det er nemt at lodde se her hvordan Andie Nordgren Jeff Keyzer JESPER HAFFGAARd af: Mitch Altman (lodningsvisdom) (tegneserietilpasning)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "det er nemt at lodde se her hvordan Andie Nordgren Jeff Keyzer JESPER HAFFGAARd af: Mitch Altman (lodningsvisdom) (tegneserietilpasning)"

Transkript

1 det er nemt at lodde se her hvordan af: Mitch Altman (lodningsvisdom) Andie Nordgren (tegneserietilpasning) Jeff Keyzer (Layout og redigering) JESPER HAFFGAARd (oversættelse) Distribute widely!

2 lodning er nyttigt at kunne. det er også RIGTIG NEMT! Det her er en loddekolbe. Spidsen bliver varm nok til at kunne smelte loddetin, hvilket er en metallegering. Det smelter ved omkring 200 grader Celsius! Det er det altså! BARE VENT OG SE. lodning er også vældig sjovt! hvis man ved, hvordan man lodder, Er der næsten ingen grænser for, hvad man kan lave med elektronik! hvilket er lige så sejt! der er mange måder at lave gode lodninger på. Jeg vil vise dig, hvordan. LAD os komme i gang! sikkerhedstip #1 (af 3): det gør nas at røre spidsen! Det er faktisk hult og fyldt med harpiks (det samme, som bruges til at stryge på violinbuer). vi bruger loddekolben til at smelte loddetinnet med og lave elektriske forbindelser. når loddetinnet varmer op, smelter harpiksen næsten med det samme Metallet smelter kort tid efter grundstofferne Sn og Pb DET her er loddetin. Det er lavet af metal, som regel tin og bly. harpiksen flyder UD omkring det, som du vil lodde, renser metallet og hjælper til med at lave en god lodning. det bedste loddetin til elektronik har en harpikskerne og består af 60% tin og 40% bly. også kendt som flux sikkerhedstip #2 (af 3): bly er giftigt. du får det på fingrene, når du lodder, så vask dine fingre efter lodning! der findes andre typer, for eksempel blyfrit loddetin, men det har giftige kemikalier i kernen og er ikke nær så nemt at lodde med som loddetin med bly. det får også loddekolbens spids til at korrodere hurtigere. hvis du kun kan få fat i blyfrit loddetin er det OK, men undlad så at indånde den giftige røg. hvis du ikke vasker fingrene, risikerer du at optage blyet i kroppen, hvor det bliver LAgret i din hjerne resten af dit liv. I værste fald risikerer du at blive vanvittig. så - husk det nu!

3 Elektronikkredsløb består af elektronikkomponenter (eller blot "komponenter"), der er forbundet med hinanden. der er mange måder, man kan forbinde komponenter med hinanden, men det nemmeste er nok at bruge en Printplade. Eller blot "printet" printet gør det nemt, fordi det har printøer til alle komponenterne. Det er vigtigt at lave de rigtige forbindelser, hvis kredsløbet skal virke. hvis du kigger nøje efter på printet kan du se nogle streger, der forbinder printøerne med hinanden - de kaldes printbaner. ud af Alle komponenter kommer der nogle ledninger: de fleste printøer har et hul i midten det er her benet stikker igennem printøen og skaber en forbindelse til kredsløbet! ledningerne kaldes for komponenternes BEN. hvis du stikker alle komponentens ben i de rigtige huller, vender komponenterne rigtigt og laver gode lodninger, Nogle kan vende forkert! Lad os lave den første lodning! så vil kredsløbet virke! det er fordi printet skaber alle de rigtige forbindelser mellem komponenterne.

4 vi starter med en modstand. START MED AT FINDE DEN RIGTIGE MODSTAND MED DEN VÆRDI, DER STÅR BESKREVET I DOKUMENTATIONEN. modstande har to ben, og det er lige moget, hvordan man vender dem (I MODSÆTNING TIL FOR EKSEMPEL DIODER, DER har en plus - og en minus -side). BØJ SÅ BENENE, SÅ DE PASSER TIL HULLERNE I PRINTET, SÅDAN HER: PLACER SÅ DE TO BEN I DE TO HULLER I PRINTET. man kan typisk se på printet hvor og hvordan de enkelte komponenter skal sidde. skub benene igennem hullerne indtil modstanden hviler på printet. (nogle gange er du nødt til at hive og vrikke i benene fra undersiden af printet for at få dem igennem hullerne). MODSTANDE HEDDER "RESISTORS" PÅ ENGELSK, SÅ DERFOR VIL DER TIT PÅ PRINTET STÅ "R" EFTERFULGT AF MODSTANDENS NUMMER, FOR EKSEMPEL "R3". de fleste print har et silketryk på oversiden, der viser komponenternes placering. Komponterne placeres på oversiden og loddes fast i printøerne, som sammen med printbanerne, befinder sig på undersiden. vend nu printet om, så vi kan lodde benene til de to printøer. For at undgå, at modstanden falder ud af printet, når du vender det om, holder du den fast med en finger. som tidligere nævnt, bliver spidsen af loddekolben så varm, at den kan smelte metal. det gør også, at spidsen har nemt ved at oxidere, hvilket i praksis betyder, at den bliver beskidt bare ved luftkontakt! bøj nu benene udad i en vinkel på 45 grader, så komponenten ikke falder ud, mens vi lodder den fast. forstået? godt! oxidlaget virker som en varmeisolering, så det er vigtigt at rense det af spidsen før hver lodning. så overføres varmen nemmere under lodningen og det er nemmere at lave en god lodning. det er derfor, vi har en våd svamp: for at rense oxidladet af spidsen. bare skrab spidsen blidt mod svampen, mens du drejer loddekolben for at få renset spidsen hele vejen rundt. SÅ skal der loddes! hold loddekolben i din foretrukne hånd, ligesom du ville holde en blyant. dette skulle gerne gøre spidsen sølvagtig og skinnende klar til at lodde. husk at gøre dette før hver lodning spidsen oxiderer hurtigt! så kan du lave gode lodninger med gode forbindelser. hold loddetinnet i din anden hånd.

5 hold spidsen mod printøen og benet på den komponent, du vil lodde. hold den der i cirka 1 sekund, så det hele varmes godt op. placér så cirka 1mm til 3mm loddetin under spidsen. printet placér det endeligt ikke over spidsen, da det så kun kommer på selve spidsen, hvor det ingen effekt har. vi skal have tinnet til at flyde jævnt omkring både printøen og benet på komponenten for at sikre en god forbindelse. tinnet smelter ikke, før det rører ved spidsen på loddekolben, Så sørg for at ramme den. Vent til tinnet smelter. det næste skridt er meget vigtigt: lad loddekolbens spids blive på printøen i omkring 1 sekund mere. Det tager lidt tid for tinnet at flyde ud på hele printøen omkring benet på komponenten, og det kan kun lade sig gøre, hvis der tilføres varme. printet printet FJERN så tintråden igen. fjern så loddekolben og beundr din perfekte lodning! Var det ikke nemt? vær opmærksom på at tinnet hurtigt køler ned og bliver hårdt. det tager kun et sekunds tid. herefter er du klar til den næste lodning. Husk at placere loddekolben i dens stander, når du ikke bruger den. røgen, der kommer, når du smelter tinnet, er fra harpiksen. den indeholder nogle stoffer, som ikke er særligt sunde. Undgå derfor at indhånde den. Hvis du bruger blyfri tin, så er røgen ret slem, så Det er vigtigt at du er i et godt ventileret rum og undgår at indånde røgen. standeren er sikkert sted at opbevare en farm loddekolbe. de fleste synes ikke, det er sjovt at loddekolben lander i deres skød! du kan puste forsigtigt på forbindelsen mens du lodder for at undgå, at røgen kommer i dine lunger.

6 Lad os se nærmere på hvordan en god lodning ser ud. du kan genkende en god lodging på at tinnet fuldstændigt dækker printøen og omgiver benet på komponenten. desuden ligner lodningen et lille bjerg. hvis du stadig kan se noget af hullet eller eller printøen hvis tinnet ligger fladt ned på printet så har du puttet for lidt tin på og der er måske ikke skabt en ordentlig forbindelse. hvis det er sket, så tag det roligt. rens spidsen af loddekolben, placer den på printøen 1 sekund, tilføj lidt mere loddetin og lad spidsen blive 1 sekund mere, før du tager den væk. Så skulle lodningen gerne blive fin. hvis der er for meget tin, kan du risikere, at der er skabt en forbindelse til en af naboprintøerne, og det er jo ikke altid så heldigt! Igen: ikke noget problem! bare rens spidsen af loddekolben, og placer den på lodningen i 1 sekund bank så kanten af printet mod bordet for at slynge det smeltede tin af det hjælper ofte (det kan godt være, at du lige skal skrabe lidt tinrester af med en fingernegl) her er det en god ide med bekyttelsesbriller! Der er langt mellem for lidt tin og for meget tin. derfor bliver de fleste lodninger gode - og det er derfor lodning er så nemt! nogle foretrækker at placere komponenter på printet først, før de lodder. jeg foretrækker placere og lodde en komponent ad gangen. jeg synes det er nemmere, da der ikke er så mange komponentben i vejen for loddekolben. begge gode! Også gode! desuden er det nemmere at glemme en lodning, fordi det ikke er så nemt at overskue så mange lodninger på en gang.

7 efter at have loddet alle benene på en komponent skal du klippe det overskydende af benene af. ellers risikerer vi, at benene rører hinanden og skaber forbindelser, der ikke skal være der. for at gøre dette skal vi bruge en lille bidetang. den ser sådan ud: placer den flade del af bidetangen, parallelt med printet, lige over den lille klump loddetin. tryk til, så bidetangen lukkes om benet. så skydes benet af som et spyd, der rammer dig lige i øjet! sikkerhedstip #2 (af 3): hold altid i benet du klipper af med den ene hånd mens du klipper med den anden hånd. hvis benet er for kort til at holde i (men stadig så langt, at det kan røre ved andre ben), så hold en hånd over benet og klip. så flyver benet bare ind i din hånd (uden at gøre skade) i stedet for en eller andens øje! husk sikkerhedsbriller hvis du husker dette, er du sikker! nogle komponentben er allerede meget korte. de behøver ikke at blive klippet til de vil ikke kunne røre ved hinanden, når de er loddet fast. hvis du laver en fejl, er det helt i orden. alle fejl kan rettes (nogle dog nemmere end andre). vi lærer af vores fejl og bliver bedre af det. selvom det er nemt at lodde, kræver det lidt mere øvelse af fjerne lodninger. hvis du fejler får du denne øvelse!

8 efterhånden som du får LODDET NOGET, vil du opdage en masse tips og tricks, som vil gøre det endnu nemmere. men nu er du helt klar til at lodde noget nær hvad som helst! hvis du kan lide at lodde og gerne vil gøre et godt stykke arbejde, skulle du overveje at købe noget godt udstyr. men det behøver ikke være dyrt. du kan købe en udemærket loddekolbe (formet som en lang og tyk blyant) for omkring 100 kr. du får også brug for en stander med en SVAMP, til omkring 50 KR. hvis du virkelig vil have udstyret i orden, eller hvis du tror, at du kommer til at LODDE EN MASSE, eller mange små ting, så kan du købe en ordentlig LODDESTATION, komplet med stander og svamp for omkring 400 kr. derudover for du brug for en ordenlig BIDETANG for omkring 50 kr. køb en rulle god loddetin på 500 gram for omkring 300 KR - du vil ikke løbe tør i årevis. hvis du kan få fat i det, så anbefaler jeg 60/40 tin/bly med harpikskerne (som tidligere nævnt vil blyfri tin virke fint, men Det er ikke HELT så nemt at arbejde med). du behøver virkelig ikke mere men du har måske også lyst til en langnæbbet spidstang (50 kr) og en afisoleringstang (80 kr). (og beskyttelsesbriller). tekst af Mitch Altman tegneserietilpasning af Andie Nordgren redigeret af JEFF KEYZER oversat af JESPER HAFFGAARD DEL den Med andre! held og lykke! denne tegneserie er en del af bogen How to Make Cool Things with Microcontrollers (For People Who Know Nothing) af Mitch Altman og Jeff Keyzer, som vil blive trykt af No Starch Press i oversæt den, brug den, DEL den, farvelæg den, undervis med den!

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

fixeteknik for stofbrugere

fixeteknik for stofbrugere fixeteknik for stofbrugere Dette er en oversættelse af The Safer Injecting Handbook, skrevet af Jon Derricott og Andrew Preston, først publiceret i UK af Exchange Supplies www.exchangesupplies.org. Den

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Kostvejlederens lynkur

Kostvejlederens lynkur Kostvejlederens lynkur Udarbejdet af kostvejleder og EFT-praktiserende, Lene B. Jensen. Indhold: Side 1-4 : Præsentation af forfatteren og baggrund for e-bogens tilblivelse Side 5 : Hvorfor nu en lynkur?

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium

Materialet retter sig mod 4. til 8. klasse. Dansk bearbejdelse: Anne Værnholt Olesen, Skoleservice, Tycho Brahe Planetarium Dette skolemateriale til omnimaxfilmen Delfiner er en bearbejdelse af et amerikansk skolemateriale til filmen. Det oprindelige materiale kan findes som pfd-fil på adressen: http://www.dolphinsfilm.com/fslearn.htm

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

HISTORIEN OM Den Blå Planet

HISTORIEN OM Den Blå Planet UNDERVISNINGSMATERIALE HISTORIEN OM Den Blå Planet En fantasifuld fabel om sol, skygge og sommerfuglestøv Til læreren I Historien om Den Blå Planet har de yngste masser af muligheder for at drømme sig

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere