Mangler dagspressen. for madanmeldelser? læs side 20. i dansk turisme. debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mangler dagspressen. for madanmeldelser? læs side 20. i dansk turisme. debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura"

Transkript

1 Branchens mest læste magasin / 72. årgang 05 august 2011 FOKUS: Vejen til vækst i dansk turisme Læs side 6-7 Sager, der NAGER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? læs side 20 debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura

2 FAST LAVPRIS Priserne i denne annonce gælder til 2. oktober Herefter vil ikke bare annoncens varer - men en lang række andre varer stige markant i pris, da folketingets nye fedtafgift på 16 kr. pr. kg. mættet fedt træder i kraft den 1. oktober i år. Indtil da kan vi glæde os over familiens nyeste medlem: 2 kg. Kærgården til fast hent selv pris kun 79,95 kr. pr. bakke. Vi ses hos Dagrofa S-Engros. PHILADELPHIA 1,65 KG. PR. STK MIRACEL WHIP 5 LTR. PR. SPAND UHT SØDMÆLK 1 LTR. PR. BRIK 6 75 KÆRGÅRDEN 2 KG. PR. BØTTE CREME FRAICHE 18% 5 KG. PR. SPAND UHT PISKE 1 LTR. PR. BRIK LURPAK SMØR 250 G. PR. PAKKE HVIDE ÆG BURÆG STR. M 30 STK. PR. BAKKE Find nærmeste engrosbutik på eller ring på Lynge Olsen Reklamebureau A/S Der tages forbehold for udsolgte varer, prisændringer som følge af pris- og afgiftsændringer samt eventuelle tryk- og billedfejl. Alle priser er ekskl. moms.

3 bestyrelsen FORMaND: Flemming Andreasen, Restaurant Navigator Marselisborg Havnevej 46 D, 8000 Århus C, tlf , mobil NÆstFORMaND: Nicolai Andersen, Restaurant Bryggen, 5500 Middelfart, Tlf BEstYRELsEsMEDLEMMER: Poul Wulff Cafe Alma, 2300 København S Tlf /mobil Birgitte Israelsen Sonnerupgård, 4330 Hvalsø Tlf /mobil Jeanette Kyhn Restaurant Klinten, 5600 Fåborg Tlf / mobil Lone Fergadis Restaurant Zorba, 8600 Silkeborg Tlf / mobil Jørgen Pedersen Rold Storkro, 9520 Skørping Tlf /mobil thomas Høy Strandboulevarden 109, 2100 København Ø Tlf , FORENINgENs REgNsKaBsKONsuLENt: Registreret revisor Dan Andreasen, Time vision Falkoner Allé 1, 2000 Frederiksberg, tlf FORENINgENs advokat: Gudrun Fenger, Advokatfirmaet Jørgen U. Brink Islands Brygge 26, 3., 2300 København S, tlf FORENINgENs MEDLEMsKONsuLENt: Kurt Asbjørn Johannesen Kildebjerggård 48, 5690 Tommerup, tlf Mail: DaNMaRKs REstauRaNtER & CaFÉER Islands Brygge 26, 3. sal, 2300 København S. Tlf , Mail: DRC ÅRHus/REDaKtION Viborgvej 21, 8000 Århus, tlf Mail: dansk standard og sydlandsk service Kombinationen af regnfuld sommer og iskold vind over finansmarkederne har fået danske forbrugere til at holde pungen i lommen. I hvert fald under de hjemlige himmelstrøg. Det har naturligvis smittet af på indtjeningen i hotel og restaurationsbranchen, som i mange danskeres bevidsthed stadig står som leverandør af luksusydelser og derfor let bliver spare-objekt i krisetider. Venlig hilsen Flemming andreasen DRC-formand Men der har i det seneste år faktisk været tegn på fremgang. Eksempelvis har danske hotellers overnatningstal budt på pæne stigninger, mens Danmarks efterhånden verdensberømte stjernerestauranter har fået bedre styr på omkostningerne og i større udstrækning leveret plusser i årsregnskaberne. Meget tyder dog på, at branchen endnu engang må indstille sig på et beskedent år. Den nyeste konkursstatistik fra Experian viser en stigning på 9,3 procent for branchens selskabsejede virksomheder. Der var således i perioden august 2010 til juli konkurser mod 323 i samme periode året før. Ifølge 3F er ledighedsprocenten blandt medlemmerne i hotel- og restaurationsbranchen nu oppe på 13 procent. Samme som medlemmerne fra bygge- og anlæg lider under. Det er ikke tilstrækkeligt at spejde mod horisonten efter gæsterne og bedre tider. Branchen bør derimod gøre sig klar til at byde gæsterne velkommen - og velkommen hjem - til gedigen dansk standard. Gerne med inspiration fra kollegerne i det ligefremme og serviceorienterede Sydeuropa. Der forstår man at give gæsterne en fornemmelse af at føle sig hjemme og ikke tænke, at det er frås og luksus, om man så går på restaurant, café eller bar alle ugens dage. Her har danske restauratører og medarbejdere en fælles udfordring og interesse. 05 august 2011 Branchens mest læste magasin / 72. årgang adresse: DRC Restaurant & Café, Viborgvej 21, 4., 8000 Århus C, tlf , fax , OPLag: eksemplarer, Abonnement kr. 250,- årligt ansv. REDaKtØR: Carsten Kruuse annoncer: Mediegruppen as, Mediekonsulent Lars Burchardt, tlf , fax , REDaKtION: tlf LaYOut & PRODuKtION: Mediegruppen as FORsIDEFOtO: Jacob s BAR BQ, Aarhus. Fotograf: VisitAarhus. DIstRuButION: Restaurant & Café uddeles til adresser i overnatnings- og serveringsbranchen udgiver: Danmarks Restauranter og Caféer, Islands Brygge 26, 2300 København S, tlf , fax , IssN: august 2011 fokus: Vejen til Vækst i dansk turisme Læs side 6-7 meld dig ind i drc på Sager, der Nager: mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? debat fokus mad a la carte produktnyt klumme branchejura læs side Mediegruppen RestauRant og Cafe / / 3

4 indhold 05 indhold restaurant og cafe / nr. 05 august 2011 fokus: Vejen til Vækst i dansk turisme Læs side Regeringens turismeudspil rammer langt fra pletten I sin indledning til regeringens aktuelle turistpolitiske udspil, Fornyelse og vækst i dansk turisme, juni 2011, påpeger og erkender erhvervsminister Brian Mikkelsen behovet for bedre ramme-betingelser for turisterhvervet. 10 arbejdstilsynets påbud om personaletoiletter blev underkendt I 2010 påbød Arbejdstilsynet et medlem af Danmarks Restauranter & Cafeer DRC - at indrette en særlig spiseplads/pauserum for medarbejderne. Et sådant var ikke indrettet, fordi medarbejderne plejede at spise i caféen, når der ikke var travlt. 12 Nyt bølleregister til nattelivet I juli trådte nye regler i kraft, der skal sikre, at diskoteker og natklubber har let adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne giver mulighed for etableringen af et nyt, privat bølleregister, der kan give restauratører indblik i, hvilke personer der har fået restaurationsforbud 14 Nye regler om kreditkort fra 1. oktober I løbet af sommeren lykkedes det restaurationsbranchen, detailhandelen m.fl. at få en ekstra frist på tre måneder til at omstille sig til nye gebyrsatser for kreditkortbetalinger. 20 sager, DER NagER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? Madanmeldelser bliver læst. Madanmeldelser har konsekvenser. Det ved restauratører. 26 København sætter i august fokus på nordisk gastronomi Der bydes på muligheden for førstehåndsindtryk af det nye nordiske køkken og møde folkene bag den nordiske gastronomiske revolution på den første internationale konference om Det nye nordiske køkken i København august i København. 16 drc på uanmeldt fødevarekontrol en uhyre lærerig oplevelse, som nok bibringer en større forståelse for kontrollanternes vilkår men også et førstehåndsindblik i, hvorfor disse besøg kan gå i hårdknude. 4 / RestauRant og Cafe /

5 Jeg er glad for, at jeg kan servere økologisk mælk til mine gæster, uden at det går ud over mine budgetter. Det er godt for både dyrene og miljøet Hanne Bennetsen, kantineleder Danske Bank Finanscenter, Aalborg ARLA HARmonie Økologi til fornuftig pris Arla Harmonie mælk er fremstillet af mælk fra danske øko logiske landbrug, hvor der hverken bruges kunst gødning eller sprøjtemidler. Alle Arla Harmonie 1 liter varianterne er uhomogeniserede for at give mest mulig fylde og smag på nær Minimælk, som forbrugerne foretrækker homogeniseret.

6 FOKUS: turisme DRC-analyse: Regeringens turismeudspil rammer langt fra pletten AF: informationschef Carsten Kruuse, Danmark Restauranter & Cafeer FOTO: Nicolai Perjesi for VisitDenmark. I sin indledning til regeringens aktuelle turistpolitiske udspil, Fornyelse og vækst i dansk turisme, juni 2011, påpeger og erkender erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) behovet for bedre ramme-betingelser for turisterhvervet. Desuden konstateres, at prisniveauet er for højt med en stigning fra 35% over EU-gennemsnittet i 1999 til 45% i Han anfører blandt andet, at regeringen allerede har gjort noget med henvisning til den seneste finanslovs forhøjelse af momsfradraget for erhvervsmæssig hotelovernatning fra 25% til 50%. Desuden påpeger Brian Mikkelsen, at sommerhusejerne har fået forhøjet bundfradraget for lejeindtægter til kr ,-. Men med undtagelse af initiativer til flere flyruter til Danmark og (til dels) mere info om visumregler, er der i regeringens udspil stort set intet, der forbedrer turisterhvervets rammebetingelser, som ministeren ellers selv påpeger vigtigheden af. Med undtagelse af punkt to er der - som nævnt - intet under de øvrige punkter, som forbedrer turisterhvervets rammevilkår eller eksempelvis gør noget ved den af ministeren påpegede uheldige udvikling i prisniveauet. Udspillet er derimod gennemsyret af en forestilling om, at turisterhvervets virksomheders primære behov er hjælp til at dygtiggøre sig og få mere viden. Men det er ikke det, som for alvor vil få turiststrømmen til at vende. Rent faktisk har eksempelvis den danske gastronomi og restaurationsbranche vist sig at være særdeles kvalificeret, innovativ og på niveau med verdenseliten. Helt uden hjælp. Konkurrenceevnen er hovedproblemet Det er konkurrenceevnen, den er gal med. Selvom der anføres flere velmenende initiativer eksempelvis målrettet international markedsføring fra VisitDenmarks og andres side - løser det ikke de hovedproblemer, som ministeren selv påpeger i sin indledning til regeringsudspillet. Turisterhvervet ønsker jo ikke særbehandling, men derimod blot samme rammevilkår som øvrige erhverv og konkurrenter i udlandet. Det mest konstruktive udover markedsføringen af Danmark, regeringen bør byde ind med, er initiativer til harmonisering af disse rammebetingelser. Dvs. fuld momsfradrag for erhvervsmæssig hotelovernatning og bespisning på restaurant. Dette vil i øvrigt harmonere godt med Erhvervsministeriets/regeringens bestræbelser på regelforenklinger. Regelforenklinger velkomne Fradragsreglerne for eksempelvis erhvervsmæssige møder og konferencer er nu så leddelte og indviklede, at situationen synes ganske uoverskuelig. Nogle eksempler: En virksomhed, der inviterer en gruppe erhvervsfolk til konference med hotelovernatning, kan fratrække 50 moms på over- Fem indsatsområder Udspillet bygger over fem hovedindsatsområder: 1. Stærkere kendskab til Danmark 2. Bedre adgang til Danmark 3. Øget innovation 4. Velfunderet viden 5. Bedre regulering af turisterhvervet Turisterhvervet ønsker jo ikke særbehandling, men derimod blot samme rammevilkår som øvrige erhverv og konkurrenter i udlandet. 6 / Restaurant og Cafe /

7 Arkivfoto. Nyhavn. natningen, mens bespisningen kun kan afløftes 25% af momsen. En virksomhed, der afholder møde eller konference i egne lokaler, kan efter nye styresignaler fra Skatteministeriet (og en EUdom fra december 2008) nu afløfte hele momsen på bespisningen leveret fra en restaurant eller cateringvirksomhed, hvis maden indtages i virksomhedens egne lokale. Den mindre virksomhed, som ikke har egnede lokaler til konference eller møder, må omvendt ikke fratrække momsen på bespisning, hvis denne strengt erhvervsmæssige aktivitet foregår i lejede lokaler til lejligheden. Eksempelvis i en restaurants konference/selskabslokaler. urimelig forskelsbehandling Sidstnævnte skatte- og afgiftsmæssige praksis er ikke alene en direkte skadelig rammebetingelse for turisterhvervet, der på den konto går glip af erhvervskunder, det er også en urimelig forskelsbehandling af små og mellemstore virksomheder. Så hvis regeringen, erhvervsministeren og skatteministeren seriøst er optaget af at forbedre erhvervlivets konkurrence- og rammevilkår samt skabe arbejdspladser i den private sektor, bør man i det finanslovsudspil, som er på trapperne, ikke tøve med at give fradrag for bespisning i forbindelse med erhvervsmæssig møder og konferenceaktiviter i lejede lokaler. Eventuelt med henvisning til at der i forlængelse af EU-dommen fra dec (Astra/Zeneca, Danfoss) fra EU har udbredt sig den skattemæssige forståelse i det danske skatteministerium for, at bespisning i forbindelse med møder og konference er en strengt erhvervsmæssig aktivitet, som derfor er fradrageberettiget. (Offentlig ansatte er jo i øvrigt også efter Brixtofte dommen blevet anerkendt en Informationschef Carsten Kruuse, DRC. ret til erhvervsmæssig bespisning på restaurant på omkring kr. 1000,-. Hvorfor så ikke lige ansatte i det private erhvervsliv?) Det innovative, produkt- og kompetenceudvikling m.m., som regeringen foreslår i det aktuelle turismeudspil, er naturligvis ikke uvæsentlige elementer i bestræbelserne på at sikre fornyelse og vækst i dansk turisme. Men her kan erhvervet - i højere grad end regeringen lægger op til - selv levere varen. RestauRant og Cafe / / 7

8 FOKUS: turisme Hovedpunkter i regeringens plan: Fornyelse og vækst i dansk turisme ISMASKINER 25 kg i døgnet Kr ,- - excl. moms 50 kg i døgnet 3134 Ariel Rita TILBUD til rene nettopriser! Pr. stk...559,- Pr. stk...489, Mars Rokko 13 Pr. stk...625,- Pr. stk...498,- Regeringen anviser i sin handlingsplan fem punkter til fornyelse og vækst i dansk turisme: 1) Stærkt kendskab til Danmark Tiltrækning af flere konferencer til Danmark Markedsføring af Danmark som grønt naturrejsemål Styrket samspil mellem kulturlivet og turismefremme Styrket koordination mellem eksport- og turismefremme 2) Bedre adgang til Danmark Tiltrækning af yderligere flyruter Bedre formidling af reglerne for turistvisum 3) Øget innovation i turismen Kvalitetsløft i kystturismen Madoplevelser af høj kvalitet langs de danske kyster Mindre affald på de danske strande Kr ,- - excl. moms 50 kg i døgnet T001 T214 T201 Pr. stk...665,- Pr. stk...498,- Pr. stk...389,- T242 Cindy T200 Pr. stk...899,- Pr. stk...379,- Pr. stk...385,- 4) Velfunderet viden Videncenter for kystturisme i Hvide Sande Bedre turismestatistik og effektmåling i markedsføringen T202 Pr. stk...349,- Bistro Pr. stk...568,- 5) Bedre regulering for turisterhvervet Bedre planlægningsmuligheder for turisterhvervet Kr ,- - excl. moms Quadra Pr. stk...398,- Impero Fra...298,- Pr. stk...428,- Pr. stk...448,- Alle priser er excl. moms og levering Telf Vejlevej Fredericia Tlf.: Fax / Restaurant og Cafe /

9

10 dagens ret Arbejdstilsynets påbud om personaletoiletter blev underkendt AF: Direktør Kirsten Hauge, DRC I 2010 påbød Arbejdstilsynet et medlem af Danmarks Restauranter & Cafeer DRC - at indrette en særlig spiseplads/pauserum for medarbejderne. Et sådant var ikke indrettet, fordi medarbejderne plejede at spise i caféen, når der ikke var travlt. Dette skete i øvrigt efter medarbejdernes eget ønske. Udover spiseplads påbød Arbejdstilsynet også virksomheden at indrette et nyt personaletoilet. Der var dog allerede indrettet et personaletoilet i cafeen, men for at komme til det, skulle man ud i gården og cirka 20 meter langs med huset. Det stedlige Arbejdstilsyn mente, at medarbejderne derved kunne blive udsat for vejrliget på vejen, hvilket efter deres opfattelse var en stor gene. Påbud om velfærdsændringer Da caféen i 2001 var blevet indrettet, havde bygningsmyndigheden godkendt indretningen. Efterfølgende havde Arbejdstilsynet været på flere tilsynsbesøg uden at de på noget tidligere tidspunkt havde påtalt problemer hverken omkring spisepladsen eller personaletoilettet. Men efter et tilsyn i 2009 modtog virksomheden et påbud om velfærdsforanstaltninger. Påbuddet skulle være efterkommet inden ½ år. Efter konsultationer med DRC og ECOHouse, der er arbejdsmiljørådgiver og samarbejder med foreningen, kontaktede cafeen Arbejdstilsynet. Cafeen gjorde Arbejdstilsynet opmærksom på, at man fandt påbuddet helt hen i skoven". Ikke mindst fordi Arbejdstilsynet gennem otte år aldrig tidligere havde påtalt forhol- dene. På den baggrund bad cafeen tilsynet om at ændre afgørelsen. Men det lykkedes desværre ikke at få tilsynet til at frafalde påbuddene. Ifølge reglerne om arbejdsstedets indretning kan Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder, hvor arbejdsprocessen ikke har en afgørende betydning for bygningens udformning, kun give påbud om de eksisterende forhold, hvis disse er uforsvarlige. Medhold efter anke Da hverken virksomheden eller DRC fandt at forholdene var uforsvarlige, blev vi efter drøftelser enige om, at man ikke kunne leve med afgørelsen. Konklusionen skulle også ses på baggrund af, at virksomheden drives i et lejemål. Derfor var sidste udvej at anke påbuddet om ombygning af cafeen til Arbejdsmiljøklagenævnet. Det er derfor med meget stor tilfredsstillelse, at DRC netop har modtaget afgørelsen fra et enigt Arbejdsmiljøklagenævn, som ophævede Arbejdstilsynets påbud. Nævnet vurderede, at forholdene for de ansatte ikke er uforsvarlige, og Arbejdstilsynet kunne derfor ikke give påbud om, at virksomheden skulle foretage ændringer, da forholdene var godkendt af byggemyndigheden Som medlem af DRC er det altid muligt at få hjælp, hvis der opstår sager med Arbejdstilsynet, fødevarekontrollen eller andre myndigheder. For at medlemmet selv kan blive mere afklaret om, hvorvidt sagen eventuelt holder en prøvelse ved en højere instans, er det derfor altid en god ide at kontakte foreningen, så vi kan give vores vurdering af mulighederne for at gå videre med sagen. 10 / Restaurant og Cafe /

11 Danmarks første Poker automat godkendt til opstilling sammen med dine spilleautomater. Poker har igennem ere år været et af de mest populære spil der ndes. Nu kan Poker også leveres som spilleautomat til restaurationer, spillehaller og kiosker. Spille aden er meget brugervenlig og den knivskarpe gra k gør det både let og enkelt at spille poker. Du spiller Texas Hold`Em poker og bestemmer selv om du vil fold, check eller raise. Når du har vundet det første bord i Little Lake, kan du vælge at fortsætte til Saloonen i Huntsville, Reno, Atlantic City og måske til det ultimative slutspil i Las Vegas. De helt store gevinster kan du vinde i spillene High Stakes og High Rollers. Er du interesseret? Ring på tlf eller Den direkte vej til ere spillere i din forretning Automat Fabrikkerne A/S. Michael Drewsens Vej Højbjerg - Århus. Tlf Automat Fabrikkerne A/S er del af Gaming koncernen, som også inkluderer Dansk Automat Expert A/S og Compu-Game A/S. Selskabet tilbyder leasing, leje og salg af spilleautomater - direkte til spillehaller, kiosker og restaurationer Restaurant og Cafe / / 11

12 reportage Nyt bølleregister til nattelivet AF: Redaktionen FOTO: Colourbox I juli trådte nye regler i kraft, der skal sikre, at diskoteker og natklubber har let adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne giver mulighed for etableringen af et nyt, privat bølleregister, der kan give restauratører indblik i, hvilke personer der har fået restaurationsforbud. - Sikkerhed i nattelivet har i en årrække været et højt prioriteret tema for regeringen. Med de nye regler får diskoteker og natklubber lettere adgang til oplysninger om personer, der er omfattet af restaurationsforbud. Reglerne styrker dermed restauratørernes mulighed for at medvirke til en effektiv håndhævelse af restaurationsforbud, siger justitsminister Lars Barfoed (K).. Justitsministeriet har med hjemmel i restaurationslovens 31, stk. 6, udstedt en ny bekendtgørelse om videregivelse og behandling af oplysninger om restaurationsforbud, som skal forbedre sikkerheden i nattelivet. Bekendtgørelsen, som altså træder i kraft 1. juli, er resultatet af overvejelser i en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter for brancheorganisationer og relevante myndigheder, jf. betænkning nr om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personer med restaurationsforbud. Med den nye bekendtgørelse sikres det, at politiet underretter restauratøren, når en person meddeles et forbud mod at opholde sig i en given restauration. Baggrund I medfør af restaurationslovens 31, stk. 2, kan politiet forbyde en person at opholde sig som gæst i bestemte restaurationer, hvis personen i forbindelse med besøg de pågældende steder har begået en strafbar handling. Restaurationsforbud gives normalt for en periode på to år. Privat register Bekendtgørelsen åbner samtidig mulighed for, at der kan oprettes et fælles privat register over restaurationsforbud. Det vil betyde, at en restauratør, som er tilmeldt registret, i forbindelse med eksempelvis adgangskontrol i restaurationen kan slå op i registret og på den måde blive advaret om, at en person er meddelt et restaurationsforbud. 12 / Restaurant og Cafe /

13 Restaurant og Cafe / / 13

14 reportage nye RegleR om kreditkort fra 1. oktober af: Redaktionen FOtO: Colourbox I løbet af sommeren lykkedes det restaurationsbranchen, detailhandelen m.fl. at få en ekstra frist på tre måneder til at omstille sig til nye gebyrsatser for kreditkortbetalinger. Det har økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besluttet med en haste-bekendtgørelse, som netop er trådt i kraft. Dermed forhindres et fra turisterhvervene frygtet kaos. - Det er fint, at erhvervsministeren tilsyneladende har lyttet til organisationernes indsigelser vedrørende de tekniske problemer og udsat bekendtgørelsen om brug af betalingkort til 1. oktober, siger TIL SALG Mobil Festtelt med mange muligheder informationschef Carsten Kruuse, DRC. De nye gebyrsatser - der ikke gælder Dankort - stod til at træde i kraft 1. juli midt i turistsæsonen, uden at restauranter, hoteller og butikker ville have nået at få de tekniske omstillinger af deres terminaler på plads. Således ville nogle gæster risikere at blive opkrævet forkerte gebyrer, eller gebyrer, som restauranterne slet ikke havde lov til at opkræve. Det kunne udløse unødig forvirring og kaos og derfor anmodede blandt andre DRC i sit høringssvar til ministeren om en udsættelse, som nu er en realitet. Af den nye bekendtgørelse fremgår dog, at forretningerne ikke kan opkræve gebyrer af betaler, med mindre de med sikkerhed kan fastslå, at der er tale om en kreditkorttransaktion. Således er det altså ikke muligt at overvælte gebyrer på de såkaldte debetkort, hvor beløbene trækkes fra kontoen med det samme. Mobil Opvaskervogn med bad & toilet i forenden Opbevaring/opvaskebakker til feks. Elegance glas DRC: samme regler for alle kort DRC har i sit høringssvar anført, at foreningen finder denne forskelsbehandling mellem kreditkort og debetkort som udtryk for en unødvendig forskelsbehandling, som ikke kan begrundes i forskellen i håndteringen af kortene og ej heller i kortholders kendskab til, at gebyret kan opkræves hos denne. Det forudsættes her, at bestemmelsen i 4.stk. 4. (i det oprindelige udkast til bekendtgørelsen, red.) om oplysningspligt selvsagt omfatter alle kort, hvor gebyret kan overvæltes. DRC mener således, at adgangen til overvæltning bør gælde alle kort, danske såvel som udenlandske og såvel debet- som kreditkort. SALG LEASING LANGTIDSLEJE PK Agentur ApS Sønderborg / RestauRant og Cafe /

15 sager der nager Vi præsenterer: Det ny Rynkeby Foodservice Det er nu blevet meget nemmere at være kunde hos Rynkeby Foodservice. Vi har nemlig optimeret, redesignet og ryddet op i sortimentet. Hvor der før var 117 forskellige produktlinjer (sådan ca.), er der nu kun to produktserier, du skal forholde dig til: Rynkeby serien og Basic serien. Begge er i et design, du kan være bekendt at stille på bordet, og begge har smarte detaljer, der gør det nemt at kende forskel på produkterne og holde øje med holdbarheden. Så er der blot tilbage at vælge. Skal det være det bedste af det bedste eller bedst til prisen? NYT DESIGN RYNKEBY serien er baseret på udvalgte råvarer af højeste kvalitet. Her finder du markedets bredeste sortiment af juice, saft, grød, marmelade osv. alt sammen med et højt frugtindhold og fokus på den gode smag. BASIC serien er danskproduceret juice, saft, grød, marmelade m.m. til en særdeles fornuftig pris. Her får du kort sagt value for money. Se hele sortimentet og læs mere på Rynkeby Foods A/S Tlf: RestauRant og Cafe / / 15

16 reportage drc på uanmeldt fødevarekontrol af: Cand. Jur. Jørgen Kønigshøfer, DRC s erhvervsrådgiver FOtO: Colourbox DRC har været inviteret med på uanmeldt fødevarekontrol i region Øst København og Nordsjælland. En uhyre lærerig oplevelse, som nok bibringer en større forståelse for kontrollanternes vilkår men også et førstehåndsindblik i, hvorfor disse besøg kan gå i hårdknude. I foråret 2011 har DRC været indbudt til at tage med på fødevareregionens ordinære og dermed uanmeldte kontrolbesøg. Over tre dage deltog vi i besøg på restauranter i København og de nordlige forstæder samt en speciel inspektion i forbindelse med en kampagne overfor cocktail-barer og natforretninger. I disse tider, hvor man skal være forsigtig med hvilke ord og udtryk, man anvender for ikke at skabe skræmmebilleder, skal vi undlade at bruge udtrykket madpolitiet, selvom vi har anvendt udtrykket for at præcisere, at levnedsmiddelkontrollen til forskel fra de fleste andre administrative myndigheder faktisk har politimæssige beføjelser de kan udstede bøder, og de kan i allerværste tilfælde lukke en forretning. Men Fødevarekontrollanterne har ikke været glade for udtrykket, og der har sågar været DRC-medlemmer, der har protesteret mod udtrykket. Så vi lader det ligge og overlader til den enkelte forretning, hvordan den selv opfatter en uanmeldt levnedsmiddelkontrol. Som DRC-deltager i kontrollen blev vi præsenteret som sådan, og restauratøren blev høfligt forespurgt, om man havde noget at indvende mod vores deltagelse. Havde det generelt stødt på modstand, ville hele øvelsen naturligvis have været et flop, men det skete faktisk kun et enkelt sted, at restauratøren ikke ønskede vores deltagelse i besigtigelsen - og det skyldtes såmænd blot, at den pågældende pizzarestaurant var for lille til at have fire mand gående rundt. En pizza-forretning nord for København, som udmærkede sig ved at have og bevare sin elite-smiley. god til at svare Vi har i DRC tidligere forsøgt at give restauranterne nogle gode råd, når kontrollen dukker op. Vores deltagelse i kontrollen gav i det mindste inspiration til nogle flere gode råd. Især var det bemærkelsesværdigt, hvor meget det betyder, at restauranten har en medarbejder i køkkenet, der kan svare og er god til at formidle oplysninger. Uden at vi her skal foretage en egentlig evaluering af DRC s deltagelse den gemmer vi til et efterårsmøde i Fødevareregionen må vi konstatere, at den rigtige mand i køkkenet kan gøre forskellen på en glad smiley og en større bøde! Positiv atmosfæren vigtig Også det første møde eksempelvis i en travl frokostrestaurant, der samtidig med vores ankomst havde 60 gæster til firmafrokost - er temmelig afgørende og danner rammen og atmosfæren omkring hele kontrolbesøget. Såvel her som i forretninger, hvor restauratøren nærmest forsøgte at smutte ud af bagdøren, da vi kom, betyder dette førstehåndsindtryk alverden. Man lærer som iagttager, at fødevarekontrollanter minsandten også blot er mennesker på godt og ondt og de er forskellige. Drøftelse med kontrollanter DRC var og er ikke enige i mange af fødevarekontrollens afgørelser heller ikke under vores deltagelse i de nævnte besøg men vi havde i det mindste lejlighed til at drøfte med kontrollanterne, hvorfor man traf de afgørelser, man gjorde og det grundlag, de træffes på. Vi har i DRC ofte efterlyst, at kontrollanterne kendte mere til virksomhedernes historik, men det savnede vi ikke under besøgene kendte kontrollanten ikke forretningens historie i forvejen, kunne han slå den op på stedet via sin medbragte labtop. En sparet bøde I langt de fleste tilfælde blev vi modtaget venligt og imødekommende, også selvom der var en del at påpege og indskærpe. Generelt må det nok være konklusionen, at man kan ligeså godt tage imod kontrollen med om ikke åbne arme, så dog med venlighed. Det gavner besøget og kan også bidrage til at spare en ellers velbegrundet bøde. 16 / RestauRant og Cafe /

17 Nyhe D d - Nu S som Mm Mixka sssse Grov Morgenmix Grov Morgenmix består af Rustikke Morgenstykker, Fuldkornshåndværkere og Grove Skagenslapper. Alle tre varianter er bagt i stenovn og kan mærkes med enten Nøglehullet eller Fuldkornsmærket. Med grov Morgenmix sparer du plads i fryseren og kan stadig tilbyde dine kunder masser at vælge imellem Rustikke Morgenstykker Grove Skagenslapper Fuldkornshåndvaerkere Bagt med havreflager og fuldkornshvedemel. Drysset med rugflager og hørfrø giver et flot og appetitvækkende udseende, der understreger den grove profil. Kostfiberindholdet ligger på 5,5% og fuldkornsindholdet er 20%, og brødet lever dermed op til Nøglehulsmærket. Bagt af fuldkornsdurum, durum, hørfrø og naturgær. Bunden er spækket med solsikkekerner, og skorpen er drysset med blå birkes. Naturgæren, som fremstilles i Italien på basis af naturligt fermenteret mel og vand, giver brødet en særlig aromatisk smag, flot krummestruktur og en mere sprød skorpe. Brødet er Nøglehulsmærket og indeholder 19% fuldkorn og 7,5% kostfibre. En håndværker som vi kender den, men bagt med fuldkornsdurum og havreflager, så du får en velsmagende og god start på dagen. Brødet er Nøglehuls- og Fuldkornsmærket og indeholder 35% fuldkorn og 6% kostfibre. Vi har masser af forskellige morgenbro/d i sortiment, og vi arbejder hele tiden på at styrke sortimentet og kaele for kvaliteten af de enkelte varianter. Stenovnsbagte morgenbro/d De klassiske danske morgenbro/d Morgenbrød bagt med traditionsrige bagemetoder for at indkapsle den gode smag. Ved at bruge en stenovn bages brødene ved en kraftig varme, da dejen ligger direkte på en meget hed stenbund. Det giver brødene en rustik, sprød skorpe, der indkapsler fugtigheden i dejen og er med til at udvikle den gode smag og saftige krumme. Klassisk dansk morgenbrød som vi kender det bare endnu bedre. Vi har givet brødet mere volumen og sprødhed ved at bruge det ypperste franske hvedemel og forlænge æltetiden. Skorpen er tynd og sprød, og krummestrukturen giver en fin og blød konsistens. Læs mere på RestauRant og Cafe / / 17 bureaufrydensberg.dk Morgenspro/d XXXXXXX

18 turisme aarhus dropper turistkontor: digital information på blandt andet HotelleR mere effektiv af: Redaktionen FOtO: VisitAarhus Nyligt bebudede Visitaarhus permanent lukning af turistkontoret pr. 1. september Begrundelsen er, at det er for dyrt at drive et turistkontor i Smilets by, og at digitale løsninger er mere effektive. Ifølge turistdirektør Jans Hausted, VisitAarhus, skal turistinformation tættere på de steder, hvor områdets gæster typisk forespørger om information af turistmæssig karakter. Derfor har byens gæster allerede her i sommermånederne kunnet få digital byinformation via touchskærme placeret på en række overnatningssteder. Etableringen af den digitale turismeinformation er en del af VisitAarhus samlede strategi for en moderne gæsteinformation. - Vi har i dag taget endnu et skridt hen imod at sikre vores overordnede målsætning om, at vi skal være til stede med vores information, der hvor gæsterne er, og ikke vente på at gæsterne finder os, siger direktør Jens Hausted, VisitAarhus. Info på byens hoteller Et af stederne, hvor gæsterne nu kan modtage disse nye digitale services, er på Hotel Radisson Blu Scandinavia Hotel her i Aarhus. - Vi valgte med det samme, at sige ja tak til at få opsat de nye touchskærme, da VisitAarhus orienterede os om muligheden. For det første giver det vore gæster en meget fin og relevant information om oplevelsesmulighederne i Aarhus, og dernæst giver det et meget fint og tidsbesparende supplement til den serviceinformation vore receptionister giver til gæsterne, siger Peter Møller Laursen fra Radisson. Løsningen vil løbende blive udbygget med yderligere information, der kan inspirere områdets gæster til at forbruge endnu flere af områdets turismeprodukter i forbindelse med deres ophold. Arkivfoto: Hotel Royal. Nu med digital turistinfo. Også turistinfo i Rema 1000 Foruden Radisson Blu Scandinavia Hotel kan byens gæster også allerede nu opleve debn digitale gæsteinformation i Aarhus Lufthavn, på hotel Cab Inn, Scandic Plaza Aarhus, Scandic Aarhus Vest, Comfort Hotel Atlantic, City Hotels Oasia, Hotel Royal samt Aarhus- og Blommehavens Camping. Dertil kommer, at gæsterne nu også kan få turistinformationen på en Active Window Platform i Rema 1000 på Frederiksgade skråt over for Rådhuset. 18 / RestauRant og Cafe /

19 drc kom forbi Vi er gået over til Arla Harmonie, så nu får vi ensartet kvalitet og konsistens hver dag Skov, køkkenchef og medejer Mæt, Mads Valby ARLA HARmonie Økologi med ensartet kvalitet hver dag Arla Harmonie økologisk cremefraiche 18% er fremstillet af mælk fra danske økologiske landbrug. En fyldig, sødlig smørbagt smag sammen med den cremede konsistens gør cremefraiche 18% velegnet som tilbehør til kager, til desserter og til dressinger. Farven varierer tydeligt med årstiden - er meget gul i sommerhalvåret.

20 Sager, der NAGER: Mangler dagspressen respekt og ansvar for madanmeldelser? AF: Redaktør Carsten Kruuse Madanmeldelser bliver læst. Madanmeldelser har konsekvenser. Det ved restauratører. Men er madanmelderne og medierne i tilstrækkeligt grad bevidste om deres ansvar? Det kan man komme i tvivl om efter Berlingske Tidendes navnkundige anmelder, Søren Frank, i sommerens løb foranledigede emnet på dagsordenen efter en utilstedelig anmeldelse af en restaurant i Nordsjælland. Blandt andet lod han sig angiveligt påvirke af sin utilfredshed med, at tjeneren (med rette viste det sig senere) betvivlede anmelderens medbragte søns alder i forhold til at bestille alkoholiske drikke. På et usagligt grundlag blev restauranten i Søren Franks anmeldelse efterfølgende svinet til i en grad, at omsætningen faldt mærkbart. Det førte heldigvis til voldsom kritik af Søren Frank, men også til en debat i diverse medier om madanmeldelser generelt. Ikke mindst fik man et indblik i forvaltningen af denne genre på redaktionerne. Berlingske strammede op På Berlingske Media beklagede man forløbet og har nu indført et princip om, at alle fremtidige restaurant-anmeldelser, der modtager bundkarakter, skal krydstjekkes med en redaktør. Det er selvfølgelig helt på sin plads, at der strammes op på procedurerne, når der har vist sig alvorlige svigt. Men det 20 / Restaurant og Cafe /

Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn. Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling.

Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn. Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling. Nordatlantisk restaurant i Nordatlantisk Hus på Odense Havn Forpagtningsaftalen er det første år til forhandling. Nordatlantisk Hus på Odense Havn inviterer hermed interesserede restauratører til at byde

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få ny viden om smag, sundhed og sensorik Løft smag og sundhed med enkle virkemidler Praktisk demonstration

Læs mere

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG

24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG 24. januar 2014 ADVOKATFIRMA NOTAT OM COPENHAGEN STREET FOOD - IDÉOPLÆG INDHOLDSFORTEGNELSE 1 BAGGRUND...3 1 JULIAN 3 APS...5 2 STREET FOOD SUPPLIES...6 3 STADEHOLDERFORENINGEN...6 4 STREET FOOD RÅDET...7

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse

fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse fakta om dansk kystturisme Dansk kystturisme og dens betydning for dansk økonomi, vækst og beskæftigelse 2 2 Kystturisme findes i hele Danmark Forord 3 Kære Læser De fleste danskere har holdt ferie ved

Læs mere

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi.

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi. Generalforsamling 2013 referat Generalforsamling i Foreningen Hus Forbi, 2013 Referat 1) Formand Ole Skou bød velkommen og foreslog daglig leder Rasmus Wexøe Kristensen som dirigent. Rasmus blev valgt.

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013.

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Velkommen til generalforsamling i Bryghuset Vendia. Når jeg ser tilbage på regnskabsåret 2012 / 13, ser jeg atter et meget aktivt

Læs mere

bedste tilverdens Leverandør

bedste tilverdens Leverandør tilverdens bedste Leverandør Vi har smag for gode oste Hos HKI OST står vi til rådighed stort set døgnet rundt, når det handler om ost; vi kører Europa tyndt for at få ostene hjem til rette tid, og bringer

Læs mere

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service.

Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. Outsourcing af Kantine/ personalerestaurantdrift. Hvad betyder det for Deres virksomhed. Hvem er KE Service. KE Service 1 2004 11 23 Sådan gør vi. Konceptet. Vores koncept bygger på høj kvalitet af madvarer

Læs mere

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling Fødevareministerens økologipolitiske udspil November 2011 Fødevareministerens November 2011 kologipolitiske udspil En stærk økologipolitik Økologi

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

Om egenkontrol i butikker og restauranter

Om egenkontrol i butikker og restauranter Om egenkontrol i butikker og restauranter En hjælp til butikker og restauranter med at indføre egenkontrol både den skriftlige egenkontrol og de gode arbejdsgange Program for egenkontrol side 2 >> Risikovurdering

Læs mere

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase

DinnerdeLuxe. En virksomhedscase DinnerdeLuxe En virksomhedscase Indhold Introduktion til casen. 3 Om DinnerdeLuxe. 3 Vigtige partnerskaber. 4 Introduktion til casen DinnerdeLuxe Aps er en dansk virksomhed, og denne eksempelcase handler

Læs mere

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview.

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview. dinby efterår 2013 Skanderborg 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset Man går også i byen for at spise i Skanderborg Stort interview Heine Schriver Vend magasinet - og se kommende arrangementer i Kulturhuset

Læs mere

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør

OM OS/ Med venlig hilsen Mikkel Jerger / Restauratør OM OS/ For enden af Danmarks længste allé, som er en del af Ledreborg Slot, ligger Herthadalen. De smukke lokaler, som alle har egen terrasse med udsigt over Knapsø, har plads fra 15 til 200 personer,

Læs mere

BEDRE Overblik. Turisme. BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side

BEDRE Overblik. Turisme. BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side BEDRE Overblik Turisme BEDREOverblik retter denne gang spotlyset mod turisme i Aalborg. Se hovedpointerne her, og læs hele analysen fra næste side Aalborg har det 3. største turismeforbrug Turismen har

Læs mere

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale

Lær mig om fuldkorn. Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale Lær mig om fuldkorn Et undervisnings-materiale til kantine- og køkkenpersonale 1 Indhold Fuldkornslogoet side 3 Regler for brug af fuldkornslogoet side 6 Få mere fuldkorn på menuen side 11 Hvad er fuldkorn

Læs mere

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation

Mastercase 2011 Samfundsudvikling, økonomi og organisation Problemet i dansk turisme. Mastercase 2011. Samfundsudvikling, økonomi og organisation Mastercase 2011 Copenhagen Economics Kunde: Turismenetværket c/o Københavns Lufthavne Samarbejdet har fungeret godt. De [Copenhagen Economics] var meget behagelige, meget direkte, og de var også med til

Læs mere

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA Nye veje til vækst i kystturismen v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA DANSK KYSTTURISME tak for invitationen.. Dansk turisme i tal Turisterhvervet omsætter for 82,4 mia. kr. årligt Turisterhvervet

Læs mere

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114

Indretning -svar i alt 122. Service og Miljø -svar i alt 114 Indretning -svar i alt 122 Fuld tilfredshed 29. Tilfreds 48 Hverken tilfreds/utilfreds 27 Utilfreds 16 Meget utilfreds 2 Service og Miljø -svar i alt 114 Fuld tilfredshed 22 Tilfreds 43 Hverken tilfreds/utilfreds

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

VISITDENMARK RUSTER SIG TIL MARKEDSFØRING AF DANMARK

VISITDENMARK RUSTER SIG TIL MARKEDSFØRING AF DANMARK Branchens mest læste magasin / 72. årgang VISITDENMARK RUSTER SIG TIL MARKEDSFØRING AF DANMARK 04 maj 2011 FOKUS: KAOS OMKRING ELEVAFTALER Læs side 6-7 DEBAT FOKUS MAD A LA CARTE PRODUKTNYT KLUMME BRANCHEJURA

Læs mere

Destinationsmonitor Status 2014. VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse

Destinationsmonitor Status 2014. VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse Destinationsmonitor VisitDenmark, maj 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Maj 2015 Adresse Islands Brygge, 43, 3 2300 København S Tlf. +45 32 88 99 00 Kontakt: Viden & Analyse analyse@visitdenmark.com

Læs mere

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION

ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION ØKOLOGI TRIN FOR TRIN I EN ENKELT INSTITUTION Tidsperspektiv: Ca. 1 år Læs mere om: Fase 1: Beslutningen træffes Fase 2: Hvad er status? Fase 3: Hvor vil vi hen? Fase 4: Hvad skal ændres? Fase 5: Indkøringsfasen

Læs mere

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Papirøen? - udsigten fra Skuespilhuset, Nyhavn PAPIRØEN - Beliggenhed Copenhagen Street

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Kold College Mad & Måltidspolitik

Kold College Mad & Måltidspolitik Kold College Mad & Måltidspolitik Stine Henriksen > Aut. Klinisk Diætist > Sundhedskonsulent Kold College Sund Skole Kantinen: > Hvor er vi? > Hvor skal vi hen? > Hvordan? Først: I har en virkelig skøn

Læs mere

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen)

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) KANTINETJEK BUFFET Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) Skemaet udfyldes for én konkret dag Da udbuddet kan veksle

Læs mere

Lejeopstilling for lejemålet Sohngårdsholmsvej 51A, 9000 Aalborg

Lejeopstilling for lejemålet Sohngårdsholmsvej 51A, 9000 Aalborg Lejeopstilling for lejemålet Sohngårdsholmsvej 51A, 9000 Aalborg Lejemålet Sohngårdsholmsvej 51A, 9000 Aalborg Sagsnr. 7-21.454 Stort lejemål med gode offentlige transportmuligheder Attraktiv placering

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk BERETNING 2013 Indledning Så blev det igen tid for en årsberetning fra bestyrelsen. I beretningen beskriver vi, hvordan det er gået vores forening og forretning i året 2013. Beretningen tager meget naturligt

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle

Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding. Rema1000, Skolegade 28, 7100 Vejle Sønderjylland Rema 1000, Seestvej, 6000 Kolding Super venlige og smilende personale. god oversigt over forretningen; orden og ren butik; billige gode varer også økologiske Det er en rar forretning at komme

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet et ledelsesansvar! 2 SunD MAD på ARBejDet et ledelsesansvar det sunde valg skal være det nemme valg Regeringen har besluttet, at alle statslige arbejdspladser skal formulere en politik

Læs mere

Forbrugerne vil ét men gør noget andet hvorfor?

Forbrugerne vil ét men gør noget andet hvorfor? Fair snak om fødevarer, sundhed, sandhed og sanselighed den 21. maj 2015 Forbrugerne vil ét men gør noget andet hvorfor? Fair-snak hele vejen rundt? Anne Dahl Lassen, Seniorforsker, Afdeling for risikovurdering

Læs mere

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning.

1) Hvorfor kost politik: At sætte ramme for en god kostforplejning. INDHOLD: 1) Hvorfor have en kostpolitik 2) De 10 kostråd 3) Måltids sammensætning 4) Råvarer 5) Indkøb 6) Spisemiljø 7) Køkkenets åbningstider 8) Køkkenets service 9) Elever med i køkkenet 10) Regler for

Læs mere

TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST

TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST TRIL UD I NATUREN MED TRINITYS FRISKE PUST DEN SKØNNE NATUR OMKRING TRINITY - skov, vand og strand TEAM TRINIYS FRISKE PUST Ideerne spirer, og læring gror, når I mødes på Trinity. Giv næring til udvikling

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet

Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet Tale til Øresund Food Network Konference om Sporbarhed, den 30. oktober 2008 Emne: Sporbarhed som dokumentation for fødevarekvalitet Først og fremmest tak for invitationen. Ministeren er desværre blevet

Læs mere

TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN TURISME I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Turisme i Region Midtjylland I Region Midtjylland

Læs mere

Teambuildings og kokkeskoler 2010. Indholdsfortegnelse TEAMBUILDINGS OG KOKKESKOLER 2010 1

Teambuildings og kokkeskoler 2010. Indholdsfortegnelse TEAMBUILDINGS OG KOKKESKOLER 2010 1 Virksomheden kan står over for udfordringer der skal løses, ved at I arbejder sammen opnås bedre resultater, udvikle virksomheds medarbejder på teambuilding kursus på Marketenderiet med Lantz. Teambuildings

Læs mere

Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center

Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center Copenhagen Food Fair 22. - 24. februar 2015 i Bella Center FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED: ØKODAG DEN 23. FEBRUAR 2015 www.copenhagenfoodfair.dk Copenhagen Food Fair 2015 handler om VÆRTSKAB og det at møde sine

Læs mere

E u r o p e a n B e e r F e s t i v a l

E u r o p e a n B e e r F e s t i v a l Adgang for personale / Udstillerarmbånd For at sikre jeres standpersonale fri og uhindret adgang til festivalen skal de ved ankomsten til festivalen udstyres med det officielle festivalarmbånd. Når I ankommer

Læs mere

Turisthus Nords. udviklingsforum. Invitation til. TURISMESTRATEGI 2020 for Skagen, Frederikshavn og Sæby

Turisthus Nords. udviklingsforum. Invitation til. TURISMESTRATEGI 2020 for Skagen, Frederikshavn og Sæby Invitation til Turisthus Nords udviklingsforum TURISMESTRATEGI 2020 for Skagen, Frederikshavn og Sæby Tirsdag den 22. september 2015 kl. 17.00 kl. 21.15 Aalbæk Gl. Kro, Skagensvej 42, 9982 Ålbæk Turismestrategi

Læs mere

DeViKa. Velkommen til. Find ud af:

DeViKa. Velkommen til. Find ud af: Velkommen til DeViKa Find ud af: Hvem DeViKa er Hvilke tilbud DeViKa har til dig, også hvis du har særlige behov Hvordan du bestiller Hvornår og hvordan maden leveres Priser og betaling Kostråd Velkommen

Læs mere

Det økologiske spisemærke

Det økologiske spisemærke Det økologiske spisemærke Hvordan kan det bidrage til omstilling i køkkenerne? Susanne Walter Johannessen Fødevarestyrelsen, Ernæring Agenda Økologisk Handlingsplan 2020 Facts om økologi Fordele ved at

Læs mere

Appetit på Forandring Food Festival 2012 Aarhus

Appetit på Forandring Food Festival 2012 Aarhus Appetit på Forandring Food Festival 2012 Aarhus En bred kreds af partnere skaber i 2012 en festival for alle de mennesker, kokke, producenter, udviklere og avlere, der forbedrer og udvikler den danske

Læs mere

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft

Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå. Kvickly, Øster Allé 16, 8400 Ebeltoft Midtjylland - Øst Begrundelser Rema 1000, Muslingevej 10, 8250 Egå Generelt mange økologiske varer. Lavt fedtindhold i kød & pålæg. Lokker ikke med usunde varer man skal nærmest lede efter slik & chokolade.

Læs mere

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab

Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab November 2012 Fedtafgiften: et dyrt bekendtskab RESUME Afgiften på mættet fedt blev indført 1. oktober 2011 med et årligt provenu på ca. 1,5 mia. kr. Imidlertid er fedtafgiften blevet kritiseret, fordi

Læs mere

Teambuilding Møder Events. KonferenceR

Teambuilding Møder Events. KonferenceR Teambuilding Møder Events KonferenceR MARCUSSENS & ARENA ASSENS LAD MARCUSSENS HOTEL & ARENA ASSENS DANNE RAMMEN OM DIN NÆSTE KONFERENCE Konference, events og teambuilding Individuel sparring, rådgivning

Læs mere

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER

NORDISK LEJRSKOLE & KURSUSCENTER Side/Page/Seite 1 / 5 Forplejning Maden er det halve ophold Vort køkken, som er sammensat af faglært personale, tilbereder alle måltider af friske råvarer. Der lægges stor vægt på årstidens grøntsager,

Læs mere

Øko 25 år FVM factfile

Øko 25 år FVM factfile Øko 25 år FVM factfile Generelle facts om økologi i Danmark Forbruger facts - Ø-mærket blev lanceret i Danmark i 1989-97 % har kendskab til Ø-mærket - 84 % af befolkningen har tillid til Ø-mærket - 93

Læs mere

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010 Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark Agenda 1. Situationen i dansk turisme 2. Hvad er forklaringerne? 3. Hvad kan vi gøre og skal vi gøre noget? Hvordan går det med dansk turisme? Turisterhvervet

Læs mere

Notat. Hotelbehov og kapacitet i Aarhus samt oversigt over lokalplaner med mulighed for hotel. Aarhus Byråd. Den 4. marts 2011.

Notat. Hotelbehov og kapacitet i Aarhus samt oversigt over lokalplaner med mulighed for hotel. Aarhus Byråd. Den 4. marts 2011. Notat Til: Aarhus Byråd Den 4. marts 2011 Aarhus Kommune Hotelbehov og kapacitet i Aarhus samt oversigt over lokalplaner med mulighed for hotel Borgmesterens Afdeling & Planlægning & Byggeri I forbindelse

Læs mere

Frokostkompagniet s koncept. Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed.

Frokostkompagniet s koncept. Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed. 1 Frokostkompagniet s koncept Hvad lægger vi vægt på? I Frokostkompagniets køkken laves maden fra bunden og vores ansatte har faglig stolthed. Vi bruger årstidens råvarer. Vores mad skal præsentere sig

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Fødevarer. Din organisation og talerør

Fødevarer. Din organisation og talerør DI Fødevarer Din organisation og talerør » FEM gode grunde til at melde sig ind i DI fødevarer Ekspertise når du har brug for hjælp, sparring eller vejledning Indflydelse på rammerne for at drive fødevarevirksomhed

Læs mere

Muligheder Mere økologi på globalt niveau vil betyde noget i forhold til bæredygtighed (sundhed, miljø, dyrevelfærd)

Muligheder Mere økologi på globalt niveau vil betyde noget i forhold til bæredygtighed (sundhed, miljø, dyrevelfærd) Økologi i forhold til maden til ældre- og handicappede SWOT analyse på 60-75 procent SWOT analysen skal have til formål at belyse interne styrker og svagheder samt muligheder og trusler i forhold til omverden

Læs mere

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg

Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Udarbejdet af Eventyrhusets kostudvalg Forord Eventyrhuset vil gerne give dit barn en god hverdag med velvære, trivsel, udvikling og en god opvækst med sunde kostvaner. Det er vigtigt med en sund kost,

Læs mere

ORIENTERING OM CAMPINGRÅDETS ARBEJDE. v/poul Fejer Christiansen, Campingrådets direktør

ORIENTERING OM CAMPINGRÅDETS ARBEJDE. v/poul Fejer Christiansen, Campingrådets direktør ORIENTERING OM CAMPINGRÅDETS ARBEJDE v/poul Fejer Christiansen, Campingrådets direktør STATUS FOR 2012 Alle overnatningerne faldt med 5 % Danske overnatninger faldt med 5 % Udenlandske overnatninger faldt

Læs mere

Destinationsmonitor Januar september 2014

Destinationsmonitor Januar september 2014 Destinationsmonitor Januar september 2014 VisitDenmark, november 2014 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: november 2014 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.

Læs mere

VI HAR FOKUS PÅ. sundhed, økologi og bæredygtighed

VI HAR FOKUS PÅ. sundhed, økologi og bæredygtighed VI HAR FOKUS PÅ sundhed, økologi og bæredygtighed sundhed økologi bæredygtighed Hotel- og Restaurantskolen En uddannelsesinstitution med holdning På Hotel- og Restaurantskolen har vi fokus på sundhed,

Læs mere

Destinationsmonitor Januar august 2014

Destinationsmonitor Januar august 2014 Destinationsmonitor Januar august 2014 VisitDenmark, oktober 2014 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: oktober 2014 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014

KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014 KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014 Mad Events Byliv Rejse Lige midt i København ligger Danmarks nye højskole: Suhrs Madakademiet. Her får du masser af hands-on i køkkenerne, møder nogle af byens bedste kokke

Læs mere

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Januar 2013 Copenhagen House of Food www.kbhmadhus.dk Around 40 people staff yearly budget app. 4,5 mill EURO Indhold:

Læs mere

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 TILBUDENE ER GÆLDENDE I PERIODEN 20/1 28/2-2014 Lækre ovnbagte Bornholmske SPELT SNACKS Disse lækre snacks er velegnede både som snacks og som crackers. De er bagt

Læs mere

en tidslomme i præstø

en tidslomme i præstø Branchens mest læste magasin / 72. årgang DRC kom forbi en tidslomme i præstø læs side 30 06 september 2011 FOKUS: slaget om udeservering i Århus Læs side 6 og 32 debat fokus mad a la carte produktnyt

Læs mere

Madglæde. En guide til restauranter og caféer i Viborg og omegn

Madglæde. En guide til restauranter og caféer i Viborg og omegn Madglæde En guide til restauranter og caféer i Viborg og omegn 1 Tokyo Hut Running Sushi & Take Away Som den første Running Sushi restaurant i Viborg præsenterer Tokyo Hut vores mange menuer og retter

Læs mere

Lejeopstilling for lejemålet Brotorvet 3, 7500 Holstebro

Lejeopstilling for lejemålet Brotorvet 3, 7500 Holstebro Lejeopstilling for lejemålet Brotorvet 3, 7500 Holstebro Lejemålet Brotorvet 3 7500 Holstebro Sagsnr. 7-21.381 Attraktiv placering på gågade Spændende område i stor udvikling Pæn og velordnet ejendom 2

Læs mere

LEJEOPSTILLING FOR LEJEMÅLET

LEJEOPSTILLING FOR LEJEMÅLET LEJEOPSTILLING FOR LEJEMÅLET Nytorv 2, 6000 Kolding Lejemålet Nytorv 2 6000 Kolding Sagsnr. 20-373 Store velindrettede lejemål Central beliggenhed Flot bygning 2 Indhold Præsentation...................................

Læs mere

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Hvem skal bruge anbefalingerne? Anbefalingerne for sund frokost i vuggestuer og børnehaver er udviklet til dig, der tilbereder mad i daginstitutionen. Kommuner

Læs mere

Fuglefløjt og vindens susen i bøgetræerne er det eneste, der larmer her.

Fuglefløjt og vindens susen i bøgetræerne er det eneste, der larmer her. Mød os Fuglefløjt og vindens susen i bøgetræerne er det eneste, der larmer her. Vi har bøgeskoven og den nye Naturparken Hindsgavl Dyrehave som nærmeste naboer. Omgivelser der giver indtryk, og som er

Læs mere

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER Mere Vegetar Light Mere Vegetar Light Uanset om du er kaloriebevidst vegetar, kødspiser på nedtrapning eller bare nysgerrig på afveje, kan du få glæde af denne kogebog. Efter at have bladret lidt i den

Læs mere

Destinationsmonitor 2014 foreløbig opgørelse

Destinationsmonitor 2014 foreløbig opgørelse Destinationsmonitor 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, februar 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.

Læs mere

Beskæftigelse 103. Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel. Arbejde på Chaplin. Afklarende praktik. Ansættelse. Et rigtigt arbejde...

Beskæftigelse 103. Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel. Arbejde på Chaplin. Afklarende praktik. Ansættelse. Et rigtigt arbejde... BO, BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE Beskæftigelse 103 Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel Et rigtigt arbejde... I Chaplins beskæftigelsestilbud er medarbejderne i front i den daglige drift. Her varetager

Læs mere

Beretning Kartoffelprisen 2008. Danmarks Kartoffelråd og Dalum UddannelsesCenter nu Kold college

Beretning Kartoffelprisen 2008. Danmarks Kartoffelråd og Dalum UddannelsesCenter nu Kold college Beretning Kartoffelprisen 2008 Danmarks Kartoffelråd og Dalum UddannelsesCenter nu Kold college 1. Projektets titel: Kartoffelprisen 2008 2. Projektansvarlige og deltagere: Projektdeltagere er Dalum UddannelsesCenter

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune. 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2014 fra kl. 15.00

Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune. 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2014 fra kl. 15.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Othello, Fredericia Kommune 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2014 fra kl. 15.00 Indledning Vi har på vegne af Fredericia Kommune aflagt tilsynsbesøg på Othello. Generelt

Læs mere

Lejeopstilling for lejemålet Katrinebjergvej 63, st. th., Århus N

Lejeopstilling for lejemålet Katrinebjergvej 63, st. th., Århus N Lejeopstilling for lejemålet Katrinebjergvej 63, st. th., Århus N Lejemålet Katrinebjergvej 63, st. th. Århus N Sagsnr. 7-21.582 Centralt beliggende lejemål i beboelsesejendom Fine skiltningsmuligheder/høj

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole

Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole Mad- og måltidspolitik for Madskolen på Tingbjerg Heldagsskole Madskolen Tingbjerg Heldagsskole Skolesiden 2 2700 Brønshøj Februar 2012 Indhold FORMÅL... 3 TILGÆNGELIGHED... 3 MADSKOLEN... 4 Målet med

Læs mere

Sponsorater og branding

Sponsorater og branding Branding og Sponsorater Vi tilbyder mange muligheder for branding og sponsorater, så kontakt os gerne så sætter vi den helt rigtige pakke sammen til jer således I sikrer jer en perfekt profilering både

Læs mere

ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION

ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION ØKOLOGISK OMSTILLING AF EN UDDANNELSESINSTITUTION Erfaringer fra en økologisk omstilling På baggrund af gennemførte økologiske omstillingsprojekt på Hotel- og Restaurantskolen, har vi i denne folder opstillet

Læs mere

Køkkenet på Aarhus Sygehus

Køkkenet på Aarhus Sygehus Køkkenet på Aarhus Sygehus Vi er 100 medarbejdere fordelt på bagere, slagtere, kokke, ernæringsassistenter, økonomaer, PBére samt catere og husassistenter Vi laver mad til 800 patienter og 1500 kunder/gæster

Læs mere

Lejeopstilling for lejemålet Vimmelskaftet 48, 2. sal, 1161 København K

Lejeopstilling for lejemålet Vimmelskaftet 48, 2. sal, 1161 København K Lejeopstilling for lejemålet Vimmelskaftet 48, 2. sal, 1161 København K Lejeopstilling for ejendommen Vimmelskaftet 48, 2. sal 1161 København K Sagsnr. 7-20.989 Kontorlejemål midt på Strøget 162 m 2 midt

Læs mere

Redegørelse for Juelsminde Turistforenings turismeindsats i Hedensted Kommune 2013

Redegørelse for Juelsminde Turistforenings turismeindsats i Hedensted Kommune 2013 Redegørelse for Juelsminde Turistforenings turismeindsats i Hedensted Kommune 2013 Sæsonen 2013 fik en hård start med snevejr og kulde, som ikke indbød feriegæsterne til at komme til Hedensted Kommune.

Læs mere

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Vækstbarometer Befolkning, erhverv og arbejdsmarked Juni 2011 Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Direktionssekretariatet 1 Sammenfatning for juni 2011 De 5 østjyske Kommuner

Læs mere

291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07

291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07 291005_Brochure.indd 1 08/01/10 10:24:07 291005_Brochure.indd 2 08/01/10 10:24:08 VI SKABER RAMMERNE 291005_Brochure.indd 3 08/01/10 10:24:09 DEN FLOTTESTE RÅVARE Fisk som råvare i et køkken giver et kick,

Læs mere

Offentlige arrangementer med fuld fradragsret, Reklame, repræsentation

Offentlige arrangementer med fuld fradragsret, Reklame, repræsentation - 1 Offentlige arrangementer med fuld fradragsret, Reklame, repræsentation m. v. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen www.v.dk Skatterådet har i en afgørelse

Læs mere

NY JUMPFOOD CAFE I JERES HAL?

NY JUMPFOOD CAFE I JERES HAL? NY JUMPFOOD CAFE I JERES HAL? Jumpfood er et koncept for cafeer/cafeteria i idrætshaller, der udfordrer den generelle opfattelse af mad og identitet i idrætslivet og medtænker indretning og markedsføring.

Læs mere

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK

SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK SKOVBØRNEHUSETS MAD & MÅLTIDSPOLITIK FORORD Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. Det skal faktisk tages helt bogstaveligt. Selv den dyreste bil kan ikke køre uden benzin og smøring

Læs mere

Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen

Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen Den 27. juni 2014 Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen Den eksterne uvildige undersøgelse, der har haft til formål at afdække omfanget af anvendelsen af ulovlige overvågningsmetoder

Læs mere

Kontor Banegårdspladsen 1, Kalundborg 385 m 2

Kontor Banegårdspladsen 1, Kalundborg 385 m 2 Kontor Banegårdspladsen 1, Kalundborg 385 m 2 Præsentabelt kontor på 2. sal med godt lysindfald Byens bedste udsigt over havnen og Kalundborg Fjord Indrettes med storrum, cellekontorer eller en kombination

Læs mere

VELKOMMEN TIL HOTELS DESIGNED TO SAY YES!

VELKOMMEN TIL HOTELS DESIGNED TO SAY YES! VELKOMMEN TIL K Ø B E N H AV N RADISSON BLU ROYAL HOTEL Hammerichsgade 1, DK-1611 København V, Danmark T: +45 33 42 60 00 F: +45 33 42 61 00 copenhagen@radissonblu.com radissonblu.dk/royalhotel-koebenhavn

Læs mere

Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert

Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert Informationsfolder til Frivillige foreninger på Grøn Koncert Kære frivillige lokalforeningsfolk! eller som vi ynder at kalde jer LokalCrew (udtales Kræw ). I Muskelsvindfonden er vi meget glade for, at

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 17 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Nye forslag vil påvirke

Læs mere

Lejeopstilling for lejemålet Læderstræde 11, 1201 København K

Lejeopstilling for lejemålet Læderstræde 11, 1201 København K Lejeopstilling for lejemålet Læderstræde 11, 1201 København K Lejemålet Læderstræde 11, 1 + 2 sal 1201 København K Sagsnr. 7-21.526 Attraktivt beliggende på gågaden i indre København. Lyst lejemål med

Læs mere