Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?"

Transkript

1 Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

2 INDHOLD DU bestemmer selv 3 Privat område 4 Du er ikke altid så anonym som du tror 6 Gaaab 8 Du sætter spor 10 Hvad siger loven? 12 Hvad vil du dele med alle andre? 14 Det var jo bare for sjov 16 Du er din egen redaktør 18 Rygter spredes hurtigt 20 Shit happens 22 Opgaver fra Cyberhus 24 Jackass for vennerne 28 Ved du altid hvem der ser dig? 30 Nogen snuser i dine spor 32 Musik og film koster 34 Regler for videoovervågning 36

3 KOLOFON Du bestemmer selv en kampagne om beskyttelse af personlige oplysninger Kampagnen er gennemført af Teknologirådet i samarbejde med Cyberhus, Datatilsynet og Medierådet for Børn og Unge. Projektledelse i Teknologirådets sekretariat: Jacob Skjødt Nielsen, projektleder Hanne Munk Pedersen, projektmedarbejder Jannie Poulsen, projektsekretær Forsidemusik: Pink Snow af La Belle Indifference Underlægningsmusik og lyddesign: Thorbjørn Nyander Poulsen Koncept og produktion: Titoonic A/S Grafisk Design Adman Kommunikation Leder DU bestemmer selv Du bruger internettet og mobiltelefonen både på skolen og i din fritid. Du videregiver personlige oplysninger om dig selv og andre i dine sms er, på din profil på nettet og via instant messages. Dette magasin handler om, hvordan du passer på dig selv og på andre. Det er vigtigt at du overvejer, hvad du selv kan gøre for at sikre dine personlige oplysninger på nettet, så de ikke kan blive misbrugt af andre. Meget af det du kan se, læse og høre på disse sider ved du sikkert i forvejen. Men noget vil helt sikkert overraske dig! Målet med magasinet er, at give dig mulighed for selv at vælge, hvor privat du vil være. Træf de valg, som er rigtige for dig. For det er jo dig, der bestemmer! Vi synes at I skal diskutere sikkerhed på nettet, både i skolen og i fritiden. I kan bruge dette magasin som oplæg. Med venlig hilsen Teknologirådet, Medierådet for Børn og Unge, Datatilsynet og Cyberhus Foto: Frederik R. R. Kastrupsen istockphoto Video: Anders Wind Steffensen Alexander Stenholt Frederik R. R. Kastrupsen Kim Hansen ISBN: Teknologirådet Antonigade København K Telefon: Teknologirådets rapporter 2009/1

4 Privat område! Alle har noget, som de ikke har lyst til at dele med andre. Det behøver ikke at være skummelt eller kriminelt, det er bare privat! Det er dig der bestemmer, hvad andre mennesker skal vide om dig - og hvad du vil holde for dig selv. Du vælger Kan du li at nogen roder i din skrivebordsskuffe, læser dine sms er eller logger sig ind på din computer? Nej vel?! Kan du li at nogen tager billeder af dig, når du bader i gymnastik eller kigger ind gennem nøglehullet, når du er på toilettet? Nej vel?!

5 BANG! Jeg smækker døren. Endelig alene. Tænder for computeren, skriver med vennerne og surfer lidt på nettet. Fedt med fred for nysgerrige forældre og irriterende søskende. Hvis de skal ind, må de banke på. På mit værelse er det mig, der bestemmer. Det er dig der bestemmer, hvad du vil dele - og hvem du vil dele det med. Du sætter grænserne Vi har alle sammen vores egne grænser, når det gælder vores privatliv. Nogle mennesker har et stort behov for at have et rum for sig selv, som andre respekterer og ikke kommer ind i, andre er ligeglade. Det er forskelligt fra person til person. Du bestemmer over dit rum.

6 SHIT HAPPENS Du er ikke altid så anonym, som du tror! Du er ikke altid så anonym, som du tror! CASE 1 Shit læreren havde googlet mig! Da jeg mødte op til skole/hjem samtale, havde min lærer googlet min opgave, og fundet ud af, at jeg havde kopieret det meste fra en hjemmeside.

7 CASE 3 Gymnasiepiger hængt ud på nettet Mere end 100 nøgenbilleder af to gymnasiepiger er mod pigernes vilje blevet lagt ud på Internet. Sagen er overdraget til politiet, som føler sig magtesløst:»vi har ikke nogen paragraffer, vi kan gå efter,«siger kriminalinspektør Jens Holm Madsen fra Gentofte Politi,»jeg må sige, vi står tøvende, for vi ved ikke rigtig, hvad vores opgave er i denne sag.«straffelovens paragraf 264 D, som det drejer sig om, kan også anvendes mod andre, der kopierer billederne og lægger dem ind på andre servere, ligesom det er ulovligt at oprette links til sider, hvor de ulovlige billeder ligger. I øvrigt er der også tale om en overtrædelse af Datatilsynets regler for elektronisk personregistrering svarende til det, der tidligere hørte under registerloven. Kilde: Søndagavisen.dk Lidt for tæt på Forleden var jeg til videoaften hos Gustav, og sad meget tæt med ham. Signe tog billeder hele aftenen, lagde dem på Facebook, taggede mig, og pludselig vidste alle det. Også min kæreste. CASE 2 Det ville jeg helst have holdt for mig selv

8 Du keder dig i timen, og får lyst til at tjekke en sjov side på nettet, du har hørt om. Men selv om du sidder i en krog, uden nogen i nærheden, kan man alligevel se, hvad du laver! Ved du, hvem der kan se det?

9

10 Hver gang du logger dig på en computer, sætter du spor. De sider du besøger, ligger gemt i historikken på computerens browser. Man kan altså se, hvilke sider du har været inde på, og man kan også finde frem til de s, du har sendt og modtaget. De fleste skoler har en firewall, som beskytter mod indbrud fra hackere og virus. I firewall en ligger oplysninger om, hvilke computere der har hvilke elektroniske adresser.

11 Man kan se, hvad du laver Det er som regel ikke det store problem, at andre kan se, hvad du har brugt skolens computer til. Men der kan jo være tilfælde, hvor det ikke er helt ligegyldigt. Som udgangspunkt må skolen ikke overvåge elevers og læreres brug af internettet. Men hvis der er mistanke om at reglerne bliver brudt, kan skolen gennemgå de spor, som findes i skolens computere og i firewall en. Skolen skal dog oplyse om, at den mulighed findes. Er du blevet oplyst om, at din færden på skolens computer kan blive tjekket? Dine spor bliver ikke automatisk slettet, når webbrowseren lukkes. Hvis du ikke selv fjerner sporene, kan andre følge dem. Det er der selvfølgelig størst risiko for, når du bruger computere på skolen, biblioteket eller på en internetcafé. På computeren føler du dig måske helt anonym,men virkeligheden er en anden Du er ikke anonym!

12 FAKTA! loven? siger Hvad Persondataloven skal beskytte dig imod, at dine personoplysninger bliver brugt på en måde, der krænker dit privatliv. De skal sikre, at oplysninger om dig kun bliver brugt på en måde, der respekterer dig. En personoplysning er en oplysning, som kan knyttes til én bestemt person. Dit navn, din alder, din adresse og dit telefonnummer er personoplysninger, fordi de kan knyttes til dig. Billeder af dig er også en personoplysning. Også selv om der ikke står dit navn på billedet. Dit CPR-nummer er også en personoplysning.

13 Hvornår bestemmer du? Hvis nogen vil bruge dine personoplysninger, skal de som regel have din tilladelse. Det kan fx være dit CPR-nummer eller noget om dit helbred. Din tilladelse skal være givet frivilligt, og du kan når som helst trække den tilbage. Hvis du er under 15 år skal de, der vil bruge dine personoplysninger, have tilladelse fra dine forældre eller din værge. Fra du fylder 15 år er det dig, der bestemmer. Men der findes undtagelser. Fx har staten og kommunen i flere sammenhænge lov til at registrere og bruge oplysninger om dig, uden din tilladelse. Information og indsigt Du har ret til at vide, hvem der bruger dine personoplysninger, hvor de har fået dem fra, hvad de bruger dem til, om de bliver givet videre til andre og til hvem. Hvis der er fejl i oplysningerne, kan du kræve, at de bliver rettet. Oplysningerne skal slettes, når der ikke længere er noget formål med at have dem.

14 HVAD MENER DU? Billeder af dig på stranden? Et digt du har skrevet? Video fra en singstar-aften? Hvad må alle se, og hvad må kun nogen se? Hvad må dine forældre vide om dig? Må de kigge i skuffen under sengen? Må de rode i dine lommer? Må de få at vide, hvad du bruger dine penge på? Er det ok at de tjekker, hvilke websider du har været inde på? Hvornår skal DINE forældre blande sig helt uden om?

15 test dig selv Tag en hurtig test og find ud af, om du har fattet noget som helst af det du har læst. Klik bare her

16 men pludselig havde jeg trykket enter Jeg sad med en historieopgave, alt for sent. Det hele gik i ged. Jeg skulle have været sammen med de andre, men her sad jeg. Øv jeg bandede mine forældre og lærere langt væk. Egentlig vidste jeg godt, at det ikke havde noget med dem at gøre, men lige nu havde jeg brug for at give nogen skylden. På min profil skrev jeg de værste ting om min mor, og pludselig havde jeg trykket enter Min storesøster så SÅ sjov ud i den grimme natkjole, men jeg var ret cute på billedet, så jeg uploadede det til mit billedalbum Du har et ansvar for, hvad du sender ud!

17

18 Du er din egen redaktør! HEY! SKAL VI VÆRE VENNER?! TJEK MIN PROFIL! PÅ FACEBOOK, PÅ MSN, PÅ ARTO! SE LIGE MIG PÅ YOUTUBE Nettet er fantastisk og fuld af muligheder. Du kan hente musik og film, chatte og dele billeder og hemmeligheder med vennerne. Men det kan også gå galt. Når noget er skrevet eller lagt ud, er det for sent at trykke på fortrydelsesknappen. Den findes nemlig ikke. Vi vil gerne blive set. Vi opretter en profil eller en blog på nettet, og lægger billeder og informationer ud om os selv. Nogen melder sig til reality-shows på TV. Når du vælger det ene eller det andet får du opmærksomhed, både fra folk du kender, men også fra folk, du ikke kender.

19 Ustin ut praestin DAGNS NYHEDER Ustin ut praestin eu feuisi. Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi.lum Tænk dig om, før du trykker enter! Det kan være sjovt at lægge informationer og billeder ud af dig selv. Foran computeren, hjemme på værelset, kan det virke uskyldigt og ufarligt. Men når først tekst og billeder er lagt ud på nettet, er det svært at slette igen. Og det er nærmest umuligt at forhindre kopiering og spredning. Fx har Facebook og YouTube retten til de ting, du lægger ud. Billeder og information om dig kan ende på netsider, som du ikke engang kender - og som du ikke har lyst til at blive forbundet med.

20 Rygter Hvis det ikke er ok at sige det face to face, er det jo nok heller ikke ok at sige det elektronisk...

21 spredes hurtigt PAS PÅ FYREN PÅ DEN GRØNNE SCOOTER! Han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; På sms spredes rygter vildt hurtigt. Det kan godt være, at Kalle er blotter. Måske er det virkelig vigtigt at passe på ham. Men hvor kom den første sms egentlig fra? Sender du den bare videre? Kan det være, at Kalle slet ikke er blotter, men ham der scorede Emils kæreste? Kan det være Emil der vil ha hævn, og som derfor sendte den første sms? For sent Når et rygte først er sat i gang, eller et billede først er sendt, findes der ingen fortrydelsesknap. Når du logger af, er det for sent at sige, at du ikke mente det du skrev. De falske påstande, som du lagde ud på nettet om din lærer bliver måske læst af lærerens kollega. Så kan du, hvis du er over den kriminelle lavalder, ende med at blive dømt efter straffeloven. Nettet og mobilen er enormt effektivt, når det handler om at sprede et budskab. Men desværre både på godt og ondt. Der findes uanede muligheder for at ødelægge det for andre. Mobning både på nettet og mobilen er et stort problem blandt danske unge. Festens mest fulde person bliver overtalt til at strippe foran et kamera. Næste dag kan hele verden se billederne på nettet og mobilen. En tidligere veninde logger sig ind på Julies profil og skriver ting til hendes veninder, som Julie aldrig selv ville have skrevet. Tænk selv Når du sidder foran computeren, eller står med mobilen i hånden, er det dig, der bestemmer, hvad du vil dele med resten af verden. Det er dit ansvar at tænke dig om, før du sender eller videresender informationer og påstande om andre.

22 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Happy Slapping Happy slapping eller vold filmet på mobiltelefon er blevet udbredt i Danmark. Mere end 15 politi kredse har haft tilfælde af Happy Slapping. I de fleste tilfælde er det heldigvis ikke grov vold. Men til gengæld en ondsindet form for mobilmobning. Emil fra Vissinge var på vej hjem fra ungdomsskole, da 3 drenge passede ham op og een af dem begyndte at slå til ham, mens de to andre filmede. Tre dage senere fandt en af hans klassekammerater filmen på Youtube og sendte linket videre rundt til sine Fake it 15 årige Amalie fra Brønshøj blev i august 2008 udsat for onlinemobning af sin ekskæreste. Han lavede en profil i hendes navn og billede på Auktionsdate.dk, hvor han opfordrede folk, der gerne ville købe nøgenbilleder eller telefonsex, til at ringe til hende. Han opgav hendes mobil nummer og . I flere uger blev Amalie kimet ned og fik en lang række stærkt krænkende s fra en lang række især ældre mænd. Hendes ekskæreste sendte også et link til flere af hendes venner, hvoraf flere troede Amalie forsøgte at sælge sig selv.

23 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Babe Zone En ung pige lagde et foto af sig selv på websiden Hotchart, hvor det indgik i en slags skønhedskonkurrence. På billedet var hun iført nedringet bluse. Tre måneder senere fjernede hun billedet. I mellemtiden var det under ukendte omstændigheder lagt ind på websiden Babezone, der bringer erotiske billeder. Ekstra Bladet brugte derefter billedet som illustration på en artikel om purunge danske piger sælger sig til sex på nettet. Ifølge landsretten var pigen genkendelig trods maskering bl.a. fordi hendes fornavn og alder var nævnt i bladet. Landsretten fastslog, at pigens indlæggelse af billedet på Hotchart ikke gav ret til at bruge det ved omtale af salg af sex. Efter bevisførelsen lagde Landsretten til grund, at Ekstra Bladet havde fundet billedet på Babezone og kunne være gået ud fra, at det allerede indgik i en sådan sammenhæng, at omtalen i bladet ikke var krænkende. Derfor var skyldkravet (uagtsomhed) ikke opfyldt, og redaktør og journalist blev frifundet for pigens krav om økonomisk godtgørelse. Fuck dig! En 11-årig dreng i 5. klasse på Hellebækskolen i Helsingør Kommune blev af inspektøren smidt ud af sin skole. Eleven havde kaldt sin lærer for pædo på ARTO. Inspektøren mente at drengen skulle smides ud. Byrådet mente, at drengen havde fået straf nok gennem den megen omtale af sagen i medierne. Drengen fik herefter lov til at fortsætte på skolen, men i parallelklassen. Mens sagen blev behandlet, det vil sige i næsten en måned, måtte drengen ikke komme i skole, men fik tilbudt undervisning i sit hjem. Læreren sygemeldte sig som følge af beskyldningerne på ARTO.

24 Det siger børn og unge om Cyberhus: I skolen er der en rigtig sød fyr og selv om jeg ikke er helt tynd eller helt tyk, så ved jeg at med min charme og gode humør (som du har givet mig) skal jeg nok få scoret ham eller ihvertfald få snakket med ham og jeg er bare så glad nu, for mine venner er begyndt at hele tiden vil være sammen med mig og Uuh hvor jeg elsker mit liv lige nu. I kommentar til brevkassesvar

25 Cyberhus - en hånd til dig på nettet... Klik her for at høre det sprøde nummer fra Cyberhus Klik her og se mere!

26 SIDE Få besøg af os TO SIDER FRA CYBERHUS TILGÅR Så er det nu du skal booke Cyberskolen! 11/ hvis du altså gerne vil have besøg af Cyberskolens agenter til et debatoplæg om mobil- og webetik i det kommende halvår. Under fanebladet Lærerværelse her på siden finder du info om Cyberskolens gratis tilbud til 5. og 6. klasser. Lad høre fra dig! E: Mon ikke han er pædofil? 2/ uger med teaterforestillinger i samarbejde med Filurens teaterskole for børn er ved vejs ende. Det blev til 8 forestillinger for mere end 250 børn. Fantastisk oplevelse hele vejen igennem! Hvor har det bare været en fornøjelse at se børn på skoler og i klubber leve sig ind i stykkets dilemmaer. Fed video fra cyberskole besøg lv Cyberskolen? Hvis du og din klasse har lyst til at snakke mere om nettet, kan I få besøg af Cyberskolen. Et typisk besøg består af to gange 45 minutter og varetages af et par Cyberskoleagenter. Det er gratis at få besøg af Cyberskolen. Du og din lærer kan finde meget mere information her: Forestillingen var skruet således sammen at børnene ind i mellem fik muligheden for at påvirke fremdriften i stykket. Eksempelvis skulle man tage stilling til om en voksen i stykket var pædofil, og man kunne også bestemme, om en pige i stykket skulle erkende

27 Chat med os M.I.S Klik her og chat om netsikkerhed Chatten er åben når knappen lyser grøn Tænker du nogensinde på, hvad folk kan finde om dig på nettet? Hvem ejer dit profilbillede på Facebook? Hvad kan du gøre, hvis nogen overskrider dine grænser på nettet? Kan en sms være ulovlig? Her kan du chatte med en voksen fra Cyberskolen om nettet og mobilen. Vi står klar til at give dig nogle råd, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet eller hvis du er nysgerrig på hvad man egentlig må på nettet. Vores chat er åbent alle hverdage mellem fra Klik på linket og mød os til en chat Det er os du kan chatte med

28 Jack Ass for vennerne men jeg glemte overvågningskameraet i hjørnet Du sender ikke dine film med stunts og tvivlsomme påfund til politiet for at pynte på din straffeattest. Og du sidder næppe med åben toiletdør i et indkøbscenter. Når du står i prøverummet i en tøjbutik, råber du ikke se mig uden tøj til dem der arbejder der. Og hvis du skulle have downloadet musik ulovligt fra nettet, sender du ikke et brev til pladeselskabet og fortæller dem at jeg bøffer lige denne her film, der. Ikke hvis du kunne vælge... Ved du altid hvem der ser dig? Hvor mange penge er der afsat til video- overvågning? I finanslovens tryghedspakke er der afsat ti mio. kr. i 2008 til øget videoovervågning på udsatte steder. De bliver fordelt mellem byerne, som derefter skal finde de resterende penge. Hvor længe tager det at indføre? I Aalborg har politiet forberedt kameraovervågningen af Jomfru Ane Gade siden påsken sidste år. Planen er, at overvågningen går i gang til sommer. I begyndelsen var planen, at det skulle gå i gang efter jul. I Københavns Kommune foreslog socialdemokraten Jan Andreasen videoovervågning af Nørrebrogade i en artikel i Berlingske Tidende i december. Efter et knivdrab på Strøget i begyndelsen af januar tog planerne for alvor fat. Københavns Politi regner med, at overvågningen begynder i år. Hvad mener borgerne? Et flertal af københavnerne bifalder øget videoovervågning. En meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, viser, at næsten otte ud af ti er positivt eller overvejende positivt stemt over for mere videoovervågning af byens gader og pladser, hvis kameraerne bliver sat op for at modvirke vold. Opbakningen er markant i alle aldersgrupper og fra samtlige vælgergrupper. Hvor mange kameraer skal der til? Københavns Politi har ikke truffet beslut-

29 ning om antal det afhænger af finansieringen. I Jomfru Ane Gade i Aalborg kommer der efter alt at dømme 13 kameraer op. Ni faste, der placeres ved gadens indgange og smøger, og fire styrbare kameraer, som politiet fra politigården kan dreje og zoome med. Hvad kræves der? Der er mange formaliteter, der skal være i orden. Videoovervågning kræver tilladelse fra ejerne af den ejendom, hvor kameraerne skal sidde. Tilladelsen skal tinglyses og noteres i eventuelle lejekontrakter. Der skal sættes skilte op, der fortæller, at man bliver videoovervåget. Skal der kameraer op på fredede bygninger, skal Kulturarvsstyrelsen spørges. Må man filme ind i folks hjem? Det er ulovligt at rette kameraer ind i folks hjem, For at undgå det kan man på kameraerne installere et maskerende net de steder, kameraet ikke må kigge hen. Hvilke byer har videoovervågning på gader og stræder? Københavns Politi og Aalborg Politi er de eneste politikredse, der har helt konkrete planer om at indføre videoovervågning på gader og stræder. Ifølge en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget, har Odense Politi og Østjyllands Politi desuden nedsat arbejdsgrupper, Sydsjællands Politi har videoovervågning på udvalgte skoler og institutioner. Kilde: Berlingske Tidende.

30 JACK ASS FOR VENNERNE Ved du altid, hvem der ser dig? OP MED LYNLÅSEN. Søvnen ud af øjnene. Og pil dig for alt i verden ikke i næsen. Tjek at håret og bukserne sidder, som de skal. Smil! Kameraet kører du er på! Tryggere med et kamera? Overvågningskameraerne følger dig. Når du sidder i bussen. Når du hænger ud i centeret. Når du shopper rundt i butikkerne. Når du køber kebab på hjørnet. Når du trasker rund i byen, går i banken og måske når du dyrker sport i hallen. Utryghed er en vigtig årsag til, at der sættes flere og flere overvågningskameraer op. De fleste chauffører og passagerer føler sig mere trygge hvis de ved, at der er overvågningskameraer i bussen. Den, der står alene bag disken på benzintanken, er glad for at området er videoovervåget. Kun positivt? Videoovervågning kan være med til at forebygge og opklare hærværk, vold og tyveri. Så hvorfor ikke bare installere overvågningskameraer på hvert et gadehjørne? Men før man beslutter sig for at installere et overvågningskamera, er der mange ting, man bør tænke over. Hvad er hensigten med overvågningen? Giver det mere tryghed? Kan overvågningen få nogen negative konsekvenser? Findes der andre løsninger, der giver ligeså meget eller måske bedre sikkerhed? Der findes ikke nogen tal der viser, at kriminaliteten går ned, i takt med at der sættes flere overvågningskameraer op. Derimod ændrer volden karakter eller flytter andre steder hen. Man diskuterer om videoovervågning generelt gør samfundet tryggere.

31 Ikke altid til at stole på I enkelte tilfælde kan videoovervågning føre til misforståelser. Nogle steder bruges det til at opdage uønskede personer, der så bortvises, også selvom de ikke har gjort noget galt. For at undgå misforståelser eller misbrug er det vigtigt, at dem der installerer kameraerne, behandler optagelserne og informationerne efter gældende love og regler. Og selv om der er installeret overvågningskamera er det stadig vigtigt at du eller andre griber ind, hvis der er nogen der trænger til hjælp. Et kamera filmer hvad der sker men kan ikke forhindre, at det sker!

32 DU BESTEMMER, HVEM DU RINGER TIL OG HVORNÅR. TELEFONSELSKABET REGISTRERER DET. Du bestemmer, hvornår du bruger dit hævekort og hvad, du bruger det til. Men banken registrerer det. Du bestemmer, hvilke ord du vil google. Men søgemaskinen registrerer det. I løbet af en almindelig dag efterlader du masser af spor, der viser, hvad du har foretaget dig og hvad, du interesserer dig for. Det kan være interessant viden for mange mennesker. Nogen snuser i dine spor 11. september 2001: Terrorister flyver ind i World Trade Center i New York. Hele den vestlige verden skælver af rædsel for nye terrorangreb. Der bliver indført strengere sikkerhedskontrol, nye pas, mere telefonaflytning, sporing af mobiltelefoner og overvågning af trafikken på nettet for at forhindre nye angreb. Brug og misbrug Den øgede frygt for terror betyder, at grænserne for, hvad vi vil acceptere af kontrol og overvågning, har flyttet sig. De fleste er positive over for, at elektroniske spor benyttes til at bekæmpe kriminalitet. Men er det i orden, at vi alle mere eller mindre behandles som mulige kriminelle? Aldrig før har det været muligt at samle så mange oplysninger om hver enkelt af os. Det kan være fristende at bruge disse oplysninger til andre formål end det, de oprindeligt var indsamlet til. Elektroniske spor kan nemlig også bruges af fx virksomheder, som vil markedsføre eller sælge en vare. Gode hensigter Der er mange, som indsamler informationer om dig for at kunne tilbyde dig en god service. Du er registreret flere steder i det offentlige system fx hos lægen, tandlægen og på skolen. Politi og retsvæsen har behov for at kunne samle information og tjekke elektroniske spor, når de skal beskytte borgere eller efterforske og dømme kriminelle. Det er vigtigt at have klare regler for, hvem der har lov til at samle oplysninger om andre, hvordan disse oplysninger skal behandles, hvad de må bruges til og hvor længe de må lagres. Oplysninger som er indsamlet med et bestemt formål, må ikke bare bruges i andre sammenhænge. Mere og mere af det vi gør, bliver registreret. Kameraer følger os nat og dag og hvor som helst, uden at vi lægger mærke til det. Det kan være ubehageligt at blive overvåget, selv om man ikke har gjort noget galt. Kan overvågning altid retfærdiggøres?

33 Heidi og Jacob kysser til skolefesten på Langeby skole! AFSLØRING: Ved sidste skolefest opstod et nyt par eller gjorde der? Det så i hvert fald sådan ud! Mon ikke der blev brug for lidt ekstra gode forklaringer mandagen efter festen!

34 BIG BROTHER IS WATCHING BIG BROTHER IS WATCHING Musik og film koster

35 Dine samtaler bliver registreret For at bekæmpe kriminalitet, har EU vedtaget Logningsdirektivet. Det betyder, at oplysninger om hvem folk har talt med i fastnet-, mobileller IP-telefon, hvor længe samtalen varede og hvornår den fandt sted, skal gemmes i op til to år. Det samme gælder information om, hvem folk sender og modtager s fra og hvornår de er koblet på internettet. DE SER DIG! Den teknologiske udvikling fortsætter og giver stadig flere muligheder: Nogle mennesker lever af, at lave musik og film. De mister penge, hver gang folk henter filerne ned fra nettet, uden at betale. Det er ulovligt. Det er også ulovligt at bryde kopibeskyttelsen på en dvd eller en cd, selvom den er købt og betalt.. Datatilsynet har givet Antipiratgruppen tilladelse til at overvåge de dele af nettet, hvor den ulovlige fildeling typisk sker. Antipiratgruppen er et advokatfirma der repræsenterer musik og filmbranchen. Gennem overvågningen kan Antipiratgruppen se, fra hvilke IP-adresser der er downloadet ulovlige filer til. I mange tilfælde fører det til bøder eller politianmeldelse. World of Warcraft Hvis du bruger kodeknækkere ryger du ud Tilpasset reklame G-mail scanner ord i dine mails og tilpasser Google-reklamen efter det. Elektronisk billet Oplysninger om din færden Fingeraftryk og DNA Biometri fingeraftryk i pas Personbeskyttelse betyder, at der findes regler for, hvordan andre må bruge oplysninger om dig. Vi håber at dette magasin har givet dig et bedre grundlag for at vælge rigtigt, når du skal forholde dig til personlige oplysninger. Husk: I de fleste tilfælde er det DIG, der bestemmer. Du er registreret Der er mange der er interesseret i dine personlige oplysninger, og du bliver dagligt registret. Firmaer kan bruge dine oplysninger til at markedsføre produkter som macher dig. Jo flere oplysninger jo bedre. Ingenting er gratis - du betaler med dine personlige oplysninger. Politiet kan bruge oplysningerne til at opklare kriminalitet. Men husk, at du har ret til at vide, hvilke oplysninger der er registreret om dig.

36 Regler for vide FAKTA Som udgangspunkt er det kun politiet, der må videoovervåge en vej, en plads eller et andet offentligt område. Men tankstationer, fabriksområder, overdækkede butikscentre og lignende områder må gerne videoovervåges. Banker, spillekasinoer, hoteller, restauranter, butikscentre og butikker må overvåge egne indgange og facader. Som udgangspunkt må sådanne steder også videoovervåge indenfor. Men der er dog områder indenfor, hvor det ikke er i orden at videoovervåge, f.eks. prøverum, toiletter eller lign. Det er selvfølgelig heller ikke tilladt at overvåge andre folks private hjem. Hvis man videoovervåger et område, skal man gøre tydeligt opmærksom på det med skilte. Det er ikke tilladt at vise eller udlevere optagelser til andre end politiet, medmindre man har tilladelse til det fra alle de personer, der er med på optagelsen. Optagelserne skal slettes senest 30 dage efter, at de er optaget.

37 kameraer i København Der er mere end overvågningskameraer i Danmark, og tallet stiger med om året. Et stigende antal skoler får også opsat overvågningskameraer. oovervågning Overvågning hjælper ikke altid England er verdens mest overvågede land med omkring 4,2 millioner overvågningskameraer. Forskere fra et engelsk universitet har studeret, hvad overvågningen betyder for kriminaliteten i forskellige områder. De fandt ud af, at kriminaliteten kun blev reduceret i to af de i alt 14 områder, der blev overvåget. Forskningen viser, at overvågningskameraerne i nogen grad kan bidrage til at reducere indbrud og tyveri på afgrænsede områder som fx butikker og parkeringsanlæg. Men der er ikke meget der tyder på, at kameraer på gader og torve har en positiv virkning i forhold til at reducere volden i samfundet.

38 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Live på Strøget I nærmeste fremtid vil der blive opsat ca. 200 HD overvågningskameraer på Strøget i København. Kameraerne sender live 24-7 til en overvågningscentral hos Politiet, der døgnet rundt kan følge med i, hvad der foregår på Københavns travleste indkøbsstrøg. Da signalet er optaget i High Definition, vil det også være muligt at anvende software, der kan bruges til blandt andet ansigtsgenkendelse som man kender det fra mange kriminalfilm. Så i stedet for at melde dig til et reality show kan du såmænd bare gå en tur på Strøget og husk at smile, for du er på hele tiden. Flere pølser, tak! I Norge kunne de unge ansatte på en tankstation ikke forstå, at deres chef på det nærmeste var synsk. De modtog flere gange opringninger fra ham blandt andet med besked om at lægge flere pølser på grillen! Ved nærmere eftersyn fandt de ud af, at chefen I hemmelighed havde opsat et videokamera, der filmede alt hvad der foregik bag disken. Og sendte det live til en hjemmeside på chefens bærbare PC. Ingen adgang uden fingeraftryk I fremtiden er det ikke kun på politistationen, at du kan risikere at få taget dit fingeraftryk. Diskotek Crazy Daisy i Viborg har fået lov til at tage fingeraftryk og billeder af sine gæster, samt at lagre disse med andre persondata. Det sker selvfølgelig for at mindske risikoen for vold og handel med narkotika. Men nu vil en lang række andre diskoteker også have samme tilladelse. Så måske skal man til at vænne sig til, at man skal af med sit fingeraftryk før man får lov til at gi den gas på dansegulvet.

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Forældre. Sociale medier

Forældre. Sociale medier Forældre Sociale medier Din søn har i nogen tid været uvenner med Morten fra klassen. En dag kommer han hjem og fortæller, at han glemte at logge af Facebook på skolens computer, da de lavede opgaver.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Børn på nettet Familien på nettet?

Børn på nettet Familien på nettet? Børn på nettet Familien på nettet? Jon B. Rasmussen Projektleder KMD 3.3.2003 Side 1 Aftenens forløb 19.00 19.45 20.00 20.15 21.00 Indlæg om Børn på nettet v/ Jon B. Rasmussen Skolens it-regler v/ lærer

Læs mere

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder?

Dit barns sociale liv på net og mobil. Hvad er din rolle som forælder? Dit barns sociale liv på net og mobil Hvad er din rolle som forælder? 1 Indhold Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

IT Sikkerhed. Digital Mobning.

IT Sikkerhed. Digital Mobning. IT Sikkerhed. Nu i dag hvor vores computer næsten er tilkoplet hinanden 24/7 er det vigtigt at kunne beskytte sin compuder / server mod spyware, virus, spam og skam. Til det er vi gået i gang med at arbejde

Læs mere

I et moderne IT-samfund som Danmark bliver borgerne registreret utallige steder hver dag og hele tiden. I det virkelige liv og i cyberspace

I et moderne IT-samfund som Danmark bliver borgerne registreret utallige steder hver dag og hele tiden. I det virkelige liv og i cyberspace Persondataloven Den danske lov om behandling af persondataoplysninger kaldes PERSONDATALOVEN og det er Datatilsynet, som fører tilsyn ang. loven!! Desværre voldsomt underbemandet men de gør jo, hvad de

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Forord. Klædt af på nettet

Forord. Klædt af på nettet Forord Klædt af på nettet personlige beretninger fra den virtuelle verdens gråzone Morten Bang Larsen Det kan være svært at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert, når man kun er 14 år, og hele verden

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn.

Sikker Surf 10 Tips. - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. Sikker Surf 10 Tips - en vejledning om internettet til forældre og deres børn. I folderen finder du: 10 tips til sikker adfærd på internettet Tjekliste til dialog i familien Netikette regler Forklaring

Læs mere

Har du været på nettet?

Har du været på nettet? Har du været på nettet?? Co-funded by the European Union OK... du er begyndt at læse det her hæfte, så det kan tyde på, at der er sket noget, som du fortryder. Eller måske prøver du at hjælpe en anden.

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

It-sikkerhed Kommunikation&IT

It-sikkerhed Kommunikation&IT It-sikkerhed Kommunikation&IT Dette projekt handler om IT-sikkerhed. Gruppen har derfor valgt at have om Facebook, hvor vi vil hjælpe folk med at færdes rigtigt på nettet. Dette vil gøre ved hjælp af at

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Hvad du søgte efter Identiteten på det websted, du besøgte umiddelbart før vores websted (henvisende websted).

Hvad du søgte efter Identiteten på det websted, du besøgte umiddelbart før vores websted (henvisende websted). Brugervilkår og andre gode ting, som du bør vide for at være sikker online. Sikkerhed er alles ansvar En del af IKEA ånden er "jeg gør min del, du gør din del, og sammen gør vi en masse." Dette gælder

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 4/14 UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 4/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2014 1. ÅRGANG 24. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES OPLEVELSER PÅ NETTET UBEHAGELIGE OPLEVELSER ER EN DEL AF MANGE BØRNS LIV PÅ NETTET Halvdelen af eleverne

Læs mere

Overvågning i samfundet Kommunikation/IT & Samfundsfag

Overvågning i samfundet Kommunikation/IT & Samfundsfag Overvågning i samfundet Kommunikation/IT & Samfundsfag Simon Mikkelsen & Phillip Thomsen 1 Indholdsfortegnelse Introduktion: 3 Projekt- og produktmål: 3 Idé udvikling og brainstorm: 3 Afgrænsning: 3 Farver:

Læs mere

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN

Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk. Projektet er støttet af TRYG FONDEN Du finder Olines univers på www.dr.dk/oline Du kan læse mere om Medierådets arbejde på www.medieraadet.dk Projektet er støttet af TRYG FONDEN Layout & illustration: venomyum.com Oline har fået en computer,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Fælles er, at den adskiller sig fra den almindelige chikane og mobning ved, at man ikke har fred i det private rum man har ingen helle.

Fælles er, at den adskiller sig fra den almindelige chikane og mobning ved, at man ikke har fred i det private rum man har ingen helle. Unge og elektronisk chikane Generel info Begreber som grooming, stalking, elektronisk chikane/mobning og happy slapping er ikke nye fænomener, men de kan stadig være vanskellige at forholde sig til. Generel

Læs mere

Ungdomsklubber. Hæleri. - er det prisen værd?

Ungdomsklubber. Hæleri. - er det prisen værd? Ungdomsklubber Hæleri - er det prisen værd? 1 Unge og hæleri Hvorfor er det vigtigt at snakke om hæleri? Køb og salg af stjålne varer er udbredt, men mange unge (og voksne) kender ikke begrebet hæleri

Læs mere

Mediepolitik i Klub Egedal

Mediepolitik i Klub Egedal Mediepolitik i Klub Egedal Klubberne i klub Egedal vil være banebrydende indenfor tilbuddene vedrørende computere og IT blandt børn og unge. Vi vil bestræbe os for konstant at have fingeren på pulsen,

Læs mere

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne.

Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Noter til power point præsentation i word Her er viden og formuleringer, du kan bruge i oplæg til voksne. Slide 1 Forside Slide 2 Introduktion: De fleste børn og unge har overvejende gode oplevelser med

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO Definition Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller periodisk gentagen overvågning af både udendørs- og indendørs arealer ved hjælp af automatisk

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING

SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING SIKKER PÅ NETTET - TRYG SELVBETJENING Din kontakt med det offentlige starter på nettet www.borger.dk DET OFFENTLIGE BLIVER MERE DIGITALT Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer

Læs mere

Hvad du bør vide om computervirus. Hvad du bør vide om computervirus

Hvad du bør vide om computervirus. Hvad du bør vide om computervirus er en pjece for dig, der vil vide, hvordan du undgår virus. Du finder også information om, hvad du skal gøre, når skaden er sket. Du skal sikre dig mod virus, fordi: du risikerer at miste dine data du

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Instrukser for brug af it

Instrukser for brug af it it sikkerhed Instrukser for brug af it Må Skal ikke Kan Januar 2010 Version 1.0 Indhold Forord................................................... 3 Resumé.................................................

Læs mere

SSP-katalog 2013-2014

SSP-katalog 2013-2014 SSP-katalog 2013-2014 1 Indhold Kære klasselærer... 3 SSP-samarbejdet... 4 TEMA OG DIALOG I KLASSEN... 5 Ad hoc puljen... 6 7. klasser... 7 7.- 9. klasser... 9 Sparring og Samarbejde... 10 Konsulentbistand

Læs mere

IT sikkerhed Whitelist

IT sikkerhed Whitelist IT sikkerhed Whitelist IT sikkerhed Whitelist Skrevet af: Anchelika V. Skjødt og Lasse B. Troelsen Kom/IT A Klasse 3.5 Side 1 af 7. Spam facts Spam er et af de største problemer med internettet på nuværende

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse, chikane eller stalking

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der er udsat for forfølgelse, chikane eller stalking RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der er udsat for forfølgelse, chikane eller stalking Indhold Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig, som er udsat for forfølgelse, chikane eller stalking*. Det kan

Læs mere

Spilleregler. Selve spillet: En spillers tur starter. aktie som bevis for købet. Efter betaling modtager man firmaets

Spilleregler. Selve spillet: En spillers tur starter. aktie som bevis for købet. Efter betaling modtager man firmaets Spilleregler Du skal bruge: 1 spilleplade. 1 terning. Flyttebrikker. 22 aktier. 20 lottokort. Pengesedler. Inden spillets start: Vælg en spiller til at styre banken. Hver spiller skal have 1 mio. ved spillets

Læs mere

Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt.

Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt. Sagde du virus? Ofte benyttes betegnelsen virus om alle former for skadelig kode, men det er ikke helt korrekt. Af Erik Jon Sloth 21/02-2003 (http://sikkerhed.tdconline.dk) Det kan være fristende bare

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Sikkerhedsliste. Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt. til dig, der er truet. www.etniskung.dk

Sikkerhedsliste. Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt. til dig, der er truet. www.etniskung.dk Sikkerhedsliste til dig, der er truet Hotline 70 27 76 66 - svarer døgnet rundt www.etniskung.dk Denne folder er til dig, der er på flugt fra din familie på grund af vold, trusler eller tvang. Hvis du

Læs mere

Alternativ markedsføring

Alternativ markedsføring Alternativ markedsføring Kom/IT Projekt HTX Roskilde Joachim K. Bodholdt 05-05-2009 Indholdsfortegnelse Alternativ markedsføring online.... 3 Projekt beskrivelse:... 3 Case: Projekt 'Mørk & Juhl'... 4

Læs mere

Kære medarbejder og leder

Kære medarbejder og leder Kære medarbejder og leder Adgang til informationer i it-systemer og elektronisk kommunikation er for de fleste medarbejdere i Region Hovedstaden en selvfølgelig del af arbejdsdagen. Hvis vi ikke har adgang

Læs mere

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld

Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Studér denne folder for vores sikkerheds skyld Pas på vores værdifulde viden Vi fremskaffer og formidler viden. Elektronisk, skriftligt og mundtligt. Det er Københavns Universitets væsentligste aktivitet

Læs mere

TV-overvågning - etiske anbefalinger

TV-overvågning - etiske anbefalinger TV-overvågning - etiske anbefalinger kopiering tilladt med kildeangivelse Network Indledning TV-overvågning er et område i meget stærk vækst - både med hensyn til hvad angår hvor, hvordan og af hvem det

Læs mere

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB.

02-12-2013. sove. Tjekke FB. Tjekker. vågne. vågne. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre. Tjekke FB. Tjekke FB. Forældre lektier. FB Tjekke FB. VOX-POP Erfaringer fra tilfældige 6.-8. klasser i det indre København Digital trivsel og forældresamarbejde Kolding den 26. november 2013 Gitte Jakobsen, Red Barnet vågne morgenid mad 1. Frikvarter skole

Læs mere

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms

Special Ops Live. Dansk Quick Guide. Kamera indstillinger ved Foto mode. Nu kan du styre dit kamera live via sms Dansk Quick Guide Nu kan du styre dit kamera live via sms Når du modtager dit kamera pakkes det ud, du finder 12 Stk. NYE batterier, finder dit Sandisk SD Kort og dit nye simkort fra det teleselskab du

Læs mere

Guide til sikker it. Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling

Guide til sikker it. Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling Guide til sikker it Daglig brug Programmer E-mail Internet Databehandling Hvilke retningslinjer skal du følge som it-bruger i Hillerød Kommune? Indhold Daglig brug af din computer 4 Computere, programmer

Læs mere

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd).

DOM. Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). DOM Afsagt den 3. september 2014 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Arne Brandt og Dorte Nørby (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-771-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder

3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder 3.5 Sandt eller falsk om unges rettigheder spil Mål At eleverne kan give eksempler på, hvordan rettigheder i forhold til krop, sundhed, seksualitet og privatliv kan bruges i børn og unges hverdag. At eleverne

Læs mere

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER

8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 8 PRINCIPPER FOR GOD NET-ADFÆRD FOR PRIVATPERSONER 1 BESKYT DIN COMPUTER OG ANDRE ENHEDER 2 BESKYT DINE PERSONLIGE OPLYSNINGER 3 BESKYT DINE ELEKTRONISKE

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG

BØRNEINDBLIK 3/14 JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG BØRNEINDBLIK 3/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2014 1. ÅRGANG 4. APRIL 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES LIV PÅ SOCIALE MEDIER JEG TROR BARE, FACEBOOK ER DET, MAN GØR SOM UNG Næsten alle 13-årige er aktive

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Børn og sociale medier

Børn og sociale medier Børn og sociale medier Opret en profil i dit barns digitale netværk Hvad er SSP? Skole Socialforvaltning Politi Forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvad gør vi? SSP-netværkpå de fleste folkeskoler

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Personalehåndbog. Personalehåndbogens målsætning. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen.

Personalehåndbog. Personalehåndbogens målsætning. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen. Personalehåndbog Personalehåndbogens målsætning Strategi og mål m.m. 1. Vores historie. 2. Mission 3. Vision 4. Værdigrundlag 5. Organisationen Bestyrelse 1 Organisationsdiagram 6. Vores målsætning Politikker

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk

Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup. Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Hvad tænker du på? Det Kriminalpræventive Råd Odinsvej 19 2600 Glostrup Tlf. 45 15 36 50 eller 43 44 88 88 dkr@dkr.dk www.dkr.dk Forældrenetværk Forældrenetværk er grupper af forældre, der ønsker at sætte

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 1 Plant nu - Høst senere Af Mohammed & Hussein 2014 Mohammed & Hussein. Alle rettigheder forbeholdes. Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere

Læs mere

[www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk]

[www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk] [www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk][www.ungdomsringen.dk] http://www.youtube.com/wa tch?v=qvj-t0bl-mw Facebook,snapchat mm. Ung anno 2014 ricisis og muligheder Forældreholdninger

Læs mere

IT-retningslinier og sikkerhedspolitik for Viborg Kommunes Skole IT. - gældende for undervisere

IT-retningslinier og sikkerhedspolitik for Viborg Kommunes Skole IT. - gældende for undervisere IT-retningslinier og sikkerhedspolitik for Viborg Kommunes Skole IT - gældende for undervisere August 2009 IT retningslinier og sikkerhedspolitik for Viborg kommunes Skole IT - gældende for undervisere

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Professionel rådgiver og sparringspartner indenfor IT

Professionel rådgiver og sparringspartner indenfor IT Professionel rådgiver og sparringspartner indenfor IT Virksomhedens IT afdeling TNM it TNM it er stiftet af Thomas Nejsum Madsen og Peter Søby i 2003. Vi baserer os på et indgående kendskab til landbruget

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

Loven om TV-overvågning med kommentarer

Loven om TV-overvågning med kommentarer Loven om TV-overvågning med kommentarer Folketinget vedtog 1. juni 2010 en ændring af Lov om tv-overvågning, som udvider adgangen til tvovervågning for boligorganisationer og idrætsanlæg- se side 4. Lovens

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER?

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Når mine forældre taler om ære, er det altid i forhold til, hvad andre tænker om os som familie. Hvis vi piger i familien gør noget forkert, siger de, at hele familien kan miste æren. (Pige Vi vil også

Læs mere

DIN GUIDE TIL MENNESKERETTIGHEDER PÅ INTERNETTET

DIN GUIDE TIL MENNESKERETTIGHEDER PÅ INTERNETTET DIN GUIDE TIL MENNESKERETTIGHEDER PÅ INTERNETTET 02 INTRODUKTION De menneskerettigheder, du har i det virkelige liv, gælder også, når du er online! I denne guide kan du læse om dine menneskerettigheder,

Læs mere

Scor i Sommerferien EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

Scor i Sommerferien EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Scor i Sommerferien Score i sommerferien hvorfor? Hvorfor har jeg valgt at skrive en e-bog om at score i sommerferien? Fordi jeg igen og igen hører fra fyre at de tager til Lloret de Mar, Bulgarien,

Læs mere

Grundejerforeningen. Søndergårds Villaby. Reduktion af antallet af indbrud. Hvordan?

Grundejerforeningen. Søndergårds Villaby. Reduktion af antallet af indbrud. Hvordan? Grundejerforeningen Søndergårds Villaby Reduktion af antallet af indbrud Hvordan? Per Bennich 1 NEJ!! IKKE i Furesø Kommune her: +40% Lørdag den 28. februar 2015 Fra: 2009-2014 2 3 4 www.politi.dk Furesø

Læs mere

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 -

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Blokeringslister - 4 - Kontrol af, hvordan du deler

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN 4 Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad Som led i den løbende kvalitetsudvikling af tandplejen gennemførte vi i Lemvig kommunale tandpleje i foråret 4 en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund.

Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund. Uddrag fra bogen Effektive e-mails en håndbog af Ellen Bak Åndahl og Susanne Nonboe Jacobsen, Frydenlund 2007. Copyright: Forfatterne og Frydenlund. Netikette På biblioteket siger etiketten at du ikke

Læs mere

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET TING PÅ INTERNETTET Internet of things er et moderne begreb, som dækker over, at det ikke længere kun er computere, der er på internettet. Rigtig

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Loven indebærer ændringer i både persondataloven 4 og tv-overvågningsloven

Loven indebærer ændringer i både persondataloven 4 og tv-overvågningsloven Til samtlige kommuner, regioner og ministerier (underliggende myndigheder og institutioner bedes venligst orienteret) 28. juni 2007 Orientering til offentlige myndigheder om de nye regler i persondataloven

Læs mere

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET

BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET BØRNEINDBLIK 9/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 9/2014 1. ÅRGANG 18. DECEMBER 2014 ANALYSE: FAMILIENS ØKONOMI OG UNGES VIDEN OM PRIVATLIV PÅ NETTET RIGE BØRN LEGER BEDST PÅ NETTET Børn fra velstillede

Læs mere

POLITIK FOR DATABESKYTTELSE

POLITIK FOR DATABESKYTTELSE POLITIK FOR DATABESKYTTELSE Disse retningslinjer for databeskyttelse beskriver, hvordan vi bruger og beskytter oplysninger, som du afgiver i forbindelse med brug af vores hjemmeside. Vi har forpligtet

Læs mere

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus

Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Mini-guide: Sådan sikrer du din computer mod virus Efter Java-hullet: Væn dig til det din computer bliver aldrig 100 % sikker. Men derfor kan vi jo godt prøve at beskytte den så vidt mulig alligevel. Vi

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

idé og udvælgelse KORT 1 KORT 2

idé og udvælgelse KORT 1 KORT 2 IDÉ OG UDVÆLGELSE idé og udvælgelse I skal nu arbejde videre med jeres problemstiling. Det første I skal gøre for at finde en løsning på jeres problem er at få en masse idéer. Det gør I bedst ved at lave

Læs mere

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING Risikostyring - tag vare på dit, mit og vores - og på dig selv og os PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING 1 Definition Ved videoovervågning forstås vedvarende eller periodisk gentagen overvågning

Læs mere

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN Oversigt over forløbet Materialet er designet til at vare en dobbeltlektion: Intro (5-10 minutter) Rammesæt og beskriv forløbet. Brug mikrositet sikkertrafik.dk/skillevej,

Læs mere

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Start samtalen med pigerne idag! EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Start samtalen med pigerne idag! Start samtalen en kort introduktion Denne bog er skrevet med ét formål. Formålet er at give dig de redskaber der skal til, for at møde mennesker. Hverken mere eller mindre.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm Oven over skyerne..! Du skal lære mennesker, steder og ting ude i rummet og på jorden hvor du bor Du skal lære om stjernetegnene Du skal lave din egen planet-rap Du skal skrive et brev fra Månen Du skal

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere