Ejendomshistorie - en guide til Historiens Hus samling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ejendomshistorie - en guide til Historiens Hus samling"

Transkript

1 Ejendomshistorie - en guide til Historiens Hus samling Byens huse hører til blandt de meste konkrete fysiske spor fra fortiden. Hvert hus fortæller en historie, som både handler om den enkelte bygning men også om Odenses udvikling og forandringer. Husene viser skiftende tiders arkitektoniske opfattelser og stilarter. Interessen for ejendomshistorie har været støt stigende. Mange nye husejere vil gerne kende deres nye hjems historie og slægtsforskere vil gerne vide mere om forfædrenes ydre rammer. Denne lille guider er tænkt som en indføring til Historiens Hus samling for folk, der vil begynde på at lave ejendomshistorie. Hvordan kommer jeg i gang? Begynd altid i litteraturen og de trykte kilder, hvor der er mange oplysninger at hente. Odense Kommune har f.eks. udgivet fire kvarter-registranter med korte ejendomshistorier, der overvejende er baseret på brandforsikringsmateriale. Hver registrant omhandler et kvarter i bymidten, nemlig Albani-, Overgade-, Vesterbro- og Vestergadekvarteret. Også Odense Vejviser, der er udkommet fast siden 1880 erne, er et godt sted at begynde. I husregisteret kan man få en oversigt over en ejendoms beboere (dvs. skatteydere) og deres erhverv - kvinder er kun omtalt, hvis de boede alene. Der er også oplysninger om, hvem der ejede huset og dets matrikelnummer. De utrykte kilder Hvis man vil vide mere om husets historie, så må man søge til de utrykte kilder. Stadsarkivet har en del kildemateriale om huse i Odense Kommune. Materialet består af materiale modtaget fra den kommunale administration. Der er meget stor forskel på kildemateriale fra land og fra by navnlig med hensyn til materialets omfang. Kilderne kan opdeles i kilder om 1) ejere og beboerforhold og kilder om 2) bygningsbeskrivelse. Der vil også ofte kunne findes materiale i andre kildegrupper f.eks. i arkivets fotosamling. Bygningskommissionens arkiv Siden slutningen af 1800-tallet har kommunen godkendt og efterset alt byggeri, hvad enten det drejede sig om ny-, til- eller ombygninger. Det blev den nyoprettede bygningskommission, der udstedte byggetilladelser og synede byggeriet. På læsesalen findes en registratur over bygningskommissionens arkiv. I bygningskommissionens arkiv findes de originale byggesager fra perioden ca Indgangen til materialet er en række ringbind, der står på læsesalen.

2 Forhandlingsprotokoller I bygningskommissionens forhandlingsprotokoller findes en kort fremstilling af byggesagen og dens behandling - herunder dispensationer fra byggevedtægten. For perioden findes et navneregister til forhandlingsprotokollerne, og for årene eksisterer der registre til byggesager, der indeholder en alfabetisk indgang til byggesagerne efter gadenavne. Bygningsjournaler Forhandlingsprotokollerne oplyser også om byggesagsnumret, hvorfra man kan komme videre til bygningskommissionens bygningsjournaler, der giver oplysninger om bl.a. antal etager, areal, afgifter, dato for udstedt byggeattest m.m. Byggeattester, Der findes desuden protokoller over udstedte byggeattester, der indeholder oplysninger om sagsnummer, løbenummer, ejer, adresse og byggeforetagende. Byggesager Hovedkilden til byens ejendomme er de originale byggesager, som blev behandlet af byggekommissionen. Byggesagerne, der går tilbage til 1880 erne, indeholder typisk arkitekt- og facadetegninger, situationsplaner, byggeanmeldelse og etageplaner samt ledsagende korrespondance mellem bygherre, arkitekt og kommunale myndigheder. Desuden findes der i sagerne korrespondance i forbindelse med nybyggeri og væsentlige bygningsændringer - som f.eks. kloakering og udstykninger. Byggesagsarkivet omfatter også nedrevne ejendomme, ligesom enkelte byggesager fra de indlemmede områder er bevaret. På Stadsarkivets læsesal er opstillet to ringbind, der forrest indeholder en alfabetiske gadefortegnelse. Ringebindene bruges til at finde oplysninger til bestilling af byggesager for en bestemt ejendom. Udvalg for køb og salg af ejendomme Omkring 1919 nedsatte Odense Byråd et stående udvalg for køb og salg af ejendomme, der skulle afslutte køb, salg og bortforpagtning af ejendomme og byggegrunde. I udvalgets forhandlingsprotokoller findes en kortfattet gennemgang af sagen samt henvisninger til journalen og bygningsinspektørens dagbøger. I de tilhørende journalsager findes typisk forskellige ansøgninger, korrespondance o. lign., men de kan også indeholde tegninger, matrikelkort, skøder og købskontrakter. Til den ældste del findes alfabetiske sagsstyringskort efter ejer og adresse, men der fra 1940 erne er tematiske sagsstyringskort. Præmierede bygninger Siden 1910 har Odense Byråd med mellemrum uddelt præmier til gode og smukke bygninger i Odense Kommune. I Bygningskommissionens arkiv findes et læg med sager vedrørende præmierede bygninger, der indeholder både tegninger, fotografier og bygningsbeskrivelser.

3 Bygnings- og brandinspektøren Stadsingeniøren fungerede fra 1868 til 1887 som øverste embedsmand for bygningsvæsenet, men efter 1887 blev ansvarsområdet flyttet til det nyoprettede bygningsog brandinspektørembede (senere stadsarkitekten). Dagbøger Bygnings- og brandinspektøren førte bl.a. særlige dagbøger over sager, der indgik til bygningsinspektøren (og/eller bygningskommissionen). Heri er en kort sagsfremstilling og oplysning om sagens videre ekspedition. For er der et register til dagbogsager, der er ført alfabetisk efter sagstype og gadenavn. Dagbogssager Fra dagbøgernes løbenumre kan man komme videre til selve dagbogssagerne, der indeholder forskellige sagsakter som korrespondance, tegninger, kontrakter og bygningsog brandinspektørens sagsredegørelse. Fra ca findes der journalkort til dagbogssager. Protokoller over udstedte byggeattester I bygnings- og brandinspektørens arkiv findes også protokoller over udstedte byggeattester, der oplyser om bygningens eller lejlighedens beskaffenhed, byggedispensationer og -vilkår samt deklarationer. Facadecensur Odense Byråds udvalg for tekniske Anliggender har siden 1919 facadecensureret byens bygninger. Journalerne har oplysninger om løbenummer, adresse, ejer, arkitekt og bygningsart, og i selve journalsagerne kan man finde korrespondance, tegninger m.m. Offentlige bygningers historie For kommunens egne bygninger - skoler, daginstitutioner, forvaltningsejendomme, fattiggården, rådhuset o.s.v. - findes indlysende et righoldigt materiale. I de trykte byrådsforhandlinger er sager omkring køb, salg, ombygning, udvidelse o.lign., der kræver en stillingtagen fra byrådet, omtalt. Gennem de stenograferede byrådsreferater kan man følge debatten i byrådssalen. I Odense Byråds journalsager kan selve sagsakterne, såsom tegninger, projektbeskrivelser og meget mere være arkiveret. I stadsingeniørens journalsager vil man desuden kunne finde forskelligt materiale om offentlige bygningers vedligeholdelse. Udvalg for kommunale bygninger Udvalg for kommunale bygninger var i perioden ansvarlig for de offentlige bygningers vedligeholdelse og stillede forslag til bevillinger.

4 Andre kildetyper Arkitektarkiver I Stadsarkivets samling findes enkelte arkitektarkiver. Det mest omfattende er Thorvald Jensen og sønnen Erling Nygaards tegnestuearkiv, der går tilbage til Arkivet indeholder bl.a. sagsregisterbøger, byggetegninger, byggeregnskaber, korrespondance og lign. Stadsarkivet har lavet en fortegnelse over sager i arkivet. Også arkitekt Ebbe Lehn Petersen har afleveret sit arkiv til Stadsarkivet, ligesom Vagn O. og Per Kyeds arkitektarkiv har overdraget deres materiale til arkivet. Begge familier har drevet arkitektvirksomhed i Odense gennem flere generationer. Realregistrene til skøde- og panteprotokoller I realregistrene til skøde- og panteprotokoller har hver matrikel en side (folio), og ved hjælp af henvisninger til skøder og pantebreve kan disse oplysninger om bygningerne bruges til bestemmelse af matriklens bebyggelse. På baggrund af realregistrene til skødeog panteprotokollerne kan man udarbejde en komplet ejerliste for en ejendom, da protokollen oplyser både ejerens navn og tidspunkt for skødets læsning. De originale skøde- og panteprotokoller med tilhørende registre befinder sig på Landsarkivet for Fyn, men Stadsarkivet har protokollerne fra på mikrofilm. Fra realregistret kan man komme videre til selve skøde- og panteprotokollerne. Kortsamlingen Stadsarkivet råder over en stor samling trykte og utrykte kort (bl.a. Matrikelkort). En del af kortene kan søges frem gennem arkivets registreringsprogram Arkibas. Billedsamlingen På Stadsarkivet er det også muligt, at søge efter fotografier af byens ejendomme. Se billedguiden. Ejendommens beboere Oplysninger om beboerne kan man finde i bl.a. skattemandtalslisterne, politiets mandtalslister (på mikrofilm) og Odense Vejviser - se stadsarkivets guide om slægtsforskning for yderligere oplysninger Hvis man ønsker oplysninger om en ejendom i ældre tid, må man gå til forskellige typer protokoller på Landsarkivet for Fyn. Her kan man f.eks. bruge brandtaksationerne, der indeholder bygningsbeskrivelser og vurderinger. Derudover kan opmålingsprotokoller også være en nyttig kildegruppe. Andre nyttige hjælpemidler Om ejendomshistorie generelt Harry Christensen: Bygninger før i tiden. Brandforsikring og bygningshistorie, 1996.

5 Ellen Dalsgård: Kilder til landejendommes historie i landsarkiverne, 1982 Helle Damgaard: Kilder til købstadsejendommes historie i landsarkiverne, Lars Henningsen: Ejendomshistorie i Nordslesvig, 1983 (2. udg. 1996). Landsarkivet for Nørrejylland: De nørrejyske branddirektorater indtil Oversigt over arkiverne under Den Almindelige Brandforsikring for Landbygninger, Om ejendomshistorie i Odense Der har i ældre tid være anvendt mange forskellige nummersystemer for byens ejendomme. I Hans Chr. Johansen og Poul Thestrups bog Odenseejendomme før Arkivvejledning til ejendomshistorie finder man en nøgle til nummersystemmer. Finn Grandt-Nielsen og Per Nørbachs bog Holbergtidens Odense er en slags vejviser over Odense fra Bogen er opdelt efter gader og har også et navneregister. Finn Grandt-Nielsens bog Huse i Odense har bagerst en oversigt over arkitekter, der har virket i Odense. Per Nørbachs artikel Borgerlig bygningskunst (Odensebogen 1993) er en præsentation af arkitekten Niels Jacobsen ( ) og hans arkitektur. Holger Dyrbye og Jørgen Thomsen har i artiklen Odense Vejviser (Odensebogen 1991) givet en oversigt over Odense Vejvisers historie samt vejviserne som kilde - herunder også mulige faldgruber. Links Statens arkiver har på internettet anbragt informationsark om ejendomshistorie og bygningsbeskrivelse: Rigsarkivets informationsark om ejendomme Landsarkivet for Nørrejylland: Informationsark om ejendomshistorie Landsarkivet for Nørrejylland: Informationsark om bygningsbeskrivelse

Forfædrene i hus og hjem

Forfædrene i hus og hjem Disposition: Indledning Ejendomsarkivalier Eksempel fra Fyn Afslutning Jytte Skaaning og Bente Klercke Rasmussen: Find din slægt - og gør den levende. Håndbog i slægtshistorie. 2003 og 2006. side 195-211

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 1PÅ DISSE SIDER FINDER DU GUIDES TIL, HVORNÅR DU SKAL SØGE TILLADELSE TIL DIT

Læs mere

Guide til ansøgning om enfamiliehus og tilbygninger

Guide til ansøgning om enfamiliehus og tilbygninger Februar 2011 Guide til ansøgning om enfamiliehus og tilbygninger Hvis du skal bygge et nyt enfamiliehus, et rækkehus, en tilbygning eller en udestue, er det vigtigt af få overblik over, hvordan du laver

Læs mere

Ejendomshistorie. I dag ser vi på Realregisteret, samt Skøde og Panteprotokol

Ejendomshistorie. I dag ser vi på Realregisteret, samt Skøde og Panteprotokol Ejendomshistorie 1 Ejendomshistorie Hvis vi vil lave en ejendomshistorie er der flere arkivalier vi skal ind og undersøge! Realregister, Skøde og Panteprotokoller, Skifter, fæstebreve, aftægtskontrakter,

Læs mere

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL

SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL SKAL DU BYGGE? - Enfamiliehus - Sommerhus - Tilbygning - Ombygning GODE RÅD NÅR DU SKAL BYGGE NYT - BYGGE OM - BYGGE TIL 1 DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ, NÅR DU SKAL BYGGE NYT ENFAMILIEHUS, SOMMERHUS ELLER

Læs mere

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse Garage, carport, udhus og lignende bygninger, som ikke er beregnet til beboelse: Størrelse Under 50 m² Over 50 m² Hvor står kap. 1.5, stk. 5 Kap. 1.3.1, stk. 1, nr. 1 og 2 reglerne? Hvad skal du gøre?

Læs mere

Side a. I Skærbækhus

Side a. I Skærbækhus Side. 1 11a I Skærbækhus 2018 Side. 2 Ejendomshistorie Når vi leder efter oplysninger om en ejendoms historie, så skal vi benytte flere kildetyper på Landsarkiverne. Vi skal ind og undersøge: Ejerens navn,

Læs mere

Fæste- og aftægtsarkivalier

Fæste- og aftægtsarkivalier Fæste- og aftægtsarkivalier Fæstearkivalier Vælg www.wadschier.dk På fanebladet Kilder vælger du Søg arkivalier, og gør flg.: vælg som Arkivtype: Godsarkiv og som Landsarkiv: LAV/Nørrejylland. Så kommer

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål Torvegade 74, 6700 Esbjerg Ofte stillede spørgsmål Kan jeg reservere en byggegrund? Jeg ønsker at købe en grund hvad gør jeg? Hvornår skal jeg betale for grunden? Skal jeg have en advokat? Kan jeg fortryde?

Læs mere

Fra spørgsmål til arkivalier

Fra spørgsmål til arkivalier Fra spørgsmål til arkivalier - Om Daisy, guider og registraturer Folder nr. 05 Rigsarkivet Søgning efter arkivalier På et arkiv kan det til tider opleves som en indviklet proces at komme fra spørgsmål

Læs mere

Guide til anmeldelse. November 2011. Guide til anmeldelse af carport, garage, udhus og terrasseoverdækning

Guide til anmeldelse. November 2011. Guide til anmeldelse af carport, garage, udhus og terrasseoverdækning November 2011 Guide til anmeldelse Guide til anmeldelse af carport, garage, udhus og terrasseoverdækning Hvis du skal bygge en ny carport, en garage, et udhus eller en terrasseoverdækning, er det vigtigt

Læs mere

Ejendomshistorie. Michael Dupont

Ejendomshistorie. Michael Dupont Ejendomshistorie Michael Dupont Hvad kan vi nå Matriklen 1844 Tingbøger på AO Udtagne skødegenparter Skøde- og panteprotokoller Brandtaksationer Fæsteprotokoller (kun landet) Udskiftningsforretninger (kun

Læs mere

Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004

Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004 Arkivbestemmelser for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen 26. august 2004 1. Arkivbestemmelsernes gyldighedsområde 1.1. Bestemmelserne gælder for Københavns Kommunes valgte råd, udvalg

Læs mere

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24

SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 SVANEKE RÅDHUS Ting- og Arresthus 1858 Storegade 24 Svaneke Rådhus - oktober 2007. Rådhusets historie og bevaringsværdi NIELS-HOLGER LARSEN 2008/2016 1 Indledning Denne redegørelse er en redigeret udgave

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Folketællinger 1787-1950 Folder nr.

Folketællinger 1787-1950 Folder nr. Folketællinger 1787-1950 Folder nr. 01 Rigsarkivet Folketællinger Hvad er en folketælling? En folketælling er en grundlæggende registrering af befolkningen efter bopæl i et givet år. Folketællinger giver

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd 28. april 2005 via Magistraten J.nr. 148.04/1172.03 Den Ref.: Tlf.nr. hj/ar 8940 2519

Læs mere

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Side 1 af 7 Samlinger Indledning Den store indsamling af institutioner og skolearkiver i hele Frederikshavn kommune i 2012, har givet Stadsarkivet mulighed for

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 6 Noget om blænde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed... 5 Blænde og lyset... 6 LÆRfoto.dk s serie af guides

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Slægtsforskning i Sønderjylland

Slægtsforskning i Sønderjylland Slægtsforskning i Sønderjylland v. Arkivar Mai-Brit Lauritsen, Landsarkivet for Sønderjylland www.sa.dk Formålet med i dag Formålet med foredraget i dag er at give inspiration til, hvordan man kan komme

Læs mere

Ejendomshistorie. Michael Dupont

Ejendomshistorie. Michael Dupont Ejendomshistorie Michael Dupont Hvad kan vi nå Matriklen 1844 Tingbøger på AO (indgangsmidler) Realregistre (indgangsmidler) Udtagne skødegenparter Skøde- og panteprotokoller Brandtaksationer Fæsteprotokoller

Læs mere

Ejendomshistorie. Michael Dupont

Ejendomshistorie. Michael Dupont Ejendomshistorie Michael Dupont Hvad kan vi nå Matriklen 1844 Tingbøger på AO (indgangsmidler) Realregistre (indgangsmidler) Udtagne skødegenparter Skøde- og panteprotokoller Brandtaksationer Fæsteprotokoller

Læs mere

Slægtsforskning uden kirkebøger og folketællinger

Slægtsforskning uden kirkebøger og folketællinger Slægtsforskning uden kirkebøger og folketællinger Disposition Hvad handler aftenens foredrag om? Hvad karakteriserer det at arbejde uden kirkebøger og folketællinger? Kilder, eksempler Afslutning Ved aftenens

Læs mere

Svar på spørgsmål stillet under byrådsmødet 26.01.2015 / 2

Svar på spørgsmål stillet under byrådsmødet 26.01.2015 / 2 8. maj 2015 Svar på spørgsmål stillet under byrådsmødet 26.01.2015 / 2 Under byrådsmødet 26. januar 2015 stillede 4 byrådsmedlemmer i alt 25 skriftlige spørgsmål vedrørende parkeringskælderen under Torvet.

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

inkontinens servicedeklaration

inkontinens servicedeklaration inkontinens servicedeklaration 1 2 LOVENS FORMÅL ER AT AFHJÆLPE NEDSATTE FUNKTIONER VIA HJÆLPEMIDLER SERVICEINFORMATIONER FOR HJÆLPEMIDLER EFTER SERVICELOVENS 112 FORMÅL Lovens formål er at afhjælpe nedsatte

Læs mere

Alt, hvad der er af arkivalier i landsarkiverne i Åbenrå, Viborg og Odense samt Rigsarkivet og Erhvervsarkivet, kan lokaliseres gennem DAISY.

Alt, hvad der er af arkivalier i landsarkiverne i Åbenrå, Viborg og Odense samt Rigsarkivet og Erhvervsarkivet, kan lokaliseres gennem DAISY. Arkivdatabasen DAISY Hvad er DAISY? DAISY står for Dansk Arkivalie Informations System, og startede i 2001 som et redskab til brug for arkiverne. Siden 2007 har vi kunnet bestille arkivalierne gennem DAISY,

Læs mere

Landzonetilladelse: Trevældvej 8, 7800 Skive Ny bolig samt pileanlæg

Landzonetilladelse: Trevældvej 8, 7800 Skive Ny bolig samt pileanlæg Side 1/7 Marianne Ambrosius Jacobsen larsogmarianne@hotmail.com Trevældvej 8 7800 Skive Dato: 06-01-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-138-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling

Læs mere

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. KØBERVEJLEDNING En guide til køb af projektboliger Det er altid spændende at købe ny bolig. Og særligt når det drejer sig om en bolig i projektsalg. Når du køber bolig i Carlsberg Byen, står vi og vores

Læs mere

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Netop nu, hvor sæsonen skydes i gang for den kommende vinter, kan vi gøre status over de første 5 år. Vi har nået meget på de 5 år, først og

Læs mere

Indstilling. Nye boliger langs Tåstrup Byvej

Indstilling. Nye boliger langs Tåstrup Byvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. marts 2013 Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume Der er søgt om tilladelse til at udstykke fem grunde og til

Læs mere

Hvad er det nu lige med de der Folketællinger?

Hvad er det nu lige med de der Folketællinger? Disposition Om aftenens emne Hvad er det nu lige med de folketællinger? Konkrete eksempler Inden vi bryder helt sammen! Datingsider et barskt bekendtskab Nogle grundvilkår Eksempler På opdagelse Hvad er

Læs mere

Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116.

Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116. Thisted Kommune Side 1 af 5 Ansøgning om hjælpemidler, forbrugsgode og boligindretning i henhold til Servicelovens 112, 113 og 116. Hvem kan komme i betragtning? 1. Personer med en varig nedsat funktionsevne,

Læs mere

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen

Bedre plejeboliger. - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Bedre plejeboliger - en branchevejledning om at inddrage medarbejdere i byggeprocessen Medarbejderne har nøglen til de gode løsninger Det er sund fornuft at lytte til medarbejderne, når I skal bygge nyt

Læs mere

Frederiksberg Kommune Birgit Garval Frederiksberg Rådhus Bygge, Plan og Miljøafdelingen By og Miljøområdet Smallegade 1 2000 Frederiksberg

Frederiksberg Kommune Birgit Garval Frederiksberg Rådhus Bygge, Plan og Miljøafdelingen By og Miljøområdet Smallegade 1 2000 Frederiksberg Frederiksberg Kommune Birgit Garval Frederiksberg Rådhus Bygge, Plan og Miljøafdelingen By og Miljøområdet Smallegade 1 2000 Frederiksberg 12. oktober 2015 KAB Vester Voldgade 17 1552 København V T 33

Læs mere

Mere end bare en a-kasse

Mere end bare en a-kasse Mere end bare en a-kasse Din sikkerhed altid DSA kender dit fag bedre end nogen anden a-kasse DSA er til for alle dem, der hjælper andre med at få en sundere og bedre hverdag. Vi er a-kasse for nyuddannede,

Læs mere

HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen

HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen Denne folder kan du også finde på vores hjemmeside www.bovia.dk sammen med andre nyttige oplysninger. HVEM ER DU? Vælg dit faneblad og se om du har sikret din fremtid i boligforeningen ImageConsult Hvorfor

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2016 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 Regler for frivillige på dagpenge og

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

FORÅR 2014 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

FORÅR 2014 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 FORÅR 2014 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 7.1. Dengang Fyn kom på skærmen -en fortælling om TV2/Fyns første år v/ Ebbe Larsen, TV2/Fyns første direktør. I januar 1989 begyndte TV2/Fyn

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Nørrevoldgade/Nørrevænget

Nørrevoldgade/Nørrevænget Nørrevoldgade / Nørrevænget glimt af 100 års historie. Nørrevoldgade og Nørrevænget blev anlagt for godt 100 år siden. Hvad lå her før? Hvorfor skulle der bygges her? Hvem planlagde gaderne? Hvem tegnede

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015

MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015 RÅD: ÆLDRERÅDET MØDE NR. 3 SAGSTYPE: Referat MØDETITEL: Ordinært møde MØDEDATO: 2. marts 2015 MØDESTED: Mødelokale H MØDETID: 8.30 TILSTEDE: Dorte Hansen, Carl Østberg, Gunner Svendsen, Henning Mortensen,

Læs mere

Isboden må kun stå fremme om dagen i isbodens åbningstid, dvs. at den køres væk fra arealet udenfor åbningstid.

Isboden må kun stå fremme om dagen i isbodens åbningstid, dvs. at den køres væk fra arealet udenfor åbningstid. Fjordhotellet Augustenborg ApS Strandkroen Vemmingbund Langdel 2 6440 Augustenborg Att. Mie Søgaard Landzonetilladelse til midlertidigt at opsætte en mobil isbod på ejendommen matr.nr. 472 Vollerup under

Læs mere

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 290 I al sin glans 288 Drag ind af disse porte 285 Hør himmelsus 292 Kærligheds og sandheds ånd 439 O, du Guds lam 294 v. 3 af Talsmand som på jorderige 291 Du som

Læs mere

lundhilds tegnestue OMBYGNING

lundhilds tegnestue OMBYGNING lundhilds tegnestue OMBYGNING lundhilds tegnestue bygaden 70 8700 horsens tel 44490054 www.lundhild.dk info@lundhild.dk Hvordan skal din bolig være? Fra drøm til virkelighed... lundhilds tegnestue realiserer

Læs mere

STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR.201. FO R ET BOLIG- OG CENTEROMRÅDE lbryggergadekarreen

STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR.201. FO R ET BOLIG- OG CENTEROMRÅDE lbryggergadekarreen STRUER KOMMUNE LOKALPLAN NR.201 FO R ET BOLIG- OG CENTEROMRÅDE lbryggergadekarreen HVAD ER EN LOKALPLAN? Ifølge lov om planlægning har Byrådet pligt til at udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Videreførelse af Hjerneskadeteam 1. Resume Etablering og udviklingen af Hjerneskadeteamet

Læs mere

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume

Indstilling Århus Kommune Ophør af lejeaftale for ejendommen Valdemarsgade 20. 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 18. april 2007. Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg 1. Resume Århus Kommune indgik i 1987 en aftale med Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Læs mere

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus. Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus. Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96 28 28 28 teknik@herning.dk www.herning.dk 27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum Afgørelsesdato:

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Referat af Grupperådsmøde søndag d. 28-02-2016

Referat af Grupperådsmøde søndag d. 28-02-2016 Referat af Grupperådsmøde søndag d. 28-02-2016 Formand Berit, byder velkommen 1. Valg af dirigent og referent Anders Bennetsen bliver indstillet og valgt som dirigent Daniel Michaelsen indstilles og vælges

Læs mere

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder)

SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Sisse Marie Welling (SF) SF budgettale, budget 2017, 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Hvis denne tale var skrevet i april måned så havde den været kulsort. Dengang kastede Regeringens omprioriteringsbidrag

Læs mere

Mere end bare en a-kasse

Mere end bare en a-kasse Mere end bare en a-kasse Din sikkerhed altid DSA kender dit fag bedre end nogen anden a-kasse DSA er til for alle dem, der hjælper andre med at få en sundere og bedre hverdag. Vi er a-kasse for nyuddannede,

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager I nedenstående Vejledning en pdf-fil - er der mange nyttige links til medlemmer af byforeninger og borgere, som gerne vil

Læs mere

Set i forhold til, ": at ældregruppen har været den mest velstående i den danske historie havde det været muligt at skabe et ollekolle der opfylder alle mulige ønsker. Der havde været mulighed for, at

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

Beslutningskompetence Økonomiudvalget for vidt angår punkt 1, og byrådet for så vidt angår punkterne 2-3.

Beslutningskompetence Økonomiudvalget for vidt angår punkt 1, og byrådet for så vidt angår punkterne 2-3. Pkt. 171 Køb af ejendom Sagsnr. 231951 Byrådet Lukket punkt Resume Ejeren af Tornhøjgård, Spraglehøjvej 2, Jyllinge, tilbyder Roskilde Kommune at købe ejendommens jordtilliggende på omkring 95.000 m2 for

Læs mere

VÆRDIFULDE KULtURmILjøER I KøbEnhaVn KøbEnhaVnERnEs VELFÆRD 4.3 De Gamles by

VÆRDIFULDE KULtURmILjøER I KøbEnhaVn KøbEnhaVnERnEs VELFÆRD 4.3 De Gamles by VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd De Gamles By 4.3 4.3 de gamles by Velfærdsinstitutioner De store, gennemtænkte byplaner, idealer om bedre boliger, om lys og luft, rekreation,

Læs mere

Trin 4: Design huset ET HUS TAGER FORM SAMMENLIGN MED LOKALPLANEN MATERIALER SKAL VÆLGES I DETALJER

Trin 4: Design huset ET HUS TAGER FORM SAMMENLIGN MED LOKALPLANEN MATERIALER SKAL VÆLGES I DETALJER 30 Vi bygger hus Trin 4: Design huset Trin 4: Design huset Når der er overblik over grundkøbet, og til dels husets placering på grunden, kan den sikkert ret utålmodige familie gå over til noget meget mere

Læs mere

Projekt Danske Gårdmalere

Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Projekt Danske Gårdmalere Indhold Gårdmalere 5 Projektets baggrund 7 Projektets mål 9 Projektbeskrivelse 11 Samarbejdspartnere 13 Kilder og litteratur 15 Projekt Danske Gårdmalere

Læs mere

Kolonihaveforbundets Århuskreds

Kolonihaveforbundets Århuskreds 1 Kolonihaveforbundets Århuskreds BYGGERETNINGSLINIER 2 VEDR. KOLONIHAVEHUSE Byggeretningslinjerne er udarbejdet i henhold til lejeaftalen med Århus Kommune Ved alle byggeansøgninger betales et GEBYR KR.

Læs mere

Hvornår? Uge 43, den 24. 28. oktober. Ugen efter skolernes efterårsferie.

Hvornår? Uge 43, den 24. 28. oktober. Ugen efter skolernes efterårsferie. Pixie for tælleugen Baggrund Hvorfor skal der tælles? For at kunne måle kanalstrategiens effekter er der behov for et billede af, hvordan kommunikationen foregår i dag, og hvordan den udvikler sig fremover.

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Brønderslev: 27 bygninger, 6 bymiljøer Hjallerup: 6 bygninger, 2 bymiljøer Dronninglund: 13 bygninger, 2 bymiljøer Asaa: 8 bygninger Derudover

Læs mere

Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen

Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen Invitation til orienteringsmøde om overgangen fra ung til voksen Borgercenter Handicap inviterer forældre til unge mellem 16 og 18 år til et orienteringsmøde om, hvilke forandringer og muligheder der opstår,

Læs mere

SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D

SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D Sluseholmen karré O Dispensation fra tillæg 3 til lokalplan nr. 310 i forbindelse med nybyggeri på Sluseholmen. Marts 2014 sluseholmen sluseanlæg SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D Motocrossbane Københavns

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25. november 2015 Servicelovens 103 Lovgrundlag Kommunen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer under

Læs mere

UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE

UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE UNGES MULIGHEDER I HOLBÆK KOMMUNE BORGERPANELUNDERSØGELSE RESULTATOVERSIGT OPDELT PÅ BAGGRUNDSOPLYSNINGER AUGUST 2016 Undersøgelsen Holbæk Kommune skal være en stærk medspiller for vores borgere og virksomheder.

Læs mere

Guide til ansøgning. om byggetilladelse INFO

Guide til ansøgning. om byggetilladelse INFO Guide til ansøgning om byggetilladelse INFO Hvis du skal bygge et nyt enfamiliehus, et rækkehus, en tilbygning eller en udestue, er det vigtigt af få overblik over, hvordan du laver en ansøgning om byggetilladelse.

Læs mere

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem! Når du har logget på ansøgningssystemet, åbner systemet

Læs mere

hønsehold i Halsnæs Kommune

hønsehold i Halsnæs Kommune Regulativ for ikkeerhvervsmæssigt fugle- og hønsehold i Halsnæs Kommune Januar 2015 Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Regulativ for ikke-erhvervsmæssigt fugle- og hønsehold i Halsnæs Kommune... 2

Læs mere

Foreningen DALEN 12.12.2013

Foreningen DALEN 12.12.2013 Uge 1/2014 Bestyrelsesmøde torsdag den 2/1-2014 kl. 19.00 hos formanden. Udsendes inden mødet. Uge 2 Medlemsmøde tirsdag den 7/1-2014 kl. 18.30 - Tilmelding nødvendig til ole@olenohr.com Supplerende referat

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Midtjyllands mangfoldige herregårde

PRESSEMEDDELELSE. Midtjyllands mangfoldige herregårde PRESSEMEDDELELSE Midtjyllands mangfoldige herregårde Den 4. september inviterer Dansk Center for Herregårdsforskning på bustur til Fire herregårde gennem syv århundreder. Turen går til Silkeborg hovedgård,

Læs mere

Kildesøgning og go,sk skri/

Kildesøgning og go,sk skri/ Kildesøgning og go,sk skri/ for arkitektstuderende Arkitektskolen i Aarhus 22. oktober 2014 Kildesøgning og go,sk skri/ Kenn Tarbensen Arkivar, seniorforsker Erhvervsarkivet Cand.phil. i historie fra Aarhus

Læs mere

Referat Møde i Baggrundsgruppen for prioritering på medicinområdet

Referat Møde i Baggrundsgruppen for prioritering på medicinområdet Referat Møde i Baggrundsgruppen for prioritering på medicinområdet Tid: 24. juni kl. 13.00 15.30 Sted: Danske Patienter,. Deltagere: Birthe Holm, Sjældne Diagnoser Jens Oluf Bruun Pedersen, Kræftens Bekæmpelse

Læs mere

13. Eventuelt... 38 14. Status vedr. fysisk planlægning... 38 15. Realisering af rammebesparelser på fremmede lejemål... 39 16. Udbud af rammeaftale

13. Eventuelt... 38 14. Status vedr. fysisk planlægning... 38 15. Realisering af rammebesparelser på fremmede lejemål... 39 16. Udbud af rammeaftale 13. Eventuelt.... 38 14. Status vedr. fysisk planlægning.... 38 15. Realisering af rammebesparelser på fremmede lejemål.... 39 16. Udbud af rammeaftale for leasing.... 40 Referat AALBORG BYRÅD Tid Mødet

Læs mere

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne.

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne. NLP Metaprogrammer - en profiltest Forord Nøglen til udvikling og forandring ligger hos det enkelte menneske. Der findes ganske vist mennesker, som har den overbevisning, at man ikke kan ændre sig eller

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

INDBLIK I BRUGERBEHOV

INDBLIK I BRUGERBEHOV INDBLIK I BRUGERBEHOV FØRSTE SKRIDT MOD VELFÆRDSTEKNOLOGI TIL DET SOCIALE OMRÅDE I KØBENHAVN FOKUS PÅ BØRN Ved IS IT A BIRD 19. januar 2014 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Introduktion fra

Læs mere

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 1 8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Sommerferietid. Søndag,

Læs mere

Livsstilscafe Brevforslag

Livsstilscafe Brevforslag LIVSSTILSCAFE BREVFORSLAG Deltager Henviser Egen læge Livsstilscafe Brevforslag Deltagerbrev 1 Afklarende samtale Invitation til samtale Afklarende samtale i Deltagerbrev 2 Kursusstart Kursusindkaldelse

Læs mere