7) Praktik forventningsafstemning (Bilag: oplæg fra Områdestudienævnet til forventningsafstemning i forbindelse med praktik)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "7) Praktik forventningsafstemning (Bilag: oplæg fra Områdestudienævnet til forventningsafstemning i forbindelse med praktik)"

Transkript

1 Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 30. juni 2015, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Dato: 12. august ) Meddelelser 2) Orientering om oprettede/aflyste valgfag for efteråret 2015 (Bilag: oversigt over valgfag på HA og cand.merc.) 3) Drøftelse af datarapporter (1-årig uddannelsesevaluering) (Bilag: datarapporter for HA, cand.merc. og cand.merc.aud.) Direkte tlf.: chs@au.dk Ref./chs Side 1/9 4) Forslag til profilfag på HA tysk (Bilag: notat af 23. juni 2015) 5) Ændring af eksamensform i faget Organisationsadfærd - HA/BSc (Bilag: notat af 23. juni 2015) 6) Snydemuligheder ved eksamen og kontrol heraf 7) Praktik forventningsafstemning (Bilag: oplæg fra Områdestudienævnet til forventningsafstemning i forbindelse med praktik) 8) Eventuelt Til stede Lektor Erik Strøjer Madsen Lektor Christian Waldstrøm

2 Professor Anders Grosen Cand.merc.-studerende, Morten Schottmann Svendsen HA-studerende Kim Byrialsen Hovgaard BSc-studerende, Auguste Ciuksaite Side 2/9 Fraværende med afbud Lektor Liselotte Madsen Lektor Lars Esbjerg Lektor Inger Mørch Hauge BSc-studerende Mette Thorborg Zederkof HA-studerende Joachim Krogstrup Mikkelsen Cand.merc.-studerende Christian Pilgaard Desuden deltog Kathrine Raagaard Nielsen, Vejledning og studieinformation Ida Ravn Eriksen, Uddannelseskvalitet og studienævnsbetjening Janne Højris Olesen, Uddannelseskvalitet og studienævnsbetjening Charlotte Bak Svendsen, Uddannelseskvalitet og studienævnsbetjening Punkt 1: Meddelelser a) Uddannelsesstrategiske midler for 2015 Af de 22 mio. kr. AU s bestyrelse har bevilget den 30. april 2015 til uddannelsesstrategi i 2015, har HA og cand.merc.-studierne modtaget kr. til en mentorordning på HA samt kr. til kurser i akademisk skrivning for både HA- og cand.merc.-studerende. b) Studiepaneler Der vil blive etableret et fælles studiepanel for HA, cand.merc., cand.merc.aud. og ITKO. Panelet vil bestå af 21 medlemmer, heraf 8 medlemmer fra hvert af de to hovedinstitutter, 1 medlem fra Juridisk Institut, 2 medlemmer fra AU Herning samt studienævnets for- og næstformand. Medlemmerne udpeges af institutlederne for en periode af 3 år, som følger studienævnets valgperiode. Formanden for studienævnet er formand for studiepanelet, men formen afhænger af den nye dekans oplæg. Formanden er positiv over for studiepanelerne, da flere undervisere vil blive engageret i undervisningen/uddannelserne. c) Principper for eksamens- og undervisningsplanlægning Områdestudienævnet har godkendt principper for planlægning af undervisning og eksamen ved Aarhus BSS. Principperne blev omdelt til studienævnets medlemmer. Principperne bygger på den nuværende praksis på de erhvervsøkonomiske studier med et fladt skema med undervisning fra 8.00 til mandag-fredag og fra 8.00 til fredag, og fastlægger, hvornår der kan gøres undtagelser herfra.

3 Principperne bliver tilgængelige for de studerende på studieportalen. Side 3/9 d) Undervisningsevaluering Der er ved at blive udviklet et nyt fælles undervisningsevalueringssystem for Aarhus BSS. Der vil i alt være 30 spørgsmål, heraf er 20 spørgsmål fælles for alle studerende på Aarhus BSS, og 10 fagrelevante spørgsmål kan tilvælges af den enkelte underviser. Systemet forventes at kunne bruges fra efteråret 2015 og skal køre i Blackboard. e) Specialepraksis Dekanatet har på møde den 30. april 2015 drøftet praksis for afvikling af kandidatspecialer efter fremdriftsreformens ikrafttræden som følge af igangværende drøftelser i Universitetsledelsen og på basis af input om praksis herfor vedtaget i studienævnene. Dekanatet har besluttet, at de studerende skal tildeles vejledere senest 6 måneder før afleveringsfristen (ved aflevering den 1. juni skal vejleder være tildelt pr. 1. december), således at der er mulighed for at påbegynde kandidatspecialet 1. december. Dekanatet stiller ikke krav til, hvornår der skal være vejledning i december/januar, det er op til institutterne/studienævnene rent fagligt at vurdere tilrettelæggelsen af vejledning i specialeforløbet. Der vil blive etableret en elektronisk tilmeldingsblanket, hvor de studerende senest 1. december skal registrere deres godkendte emne og vejleder. Studerende, som ikke overholder denne frist, vil blive kontaktet i løbet af december med henblik på tildeling af vejleder. Det fremgår desuden af dekanatets skrivelse, at specialer, der vægter 60 ECTS, ikke er aktuelt for kandidatuddannelser ved Aarhus BSS, men kan dog indføres i særlige tilfælde. Som hovedregel er 3. semester forbeholdt til mobilitetsvindue, og specialer af højere ECTS vægt bør ikke hindre denne mulighed for en større gruppe af studerende. Formanden for studienævnet vil dog være åben over for specifikke forslag fra institutterne til 60 ECTS-forløb, som kombinerer valgfag og specialeforløbet. f) Etablering af ekstra reeksamensmulighed i august på HA 1. semester Studienævnet besluttede på mødet den 27. april 2015 at etablere en ekstra eksamensmulighed i august i prøverne på HA/BSc-uddannelsens 1. semester (Aarhus). Det har dog vist sig, at der ikke har været så mange tilmeldinger til den ekstra reeksamensmulighed. 13 studerende har tilmeldt sig regnskab, 14 studerende til matematik, 32 studerende til statistik og 1 studerende i organisation. Det skal derfor overvejes, om muligheden skal gentages. Efter en kort diskussion besluttede studienævnet også at udbyde den ekstra reeksamensmulighed i august Der skal informeres bedre og bredere om muligheden i 2016, da dette vurderes at være årsagen til det lave tilmeldingstal for g) HD-studerendes adgang til cand.merc. For at sikre en bred erhvervsøkonomisk baggrund skal studerende med diplomuddannelsen HD pt. supplere med 20 ECTS HA-fag for at kunne optages på cand.merc.

4 Fagene kan både tages før studiestart samt sideløbende med kandidatuddannelsens 1. og 2. semester. Som følge af fremdriftsreformen kan der fra studiestart 2016 ikke længere kræves supplerende kurser for optagelse på cand.merc. Studerende, som allerede har bestået suppleringsprøver, kan dog optages pr. 1. september 2016, men der er ikke mulighed for at supplere sideløbende med 1. og 2. semester efter 1. september Side 4/9 Formanden har efter drøftelse med studielederen for HD besluttet, at HD-studerende i deres HD-uddannelse tager valgfag, der giver dem den fornødne faglige bredde i deres adgangsgrundlag, hvorefter de kan optages direkte på baggrund af deres HDuddannelse. Der er 2 x 5 ECTS valgfag på HD 2.del, som skal tages inden for de fagområder, som ligger uden for HD-uddannelsens specifikke speciale. Punkt 2: Orientering om oprettede/aflyste valgfag for efteråret 2015 Formanden orienterede med baggrund i de udsendte oversigter over valgfag på HA og cand.merc., at alle valgfag er blevet oprettet, dog med undtagelse af et enkelt valgfag på cand.merc., som blev aflyst på grund af manglende lærerdækning. Punkt 3: Drøftelse af datarapporter (1-årig uddannelsesevaluering) Som led i institutionsakkrediteringen og kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet skal alle uddannelser gennemgås en gang årligt. Formålet er bl.a. at sikre et systematisk eftersyn af uddannelserne med henblik på at afklare, hvilke indsatsområder der skal arbejdes med fremadrettet. Formanden oplyste desuden, at de erhvervsøkonomiske uddannelser er udtaget til den 5-årige uddannelsesevaluering i ITKO Formanden oplyste, at der på ITKO var afholdt årligt statusmøde d. 8. juni Foruden formanden deltog prodekan for uddannelse, Peder Østergaard; linjekoordinator for ITKO, Sune Dueholm Müller; linjesekretæren Karin Hørup samt en studenterrepræsentant fra uddannelsen. Desuden deltog Charlotte Bak Svendsen. Datarapporten for ITKO blev udsendt til skriftlig høring i studienævnet i starten af juni uden indkommende bemærkninger. Det blev på statusmødet besluttet at have fokus på følgende forhold på ITKO: Adgangsbegrænsning Der er fra og med 2016 varslet adgangsbegrænsning på uddannelsen. Dette skyldes bl.a., at der i fremtiden vil være dimensionering på nogle af de uddannelser, som optager studerende med samme adgangsgrundlag, hvorfor dette kan medføre en stigning i antallet af ansøgere til cand.it. Man ønsker fortsat at udbyde it-varianten til 20-25% af ansøgerne. Både af hensynet til it-bachelorer, som på cand.it. opnår en forretningsorienteret overbygning på sine it-kompetencer samt for at bidrage med forskellige kompetencer i gruppearbejdet mv. på uddannelsen.

5 Ledighedstal Det gennemsnitlige ledighedstal for de seneste 5 år er på 9,1%, hvilket er højere end det samlede landsgennemsnit, men dog lavere end på sammenlignelige uddannelser. Der vil ydermere være fokus på ledigheden, såfremt optaget stiger. Side 5/9 VIP/DVIP Der er allerede fokus på at nedbringe VIP/DVIP-ratioen. Udveksling og praktik Der vil være fokus på at skabe et mere fleksibelt 3. semester, som giver studerende mulighed for at tage fag/forløb i udlandet og mulighed for at tage i praktik. HA/cand.merc./cand.merc.aud. Som bilag til punktet var der udsendt en samlet datarapport for henholdsvis HA/BSc samt en samlet datarapport for cand.merc. og cand.merc.aud. Derudover havde formanden udarbejdet en oversigt over resultaterne på de 12 cand.merc.-linjer. Formanden oplyste, at der forinden det årlige møde havde været afholdt formøde med alle linjekoordinatorerne på cand.merc. Det årlige statusmøde blev afholdt onsdag d. 24. juni Foruden formanden deltog prodekan for uddannelse, Peder Østergaard; HA/cand.merc.-koordinatorerne Anders Grosen, Morten Rask og Inger Mørch Hauge; cand.merc.aud.-koordinator Frank Thinggaard samt Morten Svendsen og Joachim Krogstrup Mikkelsen som studenterrepræsentant for hhv. cand.merc. og HA. Desuden deltog Janne Højris Olsen og Charlotte Bak Svendsen. Det blev besluttet, at HA for fremtiden opsplittes, således at der gøres status for hhv. den dansksprogede HA, den engelsksprogede BSc samt samlet for HA og BSc ved AU Herning. Det har efterfølgende vist sig, at det systemteknisk ikke er muligt at lave denne opdeling. Det blev desuden besluttet, at der ved den 5-årige uddannelsesevaluering kigges på cand.merc. samlet. Mens der ved det årlige statusmøde gøres status for hver enkelt cand.merc.-linje, da det vil være interessant at se udviklingen for hver linje. Det ser overordnet rigtigt fint ud på HA og cand.merc./cand.merc.aud. Der var på statusmødet fokus på følgende forhold på HA: Frafaldet er på 21,9%, mens et rimeligt frafald vurderes at ligge på 20%. Der blev fra optaget 2014 indført en regel om, at studerende skal bestå alle fag. Dette vurderes at ville øge frafaldsprocenten. Studienævnet drøftede årsagen til frafaldet samt hvorvidt frafaldet kan siges at være udtryk for kvaliteten i uddannelsen. Studienævnet vil i løbet af efteråret på baggrund af yderligere data se nærmere på årsagen til frafaldet.

6 Antal optjente ECTS virker uforholdsmæssigt højt, og det undrer også, at internationale studerende optjener flere ECTS end danske studerende. Klaus Mors kontaktes herom. Side 6/9 Målsætningen er, at de enkelte fag skal opnå 3,5 for at have et tilfredsstillende gennemsnitligt udbytte. Det overvejes, om der i stedet skal laves en overordnet målsætning på undervisningsevaluering, også på cand.merc./cand.merc.aud./itko. Desuden bør svarprocent angives i datarapporterne, da der er nogle evalueringer, hvor resultaterne er opnået på baggrund af få studerende. Der var på statusmødet fokus på følgende forhold på cand.merc.aud.: Det gennemsnitlige antal optjente ECTS pr. semester, som er 22,8 ECTS, hvilket i høj grad skyldes, at en stor del af de studerende har taget uddannelsen på deltid. Det forventes, at fremdriftsreformen og oprettelsen af deltidsuddannelsen på cand.merc.aud. vil have en positiv virkning på optjente ECTS ed en deraf følgende stigning. Kun 61% af de studerende føler sig som en del af et fagligt fællesskab. Dette kan til dels skyldes, at undervisningen ligger i universitetsparken og ikke på Fuglesangs Alle. Det kan også skyldes, at der er en stor del af de studerende, som har fuldtidsarbejde ved siden af studierne. Der var på statusmødet fokus på følgende forhold på cand.merc.: Generelt set er antal optjente ECTS for internationale full degree studerende lidt lavere end for de danske studerende. Vi forventer generelt, at dette tal bliver højere efter fremdriftsreformen. Finance og International Economic Consulting: begge linjer har en endnu lavere grad af optjente ECTS for international studerende. Innovation Management: har et højt frafald for det senest målte år. Da det er en lille linje, kan forholdsvis få studerende, som stopper på studiet, medføre et højt frafald. Der har ikke været et tilsvarende højt frafald de øvrige år, hvorfor der ikke gøres yderligere. Marketing and Business Innovation, AU Herning: linjen har et frafald på 25% for det målte år (årgang 2011). Tendensen vurderes ikke at være fortsat på de følgende årgange. Linjen har desuden en lav andel, som føler sig som en del af et fagligt fællesskab, hvilket kan skyldes, at der er mange studerende, som bor i Århus samt at mange studerende er ude i virksomheder i forbindelse med praktikophold og Company Project.

7 I dimittendundersøgelserne opgøres ledighedstallet separat for hver cand.merc.-linje. Der var stemning for at inddrage disse ledighedstal i den årlige status, da der kan være stor forskel fra linje til linje. Side 7/9 Punkt 4: Forslag til profilfag på HA tysk Formanden gennemgik det med dagsordenen udsendte bilag. På grund af et adgangskrav om tysk på gymnasialt b-niveau blev HA - toningen med tysk til og med optag 2014 udbudt som selvstændig uddannelse i KOT. For studerende indskrevet på uddannelsen i 2014 skal toningsfagene/specialiseringsfagene gennemføres efter den model, som er vedtaget for profiler på HA-uddannelsen. Studerende indskrevet på HA-tysk i 2014 skal ved indgangen til 5. semester således vælge valgfag af et omfang på 20 til 30 ECTS inden for fagområdet tysk. BCOM har foreslået to fag, der i forskellige kombinationer og varianter kan tilbydes som profilfag i efterårssemestret De foreslåede fag Analyse af tyske virksomhedstekster (10 ECTS) og International Markedskommunikation (15 ECTS) udbydes allerede som obligatoriske fag på BA i virksomhedskommunikation på henholdsvis 1. og 5. semester. BCOM har endvidere foreslået, at de studerende får mulighed for at vælge mellem 3 modeller, hvori profilfagene indgår med 20, 25 eller 30 ECTS. I 2 af de nævnte 3 modeller udskiftes den ordinære prøve i faget markedskommunikation med en projektopgave. Herudover kan de studerende vælge udveksling med minimum 20 ECTS inden for tysk virksomhedskommunikation. Formanden tilkendegav, at han var betænkelig ved de 2 modeller, hvor den ordinære prøve i faget markedskommunikation udskiftes med en projektopgave og foreslog, at ordningen i stedet for en projektopgave omfattede et profilseminar til 5 ECTS. Ordningen ville dermed passe ind i den struktur som studienævnet tidligere har vedtaget for HA, og samtidig vil de opnåede kvalifikationer i seminaret blive mere synlige, da de vil optræde selvstændigt på de studerendes eksamensbevis. Studienævnet ønsker derfor i stedet overvejer at give de studerende valget mellem nedenstående modeller 1. International Markedskommunikation (15 ECTS) + Analyse af tyske virksomhedstekster(10 ECTS), i alt 25 ECTS 2. International Markedskommunikation (15 ECTS) + Analyse af tyske virksomhedstekster(10 ECTS) + projektopgaveprofilseminar (5 ECTS), i alt 30 ECTS 3. International Markedskommunikation (15 ECTS) + projektopgaveprofilseminar (5ECTS), i alt 20 ECTS 4. Udveksling med minimum 20 ECTS inden for tysk virksomhedskommunikation

8 Formandens forslag forelægges instituttet. Endelig beslutning om profilfag på HA - tysk træffes på et møde i løbet af efterårssemestret i forbindelse med drøftelser af fagudbuddet for efterårssemestret Side 8/9 Punkt 5: Ændring af eksamensform i faget Organisationsadfærd - HA/BSc (Bilag: notat af 23. juni 2015) Institut for Virksomhedsledelse har ansøgt studienævnet om godkendelse til at ændre eksamensformen i organisationsadfærd fra en 8 timers hjemmeopgave til en 6 timers hjemmeopgave alternativt en 6 timers skriftlig stedprøve. Formanden udtrykte betænkelighed ved at godkende såvel hjemmeopgaver af mindre end 8 timers varighed som stedprøver af en varighed på 6 timer. Studienævnet delte formanden betænkelighed ved instituttets forslag. Der var dog bred enighed om, at skriftlige stedprøver af 5 6 timers varighed kan forsvares, hvis der er tale om casebaserede prøver. På formandens forslag besluttede studienævnet, at prøveformen i organisationsadfærd/organisational Behaviour med virkning fra efterårssemestret 2015 ændres fra 8 timers hjemmeopgave til 4 timers skriftlig stedprøve. Efter dialog med fagansvarlige har formanden på studienævnets vegne efterfølgende godkendt, at den skriftlige stedprøve er 6 timer, begrundet i at det er en casebaseret opgave. Punkt 6: Snydemuligheder ved eksamen og kontrol heraf Da der på nuværende tidspunkt er forskellig praksis for brug af URKUND ved Institut for Økonomi og Institut for Virksomhedsledelse, havde Institut for Virksomhedsledelse fremsat et ønske om, at studienævnet beslutter at have en ensartet praksis om, at alle bachelorprojekter og specialer skal tjekkes i URKUND fra efteråret Dette vil forventeligt ske fra foråret 2016, da bachelorprojekter og specialer fra skal afleveres i det Wiseflow og derfor automatisk bliver tjekket som alle øvrige eksamensbesvarelser. Christian Waldstrøm orienterer om, at der i forbindelse med studiestart bliver iværksat en kampagne rettet mod studerende (særligt ikke-danske) om snyd og plagiering. Studienævnet anbefaler, at alle bachelorprojekter og specialer fremadrettet tjekkes i URKUND.

9 Punkt 7: Praktik - forventningsafstemning Formanden præsenterede kort baggrunden for dokumentet om forventningsafstemning i forbindelse med praktik, som på møde den 15. maj 2015 blev godkendt af Områdestudienævnene. De enkelte fagstudienævn blev opfordret til at uddybe de konkrete forventninger lokalt og sikre kendskab til disse blandt de relevante interessenter. I det udsendte dokument er det allerede udspecificeret, hvad en praktikant fra cand.merc.-studiet, kan. Side 9/9 Studienævnet godkendte med få rettelser dokumentet, som vil blive lagt på studieportalen. Der vil desuden i løbet af efteråret blive kigget på alternative praktikforløb, eksempelvis inden for entrepreneurship foranlediget af en konkret forespørgsel. Punkt 8: Eventuelt HA-studerende, som på deres udvekslingsophold ikke har kunnet finde et fag, som ækvivalerer Seminar i marketing, skal tage faget på deres 6. semester sideløbende med bachelorprojektet. Studenterrepræsentanterne foreslog, at seminaret i modsætning til nu bliver placeret så tidligt som muligt i semestret. Christian Waldstrøm vil bringe dette ønske med tilbage til instituttet. Studenterrepræsentanterne ønskede at få beskrevet processen fra en eksamensopgave udarbejdes på instituttet og til eksamensopgaven modtages af de studerende via Wiseflow. Christian Waldstrøm gennemgik processen, og Anders Grosen supplerede i forhold til eksamensopgaver på Institut for Økonomi. Det blev besluttet, at deltagerne på det næste evalueringsmøde på HA er Anders Grosen, Christian Waldstrøm, Morten Svendsen samt formanden. Det blev besluttet, at der skal arbejdes mere med kvalifikationsbeskrivelserne for at sikre kvaliteten i kurserne, herunder at udfase karakterbeskrivelserne 02 og 12. Venlig hilsen Erik Strøjer Madsen Formanden for fagstudienævnet Janne Højris Olesen Charlotte Bak Svendsen Referenter

Det juridiske Fagstudienævn 26. november 2015

Det juridiske Fagstudienævn 26. november 2015 Referat af 8. møde i Det juridiske Fagstudienævn Tid: 2. november 2015 kl 13.00-15.00 Sted: Bygning 1410, lokale 147 Til stede: Professor Per Andersen (studieleder og formand) Professor Torsten Iversen

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Mandag d. 27. april, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102.

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Mandag d. 27. april, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102. Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Mandag d. 27. april, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak Svendsen 1) Meddelelser

Læs mere

Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 8. marts 2016, kl. 8:15 til 9:45. Sted: K102. Dagsorden.

Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 8. marts 2016, kl. 8:15 til 9:45. Sted: K102. Dagsorden. Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 8. marts 2016, kl. 8:15 til 9:45. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Studienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak Svendsen

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 8 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 8 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 8 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: onsdag den 30. november 2016, kl. 14:00 til 16:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Godkendelse

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Fredag den 15. april 2016, kl. 10:00 til 11:30. Sted: K101 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Godkendelse

Læs mere

Referat af møde nr. 6 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Dagsorden Meddelelser Studiestartsprøve på HA

Referat af møde nr. 6 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Dagsorden Meddelelser Studiestartsprøve på HA Referat af møde nr. 6 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Mandag den 14. december 2015, kl. 12:30 til 14:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Studienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak Svendsen

Læs mere

2) Orientering om status for eksamenssnyd samt nedsættelse af udvalg, herunder diskussion om take home eksaminer og eksamenssnyd

2) Orientering om status for eksamenssnyd samt nedsættelse af udvalg, herunder diskussion om take home eksaminer og eksamenssnyd Referat af møde nr. 16 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 28. oktober 2014, kl. 12:00 til 14:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 5 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: torsdag den 23. juni 2016, kl. 13:00 til 14:30.

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 5 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: torsdag den 23. juni 2016, kl. 13:00 til 14:30. Referat af møde nr. 5 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Tid: torsdag den 23. juni 2016, kl. 13:00 til 14:30. Sted: 1325 240 (Bartholins Allé) Dagsorden: 1) Meddelelser 2) Årlig status for ITKO 3) Omprøve

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af konstituerende møde i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af konstituerende møde i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af konstituerende møde i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: mandag den 6. februar 2017, kl. 9:15 til 11:15. Sted: K102 Dagsorden 1) Orientering om studienævnets

Læs mere

Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Dagsorden 1) Meddelelser 2) Eksamenssprog på cand.merc.

Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Dagsorden 1) Meddelelser 2) Eksamenssprog på cand.merc. Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 3. november 2015, kl. 12:30 til 14:00. Sted: K101 Dagsorden 1) Meddelelser Studienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak Svendsen

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

1) Meddelelser (bilag vedr. aflyste og oprettede valgfag på bachelor og på cand.merc. for foråret 2014)

1) Meddelelser (bilag vedr. aflyste og oprettede valgfag på bachelor og på cand.merc. for foråret 2014) Referat af møde nr. 11 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 3. december 2013, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K101 Dagsorden 1) Meddelelser (bilag vedr. aflyste og oprettede valgfag på bachelor

Læs mere

Der indkaldes herved til møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 13. september 2016, kl. 14:00 til 16:00.

Der indkaldes herved til møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 13. september 2016, kl. 14:00 til 16:00. Der indkaldes herved til møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 13. september 2016, kl. 14:00 til 16:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Studienævnet for Erhvervsøkonomi

Læs mere

Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 18. april 2016, kl. 13-15 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 18. april 2016, kl. 13-15 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 18. april 2016, kl. 13-15 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen (studieleder

Læs mere

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding

Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding Bilag til Studieordning for kandidatuddannelse i revision, cand.merc.aud. deltidsuddannelse Faglige profil Kolding Fra og med 1 af 10 Dette dokument er et bilag, tilknyttet studieordningen for kandidatuddannelsen

Læs mere

5) Undervisningsevaluering efteråret 2013 (bilag: rapport for bachelor og kandidat)

5) Undervisningsevaluering efteråret 2013 (bilag: rapport for bachelor og kandidat) Referat af møde nr. 12 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Tirsdag den 28. februar 2014, kl. 12:00 til 14:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak

Læs mere

Der indkaldes herved til møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Der indkaldes herved til møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Der indkaldes herved til møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Fredag den 14. oktober 2016, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K101 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Godkendelse af delegationsskrivelse

Læs mere

Tilstede: Afbud: Uden afbud Dagsorden

Tilstede: Afbud: Uden afbud Dagsorden Referat fra studienævnsmødet den 21. November 2011 Tilstede: Henrik Fladkjær, Mads Abrahamsen, Joa Rosholm Mark, Tobias Gotfredsen, Erling Jensen og John Kuada, Afbud: Uden afbud: Dagsorden 1. Godkendelse

Læs mere

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1år Studieordning. STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1år Studieordning STUDIEORDNING for det etårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr. 1204 af

Læs mere

Deltagere studerende: Cecilie Rud Budtz, Thomas Kristian Hansen, Gunvor Dichmann Thyssen, Lena Bindesbøl

Deltagere studerende: Cecilie Rud Budtz, Thomas Kristian Hansen, Gunvor Dichmann Thyssen, Lena Bindesbøl Møde den: 25. august 2015, kl. 8.15-10.15 Aarhus 1611-121B Emdrup indgang B8, lokale B274 Møde i Studienævnet for Sundhedsvidenskab REFERAT Deltagere VIP: Cecilia Ramlau-Hansen, Kirsten Frederiksen, Kirsten

Læs mere

Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi.

Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: onsdag den 27. juni 2018, kl. 8:15 til 10:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fra formanden o Oversigt

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 14. juni 2011

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 14. juni 2011 STUDIENÆVN FOR ERHVERVSØKONOMI 16. juni 2011 Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 14. juni 2011 Tilstedeværende: Per Servais (formand), Mogens Nielsen, Jan Møller Jensen, Anders Steffen,

Læs mere

Deltagere studerende: Eva Aakjær og Karin Rosenkilde, Pernille Lundsgaard og Mads Filtenborg

Deltagere studerende: Eva Aakjær og Karin Rosenkilde, Pernille Lundsgaard og Mads Filtenborg Møde den: 19. marts 2015, kl. 11.00 13.00 Bygning 1264, lokale 220 Studienævnsmøde Folkesundhedsvidenskab REFERAT Deltagere VIP: Morten Frydenberg og Helle Terkildsen Maindal Deltagere studerende: Eva

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 7 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 5. december 2017, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Indstilling

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: mandag den 1. maj 2017, kl. 9:00 til 11:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Konvertering af

Læs mere

Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 24. marts 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 24. marts 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 3. møde i Det Juridiske Fagstudienævn 2017 Tid: 24. marts 2017, kl. 10-11 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen

Læs mere

b. Godkendelse af principper for profiler på HA/BSc (Bilag: Indstilling - eftersendes)

b. Godkendelse af principper for profiler på HA/BSc (Bilag: Indstilling - eftersendes) Referat af møde nr. 14 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Mandag den 26. maj 2014, kl. 13:00 til 15:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Ny struktur HA/BSc a. Godkendelse af kursusbeskrivelser,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 15 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 11. september 2014, kl. 13:00 til 15:00.

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 15 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 11. september 2014, kl. 13:00 til 15:00. Referat af møde nr. 15 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 11. september 2014, kl. 13:00 til 15:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte

Læs mere

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne

Bekendtgørelse om adgangskursus og adgangseksamen til ingeniøruddannelserne BEK nr 364 af 17/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juli 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

RAPPORT OM FEEDBACK FRA STUDENTERRÅDET. Indledning. Cases

RAPPORT OM FEEDBACK FRA STUDENTERRÅDET. Indledning. Cases RAPPORT OM FEEDBACK FRA STUDENTERRÅDET Indledning Studenterrådet ved Københavns Universitet har sat fokus på uddannelseskvalitet. Samtidigt har Københavns Universitet sat en proces i gang, som skal munde

Læs mere

Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481

Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481 DET PSYKOLOGISKE STUDIENÆVN, AARHUS UNIVERSITET Referat af møde i Det psykologiske Studienævn torsdag den 17. marts 2005, kl. 09.15 i mødelokale 424, bygning 1481 Til stede: I. Preben Bertelsen, Henrik

Læs mere

10) Sagsbehandling: Godkendelse af fælles principper for barsel Godkendelse af fælles praksis for særlige vilkår til eksamen grundet amning

10) Sagsbehandling: Godkendelse af fælles principper for barsel Godkendelse af fælles praksis for særlige vilkår til eksamen grundet amning Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 5 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: fredag den 22. september 2017, kl. 8:15 til 10:15 Sted: 2632-L242 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Orientering

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 6 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: onsdag den 1. november 2017, kl. 9:15 til 11:15 Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Drøftelse om

Læs mere

Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Psykologi

Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Psykologi Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Psykologi Tid: Torsdag den 7. maj 2015 kl. 13.15 Sted: Bygn. 1350, lokale 314 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk M Ø D E R E F E R A T 1. JULI 2015 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk

Læs mere

Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 5 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi.

Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 5 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 5 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 11. september 2018, kl. 8:15 til 10:00. Sted: K101 Dagsorden 1) Meddelelser Fra formanden o Dispensationspraksis

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 24. april 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102.

Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 24. april 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 3 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 24. april 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Datapakker til 1-årig

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 17 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 4. december 2014, kl. 10:00 til 12:00.

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 17 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 4. december 2014, kl. 10:00 til 12:00. Referat af møde nr. 17 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Torsdag den 4. december 2014, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Status for kandidatstudieordninger 2015 3) Dispensationssag

Læs mere

Referat af 5. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 20. juni 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 5. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 20. juni 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 5. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 20. juni 2016, kl. 13-15 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen (studieleder

Læs mere

Referat af 4. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 19. maj 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 4. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 19. maj 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 4. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 19. maj 2016, kl. 10-12 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen (studieleder

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere

ENDELIGT GODKENDT OFFENTLIGT REFERAT STUDIENÆVNET FOR DANSK, ENGELSK OG DESIGN, KOLDING

ENDELIGT GODKENDT OFFENTLIGT REFERAT STUDIENÆVNET FOR DANSK, ENGELSK OG DESIGN, KOLDING ENDELIGT GODKENDT OFFENTLIGT REFERAT STUDIENÆVNET FOR DANSK, ENGELSK OG DESIGN, KOLDING Mødenr.: 10-2012 Dato: 14. november 2012 Sted: Kolding, lokale K 2.51 Mødet påbegyndt kl.: 09.30 Mødet afsluttet

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES

AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES Det Erhvervsøkonomiske Kandidatstudienævn Referat af møde nr. 6 i Det Erhvervsøkonomiske Kandidatstudienævn. Tid: Tirsdag d. 1. november 2011 kl. 9.00 til 11.00 Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Studiemiljøundersøgelse

Læs mere

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi.

Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: torsdag den 1. juni 2017, kl. 12:15 til 14:00 Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser 2) Godkendelse af

Læs mere

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012

INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDHOLD - HA-studiet 2012 HA Erhvervsøkonomi, studiestart 2012 INDLEDNING... 2 UDDANNELSENS OPBYGNING... 7 REGLER OG FAGLIGE PROGRESSIONSBESTEMMELSER... 9 1. DEL - UNDERVISNING... 10 1. DEL - PRØVER...

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur.

Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur. 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse: HA-jur. Aalborg Universitet gældende fra september 2008 med ændringer af 10. marts 2009 til ikrafttrædelse september 2009 Bekendtgørelsesgrundlag

Læs mere

Referat af møde nr. 10 i Det Juridiske Fagstudienævn 10. december 2014

Referat af møde nr. 10 i Det Juridiske Fagstudienævn 10. december 2014 Referat af møde nr. 10 i Det Juridiske Fagstudienævn 10. december 2014 Til stede: Fraværende: Desuden deltog: Studieleder Per Andersen (formand), Studieleder Hanne Søndergaard Birkmose, Anette Storgaard,

Læs mere

Referat af mødet i studienævnet for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse. Onsdag den 30. september 2015, kl. 14.00-16.00

Referat af mødet i studienævnet for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse. Onsdag den 30. september 2015, kl. 14.00-16.00 Referat af mødet i studienævnet for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse Onsdag den 30. september 2015, kl. 14.00-16.00 i Winsløwparken 19, 3. sal mødelokale 4.02 Tilstede: Christine Dalgård (CD), Lene

Læs mere

UDKAST af 16. december 2014

UDKAST af 16. december 2014 UDKAST af 16. december 2014 Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) I medfør af 27 i lov om medie- og

Læs mere

3) Procedure for ændring af problemformulering speciale Bilag 3.1: Notat vedr. speciale og procedure for ændring af problemformulering

3) Procedure for ændring af problemformulering speciale Bilag 3.1: Notat vedr. speciale og procedure for ændring af problemformulering Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde 8 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 11. december 2018, kl. 08:15-10:00. Sted: 2630 - K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fra formanden Fra

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

VEDTÆGT FOR REPRÆSENTANTSKABET FOR TV 2/FYN

VEDTÆGT FOR REPRÆSENTANTSKABET FOR TV 2/FYN HJEMMEL OG HJEMSTED 1 Nærværende vedtægt er fastsat med hjemmel i Kulturministeriets Bekendtgørelse den 27. december 2014 om vedtægt for de regionale TV 2-virksomheder. Repræsentantskabet har hjemsted

Læs mere

Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 8. december 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 8. december 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn 2017 Tid: 8. december 2017, kl. 10-12 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Det juridiske Fagstudienævn 13. maj 2015

Det juridiske Fagstudienævn 13. maj 2015 Referat af 4. møde i Det juridiske Fagstudienævn Tid: 13. maj 2015 kl 13.15-15.00 Sted: Bygning 1410, lokale 247 Til stede: Professor Per Andersen (studieleder og formand) Lektor Hanne Søndergaard Birkmose

Læs mere

EASY-A og Elevplan efter Reformen

EASY-A og Elevplan efter Reformen EASY-A og Elevplan efter Reformen Elevplankonference 2014 Indsæt note og kildehenvisning via Header and Footer Side 1 Hvad kan vi se i reformen? 1. Nye optagelseskrav 2. Mange veje gennem uddannelsen 3.

Læs mere

Evalueringsplan for HHX

Evalueringsplan for HHX Evalueringsplan for HHX Evalueringsplanen beskriver, hvordan Handelsgymnasiet Ribe gennemfører både den løbende evaluering af den enkelte elev og en evaluering af planlægningen og gennemførslen af undervisningen

Læs mere

Eksamensformer på EBUSS

Eksamensformer på EBUSS Eksamensformer på EBUSS Godkendt af Studienævnet for E-business august 2007 Ikrafttræden: 1. september 2007 Dette dokument indeholder afklarende forhold vedrørende eksamensformer, der benyttes på EBUSS.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 13 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Fredag den 28. marts 2014, kl. 10:00 til 12:00.

AARHUS UNIVERSITET. Referat af møde nr. 13 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Fredag den 28. marts 2014, kl. 10:00 til 12:00. Referat af møde nr. 13 i Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: Fredag den 28. marts 2014, kl. 10:00 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden 1) Meddelelser Fagstudienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte Bak

Læs mere

Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 6. marts 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102.

Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 6. marts 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102. Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 2 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 6. marts 2018, kl. 10:15 til 12:00. Sted: K102 Dagsorden Studienævnet for Erhvervsøkonomi Charlotte

Læs mere

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. Forretningsorden Det regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden Januar 2015 AMK Øst 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse

Læs mere

Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation

Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation. Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation Referat af møde nr. 4 i Fagstudienævnet ved Erhvervskommunikation Tid: Mandag den 8. juni 2015 kl. 12.30 Sted: Bygn. 1483, lokale 516 Dagsorden:

Læs mere

Linjebeskrivelse for Design

Linjebeskrivelse for Design Studienævn for Erhvervsøkonomi i Linjebeskrivelse for Design Bilag til studieordningen for bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi, HA 1 af 6 Studienævn for Erhvervsøkonomi i Denne linjebeskrivelse er udarbejdet

Læs mere

HA(jur.)-studiet 2012

HA(jur.)-studiet 2012 HA(jur.)-studiet 2012 Indhold Indledning... 2 Kvalifikationsmål... 3 Uddannelsens opbygning... 4 1. del - undervisning... 7 1. del prøver... 8 Oversigt over prøverne... 8 Prøvebeskrivelser... 9 Bedømmelse...

Læs mere

Møde i Censorformandskabet. Møde afholdt: Onsdag den 24. oktober 2012 kl. 12.00-16.00

Møde i Censorformandskabet. Møde afholdt: Onsdag den 24. oktober 2012 kl. 12.00-16.00 D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET MØDEREFERAT 11. DECEMER 2012 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt:

Læs mere

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus

Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Referat 16. juni 2015 Klokken 10:30 12:30 Byrådssalen Nyborg Rådhus Sekretariat: Fynssekretariatet Jacob Pedersen jacpe@odense.dk tlf. nr. 40290393 1 Dagsorden 1. Godkendelse af referat af mødet i Borgmesterforum

Læs mere

Medlemmerne af Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT. Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT

Medlemmerne af Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT. Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT Medlemmerne af Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT Referat af møde nr. 4 i Studienævnet for Virksomhedskommunikation og IT Tid: Mandag den 4. juni 2018 kl. 13.00 Sted: Bygn. 2630, lokale K102

Læs mere

Studiefremdriftsreformen

Studiefremdriftsreformen Studiefremdriftsreformen Studieservice Dat o mån SU og Fremdriftsreformen Fremdriftsreformen har ikke nogen indflydelse på din SU Du kan stadig modtage din SU som hidtil, så længe du opfylder kravene om

Læs mere

Referat fra studienævnsmøde den 3. september blev godkendt uden yderligere kommentarer.

Referat fra studienævnsmøde den 3. september blev godkendt uden yderligere kommentarer. HD studienævnsmøde den 2. december 2015 kl. 13.00-15.00 Sted: Bygning 1325, lokale 312 Til stede: Jan Laursen, Finn Schøler, Søren Erik Nielsen Afbud fra: René Franz Henschel, Karsten Bay Referent: Rita

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 18. februar 2014 D 120 UFU-møde Pædagogisk psykologi

AARHUS UNIVERSITET REFERAT. Møde den: 18. februar 2014 D 120 UFU-møde Pædagogisk psykologi Møde den: 18. februar 2014 D 120 UFU-møde Pædagogisk psykologi REFERAT Til stede: Charlotte Mathiassen, Dorte Kousholt, Nils Christian Nickelsen, Simon Nørby, Lene Mejer, Lizette Burup, Michael Lyhne,

Læs mere

Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn

Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Referat af 10. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 28. januar 2016, kl. 11-13 Sted: Juridisk Institut lokale 147, bygning 1410 Det Juridiske Fagsstudienævn Til stede: Professor Per Andersen (studieleder

Læs mere

Tilfredshed med uddannelsen. Udbytte af uddannelsen. Tilknytning til studiet. Hvor tilfreds er du alt i alt med uddannelsen?

Tilfredshed med uddannelsen. Udbytte af uddannelsen. Tilknytning til studiet. Hvor tilfreds er du alt i alt med uddannelsen? Tilfredshed med uddannelsen Hvor tilfreds er du alt i alt med uddannelsen? Forestil dig den perfekte uddannelse. Hvor tæt på dette ideal er ^uddannelse^? Kunne være længere fra Kunne være tættere på Ved

Læs mere

BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt

BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt BILAG 2 eksamenskatalog Eksamenskatalog Serviceøkonom Erhvervsakademi Lillebælt Gælder fra august 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt omkring eksaminer og prøver... 3 Generelt om skriftlige

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

Referat af 2. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 14. marts 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 2. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 14. marts 2016, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 2. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 14. marts 2016, kl. 10-11.30 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen

Læs mere

Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 7. december 2015 kl Sted: Juridisk Institut - bygning 1410, lokale 147

Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn. Tid: 7. december 2015 kl Sted: Juridisk Institut - bygning 1410, lokale 147 Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 7. december 2015 kl. 13-15 Sted: Juridisk Institut - bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede: Professor Per Andersen (studieleder

Læs mere

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Indledning Reglerne om klager og anke over eksamen står i kapitel 10 og 11 i Undervisningsministeriets eksamensbekendtgørelse.

Læs mere

Revisorkommissionen Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Per . 15. august 2012

Revisorkommissionen Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Per  . 15. august 2012 Revisorkommissionen Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Per e-mail 15. august 2012 Høring om Revisorkommissionens rapport af juli 2012 Den fremtidige revisoruddannelse

Læs mere

Evalueringsstrategi og eksamensplan

Evalueringsstrategi og eksamensplan hhx-uddannelsen 2015-2016 Evalueringsstrategi og eksamensplan Indhold Intern evalueringsstrategi... 3 1. Evaluering af den enkelte elev... 3 Faglige kompetencer... 3 Almene og personlige kompetencer...

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Kl. 13-14 i lok. D002 fælles med de øvrige uddannelsesudvalg Kl. 14-16 tilstødende lokale læreruddannelsen

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Kl. 13-14 i lok. D002 fælles med de øvrige uddannelsesudvalg Kl. 14-16 tilstødende lokale læreruddannelsen Dagsorden Mødedato: Tirsdag den 21. januar 2013 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Kl. 13-14 i lok. D002 fælles med de øvrige

Læs mere

Det juridiske Fagstudienævn 12. marts 2015

Det juridiske Fagstudienævn 12. marts 2015 Referat af 2. møde i Til stede: Fraværende: Desuden deltog: Studieleder Per Andersen (formand), Studieleder Hanne Søndergaard Birkmose, Torsten Iversen, Helle Bødker Madsen, Valdemar Smith, Pernille Wegener

Læs mere

Studieplan Tillæg til studieordningen

Studieplan Tillæg til studieordningen Studieplan Tillæg til studieordningen Serviceøkonom uddannelsen ÅRGANG 2013 2015 Kære ny studerende, Formålet med denne studieplan er, at samle de vigtigste informationer, datoer og andre forhold omkring

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt

Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 74 Offentligt N O T A T Til medlemmerne af Folketingets Uddannelsesudvalg Tirsdag den 24. november 2009 er der åbent samråd i uddannelsesudvalget om direkte

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag den 22. marts 2012 kl. 17.00 Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø

REFERAT. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag den 22. marts 2012 kl. 17.00 Mødelokale 1, Rådhuset i Hvalsø REFERAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Esben Frederiksen Servicecenter Hvalsø D 4646 4720 E esfr@lejre.dk Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Torsdag

Læs mere

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER NOTAT KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER Selskabets nuværende vedtægter er sidst ændret i 2013. Bestyrelsen fremsætter forslag til nye vedtægter på selskabets ordinære

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi Den 27. juni 2014

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi Den 27. juni 2014 STUDIENÆVN FOR ERHVERVSØKONOMI 30. juni 2014 Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi Den 27. juni 2014 Tilstedeværende: Anna Lund Jepsen (formand), Mogens Nielsen, Nicolai Holme Milsø Petersen,

Læs mere

Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 1. november 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147

Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn Tid: 1. november 2017, kl Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Referat af 9. møde i Det Juridiske Fagstudienævn 2017 Tid: 1. november 2017, kl. 9-11 Sted: Juridisk Institut, bygning 1410, lokale 147 Det Juridiske Fagstudienævn Til stede Professor Jørgen Albæk Jensen

Læs mere

Evalueringspolitikken implementeres fra september 2012, og den vil blive evalueret og evt. revideret ved studienævnsmødet i juni eller august 2013.

Evalueringspolitikken implementeres fra september 2012, og den vil blive evalueret og evt. revideret ved studienævnsmødet i juni eller august 2013. Undervisnings- og uddannelsesevaluering ved IÆK Studienævnet ved Institut for Æstetik og Kultur har besluttet følgende evalueringspolitik for alle BA og KA uddannelser ved instituttet. Papiret beskriver

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 21. april 2015

Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 21. april 2015 STUDIENÆVN FOR ERHVERVSØKONOMI 22. april 2015 Referat af møde i Studienævn for Erhvervsøkonomi den 21. april 2015 Tilstedeværende: Anna Lund Jepsen, Jan Møller Jensen, Mogens Nielsen, Martin Storgaard

Læs mere

Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 3 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Tid: Torsdag den 15. september 2016 kl. 13.30-15.30 Sted: 8001-2105 Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Dato:

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it

Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it Faglig rammebeskrivelse for civilingeniøruddannelsen i teknisk it Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for civilingeniøruddannelsen i teknisk it. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

5) Pladser til internationale studerende på Summer University fag Bilag 5.1: Sagsfremstilling øremærkede pladser til internationale studerende

5) Pladser til internationale studerende på Summer University fag Bilag 5.1: Sagsfremstilling øremærkede pladser til internationale studerende Studienævnet for Erhvervsøkonomi Referat af møde nr. 7 i Studienævnet for Erhvervsøkonomi. Tid: tirsdag den 6. november 2018, kl. 10:15-12:00. Sted: 2630 - K101 Dagsorden 1) Meddelelser Fra formanden Fra

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere