AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL."

Transkript

1 AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL. Karsten Sand Bloch ApS Badstuestræde 8, 3, 1209 København K Telefon Fax: tetrapln@inet.uni-c.dk (KSB) 1. Indledning har igennem de seneste år udviklet et støjberegningsprogram (TPNoise), som anvender beregningsformlerne i den fælles nordiske støjberegningsmodel sammen med digitale kortoplysninger og oplysninger fra BBR registret. Støjberegningsprogrammet er en integreret del af GIS-programmet TPView. Støjberegninger baseret på digitale kortoplysninger og oplysninger fra BBR har en række fordele i forhold til mere traditionelle beregningsmetoder: Anvendelse af digitale kort medfører en langt større detaljeringsgrad og dermed præcision i støjberegningerne. De økonomiske omkostninger og det arbejde, der er forbundet med at tilvejebringe fysiske og administrative data til brug for en støjkortlægning, mindskes betragteligt. Oplysninger fra BBR gør det muligt at estimere antallet af støjbelastede boliger automatisk og præcist. Oplysninger fra BBR kan sammen med adresseoplysninger anvendes ved samkøring af andre registre, hvorfor det bl.a. er muligt at analysere eventuelle socioøkonomiske aspekter ved trafikstøj. Anvendelse af GIS-programmer gør det muligt at visualisere både beregningsforudsætninger og beregningsresultater, hvorved eventuelle fejl og mangler i forbindelse med beregningerne lettere kan identificeres og rettes. Dette paper indeholder en kort introduktion til støjberegningsprincippet bag en digital støjberegning, hernæst redegøres for hvorledes de nødvendige oplysninger fra BBR og andre registre relateres til de digitale kort, herefter vises eksempler på hvorledes beregnings-forudsætningerne og beregningsresultaterne præsenteres og som afslutning præsenteres resultaterne af en støjkortlægning, som har gennemført i forbindelse med implementeringen af en Trafik- og miljøhandlingsplan i Middelfart kommune.

2 2. Støjberegningsprincipper bag TPNoise Udgangspunktet for en digital støjberegning vil være et digitalt kort, som mindst indeholder bygninger, bygningsadresser og vejmidter. Herudover kan der medtages andre skærmende objekter end bygninger. I figur 1 vises et stiliseret digitalt kortudsnit indeholdende en bygning (firkant med punkt), en adresse (punkt), en støjskærm/bygning (firkant uden punkt) og en vejmidte (kant). For at kunne udnytte digitale kortoplysninger i.f.m. støjberegninger skal der relateres en række oplysninger til de fysiske objekter i kortet. Til vejen skal der eksempelvis tilknyttes oplysninger om trafikintensitet, lastbilandel og kørehastighed for at kunne beregne støjbidraget fra vejen. For at støjskærmen skal have en skærmende effekt, skal der relateres en højde til skærmen. For at beregne støjbelastningen på facaden skal der opstilles en række beregningspunkter 2 meter fra facaden. For efterfølgende at kunne bestemme antallet af støjbelastede boliger skal der tilknyttes oplysninger om det antal boliger, der er i bygningen. Figur 1: Digitalt kortudsnit indeholdende bygning, adressepunkt, støjskærm og vejstykke (vejmidter). For at kunne tilknytte andre oplysninger til de enkelte objekter i kortet udstyres hvert objekt med et entydigt identifikationsnummer. BBR og andre offentlige registeroplysninger kan udveksles til de enkelte bygninger via den koordinatsatte adresse. Georeferencen til andre objekter skabes via identifikationsnummeret. Trafikoplysninger der eksempelvis er lagret i et regneark, kan let relateres til vejmidter via vejnavn eller en knudenummerering af de enkelte strækninger. I figur 2 vises vejmidter i Middelfart kommune med overflyttede trafiktal fra et regneark.

3 Figur 2 Registrerede trafiktal overført fra regneark til det digitale vejnet i Middelfart kommune. Når de administrative data der er nødvendige for en støjberegning, er blevet relateret til de forskellige objekter i kortet, skal de fysiske oplysninger til brug for en støjberegning udledes af kortet. I figur 3 vises et eksempel på oplysninger, der kan udledes automatisk af kortet. Trekanten der udspændes af punkterne A, B og C, viser det vinkelrum, hvor beregningspunktet P belastes af støj fra den vejstrækning der udspændes af punkterne B og C, mens kanten A til d er den vinkelrette afstand fra støjkilde til modtager, som anvendes til at afstandskorrigere støjbidraget fra vejen.

4 Figur 3 Udledning af fysiske afstande i det digitale kort til brug for en støjberegning. TPNoise er udformet således, at de fysiske objekter i kortet er bestemmende for hvilke støjmæssige korrektioner der skal udføres. Figur 4 viser samme kortudsnit som figur 3 med den undtagelse, at der er en skærmende bygning som berører det vinkelrum, som belaster beregningspunktet P. Når TPNoise identificerer en skærmende bygning mellem støjkilde og modtager, sker der en automatisk opsplitning af vejstrækningen B - C, således at der udspændes et vinkelrum A - B - D, som afgrænser den skærmende bygning og et vinkelrum A - D - C, som ikke indeholder en skærmende bygning. Støjbidraget fra hvert vinkelrum beregnes for sig, og den samlede støjbelastning fra vejen udregnes ved at addere de 2 støjbidrag. For vinkelrummet A - D - C beregnes en afstandskorrektion hvor afstanden A - d2 anvendes. For vinkelrummet A - B - D beregnes en afstandskorrektion hvor afstanden A - d1 anvendes. Der beregnes en skærmkorrektion, hvor afstanden mellem støjkilde og skærm er d1 - d4, skærmens tykkelse er d4 - d3 og afstand fra skærm til modtager er d3 - A. Når punkterne d3 og d4 er forskudt i forhold til skærmen skyldes det, at den fælles nordiske støjberegningsmodel foreskriver at skærmtykkelse beregnes i forhold til skærmens udstrækning vinkelret på kanten A - d1. Skærmens højde opgøres på baggrund af oplysninger fra BBR omkring etageantal og tagkonstruktion. Ved særskilt at opstille beregningspunkter for de enkelte etager kan der ligeledes korrigeres for lydtryksniveauets ændring op langs facaden i en bygning.

5 Figur 4 Udledning af fysiske afstande i det digitale kort til brug for en støjberegning med skærmende bygninger. 3. Eksempler på modelberegninger Med udbredelsen af standard GIS-systemer er der efterhånden blevet gennemført en række støjberegninger ved anvendelse af de standardanalyseværktøjer, i form af eksempelvis bufferanalyser, der er indbygget i de fleste GIS-systemer. I figur 5 vises et eksempel på en bufferanalyse med et standard GIS-system, hvor der er estimeret en støjbufferzone omkring en vej eksempelvis i intervallet db(a), og hvor opgørelsen af antal støjramte boliger baseres på en optælling af boliger indenfor støjbufferzonen. En sådan opgørelse giver et forenklet og upræcist billede af støjbelastningen, idet støjbufferzonen beregnes uden hensyn til den skærmvirkning bygningerne giver. I figur 5 vil de facader der vender mod gården, i virkeligheden have en mindre støjbelastning, end facader som vender mod vejen, hvilket ikke kan beregnes i standard GIS ved anvendelse af bufferanalyser.

6 Figur 5 Støjbufferzone i Middelfart bymidte beregnet ved anvendelse af standard GIS.. Figur 6 og 7 viser hvorledes støjbelastningen for det samme område bliver beregnet ved anvendelse af TPNoise. Som det fremgår af figur 6 er der en markant lavere belastningsgrad i baghuset i forhold til facadebelastningen, som skyldes at forhusets skærmning indgår i støjberegningen af baghuset. Figur 7 viser med gråtoner, hvorledes støjudbredelsen beregnes i området.

7 Figur 6 i stueplan. Beregnede lydtryksniveauer ved facade ved 3-d-model.Det øverste tal markerer lydtryksniveauet på 1. sal mens det nederste tal markerer lydtryksniveauet Figur 7 Eksempel på rasterberegning af trafikstøjens udbredelse i en del af Middelfart bymidte.

8 For at illustrerer beregningskompleksiteten kan det oplyses at den totale støjkortlægning der er blevet gennemført i Middelfart, indebærer omkring 1 milliard støjberegninger, hvorfor en tilsvarende detaljeret kortlægning baseret på en traditionel metode ikke vil kunne gennemføres i praksis. Når der skal gennemføres så mange beregninger hænger det sammen med, at et beregningspunkt typisk er belastet af støj fra mere end 50 strækninger, og da der samtidig er omkring beregningspunkter i Middelfart og der skal gennemføres separate beregninger for hver etage i en bygning, når man op på det store antal beregninger. På trods af de mange beregninger er den samlede beregningstid på under 4 timer på en 60 MHz Pentium pc. I figur 8 vises en udtegning af de vejstrækninger som bidrager med direkte støj i et enkelt beregningspunkt i den bygning, vi tidligere har anvendt som eksempel. Da der er tale om et sort/hvidt tryk kan man desværre ikke se, at der anvendes forskellige farver på stregerne, som markerer hvor skærmningen begynder og afslutter for hver af støjkilderne. Opdelingen i de mange støjkilder skyldes som tidligere nævnt, at støjbidraget fra hver vejmidte beregnes under hensyntagen til entydige skærm- og refleksionsforhold, hvorfor strækningerne inddeles i en række delstrækninger.

9 Figur 8 Udtegning af de støjkilder, der direkte påvirker beregningspunkt nummer 5 i en bygning i Middelfart bymidte. Udover den direkte støj fra vejen vil der desuden være reflekterende støj fra de omkringliggende bygninger. Figur 9 viser en udskrift af den reflekterende støj for det samme beregningspunkt som indgik i figur 8. Figur 9 Udtegning af de støjkilder som påvirker beregningspunkt nummer 5 med reflekterende støj fra en modstående facade. Når der er gennemført en samlet kortlægning af støjen i et byområde, kan der udtegnes temakort som viser belastningsgraden for hele byområder. Figur 10 viser et eksempel på et sådant temakort for Middelfart bymidte.

10 Figur 10 Eksempel på et temakort, som viser de støjbelastede bygninger i Middelfart bymidte. Enkelte af bygningspolygonener er ikke udtegnet korrekt. Dette skylde s at polygonerne oprindeligt er blevet digitaliseret som kanter og de efterfølgende er blevet tvangslukket. Dette forhold har primært betydning for præsentationen. Anvendelsen af digitale kortoplysninger i forbindelse med støjkortlægninger medfører en detaljeringsgrad og en præcision i støjberegninger, som ikke vil kunne opnås ved traditionelle beregningsmetoder baseret på eksempelvis regneark eller standard GIS. Figur 11 illustrerer hvorledes støjbelastningen langs en gade kan variere, på trods af at bygningerne ligger i nogenlunde samme afstand til vejen, som følge af at nogle bygninger skærmes af andre. Når en præcis beregning af støjbelastningen kombineres med dataudtræk fra BBR i forbindelse med at bestemme antallet af støjbelastede boliger, opnås den vel nok mest præcise støjkortlægning, der er teknologisk mulig på nuværende tidspunkt. Det forventes samtidigt, at anvendelsen af andre registeroplysninger i forbindelse med så præcise støjkortlægninger vil kunne frembringe ny viden om sociale og velfærdsmæssige konsekvenser af vejtrafikstøj.

11 Figur 11 Støjbelastningsgraden langs en vejstrækning, hvor det fremgår, at bygninger, der ligger tilbagetrukket fra vejen, har en lavere belastningsgrad end de øvrige bygninger. har for Middelfart kommune gennemført en række støjkortlægninger i forbindelse med implementeringen af kommunens trafik- og miljøhandlingsplan. Resultaterne af disse kortlægninger har vist, at den traditionelle støjkortlægning, som Middelfart kommune havde gennemført forud for den digitale kortlægning, klart overvurderede antallet af stærkt støjramte boliger i forhold til den nye beregningsmetode. Den traditionelle kortlægning beregnede, at der skulle være mere end dobbelt så mange stærkt belastede boliger i Middelfart kommune (over 65 db(a)) i forhold til den digitale kortlægning baseret på registerudtræk fra BBR. Begge kortlægninger anvendte de samme trafikale forudsætninger. Anvendelsen af digital kortlægning kan umiddelbart forbedre støjberegninger både i forbindelse med detailplanlægning og i forbindelse med større støjkortlægninger af byområder eller hele byer. Udnyttelsen af centrale og decentrale registerudtræk i kombination med digitale støjkortlægninger forventes i fremtiden at kunne anvendes i større og mindre udredningsarbejder omkring vejtrafikstøjens socioøkonomiske virkninger.

Rapport. Kortlægning af støj fra Novozymes. Rekvirent: Miljøcenter Roskilde. We help ideas meet the real world. AV 1482/07 Side 1 af 15

Rapport. Kortlægning af støj fra Novozymes. Rekvirent: Miljøcenter Roskilde. We help ideas meet the real world. AV 1482/07 Side 1 af 15 We help ideas meet the real world Rapport Kortlægning af støj fra Novozymes Rekvirent: Miljøcenter Roskilde Side 1 af 15 31. december 2007 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm

Læs mere

Støjberegningernes resultater er støjbelastningen på facaderne, samt støjkort dannet ved beregning af støjniveauet i et net af punkter.

Støjberegningernes resultater er støjbelastningen på facaderne, samt støjkort dannet ved beregning af støjniveauet i et net af punkter. NOTAT Projekt Støjnotat Lokalplanforslag for plejeboliger i Køge Nord Kunde Køge Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-07-14 Til Fra Eva Schønnemann, Køge Kommune Kristine Hillig, Jens Duch 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater

Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater... 1 Indledning Som følge af Miljøministeriets bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner (Bekendtgørelse

Læs mere

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk

Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart. E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk Bridgewalking Lillebælt Teglgårdsparken 103 5500 Middelfart E-post: knud.jeppesen@middelfart.dk 25-11-2015 Sags id.: 15/7433 Sagsbehandler: Henrik Jørgensen KS: Ellen V. Olesen Vurdering af støjbidrag

Læs mere

MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009

MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. maj 2011 FLC flc@vd.dk 7244 3197 MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009 Opgørelser baseret på de seneste Transportvane Undersøgelser 1 (TU) indikerer,

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Udskrift af personligt regnskab ved uskiftet bo i Årsafslutning og Skat Nova 2015

Udskrift af personligt regnskab ved uskiftet bo i Årsafslutning og Skat Nova 2015 Udskrift af personligt regnskab ved uskiftet bo i Årsafslutning og Skat Nova 2015 7. juni 2016 Indhold 1 Udskrift af personligt regnskab ved uskiftet bo... 2 1.1 Eksempel person 2 er afdød i året og person

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Beregning af udendørs vejtrafikstøjniveau på Hovedgaden 73-79 og Vagtelvej 1 i Syddjurs kommune. Hovedgaden 73-79 og Vagtelvej 1, 8410 Rønde

Beregning af udendørs vejtrafikstøjniveau på Hovedgaden 73-79 og Vagtelvej 1 i Syddjurs kommune. Hovedgaden 73-79 og Vagtelvej 1, 8410 Rønde Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-180516. Sider inkl. denne: 7 Rapport titel Beregningssted Rekvirent Beregning af udendørs vejtrafikstøjniveau på Hovedgaden 73-79 og Vagtelvej 1 i Syddjurs

Læs mere

Udbygning af Helsingørmotorvejen. Isterød og Øverødvej

Udbygning af Helsingørmotorvejen. Isterød og Øverødvej Udbygning af Helsingørmotorvejen mellem Isterød og Øverødvej Debatoplæg December 2006 Borgermøde Onsdag den 10. januar 2007 kl. 19.00 Mariehøj Centret, Blå indgang, Boldsalen Øverødvej 246 A i Holte Udbygning

Læs mere

GRUNDLAG FOR DEN TEKNISKE ØKONOMISKE REDEGØRELSE

GRUNDLAG FOR DEN TEKNISKE ØKONOMISKE REDEGØRELSE Notat Vævervej 7 8800 Viborg Danmark T +45 8928 8100 F +45 8928 8111 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 N4.023.10 Danish Crown Rønne Støjreduktion Teknisk økonomisk redegørelse 23. juni 2010 Projekt:

Læs mere

Vedr.: FAF/DLG Fabrik Svendborg Supplerende oplysninger

Vedr.: FAF/DLG Fabrik Svendborg Supplerende oplysninger Svendborg Kommune, Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Att.: Trine Thorup/Jacob Haass Svendsen Vor ref. HAP WH sag nr. 07060 Dato: Skanderborg, den 10. september 2012 Vedr.: FAF/DLG

Læs mere

Vindmøller ved Lundsmark

Vindmøller ved Lundsmark Ansøgning og projektbeskrivelse Vindmøller ved Lundsmark November 2015 Projektansøger: SE Blue Renewables og Wind1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com

Læs mere

Teknisk Notat. Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011. Udført for DONG Energy Power A/S

Teknisk Notat. Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011. Udført for DONG Energy Power A/S Teknisk Notat Skærbækværket Brændselsomlægning Fremtidigt driftsscenarie med spidsbelastningskedler november 2011 Udført for DONG Energy Power A/S AV 1239/11 Rev. 1 Sagsnr.: A581426-02 Side 1 af 10 4.

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk, Vejdirektoratet

19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk, Vejdirektoratet BORGERMØDER UDBYGNING AF RUTE 26 ÅRHUS-SØBYVAD HAMMEL 9. NOVEMBER 2010 OG SABRO 11. NOVEMBER 2010 DAGSORDEN FOR MØDET 19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk,

Læs mere

Forslag til Lokalplan 189 Forslag til ændring.

Forslag til Lokalplan 189 Forslag til ændring. Puzina & Holdensen Arkitekter V/Arkitekt MAA Ove Bech Holdensen Holger Danskes Vej 58, 4.t.v. 2000 Frederiksberg Mobil tlf.: 22 74 33 48 Email: puzina-holdensen-arkitekter@mail.dk Frederiksberg Kommune

Læs mere

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning

Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene. 1. Indledning Faktanotat: Beregning af samfundsøkonomisk afkast af investeringer i Væksthusene 1. Indledning Dette notat beskriver metode, antagelser og beregningsgrundlag, som ligger til grund for beregningen af det

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Kortlægning af trafikstøj. 1 Støjproblematikken

Kortlægning af trafikstøj. 1 Støjproblematikken Perspektiv nr. 12, 27 Tema om miljødata Kortlægning af trafikstøj Jakob Høj Civilingeniør, trafikplanlægger Tetraplan A/S Støj er en miljøfaktor, som påvirker et stort antal mennesker. Mange danskere er

Læs mere

Notat. Vejstøj i Ørstedbyen 20. november 2014. : Langeland Kommune. : Johnny Lund-Wendt, Acoustica 1 RESUMÉ

Notat. Vejstøj i Ørstedbyen 20. november 2014. : Langeland Kommune. : Johnny Lund-Wendt, Acoustica 1 RESUMÉ Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Vejstøj i Ørstedbyen 20. november 2014 Vores reference: 35.7087.01 Til Fra : Langeland Kommune

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel Business case Investeringstankegangen Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel 28. maj 2015 Udgangspunkt for business case En dagpengemodtager på 37 år, har optjent retten til to års dagpenge.

Læs mere

STØJHANDLINGSPLAN FOR VIBORG KOMMUNE MAJ 2009. Støjhandlingsplan Viborg Kommune. Udgivelsesdato : 06. maj 2009

STØJHANDLINGSPLAN FOR VIBORG KOMMUNE MAJ 2009. Støjhandlingsplan Viborg Kommune. Udgivelsesdato : 06. maj 2009 Støjhandlingsplan Viborg Kommune STØJHANDLINGSPLAN FOR VIBORG KOMMUNE MAJ 2009 Udgivelsesdato : 06. maj 2009 Støjhandlingsplan Viborg Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDLEDNING 3 1 EN OVERSIGT OVER DE

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand EU-Støjkortlægning 2012 - Vallensbæk Kommune Støjkortlægning af Vallensbæk Kommune 4781rap001, Rev. A, 17.1.2012 Vallensbæk Kommune

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012

Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 8. juni 2012 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 921, Gl. Kongevej Viby J Hermed svar på indsigelser til lokalplan

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

For frie grundskoler, der modtager statstilskud, efterskoler, hus- og

For frie grundskoler, der modtager statstilskud, efterskoler, hus- og Til frie grundskoler, der modtager statstilskud, efterskoler, husholdningsskoler, håndarbejdsskoler, private gymnasier, studenterkurser og hf-kurser samt produktionsskoler Lov- og Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Lars Klit Reiff, projektleder, kompetencecenter for trafiksikkerhed, Vejdirektoratet (lk@vd.dk). Medforfattere: Tove Hels, DTU Transport;

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse)

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) Punkt 5. Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) 2015-013222 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

National kortlægning af boliger belastet af vejstøj i 2012. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 5, 2013

National kortlægning af boliger belastet af vejstøj i 2012. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 5, 2013 National kortlægning af boliger belastet af vejstøj i 2012 Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 5, 2013 Titel: National kortlægning af boliger belastet af vejstøj i 2012 Redaktion: Jakob Høj, Tetraplan

Læs mere

Reagér på bivirkninger

Reagér på bivirkninger Reagér på bivirkninger - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Vejledning til PowerPoint-præsentation om bivirkninger 2 Indhold 1. Indledning 2. Introduktion til slides 3. Opfølgning på undervisning

Læs mere

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 26. februar 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen

Læs mere

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 389 af 5. september 2008. (Alm. del). Kristian Jensen. /Tina R.

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 389 af 5. september 2008. (Alm. del). Kristian Jensen. /Tina R. J.nr. j.nr. 08-128864 Dato : 1. oktober 2008 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 389 af 5. september 2008. (Alm. del). Kristian Jensen /Tina R. Olsen Spørgsmål 389: Ministeren

Læs mere

SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET.

SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET. SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET. Karsten Sand Bloch TetraPlan ApS Badstuestræde 8, 1209 København

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Tidsregistrering Genoptræning og vedligeholdelsestræning i Randers Kommune

Tidsregistrering Genoptræning og vedligeholdelsestræning i Randers Kommune Tidsregistrering Genoptræning og vedligeholdelsestræning i Randers Kommune Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND... 1 2 FORMÅL... 1 3 INDHOLD OG METODE... 1 3.1 Planlægning... 1 3.2 Instruktion til ledere...

Læs mere

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner

Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Vejledning om lægemiddel- og medicovirksomheder og specialforretninger med medicinsk udstyr med tilknyttede sundhedspersoner Indhold 1 Indledning... 2 2 Omfattede virksomheder og forretninger... 2 2.1

Læs mere

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen Eremitageparken i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 6 For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE indledning 1 lokalplanens indhold 3 lokalplanens forhold til anden planlægning

Læs mere

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014

Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Nøgletalsrapport for Hjemmeplejen Faxe Kommune medio 2014 Centerstaben for Sundhed & Pleje Den udekørende hjemmepleje udgør en stor del af Social- og Sundhedsområdets budget samtidig med, at det er meget

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Hillerød Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Hillerød Kommune Job- og personprofil Økonomichef Hillerød Kommune 1. Indledning Hillerød Kommune søger en ny økonomichef, og kommunen har bedt Genitor ApS om at bistå i forbindelse med ansættelsesprocessen. Denne job-

Læs mere

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune LOKALPLAN NR. 18 i Herlev kommune Lokalplanens indhold. Lokalplan nr. 18 vedrører et areal ved Sandbyvejs nuværende udmunding i Herlevgårdsvej og fastlægger, at området kun må anvendes til beskyttede boliger

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN EXCEL FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER DEL 4: FORMATERING AF REGNEARKET INFORMATIONSBOKS

FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN EXCEL FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER DEL 4: FORMATERING AF REGNEARKET INFORMATIONSBOKS FÅ OVERBLIK OVER LØNNEN Få overblik over lønnen Excel for tillidsrepræsentanter Del 4: Formatering af regnearket Trin 8: Justér visningen af tallene Nu er vi færdige med selve tal-beregningerne i Excel.

Læs mere

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune Notat BILAG 5 Den 1. september 2008 Århus Kommune Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring Borgmesterens Afdeling I forbindelse med budgetlægningen for 2009 foreslås en ændring af den hidtil

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg

Rammer for Midlertidig fælles Akutmodtagelse i Svendborg Afdeling: Økonomi- og Planlægningsstaben Udarbejdet af: Anja Klinge Søndergaard Journal nr.: 2-52-00076-2008 E-mail: anja.soendergaard@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 8. juli 2009 Telefon: 6541 2053 Notat

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet

Projektets titel. Skolen tager bureaukratiet Projektets titel Skolen tager bureaukratiet Formål En lang række af de mindre bornholmske virksomheder, som har været interviewet i forbindelse med praktikpladsudfordringerne, har peget på at årsagen til

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99

Team Succes Vestre Engvej 10, 1. Sal, Vejle 7100 E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 75 73 22 99 Team Succes Vestre Engvej, 1. Sal, Vejle E-mail: info@team-succe.dk Tlf. Nr.: 5 3 99 Udarbejdet af foreningen Team Succes daglige ledelse Statusrapport for årgang /11 Denne statusrapport er udarbejdet

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere

Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere Skatteforslag fra de Konservative er forbeholdt de rigeste danskere De Konservatives forslag om en nedsættelse af marginalskatten til pct. vil være forbeholdt de rigeste. De ti pct. rigeste vil således

Læs mere

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte AE har analyseret til- og fraflytning i Lolland Kommune siden 199. Samtidig med, at en del af indbyggerne i Lolland Kommune er flyttet siden 199

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15.

Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42. Ansøgningsfrist den 15. Styrelsen for international Rekruttering og Integration April 2016 Vejledning til ansøgning om støtte til Etablering af nye midlertidige boliger for flygtninge 14.52.15.42 Ansøgningsfrist den 15. juni

Læs mere

havstrygerne.dk Vi har derfor fundet det passende, at tilbyde træning som sikrer, at disse grupper er i den nødvendige gode form til deres løb.

havstrygerne.dk Vi har derfor fundet det passende, at tilbyde træning som sikrer, at disse grupper er i den nødvendige gode form til deres løb. havstrygerne.dk 18-ugers træningsprogram 10 km, ½- og helmarathon coast2coast Introduktion til programmet Igen i år har mange et af klubbens medlemmer ½-marathon som mål. I år er jeg bekendt med, at det

Læs mere

Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2. Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 3

Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2. Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 3 Den socioøkonomiske reference for grundskolekarakterer en læsevejledning Indhold Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 3 Hvordan kan man bruge den

Læs mere

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat Notat Sag Kunde Supplerende notat vedr. Konsekvensberegning for scenariet hvor KTK indgår partnering-aftale for værkstedsydelser KTK Notat nr. 2 d. 02.05.05 Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200

Læs mere

FORORD 4 INDLEDNING 5 KORTLÆGNING 8 RESULTATER 12

FORORD 4 INDLEDNING 5 KORTLÆGNING 8 RESULTATER 12 Indhold FORORD 4 1 INDLEDNING 5 1.1 NY STØJINDIKATOR 5 1.2 NY STØJBEREGNINGSMETODE, NORD2000 6 1.3 METODEVALG 6 1.4 OM METODESKIFT OG BESKYTTELSESNIVEAU 7 2 KORTLÆGNING 8 2.1 INDSAMLING AF DATA FRA NYE

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 56 For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrunden for lokalplanen 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens forhold til anden planlægning 4 Lokalplanens

Læs mere

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund

Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund Debatoplæg Parkeringshus på Ole Kirks Vej i Billund LEGO parkeringshus Indkaldelse af forslag og idéer Oktober 2014 1 LEGO Koncernen har søgt Billund Kommune om tilladelse til at bygge et nyt parkeringshus

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

LOKALPLAN NR. 14 NØRRE AABY KOMMUNE

LOKALPLAN NR. 14 NØRRE AABY KOMMUNE LOKALPLAN NR. 14 OFF. OMRÅDE I BAARING NØRRE AABY KOMMUNE NØRRE AABY KOMMUNE J.nr. 27 4 nr. 14 Matr.nr.: 2 a, 20 c og 20 d alle af Baaring by, Asperup Anmelder: NØRRE AABY KOMMUNE Gade og hus nr.: Byvejen,

Læs mere

Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer

Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer... 1 Indledning Som følge af Miljøministeriets bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner

Læs mere

Bekendtgørelse af overenskomst af 17. december 1973 med Canada om afgrænsningen af den kontinentale sokkel mellem Grønland og Canada.

Bekendtgørelse af overenskomst af 17. december 1973 med Canada om afgrænsningen af den kontinentale sokkel mellem Grønland og Canada. BKI nr 68 af 23/07/1974 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin. R III j.nr. 46.D.32 Senere ændringer til forskriften BKI nr 20 af 11/03/2010

Læs mere

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver

Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver Den 16. maj 2007 Efterreguleringsoversigt Ribe Amt Efterregulering af aftale om fordelingen af Ribe Amts aktiver og passiver, rettigheder

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Revision af indkomststatistikken for 2013

Revision af indkomststatistikken for 2013 Revision af indkomststatistikken for 2013 af Jarl Quitzau December 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø REVISION AF INDKOMSTSTATISTIKKEN FOR 2013 Danmarks Statistik December 2014 Jarl Quitzau

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR.

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. 12, RESEN VEST II 1. S K I V E KOMMUNE. RedegØrelse for lokalplanens indhold og forhold til den Øvrige planlægning for området. Lokalplanen omfatter

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 2.1 Støjgrænser 2

NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 2.1 Støjgrænser 2 AMSTRUP & BAGGESEN ENTREPRISE A/S NY DAGLIGVAREBUTIK I ESBJERG STØJBEREGNING ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. KORTBILAG Planbilag 1: Lokalplanens afgrænsning Planbilag 2: Retningsgivende bebyggelsesplan

INDHOLDSFORTEGNELSE. KORTBILAG Planbilag 1: Lokalplanens afgrænsning Planbilag 2: Retningsgivende bebyggelsesplan INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 INDLEDNING... 2 INDHOLDSOVERSIGT... 2 LOKALPLANENS FORMÅL OG INDHOLD... 2 Eksisterende forhold... 2 Fremtidige forhold... 2 LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING...

Læs mere

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser

Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Beregning og bogføring af feriepengeforpligtelser Indhold 1 Indledning 4 1.1 Hvorfor nye retningslinjer for beregning af feriepengeforpligtelser 4 1.2 En årlig opgørelse af feriepengeforpligtelsen 4 1.3

Læs mere

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige

Analysepapir 4 Ledighed blandt de 50-65-årige Serviceeftersyn Flere i Arbejde Analysepapir 4 Ledighed blandt de 5-65-årige Beskæftigelsesministeriet KUC, overvågningsenheden Indholdsfortegnelse 1. Indledning...4 2. Hovedkonklusioner...4 3. Bruttoledigheden...5

Læs mere