Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen."

Transkript

1 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde har de tre mænd? Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. Sørensen må være læge da han tjener mere end advokaten. Tilbage er der Hansen som så er advokat. 2. En landmand med en ræv, en gås og en pose korn, skal over en å. Der er en lille båd til at krydse åen med, men båden er kun stor nok til at tage landmanden og en af de tre ad gangen. Hvis ræven og gåsen er alene tilbage vil ræven spise gåsen og hvis gåsen er alene med kornet vil gåsen spise kornet. Hvordan får landmanden alle tre over åen? 1. Gåsen sejles først over på den anden side. 2. landmanden sejler tilbage efter ræven. 3. Ræven bytter plads med gåsen, så gåsen kommer tilbage til udgangspunktet. 4. Landmanden sejler kornet over. 5. Gåsen hentes som den sidste. (Gåsen skal altså krydse åen 3 gange!) 3. En skuffe indeholder 10 sorte og 10 brune sokker, alle er blandet sammen. Hvad er det mindste antal sokker du skal fiske op fra skuffen uden at se, og samtidig være sikker på at få et par af samme farve? Da der ikke er forskel på højre-fods og venstre-fods sokker, så skal du tage 3 sokker. For eksempel: første sok er sort, anden sok er brun og tredje sok er sort. (for at være sikker på at få et par sokker i en bestemt farve skal du tage 11 sokker)

2 4. Der er tre kasser, som hver indeholder to marmorkugler: en kasse har to hvide, en har to sorte og en har en hvid og en sort marmorkugle. På hver af kasserne er der en etiket som fortæller om dens indhold, men etiketterne er ikke på de rigtige kasser. Du kan nu ved at se en af marmorkuglerne fra en af kasserne, afgøre alle kassernes rigtige indhold. Hvilken kasse vil du se en kugle fra og hvordan skal etiketterne så flyttes rundt? Tag en kugle fra den kasse som har etiketten: en sort og en hvid. Der er faktisk kun 2 løsninger hvor alle tre etiketter sidder forkert. Hvis kuglen er hvid, så indeholder kassen 2 hvide kugler, kassen med etiketten 2 hvide indeholder 2 sorte, og kassen med etiketten 2 sorte indeholder en af hver. Hvis kuglen er sort, så indeholder kassen 2 sorte kugler, kassen med etiketten 2 sorte indeholder 2 hvide, og kassen med etiketten 2 hvide indeholder en af hver. 5. Da fru Hansen blev spurgt om hendes børns alder, svarede hun, at Alice er den yngste, medmindre det i virkeligheden er Bente, og at hvis Camilla ikke er den yngste, så er Alice ældst. Hvem er ældst og hvem er yngst? Bente er yngst og Alice er ældst, da Alice og Camilla ikke begge kan være yngst samtidig. 6. To fædre og to sønner var ude at fiske. Hver fanget præcis en fisk, og alligevel var der kun fanget tre fisk. Hvordan det? Der er 3 mand i båden, far og søn samt sønnens farfar.

3 7. Familien Nielsen består af far og mor og deres to børn (ikke noget med pap-far eller bonusmor). Hvis præcis to af følgende udsagn er sande, hvad er så far s mor s, søn s og datter s fornavne? o Jørgen og Dorte er blodsbeslægtede. o Hans er ældre end Jørgen. o Birthe er yngre end Hans. o Birthe er ældre end Dorte. At kombinere de fire navne giver fire løsningsmuligheder: Kombination far mor søn datter Opfylder antal betingelser 1 Hans Birthe Jørgen Dorte 3 2 Hans Dorte Jørgen Birthe 3 3 Jørgen Birthe Hans Dorte 2 4 Jørgen Dorte Hans Birthe 0-1 Kun kombination 3 opfylder betingelserne. 8. Tre mænd står i en kø med ansigtet vendt i samme retning, så den bageste kan se de to foran og manden i midten kan kun se den foreste. Den foreste kan ikke se de to andre. Der var tre blå og to røde hatte i en kasse. En hat er blevet sat på hvert hoved, uden at nogen har set de sidste to hatte der blev tilovers. Hver mand kender det samlede antal af hatte af hver farve. Den bagerste mand blev spurgt først, om han kunne udlede, hvilken farve hat han havde på, men det kunne han ikke. Heller ikke manden i midten kunne svare, da han blev spurgt. Men den foreste mand, som havde hørt de andres svar kunne fortælle, hvilken farve hat han havde på. Hvilken farve har den foreste mands hat? For at kune løse gåden må du sætte dig ind i de 3 mænds sted. Først er du den bagerste mand. Kan du udlede, hvilken farve hat, du har ved at se på de to foran dig? Tja, hvis de begge er røde, vil du vide, at du har en blå hat på. Men du ved det ikke, så vi kan udlede, at de to hatte i front ikke begge var røde, eller sagt på en anden måde: mindst en af dem er blå. Nu antager vi at du er manden i midten, har hørt det første svar og resoneret det samme, at mindst én af de to forreste hatte er blå. Så, hvis du ser en rød hat foran dig, vil du vide, at du har en blå hat. Men manden i midten svarede, at det vidste han ikke, så hatten på den foreste mands hoved må være blå.

4 9. Hver af hr Rasmussens fem døtre gav bøger til jul til en eller flere af deres søstre. Hver søster gav fire bøger og hver søster modtog fire bøger, men ikke to piger fordelte sine bøger på samme måde. Der er kun en pige som gav to bøger til en søster og to til en anden. Bente gav alle hendes bøger til Alice. Christine gav tre bøger til Eva. Hvilke søstre fik Dorthe fire bøger af? Opgaven skal løses ved hjælp af en lille matrix. Først: Bente gav alle sine bøger til Alice og Christine gav 3 bøger Eva. Alice X Christine 0 X 3 Dorthe 0 X Eva 0 X Dernæst: Da ingen af døtrene fordeler deres bøger på samme måde, må en af pigerne dem give en bog til hver af sine søstre. Den eneste som kan det, er Alice. Alice X Christine 0 X 3 Dorthe 0 X 0 Eva 0 X Så er der kun én pige som kan give 2 +2 bøger. Det er Dorthe. Alice X Christine 0 X 3 Dorthe X 0 Eva 0 X Nu kan Eva s fordeling af bøger findes og indsættes: og den eneste som kan modtage 2 bøger er Dorthe. Nu kan skemaet færdiggøres. Alice X Christine 0 0 X 1 3 Dorthe X 0 Eva X Svaret på opgaven er: Dorthe modtager 1 bog fra Alice, 1 bog fra Christine og 2 bøger fra Eva.

5 10. En opdagelsesrejsende ønsker at krydse en ørken. Det tager 6 dage at krydse ørkenen, men den opdagelsesrejsende og hans hjælpere kan hver kun bære 4 person-dagsrationer mad og vand. Hvad er det færrest antal hjælpere som er nødvendigt for at den opdagelsesrejsende kan krydse ørkenen og hjælperne kan komme hjem? Der skal bruges 2 hjælpere. Den første hjælper går med første dag og bruger sin madration til at fodre den opdagelsesrejsende, den anden hjælper, samt sig selv (3 dagsrationer). Den anden dag vender han om og går tilbage (1 dagsration). Den anden hjælper bruger sin madration på turens anden dag på sig selv og den opdagelsesrejsende (2 dagsrationer). Den tredje dag går hjælperen tilbage i 2 dage (2 dagsrationer) Den opdagelses rejsende har nu 4 dage tilbage til at krydse ørknen og han har sine 4 dagsrationer. 11. En opdagelsesrejsende står ved et T-kryds. Den ene vej fører til landsbyen, den anden ud til ørknen og den visse død. Den opdagelsesrejsende ved ikke hvilken vej han skal gå, men heldigvis kommer der en indfødt som han kan spørge. Men nu er problemet at han ikke kan se om den indfødte kommer fra sandheds-stammen eller løgn-stammen. Folk fra sandhedsstammen siger altid sandheden, folk fra løgn-stammen lyver altid. Formuler et spørgsmål som den opdagelsesrejsende kan bruge for at vælge den rigtige vej til landsbyen? Det gælder om at involvere den anden stamme i sit spørgsmål for at udligne løgnen. Hvilken vej vil en person fra den anden stamme sige at jeg skal vælge for at komme til landsbyen? (og du skal så vælge den modsatte vej) Møder du en fra sandhedstammen ved han jo at de andre lyver og derfor vil han angive den forkerte vej.

6 12. En fange skal afgøre sin skæbne ved at tage en bold fra en af to skåle med bind for øjnene. De to skåle indeholder i alt 50 hvide og 50 sorte bolde. En hvid bold betyder frihed, en sort betyder døden. Fangen spurgte, om han måtte fordele boldene mellem skålene før han fik bind for øjnene og hans anmodning blev imødekommet. Hvad er den bedste måde at fordele boldene i skålene? Han bad om, at en hvid bold blev lagt i den ene skål og resten i den anden. Der er en 50 % chance for at få skålen med den hvide bold, med 100 % chance for at få en hvid kugle. Selvom han får den anden skål, har han stadig 49/99 chance for at overleve, hvilket er næsten 50 %. Dermed den samlede odds for overlevelse omkring 1/2 (hvis rigtige skål) + 1/4 (hvis forkerte skål) = 3/4 eller 75 %.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

EMMA*-Tema: Chancetræer

EMMA*-Tema: Chancetræer EMMA*-Tema: Chancetræer Indhold 1. Vi tegner et chancetræ 2. Lidt om programmet TRÆ 3. Udtagelse med tilbagelægning 4. Programmet ÆSKE 5. Opgaver 6. Reducerede chancetræer 7. Hvor sikker er diagnosen?

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

INDHOLD. 17 Bedstemor Ands æg. 18 100 magiske døre. 19 To ure. 20 Send more money. 21 Minen. 22 Andersens børn. 23 Missionæren. 24 Træer på stribe

INDHOLD. 17 Bedstemor Ands æg. 18 100 magiske døre. 19 To ure. 20 Send more money. 21 Minen. 22 Andersens børn. 23 Missionæren. 24 Træer på stribe INDHOLD 5 Trolden ved broen 6 Konen med æggene 7 Abdallahs hjælp 8 Cigaretskodderne 9 Bennys badekar 10 Landmandens ekspropriering 11 Den mindre kvikke tjener 12 Edderkoppen 13 Ræven, hønen og majskolben

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kombinatorik og Sandsynlighedsregning

Kombinatorik og Sandsynlighedsregning Kombinatorik Teori del 1 Kombinatorik er en metode til at tælle muligheder på. Man kan f.eks. inden for valg til en bestyrelse eller et fodboldhold, kodning af en lås, valg af pinkode eller telefonnummer,

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Kombinatorik

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Kombinatorik Tip til 1. runde af - Kombinatorik, Kirsten Rosenkilde. Tip til 1. runde af Kombinatorik Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man tæller et antal kombinationer på en smart måde,

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

1 byggeplads denne viser 4 felter med plads til bygningsbrikker. Hvert felt hører til en bestemt type valuta.

1 byggeplads denne viser 4 felter med plads til bygningsbrikker. Hvert felt hører til en bestemt type valuta. Alhambra Et spil af Dirk Henn for 2-6 spillere. De bedste bygmestre fra Europa og den arabiske verden vil bevise deres kunstfærdige arkitektur. Du har fået stillet deres bygningsarbejdere til rådighed

Læs mere

af Bodil Bredsdorff Tror du fra starten, at Safran er en pige hvorfor/hvorfor ikke? Hvor møder vi rent faktisk Snushan og Saun første gang?

af Bodil Bredsdorff Tror du fra starten, at Safran er en pige hvorfor/hvorfor ikke? Hvor møder vi rent faktisk Snushan og Saun første gang? Safran af Bodil Bredsdorff Du skal besvare alle disse spørgsmål så grundigt som overhovedet muligt. Det betyder, at du nogen gange skal fortælle lidt om, hvad der er sket inden den givne situation, hvad

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr

Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Grundlovstale Pia Olsen Dyhr Vi er midt i en valgkamp. Og for mig betyder det hektisk aktivitet. Masser af møder, medrivende debatter, interviews og begivenhedsrige besøg i hele landet. Men selvom dagene

Læs mere

Liv i det ensomme ægteskab

Liv i det ensomme ægteskab Artikel fra Kristelig Dagblad 20. jan. 2012: Liv i det ensomme ægteskab Når børnene ikke længere fylder hjemmet, og sølvbrylluppet nærmer sig, oplever mange par en stor ensomhed i forholdet. Erkendelsen

Læs mere

LÆREBOG SKAT. af Reinar Petersen. 1998 Reinar Petersen, Gråsten 2. udgave

LÆREBOG SKAT. af Reinar Petersen. 1998 Reinar Petersen, Gråsten 2. udgave LÆREBOG I SKAT af Reinar Petersen LÆREBOG I SKAT Side 2 INDLEDNING...3 DELTAGERE...4 KORTENE OG FARVERNES VÆRDI...4 Kortrækkefølgen...4 Kortgivning...5 REGLERNE...5 TYPER SPIL...5 1. Grand...6 2. Trumf...6

Læs mere