ANALYSE: HENLÆGGELSER I FJERNVARME SEKTOREN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANALYSE: HENLÆGGELSER I FJERNVARME SEKTOREN"

Transkript

1 56 ENERGITILSYNET ANALYSE: HENLÆGGELSER I FJERNVARME SEKTOREN I budgetårene har ca. hver tredje varmevirksomhed indregnet henlæggelser i varmepriserne. Samlet er der indregnet for ca. 500 mio. kr. Henlæggelser skjuler varmevirksomhedernes sande finansieringsomkostninger og fungerer reelt som ufrivillige rentefrie lån fra forbrugerne. Det vurderes, at der ikke er behov for henlæggelser, da virksomhederne generelt kan låne nemt og billigt fra professionelle långivere. Endvidere vurderes henlæggelser ikke at være en samfundsmæssig optimal måde for virksomhederne at finansiere sig på. Energitilsynet har derfor rettet henvendelse til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet med henblik på at overveje at afskaffe henlæggelsesreglerne. Denne analyse er udarbejdet i forbindelse med Energitilsynets kontrol i 2015 af varmevirksomhedernes henlæggelser. HENLÆGGELSER? Varmeforsyningsloven giver varmevirksomhederne mulighed for at indregne henlæggelser i prisen for fjernvarme. En henlæggelse er et beløb, der afsættes til en bestemt investering i fremtiden. Den fungerer derfor som en form for opsparing i perioden, indtil investeringen foretages og idriftsættes og er et alternativ til lånefinansiering. Når en varmevirksomhed henlægger, svarer det reelt til, at forbrugerne rentefrit låner virksomheden penge til en investering, der endnu ikke er foretaget. Forudsætningen for at foretage henlæggelser er, at afskrivningsbekendtgørelsen og anmeldelsesbekendtgørelsen, der er udstedt i medfør af varmeforsyningsloven, overholdes. Varmevirksomheden skal eksempelvis samtidig med budgettet anmelde en investerings- og henlæggelsesplan til Energitilsynet. På budgettidspunktet skal varmevirksomheden således vurdere, hvor stort et henlæggelsesbeløb, der eventuelt bør budgetteres med, hvis fremtidige investeringer forventes gennemført. Afskrivningsbekendtgørelsen fastsætter i øvrigt nogle beløbsmæssige grænser for henlæggelserne. Henlæggelser kan tidligst påbegyndes fem år før en investerings planlagte idriftsættelsesår. Der kan maksimalt henlægges 20 pct. af den budgetterede anskaffelsessum om året og akkumuleret over årene maksimalt 75 pct. af den forventede anskaffelsessum. Hvis henlæggelsesreglerne ikke overholdes, og en varmevirksomhed indregner regelstridige henlæggelser i prisen for fjernvarme, vil varmeforbrugerne blive opkrævet en højere varmepris, end virksomheden lovligt kan opkræve. Reglerne om henlæggelser er uddybet i faktaboks.

2 RESULTATER OG UDFORDRINGER FAKTA Henlæggelsesreglerne Afskrivningsbekendtgørelsen (BEK nr. 175 af 18. marts 1991 med senere ændringer) og anmeldelsesbekendtgørelsen (BEK nr af 5. december 2015) er begge udstedt i medfør af varmeforsyningsloven og fastsætter reglerne for indregning af henlæggelser. Energitilsynet har desuden udgivet en vejledning om henlæggelser samt håndbogen Fjernvarmeprisen rigtig første gang, som blandet andet også beskriver henlæggelsesreglerne. Indregning i budget og anmeldelse af investerings- og henlæggelsesplan: For at henlæggelser anses for at være behørigt anmeldt til Energitilsynet skal en fjernvarmevirksomhed anmelde et budget til Energitilsynet forud for den periode, hvor der opkræves henlæggelser i varmeprisen. Varmevirksomhederne skal samtidig anmelde en investerings- og henlæggelsesplan, der beskriver formålet med henlæggelserne, den budgetterede anskaffelsessum og investeringens idriftsættelsesår samt de budgetterede henlæggelser for hver investering. Henlæggelsesperiode og beløbsgrænser: Henlæggelser kan tidligst påbegyndes fem år før en investerings planlagte idriftsættelsesår. Der kan maksimalt henlægges 20 pct. af den budgetterede anskaffelsessum om året og akkumuleret over årene maksimalt 75 pct. af den forventede anskaffelsessum. Hvis investeringen viser sig at være mindre end den budgetterede anskaffelsessum skal det eventuelle overskydende henlæggelsesbeløb modregnes i varmeprisen i idriftsættelsesåret. Tilbageførsel eller anvendelse af henlæggelser: Henlæggelser skal tilbageføres til forbrugerne via prisnedsættelser, hvis de er regelstridige, hvis en investering ikke foretages alligevel, eller hvis en investering bliver udskudt, og de første års henlæggelser bliver forældede i forhold til fem-års-reglen. Henlæggelser kan som udgangspunkt ikke anvendes eller overføres til andre investeringer. Når investeringen foretages skal henlæggelserne modregnes i den afskrivningsberettigede sum, så forbrugerne ikke betaler to gange for den samme investering. Hvis en virksomhed eksempelvis har indregnet regelstridige henlæggelser svarende til 10 pct. af deres nødvendige omkostninger, så er fjernvarmepriserne 10 pct. for høje i det år, de regelstridige henlæggelser er indregnet. Priserne skal således reduceres med beløbet svarende til henlæggelsesbeløbet.

3 58 ENERGITILSYNET OMFANGET AF HENLÆGGELSER I VARMESEKTOREN Som led i en mere målrettet kontrolstrategi på varmeområdet iværksatte Energitilsynet i 2015 en kontrolundersøgelse af varmevirksomhedernes henlæggelser. Kontrolundersøgelsen er nærmere beskrevet i appendixet sidst i denne analyse. Ca. 600 varmevirksomheder er omfattet af varmeforsyningslovens prisbestemmelser. I budgetårene havde 228 varmevirksomheder i alt indregnet henlæggelser for ca. 500 mio. kr., svarende til et vægtet gennemsnit af henlæggelser på ca. 7 pct. af deres nødvendige omkostninger. Dette betyder: at ca. hver tredje virksomhed i budgetårene har anvendt henlæggelser at virksomhederne har henlagt gennemsnitligt ca. 167 mio. kr. om året i budgetårene OMFANGET AF REGELSTRIDIGE HENLÆGGELSER I kontrolundersøgelsen blev 94 ud af ovennævnte 228 virksomheder udvalgt til kontrol. Virksomhederne havde anmeldte henlæggelser svarende til en andel på 7 pct. eller mere af deres nødvendige omkostninger altså virksomheder med overgennemsnitlige henlæggelsesandele. Denne kontrolgrænse blev sat for at målrette kontrolindsatsen på virksomheder, hvor anvendelsen af henlæggelser havde størst betydning for varmeprisen. 63 af de 94 virksomheder havde regelstridige henlæggelser. I tabel 3 er vist fordelingen af de 63 virksomheders regelstridige henlæggelsesandele. Ifølge tabel 3 har de 63 virksomheder indregnet regelstridige henlæggelser for i alt ca. 226 mio. kr. Der er flere typer af regelstridige henlæggelser. De fire hyppigste overtrædelser af henlæggelsesreglerne er: 12 virksomheder har priseftervist flere henlæggelser end budgetteret 12 virksomheder mangler at anmelde en investeringsog henlæggelsesplan 12 virksomheder har henlagt i mere end 5 år op til idriftsættelsesåret 12 virksomhederne har anmeldt investerings- og henlæggelsesplan, der ikke lever tilstrækkelig op til henlæggelsesreglerne, f.eks. mangler der oplysning om idriftsættelsesår, eller at investeringsprojektet er for ukonkret beskrevet. En række virksomheder overtræder flere henlæggelsesregler på samme tid, og det er ikke muligt at opstille en oversigt over omfanget i kr. for hver overtrædelse, da summen af disse tal vil blive større end ovennævnte 226 mio. kr.

4 RESULTATER OG UDFORDRINGER TABEL 3 Fordeling af virksomheder med regelstridige henlæggelsesandele i budgetårene Størrelsen af regelstridige henlæggelser i forhold til nødvendige omkostninger Antal virksomheder i alt Regelstridige henlæggelser i alt mio. kr. 7 pct. Henlæggelser < 10 pct pct. Henlæggelser < 15 pct pct. Henlæggelser < 20 pct pct. Henlæggelser < 30 pct pct. Henlæggelser 6 81 I alt Kilde: Sekretariatet for Energitilsynet.

5 60 ENERGITILSYNET Derudover er sekretariatet også bekendt med fejl, f.eks. hvor anmeldte henlæggelser i stedet skulle have været anmeldt som afskrivninger, hvilket også er en overtrædelse af reglerne. Sådanne fejl er ikke indregnet i ovenævnte tal. I takt med at Energitilsynets kontrol arbejde af de 63 virksomheder færdiggøres, kan tallene i tabel 3 ende med at blive højere eller lavere. Identifikation af virksomheder med fejl i henlæggelserne vil resultere i en reduktion af antal virksomheder med regelstridige henlæggelser, og det dertil hørende samlede beløb af regelstridige henlæggelser. I Energitilsynets kontrolarbejde er de 63 virksomheder dog kun udpeget for overtrædelser i et af regnskabsårene for perioden En identifikation af, at virksomheder skulle have overtrædelser i flere år, vil resultere i en forøgelse af det samlede beløb af regelstridige henlæggelser. Det ses af figur 23, at henlæggelsesandelen for kontrolundersøgelsens 63 virksomheder spænder fra ca. 7 pct. til ca. 40 pct. 44 ud af 63 virksomheder har regelstridige henlæggelsesandele, som ligger jævnt fordelt i intervallet fra ca. 7 pct. til ca. 15 pct. De resterende virksomheder har henlæggelsesandele, som er jævnt stigende i intervallet fra ca. 15 pct. til ca. 40 pct. SAMMENHÆNG MELLEM HENLÆGGELSESANDEL OG VIRKSOMHEDSTYPER Ejerskabet af varmevirksomhederne kunne potentielt have betydning for virksomhedernes præference for at finansiere deres investeringer ved rentefrit at låne penge fra forbrugerne via henlæggelser. I tabel 4 ses derfor nærmere på, om det særligt er de forbrugerejede, kommunalt ejede eller varmevirksomheder med kommercielle ejere, som har store henlæggelser, dvs. over 7 pct. af de nødvendige omkostninger.

6 RESULTATER OG UDFORDRINGER FIGUR 23 Fordelingen af virksomhedernes regelstridige henlæggelser, målt som procent af virksomhedernes nødvendige omkostninger, i budgetårene Henlæggelse i % af de nødvendige omkostninger 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Antal forsyninger Andel henlæggelser af omkostninger Vægtet gns. ca. 12% Kilde: Note: Sekretariatet for Energitilsynet. Ovennævnte andele er beregnet for det budgetår, hvor den pågældende virksomhed har lavet den regelstridige henlæggelse.

7 62 ENERGITILSYNET Der ses også på, om de regelstridige henlæggelser særligt foregår hos bestemte virksomhedstyper. Det må forventes, at der er langt flere forbrugerejede virksomheder, som har store henlæggelser end kommunalt ejede og virksomheder med kommercielle ejere, alene fordi de forbrugerejede virksomheder udgør størstedelen af det samlede antal varmevirksomheder. Derfor ses der i tabel 4 på, hvorvidt virksomhederne med store henlæggelser er over- eller underrepræsenteret i forhold ejerskabsfordelingen blandt alle virksomheder. Af virksomhederne med store henlæggelser udgjorde virksomheder med kommercielle ejere ca. 7 pct., mens de kun udgør ca. 4 pct. af alle virksomheder. For de kommunalt ejede virksomheder gælder, at en lidt mindre andel af disse har store henlæggelser set i forhold til hvor stor en andel, de udgør af alle virksomheder. For de forbrugerejede virksomheder er der ingen forskel. Det er ikke muligt på det foreliggende grundlag at fastslå, hvorfor virksomheder med kommercielle ejere i noget højere grad end de forbrugerejede og kommunalt ejede virksomheder har relativt store henlæggelser, og det er uden for rammerne af denne analyse at undersøge dette. Det ses også af tabel 4, at der ikke er nogen kommercielt ejede virksomheder, som har store regelstridige henlæggelser, og at de forbrugerejede virksomheder er noget overrepræsenteret i at have regelstridige henlæggelser set i forhold til hvor stor en andel, de udgør af alle virksomheder. SAMMENHÆNG MELLEM HENLÆGGELSESANDEL OG STØRRELSE Størrelsen af varmevirksomhederne kunne ligeledes potentielt have betydning for virksomhedernes brug af store henlæggelser, og hvorvidt de har lavet regelstridige henlæggelser. Man kunne fx tænke sig, at jo

8 RESULTATER OG UDFORDRINGER TABEL 4 Varmevirksomheders fordeling af henlæggelser i budgetårene , fordelt på ejerforhold Tal angivet i pct. Forbrugerejet Kommunalt ejet Ejet af kommercielle ejere I alt Alle virksomheder * Virksomheder med henlæggelser 7 pct Virksomheder med regelstridige henlæggelser 7 pct Kilde: Note Sekretariatet for Energitilsynet * Benævnelsen Alle virksomheder refererer til de ca. 400 varmevirksomheder med levering til slutbrugere. Når det alene ses på disse 400 varmevirksomheder skyldes det, at Energitilsynet pt. ikke har data, der bekriver forskellige ejerforhold for alle ca. 600 varmevirksomheder.

9 64 ENERGITILSYNET større virksomhederne er, desto større administrative ressourcer vil de alt andet lige have og dermed være bedre i stand til at overholde henlæggelsesreglerne. Tabel 5 viser imidlertid, at der ikke er en sådan entydig sammenhæng. For virksomheder med relativt store henlæggelser gælder således, at de små og de store virksomheder er underrepræsenteret i forhold til hvor stor en andel, de udgør af alle virksomheder. De mellemstore virksomheder er overrepræsenteret, da de udgør 33 pct. af alle virksomheder, men udgør knap halvdelen af alle virksomheder med store henlæggelser. For virksomheder med store regelstridige henlæggelser gælder, at de små virksomheder er lidt overrepræsenterede i forhold til hvor stor en andel, der har store henlæggelser, mens de mellemstore og store virksomheder er lidt underrepræsenterede. Der er dog tale om så små forskelle, at størrelsen af virksomhederne ikke umiddelbart vurderes at have nogen særlig betydning for evnen til at overholde henlæggelsesreglerne. Ved brug af både partielle og multiple simple lineære regressionsanalyser har det været undersøgt, om der er statistiske sammenhænge mellem størrelsen af varmevirksomhedernes regelstridige henlæggelsesandel og forskellige karakteristika ved virksomhederne. Alle af regressionernes testværdier viste dog, at der ikke er nogen statistisk signifikant sammenhæng mellem de valgte karakteristika og størrelsen på henlæggelsesandelen. Regressionerne er lavet på baggrund af sekretariatets forhåndenværende data. Der har været anvendt samme karakteristiske forhold ved virksomhederne, som også bruges i Energitilsynets fjernvarmestatistikker. Det drejer sig om varmepriser målt i kr. for et standardparcelhus på 130 kvm. med et årsforbrug på 18,1 MWh, størrelse målt som budgetteret årssalg i MWh, beliggenhed (bymæssighed), primære brændselstyper, værktype og ejerforhold. Andre karakteristika som forklarende variable, så som eksempelvis varmeværkernes alder, skift i brændsel, teknologiske udbygninger og netværksudvidelser, kunne muligvis give statistisk signifikante sammenhænge med virksomhedernes regelstridige henlæggelsesandele. Men Energitilsynet er ikke i besiddelse af sådanne data. OVERVEJELSER OM HENSIGTSMÆSSIGHEDEN AF HENLÆGGELSESREGLERNE I det følgende ses der på, hvad der kunne tale for og imod henlæggelser. Argumenterne kan opsummeres under følgende fire overskrifter: Opsparing og likviditet til investeringer lavere omkostninger prisudjævning likviditet til uforudsete udgifter

10 RESULTATER OG UDFORDRINGER TABEL 5 Varmevirksomheders fordeling af henlæggelser i budgetårene , fordelt på størrelse Tal angivet i pct. Små Mellem Store I alt Alle virksomheder * Virksomheder med henlæggelser 7 pct. Virksomheder med regelstridige henlæggelser 7 pct Kilde: Note Note: Sekretariatet for Energitilsynet * Benævnelsen Alle virksomheder refererer til de ca. 400 varmevirksomheder med levering til slutbrugere, således at tallene i tabel 5 er opgjort på samme måde som i tabel 4. I tabel 5 er virksomheder med varmesalg over MWh i deres seneste priseftervisning kategoriseret som store, mens mellemstore virksomheder har et salg over MWh.

11 66 ENERGITILSYNET Opsparing og likviditet til investeringer: Formålet med henlæggelser er at give varmevirksomhederne mulighed for opsparing og likviditet til kommende investeringer. Det kan umiddelbart lyde hensigtsmæssigt for derigennem at give varmevirksomhederne mulighed for at sikre likviditet til at gennemføre nødvendige investeringer. Energitilsynet vurderer, at varmevirksomhederne generelt kan finansiere deres aktiviteter nemt og billigt via lånoptagelse på grund af den lave risiko, der er forbundet med at drive varmeforsyningsvirksomhed. Desuden sikrer varmeforsyningsloven, at varmevirksomheder kan få dækket deres omkostninger ved at afskrivninger, og låneomkostninger kan indregnes i varmepriserne. Endvidere kan det anføres, at hvis enkelte varmevirksomheder ikke har mulighed for at skaffe finansiering fra en professionel långiver til en investering - eksempelvis hvis långiver ikke vil yde lån eller kun vil låne til meget høje renter - bør virksomheden overveje, om investeringen i sig selv er hensigtsmæssig, eller om investeringen er hensigtsmæssig i forhold til virksomhedens økonomiske situation. Hvis en professionel långiver ikke vil yde lån til varmevirksomheden, vil det typisk heller ikke være en god ide, at virksomheden via henlæggelser låner penge af varmeforbrugerne til sådanne investeringer. Endelig medfører opsparing i form af henlæggelser et brud på samtidighedsprincippet, dvs. princippet om, at det er brugerne af de pågældende anlæg, der skal bære omkostningerne ved det pågældende anlæg, idet henlæggelser opkræves forud for idriftsættelsen af anlægsinvesteringen. Ifølge Danmark Statistik foretager gennemsnitligt ca. 10 pct. af alle hustande en flytning mellem kommunerne om året. Inden for den femårige periode, som det er muligt at lave henlæggelser for, vil en relativt stor del af husstandene dermed komme til at betale for henlæggelser til anlæg, som de ikke vil være brugere af. Det kan ikke opgøres præcist, hvor stor en andel det drejer sig om, da det afhænger af en lang række forhold, som der ikke foreligger oplysninger for. Eksempelvis afhænger det af, om flytningen sker inden for samme varmeforsyningsområde, da en flytning mellem to kommuner ikke nødvendigvis behøver at resultere i et skift af forsyningsområde. Omvendt kan hustande, der pt. bruger fjernvarme flytte til en bolig uden fjernvarme, også selv om flytningen sker inden for samme kommune eller varmeforsyningsområde. Lavere omkostninger: Ved at lade forbrugerne låne varmevirksomhederne penge til deres investeringer

12 RESULTATER OG UDFORDRINGER gennem henlæggelser opnår varmevirksomhederne rentefrie lån. Dette kan umiddelbart synes som en ønskelig situation, da rentefrie lån bidrager til lavere varmepriser. Her er situationen imidlertid som oftest, at det generelt er dyrere for varmeforbrugerne, når varmevirksomhederne henlægger frem for at finansiere en investering via låntagning, da varmevirksomhedernes gennemsnitlige finansieringsrente forventeligt er lavere end varmeforbrugernes gennemsnitlige finansieringsrente. Endvidere skjuler henlæggelser investeringernes sande finansieringsomkostninger, fordi de ikke indgår i varmepriserne. Via henlæggelser yder varmeforbrugere ufrivilligt og uden at vide det reelt et rentefrit lån til virksomhederne, som ikke fremgår af deres varmeregning. Når varmeprisen ikke afspejler varmeleveringens samfundsmæssige sande omkostninger, vil det ud fra gængs økonomisk teori medføre et mindre samfundsmæssigt optimalt resultat. Prisudjævning: Ved prisudjævning forstås at sprede investeringers prispåvirkninger over flere år. Fjernvarmepriserne kan i forvejen svinge meget fra år til år. Eksempelvis kan brændselspriser svinge meget, og det påvirker varmepriserne. Umiddelbart kan det virke ønskeligt for forbrugerne, at virksomhederne udjævner fjernvarmeprisudsvingene via henlæggelser. Her kan nævnes, at da henlæggelsesreglerne tillader varmevirksomheder at henlægge op til 75 pct. af investeringen over fem år, før investeringen afholdes, kan dette i sig selv give store prisudsving. Reglerne om, at virksomhederne kan afskrive investeringer over 30 år, vurderes tilstrækkelige til at sprede investeringernes prispåvirkning over mange år. Endvidere er det næppe lovgivers hensigt med henlæggelser, at de skal bruges til at reducere de varmeprisudsving, der naturligt kommer, når f.eks. brændselspriserne svinger over tid. Hvis lovgiver ønskede at tillade prisudjævning, burde det have fremgået eksplicit af lovgivningen. Varmeforsyningsloven bygger derimod på princippet om nødvendige omkostninger, som varetager hensynet til, at fjernvarmeprisen skal afspejle de sande omkostninger. Det vil sige, hvis omkostningerne til varmen stiger, bør varmeprisen også stige og reduceres, hvis omkostningerne reduceres. Likviditet til uforudsete udgifter: For varmevirksomheder er det nødvendigt med likviditet til uforudsete

13 68 ENERGITILSYNET udgifter, og henlæggelser kan give en sådan likviditet. Energitilsynet finder også her, at henlæggelser til brug for uforudsete udgifter ud fra en samlet vurdering vil være dyrere for forbrugerne fremfor, at varmevirksomhederne finansierer deres likviditetsbehov via låntagning. Igen gælder, at virksomhederne har mulighed for billigere lån end forbrugerne, og at låneomkostningerne kan afskrives over en lang periode via indregning i varmeprisen. Samlet set vurderer Energitilsynet, at der ikke er behov for henlæggelsesreglerne, at det er samfundsmæssigt bedre, at virksomhederne finansierer deres behov for likviditet til investeringer og uforudsete udgifter gennem professionel lånoptagelse, og at de sande omkostninger hertil afspejles i varmepriserne. Energitilsynet har rettet henvendelse til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet med henblik på, at det overvejes at afskaffe henlæggelsesreglerne i lovgivningen. Det kan for eksempel ske i forbindelse med udarbejdelse af ny økonomisk regulering af fjernvarmesektoren. Ud over afskaffelse af henlæggelsesreglerne bør andre regelforenklinger overvejes blandt andet i lyset af den forventede modernisering af de regler, der regulerer fjernvarmesektoren, idet indførelse af indtægtsrammer med effektivitetskrav og benchmarking formentlig vil øge indholdet og kompleksiteten af det nuværende regelsæt. Selv om Energitilsynets kontrolundersøgelse viser, at mange varmevirksomheder har lavet regelstridige henlæggelser for et betydeligt beløb, beror forslaget om afskaffelse af henlæggelsesreglerne ikke på resultatet af den gennemførte kontrolundersøgelse. Det vil sige, at uanset om alle virksomhederne overholdt henlæggelsesreglerne, så finder Energitilsynet, at de bør afskaffes på baggrund af de ovenfor anførte argumenter.

14 69 APPENDIX Energitilsynets nye mere målrettede kontrolstrategi På baggrund af det såkaldte selvevalueringsarbejde på fjernvarmeområdet i 2013, vedtog Energitilsynet i foråret 2014 en ny mere målrettet kontrolstrategi på varmeområdet. Energitilsynet har siden på baggrund af en konkret vurdering udvalgt risikofyldte områder til kontrol. Risikovurderingen har primært fokus på områder, hvor der er risiko for urimelige priser for forbrugerne. Der vil dog også være fokus på om virksomhederne overholder anmeldelsesbekendtgørelsen og sekretariatets vejledning for udarbejdelse af budgetter og priseftervisninger. I 2014 blev ikke-tilbageførte overdækninger udvalgt som det første fokusområde. Virksomheder, der to år i træk havde en overdækning og en overdækningsprocent over 10 pct. i år 2, indgik i kontrollen. 133 virksomheder blev udvalgt på baggrund af disse kriterier. Samlet set havde 104 af disse virksomheder ved udgangen af 2014 afviklet overdækningerne helt eller delvist, svarende til at i alt ca. 469 mio. kr. er blevet tilbageført til varmeforbrugerne. Kontrol i 2015 Sekretariatet kan konstatere, at mange virksomheder ikke overholder henlæggelsesreglerne og udvalgte derefter henlæggelser som fokusområde i 2015 efter den nye målrettede kontrolstrategi. Såfremt reglerne ikke overholdes, og virksomhederne indregner henlæggelser til investeringer i varmeprisen, vil varmeforbrugerne blive opkrævet en højere varmepris end virksomheden lovligt kan opkræve. Henlæggelser i strid med reglerne medfører med andre ord en for høj varmepris. 94 virksomheder blev udtaget til nærmere kontrol på baggrund af henlæggelsesbeløbenes størrelse i forhold til virksomhedens omkostninger. Af disse virksomheder blev 30 virksomheder vurderet til at overholde henlæggelsesreglerne og udgik herefter af kontrollen. 64 virksomheder er blevet kontaktet af Energitilsynet på grund af, at reglerne om henlæggelser ikke er overholdt. Det svarer til 2 ud af 3 af de kontrollerede virksomheder. De 63 virksomheder har indregnet henlæggelser for i alt ca. 226 mio. kr. Formålet med kontrollen af virksomhedernes henlæggelser er dels at sikre, at virksomhederne får rettet op på de forhold, der er i strid med reglerne om henlæggelser, herunder at virksomhederne får tilbageført henlæggelserne, dels at virksomhederne fremover anmelder og opkræver henlæggelser i overensstemmelse med reglerne ved at Energitilsynet vejleder virksomhederne herom. Kontrollen af regelstridige henlæggelser forventes afsluttet i løbet af 1. halvår af 2016.

analyse: Overdækninger

analyse: Overdækninger 58 ENERGITILSYNET analyse: Overdækninger i fjernvarmesektoren 133 varmevirksomheder har de seneste to år i træk haft en overdækning samtidig med, at overdækningen i det seneste år har oversteget 10 procent

Læs mere

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne

Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om. Indregning af over- eller underskud i taksterne Vejledende fortolkningsbidrag - supplement til takstprincipper 2009 om Indregning af over- eller underskud i taksterne Model 1 Grundvilkåret for opgørelsen af, om der er opstået over- eller underskud ved

Læs mere

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster

Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Bilag 19: Vejledende fortolkningsbidrag vedrørende regulering af takster Model for indregning af overskud eller underskud i taksterne Overskud op til 5 procent kan overføres indenfor samme ledelsesområde/center.

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste Status på års skattereformer års skattereformer har tilgodeset de rigeste I løbet af de seneste år er der gennemført en række skattereformer, der har lettet skatten på arbejde. Opsummerer man ændringerne

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov

Nyt fra Energitilsynet. Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 12. og 13. oktober 2016 Cathrine Mehlskov Emner Generelle henvendelser ENAO Energitilsynets elektroniske anmeldelsessystem Kontrolgruppens fokusområder

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger - 243-1. Baggrund Balanceforskydninger Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver, og herunder hører forbrug af likvide aktiver og optagelse af lån, der betragtes

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Notat om Regnskabsmæssig behandling af langfristede lån.

Notat om Regnskabsmæssig behandling af langfristede lån. Notat om Regnskabsmæssig behandling af langfristede lån. Ifølge den nye Årsregnskabslov skal finansielle forpligtelser, hvorunder langfristede lån hører, værdiansættes på følgende måde: - Ved første indregning

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Orienteringsbrev til bolig Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1 Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Aalborg Varme A/S Hjulmagervej 20 Postboks 463 9100 Aalborg Tlf. 9931 4800 Fax 9931

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 216 finder det fortsat nemt og billigt at låne penge svarer også i marts 216, at det er både nemt og billigt at låne penge. Det har dog ikke fået dem til udnytte mulighederne

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Ulovlige lån i danske selskaber

Ulovlige lån i danske selskaber Ulovlige lån i danske selskaber -Analyse af 2014-regnskaberne www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM i:\september-2000\tysk-skat.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM RESUMÈ Tyskland har vedtaget en omfattende reform af person- og erhvervsbeskatningen.

Læs mere

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. *****

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** Notat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om film og bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed Kulturministeriet sendte den 17. juni 2013 et forslag til lov om ændring om

Læs mere

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dato: 1. juni 2016 Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dette notat beskriver den metode, som Forsyningssekretariatet forventer at anvende til at fastlægge det nye økonomiske

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Balanceforskydninger

Balanceforskydninger Budget 2014-2017 - 1 - Hovedkonto 8, Balanceforskydninger Balanceforskydninger 1. Grundlag og beskrivelse af ydelser Hovedkonto 8 indeholder årets forskydninger i beholdningerne af aktiver og passiver,

Læs mere

Ulovlige lån i danske selskaber

Ulovlige lån i danske selskaber Ulovlige lån i danske selskaber -Analyse af 2013-regnskaberne www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk

Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE. www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder september 2011 ANALYSE www.fsr.dk Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Regeringens skattereform og boligmarkedet

Regeringens skattereform og boligmarkedet 29. maj 2012 Regeringens skattereform og boligmarkedet Vi har set nærmere på regeringens forslag til skattereform i forhold til boligmarkedet. Konklusionerne er som følger: Redaktion Christian Hilligsøe

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Sekretariatet for Energitilsynet Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Center for Varme Baggrundsnotat: Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Fjernvarmesektoren

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. R99 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr.

København, oktober 2012. Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE. www.fsr. København, oktober 2012 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser i danske virksomheder oktober 2012 ANALYSE www.fsr.dk 1 Brug af ulovlige lån til aktionærer, anpartshavere og ledelser

Læs mere

Notat om aflønning i den finansielle sektor

Notat om aflønning i den finansielle sektor Finanstilsynet 25. november 2015 J.nr. 500-0030 GOVN/MRE Notat om aflønning i den finansielle sektor 1. Indledende bemærkninger Finansielle virksomheder, finansielle holdingvirksomheder og forsikringsholdingvirksomheder

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig

Bekendtgørelse om de risici pengeinstitutter omfattet af garantiordningen må påtage sig BEK nr 13 af 13/01/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 122-0013 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Danmarks Radio. 24. mar 2015

Danmarks Radio. 24. mar 2015 t Spørgsmål: Et flertal i Folketinget vil have en folkeafstemning om det danske EU-forbehold på retsområdet for at omdanne forbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning. En tilvalgsordning vil betyde, at

Læs mere

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune 23-10-2008 Page 1 of 1 Gitte Schack Fra: Ulla Merete Riel på vegne af Teknisk Postkasse Sendt: 2. oktober 2008 15:39 Til: Ulla Merete Riel Emne: Selskabsgørelse af vandforsyningen Vedhæftede filer: 000008.doc

Læs mere

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen

Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Elevfravær, karakterer og overgang til/status på ungdomsuddannelsen Af Kontor for Analyse og Administration Elevernes fravær i 9. klasse har betydning for deres opnåede karakterer ved de bundne 9.- klasseprøver.

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune

Notat. Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring BILAG 5. Den 1. september 2008. Århus Kommune Notat BILAG 5 Den 1. september 2008 Århus Kommune Overvejelser om nye nøgletal til økonomisk styring Borgmesterens Afdeling I forbindelse med budgetlægningen for 2009 foreslås en ændring af den hidtil

Læs mere

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR JANUAR 2010 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS 5. maj 2010 INDHOLD 2 Lønudvikling Som følge af flere datamæssige ændringer, der har til formål at forbedre statistikkerne, udkommer data for januar 2010

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER 9. august 2004 Af Søren Jakobsen VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Tilskuddet til de videregående er i gennemsnit faldet 0,6 procent eller 400 kr. pr. studenterårsværk fra 2001 til 2004. Dette dækker dog over store

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

Statusrapport 2015. Kontrolgruppen. Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag.

Statusrapport 2015. Kontrolgruppen. Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag. Statusrapport 2015 Kontrolgruppen Vi er optaget af, at ydelser udbetales på korrekt grundlag. 1 Indholdsfortegnelse 1. Forord s. 3 2. Sammenfatning s. 3 Kontroltrin 3 3. Indsatser i 2015 s. 5 Kontroltrin

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer Notat om fordeling af midlerne mellem Fredensborgs skoler med udgangspunkt i elevernes sociale baggrund Venturelli Consulting Oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. Resume...3 2. Baggrund...3 3. Den grundlæggende

Læs mere

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø 1 Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø Deltidsansatte oplever oftere end fuldtidsansatte psykiske belastninger i deres job. Det tyder dog ikke på, at det skyldes tidspres og andre arbejdsmæssige faktorer.

Læs mere

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012

Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Særanalyse 15. oktober 2012 Konverteringsundersøgelse 2011 og 2012 Analyseinstituttet Epinion har i løbet af 2012 gennemført interviewundersøgelser for Realkreditrådet for at afdække konverteringsaktiviteten

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014

GRØNLANDS SELVSTYRE DE GRØNLANDSKE KOMMUNERS LANDSFORENING AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014 AFTALE OM BLOKTILSKUD TIL KOMMUNERNE FOR BUDGETÅRET 2014 Bloktilskuddet til kommunerne i 2014 bliver på 1.147.388.000 kr. Det fremgår af bilag 1 hvordan aftalen ændrer bloktilskuddet i forhold til 2013.

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Elprisstatistik 4. kvartal 2011

Elprisstatistik 4. kvartal 2011 Elprisstatistik 4. kvartal 211 Indledning Formålet med elprisstatistikken er at afspejle den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt små og store. Der kan være lokale prisforskelle, der afviger fra

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Retningslinier for rettelse af fejl i tidligere finansår

Retningslinier for rettelse af fejl i tidligere finansår Retningslinier for rettelse af fejl i tidligere finansår Retningslinierne er et supplement til Økonomistyrelsens retningslinier for foretagelse af fodnoter, kapitaladvis og øvrige primokorrektioner af

Læs mere

Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber

Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber 24. marts 2015 Undersøgelse af kønsfordelingen i visse børsnoterede selskaber Erhvervsstyrelsen har foretaget en undersøgelse af kønsfordelingen pr. 19. februar 2015 samt pr. 1. januar i de seneste 10

Læs mere

www.pwc.dk Nye økonomiske rammer

www.pwc.dk Nye økonomiske rammer www.pwc.dk Agenda Indledning Indtægtsrammer Opbygning af indtægtsrammen Nye elementer i indtægtsrammen Investeringer Henlæggelse og effektiviseringsgevinster Tillæg til indtægtsrammen Kontrol af indtægtsrammen

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Undersøgelse af långivning til bilkøb

Undersøgelse af långivning til bilkøb Undersøgelse af långivning til bilkøb 1 December 2010 1 Formål og metode Penge- og Pensionspanelet har bedt konsulentbureauet Servicemind undersøge, hvordan en tilfældig almindelig forbruger er stillet,

Læs mere

N O T A T. Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst

N O T A T. Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst N O T A T Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst 21. oktober 2015 1. Visitation og deltagelse 1.1 Spørgsmål: Har kommunen mulighed for selv at fravælge målgrupper til JobFirst, så der eksempelvis alene

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

Konto 7 Finansindtægter og udgifter

Konto 7 Finansindtægter og udgifter Budgetnotat 2016-19 Konto 7 Konto 7 og udgifter 1 Formål Formål: Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal kommunen have en række konti på funktion 07. Kontiene omfatter renter, tilskud, udligning

Læs mere

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten

Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Baggrund Vurdering af korttidseffekten Hastighed og sikkerhed på motorvejene efter indførelse af 130 km/t Lars Klit Reiff, projektleder, kompetencecenter for trafiksikkerhed, Vejdirektoratet (lk@vd.dk). Medforfattere: Tove Hels, DTU Transport;

Læs mere

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk Louise Kryspin Sørensen Maj 2011 Langtidssygefravær i 2007 og 2009 Langtidssygefraværet (over 28 dage) opgjort i dagsværk er faldet med 15,4 % fra 2007 til 2009. Faldet i langtidssygefraværet er sket både

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet ANALYSE April 2016 www.fsr.dk Side 1 af 7 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til 1 Indledning 1 Dette dokument indeholder 12 spørgsmål, som I, der er

Læs mere

Familieplejerundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår

Familieplejerundersøgelse. Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår Familieplejerundersøgelse Spørgeskemaundersøgelse af familieplejernes økonomiske vilkår December 2013 1 Udarbejdet af SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND ved Rikke Larsen og Vagn Michelsen 2 Indledning SOCIALPÆDAGOGERNE

Læs mere

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Kommer der gang i de store eldrevne varmepumper, hvis PSO-tariffen fjernes? Christian Holmstedt Hansen Source: By Kuebi = Armin Ku belbeck Grøn Energi

Læs mere

regnskab for Aalborg Kommune 2010

regnskab for Aalborg Kommune 2010 Klimakommunerapport 2010 CO₂ regnskab for Aalborg Kommune 2010 Aalborg Kommune underskrev i juni 2009 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Med aftalen har Aalborg Kommune som virksomhed

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 2. halvår 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE UÆNDRET BESKÆFTIGELSE I 2013 OG STIGENDE BESKÆFTIGELSE I 2014 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse i Østdanmark 3 Udviklingen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger LBK nr 962 af 19/09/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-511-0074 Senere ændringer til forskriften LOV nr 433 af 16/05/2012

Læs mere

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole?

Spørgsmål: Må der - i forlængelse af ovenstående spørgsmål - være én projektleder pr. skole? Ofte stillede spørgsmål Organisering Spørgsmål: Det fremgår af udmeldingen, at brobygningsforløbet skal være fysisk placeret på en erhvervsskole, men kan brobygningsforløbet godt være placeret på forskellige

Læs mere

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER af Martin Windelin tlf. 3355 7720 28. december 2006 og Signe Hansen tlf. 3355 7714 HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER I 3. kvartal 2006 steg beskæftigelsen i vikarbranchen med 400 personer. Beskæftigelsen i

Læs mere

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning

Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Rapport om kvalitetssikring af patientuddannelse Kommentarer fra Komiteen for Sundhedsoplysning Overordnede kommentarer: MTV ens konklusioner fremhæves ofte som konklusioner om alle former for patientuddannelse.

Læs mere

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi Kontanthjælpsloftet vil sende knap 12. personer under fattigdomsgrænsen, viser et nyt svar fra Beskæftigelsesministeriet. Heraf er knap 7. børn. Hvordan

Læs mere