryn (fx fra Nutana) 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Hæld grynene i kogende vand under piskning. Lad blandingen småkoge i ca. 10 min. Afkøl til spisetemperatur. Rør Nutramigenpulveret i grøden. 16

18 Kartoffel -/ grøntsagsmos 4 mdr. 2 portioner 2 mellemstore kartofler (ca. 150 g) 1 lille gulerod (ca. 100 g) 1/2 dl Nutramigenblanding 1 knivspids sukker 1tsk. (eller mere) mælkefri margarine Kog kartoflerne/gulerødderne i vand til de er gennemkogte (skær i små terninger). Hæld vandet fra og læg grøntsagerne i en skål. Hæld Nutramigenblandingen, den mælkefri margarine samt sukker i. Mos blandingen med el-piskeren eller brug stavblender til den er tilpas jævn. Server straks, da mosen hurtig bliver kold. TIP: Kan opvarmes i mikroovnen og guleroden kan evt. erstattes af andre grøntsager, fx broccoli, blomkål eller squash. Risgrød 6 mdr. 3/4 dl minutris (fx. Pama minutris) 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Bland minutrisene med vand og kog blandingen til en grød (ca. 3-4 min.) Afkøl til spisetemperatur (max. 40 grader). Rør Nutramigenpulveret i grøden. Havregrød 6 mdr. 2-3 spsk. havregryn 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Bring havregryn og vand i kog under piskning, kog i ca. 3 min. Afkøl til spisetemperatur. Rør Nutramigen i grøden. 17

19 Mannagrød 6 mdr. 2 spsk. mannagryn 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Bring vandet i kog, tilsæt gryn under piskning. Lad det simre i ca. 3-5 min. Afkøl til spisetemperatur. Rør Nutramigenpulveret i grøden. På tur grød 6 mdr. 0,75 dl blendede havregryn hældes i en skål 1 1/2 dl kogende vand 4 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Blend havregrynene og hæld det i lukket beholder. Hæld kogende vand i ren termoflaske. Ved tilberedning blandes vand og havregryn. Afkøles til spisetemperatur. Tilsæt Nutramigenpulveret og evt. lidt sukker og vanilijesukker. Opskriften her er god at have med ud, hvis I skal i byen, da den ikke skal koge. Grahamsgrød 8 mdr. 2 spsk. grahamsmel 2 dl vand 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Bring vandet i kog, tilsæt grynene under piskning, kog i 3-4 min. Afkøl til spisetemperatur. Rør Nutramigenpulveret i grøden. 18

20 Nutramigenyoghurt 6 mdr. 2 dl vand 1/2 spsk. kartoffelmel 6 mål Nutramigen evt. 1 tsk. sukker Kog vand og kartoffelmel på svag varme under omrøring, til de første bobler ses. Tag gryden af varmen og lad blandingen afkøle i koldt vandbad. Rør Nutramigenpulveret i, til det bliver en lind dej. Opbevares i en tætsluttende beholder i køleskabet. Serveres som den er, eller iblandet frugt/bærmos, syltetøj eller bananskiver. Frugt/bær yoghurt et lille glas frugtmos (fx. mango eller abrikos) 1-2 mål Nutramigen Bland Nutramigenpulveret direkte ned i frugtmosen, rør rundt og server. Nutramigen-cremefraiche 3 dl vand 3 spsk. maizenamel 12 mål Nutramigen Bland vand og maizenamel og lad det koge under omrøring i ca. 3 min. Afkøl cremen i koldt vandbad. Tilsæt Nutramigenpulveret og pisk til cremen er jævn. Fordi der indgår mange mål Nutramigenpulver i opskriften, er det en god måde at supplere barnets ernæring. En god ide kan være at blande en spiseskefuld Nutramigen-cremefraiche i lidt frugtgrød (enten hjemmelavet eller færdig købt). Du kan også servere en skefuld Nutramigen-cremefraiche på pastaen, risen, kartoflerne, kartoffelmos, øllebrød, havregrød osv. Sovsen kan også suppleres med Nutramigen-cremefraiche. 19

21 Middagsretter Fra 6 måneders alderen er opskrifterne lidt mere varierede. Kød serveres med kartoffelmos og lidt mosede grøntsager, så bliver måltidet komplet. Kødfars til frikadeller eller kødboller Grundopskrift - 2 portioner godt og vel 1/2 dl havregryn eller en moset kogt kartoffel 1/4 dl Nutramigenblanding 1/4 løg 150 g hakket kød 1/4 tsk. salt (kan udelades) evt. hvid peber efter smag Rør havregrynene i Nutramigenblandingen. Lad den trække i ca. 15 min. Riv løget fint. Bland havregrynsblandingen med løg og kød og smag til med salt og peber. Frikadeller Form små kødboller og steg ved middelsvag varme. Husk mælkefri margarine/olie. Kødboller Form små runde boller, læg dem i kogende letsaltet vand og lad dem koge til de flyder op til overfladen. 20

22 Kødsovs Grundopskrift - ca. 2 portioner 100 g hakket kød 1/4 stort løg 1 tsk. mælkefri margarine eller olie 1/4 dåse hakkede tomater (kan udelades) 1 tsk. tomatpuré Ca. 1/2 spsk. Nutramigen-cremefraiche (se s. 19) 1/2 tsk. tørret knust estragon 1/4 fed presset hvidløg (kan udelades) salt og peber efter behag Hak løget fint og steg det gyldentbrunt i fedtstoffet. Tilsæt det hakkede kød og brun det under omrøring. Tilsæt de øvrige ingredienser og lad sovsen koge ved svag varme i 5-10 minutter. Hvid sovs (Bechamelsovs) Grundopskrift - 2 portioner 1/4 Bouillonterning (mælkefri) 3/4 dl vand 1 1/2 spsk. hvedemel 1/4 dl Nutramigenblanding 1/4 spsk. mælkefri margarine 1 knsp. sukker (kan udelades) Hvid eller sort peber efter behag Terningen kommes i kogende vand - melet piskes i. Lad sovsen koge et par minutter, spæd op med Nutramigenblandingen. Tilsæt margarine og salt, peber og sukker. Tips til variationer Tilsæt fx persille, hvidløg, tomatpuré, dild eller presset citron. 21

23 Kager og desserter Pandekager og klatkager er altid populære, og de kan udmærket fryses ned. Server dem på traditionel vis med sukker eller prøv at tilsætte dejen fx en fint revet gulerod, 1/2 dl groft revet kartoffel, 3/4 dl kogt kold ris eller 25 g broccolipuré. Den færdige pandekage kan også fyldes med fx kødfars og gratineres i 5 min. ved 225 C. Pandekager 2 personer 1 3/4 dl Nutramigenblanding (se opskrift side 7) 1/4 dl dansk vand eller andet neutralt mineralvand 1 1/4 dl hvedemel 1 spsk. sukker 1/4 spsk. olie Bland Nutramigen-blandingen og danskvand i en skål. Hæld melet i skålen under omrøring og tilsæt sukker. Dejen skal være helt glat. Lad dejen hvile nogle minutter, gerne et kvarter i køleskabet. Bag pandekagerne på middel varme. Husk at bruge mælkefri margarine. Cacaomælk Cacaomælk skal laves på Nutramigen, og det er bedst at bruge rigtig cacao. Cacao 1/2 spsk. cacao 1/2 spsk. sukker 2 dl Nutramigenblanding Bland cacao og sukker og pisk Nutramigenblandingen i. Bring blandingen i kog. Kan drikkes kold. 22

24 Kanelkage Dej: Glasur: 250 g smeltet margarine (mælkefri) 100 g smeltet margarine 600 g sukker 500 g flormelis 800 g mel 4 tsk. vaniljesukker 8 tsk. kanel 2 spsk. cacao 4 tsk. natron 8 spsk. varm stærk kaffe 1 liter Nutramigenblanding Fedtstof og sukker røres godt sammen. Herefter røres Nutramigenblandingen i. Bland mel med kanel og natron og rør det i sammen med Nutramigenblandingen. Bages i bradepande ved 200 C i ca ½ time. Kagen afkøles lidt og overtrækkes med glasuren. Pynt evt. med lidt hakkede nødder. Glasuren skal røres sammen i en skål og ikke over blus. Nutramigen Rugbrød (2 stk.) 150 g knækkede hvede eller rugkerner eller halvt af hver koges i ½ liter vand i 5 min. 1 liter Nutramigen blanding (1 liter vand + 32 mål Nutramigen) 2 spsk. salt 500 g grahamsmel 500 g groft rugmel 50 g gær Nutramigenblandingen hældes op i en stor røreskål, de kogte kerner med vand røres i. Salt drysses i, og grahamsmel tilsættes. Det hele blandes godt. Gæren smuldres i blandingen, lad det hele stå i et par minutter, til gæren er smeltet. Rør rundt. Tilsæt rugmelet og rør godt igennem. Det er en blød dej, som ikke kan æltes. Fordel dejen i to smurte rugbrødsforme (hver på 1,5 liter).sæt brødene på nederste rille i en kold ovn. Stil termostaten på 150 grader, efter 1 time sættes temperaturen op til 180 grader, og brødene bages yderligere i 2 timer (total bage tid 3 timer). Syntes brødene meget mørke, inden de er færdig bagte, lægges et stykke folie løst hen over dem den sidste halve time af bagetiden. Afkøles på rist. Mens de er lune tages de ud af formene. Brødene må ikke skæres før næste dag. 23

25 Nutramigenmilkshakes En Nutramigenmilkshake er et perfekt mellemmåltid eller en god dessert. Man kan variere smagen i det uendelige brug fantasien! men her er nogle afprøvede varianter, som man kan begynde med. Shaken er bedst, når den serveres rigtig kold. Hver opskrift er beregnet til 1 portion. Banan milkshake 2 dl kold Nutramigenblanding 1/2 banan Peach Melba milkshake 2 dl kold Nutramigenblanding 1/2 banan 1/2 dåse - fersken 1 spsk. ferskensaft (fra dåsen) Prinsesse milkshake 2 spsk. hindbær 2 spsk. blåbær 2/3 banan 4 tsk. sukker 2 dl kold Nutramigenblanding Banan og cacao milkshake 2 dl kold Nutramigenblanding 1/2 banan 4 tsk. cacao Bland ingredienserne til de respektive shakes i en blender eller med en elpisker til en passende konsistens. Server shaken i en tudkop eller i et højt fint glas. Sæt et festligt sugerør i og pynt med bær eller et drys cacao. 24

26 Frikadeller, kagemand og bageopskrifter find flere opskrifter på hjemmesiden På vores hjemmeside vil du kunne finde mange flere opskrifter på mælkefri mad, fx. leverpostej, kager, is med mere. Alle opskrifterne kan printes ud enkeltvis. 25

27 Økonomisk tilskud Der ydes 60 % tilskud til Nutramigen og Nutramigen 2 fra sygesikringen til mælkeallergiske børn. Dette kræver, at lægen udskriver en såkaldt grøn recept som afleveres på apoteket. Det tilrådes fortsat at gemme kvitterningerne på egen-betalingen på de 40 %, da man fortsat kan søge om økonomisk tilskud til dækning af merudgifter hos kommunen efter lov om social service 28, da Nutramigen og Nutramigen 2 er dyrere end de almindelige modermælkserstatninger. Tilskuddet er ikke afhængig af indtægt, men lægeerklæring skal foreligge. Husk at gemme dine kvitteringer fra Apoteket som dokumentation for dine udgifter. 26

28 Du kan få mere information ved at henvende dig til: Mead Johnson Nutritionals telefonrådgivning om mælkefri diæt på telefon: Mead Johnson Nutritionals støtter WHO s anbefaling om, at brystmælk er barnets bedste ernæring. Mead Johnson Nutritionals Lyngby Hovedgade Kgs Lyngby Danmark Tel Fax Tryck

RÅD OG OPSKRIFTER Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil

RÅD OG OPSKRIFTER Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil RÅD OG OPSKRIFTER Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil Indholdsfortegnelse side Hvad er Nutramigen? 3 At begynde med Nutramigen 4-5 Nutramigen til lidt ældre børn 6 Hvordan tilberedes Nutramigen? 7

Læs mere

Råd og opskrifter Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil

Råd og opskrifter Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil Råd og opskrifter Nutramigen 1 Lipil og Nutramigen 2 Lipil Indholdsfortegnelse side Hvad er Nutramigen? 3 At begynde med Nutramigen 4-5 Nutramigen til lidt ældre børn 6 Hvordan tilberedes Nutramigen? 7

Læs mere

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino

Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Tips, råd og opskrifter til dig, der giver dit barn Alfamino Information til forældre Nestlé Health Science støtter amning, og at modermælk er den bedste mad for dit barn. Alfamino er en fødevare til særlige

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans?

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Information, som skal gives af sundhedspersonale. 1 Når man reagerer på komælk, beror det sandsynligvis på Komælksproteinallergi Man er allergisk

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Den første skemad Dansk

Den første skemad Dansk Den første skemad Dansk Egedal Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt: At vælge friske råvarer At skære renset frugt i mindre stykker At

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale Allergiforebyggelse Information, som skal gives af sundhespersonale Indhold Hvem får allergi?... 3 Hvad er allergi?... 3 Hvor kommer allergien fra?... 3 Arvelige risikofaktorer...4 Hvor stor er risikoen

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39

Indkøbsliste. Ugepakken. inderholder i denne uge. Uge 38-39 Uge 38-39 Indkøbsliste Ugepakken inderholder i denne uge 600 gram friskhakket oksekød 650 gram oksekødsgyros 8 stk. fadkoteletter 800 gram kyllingestrimler 2 glas champignon (evt. 500 g friske) 7 fed hvidløg

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens

Opskrifter. i karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 45. mesterslagterens Boller i karry 600 g hakket kalv- og skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk. karry 3 spsk. mel 4 dl bouillon

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Tips og råd ved komælksproteinallergi. Indeholder forslag til opskrifter med Althéra

Tips og råd ved komælksproteinallergi. Indeholder forslag til opskrifter med Althéra Tips og råd ved komælksproteinallergi Indeholder forslag til opskrifter med Althéra Althéra til børn med komælksproteinallergi Allergier bliver mere og mere almindelige, og i dag rammes næsten hvert tredje

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Den søde tands venner

Den søde tands venner Den søde tands venner Ferskenkonfekt* ¾ dl mandler skoldes, smuttes og hakkes groft. 1 dl tørrede ferskner klippes i stykker, der blendes groft i en køkkenmaskine. 1 dl havregryn ristes på en tør stegepande

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 3327-Nestle-opskriftbog-DONE.ind1 1 05/12/08 12:25:22 Kom godt i gang Uanset hvad årsagen er til, at man har brug for ernæringsdrikke,

Læs mere

Anvendelse af Renastart til børn med nyresygdom. Navamedic 2016

Anvendelse af Renastart til børn med nyresygdom. Navamedic 2016 Anvendelse af Renastart til børn med nyresygdom Navamedic 2016 Renastart Tilberedningsanvisning Standardopløsning 20%: Opblanding af 1 måleske (7 gram) og 30 ml vand 1. Vask hænderne grundigt 2. Kog frisk

Læs mere

Allergiforebyggelse. Samarbejder omkring allergi og forebyggelse

Allergiforebyggelse. Samarbejder omkring allergi og forebyggelse Allergiforebyggelse Samarbejder omkring allergi og forebyggelse www.allergiforebyggelse.dk Indhold Hvem får allergi?... 3 Hvad er allergi?... 3 Hvor kommer allergien fra?... 3 Arvelige risikofaktorer...4

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard

EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE. Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard EN GOD KRUMME BØRNEUDGAVE Mia Irene Kristensen & Jacob Damgaard FOF Kursus 5. & 6. december 2010 DET SKAL VI LAVE... Knækbrød Avotella Hjemmelavet smør Koldhævet foccacia Citronbrød Rugbrødslagkage KNÆKBRØD

Læs mere

Bagt tomat og dild laks med ris

Bagt tomat og dild laks med ris Bagt tomat og dild laks med ris 2 dl Nutridrink Protein Abrikos 1 dl piskefløde 1 spsk koncentreret hummerfond 2 spsk tomatpuré 1 spsk sambal oelek 2 spsk koncentreret citronsaft på flaske eller fra frisk

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer:

Sildesalat med karry. Fyldte æg. Ingredienser til 4 personer: Sildesalat med karry Ingredienser til 4 personer: 200 g marinerede sildefileter 3 spsk. cremefraiche 18 % 1 dl yoghurt naturel max. 3,5 % 2 tsk. karry friskkværnet peber 1 stort æble, fx Cox Orange 1 rødløg

Læs mere

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens Marineret kyllingebryst med pasta og gorgonzola sovs 4 marinerede kyllingebryster 2 pakker frisk pasta ½ l madlavningsfløde 1 stykke Gorgonzola ost Fedtstof Lidt jævning Ruccula salat Flutes Steg kyllingebrysterne

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 HVAD KAN JEG SPISE I STEDET FOR? Med denne lille guide giver jeg dig inspiration til,

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens

Opskrifter. Ovnbagte kåldolmer med skinkekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39. mesterslagterens Ovnbagte kåldolmer med skinkekød 600 g hakket skinkekød 200 g finthakkede champignoner 25 g smør 2 spsk. hvedemel 1 finthakket løg 100 g hytteost 1 tsk. groft salt 8 hvidkålsblade 1 liter vand 1 tsk groft

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør

Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare. 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Forloren hare med vildt sauce. 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld sødmælk i en

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens

Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Kostråd når appetitten er lille og kroppen har brug for ekstra Patientinformation Hospitalsenheden Horsens Under indlæggelse Spørg plejepersonalet efter ugens menukort - så kan du forberede dig og vælge,

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud

Gode råd om mad og ernæring ved kæbeoperation. og kæbebrud Patientinformation Aarhus Universitetshospital Afdeling O og HOJ O-ambulatorium og sengeafdeling Tlf. 7846 2927 og 7846 3203 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.kaebekir.auh.dk Gode råd om mad og ernæring

Læs mere

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød

Brød med SPC Flakes Ca g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød Brød med SPC Flakes Ca. 3.75 g SPC Flakes pr. skive ved 20 skiver pr. brød 150 g. SPC Flakes 7 dl. vand 50 g. gær 2 tsk. salt 1 ½ spsk. sukker 1 ½ spsk. olie 2 dl. yoghurt naturel (eller andet surmælksprodukt)

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

12 Mad til kræsne ganer

12 Mad til kræsne ganer 12 Mad til kræsne ganer Mad til kræsne ganer 12 indeholder opskrifter på 8 af vores populære desserter Blommeclafoutis 2 tærteforme a 23 cm Mørdej: 300 g mel 150 g blødt smør 100 g flormelis 1 æg ¼ tsk.

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner

Grød Brød. med fuldkorn, frø og kerner udviklet af Grødgrisen Grød Brød med fuldkorn, frø og kerner grødboller med rug solsikkekerner, hørfrø og tranebær 14 stk. koldhævede grødboller En lækker og velsmagende fuldkornssnack også god til madpakken.

Læs mere

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Brød og kager uden gluten, korn og mælk Brød og kager uden gluten, korn og mælk Dette opskriftshæfte er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner fysisk som psykisk efter indtagelse af

Læs mere

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat Madværkstedets Juni 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling Kokospande med appelsinmarinerede svinekoteletter Juni 1 Dag 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat

Læs mere

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper

Opskrifter. Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad. Supper Opskrifter Supper Saucer Tilbehør Desserter Varme og kolde drikke Babymad Supper Grøntsagssuppe af rå grøntsager 1 kogt kartoffel 1 gulerod, 1 tomat En lille smule peber Selleri, agurk osv. efter smag

Læs mere

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK

Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Idéer og opskrifter med Fresubin DRINK Fresubin 2 kcal DRINK 2 Idéer med Fresubin 2 kcal DRINK Frugtsalat Skær dine foretrukne frugter og bær og hæld 1 afkølet flaske Fresubin 2 kcal DRINK Abrikos- Fersken

Læs mere

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN)

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN) VEGETAR RETTER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) KARTOFFELFRIKADELLER VARM CHAMPIGNON PATE' SELLERIPOSTEJ GULERODSPOSTEJ GRØNSAGSTERRIN STEGT RØDBEDEFARS GRØNSAGSFRIKADELLER MED RÅ GRØNSAGER GRØNSAGSFRIKADELLER

Læs mere

En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost. Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1

En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost. Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1 En forældreguide om komælksproteinallergi: Fra diagnose til overgangskost Nutramigen_Weaning_Broschyr_DK_120926.indd 1 2012-09-27 09.21 Hvad er komælksproteinallergi? Komælksproteinallergi (KMPA) er en

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33 MESTERSLAGTERENS THAI NUDELSALAT MED BØNNER OG KÅL 200 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål, f.eks. spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt evt. 1 frisk chili 600 g hakket oksekød, ca. 10% fedt 4-6

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Æblekage med rugbrød.

Æblekage med rugbrød. Æblekage med rugbrød. Ingredienser: 150 g rugbrød 75 g smør 75 g farin 1 æg 75 g mel 1 tsk bagepulver 1 tsk stødt kanel 3/4 dl mælk 2-3 æbler 1 spsk kanelsukker Sådan gør du: 1. Tænd ovnen på 200 grader.

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad Dansk - tigrinsk Sundhedsplejen Brønderslev Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt:

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 17 MESTERSLAGTERENS SKINKEGRYDE MED TOMAT OG PAPRIKA 600 g skinkekød i tern ½ tsk. smør 1 dåse koncentreret tomatpuré 1 knust fed hvidløg 1 tsk. tørret timian 1 spsk. paprika ½ liter bouillon 5 gulerødder i skrå skiver (ca.

Læs mere

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt.

Eriks Mad og Musik. Tema: Brunch. Bland mel, sukker, natron og salt og pisk blandingen i skålen lidt efter lidt. Eriks Mad og Musik.september 00 Tema: Brunch Varm Chokolade l sødmælk - spsk kakao 00 g mørk chokolade på 0-70% spsk sukker Piskefløde Hæld mælken i en tykbundet gryde og læg forsigtigt et par teskefulde

Læs mere

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat

Madværkstedets. Madplan Maj 1. Kalkungryde med ris og broccolisalat. Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan. Frikadeller med kartoffelsalat Madværkstedets Maj 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Tigerrejer med pasta, pinjekerner og parmesan Frikadeller med kartoffelsalat Maj 1 Dag 1 Kalkungryde med ris og broccolisalat Dag 2 Tigerrejer

Læs mere

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com

Smagsdanner Claus Angelo w smagsdanner.dk t 2465 2279 m smagsdanner@gmail.com Øvelse 1 a) Forsøg med kartoffelgrød/mos og kartoffel stivelse Formål: At konstatere forskelle i konsistens ved forskellig metodebrug af kartoffelmels stivelse. - ½ kg skrællede kartofler i tern - 1 L

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens

Opskrifter. Farsrulle med fyld. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 26. mesterslagterens Farsrulle med fyld og kartoffelgratin 600 g hakket kalv og skinke 3 skiver franskbrød uden skorpe 2 dl mælk 1 æg 1 tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 tsk. tørret oregano Udblød franskbrødsskiverne i

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør

Jule menu Stegte sild i eddikelage. Karrysalat / æggesalat (Til sildemaden) Ingredienser: Forklaring: 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Jule menu 2013 Stegte sild i eddikelage 5 Sildefilet Rugmel, groft Smør Lage: 4 dl. Eddike 1 dl. Vand 150 gram Sukker 4 laurbærblade 12 Peberkorn, sorte * 1 Løg Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 03 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY 600 g hakket skinkekød 1½ tsk. salt ½ tsk. peber 1 æg 1 løg ½-1 dl hvedemel 1-1½ dl mælk fx minimælk Karrysauce 1 løg 30 g smør/margarine 1-2 tsk karry 3 spsk mel 4 dl bouillon 1 syrligt

Læs mere

BØRNENES LIVRETTER. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

BØRNENES LIVRETTER. AMA-tips.dk. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken BØRNENES LIVRETTER Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken KYLLING I KARRY MED KOKOS OG "SKJULTE" VITAMINER 4 Personer BØRNENES LIVRETTER giver ny inspiration til hverdagsmaden I

Læs mere

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag.

Variation: nogle af mandlerne kan erstattes med nødder, og de forskellige frø kan varieres efter smag og behag. Det daglige brød Hjernekernebrødet kloge-åge En sandkageform (cirka10x25 cm) smøres med et godt lag 200 g mandler (med hinde) og 100 g solsikkefrø blendes sammen og hældes i en stor skål. 100 g hørfrø

Læs mere

Opskrifter. Oksegryde. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18. mesterslagterens

Opskrifter. Oksegryde. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 18. mesterslagterens Oksegryde med bacon 600 g oksekød i tern 300 g bacon 200 g løg 250 g champignons Salt Peber 1tsk. paprika 1dl tomatpuré 2 dl piskefløde 50 g smør Skær bacon, løg, champignon i tern. Sauter bacon af i gryden

Læs mere

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens

Opskrifter. Kødboller i rød karry. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 27. mesterslagterens Kødboller i rød karry og kokosmælk 600 g hakket kalv og skinke 1-1½ tsk. salt ½ tsk. peber 2 æg 1 løg ½ hvedemel 1½ dl mælk fx letmælk 1 spsk. olie eller 15 g smør/margarine 1 tsk. rød karrypasta eller

Læs mere

Opskrifter - småt og godt

Opskrifter - småt og godt Til patienter og pårørende Opskrifter - småt og godt Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hvorfor småt og godt? Før operation og efter sygdom har din krop brug for ekstra mad og drikke. For at

Læs mere

Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki

Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki Mandag d. 20 1,250 kg kyllingefilet 100 g fedtstof 2½ agurk 1 tsk. salt 5 fed hvidløg 5 dl creme fraiche 2 spsk. olie Kartofler Kylling: 1. Krydder kyllingefileterne

Læs mere

OPSKRIFTER FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 16 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 16 MESTERSLAGTERENS FARSBRØD MED ASPARGES, PASTA OG MANDEL 1 farsbrød 300 g pasta, gerne penne 500 g friske grønne asparges 100 g parmesan, friskrevet ½ dl olie 2 spsk. hvidvinseddike Piri piri chili, eller almindelig chilipulver

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27

Opskrifter. Moussaka med squash og græsk yoghurt. Fremgangsmåde. Ingredienser. Pandekager. Yoghurtlag. Uge 27 Moussaka med squash og græsk yoghurt Pandekager 600 g hakket oksekød 1-2 stk. hakket løg 2 gulerødder i tern 2 fed hvidløg hakket 2-3 stk. tomater i tern 1 spsk. oregano 1 tsk. allehånde 1 stk. squash

Læs mere

Opskriften på julehygge...

Opskriften på julehygge... Opskriften på julehygge... Juleopskriftsamling nr. 3 Kvalitet er den bedste opskrift. ... julebag der skaber julehygge Julen er den dejligste tid på året, hvor man tager sig tid til at nyde, forkæle og

Læs mere