ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk"

Transkript

1 ROLLER VEJLEDNING TIL ROLLERNE: Sæt jer sammen i 2-mandsgrupper, og lær jeres identitet at kende. Find ud af, hvordan I kunne have set ud (tyk/tynd, rødhåret/lyshåret osv.). Hvad for noget tøj kunne I have båret? Hvad kan I godt lide? Hvad kan I ikke lide? Hvad er I gode til? Hvad er I ikke så gode til? Osv. Brug bøgerne fra litteraturlisten og evt. Internettet til at lære mere om vikingetiden og jeres roller. ARNE (Arne betyder ørn) Du er: Styrmand Som styrmand viser du skibet vej over havet. Du styrer efter stjernerne, solen, månen, skydækket over de usynlige øer, glimt fra isen i fjerne gletschere, tangens vækst og farve og meget andet. Du har ikke brug for noget kompas for at føre skibet over Østersøen. På den anden side af Østersøen ligger Rusland, hvor man kan hente slaver, sølv, pelse og meget andet. Dit navn har du fået, fordi dit syn er så skarpt som ørnens. Genstand: Billedsten fra Hørdum kirke i Thy. På billedstenen ses Thor, der har fået Midgårdsormen på krogen. Thor haler så hårdt i fiskestangen, at hans fod er gået gennem båden. Ved siden af Thor står jætten Hymer, der er bange for Midgårdsormen. Han har løftet sin økse og er klar til at hugge fiskelinen over, så ormen kan slippe væk. For vikingerne betød havet meget mere, end det gør for os i dag. Havet indgik i vikingernes sagn og myter. Alle større byer i vikingetiden lå ved vandet, der var vikingetidens svar på motorveje. Skibe fragtede både varer og folk over havet, langt hurtigere end det kunne lade sig gøre til lands. På Nationalmuseet kan du se en lignende billedsten i runehallen, rum 15. BJARKE (Bjarke betyder Bjørn) Du er: Bro-, vej- og husbygger Dit navn har du fået, fordi du som lille allerede var stærk som en bjørn. Men du er ikke kun stærk, du har også en god logisk sans, og så kan du få andre til at lytte. Disse evner har du brug for, for du leder arbejdet, når der skal bygges huse, veje og broer. Til tider er det kongen, der hyrer dig, og til tider er det bare landsbyens høvding. Broer er der brug for i det fugtige og våde landskab i Norden. Du har opholdt dig i de slaviske områder på den anden side af Østersøen, hvor du har lært at bygge gode, solide broer. Nogle af de bygherrer, der betaler dig for at bygge veje eller rejse broer, får ristet runesten ved byggerierne, hvor de praler af deres byggeri. Genstand: Mønt og kongehal fra Nordvestsjælland. Mønten fra vikingetiden afbilder et hus. Det er et af de få billeder, vi kender til, af vikingernes huse. Vikingerne byggede deres huse af træ og ikke af sten. Det

2 betyder, at vikingernes huse ikke længere er synlige i landskabet. Vil vi vide noget om vikingernes huse, må vi derfor søge under jordoverfladen. Oftest er der kun mørke pletter i undergrunden tilbage. De mørke pletter er de gamle stolpehuller. På billedet kan du således se grundplanen til en hal fra omkring år Stolpehullerne er tegnet op med hvidt skum. På Nationalmuseet kan du se flere mønter fra vikingetiden i rum 23 og rum 144. FREDBJØRN (Fredbjørn kommer af fred og bjørn) Du er: Skibsbygger Du elsker at sidde ved havet og betragte skibene, der kommer i land med eksotiske varer og højrøstede sømænd. Skibe er lig med eventyr for dig, og derfor elsker du dit job som skibsbygger. Du høvler, banker, sveder, saver og hamrer med de andre skibsbyggere, så træplankerne, jernnaglerne og uldsejlene til sidst bliver til et nyt skib, der kan drage ud på eventyr. Du er stærk som en bjørn, men blid som et lam, derfor har du fået dit navn Fredbjørn. Du arbejder i Hedeby, hvor du også reparerer købmændenes skibe, når de ligger til kaj efter korte og lange rejser. Genstand: Økser på granstok fra Djursland. Jern er det eneste metal, vikingerne kunne udvinde lokalt i Danmark. Guld, sølv, kobber, tin og bly måtte man skaffe fra udlandet. Selvom man kan udvinde jern af myremalm i Danmark, så importerede man også jern fra Norge og Sverige i vikingetiden. De tolv økser på granstokken blev fundet nær stranden i Gjerrild på Djursland og var sandsynligvis en sending redskaber fra Norge. På Nationalmuseet kan du se økserne fra Djursland i rum 23. FRODE (Frode betyder vis og klog) Du er: Stalddreng Du har tjent din herres slægt, siden du var en lille dreng. Nu er du en gammel mand, der har set og hørt meget, som årene er gået. Dit navn har du fået, fordi folk altid spørger dig til råds på gården, før de tager store beslutninger. Du har altid haft et godt tag på heste og har været med til at ride vilde heste til. Du sørger også for at holde den fine vogn i stand og spænde hestene for, når høvdingefamilien skal ud og køre. Genstande: Mankestol fra Odense (øverst) og Viborg (nederst). Mankestole hørte til seletøjet på rige folks køreheste. Deres praktiske funktion var at holde sammen på tømmerne. Rige kvinder kunne blive begravet i deres vognfading, som var den løse kasse, man satte oven på vognstellet, hvori man kunne transportere mennesker og gods. På Nationalmuseet kan du se mankestole i rum 21.

3 GISLES (Gisles betyder pryd) Du er: Handelsmand Dit navn har du fået, fordi du som barn allerede kunne charmere dig ind hos kvinderne. Charme er en nyttig evne, når man som dig er købmand. Du har dit eget sejlskib og sejler jævnligt til Norge, hvor du køber pelse, jern og klæberstenskar. Varerne sælger du videre på markedet i Hedeby og i Ribe. I forhold til bønderne ude på landet lever du et liv i luksus. Ude på landet har de aldrig hørt om mange af de krydderier og eksotiske, tørrede frugter, man kan købe i Hedeby - hvis man da har penge nok. Genstand: Klæberstenskar fra Nordjylland. Klæberstenskar blev importeret fra Norge og Sverige, hvor de blev hugget direkte ud af klippen. Disse gryder finder man ofte ved udgravning af vikingetidsbopladser. Gryderne vejede 5-6 kg og var altså tunge at transportere. Alligevel var de meget almindelige i Danmark i vikingetiden, hvilket viser, at man ikke kun importerede luksusvarer, men også dagligdags brugsting. Det var noget nyt i danmarkshistorien. Gryderne blev fragtet til Danmark med skibe, der til tider forliste. Derfor finder arkæologerne også klæberstensgryder på havbunden og ved de danske strande. På Nationalmuseet kan du se klæberstenskar i rum 23. HALFDAN (Halfdan betyder den halvt danske) Du er: Kristen munk fra Byzans Du blev født i Konstantinopel, den by der nu hedder Istanbul og ligger i Tyrkiet. Konstantinopel var hovedstaden i det Byzantinske Rige, et stort og kristent rige. Du så det som din mission at rejse nordpå til hedningenes land for at omvende dem. I Danmark var hedningene dog mere interesserede i dine historier om de fremmede lande, dine evner som læge og dine sprogkundskaber end i dine historier om Gud og Jesus. Du fik navnet Halfdan af vikingerne, fordi du blev anerkendt som en ven af danskerne. Genstand: Byzantinsk guldkors fra Roskilde. Korset er lavet i Byzans i 1100-tallet, muligvis på et af hoffets værksteder. Korset indeholder angiveligt en splint fra Jesus kors og var dermed et vigtigt relikvie for de tidlige kristne. Korset blev fundet inde i hovedet på en korsfæstet Kristusfigur, et krucifiks. Det blev fundet i starten af 1800-tallet af en smed, der havde købt krucifikset af kirken og ville bruge det som brænde. Da han kløvede hovedet på figuren, fandt han imidlertid guldkorset, og relikviet blev reddet. På Nationalmuseet kan du se guldkorset og kristushovedet fra Roskilde i rum 102.

4 KÅRE (Kåre betyder med krøllet hår) Du er: Gøgler, digter og musiker Dit navn har du fået, fordi du kaster dig ud i det ene eventyr efter det andet. Du har både tjent stormænd og konger i Norden. Siden du var en lille dreng, har du elsket at slå flikflak, gå på hænder, synge og spille. Du kan spille på blokfløjte, lyre og panfløjte. Du digter historier om kampe, vold, blod og drab, og helten spilles altid af den herre, du tjener. Én af dine herrer blev så glad for et digt, du lavede til ham, at han gav dig et sølvspænde, som vejede 11,5 kg. Genstand: Ringspænde af sølv og guld fra Odense. Muligvis var det et ringspænde, Kåre fik som tak for sit digt. Ringspænder blev brugt til at fæste velhavende mænds kapper med. De overdådige ringspænder fortalte omgivelserne om ejerens status og rigdom, men havde også en praktisk funktion. Mændenes kapper var ofte lavet af tunge materialer, såsom tyk uld eller pels. Nålen skulle derfor være kraftig, hvis den skulle kunne klare vægten af kappen. Kapperne blev oftest lukket over højre skulder, så sværdarmen var fri. På Nationalmuseet kan du se et ringspænde i rum 21. NJAL (Njal betyder kæmpe) Du er: Træskærer Dit navn har du fået, fordi du er den stærkeste i din landsby. Du lærte at skære i træ af din far, da du var lille, en kunst, du har forfinet igennem hele dit liv. Dine evner som træskærer er berømte, så du har lavet træskærerarbejder til stormandsgårde, fornemme møbler, vogne og kostbare skibe. Halvdelen af året arbejder du i byen Ribe, hvor der er masser af handelsfolk, der gerne vil have fingre i dine træskærerarbejder. Dit speciale er gudestatuer, som du snitter til de asatro vikinger, der beder og ofrer til dem. Genstand: Mandsfigur af træ fra Jelling. Denne lille træfigur stammer fra kong Gorms gravkammer i Jelling. Sandsynligvis sad mandsfiguren oprindeligt sammen med en lignende figur på et møbel, måske en seng eller en stol. Figuren var malet rød, blå og gul. Træ var et meget anvendt materiale i vikingetiden. Det blev brugt til skibe, huse, broer, vogne, møbler osv. Vikingerne vidste, hvilke træsorter de skulle bruge til de forskellige formål. Desværre har vi kun bevaret lidt træ fra vikingetiden, da det meste er rådnet bort. På Nationalmuseet kan du se den lille træfigur i rum 24.

5 ROAR (Roar betyder berømmelse og spyd) Du er: Lejesoldat Dit navn har du fået, fordi du er en berømt kriger. Du har arbejdet som livvagt for den byzantinske kejser i Tyrkiet, hvor lejesoldater tjener masser af guld og sølv. I modsætning til de andre soldater ved det byzantinske hof, så bar du og de andre vikinger økser i stedet for sværd. Nu er du imidlertid vendt hjem til Norden for at nyde resten af dit liv i fred og ro med masser af sølv og guldmønter gravet ned på din gård. Genstand: Mammen-øksen. Øksen er fundet i en mandsgrav fra år 970/71, der også indeholdt rester af en fin dragt, en bronzekedel og et stort vokslys. Det er ikke til at sige, om manden var kristen eller asetro, da gravens indhold peger i begge retninger. Jernøksen fra Mammen har indlagte sølvtråde, der fremhæver ornamentikken. På den ene side ses et dyr, muligvis en fugl. På den anden side af øksen ses et træ. Fuglen kan forestille de asatro vikingers hane Gyldenkam, men kan også forestille de kristnes Fugl Føniks. Træet kan forestille de asatros livstræ Yggdrasil, men kan også forestille livets træ for de kristne. På Nationalmuseet kan du se øksen i rum 21. RUNE (Rune betyder hemmelighed) Du er: Runemester Da gudernes konge Odin i sin jagt efter visdom hængte sig op i et træ i ni dage og ni nætter, lærte han runernes hemmelighed at kende. Da du lærte runerne at kende, måtte du også igennem hårde prøvelser for at blive en værdig runemester. Nu rister du runer i sten, træ, horn, ben og metal på bestilling. Du bliver af mange betragtet som en farlig mand på grund af dine evner, men du er også kendt for dine gode kræfter. Mellem kvinderne hedder det sig, at du kan gøre golde kvinder gravide. Genstand: Hjerneskal med runer fra Ribe. På hjerneskallen står der: "Ulfur og Odin og Hydyr hjalp Ris mod Awærki og Tværkun Egbor." Hullet i hjerneskallen har man muligvis boret, mens personen var i live, for at den onde dværg Bour kunne forlade kroppen. Det er i hvert fald, hvad runerne antyder. Runer blev ristet på træ, sten, metal, horn, ben og så videre. I vikingetiden bestod runealfabetet af 16 tegn, hvorfor nogle runer havde mere end én udtale. F.eks. kunne i-runen både stå for i, e og j. På Nationalmuseet kan du se runesten i rum 15.

6 SKARDE (Skarde betyder med kløftet hage) Du er: Smed Dit navn har du fået, fordi din hage er kløftet. Din far lærte dig at tæmme gløderne. Du er ildens og jernets herre, når du smeder sværd, økser, plovskær, jerngryder, segl, sakse og grillspyd. Du arbejder med en ulvemaske af filtet uld foran ansigtet, både for at beskytte dig mod gnisterne og for at låne ulvens kraft under arbejdet. Du er uundværlig i landsbyen, men samtidig er folk også lidt bange for dig på grund af din magiske evne til at gøre det hårde stål blødt og formbart. Dit værksted ligger uden for landsbyen, da faren for ildebrand er stor blandt de stråtækte huse. Gentand: Smedeværktøj fra Trelleborg. Til venstre ses en tang, øverst i midten ses et hammerhoved, nederst i midten ses en ambolt og til højre ses en fil. En sjælden gang imellem finder man grave fra vikingetiden, hvor den døde er gravlagt med sine arbejdsredskaber. Som regel er disse grave smedegrave. Nogle smede blev således gravlagt sammen med deres redskaber som dem på billedet, så de kunne fortsætte deres arbejde i livet efter døden. På Nationalmuseet kan du se smedens værktøj i rum 21. SVEND (Svend betyder fri mand, som er i en andens tjeneste) Du er: Kriger Du har fået dit navn, fordi du har taget tjeneste under din høvding. Din opgave er at beskytte høvdingen og hans ejendomme, til gengæld modtager du en god portion sølv hvert år. Du er dygtig til at spille hnefatafl, hvilket er et populært brætspil i vikingetiden. Det kræver, at man tænker strategisk, når man enten skal beskytte sin konge mod en angribende hær eller selv skal angribe kongens borg. Genstand: Spillebrik af rav fra Roholte. Vikingerne spillede brætspil, ligesom vi gør i dag. Blandt udvalget var mølle, hnefatafl og senere også skak. Man kender ikke alle reglerne til hnefatafl, men man ved, det blev spillet af to personer, og at der skulle bruges én terning og 25 spillebrikker. De døde kunne også få spil med i graven som underholdning i det næste liv. På Nationalmuseet kan du se spillebrikken fra Roholte i rum 24.

7 TRYGVE (Trygve betyder pålidelig) Du er: Kriger Dit navn har du fået, fordi dine kammerater kan stole på dig. Selvom du for nogle år siden havde mulighed for at flygte fra en kamp, så lod du ikke dine kammerater i stikken, men mistede til gengæld dit ene øje. Det bliver sagt i din slægt, at din tiptiptiptipoldefar deltog i det berømte plyndringstogt på Lindisfarne klosteret ved Englands østkyst i 793 e.kr. Siden har mændene i din slægt været på mange plyndringstogter, men også enkelte handelsrejser. På din skulder har du en ravn med stækkede fjer. På den måde håber du at få del i den visdom, som Odin er i besiddelse af gennem sine to ravne Hugin og Munin. Genstand: Sværd fra København (tv.), Roskilde (mf.) og Ålborg (th.). Vikingernes fornemste våben var sværdet. En krigers sværd havde ofte sit eget navn, det ved vi fra tidens digtekunst. Navnet kunne så hentyde til sværdets særlige kvalitet såsom styrke, skarphed og udsmykning. I den kristne del af vikingetiden kunne man forsyne sit sværd med den latinske indskrift IN NOMINE DOMINI, som betyder i Guds navn. På Nationalmuseet kan du se sværd i rum 21, 22 og 23. ØDGER (Ødger betyder rigdom og spyd) Du er: Handelsmand Dit navn har du fået, fordi du har kæmpet dig til rigdom. Det er ikke altid ufarligt at drage på handelsrejser, specielt ikke hvis man er ude efter en helt speciel handelsvare, nemlig slaver. Du har imidlertid fundet ud af, at det er det hele værd, for gode slaver indbringer en god pris på det store slavemarked i Hedeby. Du kan lide at fiske, hvilket du gør for din fornøjelses skyld, når du er hjemme på gården i landsbyen. Her har du også marker og husdyr, som din kone styrer, når du er på langfart. Når du er ude at rejse, graver du dit sølv ned, så gården ikke bliver plyndret. Genstande: Sølvskat fra Bornholm. I 1997 fandt man en sølvskat ved Skovvang på Bornholm. Her var den blevet gravet ned omkring 977 år tidligere, nemlig omkring 1020 e.kr. Lerkarret, som skatten var nedlagt i, var blevet pløjet i stykker, og sølvet lå spredt. Under den arkæologiske udgravning fandt man dog den nederste del af lerkarret bevaret med resten af sølvskatten i. På Nationalmuseet kan du finde sølvskatten fra Skovvang i rum 23.

8 ÅGE (Åge betyder mand, der pløjer, eller stamfader) Du er: Landmand Din far, din bedstefar, din oldefar og sikkert også din tipoldefar var landmænd ligesom dig. På dine marker har du rug, byg, havre, hvede og hør. I din stald har du både køer, grise, får, geder og høns. En kat til at fange mus bor der også på gården. Næsten alt, hvad du og din familie har brug for på gården, fremstiller I selv, f.eks. brød, sko, tøj og smør. Hvis gården skal have lagt nyt tag eller have skiftet møre stolper ud, så hjælper dine naboer dig, ligesom du hjælper dem. Genstand: Ard. Når man skal forberede sine marker til årets afgrøde, så pløjer man dem i dag med en plov spændt for en traktor. I bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen brugte man en ard. Dette redskab ridsede blot en fure i jorden og løsnede herved kun jorden lidt. Ved midten af vikingetiden begyndte man at bruge en muldfjælsplov. Dette redskab kunne vende jorden og dermed sprede gødningen bedre og samtidig bekæmpe ukrudtet. Den nye plov gjorde altså landbrugsproduktionen mere effektiv ved midten af vikingetiden. På Nationalmuseet kan du se en ard i rum 21 og plovskæret fra en muldfjælsplov i rum 106. ASTRID (Astrid betyder smuk og elsket) Du er: Høvdingens datter På grund af din skønhed og milde natur er du elsket af alle. I landsbyen står mændene i kø for at gifte sig med dig, men din far har andre planer. Han synes, at du har fortjent noget helt specielt, måske én af de rige handelsmænd, der bor og arbejder ved Volgafloden i Rusland. Du har hørt mange spændende historier om Østen, hvor folk taler et helt andet sprog, og nogle af dem er helt mørke i huden. Du håber, at du en dag kan få lov til at rejse østover, selvom du også er lidt urolig for, hvad du kommer til at møde. Genstand: Halskæde med arabiske mønter og glasperler. Halskæden er fundet i en kvindegrav nær Ålborg. Den består af islamiske sølvmønter, perler af bjergkrystal og karneol. Der er fundet omkring arabiske sølvmønter i Danmark. Størstedelen blev sandsynligvis importeret via de russiske floder i vikingetiden. Danske og svenske vikinger bosatte sig i byer ved de russiske floder såsom Staraja Ladoga. Herfra kunne de sælge de skandinaviske varer og købe sølv, silke og andre luksusvarer fra sydøst. På Nationalmuseet kan du finde arabiske mønter i rum 23 og rum 144.

9 BODIL (Bodil betyder bod og kamp) Du er: Krigerdatter Siden du var en lille pige, har du kæmpet for din ret, derfor fik du navnet Bodil. Ingen mand har kunnet tæmme dig, faktisk har ingen turdet prøve. Du ved meget om urter og salver. Dem bruger du både til at helbrede syge mennesker og dyr med. Du er også god til at stå på skøjter, ligesom jættepigen Skade. Ligesom Skade kan du også godt lide at gå på jagt med bue og pil, selvom det egentligt er forbeholdt mændene. Genstand: Lædersko på skøjte. Denne lædersko med tilhørende skøjte er fundet i vikingernes handelsby York i England. Skøjter blev lavet af dyreknogler i vikingetiden, som regel mellemfodsbenet fra en ko eller en hest. For at bevæge sig fremad stagede man sig vej over isen med en pigkæp. Skøjter var et transportmiddel i vikingetiden, men blev sikkert også brugt til sport og fornøjelse. Vikingernes andre vintertransportmidler omfattede ski, slæder og pigsko. ESTRID (Estrid betyder gud og smuk) Du tilhører: Tjenestefolket Dit navn har du arvet af din mor, og hun af hendes mor. Alle kvinderne i din familie er kendt for deres store skønhed, og således også dig Estrid. Den smukkeste af guderne er Freja, som er kærligheds- og elskovsgudinde. Frejas vogn bliver trukket af to katte, men hun kan også ride på galten Hildesvin. Freja har et pragtfuldt brystsmykke, Brisingammen, som blev smedet af fire dværge. Du er dygtig til at flette kurve af både halm og pil. Dine kurve bruger du bl.a. til at opbevare nødder, frugter og æg i. Genstand: Dragesmykke fra Vestermarie sogn på Bornholm. Smykket er 30 cm langt, vejer 0,5 kg og er fremstillet af forgyldt sølv. Dragesmykkets funktion og herkomst er stadig et mysterium, men sandsynligvis blev det brugt som dragtnål. Der har dog ikke været tale om nogen almindelig dragtnål, da dragesmykket er usædvanligt kostbart og prangende. Hvorfor smykket havnede i jorden, ved man heller ikke, men måske var smykket et offer til de nordiske guder. Hvilken slags smykke Freja bar, ved man ikke, men måske var Brisingammen noget lignende det dragesmykke, man har fundet på Bornholm. På Nationalmuseet kan du se dragesmykket i rum 23.

10 FRIDA (Frida betyder fred) Du er: Slave fra Polen For nogle år siden blev din landsby angrebet af vikinger, og du og nogle af dine landsbyfæller blev stjålet af vikingerne som slaver. I dit eget land var du høvdingens datter. Du var vant til at blive betjent, og ikke selv tjene. Din nye herre har givet dig navnet fred, fordi du på trods af din skæbne har beholdt dit muntre sind uden at blive bitter. Du er god til at brygge mjød, opskriften har du taget med dig fra Polen. Du putter honning, æbler og krydderurter i din mjød, som kan gøre bonden til en sand skjald. Genstand: Cammin-skrinet fra Polen. Kister var vikingernes gemmemøbler, da skabe først blev almindelige i middelalderen. Cammin-skrinet blev ødelagt under 2. Verdenskrig, men ud fra billeder, beskrivelser og afstøbninger har man fremstillet en kopi. Skrinet havde en kerne af træ og var sandsynligvis besat med plader af elgtak. Rundt om skrinet var desuden monteret forgyldte bronzebånd. Skrinet er sandsynligvis fremstillet i Danmark omkring slutningen af 900-tallet. Skrinet var muligvis en gave fra Danmark til Polen. På Nationalmuseet kan du se det husformede Cammin-skrin i rum 21. GERTRUD (Gertrud betyder spyd) Du er: Krigerdatter Du kommer fra en rig familie, og det betyder, at Odin er den gud, der står dig nærmest. Odin ejer spydet Gungner, der kan trænge gennem alt, og det er du opkaldt efter. Ligesom spydet kan dine øjne trænge gennem alting, for du er skarp og intelligent. På din dragt sidder der to skålspænder foran, som holder kjolen oppe. Disse skålspænder har du arvet af din bedstemor, som igen har arvet dem af sin bedstemor. Der er altså tale om rigtige antikviteter, som kvinderne i din slægt har båret i over hundrede år. På spænderne kan man se gribedyr, der tager fat om deres hals og ben. På de smykker, som finsmeden laver i din tid, er dyrene blevet mere abstrakte og sværere at få øje på. Genstand: Skålspænde fra Århus. På skålspændet ses små dyr med kattelignende ansigter. Disse dyr kaldes for gribedyr, fordi de griber fat i hvad som helst, der er i nærheden. Denne slags smykker er meget almindelige i vikingetidens fornemme kvindegrave. I løbet af vikingetiden falder antallet af skålfibler i gravene, hvilket sandsynligvis hænger sammen med, at kvindedragten ændrede sig. Spencerkjolen med selerne blev sandsynligvis langsomt afløst af tunikakjolen. På Nationalmuseet kan du se skålspænder i rum 21 og 23.

11 GRO (Gro betyder at vokse og gro) Du er: Tjenestepige Du er en vis kvinde med grønne fingre. Du kender til urter og ved, hvad de kan bruges til. Du helbreder de syge med dine urteudtræk og har derfor fået navnet Gro. Du er også god til at lave oste, faktisk er du så god, at du er kendt i nabolandsbyerne for dine lækre oste. Du tilsætter først osteløbe til ko- eller gedemælken, det får mælken til at skille sig i ost og valle. Herefter hælder du blandingen igennem et sikar, og når al vallen så er løbet fra, pakker du det ind i et lærredsklæde. Du putter også urter i osten, såsom brændenælde og hvidløg. Hver morgen reder du dit lyse, glatte hår med den benkam, du har siddende i bæltet. Kammen er dit fornemste eje. Genstand: Kam. I vikingetiden fremstillede man kamme af gevir fra kronhjort, elg og ren, alt efter hvad man havde til rådighed. Samme slags kamme som den, man ser på billedet, blev brugt i et stort område fra de britiske øer til Rusland. Knogle, horn og tak blev forarbejdet til alt fra nåle, knivskafter, spillebrikker, terninger og meget andet. Mange af disse ting kunne man sandsynligvis selv fremstille ude i landsbyerne, men kamme ser ud til at være fremstillet af professionelle håndværkere. På Nationalmuseet kan du se kamme i rum 21 og 24. GUDRUN (Gudrun betyder gud og rune) Du er: Den kloge kone i landsbyen Du er gammel og vis. Samtidig er du plaget af gigt i ryggen, hvilket giver dig en foroverbøjet holdning. Du kan seid. Det er kun kvinder, der udfører seid, med undtagelse af Odin. Igennem seid kan du kontrollere mystiske kræfter, du kan skifte ham og blive til et dyr, og din sjæl kan rejse ned til dødsriget eller ud til de fire verdenshjørner. Du udøver den hvide seid, den gode seid, hvormed du bl.a. kan spå om fremtiden. I dit bælte har du en miniaturetronstol af sølv hængende. Tronstolen symboliserer Odins højsæde, hvorfra han har udblik over hele verden. Dette udblik låner du, når du er i trance. Med dig har du altid din fint udskårne stok, som viser folk, at du er en vølv, altså en spåkvinde. Genstand: Krykke af ben. Der er fundet adskillige vandrestave og krykker fra vikingetiden. Nogle er helt af træ, andre består af en træstav med et hoved af tak. Dette håndtag til en krykstok eller stok er udskåret af en kronhjortetak. Håndtaget er fundet ved Køge og stammer fra 900-tallet. På den ene side af håndtaget er der udskåret en maske, på den anden side et dyr. Masken og dyret er skåret i den såkaldte mammenstil, som arkæologerne kan bruge til at datere eller tidsfæste genstande med. Således ved vi, at mammenstilen blev brugt mellem 900 og 1030 e.kr. Igennem vikingetiden brugte man foruden mammenstilen fem andre dyrestile. På Nationalmuseet kan du se forskellige former for dyrestile i rum 21.

12 HILDA (Hilda betyder kamplysten) Du er: Landmandskone Du er en dygtig kok. Din mad giver mændene styrke i arbejdet og glæde ved bordet. Dig skal man ikke plukke høns med, du er en skrap dame, og derfor hedder du Hilda. Du kan godt lide at samle nødder og bær i skoven. Du er dygtig til at brygge porseøl. Sammen med børnene går du ud og samler muslinger ved havet og tømmer de fælder, I har sat op i skoven. Genstand: Kande på bord fra vikingetiden. Kanden på billedet er en kopi af en kande fra vikingetiden importeret fra Frankerriget. Frankerriget var stormagten mod syd og bestod bl.a. af vores dages Frankrig og Tyskland. I Frankerriget drejede pottemagerne allerede keramik i det 6. årh. På denne måde kunne de producere flere kar på kortere tid. I Skandinavien begyndte man først at dreje keramik i middelalderen. I vikingetiden fremstillede man stadig lerkar uden mekaniske hjælpemidler såsom en drejeskive. Vikingerne fremstillede heller ikke kander selv, men købte dem fra nabolandene. På Nationalmuseet kan du se lerkar fra jernalder og vikingetid i rum 21. Byggrød 3-4 dl groftmalet bygmel 1 liter væske (vand, mælk, valle eller kærnemælk) 2 æbler eller anden frugt evt. hasselnødder lidt salt lidt honning eller en smørklat Væsken bringes i kog, og melet drysses i under omrøring. Skal koge 5 min. Æblerne skæres i tern og koges sammen med de øvrige ingredienser i et par minutter. RANDI (Randi betyder skjold og helligdom) Du er: Gårdmandsdatter Dit navn har du fået, fordi din mor fødte dig i en hellig lund. Du har fået en særlig beskyttelse af guderne på grund af din fødsel og kan derfor ikke komme til skade så let som andre. Du hjælper til på gården med at passe gæs, hente vand, karte uld, spinde, hente pindebrænde i skoven, bage brød, plukke høns og meget andet. Du er meget fingerfærdig, og ved dit bælte hænger dit nålehus med dine fine synåle i. Synålene bruger du, når du broderer tøj og stoftapeter. Genstand: Synål, to nålehuse og leopardbroderi fra Mammen-dragten. Nålehuse blev brugt til opbevaring af de fine, små synåle. Nålehusene blev lavet af bronze, jern og ben. Synåle og nålehuse findes ofte i rige kvindegrave eller på vikingetidens bopladser. Et særligt fint eksempel på vikingetidens tekstilproduktion har man fundet i en mandsgrav nær Viborg. Mammen-fyrsten, som

13 eftertiden har kaldt manden, blev gravlagt i en dragt af uld, silke og murmeldyr med indvævede guld- og sølvtråde. På dragten var der bl.a. broderet en leopard, som ses på billedet. På Nationalmuseet kan du se nogle af de fine tekstiler fra Mammen-dragten i rum 21. I rum 24 finder du et udvalg af bennåle. REVNA (Revna betyder ravn) Du tilhører: Tjenestefolket Hugin og Munin er Odins ravne. De holder øje med livet på jorden for Odin, så han ved, hvad der foregår. Du, Revna, er din herres øjne. Man kan aldrig vide sig for sikker i denne verden, og en fin og smuk herre som din har mange fjender. Du er dygtig til at farve uld. Om foråret farver du bl.a. med brændenælder, ved sensommertid med egeblade og om vinteren med lyng. Du er også god til brikvævning, hvor du kan bruge din farvestrålende uld. Genstand: Fuglefibler. De to dragtsmykker stammer fra tiden op til vikingetiden og forestiller fugle, måske endda ravne. Smykkerne blev oftest båret parvis ved brystet. Måske skulle fuglene symbolisere Odins ravne Hugin og Munin. Rovfugle var et populært motiv i vikingetiden, sammen med vildsvin, ugler, svaner, heste, ulve, slanger og fabeldyr. Alle havde de med større eller mindre sikkerhed en rolle i den nordiske mytologi. Smykker med disse dyremotiver var således efter alt at dømme meningsbærende og ikke rene pyntegenstande. På Nationalmuseet kan du se fuglefibler og andre dyrefigurer i rum 21. SIGNE (Signe betyder den, der sejrer) Du er: Høvdingens kone Du er en stærk kvinde og får næsten altid din vilje deraf dit navn. Når din mand er ude at rejse, styrer du landsbyen med hård hånd. Du tager dit ansvar som høvdingens kone meget alvorligt, og du forlanger det samme af dine børn. Du har tre børn, to sønner og en datter. Dit førstefødte barn, en søn, døde for mange år siden. Det skete i skoven, hvor han blev overrasket af en ulveflok, da han var ude at samle bær. Efter at du havde grædt mange salte tårer over din søn, blev dit hjerte hårdt. Genstand: Nøgle fra København. Vikingerne havde låse i skrin, kister og døre. Nøgleholderen havde ansvaret for de aflåste genstande. Stjal man noget fra et aflåst område, blev det sandsynligvis allerede i vikingetiden betragtet som grovere end almindeligt tyveri. I vikingetiden kunne særligt udvalgte kvinder blive begravet med en nøgle. Sandsynligvis havde nøglerne i denne forbindelse en symbolsk og religiøs funktion. Måske skulle kvinderne bruge nøglen til at låse døren til livet efter døden op. På Nationalmuseet kan du se nøgler fra vikingetiden i rum 21.

14 SIGRID (Sigrid betyder sejrende rytterske) Du tilhører: Tjenestefolket Du har et iltert temperament og ridder bedre end mange stormænd, og derfor bærer du navnet Sigrid. Du er også snild til at sætte hår. Din herres kone har langt hår, som du sætter i en knude i nakken på hende hver morgen. Du hjælper til på gården med næsten alt, du passer dyr, laver mad, syr, spinder, karter uld, passer børn, passer bål og meget mere. Genstand: Sværd, stigbøjle og spydspids. Kvinder blev ikke begravet med våben i vikingetiden. En undtagelse finder man i nærheden af Roskilde, hvor en kvinde er begravet sammen med sin slave. Ud over slaven havde kvinden også fået en spydspids med sig i graven. Mænd blev derimod ofte begravet med deres våben. Fine, beredne krigere blev endda begravet med deres rytterudstyr. Særligt fine krigere eller stormænd kunne også få deres heste med i graven. De islandske heste er direkte efterkommere af vikingernes heste. På Nationalmuseet kan du se ryttergrave med stigbøjler i rum 21. THURID (Thurid betyder Thor og smuk) Du er: Skjald/sanger Du er skjald, hvilket betyder, at du synger om krig, kærlighed, mordere og om helte. Din stemme er klar som daggryet, og dine sange kan forføre konger og krigere. Dit navn har du fået, fordi din stemme, ligesom dig selv, er stærk og smuk. Når du danser, bliver både mænd og kvinder hypnotiserede af din ynde. Men du kan også danse den nyeste form for kædedans, som alle i selskabet så deltager i. Genstand: Torshammer fra Præstø amt. Hammeren Mjølner var Thors kostbareste eje. Den ramte enhver, den blev kastet efter, og vendte altid tilbage. Thor var Midgårds, det vil sige menneskenes verdens, beskytter, og en amulet af Mjølner havde sandsynligvis også beskyttende egenskaber. Torshamre blev først populære i 900-tallet, da vikingerne rigtig fik kontakt med kristendommen. De kristne brugte nemlig kors til at vise deres tro, så vikingerne begyndte at bruge torshamre. På Nationalmuseet kan du finde kors og torshamre i rum 24.

15 ULFHILD (Ulfhild betyder ulv og kamp) Du tilhører: Tjenestefolket Selvom du ikke er kriger af navn, så er du kriger af sind. Ulven var almindeligt udbredt overalt i Europa i vikingetiden. Hyrder og kvægholdere bryder sig ikke om ulven, eftersom det forslugne rovdyr elsker at mæske sig i deres får og kvæg. I nordisk mytologi optræder der flere berømte ulve. Odin har to ulve, nemlig Gere og Freke, der er hans tro følgesvende. En anden ulv, Fenrisulven, der er barn af Loke, skal efter sigende æde solen og Odin ved Ragnarok. Du er en dygtig pottemager. Du starter med at rense det ler, du finder; det gør du ved at pille flint og kalk ud af leret. Herefter magrer du leret med smuldrede, brændte granitsten og former det, inden du brænder det i keramikovnen. Genstand: Lanse fra Fyn og udsnit af lanse med Fenrisulven fra Nydam. Vikingernes verden var befolket af farlige dyr, såsom ulve. Ulven havde stor betydning for den nordiske mytologi, hvor både Gere, Freke og Fenrisulven optræder. Ulve blev allerede afbildet i jernalderen, som på den viste lansespids. Muligvis fandtes forestillingen om Fenrisulven og mange af de nordiske guder allerede i jernalderen. På Nationalmuseet kan du se lansen fra Nydam mose med Fenrisulven i rum 19. YRSA (Yrsa betyder vild eller hunbjørn) Du er: Skjald/sanger Du er skjald, hvilket betyder, at du synger om krig, kærlighed, mordere og om helte. Du kender mange sange og finder hele tiden på nye, som du kan underholde selv konger med. Du er din egen, du bestemmer selv, hvem du vil synge for, og derfor har du fået navnet Yrsa. Det siges, at du har drukket af den gode del af Suttungs skjaldemjød, og at det er herfra, du har dine evner. Mjøden er lavet af Kvasers blod, Kvaser var den klogeste mand i hele Vanaheim, de gamle guders hjem. Genstand: Stemmenøgle til lyre. Lyren var et strengeinstrument, der sammen med fløjter og andre blæseinstrumenter indgik i vikingernes musiktradition. Stemmenøglen er fundet på en kongsgård fra vikingetiden, hvor lyrens ejer sandsynligvis bidrog til underholdningen. Omkring år 970 besøgte araberen At-Tartuschi den danske handelsby Hedeby. Araberen syntes ikke om vikingernes musik, han syntes faktisk, at de sang som hunde! Sandsynligvis skyldes det at At-Tartuschi var vant til en anden musiktradition end den, han mødte i Hedeby. På Nationalmuseet kan du se stemmenøglen fra Tissø i rum 21.

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

ARKÆOLOGI. Hvad kalder man læren om jordlag, der kan fortælle, hvilke lag der er ældst og yngst? (Stratigrafi)

ARKÆOLOGI. Hvad kalder man læren om jordlag, der kan fortælle, hvilke lag der er ældst og yngst? (Stratigrafi) SPØRGSMÅL OG SVAR TIL VIDENSBANKEN ARKÆOLOGIENS VERDEN ARKÆOLOGI Vælg en genstand fra oldtiden, og prøv at stille spørgsmål til den. F.eks. hvad er den lavet af? Hvor er den fundet? Hvad er den fundet

Læs mere

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0

Præsenterer. En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 Præsenterer En Rollespilskampagne i Tusindårsskoven, Odense! Racebeskrivelse, version 1.0 1 Indhold Grupper, racer og karakterer... 3 MENNESKE (samt Højlændere og Dværge)... 4 ELVER (Skovelver og højelver)...

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger OSEBERG TAPETET Mester Roar og hans kone Svala er berømte for deres dygtighed som malere, og de lever på stadig rejse imellem konger og stormænd, hvor de tegner og maler

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav ELEVHÆFTE Den eneste skibs-grav Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den er

Læs mere

Af Tom Christensen. Fig. 1. Odin-figuren fra Lejre. Foto: Ole Malling, Roskilde Museum. 83616_danefae.indd 174 26-07-2010 11:37:13

Af Tom Christensen. Fig. 1. Odin-figuren fra Lejre. Foto: Ole Malling, Roskilde Museum. 83616_danefae.indd 174 26-07-2010 11:37:13 Odin fra Lejre Af Tom Christensen Stor er den ikke, blot 1,75 cm høj, 1,98 cm bred og 1,25 cm dyb, lavet af sølv og vejer sølle 9 gram. Hvad den mangler i størrelse og vægt, det besidder den imidlertid

Læs mere

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet Tekster: Zak 9,9-10, Fil 2,5-11, Matt 21,1-9. Salmer: 176: Se, hvor nu Jesus træder (mel.: Min død er mig til gode) 177: Kom, sandhedskonge (mel.: Her ser jeg da et lam at gå) 172: Se, vi går op til Jerusalem

Læs mere

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen?

Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Kopiside 4 Break 3 - Historisk baggrund Elevtekst A Hvor kommer Helgi fra og hvor er han på vej hen? Josefine Ottesens roman om Helgi Daner er ikke bare ren fantasi. Flere af hovedpersonerne er kendt som

Læs mere

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Historisk Værksted er landets eneste oplevelsescenter, der prøver at rekonstruere og levendegøre brydningstiden i Danmark

Læs mere

Der er fest på borgen

Der er fest på borgen Der er fest på borgen Hvornår var middelalderen? Kort og godt kan man sige, at middelalderen var den periode, hvor danskernes tro var den katolske tro. Middelalderen begynder, da vikingetiden slutter ca.

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

ARKÆOLOGI ARKÆOLOGIENS VERDEN. dramaioldtiden.natmus.dk

ARKÆOLOGI ARKÆOLOGIENS VERDEN. dramaioldtiden.natmus.dk ARKÆOLOGI ARKÆOLOGIENS VERDEN Hvad er arkæologi? Når man uddanner sig til arkæolog, lærer man om de ting, der findes gemt i jorden. De genstande, arkæologerne beskæftiger sig med, stammer som regel fra

Læs mere

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1

Fornavn Efternavn 1.XX Historie opgave 15/ Frederiksberg HF. Indledning side 1. Vikingernes ankomst til England side 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 1 Vikingernes ankomst til England side 1 Coppergate udgravningen side 1 Sådan blev Knud den Store konge side 2 Knud er blevet konge side 2 Diskussion side 3 Konklusion

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Birgit Lund. Facitliste til Den lille skattejagt A-I

Birgit Lund. Facitliste til Den lille skattejagt A-I Facitliste til Den lille skattejagt A-I Tegner: Keld Petersen Forlaget ELYSION Den lille skattejagt A I junglen. Aben er på grenen med den lange slange. På havet. Gummibåden er ved kassen. I grotten. Lygten

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger RUNESTEN Signe og Bjørn hjælper hver dag deres far med arbejdet, så han kan nå at blive færdig med høvdingens store runesten inden solhvervsfesten. Billeder og runeindskrift

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM Illerup Ådal - fjendens ansigt Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM 2. Hvad fandt man i Illerup ådal? Hjælp arkæologerne med at finde de forskellige genstande på en tegning

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 indeholder Indledningen, De andre borge og Udgravningen. Side 2 indeholder Trelleborgenes formål og Gravpladsen.

Indholdsfortegnelse. Side 1 indeholder Indledningen, De andre borge og Udgravningen. Side 2 indeholder Trelleborgenes formål og Gravpladsen. Indholdsfortegnelse Side 1 indeholder Indledningen, De andre borge og Udgravningen. Side 2 indeholder Trelleborgenes formål og Gravpladsen. Side 3 indeholder Husene, Stolpehullerne og Borgens forsvar.

Læs mere

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Side 1. Den store helt. historien om herkules.

Side 1. Den store helt. historien om herkules. Side 1 Den store helt historien om herkules Side 2 Personer: Herkules Kongen Nevøen Side 3 Den store helt historien om herkules 1 De to slanger 4 2 Dræb løven 6 3 Løvens skind 8 4 Hulen 10 5 Herkules dræber

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim Nordisk Mytologi De 9 Verdener De 9 Heim Menneskenes verden Midgård Asernes verden Asgård Vanernes verden Vanaheim Jætternes verden - Jotunheim Alfernes verden - Alfheim Dværgenes verden Svartalfheim De

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Eva Egeskjold Iliana og Belin

Eva Egeskjold Iliana og Belin Eva Egeskjold Iliana og Belin Illustreret af Iona Brinch Andersen & Vig Brødre af Blodet 5 Iliana og Belin Eva Egeskjold og Forlaget Andersen & Vig 1. udgave, 1. oplag 2016 Brødre af Blodet 5 Illustration

Læs mere

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr Jernovnen Fra Grimms Eventyr I gamle dage, dengang man kunne få sine ønsker opfyldt, levede der en prins, som var fortryllet af en ond heks, så han måtte sidde inde i en jernovn ude i skoven. I mange år

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Egil Skallagrímsson. Sønnetabet ca. 980

Egil Skallagrímsson. Sønnetabet ca. 980 Egil Skallagrímsson Sønnetabet ca. 980 1. Tungt og trægt tungen løftes, min sangs vægt sorg nedtynger; Vidurs rov ej venter jeg så snart strømmer af sjælsdybet. 2. Ikkun tungvindt af tankens hus mørk kummer

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

q Får q Hest q Kat q Ged q Hund q Okse q Gæs q Høns q Svin

q Får q Hest q Kat q Ged q Hund q Okse q Gæs q Høns q Svin Bønderne (side 21-32) Karakteriser bondestenalderen Side 28-30 kan du læse om bondestenalderen. Beskriv, hvordan man levede omkring bondestenalderens begyndelse. Beskriv, hvordan man levede omkring bondestenalderens

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Guds fulde rustning BørneOase 2011

Guds fulde rustning BørneOase 2011 uds fulde rustning BørneOase 2011 1 Lad mig høre et kæmpe råb F C Lad mig høre et kæmpe råb! dm Bb Syng en sang om tro og håb! F C Klap nu alle drenge og piger, dm Bb mærk den glæde Jesus gi'r! Hjertet

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. en eller et. bil sko hus bus bi ur. hus. bus. sko. bil. Her er seks ord. Træk streg til det rigtige billede. Her er seks ord. bil sko hus bus bi ur Træk streg til det rigtige billede. Skriv de seks ord med en eller et foran. hus bus bi sko ur bil en eller et 1 Skriv en linje med hvert bogstav. b - i - l - s -

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger Når borgere og bønder samles om ilden i byhøvdingens store hus i Ripa for at holde ting, kan de på hallens malede vægge opleve historien om byens grundlæggelse. Lige fra

Læs mere

Sangen om Harbard. Thor kom rejsende fra Østen og kom til et Sund; på den anden Side af Sundet var Færgekarlen med Skibet.

Sangen om Harbard. Thor kom rejsende fra Østen og kom til et Sund; på den anden Side af Sundet var Færgekarlen med Skibet. Thor kom rejsende fra Østen og kom til et Sund; på den anden Side af Sundet var Færgekarlen med Skibet. Thor kaldte: 1. Hvo er den Svend blandt Svende, som står hinsides Sundet? 2. Hvo er den Karl blandt

Læs mere

Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer

Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer Vild erotik, stærke kvinder og masser af magi: Her er 5 saftige bidder fra 800 år gamle sagaer I middelalderens sagaer om danskernes vikingeliv kan du både finde en heftig scorereplik, en kur mod alderdom

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn:

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn: Projektdage uge 49+50 på 3. årgang Vi arbejder med Juleevangeliet Navn: 2 Indholdsfortegnelse Side 4-5 Første del af juleevangeliet. Side 6-7 Samle-ark fra julefortællingen. Side 8 Anden del af julefortællingen

Læs mere