ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet."

Transkript

1 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * Kendelse af 6. december 2012 (J.nr ) Erhvervsstyrelsens afslag på dispensation for opbevaring af regnskabsmateriale i udlandet ophævet og hjemvist til styrelsens fastsættelse af vilkår for dispensationen. Bogføringsloven, 12, stk. 4. (Mads Bryde Andersen, Marianne Fog Jørgensen, Carsten Møllekilde, Lise Høgh og Steen Mejer) Ved skrivelse af 17. april 2012 har senior manager A på vegne af K A/S klaget over, at Erhvervsstyrelsen ved skrivelse af 22. marts 2012 har nægtet at give selskabet dispensation til at opbevare dele af regnskabsmaterialet i Schweiz. Sagens omstændigheder: I Erhvervsstyrelsens afgørelse af 22. marts 2012 hedder det: Faktiske forhold Det fremgår i ansøgningen, at ovennævnte selskab anvender det koncernfælles it-system SAP R/3 til bogføring. Der ansøges om tilladelse til at opbevare bogføringsmateriale på en server i Schweiz. Den fysiske bogføring for selskabets danske aktiviteter vil hovedsageligt blive foretaget i Danmark og den resterende del i Schweiz. Bilag arkiveres i Danmark. Høring af øvrige myndigheder Til brug for afgørelsen har styrelsen indhentet udtalelser fra SKAT og Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet. Styrelsen har ikke fået oplyst andre myndigheder, som selskabet skal afgive regnskabsmæssige oplysninger til. Det forudsættes derfor, at der ikke er behov for at høre andre myndigheder. SKAT har ved skrivelse af den 13. februar 2012 bl.a. anført følgende: Selskabets har overfor Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oplyst, at selskabet er et datterselskab i en international koncern, som er 100 % ejet af B beliggende i Schweiz. Koncernen ønsker at samle de administrative og bogføringsmæssige aktiviteter så få steder som muligt, og ønsker derfor at opbevare bogføringsmaterialet på en server i Schweiz. Alle datterselskaber bortset fra det danske og det belgiske opbevarer materialet der. Alle bilag vil fortsat blive opbevaret i Danmark, hvilket tilsvarende gælder beskrivelse af bogføringen og systembeskrivelse.

2 - 2 - Der er uden videre terminaladgang til det elektroniske regnskabsmateriale, og der kan udskrives i klarskrift. SKAT finder ikke, at forudsætningerne for dispensation fra opbevaringskravet konkret er til stede for så vidt angår den skatte- og afgiftsmæssige side af sagen, herunder: 1. Der ses at være konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra Schweiz, idet der ikke med Schweiz findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet, der svarer til reglerne i direktiv 76/308 (inddrivelsesdirektivet) og forordning 1798/2003 (bistandsforordningen), og ligeledes ikke noget retligt instrument vedrørende skatteområdet, idet der ikke er en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Schweiz. 2. Der er efter SKAT s vurdering ikke øvrige konkrete eller væsentlige hensyn, der taler imod en dispensation. Sammenfattende kan SKAT ikke tiltræde, at selskabet bevilges den ønskede dispensation. Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet har ved skrivelse af den 21. februar 2012 anført følgende: Det skal indledningsvis bemærkes, at statsadvokaturen er opmærksom på Erhvervsankenævnets kendelser af 19. juni 2006, 1. juli 2009 samt 14. juli Det er fortsat statsadvokaturens opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i Schweiz som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Som anført i bemærkningerne til 12 i bogføringsloven er der ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at de efterforskningsmæssige hensyn i tilstrækkeligt omfang er tilgodeset. Det kunne f.eks. være situationer, hvor den bogføringspligtige regelmæssigt tilsender en kopi på papir eller edb-medie af det i udlandet opbevarede regnskabsmateriale til Danmark. Det fremgår af bemærkningerne, at såvel Danmark som det aktuelle land må ved opbevaring på en edb-server i udlandet tillade, at offentlige myndigheder på grundlag af en retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv eller kan beslaglægge materialet. Uanset at en sådan terminaladgang findes i virksomheden omfattet af denne ansøgning, vil de efterforskningsmæssige hensyn ikke i tilstrækkeligt omfang blive tilgodeset ved, at den bogføringspligtige har terminaladgang til regnskabsmateriale, der udelukkende opbevares på en server i Schweiz.

3 - 3 - Dette skyldes, at politiet ikke i forbindelse med en eventuel ransagning kan benytte sig af terminaladgangen, fordi et sådant indgreb må antages at være at sidestille med en ransagning på fremmed territorium, her Schweiz. Dette må gælde uanset om virksomheden har givet samtykke på forhånd eller i den konkrete situation. Uanset om virksomheder som betingelse for dispensationsgivningen på forhånd har givet samtykke til ransagning af en server, der er placeret i udlandet, vil et sådant samtykke på ethvert givent tidspunkt kunne tilbagekaldes og allerede derfor i realiteten være uden virkning og betydning for politiets efterforskningsmuligheder. Ovenstående opfattelse ændres ikke af det forhold, at en dispensation kan gives med vilkår om, at selskabets ledelse indestår for offentlige myndigheders online adgang til regnskabsmateriale i Schweiz. Statsadvokaturen finder således ikke, at der med dette vilkår varetages de offentlige myndigheders kontrolhensyn, som det er udtrykt i Erhvervsankenævnets kendelser af 14. juli De schweiziske myndigheder har oplyst på forespørgsel, at Schweiz ikke accepterer terminalefterforskning på baggrund af en dansk retskendelse. Det betyder, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, dvs. at der skal sendes en retsanmodning til det pågældende land, som derefter skal tage stilling til, om retsskridtet kan foretages efter det pågældende lands retssystem. Som yderligere konsekvens af det anførte, vil adgangen til at foretage ransagning på øjemedet i henhold til retsplejelovens 796, stk. 3, ikke længere være en mulighed i sager mod virksomheder, som har fået dispensation og dermed placeret måske afgørende regnskabsmateriale i udlandet. Det må derfor antages, at en dispensation kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Det bemærkes endvidere, at statsadvokaturen ikke er bekendt med konkrete og væsentlige hensyn, der taler imod dispensation for det opgældende selskab. Begrundelse for afgørelsen Ifølge bogføringsloven 12, stk. 1, skal en virksomheds regnskabsmateriale opbevares her i landet, jf. dog 12, stk. 2 5 en funktion i henhold til eventuel revision af årsrapporten, skatteansættelsen og for myndighedernes kontrol af virksomheden. Ifølge 12, stk. 4, kan Erhvervsstyrelsen i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning tillade, at bestemmelserne i stk. 1 3 helt eller delvis fraviges, dvs. styrelsen kan dispensere fra lovens krav om opbevaringssted og således på baggrund af en ansøgning konkret give dispensation til opbevaring af regnskabsmaterialet (eller dele heraf) i udlandet.

4 - 4 - Af bemærkningerne til BFL 12, stk. 4, (lov nr af 23/ /1 LF 63) fremgår det, at dispensation kun gives i de særlige tilfælde, hvor formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmulighed og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på en anden måde. Det er her forudsat at. -såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv. Af bemærkningerne til den nugældende BFL 12 (L 50 fremsat den 16. november 2005, 2, nr. 3) fremgår bl.a. følgende: Siden bestemmelsens ikrafttræden den 1. juli 1999 har administrativ praksis vist, at stort set kun ansøgninger om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i de nordiske lande er blevet imødekommet..samtidig bibeholdes den konkrete dispensationsadgang i stk. 4, men kun til ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen, SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Det er således en forudsætning for, at der kan gives dispensation, at de hørte myndigheder ikke har indvendinger imod at en dispensation gives i det konkrete tilfælde. Som anført ovenfor har både SKAT og SØK, udtalt sig imod at der meddeles dispensation i det konkrete tilfælde. SØK har i deres høringssvar udtalt, at det er SØKs opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i Schweiz som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Af SKATs høringssvar fremgår det, at SKAT ikke kan tiltræde, at selskabets anmodning om dispensation imødekommes, idet der ikke med schweiz findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet eller udlevering af oplysninger på skatteområdet. Ved Erhvervsankenævnets kendelse af den 19. juni 2006 fik en virksomhed dispensation til at opbevare en del af sit regnskabsmateriale i Tyskland. Ved afgørelsen lagde Erhvervsankenævnet vægt på, at virksomhedens bilagsmateriale fysisk blev opbevaret i Danmark, således at det kun var den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer mv. der opbevaredes i Tyskland og at det efter det oplyste uden videre var muligt at få adgang til denne dokumentation fra en server placeret i Danmark

5 - 5 - Erhvervsankenævnet fandt på denne baggrund, at der forelå en sådan ganske særlig situation, at der efter ankenævnets opfattelse burde meddeles dispensation efter bogføringslovens 12, stk. 4. Ved Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 med j.nr udtalte Erhvervsankenævnets flertal, [ ] at der ikke foreligger oplysninger om, hvorvidt ansøgeren vil være indforstået med, at kun den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer m.v. opbevares i udlandet, idet kopier af regnskabs- og bilagsmateriale opbevares i Danmark. Idet en dispensation kan betinges således, finder vi det ikke godtgjort, at hensynet til SKATs kontrolarbejde taler imod meddelelsen af dispensation med en sådan styrke, at denne bør nægtes under de ovenfor angivne betingelser. Det fremgår således af kendelsen, at Erhvervsankenævnet fortsat lægger afgørende vægt på, om alene den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer m.v. opbevares i udlandet, ligesom Erhvervsankenævnet anerkender, at styrelsen ved meddelelse af dispensation kan lade det indgå som et vilkår for dispensationen, at kopier af regnskabs- og bilagsmateriale skal opbevares i Danmark. Selskabet ansøger om elektroniske registreringer, hvilket er en del af selskabets regnskabsmateriale, jf. BFL 3, nr. 1. Ovennævnte kendelser vedrørte opbevaring af selskabernes digitale dokumentation i form af databaser, sikkerhedsprocedurer m.v., hvor Erhvervsankenævnet i de konkrete tilfælde har åbnet op for, at der i visse tilfælde, hvor der foreligger væsentlige tungtvejende grunde til, at hensynene til de offentlige myndigheders efterforskning, og hvor Erhvervsstyrelsen fastsætter de nærmere vilkår, kan gives dispensation til opbevaring af ovennævnte dokumentation i henholdsvis Tyskland og USA. Henset til de klare lovbemærkninger om, at offentlige myndigheder skal kunne acceptere, at der meddeles dispensation, og henset til at hverken SKAT eller Statsadvokaturen for særlig Økonomisk Kriminalitet i denne sag kan tiltræde, at der meddeles dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i Schweiz og endeligt, at der ikke er tale om en identisk situation i forhold til Erhvervsankenævnets kendelser vedrørende opbevaring i Tyskland og USA, finder Erhvervsstyrelsen ikke, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at ansøgningen om dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4 kan imødekommes. I klageskrivelsen af 17. april 2012 har senior manager A anført: 2. Som beskrevet i dispensationsansøgningen vil alle bilag fysisk blive opbevaret i Danmark. Det vil blive let og ukompliceret at opnå terminaladgang til serveren i Schweiz fra Danmark, og dermed til det regnskabsmateriale, der er elektronisk lagret. Opbevaringen af regnskabsmaterialet sker på

6 - 6 - en sådan måde, at en selvstændig og entydig fremfinding af materiale er mulig og ukompliceret i hele opbevaringsperioden. Regnskabsmateriale, der opbevares på serveren i Schweiz kan umiddelbart udskrives i klarskrift direkte på en printer i Danmark. Beskrivelse af bogføringen og systembeskrivelsen opbevares i Danmark. Systembeskrivelsen opbevares i klarskrift. K i Danmark er et datterselskab i en international koncern. Formålet med at opbevare bogføringsmaterialet på en fællesserver i Schweiz er båret af et ønske om at opnå betydelige besparelser i de administrative omkostninger. K i Danmark er sammen med datterselskabet i Belgien således de eneste selskaber, der ikke opbevarer bogføringsmateriale i Schweiz, idet alle datterselskaberne i regionerne Europa incl. Central-/Østeuropa, Mellemøsten og Afrika allerede opbevarer bogføringsmaterialet på serveren der. 3. Erhvervsankenævnet har i en ledende kendelse af 19. juni 2006 (J.nr ) taget stilling til spørgsmålet om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale uden for Danmark. Under hensyn til, at bilagsmaterialet blev opbevaret fysisk i Danmark, således at det kun var den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer mv., der blev opbevaret i Tyskland, og idet det efter det oplyste var muligt uden videre at få adgang til denne dokumentation fra serveren i Danmark, fandtes der at foreligge en sådan særlig situation, at der blev givet dispensation til opbevaring af bogføringsmaterialet i Tyskland. Erhvervsankenævnet har ligeledes i kendelser af 14. juli 2011 (J.nr , J.nr , J.nr , J.nr , J.nr , J.nr og J.nr ) taget stilling til spørgsmålet om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i udlandet. I alle disse kendelser anføres det i begrundelsen for afgørelsen, at hvor ansøgeren er et lokalt datterselskab i eller en lokal filial, der indgår i en international koncern, hvor ønsket om dispensation begrundes i ønsket om at opnå de iøjnefaldende besparelser, der kan realiseres ved it-samkøring af koncernens samlede regnskabshåndtering, hvor der ikke består nogen formodning for, at ansøgeren vil misbruge en dispensation til skade for danske skatte- og efterforskningsmyndigheder, og hvor ansøgeren i øvrigt erklærer sig parat til at underlægge sig de vilkår, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen måtte stille for en dispensation, og som hvis de opfyldes vil give myndighederne fuld adgang til regnskabsmaterialet, fandt man, at der som udgangspunkt ville foreligge de anførte tungtvejende grunde til at give dispensation. 4. Det vores vurdering, at der i forhold til K's opbevaring af bogføringsmaterialet er tale om en på alle relevante punkter identisk situation i forhold til Erhvervsankenævnets praksis. K opbevarer bilagsmaterialet i Danmark. Det vil være muligt uden videre at få adgang til materialet fra serveren i Danmark. K er et datterselskab i en international koncern. Formålet med at opbevare bogføringsmaterialet på en fællesserver i udlandet er et ønske om, at opnå betydelige besparelser i de administrative omkostninger. Der er intet grundlag for en antagelse eller en formodning for, at K vil misbruge dispensationen til skade for de danske

7 - 7 - skatte- og efterforskningsmuligheder. Endvidere er K rede til at underlægge sig de vilkår, som Erhvervsstyrelsen måtte stille for en dispensation, som vil give myndighederne fuld adgang til regnskabsmaterialet. 5. SKAT og Statsadvokaturen for Økonomisk Kriminalitet (SØK) er som myndigheder blevet hørt i forbindelse med Erhvervsstyrelsens afgørelse. SKAT fandt ikke, at forudsætningerne for dispensation er til stede, idet der efter deres opfattelse ses at være konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT's mulighed for at få udleveret materiale fra Schweiz, idet der ikke er noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet svarende til inddrivelsesdirektivet og bistandsforordningen, ligesom de udtaler, at der ikke er en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Schweiz. SØK har udtalt, at politiet ikke kan benytte sig af terminaladgangen fra virksomhedens kontor i Danmark, da en ransagning vil være at sidestille med en ransagning på fremmed territorium, og at det vil være tilfældet uanset virksomheden har givet samtykke til en ransagning, da samtykket vil kunne tilbagekaldes. SØK nævner, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, da de schweiziske myndigheder har oplyst, at de ikke accepterer terminaladgang på baggrund af en dansk retskendelse. Erhvervsstyrelsen har begrundet deres afgørelse om ikke at give dispensation med, at der er klare lovbemærkninger om, at offentlige myndigheder skal kunne acceptere, at der meddeles dispensation, og at hverken SKAT eller SØK kan tiltræde dispensationen, og at der ikke er tale om en identisk situation i forhold til Erhvervsankenævnets kendelser vedrørende opbevaring i Tyskland (kendelse af 19. juni 2006, J.nr ) og USA (kendelse af 14. juli 2011, J.nr ), da selskabet "ansøger om elektroniske registreringer". Erhvervsstyrelsen mener, at det fremgår af kendelsen vedr. USA (kendelse af 14. juli 2011, J.nr ), at Erhvervsankenævnet fortsat lægger afgørende vægt på, om alene "den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer m.v. opbevares i udlandet". 6. I relation til SKAT's udtalelse er det vores vurdering, at der er tale om en stort set enslydende udtalelse i forhold til de kendelser, hvori Erhvervsankenævnet har givet dispensation eller hjemvist Erhvervsstyrelsens afgørelse til fastsættelse af vilkår for dispensation, uanset SKAT i disse kendelser heller ikke kunne tiltræde bevilling af den ønskede dispensation. I relation til SKAT's udtalelse om, at der ikke findes en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Schweiz må vi bemærke, at dette udsagn er i modstrid med de faktiske forhold. Der er indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Schweiz, jf. BKI nr. 117 af 31/ af overenskomst af 23/ med Schweiz til undgåelse af dobbeltbeskatning vedrørende skatter af indkomst og formue som ændret ved: BKI nr. 37 af 2/ om udvidelse til Færøerne af de dansk-schweiziske overenskomster til undgåelse af dobbeltbeskatning, BKI nr. 2 af 27/ af protokol af 11/ til ændring af dob-

8 - 8 - beltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Schweiz, BKI nr. 64 af 5/ af protokol af 21/ til ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Schweiz herunder art. 27 om udveksling af oplysninger. Denne overenskomst er fortsat i kraft. Artikel 27 i den gældende overenskomst mellem Danmark og Schweiz svarer til artikel 26 i dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og USA. I relation til definitionen af omhandlede skatter i overenskomsternes artikel 2 er der det fællestræk, at moms ikke er omfattet af nogen af overenskomsterne. Det retlige grundlag i de to overenskomster er dermed umiddelbart sammenlignelige, og afgørelsen i Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 (J. nr ) har dermed præjudikatværdi for den her aktuelle sag. I relation til SØK's udtalelse er der tale om en stort set enslydende argumentation i forhold til de begrundelser, der er givet i Erhvervsankenævnets kendelser, hvori der er givet dispensation eller sket hjemvisning af Erhvervsstyrelsens afgørelser. Det af SØK anførte argument er således afvist af Erhvervsankenævnet ved flere lejligheder. I relation til Erhvervsstyrelsens begrundelse vedrørende, at selskabet ansøger om "elektroniske registreringer", og at der efter Erhvervsstyrelsens opfattelse ikke er tale om nogen identisk situation i forhold til Erhvervsankenævnets kendelser vedrørende opbevaring i Tyskland (kendelse af 19. juni 2006, J.nr ) og USA (kendelse af 14. juli 2011, J.nr ), er vi ikke enige. Det er vores vurdering, at der tale om en situation, der på alle relevante punkter er sammenfaldende med tidligere sager, hvori der er givet dispensation: Der er endvidere vores vurdering, at kendelsen af 19. juni 2006 (J.nr ) også vedrørte registreringer, jf. formuleringen i kendelsen "Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet har lagt vægt på at bl.a. registreringer for K ApS, herunder transaktionssporet, opbevares på en server i Tyskland". Tilsvarende er det vores vurdering, at også følgende kendelser vedrørte registreringer: I Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 (J.nr Tyskland) er der tale om "Registreringer, herunder transaktionssporet- og kontrolsporet...", jf. side 1 under faktiske forhold. I Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 (J.nr USA) er der ligeledes tale om elektroniske registreringer, jf. under faktiske forhold, hvor der søges om tilladelse til at opbevare selskabets elektroniske regnskabsmateriale i USA samt "Transaktionssporet for disse registreringer og en mængde andet elektronisk regnskabsmateriale vedrørende K ønskes opbevaret i USA".

9 - 9 - Også i Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 (J.nr USA) er der tale om elektroniske registreringer, jf. under faktiske forhold "De nævnte registreringer indeholder derfor transaktionssporet for K og en mængde andet elektronisk regnskabsmateriale for K". Endeligt er der også i Erhvervsankenævnets kendelse af 14. juli 2011 (J.nr USA) tale om opbevaring af elektronisk opbevaring af anden dokumentation og kontrolsporinformation, jf. under faktiske forhold. 7. Ud fra en samlet bedømmelse er det som nævnt ovenfor vores vurdering, at der i forhold til K's opbevaring af bogføringsmaterialet er tale om en på alle relevante punkter identisk situation i forhold til Erhvervsankenævnets praksis af følgende årsager: K opbevarer bilagsmaterialet i Danmark. Det vil være muligt uden videre at få adgang til materialet fra serveren i Danmark. K er et datterselskab i en international koncern. Formålet med at opbevare bogføringsmaterialet på en fællesserver i udlandet er et ønske om, at opnå betydelige besparelser i de administrative omkostninger. Der er intet grundlag for en antagelse eller en formodning for, at K vil misbruge dispensationen til skade for de danske skatte- og efterforskningsmuligheder. Endvidere er K rede til at underlægge sig de vilkår, som Erhvervsstyrelsen måtte stille for en dispensation, som vil give myndighederne fuld adgang til regnskabsmaterialet. På baggrund heraf skal vi anmode om, at Erhvervsstyrelsens afgørelse i sagen omgøres, således at der meddeles dispensation til K til opbevaring af bogføringsmateriale på den omtalte server i Schweiz på de vilkår, som Erhvervsstyrelsen måtte fastsætte. I anledning af klagen har Erhvervsstyrelsen i en redegørelse af 19. juni 2012 udtalt: Erhvervsstyrelsen har på baggrund af klageskrivelsen anmodet SKAT om eventuelle supplerende bemærkninger i forbindelse med klagers påstand om, at dobbeltbeskatningsoverenskomsten fortsat er i kraft. SKAT har ved mail af 11. juni 2012 anført følgende: SKAT har i sin udtalelse anført, at der ikke er en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Schweiz. Desværre manglede tilføjelsen på dette område. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Schweiz har i artikel 27 en mulighed for udveksling af oplysninger, men den er ikke sammenlignelig med de fleste overenskomster. Artiklen hjemler alene udveksling af oplysninger, som er nødvendige for gennemførelse af overenskomstens bestemmelser. Der er således ikke i dobbeltbeskatningsoverenskomsten en reel mulighed for udveksling af oplysninger.

10 SKAT finder således ikke, at de anførte bemærkninger i klagen over Erhvervsstyrelsens afgørelse kan føre til et andet resultat. Sagens retlige omstændigheder Ifølge bogføringsloven 12, stk. 1 [lovbekendtgørelse nr. 648 af 15. juni 2006 med senere ændringer] er det hovedreglen, at en virksomhed skal opbevare sit regnskabsmateriale her i landet, jf. dog 12, stk I 12, stk. 2 5 er der fastsat bestemmelser, der giver mulighed for, at regnskabsmaterialet i kortere eller længere tid kan opbevares i udlandet. Ifølge bogføringslovens 12, stk. 4 kan Erhvervsstyrelsen i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning tillade, at bestemmelserne i stk. 1 3 helt eller delvis fraviges, dvs. styrelsen kan dispensere fra lovens krav om opbevaringssted og således på baggrund af en ansøgning konkret give dispensation til opbevaring af regnskabsmaterialet (eller dele heraf) i udlandet. Det fremgår af de oprindelige bemærkninger til bestemmelsen (L 63 FT 1998/99), at: Efter forslagets stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen dispensere fra kravene i forslagets stk Denne dispensation kan kun meddeles i særlige tilfælde, hvor formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmulighed og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på en anden måde. For at kunne meddele dispensation er det forudsat - både i relation til regnskabsmateriale for danske og udenlandske aktiviteter - at såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv. Dette forudsættes også, hvor der er adgangsbeskyttelse med passwords, krypteret indhold og lign., jf. forslagets 15. Også andre relevante forhold kan tages med i betragtning i den konkrete situation. Ifølge bemærkningerne til lov nr. 245 af den 27. marts 2006 (L 50 FT 2005/06), hvorved 12, stk. 4 blev ændret, er det en forudsætning for at Erhvervsstyrelsen kan meddele dispensation, at de hørte myndigheder kan acceptere at en sådan dispensation gives. Således fremgår følgende af bemærkningerne til 12, stk. 4: Samtidig bibeholdes den konkrete dispensationsadgang i stk. 4, men kun til ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen, SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Styrelsens vurdering Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at bogføringslovens formål med opbevaring af regnskabsmateriale ikke blot er en funktion i forhold til eventuel

11 revision af årsrapporten samt skatteansættelse, men også generelt for myndigheders kontrol af virksomheder. Loven tager derfor ikke alene sigte på virksomhedernes egeninteresse i, at opbevare dokumenter for at gennemføre transaktioner. Det er derfor også styrelsens vurdering på baggrund af ovenstående bemærkninger til bogføringslovens 12, stk. 4, at hensigten med 12, stk. 4 har været, at dispensation alene kan meddeles i ganske særlige situationer. Af bemærkningerne til 12, stk. 4 er der, efter styrelsens opfattelse, lagt op til et meget snævert anvendelsesområde for meddelelse af dispensation, og kun, hvor bogføringslovens krav fuldt ud er tilgodeset på anden vis. Danmark og det aktuelle land skal derfor tillade, at offentlige myndigheder benytter en direkte terminaladgang, som der tilsvarende findes, hvis serveren var placeret i Danmark. En sådan tilladelse vil medføre, at bogføringslovens krav fuldt ud vil være tilgodeset. SØK har i deres høringssvar af den 21. februar 2012 udtalt, at det er SØKs opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i Schweiz som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Der kan efter SØKs opfattelse være tale om ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at de efterforskningsmæssige hensyn i tilstrækkeligt omfang er tilgodeset. Det kunne f.eks. være situationer, hvor den bogføringspligtige regelmæssigt tilsender en kopi på papir eller edbmedie af det i udlandet opbevarede regnskabsmateriale til Danmark. De schweiziske myndigheder har oplyst på forespørgsel, at Schweiz ikke accepterer terminalefterforskning på baggrund af en dansk retskendelse. Det betyder, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, dvs. at der skal sendes en retsanmodning til det pågældende land, som derefter skal tage stilling til, om retsskridtet kan foretages efter det pågældende lands retssystem. SKAT har i denne sag udtalt, at der er konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra Schweiz, idet der ikke med Schweiz findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet, der svarer til reglerne i direktiv 76/308 (inddrivelsesdirektivet) og forordning 1798/2003 (bistandsforordningen). Tilsvarende findes der ikke et retligt instrument vedrørende skatteområdet, idet der ikke er nogen dobbeltbeskatningsoverenskomst med Schweiz. SKAT har afgivet supplerende bemærkning om, at den af klager anførte overenskomst kun hjemler udveksling af oplysninger, som er nødvendige for overenskomstens bestemmelser. Der er således ikke en reel mulighed for udveksling af oplysninger. I forhold til Erhvervsankenævnets tidligere kendelser er denne sag ikke, ifølge styrelsens vurdering, fuldstændig identisk. Særligt i forhold til, at SKAT, i modsætning til sagen vedrørende opbevaring i USA, har gjort gæl-

12 dende, at der er konkrete og væsentlige hindringer i at få udleveret materiale fra Schweiz, da der ikke med Schweiz findes noget retligt instrument både vedrørende gensidig bistand på momsområdet og skatteområdet. Med henvisning til at denne sag med opbevaring i Schweiz ikke er fuldstændig sammenlignelig med Erhvervsankenævnet hidtidige praksis, og de klare bemærkninger til bogføringslovens 12, stk. 4 og den heri anførte betingelse om at dispensation kun kan gives, hvis de hørte myndigheder vil kunne acceptere, at en sådan dispensation gives, finder Erhvervsstyrelsen ikke, at der i denne sag er hjemmel til at imødekomme ansøgningen. Senior manager A har ved skrivelse af 1. august 2012 yderligere bemærket: 2. Det fremsendte materiale giver alene anledning til følgende bemærkning: SKAT udtaler, at artikel 27 om udveksling af oplysninger i dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Schweiz ikke er "sammenlignelig med de fleste overenskomster.". Det bemærkes, at det af lovforslaget til dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Schweiz og Danmark specifikt fremgår, at formuleringen i artikel 27 er udarbejdet på grundlag af artikel 26 i OECD-modellen om dobbeltbeskatningsoverenskomster fra Formuleringen er også anvendt i bl.a. dobbeltbeskatningsoverenskomsterne med henholdsvis Taiwan, Israel, Serbien samt Belgien, Luxembourg, Singapore og Østrig. Det er således ikke korrekt, når SKAT anfører, at den nugældende artikel 27 i dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Schweiz ikke er "sammenlignelig med de fleste overenskomster". Bestemmelsen er som et minimum netop sammenlignelig med de fleste af de overenskomster Danmark har indgået efter Ankenævnet udtaler: Ved Erhvervsankenævnets kendelser af 19. juni 2006 og 1. juli 2009 samt en række kendelser af 14. juli 2011 har nævnet omgjort Erhvervsstyrelsens afslag på dispensation efter bogføringslovens 12, stk. 4. Den foreliggende sag er indbragt for Erhvervsankenævnet, da Erhvervsstyrelsen, uanset Erhvervsankenævnets førnævnte kendelser ikke ses at have følt sig forpligtet af den ved nævnets kendelser udstukne praksis og således har nægtet dispensation.

13 Erhvervsankenævnet finder, at den foreliggende sag ikke adskiller sig væsentligt fra de sager, som nævnet afgjorde ved de førnævnte kendelser. Under henvisning hertil hjemviser nævnet Erhvervsstyrelsens afgørelse af 22. marts 2012 til styrelsen til fastsættelse af vilkårene for dispensationen. Nævnet finder afslutningsvis anledning til at bemærke, at de problemer, som efter myndighedernes opfattelse rejser sig ved denne forståelse af lovens betingelser, er egnet til regulering ved særlige bestemmelser.

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 12. oktober 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 12. oktober 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023123)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0027094, 2012-0027095,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0027401) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023251)

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023252)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0032139) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Klagen har været tillagt opsættende virkning under sagens behandling i ankenævnet.

Klagen har været tillagt opsættende virkning under sagens behandling i ankenævnet. ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023126)

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 11. oktober 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 11. oktober 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023071)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0026629) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 17. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 17. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023507)

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 9. marts 2011 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 9. marts 2011 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 10. oktober 2012 (J.nr. 2011-0024366).

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023253)

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Sagens omstændigheder: I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen udtalt den 2. januar 2001:

Sagens omstændigheder: I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen udtalt den 2. januar 2001: Kendelse af 12. november 2001. 00-179.621. Ikke tilladelse til at opbevare regnskabsmateriale i udlandet. Bogføringslovens 12, stk. 4. (Mads Bryde Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) Advokat

Læs mere

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 10. maj 2010 (J.nr. 2009-0020413) Revisionsvirksomhed frataget godkendelsen som revisionsvirksomhed og slettet i registeret over godkendte revisionsvirksomheder. Revisorlovens 29 og 14, stk.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. januar 2015 (J.nr. 2013-0035279) Ansøgning om optagelse

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR.

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 103 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, CPR-kontoret Datavej 20 Postbox 269 3460 Birkerød sendt til cpr@cpr.dk 22. juni 2005 Udtalelse

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007. til. Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov

UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007. til. Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov AND nr. XXX af XX/XX/200X UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007 til Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt 19-09- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 1 (nu Station City) i København. I rapporten anmodede

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Til brug for bedømmelsen af en førtidspensionssag havde den sociale ankestyrelse indhentet en speciallægeerklæring fra en læge, af hvem klageren ikke ønskede at

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 18. december 2007 Sag nr. 5 Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden Bilag 3 Koncern Sekretariatet Juridisk Sekretariat Kongens

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - 1 Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - SKM2011.448.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten gav ved en kendelse af 5/5 2011 adgang til ekstraordinær

Læs mere

Betalingstjenestelovens 85 2016

Betalingstjenestelovens 85 2016 Betalingstjenestelovens 85 2016 BETALINGSTJENESTELOVENS 85 Betalingstjenestelovens 85 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 51 51 E-mail: forbrugerombudsmanden@kfst.dk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst:

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst: Kendelse af 15. august 2001. 01-53.192. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab eftergivet. Årsregnskabslovens 62. Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen Statsautoriseret revisor K

Læs mere

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1)

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1) BEK nr 1755 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00406 Senere ændringer

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte 2014-17 Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte En journalist klagede til ombudsmanden over, at Finansministeriet havde undtaget oplysninger

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Bekendtgørelse om Revisornævnet 1

Bekendtgørelse om Revisornævnet 1 Udkast til Bekendtgørelse om Revisornævnet 1 I medfør af 47, stk. 1, i lov nr. 468 af 17. juni 2008 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven), som senest ændret ved lov nr. af maj

Læs mere

Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 19. april 2006 (sag nr. 3-2004-R)

Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 19. april 2006 (sag nr. 3-2004-R) Side 1 af 7 Disciplinærnævnet for Statsautoriserede og Registrerede Revisorers kendelse af 19. april 2006 (sag nr. 3-2004-R) K mod Registreret revisor R og registreret revisor RR Ved skrivelse af 29. januar

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 28. januar 2005 s tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination I medfør af 52 i lov nr. 418 af 31. maj 2000 skal TDC A/S som udbyder med stræk markedsposition

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: 10-11- 2010 Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, med anmodning

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R. Den 4. oktober 2010 blev der i sag nr. 49/2009 K mod registreret revisor R og RR afsagt sålydende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret

Læs mere

Statsforvaltningen har herved lagt vægt på, at du over for kommunen har angivet adressen på tre ejendomme.

Statsforvaltningen har herved lagt vægt på, at du over for kommunen har angivet adressen på tre ejendomme. Statsforvaltningens brev til et firma 2015-19355 Dato: 03-02-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Statsforvaltningen har fået indbragt en sag vedrørende Hjørring Kommunes afgørelser af 2. og 11. februar

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens direktion Rådhuset 1599 København V Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 15-06-2010 Sagsnr. 2009-180637 Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«.

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«. Civilafdelingen Dato: 29. oktober 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2015-706-0029 Dok.: 1769212 Justitsministeriets bidrag til Erhvervs- og Vækstministeriets forslag

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE afsagt den 8. februar 2016 i Sag nr. 27/2015: [Klub A] mod [Klub B] Sagen er behandlet af Ulla Ingerslev, Ole Borch og Claus Juel Hansen. APPELLEN OG SAGENS

Læs mere

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk 1 Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/6 2009, at SKAT ikke kan afgive bindende

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Ansøgningspakke FO/BF2_da_030616 Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at søge om, at din opholdstilladelse ikke

Læs mere

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Udtalelse Lov nr. 598 af 12. juni 2012 om forvaltere af alternative investeringsfonde fastsætter

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas.

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas. 2015-28 Afslag på udstedelse af nyt pas savnede hjemmel og var i strid med reglerne om sagsoplysning og bevisbedømmelse 20. maj 2015 En mand klagede til ombudsmanden over, at en kommune og Rigspolitiet

Læs mere

Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri. Ansøgningsskema

Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri. Ansøgningsskema Pulje til udvikling af tilgængelighedsløsninger i eksisterende byggeri Ansøgningsskema 1. Projektets titel: 2. Hvilket af puljens tre indsatsområder søges der tilskud?, samt resumé af projektet 3. Generelle

Læs mere

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Juli 216 Statistik 213 Statistik over afgørelser om svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion og sterilisation i de regionale samråd og

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

I en af Erhvervsankenævnet fra Finanstilsynet indhentet redegørelse over sagens faktiske omstændigheder har tilsynet den 15. marts 2011 udtalt:

I en af Erhvervsankenævnet fra Finanstilsynet indhentet redegørelse over sagens faktiske omstændigheder har tilsynet den 15. marts 2011 udtalt: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 17. november 2011 (J.nr. 2011-0024107).

Læs mere

investeringsfonde m.v.

investeringsfonde m.v. BEK nr 819 af 27/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0018 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent 17-1. Forvaltningsret 11241.1. Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent Udenrigsministeriet afslog en foreningens anmodning om aktindsigt i oplysninger om hvilke

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Uanmeldt kontrolbesøg - klageadgang til Landsskatteretten - afgørelsesbegrebet - beslutninger om uanmeldt kontrolbesøg ikke en afgørelse - SKM2014.785.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Procenttillæg til restskat

Procenttillæg til restskat Procenttillæg til restskat Henstillet til Skattedepartementets overvejelse at udvide den gældende praksis for frafald af procenttillæg til restskat, således at det efter omstændighederne kan frafaldes,

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand LBK nr 349 af 22/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-7652-0083 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere