Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?"

Transkript

1 Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

2 INDHOLD DU bestemmer selv 3 Privat område 4 Du er ikke altid så anonym som du tror 6 Gaaab 8 Du sætter spor 10 Hvad siger loven? 12 Hvad vil du dele med alle andre? 14 Det var jo bare for sjov 16 Du er din egen redaktør 18 Rygter spredes hurtigt 20 Shit happens 22 Opgaver fra Cyberhus 24 Jackass for vennerne 28 Ved du altid hvem der ser dig? 30 Nogen snuser i dine spor 32 Musik og film koster 34 Regler for videoovervågning 36

3 KOLOFON Du bestemmer selv en kampagne om beskyttelse af personlige oplysninger Kampagnen er gennemført af Teknologirådet i samarbejde med Cyberhus, Datatilsynet og Medierådet for Børn og Unge. Projektledelse i Teknologirådets sekretariat: Jacob Skjødt Nielsen, projektleder Hanne Munk Pedersen, projektmedarbejder Jannie Poulsen, projektsekretær Forsidemusik: Pink Snow af La Belle Indifference Underlægningsmusik og lyddesign: Thorbjørn Nyander Poulsen Koncept og produktion: Titoonic A/S Grafisk Design Adman Kommunikation Leder DU bestemmer selv Du bruger internettet og mobiltelefonen både på skolen og i din fritid. Du videregiver personlige oplysninger om dig selv og andre i dine sms er, på din profil på nettet og via instant messages. Dette magasin handler om, hvordan du passer på dig selv og på andre. Det er vigtigt at du overvejer, hvad du selv kan gøre for at sikre dine personlige oplysninger på nettet, så de ikke kan blive misbrugt af andre. Meget af det du kan se, læse og høre på disse sider ved du sikkert i forvejen. Men noget vil helt sikkert overraske dig! Målet med magasinet er, at give dig mulighed for selv at vælge, hvor privat du vil være. Træf de valg, som er rigtige for dig. For det er jo dig, der bestemmer! Vi synes at I skal diskutere sikkerhed på nettet, både i skolen og i fritiden. I kan bruge dette magasin som oplæg. Med venlig hilsen Teknologirådet, Medierådet for Børn og Unge, Datatilsynet og Cyberhus Foto: Frederik R. R. Kastrupsen istockphoto Video: Anders Wind Steffensen Alexander Stenholt Frederik R. R. Kastrupsen Kim Hansen ISBN: Teknologirådet Antonigade København K Telefon: tekno@tekno.dk Teknologirådets rapporter 2009/1

4 Privat område! Alle har noget, som de ikke har lyst til at dele med andre. Det behøver ikke at være skummelt eller kriminelt, det er bare privat! Det er dig der bestemmer, hvad andre mennesker skal vide om dig - og hvad du vil holde for dig selv. Du vælger Kan du li at nogen roder i din skrivebordsskuffe, læser dine sms er eller logger sig ind på din computer? Nej vel?! Kan du li at nogen tager billeder af dig, når du bader i gymnastik eller kigger ind gennem nøglehullet, når du er på toilettet? Nej vel?!

5 BANG! Jeg smækker døren. Endelig alene. Tænder for computeren, skriver med vennerne og surfer lidt på nettet. Fedt med fred for nysgerrige forældre og irriterende søskende. Hvis de skal ind, må de banke på. På mit værelse er det mig, der bestemmer. Det er dig der bestemmer, hvad du vil dele - og hvem du vil dele det med. Du sætter grænserne Vi har alle sammen vores egne grænser, når det gælder vores privatliv. Nogle mennesker har et stort behov for at have et rum for sig selv, som andre respekterer og ikke kommer ind i, andre er ligeglade. Det er forskelligt fra person til person. Du bestemmer over dit rum.

6 SHIT HAPPENS Du er ikke altid så anonym, som du tror! Du er ikke altid så anonym, som du tror! CASE 1 Shit læreren havde googlet mig! Da jeg mødte op til skole/hjem samtale, havde min lærer googlet min opgave, og fundet ud af, at jeg havde kopieret det meste fra en hjemmeside.

7 CASE 3 Gymnasiepiger hængt ud på nettet Mere end 100 nøgenbilleder af to gymnasiepiger er mod pigernes vilje blevet lagt ud på Internet. Sagen er overdraget til politiet, som føler sig magtesløst:»vi har ikke nogen paragraffer, vi kan gå efter,«siger kriminalinspektør Jens Holm Madsen fra Gentofte Politi,»jeg må sige, vi står tøvende, for vi ved ikke rigtig, hvad vores opgave er i denne sag.«straffelovens paragraf 264 D, som det drejer sig om, kan også anvendes mod andre, der kopierer billederne og lægger dem ind på andre servere, ligesom det er ulovligt at oprette links til sider, hvor de ulovlige billeder ligger. I øvrigt er der også tale om en overtrædelse af Datatilsynets regler for elektronisk personregistrering svarende til det, der tidligere hørte under registerloven. Kilde: Søndagavisen.dk Lidt for tæt på Forleden var jeg til videoaften hos Gustav, og sad meget tæt med ham. Signe tog billeder hele aftenen, lagde dem på Facebook, taggede mig, og pludselig vidste alle det. Også min kæreste. CASE 2 Det ville jeg helst have holdt for mig selv

8 Du keder dig i timen, og får lyst til at tjekke en sjov side på nettet, du har hørt om. Men selv om du sidder i en krog, uden nogen i nærheden, kan man alligevel se, hvad du laver! Ved du, hvem der kan se det?

9

10 Hver gang du logger dig på en computer, sætter du spor. De sider du besøger, ligger gemt i historikken på computerens browser. Man kan altså se, hvilke sider du har været inde på, og man kan også finde frem til de s, du har sendt og modtaget. De fleste skoler har en firewall, som beskytter mod indbrud fra hackere og virus. I firewall en ligger oplysninger om, hvilke computere der har hvilke elektroniske adresser.

11 Man kan se, hvad du laver Det er som regel ikke det store problem, at andre kan se, hvad du har brugt skolens computer til. Men der kan jo være tilfælde, hvor det ikke er helt ligegyldigt. Som udgangspunkt må skolen ikke overvåge elevers og læreres brug af internettet. Men hvis der er mistanke om at reglerne bliver brudt, kan skolen gennemgå de spor, som findes i skolens computere og i firewall en. Skolen skal dog oplyse om, at den mulighed findes. Er du blevet oplyst om, at din færden på skolens computer kan blive tjekket? Dine spor bliver ikke automatisk slettet, når webbrowseren lukkes. Hvis du ikke selv fjerner sporene, kan andre følge dem. Det er der selvfølgelig størst risiko for, når du bruger computere på skolen, biblioteket eller på en internetcafé. På computeren føler du dig måske helt anonym,men virkeligheden er en anden Du er ikke anonym!

12 FAKTA! loven? siger Hvad Persondataloven skal beskytte dig imod, at dine personoplysninger bliver brugt på en måde, der krænker dit privatliv. De skal sikre, at oplysninger om dig kun bliver brugt på en måde, der respekterer dig. En personoplysning er en oplysning, som kan knyttes til én bestemt person. Dit navn, din alder, din adresse og dit telefonnummer er personoplysninger, fordi de kan knyttes til dig. Billeder af dig er også en personoplysning. Også selv om der ikke står dit navn på billedet. Dit CPR-nummer er også en personoplysning.

13 Hvornår bestemmer du? Hvis nogen vil bruge dine personoplysninger, skal de som regel have din tilladelse. Det kan fx være dit CPR-nummer eller noget om dit helbred. Din tilladelse skal være givet frivilligt, og du kan når som helst trække den tilbage. Hvis du er under 15 år skal de, der vil bruge dine personoplysninger, have tilladelse fra dine forældre eller din værge. Fra du fylder 15 år er det dig, der bestemmer. Men der findes undtagelser. Fx har staten og kommunen i flere sammenhænge lov til at registrere og bruge oplysninger om dig, uden din tilladelse. Information og indsigt Du har ret til at vide, hvem der bruger dine personoplysninger, hvor de har fået dem fra, hvad de bruger dem til, om de bliver givet videre til andre og til hvem. Hvis der er fejl i oplysningerne, kan du kræve, at de bliver rettet. Oplysningerne skal slettes, når der ikke længere er noget formål med at have dem.

14 HVAD MENER DU? Billeder af dig på stranden? Et digt du har skrevet? Video fra en singstar-aften? Hvad må alle se, og hvad må kun nogen se? Hvad må dine forældre vide om dig? Må de kigge i skuffen under sengen? Må de rode i dine lommer? Må de få at vide, hvad du bruger dine penge på? Er det ok at de tjekker, hvilke websider du har været inde på? Hvornår skal DINE forældre blande sig helt uden om?

15 test dig selv Tag en hurtig test og find ud af, om du har fattet noget som helst af det du har læst. Klik bare her

16 men pludselig havde jeg trykket enter Jeg sad med en historieopgave, alt for sent. Det hele gik i ged. Jeg skulle have været sammen med de andre, men her sad jeg. Øv jeg bandede mine forældre og lærere langt væk. Egentlig vidste jeg godt, at det ikke havde noget med dem at gøre, men lige nu havde jeg brug for at give nogen skylden. På min profil skrev jeg de værste ting om min mor, og pludselig havde jeg trykket enter Min storesøster så SÅ sjov ud i den grimme natkjole, men jeg var ret cute på billedet, så jeg uploadede det til mit billedalbum Du har et ansvar for, hvad du sender ud!

17

18 Du er din egen redaktør! HEY! SKAL VI VÆRE VENNER?! TJEK MIN PROFIL! PÅ FACEBOOK, PÅ MSN, PÅ ARTO! SE LIGE MIG PÅ YOUTUBE Nettet er fantastisk og fuld af muligheder. Du kan hente musik og film, chatte og dele billeder og hemmeligheder med vennerne. Men det kan også gå galt. Når noget er skrevet eller lagt ud, er det for sent at trykke på fortrydelsesknappen. Den findes nemlig ikke. Vi vil gerne blive set. Vi opretter en profil eller en blog på nettet, og lægger billeder og informationer ud om os selv. Nogen melder sig til reality-shows på TV. Når du vælger det ene eller det andet får du opmærksomhed, både fra folk du kender, men også fra folk, du ikke kender.

19 Ustin ut praestin DAGNS NYHEDER Ustin ut praestin eu feuisi. Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi.lum Tænk dig om, før du trykker enter! Det kan være sjovt at lægge informationer og billeder ud af dig selv. Foran computeren, hjemme på værelset, kan det virke uskyldigt og ufarligt. Men når først tekst og billeder er lagt ud på nettet, er det svært at slette igen. Og det er nærmest umuligt at forhindre kopiering og spredning. Fx har Facebook og YouTube retten til de ting, du lægger ud. Billeder og information om dig kan ende på netsider, som du ikke engang kender - og som du ikke har lyst til at blive forbundet med.

20 Rygter Hvis det ikke er ok at sige det face to face, er det jo nok heller ikke ok at sige det elektronisk...

21 spredes hurtigt PAS PÅ FYREN PÅ DEN GRØNNE SCOOTER! Han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; På sms spredes rygter vildt hurtigt. Det kan godt være, at Kalle er blotter. Måske er det virkelig vigtigt at passe på ham. Men hvor kom den første sms egentlig fra? Sender du den bare videre? Kan det være, at Kalle slet ikke er blotter, men ham der scorede Emils kæreste? Kan det være Emil der vil ha hævn, og som derfor sendte den første sms? For sent Når et rygte først er sat i gang, eller et billede først er sendt, findes der ingen fortrydelsesknap. Når du logger af, er det for sent at sige, at du ikke mente det du skrev. De falske påstande, som du lagde ud på nettet om din lærer bliver måske læst af lærerens kollega. Så kan du, hvis du er over den kriminelle lavalder, ende med at blive dømt efter straffeloven. Nettet og mobilen er enormt effektivt, når det handler om at sprede et budskab. Men desværre både på godt og ondt. Der findes uanede muligheder for at ødelægge det for andre. Mobning både på nettet og mobilen er et stort problem blandt danske unge. Festens mest fulde person bliver overtalt til at strippe foran et kamera. Næste dag kan hele verden se billederne på nettet og mobilen. En tidligere veninde logger sig ind på Julies profil og skriver ting til hendes veninder, som Julie aldrig selv ville have skrevet. Tænk selv Når du sidder foran computeren, eller står med mobilen i hånden, er det dig, der bestemmer, hvad du vil dele med resten af verden. Det er dit ansvar at tænke dig om, før du sender eller videresender informationer og påstande om andre.

22 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Happy Slapping Happy slapping eller vold filmet på mobiltelefon er blevet udbredt i Danmark. Mere end 15 politi kredse har haft tilfælde af Happy Slapping. I de fleste tilfælde er det heldigvis ikke grov vold. Men til gengæld en ondsindet form for mobilmobning. Emil fra Vissinge var på vej hjem fra ungdomsskole, da 3 drenge passede ham op og een af dem begyndte at slå til ham, mens de to andre filmede. Tre dage senere fandt en af hans klassekammerater filmen på Youtube og sendte linket videre rundt til sine Fake it 15 årige Amalie fra Brønshøj blev i august 2008 udsat for onlinemobning af sin ekskæreste. Han lavede en profil i hendes navn og billede på Auktionsdate.dk, hvor han opfordrede folk, der gerne ville købe nøgenbilleder eller telefonsex, til at ringe til hende. Han opgav hendes mobil nummer og . I flere uger blev Amalie kimet ned og fik en lang række stærkt krænkende s fra en lang række især ældre mænd. Hendes ekskæreste sendte også et link til flere af hendes venner, hvoraf flere troede Amalie forsøgte at sælge sig selv.

23 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Babe Zone En ung pige lagde et foto af sig selv på websiden Hotchart, hvor det indgik i en slags skønhedskonkurrence. På billedet var hun iført nedringet bluse. Tre måneder senere fjernede hun billedet. I mellemtiden var det under ukendte omstændigheder lagt ind på websiden Babezone, der bringer erotiske billeder. Ekstra Bladet brugte derefter billedet som illustration på en artikel om purunge danske piger sælger sig til sex på nettet. Ifølge landsretten var pigen genkendelig trods maskering bl.a. fordi hendes fornavn og alder var nævnt i bladet. Landsretten fastslog, at pigens indlæggelse af billedet på Hotchart ikke gav ret til at bruge det ved omtale af salg af sex. Efter bevisførelsen lagde Landsretten til grund, at Ekstra Bladet havde fundet billedet på Babezone og kunne være gået ud fra, at det allerede indgik i en sådan sammenhæng, at omtalen i bladet ikke var krænkende. Derfor var skyldkravet (uagtsomhed) ikke opfyldt, og redaktør og journalist blev frifundet for pigens krav om økonomisk godtgørelse. Fuck dig! En 11-årig dreng i 5. klasse på Hellebækskolen i Helsingør Kommune blev af inspektøren smidt ud af sin skole. Eleven havde kaldt sin lærer for pædo på ARTO. Inspektøren mente at drengen skulle smides ud. Byrådet mente, at drengen havde fået straf nok gennem den megen omtale af sagen i medierne. Drengen fik herefter lov til at fortsætte på skolen, men i parallelklassen. Mens sagen blev behandlet, det vil sige i næsten en måned, måtte drengen ikke komme i skole, men fik tilbudt undervisning i sit hjem. Læreren sygemeldte sig som følge af beskyldningerne på ARTO.

24 Det siger børn og unge om Cyberhus: I skolen er der en rigtig sød fyr og selv om jeg ikke er helt tynd eller helt tyk, så ved jeg at med min charme og gode humør (som du har givet mig) skal jeg nok få scoret ham eller ihvertfald få snakket med ham og jeg er bare så glad nu, for mine venner er begyndt at hele tiden vil være sammen med mig og Uuh hvor jeg elsker mit liv lige nu. I kommentar til brevkassesvar

25 Cyberhus - en hånd til dig på nettet... Klik her for at høre det sprøde nummer fra Cyberhus Klik her og se mere!

26 SIDE Få besøg af os TO SIDER FRA CYBERHUS TILGÅR Så er det nu du skal booke Cyberskolen! 11/ hvis du altså gerne vil have besøg af Cyberskolens agenter til et debatoplæg om mobil- og webetik i det kommende halvår. Under fanebladet Lærerværelse her på siden finder du info om Cyberskolens gratis tilbud til 5. og 6. klasser. Lad høre fra dig! E: cyberskole@cyberhus.dk Mon ikke han er pædofil? 2/ uger med teaterforestillinger i samarbejde med Filurens teaterskole for børn er ved vejs ende. Det blev til 8 forestillinger for mere end 250 børn. Fantastisk oplevelse hele vejen igennem! Hvor har det bare været en fornøjelse at se børn på skoler og i klubber leve sig ind i stykkets dilemmaer. Fed video fra cyberskole besøg lv Cyberskolen? Hvis du og din klasse har lyst til at snakke mere om nettet, kan I få besøg af Cyberskolen. Et typisk besøg består af to gange 45 minutter og varetages af et par Cyberskoleagenter. Det er gratis at få besøg af Cyberskolen. Du og din lærer kan finde meget mere information her: Forestillingen var skruet således sammen at børnene ind i mellem fik muligheden for at påvirke fremdriften i stykket. Eksempelvis skulle man tage stilling til om en voksen i stykket var pædofil, og man kunne også bestemme, om en pige i stykket skulle erkende

27 Chat med os M.I.S Klik her og chat om netsikkerhed Chatten er åben når knappen lyser grøn Tænker du nogensinde på, hvad folk kan finde om dig på nettet? Hvem ejer dit profilbillede på Facebook? Hvad kan du gøre, hvis nogen overskrider dine grænser på nettet? Kan en sms være ulovlig? Her kan du chatte med en voksen fra Cyberskolen om nettet og mobilen. Vi står klar til at give dig nogle råd, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet eller hvis du er nysgerrig på hvad man egentlig må på nettet. Vores chat er åbent alle hverdage mellem fra Klik på linket og mød os til en chat Det er os du kan chatte med

28 Jack Ass for vennerne men jeg glemte overvågningskameraet i hjørnet Du sender ikke dine film med stunts og tvivlsomme påfund til politiet for at pynte på din straffeattest. Og du sidder næppe med åben toiletdør i et indkøbscenter. Når du står i prøverummet i en tøjbutik, råber du ikke se mig uden tøj til dem der arbejder der. Og hvis du skulle have downloadet musik ulovligt fra nettet, sender du ikke et brev til pladeselskabet og fortæller dem at jeg bøffer lige denne her film, der. Ikke hvis du kunne vælge... Ved du altid hvem der ser dig? Hvor mange penge er der afsat til video- overvågning? I finanslovens tryghedspakke er der afsat ti mio. kr. i 2008 til øget videoovervågning på udsatte steder. De bliver fordelt mellem byerne, som derefter skal finde de resterende penge. Hvor længe tager det at indføre? I Aalborg har politiet forberedt kameraovervågningen af Jomfru Ane Gade siden påsken sidste år. Planen er, at overvågningen går i gang til sommer. I begyndelsen var planen, at det skulle gå i gang efter jul. I Københavns Kommune foreslog socialdemokraten Jan Andreasen videoovervågning af Nørrebrogade i en artikel i Berlingske Tidende i december. Efter et knivdrab på Strøget i begyndelsen af januar tog planerne for alvor fat. Københavns Politi regner med, at overvågningen begynder i år. Hvad mener borgerne? Et flertal af københavnerne bifalder øget videoovervågning. En meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, viser, at næsten otte ud af ti er positivt eller overvejende positivt stemt over for mere videoovervågning af byens gader og pladser, hvis kameraerne bliver sat op for at modvirke vold. Opbakningen er markant i alle aldersgrupper og fra samtlige vælgergrupper. Hvor mange kameraer skal der til? Københavns Politi har ikke truffet beslut-

29 ning om antal det afhænger af finansieringen. I Jomfru Ane Gade i Aalborg kommer der efter alt at dømme 13 kameraer op. Ni faste, der placeres ved gadens indgange og smøger, og fire styrbare kameraer, som politiet fra politigården kan dreje og zoome med. Hvad kræves der? Der er mange formaliteter, der skal være i orden. Videoovervågning kræver tilladelse fra ejerne af den ejendom, hvor kameraerne skal sidde. Tilladelsen skal tinglyses og noteres i eventuelle lejekontrakter. Der skal sættes skilte op, der fortæller, at man bliver videoovervåget. Skal der kameraer op på fredede bygninger, skal Kulturarvsstyrelsen spørges. Må man filme ind i folks hjem? Det er ulovligt at rette kameraer ind i folks hjem, For at undgå det kan man på kameraerne installere et maskerende net de steder, kameraet ikke må kigge hen. Hvilke byer har videoovervågning på gader og stræder? Københavns Politi og Aalborg Politi er de eneste politikredse, der har helt konkrete planer om at indføre videoovervågning på gader og stræder. Ifølge en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget, har Odense Politi og Østjyllands Politi desuden nedsat arbejdsgrupper, Sydsjællands Politi har videoovervågning på udvalgte skoler og institutioner. Kilde: Berlingske Tidende.

30 JACK ASS FOR VENNERNE Ved du altid, hvem der ser dig? OP MED LYNLÅSEN. Søvnen ud af øjnene. Og pil dig for alt i verden ikke i næsen. Tjek at håret og bukserne sidder, som de skal. Smil! Kameraet kører du er på! Tryggere med et kamera? Overvågningskameraerne følger dig. Når du sidder i bussen. Når du hænger ud i centeret. Når du shopper rundt i butikkerne. Når du køber kebab på hjørnet. Når du trasker rund i byen, går i banken og måske når du dyrker sport i hallen. Utryghed er en vigtig årsag til, at der sættes flere og flere overvågningskameraer op. De fleste chauffører og passagerer føler sig mere trygge hvis de ved, at der er overvågningskameraer i bussen. Den, der står alene bag disken på benzintanken, er glad for at området er videoovervåget. Kun positivt? Videoovervågning kan være med til at forebygge og opklare hærværk, vold og tyveri. Så hvorfor ikke bare installere overvågningskameraer på hvert et gadehjørne? Men før man beslutter sig for at installere et overvågningskamera, er der mange ting, man bør tænke over. Hvad er hensigten med overvågningen? Giver det mere tryghed? Kan overvågningen få nogen negative konsekvenser? Findes der andre løsninger, der giver ligeså meget eller måske bedre sikkerhed? Der findes ikke nogen tal der viser, at kriminaliteten går ned, i takt med at der sættes flere overvågningskameraer op. Derimod ændrer volden karakter eller flytter andre steder hen. Man diskuterer om videoovervågning generelt gør samfundet tryggere.

31 Ikke altid til at stole på I enkelte tilfælde kan videoovervågning føre til misforståelser. Nogle steder bruges det til at opdage uønskede personer, der så bortvises, også selvom de ikke har gjort noget galt. For at undgå misforståelser eller misbrug er det vigtigt, at dem der installerer kameraerne, behandler optagelserne og informationerne efter gældende love og regler. Og selv om der er installeret overvågningskamera er det stadig vigtigt at du eller andre griber ind, hvis der er nogen der trænger til hjælp. Et kamera filmer hvad der sker men kan ikke forhindre, at det sker!

32 DU BESTEMMER, HVEM DU RINGER TIL OG HVORNÅR. TELEFONSELSKABET REGISTRERER DET. Du bestemmer, hvornår du bruger dit hævekort og hvad, du bruger det til. Men banken registrerer det. Du bestemmer, hvilke ord du vil google. Men søgemaskinen registrerer det. I løbet af en almindelig dag efterlader du masser af spor, der viser, hvad du har foretaget dig og hvad, du interesserer dig for. Det kan være interessant viden for mange mennesker. Nogen snuser i dine spor 11. september 2001: Terrorister flyver ind i World Trade Center i New York. Hele den vestlige verden skælver af rædsel for nye terrorangreb. Der bliver indført strengere sikkerhedskontrol, nye pas, mere telefonaflytning, sporing af mobiltelefoner og overvågning af trafikken på nettet for at forhindre nye angreb. Brug og misbrug Den øgede frygt for terror betyder, at grænserne for, hvad vi vil acceptere af kontrol og overvågning, har flyttet sig. De fleste er positive over for, at elektroniske spor benyttes til at bekæmpe kriminalitet. Men er det i orden, at vi alle mere eller mindre behandles som mulige kriminelle? Aldrig før har det været muligt at samle så mange oplysninger om hver enkelt af os. Det kan være fristende at bruge disse oplysninger til andre formål end det, de oprindeligt var indsamlet til. Elektroniske spor kan nemlig også bruges af fx virksomheder, som vil markedsføre eller sælge en vare. Gode hensigter Der er mange, som indsamler informationer om dig for at kunne tilbyde dig en god service. Du er registreret flere steder i det offentlige system fx hos lægen, tandlægen og på skolen. Politi og retsvæsen har behov for at kunne samle information og tjekke elektroniske spor, når de skal beskytte borgere eller efterforske og dømme kriminelle. Det er vigtigt at have klare regler for, hvem der har lov til at samle oplysninger om andre, hvordan disse oplysninger skal behandles, hvad de må bruges til og hvor længe de må lagres. Oplysninger som er indsamlet med et bestemt formål, må ikke bare bruges i andre sammenhænge. Mere og mere af det vi gør, bliver registreret. Kameraer følger os nat og dag og hvor som helst, uden at vi lægger mærke til det. Det kan være ubehageligt at blive overvåget, selv om man ikke har gjort noget galt. Kan overvågning altid retfærdiggøres?

33 Heidi og Jacob kysser til skolefesten på Langeby skole! AFSLØRING: Ved sidste skolefest opstod et nyt par eller gjorde der? Det så i hvert fald sådan ud! Mon ikke der blev brug for lidt ekstra gode forklaringer mandagen efter festen!

34 BIG BROTHER IS WATCHING BIG BROTHER IS WATCHING Musik og film koster

35 Dine samtaler bliver registreret For at bekæmpe kriminalitet, har EU vedtaget Logningsdirektivet. Det betyder, at oplysninger om hvem folk har talt med i fastnet-, mobileller IP-telefon, hvor længe samtalen varede og hvornår den fandt sted, skal gemmes i op til to år. Det samme gælder information om, hvem folk sender og modtager s fra og hvornår de er koblet på internettet. DE SER DIG! Den teknologiske udvikling fortsætter og giver stadig flere muligheder: Nogle mennesker lever af, at lave musik og film. De mister penge, hver gang folk henter filerne ned fra nettet, uden at betale. Det er ulovligt. Det er også ulovligt at bryde kopibeskyttelsen på en dvd eller en cd, selvom den er købt og betalt.. Datatilsynet har givet Antipiratgruppen tilladelse til at overvåge de dele af nettet, hvor den ulovlige fildeling typisk sker. Antipiratgruppen er et advokatfirma der repræsenterer musik og filmbranchen. Gennem overvågningen kan Antipiratgruppen se, fra hvilke IP-adresser der er downloadet ulovlige filer til. I mange tilfælde fører det til bøder eller politianmeldelse. World of Warcraft Hvis du bruger kodeknækkere ryger du ud Tilpasset reklame G-mail scanner ord i dine mails og tilpasser Google-reklamen efter det. Elektronisk billet Oplysninger om din færden Fingeraftryk og DNA Biometri fingeraftryk i pas Personbeskyttelse betyder, at der findes regler for, hvordan andre må bruge oplysninger om dig. Vi håber at dette magasin har givet dig et bedre grundlag for at vælge rigtigt, når du skal forholde dig til personlige oplysninger. Husk: I de fleste tilfælde er det DIG, der bestemmer. Du er registreret Der er mange der er interesseret i dine personlige oplysninger, og du bliver dagligt registret. Firmaer kan bruge dine oplysninger til at markedsføre produkter som macher dig. Jo flere oplysninger jo bedre. Ingenting er gratis - du betaler med dine personlige oplysninger. Politiet kan bruge oplysningerne til at opklare kriminalitet. Men husk, at du har ret til at vide, hvilke oplysninger der er registreret om dig.

36 Regler for vide FAKTA Som udgangspunkt er det kun politiet, der må videoovervåge en vej, en plads eller et andet offentligt område. Men tankstationer, fabriksområder, overdækkede butikscentre og lignende områder må gerne videoovervåges. Banker, spillekasinoer, hoteller, restauranter, butikscentre og butikker må overvåge egne indgange og facader. Som udgangspunkt må sådanne steder også videoovervåge indenfor. Men der er dog områder indenfor, hvor det ikke er i orden at videoovervåge, f.eks. prøverum, toiletter eller lign. Det er selvfølgelig heller ikke tilladt at overvåge andre folks private hjem. Hvis man videoovervåger et område, skal man gøre tydeligt opmærksom på det med skilte. Det er ikke tilladt at vise eller udlevere optagelser til andre end politiet, medmindre man har tilladelse til det fra alle de personer, der er med på optagelsen. Optagelserne skal slettes senest 30 dage efter, at de er optaget.

37 kameraer i København Der er mere end overvågningskameraer i Danmark, og tallet stiger med om året. Et stigende antal skoler får også opsat overvågningskameraer. oovervågning Overvågning hjælper ikke altid England er verdens mest overvågede land med omkring 4,2 millioner overvågningskameraer. Forskere fra et engelsk universitet har studeret, hvad overvågningen betyder for kriminaliteten i forskellige områder. De fandt ud af, at kriminaliteten kun blev reduceret i to af de i alt 14 områder, der blev overvåget. Forskningen viser, at overvågningskameraerne i nogen grad kan bidrage til at reducere indbrud og tyveri på afgrænsede områder som fx butikker og parkeringsanlæg. Men der er ikke meget der tyder på, at kameraer på gader og torve har en positiv virkning i forhold til at reducere volden i samfundet.

38 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Live på Strøget I nærmeste fremtid vil der blive opsat ca. 200 HD overvågningskameraer på Strøget i København. Kameraerne sender live 24-7 til en overvågningscentral hos Politiet, der døgnet rundt kan følge med i, hvad der foregår på Københavns travleste indkøbsstrøg. Da signalet er optaget i High Definition, vil det også være muligt at anvende software, der kan bruges til blandt andet ansigtsgenkendelse som man kender det fra mange kriminalfilm. Så i stedet for at melde dig til et reality show kan du såmænd bare gå en tur på Strøget og husk at smile, for du er på hele tiden. Flere pølser, tak! I Norge kunne de unge ansatte på en tankstation ikke forstå, at deres chef på det nærmeste var synsk. De modtog flere gange opringninger fra ham blandt andet med besked om at lægge flere pølser på grillen! Ved nærmere eftersyn fandt de ud af, at chefen I hemmelighed havde opsat et videokamera, der filmede alt hvad der foregik bag disken. Og sendte det live til en hjemmeside på chefens bærbare PC. Ingen adgang uden fingeraftryk I fremtiden er det ikke kun på politistationen, at du kan risikere at få taget dit fingeraftryk. Diskotek Crazy Daisy i Viborg har fået lov til at tage fingeraftryk og billeder af sine gæster, samt at lagre disse med andre persondata. Det sker selvfølgelig for at mindske risikoen for vold og handel med narkotika. Men nu vil en lang række andre diskoteker også have samme tilladelse. Så måske skal man til at vænne sig til, at man skal af med sit fingeraftryk før man får lov til at gi den gas på dansegulvet.

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? HVERT SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor?

JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvornår sætter vi digitale fodspor? JERES SKRIDT TÆLLER! - OM OVERVÅGNING OG DIGITALE FODSPOR Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om at være overvåget både i det offentlige rum og online. Vi kommer omkring - overvågning og

Læs mere

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver?

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver? Fanget på kamera En tur op ad gågaden og du kan hurtigt blive fanget af et kameras linse. I dagligdagen tænker vi måske ikke så meget over det, da det at tage billeder er en helt naturlig del, men hvis

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Børn og unges digitale liv

Børn og unges digitale liv Børn og unges digitale liv Børns Vilkår For børn Med børn Dagens program Mobil og internet en del af børn og unges hverdag Mobilens og internettets mulige faldgruber Gode råd til børn og voksne Digitale

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Forord. Klædt af på nettet

Forord. Klædt af på nettet Forord Klædt af på nettet personlige beretninger fra den virtuelle verdens gråzone Morten Bang Larsen Det kan være svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, når man kun er 14 år, og hele verden

Læs mere

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat

Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Transskribering af interview med tidligere fængselsindsat Den fængselsindsattes identitet vil blive holdt anonym, derfor vil der i transskriberingen blive henvist til informanten med bogstavet F og intervieweren

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen

Forbudt for voksne. God mobilstil for tweenz og teenz. Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Forbudt for voksne God mobilstil for tweenz og teenz Undgå ubehagelige overraskelser på mobilen og mobilregningen Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken

Søde Jacob. 6. udkast. Et manuskript af. 9. klasserne, Sortebakken Søde Jacob 6. udkast Et manuskript af 9. klasserne, Sortebakken 1 SC 1. INT Mathildes værelse - AFTEN (15) står og lægger makeup, og (15) kommer ind ad døren med 2 Somersby. Hun sætter dem ned på et bord

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009

Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 Digitalt børne- og ungdomsliv anno 2009 MEDIERÅDET For Børn og Unge Februar 2009 Zapera A/S Robert Clausen, rc@zapera.com, 3022 4253. Side 1 af 53 Ideen og baggrunden for undersøgelsen. Medierådet for

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING

DEN SYNLIGE MOBNING DEN SKJULTE MOBNING Katrine rækker hånden op i dansktimen og får ordet. De andre i klassen vender øjne til hinanden og sukker højlydt. Nu igen er der en der siger, de andre griner. Katrine går tit rundt for sig selv i frikvartererne.

Læs mere

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke?

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke? FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema kommer vi omkring - Billeddeling uden samtykke Hvad betyder billeddeling uden samtykke? Billeddeling uden samtykke

Læs mere

Børn på nettet Familien på nettet?

Børn på nettet Familien på nettet? Børn på nettet Familien på nettet? Jon B. Rasmussen Projektleder KMD 3.3.2003 Side 1 Aftenens forløb 19.00 19.45 20.00 20.15 21.00 Indlæg om Børn på nettet v/ Jon B. Rasmussen Skolens it-regler v/ lærer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

UNGE OG SOCIALE MEDIER

UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGE OG SOCIALE MEDIER UNGES LIV PÅ NETTET De fleste børn og unge kender ikke til et liv uden internet og mobiltelefon. De skelner ikke mellem deres online-liv og det virkelige liv - det er ofte det samme.

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR

Nej! Men det er personligheder og det er vores. Tag testen og bliv klogere. The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR The Erotic Hotspots personlighedstest: Find din scorepersonlighed SCOR kæreste sexpartner legekammerat www.erotichotspot.dk Nej! Jeg ser heller ikke så godt ud, og jeg kan heller ikke bare lade mit gode

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

Har du en profil på internettet? En profil på internettet kan fx være, hvis du har din egen side på Facebook eller Arto.

Har du en profil på internettet? En profil på internettet kan fx være, hvis du har din egen side på Facebook eller Arto. Sæt kryds ud for det svar, som du synes passer på dig. Hvor ofte bruger du internettet? 1. Hver dag 2. Næsten hver dag 3. Mindst 1 gang om ugen 4. Et par gange om måneden 5. 1 gang om måneden 6. Sjældnere

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Rapport Ungeprofilrapport ANONYM Genereret 16. maj 2018

Rapport Ungeprofilrapport ANONYM Genereret 16. maj 2018 Rapport Ungeprofilrapport ANONYM Genereret 16. maj 2018 Årstal: 2017/2018 Område: UNGEPROFILUNDERSØGELSEN Rapportniveau: Institution Skolesundhed.dk Rapport udarbejdet for Ringkøbing-Skjern Kommune Genereret

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER

FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER FORÆLDREFOLDER CODEX FORÆLDREFOLDER 1 CODEX KÆRE FORÆLDRE Børn og unges liv bliver mere og mere digitalt, både i skolen og i hjemmet. Det digitale liv bringer mange fordele, men også sikkerhedsrisici,

Læs mere

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning

Forvandlingen. Af Herningsholmskolen 8.B. Louise, Katrine & Linea. 3. gennemskrivning Forvandlingen Af Herningsholmskolen 8.B Louise, Katrine & Linea 3. gennemskrivning "FORVANDLINGEN" MANUS 1. INT. S VÆRELSE MORGEN (15) vågner ved lyden af sit vækkeur. Hun har ikke lyst til at stå op,

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Overvågning. Overvågning Kort fortalt. Af Jakob Husted, Rune Jensen, Mark Johannsen og Henrik Petersen

Overvågning. Overvågning Kort fortalt. Af Jakob Husted, Rune Jensen, Mark Johannsen og Henrik Petersen Overvågning Overvågning Kort fortalt Af Jakob Husted, Rune Jensen, Mark Johannsen og Henrik Petersen Indholdsfortegnelse Love omkring overvågning... 3 Forskellige typer overvågning... 3 Privat og offentlig

Læs mere

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010

BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 BARE EN VANDREHISTORIE 8.b, Skovlyskolen 3. gennemskrivning, maj 2010 Side1af10 BARE EN VANDREHISTORIE 1. EXT. SKOV. DAG KATHRINE(14) går hjem fra skole i skoven. Hun har cowboybukser, sorte Converse og

Læs mere

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet.

certifiedkid.dk Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år. Skal vi skrive sammen? 50.000 gange om året oplever børn og unge en skjult voksen på internettet. Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Bilag 287 Offentligt TIL ELEVER OG FORÆLDRE certifiedkid.dk ONLINE SECURITY FOR KIDS 9 16 POWERED BY TELENOR Hej, jeg hedder Lotte og er 12 år.

Læs mere

Test jeres klasse: Er du en god kammerat?

Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Testen kan bruges som oplæg til dialog mellem lærere og elever om svære situationer i skolen, og hvordan man som elev kan handle, for at gøre klassen og skolen

Læs mere

Når børn og unge chikanerer elektronisk

Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk Når børn og unge chikanerer elektronisk De sociale medier er nye medier for ytringer. I virkeligheden er der ikke meget nyt under solen. De sociale medier åbner

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013

TEENAGERE. deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 TEENAGERE deres private og offentlige liv på sociale medier Online-survey februar 2013 De sociale medier medfører store forandringer i vores sociale liv - og dermed også vores fællesskab, kultur og omgangsformer.

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching Gratis håndbog 10 spændende muligheder Glad i låget 24/7 Af RaffCoaching 2 Velkommen Denne håndbog er til dig, som gerne vil lære at være glad og positiv 24/7. Jeg vil komme med rigtig mange ideer. Din

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole Flygtningen (Final draft) af 8.B - Henriette Hørlück Skole SC 1- GANGEN (DAG 1) Burhan går ned ad gangen mod klasseværelset. Han hører musik på sin mobil. Folk stopper deres snak. Elev 1 (Karls ven) ser

Læs mere

Løgnen. Nyborg Friskole

Løgnen. Nyborg Friskole Løgnen af Nyborg Friskole SC. 1. EXT. PÅ BADEVÆRELSET - SOMMER - DAG Mie (17) er på badeværelset. Mie har taget en gravidtetstest. Vi ser Mie vente. Efter at have nølet i lang tid. Man ser nærbillede af

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Pas på vores værdifulde viden Vi fremskaffer og formidler viden. Elektronisk, skriftligt og mundtligt. Det er Københavns Universitets væsentligste aktivitet

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere