råvarer halv råvarer, råvarer, halvfabrikata, helfabrikata hvad er det, og hvad er hvad det samlede måltid fabrikata økonomaforeningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "råvarer halv råvarer, råvarer, halvfabrikata, helfabrikata hvad er det, og hvad er hvad det samlede måltid fabrikata økonomaforeningen"

Transkript

1 atur råvarer halv halvfabrikata, helfabrikata råvarer, HEL råvarer, halvfabrikata, helfabrikata hvad er det, og hvad er hvad det samlede måltid fabrikata økonomaforeningen

2 udgivet af økonomaforeningen nørre voldgade københavn k tlf grafisk tilrettelægning torben wilhelmsen tryk: eks-skolens trykkeri juni 1995

3 Alle, der beskæftiger sig med levnedsmidler og kostforplejning, anvender dagligt begreberne råvare, halvfabrikata og helfabrikata. Der er dog ingen sikkerhed for, at man taler om det samme, når et eller flere af begreberne anvendes. Økonomaforeningen inviterede repræsentanter fra Levnedsmiddelindustrien, Levnedsmiddelstyrelsen og kostforplejningsområdet til en afklaringsdebat, med det formål at nå frem til definitioner af de tre begreber. Baggrunden for invitationen og arbejdet var ønsket om at komme frem til at tale samme sprog, således at professionelle debatter om kostforplejning ikke bliver afsporet af uenighed om indholdet i ord.

4 På grund af blandt andet den tekniske/ teknologiske udvikling, og den industrielle udvikling af nye produkter, ændres arbejdsopgaver og arbejdstilrettelæggelse i storkøkkener, og arbejdsdelingen mellem storkøkkener og industrien ændres. Tidligere indkøbte storkøkkener næsten udelukkende råvarer f.eks. halve grise, for derefter selv at forarbejde disse til halvfabrikata, helfabrikata og endelig til hele måltider. De seneste år er udviklingen gået frem mod, at industrien har overtaget en del af storkøkkenernes opgaver med at producere halvfabrikata og helfabrikata. Det betyder, at storkøkkener idag, udover råvarer, også indkøber halvfabrikata og helfabrikata. Halvfabrikata og helfabrikata som storkøkkenerne tidligere selv producerede.

5 Afgrænsningen præsenteres blandt andet gennem eksempler, som helt praktisk viser, hvordan opdelingen omsættes til praktisk virkelighed. Eksemplerne på råvarer, halvfabrikata og helfabrikata præsenteres undervejs, og samles til sidst i et skema. Der er lagt vægt på at nå frem til begrebsafgrænsninger, som er værdineutrale, således at definitionerne kan anvendes, uanset om forarbejdningsprocessen foregår i industrien, i offentlige eller private storkøkkener. Der er derfor ikke taget stilling til, hvem der skal, eller hvem der bedst varetager hvilke dele af forarbejdningsprocessen. Det er et helt andet spørgsmål, end det arbejdsgruppen er blevet bedt om at nå et resultat i forhold til. Gruppen har ikke beskæftiget sig med konserverings- eller andre former for holdbarhedsforlængende processer, såsom nedfrysning, vakuumpakning m.v. Der vil kunne findes enkelte eksempler, som det ikke vil være muligt at placere entydigt indenfor en enkelt af begrebsafgrænsningerne. Ifølge gruppens opfattelse ændrer dette ikke værdien af, at være nået frem til definitioner af begreberne.

6 Råvarer, halvfabrikata og helfabrikata dele af en proces Naturen bliver til produkter og råvarer. Råvarer forarbejdes, så bliver de til halvfabrikata. Halvfabrikata forarbejdes til helfabrikata, således at de kun skal f.eks. opvarmes, for at være en del af et måltid. Måltidet består af en række råvarer, der er forarbejdet til halvfabrikata og helfabrikata, som til slut sættes sammen til et måltid. Naturen er noget i sig selv. Natur er ikke råvarer Råvarer er alt, hvad der er råt, eller alt hvad der ikke er forarbejdet! Så enkelt er det ikke. For hvornår bliver en kalv eller et lam på marken til en råvare? Hvornår bliver laksen i elven til en råvare? Og hvornår bliver hveden på markerne til råvarer? Naturens mangfoldighed bliver først til råvarer, når mennesker finder ud af at bruge mangfoldigheden til noget, der kan spises. Når nogle gør naturens mangfoldighed til varer til produkter. Varer/produkter der kan sælges og forarbejdes. Derfor er f.eks. kalven, laksen og hveden ikke råvarer. Det er natur.

7 Råvarer Formålet med den samlede forarbejdningsproces er, at skabe måltider der spises af mennesker. Råvarer er udgangspunktet for en forarbejdningsproces. Råvarer er ikke, eller kun delvis forarbejdet. Et eksempel på råvarer der er delvis forarbejdet, er rå kartofler som er skrællet. Forarbejdede råvarer er halvfabrikata. Intet spiseligt kan skabes uden råvarer. Forudsætningen for råvarer er natur. gode råvarer kræver, at der stilles krav til den måde, naturen behandles på, og krav til de der arbejder med at omforme naturen til råvarer, der kan bruges til produktion af mad. Forudsætningen for gode råvarer er, at såvel de, der arbejder i naturen og med naturen, og de, der arbejder med at modtage og gøre naturen til produkter, ved, hvad de vil og kan forklare, hvad de gør. De, der skal aftage naturens produkter i form af råvarer, er afhængige af forarbejdet. Gode råvarer kræver godt forarbejde i naturen. Et eksempel på råvarer der er delvis forarbejdet, er rå kartofler som er skrællet.

8 Korn. Grønsager. Kvæg. Kvæg. Fjerkræ og grønsager. Ko. Gris. Fjerkræ. Fisk. atur Frugt. Jordbær. Praktiske eksempler på, hvad afgrænsningen betyder i dagligdagen. Skemaet viser afgrænsningen mellem natur, råvarer, halvfabrikata, helfabrikata og det samlede måltid.

9 Mel. Kartofler m. skræl. Kartofler u. skræl. Gulerødder m. skræl. Gulerødder u. skræl. Revne gulerødder. Okse/kalve-stege. Hakket oksekød. Hakket oksekød formet til bøf. Okse/kalvekød i tern. Ben. Høns og asparges. Mælk. Svinekam. Kotelet. Hakket svine kød. Kylling hel. Kylling halv. Kylling portionsstykker. Fersk eller frossen. Fersk renset sild. Fersk sildefilet. Æbler. Frosne æblebåde. råvarer Jordbær. Frosne jordbær. Hvad er råvarer? råvarer er produkter fra naturen, som af mennesker er blevet taget ud af deres naturlige elementer, og blevet omdannet til varer, som er til salg. Råvarer er varer der ikke er tilsat noget som helst. Alle, der arbejder med forarbejdning, beskæftiger sig med råvarer. Alle, der indkøber råvarer (fra grossister til madproducenter), bliver en del af processen, der fører frem til resultatet af forarbejdningen af råvarer: måltidet. råvarer er grundlaget for måltidet. Naturen er forudsætningen for eksistensen af råvarer. Naturen og dennes omdannelse til råvarer er en nødvendig forudsætning for enhver industriel, privat eller offentlig produktion af hele eller dele af samlede måltider til hverdag og fest til mange eller blot en enkelt.

10 Brødblandinger. Bake-off. Øllebrødspulver. Forkogte kartofler hele, skiver eller tern. Frosne pommes frites. Kartoffelmospulver. Frosne gulerødder i tern. Frosne gulerødder i skiver. Hakket kød blandet m. krydderier og formet til bøf. Benløse fugle. Bouillon. Aspargespulver/-pasta. Pasteuriseret mælk og surmælks produkter. Marineret svinekam. Paneret kotelet. Færdigrørt fars. Medisterpølse. Spr. kylling. Rå kyllingerulle. Panerede eller krydrede kyllingestykker m./u. fyld. halv Saltet sild. Panerede sildefiletter. Hvad er halvfabrikata? Halvfabrikata er lettere forarbejdede råvarer. Halvfabrikata indgår i forarbejdninsprocessen uanset hvor, og hvem der forarbejder råvarer. Halvfabrikata adskiller sig fra råvarer ved, at der er sket en forarbejdning, og hvor man ikke kan skille halvfabrikata ad igen til råvarer. Det betyder f.eks., at hakket kød, som er forarbejdet, men ikke tilsat noget, er en råvarer, mens hakket kød tilsat f.eks. kartofler eller krydderier er en halvfabrikata, fordi der er tilsat noget, og man kan ikke skille det ad igen. Halvfabrikata skal, i de fleste tilfælde tilberedes (bages, steges, koges), før det kan spises. Halvfabrikata adskiller sig fra helfabrikata ved, at der skal gøres noget mere ved det, før det kan spises. Det skal der ikke, når det er helfabrikata. Helfabrikata er færdige enkeltdele, der kan indgå i et måltid.

11 Rugbrød. Reven rugbrød. Kager. Bagte kartofler. Kartoffelkroketter. Gulerodsråkost m. dressing. Stegt bøf m./u. krydderier. Lasagne. Frossen suppe, klar eller legeret m. eller u. fyld. Aspargessauce/-stuvning. Yoghurt m. frugt. Ost. Stegt svinekam. Stegt kotelet. Stegte frikadeller. Stegt medisterpølse. Diverse pålægsvarer helt eller skiveskået. Kogt eller stegt kylling. Stegt kyllingerulle. Kogt kyllingekød i tern. Marinerede sild. Stegte sildefiletter. Æblegrød. HEL Jordbærgrød. Jordbærmarmelade. fabrikata Hvad er helfabrikata Helfabrikata er færdigtilberedte råvarer, der kun kræver enten opvarmning, eller kan spises direkte, som det er. Helfabrikata indgår som delkomponenter af et helt måltid. Helfabrikata kræver ingen tilsmagning eller tilsætning. Det, der adskiller helfabrikata fra måltidet, er, at helfabrikata ikke er et fuldstændigt måltid.

12 Smørrebrød. Kødret m. sauce og kartofler. Fyldte bagte kartofler med salat. Gulerodskrebinet. m. kartofler og råkost. n Lasagne m. salat og flutes. Suppe klar eller legeret m. fyld og brød. Høns i asparges i tarteletter. Budding m. kirsebærsauce. Flæskesteg m. kartofler, sauce og grønsager. Stegt kylling m. kartofler, sauce og agurkesalat. Rugbrød m. marineret sild og løg. Æblekage. Jordbærgrød m. fløde. Fra natur til måltid Eksemplerne i skemaet er tilfældigt udvalgt blandt de mange afprøvninger, arbejdsgruppen har gjort af opdelingen. Eksemplerne skal illustrere, hvordan afgrænsningen kan anvendes i praksis. Prøv selv med andre eksempler. Brug opdelingen i dagligdagen. Det går lettere at tale sammen, hvis man taler om det samme. det samlede måltid

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Vejledning til næringsdeklaration af opskrifter

Vejledning til næringsdeklaration af opskrifter Vejledning til næringsdeklaration af opskrifter 0 0 0 0 Vejledning til næringsdeklaration af opskrifter 0 0 0 0 Vejledning til næringsdeklaration af opskrifter Grafisk design og produktion: Christensen

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Januar 2009 ...2 1. Hvad handler vejledningen om?...3 2. Hvem retter vejledningen sig til?... 4 3. Baggrund og historik...4 4. Hvem har ansvaret?...4

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det

Det er svært at bestemme selv, når man aldrig har lært det Denne artikel er den første i en række om forskellige brugerorganisationers arbejde med brugerindflydelse. Artiklen er blevet til på baggrund af et interview med repræsentanter fra ULF. Artiklen handler

Læs mere

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Storkøkkencentret Afdeling for Ernæring Fødevaredirektoratet 1 Stegning af kød myter, fakta og nye metoder FødevareRapport 2002:01

Læs mere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere

Hvad har du i posen? Nøglehullet nemt at vælge sundere Et annoncetillæg fra Tabloid Nordic udarbejdet for Fødevarestyrelsen Mad Mad && Nøglehullet nemt at vælge sundere Sundhed Sundhed Hvad har du i posen? Det nye nøglehulsmærke gør det nemmere at finde de

Læs mere

Cøliaki og mad uden gluten

Cøliaki og mad uden gluten Cøliaki og mad uden gluten 2 HVAD ER CØLIAKI OG HVOR MANGE HAR SYGDOMMEN? 3 Hvor findes gluten? 8 Kostråd 11 ideer til dagens måltider 14 Hjemmebagt brød 16 I køkkenet og på indkøb 18 Varedeklarationer

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Mange gode råd Staten blander sig mere og mere i, hvad vi skal spise. Er det OK? Vi har spurgt en filosof. SIDE 4

Mange gode råd Staten blander sig mere og mere i, hvad vi skal spise. Er det OK? Vi har spurgt en filosof. SIDE 4 Nøglehullet breder sig Nøglehullsmærkede produkter solgte sidste år for mere end 4 milliarder kroner nu er der Nøglehuller på mere end 1045 produkter. SIDE 8 Nøglehullet hæver standarden Det er sundere

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget

Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Dit barn træner meget - hvilke krav stiller det til kosten? Vejledningspjece til forældre med børn, der træner meget Kære læser Som forældre til en ung sportsudøver, som træner meget (4-6 timer om ugen

Læs mere

HYGIEJNE OG MADLAVNING

HYGIEJNE OG MADLAVNING HYGIEJNE OG MADLAVNING 2 Hygiejne og madlavning 02 // Hygiejne og madlavning 02 // Varm op 03 // Køl af 05 // Spred ikke bakterier 06 // Spred ikke virus 06 // Opbevaring af fødevarer 06 // Holdbarhed

Læs mere

Skolemad et måltid i skolen

Skolemad et måltid i skolen Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen Undervisningsmateriale Skolemad et måltid i skolen Udviklet af: Hanne Hyldgaard Langager og Jette Ørntoft Uddannelsescenteret

Læs mere

Stegning af kød - hvor fedt er det?

Stegning af kød - hvor fedt er det? Stegning af kød - hvor fedt er det? Effekt af stegning i meget og lidt fedtstof, panering samt skylning af kød Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevaredirektoratet Afdeling for Ernæring

Læs mere

- praktisk viden til skibets egenkontrol

- praktisk viden til skibets egenkontrol Hygiejne i kabyssen - praktisk viden til skibets egenkontrol DEL 3 Til KABYS 1 1.0. Råvarer 6 2.0. Forurening af mad 10 3.0. Fødevarebåren sygdom og smittekilder 11 4.0. Mikroorganismer og fødevarer 12

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra?

Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? Tilsætningsstoffer hvad gør de godt for, og hvor kommer de fra? # 1 Nogle tilsætningsstoffer er nyttige, og andre kaldes af nogle for madsminke. Det er især farvestoffer og aromastoffer, der kommer i den

Læs mere

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6.

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6. LCHF for begyndere Vil du gerne spise rigtig mad og samtidig tabe dig i vægt og forbedre din sundhed uden at være sulten? Så er LCHF og denne side noget for dig. INDHOLD 1. Introduktion 2. Kostråd (på

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere