Vejen må heller ikke skære sig gennem bakker og hen over ådale med alt for store stigninger og fald.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejen må heller ikke skære sig gennem bakker og hen over ådale med alt for store stigninger og fald."

Transkript

1 Bygning af vejen Motorvejen er ved at lægge sig til rette i landskabet. Her ses strækningen mellem Låsby og Mollerup i august Efter broerne følger vejen En af vores største opgaver er at få motorvejen til at ligge nøjagtigt i landskabet som planlagt. En motorvej er bredere end en almindelig vej. Og for at bilerne kan køre stærkt, skal vi sørge for, at motorvejen får bløde sving. Vejen må heller ikke skære sig gennem bakker og hen over ådale med alt for store stigninger og fald. Det betyder, at vi skal foretage en masse reguleringer af terrænet.

2 Vejkassen Asfalt - slidlag Asfalt - bærelag ca. 25 cm Stabilt grus 20 cm Bundgrus cm cm Vejens opbygning Søjlerne ved siden af viser, hvordan vi opbygger en almindelig vej og en motorvej. Det, du ser, er vejkassen, som vi bygger oven på underlaget, når det er gjort stabilt. Man kan også kalde vejkassen for vejens krop eller indmad. Vejkassen består af tre lag. Bundgrus Nederst bygger vi et lag af sand og fint grus til bundgrus. Bundgruset forhindrer, at der suges vand op fra underlaget og det dræner det vand væk, som siver ned ovenfra, så vejkassen holdes tør. Bundgruset sørger også for at fordele trykket fra trafikken ned mod underlaget. Stabilt grus Over bundgruset lægger vi et stabilt gruslag, der består af sand, grus og sten. Ligesom bundgruset er laget af stabilt grus med til at fordele trykket fra trafikken. Asfalt Øverst ligger flere lag asfalt. Bærelaget fordeler trykket fra trafikken videre ned gennem vejkassen. Det øverste lag er selve slidlaget. Det skal være ru, så bilerne står godt fast på vejen, og det skal være så tæt som muligt, så regn- og smeltevand ikke siver ned, men bliver ledt væk fra vejbanen. Samtidig skal slidbanen være støjreducerende, så bilerne forstyrrer omgivelserne mindst muligt. Det har vi brugt til motorvejen! Ca tons asfalt Ca m 3 stabilt grus Ca m 3 bundgrus og -sand

3 Vibrering af sand er en vigtig del af anlægsarbejdet.

4 Tyk eller tynd? Afhængig af underlaget Motorvejens vejkasse kan være tyndere, hvis den ligger på et solidt underlag. Det sparer tid og penge til transport af sand og grus og CO2 udledning til gavn for klimaet. Vi bygger tyndt Mange steder mellem Funder og Låsby er jordlagene så gode, at vi kan nøjes med en vejkasse, som kun er 80 cm fra bund til top. Det betyder, at vi kan spare på bundgruset. Kalkstabilisering Mange steder med lerjord, som ikke er så fast, har vi ofte valgt at stabilisere jordbunden med brændt kalk så vi også her kan bygge en tynd vejkasse. Det sparer både tid og penge. Mere stabilt kan det ikke blive! Klargøring af motorvejens underlag i Nordskoven, august 2013.

5 Kommunevej 70 cm tyk vejkasse Motorvej 100 cm tyk vejkasse Støjreducerende slidlag 2,5 cm Bindelag 6,5 cm Øvre bærelag 8,0 cm Nedre bærelag 8,0 cm Asfalt 25 cm Slidlag 3 cm Bindelag 5 cm Bærelag 7,0 cm Asfalt 15 cm Stabilt grus 20 cm Stabilt grus 20 cm Bundgrus 55 cm Bundgrus 35 cm

6 Vand er farligt for bilerne Aquaplaning Vand på vejbanen er meget farligt, hvis man kører hurtigt. Vandet når ikke at blive presset væk af dækkene, og bilen kommer til at skøjte hen over en tynd vandhinde, så man hverken kan styre eller bremse. Vejen hælder vandet af For at mindske risikoen for aquaplaning prøver vi at få vejbanen til at hælde, så regn- og smeltevand hurtigt løber væk ud til siderne eller ind til midterrabatten, hvor vi samler det op i motorvejens afledningsrør. Det sværeste er at få vandet væk på bakkerne. Her vil vandet hellere løbe ned ad vejen end ud til siderne. Også i skiftet mellem to sving med kurver er der risiko for at vandet vil samle sig. Pas på aquaplaning! Det skal man tænke over, når man kører i vådt føre. På bakker vil vandet hellere løbe ned ad vejen end ud til siderne. Der er risiko for, at vand vil samle sig i skiftet mellem sving.

7 Vi samler vandet op Nærmest regnvandsbassinerne skal motorvejens vandrør være meget store, for at kunne klare vandmængderne. Her ligger rør på 70 cm i diameter klar til at blive gravet ned under motorvejen nær Linå, september Brønd, som samler vandet fra vejen og leder det ud til et regnvandsbassin. Opsamling og afledning af vand Al vand på motorvejen, samles op i et lukket system og sendes til regnvandsbassiner. Her opholder det sig i mindst 1-2 døgn, før det ledes ud i vandløbene. Selv inde i de største broer er der afløbsrør. Her ses røret i Gudenåbroen med tilslutning fra brønde oppe fra vejen. Styr på miljøet Regnvandsbassinerne sikrer, at rester af benzin, olie og andre urenheder fra bilerne bliver bundfældet eller skilt fra, før vandet løber ud i vandløbene. I regnvandsbassiner bundfældes 80 % af de partikler, som løber af motorvejen, og nogle af de forurenende stoffer omsættes af de planter, der står i bassinet. Vi graver det bundfældede materiale op med nogle års mellemrum, og kører det bort. Ved hjælp af afløbssystemet kan vi bekæmpe forurening meget effektivt, hvis en ulykke skulle ske for eksempel, hvis en tankbil med brændstof eller kemikalier skulle vælte på motorvejen. Det forurenede materiale vil blive ført til et regnvandsbassin. Her kan man lukke for udløbet og samle det forurenede materiale op. Hvor meget? Hvert år skal vi opsamle og aflede cirka m 3 regnvand og smeltevand på den nye motorvej. I alt har vi nedgravet cirka 240 km afvandingsledninger i og langs med motorvejen.

8 Den vandtætte motorvej Vandets vej Her kan du se, hvordan vi opsamler og afleder vandet fra motorvejen. Nogle steder har vi bygget forsinkelsesbassiner, hvor vandet kan hobe sig op under særligt kraftige regnskyl. Vejens afløbsrør og regnvandsbassiner er lavet, så der kun vil opstå oversvømmelser på vejbanen med 25 års mellemrum. Nedløbsbrønd Nedløbsbrønd Vand fra vejen Drænrør Afløbsrør Drænrør Vandets vej fra asfalten ind i afløbsrørene. Asfalt Stabilt grus Nedløbsbrønd Bundgrus med sand, hvor vand kan sive til dræn. Underlag Drænrør Afløbsrør Al vand på asfalten leder vi til et lukket afvandingssystem under vejen. Bro længere end 100 meter. Vandet på broens asfalt samles op i afløbsrør, som løber inde i broen. Ophober vand midlertidigt i kraftigt regnvejr. Uden forsinkelsesbassiner skulle vi bruge meget store og dyre afvandingsrør under motorvejen. Forsinkelsesbassin Bro kortere end 100 meter. Vandet løber af og opsamles i afløbsrør under asfalten uden for broen. Regnvandsbassin Sand bundfældes og olie udskilles, før vandet løber ud i vandløb. Regnvandsbassin Nedsivningsbassin På steder uden store drikkevandsinteresser lader vi vandet fra vejen sive ned til grundvandet efter at det er renset i regnvandsbassiner.

9 Nedsænket gennem byen Tæt på huse Ved erhvervsområdet i Silkeborg lægger vi motorvejen i en udgravet rende med lodrette sider. Det gør vi for, at vejen skal fylde mindst muligt i byen og for at mindske støjen fra trafikken. Holdt fast af spunsvægge Siderne i renden består af spunsvægge af jern, som bliver holdt fast af jordankre. Spunsvæggene er banket eller vibreret 8-10 meter ned i jorden, og jordankrene er boret cirka 15 meter ind i siderne med 2,8 meters mellemrum. Renden til vejen er til sidst gravet væk mellem spunsvæggene. Motorvejen er sænket op til 6 meter gennem erhvervsområdet i Silkeborg. Billedet viser etablering af spunsvæggene, før der graves ud til vejen i maj Jordanker Tværsnit af den nedsænkede vej gennem erhvervsområdet med spunsvægge, der er forankret ind i siderne. Der bores ud til jordankre, som skal holde spunsvæggen på plads, maj 2013.

10 Spunsvæg og jordanker? Hvordan laver man en spunsvæg, der kan holde? Tegningen viser, hvordan vi bygger en spunsvæg med forankring. Nedenfor ser du et lille stykke spunsvæg. Delene har U-form, så de kan holde til det store tryk af jord fra siden uden at bøje. Du kan også se proppen til et af de jordankre, der holder spunsvæggen på plads når jorden ud mod vejen bliver fjernet. Vidste du at spunspladerne bankes eller vibreres ned i jorden de er 4 til 10,5 meter lange de er 9 mm tykke de vejer 91,5 kg/m 2 de tungeste vejer kg de største plader vibreres 10 meter ned det tager 20 minutter at vibrere en plade på plads, når vi arbejder i sandjord det giver cirka 40 meter eller ca. 30 plader per dag. Kan du finde alle de forskellige dele, som proppen består af? Husk! Uden for ved indgangsdøren har vi opsat et større stykke af en spunsvæg, som du kan se nærmere på. Tag trappen op på platformen for enden af P-pladsen. Her er der flot udsigt over strækningen med spunsvægge langs siderne, hvor motorvejen er sænket gennem erhvervsområdet. Nedsænket vej. Jordankerets prop. Spunsvæg. Jordanker af indsprøjtet mørtel, der holder på wirerne cirka 15 meter inde i jorden. Mørtel består af sand, vand og cement. De fleste jordankre langs motorvejen kan holde til et træk på tons. Det er det store tryk af jorden ovenpå, der holder ankeret på plads. Indboret rør til wirer og mørtel.

11 Låg, som skrues på til sidst. Her er låget skåret halvt igennem, så man kan se ind til wirerne. Hulrummet under låget bliver fyldt op med fedt for at beskytte wirerne. Plastikrør som bores cirka 15 meter ind i jorden. Bruges til at føre wirer ind i jorden og indsprøjte mørtel. Wirer, som strammes op, når mørtelen i ankeret er hærdet. Små kegleformede holdere eller bøsninger låser automatisk wirerne fast. Vandtæt gummiring ud mod spunsvæggen. Jernskive, der holder forankringen fast på ydersiden af spunsvæggen. Prop til jordanker. Spunsvæg gennem erhvervsområdet. Renden til den sænkede vej graves ud til venstre, og til højre er der ved at blive lagt afgravet jord tilbage langs med spunsvæggen. Jordankeret er monteret og låget er sat på proppen. Til venstre på låget ses den lille nippel, som bruges til at indsprøjte fedt for at beskytte wirerne mod rust.

12 Forankring af spunsvæg langs sænket vej gennem byen.

13 Motorvej med låg Betonpæle til at understøtte overdækningen Den vandtætte strækning og tunnel ud for Gødvad Bakke risikerer at give sig til at flyde på det højtliggende grundvand. Derfor sikrer vi på dette sted motorvejen med jordankre både ind i siden og lodret ned i undergrunden. Tunnellen med forankringer set i profil. Højtliggende grundvand Overdækket strækning For at mindske støjen og gøre motorvejen mindre synlig og for at man nemmere kan komme hen over vejen har vi lagt den ned i en overdækket tunnel forbi Gødvad Bakke. Tunnellen graves ned til 5 meters dybde og den er cirka 300 meter lang. Som en båd i beton! På grund af meget højtstående grundvand er spunsvæggene i tunnelen og langs den nedgravede strækning hen mod Gudenåen svejset vandtætte og bunden af vejen er gjort vandtæt med et 50 cm tykt lag armeret beton. Den vandtætte strækning er på i alt cirka 1 km, fra Kornvænget til Silkeborg Højskole. Her ligger vejens overflade ned til 1 meter under grundvandsspejlet. For at undgå, at motorvejen kommer til at fungere som et kæmpe betonskib, der sejler på grundvandet, har vi valgt at fastgøre bunden med betonankre. Ankrene er boret lodret ned i jorden som supplement til de jordankre, som går ind i siderne for at holde på spunsvæggene. Model af den overdækkede tunnel ud for Gødvad Bakke. Pumpning af grundvand Mens bygningen af tunnelen står på, sænker vi grundvandet midlertidigt med pumper. Vandet ledes ned mod Gudenåen, så det kan følge sin naturlige vej videre ud i vandsystemet.

14 Gennem Dyrehaven Motorvejens forløb efter afgravning. Højtliggende vandspejl - underjordisk sø Søholt Bæk Nederste grundvandsspejl Dræn til at tage tilstrømmende vand Tilstrømmende vand Bakkerne ved Dyrehaven med den underjordiske sø, som vi har aftappet. Vand, der aftappes Højtliggende vandspejl underjordisk sø. Søholt Bæk neden for bakkerne i Dyrehaven. Fremtidig vej Aftapning nødvendigt Vandet fra den underjordiske sø er aftappet trin for trin i takt med, at vi har gravet ud til motorvejen. Vandet er ledt ned til Søholt Bæk ved Kastanjehøjvej. Grundvand i to etager I Dyrehaven lægger vi motorvejen ned i en 15 meter dyb rende gennem de høje bakker. Her ligger det nederste grundvand så dybt, at det ikke berører vejen. Men øverst i bakkernes lerlag cirka 5-8 meter over det nederste grundvandsspejl var der et ekstra grundvandsmagasin med en underjordisk sø. Denne sø har vi været nødt til at aftappe! Selvom den underjordiske sø nu er væk, er der stadig vand nok i bakkerne til de træer, som er efterladt i Dyrehaven. Men en lille mose og nogle andre fugtige områder vil med tiden tørre ud. Skråningerne græder Der vil også fremover sive vand ud øverst i de vejskråninger, som vi har gravet langs nordsiden af motorvejen. For at undgå, at udsivningerne ødelægger skråningerne, vil vi fremover lede dette vand ned til Søholt Bæk gennem et drænrør. Forsinkelsesbassin, der opsamler drænvandet fra Dyrehaven. Det lille afløbsrør i forgrunden sørger for, at den mængde vand, som vi leder ud til Søholt Bæk, ikke overstiger 5 liter per sekund. Det sikrer, at bækken ikke bliver ødelagt af for kraftig vandstrøm.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Hjælp med at passe på det rene drikkevand

Hjælp med at passe på det rene drikkevand drikkevandet Hjælp med at passe på det rene drikkevand Hej! Ved du, hvor det krystalklare drikkevand kommer fra? Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om vandet 1. Når vejret er varmt, fordamper

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Hvordan kan vi lave/genskabe processen til sky og regndannelse I fx et køkken? Materials

Hvordan kan vi lave/genskabe processen til sky og regndannelse I fx et køkken? Materials Vandets kredsløb 1 Lav en sky og regn: Hvis lader et glas vand stå I solen udenfor eller I en vindueskarm forsvinder vandet I løbet af nogel dage. Hvor bliver det af? Hvordan kommer det tilbage? Problem:

Læs mere

Renseanlæg som opfylder renseklasse SO

Renseanlæg som opfylder renseklasse SO Renseanlæg som opfylder renseklasse SO På de følgende sider beskrives de typer af renseanlæg som kan opfylde renseklasse SO. Før alle anlæg skal der etableres en godkendt bundfældningstank. Arbejdes skal

Læs mere

Sandfang og olieudskillere

Sandfang og olieudskillere Sandfang og olieudskillere v/ Ulrik Hindsberger, 1 Sandfang Sandfang fjerner tunge partikler i regnvand Sandfang forbedrer olieudskilleres virkningsgrad Der anbefales forholdsvis små sandfang i DS/EN 858-2

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Vandafstrømning på vejen Formål: Hvordan forsinker man vandet der hvor det rammer? Her skal I styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Beskrivelse På en skovtur kan der øves praktiske ting, men også den teoretiske viden kan udvides. I en skridtfase kan man drøfte et emne omkring ridning.

Læs mere

6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM.

6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM. 6150 9135935 MOSRIVE / STENRIVE 100 CM. Samle vejledning Bruger vejledning Vedligeholdelse Reservedele DAVIDSENshop.dk Industrivej 36 DK-6580 Vamdrup Tlf.: 78 77 48 00 e-mail: mail@davidsenshop.dk REGLER

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer

Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Retningslinjer for opbevaring af farlige stoffer Kolding Kommune, Nytorv 11, 6000 Kolding byogudvikling@kolding.dk Tlf. 79 79 74 69 Revideret d. 4. september 2012. Undgå uheld og forureninger Virksomheden

Læs mere

OLIETANKE. under 6.000 liter

OLIETANKE. under 6.000 liter OLIETANKE under 6.000 liter Når du køber en ny tank, skal du sikre dig at tanken er typegodkendt. Det gør du ved at konstatere om tanken er påført et mærkeskilt, hvor der står fabrikant, tanktype, godkendelsesnummer,

Læs mere

Forflytning til opsamlingssted efter faldepisode

Forflytning til opsamlingssted efter faldepisode Forflytning til opsamlingssted efter faldepisode Brehms Spilerdug ApS Tlf.: 57648351 E-mail: info@spilerdug.dk www.spilerdug.dk 1 Forflytning fra fald-sted til opsamlingssted PAS PÅ ALDRIG AT TRÆDE PÅ

Læs mere

Sommerens flotteste havebænk

Sommerens flotteste havebænk Sommerens flotteste havebænk 0 Gør Det Selv 7/2000 Med denne bænk får du et flot espalier og alle tiders siddeplads, så du kan nyde årets blomster og planter på nærmeste hold. Hele herligheden kan bygges

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET DANSK 1 BRUG VAND MED OMTANKE TIL GAVN FOR PENGEPUNGEN OG MILJØET Når vi åbner for vandhanen, vasker tøj, eller går i bad, tænker vi sjældent over, hvor

Læs mere

Kan jordbunden bruges?

Kan jordbunden bruges? Kan jordbunden bruges? Kan jordbunden bære vejen? En motorvej med fire spor vejer cirka 55 tons for hver meter. Hertil kommer trykket fra biler og lastbiler. Så regel nummer ét er: Jordbunden, som vi bygger

Læs mere

Vands bevægelse i kanaler

Vands bevægelse i kanaler Vands bevægelse i kanaler Væskemængde pr tid Væskemængden pr tid Q i et lukket rør er defineret som det volumen ΔV, der passerer et givet sted i røret i løbet af tidsrummet Δt. Dvs at V Q (1) t Hvis rørets

Læs mere

Hvis du leder efter et billigt haveskur,

Hvis du leder efter et billigt haveskur, Den overdækkede hyggekrog giver skuret en ekstra dimension. Med plads til alle havens redskaber og en hyggekrog oven i købet overgår dette solide haveskur langt de skure, du kan købe dig til. Den solide

Læs mere

Afsnit Indhold Side. General information 3. 1 Beskrivelse 4. 2 Samlevejledning 4. 3 Igangsætning 5. 4 Reservedelsliste 6.

Afsnit Indhold Side. General information 3. 1 Beskrivelse 4. 2 Samlevejledning 4. 3 Igangsætning 5. 4 Reservedelsliste 6. INDHOLD Afsnit Indhold Side General information 3 1 Beskrivelse 4 2 Samlevejledning 4 3 Igangsætning 5 4 Reservedelsliste 6 5 Sikkerhed 8 6 Produkt specifikation 8 7 Pumpe 9 8 Vedligehold 9 9 Tilslutning

Læs mere

Ansøgning Per Aarsleff A/S har d. 23. februar 2016 søgt om tilladelse til grundvandssænkning og udledning af grundvand på åben mark.

Ansøgning Per Aarsleff A/S har d. 23. februar 2016 søgt om tilladelse til grundvandssænkning og udledning af grundvand på åben mark. Dato: 15-04-2016 Sagsnr.: 16/4435 Kontaktperson: Iben Nilsson E-mail: teknik@vejen.dk Per Aarsleff A/S Lokesvej 15 8230 Aabyhøj Sendt pr. mail til: sub@aarsleff.com Tilladelse til midlertidig grundvandssænkning

Læs mere

Naturgenopretning for fisk i danske vandløb

Naturgenopretning for fisk i danske vandløb Naturgenopretning for fisk i danske vandløb Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Der er mange slags fisk i vandløbene, og de trives alle

Læs mere

Vejledning til vedligholdelse af vandløb

Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til at vedligeholde vandløb Det er vigtigt at vide hvad der er tilladt inden du går i gang med at oprense dine vandløb. Herved kan undgås lange, tunge

Læs mere

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne.

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne. 1 Formanden skriver Nu er sommeren kommet, efter at kikke på hvilke måned vi er i, men kikkes der på vejret så virker det ikke til sommer. Så er det jo godt vi har nogle indendørs sysler vi kan arbejde

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Vejledning Sådan laver du en faskine

Vejledning Sådan laver du en faskine Natur og Miljø Vejledning Sådan laver du en faskine November 2011 1 Hvorfor er det en god ide at nedsive regnvand? Regnvand, som siver ned gennem jorden, bliver til grundvand, og vi henter vort drikkevand

Læs mere

Gravsteder vestre kirkegård

Gravsteder vestre kirkegård Gravsteder vestre kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Vestre Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke forhaste

Læs mere

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16

7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 7992DK WG 80 Skydepartier til vinterhaven Faste partier til vinterhaven se side 16 Willab Garden 2015-11 VIGTIGT! Læs hele monteringsanvisningen, inden du påbegynder monteringen! Hvis anvisningerne ikke

Læs mere

Påklædning Hospitalsskjorte af og på i seng

Påklædning Hospitalsskjorte af og på i seng Påklædning Hospitalsskjorte af og på i seng Med denne vejledning håber vi at kunne inspirere jer, der i det daglige hjælper patienter med at få hospitalsskjorte af eller på. Eksemplerne foregår alle i

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud.

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud. Plantekuvøse Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, vi har tomater, agurker, peberfrugter osv. i vores drivhuse. Juli og august er vel de største

Læs mere

Designmanual for fauna- og stibroer

Designmanual for fauna- og stibroer Designmanual for fauna- og stibroer Stibro ved Gubsø Faunabro ved Nordskoven/ Nyløkkevej Fauna- og stibro ved Dyrehaven 6620 + 25 Funder - Låsby 6620.R20 Dyrehaven - Nyløkkevej - Gubsø Faunapassage ved

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

2 takts benzindrevet kædesav på teleskopskaft, justerbar fra 2,5 til 4,0 meter, med bæresele. Hækkeklipper (9044213) købes separat.

2 takts benzindrevet kædesav på teleskopskaft, justerbar fra 2,5 til 4,0 meter, med bæresele. Hækkeklipper (9044213) købes separat. Topsav / hækkeklipper Varenummer: 9044212 og 9044213 Beskrivelse: 2 takts benzindrevet kædesav på teleskopskaft, justerbar fra 2,5 til 4,0 meter, med bæresele. Hækkeklipper (9044213) købes separat. Indledning:

Læs mere

Smedejernsport & låge.

Smedejernsport & låge. Smedejernsport & låge. Art: 00094/95 Version: 205/0 Designet af: F&H Com A/S - Gl. Kattrupvej 4-875 Gedved Danmark - mail@fhcom.dk Produktet/ kassernes indhold: 5 0 8 9 Nr. 2 3 4 5 6 7 8 9 0 6 Beskrivelse

Læs mere

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE

DERFOR HAR VI BYGGET MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE 1 MIDTJYSKE MOTORVEJ & E45 VED VEJLE DERFOR HAR VI BYGGET Motorvejsstrækningen mellem Riis og Vejle er en del af Midtjyske Motorvej mellem Herning og Vejle, mens motorvejsstrækningen mellem Hornstrup og

Læs mere

Brugervejledning. - Få balance i kroppen. Advance Mobility. Freedom

Brugervejledning. - Få balance i kroppen. Advance Mobility. Freedom - Få balance i kroppen Brugervejledning Advance Mobility Freedom For at sikre dig og din passager bedst muligt, bør du læse disse instrukser inden brug af din jogger. Vigtigt, behold denne vejledning til

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi)

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Patientinformation Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk afdeling Fjernelse af galgeblæerne ved kikkertoperation Om pjecen Denne pjece

Læs mere

Fra mudret vandhul til Svanedammen Skrevet af Niels Nørgaard Nielsen med god hjælp fra Villy Gregersen

Fra mudret vandhul til Svanedammen Skrevet af Niels Nørgaard Nielsen med god hjælp fra Villy Gregersen Fra mudret vandhul til Svanedammen Skrevet af Niels Nørgaard Nielsen med god hjælp fra Villy Gregersen Dammen ved Præstegården omkring år 1900 De mange kilder i og omkring Øster Hornum har gjort at byen

Læs mere

LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN

LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN LETBANEN SÆTTER BYEN I BEVÆGELSE FOR BØRN HVAD ER EN LETBANE? En letbane er en slags tog, men ikke helt. Letbanen kører godt nok på skinner, men vognene er mindre og lettere end et tog. En letbane kører

Læs mere

Hjemmelavet ost - Danbo

Hjemmelavet ost - Danbo Danbo er en fastost med ingen eller kun få hulrum. Har man prøvet det før er det ingen sag at lave en Danbo selv, men det er nok ikke den ost jeg vil anbefale at man lavede som den første. Men det er ikke

Læs mere

Brugsanvisning. Topsav med hækkeklipper Varenr.: 90 42 852. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Topsav med hækkeklipper Varenr.: 90 42 852. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Topsav med hækkeklipper Varenr.: 90 42 852 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

Vejvand- når regn giver oversvømmelse

Vejvand- når regn giver oversvømmelse Vejvand- når regn giver oversvømmelse hvad kan og skal du gøre Læs mere om, hvordan vejvand fra private fællesveje skal håndteres, dine rettigheder og dine pligter Juni 2012 HVAD ER VEJVAND Når det regner,

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

KAPITEL 4. Minus. Hvordan trækker man fra? Hvor mange er der tilbage? Hvor stor er forskellen?

KAPITEL 4. Minus. Hvordan trækker man fra? Hvor mange er der tilbage? Hvor stor er forskellen? KAPITEL 4 Minus Hvordan trækker man fra? Hvor mange er der tilbage? Hvor stor er forskellen? Hop på tallinjen ELEVBOG 2A SIDE 58-61 arbejdsark 136 43 21 23 20 21 22 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Detailprojekt Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk

Detailprojekt Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk Detailprojekt Vandplanprojekt Skrævad Bæk og Nordentoft Bæk Ref. 680. Statens kommentarer: Restaurering. Strækningen er på 732 m Tilstødende arealer er naturbeskyttet. Da denne strækning løber gennem en

Læs mere

SIM j. nr. 49/2005 Resendalgård, KUAS j. nr. FOR 2003-2122-0788. Gødvad sogn, Hids herred, Århus amt, tdl. Viborg amt stednummer 13.03.04-76.

SIM j. nr. 49/2005 Resendalgård, KUAS j. nr. FOR 2003-2122-0788. Gødvad sogn, Hids herred, Århus amt, tdl. Viborg amt stednummer 13.03.04-76. Beretning om 3. etape af prøvegravningerne på Silkeborg Kommunes lokalplanområde 142.11 (arealerne til Østre Højmarksvejs forlængelse til Resendalvej på den sydligste del af matr. 1a Resendal By), efteråret

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Figur 1 2/7 Modelområde samt beregnet grundvandspotentiale Modelområdet måler 650 x 700 m Der er tale om en kombination af en stationær og en dynamisk

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Posterne på løbet til Agitationskampagnen:

Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Posterne på løbet til Agitationskampagnen: Pigerne: de nye piger på besøg Pigespejderne: de gamle piger Eventyrverdenen omkring posterne For at redde pigespejderne og perlerne skal pigerne igennem otte

Læs mere

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør

Vejledning 8. Retningslinjer for udførelse af faskiner. Teknik og Miljø. Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør Teknik og Miljø Vejledning 8 Retningslinjer for udførelse af faskiner Slagelse Kommune Teknik og Miljø Byggeri Dahlsvej 3 4220 Korsør November 2015 Redaktion: Ingelise Rask Design: Teknik og Miljø/NFN

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

DEN SEJE BÅLMAGER. Formål

DEN SEJE BÅLMAGER. Formål Niveau 1 Spirer Årstid Hele året Forløbets varighed 2 trin + en aften Formål Lejrbålet er en traditionel spejderaktivitet og med dette mærke, skal spirerne lave og opleve et rigtigt spejderlejrbål med

Læs mere

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011.

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Generelle kommentarer: - teesteder er lange - rød og gul tee bør placeres således, at der er samme spilleretning fra

Læs mere

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning

KØLESKAB K45W HN 7774. Brugervejledning KØLESKAB K45W HN 7774 Brugervejledning GENERELT Dette køleskab er kun beregnet til brug i private husholdninger til at holde madvarer, frugt og drikkevarer nedkølet. INSTALLATION 1. Vip ikke køleskabet

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

gladsaxe.dk/regnvand Regnvandsløsninger sådan håndterer du regnvand på din grund 2015

gladsaxe.dk/regnvand Regnvandsløsninger sådan håndterer du regnvand på din grund 2015 gladsaxe.dk/regnvand Regnvandsløsninger sådan håndterer du regnvand på din grund 2015 2 Danmark har de seneste år været udsat for flere og flere kraftige regnskyl. Ved store skybrud kan kloaksystemet ikke

Læs mere

Da jeg går forbi Brugsen på vej hjem, kommer jeg i tanke om. at Per lige har fået lavet en lille sneplov af træ til at trække efter en snor.

Da jeg går forbi Brugsen på vej hjem, kommer jeg i tanke om. at Per lige har fået lavet en lille sneplov af træ til at trække efter en snor. Per og mig i sneen I nat har det sneet, godt nok ikke så meget, men nok til, at der er dannet små snedriver, hvor der er lidt læ. På vej til skole skal jeg lige op og gå på de største driver. Det er sjovt,

Læs mere

Rigkærshydrologi. EnviNa-Kursus, Randers Naturcenter 27. november 2014 Ole Munch Johansen

Rigkærshydrologi. EnviNa-Kursus, Randers Naturcenter 27. november 2014 Ole Munch Johansen Rigkærshydrologi EnviNa-Kursus, Randers Naturcenter 27. november 2014 Ole Munch Johansen Disposition Grundlæggende hydrologi Trykniveauer Strømning i jord Ådalshydrologi og hydrologi i rigkær Grundvandsudstrømning

Læs mere

Maglemose projekt 2014

Maglemose projekt 2014 Teknik og Miljø Naturafdelingen Dahlvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Maglemose projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere

Læs mere

SCHØNHERR VAND I BYER 09.10.2014 - PERMEABLE BELÆGNINGER v/karin Munch Nielsen

SCHØNHERR VAND I BYER 09.10.2014 - PERMEABLE BELÆGNINGER v/karin Munch Nielsen SCHØNHERR VAND I BYER 09.10.2014 - PERMEABLE BELÆGNINGER v/karin Munch Nielsen Ribe Domkirkeplads Heart - Herning TÆNKT EKSEMPEL KLIMATILPASNING I GADENS RUM MED MØLLEENGEN SOM CASE VAND I BYER OG GRØN

Læs mere

Mulle Muldvarp og Regnar Regnorm Mulle Muldvarp

Mulle Muldvarp og Regnar Regnorm Mulle Muldvarp Mulle Muldvarp og Regnar Regnorm Mulle Muldvarp Det mystiske rør i jorden en bog om fjernvarme Udgivet i anledning af Varmens Dag 2012 Produceret af TURBINE forlaget for FIF Marketing 2011 FIF Marketing

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERINGSVEJLEDNING MONTERINGSVEJLEDNING JABO Type VI J1003 Art.-nr 503 Type VI Medfølgende dele x2 x4 9x9 x2 90 9x9 90 380 210 9x9 90 382 x 2x19,5 x2 00 x1 11,5x11,5 x10 4,5x1 92,8 x4 2x19,5 2x19,5 04 x1 59 x9 x2 2x19,5

Læs mere

Sikkerhedszoner/ autoværn

Sikkerhedszoner/ autoværn Sikkerhedszoner/ autoværn Anders Aagaard Poulsen Århus Amt, Veje og Trafik Side 1 23. august 2006 Århus Amt Man dør ad det Side 2 23. august 2006 Århus Amt Bilen må ikke vælte Side 3 23. august 2006 Århus

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Dialog med kommunen hvad virker? Jeg tror, der er mange måder at få det til at fungere på. Men at tror, at selvom vi bare er lidt flinke, at så kommer vandløbsmyndigheden

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Vejledning til den store TJEK-DIT-KLUBHUS -kuffert

Vejledning til den store TJEK-DIT-KLUBHUS -kuffert Vejledning til den store TJEK-DIT-KLUBHUS -kuffert Nedenfor finder du en beskrivelse af hvordan du benytter de forskellige remedier i kufferten. Kufferten er et stykke værktøj som skal bruges sammen med

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN

STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN STOP FOR SKATTESTOPPETS UDHULING AF VELFÆRDEN EN RETFÆRDIG BESKATNING AF EJERBOLIGER 2 SKATTE OG FINANS ORDFØRER: LISBETH BECH POULSEN Lisbeth.Poulsen@ft.dk 6162 5086 SF foreslår, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten

Læs mere

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE Vi vil anbefale deltagerne på 10-kæmperne at træne tre gange om ugen, hvilket vil sige, at det vil være godt, hvis du træner yderligere én gang om ugen

Læs mere

Forbedring af afvandingsforhold på golfbaner

Forbedring af afvandingsforhold på golfbaner EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89 DK-9800 Hjørring E-mail: plast@expo-net.dk Forbedring af afvandingsforhold på golfbaner Kære Greenkeeper! Alle kan sikkert

Læs mere

DK Samlevejledning Vogn med tip

DK Samlevejledning Vogn med tip DK Samlevejledning Vogn med tip Texas A/S - Knullen 22 - DK-5260 Odense S - Denmark Tel. +45 6395 5555 - www.texas.dk - post@texas.dk 09.01 1. Indholdsfortegnelse 2. Sikkerhedsforeskrifter... 3 3. Identifikation...

Læs mere

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse Renovering af Egemose Centrets Jernbane Projektbeskrivelse 1 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Om Egemose centret... 3 Jernbanens historie... 3 Renovering af banen... 3 Støbning af sveller...4 Jordarbejde,

Læs mere

Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S

Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S Bilag 1 Grave- og efterbehandlingsplan Damolin A/S Beskrivelse af grave- og efterbehandlingsplan for Stærhøj Molerindvindingens forløb og efterbehandling af molergravene: Før indvindingen påbegyndes plantes

Læs mere

Hvordan får vi borgerne involveret i at forbygge skader fra ekstremt vejr?

Hvordan får vi borgerne involveret i at forbygge skader fra ekstremt vejr? Hvordan får vi borgerne involveret i at forbygge skader fra ekstremt vejr? Danskernes adfærd i forbindelse med ekstreme hændelser Adjunkt Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet Agenda Intro til forskningsprojekt

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

helt frit Læg terrassen

helt frit Læg terrassen Terrasser af træ og sten æg terrassen helt frit Somme tider er havens bedste plads et lunt hjørne, andre steder ved en storslået udsigt. Her bygger vi en flot træterrasse, der kan ligge helt fri af huset.

Læs mere

Grundvandet på Agersø og Omø

Grundvandet på Agersø og Omø Grundvandet på Agersø og Omø Drikkevand også i fremtiden? Grundvandet skal beskyttes Drikkevandet på Agersø og Omø kommer fra grundvandet, som er en næsten uerstattelig ressource. Det er nødvendigt at

Læs mere

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Træningsprogram Programtitel: Træningsprogram efter SLAP operation Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Bemærkninger: Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. Godkendt af Overlæge

Læs mere

Naboinformation. Pas på olieledningerne på din grund

Naboinformation. Pas på olieledningerne på din grund Naboinformation Pas på olieledningerne på din grund Er rørledningerne hemmelige? FDO s rørledninger og tankanlæg blev etableret i koldkrigsperioden, hvor man gik stille med dørene. I dag er der anderledes

Læs mere