Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser"

Transkript

1 10. marts 2015 Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse blandt FOAs medlemmer om frivilligt arbejde på arbejdspladsen. Spørgsmålene om frivilligt arbejde blev stillet til medlemmer af FOAs medlemspanel og omkring 800 ekstra medlemmer, der arbejder med børn i dagtilbud. De fleste spørgsmål om frivilligt arbejde retter sig til de 40 procent, der svarer, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Hovedkonklusioner: Frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem og plejecentre: Samlet svarer 4 ud af 10 (40 %) FOA-medlemmer, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Frivilligt arbejde forekommer oftest i Social og Sundhedssektoren, hvor over halvdelen (53 %) har frivillige på deres arbejdsplads og særligt på plejehjem/plejecentre, hvor knap 8 ud af 10 (77 %) har frivillige på deres arbejdsplads. Frivilligt arbejde er mindst udbredt i Pædagogisk Sektor: Blandt medlemmer fra Pædagogisk Sektor svarer 1 ud af 10 (10 %), at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. I daginstitutioner og SFO er gælder det for 9 procent. Samme andel havde frivillige på deres arbejdsplads i 2013: I en tilsvarende undersøgelse udført i 2013 svarede 1 ud af 4 (38 %) også ja til, at der var personer udefra, som udførte frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Der således ingen statistisk sikker udvikling. Det samme gælder inden for de fire sektorer, hvor der ikke er sket en udvikling i andelen, der har frivillige arbejde på deres arbejdsplads. Frivillige løser flere opgaver end tidligere: Hvert tredje (32 %) medlem fra Social- og Sundhedssektoren svarer, at de frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. Det samme gælder blandt medlemmer, der arbejder på plejehjem eller plejecentre, hvor en tredjedel (32 %) også svarer, at de frivillige løser flere opgaver. Det frivillige arbejde forbedrer borgernes hverdag: I alt svarer tre fjerdedele (73 %) af de deltagende medlemmer, at det frivillige arbejde i høj eller nogen grad forbedrer borgernes hverdag. Blandt medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, svarer 8 ud af 10 (78 %), at det frivillige arbejde i høj eller nogen grad forbedrer borgernes hverdag. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Katrine Bonde Nielsen Tlf Siff Gadgaard Tlf

2 Frivilligt arbejde på FOA arbejdspladser 2 Samarbejdet med de frivillige fungerer godt: 7 ud af 10 (69 %) af de deltagende medlemmer svarer, at samarbejdet med de frivillige fungerer godt eller meget godt. Det gælder for tre fjerdedele (75 %) af medlemmerne, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter. Frivillige løser primært sociale opgaver: Medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen, på plejehjem/plejecentre eller på hospitaler/sygehuse, svarer primært, at de frivillige hjælper til med socialt samvær (82 %), medhjælp ved sociale arrangementer og udflugter (70 %) og gåture, køreture med borgere i kørestol, cykelture og lignende (62 %). Omkring en tredjedel (37 %) svarer, at de frivillige først er begyndt at løse en eller flere af de mulige opgaver inden for det seneste år. Regionale forskelle i frivilligt arbejde: Blandt medlemmerne fra Social- og Sundhedssektoren er det frivillige arbejde mere udbredt i Region Midtjylland og Region Syddanmark (hhv. 66 % og 58 %) end i Region Nordjylland, Hovedstaden og Sjælland (45-46 %). Kerneopgaver kan løses uden hjælp fra de frivillige: Tre fjerdedele (73 %) af medlemmerne fra Kost og Servicesektoren og Social og Sundhedssektoren svarer, at de ville kunne løse arbejdspladsens kerneopgaver uden hjælp fra frivillige. 1 ud af 10 (11 %) mener dog ikke, de ville kunne sikre, at arbejdspladsens kerneopgaver blev løst uden hjælp fra frivillige. Nogle borgere har fået reduceret deres hjælp på grund af frivillige: 12 procent af medlemmerne fra Kost og Servicesektoren og Social og Sundhedssektoren svarer, at de i høj eller nogen grad har oplevet, at borgere har fået reduceret deres hjælp med henvisning til, at frivillige må dække en del af deres behov. 7 ud af 10 (69 %) svarer dog, at de kun i ringe grad eller slet ikke har oplevet dette. 20 procent svarer Ved ikke/ikke relevant. Frivillige erstatter sjældent vikarer: 7 procent af medlemmerne, der arbejder på et plejehjem/plejecenter, har inden for det sidste år oplevet, at frivillige blev bedt om at blive længere, hvor der efter deres vurdering i stedet var brug for at kalde vikarer ind. 8 ud af 10 (78 %) svarer dog, at de ikke har oplevet dette. Retningslinjer for brug af frivillige på arbejdspladsen: 6 ud af 10 (59 %) af de deltagende tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter eller arbejdsmiljørepræsentanter svarer, at der er aftaler og/eller retningslinjer for brug af frivillige på deres arbejdsplads. En ottendedel udfører selv frivilligt socialt arbejde: 1 ud af 8 (13 %) af FOAs medlemmer har selv udført frivilligt socialt arbejde inden for det seneste år.

3 Omfanget af det frivillige arbejde 3 Omfanget af det frivillige arbejde Frivilligt arbejde forekommer oftest i Social- og Sundhedssektoren Figur 1: Er der personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på din arbejdsplads? Kost- og Servicesektoren 32% 56% 11% Pædagogisk Sektor 10% 84% 6% Social- og Sundhedssektoren 53% 39% 8% Teknik- og Servicesektoren 25% 69% 5% I alt 40% 51% 8% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ved ikke Antal svar: (Kost og Service: 114, Pædagogisk sektor: 518, Social og Sundhed: 1.088, Teknik og Service: 91). Spørgsmålet er ikke stillet til medlemmer, der arbejder i dagplejen. De samlede svar er vægtet for sektortilhørsforhold. Svarende i tabellen er forbundet med usikkerheder mellem 1,2 og 9,5 procent. Samlet set svarer 1 ud af 4 (40 %) af FOAs medlemmer, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Som det kan ses af figur 1, er det meget forskelligt, hvor meget det frivillige arbejde fylder i FOAs fire sektorer. Det frivillige arbejde forekommer oftest i Social-og Sundhedssektoren, hvor over halvdelen (53 %) af medlemmerne svarer ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. 39 procent svarer Nej og 8 procent Ved ikke. Frivilligt arbejde fylder mindst i Pædagogisk Sektor, hvor 1 ud af 10 (10 %) af de deltagende medlemmer svarer ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Bemærk, at medlemmer fra dagplejen ikke har fået spørgsmålet. I Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren svarer henholdsvis 32 og 25 procent ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Forskellene mellem sektorerne er statistisk sikre. På nær den indbyrdes forskel mellem Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren, der ikke er statistisk sikker.

4 Omfanget af det frivillige arbejde 4 Ingen udvikling i det frivillige arbejde siden 2013 I en tilsvarende undersøgelse udført i 2013 svarede 1 ud af 4 (38 %) også ja til, at der var personer udefra, som udførte frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Der således ingen statistisk sikker udvikling. Det samme gælder inden for de fire sektorer, hvor der ikke er sket en udvikling i andelen, der har frivillige arbejde på deres arbejdsplads. Frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem/plejecentre Figur 2 viser fordelingen blandt arbejdsområder i forhold til andelen, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Det fremgår, at der er stor forskel på, hvor meget frivilligt arbejde fylder inden for de forskellige arbejdsområder. Figur 2: Medlemmer, der har svaret Ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt socialt arbejde på deres arbejdsplads. Fordelt efter arbejdsområde. I en daginstitution eller SFO 9% I hjemmeplejen 40% På et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter 77% På en skole (ikke SFO), rådhus, forvaltningen eller lignende 19% På et hospital/sygehus 36% I behandlingspsykiatrien eller distriktspsykiatrien I socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud og lignende På specialområdet (handikapinstitution, døgninstitution, specialskole eller lignende) På et genoptræningstilbud eller rehabiliteringscenter (ikke plejecenter) I alt 3% 26% 24% 35% 40% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Antal svar: 688. Svarene er forbundet med usikkerheder mellem 2,1 og 18,3 procent. Det samlede svar er vægtet for sektortilhørsforhold. Frivilligt arbejde forekommer oftest blandt medlemmer, der arbejder på et plejehjem/plejecenter eller et aktivitetscenter. Her svarer knap 8 ud af 10 (77 %) ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. I hjemmeplejen og på sygehuse/hospitaler svarer henholdsvis 40 og 36 procent af medlemmerne ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. En fjerdedel (hhv. 26 % og 24 %) af medlemmerne, der arbejder i socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud eller lignende eller på specialområdet svarer ja til, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Det gælder for 36 procent af medlemmerne, der arbejder på et genoptræningstilbud eller rehabiliteringscenter.

5 Omfanget af det frivillige arbejde 5 Frivilligt arbejde i skoler og daginstitutioner Blandt medlemmer, der arbejder i en daginstitution eller SFO, svarer 1 ud af 10 (9 %) ja til, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Blandt medlemmer, der arbejder på en skole, rådhus, forvaltning eller lignede, svarer hver femte (19 %) Ja. Anvendelsen af frivillig arbejdskraft i skoler og daginstitutioner er belyst yderligere i tre undersøgelser, som er gennemført af Bureau 2000 for FOA. De tre undersøgelser henvender sig til skoleledere (efterår 2014), daginstitutionsledere (primo 2015) og formænd for forældrebestyrelser i daginstitutionerne (forår 2013). I undersøgelsen foretaget af Bureau 2000 svarer 13 procent af de adspurgte daginstitutionsledere, at de gør brug af frivillig arbejdskraft på deres institution 1. Det stemmer overens med resultatet i denne undersøgelse, hvor en tiendedel (9 %) af medlemmerne, der arbejder i en daginstitution eller SFO, svarer, at der er personer udefra, som udfører frivillige arbejde på deres arbejdsplads. Blandt skolelederne, der deltog i Bureau 2000 undersøgelsen i efteråret 2014, svarer en femtedel (20 %), at der anvendes frivillig arbejdskraft i forbindelse med skolen. Det tal stemmer overens med, at hver femte (19 %) medlem i denne undersøgelse, der arbejder på en skole, rådhus, forvaltning eller lignende, svarer, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Det er typisk teknisk servicepersonale, rengøringspersonale eller pædagogmedhjælpere. Dertil svarer 17 procent af skolelederne i undersøgelsen foretaget af Bureau 2000, at det frivillige arbejde er undervejs. Det tyder således på, at anvendelsen af det frivillige arbejde vinder frem. 1 Dette omfatter dog ikke den frivillige indsats, som forældrene yder mange steder, og som er belyst i rapporten Forældreindflydelse og forældrenes medvirken i kommunale og selvejende daginstitutioner (FOA, FOLA 2013)

6 Omfanget af det frivillige arbejde 6 Frivilligt arbejde er mere udbredt i Region Midtjylland og Region Syddanmark Figur 3: Er der personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på din arbejdsplads? Fordelt efter arbejdsplads region. Social- og Sundhedssektoren Region Nordjylland 46% 45% 9% Region Midtjylland 66% 27% 7% Region Syddanmark 58% 36% 6% Region Hovedstaden 45% 43% 12% Region Sjælland 45% 46% 9% I alt 53% 39% 8% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ved ikke Antal svar: (Region Nordjylland: 183, Region Midtjylland: 214, Region Syddanmark: 268, Region Hovedstaden: 239 og Region Sjælland 142). Der er kun medtaget svar fra medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren. Svarene i tabellen er forbundet med usikkerheder mellem 1,6 og 8,2 procent. Figur 3 viser, at der inden for Social- og Sundhedssektoren er regionale forskelle i forhold til, hvor mange medlemmer, der oplever frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. I Region Midtjylland svarer 66 procent ja til at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. I Region Nordjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland svarer henholdsvis 46, 45 og 45 procent ja til, at der udføres frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Forskellen er statistisk sikker. I Region Syddanmark svarer 58 procent, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Forskellen mellem denne region og de øvrige er ikke statistisk sikker.

7 Det frivillige arbejde 7 Det frivillige arbejde De følgende spørgsmål om frivilligt arbejde på arbejdspladsen er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Bemærk, at ingen af spørgsmålene fortsat er stillet til medlemmer, som arbejder i dagplejen. Frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden Figur 4: Er der flere eller færre opgaver på din arbejdsplads, der bliver løst af frivillige nu end for to år siden? Kost- og Servicesektoren 39% 33% 6% 22% Frivillige løser flere opgaver nu Pædagogisk Sektor 15% 41% 17% 11% 17% Frivillige løser ca. samme mængde opgaver nu som for to år siden Social- og Sundhedssektoren 32% 42% 4% 10% 13% Frivillige løser færre opgaver nu Teknik- og Servicesektoren I alt 35% 31% 35% 41% 9% 4% 9% 9% 13% 14% Jeg var ikke ansat på min nuværende arbejdsplads for to år siden Ved ikke/husker ikke 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: 686. Kost og Service: 36, Pædagogisk: 54, Social og Sundhed: 573, Teknik og Service: 23. Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. De samlede svar er vægtet for sektortilhørsforhold. Tallene i figuren er forbundet med usikkerheder mellem 1,5 og 15,9 procent. I Social og Sundhedssektoren svarer en tredjedel (32 %) af de medlemmer, som har svaret, at der er frivillige på deres arbejdsplads, at de frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. 41 procent svarer, at de frivillige løser ca. den samme mængde opgaver, og kun 4 procent svarer, at de frivillige løser færre opgaver nu end for to år siden. 10 procent svarer, at de ikke var ansat på deres nuværende arbejdsplads for to år siden, og en stor andel på 13 procent svarer Ved ikke. Figur 5 på side 9 viser spørgsmålets fordeling blandt de største arbejdsområder i Social- og Sundhedssektoren. Blandt medlemmerne fra Pædagogisk sektor svarer 15 procent, at frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. 42 procent svarer, at de frivillige løser ca. den samme mængde opgaver, og hele 17 procent svarer, at de frivillige løser færre opgaver nu end for to år siden. 11 procent svarer, at de ikke var ansat på deres nuværende arbejdsplads for to år siden, og 17 procent svarer Ved ikke. Forskellene mellem Pædagogisk Sektor og Social- og Sundhedssektoren er statistisk sikre.

8 Det frivillige arbejde 8 I Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren svarer henholdsvis 39 og 35 procent, at de frivillige løser flere opgaver nu end tidligere. 33 og 35 procent svarer, at de frivillige løser ca. den samme mængde opgaver, og henholdsvis ingen og 9 procent svarer, at de frivillige løser færre opgaver. Forskellene mellem Kost- og Servicesektoren og Teknik- og Servicesektoren og i forhold til de andre to sektorer er ikke statistisk sikre. Samlet set svarer hver tredje (31 %) af FOAs medlemmer, at de frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. 4 ud af 10 (41 %) svarer, at de frivillige løser ca. den samme mængde opgaver og kun 4 procent svarer, at de frivillige løser færre opgaver. Udvikling siden 2013 En sammenligning med en tilsvarende undersøgelse fra 2013 viser, at der ikke sket en statistisk sikker udvikling. Det gælder også inden for de fire sektorer, hvor der i 2013 var nogenlunde den samme fordeling blandt medlemmerne i forhold til, om de frivillige løse flere, færre eller samme mængde opgaver.

9 Det frivillige arbejde 9 Udvikling inden for de arbejdsområder, hvor frivilligt arbejde er mest udbredt Figur 5 viser fordelingen blandt medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen, på et plejehjem/plejecenter eller på et hospital/sygehus. Figur 5: Er der flere eller færre opgaver på din arbejdsplads, der bliver løst af frivillige nu end for to år siden? Social og Sundhedssektoren fordelt efter arbejdsområde Frivillige løser flere opgaver nu I hjemmeplejen 42% 30% 4% 6% 19% Frivillige løser ca. samme mængde opgaver nu som for to år siden På et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter 32% 46% 3% 10% 9% Frivillige løser færre opgaver nu På et hospital/sygehus 22% 42% 2% 5% 29% Jeg var ikke ansat på min nuværende arbejdsplads for to år siden Ved ikke/husker ikke 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: 573 (hjemmeplejen; 106, plejehjem/aktivitetscenter: 376, hospital/sygehus: 59). Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Tallene i figuren er forbundet med usikkerheder mellem 1,6 og 17,7 procent. Blandt medlemmer, der arbejder på et plejehjem/plejecenter, svarer hver tredje (32 %), at de frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. Knap halvdelen (46 %) svarer, at de frivillige løser ca. den samme mængde opgaver, og blot 3 procent svarer, at de frivillige løser færre opgaver nu end for to år siden. Blandt medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen, svarer 4 ud af 10 (42 %), at de frivillige løser flere opgaver nu end for to år siden. Det gælder kun for 2 ud af 10 (22 %) blandt de medlemmer, der arbejder på et hospital/sygehus. Forskellen mellem disse to arbejdsområder er statistisk sikker. Forskellen mellem medlemmerne, der arbejder på et plejehjem/plejecenter og de øvrige to arbejdsområder, er ikke statistisk sikker.

10 Det frivillige arbejde 10 Hvilke opgaver løser de frivillige? Figur 6 nedenfor viser, at de frivillige på plejehjem/plejecentre, sygehuse/hospitaler og i hjemmeplejen særligt hjælper til med opgaver, der handler om socialt samvær. Figur 6: Hvilke af de følgende opgaver løser frivillige på din arbejdsplads? - Medlemmerne har kunnet sætte flere krydser Socialt samvær (drikker kaffe, snakker mv.) (fx besøgsvenner) 82% Højtlæsning 39% Gåture, køreture med borgere i kørestol, cykelture og lign. 62% Medhjælp ved sociale arrangementer (sommerfester, julefester og lign.) og udflugter Organisering af eller hjælp ved aktiviteter med/for borgerne som fx bagning, strikning, gymnastik, banko, kortspil og * Kaffebrygning, bagning, madlavning og andet køkkenarbejde (ikke café) * Hjælp i café 14% 18% 41% 70% Ledsagelse af borgere til samtaler, undersøgelser mv. hos læge, sygehus og lign. Ledsagelse af borgere til frisør, tøjindkøb, gaveindkøb, bank og lign. Organisering af netværksgrupper og lign. for borgere eller pårørende 9% 22% 27% ** Information og visen vej for patienter eller pårørende 54% *** Vågetjeneste i forhold til alvorligt syge/døende 38% Andet, skriv gerne hvad Ved ikke 1% 5% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: 541. Spørgsmålet er stillet til medarbejdere, som arbejder i hjemmeplejen, på et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter eller på et hospital/sygehus, og har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads.. Svarene er forbundet med usikkerheder mellem 2,1 og 18,3 procent.. * Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på plejecentre. ** Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på sygehuse/hospitaler *** Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på plejecentre og sygehuse/hospitaler. 8 ud af 10 (82 %) svarer, at de frivillige hjælper til i forbindelse med socialt samvær, 70 procent svarer, at de frivillige hjælper til i forbindelse med sociale arrangementer, og 62 procent svarer, at de frivillige giver en hånd med i forbindelse med gåture, køreture med borgere i kørestol, cykeltyre el. lign. En del medlemmer svarer også, at de frivillige hjælper til med organisering af og hjælp ved aktiviteter (41 %), ledsagelse af borgere til samtaler, undersøgelser mv. hos læge, sygehus eller lign. (27 %), højtlæsning (39 %) og vågetjeneste i forhold til alvorligt syge/døende (38 %).

11 Det frivillige arbejde 11 De frivillige er begyndt at løse nye opgaver Det følgende spørgsmål undersøger, om de frivillige er begyndt at løse nye opgaver inden for det seneste år. Figur 7 nedenfor viser en generel oversigt over svarene, og figur 8 på næste side viser udviklingen for de enkelte opgaver. Figur 7: Er der nogen af disse opgaver, som frivillige først er begyndt at løse inden for det seneste år? 26% Frivillige er begyndt at løse nye opgaver i løbet af det sidste år 37% Nej, frivillige er ikke begyndt at løse nogen af de ovennævnte opgaver inden for det seneste år Ved ikke 37% Antal svar: 525. Tallene er forbundet med usikkerheder. Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Figur 7 viser, at over en tredjedel (37 %), svarende til 194 medlemmer, svarer, at frivillige er begyndt at løse nye opgaver i løbet af det sidste år. 37 procent svarer, at frivillige ikke er begyndt at løse nye opgaver og hele 26 procent svarer Ved ikke. Svarene i figur 8 på næste side er baseret på de 194 medlemmer, der har svaret, at frivillige er begyndt at løse nye opgaver inden for det seneste år.

12 Det frivillige arbejde 12 Figur 8 viser andelen af dem, som har svaret, at frivillige løser en given opgave, der også svarer, at de frivillige først er begyndt at løse opgaven inden for det seneste år. Se eksempel under tabellen. Figur 8: Er der nogen af disse opgaver, som frivillige først er begyndt at løse inden for det seneste år? Socialt samvær (drikker kaffe, snakker mv.) (fx besøgsvenner) 0% af 443 Højtlæsning 15% af 209 Gåture, køreture med borgere i kørestol, cykelture og lign. Medhjælp ved sociale arrangementer (sommerfester, julefester og lign.) og udflugter Organisering af eller hjælp ved aktiviteter med/for borgerne som fx bagning, strikning, gymnastik, banko, * Kaffebrygning, bagning, madlavning og andet køkkenarbejde (ikke café) * Hjælp i café Ledsagelse af borgere til samtaler, undersøgelser mv. hos læge, sygehus og lign. Ledsagelse af borgere til frisør, tøjindkøb, gaveindkøb, bank og lign. Organisering af netværksgrupper og lign. for borgere eller pårørende 24% af % af % af % af 74 14% af 66 28% af % af % af 47 ** Information og visen vej for patienter eller pårørende 44% af 32 *** Vågetjeneste i forhold til alvorligt syge/døende 30% af 165 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Antal svar: 194. Spørgsmålet er stillet til medarbejdere, som arbejder i hjemmeplejen, på et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter eller på et hospital/sygehus og har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. * Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på plejecentre. ** Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på sygehuse/hospitaler *** Spørgsmålet er kun stillet til ansatte på plejecentre og sygehuse/hospitaler. Tallene i figur 8 skal læses som følgende eksempel: Hvor frivillige i dag arbejder med ledsagelse af borgere til samtaler/undersøgelser hos læge/sygehus osv., svarer 28 procent, af de 148, der har angivet, at frivillige løser denne opgave, at det er en opgave, som de frivillige først er begyndt at løse inden for det seneste år. Hvor frivillige hjælper med socialt samvær, er der ingen af de 443, der svarer, at det er noget, de frivillige først er begyndt at gøre inden for det seneste år. Der er også en del medlemmer, der svarer, at vågetjeneste på plejehjem og på sygehuse/hospitaler er en opgave, de frivillige først er begyndt at løse inden for det seneste år. Det svarer 30 procent af de 165 medlemmer, der har angivet, at frivillige løser denne opgave på deres arbejdsplads.

13 Det frivillige arbejde 13 Frivillige opgaver i daginstitutioner og SFO er Det er en lille andel på 9 procent af medlemmerne på daginstitutioner og SFO er, som har svaret, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Det svarer til 42 medlemmer. Derfor er der meget få svar om frivilligt arbejde fra denne gruppe. Medlemmer, der arbejder i en daginstitution eller SFO, havde også mulighed for at angive, hvilke opgaver de frivillige løser på deres arbejdsplads. Medlemmerne svarer primært, at de frivillige hjælper med oprydning og vedligeholdelse af legepladser (23 medlemmer). Omkring 10 nævner også, at de frivillige hjælper til med højtlæsning, deltagelse i ture ud af huset eller havearbejde. Størstedelen svarer, at dette ikke er opgaver, de frivillige først er begyndt at løse inden for det seneste år. 3 ud af 11 svarer dog, at det først er inden for det seneste år, at frivillige er begyndt at deltage i ture ud af huset og 4 ud af 23 svarer, at det først er inden for det seneste år, at frivillige er begyndt at hjælpe til med oprydning og vedligeholdelse af legepladser. Frivillige opgaver på de øvrige FOA arbejdspladser Medlemmer, der ikke arbejder i hjemmeplejen, på et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter, et hospital/sygehus eller i en daginstitution eller SFO 2, havde mulighed for at skrive eksempler på, hvilke opgaver de frivillige løser på deres arbejdsplads. I alt har 28 medlemmer givet et svar. Flere nævner besøgsvenner til borgere på bosteder og hjælp i forbindelse med aktiviteter. Flere nævner også ledsagelse til aktiviteter ud af huset, eksempelvis besøg hos sundhedsvæsenet. 2 Det er medlemmer, der arbejder på en skole (ikke SFO), rådhus, forvaltningen eller lignende, i en svømmehal/idrætshal eller lignende, som parkeringsserviceassistent, på specialområdet (handikapinstitution, døgninstitution, specialskole eller lignende), i behandlingspsykiatrien eller distriktspsykiatrien eller i socialpsykiatrien, bostøtte, botilbud og lignende.

14 Det frivillige arbejde 14 Arbejdspladsens kerneopgaver kan løses uden hjælp fra frivillige Det følgende spørgsmål er kun stillet til medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren og medlemmer fra Kost- og Servicesektoren. Figur 9: Ville I kunne sikre, at arbejdspladsens kerneopgaver blev løst, hvis I ikke havde frivillige på arbejdspladsen? - Kerneopgaver er fx personlig hygiejne, tøjvask, rengøring, hjælp ved toiletbesøg og bleskift. I hjemmeplejen 73% 9% 18% På et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter 74% 12% 14% På et hospital/sygehus 74% 5% 21% I alt 73% 11% 15% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ved ikke Antal svar: 607 (hjemmeplejen: 105, plejehjem/aktivitetscenter: 370, hospital/sygehus: 58). Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer fra Kost- og Servicesektoren og Social- og Sundhedssektoren, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads.. Tallene i figuren er forbundet med usikkerheder mellem 2,5 og 11,3 procent. Der er ingen statistisk sikre forskelle mellem de tre arbejdsområder. Tre fjerdedele (73 %) af medlemmerne fra Kost- og Servicesekten og Social- og Sundhedssektoren svarer, at de ville kunne sikre arbejdspladsens kerneopgaver, hvis de ikke havde frivillige på arbejdspladsen. 1 ud af 10 (11 %), svarende til 69 medlemmer, svarer dog nej til, at de ville kunne varetage arbejdspladsens kerneopgaver, hvis de ikke have frivillige på arbejdspladsen. 15 procent svarer Ved ikke til spørgsmålet. Som det ses fra figur 9, er der ikke væsentlige forskelle mellem svarene fra medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen, på et plejehjem/plejecenter eller på et hospital/sygehus, der er de arbejdsområder, hvor der oftest er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde. Der er ingen statistisk sikre forskelle. I en tilsvarende undersøgelse foretaget i 2013 var det også 1 ud af 10, der svarede nej til, at de ville kunne sikre arbejdspladsens kerneopgaver, hvis de ikke havde frivillige på arbejdspladsen.

15 Det frivillige arbejde 15 De 69 medlemmer, der svarede nej til, at de ville kunne sikre, at arbejdspladsens kerneopgaver blev løst uden frivillige, havde mulighed for at beskrive, hvilke kerneopgaver, der er tale om. 21 medlemmer benyttede sig af denne mulighed. Omkring 10 medlemmer svarer, at de frivillige hjælper til med socialt samvær, sociale aktiviteter og fester, der ellers ikke ville være tid til eller mulige at afholde. Flere nævner, at de ansatte ikke har tid til opgaver, der ligger ud over det mest basale. Nogle medlemmer nævner også ledsagelse og kørsel til vigtige aktiviteter eller besøg på sygehus eller hos lægen. En social- og sundhedsassistent, der arbejder på et genoptræningstilbud/rehabiliteringscenter, skriver således: Vi bruger gå-med-tjenesten når der er borgere, som skal til læge eller på sygehuset. Det ville være bedre, hvis vi havde mulighed for at tage med i stedet, da vi kender borgeren og dennes problemer. Social- og sundhedsassistent, der arbejder på et genoptræningstilbud eller rehabiliteringscenter En omsorgsmedhjælper, der arbejder på specialområdet, nævner også denne problematik om, at der bør skelnes mellem ledsagelse til fritidsaktiviteter og ledsagelse til sundhedsbesøg: Mener kun, at de frivillige skal ledsage til fritidsaktiviteter ikke til sundhedsbesøg. Omsorgsmedhjælper, der arbejder på specialområdet To social- og sundhedsassistenter, der arbejder på et plejehjem/plejecenter, skriver således i forbindelse med, hvilke kerneopgaver de ikke kan løse uden frivillige: Socialt samvær stor set alt, der har med det sociale at gøre. Social- og Sundhedsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter

16 Det frivillige arbejde 16 Som plejepersonale når vi kun det meste basale som morgenpleje, ernæring og rengøring. Social- og Sundhedsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter Få oplever, at borgere har fået reduceret deres hjælp og pleje pga. frivilligt arbejde Det følgende spørgsmål er kun stillet til medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren og medlemmer fra Kost- og Servicesektoren. Figur 10: I hvilken grad gælder det følgende på din arbejdsplads? - På min arbejdsplads er der borgere, som har fået reduceret deres hjælp og pleje med henvisning til, at frivillige må dække en del af deres behov. I hjemmeplejen 4% 10% 13% 50% 23% På et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter 2% 9% 13% 61% 15% På et hospital/sygehus 5% 12% 41% 41% I alt 3% 9% 13% 56% 20% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% I høj grad I nogen grad Kun i ringe grad Slet ikke Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 601 (hjemmeplejen; 103, plejehjem/aktivitetscenter: 367, hospital/sygehus: 58). Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer fra Kost- og Servicesektoren og Social- og Sundhedssektoren, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Tallene i figuren er forbundet med usikkerheder mellem 1,3 og 12,7 procent. Den eneste statistisk sikre forskel mellem arbejdsområderne, er andelen, der har svaret Ved ikke/ikke relevant. Samlet set svarer 12 procent af de adspurgte medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren og Kostog Servicesektoren, at der i nogen eller høj grad er borgere på deres arbejdsplads, som har fået reduceret deres hjælp og pleje med henvisning til, at frivillige må dække en del af deres behov. 9 procent svarer I nogen grad, og 3 procent svarer I høj grad. Over halvdelen (56 %) svarer dog, at det slet ikke forekommer, og 13 procent svarer, at dette kun forekommer i ringe grad. Hele 20 procent svarer Ved ikke/ikke relevant.

17 Det frivillige arbejde 17 Det frivillige arbejde forbedrer borgernes hverdag Det følgende spørgsmål er stillet til alle de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivillige socialt arbejde på deres arbejdsplads. Figur 11: I hvilken grad gælder det følgende på din arbejdsplads? - Det frivillige arbejde på min arbejdsplads forbedrer hverdagen for borgerne (de ældre, børnene, patienterne mv.) I hjemmeplejen 33% 45% 5% 4% 14% På et plejehjem/plejecenter eller aktivitetscenter 38% 40% 11% 3% 7% På et hospital/sygehus 24% 26% 12% 7% 31% I alt 33% 40% 10% 5% 12% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% I høj grad I nogen grad Kun i ringe grad Slet ikke Ved ikke/ikke relevant Antal svar total: 678 (hjemmeplejen: 103, plejehjem/plejecenter: 373, sygehus/hospital: 58). Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. De samlede tal er vægtet for sektortilhørsforhold. Tallene i figuren er forbundet med usikkerheder mellem 1,7 og 11,9 procent. Tre fjerdedele (73 %) af FOAs medlemmer mener i høj eller nogen grad, at det frivillige arbejde forbedrer borgerenes hverdag. I alt svarer en tredjedel (33 %), at de i høj grad mener, det frivillige arbejde forbedrer hverdagen for borgerne. 40 procent svarer, at det frivillige arbejde i nogen grad forbedrer borgenes hverdag, 10 procent svarer I ringe grad, og 5 procent svarer Slet ikke. Der er forholdsvist mange, 12 procent, der svarer Ved ikke/ikke relevant. Der er ikke fundet nogen statistisk sikre forskelle mellem de fire sektorer. I en tilsvarende undersøgelse gennemført i 2013 så fordelingen nogenlunde ens ud, og der er ikke nogen statistisk sikre forskelle. På plejehjem/plejecentre, hvor det frivillige arbejde er mest udbredt, svarer 8 ud af 10 (88 %), at det frivillige arbejde i høj eller nogen grad forbedre borgerens hverdag. 38 procent svarer I høj grad og 40 procent svarer I nogen grad.

18 Det frivillige arbejde 18 Blandt medlemmer, der arbejder i hjemmeplejen svarer 8 ud af 10 (78 %) også, at det frivillige arbejde i høj eller nogen grad forbedrer borgerenes hverdag. Blandt medlemmer, der arbejder på et sygehus/hospital er det blot halvdelen (50 %), der svarer, at det frivillige arbejde forbedrer borgernes hverdag i nogen eller høj grad. Forskellen til de to øvrige arbejdsområder er statistisk sikker. Forskellen skyldes dog primært, at der er en meget stor andel på 31 procent, der har svaret Ved ikke/ikke relevant. Frivillige erstatter sjældent vikarer Det følgende spørgsmål er kun stillet til medarbejdere, der arbejder på et plejehjem/plejecenter. Figur 12: Har du inden for det sidste år oplevet, at frivillige blev bedt om at komme ind eller blive længere, og hvor der efter din vurdering i stedet for var brug for at kalde vikarer ind? Ja 7% Nej 78% Ved ikke 16% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: 372. Spørgsmålet er kun stillet til medarbejdere, der arbejder på et plejehjem/plejecenter og har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Tallene er forbundet med usikkerheder mellem 2,5 og 4,2 procent. Blandt medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter svarer 7 procent, at de inden for det sidste år har oplevet, at frivillige blev bedt om at blive længere, men hvor der efter medlemmernes vurdering i stedet var brug for at kalde vikarer ind. 8 ud af 10 (78 %) svarer nej til, at de har oplevet dette, og 16 procent svarer Ved ikke.

19 Det frivillige arbejde 19 Samarbejdet med de frivillige fungerer godt Det følgende spørgsmål om samarbejdet med de frivillige, er stillet til alle de medlemmer, der har svaret, at der er frivillige på deres arbejdsplads. Figur 13: Hvordan fungerer samarbejdet mellem dig og dine kolleger og de frivillige på din arbejdsplads? Kost- og Servicesektoren 19% 42% 6% 6% 28% Pædagogisk Sektor 41% 39% 11% 9% Social- og Sundhedssektoren 24% 46% 15% 1% 14% Teknik- og Servicesektoren 17% 30% 30% 4% 17% I alt 25% 44% 14% 2% 15% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Meget godt Godt Hverken godt eller dårligt Dårligt Meget dårligt Ved ikke/ikke relevant Antal svar total: 677. Kost og Service: 36, Pædagogisk sektor: 54, Social og Sundhed: 564, Teknik og Service: 23. Spørgsmålet er kun stillet til de medlemmer, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Det samlede tal er vægtet for sektortilhørsforhold. Svarende i tabellen er forbundet med usikkerheder mellem 0,9 og 16,1 procent. Figur 13 ovenfor viser, at 7 ud af 10 (69 %) af de deltagende medlemmer svarer, at samarbejdet med de frivillige fungerer godt eller meget godt. 14 procent svarer, at samarbejdet hverken fungerer godt eller dårligt, og kun 1 procent svarer, at det fungerer dårligt. 14 procent svarer Ved ikke/ikke relevant. I en lignende undersøgelse foretaget i 2013 svarede 7 ud af 10 samlet set også, at samarbejdet med de frivillige fungerede godt eller meget godt. Der er ingen statistisk sikre forskelle. Figur 13 viser også, at medlemmerne fra Pædagogisk Sektor er mere positive overfor samarbejdet med de frivillige. Her siger 4 ud af 10 (41 %), at samarbejdet fungerer meget godt. Blandt medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren er det derimod kun 24 procent, der svarer, at samarbejdet fungerer meget godt. Forskellen er statistisk sikker. På plejehjem/plejecentre, hvor det frivillige arbejde forekommer mest, svarer tre fjerdedele (75 %), at samarbejdet med de frivillige fungerer godt eller meget godt. 29 procent af medlemmerne svarer, at samarbejdet fungerer meget godt, og 46 procent svarer at samarbejdet fungerer godt.

20 Det frivillige arbejde 20 Størstedelen har aftaler/retningslinjer for brug af frivillige på arbejdspladsen Figur 14: Er der en aftale/retningslinjer på din arbejdsplads om brug af de frivillige? Ja 59% Nej 25% Ved ikke 16% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Antal svar: 92. Tallene er forbundet med usikkerheder mellem 7,5 og 10,0 procent. Spørgsmålet er kun stillet til tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, der har svaret ja til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Blandt de deltagende tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter svarer 6 ud af 10 (59 %), at der på deres arbejdsplads er retningslinjer for brugen af de frivillige. En fjerdedel (25 %) svarer Nej, og 16 procent svarer Ved ikke. En leder/mellemleder, der arbejder på et plejehjem/plejecenter, kommer med et eksempel på retningslinjer for brug af frivillige på arbejdspladsen: Vi har skrevne aftaler. Frivillige hjælper ikke i mad- og toiletsituationer og med at hente og bringe til aktiviteter. Leder/mellemleder, der arbejder på et plejehjem/plejecenter

21 Det frivillige arbejde 21 Uddybende kommentarer om frivilligt arbejde på arbejdspladsen Medlemmerne havde mulighed for at skrive en kommentar til emnet om frivilligt arbejde på arbejdspladsen. Det benyttede 19 medlemmer sig af. Omkring ti medlemmer nævner problematikken med, at der bør være klare grænser mellem frivilligt arbejde og lønnet arbejde. En rengøringsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter nævner: Vi skal altid sikre, at de frivillige ikke tager arbejdsopgaver, som kunne give arbejde til en ledig. Social dumping må heller ikke forekomme. Kommunen vil ikke betale løn for en arbejdsopgave, som frivillige udfører gratis. Rengøringsassistent, der arbejder på et plejehjem/plejecenter En pædagogmedhjælper, der arbejder på en daginstitution eller SFO nævner: Vi lader ikke frivillige overtage de daglige opgaver med børnene og vil under ingen omstændigheder lade dem udføre vores arbejde. Vi er meget opmærksomme på tavshedspligten. Pædagogmedhjælper, der arbejder på en daginstitution eller SFO En social- og sundhedsassistent, der arbejder i hjemmeplejen, nævner vigtigheden af, at det frivillige arbejde er til gavn for borgeren og ligger ud over det arbejde, personalet udfører: Alt frivilligt arbejde skal tilgodese borgeren, og de frivillige skal kun hjælpe med de ting, vi som plejepersonale alligevel ikke må gøre. Jeg mener, det er en gave for borgeren, hvis de får socialt samvær eller en gåtur. Under alle omstændigheder skal de frivillige ikke gå ind i mad- og plejesituationer m.m. Social- og sundhedsassistent, der arbejder i hjemmeplejen

22 Det frivillige arbejde 22 Flere medlemmer påpeger, at det frivillige overtager nogle af de funktioner, hvor de ansatte ellers havde mulighed for nærvær med borgerne. En social og sundhedsassistent, der arbejder i social psykiatrien beskriver: De frivillige deltager i sammenkomster og fester, hvor det før var personalet, der deltog mod at blive aflønnet time for time. Det forringer min daglige arbejdsglæde, da det er i disse situationer, der er tid til nærvær med beboerne. Social- og sundhedsassistent, der arbejder i socialpsykiatrien En leder/mellemleder nævner i forbindelse med frivillige arbejde også, at borgere har fået øget brug for deres netværk på grund af nedskæringer: Med de nedskæringer, der er sket de sidste 10 år, har borgere i eget hjem/hjemmeplejen i høj grad brug for hjælp fra deres netværk. Leder/mellemleder, der arbejder i hjemmeplejen

23 Frivilligt arbejde blandt FOAs medlemmer 23 Frivilligt arbejde blandt FOAs medlemmer En ottendedel af medlemmerne udfører selv frivilligt arbejde Det følgende spørgsmål er stillet til alle medlemmer. Også medlemmer i dagplejen og medlemmer, der har svaret nej til, at der er personer udefra, som udfører frivilligt arbejde på deres arbejdsplads. Figur 15: Har du selv udført frivilligt socialt arbejde 3 inden for det seneste år? Ja 13% Nej 85% Ved ikke/husker ikke 2% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Antal svar: Spørgsmålet er stillet til alle deltagende medlemmer. Svarene er vægtet for sektortilhørsforhold. Svarende i tabellen er forbundet med usikkerheder mellem 0,6 og 1,4 procent. 1 ud af 8 (13 %) af FOAs medlemmer svarer, at de selv har udført frivilligt socialt arbejde inden for det seneste år. 85 procent svarer Nej, og 2 procent svarer Ved ikke/husker ikke. I en tilsvarende undersøgelse foretaget i 2013 svarede 18 procent, at de selv har udført frivilligt socialt arbejde inden for det seneste år. Der er således et lille fald i andelen, som selv udfører frivilligt arbejde. Faldet er statistisk sikkert. 3 Frivilligt socialt arbejde er en organiseret indsats, hvor den frivillige er i kontakt med andre mennesker enten direkte, i telefonen el. lign. Selve det at være medlem af eller indsamler for organisationer som Kræftens Bekæmpelse, Børns Vilkår mv. regner vi ikke for frivilligt socialt arbejde i denne sammenhæng.

24 Metode 24 Metode Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden fra den 19. til den 28. januar Indsamlingsmetode Medlemmerne blev inviteret til undersøgelsen via . Der blev udsendt én påmindelse i perioden. Udover spørgsmålene om frivilligt arbejde, indeholdt spørgeskemaet spørgsmål omkring OK15, ulighed blandt børn, ligestilling, mobning og farlige situationer. Målgruppen Målgruppen er medlemmer af FOAs medlemspanel. Derudover er der invitereret tilfældigt udvalgte FOA medlemmer, der arbejder med børn i dagtilbud. Antal besvarelser og svarprocent I alt medlemmer har deltaget helt eller delvist i undersøgelsen medlemmer blev inviteret til undersøgelsen via , hvoraf 382 adresser var uvirksomme. Den samlede svarprocent i undersøgelsen var 38. Der blev inviteret medlemmer fra FOAs medlemspanel, hvoraf svarede helt eller delvist. 50 adresser var uvirksomme. Svarprocenten er 56 i denne gruppe. Udover medlemmerne af medlemspanelet, blev der inviteret tilfældigt udvalgte medlemmer, som arbejder med børn i dagtilbud. Blandt disse var 332 adresser uvirksomme. 800 svarede helt eller delvist, og svarprocenten er 22 i denne gruppe. Vægtning af data Der er vægtet efter sektor ved de spørgsmål, som er rettet til alle deltagere. Det vil fremgå af det enkelte spørgsmål, hvis det er sektorvægtet. Anvendelse af tal fra Bureau 2000 undersøgelse Undersøgelsen på skoleområdet blev gennemført efteråret Undersøgelsen bygger på et spørgeskema til alle danske folkeskoler udsendt efter Undervisningsministeriets institutionsregister. Spørgeskemaet blev udsendt til skoler, hvoraf 221 afgav svar. Det giver en svarprocent på 19 i denne undersøgelse. Undersøgelsen til daginstitutionsledere blev iværksat januar 2015 og er p.t. i gang. Resultaterne i dette notat bygger på de første 875 besvarelser, hvilket giver en foreløbig svarprocent på 25.

Frivilligt arbejde på plejehjem

Frivilligt arbejde på plejehjem 12. november 2013 Frivilligt arbejde på plejehjem Frivilligt arbejde er udbredt på landets plejehjem, og der bliver mere og mere af det. Det er nogle af konklusionerne i FOAs undersøgelse af frivillighed

Læs mere

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Frivilligt arbejde. 27. april 2016 27. april 2016 Frivilligt arbejde 4 ud af 10 af FOAs medlemmer svarer, at der udføres frivilligt arbejde på deres arbejdspladser. Det er på niveau med tilsvarende undersøgelser blandt FOAs medlemmer fra

Læs mere

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne & Analyse Oktober 2009 Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde Denne undersøgelse er gennemført blandt FOA-medlemmer tilmeldt forbundets elektroniske medlemspanel, MedlemsPulsen, i perioden

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser FOA Kampagne og Analyse 14.05.13 FOA har i perioden 22.03. 2013 08.04. 2013 gennemført en undersøgelse om udviklingen på FOA-faggruppernes

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer 19. december 2014 Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer Svar indsamlet fra FOA-medlemmer i oktober 2013 viser, at frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem/plejecentre

Læs mere

Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer

Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer Oplevelsen af dokumentation og registrering blandt FOAs medlemmer 5. januar 2015 1 Hovedkonklusioner 1 1 Hovedkonklusioner Tidsforbrug: Et FOA-medlem bruger gennemsnitligt 37 minutter på dokumentation

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

Frivilligt arbejde på plejehjem

Frivilligt arbejde på plejehjem 8. november 2013 Frivilligt arbejde på plejehjem Frivilligt arbejde er udbredt på landets plejehjem, og der bliver mere og mere af det. Det er nogle af konklusionerne i FOAs undersøgelse af frivillighed

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene 4. juni 2015 Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene FOA har i maj 2015 spurgt en række medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren, der arbejder i hjemmeplejen eller på et plejehjem/plejecenter eller

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse 1 Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse Over 8 ud af 10 af FOAs medlemmer mener, at FOA har nogen eller stor indflydelse på løn- og ansættelsesvilkår. Til gengæld

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring FOA Kampagne & Analyse 29. oktober 2009 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besparelser, bad og rengøring Denne undersøgelse er gennemført på forbundets elektroniske medlemspanel i oktober måned

Læs mere

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet 5. marts 2015 Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse, der viste, at hver sjette FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har været udsat for mobning, mens

Læs mere

Ligestilling. 29. april 2015

Ligestilling. 29. april 2015 29. april 2015 Ligestilling FOA har i perioden fra den 19. til 28. januar 2015 gennemført en undersøgelse blandt erhvervsaktive medlemmer af FOAs medlemspanel samt 4.002 tilfældigt udvalgte medlemmer fra

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 8. december 2015 Vold og trusler på arbejdspladsen En tredjedel af FOAs medlemmer er inden for de seneste 12 måneder blevet udsat for trusler om vold på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer

Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer 29. april 2014 Seksuel chikane blandt FOAs medlemmer FOA har i perioden 24. januar 2. februar gennemført en undersøgelse af seksuel chikane på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel. 2.186

Læs mere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 8. juli 2016 FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 3 ud af 4 af FOAs medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø generelt er godt. Hver tiende er til gengæld helt uenige. Det viser

Læs mere

Normeringer og kommunalvalg

Normeringer og kommunalvalg 14. september 2017 Normeringer og kommunalvalg Næsten 3 ud af 4 svarer, at normeringen på deres arbejdsplads påvirker, hvor de vil sætte deres kryds ved det kommende kommunal- og regionsvalg. For 35 procents

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere. 16. marts 2016 Ledelse Ifølge FOAs medlemmer er den vigtigste lederegenskab, at den nærmeste leder har føling med, hvad der rører sig blandt medarbejderne. Det mener 60 procent af FOAs medlemmer. Det viser

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads

Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads FOA Kampagne og Analyse Maj 2011 Det siger medlemmerne af FOA om brugen af vikarer på deres arbejdsplads FOA har i perioden 29. april- 11. maj 2011 gennemført en undersøgelse om brugen af vikarer via forbundets

Læs mere

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte 1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte Denne rapport er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene. 22. januar 2015 Alenearbejde FOA har i perioden fra d. 23. oktober til d. 2. november 2014 gennemført en undersøgelse om alenearbejde blandt erhvervsaktive medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel.

Læs mere

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Samlet set har 85 procent af FOAs medlemmer oplevet, at der er sket forringelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Forringelserne

Læs mere

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer. Alenearbejde blandt FOAs medlemmer Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer 2015. Alle sektorer. 6. november 2015 1 2 Indhold Resumé... 3 Læsevejledning... 3 Hovedkonklusioner...

Læs mere

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen 13. november 2015 Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt 4.524 erhvervsaktive medlemmer af FOAs

Læs mere

Rygning på arbejdspladserne

Rygning på arbejdspladserne 8. november 2016 Rygning på arbejdspladserne FOA har i oktober 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om rygning på arbejdspladsen blandt medlemmerne af forbundets medlemspanel. Målgruppen for undersøgelsen

Læs mere

Ledermedlemmerne er i gennemsnit leder for 42 medarbejdere, og 1 ud af 5 ledermedlemmer er også leder for andre ledere.

Ledermedlemmerne er i gennemsnit leder for 42 medarbejdere, og 1 ud af 5 ledermedlemmer er også leder for andre ledere. 2. december 2015 Lederuddannelse FOA gennemførte i august 2015 en undersøgelse blandt FOA-medlemmer med lederansvar (ledermedlemmer). 2.088 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen, hvoraf 518 medlemmer

Læs mere

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen 6. august 2015 Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen 3 ud af 4 sosu er i ældreplejen arbejder med hverdagsrehabilitering. Halvdelen af medlemmerne oplever, at borgere omfattet af hverdagsrehabilitering

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø. FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø. FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010 Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø FOA Kampagne og Analyse 30. september 2010 1 1 Resumé... 4 2 Indledning... 6 2.1 Formål... 6 2.2 Tidspunkt for undersøgelsen og metode... 6 2.3 Sammenligning

Læs mere

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje 16. april 2015 FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de sidste to

Læs mere

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage 1 Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage FOA har i perioden 1. - 10. november 2013 gennemført en undersøgelse

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Formål

1 Indledning. 1.1 Formål 1 Indledning 1.1 Formål Rapporten hvilken oplevelse FOAs medlemmer har mht. arbejdspres. Data kommer fra undersøgelsen Det siger FOAs medlemmer om deres arbejdsmiljø fra 2010, der belyste arbejdsmiljøet

Læs mere

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene 13. maj 2019 Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene i dag sammenlignet med for to år siden. Det svarer 7 ud af 10 FOA-medlemmer ansatte på

Læs mere

Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger

Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger Analysesektionen 18. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om vikarer, frokostpauser, uddannelse og seniorstillinger FOAs medlemmer i Medlemspulsen er blevet stillet en række spørgsmål om vikarer og om

Læs mere

Fratagelse af opgaver

Fratagelse af opgaver 5. december 2017 Fratagelse af opgaver Mere end hvert fjerde FOA-medlem, der arbejder som SOSU-personale på hospitaler eller i ældreplejen, har inden for de seneste to år fået frataget opgaver, som de

Læs mere

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres 8. oktober 2014 Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres FOA har i perioden den 9. til den 19. maj foretaget en undersøgelse blandt medlemmerne via forbundets elektroniske medlemspanel. 4.782 medlemmer

Læs mere

Erfaring med selvmordstruede borgere

Erfaring med selvmordstruede borgere 20. maj 2019 Erfaring med selvmordstruede borgere Hvert tredje FOA-medlem har oplevet, at der er en eller flere borgere på deres arbejdsplads, der har begået selvmord. Det viser en undersøgelse, som FOA

Læs mere

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende 10. juni 2015 FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende Knap 6 ud af 10 af FOAs medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de sidste to år fået mindre tid til

Læs mere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer. 22. december 2015 Fysisk arbejdsmiljø FOAs medlemmer vurderer, at deres arbejde er mere fysisk hårdt end danske lønmodtagere generelt. Den gennemsnitlige vurdering af, hvor hårdt det fysiske arbejdsmiljø

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 27. november 2017 Vold og trusler på arbejdspladsen Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer har inden for det seneste år været udsat for trusler om vold eller fysisk vold på deres arbejdsplads. Undersøgelsen

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 3. maj 2018 Helbred og sygefravær 2 ud af 3 FOA-medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viser

Læs mere

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden 5. oktober 2015 Brandsikkerheden er nogenlunde i orden FOA har i perioden 20.-31. august 2015 gennemført en medlemsundersøgelse om brandsikkerheden på de arbejdspladser, hvor medlemmerne arbejder. Svarprocenten

Læs mere

Forhold til kolleger og ledelse

Forhold til kolleger og ledelse 16. marts 2016 Forhold til kolleger og ledelse Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og næsten 2 ud af 3 medlemmer oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger.

Læs mere

Arbejde i weekender og på helligdage

Arbejde i weekender og på helligdage 18. juni 2018 Arbejde i weekender og på helligdage 61 procent af FOAs medlemmer arbejder hver tredje weekend eller oftere. Blandt dem med weekendarbejde synes 7 ud af 10, at weekendarbejde går ud over

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Forhold til kolleger. 24. maj 2018 24. maj 2018 Forhold til kolleger Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og flere end 2 ud af 3 oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger. Spørgsmålene blev

Læs mere

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 11. januar 2016 Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 68 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at arbejdsmiljøet generelt er godt på deres arbejdsplads. Det

Læs mere

Skænderier og konflikter

Skænderier og konflikter 11. september 2017 Skænderier og konflikter Hvert fjerde medlem oplever skænderier eller konflikter på arbejdspladsen månedligt eller oftere. Undersøgelsen viser desuden, at skænderier og konflikter påvirker

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede. 31. januar 2017 Ulønnet overarbejde Næsten 4 ud af 10 medlemmer i FOA arbejder mere, end de får betaling for, mindst én gang om ugen. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit medlemspanel.

Læs mere

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Seksuel chikane. 10. marts 2016 10. marts 2016 Seksuel chikane Hvert tiende FOA-medlem har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og handlinger af seksuel karakter (seksuel chikane) i løbet af det sidste år. Det er især unge medlemmer

Læs mere

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse 24. maj 2018 Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse Mere end 5 ud af 6 FOA-medlemmer er glade for at gå på arbejde hver dag. Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse, som FOA har foretaget. Undersøgelsen

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om rygning og rygeregler på deres arbejdsplads, herunder borgeres rygning

Det siger FOAs medlemmer om rygning og rygeregler på deres arbejdsplads, herunder borgeres rygning FOA Kampagne og Analyse Januar 2012 Det siger FOAs medlemmer om rygning og rygeregler på deres arbejdsplads, herunder borgeres rygning FOA har i perioden 6.-12. december 2011 gennemført en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om stress

Det siger FOAs medlemmer om stress FOA Kampagne og Analyse 31. januar 2012 Det siger FOAs medlemmer om stress FOA har i juni 2012 undersøgt medlemmernes arbejdsmiljø, herunder stress. Dette notat belyser, hvor mange af medlemmerne, der

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om frivilligt arbejde

Det siger medlemmer af FOA om frivilligt arbejde FOA Kampagne og Analyse December 2012 Det siger medlemmer af FOA om frivilligt arbejde FOA har i perioden i perioden 6.-13. november 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen. Hovedkonklusioner fra undersøgelsen. FOA Kampagne & Analyse November 2008

Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen. Hovedkonklusioner fra undersøgelsen. FOA Kampagne & Analyse November 2008 FOA Kampagne & Analyse November 2008 Medlemsundersøgelse om frynsegoder på arbejdspladsen FOA har i oktober måned 2008 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om blandt andet frynsegoder via forbundets elektroniske

Læs mere

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer 8. december 2015 Arbejdstid blandt FOAs medlemmer Hvert fjerde medlem af FOA ønsker en anden arbejdstid end de har i dag. Det viser en undersøgelse om arbejdstid, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer.

Læs mere

Vold og arbejdet med demente

Vold og arbejdet med demente 22. december 2016 Vold og arbejdet med demente 45 procent af de ansatte på plejecentre er udsat for vold fra demente mindst én gang om måneden. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om frivilligt socialt arbejde

Det siger FOAs medlemmer om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne og Analyse 12. september 2011 Det siger FOAs medlemmer om frivilligt socialt arbejde FOA har i perioden 22. august til 30. august 2011 gennemført en undersøgelse om FOAmedlemmernes holdninger

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane

Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane FOA Kampagne og Analyse 22. december 2009 Det siger medlemmerne af FOA om vold, mobning og chikane FOA har i perioden 10.-17. december 2009 gennemført en undersøgelse om vold, mobning og chikane via forbundets

Læs mere

Kampagne og Analyse August 2009. Medlemspuls om lokalløn

Kampagne og Analyse August 2009. Medlemspuls om lokalløn Kampagne og Analyse August 2009 Medlemspuls om lokalløn Denne undersøgelse om lokalløn er lavet på baggrund af en rundspørge til medlemmer af FOAs medlemspanel. I alt 3.339 medlemmer modtog skemaet, og

Læs mere

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen 7. november 2014 Velfærdsteknologi FOA har i perioden den 11. til 21. august 2014 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel Medlemspulsen om velfærdsteknologi. Spørgsmålene blev

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler 21. marts 2018 Tekniske hjælpemidler 3 ud af 10 (27 %) af FOAs medlemmer i Social- og Sundhedssektoren, som bruger tekniske hjælpemidler i deres arbejde, anvender ugentligt eller oftere et hjælpemiddel

Læs mere

Julegaver fra arbejdsgiveren

Julegaver fra arbejdsgiveren 8. december 2016 Julegaver fra arbejdsgiveren Mere end hvert andet FOA-medlem plejer at få en julegave fra deres arbejdsgiver. Det er markant flere end i 2007, hvor kun 27 procent svarede dette. Det viser

Læs mere

Mobning. 30. november 2017

Mobning. 30. november 2017 30. november 2017 Mobning Knap hvert fjerde FOA-medlem har inden for de seneste 12 måneder været udsat for mobning. Undersøgelsen viser desuden, at der er sammenhæng mellem mobning og vurderingen af arbejdsmiljøet,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering 23. januar 2014 Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering FOA har i perioden den 7. oktober til den 22. oktober 2013 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel Medlemspulsen.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser

Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA Kampagne og Analyse 19. april 2012 Det siger FOAs medlemmer om spisepauser FOA har i perioden 12. marts til 23. marts gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om spise-/frokostpauser.

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker)

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker) FOA Kampagne og Analyse April 2013 Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker) FOA har i perioden 22. marts - 8. april

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 27. november 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA Kampagne og Analyse 3. maj 2012 Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA har i perioden 28. november 2011 til 5.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge Juli 2011 FOA undersøgte i juni 2011 medlemmernes oplevelse af arbejdet med psykisk syge og deres oplevelse udviklingen

Læs mere

Sygefravær og sygenærvær

Sygefravær og sygenærvær 3. september 2018 Sygefravær og sygenærvær 80 procent af FOAs medlemmer er inden for det seneste år taget på arbejde, selvom de var syge. Den primære grund er hensynet til kollegerne. I forlængelse af

Læs mere

Kampagne og analyse 21. juni 2011. Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen

Kampagne og analyse 21. juni 2011. Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen Kampagne og analyse 21. juni 2011 Det siger FOAs medlemmer om besparelser på ældreplejen FOA undersøgte i perioden fra 27. maj til 7. juni 2011, hvilke besparelser medlemmerne oplever i ældreplejen. Undersøgelsen

Læs mere

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren 8. januar 2015 Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren I perioden fra 23. oktober til 2. november gennemførte FOA en undersøgelse via det elektroniske medlemspanel om balancen mellem arbejde

Læs mere

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA Kampagne og Analyse 14. juni 2012 Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA har i perioden 15.-29. marts 2012 gennemført en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Demente i ældreplejen

Demente i ældreplejen 24. september 2014 Demente i ældreplejen FOA har i perioden fra den 11. til den 22. september gennemført en undersøgelse blandt 786 medlemmer i ældreplejen om deres arbejde med demente. Kun medlemmer af

Læs mere

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde FOA Kampagne og Analyse 21. april 2009 Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde Forbundet har i perioden 1.-14. april 2009 gennemført en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser. 11. november 2014 Pauser FOA har i perioden fra d. 11. til d. 22. september 2014 gennemført en undersøgelse om især mindre pauser i arbejdstiden via FOAs elektroniske medlemspanel dagplejerne i panelet

Læs mere

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Ytringsfrihed på arbejdspladsen 5. marts 2014 Ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA har i perioden 24. januar 2. februar 2014 gennemført en undersøgelse af ytringsfrihed på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel. 2.186

Læs mere

Arbejde i julen og nytåret

Arbejde i julen og nytåret 21. december 2016 Arbejde i julen og nytåret I perioden 25. november til 6. december 2016 har FOA gennemført en undersøgelse af, hvor meget medlemmerne arbejder i julen og nytåret. Spørgsmålene blev stillet

Læs mere

Samarbejde med pårørende

Samarbejde med pårørende 23. juni 2017 Samarbejde med pårørende Ansatte i ældreplejen oplever generelt et godt samarbejde med de pårørende til de ældre. Ikke desto mindre oplever flere end hver tiende dog mindst en gang om ugen

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 14. marts 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med 2012,

Læs mere

Mange oplever færre magtanvendelser

Mange oplever færre magtanvendelser 30. april 2015 Mange oplever færre magtanvendelser En fjerdedel af sosu erne i FOA oplever færre magtanvendelser på deres arbejdsplads nu end for et år siden. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget

Læs mere

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen. 8. juli 2016 Arbejdstid 1 ud af 3 af FOAs medlemmer har ikke fast dagarbejde, men arbejder enten med skiftende arbejdstider eller har fast aften- eller natarbejde. Det viser en undersøgelse, som FOA har

Læs mere

Overvågning. 18. juni 2018

Overvågning. 18. juni 2018 18. juni 2018 Overvågning Hver syvende af FOAs medlemmer har oplevet at blive overvåget på deres arbejdsplads. Mange oplever overvågningen som krænkende samt uden fagligt formål, og den giver ikke de ansatte

Læs mere

Faglig kritik og sparring

Faglig kritik og sparring 15. august 2019 Faglig kritik og sparring Næsten hvert tredje medlem får aldrig faglig kritik for deres arbejde af deres leder, og 40 procent af medlemmerne får sjældent den nødvendige ros og anerkendelse

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Forebyggelseskultur på arbejdspladser 27. juli 2016 Forebyggelseskultur på arbejdspladser 67 procent af FOAs medlemmer har mange tunge løft/forflytninger i deres arbejde, og halvdelen af medlemmerne har været begrænset i deres arbejde på grund

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser

Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser Det siger medlemmerne af FOA om udviklingen på deres arbejdspladser FOA Kampagne og Analyse 21.05.13 FOA har i perioden 22.03. 2013 08.04. 2013 gennemført en undersøgelse om udviklingen på FOA-faggruppernes

Læs mere

Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd

Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd Det siger medlemmerne om FOAs Ti bud på velfærd FOA Kampagne og Analyse 29. januar 2010 FOA har i perioden 15.-25. januar 2010 gennemført en undersøgelse om medlemmernes holdning til Ti bud på velfærd

Læs mere

Brugen af bleer i ældreplejen

Brugen af bleer i ældreplejen 11. december 2015 Brugen af bleer i ældreplejen 31 procent af FOAs medlemmer på plejecentre oplever én gang om ugen eller oftere, at en beboer må bruge bleen, fordi der ikke er tid til at hjælpe vedkommende

Læs mere