Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet"

Transkript

1 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Tracé- og belægningstyper Oktober 2010 Udgivelsesdato

2 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 2 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Letbaner i delt tracé med fodgængere (A) 5 Letbaner i særligt tracé (B) 10 Letbaner i eget tracé (C) 18 Letbaner i særligt smalle gaderum (D) 20 Belægninger (E) 22

3 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 3 Introduktion I dette billedkatalog findes fotos taget under studieture til en række større udenlandske byer med letbaner. Fotoene viser både positive og negative erfaringer, som kan bruges i forhold til letbaneprojektet i Århus-området. Af nedenstående tabel fremgår det, på hvilket tidspunkt billederne fra de forskellige steder er taget. Sted Tidspunkt Heidelberg / Kirchheim april 2010 Saarbrücken / Riegelsberg april 2010 Strasbourg april 2010 Mulhouse april 2010 Basel april 2010 Freiburg april 2010 Karlsruhe april 2010 Det ønskes med dette billedkatalog at illustrere problematikker, som opstår i forbindelse med anlægget af en letbane, samt vise, hvorledes disse problematikker kan imødegås. Derudover skal kataloget inspirere til alternative og kontekstafhængige løsninger. Ved hvert billede er der angivet en forklarende billedtekst samt en nummerering af billedet, som kan benyttes, hvis man ønsker at rekvirere billedet fra Midttrafik. Nummereringen består af et bogstav og et tal, hvor bogstavet angiver, hvilket emne billedet hører ind under, f.eks. parkering, og tallet angiver billedets nummer. Ved gengivelse af billederne bedes kildehenvisning oplyses. Dette billedkatalog er opdelt i fem emner: letbaner i delt tracé med fodgængere (A), letbaner i særligt tracé (B), letbaner i eget tracé (C), letbaner i særligt smalle gaderum (D) og belægninger (E). Definitioner I dette billedkatalog præsenteres eksempler på tre typer tracéer - delt tracé, særligt tracé og eget tracé. Delt tracé En letbane i delt tracé angiver strækninger, hvor letbanen forløber i blandet trafik, dvs. sammen med biltrafikken eller cyklister og fodgængere uden nogen form for fysisk adskillelse. Letbaner i delt tracé forekommer oftest i cen-

4 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 4 trale byområder, hvor der er mange lette trafikanter, eller på strækninger, hvor der ikke kan tilvejebringes nok plads til et selvstændigt letbanetracé. Særligt tracé En letbane i særligt tracé ligger typisk parallelt med kørebaneareal eller indenfor kørebanearealet og er adskilt fra biltrafikken med minimum en kantlinje og typisk også med en kantsten. Et særligt tracé er således et gadeafhængigt tracé, som typisk anvendes på trafikerede veje i byområde. Eget tracé En letbane i eget tracé ligger typisk uden for eksisterende vejudlæg og forekommer sjældent i byområder. Letbanen vil typisk køre med høje hastigheder på strækninger i eget tracé.

5 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 5 Letbaner i delt tracé med fodgængere (A) Figur A1 En dobbeltsporet letbane i delt tracé med fodgængere fra Strasbourg. Letbanetracéet er etableret med en stenbelægning ovenpå letbaneskinnerne, som afviger fra asfaltbelægningen i resten af fodgængerområdet i gaden, hvilket er med til at tydeliggøre letbanetracéet. Da der ikke er niveauspring i gadetværsnittet, har letbanetoget vigepligt for fodgængerne. Figur A2 Et eksempel på, at der også kan være cyklister at tage hensyn til på strækninger, hvor letbaner deler tracé med fodgængere. Cyklisters krydsning af letbanens sporrille kan være forbundet med en risiko for at køre ned i rillen, og derfor bør cyklisters krydsning ske vinkelret på letbanesporet. Fra Strasbourg.

6 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 6 Figur A3 Et knudepunkt for letbanen i Strasbourg, hvor to tracéer krydser hinanden. Det er samtidig et af de væsentligste standsningssteder, og knudepunktet er derfor præget af meget krydsende fodgængertrafik. Figur A4 Et eksempel på hvordan et letbanetracé i fodgængerområde kan tydeliggøres ved anvendelse af afvigende belægning. Fra Strasbourg.

7 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 7 Figur A5 Et andet knudepunkt i det centrale Strasbourg, hvor letbanen forløber forbi Place Kléber. Strækningen er et af de mest benyttede fodgængerområder i den centrale del af byen. Figur A6 En dobbeltsporet letbane i delt tracé med fodgængere fra Karlsruhe. Der er lagt en stenbelægning ovenpå letbaneskinnerne. En fodgængerovergang over letbanen er markeret med en jævn stenbelægning. Letbanen har vigepligt for fodgængerne, da der ikke er niveauspring i gadetværsnittet.

8 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 8 Figur A7 En fodgængerovergang på en letbanestrækning i det centrale Mulhouse, hvor letbanen deler tracé med fodgængere. Her bliver letbanetoget styret af et signal. Figur A8 En strækning fra Riegelsberg i Tyskland, hvor letbanen deler tracé med biltrafikken i den ene kørebane, mens letbanen forløber i et særligt tracé langs med den anden kørebane.

9 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 9 Figur A9 En dobbeltsporet letbane i delt tracé med biltrafik fra Riegelsberg i Tyskland. Letbaneskinnerne er i begge retninger placeret inden for de to kørebaner, og letbanetogene skal således køre efter samme forhold som biltrafikken, hvilket bl.a. betyder, at letbanen ikke kan prioriteres i de signalregulerede kryds.

10 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 10 Letbaner i særligt tracé (B) Figur B1 Eksempel på et enkeltsporet letbanetracé, som er placeret mellem to kørebaner, fra Kirchheim i Tyskland. Letbanetracéet er adskilt fra kørebanerne med en kantsten, og letbaneskinnerne er placeret i kantstenshøjde. Letbaneskinnerne er placeret i en asfaltbelægning. Figur B2 Eksempel på et enkeltsporet letbanetracé parallelt med kørebanen, fra Karlsruhe i Tyskland. Letbanetracéet er også her adskilt fra kørebanen med en kantsten, og letbaneskinnerne er placeret i kantstenshøjde. Letbaneskinnerne er placeret i en stenbelægning, som afviger fra kørebanen.

11 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 11 Figur B3 Eksempel på et dobbeltsporet letbanetracé, som er placeret mellem to kørebaner, fra Karlsruhe i Tyskland. Letbanen er adskilt fra kørebanerne med en kantsten, og der er etableret et grønt tracé med en græsbelægning omkring letbaneskinnerne. Figur B4 Eksempel på et dobbeltsporet letbanetracé, som er placeret mellem to kørebaner, fra Rieselfeld i Freiburg. Der er etableret et grønt tracé med en græsbelægning omkring letbaneskinnerne samt en trærække ud mod de to kørebaner.

12 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 12 Figur B5 Dobbeltsporet letbantracé fra Rieselfeld i Freiburg, hvor letbaneskinnerne er placeret i en asfaltbelægning, som føres igennem et kryds med en sidevej. Figur B6 En dobbeltsporet letbane fra Vauban i Freiburg, som forløber i et grønt tracé mellem to kørebaner, hvor der er flere restriktioner for biltrafikken.

13 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 13 Figur B7 En dobbeltsporet letbane fra Karlsruhe på en strækning, hvor der ikke er biltrafik. Letbanetracéet er adskilt fra fodgængerarealerne langs med tracéet med dels en afvigende belægning og dels en stelerække.

14 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 14 Figur B8 Et dobbeltsporet, grønt letbanetracé i midten af kørebanearealet set fra oven. Fra Mulhouse.

15 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 15 Figur B9 Et dobbeltsporet letbanetracé, der forløber gennem en rundkørsel i Mulhouse. Tracéets grønne profil bevares gennem rundkørslens midterø. Figur B10 Letbanetracéet gennem rundkørslen set fra nærmeste standsningssted. Den cirkulerende trafik i rundkørslen afvikles gennem signaler, som er opstillet ved krydsning med letbanetracéet i cirkulationsarealet.

16 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 16 Figur B11 Et dobbeltsporet letbanetracé, der forløber langs med en tosporet vej, fra Mulhouse. Tracéets grønne profil afbrydes ved krydsning med veje og fodgængerovergange. Figur B12 Et dobbeltsporet letbanetracé langs med en tosporet vej fra Mulhouse. Langs med letbanetracéet forløber en gang- og cykelsti. Midt på billedet ses en krydsningsmulighed for fodgængere og cyklister. I baggrunden ses et af de karakteristiske standsningssteder på strækningerne uden for bymidten.

17 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 17 Figur B13 Et enkeltsporet letbanetracé langs med en tosporet vej fra Riegelsberg i Tyskland. Letbanetracéet er etableret i en asfaltbelægning og adskilt fra kørebanen med en kantsten. Figur B14 Et dobbeltsporet letbanetracé langs med en tosporet vej fra Strasbourg. Mellem letbanetracéet og kørebanen er der etableret et areal, som krydsende fodgængere kan anvende, når de skal holde tilbage for letbanetog.

18 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 18 Letbaner i eget tracé (C) Figur C1 I Saarbrücken forløber letbanen i eget tracé på jernbanespor på de ydre dele af linjerne. Her set fra et standsningssted, hvor letbanetoget skal være udstyret med udskydelige trin for at sikre indstigning direkte fra perron.

19 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 19 Figur C2 I Mulhouse skal en ny regional letbanestrækning forløbe i sit eget tracé langs med det eksisterende jernbanespor. Her er et billede fra anlægsfasen. Figur C3 I Karlsruhe forløber en af letbanelinjerne i eget tracé på en kort strækning, hvor en bygning er nedrevet for at give letbanetracéet et mere direkte forløb.

20 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 20 Letbaner i særligt smalle gaderum (D) Figur D1 På en delstrækning i Kirchheim er letbanen etableret i et enkeltsporet tracé på bekostning af den ene kørebane. Trafikken er således ensrettet, og hastighedsgrænsen er reduceret til 20 km/t. Letbanetogene kan kun passere hinanden ved standsningssteder, hvorfor biltrafikken må vente ved nærmeste signalanlæg (se billede th.). Figur D2 På denne strækning i Kirchheim er der indført kørselsforbud i den ene retning, hvor der er lagt skinner for et enkeltsporet tracé ned i kørebanen.

21 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 21 Figur D3 Selvom der er kørselsforbud i den ene retning, er svingning over letbanesporet opretholdt. Figur D4 Da der ikke er plads til at etablere to spor på denne strækning i Kirchheim, må letbanetoget afvente signal om, at sporet er ledigt frem til næste standsningssted, hvor der er to spor.

22 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 22 Belægninger (E) Figur E1 Eksempel på et letbanetracé med en grøn belægning fra Freiburg. Figur E2 Eksempel på et letbanetracé etableret i en stenbelægning fra Freiburg.

23 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 23 Figur E3 Nærbillede af et letbanespor, hvor der er etableret en græsbelægning omkring skinnerne. Figur E4 Eksempel på et letbanetracé etableret i en stenbelægning fra Karlsruhe. Det ses, hvordan afvanding af arealet mellem skinnerne og selve rilleskinnen sker ved hjælp af dræn.

24 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 24 Figur E5 Eksempel på et enkeltsporet letbanetracé etableret i en asfaltbelægning fra Kirchheim. Tracéet er adskilt fra kørebanen med en kantsten. Figur E6 Eksempel på et belægningsskift, hvor letbanetracéet skifter fra at forløbe i et grønt tracé til et område med krydsende fodgængere ved forpladsen til banegården i Mulhouse.

25 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 25 Figur E7 En fodgængerovergang på forpladsen til banegården i Mulhouse, som er markeret med en afvigende stenbelægning i forhold til letbanetracéet.

26 Billedkatalog - Tracé- og belægningstyper 26 Figur E8 Eksempel på hvordan både rilleskinnerne og arealet mellem skinnerne afvandes ved brug af riste. Fra Strasbourg.

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Signaler og skiltning 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Signaler og skiltning Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog -

Læs mere

Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - erfaringer fra letbaner i udlandet Overordnet trafikpolitik og trafikplanlægning Oktober

Læs mere

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Perroner og materiel 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Perroner og materiel Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog - Perroner

Læs mere

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet

Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Billedkatalog - Master og ophæng 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Billedkatalog - Erfaringer fra letbaner i udlandet Master og ophæng Oktober 2010 Udgivelsesdato 05.10.2010 Billedkatalog - Master og

Læs mere

Erfaringskatalog - studietur til Tyskland og Frankrig 13-16. april 2010

Erfaringskatalog - studietur til Tyskland og Frankrig 13-16. april 2010 Erfaringskatalog - studietur til Tyskland og Frankrig 13-16. april 2010 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Erfaringskatalog - studietur til Tyskland og Frankrig 13-16. april 2010 Arbejdsnotat September

Læs mere

Baggrundsrapport for vejregelarbejdet med BRT og letbaner

Baggrundsrapport for vejregelarbejdet med BRT og letbaner Vejdirektoratet Baggrundsrapport for vejregelarbejdet med BRT og letbaner Teknisk rapport Marts 2012 COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk

Læs mere

F A X E K O M M U N E

F A X E K O M M U N E F A X E K O M M U N E VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV BILAG Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse BILAG A. VINTERVEJKLASSER, VEJTYPER, SERVICEMÅL OG METODER... 3 BILAG B. VINTERSTIKLASSER, STITYPER, SERVICEMÅL

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Odense Letbane - etape 1. notat til VVM-anmeldelse. 1 Letbane i Odense

Indholdsfortegnelse. Odense Letbane - etape 1. notat til VVM-anmeldelse. 1 Letbane i Odense notat til VVM-anmeldelse Odense Letbane - etape 1 COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Letbane i Odense 1 11 Letbanen binder byen sammen

Læs mere

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade

Notat. Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Notat Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Hillerødgade Hillerødgade er i Kommuneplanen klassificeret som overordnet trafikvej og fortsætter i begge ender af vejen ind i Københavns Kommune.

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

Håndbog for letbaner i vejkryds

Håndbog for letbaner i vejkryds Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsens

Trafik- og Byggestyrelsens Trafik- og Byggestyrelsens sikkerhedskonference Nye vejregelhåndbøger om letbane på strækninger og standsningssteder Mogens Møller mm@viatrafik.dk 1 Letbanehåndbøger Formålet med letbanehåndbøgerne er

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar.

Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Anlæg 27-07-2015 Bilag 5, forvaltningens kommentarer til Indre By Lokaludvalgs høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt Indre By Lokaludvalg

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012.

Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen, revision 2012. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen er beliggende i Tranbjerg syd for Århus. Skolerne har ca. 1.150 elever fordelt på 0.-10. klassetrin. SFO og klub er

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej.

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. 8 GUG SKOLE Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. Figur 114. Skoleruter til Gug Skole. Vejene Sønder Tranders Vej, Solhøjsvej og Landlystvej

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

Hasselager Skole, revision 2012.

Hasselager Skole, revision 2012. Hasselager Skole, revision 2012. Hasselager Skole er beliggende i Hasselager vest for Aarhus. Skolen har ca. 700 elever fordelt på 0.-9. klassetrin. Ved skoleforliget i 2012 er Hasselager Skole fusioneret

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej.

Indholdsfortegnelse. Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV. Aalborg Kommune. - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej. Aalborg Kommune Nye Vejanlæg Aalborg Syd, VVM/MV - Krydsudformning Hobrovej ved Dallvej og Nibevej Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77

Læs mere

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 VARDE KOMMUNE VURDERING AF SKOLEVEJ TIL AGERBÆK SKOLE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling

Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Københavns Kommune Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park Trafik og Plan, Trafikafvikling Tlf.: 33 66 35 90, Fax: 33 66 71 31, E-mail: helar@btf.kk.dk NOTAT DATO : 8. oktober 2004 TIL : Vejdirektoratet

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

temaanalyse Ulykker i signalregulerede kryds 2001-2010

temaanalyse Ulykker i signalregulerede kryds 2001-2010 temaanalyse Ulykker i signalregulerede kryds 2001-2010 DATO: December 2011 FOTO: Vejdirektoratet. ISBN NR: 9788770606400 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 2011 2 Ulykker i Signalregulerede kryds

Læs mere

Sikre rundkørsler. Søren Underlien Jensen. Indlægget er baseret på to projekter:

Sikre rundkørsler. Søren Underlien Jensen. Indlægget er baseret på to projekter: Søren Underlien Jensen Sikre rundkørsler Indlægget er baseret på to projekter: Cyklisters sikkerhed i rundkørsler finansieret af Cykelpuljen - Systematisk litteraturstudie - Før-efter uheldsevaluering

Læs mere

Cyklisters sikkerhed ved krydsning af letbane i signal- og vigepligtsregulerede kryds

Cyklisters sikkerhed ved krydsning af letbane i signal- og vigepligtsregulerede kryds Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

ISTEDGADE TRAFIKREGULERING OG BORGERINVOLVERING REVIDERET LØSNINGSFORSLAG

ISTEDGADE TRAFIKREGULERING OG BORGERINVOLVERING REVIDERET LØSNINGSFORSLAG ISTEDGADE TRAFIKREGULERING OG BORGERINVOLVERING REVIDERET LØSNINGSFORSLAG Efter et engageret borgermøde, onsdag den 7. oktober 2009, hvor Jes Vagnby Arkitektur og Identitet i samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg

Læs mere

HÅNDBOG LETBANER I VEJKRYDS ANLÆG OG PLANLÆGNING MARTS 2016. Høringsudgave

HÅNDBOG LETBANER I VEJKRYDS ANLÆG OG PLANLÆGNING MARTS 2016. Høringsudgave HÅNDBOG ANLÆG OG PLANLÆGNING MARTS 2016 Høringsudgave FORORD Denne håndbog omhandler udformning og regulering af letbaner i vejkryds, og er den første håndbog i vejregelserien om letbaner. Håndbogen er

Læs mere

STOPPESTEDER PÅ SUPERCYKELSTIER. Projeksekretariatet for Supercykelstier maj 2014

STOPPESTEDER PÅ SUPERCYKELSTIER. Projeksekretariatet for Supercykelstier maj 2014 STOPPESTEDER PÅ SUPERCYKELSTIER Projeksekretariatet for Supercykelstier maj 2014 STOPPESTEDER PÅ SUPERCYKELSTIER Indledning Supercykelstierne er et højklasset netværk af cykelruter, der især er målrettet

Læs mere

Furesø Kommune. Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Idékatalog. NOTAT 20. juni 2011 mkk/rar

Furesø Kommune. Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Idékatalog. NOTAT 20. juni 2011 mkk/rar Furesø Kommune Farum bymidteanalyse Idékatalog NOTAT 20. juni 2011 mkk/rar 0 Indholdsfortegnelse 1 Fodgængervenlig by og cykelvenlig by... 2 1.1 Cykelvenlig by... 2 1.2 Fodgængervenlig by... 4 2 Parkeringsstrategi...

Læs mere

Undgå højresvingsulykker. Vej- og trafiktekniske tiltag i signalregulerede kryds

Undgå højresvingsulykker. Vej- og trafiktekniske tiltag i signalregulerede kryds Undgå højresvingsulykker Vej- og trafiktekniske tiltag i signalregulerede kryds Undgå højresvingsulykker Forebyg ulykkerne mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister i signalregulerede

Læs mere

LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN

LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN HVAD ER EN LETBANE? En letbane er en slags tog, men ikke helt. Letbanen kører godt nok på skinner, men vognene er mindre og lettere end et tog. En letbane kører

Læs mere

2 - Østerbrogade-linjen

2 - Østerbrogade-linjen Stamblad for strækning med signalanlæg 2 - Østerbrogade-linjen Endepunkterne af strækningen er Svanemøllen og Kongens Nytorv. Østerbrogade-linjen inkluderer Svanemøllebro, Østerbrogade, Dag Hammarskjolds

Læs mere

Svar: Vi søger trygheden for cyklisterne. Vi vil hellere reducere på asfaltbredden end på rabatten. Vi bruger også den brede rabat til afvanding.

Svar: Vi søger trygheden for cyklisterne. Vi vil hellere reducere på asfaltbredden end på rabatten. Vi bruger også den brede rabat til afvanding. Aalborg Kommune Anlæg BLF By- og Landskabsforvaltningen Stigsborg Brygge 5 DK-9400 Nørresundby Att: Gitte Fogedgaard Gitte.fogedgaard@aalborg.dk Mette Halgaard Mette.halgaard@aalborg.dk Vodskov, 8. december

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

CYKELSIKRE LETBANEKRYDSNINGER I BYER TRAFIKSIKKERHEDSMÆSSIG GENNEMGANG AF 7 UDVALGTE SIGNAL- OG VIGEPLIGTSREGULEREDE KRYDS METROSELSKABET I/S

CYKELSIKRE LETBANEKRYDSNINGER I BYER TRAFIKSIKKERHEDSMÆSSIG GENNEMGANG AF 7 UDVALGTE SIGNAL- OG VIGEPLIGTSREGULEREDE KRYDS METROSELSKABET I/S CYKELSIKRE LETBANEKRYDSNINGER I TRAFIKSIKKERHEDSMÆSSIG GENNEMGANG AF 7 UDVALGTE SIGNAL- OG VIGEPLIGTSREGULEREDE KRYDS BYER METROSELSKABET I/S SIKKERHEDSKATALOGER - HVORFOR DET? Redskab til at tale om sikkerhedsarbejde

Læs mere

1 Indledning og baggrund

1 Indledning og baggrund VESTFORSYNINGEN ADGANGSFORHOLD TIL OMRÅDET OMKRING MÅBJERGVÆRKET ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

gravearbejder i en cykelby

gravearbejder i en cykelby gravearbejder i en cykelby syv gode afspærringsløsninger www.kk.dk/vejpladspark 2 syv gode afspærringsløsninger / gravearbejder i byen AFSPÆRRING I EN CYKELBY København har nogle af verdens mest cykeltrafikerede

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole

Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole Skolevejsanalyse 2013 Isenvad Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

HUSKESEDDEL. Vinderslev og Omegns Lokalråd. Til Silkeborg Kommune. Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg.

HUSKESEDDEL. Vinderslev og Omegns Lokalråd. Til Silkeborg Kommune. Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg. Vinderslev og Omegns Lokalråd Dato : 31.05.2012 Til Silkeborg Kommune HUSKESEDDEL Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg.com 1 Vinderslev og Omegns Lokalråd ønsker følgende emner

Læs mere

Referat fra borgermøde den 9. september

Referat fra borgermøde den 9. september Cykelfaciliteter Egeskovvej/Bøgeskovvej Referat fra borgermøde den 9. september Projektnummer: 1012091 Dato: 21. september 2015 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1 Velkomst... 3 2 Tidsplan... 4 3 Spørgsmål

Læs mere

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI UDFORMNING AF KRYDS Sikre rundkørsler Projektet Cyklisters sikkerhed i rundkørsler har gennem flere studier sat fokus på rundkørsler og trafiksikkerhed. Artiklen beskriver sikre design for både cyklister

Læs mere

Risskov Skole, revision 2012.

Risskov Skole, revision 2012. Risskov Skole, revision 2012. Risskov Skole er beliggende i den nordøstlige del af Aarhus. Skolen har knap 800 elever fordelt på 0.-9. klassetrin. SFO er beliggende i umiddelbar nærhed til skolen, mens

Læs mere

2 Linjeføring og standsningssteder

2 Linjeføring og standsningssteder AARHUS KOMMUNE AARHUS Ø-BRABRAND BESKRIVELSE AF ALTERNATIV VIA KLOSTERPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009

TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2000-2009 TEMAANALYSE DRÆBTE I TRAFIKKEN 2-29 DATO: December 211 FOTO: Modelfoto fra trafiksikkerhedskampagnen - Speed Event, Vejdirektoratet. ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2

Læs mere

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Frederikssundsvej. Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Indlæg på borgermøde 2010.02.24 Arrangeret af Brønshøj-Husum Lokaludvalg Frederikssundsvej Jan Aagaard - Håbets Allé - Brønshøj Rådgivende ingeniør (speciale i vejbygning) Formålet med ombygningen i 1998

Læs mere

Kvalitetssikring for cyklister. Odense Kommunes retningslinjer for vejprojekter

Kvalitetssikring for cyklister. Odense Kommunes retningslinjer for vejprojekter Kvalitetssikring for cyklister Odense Kommunes retningslinjer for vejprojekter Odense Kommune 2015 1 Baggrund I 2014 vedtog Odense Byråd en ny ambitiøs cykelhandlingsplan. Frem til 2018 skal cykelturene

Læs mere

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 19. april 2007 Journal nr.: HCLJ611-000084 Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Referat Borgermøde vedr. de trafikale forhold i Måløv d. 02.02.2016

Referat Borgermøde vedr. de trafikale forhold i Måløv d. 02.02.2016 Til: Deltagerne på borgermødet d. 02.02.2016 Deltagerne på borgermødet d. 22.09.2015 Skolebestyrelsen på Måløvhøj Skole Ledelsen på Måløvhøj Skole BALLERUP KOMMUNE Dato: 15.02.2016 Tlf. dir.: 41750115

Læs mere

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17

Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 30 Tema Point, cyklister Point, bilister Uheld 30 33 Utryghed 22 18 Stikrydsninger 19 15 Fremkommelighed 9 17 Hastighedsreduktion 19 17 Gennemsnit af borgernes prioritering på hjemmesiden. Tema Point Uheld

Læs mere

Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark:

Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark: Vinterdæk lovgivning efter tysk model i Danmark: Dæktestrapporter dokumenterer, at tysk model er optimal for Danmark v/søren Holten Jacobsen, chefinstruktør, FDM Sjællandsringen. FDM s dæktest Regler i

Læs mere

Til Teknisk Udvalg. 1. udvalgte citater: Side 1 af 6

Til Teknisk Udvalg. 1. udvalgte citater: Side 1 af 6 I forbindelse med den forhåbentlige snarlige løsning på Kalbyrisvej sagen vil jeg tillade mig at gøre opmærksom på den barriere effekt som Ring Øst har skabt mellem Næstved By og Kalby Ris. En barriere

Læs mere

Rapport. BORGERINPUT Furesø Kommunes trafik- og byrumsrenoveringsprojekt for Farum Hovedgade April 2015

Rapport. BORGERINPUT Furesø Kommunes trafik- og byrumsrenoveringsprojekt for Farum Hovedgade April 2015 6 Rapport BORGERINPUT Furesø Kommunes trafik- og byrumsrenoveringsprojekt for Farum Hovedgade April 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Overordnede konklusioner... 4 2.1. De væsentligste input fra borgermødet.

Læs mere

UDKAST. Rudersdal Kommune

UDKAST. Rudersdal Kommune UDKAST Lette trafikanters krydsning af Birkerød Kongevej Trafiksikkerhedsinspektion NOTAT 5. maj. 2015 ph/jvl 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 2.1 Trafiktælling... 3 3 Trafikulykker...

Læs mere

Letbane på Frederikssundsvej Søren Elle og Jacob Lundgaard, jlg@okf.kk.dk Center for byudvikling, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune

Letbane på Frederikssundsvej Søren Elle og Jacob Lundgaard, jlg@okf.kk.dk Center for byudvikling, Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011

NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011 NY VEJREGELHÅNDBOG OM KOLLEKTIV TRAFIK PÅ VEJE VEJFORUM 2011 Jacob Deichmann, Rambøll By & Trafik, sekretær for Vejregelgruppen Kollektiv Trafik på veje I november 2011 blev et nyt forslag til Vejregelhåndbog

Læs mere

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Havnens betydning for Aarhus I kraft af sin beliggenhed har Aarhus udviklet sig i samklang med erhverv relateret til søfart og handel. Aarhus Havn har været porten,

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014 Bilag til MTU sag 26. juni 2014 l Byg og Miljø Dato: 03.06.2014 Direkte telefon: 8959 4012 Reference: Heidi Jensen Sag nr.: 14/7314 Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde

Læs mere

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat Notat Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat 27. oktober 2010 Udarbejdet af jii Kontrolleret af Godkendt af 1 Turgeneration og turrater...2 2 Turmønster...3 3 Trafikafvikling...4 3.1 Kortlægning af

Læs mere

Hedensted Skole. http://mobreg.cowi.webhouse.dk/dk/trafikplan/oversigt.htm

Hedensted Skole. http://mobreg.cowi.webhouse.dk/dk/trafikplan/oversigt.htm Hedensted Elevtal: ca. 800. Klassetrin: 0. til 9. Der er lavet registreringer 9 steder ved den gennemførte besigtigelse. Se mere under Trafiksikkerhedsplan 2013 17. Kys og kør rundkørslen ved Østerled.

Læs mere

Den Aktive By Hvordan gøres byen mere aktiv?

Den Aktive By Hvordan gøres byen mere aktiv? DIT SKlVE DIN IDÉ Kortudsnit 11 1:4.000 Tema: DAB Titel: Referat d. Tekst/illustrationer/skitser m Tekst/illustrationer/skitser m.v..v. Sted: Det gl. Rådhus Efter opstarten med fælles plenum, snakkede

Læs mere

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen LOKALPLAN NR 44-362 For området ved Næsby-Hallen INDHOLDSFORTEGNELSE side Lokalplanens baggrund 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens retsvirkninger 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 3 Lokalplanens

Læs mere

Høje Tåstrup Kommune

Høje Tåstrup Kommune Høje Tåstrup Kommune Tåstrup Bymidte: Køgevej, Vesterparken, Østerparken Trafiksikkerhedsrevision efter udførelse af Køgevej fase 1 Diverse revisionstrin 10-06-04 Sag 0472821 J.nr. D00002-1-LLJ.doc Udarb.

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSFOR BEDRINGER PÅ. Hvidovre Kommune. Beskrivelse af skitseprojekt. Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ

TRAFIKSIKKERHEDSFOR BEDRINGER PÅ. Hvidovre Kommune. Beskrivelse af skitseprojekt. Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ Til Hvidovre Kommune Dokumenttype TRAFIKSIKKERHEDSFOR Beskrivelse af skitseprojekt Dato BEDRINGER PÅ Oktober 2014 AVEDØRE TVÆRVEJ Forbedring af cykelforhold på Avedøre Tværvej Revision A Dato 2014-10-01

Læs mere

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter

Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen. 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Borgermøde om Hinnerup midtby og letbanen 10. maj 2016, Rønbæk Idrætscenter Program Kl. 18.30 Kl. 19.00 Kl. 19.10 Kl. 19.30 Åben café med fagfolk Velkomst og introduktion v. Nils Borring, borgmester Oplæg

Læs mere

Trafikantadfærd på 2-1 vej

Trafikantadfærd på 2-1 vej Adfærdsanalyse på Marbjergvej ved Roskilde Per Bruun Madsen Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt old Juni 2010 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk 1. Indledning og formål... 3 2. Metode...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Udgifter til Antonihøjen - Samlet

Udgifter til Antonihøjen - Samlet Udgifter til Antonihøjen - Samlet Udregninger er lavet af Trafik, Park og Havne i maj 2016, og justeret af Plan og Byg i forhold til etapeopdeling og justeringer i bebyggelsesplanen. Da det er meget tidligt

Læs mere

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED

BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED BILAG 1: FLERE PÅ CYKEL MELLEM LØSNING OG HEDENSTED Hedensted Kommune ønsker at forbedre forholdene for de lette trafikanter, og derved få flere til at cykle. Dette skal ske ved at etablere en sti mellem

Læs mere

Skoleveje Ullerup Bæk Skolen

Skoleveje Ullerup Bæk Skolen Notat Skoleveje Ullerup Bæk Skolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Ullerup Bæk Skolen med undervisning på 3 skoler: Bredstrup-Pjedsted Fællesskole 0. 6. kl. fra eget tidligere

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers

Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers 1 Midttrafik - Letbanesekretariatet Kommunikation om letbanen - inspiration fra Angers November 2010 Udgivelsesdato 05.11.2010 Kommunikation om letbanen

Læs mere

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016

Arbejdsgruppen Tilgængelighedens By 2016 Teknik & Miljø Trafik og Veje Dato: 08-03-2016 Referat Sagsnr.: 16/14054 Sagsbehandler: vpjho Mødedato: Tirsdag den 8. marts 2016 Mødetidspunkt: Kl. 14:00 15:30 Mødested: Viborg Rådhus, M1.13 Mødeleder:

Læs mere

Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2

Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2 Indhold Vej- og Trafikudvalget (VTU)... 2 Tilpasninger og mindre besparelser på drift af kollektiv trafik efter udbud, omlægning af ruter og kørsel efter ferieplan (77)... 3 Reduktion af vejdrift (78)...

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015 Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen Oktober 2015 3. 1. Indledning Som baggrund for tilvejebringelse af et ændringsforslag til lov om letbane på Ring 3 fra februar 2014

Læs mere

Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9. juni 2010 11. juni 2010/NIHE

Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9. juni 2010 11. juni 2010/NIHE Cykelpendlerruter i hovedstadsområdet Principper for cykelpendlerruterne - opsamling på workshop den 9 juni 2010 11 juni 2010/NIHE På workshoppen blev gennemgået en række principper for de kommende cykelpendlerruter

Læs mere

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Trafitec, suj@trafitec.dk Trafikanters oplevelser i trafikken er en vigtig parameter. I faglige kredse benævnes denne

Læs mere

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej.

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej. Dato 2. juli 2014 Dokument 14/07149 Side Status for B vej 128A-130A I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat

Læs mere

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010

Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Efterlevelse af Komitéens anbefalinger for god selskabsledelse 2010 Komitéen har i samarbejde med NASDAQ OMX Copenhagen A/S i foråret 2011 gennemført en undersøgelse af oplysninger om corporate governance

Læs mere

Teknisk notat. Roskilde Kommune Evaluering af helleanlæg i Herringløse. Version 2 1 BAGGRUND OG FORMÅL

Teknisk notat. Roskilde Kommune Evaluering af helleanlæg i Herringløse. Version 2 1 BAGGRUND OG FORMÅL Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Roskilde Kommune Evaluering af helleanlæg i Herringløse 23. marts 2015 Vores reference:

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København 29.08.08 2 Mål og visioner for et grønnere København 3 I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Oversigt over standsnings/parkeringsforseelser (FÆL = Færdselsloven)

Oversigt over standsnings/parkeringsforseelser (FÆL = Færdselsloven) Oversigt over standsnings/parkeringsforseelser (FÆL = Færdselsloven) 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. Dit køretøj er henstillet, hvor der er et ubetinget standsningsforbud. Dette er markeret enten

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ.

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ. SE TRAFIK TRAFIKSIKKERHEDSREVISION, TRIN 2: UDSTYKNING I RØDEKRO - FLADHØJVEJ. SE Trafik 29. juli 2015 Vangelystvej 10, 5250 Odense SV Tlf. 6160 7260 Mail: steen@setrafik.dk CVR-nr. 3492 6093 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ombygning af krydset Ellebjergvej-Valby Idrætspark

Ombygning af krydset Ellebjergvej-Valby Idrætspark Københavns Kommune Ombygning af krydset Ellebjergvej-Valby Idrætspark Projektforslag - Anlægsbudget September 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk

Læs mere

Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3

Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3 Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3 Registrering af bilister der overskrider spærrefladen på specifik delstrækning af M3. Teknisk notat. Lene Herrstedt Belinda la Cour Lund Marts 2009 Scion-DTU

Læs mere

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og Social, Region Midtjylland Folkesundhed & Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N 1 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og

Læs mere

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vandledningsstien CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vandledningsstien Nuværende forhold Vandledningsstien forbinder Gladsaxe og Københavns kommuner, se figur 1 Strækningen er en nordlig forlængelse

Læs mere

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Lars Klit Reiff, projektleder, kompetencecenter for trafiksikkerhed, Vejdirektoratet (lk@vd.dk). Medforfattere: Tove Hels, DTU Transport;

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole

Trafikpolitik. Toftlund Distriktsskole Trafikpolitik Distriktsskole FORMÅL OG INDHOLD Distriktsskoles trafikpolitik har som formål: At skabe trygge forhold på skolevejen At sikre fælles rammer for trafiksikkerheden i forbindelse med skolens

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. august 2013 12/14632-37 x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. august 2013 12/14632-37 x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. august 2013 12/14632-37 x x x EKSPROPRIATION TIL CYKELSTI I brev af 14. december 2012 har advokaterne på vegne af klager klaget over Kommunens beslutning af

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Lokalrådet for Lille Næstved området

Lokalrådet for Lille Næstved området Næstved Kommune Dato 24.11.2015 Johanne Korchs Vej 19 4700 Næstved Mobil +45 24255057 Mail arl@ dialogbyg.dk www.lille-naestved.dk vedr.: Forslag til planstrategi 2016 2027 Vand og mere vand - side 26

Læs mere

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og Miljøplan Detailanalyse af uheldsbelastede lokaliteter Baggrundsnotat 22. januar 2013 STS/IF/MKK

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og Miljøplan Detailanalyse af uheldsbelastede lokaliteter Baggrundsnotat 22. januar 2013 STS/IF/MKK UDKAST Køge Kommune Trafik- og Miljøplan Detailanalyse af uheldsbelastede lokaliteter Baggrundsnotat 22. januar 2013 STS/IF/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Analyse... 4 2.1 Strækning Københavnsvej...

Læs mere