D O M. afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1."

Transkript

1 D O M afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1. instanssag V.L. B og V.L. B Fagforeningen Danmark som mandatar for Refik Selaci og Burim Kajtazaj (advokat Jens Brøbeck Gregersen, Esbjerg) mod Dansk Industri som mandatar for DS Smith Packaging Denmark A/S (advokat Thomas Nielsen, København) Biintervenient: Landsorganisationen i Danmark (advokat Ane K. Lorentzen, København) Disse sager, der er anlagt den 16. august 2012 ved Retten i Kolding, er ved kendelse af 17. oktober 2012 henvist til behandling ved Vestre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Sagsøgerne, Refik Selaci og Burim Kajtazaj, var begge ansat hos sagsøgte, DS Smith Packaging Denmark A/S. De var begge sygemeldt i en periode i 2011 og 2012 og fik i perioden alene udbetalt sygedagpenge. Deres ansættelsesforhold var omfattet af den såkaldte Emballageoverenskomst. Spørgsmålet er i første række, om der i Emballageoverenskomsten i relation til udbetaling af sygeløn er hjemmel til at forskelsbehandle ansatte, som er medlemmer af de overenskomstbærende forbund, og ansatte der - som Refik Selaci og Burim Kajtazaj - er medlemmer af et andet forbund, således at medlemmer af de overenskomstbærende forbund har ret til sygeløn svarende til satsen for sygedagpenge med tillæg af supplerende sygehjælp, mens andre ansatte alene har krav på sygeløn svarende til satsen for sygedagpenge. I bekræftende fald er spørgsmålet herefter, om en sådan forskelsbehandling er i strid med foreningsfrihedsloven, således som den må fortolkes i lyset af Den Eu-

2 - 2 - ropæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11 om foreningsfrihed. Endelig er det spørgsmålet, om det har været berettiget at modregne for meget udbetalt sygeløn i senere lønudbetalinger. Påstande Fagforeningen Danmark har som mandatar for Refik Selaci nedlagt påstand om, at DS Smith Packaging Denmark A/S (herefter selskabet) skal betale kr. med procesrente fra den 16. august Fagforeningen Danmark har som mandatar for Burim Kajtazaj nedlagt påstand om, at selskabet skal betale kr. med procesrente fra den 16. august Dansk Industri har som mandatar for selskabet påstået frifindelse. Biintervenienten, Landsorganisationen i Danmark, har udtalt sig til støtte for Dansk Industri. Refik Selacis påstand er opgjort således: 1. Modregnet beløb ,78 kr. 2. Lavere sats, sygeløn, i stedet for fuld løn ,45 kr. 3. Feriepenge af ,90 kr. 4. Fritvalgsopsparing af 1 + 2, jf. overenskomsten 324,47 kr. 5. Pension af løn m.v ,21 kr. I alt ,81 kr. Burim Kajtazajs påstand er opgjort således: 1. Modregnet beløb ,13 kr. 2. Lavere sats, sygeløn, i stedet for fuld løn 6.402,48 kr. 3. Feriepenge af ,70 kr. 4. Fritvalgsopsparing af 1 + 2, jf. overenskomsten 236,06 kr. 5. Pension af løn m.v ,39 kr. I alt ,76 kr.

3 - 3 - Der er mellem parterne enighed om den talmæssige opgørelse af påstandsbeløbene. Sagsfremstilling Burim Kajtazaj blev efter ansættelsesaftale dateret den 17. december 2007 ansat som kartonnagearbejder hos Søren Berggreen & Co. med tiltræden den 2. oktober 2006, og Refik Selaci blev efter ansættelsesaftale dateret den 18. juni 2008 med tiltræden den 9. januar 2008 ansat som kartonnagearbejder hos samme arbejdsgiver. Der er enighed om, at begge ansættelsesforhold efterfølgende er overdraget til selskabet. Emballageoverenskomsten er indgået mellem DI Overenskomst I for Emballageindustrien og Plastindustrien i Danmark (herefter Dansk Industri) på den ene side og 3F Industri (Emballage) (herefter 3F) og HK/Privat (herefter HK) på den anden side. Emballageoverenskomsten har bl.a. følgende ordlyd: Så længe denne overenskomst står ved magt, må ingen af de undertegnede organisationer eller disses medlemmer, enten enkeltvis eller flere i forening, forsøge på ved noget som helst middel, åbent eller skjult, at modarbejde dens bestemmelser eller fremtvinge nogen forandring deri. Afsnit 1 Dækningsområde 1 DÆKNINGSOMRÅDE 1 Overenskomsten mellem DI Organisation I (i det følgende benævnt DIO I) for Emballageindustrien samt Plastindustrien i Danmark og 3f Industri (Emballage)/HK/Privat 2 Overenskomsten omfatter medarbejdere, som udfører arbejdsfunktioner, der indgår i emballage- og papirvareproduktionen i de af overenskomsten omfattede virksomheder 3 Hjælpearbejdere i bliktrykkerier omfattes ikke af overenskomsten. Der er enighed om, at Emballageoverenskomsten er en såkaldt områdeoverenskomst, der som hovedregel regulerer alt arbejde, som udføres under overenskomstens anvendelsesområde. Refik Selaci og Burim Kajtazaj var begge under deres ansættelse hos selskabet organiseret i fagforeningen Det Faglige Hus.

4 - 4 - Refik Selaci og Burim Kajtazaj var begge sygemeldt i en periode i slutningen af 2011 og begyndelsen af Selskabet udbetalte i første omgang fuld løn under sygdom til dem begge, men den 17. januar 2012 skrev selskabet bl.a. følgende til Refik Selaci og Burim Kajtazaj: Ang. ændring af sygeløn: Vi er blevet ringet op af den Sociale Fond, og er blevet oplyst om, at du ikke er medlem af fagforeningen 3F, derfor må jeg desværre meddele dig, at vi må regulerer din sygeløn ned, således at den fremover udgør 106,49 kr./pr. time. Desværre skal vi også regulerer din sygeløn med tilbagevirkende kraft, således at vi må trække differencen mellem dagpengesatsen (som sidste år udgjorde 103,51 kr./pr. time) og din timeløn tilbage Det fremgår videre af brevet til Refik Selaci, at differencen mellem dagpengesatsen og timelønnen for hans vedkommende udgjorde 41,54 kr. i timen, og at der skulle reguleres for 407 sygetimer i perioden fra uge Af brevet til Burim Kajtazaj fremgår, at differencen mellem dagpengesatsen og timelønnen for hans vedkommende udgjorde 46,24 kr. i timen, og at der skulle reguleres for 372,04 sygetimer i perioden fra uge Der er enighed om, at differencebeløbene efterfølgende er tilbagebetalt ved selskabets modregning i senere lønudbetalinger. Der er endvidere enighed om, at Refik Selaci og Burim Kajtazaj fremadrettet alene fik udbetalt sygeløn svarende til sygedagpengesatsen. Refik Selaci og Burim Kajtazajs ansættelsesaftaler indeholder ikke bestemmelser om aflønning i forbindelse med sygdom. Spørgsmålet er derimod reguleret i Emballageoverenskomsten, der i afsnit 10 og 11 indeholder en række bestemmelser vedrørende Emballageindustriens Sociale Fond og om retten til sygeløn og supplerende sygehjælp. Det hedder i Emballageoverenskomstens afsnit 10 og 11 bl.a.: Afsnit 10 Socialfond 38 EMBALLAGEINDUSTRIENS SOCIALE FOND Den 1. januar 2000 har overenskomstparterne etableret Emballageindustriens Sociale Fond i overensstemmelse med nedenstående fondsbestemmelser.

5 - 5 - Fondens formål 1 Fonden har til formål at yde refusion af udbetalt supplerende sygeløn til de af overenskomsten mellem DIO I og 3f Industri (Emballage)/HK/Privat omfattede virksomheder, der har udbetalt sygeløn efter overenskomstens regler om sygeløn Bidrag til fonden 8 Til finansiering af Emballageindustriens Sociale Fond vil der for arbejdsgivere, der er medlem af DIO I, blive opkrævet et bidrag til fonden pr. ansættelsesuge for samtlige medarbejdere med undtagelse af elever som er beskæftiget ved det af overenskomsten omfattede arbejde 39 SYGEHJÆLP 1 Retten til supplerende sygehjælp opnås efter 13 ugers aktivt medlemskab af 3f Industri (Emballage)/HK/Privat (MedieGrafisk). 2 Medarbejderen må overfor sin arbejdsgiver forevise gyldig dokumentation for sit aktive medlemskab af forbundet. Refusion af udbetalt supplerende sygehjælp 9 Den af virksomheden udbetalte supplerende sygehjælp refunderes af fonden. Dog refunderes der ikke for supplerende sygehjælp for de første 5 uger (35 kalenderdage) i hvert enkelt sygdomstilfælde. Afsnit 11 Sygeløn 40 SYGELØN 1 Idet Dagpengeloven og den sociale fonds bestemmelser i øvrigt er gældende, gælder nedenstående regler for sygeløn. 42 SYGELØNNENS STØRRELSE 1 Sygelønnen udgør sygemeldtes personlige løn på dagtur ved sygdommens indtræden. 46 UBERETTIGET MODTAGET SYGELØN 1 Har sygemeldte mod bedre vidende uberettiget modtaget sygeløn, skal det beløb, der med urette er modtaget, tilbagebetales Har virksomheden ikke mulighed for at foretage modregning, inddrives beløbet evt. med forbundets bistand. Medlemsskabsbetingelsen i Emballageoverenskomstens 39, stk. 1, stammer efter det oplyste oprindelig fra overenskomsten fra 1967 mellem Papirvareindustriens Arbejdsgiverforening og Dansk Bogbinder og Kartonnagearbejder Forbund, hvoraf fremgik et krav om mindst 3 måneders medlemskab af forbundet som betingelse for sygeunderstøttelse.

6 - 6 - Parterne har foretaget forskellige beregninger til belysning af, hvilken økonomisk betydning et medlemskab af de overenskomstbærende forbund har i relation til sygeløn. Efter beregningerne vil en medarbejder, der er medlem af fagforeningen Det Faglige Hus, få udbetalt 322,13 kr. mindre i sygeløn pr. dag end en medarbejder, der er medlem af 3F. Der er enighed om, at et medlemskab af 3F er dyrere end et medlemskab af fagforeningen Det Faglige Hus. Forklaringer Burim Kajtazaj har forklaret, at han kom til Danmark fra Kosovo i Han er ikke længere ansat i selskabet. I 2011 havde han en længere sygeperiode, hvor han fik udbetalt sin sædvanlige løn. Da han i begyndelsen af 2012 fik brev om, at han havde fået udbetalt for meget i sygeløn, og at han skulle betale det, han havde modtaget for meget, tilbage, kontaktede han sin fagforening. Det overraskede ham, at han skulle behandles anderledes end sine kolleger, der var medlemmer af 3F. Han overvejede at melde sig ind i 3F. Han ombestemte sig imidlertid efter, at han havde været i kontakt med Det Faglige Hus. Fra januar 2012 fik han alene udbetalt sygeløn svarende til sygedagpengesatsen, og selskabet modregnede det beløb, han havde fået udbetalt for meget i sygeløn i 2011, i senere lønudbetalinger. I en periode var den månedlige lønudbetaling så lille, at den ikke kunne dække hans udgifter. Selskabet foretog modregning uden aftale med ham. Han startede på arbejde igen efter at have været sygemeldt i godt 3 måneder. Han var ikke bekendt med, at han ikke havde ret til fuld løn under sygdom, og kendte ikke Emballageoverenskomstens bestemmelser. Refik Selaci har forklaret, at han på samme måde som Burim Kajtazaj ikke kunne forstå, at han var dårligere stillet end sine kolleger, der var medlemmer af 3F. Han overvejede at skifte fagforening. Han havde ikke kendskab til Emballageoverenskomstens bestemmelser om sygeløn og var ikke klar over, at han ikke havde ret til fuld løn under sygdom. Mogens Juul har forklaret, at han er økonomidirektør i selskabet. I 2009 blev han ansat som produktionsdirektør i selskabet, som har 8 fabrikker i Danmark med i alt omkring 700 ansatte, hvoraf ca. 450 er timelønnede, og de øvrige er funktionærer. Den koncern, som selskabet er en del af, har på verdensplan ca ansatte. Refik Selaci og Burim Kajtazaj var ansat på selskabets fabrik i Vejle. Selskabet interesse-

7 - 7 - rer sig ved ansættelser ikke for, hvilken fagforening medarbejderne er medlemmer af. Lønnen er den samme for alle ansatte uanset fagforeningstilknytning. Selskabet udbetalte sygeløn til Refik Selaci og Burim Kajtazaj, fordi selskabet ikke var opmærksom på, at de ikke var medlemmer af 3F. Det fandt selskabet ud af, da Emballageindustriens Sociale Fond afviste at yde refusion af supplerende sygehjælp. Hvis selskabet er bekendt med, at en ansat ikke er medlem af 3F, udbetales der ikke supplerende sygehjælp, idet Emballageoverenskomstens regler følges. Indtil den 1. januar 2013 blev lønforholdene for selskabets ansatte forhandlet kollektivt gennem tillidsrepræsentanterne, som repræsenterer alle medarbejdere uanset fagforeningstilknytning. Nu forhandles løn og andre arbejdsvilkår for selskabets ansatte individuelt, og en ansat, som ikke er medlem af 3F/HK, vil kunne aftale supplerende sygehjælp. Både før og efter den 1. januar 2013 har det teoretisk set været muligt for medarbejdere, som ikke er medlemmer af 3F, at forhandle sig til fuld løn under sygdom, men ingen tillidsrepræsentanter har stillet forslag om, at adgangen til supplerende sygehjælp skulle udvides til alle ansatte. Tillidsrepræsentanterne har generelt ikke stillet forslag om vilkår, der vil medføre særlige fordele for enkelte medarbejdere. Selskabet er som udgangspunkt åben over for alle forslag til lokalaftaler. Han er bekendt med, at der på selskabets fabrik i Grenå er indgået en lokalaftale om udvidet fratrædelsesgodtgørelse for alle medarbejdere. Der er endnu ikke indgået individuelle aftaler om særvilkår for enkelte medarbejdere. De aftaler, som indgås lokalt, supplerer Emballageoverenskomsten. Det forhold, at selskabet alene modtager refusion af supplerende sygehjælp for ansatte, der er medlemmer af 3F/HK, betyder, at det vil blive dyrere for selskabet at have ansatte, som ikke er medlemmer heraf, hvis sagerne får det udfald, at selskabet skal betale supplerende sygehjælp under sygdom til alle ansatte uanset fagforeningsmedlemskab. Han var ikke bekendt med, at 3F på en tavle i en af selskabets kantiner havde opslået en beregning af den økonomiske fordel i relation til sygeløn ved at være medlem af 3F, men han har ikke noget imod opslaget. Selskabet har pga. en fejl begået af en vikar udbetalt fuld løn til Burim Kajtazaj for ca. 180 sygetimer i 2012 efter henvendelsen fra Emballageindustriens Sociale Fond. Karsten Almosetoft har forklaret, at han er sekretariatsleder i Dansk Industri. Han har væ-

8 - 8 - ret ansvarlig for Emballageoverenskomsten siden Han har også før 1999 arbejdet med Emballageoverenskomsten og dens forløber. Emballageoverenskomsten blev først en selvstændig overenskomst i I 2000 var han med på sidelinien, da Emballageoverenskomsten blev forhandlet, og i 2004, 2007, 2010 og 2012 var han chefforhandler. Siden 1999 har han ført 44 faglige voldgifter vedrørende Emballageoverenskomsten. Han har siddet i bestyrelsen for Emballageindustriens Sociale Fond siden Det fremgår af Emballageoverenskomstens 39, stk. 1, at kun ansatte, som er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, har ret til supplerende sygehjælp. Efter Emballageoverenskomsten er sygelønnen den ansattes almindelige dagtursløn. Sygelønnen er summen af sygedagpengesatsen og den supplerende sygehjælp. Overenskomstparterne har altid været enige om, at alene ansatte, som er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, har ret til supplerende sygehjælp. Overenskomsten er gennem årene blevet administreret i overensstemmelse hermed. Virksomhederne kan ringe til Emballageindustriens Sociale Fond for at få oplyst, om en ansat er medlem af et af de overenskomstbærende forbund. Emballageindustriens Sociale Fond yder alene refusion af udbetalt supplerende sygehjælp til medlemmer af de overenskomstbærende forbund. Emballageindustriens Sociale Fond kan ikke blot beslutte tillige at yde refusion af supplerende sygehjælp til ansatte, som ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund. En sådan beslutning kræver en ændring af overenskomsten. Han går ud fra, at forskelsbehandlingen i overenskomsten i relation til sygeløn fra 3F/HK s side tjener til at tilbyde egne medlemmer gode vilkår i overenskomsterne. Virksomhederne betaler bidrag til Emballageindustriens Sociale Fond for alle medarbejdere uanset fagforeningstilknytning. Hvis fagforeningen Det Faglige Hus får medhold i sagen, kan virksomhederne fortsat ikke få refunderet udgifter til supplerende sygehjælp til ansatte, som ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund. Det vil herefter blive dyrere for virksomhederne at have medarbejdere ansat, som ikke er medlemmer af et af de overbærende forbund, i forhold til at have medarbejdere ansat, som er medlemmer af et af disse forbund. Dansk Industri har for nylig ført en voldgiftssag om bl.a. Emballageoverenskomstens uddannelsesfond. Alle medarbejdere har uanset fagforeningstilknytning ret til 14 dages ud-

9 - 9 - dannelse med fuld løn. Dansk Industri fik ved voldgiften ikke medhold i, at der skal udbetales lønrefusion fra Emballageindustriens Sociale Fond for ansatte, som ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, uanset at der også betales bidrag til fonden for disse medarbejdere. Inden voldgiftssagen blev anlagt, havde Dansk Industri forgæves forsøgt at få 3F til at acceptere, at der også skulle ske refusion fra fonden af løn udbetalt til medarbejdere, der ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund. Mindstelønssatsen i Emballageoverenskomsten 70 gælder for alle ansatte, uanset organisationsforhold. På virksomhederne finder der desuden individuelle eller kollektive lønforhandlinger sted. Han tror ikke, at der er medarbejdere i den grafiske branche, som alene får mindstelønnen. En medarbejder, som er organiseret i Det Faglige Hus, kan godt under lønforhandlinger med sin arbejdsgiver aftale fuld løn under sygdom. Tillidsrepræsentanten repræsenterer alle medarbejdere, men vil normalt være medlem af 3F, da tillidsrepræsentanten skal godkendes af dette forbund. De fleste kartonnagearbejdere er medlemmer af 3F eller HK. Nogle virksomheder har valgt at betale fuld løn under sygdom til alle medarbejdere uanset fagforeningstilknytning. Det gennemsnitlige sygefravær for alle kartonnagearbejdere var i ,06 %. Hvis en medarbejder ikke har ret mange sygedage, kan det være en økonomisk fordel at være medlem af fagforeningen Det Faglige Hus frem for at være medlem af 3F, idet besparelsen på fagforeningskontingentet overstiger den supplerende sygehjælp. Det er ikke usædvanligt, at overenskomster giver særlige vilkår til medarbejdere, som er medlemmer af de overenskomstbærende forbund. Lederaftalen indeholder flere bestemmelser herom. Industriens Funktionæroverenskomst, der danner baggrund for øvrige overenskomster på det private arbejdsmarked, er et andet eksempel. Dansk Industri har mange forhandlingsmodparter. Efter Emballageoverenskomsten kan Dansk Industri ikke indgå overenskomst med Det Faglige Hus på emballageområdet. Henvisningen i Emballageoverenskomstens 40 til dagpengeloven medfører, at en medarbejder alene har krav på sygedagpenge, hvis reglerne i dagpengeloven er opfyldt. Peter Andersen har forklaret, at han har været forhandlingssekretær i 3F siden Fra var han forretningsfører i SID. Han har siden 1986 arbejdet med Eemballageoverenskomsten på forbundssiden. Han sidder i bestyrelsen for Emballageindustriens Socia-

10 le Fond og har de fleste mæglingsmøder på Emballageoverenskomstens område. Hovedreglen er, at Emballageoverenskomsten stiller alle medarbejdere ens uanset fagforeningstilknytning. En lokalaftale stiller også typisk medarbejdere på et område ens. Emballageoverenskomstens 39 giver medlemmer af 3F ret til fuld sygeløn, mens andre medarbejdere alene har ret til sygedagpenge. Overenskomstparterne er enige om, at alene medarbejdere, der er medlemmer af 3F, har ret til supplerende sygehjælp, og overenskomsten administreres også i overensstemmelse hermed. Det samme gælder bestemmelsen om, at Emballageindustriens Sociale Fond alene yder refusion for supplerende sygehjælp udbetalt til medlemmer af 3F/HK Målet med overenskomstforhandlingerne er at opnå så gode vilkår som muligt for egne medlemmer. En overenskomst kan derfor indeholde særvilkår for medarbejdere, som er medlemmer af de overenskomstbærende forbund, og som via deres kontigent betaler for overenskomstforhandlingerne. Også andre overenskomster på det danske arbejdsmarked giver særrettigheder til de overenskomstbærende forbunds medlemmer, herunder ret til fuld løn under sygdom. Emballageoverenskomsten giver medlemmer af de overenskomstbærende forbund ret til fuld løn under sygdom i en usædvanlig lang periode. Procedure Fagforeningen Danmark har til støtte for Refik Selaci og Burim Kajtazajs påstande overordnet gjort gældende, at de objektivt set har været udsat for forskelsbehandling begrundet i fagforeningsforhold, idet selskabet i forbindelse med, at selskabet krævede tilbagebetaling af allerede udbetalt sygeløn og fremadrettet nedsatte sygelønnen, direkte henviste til deres manglende medlemskab af 3F. Fagforeningen Danmark har henvist til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom af 11. januar 2006 (Sørensen og Rasmussen mod Danmark), hvori det blev fastslået, at eksklusivbestemmelser er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11, og at den danske stat har pligt til at beskytte den negative foreningsfrihed. Dommen førte til, at foreningsfrihedsloven blev ændret, således at det af lovens 4c, stk.

11 - 11-1, nu fremgår, at bestemmelser i kollektive overenskomster, der forpligter en arbejdsgiver til udelukkende eller fortrinsvis at beskæftige lønmodtagere, der er medlemmer af en bestemt faglig organisation, er ugyldige. Bestemmelsen i foreningsfrihedslovens 4c må på baggrund af Menneskerettighedskonventionens artikel 11 og Menneskerettighedsdomstolens praksis forstås således, at den tillige forbyder bestemmelser i en overenskomst, der de facto har karakter af en eksklusivbestemmelse, således at forstå at den reelt binder en lønmodtager til at være medlem af den overenskomstbærende fagforening. Det bestrides ikke, at overenskomstparterne i et vist omfang kan indgå aftaler om særvilkår under ansættelsen for de overenskomstbærende organisationers medlemmer, men lovgivningen og herunder foreningsfrihedsloven sætter en grænse for, hvor lukrative sådanne særvilkår må være. Når særvilkårene er egnede til at påvirke valget af fagforening, er der tale om ulovlige eksklusivbestemmelser. Emballageoverenskomstens bestemmelser om sygeløn og Emballageindustriens Sociale Fond er, således som bestemmelserne praktiseres af selskabet og overenskomstparterne, for ethvert ansættelsesforhold så væsentlige forhold, at de er egnede til indirekte at tvinge lønmodtagerne til at være medlem af den overenskomstbærende organisation. Bestemmelserne har dermed karakter af lovstridige og ugyldige eksklusivbestemmelser. Det bør herved indgå med stor vægt, at Emballageoverenskomsten er en områdeoverenskomst, som dækker alle medarbejdere uanset fagforeningstilknytning. Det er ikke en mulighed, at der kan indgås paralleloverenskomst eller individuelle aftaler, der sikrer andre end de overenskomstbærende organisationers medlemmer i relation til sygeløn. Forskelsbehandlingen i Emballageoverenskomsten i relation til sygeløn er ikke sagligt begrundet, henset til at virksomhederne skal indbetale bidrag til Emballageindustriens Sociale Fond for alle medarbejdere uanset fagforeningstilknytning. Den forskelsbehandling, som finder sted, kan alene opretholdes som følge af overenskomstparternes monopol på at overenskomstdække emballageområdet. Monopolet misbruges til at sikre de overenskomstbærende organisationers medlemmer særlige fordele, hvilket er en skævvridning af ansættelsesområdet og ude af trit med de principper om ret til foreningsfrihed, som navnlig Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fastslået. De økonomiske beregninger i sagen viser, at der set over et længere forløb kan være meget stor forskel på, hvad medarbejdere, der er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, og andre medarbejdere får udbetalt i sygeløn. I den forbindelse må der også henses til de andre bestemmelser i emballageoverenskomsten, der tilsyneladende hjemler en forskelsbehandling, navnlig barselsreglerne. Udgiften til fagforeningskontigent er ikke relevant i forbindelse med beregningerne. Både Refik Selaci og Burim Kajtazaj har overvejet at skifte fagforening af økonomiske årsager.

12 Fagforeningen Danmark har endvidere gjort gældende, at selskabets forskelsbehandling af medarbejderne i relation til udbetaling af sygeløn ikke har den fornødne hjemmel i emballageoverenskomstens afsnit 11 om sygeløn og afsnit 10 om social fond. Fagforeningen Danmark har til støtte herfor anført, at forskelsbehandlingen for at have virkning over for medarbejderne må kræve udtrykkelig hjemmel, især fordi Emballageoverenskomsten er en områdeoverenskomst, der som udgangspunkt gælder alle medarbejdere inden for overenskomstens område uanset fagforeningstilknytning. Overenskomstens afsnit 11, der regulerer størrelsen af den sygeløn, der skal udbetales, indeholder ingen bestemmelser om, at lønmodtagere er stillet forskelligt alt efter, om de er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund eller ej. Refik Selaci og Burim Kajtazai har derfor ikke af overenskomstens ordlyd kunnet udlede, at de ikke havde krav på supplerende sygehjælp. En kutyme eller praksis kan ikke udgøre det fornødne hjemmelsgrundlag, uanset hvor længe denne kutyme eller praksis måtte være fulgt. Et så væsentligt indgreb som en reduktion af lønnen må kræve fuldstændig klar hjemmel i selve aftaleteksten, således at lønreduktionen er kendt og påregnelig for lønmodtagerne. Det bestrides i øvrigt, at der foreligger kutyme eller praksis for forskelsbehandlingen. Selskabet har da også udbetalt supplerende sygehjælp til Burim Kajtazaj efter, at denne sag er opstået. Vedrørende spørgsmålet om tilbagebetaling har Fagforeningen Danmark gjort gældende, at selskabet under alle omstændigheder har været uberettiget til at modregne den supplerende sygehjælp, som rent faktisk er udbetalt til Refik Selaci og Burim Kajtazaj i 2011, i senere lønudbetalinger. Selv om det er udgangspunktet, at den, som har betalt for meget, har krav på at få det for meget udbetalte tilbage, gælder dette dog ikke, hvis et tilbagebetalingskrav ville være urimeligt eller særlig byrdefuldt. Efter Emballageoverenskomstens 46 er lønmodtagerens viden afgørende for muligheden for tilbagesøgning. Refik Selaci og Burim Kajtazaj har modtaget sygelønnen i god tro, og det ville således være urimelig byrdefuldt at pålægge dem at tilbagebetale beløbet. Selskabet har til støtte for sin påstand for det første gjort gældende, at det forhold, at supplerende sygehjælp forbeholdes medlemmer af de overenskomstbærende forbund, ikke er i strid med foreningsfrihedsloven. Selskabet har til støtte herfor anført, at der lovligt på arbejdsmarkedet kan indgås overens-

13 komster, der rummer særlige fordele for medlemmer af de overenskomstbærende forbund. Foreningsfrihedsloven regulerer efter sin ordlyd og sit formål ikke pligt- og rettighedsforhold under selve ansættelsen, hvilket fremgår helt klart af forarbejderne til lovændringen i 2006, som blev gennemført netop for at opfylde Menneskerettighedsdomstolens dom af 11. januar 2006, som ikke omfatter forskelsbehandling pga. foreningsforhold under ansættelsen. Foreningsfrihedslovens regulering er begrænset til et forbud mod, at der lægges vægt på foreningsforhold ved ansættelse og afskedigelse af medarbejdere. Det har ikke været lovgivers intention, at der skal være en grænse for omfanget af særvilkår under ansættelsen. Ved Faglig Voldgift af 27. november 2012 mellem Dansk Industri og 3F/HK vedrørende Emballageoverenskomsten blev det fastslået, at foreningsfrihedsloven ikke er til hinder for, at medlemmer og ikke-medlemmer af en organisation behandles forskelligt under ansættelsen. Det blev endvidere slået fast, at det danske overenskomstsystem ofte vil indebære en sådan forskelsbehandling, idet medlemskab af den overenskomstbærende organisation vil kunne have væsentlig indflydelse på de rettigheder og forpligtelser, som følger af et ansættelsesforhold. Hvis Refik Selaci og Burim Kajtazaj får medhold i denne sag, vil det betyde, at virksomhederne skal betale supplerende sygehjælp til alle medarbejdere uden at kunne få refusion fra Emballageindustriens Sociale Fond for udgifter til medarbejdere, der ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund. Konsekvensen heraf vil være, at det bliver væsentligt dyrere for virksomhederne at have medarbejdere ansat, som ikke er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, og det vil netop være i strid med foreningsfrihedsloven. Dansk Industri har endvidere gjort gældende, at de omhandlede overenskomstbestemmelser ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11, idet de ikke på nogen måde kan anses for at udgøre en eksklusivaftale. Til støtte herfor har Dansk Industri anført, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol generelt overlader medlemsstaterne en vid skønsmargin i spørgsmål om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet. Det fremgår af betænkning nr fra 1991 om inkorporering af EMK i dansk ret, at domstolene må udvise tilbageholdenhed med at anlægge en selvstændig fortolkning af konventionen, i hvert fald hvor det som her vil kunne få meget vidtrækkende konsekvenser. Refik Selaci og Burim Kajtazaj er ikke underlagt noget økonomisk pres ved ikke at modtage supplerende sygehjælp. Ved at undlade medlemskab af de overenskomstbærende forbund opnår de tværtimod en økonomisk besparelse set i forhold til den manglende udbetaling af en gennemsnitlig årlig supplerende sygehjælp. Spørgsmålet om ydelser

14 under f.eks. barsel har ikke relevans for det rejste krav om sygeløn og bør derfor ikke indgå ved bedømmelsen af sagen. Refik Selaci og Burim Kajtazaj har ikke været forhindrede i som led i en almindelig lønforhandling at fremsætte krav om løn under sygdom. Fagforeningen Det Faglige Hus har endvidere mulighed for konflikte sig til en overenskomst på emballageområdet. Dansk Industri har dernæst gjort gældende, at der foreligger en udtrykkelig hjemmel i emballageoverenskomstens 40, stk. 1, og 39, stk. 1, for selskabet til ikke at betale Refik Selaci og Burim Kajtazaj supplerende sygehjælp. Betingelsen om medlemskab af et af de overenskomstbærende forbund for ret til supplerende sygehjælp har været en udtrykkelig del af overenskomsten i mange år, og hjemlen følger derfor under alle omstændigheder af overenskomstparternes praksis, som er bindende for alle medarbejdere. Refik Selaci og Burim Kajtazaj er i kraft af at være omfattet af Emballageoverenskomsten bundet af overenskomstens regulering, hvad enten dette sker gennem positive bestemmelser i overenskomsten eller gennem den praksis, som overenskomstens parter har udøvet i tilknytning hertil. Vedrørende spørgsmålet om tilbagebetaling har Dansk Industri gjort gældende, at Refik Selaci og Burim Kajtazaj modtog supplerende sygehjælp uden at have ret til det. Selskabets modregning i senere lønudbetalinger var derfor fuldt ud berettiget. Alle betingelser for modregning er opfyldt, og Emballageoverenskomstens 46 indeholder udtrykkelig hjemmel til tilbagesøgning ved modregning. Refik Selaci og Burim Kajtazaj modtog den supplerende sygehjælp i ond tro, idet de vidste eller burde vide, at de efter Emballageoverenskomsten ikke var berettigede til supplerende sygehjælp. Landsrettens begrundelse og resultat Det er ubestridt, at Emballageoverenskomsten, der er en områdeoverenskomst, var gældende for Refik Selaci og Burim Kajtazajs ansættelsesforhold, selvom de ikke var medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund. Selskabets forpligtelser efter Emballageoverenskomsten var således, med mindre andet var bestemt i overenskomsten, de samme i forhold til alle medarbejdere dækket af overenskomsten uanset medlemskab af et af de overenskomstbærende forbund. Efter ordlyden af Emballageoverenskomstens 39, stk. 1, har kun ansatte med mindst 3

15 måneders aktivt medlemskab af 3F eller HK/Privat ret til supplerende sygehjælp. Efter sammenhængen mellem denne bestemmelse og 40, stk. 1, hvorefter dagpengeloven og den sociale fonds bestemmelser sammen med overenskomstens regler er gældende for sygeløn, har selskabet haft hjemmel til alene at udbetale sygedagpenge og ikke sygeløn til Refik Salaci og Burim Kajtazaj. Karsten Almosetoft og Peter Andersen, der begge har arbejdet med Emballageoverenskomsten i mange år, har forklaret, at en sådan ordlydsfortolkning også svarer til overenskomstparternes forståelse og administration af overenskomsten, hvilket landsretten lægger til grund. Herefter, og da det er ubestridt, at Refik Selaci og Burim Kajtazaj har fået udbetalt sygedagpenge, har de ikke efter Emballageoverenskomsten krav på yderligere sygeløn. Spørgsmålet er herefter, om den forskelsbehandling, som Emballageoverenskomsten hjemler, er i strid med foreningsfrihedsloven, herunder således som den må fortolkes på baggrund af den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11. Foreningsfrihedsloven blev vedtaget i 1982 bl.a. på baggrund af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom af 13. august 1981 i sag nr. 44, Young, James og Webster (British Rail). Ved denne dom blev det fastslået, at artikel 11 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention også i visse situationer beskytter den negative foreningsfrihed. Foreningsfrihedsloven er senest blevet ændret i 2006 på baggrund Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom af 11. januar 2006 i sag nr /99 og 52620/99 (Sørensen og Rasmussen mod Danmark), som fastslog, at Danmark ved at tillade eksklusivaftaler havde svigtet forpligtelsen i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11 til at beskytte klagernes negative fagforeningfrihed. I beskæftigelsesministerens forslag til ændringer i foreningsfrihedsloven, fremsat den 2. februar 2006, blev nugældende 4b og 4c indsat. Det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, at den foreslåede udvidelse af den negative foreningsfrihed havde til formål at bringe foreningsfrihedsloven i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11, således som den er fortolket ved Menneskerettighedsdomstolens afgørelse af 11. januar Det fremgår videre, at lovforslaget skulle sikre lønmodtagere beskyttelse af deres fagforeningsfrihed i forbindelse med ansættelse og afskedigelse. Under den efterfølgende høringsproces tilkendegav Kristelig Fagbevægelse, at man fandt,

16 at lovforslaget ikke sikrede den fulde foreningsfrihed på arbejdsmarkedet, og at der også var behov for et forbud mod diskrimination på grund af foreningsforhold under ansættelsen. Af høringsnotat af 21. februar 2006 fra Beskæftigelsesministeriet fremgår bl.a: Gennemførelse af et generelt diskriminationsforbud i forbindelse med foreningsforhold vil være at gå længere end dommen fra Menneskerettighedsdomstolen tilsiger. Et absolut forbud mod at lægge vægt på foreningsforhold under ansættelsen vil kunne gøre det vanskeligt for organisationerne og arbejdsgiverne at agere i forhold til de indgåede overenskomster Af beskæftigelsesministerens besvarelse fra marts 2006 af spørgsmål fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg fremgår bl.a.: Jeg er ikke enig med Kristelig Fagbevægelse i de foreslåede ændringer. Lovforslaget har alene til formål at opfylde dommen fra Menneskerettighedsdomstolen hverken mere eller mindre. Dommen vedrører beskyttelse af foreningsfriheden i forbindelse med ansættelse og afskedigelse, og derfor går lovforslaget ikke videre end det. Indførelse af et generelt diskriminationsforbud i forbindelse med foreningsforhold ville være at gå længere end dommen fra Menneskerettighedsdomstolen tilsiger Foreningsfrihedsloven tager efter sin ordlyd og udtrykkeligt efter forarbejderne alene sigte på at beskytte faforeningsfriheden i forbindelse med ansættelse og afskedigelse. Foreningsfrihedsloven indeholder derimod ikke et forbud imod forskelsbehandling under ansættelsen. Der er ikke holdepunkter for at antage, at foreningsfrihedsloven ikke efter ændringen i 2006 er i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11. Selvom Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11 beskytter den negative foreningsfrihed, er der således ikke grundlag for at antage, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er til hinder for, at manglende medlemskab af en bestemt forening kan have negative konsekvenser under ansættelsesforholdet, således som det er tilfældet i denne sag. Det er herefter ikke i strid med foreningsfrihedsloven, at Emballageoverenskomsten i et

17 vist omfang hjemler en forskelsbehandling under ansættelsesforholdet mellem ansatte, der er medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund, og ansatte der - som Refik Selaci og Burim Kajtazaj - er medlemmer af et andet forbund. Landsretten finder endvidere, at den forskelsbehandling, som Emballageoverenskomstens afsnit 10 og 11 har medført i de konkrete sager, ikke er et udtryk for, at Refik Selaci og Burim Kajtazaj er blevet ramt af en de facto eksklusivbestemmelse i strid med foreningsfrihedsloven, således som denne må fortolkes i lyset af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 11. Vedrørende spørgsmålet om tilbagebetaling er der enighed om, at Refik Selaci og Burim Kajtazaj i 2011 fik udbetalt henholdsvis ,78 kr. og ,13 kr. i supplerende sygehjælp, som efterfølgende er tilbagebetalt ved selskabets modregning i senere lønudbetalinger. Refik Selaci og Burim Kajtazaj var efter det anførte ikke berettigede til supplerende sygehjælp, og selskabet kunne derfor efter reglerne om condictio indebiti som udgangspunkt kræve det for meget udbetalte tilbage, med mindre tilbagebetalingskravet konkret ville være urimeligt. Det følger endvidere af Emballageoverenskomstens 46, at et beløb, der er modtaget med urette, skal tilbagebetales, hvis det er modtaget mod bedre vidende. Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at selskabet, der er en stor industrivirksomhed, har udbetalt supplerende sygehjælp til Refik Selaci og Burim Kajtazajs uden forinden at undersøge, om de var medlemmer af et af de overenskomstbærende forbund og dermed berettiget til supplerende sygehjælp. Efter bevisførelsen, herunder Refik Selaci og Burim Kajtazajs forklaringer, kan det ikke lægges til grund, at de vidste eller burde vide, at de ikke havde krav på supplerende sygehjælp. Under disse omstændigheder finder landsretten, at selskabet ikke har været berettiget til at kræve den for meget udbetalte sygehjælp tilbage. Det var derfor uberettiget, at selskabet foretog modregning i Refik Selaci og Burim Kajtazajs efterfølgende krav på løn. Refik Selacis påstand tages derfor til følge med ,78 kr., og Burim Kajtazajs påstand tages til følge med ,13 kr. Fagforeningen Danmark skal som mandatar for Refik Selaci og Burim Kajtazaj betale sagsomkostninger til DS Smith Packaging Denmark A/S med kr. til dækning af

18 udgiften til advokatbistand. Beløbet er uden moms, da DS Smith Packaging Denmark A/S er momsregistreret. Ved fastsættelsen af omkostningsbeløbet er der lagt vægt på sagens udfald, værdi, forløb og omfang. Der er særligt lagt vægt på, at Fagforeningen Danmark som mandatar for Refik Selaci og Burim Kajtazaj ikke har fået medhold i den principielle del af sagen. Der findes ikke grundlag for at tillægge biintervenienten sagsomkostninger. T h i k e n d e s f o r r e t: Sagsøgte, DS Smith Packaging Denmark A/S, skal til sagsøgeren, Refik Selaci, betale ,78 kr. og til sagsøgeren, Burim Kajtazaj, betale ,13 kr. med procesrente fra den 16. august Fagforeningen Danmark skal som mandatar for Refik Selaci og Burim Kajtazaj betale sagsomkostninger til Dansk Industri som mandatar for DS Smith Packaging Denmark A/S med kr. Det idømte skal betales inden 14 dage. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Henrik Twilhøj Elisabeth Mejnertz Trine Riise (kst.) Udskriften udstedes uden betaling. Udskriftens rigtighed bekræftes. Vestre Landsret, Viborg den 14. marts 2014 Michelle Brøns retssekretær

D O M. afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1. D O M afsagt den 14. marts 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Elisabeth Mejnertz og Trine Riise (kst.)) i 1. instanssag V.L. B-2589-12 og V.L. B-2590-12 Fagforeningen Danmark

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. juni 2015 Sag 69/2014 (1. afdeling) Fagforeningen Danmark som mandatar for A og B (advokat Mikael Marstal) mod DI som mandatar for DS Smith Packaging Denmark A/S (advokat

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret FORSKELLIGE PRISER PÅ HERREKLIP OG DAMEKLIP ER IKKE I STRID MED LIGESTILLINGSLOVEN Kontakt Marianne Granhøj Partner Direkte: +4538774680 Mobil: +4524274820 MRG@kromannreumert.com

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.

D O M. afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst. D O M afsagt den 24. februar 2016 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Torben Geneser og Henrik Præstgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1033 15 A (advokat Leo Jantzen, Åbyhøj) mod C (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.

D O M. afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst. D O M afsagt den 10. april 2015 af Vestre Landsrets 16. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Stig Glent-Madsen og Eva Skov (kst.)) i ankesag V.L. B 0664 14 Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael Kjær

Læs mere

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene.

K E N D E L S E. Deklarationen havde bl.a. til formål at begrænse byggehøjde og taghældning på fremtidige bygningerne på grundene. København, den 7. januar 2015 Sagsnr. 2014-523 /2KR/HCH 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X på vegne af klager klaget over indklagede, [bynavn]. Sagens tema: X har på vegne

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. juni 2013 i sag nr. mod Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Indledning Sagen drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, krav på tabt

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)).

D O M. Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). D O M Afsagt den 26. september 2014 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Tuk Bagger, Karen Hald og Ina Darby Iwersen (kst.)). 7. afd. nr. B-3286-13: Dansk Metalarbejderforbund s.m.f. A (advokat

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder

Sfl 27, stk. 1, nr. 8, særlige omstændigheder Indsat ved lov nr. 427 af 6. juni 2005. Det fremgår af de specielle bemærkninger til bestemmelsen i lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005, at bestemmelsen er en videreførelse af skattestyrelseslovens

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Udskrift af Den Kommunale Tjenestemandsrets dom af 25. januar 2007 i sag nr. K2004.009: Kommunernes Landsforening mod Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Dommere: Helle Krogh Basse, Michael Berner,

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 11. september 2015. København, den 26. februar 2016 Sagsnr. 2015 3393/CBW 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Gorm Beck, Roskilde. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2011.0147: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I (DI) for Torkilstrup Bus A/S (advokat Jesper Hollegaard) Sagen

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Skrivelse om ny bekendtgørelse om kommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant-

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING

HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING 14. MAJ 2012 HØJESTERETSDOM OM TILBAGEBETALING AF UBERETTI- GET ERSTATNING Højesteret har i en ny dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt havde fået udbetalt erstatning fra arbejdsskadeforsikringen

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

Løntilskud Privat virksomhed

Løntilskud Privat virksomhed Løntilskud Privat virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du som tillidsrepræsentant skal være opmærksom på, og hvor du kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 21. september 2011. København, den 10. april 2013 Sagsnr. 2011-3815/6KR/TRA/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Selskab ApS klaget over indklagede. Sagens tema: Selskab ApS klager over indklagedes

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Løntilskud Offentlig virksomhed

Løntilskud Offentlig virksomhed Løntilskud Offentlig virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvor du som tillidsrepræsentant kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse F O A F A G O G A R B E J D E Virksomhedsoverdragelse Hvad betyder det for dig? Hvad skal du være opmærksom på? GODE RÅD 2 www.foa.dk En virksomhedsoverdragelse kan have stor betydning for dine ansættelsesvilkår,

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 246/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Rasmus Køjborg, Vagn Olsen, Anna Brændstrup, Jane Skouv Lapain, Pia Lundø, Henriette Fromberg,

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri Dansk Metal Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Scandinavian Airlines System Danmark A/S

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 322 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. januar 2012 Dok.: 328697 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 8. december 2015 blev der i sag 306 2015-4061 AA mod Ejendomsmægler Anne-Marie Eybye [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 31. marts 2015 har AA indbragt ejendomsmægler Anne-Marie

Læs mere

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen.

K E N D E L S E. [Indklagede] korresponderede herefter i perioden august til september 2014 med modpartens advokat vedrørende bodelingen. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-3739/CSI 7. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

Kvalitetsstandard for fleksjob

Kvalitetsstandard for fleksjob Kvalitetsstandard for fleksjob Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Ud fra en konkret, individuel vurdering kan Greve Kommune tilbyde fleksjob til borgere,

Læs mere

Skat af udlodning/ tilbagebetaling fra andelsboligforeningen

Skat af udlodning/ tilbagebetaling fra andelsboligforeningen - 1 Skat af udlodning/ tilbagebetaling fra andelsboligforeningen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En andelsboligforening fik 450.000 kr. tilbage fra SKAT efter en klagesag om foreningens

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 18. januar 2010. faglig voldgift: CO-Industri for 3F for A. mod. DI Overenskomst 1 for Harboes Bryggeri A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. januar 2010 i faglig voldgift: CO-Industri 3F A mod DI Overenskomst 1 Harboes Bryggeri A/S Sagen handledes den 18. januar 2010. Den faglige voldgiftsret bestod af

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0342007 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 18. marts 2016 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Henrik Gam og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr.

Læs mere

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27.

Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. Ordregivers opsigelse af kontrakt ved advokat Lotte Hummelshøj Medlemskonference i Dansk Forening for Udbudsret den 27. januar 2016 Ordregiver kan opsige en indgået kontrakt 185, stk. 1 i udbudsloven:

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2015 blev der i sag 274 2014-9570 AA BB mod CC DD Ejendomsmægler EE Ejendomsmægler Peter Norvig Ejendomsmægler FF Ejendomsmæglervirksomheden Living Homes A/S afsagt sålydende 1 Kendelse Ved

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

K E N D E L S E. Advokat A har endvidere klaget over indklagedes salær på 155.800 kr. ekskl. moms.

K E N D E L S E. Advokat A har endvidere klaget over indklagedes salær på 155.800 kr. ekskl. moms. København, den 20. december 2012 Sagsnr. 2012-1401/CSI/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af klager klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Efterregulering af fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens (FUL) 2a

Efterregulering af fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens (FUL) 2a FINANSMINISTERIET Cirkulære om Efterregulering af fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens (FUL) 2a 1997 1 CIRKULÆRE OM EFTERREGULERING AF FRATRÆDELSESGODTGØRELSE EFTER FUNKTIONÆRLOVENS (FUL) 2a

Læs mere

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse 1. Hvem kan få tilskud?... 2 2. Fra hvornår kan jeg få tilskud?... 2 3. Anvendelse af tilskuddet... 2 4. Tilskuddets størrelse... 3 5.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 009-10 Vedr. ændring af lov om ferie Pr. 1. juli 2010 forventes

Læs mere

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland.

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland. Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Lejre Kommunes bus-ordning for alene et bestemt ældrecenter er i strid med forbuddet mod begunstigelse af grupper af borgere efter kommunalfuldmagtsreglerne. 14-05-

Læs mere

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14.

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14. 2012-26 Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed I et debatindlæg havde en kvinde kritiseret, at der på danske museer var mere fokus på

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

Sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende 45

Sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende 45 Sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende 45 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 HVEM KAN TEGNE EN SYGEDAGPENGEFORSIKRING?... 3 2 HVORDAN FOREGÅR TILMELDINGEN?... 3 3 HVAD ER BETINGELSERNE FOR AT FÅ RET

Læs mere

Kristian Jensen / Henrik Ludolph

Kristian Jensen / Henrik Ludolph J.nr. 2007-711-0008 Dato: 30. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 116- Forslag til Lov om ændring af forskellige skattelove (Modernisering af skatteadministrationen) Af Skatteminister Kristian

Læs mere

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72 C 2300 København S Sagsnr. 10-1057 Vores ref. MLK/EKH Deres ref. 2012-0010024 6HQGHVSUHPDLOWLO$QQH+HGHJDDUGDLK#DPVGNRJ Den 18. oktober 2012 )OHPPLQJ)UDQGVHQIOI#SHQVWGN

Læs mere

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v.

Udkast til lovforslag om ændring af lejeloven m.v. Velfærdsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K 24. november 2008 Jour. nr.: 20-01-007-08 Ref: md Juridisk konsulent Mogens Dürr Telefon +45 33 12 03 30 md@ejendomsforeningen.dk Udkast til lovforslag

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 10.07.2015 LOVFORSLAGET TIL LOV OM ANSÆTTELSESKLAUSULER ER BORTFALDET 10.7.2015 Lovforslaget til lov om ansættelsesklausuler er bortfaldet på grund af folketingsvalget,

Læs mere

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE 23. MAJ 2011 PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE Østre Landsret har i en principiel dom om forældelse givet forsikringsselskabet og Patientskadeankenævnet medhold i, at den 10- årige

Læs mere

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag John Klausen Refusionsreform 2016 Hans Reitzels Forlag 2 Refusionsreform 2016 Med refusionsreformen, der træder i kraft 4. januar 2016, omlægges den statslige refusion af kommunernes forsørgelsesudgifter

Læs mere

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende:

Statens Forsvarshistoriske Museum har over for mig den 14. august 2012 bl.a. udtalt følgende: Statens Forsvarshistoriske Museum Frederiksholms Kanal 29 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013

Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 Udskrift af Arbejdsrettens kendelse af 24. januar 2013 I Sag nr.: AR2012.0254 Landsorganisationen i Danmark for Dansk Metal mod Dansk Arbejdsgiverforening for DI Overenskomst I v/di for City Trafik A/S

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere