Persondataretligt Forum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Persondataretligt Forum"

Transkript

1 Persondataretligt Forum Persondataretten har ikke nydt større opmærksomhed i såvel den brede offentlighed som i juridiske kredse end netop nu. Med stor hastighed udvikles nye muligheder for at indsamle, analysere og udnytte persondata, men i takt hermed ændres karakteren og omfanget af de risici, der er forbundet med behandling af personoplysninger. Der er ingen udsigt til, at denne udvikling vil stoppe. Tværtimod betyder bl.a. EU-domstolens aktive anvendelse af individets ret til databeskyttelse, at der allerede er afsagt flere skelsættende domme, der yderligere komplicerer et i forvejen vanskeligt retsområde. Hertil kommer de igangværende forhandlinger i EU af en ny databeskyttelsesforordning, der vil få stor betydning for danske virksomheders og myndigheders adgang til at behandle persondata.

2 Persondataretligt Forum For at følge, analysere og understøtte udviklingen af persondataretten har Plesner lanceret Persondataretligt Forum. Formålet er at skabe et uformelt rum, hvor praktikere mødes for at opnå ny viden og inspiration og drøfte de seneste udviklinger, udfordringer og problemstillinger, som persondataretten giver anledning til. Persondataretligt Forum bygger på den grundlæggende antagelse, at dataansvarlige, databehandlere og deres ansatte på tværs af den offentlige og den private sektor har værdi af at udveksle erfaringer om de udfordringer, de står over for i hverdagen, hvad enten det gælder håndteringen af outsourcing, HR-data, IT-sikkerhed, markedsføring, Big Data-projekter eller lancering af nye IT-systemer mv. Arrangementer og internationalt netværk Forummet udbyder en række kurser og arrangementer, hvor der sættes fokus på grundlæggende og aktuelle spørgsmål inden for persondataretten. Der vil løbende blive tilføjet arrangementer i lyset af, hvilke emner der efterspørges. Medlemmer af forummet har mulighed for at tilmelde sig arrangementer mv., før de annonceres på Plesners hjemmeside. På sigt vil Persondataretligt Forum også indebære mulighed for at deltage i studierejser og lignende tiltag samt afholdelse af særlige møder, briefings mv. målrettet medlemmerne. Forummet vil trække på Plesners brede netværk såvel nationalt som internationalt. I det omfang det er relevant for at sikre deltagerne et overblik over samtlige relevante juridiske aspekter af en given problemstilling, vil Persondataretligt Forum også inddrage andre retsområder, herunder eksempelvis ansættelsesret, obligationsret, offentlig ret, forbrugerret og IT-ret. Målgruppe Persondataretligt Forum henvender sig til jurister i virksomheder, organisationer og myndigheder, der helt eller delvist beskæftiger sig med persondataretlige forhold, f.eks. i forbindelse med HR, markedsføring, IT-services, konkret sagsbehandling mv. Forummet henvender sig også til eksempelvis IT-chefer, IT-sikkerhedschefer, databeskyttelsesansvarlige og andre, som har berøring med persondataretten. Der forudsættes ikke indgående kendskab til persondataretten, men for dem, der ønsker en indføring eller genopfriskning af området, vil det første kursus navnlig være relevant. Der er ingen forpligtelser forbundet med deltagelse i Persondataretligt Forum, og medlemmerne afgør selv hvilke og hvor mange arrangementer og kurser, de ønsker at deltage i. 1

3 De første syv arrangementer Tid og sted Alle arrangementer holdes - med mindre andet oplyses - hos Plesner, Kobbertårnet, Amerika Plads 37, 2100 København Ø. Tidspunkt for det enkelte arrangement fremgår af arrangementets beskrivelse. Forud for alle arrangementer byder vi fra kl på morgenmad. Arrangementerne er - med undtagelse af det første udvidede kursus - gratis. Indmeldelse Indmeldelse i Persondataretligt Forum skal ske via Eventuelle spørgsmål til forummet kan rettes til advokat Michael Hopp på Medlemmer af netværket vil løbende modtage oplysninger om forestående arrangementer og nye initiativer med relevans for forummets fokusområde. Medlemmer vil ikke i øvrigt modtage henvendelser fra Plesner, medmindre der er meddelt samtykke hertil. Tilmelding Tilmelding til hvert enkelt arrangement er nødvendigt, da der er et begrænset antal pladser. Du tilmelder dig hver enkelt arrangement på Plesner forbeholder sig ret til at begrænse antallet af medlemmer samt at afslå anmodninger om medlemskab/tilmelding til kurser og arrangementer. Eventuelle aflysninger vil blive meddelt via og på Plesners hjemmeside. Uddannelsespoint Samtlige arrangementer vil udløse uddannelsespoint i henhold til reglerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige. 2

4 Arrangementsoversigt Kursus: Overblik over persondataretten Onsdag den 24. september 2014 kl Pris kr ekskl. moms Briefing: Forhandlingerne om databeskyttelsesforordningen Tirsdag den 30. september 2014 kl Kursus: Persondata, digital markedsføring og Big Data : Muligheder og udfordringer Mandag den 10. november 2014 kl Kursus: Private efterforskninger Mandag den 8. december 2014 kl Kursus: Tredjelandsoverførsler af persondata - BCR, Safe Harbour, standardkontrakter og seneste praksis Tirsdag den 10. marts 2015 kl Kursus: Databeskyttelse i det offentlige Tirsdag den 21. april 2015 kl Kursus: HR og persondata Onsdag den 20. maj 2015 kl

5 Kursus: Overblik over persondataretten Onsdag den 24. september 2014 kl Pris kr ekskl. moms På kurset vil deltagerne opnå de grundlæggende forudsætninger for at rådgive om og håndtere persondataretlige spørgsmål. Med udgangspunkt i praktiske eksempler på, hvordan man bedst håndterer en række af de til tider vanskelige problemstillinger, som persondataloven kan give anledning til, vil kurset levere praktisk anvendelige råd og vejledning. Deltagere vil også modtage en materialesamling, de kan anvende i deres daglige arbejde. Plesner vil gennemgå de områder og emner, som enhver praktikker bør kende, herunder: - De fire spørgsmål, man altid skal stille sig selv - Lovens grundlæggende systematik - en praktisk indføring - Lovens behandlingsregler - Særlige faldgruber og problemstillinger - Praktiske eksempler på anvendelsen af lovens bestemmelser - Principielle afgørelser fra Datatilsynet m.fl. - Overførsler til tredjelande - Sikkerhedsreglerne - Cloud computing - i IT-retligt og persondataretligt lys - Anmeldelsespligten - Markedsføring og persondata - Behandling af personoplysninger i forbindelse med HR-management Fokus vil være at sikre deltagerene praktiske råd og værktøjer, der kan lette deres hverdag og klæde dem på til at håndtere stadig mere komplekse problemstillinger. De deltagere, der måtte ønske at konkrete problemstillinger bliver drøftet - eventuelt anonymt - under kurset, er velkommen til at sende deres spørgsmål og forslag til advokat Michael Hopp på Blandt underviserne på kurset er en af Justitsministeriets tidligere forhandlere af den kommende databeskyttelsesforordning. På kurset vil deltagere derfor også få det bedst mulige indblik i den kommende databeskyttelsesforordning og de væsentlige ændringer og udfordringer, den vil indebære for virksomheder og myndigheder. 4

6 Briefing: Forhandlingerne om databeskyttelsesforordningen Tirsdag den 30. september 2014 kl Forudsigelserne om, hvornår forhandlingerne af EU s nye databeskyttelsesforordning kan forventes afsluttet, svinger mellem optimistiske bud på en endelig vedtagelse til årsskiftet 2014/15 og de mere pessimistiske, der siger en gang i år Hvem skal man tro, og hvad er rent faktisk status i forhandlingerne? Få så meget afklaring som muligt samt et kik ind bag forhandlingens kulisser, når Plesner inviterer til morgenmøde og bl.a. en af Danmarks tidligere forhandlere svarer på følgende spørgsmål: - Hvad beror forhandlingerne på? - Hvilke medlemsstater mener hvad og hvorfor? - Hvilke elementer af forslaget må forventes også at indgå i den endelige forordning, og hvordan forbereder en organisation sig bedst herpå? - Hvilke udfordringer vil den nye forordning indebære for virksomheder og myndigheder? - Hvad betyder valgresultatet ved Europa-Parlamentsvalget for forhandlingerne og for databeskyttelsesretten i bred forstand? 5

7 Kursus: Persondata, digital markedsføring og Big Data : Muligheder og udfordringer Mandag den 10. november 2014 kl Anvendelsen af persondata indebærer mange nye muligheder for private aktører, men også mange risici. På kurset ser vi på, hvordan moderne markedsføring kan finde anvendelse inden for rammerne af markedsføringsloven og persondataloven. Vi behandler de overvejelser enhver dataansvarlig skal gøre sig inden et Big Data projekt, der vil vedrøre persondata, sættes i værk. Der vil bl.a også være oplæg fra praktikere, der selv har gennemført denne type projekter og blive trukket på erfaringer fra udlandet. Blandt de berørte emner vil være: - Hvilke retlige rammer sætter persondataretten og markedsføringsretten for behavioral marketing, profiling og online tracking? - Hvad er faldgruberne, når virksomheder etablerer nye forretningsområder f.eks. bankvirksomhed - oven på eksisterende forretningsområder? - Hvilke forhold skal man holde for øje, når man bruger målrettet markedsføring som f.eks. Google Adwords og sociale netværk? - Hvornår må eksisterende kundedata beriges eller blandes med data erhvervet fra andre dele af forretningen, koncernen eller fra tredjemand? - Hvem har ansvaret for hvilke aktiviteter? - Hvilke problemstillinger skal imødegås, når man sælger til kunder i udlandet? - Hvornår er en Big Data -anvendelse af personoplysninger overhovedet lovlig? - Hvilke grænser sætter persondatalovens finalité-princip? - Hvad vil den kommende EU forordning betyde for Big Data? På kurset vil den seneste udvikling i, hvordan data kan anvendes i markedsføringsøjemed blive illustreret, og de juridiske aspekter af en sådan behandling vil blive gennemgået. Deltagerne opfordres til senest dagen før at sende konkrete spørgsmål og eksempler fra hverdagen, som de ønsker drøftet på kurset, til advokat Michael Hopp på 6

8 Kursus: Private efterforskninger Mandag den 8. december 2014 kl I stadig stigende omfang gennemføres såkaldte private efterforskninger, hvor virksomheder og deres rådgivere f.eks. afdækker kriminelle handlinger begået mod virksomheden af medarbejdere eller eksterne parter. Det er i den forbindelse afgørende, at virksomhederne - og ikke mindst deres juridiske afdeling/medarbejdere - agerer proaktivt for at afværge de væsentlige risici, der kan opstå i forhold til bl.a. medarbejdere, myndigheder og offentligheden. Plesner sætter på kurset fokus på, hvordan private efterforskninger gennemføres effektivt og på en måde, der beskytter virksomheden bedst muligt mod risici - herunder: - Afgrænsningen af efterforskningens karakter og omfang - Grænseoverskridende efterforskninger, herunder danske datterselskabers deltagelse og samarbejde - Ansættelsesretlige aspekter - Inddragelse af og styring af ekstern bistand - Muligheden for at udnytte legal privilege - Myndighedsadgang til rapporter - Hensigtsmæssig udarbejdelse af rapporter/resultater af efterforskningen - Opbevaring af rapporter/resultater af efterforskningen - Anden juridisk risikostyring, herunder håndtering af vidner, afhøringspraksis, håndtering af SU-udvalg/tillidsrepræsentanter og samarbejde med myndigheder På kurset vil der navnlig blive brugt konkrete og praktiske eksempler til at illustrere de overvejelser og udfordringer, en efterforskning rejser. Deltagerne opfordres til senest dagen før at sende konkrete spørgsmål og eksempler fra hverdagen, som de ønsker drøftet på kurset, til advokat Michael Hopp på 7

9 Kursus: Tredjelandsoverførsler af persondata - BCR, Safe Harbour, standardkontrakter og seneste praksis Tirsdag den 10. marts 2015 kl Persondatalovens regler om overførsel af personoplysninger udgør en af den dataansvarliges løbende udfordringer. På kurset vil de grundlæggende krav i persondatalovens 27 blive gennemgået, og deltagerene vil få en indføring i, hvordan de forskellige problemstillinger, der opstår, løses bedst muligt. Vi sætter blandt andet fokus på: - Anvendelse af Kommissionens standardkontrakter - Binding Corporate Rules - Safe Harbour-ordningen, herunder status i forhandlingerne mellem EU og USA om en revision - Håndtering af dialogen med Datatilsynet, når der foretages anmeldelser - Cloud Computing og tredjelandsoverførsler - Krigsreglen såvel den danske som den europæiske Deltagerne opfordres til senest dagen før at sende konkrete spørgsmål og eksempler fra hverdagen, som de ønsker drøftet på kurset, til advokat Michael Hopp på 8

10 Kursus: Databeskyttelse i det offentlige Tirsdag den 21. april 2015 kl På kurset sætter Plesner særlig fokus på de udfordringer, som offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner støder på i forhold til behandling af personoplysninger. Behandlingen af personoplysninger er en nødvendig del af en stor del af de kerneydelser, som offentlige myndigheder skal levere. Uanset om det er sagsbehandling i forbindelse med sociale sager, etablering af nye IT-systemer eller behandling af elevdata, vil persondataretten skulle inddrages. Samtidig vil den kommende databeskyttelsesforordning få en række konsekvenser for stat, kommuner, regioner og selvejende institutioner med offentlig tilknytning. På kurset sætter vi blandt andet fokus på: - Udveksling af personoplysninger mellem enheder og myndigheder - Samkørsel - Samarbejdet med IT-leverandører - God skik ved etablering af nye systemer - Overholdelse af sikkerhedskravene, herunder krigsreglen - Behandling af helbredsoplysninger - Tredjelandsoverførsler særligt i forbindelse med outsourcing eller løsningen af afgrænsede opgaver - Den registreredes rettigheder i forbindelse med sagsbehandling - De seneste afgørelser fra Datatilsynet med relevans for offentlige myndigheder Deltagerne opfordres til senest dagen før at sende konkrete spørgsmål og eksempler fra hverdagen, som de ønsker drøftet på kurset, til advokat Michael Hopp på 9

11 Kursus: HR og persondata Onsdag den 20. maj 2015 kl Alle virksomheder bør nøje overveje, hvordan de behandler personoplysninger i forbindelse med driften af deres HR. Få en indføring i såvel de grundlæggende som de mere komplekse problemstillinger og udfordringer, der opstår når persondataretten og HR mødes, herunder: - Screening af ansøgere - Anvendelse af straffeattester - Håndtering af fratrådte medarbejderes persondata - Slettefrister - Overførsler til tredjelande - Whistleblowerhotlines og håndteringen af indberetninger - Interne efterforskninger - fem gode råd - De mest centrale afgørelser fra Datatilsynet Til kurset vil der blive udarbejdet en materialesamling, der giver deltagerne et praktisk overblik over området. Deltagerne opfordres til senest dagen før at sende konkrete spørgsmål og eksempler fra hverdagen, som de ønsker drøftet på kurset, til advokat Michael Hopp på 10

12 Kursusbeskrivelser Opdaterede kursusbeskrivelser vil blive udsendt ca. 14 dage før det enkelte kursus. Der tages forbehold for eventuelle ændringer af dato og indhold. Undervisere De primære undervisere på kurserne vil være følgende medarbejdere fra Plesner: Michael Hopp, advokat Michael er partner i Plesners IP-retsgruppe, hvor han er ansvarlig for Plesners juridiske rådgivning om persondatabeskyttelse, markedsføringsret og forbrugerret. Endvidere arbejder Michael med teknologi, medier og telekommunikation. Christian Wiese Svanberg, advokat Christian beskæftiger sig primært med persondataret, datasikkerhed, TMT (technology, media and telecommunications) og tilknyttede områder. Han har tidligere arbejdet i Datatilsynet og var i den forbindelse medlem af Artikel 29 arbejdsgruppen i 2 år. Under hans tid i Justitsministeriet var han ansvarlig for forhandlingen af den kommende databeskyttelsesforordning. Henrik Rubæk Jørgensen, advokat Henrik beskæftiger sig primært med persondataret. Markedsføringsret, forbrugerret og e-handel hører også til hans arbejdsområder. 11

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU s persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU's persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Uddannelse til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren.

Læs mere

PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK

PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK Egil Husum, senioradvokat 18. januar 2017 PROGRAM side 2 Kl. 9.10-9.45 Persondatareglerne i store træk Indsamling og behandling af bruger- og kundedata - Grundbegreber -

Læs mere

Cloud med omtanke! 10 gode råd

Cloud med omtanke! 10 gode råd Cloud med omtanke! 10 gode råd Oversigt Cloud med omtanke har mange vinkler Risiko 360 - og afdækning i aftalen Særlig fokus på persondataretlige krav 2 17. september 2015 Agenda - Risikoafdækning 1 Vejledningen

Læs mere

1 Afgørelse fra Datatilsynet vedrørende sletning af profil og indlæg på et debatforum

1 Afgørelse fra Datatilsynet vedrørende sletning af profil og indlæg på et debatforum Indhold 1 Afgørelse fra Datatilsynet vedrørende sletning af profil og indlæg på et debatforum 2 Whistleblower systemer - retningslinjer fra Datatilsynet 3 Overførsel af personoplysninger til tredjelande

Læs mere

OUTSOURCING OG SHARED SERVICES

OUTSOURCING OG SHARED SERVICES INVITATION TIL PÅ VEJ HJEM-MØDE OUTSOURCING OG SHARED SERVICES NORRBOM VINDING INVITERER TIL PÅ VEJ HJEM- MØDE TIRSDAG DEN 10. NOVEMBER 2015 KL.16.00 18.30, HVOR VI DRØFTER EN RÆKKE AF DE TEMAER, SOM OUTSOURCING

Læs mere

Persondataretlige aspekter ved cloud computing

Persondataretlige aspekter ved cloud computing Persondataretlige aspekter ved cloud computing Anne Ermose, advokat, Microsoft Danmark Michael Hopp, partner, Plesner Dansk Forum for IT-ret, 28. november 2012 1 28 November 2012 Oversigt 1. Introduktion

Læs mere

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende HR Dokumenter Forlaget Andersen A/S 6.1 Introduktion Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab jej@lett.dk Indhold Denne artikel har følgende 1. Indledning 2. Persondataloven gældende regler

Læs mere

10 ANSÆTTELSESRETLIGE FALDGRUBER...

10 ANSÆTTELSESRETLIGE FALDGRUBER... INVITATION TIL MORGENMØDE 10 ANSÆTTELSESRETLIGE FALDGRUBER VI GENNEMFØRTE MED STOR SUCCES ET TILSVARENDE MORGENMØDE FOR ET PAR ÅR SIDEN, OG VI SÆTTER IGEN FOKUS PÅ 10 NYE PROBLEMSTILLINGER, SOM DET ER

Læs mere

HR-MEDARBEJDERE OG DATASIKKERHED...

HR-MEDARBEJDERE OG DATASIKKERHED... INVITATION TIL KURSUS HR-MEDARBEJDERE OG DATASIKKERHED EKSTRA 2 KURSUSDAGE UDBYDES HR-MEDARBEJDERE OG DATASIKKERHED Datatilsynet har siden 1. januar 2015 stillet udtrykkeligt krav om, at virksomheder skal

Læs mere

PERSONDATA DET NYE SORT

PERSONDATA DET NYE SORT PERSONDATA DET NYE SORT Lisa Bo Larsen Tina Brøgger Sørensen Frank Bøggild Jan Ussing Andersen Daiga Grunte-Sonne Partner Partner Partner Partner Advokat PERSONDATA DET NYE SORT Man behøver blot åbne avisen

Læs mere

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf

PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER. Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf PERSONDATALOVEN - UDFORDRINGER Birthe Boisen, Juridisk Konsulent Tlf. 21 45 22 48 bfb@danskfjernvarme.dk PERSONDATALOVEN OG PERSONDATAFORORDNINGEN Persondataloven Lov om behandling af personoplysninger,

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Ansættelsesret. Det er afgørende at knytte medarbejdere og ledelse til virksomheden på en måde, der sikrer den størst mulige gensidige tilfredshed.

Ansættelsesret. Det er afgørende at knytte medarbejdere og ledelse til virksomheden på en måde, der sikrer den størst mulige gensidige tilfredshed. Ansættelsesret Det er afgørende at knytte medarbejdere og ledelse til virksomheden på en måde, der sikrer den størst mulige gensidige tilfredshed. Hos Lundgrens trækker du på omfattende ekspertise og mange

Læs mere

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date

Den nye persondataforordning Indlæg den Ejendomsforeningen Fyn. A focused subheading Date Den nye persondataforordning Indlæg den 24.10.2016 Ejendomsforeningen Fyn v/jesper POWERPOINT Løffler Nielsen TEMPLATE TITLE A focused subheading Date Emner 1. Kort introduktion til forordningen 2. Hvordan

Læs mere

HR OG DATASIKKERHED DATATILSYNET HAR FORMULERET NYE MINIMUMSKRAV FOR SIKKERHED I FORBINDELSE MED PERSONALEADMINISTRATION

HR OG DATASIKKERHED DATATILSYNET HAR FORMULERET NYE MINIMUMSKRAV FOR SIKKERHED I FORBINDELSE MED PERSONALEADMINISTRATION INVITATION TIL GÅ HJEM-MØDE HR OG DATASIKKERHED DATATILSYNET HAR FORMULERET NYE MINIMUMSKRAV FOR SIKKERHED I FORBINDELSE MED PERSONALEADMINISTRATION HØR NÆRMERE OM, HVILKE VILKÅR VIRKSOMHEDER SKAL IAGTTAGE

Læs mere

Fokus Krav om whistleblower-ordninger i finansielle virksomheder

Fokus Krav om whistleblower-ordninger i finansielle virksomheder Kapitalmarked og finansielle virksomheder 27. september 2013 Fokus Krav om whistleblower-ordninger i finansielle virksomheder I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på de kommende krav om indførelse af whistleblower-ordninger

Læs mere

Persondata og HR hverdagens udfordringer. Advokat Jens Harkov Hansen, CIPP/E

Persondata og HR hverdagens udfordringer. Advokat Jens Harkov Hansen, CIPP/E Persondata og HR hverdagens udfordringer Advokat Jens Harkov Hansen, CIPP/E Persondataretlige udfordringer og HR Indhentelse af oplysninger om ansøgere Personalesagen Kontrol og overvågning af medarbejdere

Læs mere

Er I klar til den nye persondataforordning?

Er I klar til den nye persondataforordning? Er I klar til den nye persondataforordning? Nye regler om persondata på vej I december 2015 blev der opnået enighed om en ny persondataforordning. Forordningen indeholder en række nye og ændrede regler

Læs mere

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014 Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014 Hvorfor vælger vi Cloud? No cloud (On-Premise) Infrastructure (as a Service) Platform (as a Service) Software (as a Service)

Læs mere

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler!

Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA. efter de nye regler! Sådan bliver din virksomhed klar til at håndtere PERSONDATA efter de nye regler! 2 Det er de færreste virksomheder, der kender EU-forordningens nye krav til behandling af personoplysninger. Vi håber derfor,

Læs mere

HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR

HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR INVITATION TIL MORGENMØDE HÅNDTERING AF SYGEFRAVÆR...... HVORDAN NAVIGERER HR UDEN OM FALDGRUBERNE PÅ MORGENMØDET VIL VI BLANDT ANDET SÆTTE FOKUS PÅ: Virksomhedens forpligtelser i forbindelse med en medarbejders

Læs mere

Vejledning om informationssikkerhed

Vejledning om informationssikkerhed Vejledning om informationssikkerhed Birgitte Drewes, afdelingschef, Sundhedsdatastyrelsen Marchen Lyngby, fuldmægtig, Sundhedsdatastyrelsen Vejledningen kan downloades her: http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-informationssikkerhed

Læs mere

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Persondataretlig compliance i praksis Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Compliance hvorfor er det vigtigt nu? Øget fokus på persondata Den teknologisk

Læs mere

Det skal du have styr pa inden 2018

Det skal du have styr pa inden 2018 Det skal du have styr pa inden 2018 Nedenfor kan du få et overblik over, hvad din virksomhed skal have styr på inden den ny persondataforordning træder i kraft. Dataansvarlig eller databehandler I persondatalovens

Læs mere

Informationsmøde for interesserede

Informationsmøde for interesserede Praktisk IT-jura - med udgangspunkt i teknologi og forretning En uddannelse udarbejdet af DJØF og advokatfirmaet von Haller Informationsmøde for interesserede Mandag den 26. maj 2003 kl. 17.30 i DJØF Mødecenter,

Læs mere

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK

KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK KATALOG STATENS ARKIVERS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2015 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE 4 ARKIVLOVEN OG DEN OFFENTLIGE FORVALTNING Alle myndigheder 5 DET DIGITALE

Læs mere

It-kontrakter. Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter. Overblik over komplekse kontrakter. Undgå it-kontrakternes største faldgruber

It-kontrakter. Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter. Overblik over komplekse kontrakter. Undgå it-kontrakternes største faldgruber It-kontrakter 2 7. m a j 2 0 0 9 T e k n o l o g i s k I n s t i t u t T a a s t r u p Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter Kurset opfylder kravene til efteruddannelse for advokater

Læs mere

Undervisningsplan for certifikat i persondataret

Undervisningsplan for certifikat i persondataret Indhold Om undervisningen... 2 Dag 1: 29. april 2017... 3 Dag 1: Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Forberedelse Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Grundlæggende persondataret, første

Læs mere

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PRÆSENTATION DAN B. LARSEN Advokat (H), Partner hos DAHL Advokatfirma Udvalgte beskæftigelsesområder: Forsyningsselskaber

Læs mere

DATASIKKERHED AF SUNDHEDSAPPS

DATASIKKERHED AF SUNDHEDSAPPS DATASIKKERHED AF SUNDHEDSAPPS Advokat Egil Husum, Horten 24. maj 2016 DATASIKKERHED SUNDHEDSAPPS side 2 Sådan skal en producent af sundhedsapps forholde sig til følsomme personoplysninger Hvad er sundhedsapps

Læs mere

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Uddannelse til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren.

Læs mere

DEN NYE PERSONDATAFORORDNING. er din virksomhed klar?

DEN NYE PERSONDATAFORORDNING. er din virksomhed klar? DEN NYE PERSONDATAFORORDNING er din virksomhed klar? DEN NYE PERSONDATAFORORDNING ER DIN VIRKSOMHED KLAR? Den nye europæiske persondataforordning, General Data Protection Regulation, træder i kraft den

Læs mere

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed

Advokat (H), partner Anders Aagaard. Ledelsesansvar for IT-sikkerhed Advokat (H), partner Anders Aagaard Ledelsesansvar for IT-sikkerhed 1 AGENDA Ledelsens opgaver og ansvar Persondataforordningen Cases 2 Ledelsens opgaver og ansvar Selskabsloven hard law: SL 115: I kapitalselskaber,

Læs mere

KAMMERAKADEMIET din vej til viden

KAMMERAKADEMIET din vej til viden KAMMERAKADEMIET din vej til viden FORÅR 2016 Velkommen til KAMMERAKADEMIET Vi har samlet et udvalg af s faglige aktiviteter og tilbud. Arrangementerne ligger i løbet af foråret 2016. Aktiviteterne dækker

Læs mere

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.]

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] !"#!"$! % &&&$!"$! [Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] Du har fra Rigspolitiet modtaget en blank børneattest, dvs. en attest, hvoraf det fremgår, at den person, oplysningerne

Læs mere

ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER

ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER GRÆNSEN? Af advokat, LL.M., Benjamin Lundström og advokat, HD(O), Pernille Borup Vejlsgaard fra advokatfirmaet von Haller. Ifølge den nugældende lovgivning er der grænser

Læs mere

hos statslige myndigheder

hos statslige myndigheder IT-Universitetet i København Rued Langgaards Vej 7 2300 København S Sendt til: itu@itu.dk 25. juni 2015 Udtalelse til anmeldelsen Videnskabelige og statistiske undersøgelser hos statslige myndigheder Datatilsynet

Læs mere

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID

KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID KATALOG RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK 2016 VÆR MED TIL AT GIVE FREMTIDEN EN FORTID SIDE TITEL MÅLGRUPPE INDHOLD 4 ARKIVLOVEN OG DET DIGITALE ARKIV FOR STATSLIGE MYNDIGHEDER Statslige

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar?

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? København, den 26. maj 2016 2 Projektoverblik Fase 1: Foranalyse 2: Planlægning 3: Analyse 4: Risk mitigation 5: Procedurer 6: Forankring

Læs mere

Nyhedsbrev. Corporate Compliance, Persondata og Interne undersøgelser

Nyhedsbrev. Corporate Compliance, Persondata og Interne undersøgelser Nyhedsbrev Corporate Compliance, Persondata og Interne undersøgelser STORMØDE ARRANGERET AF JUSTITSMINISTERIET OM DEN NYE PERSONDATAFORORDNING Justitsministeriet har nu afholdt det første af en række stormøder

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Folketinget Udvalgssekretariatet Christiansborg 1240 København K Sendt til: Birgitte.Toft-Petersen@ft.dk 29. august 2014 Vedrørende høring over beretning

Læs mere

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET?

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? FORSYNINGSTRÆF 2016 - BEHANDLING AF PERSONDATA Line Markert, advokat Egil Husum, advokat 4. og 11. februar 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? side 2 Er persondataretten relevant for forsyningsselskaber?

Læs mere

IT Contract Manager Grønland Forår 2010. Intensiv uddannelse i IT-ret og alle typer IT-kontrakter

IT Contract Manager Grønland Forår 2010. Intensiv uddannelse i IT-ret og alle typer IT-kontrakter IT Contract Manager Grønland Forår 2010 Intensiv uddannelse i IT-ret og alle typer IT-kontrakter Hvad er IT Contract Manager-uddannelsen IT Contract Manager er en uddannelse for personer, der arbejder

Læs mere

Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata

Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata Langt de fleste virksomheder vil i forbindelse med deres virke få adgang til persondata af den ene eller anden slags. En forsyningsvirksomhed

Læs mere

Nyhedsbrev. Persondata

Nyhedsbrev. Persondata Nyhedsbrev Persondata 23.06.2015 PERSONDATA - SÆRLIGT SATSNINGSOMRÅDE HOS KROMANN REUMERT Kromann Reumert har defineret persondata som et særligt satsningsområde i vores kommende strategiperiode, det kommer

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 18 Offentligt Folketinget Grønlandsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 21. marts 2016 Kontor: Databeskyttelseskontoret Sagsbeh: André

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Bilag 8 Databehandleraftale [Vejledning til Tilbudsgiverne: Bilaget skal ikke udfyldes af Tilbudsgiver i forbindelse med afgivelse af tilbud. Bilag udfyldes i fællesskab med FMI, hvis det er nødvendigt.

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

INVITATION TIL SEMINAR DISKRIMINATION DET SENESTE ÅRS RETSUDVIKLING ...

INVITATION TIL SEMINAR DISKRIMINATION DET SENESTE ÅRS RETSUDVIKLING ... INVITATION TIL SEMINAR (BEGRÆNSET ANTAL PLADSER) DISKRIMINATION DET SENESTE ÅRS RETSUDVIKLING Norrbom Vinding inviterer til seminar, hvor vi gør status på baggrund af det seneste års retspraksis. Vi vil

Læs mere

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren )

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren ) #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune Boulevarden 13, 9000 Aalborg Databehandleraftale mellem [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.]

Læs mere

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner www.pwc.dk Persondataforordningen Morgenmøde Henrik Aslund Pedersen Partner Revision. Skat. Rådgivning. Hvorfor en ny Persondataforordning? EU persondataforordning - Morgenmøde Hillerød 2 Hvorfor en ny

Læs mere

Databeskyttelsesdagen 2016

Databeskyttelsesdagen 2016 Databeskyttelsesdagen 2016 Christiansborg v/ direktør Cris-na Angela Gulisano Emner Datatilsynet i dag Ny forordning på vej Hvilken tilsynsmyndighed? Nye opgaver? Nye måder at samarbejde på? Fremtidens

Læs mere

EU-FORORDNING OM PERSONDATA I UDKAST

EU-FORORDNING OM PERSONDATA I UDKAST Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Rollen som DPO. September 2016

Rollen som DPO. September 2016 Rollen som September 2016 2 Udpegning af Hvilke organisationer (både dataansvarlige og databehandlere) skal have en (artikel 37)? Offentlige myndigheder (undtagen domstole) Private virksomheder, hvis kerneaktivitet

Læs mere

Lever din myndighed op til persondatalovens krav?

Lever din myndighed op til persondatalovens krav? Lever din myndighed op til persondatalovens krav? COMPLIANCE-TJEK Persondataloven har gennem de seneste år fået større betydning, og antallet af sager ved Datatilsynet stiger. Alene fra 2012 til 2013 steg

Læs mere

DE NYE REGLER I SYGEDAGPENGELOVEN OG EU-DOMSTOLENS DOM I FEDMESAGEN

DE NYE REGLER I SYGEDAGPENGELOVEN OG EU-DOMSTOLENS DOM I FEDMESAGEN INVITATION TIL MORGENMØDE DE NYE REGLER I SYGEDAGPENGELOVEN OG EU-DOMSTOLENS DOM I FEDMESAGEN - GENNEMGANG AF DE SENESTE ÆNDRINGER I SYGEDAGPENGEREGLERNE OG KONSEKVENSERNE AF EU-DOMSTOLENS DOM I FEDMESAGEN,

Læs mere

Den nye persondataret

Den nye persondataret Peter Blume Den nye persondataret Forordning 2016/679 om persondatabeskyttelse Med en omtale af direktiv 2016/680 (politipersondataret) Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Peter Blume Den nye persondataret

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing

Nyhedsbrev. Teknologi & Outsourcing Nyhedsbrev Teknologi & Outsourcing 0 EU-DOMSTOLEN HAR NETOP ERKLÆRET SAFE HARBOUR- ORDNINGEN UGYLDIG EU-domstolen erklærede i går Safe Harbour-ordningen ugyldig. Der er tale om en banebrydende dom, der

Læs mere

Datatilsynet har besluttet at undersøge sagen af egen drift.

Datatilsynet har besluttet at undersøge sagen af egen drift. KL Weidekampsgade 10 2300 København S Sendt pr. brev samt på mail til MIH@kl.dk 15. april 2011 Vedrørende sikkerhedsbrist som følge af KL s overførsel af køreprøvebooking system til en cloud-løsning Datatilsynet

Læs mere

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk

Roskilde Kommunes foreningskurser. Kurser for foreningsledere 2015-16. Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget. www.roskilde.dk Roskilde Kommunes foreningskurser Kurser for foreningsledere 2015-16 Arrangeret af Folkeoplysningsudvalget www.roskilde.dk 2 Velkommen til alle frivillige i Roskilde Kommune Roskilde kommune er nu klar

Læs mere

Rådgivning om persondataret i Danske Medier

Rådgivning om persondataret i Danske Medier Rådgivning om persondataret i Danske Medier Anvendelse af personoplysninger i journalistisk og redaktionelt øjemed: Redaktionelle- og offentligt tilgængelige informationsdatabaser Behandling af personoplysninger

Læs mere

Jura og brug af testdata med personoplysninger

Jura og brug af testdata med personoplysninger 12. september 2016 Jura og brug af testdata med personoplysninger KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/10 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt Europaudvalget 2015-16 L 29 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Projektgruppen vedr. retsforbeholdet Dato: 28. oktober 2015 Kontor: Politikontoret

Læs mere

Persondataforordningen. Nye regler om persondata

Persondataforordningen. Nye regler om persondata Persondataforordningen Nye regler om persondata Nye regler om persondata Personoplysninger Personoplysninger er defineret som: Enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk

Læs mere

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? DeiC konferencen, 1. oktober 2014 Pia Ullum, Legal Director, CSC Danmark A/S

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? DeiC konferencen, 1. oktober 2014 Pia Ullum, Legal Director, CSC Danmark A/S Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? DeiC konferencen, 1. oktober 2014 Pia Ullum, Legal Director, CSC Danmark A/S Customer Managed Hvorfor vælger man som kunde Cloud? Customer Customer No cloud (On-Premise)

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Tilsynsstrategi Ny organisation af tilsynsarbejdet

Tilsynsstrategi Ny organisation af tilsynsarbejdet Tilsynsstrategi 2016 2018 Ny organisation af tilsynsarbejdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Udfordringer for databeskyttelsen og nyt retsgrundlag på vej... 3 3. Overordnet organisation af arbejdet

Læs mere

Bilag 11 - Databehandleraftale

Bilag 11 - Databehandleraftale Bilag 11 - Databehandleraftale [Vejledning til tilbudsgiver: Bilaget skal ikke udfyldes af tilbudsgiver. Bilaget er i sin helhed at betragte som et mindstekrav (MK), jf. udbudsbetingelsernes punkt 3.2.3.2

Læs mere

Gå-hjem-møde Persondataforordning

Gå-hjem-møde Persondataforordning Gå-hjem-møde Persondataforordning Lars Japp Haslund Advokat (CIPM/CIPP/E) Bech-Bruun Mette Haagensen Advokat, juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Tidsplan 15.00 Velkomst 15.10 Persondataforordningen

Læs mere

DISKRIMINATION SENESTE NYT

DISKRIMINATION SENESTE NYT INVITATION TIL MORGENMØDE DISKRIMINATION SENESTE NYT - HVORDAN NAVIGERER HR UDEN OM FALDGRUBERNE I LYSET AF DEN NYESTE PRAKSIS FRA EU-DOMSTOLEN OG DE DANSKE DOMSTOLE PÅ MORGENMØDET VIL VI BLANDT ANDET

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Stillingsbesættende virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig

Læs mere

ertifikat i ersondataret Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet

ertifikat i ersondataret Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet ertifikat i ersondataret Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet CERTIFICERET PROGRAM 2 CERTIFICERET PROGRAM Rust din organisation til de nye dataregler Nye EU-regler

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

KURSUSKATALOG 2017 RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK

KURSUSKATALOG 2017 RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK KURSUSKATALOG 2017 RIGSARKIVETS KURSER, KONFERENCE OG ARKIVNETVÆRK INDHOLD SIDE 4 ARKIVLOVEN OG DET DIGITALE ARKIV FOR STATSLIGE MYNDIGHEDER STATSLIGE MYNDIGHEDER Få styr på regler og praksis for digital

Læs mere

BPO og IT-outsourcing. Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg

BPO og IT-outsourcing. Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg BPO og IT-outsourcing Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg Hvad er outsourcing? Definition: Outsourcing er defineret som hel eller delvis udflytning af forretningsaktiviteter (kerne- eller

Læs mere

Muligheder og risici ved eprivacy

Muligheder og risici ved eprivacy Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0010 Bilag 1 Offentligt Jesper Lund IT-Politisk Forening Europaudvalget, 3. februar 2017 Muligheder og risici ved eprivacy Tak for invitationen til dette møde. Min baggrund

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0609 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0609 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0609 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 15. november 2010 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2010-7614-0030 Dok.: OTE40148 G R U N D - O G N Æ R H E D S N O T A T vedrørende

Læs mere

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Persondatareguleringen Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Hvorfor? I er så meget i et brændpunkt for persondataretten, at vi er nødt til at stige op i helikopteren. Hvad tænker EU? Hvad tænker

Læs mere

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup 14. maj 2012 Orientering om nye regler om private dataansvarliges anmeldelsespligt Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

Uddrag af persondataloven

Uddrag af persondataloven Uddrag af persondataloven Behandling af oplysninger 5. Oplysninger skal behandles i overensstemmelse med god databehandlingsskik. Stk. 2. Indsamling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og

Læs mere

SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD...

SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD... INVITATION TIL MORGENMØDE SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD - 10 TING, SOM HR BØR VIDE OM SKAT OG SOCIAL SIKRING NORRBOM VINDING INVITERER TIL MORGENMØDE TORSDAG DEN 26. MARTS 2015 KL. 9.00 11.30,

Læs mere

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Aarhus, den 3. november 2016 Agenda 2 1. Er det et lovkrav? 2. Er der behov for en whistleblowerordning for offentlige myndigheder? 3. Juridiske udfordringer

Læs mere

Indhold: 1 Multimediebeskatning. 2 Invitation til Plesner-seminar om multimediebeskatning - Lovændringer og praktiske konsekvenser af de nye regler

Indhold: 1 Multimediebeskatning. 2 Invitation til Plesner-seminar om multimediebeskatning - Lovændringer og praktiske konsekvenser af de nye regler Indhold: 1 Multimediebeskatning 2 Invitation til Plesner-seminar om multimediebeskatning - Lovændringer og praktiske konsekvenser af de nye regler 1 Multimediebeskatning Af advokat Niels Christian Ellegaard

Læs mere

IP Update. Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin. EU-Domstolen om begrebet "medicinsk udstyr"

IP Update. Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin. EU-Domstolen om begrebet medicinsk udstyr Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin... 2 EU-Domstolen om begrebet "medicinsk udstyr"... 2 Erstatningskrav fra parallelimportør afvist... 3 Nye ændringer af

Læs mere

(Fremtidens) Regulering af cloud computing

(Fremtidens) Regulering af cloud computing (Fremtidens) Regulering af cloud computing Dansk Automationsselskab 2012 Jacob Voetmann Kont. for it-arkitektur og standardisering Digitaliseringsstyrelsen javoe@digst.dk Digitaliseringsstyrelsen og cloud

Læs mere

Langtidssyg var ikke selv skyld i opsigelse

Langtidssyg var ikke selv skyld i opsigelse Langtidssyg var ikke selv skyld i opsigelse SYGDOM. En sygemeldt medarbejder blev opsagt, fordi virksomheden ikke kunne komme i kontakt med ham. Virksomheden mente, medarbejderen selv var skyld i opsigelsen

Læs mere

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren )

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren ) #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Rammeaftalebilag G til udbud på levering af Stomiprodukter Databehandleraftale mellem [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer]

Læs mere

Vejledning VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL. Februar 2015 (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015)

Vejledning VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL. Februar 2015 (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015) Vejledning Februar 2015 VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015) Side 2 af 12 Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... 2 INDLEDNING... 4 GENERELLE

Læs mere

UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR DPO-uddannelsen

UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR DPO-uddannelsen UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR 2017 DPO-uddannelsen Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) eller databeskyttelsesansvarlig. Med vores DPO-uddannelse bliver du klædt på til at implementere den nye persondataforordning

Læs mere

KL s holdning til Europa-Kommissionens generelle forordning om databeskyttelse

KL s holdning til Europa-Kommissionens generelle forordning om databeskyttelse Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0011 Bilag 5 Offentligt KL s holdning til Europa-Kommissionens generelle forordning om databeskyttelse Baggrund Europa-Kommissionen fremlagde den 25. januar 2012 forslag

Læs mere

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE B R A I N S B U S I N E S S / I C T N O R T H - K O N F E R E N C E D. 1 3. S E P T E M B E R 2 0 1 6 S Ø R E N S A N D F E L D J A K O B S E N P R O F E S S O R, P H.

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Høring over EU-Kommissionens forslag til nye EU-databeskyttelsesregler - Justitsministeriets

Høring over EU-Kommissionens forslag til nye EU-databeskyttelsesregler - Justitsministeriets Sendt via e-mail: jm@jm.dk Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K 27. juni 2012 S531 - D41229 Att.: fm. Christian Wiese Svanberg Høring over EU-Kommissionens forslag til nye EU-databeskyttelsesregler

Læs mere

Ansøgning om certificering som IT-advokat under Danske IT-advokater. Vejledning til ansøgningsskemaet

Ansøgning om certificering som IT-advokat under Danske IT-advokater. Vejledning til ansøgningsskemaet Ansøgning om certificering som IT-advokat under Danske IT-advokater Vejledning til ansøgningsskemaet Ad pkt. 2 Oplysninger om erfaring Det følger af vedtægterne for Danske IT-advokater, 2, at certificerede

Læs mere

Sharing without Caring, Kandidatafhandling 2016 v/ Marie Wiig Aunel & Morten Dahl Andreassen, CBS

Sharing without Caring, Kandidatafhandling 2016 v/ Marie Wiig Aunel & Morten Dahl Andreassen, CBS Marie Wiig Aunel, cand.merc.(it) IT-konsulent PricewaterhouseCoopers, Security & Technology Informationssikkerhed og implementering af GDPR Morten Dahl Andreasen, cand.merc.(it) Fuldmægtig Statens IT Implementering

Læs mere