Europaudvalget, Uddannelsesudvalget 2005 Det Europæiske Råd 22-23/ Bilag 14, UDU Alm.del Bilag 42 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget, Uddannelsesudvalget 2005 Det Europæiske Råd 22-23/3 2005 Bilag 14, UDU Alm.del Bilag 42 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget, Uddannelsesudvalget 2005 Det Europæiske Råd 22-23/ Bilag 14, UDU Alm.del Bilag 42 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere. Bilag Journalnummer C.2-0 EUK 21. marts 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges i forbindelse med Det Europæiske Råd i Bruxelles den marts 2005 Rådets (uddannelse, ungdom og kultur) konklusioner om uddannelse og erhvervsuddannelse i forbindelse med midtvejsrevisionen af Lissabon-strategien, 6604/05.

2 2 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. februar 2005 (OR. en) 6604/05 EDUC 29 SOC 76 RESULTAT AF DRØFTELSERNE den: 21. februar 2005 i: Rådet (uddannelse, ungdom og kultur) Tidl. dok. nr.: 6327/05 EDUC 19 SOC 53 + COR 1 Vedr.: Rådets konklusioner om uddannelse og erhvervsuddannelse i forbindelse med m revisionen af Lissabon-strategien I henhold til det mandat, som Det Europæiske Råd gav på mødet den november 2004, vedtog Rådet (uddannelse, ungdom og kultur) ovennævnte konklusioner, som de følger nedenfor, med henblik på forelæggelse for Det Europæiske Råd på dets forårsmøde i Bruxelles (den marts 2005) i forbindelse med midtvejsrevisionen af Lissabon-strategien.

3 3 KONKLUSIONER OM UDDANNELSE OG ERHVERVSUD- DANNELSE VEDTAGET AF RÅDET (UDDANNELSE, UNG- DOM OG KULTUR) I FORBINDELSE MED MIDTVEJSREVISIONEN AF LISSABON-STRATEGIEN RÅDET, som tager følgende i betragtning: 1. Det nye strategiske mål for Den Europæiske Union, som blev fastsat af Det Europæiske Råd i Lissabon den marts 2000 og bekræftet af Det Europæiske Råd i Stockholm den marts 2001, er at blive "den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden, en økonomi, der kan skabe en holdbar økonomisk vækst med flere og bedre job og større social samhørighed". 2. Livslang læring, der omfatter alle former for læring på alle niveauer og dimensioner af uddannelse og erhvervsuddannelse, yder et væsentligt bidrag til at nå alle disse mål og sikre en bæredygtig udvikling, som det blev erkendt af Det Europæiske Råd i Lissabon. 3. Den kendsgerning, at ca. 33 millioner personer i EU ikke er erhvervsaktive, at den europæiske arbejdsstyrke ældes, og at 32% af personerne i den erhvervsaktive alder (78 millioner) har ringe kvalifikationer, sammenholdt med, at kun 15% af de nye job i de kommende fem år vil kunne besættes af personer med en elementær skoleuddannelse, medens 50% af de nye job vil kræve højt kvalificerede arbejdstagere. 4. De fremskridt, der er gjort, navnlig i forbindelse med arbejdsprogrammet "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010" på nationalt og på europæisk plan. 5. Kommissionens meddelelse til Det Europæiske Råds forårsmøde i 2005 ("Samarbejde om vækst og beskæftigelse - En ny impuls til Lissabon-strategien") og behovet for at indkredse områder, hvor Det Europæiske Råd kan støtte yderligere fremskridt.

4 4 UNDERSTREGER, AT 6. Vidensamfundet er det centrale element i Lissabon-strategien. Bidraget dertil fra uddannelse og erhvervsuddannelse er derfor af afgørende betydning, da de tilvejebringer det uomgængeligt nødvendige kompetencegrundlag og kreative potentiale. Lissabon-målene for konkurrenceevne og økonomisk vækst kan kun realiseres, hvis de unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet, har gennemgået tilstrækkelig uddannelse og erhvervsuddannelse af høj kvalitet i overensstemmelse med samfundets udvikling. En mere effektiv investering i uddannelse og erhvervsuddannelse fører generelt til en væsentlig forøgelse af et lands nationalprodukt og bidrager til de lærendes fremtidige indtægt. Uddannelse og erhvervsuddannelse af bedre kvalitet samt bedre adgang og større deltagelse gør det ikke alene muligt for et stadigt stigende antal mennesker at udvikle sig personligt, men bidrager også til holdbar økonomisk vækst, social samhørighed og flere og bedre job. Større deltagelse og højere gennemførelsesprocenter inden for den grundlæggende uddannelse og erhvervsuddannelse vil have en positiv virkning på arbejdsstyrkens kvalitet, fremme den enkeltes beskæftigelsesegnethed og således begrænse de offentlige udgifter. Sektoren for videregående uddannelse befinder sig på skillevejen mellem forskning, uddannelse og innovation og er derfor væsentlig for Den Europæiske Unions konkurrenceevne. Ingen avanceret økonomi kan overleve uden en konstant opgradering af befolkningens personlige kvalifikationer, uanset de pågældendes alder. Livslang læring er derfor af fundamental betydning, og der bør tilskyndes dertil i alle medlemsstater. Den øger arbejdsstyrkens samlede kompetenceniveau og gør det muligt for den enkelte at tilpasse sig til de hastigt ændrede behov på arbejdsmarkedet og til nye teknologier, og den forbedrer betingelserne for erhvervsmæssig og geografisk mobilitet. I den for-

5 5 bindelse er en grunduddannelse i ikt (digitale færdigheder) for alle af afgørende betydning. 7. Med hensyn til holdbar vækst og "flere og bedre job" udgør uddannelse og erhvervsuddannelse grundlaget for skabelse af job af højere kvalitet og for holdbar vækst. Dette gælder i endnu højere grad for videnbaserede samfund og økonomier.

6 6 Der kan kun skabes flere job på grundlag af en bedre og mere jobintensiv økonomisk vækst; dette kræver endvidere, at arbejdsstyrken har de kvalifikationer og kompetencer, som iværksætterne og virksomhederne har brug for. Job af højere kvalitet indebærer et højere kompetenceniveau hos arbejdstageren, hvilket igen indebærer større individuel udvikling på alle uddannelses- og erhvervsuddannelsesniveauer og igennem hele livet under hensyn til den demografiske forandring. Uddannelse og erhvervsuddannelse og ikke-formel og uformel læring er midler til at opnå dette. Uddannelse og erhvervsuddannelse øger unges bevidsthed om miljødimensionen og deres forståelse for, at selv om holdbar økonomisk vækst skal dække de nuværende generationers behov, må den ikke bringe de kommende generationers behov i fare. 8. I forbindelse med "større social samhørighed" er uddannelse og erhvervsuddannelse medvirkende til at fremme forståelse og tolerance. Uddannelse og erhvervsuddannelse giver desuden alle en chance for en mere retfærdig start i livet. Tidlig uddannelse giver de bedste chancer for at udvikle de sociale færdigheder hos børn og forberede dem på den stadigt mere multikulturelle verden, vi lever i, og navnlig for at give børn med færre muligheder en bedre forberedelse til skolegangen. Uddannelse i aktivt borgerskab i bredeste forstand, herunder mulighederne for deltagelse i civilsamfundet, er endnu et middel til at bekæmpe social og kulturel udstødelse og lette integration i samfundet for unge såvel som for personer med særlige behov. ERINDRER OM, AT 9. Rådet i overensstemmelse med Lissabon-konklusionerne er nået til enighed om et samlet og integreret arbejdsprogram, der nu benævnes "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010". Rådet og Kommissionen understregede i deres fælles interimsrapport til Det Europæiske Råd, som blev vedtaget i februar 2004, tre prioriterede områder for umiddelbar videre handling:

7 7

8 8 Målrette reformer og investeringer mod nøgleområderne for det videnbaserede samfund. Gøre livslang læring til en realitet. Etablere et europæisk område for uddannelse og erhvervsuddannelse. 10. Der er opnået enighed om Europass og om andre centrale spørgsmål såsom identifikation og validering af ikke-formel og uformel læring, kvalitetssikring i forbindelse med erhvervsuddannelse samt livslang vejledning. Der bør nu gives prioritet til gennemførelsen af disse aftaler på nationalt plan. De fremtidige prioriteter for reformer og investering i erhvervsuddannelse er defineret i de rådskonklusioner, der blev vedtaget den 15. november 2004, og som er grundlaget for Maastricht-kommunikéet, der blev vedtaget den 14. december Takket være Bologna-processen er der gjort fremskridt med tilskyndelse til reform af læseplanerne i den videregående uddannelse over hele Europa. Endvidere blev Erasmus Mundus programmet vedtaget i december 2003 for at fremme EU som et af verdens bedste lærecentre. Mere handling og støtte fra EU's side ville imidlertid sætte de højere uddannelsesinstitutioner i stand til opfylde den vigtige rolle, de har med hensyn til gennemførelsen af Lissabon-målene. 12. For at overvåge de fremskridt, der gøres med arbejdsprogrammet, vedtog Rådet i maj 2003 en række benchmarks for EU som helhed. De er yderst vigtige for Lissabon-strategien og bør derfor nås senest i Der er en modernisering af uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemerne i gang på nationalt plan, men der er stadig langt igen, før de nødvendige reformer er gennemført.

9 9 HENSTILLER AT: 14. der med henblik på Rådets og Kommissionens næste fælles rapport til Det Europæiske Råd i 2006 gøres en yderligere indsats på europæisk og nationalt plan, der tager hensyn til midtvejsrevisionen af Lissabon-strategien i overensstemmelse med prioriteterne i "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010", som de fremgår af den fælles interimsrapport for 2004, herunder navnlig en indsats for at udvikle humankapitalen: Målrette reformer og investeringer mod nøgleområderne i det videnbaserede samfund: Gennemføre Lissabon-målsætningen om en væsentlig forøgelse og effektiv udnyttelse af offentlig og privat investering i uddannelse og erhvervsuddannelse. Udvikle en ekspertisekultur og evalueringssystemer, der sikrer, at EU's uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer bliver et kvalitetsmæssigt forbillede for resten af verden. Forbedre forvaltningspraksis på nationalt plan ved at inddrage alle de relevante aktører, herunder arbejdsmarkedets parter, og ved at forbedre koordinationen mellem de involverede offentlige myndigheder. Styrke synergien og komplementariteten mellem uddannelse og andre politikker såsom beskæftigelse, forskning og innovation og makroøkonomisk politik. Gøre livslang læring til en realitet: De nationale strategier for livslang læring bør tilstræbe at sikre, at alle borgere erhverver de nøglekompetencer, de har brug for i et vidensamfund, og at der skabes åbne, attraktive og tilgængelige læringsmiljøer. Følgende foranstaltninger kan bl.a. bidrage til at nå disse mål: Forøgelse af tilbuddene om livslang læring, f.eks. ved hjælp af fjernundervisning og navnlig ved brug af ikt. Fremme af livslang læring gennem foranstaltninger, der kan forlige arbejds- og familielivet. Udarbejdelse af modeller til videreuddannelse med udgiftsdeling (arbejdsgivere, arbejdstagere og offentlige tjenester).

10 10 Udvikling af nationale strategier, der bl.a. tager sigte på at fjerne de nuværende forskelle i store og små virksomheders og højt kvalificerede og lavt kvalificerede personers adgang til tilbud om livslang læring. Vedtagelse af det fremtidige integrerede handlingsprogram inden for livslang læring. Etablere et europæisk område for uddannelse og erhvervsuddannelse: Styrke den åbne koordinationsmetode, f.eks. ved: at arbejde i studiegrupper af ligemænd, så medlemsstaterne får mulighed for at fokusere på de områder, som de prioriterer højest at gøre uddannelses- og erhvervsuddannelsesstatistikkerne mere omfattende, præcise og pålidelige at identificere indikatorer på nye områder og gøre dem operationelle, som det var tanken i den fælles interimsrapport, herunder den indikator for fremmedsprogskundskaber, som Det Europæiske Råd efterlyste på sit møde i Barcelona i marts at vedtage fælles referencepunkter på europæisk plan på områder såsom centrale kundskaber samt uddannelse af lærere og undervisere Styrke de højere uddannelsesinstitutioners rolle i Lissabonstrategien og højne den højere uddannelses kvalitet for at gøre den mere attraktiv på internationalt plan samt forøge de studerendes og de ansattes mobilitet. Fremme synergien og komplementariteten mellem videregående uddannelse og forskning for at stimulere innovation og beskæftigelse gennem unge forskeres mobilitet og nettet af ekspertisecentre. Udvikle den europæiske referenceramme for kvalifikationer senest i 2006 som en fælles reference, der dækker både erhvervsuddannelse og almen uddannelse (sekundær og videregående uddannelse), baseret på kvalifikationer og udbytte af læringen.

11 11 OPFORDRER DET EUROPÆISKE RÅD TIL: 15. at bekræfte, at livslang læring er og fortsat vil være en absolut forudsætning for at nå Lissabon-målene. I den forbindelse er den vellykkede gennemførelse af arbejdsprogrammet "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010" af afgørende betydning for såvel udvikling af viden og innovation som for at skabe flere og bedre job. 16. at følge op på midtvejsrevisionen ved at prioritere: indførelse i medlemsstaterne inden 2006 af samlede og sammenhængende strategier for livslang læring, der omfatter alle de niveauer og dimensioner af uddannelse og erhvervsuddannelse, der skal til for at udvikle de nødvendige færdigheder og kompetencer, idet alle de berørte aktører inddrages i dette arbejde fremme af ekspertise på alle uddannelses- og erhvervsuddannelsesniveauer for at bidrage til beskæftigelse, vækst og social samhørighed gennemførelse af arbejdsprogrammet "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010" i medlemsstaterne, herunder den nødvendige forøgelse og mere effektive udnyttelse af investeringen i uddannelse og erhvervsuddannelse udbyggelse af det europæiske samarbejde om uddannelse og erhvervsuddannelse med henblik på at stimulere og støtte reformer, navnlig gennem: o læring gennem studiegrupper mellem ligemænd, som gøres mere relevant for medlemsstaternes behov o bedre kvalitet af overvågningen af de fremskridt, der gøres o øgede bidrag fra erhvervsuddannelse, videregående uddannelse og forskning til Lissabon-strategien o udvikling og gennemførelse af en europæisk referenceramme for kvalifikationer. 17. at opfordre Rådet (uddannelse, ungdom og kultur) til at bidrage til overvågningen af de aspekter, der henhører under dets kompetence, dvs. uddannelse og erhvervsuddannelse, inden for rammerne af Lissabon-strategiens indberetningsmekanismer.

12 at inkludere initiativet til en europæisk ungdomspagt i midtvejsrevisionen af Lissabon-strategien med henblik på at fremme en generation af unge europæere med kvalitetsjob og et højere uddannelsesniveau, som efter- og videreuddanner sig for bedre at kunne tilpasse sig, og udstikke retningslinjer for konkrete foranstaltninger til dette formål i forbindelse med "Uddannelse og Erhvervsuddannelse 2010" og de eksisterende programmer.

PRESSE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. C/05/20 Bruxelles, den 21. februar 2005. 6079/05 (Presse 20)

PRESSE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. C/05/20 Bruxelles, den 21. februar 2005. 6079/05 (Presse 20) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION C/05/20 Bruxelles, den 21. februar 2005 6079/05 (Presse 20) PRESSEMEDDELELSE 2639. samling i Rådet Uddannelse, ungdom og kultur Bruxelles, den 21. februar 2005 Formand Mady

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE samling i Rådet. Uddannelse, ungdom og kultur. Bruxelles, den 21. februar 2005 PRESSE

PRESSEMEDDELELSE samling i Rådet. Uddannelse, ungdom og kultur. Bruxelles, den 21. februar 2005 PRESSE Europaudvalget 2005 2639 - Uddannelse m.v. Pressemeddelelse Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6079/05 (Presse 20) (OR. fr) PRESSEMEDDELELSE 2639. samling i Rådet Uddannelse, ungdom og kultur Bruxelles,

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. oktober 2012 (09.11) (OR. en) 15647/12 JEUN 88 SOC 873 EDUC 319 CULT 138 RELEX 986 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Europaudvalget 2008 2848 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 2848 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 2848 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN Kommunaldirektør Søren Abildtrup Læsø medlem af den uddannelsespolitiske koordinationsgruppe KKR

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.5.2015 C(2015) 3035 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 11.5.2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test

Opgaveproduktion og kvalitetssikring af opgaver til de nationale test Afdeling for Almen Uddannelse og Tilsyn Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Opgaveproduktion og kvalitetssikring

Læs mere

Vi har fortsat har en stor opgave med at bekæmpe arbejdslosheden Og der er behov for reformer på arbejdsmarkedet

Vi har fortsat har en stor opgave med at bekæmpe arbejdslosheden Og der er behov for reformer på arbejdsmarkedet "> ± */ - SSZ> s Samtlige kommunalbestyrelser Samtlige jobcentre Arbejdsmarkedsstyrelsen Beskæftigelsesregionerne Beskæftigelsesrådet De regionale beskæftigelsesråd De lokale beskæftigelsesråd Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Thy-Mors

Bilag: Arbejdsstyrken i Thy-Mors Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde Thy- Mors. 1. Udviklingen i arbejdsstyrken i har 30.500 personer i arbejdsstyrken,

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 811 endelig 2004/0248 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger DA DA 1. INDLEDNING Ifølge

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Regionalfond. Chefkonsulent Annette Keller Region Syddanmark

Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Regionalfond. Chefkonsulent Annette Keller Region Syddanmark Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Regionalfond Chefkonsulent Annette Keller Region Syddanmark Aabenraa, den 4. april 2013 Hvad er strukturfonde Den Europæiske Socialfond og Den Europæiske Regionalfond

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Politik for integration

Politik for integration Politik for integration Nordfyns Kommune 2016-2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Hvorfor denne politik?... 3 Hvem henvender integrationspolitikken sig til?... 3 Hvad vil vi med politikken?... 3 Hvad

Læs mere

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring.

Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020 i høring. UDKAST TIL HØRINGSSVAR 13-02-2014 Sag nr. 14/477 Dokumentnr. 4215/14 Høringssvar til Det danske landdistriktsprogram 2014-2020 Danske Regioner har modtaget udkast til Det Danske Landdistriktsprogram 2014-2020

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Fokus - Fleksibel beskæftigelsesrettet indsats... 8 Fokus - Uddannelse til alle en nøgle til øget vækst...

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/epsco-rådet Få overgange til at betale sig - Udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del Bilag 35 Offentligt RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTE fra: til: Vedr.:

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.10.2014 COM(2014) 625 final 2014/0289 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om forlængelse af Rådets gennemførelsesafgørelse 2011/335/EU om bemyndigelse

Læs mere

Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole

Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole Udslusningsstrategi for Fredericia Produktionsskole Udfærdiget i medfør af Lov om Produktionsskoler, jf. Lovbekendtgørelse nr. 688 af 220611 6, stk. 8 Strategien blev vedtaget af Bestyrelsen for Fredericia

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden. // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014

Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden. // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014 Input til Hovedstadsstrategien fra Hovedstaden // CENTERDIREKTØR, CLAUS BJØRN BILLEHØJ, REGION HOVEDSTADEN 8. April 2014 Hvad er Hovedstaden? En lille storbyregion på kanten af verden, knudepunkt mellem

Læs mere

Journalnummer 1 400.C.2-0 EUK 22. oktober 2004

Journalnummer 1 400.C.2-0 EUK 22. oktober 2004 Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer 1 400.C.2-0 EUK 22. oktober 2004 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Indledning Denne aftale er indgået med hjemmel i 2 i Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne og knytter

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D039870/02.

Hermed følger til delegationerne dokument - D039870/02. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juli 2015 (OR. en) 11290/15 MAR 81 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 27. juli 2015 til: Komm. dok. nr.: D039870/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017 Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens Strategi 2015-2017 Indledning Efter års hårdt arbejde, som har bragt os sikkert gennem kommunesammenlægningen i 2007 og en alvorlig økonomisk krise i 2010, står

Læs mere

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Procesindustrien December 21 Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Baggrund for analysen Denne analyse giver et billede af sammensætningen i beskæftigelsen i procesindustrien i

Læs mere

Kommissorium for matematikkommission for de gymnasiale uddannelser

Kommissorium for matematikkommission for de gymnasiale uddannelser Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Kommissorium for matematikkommission for de gymnasiale uddannelser 15. august 2016 Det indgår i aftale af 3. juni 2016 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Baggrund De beskæftigelsespolitiske udfordringer, kommunerne på Fyn står overfor, er på mange punkter ens. Mange fynboer krydser dagligt kommunegrænsen til en anden

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune

Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Det pædagogiske grundlag i Billund Kommune Indledning: Mennesket er værdifuldt og unikt. Det er i stand til at indgå i sociale relationer og har potentiale for udvikling. Det er det menneskesyn, som det

Læs mere

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret Handicappolitik Forord Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret og fornyet. Favrskov Kommune vil med handicappolitikken skabe et fundament, der sikrer

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Aalborg

Bilag: Arbejdsstyrken i Aalborg Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i Kommune har 95.800 personer i arbejdsstyrken

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Aalborg Festivals. Sundheds- og Kulturudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 09.04.2014. Punkt 5. 2014-9076.

Aalborg Festivals. Sundheds- og Kulturudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 09.04.2014. Punkt 5. 2014-9076. Punkt 5. Aalborg Festivals. 2014-9076. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der arbejdes videre med at realisere Aalborg Festivals, at mål og handlingsplan

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Socialområdet Investér før det sker Socialpolitikken lader sig ikke nemt afgrænse og i de senere år er der mange kommuner, som kobler det sociale arbejde meget tæt til de almene

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Maastricht-kommunikè. om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse

Maastricht-kommunikè. om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse Maastricht-kommunikè om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse 14. december 2004 Maastricht-kommunikè om de fremtidige prioriteringer inden for et

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Socialpolitiske pejlemærker for København

Socialpolitiske pejlemærker for København Socialpolitiske pejlemærker for København Socialforvaltningens kerneopgave er at hjælpe socialt udsatte københavnere og københavnere med særlige behov og at understøtte og udvikle deres potentialer. Det

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune.

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger Den kommunale kulturpolitiks opgave er at sikre Aalborg Kommunes borgere: Grundlag for en mangfoldighed af oplevelser Et levende,

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen

Steno ledelsen: Joan Fuglsang, Allan Arp, John Nolan, Trine Nielsen, Peter Rossing, Martin Ridderstråle, Bjarne Bruun Jensen, Ulla Bjerre-Christensen STENOWAY STENOWAY I 1932 skabte vores grundlæggere Steno som et sted for optimal behandling af mennesker med diabetes. Formålet har altid været at forlænge og forbedre livet for mennesker med diabetes

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 FREMSENDELSE AF TEKST fra: Rådet (beskæftigelse og social- og arbejdsmarkedspolitik) til: Det Europæiske

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

VUC&hf Nordjylland VIRKSOMHEDSPLAN FOR 2016

VUC&hf Nordjylland VIRKSOMHEDSPLAN FOR 2016 VUC&hf Nordjylland VIRKSOMHEDSPLAN FOR 2016 1 1. Status ift. VUC s udfordringer i 2016 2. Institutionens målsætning og vision 3. Økonomi 4. Mål 5. Handleplan 2 1. Status ift. VUC s udfordringer i 2016

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse af euroen i Letland

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse af euroen i Letland EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 974/98 med henblik på indførelse af euroen i Letland DA

Læs mere

LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015. Uddannelse. Bedre uddannelse til alle

LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015. Uddannelse. Bedre uddannelse til alle LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015 Uddannelse Bedre uddannelse til alle Hovedudfordringer 2016-2019: Øget krav om fleksibilitet og mobilitet på arbejdsmarkedet kræver bedre grundlæggende kvalifikationer.

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 28. april 2016 Dagsorden Side 1. Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 ORIENTERENDE NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8448/04 EDUC

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik - Perspektiver på tværs af sektorer Indhold Forord Vores børn og unge er et fælles ansvar... 2 Indledning... 3 Børn og unge i centrum... 4 Børn

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser Sekretariatet. Undervisningsminister Tina Nedergaard

Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser Sekretariatet. Undervisningsminister Tina Nedergaard Rådet for Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser Sekretariatet Undervisningsminister Tina Nedergaard Rådets anbefalinger for erhvervsakademiernes og professionshøjskolernes regionale

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

Udslusningsstrategi for Middelfart Produktionsskole

Udslusningsstrategi for Middelfart Produktionsskole Udslusningsstrategi for Middelfart Produktionsskole Udfærdiget i medfør af Lov om Produktionsskoler, jf. Lovbekendtgørelse nr. 688 af 220611 6, stk. 8 Strategien indeholder følgende elementer: Værkstedsprofiler

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Idrætspolitiske sigtelinjer 8. januar 2016

Idrætspolitiske sigtelinjer 8. januar 2016 Idrætspolitiske sigtelinjer 8. januar 2016 1. Formål De idrætspolitiske sigtelinjer har til formål at give et fælles billede af statens idrætspolitiske prioriteringer og ønsker til indsatser på idrætsområdet.

Læs mere

Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser

Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser Notat Skitse til ny fælles model for akkreditering af de videregående uddannelser Resumé Dette notat rummer en første skitse til, hvordan et nyt sammenhængende akkrediteringssystem for de videregående

Læs mere

Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020

Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020 Den 27. Maj 2016. Til Udvalget for Børn og Unge Fra Personalegruppen i Børnehuset Kærnen og Nibsbjerghus Skovbørnehave Høringssvar vedr. Masterplanen for dagtilbud for perioden 2016-2020 Dette hørringssvar

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt 2 kommet med pejlemærker for, hvordan midlerne bør anvendes, så de har størst mulig effekt på elevernes læring

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

Resultatlønskontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast)

Resultatlønskontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast) skontrakt for skoleåret 2014 2015(udkast) Formål med resultatlønskontrakten (ifølge Undervisningministeriet) De primære formål med resultatlønskontrakten for øverste leder er: Den skal fungere som et styringsredskab

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Opsamling på workshops og dialogmøder Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Formålet med dialogprocessen er at sikre: Inspiration til nye tilgange, perspektiver

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016. Beskæfigelsesplan 2016 for Varde Kommune

Beskæftigelsesplan 2016. Beskæfigelsesplan 2016 for Varde Kommune Beskæftigelsesplan 2016 Beskæfigelsesplan 2016 for Varde Kommune Beskæftigelsesområdet er kompliceret og i stadig bevægelse. Der er mange målgrupper, et vidt forgrenet arbejdsmarked, mange lovkrav i nye

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø I første del af agenturets projekt om elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø blev begrebet inkluderende elevvurderinger

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune

Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune Arbejdsmarkedet i Holbæk Kommune Neden for en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ny Holbæk Kommune (Holbæk, Tølløse, Jernløse, Svinninge og Tornved kommune), herefter benævnt Holbæk Kommune. I beskrivelsen

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Evaluering af Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi På Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi blev der i efteråret 2009 udbudt undervisning på følgende fem moduler:,, Viden og dannelse i pædagogisk-filosofisk

Læs mere