Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?"

Transkript

1 Du bestemmer hvad andre skal vide! Du er ikke altid så anonym som du tror! Ved du altid, hvem der ser dig?

2 INDHOLD DU bestemmer selv 3 Privat område 4 Du er ikke altid så anonym som du tror 6 Gaaab 8 Du sætter spor 10 Hvad siger loven? 12 Hvad vil du dele med alle andre? 14 Det var jo bare for sjov 16 Du er din egen redaktør 18 Rygter spredes hurtigt 20 Shit happens 22 Opgaver fra Cyberhus 24 Jackass for vennerne 28 Ved du altid hvem der ser dig? 30 Nogen snuser i dine spor 32 Musik og film koster 34 Regler for videoovervågning 36

3 KOLOFON Du bestemmer selv en kampagne om beskyttelse af personlige oplysninger Kampagnen er gennemført af Teknologirådet i samarbejde med Cyberhus, Datatilsynet og Medierådet for Børn og Unge. Projektledelse i Teknologirådets sekretariat: Jacob Skjødt Nielsen, projektleder Hanne Munk Pedersen, projektmedarbejder Jannie Poulsen, projektsekretær Forsidemusik: Pink Snow af La Belle Indifference Underlægningsmusik og lyddesign: Thorbjørn Nyander Poulsen Koncept og produktion: Titoonic A/S Grafisk Design Adman Kommunikation Leder DU bestemmer selv Du bruger internettet og mobiltelefonen både på skolen og i din fritid. Du videregiver personlige oplysninger om dig selv og andre i dine sms er, på din profil på nettet og via instant messages. Dette magasin handler om, hvordan du passer på dig selv og på andre. Det er vigtigt at du overvejer, hvad du selv kan gøre for at sikre dine personlige oplysninger på nettet, så de ikke kan blive misbrugt af andre. Meget af det du kan se, læse og høre på disse sider ved du sikkert i forvejen. Men noget vil helt sikkert overraske dig! Målet med magasinet er, at give dig mulighed for selv at vælge, hvor privat du vil være. Træf de valg, som er rigtige for dig. For det er jo dig, der bestemmer! Vi synes at I skal diskutere sikkerhed på nettet, både i skolen og i fritiden. I kan bruge dette magasin som oplæg. Med venlig hilsen Teknologirådet, Medierådet for Børn og Unge, Datatilsynet og Cyberhus Foto: Frederik R. R. Kastrupsen istockphoto Video: Anders Wind Steffensen Alexander Stenholt Frederik R. R. Kastrupsen Kim Hansen ISBN: Teknologirådet Antonigade København K Telefon: Teknologirådets rapporter 2009/1

4 Privat område! Alle har noget, som de ikke har lyst til at dele med andre. Det behøver ikke at være skummelt eller kriminelt, det er bare privat! Det er dig der bestemmer, hvad andre mennesker skal vide om dig - og hvad du vil holde for dig selv. Du vælger Kan du li at nogen roder i din skrivebordsskuffe, læser dine sms er eller logger sig ind på din computer? Nej vel?! Kan du li at nogen tager billeder af dig, når du bader i gymnastik eller kigger ind gennem nøglehullet, når du er på toilettet? Nej vel?!

5 BANG! Jeg smækker døren. Endelig alene. Tænder for computeren, skriver med vennerne og surfer lidt på nettet. Fedt med fred for nysgerrige forældre og irriterende søskende. Hvis de skal ind, må de banke på. På mit værelse er det mig, der bestemmer. Det er dig der bestemmer, hvad du vil dele - og hvem du vil dele det med. Du sætter grænserne Vi har alle sammen vores egne grænser, når det gælder vores privatliv. Nogle mennesker har et stort behov for at have et rum for sig selv, som andre respekterer og ikke kommer ind i, andre er ligeglade. Det er forskelligt fra person til person. Du bestemmer over dit rum.

6 SHIT HAPPENS Du er ikke altid så anonym, som du tror! Du er ikke altid så anonym, som du tror! CASE 1 Shit læreren havde googlet mig! Da jeg mødte op til skole/hjem samtale, havde min lærer googlet min opgave, og fundet ud af, at jeg havde kopieret det meste fra en hjemmeside.

7 CASE 3 Gymnasiepiger hængt ud på nettet Mere end 100 nøgenbilleder af to gymnasiepiger er mod pigernes vilje blevet lagt ud på Internet. Sagen er overdraget til politiet, som føler sig magtesløst:»vi har ikke nogen paragraffer, vi kan gå efter,«siger kriminalinspektør Jens Holm Madsen fra Gentofte Politi,»jeg må sige, vi står tøvende, for vi ved ikke rigtig, hvad vores opgave er i denne sag.«straffelovens paragraf 264 D, som det drejer sig om, kan også anvendes mod andre, der kopierer billederne og lægger dem ind på andre servere, ligesom det er ulovligt at oprette links til sider, hvor de ulovlige billeder ligger. I øvrigt er der også tale om en overtrædelse af Datatilsynets regler for elektronisk personregistrering svarende til det, der tidligere hørte under registerloven. Kilde: Søndagavisen.dk Lidt for tæt på Forleden var jeg til videoaften hos Gustav, og sad meget tæt med ham. Signe tog billeder hele aftenen, lagde dem på Facebook, taggede mig, og pludselig vidste alle det. Også min kæreste. CASE 2 Det ville jeg helst have holdt for mig selv

8 Du keder dig i timen, og får lyst til at tjekke en sjov side på nettet, du har hørt om. Men selv om du sidder i en krog, uden nogen i nærheden, kan man alligevel se, hvad du laver! Ved du, hvem der kan se det?

9

10 Hver gang du logger dig på en computer, sætter du spor. De sider du besøger, ligger gemt i historikken på computerens browser. Man kan altså se, hvilke sider du har været inde på, og man kan også finde frem til de s, du har sendt og modtaget. De fleste skoler har en firewall, som beskytter mod indbrud fra hackere og virus. I firewall en ligger oplysninger om, hvilke computere der har hvilke elektroniske adresser.

11 Man kan se, hvad du laver Det er som regel ikke det store problem, at andre kan se, hvad du har brugt skolens computer til. Men der kan jo være tilfælde, hvor det ikke er helt ligegyldigt. Som udgangspunkt må skolen ikke overvåge elevers og læreres brug af internettet. Men hvis der er mistanke om at reglerne bliver brudt, kan skolen gennemgå de spor, som findes i skolens computere og i firewall en. Skolen skal dog oplyse om, at den mulighed findes. Er du blevet oplyst om, at din færden på skolens computer kan blive tjekket? Dine spor bliver ikke automatisk slettet, når webbrowseren lukkes. Hvis du ikke selv fjerner sporene, kan andre følge dem. Det er der selvfølgelig størst risiko for, når du bruger computere på skolen, biblioteket eller på en internetcafé. På computeren føler du dig måske helt anonym,men virkeligheden er en anden Du er ikke anonym!

12 FAKTA! loven? siger Hvad Persondataloven skal beskytte dig imod, at dine personoplysninger bliver brugt på en måde, der krænker dit privatliv. De skal sikre, at oplysninger om dig kun bliver brugt på en måde, der respekterer dig. En personoplysning er en oplysning, som kan knyttes til én bestemt person. Dit navn, din alder, din adresse og dit telefonnummer er personoplysninger, fordi de kan knyttes til dig. Billeder af dig er også en personoplysning. Også selv om der ikke står dit navn på billedet. Dit CPR-nummer er også en personoplysning.

13 Hvornår bestemmer du? Hvis nogen vil bruge dine personoplysninger, skal de som regel have din tilladelse. Det kan fx være dit CPR-nummer eller noget om dit helbred. Din tilladelse skal være givet frivilligt, og du kan når som helst trække den tilbage. Hvis du er under 15 år skal de, der vil bruge dine personoplysninger, have tilladelse fra dine forældre eller din værge. Fra du fylder 15 år er det dig, der bestemmer. Men der findes undtagelser. Fx har staten og kommunen i flere sammenhænge lov til at registrere og bruge oplysninger om dig, uden din tilladelse. Information og indsigt Du har ret til at vide, hvem der bruger dine personoplysninger, hvor de har fået dem fra, hvad de bruger dem til, om de bliver givet videre til andre og til hvem. Hvis der er fejl i oplysningerne, kan du kræve, at de bliver rettet. Oplysningerne skal slettes, når der ikke længere er noget formål med at have dem.

14 HVAD MENER DU? Billeder af dig på stranden? Et digt du har skrevet? Video fra en singstar-aften? Hvad må alle se, og hvad må kun nogen se? Hvad må dine forældre vide om dig? Må de kigge i skuffen under sengen? Må de rode i dine lommer? Må de få at vide, hvad du bruger dine penge på? Er det ok at de tjekker, hvilke websider du har været inde på? Hvornår skal DINE forældre blande sig helt uden om?

15 test dig selv Tag en hurtig test og find ud af, om du har fattet noget som helst af det du har læst. Klik bare her

16 men pludselig havde jeg trykket enter Jeg sad med en historieopgave, alt for sent. Det hele gik i ged. Jeg skulle have været sammen med de andre, men her sad jeg. Øv jeg bandede mine forældre og lærere langt væk. Egentlig vidste jeg godt, at det ikke havde noget med dem at gøre, men lige nu havde jeg brug for at give nogen skylden. På min profil skrev jeg de værste ting om min mor, og pludselig havde jeg trykket enter Min storesøster så SÅ sjov ud i den grimme natkjole, men jeg var ret cute på billedet, så jeg uploadede det til mit billedalbum Du har et ansvar for, hvad du sender ud!

17

18 Du er din egen redaktør! HEY! SKAL VI VÆRE VENNER?! TJEK MIN PROFIL! PÅ FACEBOOK, PÅ MSN, PÅ ARTO! SE LIGE MIG PÅ YOUTUBE Nettet er fantastisk og fuld af muligheder. Du kan hente musik og film, chatte og dele billeder og hemmeligheder med vennerne. Men det kan også gå galt. Når noget er skrevet eller lagt ud, er det for sent at trykke på fortrydelsesknappen. Den findes nemlig ikke. Vi vil gerne blive set. Vi opretter en profil eller en blog på nettet, og lægger billeder og informationer ud om os selv. Nogen melder sig til reality-shows på TV. Når du vælger det ene eller det andet får du opmærksomhed, både fra folk du kender, men også fra folk, du ikke kender.

19 Ustin ut praestin DAGNS NYHEDER Ustin ut praestin eu feuisi. Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum Ustin ut praestin eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi. Lum eu feuisi. core vel eugait lore min veliquissi.lum Tænk dig om, før du trykker enter! Det kan være sjovt at lægge informationer og billeder ud af dig selv. Foran computeren, hjemme på værelset, kan det virke uskyldigt og ufarligt. Men når først tekst og billeder er lagt ud på nettet, er det svært at slette igen. Og det er nærmest umuligt at forhindre kopiering og spredning. Fx har Facebook og YouTube retten til de ting, du lægger ud. Billeder og information om dig kan ende på netsider, som du ikke engang kender - og som du ikke har lyst til at blive forbundet med.

20 Rygter Hvis det ikke er ok at sige det face to face, er det jo nok heller ikke ok at sige det elektronisk...

21 spredes hurtigt PAS PÅ FYREN PÅ DEN GRØNNE SCOOTER! Han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; pas på fyren på den grønne scooter, han hedder Kalle og er blotter. Send det videre; På sms spredes rygter vildt hurtigt. Det kan godt være, at Kalle er blotter. Måske er det virkelig vigtigt at passe på ham. Men hvor kom den første sms egentlig fra? Sender du den bare videre? Kan det være, at Kalle slet ikke er blotter, men ham der scorede Emils kæreste? Kan det være Emil der vil ha hævn, og som derfor sendte den første sms? For sent Når et rygte først er sat i gang, eller et billede først er sendt, findes der ingen fortrydelsesknap. Når du logger af, er det for sent at sige, at du ikke mente det du skrev. De falske påstande, som du lagde ud på nettet om din lærer bliver måske læst af lærerens kollega. Så kan du, hvis du er over den kriminelle lavalder, ende med at blive dømt efter straffeloven. Nettet og mobilen er enormt effektivt, når det handler om at sprede et budskab. Men desværre både på godt og ondt. Der findes uanede muligheder for at ødelægge det for andre. Mobning både på nettet og mobilen er et stort problem blandt danske unge. Festens mest fulde person bliver overtalt til at strippe foran et kamera. Næste dag kan hele verden se billederne på nettet og mobilen. En tidligere veninde logger sig ind på Julies profil og skriver ting til hendes veninder, som Julie aldrig selv ville have skrevet. Tænk selv Når du sidder foran computeren, eller står med mobilen i hånden, er det dig, der bestemmer, hvad du vil dele med resten af verden. Det er dit ansvar at tænke dig om, før du sender eller videresender informationer og påstande om andre.

22 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Happy Slapping Happy slapping eller vold filmet på mobiltelefon er blevet udbredt i Danmark. Mere end 15 politi kredse har haft tilfælde af Happy Slapping. I de fleste tilfælde er det heldigvis ikke grov vold. Men til gengæld en ondsindet form for mobilmobning. Emil fra Vissinge var på vej hjem fra ungdomsskole, da 3 drenge passede ham op og een af dem begyndte at slå til ham, mens de to andre filmede. Tre dage senere fandt en af hans klassekammerater filmen på Youtube og sendte linket videre rundt til sine Fake it 15 årige Amalie fra Brønshøj blev i august 2008 udsat for onlinemobning af sin ekskæreste. Han lavede en profil i hendes navn og billede på Auktionsdate.dk, hvor han opfordrede folk, der gerne ville købe nøgenbilleder eller telefonsex, til at ringe til hende. Han opgav hendes mobil nummer og . I flere uger blev Amalie kimet ned og fik en lang række stærkt krænkende s fra en lang række især ældre mænd. Hendes ekskæreste sendte også et link til flere af hendes venner, hvoraf flere troede Amalie forsøgte at sælge sig selv.

23 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Babe Zone En ung pige lagde et foto af sig selv på websiden Hotchart, hvor det indgik i en slags skønhedskonkurrence. På billedet var hun iført nedringet bluse. Tre måneder senere fjernede hun billedet. I mellemtiden var det under ukendte omstændigheder lagt ind på websiden Babezone, der bringer erotiske billeder. Ekstra Bladet brugte derefter billedet som illustration på en artikel om purunge danske piger sælger sig til sex på nettet. Ifølge landsretten var pigen genkendelig trods maskering bl.a. fordi hendes fornavn og alder var nævnt i bladet. Landsretten fastslog, at pigens indlæggelse af billedet på Hotchart ikke gav ret til at bruge det ved omtale af salg af sex. Efter bevisførelsen lagde Landsretten til grund, at Ekstra Bladet havde fundet billedet på Babezone og kunne være gået ud fra, at det allerede indgik i en sådan sammenhæng, at omtalen i bladet ikke var krænkende. Derfor var skyldkravet (uagtsomhed) ikke opfyldt, og redaktør og journalist blev frifundet for pigens krav om økonomisk godtgørelse. Fuck dig! En 11-årig dreng i 5. klasse på Hellebækskolen i Helsingør Kommune blev af inspektøren smidt ud af sin skole. Eleven havde kaldt sin lærer for pædo på ARTO. Inspektøren mente at drengen skulle smides ud. Byrådet mente, at drengen havde fået straf nok gennem den megen omtale af sagen i medierne. Drengen fik herefter lov til at fortsætte på skolen, men i parallelklassen. Mens sagen blev behandlet, det vil sige i næsten en måned, måtte drengen ikke komme i skole, men fik tilbudt undervisning i sit hjem. Læreren sygemeldte sig som følge af beskyldningerne på ARTO.

24 Det siger børn og unge om Cyberhus: I skolen er der en rigtig sød fyr og selv om jeg ikke er helt tynd eller helt tyk, så ved jeg at med min charme og gode humør (som du har givet mig) skal jeg nok få scoret ham eller ihvertfald få snakket med ham og jeg er bare så glad nu, for mine venner er begyndt at hele tiden vil være sammen med mig og Uuh hvor jeg elsker mit liv lige nu. I kommentar til brevkassesvar

25 Cyberhus - en hånd til dig på nettet... Klik her for at høre det sprøde nummer fra Cyberhus Klik her og se mere!

26 SIDE Få besøg af os TO SIDER FRA CYBERHUS TILGÅR Så er det nu du skal booke Cyberskolen! 11/ hvis du altså gerne vil have besøg af Cyberskolens agenter til et debatoplæg om mobil- og webetik i det kommende halvår. Under fanebladet Lærerværelse her på siden finder du info om Cyberskolens gratis tilbud til 5. og 6. klasser. Lad høre fra dig! E: Mon ikke han er pædofil? 2/ uger med teaterforestillinger i samarbejde med Filurens teaterskole for børn er ved vejs ende. Det blev til 8 forestillinger for mere end 250 børn. Fantastisk oplevelse hele vejen igennem! Hvor har det bare været en fornøjelse at se børn på skoler og i klubber leve sig ind i stykkets dilemmaer. Fed video fra cyberskole besøg lv Cyberskolen? Hvis du og din klasse har lyst til at snakke mere om nettet, kan I få besøg af Cyberskolen. Et typisk besøg består af to gange 45 minutter og varetages af et par Cyberskoleagenter. Det er gratis at få besøg af Cyberskolen. Du og din lærer kan finde meget mere information her: Forestillingen var skruet således sammen at børnene ind i mellem fik muligheden for at påvirke fremdriften i stykket. Eksempelvis skulle man tage stilling til om en voksen i stykket var pædofil, og man kunne også bestemme, om en pige i stykket skulle erkende

27 Chat med os M.I.S Klik her og chat om netsikkerhed Chatten er åben når knappen lyser grøn Tænker du nogensinde på, hvad folk kan finde om dig på nettet? Hvem ejer dit profilbillede på Facebook? Hvad kan du gøre, hvis nogen overskrider dine grænser på nettet? Kan en sms være ulovlig? Her kan du chatte med en voksen fra Cyberskolen om nettet og mobilen. Vi står klar til at give dig nogle råd, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet eller hvis du er nysgerrig på hvad man egentlig må på nettet. Vores chat er åbent alle hverdage mellem fra Klik på linket og mød os til en chat Det er os du kan chatte med

28 Jack Ass for vennerne men jeg glemte overvågningskameraet i hjørnet Du sender ikke dine film med stunts og tvivlsomme påfund til politiet for at pynte på din straffeattest. Og du sidder næppe med åben toiletdør i et indkøbscenter. Når du står i prøverummet i en tøjbutik, råber du ikke se mig uden tøj til dem der arbejder der. Og hvis du skulle have downloadet musik ulovligt fra nettet, sender du ikke et brev til pladeselskabet og fortæller dem at jeg bøffer lige denne her film, der. Ikke hvis du kunne vælge... Ved du altid hvem der ser dig? Hvor mange penge er der afsat til video- overvågning? I finanslovens tryghedspakke er der afsat ti mio. kr. i 2008 til øget videoovervågning på udsatte steder. De bliver fordelt mellem byerne, som derefter skal finde de resterende penge. Hvor længe tager det at indføre? I Aalborg har politiet forberedt kameraovervågningen af Jomfru Ane Gade siden påsken sidste år. Planen er, at overvågningen går i gang til sommer. I begyndelsen var planen, at det skulle gå i gang efter jul. I Københavns Kommune foreslog socialdemokraten Jan Andreasen videoovervågning af Nørrebrogade i en artikel i Berlingske Tidende i december. Efter et knivdrab på Strøget i begyndelsen af januar tog planerne for alvor fat. Københavns Politi regner med, at overvågningen begynder i år. Hvad mener borgerne? Et flertal af københavnerne bifalder øget videoovervågning. En meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, viser, at næsten otte ud af ti er positivt eller overvejende positivt stemt over for mere videoovervågning af byens gader og pladser, hvis kameraerne bliver sat op for at modvirke vold. Opbakningen er markant i alle aldersgrupper og fra samtlige vælgergrupper. Hvor mange kameraer skal der til? Københavns Politi har ikke truffet beslut-

29 ning om antal det afhænger af finansieringen. I Jomfru Ane Gade i Aalborg kommer der efter alt at dømme 13 kameraer op. Ni faste, der placeres ved gadens indgange og smøger, og fire styrbare kameraer, som politiet fra politigården kan dreje og zoome med. Hvad kræves der? Der er mange formaliteter, der skal være i orden. Videoovervågning kræver tilladelse fra ejerne af den ejendom, hvor kameraerne skal sidde. Tilladelsen skal tinglyses og noteres i eventuelle lejekontrakter. Der skal sættes skilte op, der fortæller, at man bliver videoovervåget. Skal der kameraer op på fredede bygninger, skal Kulturarvsstyrelsen spørges. Må man filme ind i folks hjem? Det er ulovligt at rette kameraer ind i folks hjem, For at undgå det kan man på kameraerne installere et maskerende net de steder, kameraet ikke må kigge hen. Hvilke byer har videoovervågning på gader og stræder? Københavns Politi og Aalborg Politi er de eneste politikredse, der har helt konkrete planer om at indføre videoovervågning på gader og stræder. Ifølge en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget, har Odense Politi og Østjyllands Politi desuden nedsat arbejdsgrupper, Sydsjællands Politi har videoovervågning på udvalgte skoler og institutioner. Kilde: Berlingske Tidende.

30 JACK ASS FOR VENNERNE Ved du altid, hvem der ser dig? OP MED LYNLÅSEN. Søvnen ud af øjnene. Og pil dig for alt i verden ikke i næsen. Tjek at håret og bukserne sidder, som de skal. Smil! Kameraet kører du er på! Tryggere med et kamera? Overvågningskameraerne følger dig. Når du sidder i bussen. Når du hænger ud i centeret. Når du shopper rundt i butikkerne. Når du køber kebab på hjørnet. Når du trasker rund i byen, går i banken og måske når du dyrker sport i hallen. Utryghed er en vigtig årsag til, at der sættes flere og flere overvågningskameraer op. De fleste chauffører og passagerer føler sig mere trygge hvis de ved, at der er overvågningskameraer i bussen. Den, der står alene bag disken på benzintanken, er glad for at området er videoovervåget. Kun positivt? Videoovervågning kan være med til at forebygge og opklare hærværk, vold og tyveri. Så hvorfor ikke bare installere overvågningskameraer på hvert et gadehjørne? Men før man beslutter sig for at installere et overvågningskamera, er der mange ting, man bør tænke over. Hvad er hensigten med overvågningen? Giver det mere tryghed? Kan overvågningen få nogen negative konsekvenser? Findes der andre løsninger, der giver ligeså meget eller måske bedre sikkerhed? Der findes ikke nogen tal der viser, at kriminaliteten går ned, i takt med at der sættes flere overvågningskameraer op. Derimod ændrer volden karakter eller flytter andre steder hen. Man diskuterer om videoovervågning generelt gør samfundet tryggere.

31 Ikke altid til at stole på I enkelte tilfælde kan videoovervågning føre til misforståelser. Nogle steder bruges det til at opdage uønskede personer, der så bortvises, også selvom de ikke har gjort noget galt. For at undgå misforståelser eller misbrug er det vigtigt, at dem der installerer kameraerne, behandler optagelserne og informationerne efter gældende love og regler. Og selv om der er installeret overvågningskamera er det stadig vigtigt at du eller andre griber ind, hvis der er nogen der trænger til hjælp. Et kamera filmer hvad der sker men kan ikke forhindre, at det sker!

32 DU BESTEMMER, HVEM DU RINGER TIL OG HVORNÅR. TELEFONSELSKABET REGISTRERER DET. Du bestemmer, hvornår du bruger dit hævekort og hvad, du bruger det til. Men banken registrerer det. Du bestemmer, hvilke ord du vil google. Men søgemaskinen registrerer det. I løbet af en almindelig dag efterlader du masser af spor, der viser, hvad du har foretaget dig og hvad, du interesserer dig for. Det kan være interessant viden for mange mennesker. Nogen snuser i dine spor 11. september 2001: Terrorister flyver ind i World Trade Center i New York. Hele den vestlige verden skælver af rædsel for nye terrorangreb. Der bliver indført strengere sikkerhedskontrol, nye pas, mere telefonaflytning, sporing af mobiltelefoner og overvågning af trafikken på nettet for at forhindre nye angreb. Brug og misbrug Den øgede frygt for terror betyder, at grænserne for, hvad vi vil acceptere af kontrol og overvågning, har flyttet sig. De fleste er positive over for, at elektroniske spor benyttes til at bekæmpe kriminalitet. Men er det i orden, at vi alle mere eller mindre behandles som mulige kriminelle? Aldrig før har det været muligt at samle så mange oplysninger om hver enkelt af os. Det kan være fristende at bruge disse oplysninger til andre formål end det, de oprindeligt var indsamlet til. Elektroniske spor kan nemlig også bruges af fx virksomheder, som vil markedsføre eller sælge en vare. Gode hensigter Der er mange, som indsamler informationer om dig for at kunne tilbyde dig en god service. Du er registreret flere steder i det offentlige system fx hos lægen, tandlægen og på skolen. Politi og retsvæsen har behov for at kunne samle information og tjekke elektroniske spor, når de skal beskytte borgere eller efterforske og dømme kriminelle. Det er vigtigt at have klare regler for, hvem der har lov til at samle oplysninger om andre, hvordan disse oplysninger skal behandles, hvad de må bruges til og hvor længe de må lagres. Oplysninger som er indsamlet med et bestemt formål, må ikke bare bruges i andre sammenhænge. Mere og mere af det vi gør, bliver registreret. Kameraer følger os nat og dag og hvor som helst, uden at vi lægger mærke til det. Det kan være ubehageligt at blive overvåget, selv om man ikke har gjort noget galt. Kan overvågning altid retfærdiggøres?

33 Heidi og Jacob kysser til skolefesten på Langeby skole! AFSLØRING: Ved sidste skolefest opstod et nyt par eller gjorde der? Det så i hvert fald sådan ud! Mon ikke der blev brug for lidt ekstra gode forklaringer mandagen efter festen!

34 BIG BROTHER IS WATCHING BIG BROTHER IS WATCHING Musik og film koster

35 Dine samtaler bliver registreret For at bekæmpe kriminalitet, har EU vedtaget Logningsdirektivet. Det betyder, at oplysninger om hvem folk har talt med i fastnet-, mobileller IP-telefon, hvor længe samtalen varede og hvornår den fandt sted, skal gemmes i op til to år. Det samme gælder information om, hvem folk sender og modtager s fra og hvornår de er koblet på internettet. DE SER DIG! Den teknologiske udvikling fortsætter og giver stadig flere muligheder: Nogle mennesker lever af, at lave musik og film. De mister penge, hver gang folk henter filerne ned fra nettet, uden at betale. Det er ulovligt. Det er også ulovligt at bryde kopibeskyttelsen på en dvd eller en cd, selvom den er købt og betalt.. Datatilsynet har givet Antipiratgruppen tilladelse til at overvåge de dele af nettet, hvor den ulovlige fildeling typisk sker. Antipiratgruppen er et advokatfirma der repræsenterer musik og filmbranchen. Gennem overvågningen kan Antipiratgruppen se, fra hvilke IP-adresser der er downloadet ulovlige filer til. I mange tilfælde fører det til bøder eller politianmeldelse. World of Warcraft Hvis du bruger kodeknækkere ryger du ud Tilpasset reklame G-mail scanner ord i dine mails og tilpasser Google-reklamen efter det. Elektronisk billet Oplysninger om din færden Fingeraftryk og DNA Biometri fingeraftryk i pas Personbeskyttelse betyder, at der findes regler for, hvordan andre må bruge oplysninger om dig. Vi håber at dette magasin har givet dig et bedre grundlag for at vælge rigtigt, når du skal forholde dig til personlige oplysninger. Husk: I de fleste tilfælde er det DIG, der bestemmer. Du er registreret Der er mange der er interesseret i dine personlige oplysninger, og du bliver dagligt registret. Firmaer kan bruge dine oplysninger til at markedsføre produkter som macher dig. Jo flere oplysninger jo bedre. Ingenting er gratis - du betaler med dine personlige oplysninger. Politiet kan bruge oplysningerne til at opklare kriminalitet. Men husk, at du har ret til at vide, hvilke oplysninger der er registreret om dig.

36 Regler for vide FAKTA Som udgangspunkt er det kun politiet, der må videoovervåge en vej, en plads eller et andet offentligt område. Men tankstationer, fabriksområder, overdækkede butikscentre og lignende områder må gerne videoovervåges. Banker, spillekasinoer, hoteller, restauranter, butikscentre og butikker må overvåge egne indgange og facader. Som udgangspunkt må sådanne steder også videoovervåge indenfor. Men der er dog områder indenfor, hvor det ikke er i orden at videoovervåge, f.eks. prøverum, toiletter eller lign. Det er selvfølgelig heller ikke tilladt at overvåge andre folks private hjem. Hvis man videoovervåger et område, skal man gøre tydeligt opmærksom på det med skilte. Det er ikke tilladt at vise eller udlevere optagelser til andre end politiet, medmindre man har tilladelse til det fra alle de personer, der er med på optagelsen. Optagelserne skal slettes senest 30 dage efter, at de er optaget.

37 kameraer i København Der er mere end overvågningskameraer i Danmark, og tallet stiger med om året. Et stigende antal skoler får også opsat overvågningskameraer. oovervågning Overvågning hjælper ikke altid England er verdens mest overvågede land med omkring 4,2 millioner overvågningskameraer. Forskere fra et engelsk universitet har studeret, hvad overvågningen betyder for kriminaliteten i forskellige områder. De fandt ud af, at kriminaliteten kun blev reduceret i to af de i alt 14 områder, der blev overvåget. Forskningen viser, at overvågningskameraerne i nogen grad kan bidrage til at reducere indbrud og tyveri på afgrænsede områder som fx butikker og parkeringsanlæg. Men der er ikke meget der tyder på, at kameraer på gader og torve har en positiv virkning i forhold til at reducere volden i samfundet.

38 SHIT HAPPENS SHIT HAPPENS Live på Strøget I nærmeste fremtid vil der blive opsat ca. 200 HD overvågningskameraer på Strøget i København. Kameraerne sender live 24-7 til en overvågningscentral hos Politiet, der døgnet rundt kan følge med i, hvad der foregår på Københavns travleste indkøbsstrøg. Da signalet er optaget i High Definition, vil det også være muligt at anvende software, der kan bruges til blandt andet ansigtsgenkendelse som man kender det fra mange kriminalfilm. Så i stedet for at melde dig til et reality show kan du såmænd bare gå en tur på Strøget og husk at smile, for du er på hele tiden. Flere pølser, tak! I Norge kunne de unge ansatte på en tankstation ikke forstå, at deres chef på det nærmeste var synsk. De modtog flere gange opringninger fra ham blandt andet med besked om at lægge flere pølser på grillen! Ved nærmere eftersyn fandt de ud af, at chefen I hemmelighed havde opsat et videokamera, der filmede alt hvad der foregik bag disken. Og sendte det live til en hjemmeside på chefens bærbare PC. Ingen adgang uden fingeraftryk I fremtiden er det ikke kun på politistationen, at du kan risikere at få taget dit fingeraftryk. Diskotek Crazy Daisy i Viborg har fået lov til at tage fingeraftryk og billeder af sine gæster, samt at lagre disse med andre persondata. Det sker selvfølgelig for at mindske risikoen for vold og handel med narkotika. Men nu vil en lang række andre diskoteker også have samme tilladelse. Så måske skal man til at vænne sig til, at man skal af med sit fingeraftryk før man får lov til at gi den gas på dansegulvet.

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre!

Bliv en på nettet! dig. Kom smart og sikkert på internettet. Til. og dine forældre! Bliv en h@j på nettet! Til dig og dine forældre! Kom smart og sikkert på internettet Hvad er en søgemaskine? 10 Hvad er en portal? 16 Hvad gør jeg, hvis jeg oplever noget ubehageligt på nettet? 18 Hvordan

Læs mere

FEBRUAR 2007 - NUMMER 5 ÅRGANG 13

FEBRUAR 2007 - NUMMER 5 ÅRGANG 13 FEBRUAR 2007 - NUMMER 5 ÅRGANG 13 Tema Internet-sikkerhed Uvidenhed og berøringsangst præger voksnes syn på børn og unges brug af medier. Kan vi med rette tale om en teknologisk generationskløft? Temaartikler

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Overvågning. Resumé og redigeret udskrift af høring i Folketinget den 24. oktober 2001. Teknologirådets rapporter 2001/8

Overvågning. Resumé og redigeret udskrift af høring i Folketinget den 24. oktober 2001. Teknologirådets rapporter 2001/8 Overvågning Resumé og redigeret udskrift af høring i Folketinget den 24. oktober 2001 Teknologirådets rapporter 2001/8 Overvågning Resumé og redigeret udskrift af høring i Folketinget den 24. oktober Projektledelse

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

magasinet gratis magasin

magasinet gratis magasin netsikker nu! magasinet surf trygt på nettet gratis magasin om sikkerhed på nettet Beskyt privatlivet på nettet sikker betaling i onlinebutikkerne sådan bliver koden supersikker Hold pc en fri for sygdomme

Læs mere

15 år og fuld fart frem?

15 år og fuld fart frem? Månedsmagasinet Skolen ISSN: 1901-1628 www.skolemagasin.dk Redaktør Signe Ramstedt Bertelsen Indlæg kan sendes til redaktion@notorius.dk 15 år og fuld fart frem? Deadline 11. december December 2007 Næste

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4

ADHD MAGASINET. TEMA: Juletiden. NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 TEMA: Juletiden NYT I ADHD MAGASINET: ADHD-foreningens tips og ideer til forældre (KIK-kassen) Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 6 DECEMBER 2014 Er du i sidste øjeblik med julegaverne? Side 29 Fra hektisk til

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Seksuel mishandling. Incest og voldtægt. 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine. Uge 4 d. 23/01-09

Seksuel mishandling. Incest og voldtægt. 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine. Uge 4 d. 23/01-09 Seksuel mishandling Incest og voldtægt 9. klasses projektopgave af Celine, Emma og Katrine Uge 4 d. 23/01-09 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering.. side 3 Produkt side 4 Incest & Voldtægt.. side 5-10

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

SIKKERHED OG SIKRING Oktober 2008

SIKKERHED OG SIKRING Oktober 2008 ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE SIKKERHED OG SIKRING Oktober 2008 Tegnestuen, der brændte ned til grunden Da arkitekt Henrik Danielsen i 2006 mistede sin tegnestue til

Læs mere

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring

Forsikring. Sådan bruger du hjemmesiden. Tema. arbejdstid. Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Nr. 6 - Oktober 2012 Forsikring Medlemsblad for DFL foreningen for ansatte i forsikring Tema arbejdstid I Topdanmarks alarmcentral banker pulsen hele døgnet tema side 4-17 Fokus på timebanken: Læs her,

Læs mere

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din krops- politik Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din kropspolitik Forfatterne & Steno Museet 2011 Omslag og tilrettelægning Ulla Korgaard, Designeriet Tegninger Kamilla

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006

Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006 Bilag 1 Interview med TR, IT-konsulent, Frederiksberg Kommune, d. 13. oktober 2006 Interviewer: Ja og vi tænker at gøre det sådan at vi starter med ligesom at starte at med hvad kan man sige sådan lidt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning... 4 Persondata som råstof... 5

Indholdsfortegnelse. Indledning... 4 Persondata som råstof... 5 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Persondata som råstof... 5 Overvågning af arbejdspladser... 6 Surfing i gråzonen... 6 Chefen kigger gennem kameraet... 7 Test for alkohol og stoffer... 7 DNA-tests...

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin

Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin Livsliniens opgavemateriale om selvmordsforebyggelse til folkeskolens 8.-10. klassetrin - 1 - Indholdsfortegnelse Til dig som skal skrive opgave om selvmord 3 Det skal du huske, når du skriver opgave om

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

FORSIKRING. Udvikling. Udviklingen inden for digitalisering får store konsekvenser...

FORSIKRING. Udvikling. Udviklingen inden for digitalisering får store konsekvenser... Nr. 6 / 2014 DFL - foreningen for ansatte i forsikring FORSIKRING Hvor gik Gerda hen? Status på de digitale forsikringsselskaber [side 6] De er dygtige, men hvad kan den digitale generation egentlig? [side

Læs mere