Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S"

Transkript

1 Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9,. Afbud: Peter Duetoft og Mads Rubæk Sørensen. Fraværende: Referent: Niels Nielsen. Punkt 1. Referat fra sidste bestyrelsesmøde. Der er udarbejdet referat fra mødet d. 29. april Der er ikke udarbejdet referat fra mødet d. 13. maj 2015, da mødet udelukkende var besigtigelse af Bagterp Vandværk, 2 pumpestationer og Hjørring Renseanlæg. Indstilling: Det indstilles, at referatet godkendes og underskrives. Beslutning: Tiltrådt. Punkt 2. Præsentation af Strategiplan for spildevandforsyningen. Resumé. I strategiplanen for Spildevandsforsyningen gennemgås og opstilles forudsætninger, status og de målsætninger som er grundlag for de anbefalede handlinger i planperioden Der perspektiveres i forhold til tilpasning til klimaforandringer, energioptimering, fremtidig struktur og andet i perspektivperioden Hvert område perspektiveres i forhold til den relevante viden om fremtidige forhold, der eksisterer, og konkretiseres med et forslag til at handle på baggrund heraf. Målene for spildevandsforsyningen er identificeret i samarbejde med Hjørring Vandselskabs medarbejdere fra såvel administration som drift. Forudsætningerne for perspektiverne er økonomiske, miljømæssige og tekniske inden for de tre overordnede områder som strategiplanen dækker: afløbssystem, renseanlæg og administration. For hvert område er der opstillet specifikke mål og opstillet forslag til handlingsplan. For optimering af administration indkredses udgangspunktet for et værktøj, der kan styre udviklingen i målopfyldelsen. Denne foreslås opsamlet i et årshjul for virksomheden.

2 Derudover er der identificeret strategiske valg og tiltag med virkning for det samlede spildevandssystem i forsyningsområdet. Fordele og ulemper perspektiveres i forhold til omlægning/udbygning af det eksisterende afløbssystem, og omlægning af den eksisterende overordnede struktur for spildevandsrensning. Der er udarbejdet investeringskalkuler for de enkelte scenarier af fremtidens spildevandsstruktur i Hjørring Kommune. De overordnede strategiske mål, som ligger til grund for arbejdet kan udtrykkes ved: Effektiv og rationel drift Høj forsyningssikkerhed Færrest mulige gener for omgivelserne Godt og sikkert arbejdsmiljø Sagsfremstilling. Strukturanalysen for Hjørring Vandselskab er baseret på 3 scenarier i perioden : Scenarie 0: Eksisterende struktur med i alt 11 renseanlæg opretholdes. Scenarie 1: De 7 mindste renseanlæg nedlægges. Der overpumpes til enten Hjørring, Hirtshals, Nr. Lyngby eller Sindal Renseanlæg. Scenarie 2: Er en videreførelse af scenarie 1 hvor spildevandsrensningen alene sker på et udbygget Nr. Lyngby Renseanlæg samt på Hirtshals Renseanlæg. I dette scenarie nedlægges Hjørring Renseanlæg. Spildevand fra Sindal overpumpes via Hjørring Renseanlæg, til Nr. Lyngby Renseanlæg. Alternativt kan overvejes at overpumpe spildevand fra Sindal til Hirtshals Renseanlæg. Der er således udvalgt 3 strukturer, som ligger i forlængelse af hinanden, og som kan sættes sammen til et udviklingsforløb hen imod en mere eller mindre vidtgående centralisering. De opstillede scenarier viser, at centraliseringsgevinsten som følge af reducerede enhedsomkostninger for drift af renseanlæg i scenarie 2 på den korte bane ikke helt er i stand til at opveje de øgede omkostninger til pumpeanlæg, som scenariet indeholder.

3 Målt på den resulterende årlige udgift er scenarie 0 og scenarie 2 mindre fordelagtige end scenarie 1. Scenarie 0 er dyrere end scenarie 1, både i den undersøgte periode, og i drift og vedligehold ved periodens udløb. Scenarie 0 er derfor ikke interessant i det videre arbejde. Scenarie 2 er dyrere i den undersøgte periode, men resulterer i en struktur, der er billigere i drift på længere sigt. Det er derfor interessant at undersøge om dette betyder at scenarie 2 samlet set er billigere end scenarie 1 på lidt længere sigt. Udgifterne for alle 3 strukturer ligger imidlertid så tæt, at de under betragtning af beregningssikkerheden må vurderes som ligeværdige, ud fra et rent økonomisk synspunkt. En mere centraliseret spildevandsstruktur vurderes dog alt andet lige som værende mere fremtidssikret af flere grunde: Omkostningerne til anlægsændringer ved eventuelt skærpede krav vil øges ved flere renseanlæg. Ved det mere centraliserede scenarie 2 opnås en recipientmæssig fordel, idet udledning af renset spildevand flyttes fra Hæstrup Møllebæk til Skagerrak. Mulighed og pris for at rense spildevandet til eventuelt lavere udløbskoncentrationer vurderes alt andet lige at være gunstigere ved centralisering af spildevandsrensningen til færre større renseanlæg. Den foreslåede struktur medføre dermed denne fleksibilitet og vurderes derfor fremtidssikker. Mulighederne for optimeret drift (on-line-styring) er bedre og mere økonomisk ved færre og større renseanlæg. Planlægning af renoveringstiltag vil være forenklet ved færre renseanlæg. Anbefalingen er derfor, at Hjørring Vandselskab A/S vælger at arbejde videre med scenarie 2, hvor spildevandsrensningen centraliseres fra 11 til 2 renseanlæg (Nr. Lyngby, Hirtshals) Driftsøkonomi i årene efter 2030: Sammenligningsparameteren for de gennemregnede scenarier er nettonutidsværdien. Denne værdi tager imidlertid ikke hensyn til, at man gennem centralisering til 2 renseanlæg vil stå med et bedre spildevandssystem i år 2030, der i årene herefter vil kræve mindre udgifter til drift og vedligeholdelse. Meromkostningerne for model 2 vil være tilbagebetalt efter cirka 6 år, det vil sige i 2036 på grund af den varige fordel i form af lavere driftsomkostninger til spildevandsrensningen.

4 Indstilling: Det indstilles, at: Den fremtidige planlægning for spildevandsområdet overordnet baseres på principperne i scenarie 2. Der på baggrund af scenarie 2 udarbejdes en detaljeret investeringsplan for spildevandsområdet. Beslutning: - Der regnes videre på såvel struktur 1 som struktur 2. - Det lægges til grund for det videre arbejde, at valget af den fremtidige struktur ikke i sig selv må medføre, at taksterne stiger. Bilag: Foreløbig udgave af Strategi for spildevandsforsyningen. (Fokus rettes mod kapitel 7.) Punkt 3. Forberedelse af fællesmødet med TMU i september måned Princippet for arbejdet med budgetterne for 2015 og frem til 2020 er, at udviklingstræk, der er kendte, og hvor konsekvenserne for selskabet kan opgøres nogenlunde præcist, er indarbejdet i budgettet, hvorimod de forhold, der er kendte, men hvor effekterne i forhold selskabet ikke kan forudsiges med rimelig sikkerhed er holdt udenfor budgettet. De emner, der ikke indgår i selskabets budgetlægning på nuværende tidspunkt er: 1. Nye indsatsplaner for beskyttelse af grundvand. 2. Ny spildevandsplan. 3. Ny vandforsyningsplan. 4. Nye vandplaner. 5. Nye regler om håndtering af husholdningsaffald. 6. Strategiske samarbejder med andre selskaber. 7. Ændret regulering i vandsektoren eller anden ikke kendt lovgivning. 8. Fremtiden for kulfilter på Bagterp Vandværk. 9. Selskabets strategiplan for spildevand. Det er aftalt mellem Hjørring Kommune og Hjørring Vandselskab, at der holdes fællesmøde mellem Teknik- og Miljøudvalget og Hjørrings Vandselskabs bestyrelse den 23. september Hensigten med mødet er at nå frem til en fælles forståelse af, hvilke omkostningsdrivere, der skal indgå i selskabets budgetlægning for 2016 og fremefter. Som en afledt konsekvens af metoden for budgetlægning for 2015 er der iværksat et arbejde, forud for budgetlægning for 2016, der har til formål at

5 perspektivere selskabets samlede udfordringer på nuværende tidspunkt, samtidig med en beskrivelse af selskabets handlemuligheder og initiativer til indfrielse af forventninger. Perspektiveringen af selskabets udfordringer er et forsøg på at beskrive hvad der ligger til grund for den måde selskabet definerer egen rolle ift. det omkringliggende samfund. Udfordringerne selskabet står overfor beskrives for at skabe det bedste grundlag for de beslutninger, der skal initiere handlinger, der medtages i selskabets budget for 2016 og årene frem, og derved blive omkostningsdrivere for selskabets takster. Arbejdet afrapporteres løbende i et dokument med titlen Fokus Dokumentet i dets nuværende form er vedlagt som bilag, og danner baggrund for indstillingen. Indstilling: Det indstilles, at: Bestyrelsen drøfter hvilke fokusområder der bør prioriteres i forberedelsen af mødet med Teknik- og Miljøudvalget den 23. september Der efterfølgende udarbejdes detailbeskrivelser for de udvalgte områder for drøftelse af de takstmæssige konsekvenser på bestyrelsesmødet den 26. august Beslutning: Bestyrelsen besluttede at følgende emner prioriteres i forberedelsen til mødet med Teknik- og Miljøudvalget den 23. september 2015: Nye indsatsplaner for vandforsyningen. Spildevandsplan med særligt fokus på separatkloakering. Vandplaner med særligt fokus på Hjørring Nordøst området. Gennemførelse af Strategi for spildevandsforsyningen. Bestyrelsen besluttede, at følgende skal gennemføres til næste bestyrelsesmøde den 26. august 2015: Udarbejdelse af detailbeskrivelse for de valgte områder. Beregning af de takstmæssige konsekvenser for de valgte områder. Bilag: Foreløbig udgave af Fokus Punkt 4. Vandsektorloven og forlig. Den 29. april 2015 blev der indgået en forligsaftale i folketinget. Principperne for den nye regulering er: Mere effektivitet i vandsektoren.

6 Understøtte og videreudvikle et højt niveau for miljø, service og forsyningssikkerhed. Mindre bureaukrati i organisering og tilsyn. Bedre rammer for teknologiudvikling i vandsektoren. Indhentning af effektiviseringsgevinster. Der skal indhentes minimum 1,3 mia. kr. frem mod Det kan ikke udelukkes, at aftalen vil føre til væsentligt større effektiviseringer. Det fremgår af forligsteksten, at selskaber under m 3 skal friholdes for benchmarking. Deres effektiviseringspotentiale skal indhentes via et generelt effektiviseringskrav. Fremtidig benchmarking. Målsætningen med den fremtidige benchmarking er at foretage en totaløkonomisk (TOTEX) benchmarking af vandselskaberne, der er enkel, tager hensyn til forskelle i investeringsniveau, og hensyn til forskelle i krav til sundhed, forsyningssikkerhed, miljø og energi. Det er en meget ambitiøs målsætning, da en benchmarkingmodel, der skal tage mange hensyn, ofte bliver både omfattende og kompleks. Det fremgår dog, at de forskellige hensyn skal tages i sammenhæng med prisloftsreguleringen. Det er altså ikke givet endnu, hvor stor udbygningen af benchmarkingen bliver og hvor meget, der kan håndteres via prisloftet og eventuelt, hvordan det kan håndteres. Hjørring Vandselskab forventer en betydelig øgning i kompleksiteten i benchmarkingen og dermed også øget arbejde for selskabet. Det forventelige resultat er væsentligt øgede administrative byrder og en mere omfattende/kompleks model. Øget fleksibilitet. Der bliver tale om endnu en luftkorrektion for vandselskaberne. Luftkorrektionen betyder, at Forsyningssekretariatet sammenholder selskabernes faktiske driftsomkostninger i 2014 med prisloftet for 2014, som det var beregnet på baggrund af basisperioden Hvis de faktiske driftsomkostninger i 2014 er lavere end det beregnede prisloft for 2014, angiver Forsyningssekretariatet differencen som luft og reducerer prisloftet for 2016 med den pågældende difference. Det fremgår af aftalen, at selskabernes driftsomkostninger i prislofterne skal tilpasses de faktiske driftsomkostninger ved overgangen til den fremtidige regulering. Ekstraordinære effektiviseringsgevinster, der opnås efter denne nedsættelse af prislofterne, kan opspares som egenkapital. Egenkapitalen kan anvendes frit indenfor hovedvirksomheden eller til taksnedsættelser, men niveauet for opsparingerne vil blive vurderet af forligskredsen ved evalueringen i 2021.

7 Luftkorrektion vil næppe fremme effektiviseringen af vandsektoren, som ellers er et af de bærende principper for den kommende regulering. De selskaber, der allerede har effektivisereret mest og hidtil frivilligt, straffes og risikerer et stort pres fra prisloftet fremadrettet. Der varsles indførelse af 4-årige bindende prislofter, men først fra 2022/2023, hvilket er efter næste evaluering af vandsektorloven. Indtil da vil 4-årige prislofter alene være en mulighed for selskaber, der er så effektive, at de ikke modtager individuelle effektiviseringskrav. For andre selskaber vil der være tale om 2-årige bindende prislofter. Konsolidering. Aftalen indeholder en generel beskrivelse af, at der skal være en tilskyndelse til konsolidering i branchen. I tilfælde af fusioner mellem kommunalt ejede selskaber, skal det være muligt at arbejde med differentierede takster, også på tværs af kommunegrænser. Høje krav til miljø, sundhed og forsyningssikkerhed. Alle vandselskaber skal deltage i en årlig performancebaseret benchmarking af udvalgte mål for miljø, sundhed, energi, klima og forsyningssikkerhed. Formålet er at skabe gennemsigtighed og kvalificere det kommunale grundlag for styring. Koblingen til den økonomiske styring er usikker. Det fremgår af forligsaftalen, at benchmarkingen i størst muligt omfang skal baseres på eksisterende data, men branchens vurderingen er, at der skal indberettes endnu flere nye data. Beskatning. Spørgsmålet om løsning af beskatning af vandselskaberne er blevet henvist til en undersøgelse. En undersøgelse, der skal afdække, hvad det i grunden var at forligskredsen og Folketinget i besluttede i 2009, både om vandselskabernes skatteforhold og om den såkaldte dåbsgave, samt hvad forudsætningerne for disse beslutninger var. Undersøgelsen skal også belyse de samlede konsekvenser af de eksisterende skatteregler i vandsektoren, herunder i forhold til perioden Undersøgelsen forventes forelagt forligskredsen i 4. kvartal Det udestår hvordan forligskredsen forventer at håndtere de fremtidige skattebetalinger. Processen frem mod en ny lov. Forligsaftalens tekst og de politiske intentioner skal nu omsætte til en klar og præcis lovtekst. Forsyningerne er via DANVA inviteret til at deltage i det forestående lovgivningsarbejde. Høringsperioden forventes at være umiddelbart efter sommerferien. Den nye regulering af vandsektoren forventes evalueret i 2021.

8 De økonomiske konsekvenser for selskabet. De økonomiske konsekvenser af det indgåede forlig, vil primært være knyttet til de effektiviseringskrav som forsyningssekretariatet skal udmønte overfor Hjørring Vandselskab. I selskabets nuværende budgetplan fra 2015 til og med 2020, er selskabets forventede andel af effektiviseringskrav på de 1,3 mia. kr. allerede indregnet. Desuden indgår effektiviseringskravet i økonomiaftalen med selskabets ejer. Når Forsyningssekretariatet har implementeret den nye model for benchmarking, vil den endelige konsekvens kunne indregnes i budgetterne, hvis kravet overstiger de tre procent, der allerede er indregnet. Umiddelbart er forventningen, at kravet ikke bliver mindre, end det der allerede er indarbejdet. Det skyldes, at volumen af den samlede aktivitet, der skal indhente effektiviseringspotentialet på 1,3 mia. kr. er blevet mindre, fordi selskaber fra m 3 til m 3 fremover fritages fra individuelle effektiviseringskrav. De fremtidige beslutninger om skattebetaling vil også kunne påvirke selskabets økonomi. Det er allerede indarbejdet i selskabets budget, at der skal betales skat, og der er ikke ophobet restskat Indstilling: Til orientering. Beslutning: Orientering givet Bilag:

9 Orientering fra: Formanden: Den øvrige bestyrelse: Direktøren: Orientering om afskedigelser på spildevandsområdet. Med venlig hilsen Tommy Mostrup Administrerende direktør

- Orientering og uddybning af forliget

- Orientering og uddybning af forliget En ny og forbedret regulering af den danske vandsektor - Orientering og uddybning af forliget Kontorchef Inger Bergmann, Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet Dagsorden 1. Baggrund for vandsektorforliget

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA notat Skanderborg, den 1. maj 2015 CEL/KBJ Vedr.: Udredning vedr. aftale om ny vandsektorlov DANVA giver med dette notat sine medlemmer en foreløbig udredning

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 12-05-2016 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, 9800 Hjørring Afbud: Henrik Jørgensen Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 10-12-2015 Mødetid: 10:30 til 12:00 med efterfølgende julefrokost Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Mads Rubæk Sørensen Fraværende: Referent:

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dato: 1. juni 2016 Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dette notat beskriver den metode, som Forsyningssekretariatet forventer at anvende til at fastlægge det nye økonomiske

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Dato: 16. maj 2013 Brevid: 2051437 Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Region Sjælland har i sit budget hvert år haft mål om effektivisering af udgifterne til de fælles administrative

Læs mere

Den nye regulering Hvad er de væsentligste ændringer, og hvad betyder de for jer?

Den nye regulering Hvad er de væsentligste ændringer, og hvad betyder de for jer? Den nye regulering Hvad er de væsentligste ændringer, og hvad betyder de for jer? Reza Ahmadian 7. marts 2016 mellem de Indhold 1. Tidslinje: økonomiske rammer 2. Flerårige økonomiske rammer 3. Tillæg

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 5 Kloakfornyelse

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 5 Kloakfornyelse HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 5 Kloakfornyelse Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 KLOAKFORNYELSE 4 1.1 Principper 4 1.2 Strategi 4 1.3 Vurdering af behov 4 1.4 Klimaforandringer

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke 1 of 7 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 07. december 2015 Kl. 12:30 Solgården (Ungdomsskolen) Mosevej 9, Mørke Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø)

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Analyse af samarbejdsmulighederne. forsyningsområdet i det nordsjællandske område. PwCs præsentation af endelig rapport

Analyse af samarbejdsmulighederne. forsyningsområdet i det nordsjællandske område. PwCs præsentation af endelig rapport www.pwc.dk Analyse af samarbejdsmulighederne på forsyningsområdet i det nordsjællandske område s præsentation af endelig rapport Revision. Skat. Rådgivning. 1. En samlet virksomhed 2 1.1 En samlet virksomhed

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010 Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 241 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg Den 15. april 2010 Spørgsmål

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten Dette notat sammenfatter situationen omkring omprioriteringsbidraget til staten, og der peges på en række centrale

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Ejerstrategi for forsyningen

Ejerstrategi for forsyningen Ejerstrategi for forsyningen // xx 2016 1 Kommunes ejerstrategi for Forsyning A/S Vedtaget af byrådet den xx Indhold 1 Baggrund og formål... 3 2 Dialog og samarbejde... 4 3 Generelle forventninger... 5

Læs mere

Ny Tønder Kommune Arbejdsmarkedsudvalget. Dagsorden

Ny Tønder Kommune Arbejdsmarkedsudvalget. Dagsorden Mødedato: Onsdag, den 22. november 2006 Mødelokale: Tønder Rådhus, mødelokale 201 Starttidspunkt for møde Kl. 15.15 Sluttidspunkt for møde Kl. 16.00 Fraværende: Gruppemøder: 22. november 2006 104 Indholdsfortegnelse

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale B - 6 sal - Jobcentret - benyt

Læs mere

Aftale mellem. DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland. om fusion

Aftale mellem. DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland. om fusion Aftale mellem DGI Midt- og Vestsjælland De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland om fusion Bestyrelserne i DGI Midt- og Vestsjælland, De Danske Skytteforeninger Roskilde og DDS Vestsjælland

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016

April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016 April 2012 STRATEGIPLAN 2012-2016 2 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. ODDER SPILDEVANDS YDELSER 4 3. EJERSTRATEGI 4 4. FREMTIDENS UDFORDRINGER 5 5. ORGANISATION 5 6. VISION 6 7. MISSION 6 8. VÆRDIER 7 9. HOVEDSTRATEGI

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt

Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt GODT I GANG Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt Fase 4: Kontrakten udformes Formål Vejledningen giver svar på mange af de praktiske og juridiske spørgsmål, som bliver aktuelle i arbejdet med

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Odder Spildevand A/S Att.: Michael Lind-Frandsen Rude Havvej 9 8300 Odder Den 28. september 2015 Sag nr. 15/02407 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 29/7 2014 i sag nr. VFL-4-2013. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 29/7 2014 i sag nr. VFL-4-2013. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 29/7 2014 i sag nr. VFL-4-2013 Hillerød Spildevand A/S mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Forsyningssekretariatet fastsatte ved afgørelse

Læs mere

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole HERNINGSHOLM IT-CENTER [FIRMAADRESSE] Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole KVALITETSARBEJDET EN DEL AF SKOLENS HVERDAG Kvalitetsarbejdet er en

Læs mere

ASSET MANAGEMENT I HOFOR. Skanderborg 10. november 2014

ASSET MANAGEMENT I HOFOR. Skanderborg 10. november 2014 ASSET MANAGEMENT I HOFOR Skanderborg 10. november 2014 DAGSORDEN Hvad er og hvorfor Asset Management? Historik og erfaringer fra HOFOR Kommende tiltag 2 HVORFOR ASSET MANAGEMENT? 3 Hvorfor Asset Management?

Læs mere

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Tirsdag den 1. november 2011. Klokken: kl. 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H 5. Møde nr. 7

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Tirsdag den 1. november 2011. Klokken: kl. 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H 5. Møde nr. 7 K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN MILJØ - OG KLIMAUDVALGET Tirsdag den 1. november 2011 Klokken: kl. 17.00 19.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H 5 Møde nr. 7 Mødet slut kl. 18.20 Medlemmer:

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i Statusnotat til bestyrelsesmøde d. 6. april 2010 vedrørende Tilfredshed Studentertilfredshed på UCN Undersøgelse gennemført I det sene efterår 2009 blev 5.500 studerende (fordelt på 25 grunduddannelser)

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling Familie og Beskæftigelse - Jægergården - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling Familie og Beskæftigelse - Jægergården - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling Familie og Beskæftigelse - Jægergården - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 3. november 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3010 Jour. nr.: Ref.: HC-GV

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og følge op på i 2010. Den internt ansvarlige for den

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2012

Afgørelse om prisloft for 2012 Gl. Hørning Vandværk Att.: Hanne Strandgaard Møllevænget 45 8362 Hørning 21. december 2012 Sag 12/10857 KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Indledning Afgørelse om prisloft

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt RESSOURCE Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB alm. del Bilag 59 Offentligt AFFALD RESSO Store udfordringer kræver handling 2 En betydelig sektor Affaldsbranchen er én af de største sektorer

Læs mere

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023383. mod

K E N D E L S E. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023383. mod K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 23. september 2011 i sag nr. 2010-0023383 Hørsholm Vand ApS og Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) (advokat Rikke Søgaard Berth) mod Forsyningssekretariatet

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07

RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 RIGSREVISIONEN København, den 11. januar 2007 RN A601/07 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Arbejdstilsynets styring af tilsynsfunktionen (beretning nr. 14/99) 1. I mit supplerende

Læs mere

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Indledning Denne aftale er indgået med hjemmel i 2 i Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne og knytter

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune 23-10-2008 Page 1 of 1 Gitte Schack Fra: Ulla Merete Riel på vegne af Teknisk Postkasse Sendt: 2. oktober 2008 15:39 Til: Ulla Merete Riel Emne: Selskabsgørelse af vandforsyningen Vedhæftede filer: 000008.doc

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 6. maj 2015 kl Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 6. maj 2015 kl Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse Side 1 af 7 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S Onsdag, den 6. maj 2015 kl. 08.00 Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. Maj 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond Maj 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 25. april

Læs mere

Salg af færgen Jens Kofoed

Salg af færgen Jens Kofoed Talepapir til besvarelse af Trafikudvalgets samrådsspørgsmål A Spørgsmål A Hvad kan ministeren oplyse om planerne for et eventuelt salg af færgen Jens Kofoed og om sikring af tilstrækkelig kapacitet på

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014 Dagsorden 1. Velkomst 1b. Evaluering af HBM 24.-25. september 2014 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Strategiplan: Afrapportering 2014 + Pejlemærker 2016 2.2 Hovedbestyrelseskonference 2015 2.3 Konfliktunderstøttelse

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 22-09-2016 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Peter Duetoft, Per Møller, Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE

Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Succesfuld udvikling og ledelse af erhvervsskoler SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Vi forstår jer og den reformændring, I som erhvervsskole står overfor Succesfuld udvikling og ledelse af Erhvervsskoler UCN act2learn

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

Åbent referat Beredskabskommissionen

Åbent referat Beredskabskommissionen Åbent referat Beredskabskommissionen 17. september 2013 kl. 8.00 9.00 på Brandstationen, beredskabschefens kontor Michael Vindfeldt havde meddelt forfald. 9. Meddelelser fra formanden 16 10. Plan for fortsat

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering

1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering Referat 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden blev godkendt med tilføjelse om et punkt mere under orientering 2. Godkendelse af referat fra mødet den 3. marts 2014 Referatet blev godkendt. 3. Orientering

Læs mere

Fælles Sprog III implementering

Fælles Sprog III implementering Fælles Sprog III implementering Allerød Kommune I forbindelse med økonomiaftalen for 2014 har KL tiltrådt de fællesoffentlige strategier Digitalisering af sundhedsvæsenet 2013-2017 og Digital velfærd 2013-2017.

Læs mere

AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI. Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021

AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI. Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 indhold introduktion 04 del 1 perspektiver på kompetenceudvikling på aau 06 del 2 prioriterede kompetenceudviklingsindsatser

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Teknik og Miljø 2016. Snekkerupvej

Teknik og Miljø 2016. Snekkerupvej Teknik og Miljø 2016 Snekkerupvej Tillæg 4 til digital spildevandsplan 2015-2018 Indhold Forord... 3 Baggrund... 3 Miljøvurdering... 3 Berørte ejendomme... 4 Liste over ejendommenes adresser... 4 Liste

Læs mere

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00

Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse Onsdag den 16.december 2015 kl. 16.00 18.00 8.december 2015 1. Godkendelse af dagsorden Indstilling: Til godkendelse 2. Godkendelse af referat

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 1 Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77

Læs mere

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel

Business case Investeringstankegangen. Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel Business case Investeringstankegangen Med øvrig vejledning og opkvalificering som eksempel 28. maj 2015 Udgangspunkt for business case En dagpengemodtager på 37 år, har optjent retten til to års dagpenge.

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Hørsholm Vand ApS (Vand) Att.: Gitte Benner Storm Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm Den 3. oktober 2014 Sag nr. 14/04229 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Budget for medicoteknisk afdeling i Region Syddanmark

Budget for medicoteknisk afdeling i Region Syddanmark Område: Økonomi Udarbejdet af: Marianne Pedersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Marianne.Pedersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/19003 Telefon: 76631648 Dato: 9. november 2007 Notat Budget for

Læs mere

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer?

Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Strategisk busnet hvad gør vi når Cityringen kommer? Trafikbestillerkonferencen d. 9. juni 2016 Simon Baadsgaard, Movia Hvad er det strategiske net? Hovedlandevejene Gode og prioriterede forbindelser mellem

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND Region Midtjylland Primær Sundhed Att. Lisbeth Ulberg Poulsen Skottenborg 26 8800 Viborg 25. marts 2009 Høringssvar til udkast til praksisplan. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 28. januar 2013 Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume KL har anmodet alle kommuner

Læs mere

www.pwc.dk Nye økonomiske rammer

www.pwc.dk Nye økonomiske rammer www.pwc.dk Agenda Indledning Indtægtsrammer Opbygning af indtægtsrammen Nye elementer i indtægtsrammen Investeringer Henlæggelse og effektiviseringsgevinster Tillæg til indtægtsrammen Kontrol af indtægtsrammen

Læs mere

Referat fra møde i Følgegruppen vedr. aftaler for Klinisk Funktion

Referat fra møde i Følgegruppen vedr. aftaler for Klinisk Funktion Sundhed og Sammenhæng Den 3. februar 2014 J. nr. 2013-017412 Ref. kba E-mail: kba@rn.dk Tlf. 41181525 Referat fra møde i Følgegruppen vedr. aftaler for Klinisk Funktion Mødet blev afholdt onsdag d. 29.

Læs mere

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Bilag 59 Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 RESUMÉ På baggrund af en længere analyseproces og dialog med Danske Bank har Furesø kommune modtaget et forslag til omlægning af gældsporteføljen. Dette

Læs mere

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service

Strategiplan 2017-2020. Administration og Service Strategiplan 2017-2020 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 09.02.2016 Sagsnr.: 2016-0072017 Dok.nr.: 2016-007207-1 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune Notat BILAG 5 Den 1. september 2008 Århus Kommune Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring Borgmesterens Afdeling I forbindelse med budgetlægningen for 2009 foreslås en ændring af den hidtil

Læs mere