Ansøgning om økonomisk tilskud til forstærket indsat for patienter med kronisk sygdom i i Guldborgsund Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ansøgning om økonomisk tilskud til forstærket indsat for patienter med kronisk sygdom i 2010-2012 i Guldborgsund Kommune"

Transkript

1 Ansøgning om økonomisk tilskud til forstærket indsat for patienter med kronisk sygdom i i Guldborgsund Kommune Projektbeskrivelse i relation til forløbsprogrammer 1. Projekttitel 2. Baggrund Det gode patientforløb i Guldborgsund Kommune Projektets baggrund Guldborgsund Kommune har ca indbyggere og er sammensat af 6 tidligere kommuner. Sociale og uddannelsesmæssige forskelle slår stærkt igennem på levevilkår, livsstil og helbred. Guldborgsund Kommune er en kommune hvor uddannelsesniveauet ligger under landsgennemsnittet, hvilket bl.a. kommer til udtryk i, at vi har en dårligere sundhedstilstand end landsgennemsnittet ( kommunens sundhedsprofil 2006). I 2008 var Guldborgsund Kommune KRAM kommune og denne undersøgelse viste bl.a.: 50% havde indenfor de sidste måneder haft kontakt til egen læge 13,8 % var svært overvægtige (flest mænd) 22,6% havde nedsat lungefunktion 27,6 % havde et moderat forhøjet BT 10,5 % havde et alvorligt forhøjet BT 24,2% havde forhøjet cholesterol (mere end 6 mmol/l) En nøgletalsrapport på Sundhedsområdet for de 17 kommunerne i Region Sjælland viser: Guldborgsund Kommune var den kommunen i 2007, som havde næst flest genindlæggelser på 21,0 pr indbygger, hvor Ringsted med det laveste til sammenligning var på 12,1 pr indbygger. KOL ( 2008) Næst flest indlæggelser kvinder mellem år Næst flest indlæggelser kvinder mellem år Tredje flest ambulante kvinder mellem år Næst flest indlæggelser - mænd mellem år. Diabetes ( 2008 ) Fjerde flest indlæggelser kvinder mellem år Næst flest ambulante besøg kvinder år Hjertesygdom ( 2008 ) Næst flest indlæggelser kvinder mellem år Næst flest ambulante besøg kvinder år Næst flest ambulante besøg mænd mellem år Guldborgsund Kommune er desuden den kommune, som har den næststørste procentandel af borgere på 65 år + - ca. 20 % af befolkningen til sammenligning med Ringsted/ Greve som har 14 %.

2 Guldborgsund Kommune har i Sundhedspolitikken en overordnet målsætning for den patientrettet forebyggelse: At borgere med kronisk sygdom har et godt liv og oplever en kvalificeret og sammenhængende indsats i et sygdomsforløb Kommunen har et stort ansvar og opgaver omkring, at medvirke til den tidlige opsporing og i et kvalificeret og sammenhængende patientforløb. Strukturændringen har medført en ny organisation med andre og nye samarbejdsrelationer end tidligere både interne og eksternt. Tilbud fra de gamle kommuner er serviceharmoniseret og nye tilbud er kommet til efter kommunesammenlægningen. I de tidligere kommuner arbejdede man i integrerede ordninger, hvor de forskellige faggrupper var under fælles ledelse og samme adresse. I dag er faggrupperne blevet spredt ud på flere ledere og er geografisk placeret på forskellige adresser. De enkelte fagområder i kommunen har haft stor fokus på den kommunale serviceharmonisering indenfor for eget område, så derfor kan der i dag opleves nogle uklarheder på det tværfaglige samarbejde internt og eksternt - hvem gør hvad? Regionen og kommunen har hver sine opgaver på sundhedsområdet. Disse opgaver kan løses bedre ved: fælles forståelse og kendskab til hinanden respekt for hinanden og hinandens opgaver i samarbejde og dialog med hinanden i dagligdagen For at kunne sikre et sammenhængende, effektivt og kvalificeret forløb for kroniske patienter er det en forudsætning at: interne og eksterne samarbejdspartnere ved - hvem gør hvad og hvordan opgavefordelingen er kendt af alle relevante interne og eksterne aktører medarbejdere har en opdateret faglig viden og handlekompetencer i forhold til at behandle/vejlede/ pleje borgere med kronisk sygdom Guldborgsund Kommune ønsker at søge tilskud til et projekt der omhandler sammenhængende patientforløb indenfor KOL, diabetes og hjertesygdomme med særlig fokus på: afdækning, udvikling, implementering og evaluering af samarbejds og kommunikationsrelationer mellem kommunens aktører, de praktiserende læger og det lokale sygehus i forhold til fælles kroniske syge. afdækning, udvikling, implementering og evaluering af opgave- og arbejdsfordeling mellem kommunen, de praktiserende læger og det lokale sygehus i forhold til fælles kroniske syge. afdækning af behov for supplerende tilbud i kommunen ud fra evidens og muligheder og i samarbejde med patientforeningerne og de interne og eksterne fagprofessionelle. opkvalificering af de kommunale medarbejdere indenfor KOL, diabetes og hjertesygdomme med særlig fokus på det tværfaglige og tværsektionelle samarbejde. kompetenceudvikling af specialistsygeplejersker indenfor KOL, diabetes og hjertesygdom.

3 Interessenter Interne samarbejdspartnere ( fælles direktørområde) Myndigheden Visiterer til ydelser i henhold til serviceloven og sundhedsloven - er fysisk placeret på kommunens rådhus. Hjemmesygeplejen Der er 4 Ældredistikter, hvor der i hver er ca. 20 sygeplejersker. I dag er der 1 sygeplejerske i hvert distrikt som har særlig fokus på diabetes - mangler i forhold til KOL og hjertesygdom. Rehabiliteringen Kommunens rehabilitering har en central placering i Nykøbing, hvor fortrinsvis genoptræning varetages, samt decentrale enheder i lokal områderne, hvor fortrinsvis vedligeholdelsestræning varetages. Der er ansat ca. 30 fysio- og ergoterapeuter. I dag tilbydes et rehabiliteringsforløb til patienter med KOL, diabetes og hjertesygdom. Forebyggende hjemmebesøg 75+ Forebyggelseskonsulenterne er centralt placeret i Nykøbing by, men er tilknyttet de enkelte ældredistrikter. 9 ansatte. Mange i målgruppen er kronisk syge. Sundhedsudvikling Kommunens sundhedskonsulenter varetager opgaver indenfor den borgerettede og patientrettede forebyggelse og er fysisk placeret på kommunens rådhus. 5 ansatte. Varetager bl.a.: kurset : Lær at leve med din kroniske sygdom motion på recept rygestop ( ikke specielt målrettet til kroniske patienter) gå i gang - projektet borgerrettet kostvejledning ( ikke målrettet kroniske patienter) Eksterne samarbejdspartnere Praksiskonsulent Kommunen har ansat en praksiskonsulent 8 timer/ måneden, som også er praktiserende læge i Nykøbing Praktiserende læger Kommunen har et samarbejde med ca. 30 praktiserende læger, som har nedsat en bestyrelse som består af 3 medlemmer og 2 suppleanter. Praksiskonsulenten deltager i møderne, men har ingen stemmeret. Giver udtryk for at de mangler tilbud til kroniske patienter i kommunen. Der er lægemangel i kommunen. Region Sjælland ( Nykøbing sygehus) Samarbejdet mellem kommunen og sygehus foregår via fælles møder i Regionen og de øvrige 16 kommuner i henhold til sundhedsaftalerne. Patientforeninger Kommunen har lokale patientforeninger inden for flere kroniske sygdomme bl.a. KOL, diabetes og hjertesygdomme. De frivillige aktører arbejder pt. på at danne netværk på tværs af foreningerne. Netværket er fysisk placeret på Guldborgsund Frivilligcenter.

4 Evt. tilknytning til andre projekter GBS Kommune deltager i et fyrtårnsprojekt omkring KOL i henhold til sundhedsaftale med Region Sjælland. Projektet omhandler samarbejdet omkring forløbsprogrammet for KOL GBS Rehabiliteringen deltager i KOALA projektet, hvor formålet med projektet er i tæt samarbejde med sundhedscentre/sygehuse og de praktiserende læger i kommunalt regi, at gennemføre en målrettet indsats overfor borgere med KOL. GBS Kommune er aktiv deltager i det landsdækkende Gå i Gang projekt Kurset: Lær at leve med kronisk sygdom Motion på Recept 3. Mål og forventet udbytte Projektformål Guldborgsund Kommune ønsker ( nytteværdien af projektet) At borgere med kronisk sygdom indenfor KOL, diabetes og hjertesygdomme oplever et sammenhængende og kvalificeret patientforløb = det gode patientforløb Mål Samarbejds- og kommunikationsmodel At fremme det tværfaglige/tværsektionelle samarbejde ved at udvikle, formulere og implementere en tværfaglig/ tværsektionel samarbejds- og kommunikationsmodel mellem de interne og eksterne samarbejdspartnere, som er kendt og bruges af de forskellige samarbejdspartnere. I modellen skal desuden fremgå samarbejdet med borgeren! Opgavebeskrivelse m.m. At der er formuleret en præcis opgave- og arbejdsfordeling mellem kommunen, almen praksis og det lokale sygehus indenfor KOL rehabilitering, diabetesrehabilitering og hjerterehabilitering og at den er kendt og anvendes af de forskellige samarbejdspartnere. Supplerende tilbud til kronisk syge At kommunen senest ved udgangen af 2010 har en handleplan på hvilke supplerende tilbud man vil tilbyde til kronisk syge borgere med KOL, diabetes og hjertesygdomme og en tidsplan for dette, og at kommunen i 2011 og 2012 tilbyder og videreudvikler disse tilbud efterfølgende. Kompetenceudviklingsforløb At 90 sygeplejersker og fysioterapeuter/ ergoterapeuter i kommunen har deltaget i et kompetenceudviklingsforløb indenfor KOL, diabetes og hjertesygdom med særlig fokus på det tværfaglige/ tværsektionelle samarbejde a 5 dages varighed. Kurset planlægges ud fra behov og ønsker i samarbejde med University College Sjælland Specialistuddannelse på diplom niveau At der uddannes 4 specialistsygeplejersker indenfor henholdsvis KOL, diabetes og hjertesygdomme = 12 sygeplejersker. Uddannelsen planlægges ud fra behov og ønsker i samarbejde med University College Sjælland.

5 Forventet udbytte Overordnet forventet udbytte Større brugertilfredshed = større arbejdsglæde hos medarbejderne Samarbejd og kommunikationsmodel Det forventes, at der udvikles og implementeres en model der skal kunne anvendes i dagligdagen både set i forhold til samarbejdet omkring den enkelte patient, hvor borgeren skal inddrages aktivt i tilrettelæggelsen af de sundhedstilbud de skal have, men også i et mere formelt samarbejde mellem kommunen, almen praksis og regionen. Projektet skal afdække behov, ønsker og muligheder indenfor disse områder. Skal bidrage til at udvikle samarbejdet mellem kommunen, almen praksis og Regionen til gavn for patienten. Opgavebeskrivelse Det forventes at der udvikles og implementeres et arbejdsredskab der giver en klart og hurtigt overblik over hvem som gør hvad skal kunne anvendes af aktører i kommunen, almen praksis og regionen. Redskabet skal indeholde beskrivelse indenfor følgende områder: tidlig opsporing/ diagnosticering opfølgning rehabilitering Der skal i arbejdsredskabet fremgå hvordan det evalueres og justeres og ansvarsplacering - hvem som gør hvad. Supplerende tilbud Det forventes at processen omkring opgave og arbejdsfordeling synliggør hvilke tilbud der evt. mangler i kommunen set i forhold til behov, ønsker, muligheder og evidens for området, og at disse i projektperioden igangsættes og tilbydes til KOL, diabetes og hjertepatienter. Det forventes at der er brugerinvolvering i denne proces. Tilbuddene skal medvirke til at forebygge forværring af kronisk sygdom og komplikationer, samt at patienten får flere handlekompetencer til at leve med en kronisk sygdom. Kompetenceudvikling Det forventes at en opkvalificering af medarbejderne vil medvirke til større fokus på den borgerrettet og patientrettet forebyggelse, et bedre sammenhæng og større kvalitet i et patientforløb i kommunen indenfor KOL, diabetes og hjertesygdomme = større brugertilfredshed. Specialistsygeplejerske Det forventes at specialistsygeplejerskerne skal have en særlig rolle i forløbsprogrammet omkring KOL, diabetes og hjerte. Projektet skal afdække behov, ønsker og muligheder for denne rolle skal ses i sammenhæng omkring de supplerende tilbud. Andre afledte resultater At borgere med kronisk sygdom oplever et kvalificeret og sammenhængende indsats i et sygdomsforløb = det gode patientforløb At de tilstedeværende økonomiske og personalemæssige ressourcer i kommunen udnyttes optimalt i samarbejdet omkring det gode patientforløb At reducere uhensigtsmæssige kontakter til lægepraksis En reduktion af uhensigtsmæssige indlæggelser / genindlæggelser, hvor årsagen er utilsigtede arbejdsgange/ kommunikation.

6 4. Tidsplan Tidsplan halvår Ansættelse af en projektleder Afdækning af nuværende samarbejdsformer/kommunikation internt og eksternt barrierer/tilgange behov/ønsker Afdækning af nuværende opgave- og arbejdsfordeling Afdækning af behov for supplerende tilbud Afdækning af behov for kompetenceudvikling 2. halvår Udvikling af fremtidig samarbejdsmodel med interne og eksterne samarbejdspartnere Udvikling af et arbejdsredskab som beskriver opgave- og arbejdsfordeling mellem interne og eksterne samarbejdspartnere Udarbejde handleplan/tidsplan for supplerende tilbud indenfor KOL, diabetes og hjertesygdom Kompetenceudviklingsforløb 2 hold a 15 medarbejdere halvår Implementering af samarbejdsmodel Implementering af arbejdsredskab til opgave- og arbejdsfordeling Kompetenceudvikling for 1 hold a 15 medarbejdere Igangsætte supplerende tilbud i kommunen til kroniske borgere 2. halvår Evaluering/ justering af samarbejdsmodel Evaluering/ justering af arbejdsredskab til opgave- og arbejdsfordeling Kompetenceudvikling for 1 hold a 15 medarbejdere Evaluere og justere supplerende tilbud i kommunen til kroniske borgere halvår Evaluering/ justering samarbejdsmodel Evaluering/ justering af arbejdsredskab til opgave- og arbejdsfordeling Kompetenceudvikling for 2 hold a 15 medarbejdere Videreudvikle og justere supplerende tilbud til kroniske patienter 2.halvår Evaluering/ justering samarbejdsmodel Evaluering/ justering af arbejdsredskab til opgave- og arbejdsfordeling Videreudvikle og justere supplerende tilbud til kroniske patienter Evaluering af samlet projekt Handleplan for den videre proces omkring forankring, evaluering og kvalitetsudvikling

7 5. Økonomi Projektets økonomi Se bilag 1 Medfinanciering Guldborgsund kommune ansætter en projektleder Deltagelse i styregruppe, projektgruppe og arbejdsgrupper Forskellen mellem tabt arbejdsfortjeneste og SVU på kr. pr. uge ved specialistuddannelsen: kr. x 6uger x 3år x 12 deltagere kr. over 3 år Ansøgte midler i alt kr kr kr. 6. Organisation Organisering i projektet Organiseringen af projektet ønskes på følgende måde: Styregruppen Sammensættes af repræsentanter fra henholdsvis Kommunen sundhedschefen - formand Almen praksis- forslag formand for bestyrelsen i Lægelaug Regionen - forslag 1 lederrepræsentant fra strategisk niveau Projektlederen ( ansættes af Guldborgsund Kommune) Projektgruppen Projektlederen Relevante ledere fra praksis i kommunen Relevante ledere fra praksis Nykøbing sygehus Praksiskonsulenten i Guldborgsund Kommune Repræsentant fra patientforeningernes Netværk i kommunen Arbejdsgrupper Nedsættes efter behov i forløbet med relevante medarbejdere/borgere Kontaktperson Teamleder for sundhedsudvikling Else Mortensen Guldborgsund Kommunes Rådhus, Parkvej Nykøbing F. Telefon / mobil / mailadresse: elmo@guldborgsund.dk

8 Økonomisk oversigt Bilag 1 Tiltag Omfang Udgift Ansøgning for 2010 Frikøb af kommunens antropolog til projektet Antropologen vil deltage i afdækningsperioden i forhold til samarbejdsrelationer, opgave- og arbejdsfordeling, behov for supplerende tilbud i kommunen og kompetenceudvikling med kvalitative undersøgelser bl.a. fokusgruppeinterview og deltagerobservation, buttom- up metoden Arbejder ud fra evidens og erfaringer fra området. Forventet forbrug i timer a 220 kr kr. Frikøb af praktiserende læger I bestyrelsen for Lægelauget i Guldborgsund Kommune sidder der 5 medlemmer og kommunens praksiskonsulent = 6 personer De forventes at de deltager i projektet som repræsentanter for de praktiserende læger Udgift 10 timer a 850 kr. x kr. Dialogmøde med de 30 praktiserende læger i kommunen Udgift 2 timer a 850 kr. i timen x kr. Frikøb af medarbejdere fra det lokale sygehus Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og forventet forbrug på 25 timer kr. Kompetenceudviklingsforløb Sygeplejersker /terapeuter 30 medarbejdere a kr kr. Refusion til tabt arbejdsfortjeneste Til afløsning i driften Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og et kompetenceudviklingsforløb på 30 timer = kr.

9 Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) giver kr. pr. uge v. min. 30 timer. Udgift pr. medarbejder: kr kr. = kr. Faktisk udgift 30 medarbejdere a kr kr. Kompetenceudvikling specialistsygeplejersker 6 uger a kr. til 12 sygeplejersker kr. 1 modul i diplomuddannelsen Forplejning, lokale leje, kørselsgodtgørelse og materialer ved kompetenceudviklingsforløb 30 medarbejdere a 400 kr kr. Administrationsudgifter og andre uforudsete udgifter 2010 Diverse kr. Ansøgt tilskud i alt for kr. Ansøgning for 2011 Frikøb af kommunens antropolog til projektet Antropologen vil med kvalitative undersøgelser deltage i evaluering og justeringsprocessen i forhold til samarbejdsmodel og opgave- og arbejdsfordeling, samt deltage i processen omkring de supplerende tilbud især omkring evaluering og justeringsprocessen. Arbejder ud fra evidens og eksisterende erfaringer indenfor området. Forventet forbrug ca. 200 timer a 220 kr kr. Frikøb af praktiserende læger I bestyrelsen for Lægelauget i Guldborgsund Kommune sidder der 5 medlemmer og kommunens praksiskonsulent = 6 personer De forventes at de deltager i projektet som repræsentanter for de praktiserende

10 læger Udgift 4 timer a 850 kr. x kr. Dialogmøde med de 30 praktiserende læger i kommunen Udgift 2 timer a 850 kr. i timen x kr. Frikøb af medarbejdere fra det lokale sygehus Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og forventet forbrug på 25 timer kr. Kompetenceudviklingsforløb Sygeplejersker /terapeuter 30 medarbejdere a kr kr. Refusion til tabt arbejdsfortjeneste Til afløsning i driften Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og et kompetenceudviklingsforløb på 30 timer = kr. Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) giver kr. pr. uge v. min. 30 timer. Udgift pr. medarbejder: kr kr. = kr. Faktisk udgift 30 medarbejdere a kr kr. Kompetenceudvikling specialistsygeplejersker 2 moduler i diplomuddannelsen 6 uger x 2 a kr. til 12 sygeplejersker kr. Forplejning, lokale leje, kørselsgodtgørelse og materialer ved kompetenceudviklingsforløb 30 medarbejdere a 400 kr kr. Administrationsudgifter og andre uforudsete udgifter Diverse kr. Ansøgt tilskud i alt for kr.

11 Ansøgning for 2012 Frikøb af kommunens antropolog til projektet Antropologen vil med kvalitative undersøgelser deltage i evaluering og justeringsprocessen i forhold til samarbejdsmodel og opgave- og arbejdsfordeling, samt deltage i processen omkring de supplerende tilbud især omkring evaluering og justeringsprocessen. Arbejder ud fra evidens og eksisterende erfaringer indenfor området. Forventet forbrug ca. 320 timer a 220 kr kr. Frikøb af praktiserende læger I bestyrelsen for Lægelauget i Guldborgsund Kommune sidder der 5 medlemmer og kommunens praksiskonsulent = 6 personer De forventes at de deltager i projektet som repræsentanter for de praktiserende læger Udgift 4 timer a 850 kr. x kr. Dialogmøde med de 30 praktiserende læger i kommunen Udgift 2 timer a 850 kr. i timen x kr. Frikøb af medarbejdere fra det lokale sygehus Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og forventet forbrug på 25 timer kr. Kompetenceudviklingsforløb Sygeplejersker /terapeuter 30 medarbejdere a kr kr. Refusion til tabt arbejdsfortjeneste Til afløsning i driften Beregningen er ud fra en gennemsnitsløn på 220 kr. og et kompetenceudviklingsforløb på 30 timer = kr. Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) giver kr. pr. uge v. min. 30 timer. Udgift pr. medarbejder: kr kr. = kr. Faktisk udgift 30 medarbejdere a kr kr.

12 Kompetenceudvikling specialistsygeplejersker 6 uger a kr. til 12 sygeplejersker kr. 1 modul i diplomuddannelsen Forplejning, lokale leje, kørselsgodtgørelse og materialer ved kompetenceudviklingsforløb 30 medarbejdere a 400 kr kr. Administrationsudgifter og andre uforudsete udgifter Diverse kr. Ansøgt tilskud i alt for kr. EM september 2009

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Projektbeskrivelse. Forstærket indsats til borgere med kronisk sygdom 2010-2012. Puljen vedr. forløbsprogrammer. Sundhed og Handicap

Projektbeskrivelse. Forstærket indsats til borgere med kronisk sygdom 2010-2012. Puljen vedr. forløbsprogrammer. Sundhed og Handicap 1. oktober 2009 TLSO/lghe Sundhed og Handicap Projektbeskrivelse Forstærket indsats til borgere med kronisk sygdom 2010-2012 Puljen vedr. forløbsprogrammer Indholdsfortegnelse 1. Resume...3 2. Baggrund...3

Læs mere

Greve Kommunes ansøgning til puljen vedr. forløbsprogrammer

Greve Kommunes ansøgning til puljen vedr. forløbsprogrammer Greve Kommunes ansøgning til puljen vedr. forløbsprogrammer A) Hjerterehabilitering 1. Projektbeskrivelse Dansk Sundhedsinstitut udsendte i april 2009 en publikation på baggrund af resultaterne fra en

Læs mere

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Indhold Formål:...2 Organisatorisk forankring:...2 Projektstyring:...2 Økonomi...2 Særlige afsatte puljemidler...2 Eksterne aktiviteter:...3

Læs mere

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region:

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: 1 Ansøger Sund i Brøndby, Social- og Sundhedsforvaltningen, Brøndby Kommune 2 Kontaktperson/projektleder

Læs mere

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 Oversigt over udvalgsområde Nettotal i mio. kr., 2014 prisniveau Regnskab 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 ramme 1 62 65 64 64 64 64 Andre faste ejendomme 0 0 0 0 0 0 Kommunal

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

Styrket indsats for borgere med erhvervet hjerneskade Guldborgsund Kommune

Styrket indsats for borgere med erhvervet hjerneskade Guldborgsund Kommune Projektets navn Genoptræning og rehabilitering Styrket indsats for borgere med erhvervet hjerneskade Guldborgsund Kommune Et fælleskommunalt udviklings- og opkvalificeringsprojekt mellem Næstved, Fakse,

Læs mere

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2 eksemplarer sendes i papirform til Ansøgningsfrist 28. marts 2007 kl. 12.00 Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Læs mere

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen. Vestegnsprojektet. Danske Patienter

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen. Vestegnsprojektet. Danske Patienter Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen Vestegnsprojektet Danske Patienter Brugerinddragelse i tværsektorielle forløb 24. maj 2011 Hvad er brugerinddragelse for dig? Brugerinddragelse på to niveauer

Læs mere

KOMMISSORIUM. Udarbejdet af: THEVA Udarbejdet d. 17.09.11 Version nr.

KOMMISSORIUM. Udarbejdet af: THEVA Udarbejdet d. 17.09.11 Version nr. KOMMISSORIUM A. Titel på projekt Forbedret patientuddannelse En antropologisk undersøgelse af hvorfor borgere med iskæmisk hjertesygdom fravælger eller falder fra de kommunale tilbud om patientuddannelse.

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Det nære sundhedsvæsen Kommunernes sundhedsindsats er vokset siden kommunalreformen. Hvor kommunerne i mange år har arbejdet med sundhedstjenester til børn, arbejder alle kommuner

Læs mere

Specifikke kommunale sundhedsaftaler. mellem Sydvestjysk Sygehus og Esbjerg Kommune 2011-2014

Specifikke kommunale sundhedsaftaler. mellem Sydvestjysk Sygehus og Esbjerg Kommune 2011-2014 4. november 2010 Specifikke kommunale sundhedsaftaler mellem Sydvestjysk Sygehus og Esbjerg Kommune 2011-2014 1 Indholdsfortegnelse Specifikke aftaler vedr. værdier, samarbejde og organisering... 3 Specifikke

Læs mere

Region Syddanmark. Det gode genoptræningsforløb

Region Syddanmark. Det gode genoptræningsforløb Region Syddanmark Det gode genoptræningsforløb Projektbeskrivelse til ansøgning om projektstøtte fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklingsog analysepulje 2006 Odense den 3. april 2006 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Strategi og Planlægning

Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud Strategi og Planlægning Samarbejdsaftale om brug af elektroniske henvisninger fra hospitaler til kommunale sundhedsfremme- og forebyggelsestilbud i Region Midtjylland (December 2015) Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud til. forstærket indsat til borgere med kronisk sygdom

Ansøgning om økonomisk tilskud til. forstærket indsat til borgere med kronisk sygdom Ansøgning om økonomisk tilskud til forstærket indsat til borgere med kronisk sygdom Titel Etablering og udvikling af kronikerindsats i Jammerbugt kommune for borgere med hjertesygdom, KOL og diabetes.

Læs mere

Ansøgning. Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade

Ansøgning. Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade Ansøgning Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Ege Lau Frandsen D 4646 4655 E egfr@lejre.dk Dato: 7. februar 2012 J.nr.: 11/14975 Styrket genoptræning og rehabilitering

Læs mere

Det Nære Sundhedsvæsen offentliggøres den 15-16 marts.

Det Nære Sundhedsvæsen offentliggøres den 15-16 marts. Det Nære Sundhedsvæsen offentliggøres den 15-16 marts. 15-03-2012 Kommunernes sundhedsopgaver Palliation Patientrettet forebyggelse Tidlig indsats rehabilitering kronisk sygdom Borgerrettet forebyggelse

Læs mere

Hjerte - Rehabilitering

Hjerte - Rehabilitering Erfaringer fra Gode rammer for hjerterehabilitering et partnerskabsprojekt Hjerte - Rehabilitering Arv Alder Køn Angst Depression Arbejde Sex En lokal succeshistorie set i bakspejlet??? Claus Tveskov Overlæge,

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerne- og Talehuset Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Velkommen til Hjerne- og Talehuset

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF)

Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) Sundhedsloven prioriterer ikke Forebyggelse og sundhedsfremme (Kapitel 35) 119. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for ved varetagelsen af kommunens opgaver

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Patientrettet forebyggelse i Horsens Kommune Februar 2015

Patientrettet forebyggelse i Horsens Kommune Februar 2015 Patientrettet forebyggelse i Horsens Kommune Februar 2015 Sundhed i det nære I Horsens Kommune har der været tænkt sundhed ind i det nære igennem 20 år Det er der hvor børn, unge og borgere lever hverdagslivet,

Læs mere

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen 1 Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen Sundhedsafdelingen 2 Indhold Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Vallensbæk Kommunes hjemmesygepleje... 3

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet.

Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet. Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet. Indledning. I Randers Kommune arbejdes der allerede på nuværende tidspunkt med rehabilitering på flere fronter.

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Forløbsprogram for diabetes. EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen

Forløbsprogram for diabetes. EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Forløbsprogram for diabetes EPJ-observatoriet 11. oktober 2007 Lisbeth Høeg-Jensen Enhed for Planlægning, Sundhedsstyrelsen Projekt sundhedsvæsenet og kronisk sygdom Det overordnede projekts formål: At

Læs mere

Viborg Kommune har før sommerferien godkendt, at der etableres et samlet hjerneskaderehabiliteringstilbud

Viborg Kommune har før sommerferien godkendt, at der etableres et samlet hjerneskaderehabiliteringstilbud Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: Slotholmsgade 10-12 1216 København K Att.: Lone Vicky Pedersen Job & Velfærd Ledelsessekretariatet St. Sct. Hans Gade 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: www.viborg.dk

Læs mere

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune Gældende fra maj 2016 Genoptræning Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Ishøj Kommune Vi er glade for at kunne præsentere Ishøj og Vallensbæk kommuners kvalitetsstandard

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder Regionshospitalet Hammel Neurocenter Fire specialiseringsniveauer Almen genoptræning Basalt niveau Avanceret niveau

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 17. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Frederikssund

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget

Formand for Sundhedsudvalget Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) 1 Hvad er Hørsholm for en kommune? Hørsholm Lolland Antal borgere/ Størrelse Gennemsnitsindtægt for 15+ år Andel med videregående uddannelse af arbejds styrken

Læs mere

NOTAT OM SUNDHEDSAFDELINGENS BUDGETØNSKER 2009 Dato 13.06.08

NOTAT OM SUNDHEDSAFDELINGENS BUDGETØNSKER 2009 Dato 13.06.08 NOTAT OM SUNDHEDSAFDELINGENS BUDGETØNSKER 2009 Dato 13.06.08 Budgetønskerne er en afspejling af de opgaver, som kommer udefra via sundhedsaftaler med Region Syddanmark, lovændringer og finanslov samt Nordfyns

Læs mere

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Klinisk undervisning Holstebro Kommune 1 1. Det kliniske undervisningssteds ergoterapeutiske grundlag

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud vedr. en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012

Ansøgning om økonomisk tilskud vedr. en forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom 2010-2012 & Omsorg Ministeriet for og Forebyggelse Kontoret for Regional Att. Lone Vicki Petersen Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 30. september 2009 Telefon direkte 76 16 32 63 E-mail bbj@esbjergkommune.dk Ansøgning

Læs mere

Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen".

Høring: Evaluering og afrapportering projekt det sammenhængende sundhedsvæsen. Punkt 3. Høring: Evaluering og afrapportering projekt "det sammenhængende sundhedsvæsen". 2014-28512 Forvaltningerne indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget godkender At

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 15 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2016 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politiske besluttede serviceniveau

Læs mere

Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Lone Vicki Pedersen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Ansøgning til pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014. Dato: 25. august 2011 Sags

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund.

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund. Generelle oplysninger Ansøger: Sundhedsplejen i Svendborg Kommune Projektets titel: GO`start gennem fælles indsats Projekt start: 1/9-2011 Projekt slut: 1/9-2013 Resumé af projektet Formålet med projektet

Læs mere

Fælles Sprog III implementering

Fælles Sprog III implementering Fælles Sprog III implementering Allerød Kommune I forbindelse med økonomiaftalen for 2014 har KL tiltrådt de fællesoffentlige strategier Digitalisering af sundhedsvæsenet 2013-2017 og Digital velfærd 2013-2017.

Læs mere

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme Social og Sundhed Køgevej 80 4000 Roskilde Rasmus Baagland E-mail: rasmusbaa@roskilde.dk Dir. tlf. 46 31 77 28 30. september 2009 Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018

SUNDHEDSAFTALE 2015 2018 Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. sundheds-it og elektronisk kommunikation Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015 Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden Måltider der forebygger og rehabilitere Vibeke Høy Worm Voksenenheden Det handler om Uden mad og drikke duer helten ikke heller ikke når man bliver ældre Baggrund for projekt God mad - godt liv Regeringen

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald Notat Haderslev Kommune VS Stab Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13.februar 2012 Sagsident: 10/13082 Sagsbehandler: Christian Métais Dir.

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Bilag 3 Initiativer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Bilag 3 Initiativer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område Bilag 3 Initiativer på Sundheds og Omsorgsudvalgets område Indsatser der understøtter målet om at borgere med anden etnisk baggrund udnytter deres evner og mester eget liv på egne betingelser Initiativ

Læs mere

Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014

Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014 Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014 PAVI, Videncenter for Rehabilitering og Palliation - et nationalt center under SIF/SDU, Målet er at styrke den

Læs mere

Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet

Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet Plenum 2 Prioritering og samarbejde på sundhedsområdet torsdag den 10. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Kommunaløkonomisk Forum 2013 10.

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Statusnotat 2013 Sundhedsformidlerprojektet

Statusnotat 2013 Sundhedsformidlerprojektet Statusnotat 2013 Sundhedsformidlerprojektet 1. Baggrund: Den sociale ulighed i sundhed er steget gennem de sidste 20 år. Sundhedsstyrelsen skriver i deres rapport om ulighed i sundhed, at der blandt personer

Læs mere

Aftalestyring 2015. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2015

Aftalestyring 2015. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2015 Aftalestyring 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2015 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og bringer naturen ind i familiens

Læs mere

Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats

Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats BAGGRUND: Ved deltagelse i KL projektet en helhedsorienteret ungeindsats har Guldborgsund kommune forpligtiget sig at gøre en ekstra indsats

Læs mere

Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient

Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient Forløbsoversigter for den ældre medicinske patient 2. oktober 2012. 1 Indholdsfortegnelse: 1 Forord og indledning... 3 2 Forløbsoversigt for indsatsen før evt. ambulant forløb eller indlæggelse... 4 3

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden 1 REGION HOVEDSTADEN HALSNÆS KOMMUNE 24. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Halsnæs Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Halsnæs Kommune

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Udkast til projektplan for tidlig opsporing af kræft i Region Sjælland

Udkast til projektplan for tidlig opsporing af kræft i Region Sjælland Til: Danske Regioner Udkast til projektplan for tidlig opsporing af kræft i Region Sjælland I udmøntningsplanen for kræftinitiativer en del af regeringens sundhedsstrategi Jo før jo bedre handler spor

Læs mere

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017 Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens Strategi 2015-2017 Indledning Efter års hårdt arbejde, som har bragt os sikkert gennem kommunesammenlægningen i 2007 og en alvorlig økonomisk krise i 2010, står

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Videreførelse af Hjerneskadeteam 1. Resume Etablering og udviklingen af Hjerneskadeteamet

Læs mere

Tidlig opsporing. Det bedst mulige hverdagsliv. Forskellige tilgange og forskellige redskaber. Erfaringer med tidlig opsporing 2005-2014

Tidlig opsporing. Det bedst mulige hverdagsliv. Forskellige tilgange og forskellige redskaber. Erfaringer med tidlig opsporing 2005-2014 Tidlig opsporing Det bedst mulige hverdagsliv Forskellige tilgange og forskellige redskaber Erfaringer med tidlig opsporing 2005-2014 Ingelise Bøggild ibj@gentofte.dk Tidlig fase At mestre den forandrede

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Sammenhæng i indsatsen på tværs af sektorer. Forskningsoverlæge ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København

Sammenhæng i indsatsen på tværs af sektorer. Forskningsoverlæge ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Sammenhæng i indsatsen på tværs af sektorer Forskningsoverlæge ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Indsatsen Målet med indsatsen At give mennesker med sindslidelser

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation Præsentation af hovedresultater af survey blandt 1720 patienter maj 2011 Eva Draborg, Mickael Bech,

Læs mere

FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE

FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE FAST TILKNYTTEDE LÆGER PÅ PLEJECENTRE Formålet med ordningen har været at undersøge, om en fast tilknyttet læge på et plejecenter kan skabe bedre kvalitet for den ældre. 1 Dokumenteret effekt af ordningen

Læs mere

Årsberetning 2013 TVÆRKOMMUNAL GENOPTRÆNINGSSAMARBEJDE ALBERTSLUND, BRØNDBY OG GLOSTRUP KOMMUNER

Årsberetning 2013 TVÆRKOMMUNAL GENOPTRÆNINGSSAMARBEJDE ALBERTSLUND, BRØNDBY OG GLOSTRUP KOMMUNER Årsberetning 2013 TVÆRKOMMUNAL GENOPTRÆNINGSSAMARBEJDE ALBERTSLUND, BRØNDBY OG GLOSTRUP KOMMUNER Indledning Albertslund, Brøndby og Glostrup kommuner har siden 2007 haft et samarbejde om udførelse af opgaven:

Læs mere

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Talentudvikling Greve Kommune Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Oplæggets spørgsmål Hvordan kan en kommune leve op til folkeskolereformens mål om at alle børn skal blive så dygtige, som de kan? Hvordan

Læs mere

Samlet for alle udvalg -4.275-4.275-4.275-5.506

Samlet for alle udvalg -4.275-4.275-4.275-5.506 Forslagsnummer Tekst der beskriver forslaget 2015 2016 2017 2018 Social- og Sundhedsudvalget 502.03.01.15 Etablering af socialt akuttilbud for borgere med psykiske lidelser -1.415-1.415-1.415-2.646 503.03.01.15

Læs mere

Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014

Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014 Ansøgning om økonomisk tilskud fra pulje til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011 2014 Ansøger: Kommune, forvaltning og afdeling Projektejer Nordfyns

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Københavns Kommune har modtaget Praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015 i høring.

Københavns Kommune har modtaget Praksisudviklingsplan for almen praksis 2012-2015 i høring. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen UDKAST Samarbejdsudvalget vedr. almen praksis c/o Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød 27-09-2012 Sagsnr. 2012-141580 Dokumentnr. 2012-764049

Læs mere

Sundheds- og frivillighedsområdet

Sundheds- og frivillighedsområdet Sundheds- og frivillighedsområdet i Ringsted Kommune Januar 2010 2 Indholdsfortegnelse: 1. Nøgletal for sundheds- og frivillighedsområdet..3 2. Organisation.3 3. Samarbejde med regionen...3 4. Formål og

Læs mere

Faldforebyggelse i Furesø Kommune

Faldforebyggelse i Furesø Kommune Strategi - og handleplan 2013 2016 Faldforebyggelse i Furesø Kommune Center for Social og Sundhed 1 I budget 2013-2016 har Furesø Kommune afsat midler til en styrkelse af de eksisterende rehabiliteringsindsatser,

Læs mere

Forløbsprogram for kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL) Faggruppe Timesats Antal timer

Forløbsprogram for kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL) Faggruppe Timesats Antal timer Estimerede årlige udgifter til drift af forløbsprogrammer for KOL* * Udgifterne baseres på forløbsprogrammernes minimumstandarder og kommunens forpligtelser i hht. Sundhedsaftale 2, tillægsaftalen for

Læs mere

FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET

FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET 2. GENERATION FOLKESUNDHED OG OMSORGSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Bo Abildgaard Rammer og vision I forlængelse af Byrådets visioner og kommuneplanen vil Folkesundhed og Omsorgsudvalget i de kommende

Læs mere

SKABELON FOR EVALUERING VED BASELINE

SKABELON FOR EVALUERING VED BASELINE SKABELON FOR EVALUERING VED BASELINE Forebyggelse og behandling af overvægt og fedme hos børn og unge 2006 NB. Udfyldes og indsendes til Sundhedsstyrelsen senest ved udgangen af maj 2006 Udarbejdet for

Læs mere

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det?

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Esbjerg Døgnrehabilitering Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Baggrund for etablering af projekt Esbjerg Døgnrehabilitering Tænker nyt i forhold til de midlertidige boliger Intensiv træningsforløb

Læs mere

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse)

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Notat Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Indledning Flere og flere danskere lever en dagligdag med kronisk sygdom.

Læs mere

REFERAT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 10. april 2007 kl. 16.30. Kingoskolen i Apolonia

REFERAT. Sundheds- og forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 10. april 2007 kl. 16.30. Kingoskolen i Apolonia REFERAT Sundheds- og forebyggelsesudvalget Tirsdag den 10. april 2007 kl. 16.30 Kingoskolen i Apolonia Mødedeltagere: Fraværende: Allan Madsen, Pia Adelsteen, Carsten Cederholm, Grethe Olsen, Bente Nielsen

Læs mere

Om implementeringen og udmøntningen af de enkelte indsatser i SOF kan nærmere oplyses:

Om implementeringen og udmøntningen af de enkelte indsatser i SOF kan nærmere oplyses: NOTAT Til Socialudvalget Notat om udmøntning af SOF s andel af Ældrepuljen Københavns Kommune fik primo marts 2014 bevilget 60,8 mio. kr. årligt fra Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale

Læs mere

1. Godkendelse af referat at 9. møde Materiale fra møde om KOL er nu fremsendt sendes ud sammen med referatet og sættes på næste møde.

1. Godkendelse af referat at 9. møde Materiale fra møde om KOL er nu fremsendt sendes ud sammen med referatet og sættes på næste møde. Sundhedsafdelingen Middelfart Kommune Midtpunkt Jernbanegade 75-77 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4650 Fax +45 8888 5501 Lis.Huge@middelfart.dk Dato: 10. februar

Læs mere

Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND. Kvalitet døgnet rundt

Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND. Kvalitet døgnet rundt Strategiske mål 2012 SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt 2 Sygehus Sønderjylland vil i alle sammenhænge levere kvalitet døgnet rundt. Sygehuset har derfor udarbejdet en strategiplan frem mod 2013.

Læs mere

Referat fra møde i Koordinationsgruppen

Referat fra møde i Koordinationsgruppen Aarhus Universitetshospital Planlægning Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Referat fra møde i Koordinationsgruppen Tid og sted: Den 10.12. 2013, kl. 10.00-12.00 Mødelokale 4,

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd

Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Principper for rådgivningen via de lægefaglige specialeråd i Region Midtjylland Baggrund

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

Business case model. for. Projekt vedrørende Akutfunktion Sundheds- og Ældreområdet Struer Kommune

Business case model. for. Projekt vedrørende Akutfunktion Sundheds- og Ældreområdet Struer Kommune Dato: Maj 2014 1/8 Business case model for Projekt vedrørende Akutfunktion Sundheds- og Ældreområdet Struer Kommune Projektets navn: Akutfunktion Projektets ejer: Projektleder: Afdelingsleder Mariann Mikkelsen

Læs mere

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Kommunens overordnede målsætning for standarden: Bidrage til lige muligheder for udfoldelse, udvikling

Læs mere