Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede"

Transkript

1 Vejledning til Valgstyrere / tilforordnede Byråds- og Regionsrådsvalget 19. november 2013

2 Indholdsfortegnelse: 1) Orienteringsmøde: ) Flytning i tiden op til valget ) Brevstemmer... 3 a) Godkendte brevstemmer... 3 b) Ikke godkendte brevstemmer ) Arbejdsopgaver på valgdagen inden valget starter... 4 a) Kl Afhentning/udkørsel af valgmateriale i Ebeltoft... 4 b) Kl mødes valgstyrere / tilforordnede på valgstederne ) Valghandlingen starter kl. 9: a) Modtagelse af valgkort... 5 b) Udlevering af stemmeseddel... 5 c) Personligt fremmøde annullerer ikke en afgivet brevstemme... 5 d) Regler om hjælp til stemmeafgivningen... 5 e) Valgagitation ikke tilladt i stemmelokalerne og de umiddelbare adgangsveje hertil... 6 f) Tavshedspligt... 6 g) Indsamling på afstemningsstederne... 7 h) Pressens adgang til stemmelokalerne ) Oplysning om stemmeprocent i løbet af valgdagen ) Valgstederne lukker kl. 20: ) Optælling af stemmerne... 8 a) Hvem må deltage i optælling af stemmesedlerne... 8 b) Sådan optælles parti / listestemmerne til byrådsvalget og regionsrådsvalget... 8 c) Optælling af listestemmer:... 8 d) Optælling af personlige stemmer:... 9 e) Fintælling... 9 f) Afstemning af valgliste og stemmesedler... 9 g) Bedømmelse af stemmesedler ) Afstemningsbogen - udfyldes af de administrative tilforordnede ) Aflevering af valgmaterialet a) Sortering og pakning af valgmateriale b) Aflevering af valgmateriale ) Telefoner på afstemningssteder og navne på valgstyrere og tilforordnede a) Afstemningsstederne b) Folkeregister/Borgerservice c) Valgsekretariatet tlf kan træffes hele dagen fra kl ca ) Forskellige oplysninger a) Valgstyrere og tilforordnede b) Valgdiæter og kørsel c) Forplejning på valgdagen... 11

3 1) Orienteringsmøde: Den 7. november 2013 holdes der et orienteringsmøde for formænd + den administrative valgstyrer, hvor bl.a. vejledningen gennemgås. Det er et ønske, at formanden friholdes for bundne opgaver på valgdagen således, at han kan træde til hvor der er behov, f.eks. hjælpe med afstemning udenfor lokalet, og dagen igennem cirkle lidt rundt i lokalet og hjælpe/vejlede vælgere som er lidt i tvivl om hvor og hvad 2) Flytning i tiden op til valget Vælgere, som er stemmeberettigede i Syddjurs Kommune, er opført på en hovedliste eller en tilflytterliste. Der er forskellige skæringsdatoer for optagelse på disse lister. Vælgere, der anmelder flytning til kommunens folkeregister, samt vælgere, der flytter inden for kommunen, senest den 4. november 2013, optages på hovedlisten. Vælgere, der flytter inden for kommunen efter den 4. november 2013 forbliver optaget på valglisten under hidtidig bopæl og skal således stemme på det dertilhørende afstemningssted. Vælgere, der flytter til kommunen efter den 4. november 2013 bliver optaget på tilflytterlisten, hvis vælgeren har anmeldt flytning til kommunens folkeregister senest 12. november Sker flytning efter den 12. november 2013 kan der ikke stemmes til byrådsvalget, hverken i den nye eller hidtidige kommune. Dog kan der stemmes til regionsrådsvalget i den tidligere kommune, såfremt flytning er sket inden for Region Midtjylland. Såfremt I på valgstederne er i tvivl om en vælger kan stemme eller ej, skal I kontakte Folkeregistret på tlf , idet ingen person i tvivlstilfælde bør afvises uden forudgående kontrol. Efter samråd med Folkeregistret kan der foretages berigtigelser i valglisten på selve valgdagen. 3) Brevstemmer Dagen før valgdagen (den 18/11) vil de modtagne brevstemmekuverter blive åbnet, kontrolleret samt registreret i valglisten. Det vil ske i Ebeltoft, og tilstede vil være 1 valgstyrer og en adm. valgstyrer fra hvert valgsted samt medarbejdere fra Folkeregisteret og direktionssekretariatet. a) Godkendte brevstemmer De godkendte brevstemmer (brun kuvert, følgebrev samt tilhørende kuverter med stemmesedler) må ikke adskilles, og skal opbevares for sig. Først når valghandlingen er afsluttet d.v.s. kl udtages stemmeseddelkuverterne af den brune kuvert og nedlægges uåbnede i stemmeurnerne. b) Ikke godkendte brevstemmer De ikke godkendte brevstemmer (brun kuvert, følgebrev samt tilhørende kuverter med stemmesedler) specificeres i afstemningsbogen, side 3 og skal forelægges Valgbestyrelsen.

4 4) Arbejdsopgaver på valgdagen inden valget starter a) Kl Afhentning/udkørsel af valgmateriale i Ebeltoft De administrativ ansvarlige fra Birkehuset, Mols, Ebeltoft og Kolind afhenter selv stemmesedlerne og øvrigt materiale i adm.byg. Ebeltoft fra kl Efter afstemningen er slut kører de selv alt til EBIC. Alle administrativ ansvarlige skal medtage deres egen valgkasse med materiale, dagen før valget når gennemgangen af brevstemmerne er slut. Materiale er valgkasser, opslag, optællingslister og brevstemmer, blanke valgkort og afstemningsbøger m.v. Der er aftalt udkørsel fra adm.bygning i Ebeltoft fra kl og afhentning af stemmesedler med Materielgården til afstemningsstederne i Hornslet, Rønde, Mørke og Ryomgård. Den IT-ansvarlige for afstemningsområdet medbringer IT-udstyr inkl. usb-nøgle til konsolidering (den elektroniske valgliste). b) Kl mødes valgstyrere / tilforordnede på valgstederne Kl. 8:00 samler valgstedets formand sit hold og dagens arbejdsopgaver planlægges: Hvert valgsted har elektronisk valgliste. En IT-medarbejder sørger for opsætning og kontrollere, at maskinerne er korrekt forbundet. Valgsekretæren klargør den elektroniske valgliste. Hvert valgsted har PC til rådighed til indberetninger til direktionssekretariatet tjek lige at der er hul igennem. Hvert valgsted har en mobiltelefon til rådighed. Der skal flages ved valgstedet. Kontrol og eftersyn af de opstillede stemmebokse (lys, skrivepult, forhæng, bordopstilling m.v.). Opsætning af udendørs og indendørs henvisningsskilte til valglokalet. Påsætning af skilte på stemmeurnerne og de transportable stemmeurner. Montering af spidset sort blyant ved alle skrivepulte. I løbet af dagen efterses blyanterne. De brevstemmer, der kommer om morgenen på valgdagen, gennemgås og registreres i den elektroniske valgliste. Opsætning af opslag med opstillede kandidater i indgangspartier og evt. valglokalet. Opsætning af opslag med retningslinjer for ombytning af stemmesedler og vejledning om afkrydsning i stemmeboksen over skrivepulten og andre synlige steder i og uden for valglokalet. Optælling af de første 100 stemmesedler og udfoldning på hvert valgbord. For at få stemmeseddelregnskabet til at stemme er det vigtigt at stemmesedlerne eftertælles (de er bundtet i 25 stk.) Afmærket central plads for ombyttede stemmesedler. Der lægges et bundt på 100 stemmesedler, og ved aflevering af den annullerede stemmeseddel ombyttes til en ubrugt, så den løbende optælling ved valgbordet er intakt. Afmærket central plads for tilbageleverede stemmesedler. 2 administrative tilforordnede/valgstyrere har ansvaret for afstemningsbogen. Hvem står ved stemmeboksene og stemmeurnerne. Pauser hvornår holdes pause - holddeling.

5 5) Valghandlingen starter kl Formanden for det enkelte valgsted erklærer valget for åbnet, valgtalen ligger i valgmappen og man sikrer sig, at den første vælger konstaterer, at stemmeurnerne er tomme. Herefter låses stemmeurnerne og de åbnes først igen, når afstemningen er færdig kl a) Modtagelse af valgkort Vælgeren skal inden stemmeafgivningen aflevere sit valgkort til valglisteføreren. Som noget nyt skal vælgeren spørges om fødselsdato (IKKE cpr.nr), jf. vejledningen afsnit 7.2, 53. Herefter skanner valglisteføreren valgkortet, der således automatisk registreres i valglisten. Det tjekkes, at oplysningerne på skærmen og valgkortet stemmer overens samtidig med den oplyste fødselsdato. Hvis der er uoverensstemmelse mellem vælgerens oplysninger og oplysninger på skærmen, skal der tilkaldes en valgstyrer. Er en vælger flyttet udenfor kommunen, men indenfor Region Midtjylland, er vedkommende berettiget til at stemme til Regionsrådet, men IKKE til Byrådet. Dette er markeret ved, at der i afmærkningsrubrikken er anført kun regionsråd. De tilforordnede skal i disse tilfælde sørge for, at vælgeren kun får udleveret en stemmeseddel til regionsrådsvalget. Har vælgeren ikke medbragt valgkort, henvises vælgeren til valgbordet for glemte valgkort, hvor der kan udskrives et nyt. Legitimation i form af: pas, kørekort eller sygesikringsbevis, skal forevises. b) Udlevering af stemmeseddel Når valglisteføreren har skannet valgkortet, udleveres stemmesedler til vælgeren. Stemmesedlerne må ikke være sammenfoldet ved udlevering. Tilbagelevering Hvis en vælger kun ønsker at benytte den ene af de udleverede stemmesedler, skal den stemmeseddel, der ikke ønskes benyttet, tilbageleveres. Den tilbageleverede stemmeseddel skal markeres ved en bølgestreg ned over stemmesedlen og lægges særskilt, idet den ved valgets opgørelse skal medregnes under tilbageleverede stemmesedler I afstemningsbogen. Ombytning Hvis en vælger gør en stemmeseddel ubrugelig inden nedlæggelsen i stemmeurnen, kan vælgeren henvende sig ved valgbordet med stemmesedlen og mod tilbagelevering få udleveret en ny. Den tilbageleverede stemmeseddel skal markeres ved en bølgestreg ned over stemmesedlen og lægges særskilt, idet den ved valgets opgørelse skal medregnes under ombyttede stemmesedler I afstemningsbogen. Valgstyrerne skal være meget opmærksomme på, at vælgerne lægger stemmesedlerne i de rigtige stemmeurner. c) Personligt fremmøde annullerer ikke en afgivet brevstemme Vælgere, der har afgivet en brevstemme, der er taget i betragtning, kan ikke stemme på valgdagen. (Se afsnit 7.2 i Økonomi- og Indenrigsministeriets Vejledning er i valgmappen) d) Regler om hjælp til stemmeafgivningen Alle vælgere, der ikke kan bevæge sig ind i stemmelokalet, eller i øvrigt foretage stemmeafgivningen på den foreskrevne måde, kan forlange fornøden hjælp til stemmeafgivningen. (Afsnit 7.3 i Økonomi- og Indenrigsministeriets vejledning er i valgmappen).

6 Retten til at forlange hjælp ved stemmeafgivningen gælder alle vælgere, herunder fysisk og psykisk handicappede. Hjælp til stemmeafgivningen skal ydes af 2 valgstyrere/tilforordnede, der IKKE må være kandidater til valget. Enhver vælger, der har ret til at forlange hjælp til stemmeafgivning, har ret til at forlange, at hjælpen i stedet for den ene af de to valgstyrere eller tilforordnede vælgere ydes af en person, som vælgeren selv udpeger. Den personligt udpegede må godt være kandidat til valget. Ønsker vælgeren hjælp fra en personligt udpeget hjælper, skal der i alle tilfælde også medvirke en myndighedsperson i form af en valgstyrer eller tilforordnet vælger. Myndighedspersonen må IKKE være kandidat til valget. Hjælperen behøver ikke at have valgret og behøver heller ikke at være myndig. Bistanden skal ydes i stemmeboksen. Hjælp til afkrydsning af stemmesedlen kan kun ydes, såfremt vælgeren umiddelbart over for dem, der yder hjælp, utvetydigt kan tilkendegive, på hvilken kandidatliste eller hvilken kandidat, vælgeren ønsker at stemme på. En, af vælgeren, medbragt håndskrevet eller maskinskrevet seddel om, hvilken kandidatliste eller kandidat, vælgeren vil stemme på, må ikke anses for en umiddelbar tilkendegivelse. Vælgere, der ikke kan bevæge sig ind i stemmelokalerne, kan ved henvendelse til valgstyrerne få tilladelse til at stemme i bilen på valgstedets P-plads. De udfyldte stemmesedler skal nedlægges i de små valgurner. Der er en urne til henholdsvis byrådet og regionsrådsvalget for hvert afstemningssted. e) Valgagitation ikke tilladt i stemmelokalerne og de umiddelbare adgangsveje hertil Valgstyrerne skal påse, at vælgerne ikke udsættes for valgagitation i stemmelokalerne eller andre steder i umiddelbar tilknytning hertil. Der må således ikke uddeles propagandamateriale eller ophænges valgplakater eller på anden måde udøves egentlig valgagitation i de nævnte lokaliteter eller de umiddelbare adgangsveje hertil, f.eks. gange, trapper, skolegårde eller lignende. Vælgere, der møder op for at stemme, som bærer emblemer, mærkater eller lignende, hvorpå der er trykt opfordring til at stemme på et bestemt parti/kandidat, giver ikke anledning til indgriben fra valgstyrerne. Valgstyrere/tilforordnede skal helt undlade at bære emblemer, mærkater eller lignende. Valgstyrernes/tilforordnedes motorkøretøjer, der parkeres ved stemmelokalet eller umiddelbare adgangsveje hertil, må ikke være påklæbet nogen form for valgagitation. Valgstyrerne skal påse, at vælgerne har uforstyrret adgang til og fra stemmelokalet. f) Tavshedspligt Valgstyrere/tilforordnede må ikke under afstemningen give en vælger råd eller opfordring med hensyn til, hvilken kandidatliste eller hvilken kandidat vælgeren skal stemme på. De må ikke overfor uvedkommende oplyse, om en vælger har været til stede for at afgive stemme, og i øvrigt oplyse forhold vedrørende en vælgers stemmeafgivning. Ingen uvedkommende må føre systematisk kontrol med, hvilke vælgere der afgiver stemme.

7 g) Indsamling på afstemningsstederne Der er givet tilladelse til indsamling til følgende organisationer: Red Barnet, Dansk Folkehjælp og SOS-Børnebyerne. Endvidere har Lions Club Hornslet og Lions Club Kalø fået tilladelse til at indsamle briller i henholdsvis Hornslet og Rønde. En betingelse for indsamling er, at indsamlingsbøsserne placeres uden for stemmelokalerne, og indsamlingerne skal tilrettelægges således, at de ikke på nogen måde forstyrrer valghandlingen, herunder besværliggører adgangen til stemmelokalerne. De administrative ansvarlige skal være med til at anvise et passende sted til placering af indsamlingsbøsserne. h) Pressens adgang til stemmelokalerne Det er valgstyrerne på de enkelte afstemningssteder, der afgør, hvorvidt og på hvilken måde pressen, herunder TV-reportagehold, skal have adgang til stemmelokalet. Valgstyrerne skal sikre, at pressen ikke får adgang til stemmelokalerne på en måde, der strider mod stemmehemmeligheden. Pressen må således under ingen omstændigheder få adgang til at overvære en vælgers stemmeafgivning i stemmerummet. Samme regler er gældende, hvis vælgeren får adgang til at afgive sin stemme uden for stemmelokalet. Pressen må heller ikke, når stemmeafgivningen er foretaget, få adgang til at se, hvorledes en vælger har stemt, inden vælgeren nedlægger sin stemmeseddel i stemmeurnen. Såfremt valgstyrerne giver pressen adgang til stemmelokalet, skal det sikres, at der først rettes henvendelse til vælgerne, efter at disse har afgivet deres stemme, og at vælgeren kun afbildes/ medvirker i reportagen efter eget ønske, og at reportagen fra stemmelokalerne ikke får karakter af valgagitation over for de tilstedeværende vælgere i lokalet 6) Oplysning om stemmeprocent i løbet af valgdagen De enkelte valgsteder mailer til Direktionssekretariatet, hvor mange stemmer, der er afgivet. Der startes kl og herefter hver time til og med kl Tallet kl. 9 er antallet af brevstemmer, som skal medtages. Mail: direktionssekretariat@syddjurs.dk Skemaet ligger i valgmappen og er sendt på mail til den administrative valgstyrer. I skemaet er anført stemmetal kl Dette er tallet for afgivne brevstemmer, som skal tælles med. Skemaet vil, til sammenligning, også indeholder stemmeprocenter fra sidste kommunalvalg i ) Valgstederne lukker kl Stemmeafgivningen slutter, når der efter kl ikke har meldt sig nogen vælgere for at afgive stemme, efter at valgstyrerformanden nøje har sikret sig, at der ikke er flere, som ønsker at afgive stemme.

8 8) Optælling af stemmerne a) Hvem må deltage i optælling af stemmesedlerne Optælling om aftenen foretages af valgstyrere og tilforordnede og kun dem. Tilfældige personer, der kommer udefra, må ikke deltage i optællingen. Stemmeoptællingen er offentlig, men fremmødte må ikke forstyrre denne, derfor bør de enkelte valgsteder selv sørge for afskærmning. I lovens 78 a er det fastsat, at en kandidat ikke må deltage i optællingen af, hvor mange stemmer, der er afgivet for den kandidatliste, vedkommende er opstillet for. Kandidaten må heller ikke deltage i optællingen af egne personlige stemmer. Der er intet til hinder for, at en kandidat, der er opstillet for et parti/kandidatliste, kan deltage i optællingen af stemmer, afgivet på andre partier/lister. b) Sådan optælles parti / listestemmerne til byrådsvalget og regionsrådsvalget Inden optællingen starter, lægges alle de uåbnede godkendte brevstemmer i de respektive stemmeurner og derefter åbnes/tømmes urnerne. Optællingen af byrådsvalget og regionsrådsvalget sker sideløbende, men hver for sig. Når I starter optællingen, så forsøg at fordele arbejdet således, at nogle folder stemmesedlerne ud, andre begynder at sortere stemmesedlerne m.v. Hvis en stemmeseddel til byrådsvalget ved en fejl er kommet i en stemmeurne til regionsrådsvalget, eller omvendt, lægges den straks over til det rigtige valg, jf. brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet i valgmappen. Der skal optælles i både listestemmer og personlige stemmer til byrådsvalget og listestemmer til Regionsrådsvalg. De personlige stemmer til Regionen tælles først ved fintællingen den 20/ I materialekassen er der Skilte med Samtlige partier/lister, som bruges når stemmesedlerne sorteres og optælles. Fortrykte blanketter til brug ved notering af optællingsresultater. Omslag til brug ved bundtning af stemmesedler og valgkort. Vejledning om bedømmelse af og eksempler på ugyldige stemmesedler. Materiale til byrådsvalget er hvidt og materialet til regionsrådsvalget er gult. c) Optælling af listestemmer: Optællingen foregår på samme måde for både byrådsvalget og regionsrådsvalget, men der optælles hver for sig. Optællingen starter med, at alle stemmesedler og brevstemmer opdeles i bundter med: Et bundt for hvert parti / liste Et bundt med blanke Et bundt med ugyldige / tvivlsomme Et bundt med ombyttede Et bundt med tilbageleverede Et bundt med ikke udleverede

9 Når alle stemmesedler er sorteret i bunker med a, b, c, m.v., vendes hver enkelt stemmeseddel for at se om stemmesedlen/brevstemmen er lagt i den rigtige bunke. HUSK brevstemmerne. Herefter optælles alle bundter og resultatet noteres på tælleskemaet. Straks når optælling af listestemmer til ét valg er færdig, mailes resultat til valgsekretariatet i Ebeltoft, på direktionssekretariat@syddjurs.dk. Valgsekretariatets tlf d) Optælling af personlige stemmer: Stemmesedlerne deles herefter ud i bunker for hver enkelt kandidat. Bunkerne tælles og bundtes med 25 stk. i hvert bundt (og derefter bundtes i 100) og resultatet noteres på tælleskemaet. husk brevstemmerne og benyt de fortrykte omslag. Når optællingen for hver enkelt kandidat til ét valg er afsluttet, mailes resultatet straks til valgsekretariatet på: direktionssekretariat@syddjurs.dk eller tlf e) Fintælling Valgbestyrelsen har besluttet, at kommunevalget skal fintælles på valgaftenen. Derfor skal der nu foretages en fornyet optælling af stemmesedlerne. Alle stemmesedler skal vendes for at se om stemmesedlen ligger i den rigtige bunke og derefter skal alle bunker eftertælles. Når fintællingen er færdig for hvert valg og alt stemmer, skal der straks ringes til valgsekretariatet, uanset om der er rettelser eller ej. Husk, at rettelser også skal påføres i afstemningsbogen. Optælling personlige stemmer og fintælling af regionsrådsvalget finder sted dagen efter valget den 20/ kl i Ebeltoft Idrætscenter, Østerallé 17, 8400 Ebeltoft. Der deltager den administrative valgstyrer og administrativt personale. Valgbestyrelsen er indkaldt til kl til godkendelse af ugyldige stemmer og underskrift af valgbogen. f) Afstemning af valgliste og stemmesedler Der foretages afstemning mellem valglister og modtagne stemmesedler inkl. brevstemmer. Denne øvelse skal ske sideløbende med stemmeoptællingen. Fotokopi af afstemningsbogen kan benyttes til kladde. (der er 2 ekstra i valgkassen) g) Bedømmelse af stemmesedler Er der tvivl om gyldigheden af en stemmeseddel, skal den forelægges formanden for valgstyrerne. Herefter vil valgstyrerne tage stilling til, hvorvidt en stemmeseddel er gyldig eller ikke. Kan man ikke blive enige skal stemmesedlen betragtes som ugyldig. (De tvivlsomme og ugyldige stemmesedler samt de ikke godkendte brevstemmeomslag skal onsdag formiddag forelægges Valgbestyrelsen til afgørelse.) I øvrigt henvises der til valgmappen: Regler om bedømmelse af og eksempler på gyldige og ugyldige stemmesedler afgivet på afstemningsstedet og brevstemmesedler. Det anbefales, at reglerne læses igennem inden optællingen starter. Der ligger ekstra eksemplarer i materialekassen.

10 9) Afstemningsbogen - udfyldes af de administrative tilforordnede. De administrative valgstyrere vil hver få udleveret en kopi af afstemningsbogen som venligst bedes gennemlæst inden valgdagen begynder. 1. Bemærk afstemningsbogens side 3 Specificeret opgørelse vedrørende brevstemmer 2. Ugyldige/tvivlsomme stemmesedler skal specificeres i afstemningsbogens side 5. (Siden er sendt på mail til den administrative valgstyrer.) 3. Underskrifter: Husk, at samtlige valgstyrere skal underskrive afstemningsbøgerne. Ingen valgstyrere må forlade afstemningsstedet før afstemningsbøgerne er underskrevet. 10) Aflevering af valgmaterialet a) Sortering og pakning af valgmateriale Når alt stemmer, pakkes stemmesedlerne sammen (listestemmer og personlige stemmer for hvert parti), benyt evt. de fortrykte omslag. Der er hvide omslag til byrådsvalget og gule omslag til regionsrådsvalget. Der er brunt indpakningspapir til regionsrådsstemmesedlerne i materialekassen. Listebetegnelsen skrives udenpå. Alle pakker stilles på en palle og der rulles film omkring det hele, så det ikke vælter i lastbilen under transporten. Der sættes et skilt på med navn på afstemningsområdet. b) Aflevering af valgmateriale Der er indgået aftale med Materielgården om afhentning af valgmaterialet på afstemningsstederne og køre det til Ebeltoft Idrætscenter, Østerallé 17, 8400 Ebeltoft. Den administrative valgstyrer, har ansvaret for at alt valgmateriale er pakket på forsvarlig vis. 11) Telefoner på afstemningssteder og navne på valgstyrere og tilforordnede I valgmappen vil der være en samlet fortegnelse over alle valgstyrere og tilforordnede med mødetider, da der kommer ekstra kl. 16 og til at hjælpe med optællingen, adresser på valgstederne og telefonnumre på formænd, og administrative valgstyrere m.fl. a) Afstemningsstederne 1 Ebeltoft Idrætscenter Østeralle Ebeltoft 2 Molshallen Lyngevej Knebel 3 Birkehuset Skovvænget 9, Tirstrup 8400 Ebeltoft 4 Kolind Hallen Bugtrupvej Kolind 5 Midtdjurs Hallen Marienhoffvej 13 B 8550 Ryomgård 6 Hornslet Hallen (Hal 2) Stadionvej Hornslet 7 Mørke Idrætscenter Drosselvej Mørke 8 Rønde Idrætscenter Skrejrupvej 9 B 8410 Rønde b) Folkeregister/Borgerservice Folkeregistret/Borgerservice i Ebeltoft tlf Henriette Henriksen.

11 Valgsekretariatet tlf kan træffes hele dagen fra kl ca ) Forskellige oplysninger a) Valgstyrere og tilforordnede Møder på afstemningsstederne kl , og kl I materialekassen er der navneskilte til alle. b) Valgdiæter og kørsel Der udbetales valgdiæter, under 4 timer kr. 395,00, over 4 timer kr. 790,00. Der ydes kørselsgodtgørelse efter gældende regler. (Taksten er 3,82 kr.) De administrativ ansvarlige har som opgave at få udfyldt skemaet med diæter/kørsel, - og vær opmærksom på, at der er afkrydsning for, hvor lang tid pågældende har været på valgstedet. Skemaet findes i valgmappen, der ligger i materialekassen. c) Forplejning på valgdagen Direktionssekretariatet sørger for bestilling af forplejning til de enkelte valgsteder og pauserne er således: Morgenkaffe: m/rundstykker serveres kl Frokost: varm hovedret samt dessert serveres kl og Eftermiddagskaffe: m/kage og frugt serveres kl og kl Aftensmad: smørrebrød serveres kl og kl Efter optællingen: Frugt, sandwich og vand Se holddelingen på afstemningsstedet. Følg vejledningen så er valget let! Med venlig hilsen og god fornøjelse Valgsekretariatet i Syddjurs 14/ /uhp

Håndbog til. Folketingsvalget

Håndbog til. Folketingsvalget Håndbog til Folketingsvalget 2015 Dette uddrag af valgets håndbog sendes til valgstyrere, tilforordnede vælgere og frivillige forud for valgdagen. Aktuelle eksemplarer af håndbogen ligger fremme på afstemningsstedet.

Læs mere

Syddjurs Kommune Ledelsessekretariatet. Vejledning til

Syddjurs Kommune Ledelsessekretariatet. Vejledning til Syddjurs Kommune Ledelsessekretariatet Vejledning til Valgstyrere / tilforordnede Folkeafstemning den 3. december 2015 1 Indholdsfortegnelse 1) Vælgere, som er flyttet i tiden op til valget... 3 2) Brevstemmer...

Læs mere

Vejledning til. Stemmeoptællere

Vejledning til. Stemmeoptællere Vejledning til Stemmeoptællere Kommunal- og Regionsvalg 21. november 2017 Indholdsfortegnelse: 1) Valgstederne lukker kl. 20.00... 3 2) Optælling af stemmerne... 3 a) Hvem må deltage i optælling af stemmesedlerne...

Læs mere

Vejledning til. Stemmeoptællere

Vejledning til. Stemmeoptællere Vejledning til Stemmeoptællere Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019 1 Indholdsfortegnelse 1) Valgstederne lukker kl. 20.00... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 2) Optælling af stemmerne... Fejl! Bogmærke

Læs mere

Håndbog til. Folkeafstemning. om retsforbeholdene

Håndbog til. Folkeafstemning. om retsforbeholdene Håndbog til Folkeafstemning om retsforbeholdene 2015 Dette uddrag af valgets håndbog sendes til valgstyrere, tilforordnede vælgere og frivillige forud for valgdagen. Aktuelle eksemplarer af håndbogen ligger

Læs mere

Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede

Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede Vejledning til Valgstyrere / tilforordnede Kommunal- og Regionsvalg 21. november 2017 Indholdsfortegnelse: 1) Vælgere der er flyttet i tiden op til valget... 3 2) Brevstemmer... 3 a) Godkendte brevstemmer...

Læs mere

VEJLEDNING 1 FOR VALGSTYRERE OG TILFORORDNEDE

VEJLEDNING 1 FOR VALGSTYRERE OG TILFORORDNEDE VEJLEDNING 1 FOR VALGSTYRERE OG TILFORORDNEDE VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET OG FOLKEAFSTEMNING OM EN FÆLLES PATENTDOMSTOL M.V. DEN 25. MAJ 2014 Indhold 1. VALGHANDLINGER... 3 2. VALGKORT... 3 3. STEMMEAFGIVNING...

Læs mere

Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede

Vejledning til. Valgstyrere / tilforordnede Vejledning til Valgstyrere / tilforordnede Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019 1 Indholdsfortegnelse 1) Orienteringsmøde... 3 2) Flytning i tiden op til valget... 3 3) Brevstemmer... 3 a) Godkendte brevstemmer...

Læs mere

Valgdagen, torsdag den 15. september 2011

Valgdagen, torsdag den 15. september 2011 Vejledning til de tilforordnede vælgere For at sikre, at de politisk udpegede vælgere er forberedt, når de møder på afstemningsstedet kl. 8.30 vedlægges de følgende sider af EN brevet til valgstyrerne

Læs mere

Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015

Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015 03. juni 2015 Folketingsvalget Torsdag 18. juni 2015 Vejledning for valgstyrere og tilforordnede Kirsten Deichmann/Jette Pedersen kirsten.deichmann@silkeborg.dk/ jep@silkeborg.dk Sagsnr. EMN-2014-06619

Læs mere

Håndbog til. Kommunal- og Regionalvalget

Håndbog til. Kommunal- og Regionalvalget Håndbog til Kommunal- og Regionalvalget 2017 Dette uddrag af valgets håndbog sendes til valgstyrere, tilforordnede vælgere og frivillige forud for valgdagen. Aktuelle eksemplarer af håndbogen ligger fremme

Læs mere

Håndbog til. Folketingsvalget. Vejledning til formænd, valgstyrere og tilforordnede vedr. opgaver og roller.

Håndbog til. Folketingsvalget. Vejledning til formænd, valgstyrere og tilforordnede vedr. opgaver og roller. Håndbog til Folketingsvalget 2019 Vejledning til formænd, valgstyrere og tilforordnede vedr. opgaver og roller. 1 Vejledning til valgstyrer og tilforordnede For at sikre, at de politisk udpegede vælgere

Læs mere

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08)

Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) ÆLDRERÅDSVALG I NORDDJURS KOMMUNE Bekendtgørelse om VALGREGLER (udkast, version 03.11.08) Kommunalbestyrelsen i Norddjurs kommune har besluttet, at valg til ældrerådet holdes på samme tidspunkt som valg

Læs mere

Valginstruks. Folkeafstemning 2015. Torsdag den 3. december

Valginstruks. Folkeafstemning 2015. Torsdag den 3. december Valginstruks Folkeafstemning 2015 Torsdag den 3. december 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE VALGDAGEN... 5 MØDETIDER... 5 FORMANDENS OPGAVER... 6 FØR VALGHANDLINGEN PÅBEGYNDES:... 6 STEMMEAFGIVNINGEN AFSLUTTES...

Læs mere

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning på sygehuse

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning på sygehuse BEK nr 127 af 19/02/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 30. august 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2009-1061 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Procedure for Ældrerådsvalg 2017

Procedure for Ældrerådsvalg 2017 Procedure for Ældrerådsvalg 2017 Version 3 - Maj 2017 Side 1 af 5 Lovgrundlag LBK nr. 930 af 17/9 2012 om Retssikkerhed og administration på det sociale område 30 33. Socialministeriets vejledning nr.

Læs mere

Folketingsvalg torsdag, den 18. juni 2015

Folketingsvalg torsdag, den 18. juni 2015 Dokument nr. 480-2015-222696 Sags nr. 480-2015-2759 Køreplan Folketingsvalg torsdag, den 18. juni 2015 Valgsekretariat: Borgmester Morten Andersen Tlf. 64 82 80 01, Mobil nr. 40 40 24 47 Kommunaldirktør

Læs mere

I det følgende er beskrevet overvejelser om, hvilke opgaver der vil være ved et fremmødevalg til Seniorrådet.

I det følgende er beskrevet overvejelser om, hvilke opgaver der vil være ved et fremmødevalg til Seniorrådet. Seniorrådsvalg 2017 I det følgende er beskrevet overvejelser om, hvilke opgaver der vil være ved et fremmødevalg til Seniorrådet. Valget mellem et fremmødevalg og et brevstemmevalg er i høj grad en politisk

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 i Danmark og Grønland

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 i Danmark og Grønland -- AKT 235884 -- BILAG 1 -- [ Meddelelse til færøske folkeregistre og stemmemodtagere om brevstemmeafgivning ] -- Til folkeregistrene på Færøerne samt særligt bemyndigede stemmemodtagere 4 bilag Slotsholmsgade

Læs mere

Folkeafstemning torsdag, den 3. december 2015

Folkeafstemning torsdag, den 3. december 2015 Dokument nr. 480-2015-380660 Sags nr. 480-2015-89971 Køreplan Folkeafstemning torsdag, den 3. december 2015 Valgsekretariat: Borgmester Morten Andersen Tlf. 64 82 80 01, Mobil nr. 40 40 24 47 Kommunaldirktør

Læs mere

Vejledning Europaparlamentsvalg 26. maj 2019

Vejledning Europaparlamentsvalg 26. maj 2019 Vejledning Europaparlamentsvalg 26. maj 2019 www.middelfart.dk Vejledning til europaparlamentsvalg Valg til Europa-Parlamentet afholdes søndag den 26. maj 2019 efter reglerne i lov om valg af danske medlemmer

Læs mere

Folkeafstemning Torsdag 3. december 2015

Folkeafstemning Torsdag 3. december 2015 11. november 2015 Folkeafstemning Torsdag 3. december 2015 Vejledning for valgstyrere og tilforordnede Kirsten Deichmann Rasmussen/ Jette Pedersen kirsten.deichmann@silkeborg.dk/ jep@silkeborg.dk Sagsnr.

Læs mere

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] --

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- -- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- Miljø- og Fødevareministeriet mfvm@mfvm.dk Sagsnr. 2015-5970 Doknr. 281069 Dato 05-11-2015

Læs mere

Vedtægt af 1. februar 2009

Vedtægt af 1. februar 2009 Vedtægt af 1. februar 2009 for valg af menighedsråd i bispedømmet København Kap. I Valg til menighedsråd m. v. Definitioner og valgperiode 1 Ved "menighed" forstås i denne vedtægt en bestemt gruppe katolikker,

Læs mere

Europa-Parlamentsvalget og Folkeafstemningen. Søndag den 25. maj 2014

Europa-Parlamentsvalget og Folkeafstemningen. Søndag den 25. maj 2014 13.5.2014 Europa-Parlamentsvalget og Folkeafstemningen Søndag den 25. maj 2014 Vejledning for valgstyrere og tilforordnede Jette Pedersen/Kirsten Deichmann Direkte tlf.: 2496 2434/8970 1312 Søvej 1, 8600

Læs mere

Folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 brevstemmeafgivning på sygehusene samt Kriminalforsorgens anstalter og arresthuse

Folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 brevstemmeafgivning på sygehusene samt Kriminalforsorgens anstalter og arresthuse -- AKT 280514 -- BILAG 1 -- [ Brev til sygehuse og Kriminalforsorgen ] -- Til Kriminalforsorgens anstalter og arresthusene, regionernes sygehuse og private sygehuse m.v., hvor der kan brevstemmes cc.:

Læs mere

Oversigt over tidsfristerne ved Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni 2009

Oversigt over tidsfristerne ved Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni 2009 Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr. 2009-3434 nnm 27. november 2008 Oversigt over tidsfristerne ved Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni 2009 Forberedelse, gennemførelse og opgørelse af Europa-Parlamentsvalget

Læs mere

Håndbog. til. Folketingsvalget. Grundlovsdag Onsdag den 5. juni 2019

Håndbog. til. Folketingsvalget. Grundlovsdag Onsdag den 5. juni 2019 Valgsekretariatet Håndbog til Folketingsvalget Grundlovsdag Onsdag den 5. juni 2019 Til valgstyrere og tilforordnede vælgere Side 8-18 Senest redigeret 28. maj 2019 Vejledning til de tilforordnede vælgere

Læs mere

Byråds- og Regionsrådsvalget. Tirsdag den 19. november 2013

Byråds- og Regionsrådsvalget. Tirsdag den 19. november 2013 4.11.2013 Byråds- og Regionsrådsvalget Tirsdag den 19. november 2013 Vejledning for valgstyrere og tilforordnede Jette Pedersen/Kirsten Deichmann Direkte tlf.: 2496 2434/8970 1312 Søvej 1, 8600 Silkeborg

Læs mere

Vejledning Europa-Parlamentsvalg søndag den 26. maj 2019

Vejledning Europa-Parlamentsvalg søndag den 26. maj 2019 Vejledning Europa-Parlamentsvalg søndag den 26. maj 2019 Afstemningssted SB SYS 84.00.00-G01-1-19 (Opdateret 15.5.2019. Kl. 16.45) Indhold Forord... 3 Opgaver og roller... 4 Holdlederens og -assistentens

Læs mere

SPECIEL VEJLEDNING TIL VALGLISTEFØRER OG VALGKORTMODTAGER

SPECIEL VEJLEDNING TIL VALGLISTEFØRER OG VALGKORTMODTAGER SPECIEL VEJLEDNING TIL VALGLISTEFØRER OG VALGKORTMODTAGER FOLKEAFSTEMNING OM OMDANNELSE AF RETSFORBEHOLD TIL EN FRITVALGSORDNING DEN 3. DECEMBER 2015 Indhold INDLEDNING... 3 FORBEREDELSE INDEN VALGETS/AFSTEMNINGENS

Læs mere

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Dato 27. november 2017 Prioriteret sag Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 1. Resume Aarhus Kommune har i forbindelse

Læs mere

Brevstemmeafgivning på private sygehuse m.v. til folketingsvalget torsdag den 15. september 2011

Brevstemmeafgivning på private sygehuse m.v. til folketingsvalget torsdag den 15. september 2011 Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M valg@im.dk W valg.im.dk Til private sygehuse m.v., hvor der kan brevstemmes Dato: 26. august 2011 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.:

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for... 1 valg til Ældrerådet... 1 Lovgrundlag... 2 Valgdato... 2 Valgbestyrelse... 2 Valgbarhed...

Læs mere

Valginstruks. Seniorrådsvalg den 17. november 2009. Indhold. 1. Generelt om valgdagen. Side 2

Valginstruks. Seniorrådsvalg den 17. november 2009. Indhold. 1. Generelt om valgdagen. Side 2 Valginstruks Seniorrådsvalg den 17. november 2009 Indhold. 1. Generelt om valgdagen. Side 2 2. Valgstedets personale og organisering Bemandingen af valgstederne 3. Valgets registrering Stemmeseddelopgørelse

Læs mere

FOLKETINGSVALG Vejledning for valgstyrere, tilforordnede og administrative medarbejdere m.v.

FOLKETINGSVALG Vejledning for valgstyrere, tilforordnede og administrative medarbejdere m.v. FOLKETINGSVALG 2019 Vejledning for valgstyrere, tilforordnede og administrative medarbejdere m.v. Indholdsfortegnelse: 1. Generelle oplysninger...3 Valgsteder...4 Trafikregulering - sikkerhed...5 Arbejdsplan...5

Læs mere

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet

Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Regler for valg til skolebestyrelser ved Hvidovre Kommunes folkeskoler og heldagsskolen Sporet Hvidovre Kommune Børn og Velfærd April 2015 Indhold Kapitel I: Indledning... 3 Kapitel II: Ansvar for gennemførelse

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

Dette brev indeholder oplysning om brevstemmeafgivning på folkeregistrene/borgerservicecentrene

Dette brev indeholder oplysning om brevstemmeafgivning på folkeregistrene/borgerservicecentrene Departementet, Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3392 9441, E-mail valg@vfm.dk J.nr. 2009-742 Til alle kommunalbestyrelser Dato: 20. februar 2009 Vedrørende brevstemmeafgivning på

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

2013/1 BR 4 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Beretning

2013/1 BR 4 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Beretning 2013/1 BR 4 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beretning afgivet af Udvalget til Valgs Prøvelse den 4. juni 2014 Beretning om klager i forbindelse med folkeafstemningen

Læs mere

VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET

VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 4-05 Pkt.: 9 Bilag: B Valgregler af juni 2005 J.nr. 2005-021/01-0001 VALGREGLER FOR AALBORG UNIVERSITET Valg til bestyrelsen Kap. 1. Lovgrundlag og organisatoriske

Læs mere

Beretning. klager i forbindelse med folkeafstemning den 3. december 2015 om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning

Beretning. klager i forbindelse med folkeafstemning den 3. december 2015 om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning Udvalget til Valgs Prøvelse 2015-16 UVP Alm.del Bilag 51 Offentligt Beretning nr. 2 Folketinget 2015-16 Beretning afgivet af Udvalget til Valgs Prøvelse den 16. december 2015 Beretning om klager i forbindelse

Læs mere

VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN

VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN UNDERVISNINGSFORLØB 12.-29. JANUAR 2015 Fotograf: Ehrbahn Jacob/Polfoto Velkommen som valgkontrollant til Skolevalg 2015! Skolevalg er en valghandling, der foregår torsdag

Læs mere

Håndbog for valgsted X Stednavn

Håndbog for valgsted X Stednavn Ældrerådsvalg 20 Håndbog for valgsted X Stednavn Adresse Opdateret den.. Indhold Bemanding og kontakter... 3 Valgstyrer og tilforordnede... 3 Medarbejdere... 3 Øvrige kontakter... 3 Generelle oplysninger...

Læs mere

Inspirationspapir til forberedelse af valg til ældre-/seniorråd

Inspirationspapir til forberedelse af valg til ældre-/seniorråd Inspirationspapir til forberedelse af valg til ældre-/seniorråd Folketinget har ved lovbekendtgørelse nr. 629 af 11. juni 2010, ændret Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 30 33.

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (gældende fra den 1. februar 2014) Vedtaget af Haderslev Byråd den 28. januar 2014 Forretningsordenen er fastsat med hjemmel i 2, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse

Læs mere

TERMINSPRØVEORIENTERING

TERMINSPRØVEORIENTERING TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 Kære HF-kursist ved Horsens HF & VUC. I denne folder finder du en lang række praktiske oplysninger vedrørende terminsprøverne. Hvis du har

Læs mere

Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016

Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016 Til Statsforvaltningen og samtlige kommuner og regioner Sagsnr. 2016-2390 Doknr. 334427 Dato 29-04-2016 Orientering om ændringer af valglovgivningen pr. 1. april 2016 Ved dette brev orienteres Statsforvaltningen,

Læs mere

Vejledning om afholdelse af Europa-Parlamentsvalg søndag den 7. juni 2009

Vejledning om afholdelse af Europa-Parlamentsvalg søndag den 7. juni 2009 Vejledning om afholdelse af Europa-Parlamentsvalg søndag den 7. juni 2009 (Til alle kommunalbestyrelser og valgbestyrelser) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 4 2. Oversigt over opgavefordelingen ved

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om valg til Folketinget

Bekendtgørelse af lov om valg til Folketinget LBK nr 390 af 27/04/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2016 2390 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forretningsorden for. Viborg Byråd

Forretningsorden for. Viborg Byråd Forretningsorden for Viborg Byråd Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager skal behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

8. Instruks. for valgstyrerformænd og valgsekretærer. Digital Valgliste

8. Instruks. for valgstyrerformænd og valgsekretærer. Digital Valgliste 8. Instruks for valgstyrerformænd og valgsekretærer Digital Valgliste Folketingsvalget den 18. juni 2015 1 1. Generelt... 4 2. Instruksens formål... 4 3. Organisation... 4 3.1. Afstemningsområder... 5

Læs mere

Nedenfor kan du se forskellige scenarier, hvis der mod forventning opstår fejl i programmet Digital Valgliste på valgdagen.

Nedenfor kan du se forskellige scenarier, hvis der mod forventning opstår fejl i programmet Digital Valgliste på valgdagen. Procedure ved nødberedskab i forhold til digitale Valglister. Hvis der sker noget som helst med teknikken eller en PC til den digitale valgliste, så kontakt IT-afdelingen på tlf. 6010 1203. I må ikke selv

Læs mere

SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET. tirsdag den 19. november 2013

SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET. tirsdag den 19. november 2013 SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET Revideret den 31. oktober 2013 20132013 INDHOLDSFORTEGNELSE GENERELLE/PRAKTISKE OPLYSNINGER... 4 Hotline... 4 Hvis der er spørgsmål i løbet

Læs mere

SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALGET. tirsdag den 21. november Revideret den 14. november 2017

SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALGET. tirsdag den 21. november Revideret den 14. november 2017 SØNDERBORG KOMMUNES VEJLEDNING TIL BYRÅDS- OG REGIONSRÅDSVALGET tirsdag den 21. november 2017 Revideret den 14. november 2017 Her noteres hvis der ændres i vejledningen efter den 13. november 2017: Dato:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og regionsloven Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 29. maj 2018 Forslag til Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse, lov om kommunale og regionale valg og

Læs mere

2014-38. Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg

2014-38. Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg 2014-38 Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg I forbindelse med kommunalvalget den 19. november 2013 foretog Folketingets Ombudsmand en tilgængelighedsinspektion af

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2015-16. Fremsat den 7. oktober 2015 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) til

Forslag. Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2015-16. Fremsat den 7. oktober 2015 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) til Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af social- og indenrigsministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer

Læs mere

KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde

KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde KMD Valg Digital Valgliste Fremmøde Kommunalbestyrelses- og regionsrådsvalg, tirsdag den 19. november 2013 Vejledning til valgbordet November 2013 Side 1 af 12 Billedets opbygning Valgsted & valgart Status

Læs mere

Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning

Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning Foreningen Danske DøvBlinde Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2018-181 Doknr. 510426 Dato 15-08-2018 Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning 1.

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet & folkeafstemning

Valg til Europa-Parlamentet & folkeafstemning Valg til Europa-Parlamentet & folkeafstemning VEJLEDNING 1 DIN VEJLEDNING TIL VALGET Europa-Parlamentet & folkeafstemning om patentdomstol 2 VALGSEKRETARIATET Maj 2014 Dokumentnr. 2014-53205 INDHOLD GENERELLE/PRAKTISKE

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015

Meddelelse om brevstemmeafgivning på danske havanlæg på dansk område til folkeafstemningen torsdag den 3. december 2015 -- AKT 280610 -- BILAG 1 -- [ Brev til ejere af danske havanlæg på dansk område (DONG-Amerada Hess) ] -- DONG Energy Amerada Hess ApS 2 bilag Enhed Valgenheden Sagsbehandler CLH Sagsnr. 2015-5970 Doknr.

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL

OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL FAQ (hyppigt stillede spørgsmål) om valg af valgstyrere og tilforordnede vælgere samt bistand af kommunalt ansat personale på valgdagen og fintællingsdagen OVERSIGT OVER SPØRGSMÅL Hvornår skal en kommunalbestyrelse

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens anstalter og arresthusene

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens anstalter og arresthusene BEK nr 129 af 19/02/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2009-1061 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1136

Læs mere

UDKAST TIL Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens fængsler og arresthuse

UDKAST TIL Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens fængsler og arresthuse Enhed Valgenheden Sagsbehandler Anna Nystrup Sagsnr. 2018-808 Doknr. 22066 Dato 14-12-2018 UDKAST TIL Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i kriminalforsorgens fængsler og arresthuse I medfør af 63, 1.

Læs mere

VEDTÆGTER for kommuneforeningen Skiveegnens Radikale

VEDTÆGTER for kommuneforeningen Skiveegnens Radikale 5756-002/KV 16.04.2012 VEDTÆGTER for kommuneforeningen Skiveegnens Radikale 1. Kommuneforeningen Kommuneforeningen Skiveegnens Radikale består af medlemmer af Det Radikale Venstre, bosiddende i Skive Kommune.

Læs mere

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen BEK nr 130 af 19/02/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 22. november 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2009-1061 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Vejledning. Folketingsvalg Onsdag den 5. juni 2019

Vejledning. Folketingsvalg Onsdag den 5. juni 2019 Vejledning Folketingsvalg Onsdag den 5. juni 2019 Indholdsfortegnelse: Generelle oplysninger...3 Valgsteder...3 Hvem kan stemme?...3 Valglisten...3 Borgerservices vagttelefon:...3 Markerede brevstemmer:...4

Læs mere

-- AKT BILAG 1 -- [ Aktdokument ] --

-- AKT BILAG 1 -- [ Aktdokument ] -- -- AKT 102425 -- BILAG 1 -- [ Aktdokument ] -- Til: Kommuneliste (Distributionsliste) Cc: kl@kl.dk (kl@kl.dk), Valgsekretariatet Københavns Kommune (valg@kff.kk.dk), valgpost@kalundborg.dk (valgpost@kalundborg.dk),

Læs mere

Brevstemmeafgivning. Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune

Brevstemmeafgivning. Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune Brevstemmeafgivning Hvad betyder de nye regler om brevstemmeafgivning er alt nu givet frit? 1 v. Juridisk chef Berith Jensen, Odense Kommune Tidligere: 2 Brevstemmeafgivning Regler: KRVL kap. 6 + Vejl.

Læs mere

Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha. Åben sag

Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha. Åben sag Sag Ældrerådsvalg 2013 Sagsnr. 13/661 Initialer anetha Åben sag Resumé Ældrerådets valgperiode udløber med udgangen af 2013, og der skal således afvikles ældrerådsvalg i indeværende år. I henhold til Lov

Læs mere

2014-39. Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg

2014-39. Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg 2014-39 Inspektion af handicaptilgængeligheden på afstemningssted ved kommunalvalg I forbindelse med kommunalvalget den 19. november 2013 foretog Folketingets Ombudsmand en tilgængelighedsinspektion af

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Tak for invitationen

Tak for invitationen Tak for invitationen Lene Hartig Danielsen Chef for Borgerservice Regelgrundlaget - brevstemmer Tidligere regler og principper samt vejledninger Nye regler baggrund og formål - moderniseringsaftalen 2013

Læs mere

Vejledning. nr. 9210 af 8. april 2014 om afholdelse af folkeafstemning søndag den 25. maj 2014 om forslag til lov om en fælles patentdomstol m.v.

Vejledning. nr. 9210 af 8. april 2014 om afholdelse af folkeafstemning søndag den 25. maj 2014 om forslag til lov om en fælles patentdomstol m.v. Vejledning nr. 9210 af 8. april 2014 om afholdelse af folkeafstemning søndag den 25. maj 2014 om forslag til lov om en fælles patentdomstol m.v. UOFFICIEL TRYKVENLIG VERSION (Til alle kommunalbestyrelser

Læs mere

Beslutningsgrundlag for eventuel indførelse af digital valgliste og brevstemmeprotokol

Beslutningsgrundlag for eventuel indførelse af digital valgliste og brevstemmeprotokol Beslutningsgrundlag for eventuel indførelse af digital valgliste og brevstemmeprotokol Indledning Udviklingen i og digitaliseringen af samfundet er øget væsentligt de seneste år, og senest i november 2014

Læs mere

Valgregulativ for Sønderborg Vandforsyning A/S og Sønderborg Spildevandsforsyning A/S

Valgregulativ for Sønderborg Vandforsyning A/S og Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Valgregulativ for Sønderborg Vandforsyning A/S og Sønderborg Spildevandsforsyning A/S 1. Formål og baggrund 1.1 Nærværende valgregulativ ( Valgregulativet ) er udarbejdet i medfør af vedtægterne for Sønderborg

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Bekendtgørelse om menighedsråds medvirken ved ansættelse i præste- og provstestillinger m.m.

Bekendtgørelse om menighedsråds medvirken ved ansættelse i præste- og provstestillinger m.m. BEK nr 1315 af 21/11/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 18. august 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 120354/13 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Side 1 Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Kapitel 1 Skolebestyrelsens sammensætning. 1 Skolebestyrelsen består af mindst 7 forældrerepræsentanter, mindst 2 medarbejderrepræsentanter

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 12. april 2005 om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 12. april 2005 om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 12. april 2005 om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen I medfør af 40, stk. 1, nr. 1, sidste pkt., i landstingsforordning nr. 8 af 21.

Læs mere

Oversigt over tidsfristerne ved folkeafstemningen om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning torsdag den 3.

Oversigt over tidsfristerne ved folkeafstemningen om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning torsdag den 3. Oversigt over tidsfristerne ved folkeafstemningen om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning torsdag den 3. december 2015 Forberedelsen, gennemførelsen og opgørelsen af folkeafstemningen om

Læs mere

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. Forretningsorden Det regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden Januar 2015 AMK Øst 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse

Læs mere

VEJLEDNING 2 FINTÆLLING 26. MAJ 2014

VEJLEDNING 2 FINTÆLLING 26. MAJ 2014 VEJLEDNING 2 FINTÆLLING 26. MAJ 2014 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET OG FOLKEAFSTEMNING OM EN FÆLLES PATENTDOMSTOL M.V. DEN 25. MAJ 2014 Indhold VEJLEDNINGENS OMFANG... 3 OPTÆLLINGSHOLDENE... 3 OPTÆLLINGEN...

Læs mere

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen

Bekendtgørelse om brevstemmeafgivning i visse boformer og boliger efter lov om social service og boliglovgivningen BEK nr 1137 af 18/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2016-5749 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN XXX A/S CVR-NR. XXXXXXXX

FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN XXX A/S CVR-NR. XXXXXXXX FORRETNINGSORDEN FOR BESTYRELSEN I XXX A/S CVR-NR. XXXXXXXX 1. BESTYRELSENS FØRSTE MØDE Bestyrelsen afholder sit første (konstituerende) møde umiddelbart efter generalforsamlingen. Mødet ledes af det bestyrelsesmedlem,

Læs mere

Seniorrådet ønsker at afvikle valg til Seniorrådet 2017 som et fremmødevalg på samme dag og på samme valgsteder som valg til kommune og region.

Seniorrådet ønsker at afvikle valg til Seniorrådet 2017 som et fremmødevalg på samme dag og på samme valgsteder som valg til kommune og region. Til Byrådet Hedensted Kommune Seniorrådet ønsker at afvikle valg til Seniorrådet 2017 som et fremmødevalg på samme dag og på samme valgsteder som valg til kommune og region. Der er på landsplan en del

Læs mere

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 1. BRUG DEMOKRATIET Medarbejderforeninger På mange arbejdspladser med 5 DJ medlemmer eller flere, er der oprettet en medarbejderforening (standardvedtægter for medarbejderforeninger,

Læs mere

Folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 brevstemmeafgivning i kommunerne

Folketingsvalget torsdag den 18. juni 2015 brevstemmeafgivning i kommunerne -- AKT 235871 -- BILAG 1 -- [ Dag 1 - brev - KB ] -- Til alle kommunalbestyrelser v/ den valgansvarlige i kommunen cc.: KL 4 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24

Læs mere

Brevstemmeafgivning i kommunerne til Europa-Parlamentsvalget og folkeafstemningen om patentdomstolen den 25. maj 2014

Brevstemmeafgivning i kommunerne til Europa-Parlamentsvalget og folkeafstemningen om patentdomstolen den 25. maj 2014 Til alle kommunalbestyrelser cc.: KL 1 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24 01 valg@oim.dk valg.oim.dk Sagsnr. 2014-13009 Doknr. 194996 Dato 13-02-2014 Brevstemmeafgivning

Læs mere

Vedtægter for Indsæt navn vejlaug.

Vedtægter for Indsæt navn vejlaug. Matr.nr.: Indsæt matr.nre. Anmelder: Anmelders navn Anmelders adresse Ejerlavsbetegnelse: Beliggende: ved Indsæt vejens navn(e) Vedtægter for Indsæt navn vejlaug. Vejlaugets navn er: Indsæt vejlaugets

Læs mere

Vejledning om afholdelse af folkeafstemning torsdag den 3. december 2015 om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning

Vejledning om afholdelse af folkeafstemning torsdag den 3. december 2015 om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning VEJ nr 10724 af 05/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. august 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-6006 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB

NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB NR. 66 VER. 2, LUDUS WEB DEN 15. DECEMBER 2011 INDHOLD Undervisningsbeskrivelser og studieplaner Grundbegreber Forskellige arbejdsgange Forløb først Forløb sidst Arbejde via skemabrikker (parallelle forløb)

Læs mere

Information ved dødsfald

Information ved dødsfald Information ved dødsfald Dette hæfte er en praktisk vejledning til pårørende om spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med dødsfald på Hospice Djursland. Hospice Djursland November 2014 Når døden indtræder

Læs mere

1.2 Ifølge Selskabets vedtægter skal der vælges fælles forbrugerrepræsentant/ forbrugerrepræsentanter fra vand- og spildevandsforsyningsområderne.

1.2 Ifølge Selskabets vedtægter skal der vælges fælles forbrugerrepræsentant/ forbrugerrepræsentanter fra vand- og spildevandsforsyningsområderne. Valgregulativ for forbrugerrepræsentation i bestyrelsen for Langeland Forsyning A/S 1. Formål og baggrund 1.1 Nærværende valgregulativ fastsætter reglerne for valg af forbrugerrepræsentanter i bestyrelsen

Læs mere

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til Europa-Parlamentsvalget i Danmark søndag den 26. maj 2019

Meddelelse om brevstemmeafgivning på Færøerne til Europa-Parlamentsvalget i Danmark søndag den 26. maj 2019 Til kommunerne på Færøerne (folkeregistrene) og de særligt bemyndigede stemmemodtagere 2 bilag Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2018-269 Doknr. 19119 Dato 08-02-2019

Læs mere

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt og forretningsorden for Ringsted Kommunes Folkeoplysningsråd. Dato: 09. april 2014 Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt 1 - Formål 1. Folkeoplysningsrådet rådgiver Kultur-

Læs mere