Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst"

Transkript

1 Badehoteller ved Hasmark Strand Hotel Kattegat, Strandkroen, Strandhotellet og Vennelyst Hotel Kattegat ved Hasmark Strand. Hotel Kattegat I 1915 besluttede frk. Johanne Karoline Nielsen at købe en strandgrund af gdr. Knud E. Knudsen i Hasmark - en aldeles bar grund på Hasmark Strand, hvor man hverken kunne dyrke korn eller kartofler! Hun gav så meget som 570 kr for strandgrunden - men hun havde også dristige planer - hun ville opføre et badehotel! Som tænkt, så gjort - badehotellet stod færdigt i Der blev straks lavet postkort med hotellet og den indbydende strand. Dette allerførste postkort fra Hasmark Strand ses herover. Frisk luft, højt til himlen og masser af strand at boltre sig på - badehotellet måtte blive en succes - og det blev det! Det var på det tidspunkt ganske fashionabelt at "ligge på landet" om sommeren. Det var højeste mode blandt mere velhavende borgere. Også borgerne i Odense havde mod på landliggerlivet, og de kom om sommeren og slog sig ned på det mondæne badehotel "Hotel Kattegat". 1930'erne Da hotelejeren, frk. Nielsen, døde, blev hotellet overtaget af Kristiane og Hans Peter Poulsen. Han var købmand i Odense og kunne ikke så godt være væk fra sin forretning, derfor blev det Kristiane, der drev sommerhotellet - hun var i øvrigt kusine til afdøde frk. Nielsen. Kristiane kendte ikke noget til hoteldrift, men skønt hun var omkring de 50, tog hun fat med frisk mod. Om aftenen kom ægtemanden og datteren, Ebba, ud til badehotellet, hvor det gik så godt, at Hans Peter Poulsen på et tidspunkt besluttede helt at hellige sig hotellet. Ebba, der som ung oplevede badehotellet i 30'erne, har givet et tidsbillede af livet på et badehotel dengang. Det var en epoke, som forsvandt sammen med 30'erne: Det var som nævnt ganske mondænt at opholde sig på et badehotel. Selvfølgelig var damerne klædt om i lange kjoler til aftensmiddagen, som altid bestod af tre retter mad. Første ret var altid suppe, derefter kom en stegeret og endelig var der dessert.

2 serveringsdamerne, opvaskerne, eleverne - og Kristiane styrede det hele. Der var stor have til badehotellet med havemøbler af den slags, som vi kender fra Skagen, dvs. hvidmalede træmøbler. Der var ofte servering i haveanlægget. De faste gæster kom mest fra Odense og København, men søndag eftermiddag var der også stor søgning af lokalbefolkningen, der kom og fik kaffe i haven. Der var liv omkring hotellet, som var hele Nordfyns yndede udflugtsmål. Der var gammeldags hygge omkring hotellet. Og det vigtigste af det hele - havbadet - var lige uden for døren. Der var små badehuse på stranden, hvor man klædte sig om. Jo, det foregik anstændigt. Gæster ved Hotel Kattegat Dagen igennem var gæsterne blevet godt beværtet. Der var morgenmad med friskbagte boller, marmelade, blødkogte æg mv. Til frokost det store kolde bord og en varm ret. Eftermiddagskaffe med friskbagt kringle og så endelig middagen med tre retter mad. For alt dette betalte man 5 (fem) kroner om dagen, deri var også indlogering på pæne værelser. - Det var dengang en pilsner kostede 50 øre! Der var en halv snes folk ansat til at tage sig af gæsternes ve og vel. Husjomfruen stod for indkøb og madlavning. Der var stuepigerne, År efter år kom odenseanerne tilbage til hotellet. Det var kendte odenseborgere, der opholdt sig her. Kone og børn var gerne på hotellet i længere perioder, manden, der som regel passede sin forretning i Odense, kom så gerne om aftenen. Så blev der glade dage. Gæsterne arrangerede karneval, nogle spillede måske til dans - det hele sobert og muntert. Egentlig var det jo et sommerhotel. Der var dog enkelte vintergæster. En læge havde udtalt, at havluften var god ved nerverne. Derfor havde badehotellet i vinterperioden også enkelte pensionærer. Kristiane og Hans Peter Poulsen afhændede deres badehotel i 40'erne, og da var en særlig epoke med en helt speciel livsstil omkring et badested afsluttet. Fortalt af Ebba Larsen, gift med Carl Christian Larsen, Tarup. Ebba Larsen født 1915 døde 2010.

3 2 postkort afsendt fra Hotel Kattegat i september Postkort i H. Ellegaard Frederiksens Samling.

4 På sommersøndage var der på Otterup Station stor trængsel af badegæster, der steg af toget for at gå til de ventende busser til Hasmark Strand. Nederst påstigning på bussen, der gik direkte fra Hotel Kattegat til Odense.

5 Hotelejer frk. Johanne Karoline Nielsen var født 26. marts 1878 som datter af købmand Peder Nielsen i Egense. Han blev syg og døde i 1898, 59 år gammel. Hans kone, Karen, drev købmandsbutikken videre. Det kan være hende, der på postkortet står i døren til butikken. At få føden som selverhvervende kvinde var således slet ikke fremmed for frk. Nielsen, som hotelejeren jo kaldtes, fint skulle være. Måske gav købmandsbutikken et afkast, der kunne hjælpe frk. Nielsen med købet af grund til hotellet og opførelse af samme? Eller måske var der midler fra hends farfar, mølleren på Hasmark Mølle? For en enlig dame som frk. Nielsen, var en sum på 570 kr., alene for grunden, et kæmpebeløb. 570 kr. i 1915 svarer i 2009 til ca kr. ifølge Danmark Statistiks prisberegner. Mange penge for en grund. Frk. Nielsen døde kun 49 år gammel i Den tidligere købmandsbutik i Egense på adressen Egensevej 74. Foto juli 2004 af Margit Egdal.

6 Den gamle Strandkro og Strandhotellet Hotel Kattegat blev ikke det eneste hotel på Hasmark Strand. Folk trivedes her, der var søgning, flere hoteller kom til. På billedet har vi Den gamle Strandkro. Den har århundredgamle rødder - dog først som stuehus til en gård i Bårdesø. Steffen Mair, der står som købmand, fabrikant og bedemand i Odense, flyttede bygningen herud i Tidligere lå den som nævnt i Bårdesø. Her har gårdene ligget ganske tæt - kun en hestevogn kunne lige passere mellem gårdene, fortæller Svend Søgaard, i hvis have den gl. gård lå. På den anden side ligger Bårdesø Teglværksgård - utroligt at der var plads til endnu en gård mellem de to! Steffen Mair var gift med Anna på Lindegård i Gundstrup, så han købte det nærliggende stuehus i Bårdesø, flyttede det ud til Hasmark Strand og havde her sin sommerbolig. Allerede i 1920 står Anna dog som eneejer af huset, Steffen Mair er død. Samme år købes det af Johannes Knudsen og formentlig også samme år opføres Hasmark Strandhotel, som ses tv. i Billedet. Strandhotellerne havde deres store tid i 30'erne. Længere henne på stranden lå Vennelyst, i Tørresø var der også badehotel - og der var fulde huse i 30'erne. Badehotellerne var til en begyndelse næsten alene på stranden. Sidst i 20'erne og især i 30'erne var der en voldsom byggeaktivitet på stranden, sommerhusene skød op. Og hvordan så en af de første husejere på det? Jo, Mine har skrevet dette kort (det er bagsiden af et billede af strandhotellet), og hun skriver, at der nu er bygget flere end 1000 huse fra familiehuset og over til Tørresø - de er bygget på Dræet og neden for, og der er ikke noget ved at komme der om sommeren mere, for der er så fyldt med folk, at man næsten ikke kan komme i vandet for alle de hersens KØVSTESFOLK! KØBSTADSFOLK altså! Badehotellerne og Vennelyst eksisterede i mange år, men den største glans omkring badehotellerne finder vi i 30'erne!

7 Atholdsfolkene skulle heller ikke mangle forplejning på Hasmark Strand. På Østre Strandvej nr. 293 ligger et ældre bindingsværkshus. Over døren hænger skiltet "Vennelyst". Der gemmer sig en hel historie bag dette skilt. Alma Jørgensen brugte kun huset som bolig. Da husmoder fru Margrethe Hansen overtog det, indrettede hun omkring 1930 sit afholdspensionat og restauration her. Det er måske hende selv, som herunder serverer for gæsterne? Mange glade strandgæster har færdedes her, da huset i 30'erne samtidig var både pensionat og restauration. - Men det var kun for afholdsfolk. Det afholdt dog ikke egnens beboere fra at tage cyklen herud; "Vennelyst" var ofte søndagens udflugtsmål og kaffested. "Vennelyst" blev opført her på stranden i sommeren 1920 af Alma Jørgensen. Tidligere havde det været stuehus til gården på Egensegårdsvej 11, men blev flyttet ud på stranden, da gården fik nyt stuehus. Om Alma Jørgensen kan i øvrigt fortælles, at hun var født 1863 i Svrige, og at hun boede sammen med sin søn, fisker Niels Edvard Jørgensen. Denne artikel er skrevet til bladet "Lokalhistorisk Arkiv for Otterup Kommune" nr. 36, der udkom august Her er dog indsat flere fotos. Opdatering og digitalisering ved Margit Egdal december Tilbage er kun at berette om Hotel Kattegats sørgelige skæbne: Efter i en lang årrække at være kendt som "Perlen", stranddiskotek for hele Nordfyn, lavede nogle unge mennesker i 2001 et bål, der desværre brændte det meste af Perlen af. Først i 2008 og efter mange tovtrækkerier med ejeren, blev brandtomten fjernet i 2008.

Vejrup Købmandsgård Af Alice Seeberg Nielsen

Vejrup Købmandsgård Af Alice Seeberg Nielsen Vejrup Købmandsgård Af Alice Seeberg Nielsen Efter at have været uddeler nogle år, henholdsvis i Grindsted og Vester Nebel brugs, v. Esbjerg, købte min svigerfar I.P.Nielsen og min svigermor Anna Bjerre,

Læs mere

Historien om et 1900-talshus fra Hjørring

Historien om et 1900-talshus fra Hjørring Historien om et 1900-talshus fra Hjørring af Lykke Olsen Fig. 1. Fotografi af den nordlige del af Bispensgade/Aalborgvej taget mellem 1913 og 1924. Indtil 1914 hed gaden Aalborgvej, men i 1914 blev den

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen

Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen Mogens Vestergaard Petersen og Eric Dræby startede i 1943 virksomheden PODIS Petersen og Dræby interessent

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG

GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG GRUNDEJERFORENINGEN BRAMSNÆSVIG 2004 2 Kære grundejer! Vi har fornøjelsen at levere jer Grundejerforeningen Bramsnæsvig s blad! Bladet er gratis og vil udkomme én gang årligt, til alle vest for Ejby Strandvej.

Læs mere

ISBN 978-87-998378-0-9

ISBN 978-87-998378-0-9 ISBN 978-87-998378-0-9 1 Min elskede farmor Emilie Johannes Hansen Johansens livlige datter Emilie fra Nyboder, blev min farmor. Jeg er meget stolt af, at være et af hendes 19 børnebørn. Min farmors liv

Læs mere

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn.

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Hvor mange søskende har du haft? Vi var ti drenge og seks piger. Hvad nummer

Læs mere

Tysklandsarbejder 1941-42

Tysklandsarbejder 1941-42 Gartner Povl Christiansen 1923-2006 Tysklandsarbejder 1941-42 Povl Christiansen er født 1923 i Gundstrup på Nordfyn. Hans far var smed Lars Peder Christiansen. Povl har skrevet sine erindringer om drengeår,

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

BILLEDER AF HOLMES HISTORIE: Kirken og skolen

BILLEDER AF HOLMES HISTORIE: Kirken og skolen Forord Holme ligger i et morænebakkelandskab, der er dannet i forbindelse med sidste istid. Fra Jelshøj og Holme Bjerge strømmede der på nordsiden vandløb i form af bække ned mod det, der engang skulle

Læs mere

Historier fra Risskov

Historier fra Risskov Historier fra Risskov Da Aarhus cyklede til dans på Risskov Badehotel Udsendt af Grundejerforeningen Vejlby Fed foråret 2015 Et hotel og en cykelbane adehotellet i Riis Skov. Det lyder af noget, men det

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Artikel fra Sognebladet for Asperup - Roerslev januar 2004: Brødrene Larsen, Baaring Mark

Artikel fra Sognebladet for Asperup - Roerslev januar 2004: Brødrene Larsen, Baaring Mark Artikel fra Sognebladet for Asperup - Roerslev januar 2004: Brødrene Larsen, Baaring Mark AF GRETHE MARCUSSEN Om ikke at gå over åen efter vand, og om hvordan man kan ende som millionær ved en i vor tid

Læs mere

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten BESÆTTELSEN ROLLER Værnemagten ANTON SCHMIDT Du er 27 år gammel, og det er dig, der bestemmer over den deling af soldater, som Værnemagten har sendt til Vimmerslev. Du er stolt af at være soldat i den

Læs mere

Spillemand fra Sydthy

Spillemand fra Sydthy Spillemand fra Sydthy Af Uggi Larsen, Bedsted Den 19-03-2001 modtog Anna Larsen, som er Viggo Pedersens datter, brev fra Dansk folkemindesamling. De ønskede tilladelse til, at benytte optagelser, som de

Læs mere

No. 50 December 2008. Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening

No. 50 December 2008. Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK. Østervrå Lokalhistoriske Forening No. 50 December 2008 Møllegaarden, Østervraa SPEJLET ET TILBAGEBLIK Østervrå Lokalhistoriske Forening Agnes Jensen, Gl. Høngård. I 1990 døde fru Agnes Jensen, Floravej 7, Østervrå, i en alder af 95. Hun

Læs mere

Lokalhistorisk Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag

Lokalhistorisk Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag Lokalhistorisk Arkiv Silkeborg Biblioteks Forlag 1 Indhold Forord Rundt om i de gamle sogne, sidder mange med en viden om før og lyst til at formidle den. Derfor udgiver Lokalhistorisk Arkiv og Silkeborg

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Mor og Far flytter på Østerlide Besøg af Mor på Kochsvej Mors og Fars Mærkedage Far dør i foråret 1978 Fars Beretning Gittes Far dør i efterået 1978 Mors alderdom og

Læs mere

7. klasse - Læseprøve 3

7. klasse - Læseprøve 3 Tekst 1 I opskriften Fiskelagkage skal du så hurtigt som muligt finde svar på nogle spørgsmål. Du skal altså kun læse, hvad der er nødvendigt for at svare på disse spørgsmål. Markér de rigtige svar. Sæt

Læs mere

75 års Jubilæumsskrift

75 års Jubilæumsskrift 75 års Jubilæumsskrift DUI 1929 2004 Indledning Dette jubilæumsskrift udgives i anledning af at DUI Hvidovre afdeling har bestået i 75 år. Formålet med skriftet er at give et lille tilbageblik på en svunden

Læs mere

Hammergården gennem 100 år

Hammergården gennem 100 år Hammergården gennem 100 år Af Jakob Lindberg Artikelserie om de mennesker, der levede og drev Hammergården gennem flere menneskealdre. Fortalt af Robert Jensen, som boede på Hammergården som barn og ung

Læs mere

Pelle Erobreren. Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet

Pelle Erobreren. Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet Pelle Erobreren Om børneliv på landet i slutningen af 1800-tallet Dette materiale er udarbejdet i forbindelse med Frilandsmuseets teateropsætning af Pelle Erobreren i 2013, men kan bruges til andre undervisningsfoløb.

Læs mere

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 2 Marts 2014 HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK Tekst: Kirsten Lund Philip Krawczyk siger straks ja, da jeg spørger, om

Læs mere

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Brdr. Møller. gennem 50 år

Brdr. Møller. gennem 50 år Brdr. Møller gennem 50 år 50 år er ingen alder Det hele startede i en kolonihave. Og det er med stolthed, at vi nu kan se 50 år tilbage i Brdr. Møllers historie. Rigtig mange projekter er blev løst af

Læs mere