til et almindeligt politisk parti

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "til et almindeligt politisk parti"

Transkript

1 Nordisk Øst forum 18 [2] 2004: Den polske ISSN 0801 venstrefløjssammenslutning 7220 SLD 163 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD fra partiføderation til et almindeligt politisk parti lektor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet Sammenslutningen af Demokratisk Venstre (SLD), der efter det demokratiske gennembrud i Polen i 1989 skulle blive den vigtigste politiske konkurrent til Solidaritet, har siden oprettelsen i 1990 haft en yderst omtumlet tilværelse. Lige efter det gamle systems undergang var ikke alene dette system, men også selve det socialistiske princip i dyb miskredit. Den nye venstresammenslutning fik imidlertid hurtigt skabt den fornødne partidisciplin og en solid programudvikling. 1 Samtidig ophørte sammenholdet inden for den antikommunistiske bevægelse. Den politiske kapital, dvs. den «automatiske» spontane støtte til de ikke-kommunistiske bevægelser og partier viste sig at være uventet kortvarig. På grund af «krigene i toppen» og dårlig politisk kommunikation og forvaltning på den polske højrefløj lykkedes det uventet hurtigt for «postkommunisterne» og først og fremmest SLD at opnå et politisk comeback. Denne artikel beskæftiger sig med oprettelsen af SLD som en postkommunistisk venstrefløjssammenslutning, overgangen til et almindeligt parti og en vurdering af SLDs nuværende greb om magten i polsk politik. Oprettelsen af SLD I kølvandet på rundbordssamtalerne med Solidaritet 2 opstod det uovervindelig splittelse inden for det gamle kommunistiske parti (PZPR), der førte til oprettelsen af Republikken Polens Social- - 1 Trods medlemsflugt har SLD været ganske godt stillet organisatorisk. Tre år efter grundlæggelsen havde SLD således medlemmer, ligesom 1500 havde sluttet sig til det socialdemokratiske ungdomsforbund (Socjaldemokratyczna Frakcja Mlodych). Konkurrencen på venstrefløjen var desuden behersket. 2 Et vigtigt resultat af rundbordssamtalerne blev det første delvist frie valg og den første ikke-kommunistiske regering.

2 164 demokratiske Parti (SdRP). SdRPs stiftende kongres førte til først sprængning og derefter nedlæggelse af det gamle kommunistiske parti. Med udgangspunkt i SdRP blev SLD oprettet i juli 1990 i form af en valgkoalition bestående af i alt godt 20 forskellige venstrefløjsgrupper. Initiativet kom fra bl.a. Wlodzimierz Cimoszewicz, den senere ministerpræsident og udenrigsminister, og Aleksander Kwasniewski, den senere formand for partiet og landets præsident. Selve beslutningen om at oprette SLD skal ses i lyset af forberedelserne til det første helt frie valg i Polen i Lige efter kommunisternes valgnederlag i 1989 var der ikke meget, som tydede på, at SLD skulle blive en faktor i polsk politik. Og lokalvalgene i 1990 tydede i hvert fald ikke på det. Men intern strid i Solidaritet og voksende økonomiske og sociale problemer skabte dog nye muligheder. Ved præsidentvalget i 1990 opnåede SLDs kandidat Wlodzimierz Cimoszewicz omkring 10 procent af stemmerne, hvilket på det tidspunkt var et tilfredsstillende resultat. På sigt kunne SLD imidlertid ikke bæres oppe alene med støtte fra den gamle nomenklatur og de socialt udstødte. Sagt med andre ord, partiet måtte satse bredt. Det lykkedes da også snart for partiet at få tag i ganske mange tidligere Solidaritet-vælgere, ligesom en del unge vælgere ved at stemme på SLD markerede deres modstand mod katolsk fundamentalisme, især i spørgsmålet om abort og kvindernes ligestilling. Den økonomiske og sociale politik havde derimod mindre betydning i vælgernes øjne. Problemerne her forekom de fleste nærmest uløselige, og forskellene mellem partiernes budskaber var ubetydelige. SLD kom inden længe til at bestå af sammenlagt 33 forskellige grupperinger. Til de vigtigste hørte SdRP, der udgjorde SLDs organisatoriske kerne. Blandt de øvrige skal nævnes Polens Socialistparti (PPS), Den Demokratiske Kvindeunion, Polens Grønne Parti, Sammenslutningen Wisla-Oder, Nyt Demokrati og fagforeningen OPZZ samt særlige branchefagforeninger. SLD fik desuden tilslutning fra Det Uafhængige Europæiske Initiativ (NIE) samt den politisk ortodokse sammenslutning Proletariat. 3 PPS kunne føre sine rødder tilbage til førkrigstidens polske socialistparti, et patriotisk socialistisk parti. Partiet meldte sig først under SLDs faner kort tid før valget i 1993 eftersom det på grund af den høje spærregrænse ikke kunne opnå repræsentation i Sejmen på egen 3 Kwasniewski havde tillid til, at Proletariat med tiden ville blive mere liberalt indstillet og efterhånden tilslutte sig den nye reformlinie. Det skete imidlertid ikke, og gruppens indflydelse faldt derfor støt. I 1998 meldte Proletariat sig ud af SLD.

3 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 165 hånd. PPS indmeldelse var vigtig for SLD: PPS havde i sin tid været i opposition til det kommunistiske styre, og SLD kæmpede på dette tidspunkt hårdt for at svække koblingen til perioden før PPS repræsenterede sammen med fagforeningen OPZZ den mere fagforeningsprægede linie inden for SLD. OPZZ havde under undtagelsestilstanden i 1980erne været den eneste tilladte fagforening. Efter 1989 søgte OPZZ at fremstå som en fagforening i traditionel socialdemokratisk betydning i modsætning til Solidaritet med dennes koblinger til kirken og den politiske højrefløj. 5 OPZZ rummede groft sagt to strømninger. Én gruppe ønskede en politisering på linie med fagforeningen Solidaritet, hvorefter OPZZ skulle integreres i det polske venstrefløjsmiljø og have egen repræsentation politisk. En anden gruppe ønskede at fastholde fagforeningslinien og begrænse den politiske deltagelse. I forbindelse med valget i 1991 kom det til en tilnærmelse mellem OPZZ og SdRP, hvilket førte til OPZZ beslutning om at gå med i SLD. Ved valget fik OPZZ valgt 17 og ved valget i 1993 ikke mindre end 66 medlemmer i parlamentet. I modsætning til fagforeningen Solidaritet optrådte OPZZ i det store og hele loyalt over for «sit» parti og de SLD-ledede regeringer og tog således afstand fra de Solidaritet-ledede demonstrationer, der var rettet mod regeringen. SLDs ledere kom overvejende fra den «moderne» del af den gamle nomenklatur. Inden for den reformindstillede del af det kommunistiske parti var i løbet af 1980erne blevet skabt et særligt nomenklatur-kapitalistisk miljø. Til dette miljø hørte eksempelvis Aleksander Kwasniewski. Takket være deres positioner havde folkene herfra solid politisk erfaring og gode personlige kontakter. Som helhed havde SLD et godt finansielt udgangspunkt, for mange tidligere kommunister havde erhvervet sig indflydelsesrige poster i det nye Polen. Tilslutningen til markedsøkonomi var stor, ikke kun blandt SLDs ledere, men også blandt mange vælgere og medlemmer. SLD spændte således bredt og kan derfor ikke opfattes som et udpræget klasseparti. I kampen for at blive anerkendt søgte SLD snarere at fremstå som et bredt favnende catch-all parti. 6 SLD kunne i det hele taget drage fordel af ledernes politiske erfaring, den rimelige partiøkonomi samt de mange disciplinerede 4 Selve beslutningen om at gå med i SLD blev dog ikke taget i enighed. Med omdannelsen af SLD fra et forbund af politiske grupper til et egentligt politisk parti sidst i 1990erne valgte PPS at forlade SLD. 5 OPZZ har siden 1989 haft et klart højere medlemstal end Solidaritet. 6 Med catch-all parti forstås et parti der appellerer socialt bredt, dvs. forsøger at «fange alle».

4 166 medlemmer og kernevælgere. Det samme kunne bestemt ikke siges om de nye højrepartier og de konkurrerende partier på venstrefløjen. SLD kunne også nyde godt af ejerskabet af egne bygninger og gode kontorfaciliteter, begge dele arvet fra det gamle system. Faren for beslaglæggelse af bygninger og krav om betaling af gæld var dog hele tiden en trussel. Fra isolation til regeringskoalition I de første år efter grundlæggelsen var SLD politisk isoleret, af andre stemplet som et marginaliseret og irrelevant parti. Det katastrofalt dårlige resultat ved lokalvalgene i maj 1990 tydede da også på, at partiet var på vej ud i mørket. Fra kommunistpartiets næsten 2 millioner i perioden før 1989 faldt medlemstallet til blot SLDs ledelse forventede, at aftalerne med oppositionen ved rundbordssamtalerne ville give SdRP og SLD tre til fire års tiltrængt politisk pusterum til at reetablere sig og færdiggøre de socioøkonomiske reformer, der var blevet indledt under de senkommunistiske regeringer. SLD behøvede med andre ord nogle år til at konsolidere sig og at forberede sig på overgangen til demokrati. Efter få måneder blev imidlertid resultaterne af rundbordsaftalerne undermineret på grund af forandringerne i Sovjetunionen og Murens fald. Behovet for politisk konsensus forsvandt, i hvert fald set fra oppositionens side. I skarpe vendinger blev aftalerne med kommunisterne angrebet af det højrenationale Den Polske Nationalkongres (KPN), der ikke havde taget del i rundbordssamtalerne, men efter Murens fald også af højregrupper, der havde taget del. SLD blev tvunget til at skifte strategi. Det forstærkede pres udefra skabte i sig selv indre sammenhold og disciplin, hvilket på længere sigt kom partiet til gode. I begyndelsen af 1990erne blev isolationen brudt. SLD optrådte som støtteparti for Hanna Suchockas Solidaritet-ledede regering i forbindelse med flere vigtige afstemninger i parlamentet, eksempelvis i forbindelse med mistillidsafstemninger, og vigtige love kom kun igennem takket være «stiltiende accept» fra SLD. Op til valget i 1993 blev SLD nærmest fredet på grund af de mange «krige i toppen» inden for Solidaritet og også inden for andre højrepartier. SLD undgik desuden de abstrakte og ideologisk prægede debatter, der kendetegnede højrefløjen, og holdt sig i stedet til konkrete emner, hvilket kom partiet til gode. I valgkampen slog SLD på professionalisme, erfaring og pragmatisme. Den voksende tilslutning til SLD skyldtes også utilfredsheden

5 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 167 med den økonomiske reform (Balcerowicz-planen), frem for alt privatiseringen og lukningen af statslige virksomheder. Dertil kom præsidentens adfærd samt de mange politiske stillingsbesættelser fra Solidaritets side. Ikke-økonomiske emner, herunder spørgsmålet om kirkens rolle, havde dog ifølge meningsmålinger den største betydning (Markowski & Toka 1993). 7 Med Aleksander Kwasniewski som formand lykkedes det SLD at gennemgå en indre transformation og udadtil fremstå som et autentisk socialdemokratisk orienteret parti. Kwasniewski indtog rollen som ledende strateg bag transformationen af kommunist til socialdemokrat. Både som partileder og som præsident har Aleksander Kwasniewski arbejdet ihærdigt for en «modernisering» og «europæisering» af venstrefløjen i Polen. SLDs deltagelse i regeringen var således ikke nogen hindring for optagelsen af Polen i NATO og for fremskridt i forhandlingerne med EU, tværtimod. Den sociale sammensætning af SLDs vælgere har også ændret sig. Ved valget i 1991 opnåede SLD procent af stemmerne blandt de bedst uddannede, kun overgået af Demokratisk Union (UD) (den senere Frihedsunionen, UW). Tilslutningen blandt studerende var ved valget i 1991 lavere (5,7 procent), og det kneb ved det første helt frie valg også med at få stemmer fra arbejdere og bønder. Ved valget i 1993, der gav partiet betragtelig fremgang, stemte 20 procent af de højtuddannede på SLD, 13 procent af de veluddannede og 20 procent af de lavtuddannede. Mere interessant var imidlertid, at 23 procent af de selvstændige erhvervsdrivende valgte partiet, hvilket gav SLD en klar førsteplads også inden for denne gruppe. Den tendens holdt sig ved de efterfølgende valg. Vælgermæssigt kunne SLD således ikke betragtes som et klasseparti (Knuzewski 1998: 152). SLD har desuden haft mange trofaste kernevælgere; alternativet til at stemme på SLD var for de fleste at blive sofavælgere. Med den markante fremgang i vælgertilslutning i slutningen af 1990erne blev opbakningen bredere. I begyndelsen af år 2000 havde SLD stor tilslutning i alle større erhvervsgrupper og fastholdt således karakteren af et catch-all parti. Den høje spærregrænse på fem procent førte ved valget i 1993 til omfattende stemmespild på den splittede højrefløj. Efter SLDs 7 Ifølge valgforskeren Lena Kolarska-Bobinska har det i hele 1990erne været en tendens i den polske befolkning til at svinge til venstre under højreregeringer. Modstanden mod den fri markedsøkonomi har således været klart voksende under borgerlige regeringer. Omvendt er støtten til privatiseringer og markedsøkonomi vokset under regeringer, der har været ledet af venstrefløjen, dvs. SLD (Kolarska-Bobinska 1999).

6 168 valgsejr med med 20,4 procent af stemmerne søgte Aleksander Kwasniewski at få Arbejdets Union (Unia Prace, UP) med i en regering under henvisning til de forholdsvis små programmatiske og ideologiske forskelle de to partier imellem. UP valgte imidlertid i sidste ende at indtage oppositionsrollen. SLD indgik i stedet regeringssamarbejde med bondepartiet PSL, men dette fungerede langt fra gnidningsfrit mod slutningen af valgperioden var der nærmest tale om indre opløsning. SdRP og SLD spændte bredere socialt, var mindre markedsskeptisk og mindre økonomisk sekterisk end PSL. Men regeringssamarbejdet varede dog valgperioden ud (frem til 1997). I regering gjorde SLD for så vidt, hvad partiet havde lovet i valgkampen. 8 I det økonomiske program «Strategi for Polen», lanceret af finansminister Grzegorz Kolodko, blev lagt vægt på beskæftigelsen, partnerskabstanken og statslig regulering. I den forudgående valgkamp havde partiet lovet en social pagt mellem styre og befolkning. Den idé blev søgt realiseret gennem Interesseforsoningsrådet, et diskussionsforum med repræsentation fra arbejdsgivere, fagforeninger og regering. Frem til valget i 1997 blev talt om tre forskellige strømninger eller fraktioner inden for SLD (Rzeczpospolita 20. september 1993):! en socialliberal midtsøgende strømning omkring daværende partileder og senere præsident Aleksander Kwasniewski,! en centristisk linie omkring Jozef Oleksy, og! en mere dogmatisk fagforeningsorienteret linie omkring OPZZ og den daværende arbejdsminister Leszek Miller. Den socialliberale fløj opgav den marxistiske økonomiske tænkning og stræbte efter at indføre markedsøkonomi og kapitalisme med klientelistisk prægede koblinger («nomenklatur-entreprenørerne»). Opdelingen mellem «liberale» og «ortodokse» var dog ikke knivskarp og har ændret sig en del over tid. Ifølge Aleksander Smolar befandt SLD sig et sted «mellem Blair og Jospin». Der taltes fra partiets side sjældent om socialisme, snarere mere uforpligtende om et mere «retfærdigt» samfund. I den økonomiske politik har SLD stået for en vis etatisme, dvs. statslig regulering efter princippet om «økonomisk markedsøkonomi, ja, men samfundsmæssig markedsgørelse, nej». 9 8 Et af partiets slogans i 1997-valgkampen lød derfor således: «Vi holdt, hvad vi lovede». 9 Interview med Aleksander Smolar i «Prawica, Lewica, Centrum», Sprawy

7 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 169 Venstreprofilen blev mest udtrykt i spørgsmål med tilknytning til kirken og i holdningerne til den kommunistiske fortid. Partiets vælgere har som antydet forholdt sig stærkt kritisk til kirkeledelsens holdning til abort, har krævet ligestilling mellem mænd og kvinder og modsat sig tvungen kristendomsundervisning og anden form for kirkelig indblanding i politik. 10 Trods de mange forskellige fraktioner lykkedes det at holde sammen på SLD, hvilket for en stor del skyldtes det ydre pres, eksempelvis truslerne om skærpet «af-kommunisering» (dekomunisacja). SLD i opposition Ved valget i 1997 kom højrefløjen stærkt tilbage. I rollen som oppositionsparti til ministerpræsident Jerzy Buzeks Solidaritet-ledede regering ( ) førte SLD en aktiv og kritisk linie med fokus på politiske enkeltsager og med en dygtig udnyttelse af splittelsen inden for regeringen. Mange vælgere tog tilsyneladende godt imod SLD-formanden Leszek Millers appel om at standse polakkernes «indbyrdes borgerkrige». Efter Millers opfattelse ville vælgerne i længden præmiere de politikere og partier, der arbejder for konkrete resultater og fremmer den politiske stabilitet i landet. 11 Fra valget i 1997 og frem til 2002-valget havde SLD en vælgerandel på over 25 procent, ifølge meningsmålingerne efter lokalvalget i 1998 mellem 30 og 50 procent eller væsentligt over de 27 procent, der blev opnået ved 1997-valget. Politologen Edmund Wnuk Lipinski karakteriserede SLDs politik i opposition som fortrinsvist meritokratisk (opozycja marytoryczna). Den meritokratiske politik satte han over for den klassiske mere politiske form for oppositionspolitik, hvor hensigten ikke så meget er at påvirke regeringens forslag til det bedre, men mere at skaffe sig nye vælgere gennem vedvarende kritik af regeringens forslag. Denne strategi blev eksempelvis valgt under de heftige diskussioner om den nye administrative reform samt de store refor- Polityczne nr. 7/8 2001: 2. Efter at Leszek Miller overtog formandsposten i SLD i 1999, slog også han ind på en pragmatisk linie, appellerede til middelklassen og støttede markedsøkonomien og medlemskab af NATO og EU. 10 Efter overtagelsen af regeringsmagten i 2001 er kritikken af kirken dog kraftigt dæmpet, efter alt at dømme ud fra den betragtning, at regeringen ikke har behov for ideologiske konfrontationer med kirken i en periode med stærkt voksende økonomiske og sociale problemer. Leszek Miller havde også brug for kirken i kampagnen for et ja fra vælgerne til optagelsen i EU i forbindelse med folkeafstemningen i 2003 (Janicki 2002). 11 Interview med Miller i Rzeczpospolita 19. april 1999, «Lewica powinna miec jedna liste».

8 170 mer inden for sundhedsvæsnet og på pensions- og uddannelsesområdet (Czaczkowska 1998). I forbindelse med den fremtidige administrative inddeling blev fra regeringens side foreslået en kraftig nedskæring af antallet af regioner (wojewodztwa) samtidig med oprettelse af et nyt administrativt mellemled (powiaty). SLD udnyttede utilfredsheden i de regioner, der havde udsigt til at skulle nedlægges, og foreslog derfor et større antal regioner end de 12, der var indeholdt i regeringens første forslag. SLD og præsident Kwasniewski foreslog at sætte antallet op til 17 (Rzeczpospolita 2. april 1998). Det hele endte med et kompromis mellem SLD og regeringen om oprettelse af 16 regioner. Også i forbindelse med grundlovsdiskussionen spillede SLD en aktiv rolle. Det lykkedes her at få skabt en koalition med bondepartiet PSL, Arbejdets Union (UP) og derudover partiet Frihedsunionen (UW) rettet imod Valgaktion Solidaritet (AWS) og kirkeledelsen. De tre partier stod således sammen om det forslag til ny grundlov, der blev sendt til folkeafstemning i 1997 og vedtaget med et knebent flertal. SLDs høje vælgertilslutning kom som en overraskelse for de fleste. Den tidligere leder af UP Rychard Bugaj forklarede det på den måde, at SLD har en stærkt heterogen vælgerskare og et højst uklart program, hvilket har givet partiet gode manøvremuligheder og også gode muligheder for at skifte holdninger i enkeltsager. Ifølge Bugaj er der ikke nævneværdig forskel mellem de borgerlige partiers og SLDs økonomiske programmer (Bogusz et al. 1999). Globaliseringen har generelt begrænset partiernes handlemuligheder i den økonomiske politik. Den politiske kamp har i stedet forskudt sig til helt andre planer. Der findes ganske enkelt ikke gennemførbare alternativer til markedsøkonomien, tilpasningen til EU og globaliseringen. Den politiske kamp må i stedet mest udkæmpes på personplanet, på symbolplanet og omkring enkeltsager. I stedet for økonomiske emner er spørgsmål i tilknytning til det enkelte menneskes frihed og kampen mod nationalismen blevet venstrefløjens mærkesager, hævder sociologen Pawel Spiewak (ibid.). Fra partialliance til partiet SLD Planerne om at omdanne SLD til et egentligt parti, et «standardparti» i klassisk forstand, er af ældre dato, men de blev fremskyndet af den nye valglov, ifølge hvilken kun partier og vælgerkomitéer kan stille op ved valg. Der blev henvist til den nye grundlovs paragraf 100, hvori der kort og godt står, at kandidater til valg udpeges

9 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 171 af politiske partier. Det gamle SLD kunne derfor måske ikke stille op som valgalliance ved de næste valg. Fra efteråret 1998 begyndte partiformanden i SdRP, Leszek Miller, at tale om at opløse SLD og skabe et politisk enhedsparti. Denne proces blev ført til ende året efter. Af de 32 organisationer, der havde udgjort det gamle SLD, afslog kun fem grupper at gå over i det nye SLD. Medlemmer af fagforeningen OPZZ kunne kun på individuelt grundlag tilslutte sig det nye. Juridisk var der ingen sammenhæng mellem det nye og gamle SLD. Nedlæggelsen af valgalliancen SLD skete dog ikke uden debat og kritik. PPS-lederen Piotr Ikonowicz ønskede således ikke et enhedsparti, men en partiføderation, eftersom det var vanskeligt at nedlægge et parti som PPS, der havde en næsten 100-årig historie bag sig. Virkningen af PPS udmeldelse var dog til at overse for SLD. PPS synspunkter havde ganske vist tilslutning i dele af SLD, men i partiets ledelse blev Ikonowicz betragtet som en belastning på grund af hans kompromisløse stil. 12 Kritik af «fusionsplanerne» kom også fra partiavisen Trybuna. Kritikken herfra blev især rettet mod Leszek Miller, der ifølge kritikerne optrådte diktatorisk og var ude af stand til at fremlægge konkrete fremtidsrettede politiske programmer for vælgerne. SLD risikerede således at blive et ideologisk parti uden evne til at fremlægge reelle alternativer til den førte politik. Eksperter og intellektuelle stod over for populister og proletarisk indstillede (Janicki & Wladyka 2001). Flere kritikere forlod SLD og sluttede sig til den populistiske bondebevægelse Selvforsvar (Samoobrona). Andre mente, at SLD efterhånden var blevet til et «parti af socialdemokrater i smoking» med en udpræget markedsøkonomisk og vestlig pro-integrationistisk orientering. 13 Vanskeligst var dog måske alligevel nedlæggelsen af SdRP, der som sagt havde udgjort det gamle SLDs kerne. Ikke med urette blev det fremført, at SdRP gennem årene havde været SLDs redning. Det havde i sin tid krævet megen mod og vilje at gå med i SLD, især i de første år blev medlemmerne udsat for hårde angreb udefra. Efter nedlæggelsen af SLD vil folk med baggrund i SdRP kun 12 Ikonowicz der havde været dissident i årene før 1989, har forsvaret de klassiske socialistiske værdier og kritiseret tilnærmelsen til Frihedsunionen (UW) mere end den gamle «apparatjik» Leszek Miller, der med tiden kom til at stå for den teknokratiske vestligt orienterede catch-all linie. 13 Tomasz Nalecz i rundbordssamtale om venstrefløjens fremtid i «Gdy zabraklo wielkiej wizji», Gazeta Wyborcza november 1997.

10 172 være på lige fod med nye medlemmer, der ikke turde være med i SLD i den første, vanskelige periode. Det nye SLD rummede også forskellige opfattelser af selve fremgangsmåden i forbindelse med oprettelsen af det nye parti. Én fløj mente, at grundig diskussion om partiets program burde gå forud for skabelsen af den ny partiorganisation, mens den anden fløj mente, at en velfungerende organisation og et disciplineret partiapparat burde have førsteprioritet. Tidligere præsidentkandidat og ministerpræsident for SLD, Wlodzimierz Cimoszewicz holdt en lav profil i den interne debat, men tilkendegav i et interview i ugeskriftet Polityka, at SLD under ingen omstændigheder burde udvikle sig i retning af et centralistisk styret enhedsparti. Vægten skulle i stedet lægges på udvikling af en levende og demokratisk partidiskussion (Polityka 2. oktober 1999: 30 31). SLDs endelige organisatoriske struktur og politiske program skulle fastlægges i forbindelse med den første kongres i december Inden stiftelseskongressen havde også SdRP besluttet at opløse sig selv. Medlemmerne og parlamentsmedlemmerne skulle herefter beslutte, om de ville gå med over i det nye enhedsparti som individuelle medlemmer. 149 af SLDs 164 medlemmer af Sejmen og 25 af 28 valgte senatorer valgte at gå med over i det nye parti. I den nye midlertidige ledelse var i øvrigt SdRP og OPZZ stærkt repræsenteret, ligesom der efter polske forhold var en høj kvinderepræsentation, idet 8 ud af 27 i partiledelsen var kvinder. Der blev desuden plads til repræsentanter fra de nye koordinerende grupper på voivod-niveau og til tidligere medlemmer af Frihedsunionen (UW). 14 Andrzej Celinski, en af «overløberne» fra UW og tidligere aktivt medlem af oppositionsgruppen Komiteen til Forsvar af Arbejderne (KOR), blev formand for den kommission, der skulle forberede partiets program. Valget af Celinski var taktisk bestemt, idet valget af ham skulle bidrage til at fjerne, hvad SLD har betegnet som «det mest irrationelle i polsk politik», den gamle opdeling med konfrontation mellem «Vi» (Solidaritet) og «Dem» («postkommunisterne»). 15 I oplægget til den stiftende kongres blev det understreget, at der ikke eksisterer nogen «tredje vej» mellem planøkonomi og markedsøkonomi. Ifølge Andrzej Celinski blev kursen i den økonomiske 14 Alle grupper fra det gamle SLD blev imidlertid ikke repræsenteret i den nye partiledelse. Jerzy Urbans organisation NIE anmodede herom, men fik kravet afvist. 15 Det synspunkt er bl.a. fremført af Wlodzimierz Cimoszewicz. Se Polityka 2. oktober 1999:

11 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 173 politik reelt lagt allerede i forbindelse med Balcerowicz-planen, dvs. lige efter etableringen af den første ikke-kommunistiske regering. Siden har der kun været tale om små justeringer i den førte økonomiske politik. Mellem den neoliberale Leszek Balcerowicz og venstrefløjens Marek Belkas synspunkter har der højst været tale om nuanceforskelle. Venstrefløjen har dog ikke desto mindre, uanset al tale om sti-afhængighed (path dependency), følt, at den har pligt til at give de socialt udstødte en ny chance i samfundet og udligne de stadig alt for store regionale forskelle i levestandard. 16 I en erklæring op til stiftelseskongressen blev det fremhævet, at SLD vil knytte an til de historiske traditioner inden for den polske og europæiske socialistiske bevægelse med forbindelser til traditioner og politisk tænkning på venstrefløjen. Den daglige politik skulle bygge på en frugtbar kombination af patriotisme, en søgen efter uafhængighed og sikring af borgerlige frihedsrettigheder og ikke at forglemme sikring af sociale rettigheder. Med dette som udgangspunkt ville partiet søge at forene princippet om social retfærdighed med frihed, udvikling af frie borgere og lokalt selvstyre. Stalinismens forbrydelser og realsocialismens udemokratiske system, dens økonomiske «patologi» og begrænsningerne i frihedsrettighederne fordømtes. SLD værdsætter dog, som det siges, dem der under det gamle system på ærlig og redelig vis bidrog til at skabe værdier til gavn for samfundet (Rzeczpospolita 16. maj 1999). Holdningerne til fortiden blev genstand for stor debat og megen opmærksomhed på kongressen. De ovennævnte temaer blev gentaget i programvedtagelserne på SLDs stiftende kongres. Her blev det således vedtaget en resolution, der i skarpe vendinger tog afstand fra «den kommunistiske totalitarismes forbrydelser, som krænkede venstrefløjens idealer». Partiet var også villig til at yde erstatning til kommunismens ofre. Vurderingen af tiden før 1989 skulle være «hård, men retfærdig». De nøjagtige formuleringer var dog genstand for debat og tilfredsstillede ikke højrefløjen, bl.a. fordi forholdene i Polen før 1989 kun blev nævnt i indirekte vendinger. 17 AWS afviste, at SLD med beslutningerne på kongressen havde gjort tilstrækkeligt op med fortiden. 18 SLD var således trods sin størrelse 16 Interview med Andrzej Celinski i Rzeczpospolita 15. oktober 1999 under overskriften «Nie ma trzeciej drogi w gospodarcze». 17 Præsident Aleksander Kwasniewski havde forud for kongressen og øjensynligt uden at orientere partiledelsen ladet oplæse et brev, hvor SLD blev opfordret til ikke blot et symbolsk, men et dybtgående brud med fortiden. 18 Spørgsmålet om fortiden blev reaktiveret i forbindelse med AWS forsøg i efteråret 1999 på at få en ny skærpet udrensningslov igennem parlamentet. Forslag herom blev nedstemt i parlamentet med også regeringspartneren Frihedsunionens stemmer.

12 174 og indre transformation fortsat en akse for polarisering i polsk politik. På den stiftende kongres blev Leszek Miller valgt til formand. Større spænding var der om valget af de fem viceformænd. Her fik Leszek Miller sin vilje, for så vidt som de grupper inden for partiet, der støttede Millers linie, blev repræsenteret i ledelsen. Der blev således indvalgt en kvinde og en repræsentant for fagforeningen OPZZ. Også Andrzej Celinski, den ovennævnte afhopper fra Frihedsunionen (UW), blev valgt. Desuden fik Sejmens viceformand Marek Borowski og Jerzy Smajdzinski, en nær ven af Miller, stemmer nok. 19 Kongressen besluttede desuden, at kvinderne skulle udgøre mindst 30 procent af kandidaterne ved næste parlamentsvalg og mindst 20 procent i partiets ledende organer, stigende til 50 procent i år Den ny organisation blev opdelt i 160 lokale partienheder med 16 koordinatorer på voivod-niveau. Hensigten var at opnå den bedst mulige dækning territorialt. Ledelsen satsede på, at det ny SLD på sigt ville få medlemmer, båret frem af fremgangen i meningsmålingerne og udsigterne til politisk karriere. I oktober 1999 havde det ny SLD individuelle medlemmer. I år 2002 var medlemstallet nået , et tal som ingen andre partier kom blot i nærheden af. Optagelsen af nye medlemmer skete efter samtaler med hver enkelt ansøger. 20 Den største gruppe blandt de nyindmeldte havde været reformkommunister i 1980erne, hvor de havde udgjort den del af det kommunistiske parti, der støttede rundbordssamtalerne. Omkring en tredjedel af dem, der viste interesse i medlemskab, havde således tidligere været medlemmer af det kommunistiske parti. Blandt de nye medlemmer var imidlertid ifølge SLDs egne oplysninger ca. en tredjedel unge vælgere. Samfundsforskeren Wojciech Pielecki mener, at de fleste unge ikke meldte sig ind i SLD ud fra holdninger til fortiden, men ud fra deres egne helt personlige holdninger til fremtiden. Fortiden overlod de unge til historikerne (Rzeczpospolita 23. august 1999, Pielecki 1999). 21 SLD var ikke længere blot partiet for pensionister og tidligere medlemmer af det kommunistiske parti. 60 procent af det nye partis vælgere var under 40 år og havde ikke taget aktivt del i politik under det gamle 19 Mest overraskende var vel, at den tidligere præsidentkandidat og ministerpræsident Wlodzimierz Cimoszewicz ikke blev valgt. 20 Opgivelsen af det kollektive medlemskab svækkede den postkommunistiske fagforening OPZZ position. 21 Dette blev bekræftet i min egen samtale med Tadeusz Iwinski, SLD i forbindelse med et arbejdsbesøg i Warszawa 20. oktober 1999.

13 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 175 system. De politiske holdninger var i stedet blevet formet i årene efter De har vurderet de politiske partier primært ud fra pragmatiske kriterier, nærmest værdifrit. Mange havde forud for medlemskabet engageret sig i den private sektor, havde tidligere stemt på Solidaritet, men forlod «postsolidaritet partierne» i skuffelse over deres politiske stil og den førte politik. At den kommunistiske fortid var ophørt med at spille den store rolle, havde ifølge Pielecki primært psykologiske årsager. Der var et stort udækket behov for en nuanceret og nøgtern vurdering af fortiden. Befolkningen var blevet overvældet af så store forandringer, at erindringerne om tiden før 1989 var blevet trængt i baggrunden. Der var brug for en ny autentisk «tyk streg over fortiden» efter spansk mønster. En sådan ville efter SLDs opfattelse åbne op for nye og mere frugtbare politiske alliancer, måske et historisk kompromis og et regeringssamarbejde mellem SLD og det liberale Frihedsunionen. SLDs koalitionspotentiale var i princippet stort, barriererne for at realisere potentialet var ikke politikrelaterede, men frem for alt historiske. En organisatorisk nyskabelse i forbindelse med oprettelsen af SLD var det særlige politiske programråd. I rådet indgik ikke alene partimedlemmer, men også enkeltpersoner fra organisationer, der på den ene eller anden måde samarbejdede med SLD. Rådet fik til opgave at skabe et partiprogram og udvikle en ny politisk profil. Medlemmer af rådet, også ikke-medlemmer, kunne også optræde på partiets lister ved valgene. SLD ønskede derigennem at tiltrække andre organisationer, også religiøse bevægelser, og gennem samarbejdet give SLD den tilstrækkelige bredde og gennemslagskraft. Ved parlamentsvalget i september 2001 var SLD således det eneste parti, der satsede på at spænde bredt og principielt henvende sig til alle vælgere. Mange virksomhedsejere stemte på partiet for at sikre politisk stabilitet og som værn mod yderliggående radikalisme, men også en del arbejdsløse stemte på SLD i forventning om nye jobs. I begyndelsen af år 2001 havde SLD ifølge meningsmålingerne mellem 40 og 50 procent af vælgerne bag sig. Partiet var blevet førende i næsten alle erhvervsgrupper uanset køn, alder, uddannelse, formue, arbejdssted og bolig. SLD var også blevet ungdommens parti. Kun blandt bønder og landarbejdere stod PSL stærkere end SLD Ifølge meningsmåling offentliggjort i Rzeczpospolita 26. januar 2000.

14 176 Samarbejde på venstrefløjen Som på højrefløjen er der blevet talt og skrevet meget om behovet for mere samling på venstrefløjen. Før valget i 1993 indbød SLD alle venstrefløjspartier og grupper til, hvad der blev betegnet som en «stor debat» om alternativer til den økonomiske politik, der var blevet ført af postsolidaritet partierne. I en overgang blev der talt om en føderation eller valgblok bestående af SLD, UP, PPS samt den mindre politiske sammenslutning det Arbejdende Folks Bevægelse (Ruchu Ludzi Pracy). 23 Det andet venstrefløjsparti, UP, tog i foråret 1999 initiativ til venstrefløjens «rundbordssamtaler». Under disse samtaler skulle de forskellige grupperinger på venstrefløjen åbent diskutere nye idéer og programmer. To centrale spørgsmål blev formuleret af den tidligere ministerpræsident Cimoszewicz: Hvordan forener venstrefløjen bedst muligt økonomisk vækst med idealet om en mere retfærdig fordeling af samfundets goder? Og har en ny venstreregering en reel handlefrihed i den økonomiske politik set i lyset af den stadig stærkere globalisering og ikke at forglemme den løbende tilpasning til medlemskabet af EU (Wielowieyska 1999a)? Planerne om oprettelse af én samlet venstrefront måtte imidlertid opgives (Wielowieyska 1999b, Olczyk 1999). I stedet talte SLDs formand Leszek Miller om etablering af et «oppositionsforum» (Forum Opozycyjne), som med SLD som den ledende politiske kraft skulle forene de forskellige partier i opposition til Jerzy Buzeks regering (Janicki 1999). SLD prioriterede dog ikke drøftelserne om større enhed på venstrefløjen særlig højt; SLD var jo under alle omstændigheder klart dominerende i forhold til andre venstregrupperinger. SLD følte sig imidlertid af valgtaktiske årsager nødsaget til at deltage i rundbordsforhandlingerne, da UPs stemmer kunne blive udslagsgivende i forbindelse med regeringsdannelsen efter valget i Tilnærmelsen mellem SLD og UP udmøntede sig i oktober 2000 i en aftale om samarbejde i forbindelse med parlamentsvalget i 2001 med fælles kandidatlister og et fælles program. Vigtigst for SLD var at få begrænset stemmespildet. UP lå ifølge meningsmålingerne lige omkring spærregrænsen, så faren for, at UP igen ikke ville blive repræsenteret i parlamentet, var stor. Derudover gjaldt det om, at undgå de fejl, der blev begået under den forrige venstrefløjsregering. Regeringssamarbejdet mellem SLD og PSL havde 23 Denne gruppe var forbundet med den postkommunistiske fagforening OPZZ men havde få medlemmer og lille gennemslagskraft.

15 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 177 vist, at regeringer ledet af SLD har haft svært ved at træffe upopulære, men nødvendige politiske beslutninger. Også under SLD-PSLregeringen verserede der for eksempel planer om en omfattende regional- og kommunalreform, men beslutningen herom blev først taget under Buzeks AWS-UW-regering, der fulgte efter. 24 Mulighederne for at få etableret en centrum-venstre regering efter et nyt valg blev forbedret gennem valgsamarbejdet mellem SLD, UP og PSL ved regional- og kommunalvalgene i Selv om gode meningsmålinger i efteråret 1999 i sig selv kunne friste dertil, havde SLD ikke en interesse i at fremprovokere et nyvalg til parlamentet før præsidentvalget i år 2000, vel vidende at en overtagelse af regeringsmagten ville kunne betyde vælgertilbagegang på grund af upopulær lovgivning. Regeringen blev godt nok kritiseret, men ikke alt for skarpt, og SLD distancerede sig fra de mange protestdemonstrationer organiseret af OPZZ og Samoobrona. SLD søgte kort sagt over for vælgerne at fremstå som et pragmatisk indstillet parti med konkrete forslag til løsning af samfundets problemer, for eksempel arbejdsløsheden og den manglende ligestilling (Olczyk 2001). I efteråret 2000 blev partiets præsidentkandidat Aleksander Kwasniewski genvalgt til præsident, hvilket i sig selv styrkede partiets muligheder ved det efterfølgende parlamentsvalg i Partiet var ikke længere blot en sammenslutning af veteraner fra den socialistiske periode, men havde tværtimod frigjort sig fra mere ekstreme revolutionære grupperinger, eksempelvis Proletariat (Majcherek 2000). SLD nød godt af den hårde kerne af aktivister og sit solide organisatoriske netværk (Millard 1999: ). Samtidig havde partiet solide økonomiske fordele af de tætte kontakter til dele af den private sektor. Som fremgået blev selve overgangen fra en valgalliance til et egentligt parti gennemført forholdsvis gnidningsfrit og i hvert fald uden negative følger med hensyn til vælgeropbakning. Det regionale og lokale fundament var forholdsvis solidt. Over halvdelen af landets kommuner og regioner var omkring årtusindeskiftet styret af SLD alene eller af SLD-ledede koalitioner. Af de 16 voivoder blev efter 1998-valget 9 ledet af SLD og 135 af de 235 i det andet administrative mellemled (powiatyerne) havde en SLD er som borgmester. 24 Den AWS-ledede regering havde i højere grad viljen til at gennemføre reformer, men skelede ikke tilstrækkeligt meget til kvaliteten i lovgivningsarbejdet og styrtdykkede derfor uventet hurtigt efter valget i vælgertilslutning.

16 178 Koalitionspotentialet var imidlertid stadig begrænset. Billedet af partiet har gennem hele perioden været asymmetrisk, idet partier i opposition til SLD har haft svært ved at anerkende SLD som et parti af «standardtypen». De klassiske modsætninger mellem «vi» og «dem» blev ikke helt elimineret, men dette skulle vise sig mest skadeligt for højrefløjen. Valget i 2001 og efter Omkring årtusindeskiftet fremstod SLD som klart stærkeste parti med en professionel organisation og en catch-all profil med appel til store sociale grupper. Partiet havde strukturerne, pengene og «maskineriet», der skal til for at vinde politiske valg. Under valgkampen 2001 blev der fokuseret på emner som ligestilling, seksualvejledning, sundhedsreform, eksportfremme samt støtte til virksomheder, der ansætter unge nyuddannede. SLDs fremgang skyldtes også regeringens uheldige fremtoning i medierne, de dårlige økonomiske konjunkturer og den Solidaritet-ledede regerings alvorlige fejl især i forbindelse med forberedelsen og gennemførelsen af store reformer (eksempelvis reformen på sundhedsområdet). Før valget i september 2001 viste meningsmålinger, at SLD-UP ville opnå absolut flertal i det nye parlament. Det endelige resultat var dog noget lavere end forventet (41 procent), og på grund af den forudgående ændring i valgloven hen mod rent forholdstalsvalg var det ikke tilstrækkeligt til at opnå et flertal i parlamentet. Det lykkedes dog SLD-UP efter valget at få stablet en flertalsregering på benene takket være samarbejde med bondepartiet PSL. Som regeringsbærende kom SLD imidlertid snart til at stå over for svære, måske uløselige problemer, ikke mindst på grund af det store underskud på statsbudgettet og den voksende arbejdsløshed. Problemet for den ny postkommunistiske regering var frem for alt at dæmpe utilfredsheden i befolkningen, skabe realistiske forventninger og højne kvaliteten i lovgivningsarbejdet og i ministrenes embedsførelse i det hele taget. Den ny SLD-UP-PSL-regering lagde ud med beskæringer i statsbudgettet for Samtidig hermed blev lanceret et program for «revitalisering» af økonomien med en lempelse af pengepolitikken, igangsættelse af større infrastrukturprojekter, afbureaukratisering af statsadministrationen, ændringer på sundhedsområdet, begrænsning i pensionisters muligheder for at tage arbejde samt ændringer i arbejdsmarkedslovgivningen med justeringer i den særlige arbejdskodeks, hvorefter virksomhederne lettere vil kunne ansætte og skille sig af med uønsket arbejdskraft. Der

17 Den polske venstrefløjssammenslutning SLD 179 blev desuden givet en særlig støtte til unge i den hensigt at reducere den alt for høje ungdomsarbejdsløshed. 25 Hvorvidt projektet for genrejsning af polsk økonomi i sidste ende vil lykkes, er på indeværende tidspunkt usikkert, men prognoser tyder på højere vækst i de nærmeste år. Den høje prioritering af den økonomiske politik og medlemskabet af EU indebar, at de ideologiske spørgsmål, eksempelvis kritikken af den katolske kirke, indtil videre blev neddæmpet. Regeringens renommé led dog under flere skandalesager, frem for alt de alvorlige beskyldninger om korruption og bestikkelse inden for medieverdenen (kendt som «Rywin-gate» efter hovedpersonen, Lew Rywin). Regeringsansvaret har dog tæret på SLDs popularitet. Udfaldet af de regionale og kommunale valg i november 2002 viste, at SLDs vælgerandel var stærkt vigende, især i de store byer, hvor SLD tabte ved de fleste borgmestervalg. Et stort nederlag ved det næste parlamentsvalg synes derfor lige nu uundgåeligt. SLD-UP-regeringen 26 ses af stadig flere vælgere som en «magtens koalition», der er uinteresseret i at løse de helt grundlæggende sociale problemer. Allerede i efteråret 2002 blev talt om, at SLD kunne komme til at lide samme kranke skæbne som det tidligere regeringsparti AWS, der ved 2001-valget gled helt ud af parlamentet. Den profeti skulle vise sig ikke at blive helt urealistisk. De mange skandaler, værst nok «Rywin-gate», svækkede regeringens position. Især det populistiske parti Samoobrona fik tilgang af mange utilfredse SLD ere. I maj 2004 var Leppers parti ifølge flere meningsmålinger Polens største enkeltparti. Nedturen i meningsmålingerne tvang Leszek Miller bort fra både posten som ministerpræsident og formand for SLD. Millers tilbagetræden i maj 2004 kunne imidlertid ikke standse nedgangen og uroen inden for partiet, der kulminerede med, at en udbrydergruppe oprettede et helt nyt konkurrerende socialdemokrati, kaldt Polens Socialdemokratiske Parti (SDPL) i et desperat forsøg på at standse vælgerflugten. Om splittelsen af de socialdemokratiske stemmer ganske som i Slovakiet ved valget i 2002 i sidste ende vil føre til, at ét eller begge socialdemokratiske partier (SLD og SDPL) ikke klarer spærregrænsen ved næste valg, kan kun tiden vise. 25 Planerne blev dog hæmmet af uenighed inden for regeringen mellem finansministeren Grzegorz Kolodko og økonomiministeren Jerzy Hausner. Økonomiministeren var mest indstillet på at hæve den økonomiske vækst ved at stimulere den indenlandske efterspørgsel, mens finansministeren naturligt nok skelede mere til balancen på statsbudgettet. Det hele endte med en sejr for Hausners linie og som følge heraf Kolodkos afgang. 26 I marts 2003 blev PSL ekskluderet fra regeringen.

18 180 Litteratur Bogusz, Anna, Dorota Macieja & Zofia Wojtkowska (1999) Falszywa lewica. Wprost 18. april. Czaczkowska, Ewa K. (1998) Majsterszyk lewicy. Rzeczpospolita 2. april. Janicki, Mariusz (1999) Wylacznosc na lewice. Polityka 17. april. Janicki, Mariusz (2002) Czerwone i czarne. Polityka 16. februar. Janicki, Mariusz & Wieslaw Wladyka (2001) Kto wpuscil Leppera? Polityka 6. oktober. Knuzewski, Krzysztof (1998) Partie i System Partyjny w Polsce w Okresie Transformacji Ustrojowej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe. Kolarska-Bobinska, Lena (1999) Kapitalizm nie taki, jaki mial byc. Gazeta Wyborcza november. Olczyk, Eliza (1999) Socjaldemokratyczna wydmuszka. Rzeczpospolita marts. Olczyk, Eliza (2001) Bez odeologii. Rzeczpospolita 31. marts 1. april. Majcherek, Janusz A. (2000) SLD, Miedzy Balcerowiczem a Miczurinem. Rzeczpospolita 12. september. Markowski, Radoslaw & Gabor Toka (1993) Left Turn in Poland and Hungary. Five Years After the Collapse of Communism. Sisyphus 1 (9): Pielecki, Wojciech (1999) Trup niezgody. Gazeta Wyborcza 15. november. Wielowieyska, Dominika (1999a) Przez morze czerwone. Gazeta Wyborcza 9. marts. Wielowieyska, Dominika (1999b) Przez morze czerwone. Gazeta Wyborcza 11. maj.

Del 5a. 6.0. Venstrefløjen

Del 5a. 6.0. Venstrefløjen Del 5a 6.0. Venstrefløjen I dette afsnit vil den politiske venstrefløj blive søgt kortlagt og som i tidligere afsnit med størst vægt på de centraleuropæiske lande. Det første afsnit vil være helliget venstrefløjssammenslutningen

Læs mere

Del Venstrefløjen

Del Venstrefløjen Del 5 6.0. Venstrefløjen I dette afsnit vil den politiske venstrefløj blive søgt kortlagt og som i tidligere afsnit med størst vægt på de centraleuropæiske lande. Det første afsnit vil være helliget venstrefløjssammenslutningen

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Blå blok er mest til mænd

Blå blok er mest til mænd Blå blok er mest til mænd rne flygter fra blå blok. Siden sidste valg i 2007 er den kvindelige vælgerandel hos de borgerlige partier svundet fra 42 til 38 procent, viser undersøgelse foretaget af Analyse

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Formandsopgøret i Socialdemokratiet

Formandsopgøret i Socialdemokratiet Formandsopgøret i Socialdemokratiet Svend Auken havde været formand siden 1987, hvor han havde afløst Anker Jørgensen og havde givet Socialdemokratiet stor fremgang ved valget i 1990. Men De Radikale og

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

1. maj tale Marie-Louise Knuppert

1. maj tale Marie-Louise Knuppert 1. maj tale Marie-Louise Knuppert Vi hører hele tiden, at vi lever i en globaliseret verden. Og vi mærker det hver dag. De virksomheder, som vi arbejder på, flytter deres produktioner ud til Polen, Kina,

Læs mere

Arbejdet i den danske strukturkommission. Brudstykker af en politisk proces Johs. Due 20. juni 2005

Arbejdet i den danske strukturkommission. Brudstykker af en politisk proces Johs. Due 20. juni 2005 Arbejdet i den danske strukturkommission Brudstykker af en politisk proces Johs. Due 20. juni 2005 Statsministeren beslutter sig for en reform Formålet med reformen signaleres tydeligt: Bedre service for

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Indledning og baggrund for stillingen Daginstitutionen Albert er beliggende på adressen Albert Ginges vej 15 i Hjørring. Institutionen

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012

Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Tale til høring om akademikere som iværksættere den 26. september 2012 Jeg vil gerne byde alle velkommen til denne høring, hvor vi har fokus på akademikere som iværksættere. Vi er glade for at se, at dette

Læs mere

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område

Procesindustrien December 2010. Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Procesindustrien December 21 Beskæftigelse og rekruttering på det procesindustrielle område Baggrund for analysen Denne analyse giver et billede af sammensætningen i beskæftigelsen i procesindustrien i

Læs mere

Ændringsforslag DSU s love

Ændringsforslag DSU s love sforslag DSU s love DSU s 41. kongres sforslag nr. 1 Side 5, linje 39 Distrikternes Hovedbestyrelsesmedlemmer i en region vælger en repræsentant til socialdemokratiets regionsbestyrelse. ændres til: Distriktsledelserne

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998

Konflikter og indgreb på LO/DA-området 1933-1998 Konflikter og på LO/DA-området 1933-1998 1933 Indgreb Forbud mod arbejdsstandsninger og 1-årig forlængelse af alle overenskomster ved lov. Arbejdsgiverne imod (Kanslergadeforliget). 1936 Konflikt/ 5 ugers

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse Marts 2013 Det siger FOAs medlemmer om ytringsfrihed og kritisable forhold på arbejdspladsen FOA har i perioden fra 5. - 14. februar 2013 gennemført en undersøgelse gennem forbundets

Læs mere

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion Folkeskolen Introduktion Introduktion Socialdemokratiet blev stiftet i 1871. Partiet bliver sammen med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Det Radikale Venstre kaldt for de "fire gamle partier". Disse

Læs mere

Folkeskolens rekrutteringsproblemer. Opsamling af ny og eksisterende viden

Folkeskolens rekrutteringsproblemer. Opsamling af ny og eksisterende viden Folkeskolens rekrutteringsproblemer Opsamling af ny og eksisterende viden Folkeskolens rekrutteringsproblemer skal løses Forskningen viser, at dygtige lærere er den væsentligste enkeltfaktor til at sikre

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største

Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største 6. oktober 2011 ARTIKEL Af David Elmer Dansk Arbejdstilsyn er Nordens største Rekordmange inspektører og kontrolbesøg samt et budget, der er steget med over 40 procent siden 2004, det er virkeligheden

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Notat // 13/06/07 ØGET KONKURRENCE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

Notat // 13/06/07 ØGET KONKURRENCE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR ØGET KONKURRENCE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR En ny opinionsundersøgelse gennemført af Catinét for CEPOS viser, at et flertal af befolkningen mener, at mere konkurrence på levering af velfærdsydelser vil betyde

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

ZA5435. Flash Eurobarometer 264 (EU Citizens Perceptions about Competition Policy) Country Specific Questionnaire Denmark

ZA5435. Flash Eurobarometer 264 (EU Citizens Perceptions about Competition Policy) Country Specific Questionnaire Denmark ZA5435 Flash Eurobarometer 264 (EU Citizens Perceptions about Competition Policy) Country Specific Questionnaire Denmark Flash Eurobarometer Competition Citizens draft questionnaire Formålet med denne

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Resultater fra opinionsundersøgelse gennemført blandt danske landmænd oktober 2015

Resultater fra opinionsundersøgelse gennemført blandt danske landmænd oktober 2015 Resultater fra opinionsundersøgelse gennemført blandt danske landmænd oktober 2015 Der tales i landbrugskredse meget om, at landmændene skal være mere stolte af deres erhverv. Angiv på denne 10-punksskala

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET. Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2015 COM(2015) 411 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA- PARLAMENTET Gennemgang af Liechtensteins sektortilpasninger DA DA 1. INDLEDNING Ifølge

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne I sin bog Danmarks udenrigspolitik fra 1965 beskrev udenrigsminister Per Hækkerup de udenrigspolitiske hovedlinjer og Danmarks stilling i den kolde krig. Uddrag.

Læs mere

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen

Sverige har bedre forudsætninger for at komme igennem krisen Den 19. oktober 9 Als Fokus på ud af krisen Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores vigtigste samhandelslande: Tyskland,, USA og Storbritannien.

Læs mere

Regulativ om uddeling af KODA's kollektive båndmidler

Regulativ om uddeling af KODA's kollektive båndmidler Regulativ om uddeling af KODA's kollektive båndmidler KODA modtager vederlag for uindspillede bånd (blankbåndsvederlag) fra COPY-DAN Båndkopi. En tredjedel af midlerne skal ifølge ophavsretsloven bruges

Læs mere

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14.

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14. 2012-26 Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed I et debatindlæg havde en kvinde kritiseret, at der på danske museer var mere fokus på

Læs mere

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Skabelse, syndefald og pagt

LÆRINGSARK. Spørgsmål til samtale Luk 4,14-21. Historie. Bibel-oplæg (til dine notater under oplægget) Skabelse, syndefald og pagt Denne første samling handler om det store billede: Guds mission. Hvad er Guds mission og plan med verden? Og hvordan passer integreret mission ind i denne frelsesplan? Luk 4,14-21 Hvilken slags forandring

Læs mere

Samfundsfag, niveau C Appendix

Samfundsfag, niveau C Appendix Samfundsfag, niveau C Appendix SAMFUNDSFAG, NIVEAU C APPENDIX 1 Den politiske situation i Danmark efter valget i juni 2015 I maj 2015 udskrev den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9.

Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Dato og klokkeslæt: Tirsdag d. 19. juni, kl. 9. Kulturudvalget 2011-12 KUU alm. del Bilag 210 Offentligt TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg om Statens Forsvarshistoriske Museum Åbent eller lukket: Åbent Dato og klokkeslæt: Tirsdag

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Danskerne er mere korrupte end vi tror

Danskerne er mere korrupte end vi tror Danskerne er mere korrupte end vi tror Korruption og embedsmisbrug i Danmark mere udbredt end hidtil antaget - hver ottende har oplevet bestikkelse på arbejdspladsen og hver femte har set en kollega misbruge

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

Solaris Værdigrundlag

Solaris Værdigrundlag Solaris Værdigrundlag Solaris En forening der giver inspiration og motivation til at fastholde og fremme spejderarbejdet. Solaris er en forening under Det Danske Spejderkorps. Dermed defineres Solaris

Læs mere

Tømrerbranchens udfordringer og muligheder

Tømrerbranchens udfordringer og muligheder Tømrerbranchens udfordringer og muligheder Træsektionens temamøde 2016 Tømrerbranchens udfordringer og muligheder marts 2016 side 2/12 Udfordringer og muligheder Generelt I figur 1 og 2 ses det, at der

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

Kvalitetsstandard for fleksjob

Kvalitetsstandard for fleksjob Kvalitetsstandard for fleksjob Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Ud fra en konkret, individuel vurdering kan Greve Kommune tilbyde fleksjob til borgere,

Læs mere

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset

HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN. Regionshuset HK/KOMMUNAL VEDTÆGTER FOR HK KLUBBEN Regionshuset 2012 2 Vedtægter for HK-klubben Klubbens navn: HK Klubben Regionshuset Klubbens område: Regionshuset i Sorø Vedtaget på den ordinære klubgeneralforsamling

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske høringer. Jeg vil gerne indlede med at takke Folketingets Præsidium for lejligheden til - på vegne af Djøf

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar

Indhold. Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag. Værdighed. Fællesskab. Engagement og ansvar Vores idégrundlag 3 Indhold Idégrundlag - hvad er det? Arbejdsmarkedsorganisation på et kristent grundlag Værdighed Fællesskab Engagement og ansvar Potentiale og begrænsninger 4 6 8 10 12 14 4 Idégrundlag

Læs mere

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år DI ANALYSE Februar 1 Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år Efter et lille fald i bygge- og anlægsinvesteringerne i ventes fremgang i år og næste år. Særligt det lave nybyggeri

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Hhx Samfundsfag

Læs mere

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Den registrerede arbejdsløshed er i april overraskende faldet med. fuldtidspersoner. Antallet af fyringer er imidlertid steget med ca. den seneste

Læs mere

Udkast til vedtægter for Tønder Erhvervsråd. Foreningens navn er Tønder Erhvervsråd. Foreningens hjemsted er Tønder Kommune.

Udkast til vedtægter for Tønder Erhvervsråd. Foreningens navn er Tønder Erhvervsråd. Foreningens hjemsted er Tønder Kommune. Udkast til vedtægter for Tønder Erhvervsråd 1. Foreningens navn Foreningens navn er Tønder Erhvervsråd. Foreningens hjemsted er Tønder Kommune. 2. Vision og formål Tønder Erhvervsråds vision er, aktivt

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Konjunktur - forår 2012

Konjunktur - forår 2012 Konjunkturbarometer forår Konjunktur - forår NB Dette konjunkturbarometer er det første fra DANSKE ARK som behandler arkitektbranchen særskilt. Læs mere om baggrund og metode sidst i dette notat. Tabel

Læs mere

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 26. marts2007 1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Ministerens tale ved samråd vedrørende problemer

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA 3.2.2014 B7-0074/9. Ændringsforslag. Doris Pack for PPE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA 3.2.2014 B7-0074/9. Ændringsforslag. Doris Pack for PPE-Gruppen 3.2.2014 B7-0074/9 9 Punkt D D. der henviser til, at der er behov for ny dynamik og respekt vis-a-vis borgerne og de internationale forpligtelser for at undgå et nyt dødvande i perioden frem til parlamentsvalget

Læs mere

Lige muligheder for mænd og kvinder

Lige muligheder for mænd og kvinder Lige muligheder for mænd og kvinder På trods af flere årtiers kamp for ligestilling har kvinder stadig ikke de samme muligheder som mænd, når det kommer til job og karriere. Herudover er det stadig kvinderne,

Læs mere

Vedtægter SIND Ungdom

Vedtægter SIND Ungdom Vedtægter SIND Ungdom 1 NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL Foreningens navn er SIND Ungdom. SIND Ungdoms hjemsted er København. SIND Ungdom er en selvstændig og landsdækkende ungdomsorganisation uden religiøse eller

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Udviklingssamtaler Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Du skal have den årlige medarbejdersamtale med en af dine medarbejdere, Rita Ravn. Rita er pligtopfyldende og dygtig, og hun udgør i høj grad

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Holdninger til Bestyrelsens Aktieejerskab Et Survey.

Holdninger til Bestyrelsens Aktieejerskab Et Survey. 12. maj 2014 ST Holdninger til Bestyrelsens Aktieejerskab Et Survey. I dette notat fremlægges resultater af en spørgeundersøgelse blandt medlemmer af Foreningen til Udvikling af Bestyrelsesarbejde i Danmark

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende:

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende: Statens Forsvarshistoriske Museum Frederiksholms Kanal 29 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Forretningsorden for. Viborg Byråd

Forretningsorden for. Viborg Byråd Forretningsorden for Viborg Byråd Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager skal behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål C-G. Samrådsspørgsmål C:

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål C-G. Samrådsspørgsmål C: Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt TALEMANUSKRIPT Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål C-G Side 1 af 9 Samrådsspørgsmål C: Vil ministeren

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for Den Danske Naturfond. Den Danske Naturfond 1 Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77

Læs mere