ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk"

Transkript

1 ROLLER VEJLEDNING TIL ROLLERNE: Sæt jer sammen i 2-mandsgrupper, og lær jeres identitet at kende. Find ud af, hvordan I kunne have set ud (tyk/tynd, rødhåret/lyshåret osv.). Hvad for noget tøj kunne I have båret? Hvad kan I godt lide? Hvad kan I ikke lide? Hvad er I gode til? Hvad er I ikke så gode til? Osv. Brug bøgerne fra litteraturlisten og evt. Internettet til at lære mere om vikingetiden og jeres roller. ARNE (Arne betyder ørn) Du er: Styrmand Som styrmand viser du skibet vej over havet. Du styrer efter stjernerne, solen, månen, skydækket over de usynlige øer, glimt fra isen i fjerne gletschere, tangens vækst og farve og meget andet. Du har ikke brug for noget kompas for at føre skibet over Østersøen. På den anden side af Østersøen ligger Rusland, hvor man kan hente slaver, sølv, pelse og meget andet. Dit navn har du fået, fordi dit syn er så skarpt som ørnens. Genstand: Billedsten fra Hørdum kirke i Thy. På billedstenen ses Thor, der har fået Midgårdsormen på krogen. Thor haler så hårdt i fiskestangen, at hans fod er gået gennem båden. Ved siden af Thor står jætten Hymer, der er bange for Midgårdsormen. Han har løftet sin økse og er klar til at hugge fiskelinen over, så ormen kan slippe væk. For vikingerne betød havet meget mere, end det gør for os i dag. Havet indgik i vikingernes sagn og myter. Alle større byer i vikingetiden lå ved vandet, der var vikingetidens svar på motorveje. Skibe fragtede både varer og folk over havet, langt hurtigere end det kunne lade sig gøre til lands. På Nationalmuseet kan du se en lignende billedsten i runehallen, rum 15. BJARKE (Bjarke betyder Bjørn) Du er: Bro-, vej- og husbygger Dit navn har du fået, fordi du som lille allerede var stærk som en bjørn. Men du er ikke kun stærk, du har også en god logisk sans, og så kan du få andre til at lytte. Disse evner har du brug for, for du leder arbejdet, når der skal bygges huse, veje og broer. Til tider er det kongen, der hyrer dig, og til tider er det bare landsbyens høvding. Broer er der brug for i det fugtige og våde landskab i Norden. Du har opholdt dig i de slaviske områder på den anden side af Østersøen, hvor du har lært at bygge gode, solide broer. Nogle af de bygherrer, der betaler dig for at bygge veje eller rejse broer, får ristet runesten ved byggerierne, hvor de praler af deres byggeri. Genstand: Mønt og kongehal fra Nordvestsjælland. Mønten fra vikingetiden afbilder et hus. Det er et af de få billeder, vi kender til, af vikingernes huse. Vikingerne byggede deres huse af træ og ikke af sten. Det

2 betyder, at vikingernes huse ikke længere er synlige i landskabet. Vil vi vide noget om vikingernes huse, må vi derfor søge under jordoverfladen. Oftest er der kun mørke pletter i undergrunden tilbage. De mørke pletter er de gamle stolpehuller. På billedet kan du således se grundplanen til en hal fra omkring år Stolpehullerne er tegnet op med hvidt skum. På Nationalmuseet kan du se flere mønter fra vikingetiden i rum 23 og rum 144. FREDBJØRN (Fredbjørn kommer af fred og bjørn) Du er: Skibsbygger Du elsker at sidde ved havet og betragte skibene, der kommer i land med eksotiske varer og højrøstede sømænd. Skibe er lig med eventyr for dig, og derfor elsker du dit job som skibsbygger. Du høvler, banker, sveder, saver og hamrer med de andre skibsbyggere, så træplankerne, jernnaglerne og uldsejlene til sidst bliver til et nyt skib, der kan drage ud på eventyr. Du er stærk som en bjørn, men blid som et lam, derfor har du fået dit navn Fredbjørn. Du arbejder i Hedeby, hvor du også reparerer købmændenes skibe, når de ligger til kaj efter korte og lange rejser. Genstand: Økser på granstok fra Djursland. Jern er det eneste metal, vikingerne kunne udvinde lokalt i Danmark. Guld, sølv, kobber, tin og bly måtte man skaffe fra udlandet. Selvom man kan udvinde jern af myremalm i Danmark, så importerede man også jern fra Norge og Sverige i vikingetiden. De tolv økser på granstokken blev fundet nær stranden i Gjerrild på Djursland og var sandsynligvis en sending redskaber fra Norge. På Nationalmuseet kan du se økserne fra Djursland i rum 23. FRODE (Frode betyder vis og klog) Du er: Stalddreng Du har tjent din herres slægt, siden du var en lille dreng. Nu er du en gammel mand, der har set og hørt meget, som årene er gået. Dit navn har du fået, fordi folk altid spørger dig til råds på gården, før de tager store beslutninger. Du har altid haft et godt tag på heste og har været med til at ride vilde heste til. Du sørger også for at holde den fine vogn i stand og spænde hestene for, når høvdingefamilien skal ud og køre. Genstande: Mankestol fra Odense (øverst) og Viborg (nederst). Mankestole hørte til seletøjet på rige folks køreheste. Deres praktiske funktion var at holde sammen på tømmerne. Rige kvinder kunne blive begravet i deres vognfading, som var den løse kasse, man satte oven på vognstellet, hvori man kunne transportere mennesker og gods. På Nationalmuseet kan du se mankestole i rum 21.

3 GISLES (Gisles betyder pryd) Du er: Handelsmand Dit navn har du fået, fordi du som barn allerede kunne charmere dig ind hos kvinderne. Charme er en nyttig evne, når man som dig er købmand. Du har dit eget sejlskib og sejler jævnligt til Norge, hvor du køber pelse, jern og klæberstenskar. Varerne sælger du videre på markedet i Hedeby og i Ribe. I forhold til bønderne ude på landet lever du et liv i luksus. Ude på landet har de aldrig hørt om mange af de krydderier og eksotiske, tørrede frugter, man kan købe i Hedeby - hvis man da har penge nok. Genstand: Klæberstenskar fra Nordjylland. Klæberstenskar blev importeret fra Norge og Sverige, hvor de blev hugget direkte ud af klippen. Disse gryder finder man ofte ved udgravning af vikingetidsbopladser. Gryderne vejede 5-6 kg og var altså tunge at transportere. Alligevel var de meget almindelige i Danmark i vikingetiden, hvilket viser, at man ikke kun importerede luksusvarer, men også dagligdags brugsting. Det var noget nyt i danmarkshistorien. Gryderne blev fragtet til Danmark med skibe, der til tider forliste. Derfor finder arkæologerne også klæberstensgryder på havbunden og ved de danske strande. På Nationalmuseet kan du se klæberstenskar i rum 23. HALFDAN (Halfdan betyder den halvt danske) Du er: Kristen munk fra Byzans Du blev født i Konstantinopel, den by der nu hedder Istanbul og ligger i Tyrkiet. Konstantinopel var hovedstaden i det Byzantinske Rige, et stort og kristent rige. Du så det som din mission at rejse nordpå til hedningenes land for at omvende dem. I Danmark var hedningene dog mere interesserede i dine historier om de fremmede lande, dine evner som læge og dine sprogkundskaber end i dine historier om Gud og Jesus. Du fik navnet Halfdan af vikingerne, fordi du blev anerkendt som en ven af danskerne. Genstand: Byzantinsk guldkors fra Roskilde. Korset er lavet i Byzans i 1100-tallet, muligvis på et af hoffets værksteder. Korset indeholder angiveligt en splint fra Jesus kors og var dermed et vigtigt relikvie for de tidlige kristne. Korset blev fundet inde i hovedet på en korsfæstet Kristusfigur, et krucifiks. Det blev fundet i starten af 1800-tallet af en smed, der havde købt krucifikset af kirken og ville bruge det som brænde. Da han kløvede hovedet på figuren, fandt han imidlertid guldkorset, og relikviet blev reddet. På Nationalmuseet kan du se guldkorset og kristushovedet fra Roskilde i rum 102.

4 KÅRE (Kåre betyder med krøllet hår) Du er: Gøgler, digter og musiker Dit navn har du fået, fordi du kaster dig ud i det ene eventyr efter det andet. Du har både tjent stormænd og konger i Norden. Siden du var en lille dreng, har du elsket at slå flikflak, gå på hænder, synge og spille. Du kan spille på blokfløjte, lyre og panfløjte. Du digter historier om kampe, vold, blod og drab, og helten spilles altid af den herre, du tjener. Én af dine herrer blev så glad for et digt, du lavede til ham, at han gav dig et sølvspænde, som vejede 11,5 kg. Genstand: Ringspænde af sølv og guld fra Odense. Muligvis var det et ringspænde, Kåre fik som tak for sit digt. Ringspænder blev brugt til at fæste velhavende mænds kapper med. De overdådige ringspænder fortalte omgivelserne om ejerens status og rigdom, men havde også en praktisk funktion. Mændenes kapper var ofte lavet af tunge materialer, såsom tyk uld eller pels. Nålen skulle derfor være kraftig, hvis den skulle kunne klare vægten af kappen. Kapperne blev oftest lukket over højre skulder, så sværdarmen var fri. På Nationalmuseet kan du se et ringspænde i rum 21. NJAL (Njal betyder kæmpe) Du er: Træskærer Dit navn har du fået, fordi du er den stærkeste i din landsby. Du lærte at skære i træ af din far, da du var lille, en kunst, du har forfinet igennem hele dit liv. Dine evner som træskærer er berømte, så du har lavet træskærerarbejder til stormandsgårde, fornemme møbler, vogne og kostbare skibe. Halvdelen af året arbejder du i byen Ribe, hvor der er masser af handelsfolk, der gerne vil have fingre i dine træskærerarbejder. Dit speciale er gudestatuer, som du snitter til de asatro vikinger, der beder og ofrer til dem. Genstand: Mandsfigur af træ fra Jelling. Denne lille træfigur stammer fra kong Gorms gravkammer i Jelling. Sandsynligvis sad mandsfiguren oprindeligt sammen med en lignende figur på et møbel, måske en seng eller en stol. Figuren var malet rød, blå og gul. Træ var et meget anvendt materiale i vikingetiden. Det blev brugt til skibe, huse, broer, vogne, møbler osv. Vikingerne vidste, hvilke træsorter de skulle bruge til de forskellige formål. Desværre har vi kun bevaret lidt træ fra vikingetiden, da det meste er rådnet bort. På Nationalmuseet kan du se den lille træfigur i rum 24.

5 ROAR (Roar betyder berømmelse og spyd) Du er: Lejesoldat Dit navn har du fået, fordi du er en berømt kriger. Du har arbejdet som livvagt for den byzantinske kejser i Tyrkiet, hvor lejesoldater tjener masser af guld og sølv. I modsætning til de andre soldater ved det byzantinske hof, så bar du og de andre vikinger økser i stedet for sværd. Nu er du imidlertid vendt hjem til Norden for at nyde resten af dit liv i fred og ro med masser af sølv og guldmønter gravet ned på din gård. Genstand: Mammen-øksen. Øksen er fundet i en mandsgrav fra år 970/71, der også indeholdt rester af en fin dragt, en bronzekedel og et stort vokslys. Det er ikke til at sige, om manden var kristen eller asetro, da gravens indhold peger i begge retninger. Jernøksen fra Mammen har indlagte sølvtråde, der fremhæver ornamentikken. På den ene side ses et dyr, muligvis en fugl. På den anden side af øksen ses et træ. Fuglen kan forestille de asatro vikingers hane Gyldenkam, men kan også forestille de kristnes Fugl Føniks. Træet kan forestille de asatros livstræ Yggdrasil, men kan også forestille livets træ for de kristne. På Nationalmuseet kan du se øksen i rum 21. RUNE (Rune betyder hemmelighed) Du er: Runemester Da gudernes konge Odin i sin jagt efter visdom hængte sig op i et træ i ni dage og ni nætter, lærte han runernes hemmelighed at kende. Da du lærte runerne at kende, måtte du også igennem hårde prøvelser for at blive en værdig runemester. Nu rister du runer i sten, træ, horn, ben og metal på bestilling. Du bliver af mange betragtet som en farlig mand på grund af dine evner, men du er også kendt for dine gode kræfter. Mellem kvinderne hedder det sig, at du kan gøre golde kvinder gravide. Genstand: Hjerneskal med runer fra Ribe. På hjerneskallen står der: "Ulfur og Odin og Hydyr hjalp Ris mod Awærki og Tværkun Egbor." Hullet i hjerneskallen har man muligvis boret, mens personen var i live, for at den onde dværg Bour kunne forlade kroppen. Det er i hvert fald, hvad runerne antyder. Runer blev ristet på træ, sten, metal, horn, ben og så videre. I vikingetiden bestod runealfabetet af 16 tegn, hvorfor nogle runer havde mere end én udtale. F.eks. kunne i-runen både stå for i, e og j. På Nationalmuseet kan du se runesten i rum 15.

6 SKARDE (Skarde betyder med kløftet hage) Du er: Smed Dit navn har du fået, fordi din hage er kløftet. Din far lærte dig at tæmme gløderne. Du er ildens og jernets herre, når du smeder sværd, økser, plovskær, jerngryder, segl, sakse og grillspyd. Du arbejder med en ulvemaske af filtet uld foran ansigtet, både for at beskytte dig mod gnisterne og for at låne ulvens kraft under arbejdet. Du er uundværlig i landsbyen, men samtidig er folk også lidt bange for dig på grund af din magiske evne til at gøre det hårde stål blødt og formbart. Dit værksted ligger uden for landsbyen, da faren for ildebrand er stor blandt de stråtækte huse. Gentand: Smedeværktøj fra Trelleborg. Til venstre ses en tang, øverst i midten ses et hammerhoved, nederst i midten ses en ambolt og til højre ses en fil. En sjælden gang imellem finder man grave fra vikingetiden, hvor den døde er gravlagt med sine arbejdsredskaber. Som regel er disse grave smedegrave. Nogle smede blev således gravlagt sammen med deres redskaber som dem på billedet, så de kunne fortsætte deres arbejde i livet efter døden. På Nationalmuseet kan du se smedens værktøj i rum 21. SVEND (Svend betyder fri mand, som er i en andens tjeneste) Du er: Kriger Du har fået dit navn, fordi du har taget tjeneste under din høvding. Din opgave er at beskytte høvdingen og hans ejendomme, til gengæld modtager du en god portion sølv hvert år. Du er dygtig til at spille hnefatafl, hvilket er et populært brætspil i vikingetiden. Det kræver, at man tænker strategisk, når man enten skal beskytte sin konge mod en angribende hær eller selv skal angribe kongens borg. Genstand: Spillebrik af rav fra Roholte. Vikingerne spillede brætspil, ligesom vi gør i dag. Blandt udvalget var mølle, hnefatafl og senere også skak. Man kender ikke alle reglerne til hnefatafl, men man ved, det blev spillet af to personer, og at der skulle bruges én terning og 25 spillebrikker. De døde kunne også få spil med i graven som underholdning i det næste liv. På Nationalmuseet kan du se spillebrikken fra Roholte i rum 24.

7 TRYGVE (Trygve betyder pålidelig) Du er: Kriger Dit navn har du fået, fordi dine kammerater kan stole på dig. Selvom du for nogle år siden havde mulighed for at flygte fra en kamp, så lod du ikke dine kammerater i stikken, men mistede til gengæld dit ene øje. Det bliver sagt i din slægt, at din tiptiptiptipoldefar deltog i det berømte plyndringstogt på Lindisfarne klosteret ved Englands østkyst i 793 e.kr. Siden har mændene i din slægt været på mange plyndringstogter, men også enkelte handelsrejser. På din skulder har du en ravn med stækkede fjer. På den måde håber du at få del i den visdom, som Odin er i besiddelse af gennem sine to ravne Hugin og Munin. Genstand: Sværd fra København (tv.), Roskilde (mf.) og Ålborg (th.). Vikingernes fornemste våben var sværdet. En krigers sværd havde ofte sit eget navn, det ved vi fra tidens digtekunst. Navnet kunne så hentyde til sværdets særlige kvalitet såsom styrke, skarphed og udsmykning. I den kristne del af vikingetiden kunne man forsyne sit sværd med den latinske indskrift IN NOMINE DOMINI, som betyder i Guds navn. På Nationalmuseet kan du se sværd i rum 21, 22 og 23. ØDGER (Ødger betyder rigdom og spyd) Du er: Handelsmand Dit navn har du fået, fordi du har kæmpet dig til rigdom. Det er ikke altid ufarligt at drage på handelsrejser, specielt ikke hvis man er ude efter en helt speciel handelsvare, nemlig slaver. Du har imidlertid fundet ud af, at det er det hele værd, for gode slaver indbringer en god pris på det store slavemarked i Hedeby. Du kan lide at fiske, hvilket du gør for din fornøjelses skyld, når du er hjemme på gården i landsbyen. Her har du også marker og husdyr, som din kone styrer, når du er på langfart. Når du er ude at rejse, graver du dit sølv ned, så gården ikke bliver plyndret. Genstande: Sølvskat fra Bornholm. I 1997 fandt man en sølvskat ved Skovvang på Bornholm. Her var den blevet gravet ned omkring 977 år tidligere, nemlig omkring 1020 e.kr. Lerkarret, som skatten var nedlagt i, var blevet pløjet i stykker, og sølvet lå spredt. Under den arkæologiske udgravning fandt man dog den nederste del af lerkarret bevaret med resten af sølvskatten i. På Nationalmuseet kan du finde sølvskatten fra Skovvang i rum 23.

8 ÅGE (Åge betyder mand, der pløjer, eller stamfader) Du er: Landmand Din far, din bedstefar, din oldefar og sikkert også din tipoldefar var landmænd ligesom dig. På dine marker har du rug, byg, havre, hvede og hør. I din stald har du både køer, grise, får, geder og høns. En kat til at fange mus bor der også på gården. Næsten alt, hvad du og din familie har brug for på gården, fremstiller I selv, f.eks. brød, sko, tøj og smør. Hvis gården skal have lagt nyt tag eller have skiftet møre stolper ud, så hjælper dine naboer dig, ligesom du hjælper dem. Genstand: Ard. Når man skal forberede sine marker til årets afgrøde, så pløjer man dem i dag med en plov spændt for en traktor. I bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen brugte man en ard. Dette redskab ridsede blot en fure i jorden og løsnede herved kun jorden lidt. Ved midten af vikingetiden begyndte man at bruge en muldfjælsplov. Dette redskab kunne vende jorden og dermed sprede gødningen bedre og samtidig bekæmpe ukrudtet. Den nye plov gjorde altså landbrugsproduktionen mere effektiv ved midten af vikingetiden. På Nationalmuseet kan du se en ard i rum 21 og plovskæret fra en muldfjælsplov i rum 106. ASTRID (Astrid betyder smuk og elsket) Du er: Høvdingens datter På grund af din skønhed og milde natur er du elsket af alle. I landsbyen står mændene i kø for at gifte sig med dig, men din far har andre planer. Han synes, at du har fortjent noget helt specielt, måske én af de rige handelsmænd, der bor og arbejder ved Volgafloden i Rusland. Du har hørt mange spændende historier om Østen, hvor folk taler et helt andet sprog, og nogle af dem er helt mørke i huden. Du håber, at du en dag kan få lov til at rejse østover, selvom du også er lidt urolig for, hvad du kommer til at møde. Genstand: Halskæde med arabiske mønter og glasperler. Halskæden er fundet i en kvindegrav nær Ålborg. Den består af islamiske sølvmønter, perler af bjergkrystal og karneol. Der er fundet omkring arabiske sølvmønter i Danmark. Størstedelen blev sandsynligvis importeret via de russiske floder i vikingetiden. Danske og svenske vikinger bosatte sig i byer ved de russiske floder såsom Staraja Ladoga. Herfra kunne de sælge de skandinaviske varer og købe sølv, silke og andre luksusvarer fra sydøst. På Nationalmuseet kan du finde arabiske mønter i rum 23 og rum 144.

9 BODIL (Bodil betyder bod og kamp) Du er: Krigerdatter Siden du var en lille pige, har du kæmpet for din ret, derfor fik du navnet Bodil. Ingen mand har kunnet tæmme dig, faktisk har ingen turdet prøve. Du ved meget om urter og salver. Dem bruger du både til at helbrede syge mennesker og dyr med. Du er også god til at stå på skøjter, ligesom jættepigen Skade. Ligesom Skade kan du også godt lide at gå på jagt med bue og pil, selvom det egentligt er forbeholdt mændene. Genstand: Lædersko på skøjte. Denne lædersko med tilhørende skøjte er fundet i vikingernes handelsby York i England. Skøjter blev lavet af dyreknogler i vikingetiden, som regel mellemfodsbenet fra en ko eller en hest. For at bevæge sig fremad stagede man sig vej over isen med en pigkæp. Skøjter var et transportmiddel i vikingetiden, men blev sikkert også brugt til sport og fornøjelse. Vikingernes andre vintertransportmidler omfattede ski, slæder og pigsko. ESTRID (Estrid betyder gud og smuk) Du tilhører: Tjenestefolket Dit navn har du arvet af din mor, og hun af hendes mor. Alle kvinderne i din familie er kendt for deres store skønhed, og således også dig Estrid. Den smukkeste af guderne er Freja, som er kærligheds- og elskovsgudinde. Frejas vogn bliver trukket af to katte, men hun kan også ride på galten Hildesvin. Freja har et pragtfuldt brystsmykke, Brisingammen, som blev smedet af fire dværge. Du er dygtig til at flette kurve af både halm og pil. Dine kurve bruger du bl.a. til at opbevare nødder, frugter og æg i. Genstand: Dragesmykke fra Vestermarie sogn på Bornholm. Smykket er 30 cm langt, vejer 0,5 kg og er fremstillet af forgyldt sølv. Dragesmykkets funktion og herkomst er stadig et mysterium, men sandsynligvis blev det brugt som dragtnål. Der har dog ikke været tale om nogen almindelig dragtnål, da dragesmykket er usædvanligt kostbart og prangende. Hvorfor smykket havnede i jorden, ved man heller ikke, men måske var smykket et offer til de nordiske guder. Hvilken slags smykke Freja bar, ved man ikke, men måske var Brisingammen noget lignende det dragesmykke, man har fundet på Bornholm. På Nationalmuseet kan du se dragesmykket i rum 23.

10 FRIDA (Frida betyder fred) Du er: Slave fra Polen For nogle år siden blev din landsby angrebet af vikinger, og du og nogle af dine landsbyfæller blev stjålet af vikingerne som slaver. I dit eget land var du høvdingens datter. Du var vant til at blive betjent, og ikke selv tjene. Din nye herre har givet dig navnet fred, fordi du på trods af din skæbne har beholdt dit muntre sind uden at blive bitter. Du er god til at brygge mjød, opskriften har du taget med dig fra Polen. Du putter honning, æbler og krydderurter i din mjød, som kan gøre bonden til en sand skjald. Genstand: Cammin-skrinet fra Polen. Kister var vikingernes gemmemøbler, da skabe først blev almindelige i middelalderen. Cammin-skrinet blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men ud fra billeder, beskrivelser og afstøbninger har man fremstillet en kopi. Skrinet havde en kerne af træ og var sandsynligvis besat med plader af elgtak. Rundt om skrinet var desuden monteret forgyldte bronzebånd. Skrinet er sandsynligvis fremstillet i Danmark omkring slutningen af 900-tallet. Skrinet var muligvis en gave fra Danmark til Polen. På Nationalmuseet kan du se det husformede Cammin-skrin i rum 21. GERTRUD (Gertrud betyder spyd) Du er: Krigerdatter Du kommer fra en rig familie, og det betyder, at Odin er den gud, der står dig nærmest. Odin ejer spydet Gungner, der kan trænge gennem alt, og det er du opkaldt efter. Ligesom spydet kan dine øjne trænge gennem alting, for du er skarp og intelligent. På din dragt sidder der to skålspænder foran, som holder kjolen oppe. Disse skålspænder har du arvet af din bedstemor, som igen har arvet dem af sin bedstemor. Der er altså tale om rigtige antikviteter, som kvinderne i din slægt har båret i over hundrede år. På spænderne kan man se gribedyr, der tager fat om deres hals og ben. På de smykker, som finsmeden laver i din tid, er dyrene blevet mere abstrakte og sværere at få øje på. Genstand: Skålspænde fra Århus. På skålspændet ses små dyr med kattelignende ansigter. Disse dyr kaldes for gribedyr, fordi de griber fat i hvad som helst, der er i nærheden. Denne slags smykker er meget almindelige i vikingetidens fornemme kvindegrave. I løbet af vikingetiden falder antallet af skålfibler i gravene, hvilket sandsynligvis hænger sammen med, at kvindedragten ændrede sig. Spencerkjolen med selerne blev sandsynligvis langsomt afløst af tunikakjolen. På Nationalmuseet kan du se skålspænder i rum 21 og 23.

11 GRO (Gro betyder at vokse og gro) Du er: Tjenestepige Du er en vis kvinde med grønne fingre. Du kender til urter og ved, hvad de kan bruges til. Du helbreder de syge med dine urteudtræk og har derfor fået navnet Gro. Du er også god til at lave oste, faktisk er du så god, at du er kendt i nabolandsbyerne for dine lækre oste. Du tilsætter først osteløbe til ko- eller gedemælken, det får mælken til at skille sig i ost og valle. Herefter hælder du blandingen igennem et sikar, og når al vallen så er løbet fra, pakker du det ind i et lærredsklæde. Du putter også urter i osten, såsom brændenælde og hvidløg. Hver morgen reder du dit lyse, glatte hår med den benkam, du har siddende i bæltet. Kammen er dit fornemste eje. Genstand: Kam. I vikingetiden fremstillede man kamme af gevir fra kronhjort, elg og ren, alt efter hvad man havde til rådighed. Samme slags kamme som den, man ser på billedet, blev brugt i et stort område fra de britiske øer til Rusland. Knogle, horn og tak blev forarbejdet til alt fra nåle, knivskafter, spillebrikker, terninger og meget andet. Mange af disse ting kunne man sandsynligvis selv fremstille ude i landsbyerne, men kamme ser ud til at være fremstillet af professionelle håndværkere. På Nationalmuseet kan du se kamme i rum 21 og 24. GUDRUN (Gudrun betyder gud og rune) Du er: Den kloge kone i landsbyen Du er gammel og vis. Samtidig er du plaget af gigt i ryggen, hvilket giver dig en foroverbøjet holdning. Du kan seid. Det er kun kvinder, der udfører seid, med undtagelse af Odin. Igennem seid kan du kontrollere mystiske kræfter, du kan skifte ham og blive til et dyr, og din sjæl kan rejse ned til dødsriget eller ud til de fire verdenshjørner. Du udøver den hvide seid, den gode seid, hvormed du bl.a. kan spå om fremtiden. I dit bælte har du en miniaturetronstol af sølv hængende. Tronstolen symboliserer Odins højsæde, hvorfra han har udblik over hele verden. Dette udblik låner du, når du er i trance. Med dig har du altid din fint udskårne stok, som viser folk, at du er en vølv, altså en spåkvinde. Genstand: Krykke af ben. Der er fundet adskillige vandrestave og krykker fra vikingetiden. Nogle er helt af træ, andre består af en træstav med et hoved af tak. Dette håndtag til en krykstok eller stok er udskåret af en kronhjortetak. Håndtaget er fundet ved Køge og stammer fra 900-tallet. På den ene side af håndtaget er der udskåret en maske, på den anden side et dyr. Masken og dyret er skåret i den såkaldte mammenstil, som arkæologerne kan bruge til at datere eller tidsfæste genstande med. Således ved vi, at mammenstilen blev brugt mellem 900 og 1030 e.kr. Igennem vikingetiden brugte man foruden mammenstilen fem andre dyrestile. På Nationalmuseet kan du se forskellige former for dyrestile i rum 21.

12 HILDA (Hilda betyder kamplysten) Du er: Landmandskone Du er en dygtig kok. Din mad giver mændene styrke i arbejdet og glæde ved bordet. Dig skal man ikke plukke høns med, du er en skrap dame, og derfor hedder du Hilda. Du kan godt lide at samle nødder og bær i skoven. Du er dygtig til at brygge porseøl. Sammen med børnene går du ud og samler muslinger ved havet og tømmer de fælder, I har sat op i skoven. Genstand: Kande på bord fra vikingetiden. Kanden på billedet er en kopi af en kande fra vikingetiden importeret fra Frankerriget. Frankerriget var stormagten mod syd og bestod bl.a. af vores dages Frankrig og Tyskland. I Frankerriget drejede pottemagerne allerede keramik i det 6. årh. På denne måde kunne de producere flere kar på kortere tid. I Skandinavien begyndte man først at dreje keramik i middelalderen. I vikingetiden fremstillede man stadig lerkar uden mekaniske hjælpemidler såsom en drejeskive. Vikingerne fremstillede heller ikke kander selv, men købte dem fra nabolandene. På Nationalmuseet kan du se lerkar fra jernalder og vikingetid i rum 21. Byggrød 3-4 dl groftmalet bygmel 1 liter væske (vand, mælk, valle eller kærnemælk) 2 æbler eller anden frugt evt. hasselnødder lidt salt lidt honning eller en smørklat Væsken bringes i kog, og melet drysses i under omrøring. Skal koge 5 min. Æblerne skæres i tern og koges sammen med de øvrige ingredienser i et par minutter. RANDI (Randi betyder skjold og helligdom) Du er: Gårdmandsdatter Dit navn har du fået, fordi din mor fødte dig i en hellig lund. Du har fået en særlig beskyttelse af guderne på grund af din fødsel og kan derfor ikke komme til skade så let som andre. Du hjælper til på gården med at passe gæs, hente vand, karte uld, spinde, hente pindebrænde i skoven, bage brød, plukke høns og meget andet. Du er meget fingerfærdig, og ved dit bælte hænger dit nålehus med dine fine synåle i. Synålene bruger du, når du broderer tøj og stoftapeter. Genstand: Synål, to nålehuse og leopardbroderi fra Mammen-dragten. Nålehuse blev brugt til opbevaring af de fine, små synåle. Nålehusene blev lavet af bronze, jern og ben. Synåle og nålehuse findes ofte i rige kvindegrave eller på vikingetidens bopladser. Et særligt fint eksempel på vikingetidens tekstilproduktion har man fundet i en mandsgrav nær Viborg. Mammen-fyrsten, som

13 eftertiden har kaldt manden, blev gravlagt i en dragt af uld, silke og murmeldyr med indvævede guld- og sølvtråde. På dragten var der bl.a. broderet en leopard, som ses på billedet. På Nationalmuseet kan du se nogle af de fine tekstiler fra Mammen-dragten i rum 21. I rum 24 finder du et udvalg af bennåle. REVNA (Revna betyder ravn) Du tilhører: Tjenestefolket Hugin og Munin er Odins ravne. De holder øje med livet på jorden for Odin, så han ved, hvad der foregår. Du, Revna, er din herres øjne. Man kan aldrig vide sig for sikker i denne verden, og en fin og smuk herre som din har mange fjender. Du er dygtig til at farve uld. Om foråret farver du bl.a. med brændenælder, ved sensommertid med egeblade og om vinteren med lyng. Du er også god til brikvævning, hvor du kan bruge din farvestrålende uld. Genstand: Fuglefibler. De to dragtsmykker stammer fra tiden op til vikingetiden og forestiller fugle, måske endda ravne. Smykkerne blev oftest båret parvis ved brystet. Måske skulle fuglene symbolisere Odins ravne Hugin og Munin. Rovfugle var et populært motiv i vikingetiden, sammen med vildsvin, ugler, svaner, heste, ulve, slanger og fabeldyr. Alle havde de med større eller mindre sikkerhed en rolle i den nordiske mytologi. Smykker med disse dyremotiver var således efter alt at dømme meningsbærende og ikke rene pyntegenstande. På Nationalmuseet kan du se fuglefibler og andre dyrefigurer i rum 21. SIGNE (Signe betyder den, der sejrer) Du er: Høvdingens kone Du er en stærk kvinde og får næsten altid din vilje deraf dit navn. Når din mand er ude at rejse, styrer du landsbyen med hård hånd. Du tager dit ansvar som høvdingens kone meget alvorligt, og du forlanger det samme af dine børn. Du har tre børn, to sønner og en datter. Dit førstefødte barn, en søn, døde for mange år siden. Det skete i skoven, hvor han blev overrasket af en ulveflok, da han var ude at samle bær. Efter at du havde grædt mange salte tårer over din søn, blev dit hjerte hårdt. Genstand: Nøgle fra København. Vikingerne havde låse i skrin, kister og døre. Nøgleholderen havde ansvaret for de aflåste genstande. Stjal man noget fra et aflåst område, blev det sandsynligvis allerede i vikingetiden betragtet som grovere end almindeligt tyveri. I vikingetiden kunne særligt udvalgte kvinder blive begravet med en nøgle. Sandsynligvis havde nøglerne i denne forbindelse en symbolsk og religiøs funktion. Måske skulle kvinderne bruge nøglen til at låse døren til livet efter døden op. På Nationalmuseet kan du se nøgler fra vikingetiden i rum 21.

14 SIGRID (Sigrid betyder sejrende rytterske) Du tilhører: Tjenestefolket Du har et iltert temperament og ridder bedre end mange stormænd, og derfor bærer du navnet Sigrid. Du er også snild til at sætte hår. Din herres kone har langt hår, som du sætter i en knude i nakken på hende hver morgen. Du hjælper til på gården med næsten alt, du passer dyr, laver mad, syr, spinder, karter uld, passer børn, passer bål og meget mere. Genstand: Sværd, stigbøjle og spydspids. Kvinder blev ikke begravet med våben i vikingetiden. En undtagelse finder man i nærheden af Roskilde, hvor en kvinde er begravet sammen med sin slave. Ud over slaven havde kvinden også fået en spydspids med sig i graven. Mænd blev derimod ofte begravet med deres våben. Fine, beredne krigere blev endda begravet med deres rytterudstyr. Særligt fine krigere eller stormænd kunne også få deres heste med i graven. De islandske heste er direkte efterkommere af vikingernes heste. På Nationalmuseet kan du se ryttergrave med stigbøjler i rum 21. THURID (Thurid betyder Thor og smuk) Du er: Skjald/sanger Du er skjald, hvilket betyder, at du synger om krig, kærlighed, mordere og om helte. Din stemme er klar som daggryet, og dine sange kan forføre konger og krigere. Dit navn har du fået, fordi din stemme, ligesom dig selv, er stærk og smuk. Når du danser, bliver både mænd og kvinder hypnotiserede af din ynde. Men du kan også danse den nyeste form for kædedans, som alle i selskabet så deltager i. Genstand: Torshammer fra Præstø amt. Hammeren Mjølner var Thors kostbareste eje. Den ramte enhver, den blev kastet efter, og vendte altid tilbage. Thor var Midgårds, det vil sige menneskenes verdens, beskytter, og en amulet af Mjølner havde sandsynligvis også beskyttende egenskaber. Torshamre blev først populære i 900-tallet, da vikingerne rigtig fik kontakt med kristendommen. De kristne brugte nemlig kors til at vise deres tro, så vikingerne begyndte at bruge torshamre. På Nationalmuseet kan du finde kors og torshamre i rum 24.

15 ULFHILD (Ulfhild betyder ulv og kamp) Du tilhører: Tjenestefolket Selvom du ikke er kriger af navn, så er du kriger af sind. Ulven var almindeligt udbredt overalt i Europa i vikingetiden. Hyrder og kvægholdere bryder sig ikke om ulven, eftersom det forslugne rovdyr elsker at mæske sig i deres får og kvæg. I nordisk mytologi optræder der flere berømte ulve. Odin har to ulve, nemlig Gere og Freke, der er hans tro følgesvende. En anden ulv, Fenrisulven, der er barn af Loke, skal efter sigende æde solen og Odin ved Ragnarok. Du er en dygtig pottemager. Du starter med at rense det ler, du finder; det gør du ved at pille flint og kalk ud af leret. Herefter magrer du leret med smuldrede, brændte granitsten og former det, inden du brænder det i keramikovnen. Genstand: Lanse fra Fyn og udsnit af lanse med Fenrisulven fra Nydam. Vikingernes verden var befolket af farlige dyr, såsom ulve. Ulven havde stor betydning for den nordiske mytologi, hvor både Gere, Freke og Fenrisulven optræder. Ulve blev allerede afbildet i jernalderen, som på den viste lansespids. Muligvis fandtes forestillingen om Fenrisulven og mange af de nordiske guder allerede i jernalderen. På Nationalmuseet kan du se lansen fra Nydam mose med Fenrisulven i rum 19. YRSA (Yrsa betyder vild eller hunbjørn) Du er: Skjald/sanger Du er skjald, hvilket betyder, at du synger om krig, kærlighed, mordere og om helte. Du kender mange sange og finder hele tiden på nye, som du kan underholde selv konger med. Du er din egen, du bestemmer selv, hvem du vil synge for, og derfor har du fået navnet Yrsa. Det siges, at du har drukket af den gode del af Suttungs skjaldemjød, og at det er herfra, du har dine evner. Mjøden er lavet af Kvasers blod, Kvaser var den klogeste mand i hele Vanaheim, de gamle guders hjem. Genstand: Stemmenøgle til lyre. Lyren var et strengeinstrument, der sammen med fløjter og andre blæseinstrumenter indgik i vikingernes musiktradition. Stemmenøglen er fundet på en kongsgård fra vikingetiden, hvor lyrens ejer sandsynligvis bidrog til underholdningen. Omkring år 970 besøgte araberen At-Tartuschi den danske handelsby Hedeby. Araberen syntes ikke om vikingernes musik, han syntes faktisk, at de sang som hunde! Sandsynligvis skyldes det at At-Tartuschi var vant til en anden musiktradition end den, han mødte i Hedeby. På Nationalmuseet kan du se stemmenøglen fra Tissø i rum 21.

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger RUNESTEN Signe og Bjørn hjælper hver dag deres far med arbejdet, så han kan nå at blive færdig med høvdingens store runesten inden solhvervsfesten. Billeder og runeindskrift

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Arkæologikasse. Hvad finder du i dette hæfte? Hvad er de forskellige fund? Hvad er flint? Hvad laver en arkæolog?

Arkæologikasse. Hvad finder du i dette hæfte? Hvad er de forskellige fund? Hvad er flint? Hvad laver en arkæolog? Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Arkæologikasse Hvad er flint? Hvorfor er der mørke pletter? Hvad finder du i dette hæfte? Hvad er de forskellige fund? Hvad laver en arkæolog? Hvad har man brugt

Læs mere

Dette er simple regler som alle spillere skal følge

Dette er simple regler som alle spillere skal følge Generelle Regler Dette er simple regler som alle spillere skal følge Spilleder (GM) En GM eller spilleder er personer som er ansvarlige for at spillet og reglerne fungere og følges. Dvs. at man skal under

Læs mere

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste.

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 9 Fars hjælper Ugens tekst og referencer: Matt 13,55. Mark 6,3. Den Store Mester, kap. 7. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n Ældre bronzealder. 2000-1100 før Kristi fødsel Læsetekst for Folkeskolens 3.-6. klassetrin Solens folk Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Skolemateriale. 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Skolemateriale. 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM Illerup Ådal - fjendens ansigt Skolemateriale udarbejdet til Moesgård Museums udstilling om offerfundet fra Illerup ådal 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM Indhold 1. Det store slag... 2 2. Hvad

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek

Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek Letlæste bøger Nordiske guder Serie: De små fagbøger Tegninger: Christian Würgler Hansen Kampen om magten illustreret

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hvad er Lindholm Høje?

Hvad er Lindholm Høje? Hvad er Lindholm Høje? 1 Lindholm Høje ligger på et højde drag ved Nørresundby med udsigt ud over Limfjorden og Aalborg. Her er et stort og sjældent oldtids minde fra jernalderen og vikingetiden år 400-1100.

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough

Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen Walkthrough Denne Walktrough fører dig igennem højdepunkterne i Magnus og Myggen Leg og lær med Magnus & Myggen. Du vil dog gå glip af glæden ved at opdage tingene selv og du vil også gå glip af mange af dialogerne

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

Uglegylp. rede Borgere i Kongeriget Risskov.

Uglegylp. rede Borgere i Kongeriget Risskov. ÆREDE BORGERE I KONGERIGET RISSKOV. 1 MIDDELALDER VÆRKSTEDER 2 OM LIDT AF HVERT. 2 OM SÅR. 2 OM GØGL. 3 OM BALLADER. 3 OM PENGE. 3 OM FANG FANEN. 4 OM AT LAVE SMYKKER: 4 OM MADEN 4 FORMIDABLE MIDDELALDER

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

SPILLET OM DANMARK LÆRERVEJLEDNING. Spillets formål: Kort om spillet: - et spil af Roskilde Museum og Fabulab

SPILLET OM DANMARK LÆRERVEJLEDNING. Spillets formål: Kort om spillet: - et spil af Roskilde Museum og Fabulab LÆRERVEJLEDNING SPILLET OM DANMARK - et spil af Roskilde Museum og Fabulab LÆRERVEJLEDNING SPILLET OM DANMARK er udviklet af Roskilde Museum i samarbejde med Gunnar Wille, Jakob Wille, Niels Valentin og

Læs mere

Materiale til klar til at knække læsekoden, 10 faglige forløb der får alle med. Kapitel 12, Forløb om forlyde.

Materiale til klar til at knække læsekoden, 10 faglige forløb der får alle med. Kapitel 12, Forløb om forlyde. Forlydsopgaver Børnene skal i hver opgave sætte streg fra hvert billede til det bogstav (bogstavslyd) som ordet starter med. Børnene skal have at vide inde, at de gerne må spørge sidemanden eller underviseren,

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Herrekloster Et kloster der ligger på landet. Ejer meget jord. Munkene driver landbrug, er selvforsynende.

Herrekloster Et kloster der ligger på landet. Ejer meget jord. Munkene driver landbrug, er selvforsynende. Herrekloster Et kloster der ligger på landet. Ejer meget jord. Munkene driver landbrug, er selvforsynende. Tiggerkloster Et kloster der ligger i byen. Munkene lever i fattigdom og får gaver og almisser

Læs mere

Gudernes Fugledegård

Gudernes Fugledegård Gudernes Fugledegård Tag med Freja rundt på gudernes Fugledegård en aktivitet for børn og voksne Nationalmuseet Denne aktivitet er for børn i alle aldre. Mindre børn kan have brug for hjælp fra en voksen,

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Vædderen: På hovedet. Retvendt. på hovedet. Omgiv dig med et smaragdgrønt lys, og lad universet heale dig. Du er mere følsom end man umiddelbar tror ved første

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 19. april 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed.

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Oldtiden for børnehavebørn

Oldtiden for børnehavebørn Arbejd med jernalderen hjemme i børnehaven. Find bl.a. ud af hvordan jernalder-mennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050

Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050 Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050 1. Den europæiske sammenhæng 2. Begyndende rigsdannelse 3. De første byer 4. Den vældige ekspansion 5. Den gamle tro og den nye Europa ca. 800

Læs mere

Der har, som digtet fortæller, været store forskelle mellem træl, bonde og høvding.

Der har, som digtet fortæller, været store forskelle mellem træl, bonde og høvding. Mad i vikingetiden Hvad spiste vikingerne? Og hvordan tilberedte de maden? Det er i sagens natur svært at svare klart på disse spørgsmål, men viden fra fund og fortællinger kan hjælpe os lidt med, hvilke

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

Arabiske mønter fra Sigerslevøster

Arabiske mønter fra Sigerslevøster 14 NoMus Arabiske mønter fra Sigerslevøster Finn Erik Kramer Fig. 1-2. Billedet til venstre viser et udsnit af genstandene fra skat 1, mens billedet til højre viser skat 2 i sin helhed. Samanidemønten

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Økonomi til Skyggekrigene

Økonomi til Skyggekrigene Økonomi til Skyggekrigene Et rollespilsarrangement arrangeret af Version 3 I FORBINDELSE MED OPDATERING AF RUNER, RITUALER OG ALKYMI TIL VERSION 3 RETTES SÆTTET HER TIL. INDHOLD At tjene penge under spillet:...

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag bagefter på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

Kamp Fra tid til anden kommer karakterer op at slås i rollespil. Der er to typer af kamp: Nævekamp og Væbnet kamp.

Kamp Fra tid til anden kommer karakterer op at slås i rollespil. Der er to typer af kamp: Nævekamp og Væbnet kamp. Generelle regler Dette er regler som gælder for alle. Alle kan de ting, som er beskrevet under Generelle regler. Vil man kunne mere end grundreglerne, så læs videre under Evnerne, hvor ens karakter kan

Læs mere

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle Amitheswary I Danmark er der respekt for alle Amitheswary er 46 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har været i Danmark siden 1992 34 Livet i Sri Lanka I Sri Lanka boede jeg sammen med min familie. Jeg har

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

SAGAregler BASISroller 0.7,5

SAGAregler BASISroller 0.7,5 Grundkarakterer Magimodstand Krigeren Magimodstand er evnen til at modstå enkelte magiske formularer der bliver kastet på en selv. Magimodstand virker kun hvis den er blevet aktiveret ved et særligt Ritual

Læs mere

Holme sogns tilblivelse.

Holme sogns tilblivelse. De følgende sider er sendt i Århus Nærradio i 1991. Udsendelsen var tilrettelagt af nu afdøde viceinspektør på Rundhøjskolen Vagn Jensen, som gennem mange år opbyggede Holme sogns lokalhistoriske arkiv

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284 1 Pinsedag, Thurø Salmer: 290 674 291 294-284 Vi forstår kun sandheden i glimt. Også om vort eget liv. gaverne vi har fået rakt, truslen omkring os, livet og døden, dybden går kun kort op for os, som når

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Jonastegnet Vi begynder med fortællingen om Jonas. Jonas i hvalfiskens bug. Det er en af de mærkeligste fortællinger i det gamle testamente. Der er et præg af eventyr over fortællingen: hvalfisken dukker

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere