Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5. Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7. Ledelsesgrundlag 8

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5. Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7. Ledelsesgrundlag 8"

Transkript

1 LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, juli 2011

2 INDHOLD Ydre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 5 Indre vilkår for ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark 7 Ledelsesgrundlag 8 Mødestruktur 12 Sådan bruges ledelsesgrundlaget 14 Bilag 1 Kompetenceregler 15 FORORD Klar og kompetent ledelse samt klar og kompetent faglig ledelse er afgørende for, at vi holder Psykiatrien i Bevægelse på den rigtige kurs. På disse sider har vi skrevet, hvad ledelse er og skal være i psykiatrisygehuset. Det handler om central samordning og harmonisering med decentral udførelse. Tag ledelsesgrundlaget med ud i din hverdag på sygehuset og brug det uanset om du er medarbejder med eller uden ledelsesansvar. Peter Henriksen Adm. sygehusdirektør Anders Meinert Pedersen Lægefaglig direktør Ole Ryttov Sygeplejefaglig direktør

3 3 INDLEDNING Psykiatrien i Region Syddanmark er i bevægelse med krav, mål og visioner om, at borgere med psykisk sygdom skal have samme vilkår som borgere med en somatisk lidelse, hvad enten det drejer sig om ret til behandling, adgang til akut hjælp eller forventninger til den faglige kvalitet og specialisering. DERFOR BEVÆGER Psykiatrien i Region Syddanmark sig gradvist fra at være styret af udbuddet af ydelser til i højere grad at fokusere på, at indsatsen målrettes behovet hos patienter og pårørende. REALISERINGEN af psykiatriplanen Fremtidens Psykiatri er et væsentligt element i at sikre, at Psykiatrien i Region Syddanmark er patienters og pårørendes åbne, empatiske og fagprofessionelle ressource både inden for sygehusets rammer og i samfundet. PÅ VEJEN MOD MÅLET skal der både arbejdes med nyorganisering på behandlingsog på afdelingsplan og med harmonisering, samarbejde og kulturdannelse inden for den enkelte afdeling og i sygehuset som helhed. VIRKSOMHEDSGRUNDLAGET beskriver sammenhænge, udfordringer og perspektiver og anviser vejen at gå, for at visionen for psykiatrisygehuset skal blive virkelighed. Ledelsesgrundlaget for Psykiatrien i Region Syddanmark ligger i en naturlig forlængelse heraf og giver et samlet overblik over, hvad ledelse er. LEDELSE sker i mange sammenhænge og med mange deltagere. Ledelse handler både om normer, værdier og relationer, men i høj grad også om processer. Ledelse i Psykiatrien i Region Syddanmark defineres dels af en række YDRE OG INDRE VILKÅR, så som lovgivning, og dels af egne mål og visioner for, hvad ledelse er. Ledelsesgrundlaget og -strukturen danner sammen med de overordnede værdier FUNDAMENTET for den måde, vi arbejder på. Ledelse er en central forudsætning for at understøtte og udvikle medarbejdere og kerneydelsen, så Psykiatrien i Region Syddanmark samlet set lever op til sygehusets MISSION:

4 4 PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK YDER BEHANDLING PÅ HOVEDFUNKTIONS, REGIONSFUNKTIONS OG PÅ HØJT SPECIALISERET NIVEAU MED DET FORMÅL, AT MENNESKER MED EN SINDSLIDELSE BLIVER RASKE ELLER SÅ VELFUNGERENDE, AT DE KAN LEVE ET VÆRDIGT LIV OG VÆRE EN AKTIV DEL AF SAMFUNDET. DEN VIGTIGSTE OPGAVE er at sikre, at borgere i Region Syddanmark får den rigtige hjælp det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Psykiatrisygehuset skal til hver en tid tage sig af de mest syge og i kraft af sin specialviden og faglige kompetencer gå forrest i arbejdet med at sikre et velfungerende samarbejde med patienter og pårørende på tværs af sektorer. SYGEHUSET SKAL INDRETTES, så det både fysisk, organisatorisk og fagligt har det bedste udgangspunkt for at udfylde denne komplekse rolle. Ledelsesgrundlaget er et element heri. LEDELSE ER EN SELVSTÆNDIG DISCIPLIN og godt lederskab er fundamentet for, at medarbejderne kan se mening med og mulighed for at deltage i opfyldelse af sygehusets mission. Ledelse er også grundlaget for høj faglig kvalitet og service over for patienterne samt for udvikling og effektivitet i sygehusets drift. LEDELSESGRUNDLAGET er retningsgivende i forhold til ledelse på alle niveauer i sygehuset.

5 5 YDRE VILKÅR FOR LEDELSE I PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK De ydre vilkår omfatter lovgivningsmæssige regulerede bestemmelser, regler og regulativer på såvel nationalt som regionalt niveau. DEN GENNEMFØRTE STRUKTURREFORM med sondringen mellem det regionale ansvar for behandlingspsykiatrien og det kommunale ansvar for socialpsykiatriske tilbud og støtte er endvidere et vilkår. Sundhedsloven og Psykiatriloven SUNDHEDSLOVEN regulerer indsatsen i sundhedsvæsenet og fastsætter kravene med henblik på at sikre respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse samt at opfylde behovet for: Let og lige adgang til sundhedsvæsenet Behandling af høj kvalitet Sammenhæng mellem ydelserne Valgfrihed Let adgang til information Et gennemsigtigt sundhedsvæsen Kort ventetid til behandling. FOR PSYKIATRIENS VEDKOMMENDE gælder tillige de særlige bestemmelser, som er fastlagt i psykiatriloven i forhold til frihedsberøvelse og anvendelse af tvangsforanstaltninger i behandlingen af psykisk syge. Disse beføjelser stiller krav om særlig ledelsesmæssig bevågenhed. PÅ REGIONALT NIVEAU er regionsrådet øverste myndighed og ansvarligt for, at sundhedsvæsenet tilbyder en befolkningsrettet indsats vedrørende forebyggelse og sundhedsfremme samt behandling af den enkelte patient. REGIONEN SKAL endvidere i samarbejde og dialog med øvrige interessenter sikre en stadig udvikling af kvaliteten og en effektiv ressourceudnyttelse i sundhedsvæsenet gennem uddannelse, forskning, planlægning og samarbejde. Psykiatriplanen Fremtidens Psykiatri er et element heri.

6 6 Medarbejderindflydelse RAMMEAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE danner sammen med særligt aftalte spilleregler i Region Syddanmark den lokal aftale, som er den overordnede ramme for medindflydelses-, medbestemmelses- og arbejdsmiljøarbejdet i sygehuset. Rammeaftalen danner ligeledes en del af grundlaget for Region Syddanmarks personalepolitik. LOKALAFTALEN skal skabe grundlag for kontinuerlig udvikling af samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere samt sikre, at alle medarbejdere har ret til medindflydelse og medbestemmelse. Ledelsen er forpligtiget til at informere om væsentlige ledelsesbeslutninger og andre forhold, der har betydning for arbejds- og personaleforhold. Ledelsen er ligeledes forpligtiget til at inddrage medarbejderne ved fastlæggelse af retningslinjer i relation til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. DET KONKRETE ARBEJDE foregår primært i det daglige samarbejde mellem ledelsen og tillidsrepræsentanter og gennem Fælles MED-udvalg, Lokale MED-udvalg og arbejdsmiljøorganisationen.

7 7 REGION SYDDANMARKS PSYKIATRIPLAN Psykiatriplanen Fremtidens psykiatri REGIONENS PSYKIATRIPLAN fastlægger på overordnet niveau det faglige indhold i, antallet af og placering af afdelinger og funktioner i Psykiatrien i Region Syddanmark. SAMARBEJDE med kommuner, praksissektoren og det øvrige sundhedsvæsen skal sikre gode og sammenhængende patientforløb. Samtidig skal der til stadighed arbejdes på at udvikle sygehuset som en attraktiv arbejdsplads blandt andet ved fokus på forskning, udvikling og uddannelse. TIL AT KONKRETISERE og operationalisere psykiatriplanens intentioner er der udarbejdet et koncept for lokalpsykiatri og et koncept for døgnpsykiatri. Disse er retningsgivende for tilrettelæggelsen af indsatsen i Psykiatrien i Region Syddanmark. Virksomhedsgrundlag Psykiatrien i bevægelse VIRKSOMHEDSGRUNDLAGET fastlægger de overordnede rammer inden for hvilke god ledelse defineres. Der er formuleret vision, mission og værdier samt udarbejdet en strategi for sygehuset. Mission Psykiatrien i Region Syddanmark yder behandling på hovedfunktionsniveau, specialiseret niveau og på højt specialiseret niveau med det formål, at mennesker med en sindslidelse bliver raske eller så velfungerende, at de kan leve et værdigt liv og være en aktiv del af samfundet. Vision Alle syddanske borgere med en psykisk sygdom skal opleve, at Psykiatrien i Region Syddanmark møder dem individuelt og med empati og at psykiatrisygehuset arbejder aktivt for at sikre afstigmatisering og åbenhed omkring psykisk sygdom. Værdier Psykiatrien i Region Syddanmark bygger sin virksomhed på de fælles nationale værdier for psykiatri samt på Region Syddanmarks borgerrettede og personalemæssige værdier. Værdierne supplerer hinanden og sammen udgør de fundamentet i den måde, psykiatrisygehuset arbejder på. Værdierne danner også grundlaget for ledelse i sygehuset og for, hvordan både ledere og medarbejdere kan skabe mening og forpligtigelse i organisationen.

8 8 LEDELSESGRUNDLAG Ledelse handler om at lede andre. Ledelse er at træffe beslutninger, sætte retning, opstille klare og tydelige mål og følge op. Ledelse er at vise tillid og loyalitet. Ledelse er at skabe resultater sammen med medarbejderne og skabe rammer for udvikling af selvledelse. Ledelse er at anvende de tildelte ressourcer optimalt samt at udvikle og tage initiativer. Alt sammen med det mål at give den bedste behandling til borgere med en psykisk sygdom. Ledelse er at vise respekt for patienter, pårørende og medarbejdere ved at gå i dialog og åbent inddrage dem i planlægningen og tilrettelæggelsen af indsatsen. Respekt er at udstikke klare mål og følge op, vise ordentlighed, tydelighed, vilje og evne til at lytte, anerkende og samarbejde. Ledelse er at sætte fagligheden i højsædet ved at skabe rum til fornyelse og begejstring. Faglighed forstået som at sætte mål for den faglige indsats og drage læring. Faglighed som at sikre sammenhæng i indsatsen og fokusere på patienten og de pårørende. Ledelse er at tage ansvar for, at rammer, ressourcer og motivation er på plads. Ansvar er at sikre, at opgaver og kompetencer følges ad, og at der er klare og korte kommunikationsveje. Ansvar er at tage vare på det fælles arbejdsmiljø. Ledelsesstrukturen i Psykiatrien i Region Syddanmark PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK består af psykiatriske afdelinger, børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger samt behandlingscentre for traume- og torturoverlevere, PsykInfo, en serviceafdeling og en administration. EN KLINISK AFDELING er som udgangspunkt organiseret, så der er lokalpsykiatri/ ambulante funktioner, døgnpsykiatri og akuttilbud. Der vil både være tale om funktioner på hovedfunktionsniveau og på specialiseret niveau.

9 9 LEDELSESSTRUKTUREN er det fundament, hvorpå sygehuset skal udvikle den faglige indsats over for patienterne. Ledelsesstrukturen afspejler de formelle ledelsesniveauer, som i et forpligtende samarbejde med den faglige struktur skal sikre den bedst mulige behandling og sammenhæng i forløbene for patienterne. Ledelsesstrukturen består af 3 formelle ledelsesniveauer sygehusledelse, afdelingsledelse og funktionsledelse, suppleret med en tværgående faglig struktur, som skitseret nedenfor. Psykiatri- og socialdirektør Sygehusledelse Afdelingsledelse Funktionsleder Funktionsleder FAGOMRÅDE FAGOMRÅDE FAGOMRÅDE Lokalpsykiatri ambulant funktion Døgnfunktion Ledelse af sygehuset Sygehuset ledes af en sygehusledelse bestående af den administrerende sygehusdirektør, den lægefaglige og den sygeplejefaglige direktør. Sygehusledelsen har ansvaret for den overordnede ledelse af psykiatrisygehuset under respekt for de udmeldte rammer og beslutninger. Ved uenighed i sygehusledelsen er den administrerende direktør øverste ansvarlig. Sygehusledelsen refererer til psykiatri- og socialdirektøren som repræsentant for regionens direktion.

10 10 Ledelse af afdelinger De kliniske afdelinger ledes af en afdelingsledelse bestående af en ledende overlæge og en oversygeplejerske. Afdelingsledelsen refererer til sygehusledelsen. Afdelingsledelsen har fælles ledelse i betydningen, at den enkeltes handlinger og beslutninger sker på vegne af afdelingsledelsen, og det enkelte medlem er overordnet leder for alle ansatte i afdelingen. Den ledende overlæge har dog den lægefaglige ledelse af alle læger i afdelingen. PsykInfo, Service, behandlingscentrene for traume- og torturoverlevere samt afdelingerne i administrationen ledes af en centerchef eller afdelingschef, som har det samlede ledelsesansvar for afdelingen. Denne refererer til sygehusledelsen. Ledelse af funktioner Funktionsledelse etableres, hvor driftsgrundlaget under hensyntagen til behandlingstilbuddet, funktionens størrelse, geografiske placering eller organisering nødvendiggør dette. En funktion kan være et sengeafsnit, en lokalpsykiatri eller et større fagområde/-gruppe. En funktionsleder defineres som én leder med personaleansvar, funktionslederen varetager den daglige ledelse af alle ikke lægefaglige medarbejdere i en funktion. Funktionslederen refererer til afdelingsledelsen. Funktionslederen har, inden for de rammer som er udstukket af afdelingsledelsen, ansvaret for, at den daglige drift finder sted under hensyntagen til gældende regler, bestemmelser og instrukser. Funktionslederen har ansvaret for en hensigtsmæssig planlægning af ressourceforbrug i funktionen i forhold til delegation fra afdelingsledelsen. Funktionslederen er ansvarlig for de ledelsesmæssige opgaver i funktionen, herunder afholdelse af medarbejderudviklingssamtaler. Funktionslederen og den behandlingsansvarlige overlæge skal i et forpligtende samarbejde koordinere og tilrettelægge indsatsen over for patienterne. Intern organisering af den enkelte afdeling godkendes af sygehusledelsen. Den faglige struktur FAGLIG BEVÅGENHED på enkelt funktioner og områder sikres gennem etablering af fagområder i Sundhedsstyrelsens terminologi. DE KLINISKE AFDELINGER organiseres i et antal fagområder, typisk mellem tre og seks afhængig af afdelingens størrelse og forpligtigelser, herunder specialfunktioner. Et eksempel på et fagområde er psykoser, gerontopsykiatri eller spiseforstyrrelser. Et fagområde omfatter såvel den ambulante indsats som indsatsen under indlæggelse.

11 11 FAGOMRÅDERNE for hver afdeling fastlægges af sygehusledelsen i samråd med afdelingsledelsen. Et fagområde kan etableres inden for én afdeling eller på tværs af kliniske afdelinger, hvor funktionens størrelse og kompleksitet tilsiger dette. Specialeansvarlig overlæge Som faglig ansvarlig for et fagområde udpeges en specialeansvarlig overlæge. Specialeansvaret omfatter hele fagområdet, hvad enten det er etableret inden for én afdeling eller på tværs af kliniske afdelinger. Den specialeansvarlige overlæge skal sikre den faglige kvalitet og udvikling inden for et eller flere fagområder (herunder udarbejdelse af kliniske retningslinjer og instrukser inden for fagområdet) og løbende medvirke til uddannelse og opdatering af kollegaer fra alle faggrupper. Ansvaret for godkendelse og implementering påhviler afdelingsledelsen. Den ansvarlige overlæge er specialeansvarlig i relation til eventuelle specialfunktioner inden for fagområdet. Den specialeansvarlige overlæge indgår i et forpligtende samarbejde med funktionsledere og behandlingsansvarlige overlæger omkring driften og udviklingen af fagområdet. Ansvar og kompetence LEDELSE i Psykiatrien i Region Syddanmark indebærer ansvar og kompetence afstemt efter ledelsesopgaven på det konkrete ledelsesniveau. Se endvidere bilag 1 vedrørende kompetenceregler. ANSVAR er både ret og pligt til at udføre en opgave. Ansvar kan ikke delegeres. Den ansvarlige kan delegere kompetence til medarbejdere, således at disse får ret til beslutning og handling. KOMPETENCE er ret til at varetage løsning af en opgave, selvom ansvaret ikke nødvendigvis er placeret samme sted. AFDELINGSLEDELSEN har det overordnede faglige og ledelsesmæssige ansvar for patientbehandlingen. Afdelingsledelsen har ligeledes et ansvarsforhold i forlængelse af autorisationslovenes bestemmelser. Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed påhviler den ledende overlæge i henhold til bek af den 1/ Ansvar og kompetencer til at foretage økonomiske dispositioner fastlægges i Regler for Økonomstyring og registreringspraksis i Region Syddanmark. Psykiatriens udmøntning af regelsættet fremgår af Psykiatriens Ledelsestilsyn.

12 12 MØDESTRUKTUR Ledelsesmæssige beslutninger i psykiatrisygehuset træffes i et vist omfang i en række overordnede ledelsesfora. Dette tydeliggør beslutningsprocessen og informationer omkring ledelsesbeslutninger. Der er følgende overordnede mødefora. Sygehusledelsesmøder SYGEHUSLEDELSESMØDER er besluttende møder om strategiske, overordnede og konkrete forhold vedrørende varetagelse af sygehusets drift. Møderne holdes én gang om ugen. DELTAGERNE ER sygehusledelsen, afdelingschefer i administrationen, og chefkonsulenten for kommunikationsfunktionen. Øvrige medarbejdere i administrationen kan deltage ad hoc. REFERAT fra den åbne del af sygehusledelsesmødet foreligger 2 dage efter mødet. Referatet sendes til mødedeltagerne, social- og psykiatridirektøren, psykiatristaben og afdelingsledelserne. Referatet lægges i øvrigt på intranettet. Ledermøder SYGEHUSLEDELSEN OG AFDELINGSLEDELSERNE mødes én gang om måneden. Ledermødet er et møde, som primært handler om generelle og konkrete sager af principiel eller konkret betydning for ledelsesmæssige eller tværgående forhold for psykiatrisygehuset. Afdelingscheferne i administrationen og chefkonsulenten for kommunikationsfunktionen deltager ligeledes i møderne. Øvrige medarbejdere kan deltage ad hoc. EN TIL TO GANGE OM ÅRET holdes Ledermøde i seminarform, primært med fokus på tematiseret drøftelse. REFERAT fra Ledermøde foreligger senest en uge efter mødet. Referatet sendes til mødedeltagerne, social- og psykiatridirektøren, psykiatristaben og lægges på intranettet. Specialemøder SYGEHUSLEDELSEN mødes én gang månedligt med afdelingsledelserne inden for hvert af specialerne psykiatri og børne- og ungdomspsykiatri. Lederne for PsykInfo og behandlingscentrene for traume- og torturoverlevere deltager i møderne for psykiatri.

13 13 MØDERNE vedrører især faglige og driftsmæssige problemstillinger knyttet til specialerne. Referat fra specialemøderne foreligger senest en uge efter mødet og sendes til mødedeltagerne, social- og psykiatridirektøren og lægges på intranettet. Bilaterale møder mellem sygehusledelsen og afdelingsledelsen SYGEHUSLEDELSEN mødes systematisk to gange om året med den enkelte afdelingsledelse. Møderne vedrører primært økonomi og aktivitet, afdelingernes udfordringer og ledelsessparring. UD OVER DE SYSTEMATISKE MØDER deltager sygehusledelsen i møder med afdelingsledelsen, når dette er relevant. Initiativ herfra kan komme fra begge parter. REFERAT fra møderne foreligger senest en uge efter mødet. Afdelingsledelsesmøder HVER AFDELINGSLEDELSE afholder løbende møder om ledelses og driftsmæssige forhold. Den enkelte afdelingsledelse tilrettelægger mødekadencen og struktur.

14 14 SÅDAN BRUGES LEDELSESGRUNDLAGET Ledelsesgrundlaget er grundlag for ledelse i det daglige og er referenceramme i situationer eller ved drøftelser, hvor ledelse er på dagsordenen, både formelt og uformelt. Det skal bruges i forbindelse med rekruttering af nye ledere på alle niveauer, omlægninger og sammenlægninger af afdelinger og funktioner. LEDELSESGRUNDLAGET er løbende genstand for drøftelse i ledelsessystemet og behandles fast på bilaterale møder mellem sygehusledelsen og afdelingsledelser.

15 15 BILAG 1 KOMPETENCEREGLER Region Syddanmark Sygehusledelse Afdelingsledelse Funktionsledelse 1. Personale Ansættelse af sygehusledelse Ansættelse af afdelings ledelse Ansættelser i øvrigt Tjenestefrihed Afsked uansøgt Lønforhandling/lønaftaler Uddannelse og kompetenceudvikling MUS 2. Økonomi Attestation Anvisning Anskaffelser > kr Ansøgning om midler fra satspuljer m.m. 3. Organisation Lukning af afdelinger Lukning af afsnit Midlertidig lukning af senge 4. Anlæg Ombygning, herunder renovering Nybygning, herunder tilbygning 5. Fast ejendom Køb og salg Lejemål Udlejning 6. Forskning (eksterne midler) Ansøgning Attestation Anvisning Anskaffelser

16 Psykiatrien i Region Syddanmark Teglgårdsparken Middelfart Tlf kontakt@psyk.regionsyddanmark.dk GRAFISK DESIGN : P19

LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 LEDELSESGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Ledelsesgrundlag 3 Ydre vilkår 7 Indre vilkår 9 Ledelsesgrundlag 11 Beslutnings- og mødestruktur 18 Sådan bruges ledelsesgrundlaget 22 3 Psykiatrien

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital

Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital Ledelsesregulativ for Rigshospitalet/Glostrup Hospital Vedtaget 3. marts 2015 Ledelsesstrukturen på hospitalerne i Region Hovedstaden. I det overordnede ledelsesregulativ for Region Hovedstaden fremgår

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Leder i Assens Kommune Som leder i Assens Kommune er du forpligtet på at efterleve kommunens ledelsesgrundlag samt de personalepolitiske værdier

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND. Kvalitet døgnet rundt

Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND. Kvalitet døgnet rundt Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt 2 Sygehus Sønderjylland vil i alle sammenhænge levere kvalitet døgnet rundt. Sygehuset har derfor udarbejdet en strategiplan frem mod 2013.

Læs mere

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri

Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Skabelon til opsamlende specialeansøgning Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Psykiatrien i Region Syddanmark Dato: 01. marts 2011 1 1 Specialets hovedfunktionsniveau 1.1 Kort generel beskrivelse

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Rudersdal Kommune ønsker at give institutionsledere de bedst mulige forudsætninger for at udøve ledelse i det enkelte dag-

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24

indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24 Virksomhedsgrundlag 2011 2015 indhold Mission, vision og værdier 8 Strategi 18 Fokusområder 24 3 Forord De psykiatriske afdelinger og funktioner i Region Syddanmark er inden for de seneste år blevet samlet

Læs mere

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt

Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt Ledelsesgrundlag Sygehus Lillebælt 1) Formål At skabe klarhed over generelle ledelsesmæssige krav, kompetencer og forventninger til sygehusets ledere. 2.1) Fundamentet for ledelsesgrundlaget i Sygehus

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Du er MED! Spil og dans MED

Du er MED! Spil og dans MED Du er MED! Spil og dans MED En pixi-udgave om medindflydelse og medbestemmelse i Næstved Kommune Baseret på MED-aftalen af 1. maj 2013. MED betyder medindflydelse medbestemmelse medansvar at alle ansatte

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG SOCIALOMRÅDET. Kl. 16.30 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG SOCIALOMRÅDET. Kl. 16.30 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN Regionsrådet UNDERUDVALGET VEDRØRENDE PSYKIATRI OG SOCIALOMRÅDET Onsdag den 20. august 2008 Kl. 16.30 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde

Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde Ældre- og Handicapforvaltningens ledelseskæde God ledelse i Ældre- og Handicapforvaltningen bygger på forvaltningens tre værdier Nærvær, Ansvarlighed og Respekt. Desuden er Frihedsbrevet og ledernes evne

Læs mere

Ledelsesbegrebet - ledelsesparadigmer

Ledelsesbegrebet - ledelsesparadigmer Lederprogram, den 20. september 2012 Ledelsesbegrebet - ledelsesparadigmer 1 v/sundhedsdirektør Jens Elkjær Disposition Ledelsesparadigmer: Op Ned Til siden Ledelse under vanskelige økonomiske vilkår Vi

Læs mere

Job- og personprofil. Jobcenterchef Greve Kommune

Job- og personprofil. Jobcenterchef Greve Kommune Job- og personprofil Jobcenterchef Greve Kommune Indledning Greve Kommune har bedt Genitor ApS om at assistere i forbindelse med rekrutteringen af en ny Jobcenterchef. Job- og personprofilen er udarbejdet

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar i Børne- og Ungdomsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MED-aftalen MED-aftalen skal optimere arbejdsmiljøet og samarbejdet mellem ledelse

Læs mere

Administrerende sygehusdirektør

Administrerende sygehusdirektør Stillings- og personprofil Administrerende sygehusdirektør Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus Region Syddanmark November 2014 Opdragsgiver Region Syddanmark Adresse Region Syddanmark Damhaven

Læs mere

Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg

Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg Vision for Nyt Universitetssygehus Aalborg I Region Nordjyllands mission indgår det som et centralt element, at det nordjyske sundhedsvæsen drives og udvikles,

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ledelse i. Region Midtjylland. Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet. Region Midtjylland

Ledelse i. Region Midtjylland. Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet. Region Midtjylland Ledelse i Region Midtjylland Overordnede stillingsbeskrivelser for ledere på hospitaler og psykiatri- og socialområdet Region Midtjylland September 2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Forord...4

Læs mere

Sekretariatsleder til Rengøring & Patientservice

Sekretariatsleder til Rengøring & Patientservice Odense april 2014 Sekretariatsleder til Rengøring & Patientservice Job- og kvalifikationsprofil Rengøring & Patientservice En afdeling som respekteres af direktionen og det øvrige hospital for sin faglighed,

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN Tirsdag den 28. august 2012 Kl. 16.00 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Maglevænget 2, 2750 Ballerup 1. møde Medlemmer: Arly Eskildsen (formand) (F) Hanne Andersen

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune

JOBPROFIL. Skoleleder Østskolen Faxe Kommune JOBPROFIL Skoleleder Østskolen Faxe Kommune 1. Indledning Faxe Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Østskolen. Stillingen ønskes besat per 1. August 2014. Dette notat er udarbejdet af Genitor ApS

Læs mere

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder Regionshospitalet Hammel Neurocenter Fire specialiseringsniveauer Almen genoptræning Basalt niveau Avanceret niveau

Læs mere

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Indhold Formål:...2 Organisatorisk forankring:...2 Projektstyring:...2 Økonomi...2 Særlige afsatte puljemidler...2 Eksterne aktiviteter:...3

Læs mere

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland Samarbejdsplan 2015 Politi og kommuner i Nordsjælland 1 Indledning Nordsjællands politi ønsker at udvikle et nært og gensidigt samarbejde med lokalsamfundene. Behovet herfor er indlysende, da en række

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere

Ansvar og kompetence beskrivelse for områdeledere og pædagogiske ledere Ansvar og kompetence beskrivelse for områdee og pædagogiske e Nærværende skrivelse, er tænkt som et dynamisk dokument, der konstant vil være under forandring. Vi er e af en politisk styret organisation,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden

Læs mere

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbetegnelse Ledende overlæge/ledende oversygeplejerske Sted Akutafdelingen Stillingsindehaver Ledende overlæge Ledende oversygeplejerske Susanne Trolle Organisatorisk

Læs mere

Beskrivelse af klinisk undervisningssted

Beskrivelse af klinisk undervisningssted Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle Beskrivelse af klinisk undervisningssted kontaktperson Susanne Vakker Maass, uddannelseskoordinator Voksenpsykiatrisk afd. Kolding-Vejle Lokalpsykiatrien Vejle Juni 2016

Læs mere

Randers Kommune. Strategigrundlag. Psykiatriplan for Randers Kommune. - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden

Randers Kommune. Strategigrundlag. Psykiatriplan for Randers Kommune. - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden Randers Kommune Strategigrundlag Psykiatriplan for Randers Kommune - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden Godkendt af socialudvalget d. 23. maj 2012 Vision for psykiatriområdet Visionen beskriver,

Læs mere

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 / Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 Social behandling af alkohol - og stofmisbrug Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens opbygning

Læs mere

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune

Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Job- og personprofil for leder til Børnehaven Albert i Hjørring Kommune Indledning og baggrund for stillingen Daginstitutionen Albert er beliggende på adressen Albert Ginges vej 15 i Hjørring. Institutionen

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg

Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg Vi dyrker ledelse som holdsport Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg Med det mål at virkeliggøre vores vision Lev livet aktivt i samarbejde

Læs mere

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbetegnelse Ledende overlæge/ledende bioanalytiker Sted Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Stillingsindehaver Ledende overlæge, Inge Panum Ledende bioanalytiker Organisatorisk

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13)

Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13) Ledelsesgrundlag for Psykiatri og Social i Region Midtjylland (05.02.13) Ledelse i Psykiatri og Social bygger overordnet set på Region Midtjyllands Ledelses- og Styringsgrundlag med vægt på decentralisering,

Læs mere

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark

Psykologer i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Psykiatri- og Socialstaben Udarbejdet af: Ulla Wernberg-Møller Afdeling: Psykiatri- og Socialstaben E-mail: Ulla.Wernberg-Moeller@rsyd.dk Journal nr.: Telefon: 7663 1483 Dato: foråret 2014 Temanotat

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Notat fra projektsekretariat og Danske Regioner Dato: 29.08.2011 De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Formål med projektet Den fælles landsdækkende afstigmatiseringsindsats EN AF OS har

Læs mere

Region Midtjylland Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Att. Psykiatri og Social

Region Midtjylland Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Att. Psykiatri og Social Region Midtjylland Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Att. Psykiatri og Social s rådgivning vedrørende Psykiatriplan for Region Midtjylland har den 16. november 2007 har modtaget Region Midtjylland

Læs mere

Funktionsbeskrivelse for leder af. Pædagogisk Psykologisk Sundhedsfaglig Rådgivning (PPS).

Funktionsbeskrivelse for leder af. Pædagogisk Psykologisk Sundhedsfaglig Rådgivning (PPS). Funktionsbeskrivelse for leder af Pædagogisk Psykologisk Sundhedsfaglig Rådgivning (PPS). Organisation og ledelse Byrådet varetager den overordnede politiske ledelse af Billund Kommune, men har delegeret

Læs mere

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge

Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Analyse marts 2010 09/67371 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud jævnfør Lov om Dagtilbud for Børn og Unge Holbæk Kommune foretager pædagogisk tilsyn med de kommunale børnehuse og private pasningstilbud.

Læs mere

Distriktspsykiatrien Holbæk

Distriktspsykiatrien Holbæk istriktspsykiatrien Holbæk Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Forløbsprogram for diabetes. EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen

Forløbsprogram for diabetes. EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Forløbsprogram for diabetes EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Projekt sundhedsvæsenet og kronisk sygdom Det overordnede projekts formål: At

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Hukommelses- klinikken

Hukommelses- klinikken Hukommelsesklinikken Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling og

Læs mere

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen?

Samrådsspørgsmål R: Hvordan mener ministeren, at den nye akuttelefon-ordning i Region Hovedstaden påvirker tilliden til det danske sundhedsvæsen? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Talepapir Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Sundhedsudvalget o.a. Anledning: Samråd Q, R og S om akuttelefonen

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Det nære sundhedsvæsen Kommunernes sundhedsindsats er vokset siden kommunalreformen. Hvor kommunerne i mange år har arbejdet med sundhedstjenester til børn, arbejder alle kommuner

Læs mere

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Tværgående Enhed for Læring (TEfL) i Horsens Kommune TEfL er en pædagogisk stab der understøtter såvel den almenpædagogiske

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Amager, Digevej 110, 2300 København S

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Amager, Digevej 110, 2300 København S D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Mandag den 7. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Amager, Digevej 110, 2300 København S Møde nr. 3 Medlemmer: Arly Eskildsen

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Personalepolitik revideret august 2015

Personalepolitik revideret august 2015 Personalepolitik revideret august 2015 Forord EUC Nords Personalepolitik beskriver de for ventninger og krav, vi som medarbejdere og ledelse stiller til hinanden. Personalepolitikken sætter ord på de holdninger

Læs mere

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal

04.85 O.11 39/2011 Side 1. Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal Side 1 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Indholdsfortegnelse Side Side 2 Forord... 3 1. Anvendelsesområde... 4 2. Formål... 4 3. Pligt

Læs mere

Til. ansøger. Sundhedsstyrelsens generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere:

Til. ansøger. Sundhedsstyrelsens generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere: Til Ansøger s generelle svar på ansøgning om varetagelse af specialfunktioner til alle ansøgere: Ortopædisk kirurgi samt samhørende funktioner i patologisk anatomi og diagnostisk radiologi Regioner og

Læs mere

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder

idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder idéoplæg Psykiatrien i Region Syddanmark Etablering af Lokalpsykiatrisk Center i Tønder Januar 2009 IDÉOPLÆG Etablering af lokalpsykiatrisk center i Tønder 1. STAMOPLYSNINGER Sygehus Sønderjylland, Tønder

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING Tema Side 2 af 5 NETVÆRKS- INDBYDELSE Strategi og digitalisering hånd i hånd Tema Side 3 af 5 Strategi og digitalisering hånd i hånd

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Ansøgning til puljen til styrket indsats for dobbeltdiagnosticerede

Ansøgning til puljen til styrket indsats for dobbeltdiagnosticerede Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/4065 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Heidi Hougaard og Jette Dalsgaard Andersen E mail: jette.dalsgaard.andersen@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 24988027 Notat

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere