Mangler dagspressen. for madanmeldelser? læs side 20. i dansk turisme. debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mangler dagspressen. for madanmeldelser? læs side 20. i dansk turisme. debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura"

Transkript

1 Branchens mest læste magasin / 72. årgang 05 august 2011 FOKUS: Vejen til vækst i dansk turisme Læs side 6-7 Sager, der NAGER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? læs side 20 debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura

2 FAST LAVPRIS Priserne i denne annonce gælder til 2. oktober Herefter vil ikke bare annoncens varer - men en lang række andre varer stige markant i pris, da folketingets nye fedtafgift på 16 kr. pr. kg. mættet fedt træder i kraft den 1. oktober i år. Indtil da kan vi glæde os over familiens nyeste medlem: 2 kg. Kærgården til fast hent selv pris kun 79,95 kr. pr. bakke. Vi ses hos Dagrofa S-Engros. PHILADELPHIA 1,65 KG. PR. STK MIRACEL WHIP 5 LTR. PR. SPAND UHT SØDMÆLK 1 LTR. PR. BRIK 6 75 KÆRGÅRDEN 2 KG. PR. BØTTE CREME FRAICHE 18% 5 KG. PR. SPAND UHT PISKE 1 LTR. PR. BRIK LURPAK SMØR 250 G. PR. PAKKE HVIDE ÆG BURÆG STR. M 30 STK. PR. BAKKE Find nærmeste engrosbutik på eller ring på Lynge Olsen Reklamebureau A/S Der tages forbehold for udsolgte varer, prisændringer som følge af pris- og afgiftsændringer samt eventuelle tryk- og billedfejl. Alle priser er ekskl. moms.

3 bestyrelsen FORMaND: Flemming Andreasen, Restaurant Navigator Marselisborg Havnevej 46 D, 8000 Århus C, tlf , mobil NÆstFORMaND: Nicolai Andersen, Restaurant Bryggen, 5500 Middelfart, Tlf BEstYRELsEsMEDLEMMER: Poul Wulff Cafe Alma, 2300 København S Tlf /mobil Birgitte Israelsen Sonnerupgård, 4330 Hvalsø Tlf /mobil Jeanette Kyhn Restaurant Klinten, 5600 Fåborg Tlf / mobil Lone Fergadis Restaurant Zorba, 8600 Silkeborg Tlf / mobil Jørgen Pedersen Rold Storkro, 9520 Skørping Tlf /mobil thomas Høy Strandboulevarden 109, 2100 København Ø Tlf , FORENINgENs REgNsKaBsKONsuLENt: Registreret revisor Dan Andreasen, Time vision Falkoner Allé 1, 2000 Frederiksberg, tlf FORENINgENs advokat: Gudrun Fenger, Advokatfirmaet Jørgen U. Brink Islands Brygge 26, 3., 2300 København S, tlf FORENINgENs MEDLEMsKONsuLENt: Kurt Asbjørn Johannesen Kildebjerggård 48, 5690 Tommerup, tlf Mail: DaNMaRKs REstauRaNtER & CaFÉER Islands Brygge 26, 3. sal, 2300 København S. Tlf , Mail: DRC ÅRHus/REDaKtION Viborgvej 21, 8000 Århus, tlf Mail: dansk standard og sydlandsk service Kombinationen af regnfuld sommer og iskold vind over finansmarkederne har fået danske forbrugere til at holde pungen i lommen. I hvert fald under de hjemlige himmelstrøg. Det har naturligvis smittet af på indtjeningen i hotel og restaurationsbranchen, som i mange danskeres bevidsthed stadig står som leverandør af luksusydelser og derfor let bliver spare-objekt i krisetider. Venlig hilsen Flemming andreasen DRC-formand Men der har i det seneste år faktisk været tegn på fremgang. Eksempelvis har danske hotellers overnatningstal budt på pæne stigninger, mens Danmarks efterhånden verdensberømte stjernerestauranter har fået bedre styr på omkostningerne og i større udstrækning leveret plusser i årsregnskaberne. Meget tyder dog på, at branchen endnu engang må indstille sig på et beskedent år. Den nyeste konkursstatistik fra Experian viser en stigning på 9,3 procent for branchens selskabsejede virksomheder. Der var således i perioden august 2010 til juli konkurser mod 323 i samme periode året før. Ifølge 3F er ledighedsprocenten blandt medlemmerne i hotel- og restaurationsbranchen nu oppe på 13 procent. Samme som medlemmerne fra bygge- og anlæg lider under. Det er ikke tilstrækkeligt at spejde mod horisonten efter gæsterne og bedre tider. Branchen bør derimod gøre sig klar til at byde gæsterne velkommen - og velkommen hjem - til gedigen dansk standard. Gerne med inspiration fra kollegerne i det ligefremme og serviceorienterede Sydeuropa. Der forstår man at give gæsterne en fornemmelse af at føle sig hjemme og ikke tænke, at det er frås og luksus, om man så går på restaurant, café eller bar alle ugens dage. Her har danske restauratører og medarbejdere en fælles udfordring og interesse. 05 august 2011 Branchens mest læste magasin / 72. årgang adresse: DRC Restaurant & Café, Viborgvej 21, 4., 8000 Århus C, tlf , fax , OPLag: eksemplarer, Abonnement kr. 250,- årligt ansv. REDaKtØR: Carsten Kruuse annoncer: Mediegruppen as, Mediekonsulent Lars Burchardt, tlf , fax , REDaKtION: tlf LaYOut & PRODuKtION: Mediegruppen as FORsIDEFOtO: Jacob s BAR BQ, Aarhus. Fotograf: VisitAarhus. DIstRuButION: Restaurant & Café uddeles til adresser i overnatnings- og serveringsbranchen udgiver: Danmarks Restauranter og Caféer, Islands Brygge 26, 2300 København S, tlf , fax , IssN: august 2011 fokus: Vejen til Vækst i dansk turisme Læs side 6-7 meld dig ind i drc på Sager, der Nager: mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura læs side Mediegruppen RestauRant og Cafe / / 3

4 indhold 05 indhold restaurant og cafe / nr. 05 august 2011 fokus: Vejen til Vækst i dansk turisme Læs side Regeringens turismeudspil rammer langt fra pletten I sin indledning til regeringens aktuelle turistpolitiske udspil, Fornyelse og vækst i dansk turisme, juni 2011, påpeger og erkender erhvervsminister Brian Mikkelsen behovet for bedre ramme-betingelser for turisterhvervet. 10 arbejdstilsynets påbud om personaletoiletter blev underkendt I 2010 påbød Arbejdstilsynet et medlem af Danmarks Restauranter & Cafeer DRC - at indrette en særlig spiseplads/pauserum for medarbejderne. Et sådant var ikke indrettet, fordi medarbejderne plejede at spise i caféen, når der ikke var travlt. 12 Nyt bølleregister til nattelivet I juli trådte nye regler i kraft, der skal sikre, at diskoteker og natklubber har let adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne giver mulighed for etableringen af et nyt, privat bølleregister, der kan give restauratører indblik i, hvilke personer der har fået restaurationsforbud 14 Nye regler om kreditkort fra 1. oktober I løbet af sommeren lykkedes det restaurationsbranchen, detailhandelen m.fl. at få en ekstra frist på tre måneder til at omstille sig til nye gebyrsatser for kreditkortbetalinger. 20 sager, DER NagER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? Madanmeldelser bliver læst. Madanmeldelser har konsekvenser. Det ved restauratører. 26 København sætter i august fokus på nordisk gastronomi Der bydes på muligheden for førstehåndsindtryk af det nye nordiske køkken og møde folkene bag den nordiske gastronomiske revolution på den første internationale konference om Det nye nordiske køkken i København august i København. 16 drc på uanmeldt fødevarekontrol en uhyre lærerig oplevelse, som nok bibringer en større forståelse for kontrollanternes vilkår men også et førstehåndsindblik i, hvorfor disse besøg kan gå i hårdknude. 4 / RestauRant og Cafe /

5 Jeg er glad for, at jeg kan servere økologisk mælk til mine gæster, uden at det går ud over mine budgetter. Det er godt for både dyrene og miljøet Hanne Bennetsen, kantineleder Danske Bank Finanscenter, Aalborg ARLA HARmonie Økologi til fornuftig pris Arla Harmonie mælk er fremstillet af mælk fra danske øko logiske landbrug, hvor der hverken bruges kunst gødning eller sprøjtemidler. Alle Arla Harmonie 1 liter varianterne er uhomogeniserede for at give mest mulig fylde og smag på nær Minimælk, som forbrugerne foretrækker homogeniseret.

6 FOKUS: turisme DRC-analyse: Regeringens turismeudspil rammer langt fra pletten AF: informationschef Carsten Kruuse, Danmark Restauranter & Cafeer FOTO: Nicolai Perjesi for VisitDenmark. I sin indledning til regeringens aktuelle turistpolitiske udspil, Fornyelse og vækst i dansk turisme, juni 2011, påpeger og erkender erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) behovet for bedre ramme-betingelser for turisterhvervet. Desuden konstateres, at prisniveauet er for højt med en stigning fra 35% over EU-gennemsnittet i 1999 til 45% i Han anfører blandt andet, at regeringen allerede har gjort noget med henvisning til den seneste finanslovs forhøjelse af momsfradraget for erhvervsmæssig hotelovernatning fra 25% til 50%. Desuden påpeger Brian Mikkelsen, at sommerhusejerne har fået forhøjet bundfradraget for lejeindtægter til kr ,-. Men med undtagelse af initiativer til flere flyruter til Danmark og (til dels) mere info om visumregler, er der i regeringens udspil stort set intet, der forbedrer turisterhvervets rammebetingelser, som ministeren ellers selv påpeger vigtigheden af. Med undtagelse af punkt to er der - som nævnt - intet under de øvrige punkter, som forbedrer turisterhvervets rammevilkår eller eksempelvis gør noget ved den af ministeren påpegede uheldige udvikling i prisniveauet. Udspillet er derimod gennemsyret af en forestilling om, at turisterhvervets virksomheders primære behov er hjælp til at dygtiggøre sig og få mere viden. Men det er ikke det, som for alvor vil få turiststrømmen til at vende. Rent faktisk har eksempelvis den danske gastronomi og restaurationsbranche vist sig at være særdeles kvalificeret, innovativ og på niveau med verdenseliten. Helt uden hjælp. Konkurrenceevnen er hovedproblemet Det er konkurrenceevnen, den er gal med. Selvom der anføres flere velmenende initiativer eksempelvis målrettet international markedsføring fra VisitDenmarks og andres side - løser det ikke de hovedproblemer, som ministeren selv påpeger i sin indledning til regeringsudspillet. Turisterhvervet ønsker jo ikke særbehandling, men derimod blot samme rammevilkår som øvrige erhverv og konkurrenter i udlandet. Det mest konstruktive udover markedsføringen af Danmark, regeringen bør byde ind med, er initiativer til harmonisering af disse rammebetingelser. Dvs. fuld momsfradrag for erhvervsmæssig hotelovernatning og bespisning på restaurant. Dette vil i øvrigt harmonere godt med Erhvervsministeriets/regeringens bestræbelser på regelforenklinger. Regelforenklinger velkomne Fradragsreglerne for eksempelvis erhvervsmæssige møder og konferencer er nu så leddelte og indviklede, at situationen synes ganske uoverskuelig. Nogle eksempler: En virksomhed, der inviterer en gruppe erhvervsfolk til konference med hotelovernatning, kan fratrække 50 moms på over- Fem indsatsområder Udspillet bygger over fem hovedindsatsområder: 1. Stærkere kendskab til Danmark 2. Bedre adgang til Danmark 3. Øget innovation 4. Velfunderet viden 5. Bedre regulering af turisterhvervet Turisterhvervet ønsker jo ikke særbehandling, men derimod blot samme rammevilkår som øvrige erhverv og konkurrenter i udlandet. 6 / Restaurant og Cafe /

7 Arkivfoto. Nyhavn. natningen, mens bespisningen kun kan afløftes 25% af momsen. En virksomhed, der afholder møde eller konference i egne lokaler, kan efter nye styresignaler fra Skatteministeriet (og en EUdom fra december 2008) nu afløfte hele momsen på bespisningen leveret fra en restaurant eller cateringvirksomhed, hvis maden indtages i virksomhedens egne lokale. Den mindre virksomhed, som ikke har egnede lokaler til konference eller møder, må omvendt ikke fratrække momsen på bespisning, hvis denne strengt erhvervsmæssige aktivitet foregår i lejede lokaler til lejligheden. Eksempelvis i en restaurants konference/selskabslokaler. urimelig forskelsbehandling Sidstnævnte skatte- og afgiftsmæssige praksis er ikke alene en direkte skadelig rammebetingelse for turisterhvervet, der på den konto går glip af erhvervskunder, det er også en urimelig forskelsbehandling af små og mellemstore virksomheder. Så hvis regeringen, erhvervsministeren og skatteministeren seriøst er optaget af at forbedre erhvervlivets konkurrence- og rammevilkår samt skabe arbejdspladser i den private sektor, bør man i det finanslovsudspil, som er på trapperne, ikke tøve med at give fradrag for bespisning i forbindelse med erhvervsmæssig møder og konferenceaktiviter i lejede lokaler. Eventuelt med henvisning til at der i forlængelse af EU-dommen fra dec (Astra/Zeneca, Danfoss) fra EU har udbredt sig den skattemæssige forståelse i det danske skatteministerium for, at bespisning i forbindelse med møder og konference er en strengt erhvervsmæssig aktivitet, som derfor er fradrageberettiget. (Offentlig ansatte er jo i øvrigt også efter Brixtofte dommen blevet anerkendt en Informationschef Carsten Kruuse, DRC. ret til erhvervsmæssig bespisning på restaurant på omkring kr. 1000,-. Hvorfor så ikke lige ansatte i det private erhvervsliv?) Det innovative, produkt- og kompetenceudvikling m.m., som regeringen foreslår i det aktuelle turismeudspil, er naturligvis ikke uvæsentlige elementer i bestræbelserne på at sikre fornyelse og vækst i dansk turisme. Men her kan erhvervet - i højere grad end regeringen lægger op til - selv levere varen. RestauRant og Cafe / / 7

8 FOKUS: turisme Hovedpunkter i regeringens plan: Fornyelse og vækst i dansk turisme ISMASKINER 25 kg i døgnet Kr ,- - excl. moms 50 kg i døgnet 3134 Ariel Rita TILBUD til rene nettopriser! Pr. stk...559,- Pr. stk...489, Mars Rokko 13 Pr. stk...625,- Pr. stk...498,- Regeringen anviser i sin handlingsplan fem punkter til fornyelse og vækst i dansk turisme: 1) Stærkt kendskab til Danmark Tiltrækning af flere konferencer til Danmark Markedsføring af Danmark som grønt naturrejsemål Styrket samspil mellem kulturlivet og turismefremme Styrket koordination mellem eksport- og turismefremme 2) Bedre adgang til Danmark Tiltrækning af yderligere flyruter Bedre formidling af reglerne for turistvisum 3) Øget innovation i turismen Kvalitetsløft i kystturismen Madoplevelser af høj kvalitet langs de danske kyster Mindre affald på de danske strande Kr ,- - excl. moms 50 kg i døgnet T001 T214 T201 Pr. stk...665,- Pr. stk...498,- Pr. stk...389,- T242 Cindy T200 Pr. stk...899,- Pr. stk...379,- Pr. stk...385,- 4) Velfunderet viden Videncenter for kystturisme i Hvide Sande Bedre turismestatistik og effektmåling i markedsføringen T202 Pr. stk...349,- Bistro Pr. stk...568,- 5) Bedre regulering for turisterhvervet Bedre planlægningsmuligheder for turisterhvervet Kr ,- - excl. moms Quadra Pr. stk...398,- Impero Fra...298,- Pr. stk...428,- Pr. stk...448,- Alle priser er excl. moms og levering Telf Vejlevej Fredericia Tlf.: Fax / Restaurant og Cafe /

9

10 dagens ret Arbejdstilsynets påbud om personaletoiletter blev underkendt AF: Direktør Kirsten Hauge, DRC I 2010 påbød Arbejdstilsynet et medlem af Danmarks Restauranter & Cafeer DRC - at indrette en særlig spiseplads/pauserum for medarbejderne. Et sådant var ikke indrettet, fordi medarbejderne plejede at spise i caféen, når der ikke var travlt. Dette skete i øvrigt efter medarbejdernes eget ønske. Udover spiseplads påbød Arbejdstilsynet også virksomheden at indrette et nyt personaletoilet. Der var dog allerede indrettet et personaletoilet i cafeen, men for at komme til det, skulle man ud i gården og cirka 20 meter langs med huset. Det stedlige Arbejdstilsyn mente, at medarbejderne derved kunne blive udsat for vejrliget på vejen, hvilket efter deres opfattelse var en stor gene. Påbud om velfærdsændringer Da caféen i 2001 var blevet indrettet, havde bygningsmyndigheden godkendt indretningen. Efterfølgende havde Arbejdstilsynet været på flere tilsynsbesøg uden at de på noget tidligere tidspunkt havde påtalt problemer hverken omkring spisepladsen eller personaletoilettet. Men efter et tilsyn i 2009 modtog virksomheden et påbud om velfærdsforanstaltninger. Påbuddet skulle være efterkommet inden ½ år. Efter konsultationer med DRC og ECOHouse, der er arbejdsmiljørådgiver og samarbejder med foreningen, kontaktede cafeen Arbejdstilsynet. Cafeen gjorde Arbejdstilsynet opmærksom på, at man fandt påbuddet helt hen i skoven". Ikke mindst fordi Arbejdstilsynet gennem otte år aldrig tidligere havde påtalt forhol- dene. På den baggrund bad cafeen tilsynet om at ændre afgørelsen. Men det lykkedes desværre ikke at få tilsynet til at frafalde påbuddene. Ifølge reglerne om arbejdsstedets indretning kan Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder, hvor arbejdsprocessen ikke har en afgørende betydning for bygningens udformning, kun give påbud om de eksisterende forhold, hvis disse er uforsvarlige. Medhold efter anke Da hverken virksomheden eller DRC fandt at forholdene var uforsvarlige, blev vi efter drøftelser enige om, at man ikke kunne leve med afgørelsen. Konklusionen skulle også ses på baggrund af, at virksomheden drives i et lejemål. Derfor var sidste udvej at anke påbuddet om ombygning af cafeen til Arbejdsmiljøklagenævnet. Det er derfor med meget stor tilfredsstillelse, at DRC netop har modtaget afgørelsen fra et enigt Arbejdsmiljøklagenævn, som ophævede Arbejdstilsynets påbud. Nævnet vurderede, at forholdene for de ansatte ikke er uforsvarlige, og Arbejdstilsynet kunne derfor ikke give påbud om, at virksomheden skulle foretage ændringer, da forholdene var godkendt af byggemyndigheden Som medlem af DRC er det altid muligt at få hjælp, hvis der opstår sager med Arbejdstilsynet, fødevarekontrollen eller andre myndigheder. For at medlemmet selv kan blive mere afklaret om, hvorvidt sagen eventuelt holder en prøvelse ved en højere instans, er det derfor altid en god ide at kontakte foreningen, så vi kan give vores vurdering af mulighederne for at gå videre med sagen. 10 / Restaurant og Cafe /

11 Danmarks første Poker automat godkendt til opstilling sammen med dine spilleautomater. Poker har igennem ere år været et af de mest populære spil der ndes. Nu kan Poker også leveres som spilleautomat til restaurationer, spillehaller og kiosker. Spille aden er meget brugervenlig og den knivskarpe gra k gør det både let og enkelt at spille poker. Du spiller Texas Hold`Em poker og bestemmer selv om du vil fold, check eller raise. Når du har vundet det første bord i Little Lake, kan du vælge at fortsætte til Saloonen i Huntsville, Reno, Atlantic City og måske til det ultimative slutspil i Las Vegas. De helt store gevinster kan du vinde i spillene High Stakes og High Rollers. Er du interesseret? Ring på tlf eller Den direkte vej til ere spillere i din forretning Automat Fabrikkerne A/S. Michael Drewsens Vej Højbjerg - Århus. Tlf Automat Fabrikkerne A/S er del af Gaming koncernen, som også inkluderer Dansk Automat Expert A/S og Compu-Game A/S. Selskabet tilbyder leasing, leje og salg af spilleautomater - direkte til spillehaller, kiosker og restaurationer Restaurant og Cafe / / 11

12 reportage Nyt bølleregister til nattelivet AF: Redaktionen FOTO: Colourbox I juli trådte nye regler i kraft, der skal sikre, at diskoteker og natklubber har let adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne giver mulighed for etableringen af et nyt, privat bølleregister, der kan give restauratører indblik i, hvilke personer der har fået restaurationsforbud. - Sikkerhed i nattelivet har i en årrække været et højt prioriteret tema for regeringen. Med de nye regler får diskoteker og natklubber lettere adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne styrker dermed restauratørernes mulighed for at medvirke til en effektiv håndhævelse af restaurationsforbud, siger justitsminister Lars Barfoed (K).. Justitsministeriet har med hjemmel i restaurationslovens 31, stk. 6, udstedt en ny bekendtgørelse om videregivelse og behandling af oplysninger om restaurationsforbud, som skal forbedre sikkerheden i nattelivet. Bekendtgørelsen, som altså træder i kraft 1. juli, er resultatet af overvejelser i en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter for brancheorganisationer og relevante myndigheder, jf. betænkning nr om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud. Med den nye bekendtgørelse sikres det, at politiet underretter restauratøren, når en person meddeles et forbud mod at opholde sig i en given restauration. Baggrund I medfør af restaurationslovens 31, stk. 2, kan politiet forbyde en person at opholde sig som gæst i bestemte restaurationer, hvis personen i forbindelse med besøg de pågældende steder har begået en strafbar handling. Restaurationsforbud gives normalt for en periode på to år. Privat register Bekendtgørelsen åbner samtidig mulighed for, at der kan oprettes et fælles privat register over restaurationsforbud. Det vil betyde, at en restauratør, som er tilmeldt registret, i forbindelse med eksempelvis adgangskontrol i restaurationen kan slå op i registret og på den måde blive advaret om, at en person er meddelt et restaurationsforbud. 12 / Restaurant og Cafe /

13 Restaurant og Cafe / / 13

14 reportage nye RegleR om kreditkort fra 1. oktober af: Redaktionen FOtO: Colourbox I løbet af sommeren lykkedes det restaurationsbranchen, detailhandelen m.fl. at få en ekstra frist på tre måneder til at omstille sig til nye gebyrsatser for kreditkortbetalinger. Det har økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besluttet med en haste-bekendtgørelse, som netop er trådt i kraft. Dermed forhindres et fra turisterhvervene frygtet kaos. - Det er fint, at erhvervsministeren tilsyneladende har lyttet til organisationernes indsigelser vedrørende de tekniske problemer og udsat bekendtgørelsen om brug af betalingkort til 1. oktober, siger TIL SALG Mobil Festtelt med mange muligheder informationschef Carsten Kruuse, DRC. De nye gebyrsatser - der ikke gælder Dankort - stod til at træde i kraft 1. juli midt i turistsæsonen, uden at restauranter, hoteller og butikker ville have nået at få de tekniske omstillinger af deres terminaler på plads. Således ville nogle gæster risikere at blive opkrævet forkerte gebyrer, eller gebyrer, som restauranterne slet ikke havde lov til at opkræve. Det kunne udløse unødig forvirring og kaos og derfor anmodede blandt andre DRC i sit høringssvar til ministeren om en udsættelse, som nu er en realitet. Af den nye bekendtgørelse fremgår dog, at forretningerne ikke kan opkræve gebyrer af betaler, med mindre de med sikkerhed kan fastslå, at der er tale om en kreditkorttransaktion. Således er det altså ikke muligt at overvælte gebyrer på de såkaldte debetkort, hvor beløbene trækkes fra kontoen med det samme. Mobil Opvaskervogn med bad & toilet i forenden Opbevaring/opvaskebakker til feks. Elegance glas DRC: samme regler for alle kort DRC har i sit høringssvar anført, at foreningen finder denne forskelsbehandling mellem kreditkort og debetkort som udtryk for en unødvendig forskelsbehandling, som ikke kan begrundes i forskellen i håndteringen af kortene og ej heller i kortholders kendskab til, at gebyret kan opkræves hos denne. Det forudsættes her, at bestemmelsen i 4.stk. 4. (i det oprindelige udkast til bekendtgørelsen, red.) om oplysningspligt selvsagt omfatter alle kort, hvor gebyret kan overvæltes. DRC mener således, at adgangen til overvæltning bør gælde alle kort, danske såvel som udenlandske og såvel debet- som kreditkort. SALG LEASING LANGTIDSLEJE PK Agentur ApS Sønderborg / RestauRant og Cafe /

15 sager der nager Vi præsenterer: Det ny Rynkeby Foodservice Det er nu blevet meget nemmere at være kunde hos Rynkeby Foodservice. Vi har nemlig optimeret, redesignet og ryddet op i sortimentet. Hvor der før var 117 forskellige produktlinjer (sådan ca.), er der nu kun to produktserier, du skal forholde dig til: Rynkeby serien og Basic serien. Begge er i et design, du kan være bekendt at stille på bordet, og begge har smarte detaljer, der gør det nemt at kende forskel på produkterne og holde øje med holdbarheden. Så er der blot tilbage at vælge. Skal det være det bedste af det bedste eller bedst til prisen? NYT DESIGN RYNKEBY serien er baseret på udvalgte råvarer af højeste kvalitet. Her finder du markedets bredeste sortiment af juice, saft, grød, marmelade osv. alt sammen med et højt frugtindhold og fokus på den gode smag. BASIC serien er danskproduceret juice, saft, grød, marmelade m.m. til en særdeles fornuftig pris. Her får du kort sagt value for money. Se hele sortimentet og læs mere på Rynkeby Foods A/S Tlf: RestauRant og Cafe / / 15

16 reportage drc på uanmeldt fødevarekontrol af: Cand. Jur. Jørgen Kønigshøfer, DRC s erhvervsrådgiver FOtO: Colourbox DRC har været inviteret med på uanmeldt fødevarekontrol i region Øst København og Nordsjælland. En uhyre lærerig oplevelse, som nok bibringer en større forståelse for kontrollanternes vilkår men også et førstehåndsindblik i, hvorfor disse besøg kan gå i hårdknude. I foråret 2011 har DRC været indbudt til at tage med på fødevareregionens ordinære og dermed uanmeldte kontrolbesøg. Over tre dage deltog vi i besøg på restauranter i København og de nordlige forstæder samt en speciel inspektion i forbindelse med en kampagne overfor cocktail-barer og natforretninger. I disse tider, hvor man skal være forsigtig med hvilke ord og udtryk, man anvender for ikke at skabe skræmmebilleder, skal vi undlade at bruge udtrykket madpolitiet, selvom vi har anvendt udtrykket for at præcisere, at levnedsmiddelkontrollen til forskel fra de fleste andre administrative myndigheder faktisk har politimæssige beføjelser de kan udstede bøder, og de kan i allerværste tilfælde lukke en forretning. Men Fødevarekontrollanterne har ikke været glade for udtrykket, og der har sågar været DRC-medlemmer, der har protesteret mod udtrykket. Så vi lader det ligge og overlader til den enkelte forretning, hvordan den selv opfatter en uanmeldt levnedsmiddelkontrol. Som DRC-deltager i kontrollen blev vi præsenteret som sådan, og restauratøren blev høfligt forespurgt, om man havde noget at indvende mod vores deltagelse. Havde det generelt stødt på modstand, ville hele øvelsen naturligvis have været et flop, men det skete faktisk kun et enkelt sted, at restauratøren ikke ønskede vores deltagelse i besigtigelsen - og det skyldtes såmænd blot, at den pågældende pizzarestaurant var for lille til at have fire mand gående rundt. En pizza-forretning nord for København, som udmærkede sig ved at have og bevare sin elite-smiley. god til at svare Vi har i DRC tidligere forsøgt at give restauranterne nogle gode råd, når kontrollen dukker op. Vores deltagelse i kontrollen gav i det mindste inspiration til nogle flere gode råd. Især var det bemærkelsesværdigt, hvor meget det betyder, at restauranten har en medarbejder i køkkenet, der kan svare og er god til at formidle oplysninger. Uden at vi her skal foretage en egentlig evaluering af DRC s deltagelse den gemmer vi til et efterårsmøde i Fødevareregionen må vi konstatere, at den rigtige mand i køkkenet kan gøre forskellen på en glad smiley og en større bøde! Positiv atmosfæren vigtig Også det første møde eksempelvis i en travl frokostrestaurant, der samtidig med vores ankomst havde 60 gæster til firmafrokost - er temmelig afgørende og danner rammen og atmosfæren omkring hele kontrolbesøget. Såvel her som i forretninger, hvor restauratøren nærmest forsøgte at smutte ud af bagdøren, da vi kom, betyder dette førstehåndsindtryk alverden. Man lærer som iagttager, at fødevarekontrollanter minsandten også blot er mennesker på godt og ondt og de er forskellige. Drøftelse med kontrollanter DRC var og er ikke enige i mange af fødevarekontrollens afgørelser heller ikke under vores deltagelse i de nævnte besøg men vi havde i det mindste lejlighed til at drøfte med kontrollanterne, hvorfor man traf de afgørelser, man gjorde og det grundlag, de træffes på. Vi har i DRC ofte efterlyst, at kontrollanterne kendte mere til virksomhedernes historik, men det savnede vi ikke under besøgene kendte kontrollanten ikke forretningens historie i forvejen, kunne han slå den op på stedet via sin medbragte labtop. En sparet bøde I langt de fleste tilfælde blev vi modtaget venligt og imødekommende, også selvom der var en del at påpege og indskærpe. Generelt må det nok være konklusionen, at man kan ligeså godt tage imod kontrollen med om ikke åbne arme, så dog med venlighed. Det gavner besøget og kan også bidrage til at spare en ellers velbegrundet bøde. 16 / RestauRant og Cafe /

17 Nyhe D d - Nu S som Mm Mixka sssse Grov Morgenmix Grov Morgenmix består af Rustikke Morgenstykker, Fuldkornshåndværkere og Grove Skagenslapper. Alle tre varianter er bagt i stenovn og kan mærkes med enten Nøglehullet eller Fuldkornsmærket. Med grov Morgenmix sparer du plads i fryseren og kan stadig tilbyde dine kunder masser at vælge imellem Rustikke Morgenstykker Grove Skagenslapper Fuldkornshåndvaerkere Bagt med havreflager og fuldkornshvedemel. Drysset med rugflager og hørfrø giver et flot og appetitvækkende udseende, der understreger den grove profil. Kostfiberindholdet ligger på 5,5% og fuldkornsindholdet er 20%, og brødet lever dermed op til Nøglehulsmærket. Bagt af fuldkornsdurum, durum, hørfrø og naturgær. Bunden er spækket med solsikkekerner, og skorpen er drysset med blå birkes. Naturgæren, som fremstilles i Italien på basis af naturligt fermenteret mel og vand, giver brødet en særlig aromatisk smag, flot krummestruktur og en mere sprød skorpe. Brødet er Nøglehulsmærket og indeholder 19% fuldkorn og 7,5% kostfibre. En håndværker som vi kender den, men bagt med fuldkornsdurum og havreflager, så du får en velsmagende og god start på dagen. Brødet er Nøglehuls- og Fuldkornsmærket og indeholder 35% fuldkorn og 6% kostfibre. Vi har masser af forskellige morgenbro/d i sortiment, og vi arbejder hele tiden på at styrke sortimentet og kaele for kvaliteten af de enkelte varianter. Stenovnsbagte morgenbro/d De klassiske danske morgenbro/d Morgenbrød bagt med traditionsrige bagemetoder for at indkapsle den gode smag. Ved at bruge en stenovn bages brødene ved en kraftig varme, da dejen ligger direkte på en meget hed stenbund. Det giver brødene en rustik, sprød skorpe, der indkapsler fugtigheden i dejen og er med til at udvikle den gode smag og saftige krumme. Klassisk dansk morgenbrød som vi kender det bare endnu bedre. Vi har givet brødet mere volumen og sprødhed ved at bruge det ypperste franske hvedemel og forlænge æltetiden. Skorpen er tynd og sprød, og krummestrukturen giver en fin og blød konsistens. Læs mere på RestauRant og Cafe / / 17 bureaufrydensberg.dk Morgenspro/d XXXXXXX

18 turisme aarhus dropper turistkontor: digital information på blandt andet HotelleR mere effektiv af: Redaktionen FOtO: VisitAarhus Nyligt bebudede Visitaarhus permanent lukning af turistkontoret pr. 1. september Begrundelsen er, at det er for dyrt at drive et turistkontor i Smilets by, og at digitale løsninger er mere effektive. Ifølge turistdirektør Jans Hausted, VisitAarhus, skal turistinformation tættere på de steder, hvor områdets gæster typisk forespørger om information af turistmæssig karakter. Derfor har byens gæster allerede her i sommermånederne kunnet få digital byinformation via touchskærme placeret på en række overnatningssteder. Etableringen af den digitale turismeinformation er en del af VisitAarhus samlede strategi for en moderne gæsteinformation. - Vi har i dag taget endnu et skridt hen imod at sikre vores overordnede målsætning om, at vi skal være til stede med vores information, der hvor gæsterne er, og ikke vente på at gæsterne finder os, siger direktør Jens Hausted, VisitAarhus. Info på byens hoteller Et af stederne, hvor gæsterne nu kan modtage disse nye digitale services, er på Hotel Radisson Blu Scandinavia Hotel her i Aarhus. - Vi valgte med det samme, at sige ja tak til at få opsat de nye touchskærme, da VisitAarhus orienterede os om muligheden. For det første giver det vore gæster en meget fin og relevant information om oplevelsesmulighederne i Aarhus, og dernæst giver det et meget fint og tidsbesparende supplement til den serviceinformation vore receptionister giver til gæsterne, siger Peter Møller Laursen fra Radisson. Løsningen vil løbende blive udbygget med yderligere information, der kan inspirere områdets gæster til at forbruge endnu flere af områdets turismeprodukter i forbindelse med deres ophold. Arkivfoto: Hotel Royal. Nu med digital turistinfo. Også turistinfo i Rema 1000 Foruden Radisson Blu Scandinavia Hotel kan byens gæster også allerede nu opleve debn digitale gæsteinformation i Aarhus Lufthavn, på hotel Cab Inn, Scandic Plaza Aarhus, Scandic Aarhus Vest, Comfort Hotel Atlantic, City Hotels Oasia, Hotel Royal samt Aarhus- og Blommehavens Camping. Dertil kommer, at gæsterne nu også kan få turistinformationen på en Active Window Platform i Rema 1000 på Frederiksgade skråt over for Rådhuset. 18 / RestauRant og Cafe /

19 drc kom forbi Vi er gået over til Arla Harmonie, så nu får vi ensartet kvalitet og konsistens hver dag Skov, køkkenchef og medejer Mæt, Mads Valby ARLA HARmonie Økologi med ensartet kvalitet hver dag Arla Harmonie økologisk cremefraiche 18% er fremstillet af mælk fra danske økologiske landbrug. En fyldig, sødlig smørbagt smag sammen med den cremede konsistens gør cremefraiche 18% velegnet som tilbehør til kager, til desserter og til dressinger. Farven varierer tydeligt med årstiden - er meget gul i sommerhalvåret.

20 Sager, der NAGER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? AF: Redaktør Carsten Kruuse Madanmeldelser bliver læst. Madanmeldelser har konsekvenser. Det ved restauratører. Men er madanmelderne og medierne i tilstrækkeligt grad bevidste om deres ansvar? Det kan man komme i tvivl om efter Berlingske Tidendes navnkundige anmelder, Søren Frank, i sommerens løb foranledigede emnet på dagsordenen efter en utilstedelig anmeldelse af en restaurant i Nordsjælland. Blandt andet lod han sig angiveligt påvirke af sin utilfredshed med, at tjeneren (med rette viste det sig senere) betvivlede anmelderens medbragte søns alder i forhold til at bestille alkoholiske drikke. På et usagligt grundlag blev restauranten i Søren Franks anmeldelse efterfølgende svinet til i en grad, at omsætningen faldt mærkbart. Det førte heldigvis til voldsom kritik af Søren Frank, men også til en debat i diverse medier om madanmeldelser generelt. Ikke mindst fik man et indblik i forvaltningen af denne genre på redaktionerne. Berlingske strammede op På Berlingske Media beklagede man forløbet og har nu indført et princip om, at alle fremtidige restaurant-anmeldelser, der modtager bundkarakter, skal krydstjekkes med en redaktør. Det er selvfølgelig helt på sin plads, at der strammes op på procedurerne, når der har vist sig alvorlige svigt. Men det 20 / Restaurant og Cafe /

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt NOTAT FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER 4. juni 2012 Synspunkter Til brug for udvalgsbehandlingen af B88 i folketingssamlingen 2010-2011 vil HORESTA

Læs mere

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen

Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen Mio. KOMMUNALT TURISMEPOTENTIALE DANSK ERHVERVS ANALYSENOTAT # 32 JULI 2017 ANALYSENOTAT Flere overnatninger er lig med flere jobs i turismebranchen AF ØKONOM JONAS MEYER OG STUDENT KIRSTINE MØLLER JENSEN

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

ØKOLOGISK BARE FROSSEN

ØKOLOGISK BARE FROSSEN ØKOLOGISK BARE FROSSEN ØKOLOGISK BARE FROSSEN Vi arbejder målrettet for at dygtiggøre os inden for økologi. Der er et stykke vej endnu - det erkender vi. Vi har store ambitioner - og en klar målsætning

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Indhold i dette nummer:

Indhold i dette nummer: fødevarenyt 19. marts 2010 - nr. 10, 4. årgang Indhold i dette nummer: Vær med til at gøre nyhedsbrevet bedre Ny fødevareminister roser dagligvarehandlens indsats for sundheden Afgift på mættet fedt møder

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning For tomandsvirksomheden Workform har deltagelsen i Rethink Business været værdifuld i forhold til at designe og producere

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA

Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA Fødevarestyrelsen hoering@fvst.dk og maola@fvst.dk Hellerup, den 28. marts 2014 AMJK e-mail: amjk@dsk.dk Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket, Journalnummer 2013-27-2301-001399/MAOLA

Læs mere

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Papirøen? - udsigten fra Skuespilhuset, Nyhavn PAPIRØEN - Beliggenhed Copenhagen Street

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG 24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BAGGRUND...3 1 JULIAN 3 APS...5 2 STREET FOOD SUPPLIES...6 3 STADEHOLDERFORENINGEN...6 4 STREET FOOD RÅDET...7

Læs mere

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen INSPIRERENDE MAD i samtalekøkkener og storkøkkener Copyright

Læs mere

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME Juni 2011 Forord I en globaliseret verden må et lille land som Danmark hele tiden arbejde for at have de bedste rammevilkår, hvis vi skal klare os i konkurrencen med

Læs mere

Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn. Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling.

Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn. Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling. Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling. Nordatlantisk Hus på Odense Havn inviterer hermed interesserede restauratører til at byde

Læs mere

Agenda. 9:00-9:10 Velkomst og introduktion Lars Hajslund, VisitHerning

Agenda. 9:00-9:10 Velkomst og introduktion Lars Hajslund, VisitHerning Agenda Program Facilitator 9:00-9:10 Velkomst og introduktion Lars Hajslund, VisitHerning 9:10-9:30 Introduktion til projektet og de overordnede mål herunder: Vækstpotentiale i erhvervet Specielle forhold

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi.

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi. Generalforsamling 2013 referat Generalforsamling i Foreningen Hus Forbi, 2013 Referat 1) Formand Ole Skou bød velkommen og foreslog daglig leder Rasmus Wexøe Kristensen som dirigent. Rasmus blev valgt.

Læs mere

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE December 2013 Fars Videokogebog er i luften Endelig blev den klar til de dejlige fædre og børn ude i det ganske land Fars Videokogebog er gået luften og er nu online på

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune 1 Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er i skolen et pusterum, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

Salon politikudvikling Hesselet

Salon politikudvikling Hesselet Salon politikudvikling Hesselet Salon: I en salon er du både deltager og medvirkende. Det er et rum til dialog, oplæg og inspiration blandt en kreds af mennesker, som har et fælles udgangspunkt og en interesse

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

Erhvervs og Industriforeningens formandsberetning 2016.

Erhvervs og Industriforeningens formandsberetning 2016. Erhvervs og Industriforeningens formandsberetning 2016. Hvis man kort og præcist skal sammenfatte det forløbne år set med Erhvervs og Industriforeningens øjne, må det være: Vi kan selv! Set med formandsbrillerne

Læs mere

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview.

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview. dinby efterår 2013 Skanderborg 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset Man går også i byen for at spise i Skanderborg Stort interview Heine Schriver Vend magasinet - og se kommende arrangementer i Kulturhuset

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014. VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014. VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar oktober 2014 VisitDenmark, 2014 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: december 2014 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.

Læs mere

bedste tilverdens Leverandør

bedste tilverdens Leverandør tilverdens bedste Leverandør Vi har smag for gode oste Hos HKI OST står vi til rådighed stort set døgnet rundt, når det handler om ost; vi kører Europa tyndt for at få ostene hjem til rette tid, og bringer

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om momsafløftning på 100 pct. for hotelovernatninger

Forslag til folketingsbeslutning om momsafløftning på 100 pct. for hotelovernatninger Beslutningsforslag nr. B 88 Folketinget 2011-12 Fremsat den 15. maj 2012 af Hans Kristian Skibby (DF), Karina Adsbøl (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Mikkel Dencker (DF), Dennis Flydtkjær (DF), Pia Kjærsgaard

Læs mere

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april.

Februar 2008. JA TAK, vi, kommer personer til fyraftensmødet den 8 april. Februar 2008 Fyraftensmøde den 8. April kl. 18.15: Næste BY NIGHT er lige om hjørnet. Kan vi give hinanden gode ideer om temaet Italiensk Aften. Hvad skal der til før vores bydel bliver fyldt med gode

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Kostpolitik ved egenproduktion

Kostpolitik ved egenproduktion Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik ved egenproduktion Foreløbigt gældende for Vuggestuen Smaaland, D.I.I. Villekulla, Vuggestuen Vimmerby Kostpolitik ved egenproduktion for Dagtilbud Ø-gaderne: Vuggestuen

Læs mere

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service.

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. KE Service 1 2004 11 23 Sådan gør vi. Konceptet. Vores koncept bygger på høj kvalitet af madvarer

Læs mere

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få ny viden om smag, sundhed og sensorik Løft smag og sundhed med enkle virkemidler Praktisk demonstration

Læs mere

Danmark som Gourmetland. Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009

Danmark som Gourmetland. Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009 Danmark som Gourmetland Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009 Baggrund 1. 2. 3. 4. Gourmetoplevelser: Den stigende internationale opmærksomhed omkring dansk madkultur har et stort turismepotentiale.

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK

ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK ALLERØD KOMMUNE KOSTPOLITIK OVERORDNET KOSTPOLITIK FOR ALLERØD KOMMUNE 2016-2019 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 4 kens formål... 5 kens målsætninger... 6 De officielle kostråd... 7 2 Forord

Læs mere

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne

Mastercase 2011. Problemet i dansk turisme. Samfundsudvikling, organisation og økonomi. Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Mastercase 2011 Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til at udfordre os. Så

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA Nye veje til vækst i kystturismen v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA DANSK KYSTTURISME tak for invitationen.. Dansk turisme i tal Turisterhvervet omsætter for 82,4 mia. kr. årligt Turisterhvervet

Læs mere

Konsekvenser af fedtafgiften

Konsekvenser af fedtafgiften Økonomisk analyse fra HORESTA december 2011 Konsekvenser af fedtafgiften for hotel-, restaurant- og turismeerhvervet Den 1. oktober 2011 blev fedtafgiften indført. Den indbefatter, at der skal betales

Læs mere

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune

Mad og måltider i skolen. En guide til skolerne i Roskilde Kommune Mad og måltider i skolen En guide til skolerne i Roskilde Kommune Uden mad og drikke duer helten ikke Måltidet er et pusterum i skolen, hvor eleverne kan være sammen og hygge sig på en anden måde end

Læs mere

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE PÅ ET SPÆNDENDE CAMPUS Et år hvor du får praktisk erfaring, mens du styrker din faglighed På Hotel- og Restaurantskolen

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Destinationsmonitor Status 2014. VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse

Destinationsmonitor Status 2014. VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse Destinationsmonitor VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Maj 2015 Adresse Islands Brygge, 43, 3 2300 København S Tlf. +45 32 88 99 00 Kontakt: Viden & Analyse analyse@visitdenmark.com

Læs mere

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign.

Kostpolitik. Om aftenen er der mulighed for at få et mellemmåltid i form af knækbrød, frisk presset juice, frugt eller lign. Kostpolitik 2017 Indhold Måltiderne... 3 Spis mindre sukker... 3 Medbestemmelse... 4 Egne lejligheder... 4 Fokus på den enkelte... 5 Ikke alle dage er ens... 5 Sociale aktiviteter... 5 Fokus på madspil...

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismens nøgletal Turismen er vigtig for dansk økonomi Den skaber omsætning for 94,7 mia. kr. Turismen er et stort eksporterhverv Den

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar november 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation Mastercase 2011 Copenhagen Economics Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan

Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan Bilag til Indre By Lokaludvalgs høringssvar om Restaurations- og nattelivsplan. Lokaludvalgets bemærkninger til Vejledning og betingelser for opnåelse af alkoholbevilling Side Afsnit / Tekst i udkast til

Læs mere

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse 2 2 Kystturisme findes i hele Danmark Forord 3 Kære Læser De fleste danskere har holdt ferie ved

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

Nyhedsbrev fra klynge 2

Nyhedsbrev fra klynge 2 Nyhedsbrev fra klynge 2 Så blev det til det sidste nyhedsbrev i år 2014. Den har stået på masser af julehygge i december måned, hvilket nyhedsbrevet også bærer præg af. Der har været en fantastisk opbakning

Læs mere

Hold dit arrangement på toppen af Fyns største spillested!

Hold dit arrangement på toppen af Fyns største spillested! Hold dit arrangement på toppen af Fyns største spillested! Eksklusive arrangementer, julefrokost, kick off og konference, VIP arrangementer og meget mere. Velkommen til Albani Rock Lounge! Et unikt lokale

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: juni 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

BagerNYT nr. 50 SÆRUDGAVE MESSEUDGAVE! Samarbejdspartnere BagerNYT 50:

BagerNYT nr. 50 SÆRUDGAVE MESSEUDGAVE! Samarbejdspartnere BagerNYT 50: BagerGruppen sammen står vi stærkere! BagerNYT nr. 50 24. maj 2013 SÆRUDGAVE MESSEUDGAVE! Denne udgave af BagerNYT er en messeudgave! Det indeholder udelukkende informationer omkring Scandinavian Bakery

Læs mere

HORESTA Viden & Udvikling har i maj/juni 2012 gennemført en omfattende spørgeskemaundersøgelse

HORESTA Viden & Udvikling har i maj/juni 2012 gennemført en omfattende spørgeskemaundersøgelse Økonomisk analyse fra HORESTA juli 2012 Konjunkturundersøgelse 2012 Del 1: Forårstegn i hotel-, restaurantog turisterhvervet Stadig flere virksomheder i hotel-, restaurant- og turismeerhvervet melder om

Læs mere

Lokal fødevareforsyning. Ideen med Madfællesskabet

Lokal fødevareforsyning. Ideen med Madfællesskabet Lokal fødevareforsyning Ideen med Madfællesskabet Win-Win-Win: De regionale fødevareproducenter får ny mulighed for afsætning og erhvervsudviklingsmuligheder. Mere sund landbrugsdrift. København får sikker

Læs mere

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle Sønderjylland Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding Super venlige og smilende personale. god oversigt over forretningen; orden og ren butik; billige gode varer også økologiske Det er en rar forretning at komme

Læs mere

Gastroskolen. Nyt tilbud til ledige. ernæringshjælper eller andet håndværk med mad.

Gastroskolen. Nyt tilbud til ledige. ernæringshjælper eller andet håndværk med mad. Nyt tilbud til ledige Gastroskolen Et 6-ugers kompetenceforløb for dig som er eller gerne vil være kok, delikatesseassistent, smørrebrødsjomfru, cater, gastronom, tjener, ernæringsassistent, ernæringshjælper

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Det Færøske Spisekammer 4 dage fra kr. 10.598,- pr. person Inkl. fly, hotelovernatninger m.m. Oplev det spændende færøske køkken og T órshavn Det traditionelle færøske køkken har igennem århundreder udviklet

Læs mere

Vi finder de. store vine N N. www.an-agentur.dk

Vi finder de. store vine N N. www.an-agentur.dk Vi finder de store vine Vin med smag N N www.an-agentur.dk ALLAN IELSE AGENTUR A N A g e n t u r Allan Nielsen Vine er opstået på baggrund af mange dejlige ferieture til Italien. Kærlighed til de lokale

Læs mere

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn

Delux [di:luks] THINGS OF VERY HIGH QUALITY. Beskrivelse af. Grøn Beskrivelse af Hvorfor en komplet grøn løsning? Delux har nu eksisteret siden 2002, og vi har løbende forbedret vores ydelser. Det har resulteret i et højt og stabilt kvalitetsniveau, et godt arbejdsmiljø

Læs mere

Kommunikation om SMAG

Kommunikation om SMAG Kommunikation om SMAG Uddannet kok Diplomuddannelse i Hotel & Restaurant management. Selvstændig siden 1995 indenfor restaurationsbranchen. 2012 Turist & fødevarer konsulent i Gastro Consulting Denmark

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION Tidsperspektiv: Ca. 1 år Læs mere om: Fase 1: Beslutningen træffes Fase 2: Hvad er status? Fase 3: Hvor vil vi hen? Fase 4: Hvad skal ændres? Fase 5: Indkøringsfasen

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme 2015 foreløbig status VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org

VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE. www.streetdinners.org VI FEJRER -ÅRET MED EN GADEMIDDAG-FESTIVAL GØR-DET-NEMT MED VORES STREETDINNER-GUIDE www.streetdinners.org Gademiddage er for at... 1 lære sine naboer at kende og fejre den gade eller bydel man bor i.

Læs mere

Besøg Electrolux Showroom

Besøg Electrolux Showroom Besøg Electrolux Showroom masser af inspiration Åbent for alle Højt til loftet I Electrolux Showroom er der højt til loftet og masser af plads til dine drømme. Her kan du se, mærke og afprøve forskellen

Læs mere

Danmarks nye internationale fødevareudstilling

Danmarks nye internationale fødevareudstilling Danmarks nye internationale fødevareudstilling Forum Copenhagen Julius Thomsens Plads 1 1925 Frederiksberg 24.-25. august 2017 Torsdag & fredag kl. 9-18 Bitecopenhagen.dk I samarbejde med: Koncept Bite

Læs mere

Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center

Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED: ØKODAG DEN 23. FEBRUAR 2015 www.copenhagenfoodfair.dk Copenhagen Food Fair 2015 handler om VÆRTSKAB og det at møde sine

Læs mere

Hotel- og restaurationsbranchen: Rekruttering til HoReCa er et speciale hos

Hotel- og restaurationsbranchen: Rekruttering til HoReCa er et speciale hos 2 Hotel- og restaurationsbranchen: Rekruttering til er et speciale hos Rekruttering til både vikariater og faste jobs indenfor og fødevareindustrien er et speciale hos. Vi har stor erfaring med at finde

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Foto: Danmark i vandkanten. Overnatningstal jan. til juli 2016 KERTEMINDE KOMMUNE

Foto: Danmark i vandkanten. Overnatningstal jan. til juli 2016 KERTEMINDE KOMMUNE Foto: Danmark i vandkanten Overnatningstal jan. til juli 2016 KERTEMINDE KOMMUNE Generelt om turismen i Destination Kerteminde Haven ved Havet Det har været en speciel turist-sæson i Kerteminde (Danmark

Læs mere

Den professionelle receptionist og frontmedarbejder

Den professionelle receptionist og frontmedarbejder To kompetenceopbyggende dage til: Den professionelle receptionist og frontmedarbejder Disse kompetencer bør du satse på at styrke fremadrettet Styrk din position internt og øg din status Selvsikker og

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Mere salg i slankere videnerhverv

Mere salg i slankere videnerhverv Mere salg i slankere videnerhverv INDLEDNING De videntunge erhverv udgør en væsentlig del af økonomien og beskæftigelsen. Både i sin egen voksende størrelse, men især som en afgørende katalysator for innovation

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen

Referat. Ældrerådet. Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen Møde slut: Kl. 13.30 Fraværende: Herluf Thomsen deltog ikke i punkt 119, 120, 121, 122, 123, 124,

Læs mere

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør OM OS/ For enden af Danmarks længste allé, som er en del af Ledreborg Slot, ligger Herthadalen. De smukke lokaler, som alle har egen terrasse med udsigt over Knapsø, har plads fra 15 til 200 personer,

Læs mere

Markedsanalyse. Kantinegæstens stemme

Markedsanalyse. Kantinegæstens stemme Markedsanalyse 23. august 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Kantinegæstens stemme T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Highlights 63 pct. af danskerne har adgang til en kantine

Læs mere

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013.

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Velkommen til generalforsamling i Bryghuset Vendia. Når jeg ser tilbage på regnskabsåret 2012 / 13, ser jeg atter et meget aktivt

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik

Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Dagtilbud Ø-gadernes Kostpolitik Gældende for: Vuggestuen Vimmerby Vuggestuen Småland D.I.I. Villekulla Udarbejdet Maj 2010 Indholdsfortegnelse Formål og målsætning... 1 Køkkenpersonalets arbejde... 1

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Tårnet, Solgården i Lemvig udført den 3. september 2014 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retsikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan

Læs mere

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø

10. KLASSE. For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE For dig som ønsker et anderledes skoleår i et gastronomisk miljø 10. KLASSE PÅ ET SPÆNDENDE CAMPUS Et år hvor du får praktisk erfaring, mens du styrker din faglighed På Hotel- og Restaurantskolen

Læs mere

Velkommen til Claus Tingstrøm A/S

Velkommen til Claus Tingstrøm A/S Velkommen til Claus Tingstrøm A/S Er jeres kantineløsning den bedste? Der var en gang, hvor maden i kantinen kom fra frostposer, dåser og halvfabrikata. Sådan er det heldigvis sjældent i dag. Nu forventer

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere