Aftenåbninger - nye oplevelser og nye målgrupper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftenåbninger - nye oplevelser og nye målgrupper"

Transkript

1 Aftenåbninger - nye oplevelser og nye målgrupper Brugerundersøgelse på BRANDTS - september-december 2009

2 Lidt om undersøgelsen

3 Formål > Hvem er det, der kommer torsdag aften? > Hvad motiverer gæsterne til at komme torsdag aften? > Hvilken stemning karakteriserer aftenoplevelsen? > Hvordan adskiller aftenoplevelsen sig fra den almindelige oplevelse? > Hvordan kan man understøtte og udvikle aftenoplevelsen?

4 Metodisk setup og gennemførelse Første fase: Spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på > Spørgeskemaundersøgelsen tegner en demografisk karakteristik af publikum og afdækker de primære motiver for at komme hhv. torsdag aften og øvrig tid. > I alt 477 svar i perioden 28. september til 28. november Anden fase: 2x8 duointerviews > 8 duointerviews med inviterede gæster, som ikke tidligere har været på BRANDTs torsdag aften. Interviewene blev gennemført 29. oktober > 8 duointerviews, men denne gang rekrutteres gæsterne på museet torsdag aften. Interviewene blev gennemført 5. og 19. november Tredje fase: Opfølgende fokusgrupper > 2 fokusgrupper med 6 deltagere i hver, hvor den samlede museumsoplevelse diskuteres. > Fokusgrupperne blev gennemført 19. november 2009.

5 Hvem er det der kommer torsdag aften?

6 Demografi

7 Køn * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

8 Aldersfordeling * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

9 Uddannelse * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

10 Geografi * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

11 Kulturbrug inden for sidste måned * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

12 Besøgsadfærd

13 Besøg på Brandts i alt * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

14 Seneste besøg på Brandts * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

15 Hvem besøgte du Brandts med..? * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

16 Opsummering profil og adfærd for aftenbrugere Profil > Yngre > Flere mænd > Flere studerende > Flere lokale Det er jo oplagt at lægge vejen forbi BRANDTS torsdag aften, når vi alligevel er nede i byen Adfærd > Flere besøg på BRANDTS > Hyppigere besøg på BRANDTS > Mere ekstrovert tilgang til oplevelsen > Mere social tilgang til oplevelsen Jeg kunne aldrig finde på at tage på BRANDTS alene om aftenen. Tror man er i et mere social mode om aftenen * Citaterne ovenfor stammer fra de kvalitative interviews med gæster på BRANDTS, og supplerer således pointerne fra spørgeskemaundersøgelsen.

17 Hvad motiverer gæsterne til at komme torsdag aften?

18 Hvad var afgørende for dit besøg? * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

19 Hørt omtalt gennem...? * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

20 Hvad er fordelen ved det tidspunkt, du besøgte Brandts på? * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

21 Opsummering - motiv > Gratis adgang er et afgørende motiv for aftenbrugerne (især for unge og studerende) > Hverdagens struktur afgør adfærden arbejde og hverdagens gøremål er udgangspunktet for kulturbrugen. > Aftenåbningerne og den gratis adgang gør det nemt, at passe et besøg på BRANDTS ind i programmet. > Gratis adgang ændrer brugeradfærden: Kortere men hyppigere besøg

22 Opsummering - motiv > Mere uforpligtende tilgang selektiv oplevelse styrke at man ikke skal se hele huset > Tilgængelighed indgang for potentielle brugergrupper > Gratis understøtter aftenstemningen: Ro, hygge, social oplevelse, da der ikke er samme stress for at opleve hele museet. > Oplevelsen skifter karakter: Fra krævende (tid, økonomi, engagement, planlægning) til mere uforpligtende oplevelser (hygge, kortere besøg, til- og fravalg, man lægger lige vejen forbi).

23 Hvilken stemning karakteriserer aftenoplevelsen?

24 Umiddelbar oplevelse

25 Overordnet profil (både dag og aften)* Synligt Moderne Minimalistisk Små verdener Råt Stilrent Afvekslende Stemningsfuldt Historisk Rum til udfoldelse For alle Centralt Et samlet oplevelseshus Fulgt med tiden Afslappet Byliv * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. Jo større skrifttype, jo mere fylder ordet i brugernes beskrivelse af BRANDTS.

26 Forventninger

27 Forventninger til aftenoplevelsen > Mere modent publikum > Færre mennesker > Mere dedikerede brugere > Roligere > Mere tid til fordybelse > Hyggeligere > Anden stemning > Man skærper sanserne > Mere fokus på samvær og samtale om oplevelsen * Ovenstående er baseret på kvalitative interviews med gæster på BRANDTS forud for deres besøg. Deltagerne er således rekrutteret og adspurgt i samme øjeblik, de ankom til BRANDTS.

28 Oplevelse af BRANDTS om aftenen SAMME INDHOLDSMÆSSIGE OPLEVELSE ET GODT TILBUD EN SÆRLIG STEMNING EN SOCIAL OPLEVELSE * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af de to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. Boblen i midten er et udtryk for, at EN SÆRLIG STEMNING er det, der fylder mest i brugernes beskrivelse af BRANDTS om aftenen. Pointerne uddybes på de næste sider.

29 En særlig stemning Man er afslappet og træt i kroppen Meditativt En særlig atmosfære EN SÆRLIG STEMNING Der er mere tid til at fordøje oplevelsen om aftenen Mørke og lys betyder jo noget for oplevelsen Jeg er simpelthen i et andet humør om aftenen Roligt God tid Fordybelse Om dagen er jeg forbruger, men om aftenen er jeg bruger Man er mere modtagelig overfor nye input og kreative ideer. Paraderne er ligesom sænket * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af de to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. De uddybende beskrivelser og citaterne er således hentet fra fokusgrupper og interviews..

30 Samme indholdsmæssige oplevelse For mig at se, er det kun lyset, der er anderledes om aftenen. Måden de præsenterer tingene på, er jo den samme. SAMME INDHOLDSMÆSSIGE OPLEVELSE Det er bevidstheden om at det er aften og mørkt udenfor, der skaber en speciel stemning. Det er ikke det indholdsmæssige eller Brandts som museum. Kunstoplevelsen er den samme, men rammerne ændrer den samlede oplevelse BRANDTS kunne godt gøre noget for at gøre oplevelsen anderledes om aftenen det gør de ikke nu * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af de to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. De uddybende beskrivelser og citaterne er således hentet fra fokusgrupper og interviews..

31 En social oplevelse Der er en form for fællesskab på BRANDTS torsdag aften. Man kommer meget nemmere i snak med folk En anledning til at samle folk Hyggeligt Det er jo fuldstændig oplagt at kombinere et aftenbesøg på BRANDTS med spisning før eller efter EN SOCIAL OPLEVELSE Et aftenbesøg er altid sammen med andre. Øvrig kultur En oplevelse i sammenhæng Byliv Fællesskab Vi sidder som regel og snakker om det vi har set bagefter. På en café eller noget * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af de to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. De uddybende beskrivelser og citaterne er således hentet fra fokusgrupper og interviews..

32 Et godt tilbud Aftenåbningen er et godt tilbud, der forlænger dagen eller fungerer som optakt til weekenden Det betyder altså også noget, at det er hver torsdag, og ikke kun en gang imellem. Det giver en form for rutine man ved at BRANDTS er en mulighed Intet kendskab Et tilbagevendende tilbud ET GODT TILBUD Gode åbningstider Gratis Manglende eksponering Når det er gratis, bliver det dejligt uforpligtende. Man behøver jo ikke trampe sig igennem hele museet, men kan vælge en udstilling ud Det er et hemmeligt tilbud. Der er jo stort set ingen, der kender til muligheden. * Ovenstående er baseret på en kvalitativ meningskondensering af de to fokusgruppeinterviews og 16 duointerviews med gæster på BRANDTS. De uddybende beskrivelser og citaterne er således hentet fra fokusgrupper og interviews..

33 Hvordan adskiller aftenoplevelsen sig fra den almindelige oplevelse?

34 Opsummering - BRANDTS om aftenen er Mere tid Uforpligtende Socialt Hyggeligt En anden stemning Plads til fordybelse Impulsivt

35 Hvordan kan man understøtte og udvikle aftenoplevelsen?

36 Potentialer for yderligere besøg på Brandts * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

37 Barrierer for yderligere besøg på Brandts * Diagrammet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse på BRANDTS og på De røde søjler er de brugere, som har angivet at deres seneste besøg på BRANDTS var torsdag aften, mens de grå søjler er de, som har angivet at seneste besøg på BRANDTS var på et andet tidspunkt.

38 Scenario 1 Overraskende torsdage Anderledes oplevelser på BRANDTS. Besøget suppleres af årstidens smagsprøver, standup i forhallen, mørke i udstillingen med udlevering af lommelygter osv. Til dig der sætter pris på at blive overrasket. Potentialer > Nye tanker ifht. formidling modtages positivt som fx tanken om at slukke lyset og udlevere lommelygter. > Alle snakker om, at den gode museums-og kulturoplevelse er dér, hvor man bliver overrasket. Barrierer > BRANDTS må ikke blive til et tivoli meroplevelserne skal være relevante ifht. museets profil og indhold. > Overraskelseselementet må ikke overskygge muligheden for selv at skabe egne oplevelser på museet. Jeg gider simpelthen ikke standup, når jeg er på museum. Det passer sgu ikke sammen * Den kursiverede scenario-beskrivelse er det diskussionsoplæg, som deltagerne i fokusgrupperne blev præsenteret for. Potentialerne og barriererne beskriver deres reaktioner på oplægget., mens citaterne underbygger pointerne.

39 Scenario 2 Fordybende torsdage Kunstnere og mediepersonligheder fortæller om deres værker og arbejde. Kunstfilm og film som kunstværker. Foredrag og debatter om kunst, foto eller medier. Indholdet er i centrum. Særlige omvisninger. Til dig, der ønsker fokus uden forstyrrende elementer. Potentialer > Foredrag og debatter er meget tiltalende, men må ikke blive for krævende. > Det giver en ekstra oplevelse med det faglige i centrum tilgængelig viden. Barrierer > Husk brugskonteksten mindre overskud til tungt fagligt indhold. > En af styrkerne ved torsdag aften er det uforpligtende element korte præcise indslag og-/eller mulighed for selv at vælge til og fra. Det må ikke fylde for meget, der skal stadig være plads til den personlige fordybelse * Den kursiverede scenario-beskrivelse er det diskussionsoplæg, som deltagerne i fokusgrupperne blev præsenteret for. Potentialerne og barriererne beskriver deres reaktioner på oplægget., mens citaterne underbygger pointerne.

40 Scenario 3 Festlige torsdage Rødvin, tapas og huspianist. Torsdagsferniseringer på BRANDTS. Koncerter og happenings. Til dig der ikke skal hjem i seng efter BRANDTS. Potentialer > Fint med ferniseringer, men ikke mere festligt end nu. > Bryd den andægtige stemning, som normalt hersker på et museum. > Ferniseringerne er et godt eksempel på, hvordan balancen skal være. Passer godt til torsdagsstemningen og bryder med det stive. Måske kan man lave festlige torsdage den 1. torsdag i måneden? Barrierer > Det må ikke kamme over. Fest og tapas findes lige uden for døren og skal ikke være på BRANDTS. > Men det er hyggeligt med elementer, der underbygger aftenstemningen. Det er for poppet! Så ryger fordybelsen. Det er ikke nødvendigt, og BRANDTS må ikke blive for bredt. * Den kursiverede scenario-beskrivelse er det diskussionsoplæg, som deltagerne i fokusgrupperne blev præsenteret for. Potentialerne og barriererne beskriver deres reaktioner på oplægget., mens citaterne underbygger pointerne.

41 Scenario 4 Rolige torsdage Rolig og afslappet atmosfære uden hverdagens forpligtelser og weekendens aktivitetsniveau. Museet giver rammerne uden forstyrrende elementer. Til dig der ønsker en oase sidst på ugen uden stress og hektisk aktivitet. Potentialer > Brugerne er glade for konceptet, som det fungerer i dag. > Let og gennemskueligt. Barrierer > Begrænset kendskab. > Mange besøgende står (muligvis) i modsætning til den rolige oplevelse, som brugerne fremhæver i dag. Det er jo præcis det samme koncept, som i dag. Der er mere ro på om aftenen. Ingen stress man skal jo ikke nå noget bagefter. Det giver mere rum til fordybelse * Den kursiverede scenario-beskrivelse er det diskussionsoplæg, som deltagerne i fokusgrupperne blev præsenteret for. Potentialerne og barriererne beskriver deres reaktioner på oplægget., mens citaterne underbygger pointerne.

42 Scenario 5 Involverende torsdage Nu er det slut med kun at betragte du skal være med. Redigér dit eget nyhedsdøgn, medbring dit bedste foto og få det vurderet af en professionel fotograf og analyser betydningen af det enkelte kunstværk. For dig der ønsker en aktiv og inddragende oplevelse. Potentialer > Intet potentiale ifht. torsdag aften. > Men godt til børnefamilierne. Barrierer > Det passer ikke sammen med den tilgang man har til torsdag aften. Tingene må ikke blive for omklamrende på en dårlig pædagogisk måde Det passer bedre til weekend med børn og bedsteforældre * Den kursiverede scenario-beskrivelse er det diskussionsoplæg, som deltagerne i fokusgrupperne blev præsenteret for. Potentialerne og barriererne beskriver deres reaktioner på oplægget., mens citaterne underbygger pointerne.

43 Udviklingsperspektiver > Stort potentiale i aftenarrangementer! > Men husk, at aftenen er en særoplevelse i sig selv med plads til fordybelse og egne oplevelser. > Udvikling med udgangspunkt i museets kerneaktiviteter > Forskellige målgrupper: Fx tøseaften, paraften m.m. > Ny formidling: Vi slukker lyset, sætter musik på museet osv. Ny formidling af samme indhold tilpasset aftenstemningen. > Tillægsoplevelser koblet til udstillingerne: Temaaften, foredrag om eller af kunstneren, filmfremvisning, særlige omvisninger, helt korte omvisninger m.m. Noget der skiller sig ud og man ser frem til. > Bearbejdning af oplevelsen: Adgang til café eller lignende, hvor oplevelsen kan bearbejdes. > Man skal ikke ødelægge den essentielle indholdsoplevelse

44 Øvrige betragtninger > Der mangler en overskuelig oversigt over stedet. Både generelt og på de enkelte etager. > Billetsystemet gør at man vælger ud. > Det skal synliggøres at det er gratis om torsdagen, det er de færreste der ved det. Det står fx ikke på nettet. Mangler at brandesig til unge mennesker. > Flere efterspørger information vil vide mere om udstillingerne og meningerne bag. Svar på deres undren. > Mangler fysisk rum til den sociale dimension.

45 Konklusioner Hvem er det, der kommer torsdag aften? > Brugergruppen torsdag aften har en yngre profil med mange studerende. > Aftenåbningerne torsdag aften trækker flere mænd til BRANDTS > Det er primært lokale, der gør brug af tilbuddet torsdag aften. > Brugerne har været på BRANDTS mange gange. > Brugerne kommer hyppigere på BRANDTS > Brugerne har en mere uforpligtende tilgang til BRANDTS. Hvad motiverer gæsterne til at komme torsdag aften? > Gratis adgang. > Det er nemmere for ikke-kulturkernebrugere at komme med på BRANDTS torsdag aften. > Den sociale dimension. > Mere ekstrovert tilgang til oplevelsen

46 Konklusioner Hvilken stemning karakteriserer aftenoplevelsen? > Roligt > God tid > Plads til fordybelse > Meditativt. > En særlig atmosfære/stemning > Fællesskab (både fysisk og parasocialt) Hvordan adskiller aftenoplevelsen sig fra den almindelige oplevelse? > Roligere, næsten privat stemning. > Mere tid > Uforpligtende og evt. impulsivt > Hyggeligere > Mere plads til fordybelse

47 Konklusioner Hvordan kan man understøtte og udvikle aftenoplevelsen? > Stort potentiale i fortsat udvikling af aftenåbningerne med fokus på både det generelt stemningsopbyggende og på udvikling af særarrangementer. > Skab endnu større forskelle mellem dag og aften (flere initiativer fra BRANDTS). > Brug ny formidling som virkemiddel. > Arbejd med forskellige målgrupper > Tillægsoplevelser koblet til udstillingerne eller huset i det hele taget. > Rum for bearbejdning af oplevelsen. > Udgangspunktet bør være museets kerneaktiviteter idet brugerne er meget skeptiske overfor aktiviteter, som er uden sammenhæng med museets profil. > Aftenåbningerne er en særoplevelse i sig selv, som ikke må ødelægges på bekostning af ovenstående.

48 Tak for opmærksomheden! Anex Analyse Rentemestervej København NV

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Hvordan henvender Silkeborg bibliotek sig målrettet til unge? [ Tilstandsrapport, juni 2013 ] Ved freelance antropolog Ulla Stilling Pedersen

Hvordan henvender Silkeborg bibliotek sig målrettet til unge? [ Tilstandsrapport, juni 2013 ] Ved freelance antropolog Ulla Stilling Pedersen Hvordan henvender Silkeborg bibliotek sig målrettet til unge? [ Tilstandsrapport, juni 2013 ] Ved freelance antropolog Ulla Stilling Pedersen 1. Unges syn på biblioteket De kvalitative data er indsamlet

Læs mere

Evaluering af Mind Your Own Business

Evaluering af Mind Your Own Business Als Research APS maj 2014 EVALUERINGSRAPPORT Evaluering af Mind Your Own Business 01 Evaluering af Mind Your Own Business INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...2 INDLEDNING...3 Evalueringens baggrund...3 Evalueringens

Læs mere

Samarbejde skaber læring

Samarbejde skaber læring Side 1 af 71 University College Lillebælt Pædagoguddannelse 16. januar 2015 Vejleder: Lars Kjær Larsen Heidi Pedersen Joan Stoof Jensen Bachelorprojekt 7. semester Denne opgave indeholder 88.502 anslag

Læs mere

TRENDUNDERSØGELSE 2014 FREMTIDENS FORENING - FRA INDSIGT TIL HANDLING

TRENDUNDERSØGELSE 2014 FREMTIDENS FORENING - FRA INDSIGT TIL HANDLING TRENDUNDERSØGELSE 2014 FREMTIDENS FORENING - FRA INDSIGT TIL HANDLING 1 RESUMÉ I denne rapport præsenteres resultaterne af trendundersøgelsen 2014, som over 115 foreninger har bidraget til. Undersøgelsen

Læs mere

Ferie i Kystdanmark varför inte?

Ferie i Kystdanmark varför inte? Ferie i Kystdanmark varför inte? INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 1.1 Rapportens opbygning 5 2. METODE OG MÅLGRUPPER 5 3. HOVEDKONKLUSIONER 7 4. HVAD EFTERSPØRGER DE POTENTIELLE SVENSKE TURISTER? 12

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE

IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE IUGS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2013 Februar 2014 Indhold 1. Baggrund for medlemsundersøgelsen og dens formål... 3 2. Hovedtendenser... 3 3. Opdelt gennemgang af medlemsundersøgelsen... 6 3.1 Respondenternes

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

EVALUERING AF LÆSEBØLGEN I KONGEVÆNGET 1

EVALUERING AF LÆSEBØLGEN I KONGEVÆNGET 1 EVALUERING AF LÆSEBØLGEN I KONGEVÆNGET 1 1 Indhold Evalueringens hovedpointer... 3 Præsentation... 5 Kongevænget som boligområde... 5 Evalueringsmetode: Fire fokusgruppeinterview... 5 Spørgeguide... 5

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

KVALITATIV DELEVALUERING AF STOFRÅDGIVNINGEN

KVALITATIV DELEVALUERING AF STOFRÅDGIVNINGEN KVALITATIV DELEVALUERING AF STOFRÅDGIVNINGEN 2012 Signe Ravn AARHUS UNIVERSITET Business and Social Sciences Center for Rusmiddelforskning Kvalitativ delevaluering af Stofrådgivningen Signe Ravn Center

Læs mere

Baby - skal skal ikke?

Baby - skal skal ikke? Baby - skal skal ikke? Erfaringer fra kursus med babysimulatorer Afdelingen for Specialinstitutioner 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 5 Introduktion 6 Baggrund Formål Afgrænsning Deltagere Kurset 10

Læs mere

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år

Jeg synes egentlig, at det er fint nok, de har sat den der procentgrænse på vores skole. Dreng 17 år. Dreng 17 år en guide til Klar alkoholpolitik Jeg sidder faktisk og undrer mig lidt over, at vi slet ikke har fået noget at vide på forhånd om, hvad skolen forventer, eller hvad reglerne om alkohol er her på vores

Læs mere

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Skrevet af Ann Carina Tetschner, Konsulent, Center for arbejdsliv og læring 1 Forord til

Læs mere

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse

Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Evaluering af Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse Et 2½-årigt udviklingsprojekt i Vordingborg Kommune Tredje og afsluttende rapport Maj 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Baggrund og Læsevejledning

Læs mere

FERIE I KYSTDANMARK - VARFÖR INTE?

FERIE I KYSTDANMARK - VARFÖR INTE? FERIE I KYSTDANMARK - VARFÖR INTE? Præsentation af kvalitativ analyse Region Syddanmark VisitDenmark Videncenter for Kystturisme November 2014 HVAD ER BAGGRUNDEN FOR OG FORMÅLET MED ANALYSEN? Denne rapport

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

En målgruppeundersøgelse af museernes unge brugere og ikke-brugere

En målgruppeundersøgelse af museernes unge brugere og ikke-brugere Unges museumsbrug En målgruppeundersøgelse af museernes unge brugere og ikke-brugere Undersøgelsen er udarbejdet af DAMVAD og Center for Museologi, Aarhus Universitet for Kulturstyrelsen Titel: Unges museumsbrug

Læs mere

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD

Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Projekt VoksenADHD - En evaluering af et projekt målrettet voksne med ADHD Marts 2010 Center for Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N Projekt VoksenADHD En midtvejsevaluering af et projekt

Læs mere

Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet

Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet Forskningsnotat 5 Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet Marianne Lyngmose Nielsen Peter Koudahl DPU juni 2011 Indhold Forskningsnotat... 3 Metode... 5 Elevernes nuværende uddannelses-,

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

Social kapital og sundhed. analyser fra Nordjylland

Social kapital og sundhed. analyser fra Nordjylland Social kapital og sundhed analyser fra Nordjylland 2 Indhold Forord... 3 Social kapital og sundhed - Analyser fra Nordjylland Udgivet i oktober 2013 Manuskript: Claus D. Hansen, Institut for Sociologi

Læs mere

Unges madkultur. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti

Unges madkultur. Forfattet af. Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti Unges madkultur Forfattet af Rebekka Bille, Marie Djurhuus, Eline Franck, Louise Weber Madsen & Ben Posetti 2013 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 4 Metode... 5 Spørgeskemaundersøgelse... 5 Karakteristik

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

Man kan forære en tanke væk

Man kan forære en tanke væk Man kan forære en tanke væk EVALUERING Familieklubberne i Danmark Elsebeth Kirk Muff, Andreas Hjorth Frederiksen, & Bernhard Jensen Socialt Udviklingscenter SUS januar 2007 Socialt Udviklingscenter SUS,

Læs mere