Fysisk aktivitet. Anbefalingerne om fysisk aktivitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fysisk aktivitet. Anbefalingerne om fysisk aktivitet"

Transkript

1 Fysisk aktivitet Det er velkendt, at motion har en forebyggende effekt på hjerte- og karsygdomme, for højt blodtryk, visse former for kræft, diabetes og overvægt. Motion har også en gunstig indflydelse på humøret. Det er ikke kun kroppen, der arbejder under fysisk aktivitet. Hjernen og ens følelser påvirkes også i positiv retning af motion. Nogle oplever ligefrem, at motion giver mere energi og mentalt overskud til andre daglige gøremål. Voksne bør være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Hvordan står det til med danskerne? En fjerdedel af alle danskere laver overhovedet ingen fysisk aktivitet! Resten er fysisk aktive fra omkring 5 timer om ugen til over 20 timer af ugen. De, der er fysisk aktive, oplever, at de har det godt. Anbefalingerne om fysisk aktivitet Regeringens sundhedsprogram fra 2002 Sund hele livet har følgende sundhedspolitiske mål vedr. fysisk aktivitet: Antallet af fysisk aktive skal øges markant, og fysisk aktivitet skal være en naturlig del af hverdagen. I Ernæringsrådets kostråd 2005 indgår rådet om motion: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Børn skal bevæge sig 60 minutter om dagen. Daglig fysisk aktivitet anbefales som en del af en sund livsstil sammen med en balanceret kost. Rådet om 30 minutters fysisk aktivitet om dagen gælder for voksne. Den fysiske aktivitet skal være af moderat intensitet. Det vil sige, man skal bevæge sig, så pulsen stiger, åndedrættet øges, og man får sved på panden. Det er lige meget om, man udfører aktiviteten på én gang, eller om man opdeler motionen i mindre intervaller fx på 10 minutter ad gangen. Laver man mere end 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, øges de sundhedsmæssige fordele selvfølgelig. Hvis man ønsker at tabe i vægt, er det nødvendigt at bevæge sig mere. Børn og unge anbefales at røre sig i mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteterne bør være så forskellige, så de udvikler både kondition, muskelstyrke, smidighed, hurtighed, bevægelighed og koordination. Der henvises til regler for brug af -materialer, se

2 Fysisk aktivitet Hvad er fysisk aktivitet? Det behøver ikke at være besværligt at være fysisk aktiv, og motion og fysisk aktivitet kan nemt blive en del af hverdagen. Du kan bl.a. få motion ved: Sport. Transport. Skole og arbejde. Hjemlige gøremål. Sport Der er mange muligheder for at dyrke sport i Danmark. Idrætsforeninger, klubber, aftenskoler og fitnesscentre tilbyder stort set alle typer for motion både på konkurrence og motionsniveau. Det kan være en fordel at melde sig til et hold, hvor man føler en forpligtelse til at møde op hver gang. Det giver også et kammeratskab at være flere om den samme sportsgren og motionsform. En løbetur giver god motion. Energiforbrug ved sport Energiforbrug kj Løb km På cykel km ,3 0,7 1,0 1,3 1,7 3,3 5,0 6,7 8,3 10,0 11,5 13,3 1,0 1,5 2,5 3,0 4,0 8,0 12,5 16,5 21,0 25,0 29,0 33,0 Brystsvømning m Gang km 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 5,0 7,5 10,0 12,5 15,0 17,5 20,0 Tag cyklen i stedet for bussen. Kilde: Pjecen Slankemad til mandfolk, Forbrugerinformation. Transport Det er let at lade sig transportere, men det giver mere motion, hvis man transporterer sig selv til fods, på rulleskøjter eller på cykel. Det moderne menneske vil gerne være effektivt og har vænnet sig til at bruge bilen til skole, til arbejde, på indkøb m.m. At køre i bil, bus og tog giver ingen fysisk udfoldelse, og 30 minutters motion om dagen kan hurtigt hentes, hvis man vælger at bruge benene i stedet. Danske forældre transporterer ofte deres børn i bil til børnehave og skole. Ud over den manglende daglige motion har dette medført, at børn bliver mere usikre i trafikken. Skolernes cyklistprøver landet over viser, at skolebørns færdigheder i trafikken bliver ringere og ringere!

3 Skole og arbejde På nogle virksomheder har man indført pausegymnastik, men det er også muligt at indføre sin egen pausegymnastik på skolen eller på sin arbejdsplads. Hvis man sidder meget stille i løbet af dagen, kan det være en god ide at bevæge sig indimellem: gå hen og tal med din kammerat eller kollega i stedet for at sende en mail eller sms besked. Tag trappen i stedet for elevatoren, gå en lille omvej til toilet, kantine m.m. Hjemlige gøremål Oprydning og rengøring af hjemmet kan give meget motion, og havearbejde er nok den bedste måde at få motion på. Ved græsslåning med en manuel (ikke motordrevet) plæneklipper, bruges der kræfter på både at skubbe og gå. Dagligt energiforbrug Passiv kj/dag Aktiv kj/dag Arbejde Tager elevatoren 3 etager op og ned 3 Går 3 etager op og ned ad trappen 5 er til kolleger 25 Går ned og snakker med kollegerne 35 Transport Kører børnene i bil til og fra daginstitution 50 Bruger 20 minutter på cykel eller gå med 600 børnene til og fra daginstitution Kører i bil til og fra arbejde 75 Går til og fra bussen eller toget, når du 450 skal på arbejde Hjemme indendørs Sidder og taler i telefon 30 minutter om 45 Står op og taler i telefon 75 dagen Bruger fjernbetjeningen til at skifte tv-kanal 3 Rejser dig og skifter tv-kanal 15 Venter på pizza-budet 45 Bruger 30 minutter på at lave mad 225 Bruger opvaskemaskine 75 Vasker op i hånden 195 Tørretumbler tøj 0 Hænger vasketøj op 35 Bruger rengøringshjælp 0 Gør rent en gang om ugen 187 Bruger vinduespudser en gang om måneden 0 Pudser vinduer hver tredje måned 16 Hjemme udendørs Lukker hunden ud i haven 8 Går tur med hunden i 30 minutter 450 Slår græs med motorplæneklipper 26 Slår græs med en håndplæneklipper hver dag i sommerhalvåret Vasker bil i vaskeautomat 3 Vasker bil selv en gang om måneden 35 Fritidsaktiviteter Sidder foran tv eller computer 68 Går tur eller leger med børnene i 45 minutter 675 Energiforbrug i alt Kilde: Sundhedsstyrelsen. Der henvises til regler for brug af -materialer, se

4 Fysisk aktivitet Kroppen Kroppen skal holdes i gang og i forbindelse med fysisk aktivitet gælder det især hjertet, lungerne og musklerne, der skal i arbejde. Hjertet Hjertet er en muskel, som har til opgave at pumpe blodet med dets indhold af ilt, kuldioxid, næringsstoffer, nedbrydningsprodukter, affaldsstoffer og hormoner rundt i blodbanen til alle kroppens celler og herfra tilbage til hjertet. Jo mere blod, hjertet kan pumpe ud per minut, jo mere ilt kan der leveres til de arbejdende muskler. I hvile pumper hjertet ca. fem liter blod ud i minuttet, og under hårdt arbejde kan hjertet pumpe liter hos utrænede unge mænd og op til liter hos meget veltrænede mænd. Blodtryk Når hjertet trækker sig sammen, pumpes der blod mættet med ilt ud til kroppens organer. Ved blodtryk forstås det tryk, som blodet udøver på indersiden af blodkarrenes vægge. Hjertemusklen arbejder hele tiden ved skiftevis at trække sig sammen og slappe af, og der er derfor tale om to forskellige tryk på blodkarrene. Det systoliske (det høje) blodtryk er det tryk, der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen. Det diastoliske (det lave) blodtryk er det tryk, der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet slapper af og fyldes med blod. Blodtryk måles i millimeter kviksølv, fx 130/70 mmhg. Hos en voksen i hvile vil blodtrykket være i området 120/70 mmhg til 150/90 mmhg. Der kan være tale om forhøjet blodtryk, hvis målingerne er højere end 140/90 mmhg. Forhøjet blodtryk er et udtryk for, at hjertet arbejder hårdere end normalt, og derved at både hjertet og blodkarrene er under større pres. Blodtrykket kan påvirkes af forskellige faktorer, og især overvægt kan være en årsag til forhøjet blodtryk. Rygning og arvelige forhold har også en betydning for blodtrykket. Blodtrykket kan også påvirkes af psykiske faktorer som nervøsitet og stress. Blodtryk kan måles hos lægen eller ved hjælp af et blodtryksapparat til hjemmebrug. Blodtryk måles. Pulsen Når hjertet trækker sig sammen, udøves der et tryk på blodkarrene. Dette tryk kan mærkes som pulsen.

5 Pulsen defineres som det antal slag, hjertet slår per minut. Pulsen kan være lav eller høj afhængig af, hvor meget kroppen arbejder, og hvis man ønsker at træne sin krop, er det nødvendigt at få pulsen op i træningspulsområdet. Træningspuls Træningspuls er den puls, der skal opnås, hvis du skal have noget ud af din fysiske træning, eller hvis du har et ønske om at opnå vægttab. En træningspuls er ikke en fast puls, men snarere et pulsområde. Træningspulsen er afhængig af ens alder og ens fysiske tilstand. For at beregne sin træningspuls er det nødvendigt også at kende sin hvilepuls. Pulsen kan måles på håndleddene. Hvilepuls Hvilepulsen måles tidligt om morgenen, og er den laveste, der skal til for at opretholde kroppens mest basale funktioner: åndedrættet, fordøjelsen, genopbygning af celler og temperaturopretholdelse osv. Det er bedst at få en anden til at måle hvilepulsen, fordi den mindste bevægelse får pulsen til at stige. Mest nøjagtig bliver pulsmålingen, hvis man bruger en pulsmåler og sover med den om natten. Hvilepulsen kan bruges som et udtryk for ens træningstilstand: Hvilepulsen bliver lavere, hvis man i en periode træner. En typisk hvilepuls ligger på mellem 40 til 60 slag i minuttet. Beregning af træningspuls for mand (el. kvinde) på 20 år Fremgangsmåde Eksempel 1. Find din hvilepuls minus din alder = minus din alder = 141 minus din hvilepuls 4. Gang dette nye tal med 141 0,5 = 70,5 og 141 0,7 = 98,7 både 0,5 og 0,7 5. Læg hvilepulsen til ,5 = 129,5 og ,7 = 157,7 hvert af de nye tal Træningspuls 129,5 til 157,7 Denne person skal afpasse sin træning, så han opnår en puls i området 129,5 og 157,7. Når hans puls ligger i dette område, opnår han en effektiv træning. Træningen bliver ikke mere effektiv, hvis han vælger at arbejde hårdere og får pulsen yderligere op, men han opnår bare at blive mere udmattet. Pulsen er et mål for, hvor hårdt kroppen arbejder, og jo hurtigere pulsen falder efter træning, jo bedre træningstilstand er der tale om.

6 Fysisk aktivitet Lungerne Vores vejrtrækning foregår helt af sig selv. Åndedrætsmusklerne skaber et undertryk i brysthulen, og luften trækkes ned i lungerne. I lungerne bliver ilten fra luften optaget i blodet, og ved hjertets kraft pumpes blodet ud i kroppen, hvor ilten optages og bruges til produktion af energi. Kroppens nedbrydning af mad og madens omdannelse til energi kræver ilt. Jo hårdere kroppen arbejder, jo mere ilt kræver den for at kunne følge med. Jo mere ilt, man kan optage, jo bedre er ens kondition. I hvile kan man trække seks liter luft ned i lungerne per minut, og under hårdt arbejde trækkes liter luft ned i lungerne hvert minut hos utrænede unge mænd. En meget veltrænet mand kan trække op til over 200 liter luft ned i lungerne per minut. For hver 20 liter luft, der trækkes ned i lungerne, optager kroppen 1 liter ilt. Kondition Kondition er et udtryk for kroppens fysiske tilstand, og har man en høj iltoptagelse, har man også en god kondition. Der er mange fordele ved at have en god kondition: Går man i gang som utrænet med konditionstræning, medfører det ikke kun, at konditionen forbedres. Risikoen for livsstilssygdomme som sukkersyge, hjerte- og karsygdomme og fedme nedsættes. Musklerne Kroppens muskler bruges til at holde os oprejst, til bevægelse, til at trække vejret og til at holde hjertet i gang. Musklerne udgør ca. 40 % af kropsvægten. Musklernes stofskifte Kroppens stofskifte kræver 2 ting: brændstof i form af mad og ilt til forbrændingen. Skeletmusklerne bruger både kulhydrat og fedt som brændstof til muskelarbejdet. Forbrændingen foregår i følgende rækkefølge: 1. Når man begynder at arbejde, stiger hjertets pumpeaktivitet, og åndedrættet forøges. Ilt transporteres til musklerne vha. blodet, og musklerne får energi fra kulhydrat i form af glukose. Glukosen findes oplagret i cellerne og i blodet. 2. Ved kraftigt arbejde kan hjertet ikke nå at pumpe nok blod ud i kroppen, og iltforsyningen til musklerne slipper op. Der er nu ingen ilt til glukoseforbrændingen, og energien må i stedet skaffes uden brug af ilt. Dette gøres ved at nedbryde glykogen til glukose. Glykogen, som er sammenbundne glukosemolekyler, findes oplagret i musklerne og i leveren. Ved denne forbrænding dannes et affaldsstof: Mælkesyre. Dannelsen af mælkesyre opleves af sportsudøvere som smertefulde og trætte muskler. 3. Efter længere tids fysisk aktivitet opbruges musklernes glykogenlagre, og kroppen begynder at udnytte yderligere energi fra dens fedtreserver. Musklerne øges ved træning.

7 Træning Det er vigtigt, at vi bruger musklerne og holder os aktive. Inaktivitet medfører, at vores muskelstyrke, vores kondition og knoglemasse falder, og ledbrusken og ledbåndene bliver svagere. Musklerne øges ved træning. Opvarmning før træning og... Opvarmning Før træning er det vigtigt at varme kroppen op. Mange skader opstår pga. kolde muskler. Når man varmer op, hæves kropstemperaturen, og de kemiske processer i musklerne forløber hurtigere. Leddene bliver smurt og mere elastiske, og blodkarrene udvides i de arbejdende muskler, så der kan transporteres mere ilt rundt i kroppen. Når kroppen er varm, løber nervesignalerne hurtigere til hjernen, og dette forbedrer evnen til at koordinere bevægelserne. Udstrækning Efter træning er det vigtigt at strække musklerne ordentligt ud. Træning og sport forkorter musklerne, og korte, kraftige muskler giver forhøjet risiko for skader. Når musklerne strækkes ud, bliver de mere smidige, og risikoens for skader mindskes. Udstrækningen fremmer også blodomløbet og forebygger ømhed efter træningen. Test dig selv For at være i rigtig god form skal du være stærk på fire områder: Kondition. Styrke. Smidighed. Udholdenhed.... udstrækning efter gør musklerne mere smidige. Her følger ni små test, som tilsammen viser dig, hvor god din form er: Test din udholdenhed 1) Hvad orker dine ben? Stå med let spredte ben, og sæt dig næsten på en usynlig stol. 10 gentagelser 1 point 15 gentagelser 2 point 20 gentagelser 3 point 25 gentagelser 4 point Kilde: I Form/ ) Kan du holde kroppen oppe? Lig på albuer og tæer. 15 sek. 1 point 25 sek. 2 point 45 sek. 3 point 60 sek. 4 point

8 Fysisk aktivitet Test din smidighed 3) Kan du hæve og sænke? Hold fast i en stol og bøj i armene. 5 gentagelser 1 point 10 gentagelser 2 point 15 gentagelser 3 point 20 gentagelser 4 point 4) Hvor langt kan du dreje overkroppen? Sid med benene strakt og armene strakt ud til siden. Testen kan laves til begge sider. Drej kroppen, så langt du kan, til den ene side. Er du drejet: 20 grader 1 point 45 grader 2 point 70 grader 3 point 90 grader 4 point 5) Kan du bøje i hoften? Placer højre fod i gulvet og sæt venstre fod i gulvet et stykke bagved. Stå med god afstand mellem fødderne. Ret overkroppen op og bøj ned i det forreste ben. Kan det forreste ben bøjes til: 145 grader 1 point 130 grader 2 point 110 grader 3 point 90 grader 4 point 6) Kan du nå dine tæer? Sid med benene strakt fremad, anklerne strakt ud og med ryggen ret. Stræk armen frem og læn dig frem og tilbage i roligt tempo. Den tredje gang, du læner dig frem, skal du blive der og se, hvor langt du når med dine hænder. Du skal kunne holde stillingen i to sekunder, for at testen gælder. Husk, at ryggen skal holdes ret. Har du problemer med ryggen, skal du ikke udføre denne øvelse.

9 Kan du nå: Knæene 1 point Midt på skinnebenet 2 point Anklerne 3 point Tæerne 4 point Test din styrke 7) Hvor meget kan du bøje i armene? Lig ned og støt på hænder og tæer. Bøj så langt ned mod gulvet, som du kan. Hold et øjeblik og kom op. 155 grader og op igen 1 point 135 grader og op igen 2 point 115 grader og op igen 3 point 90 grader og op igen 4 point 8) Hvor meget kan du bøje benet? Stå på et ben, stræk armene ud og så meget i knæet, du kan. Kan det forreste ben bøjes til: 155 grader 1 point 135 grader 2 point 115 grader 3 point 90 grader 4 point Test din kondition 9) Tag pulsen på din kondi. Find en ca. 35 cm høj forhøjning. Øv dig lidt i at gå op og ned, hvor rytmen er op-op-ned-ned. Hvilket ben, du går op med først, er ligegyldigt, men du skal skifte undervejs. Find et tempo, hvor du går op og ned fire gange pr. 10 sekunder. Gå nu op og ned med et tempo på fire trin pr. 10 sekunder i tre minutter i alt. Derefter skal du sætte dig ned, vente 60 sekunder og derefter tælle din puls i 10 sekunder. Gang tallet med seks (hav eventuelt pulsur på).

10 Fysisk aktivitet Tallet fortæller om din form: Puls efter 1 minut: Over point Puls efter 1 minut: Mellem point Puls efter 1 minut: Mellem point Puls efter 1 minut: Under 90 4 point Er du over 45 år, skal du lægge 5 pulsslag til de ovenstående tal. Det betyder farverne 1 point Dumpet! Her fandt du et punkt, du vil få voldsom gavn af at forbedre! 2 point Ikke noget at prale af endnu! Øvelser kan gøre dig bedre. 3 point Flot klaret. På dette punkt er det ikke nødvendigt med yderligere øvelser. 4 point Til lykke! Du er i superform. Træn bare videre, som du plejer. Scorekort her kan du notere dine point for hver test: Udholdenhed Smidighed Styrke Kondition Test 1 Test 4 Test 7 Test 2 Test 5 Test 3 Test 6 Test 8 Test 9

11 Kom i gang med træningen Hvis du ikke allerede dyrker sport og er fysisk aktiv, så er her en række gode råd til at komme i gang: Bestem dig for, hvad målet med din træning er. Vil du tabe dig, vil du forbedre din kondition, vil du styrketræne, vil du bare gerne være aktiv, vil du møde nye mennesker osv.? Vælg en træningsform, som passer til dig. Hvis du fx hader at løbe, så vælg noget andet. Bestem dig for, hvor meget tid du vil bruge på træningen. Vær realistisk, så du undgår at få dårlig samvittighed, hvis du ikke kan holde, hvad du har besluttet dig til. Husk også, at hvis du er nybegynder, er det ikke sikkert, du kan holde til så meget i begyndelsen. Start stille og roligt op. I begyndelsen kan du blive øm og mere træt. Husk, at meget ømme muskler ikke nødvendigvis er ensbetydende med effektiv træning! Husk at holde hviledage. Træn ikke alle ugens dage. Kroppen har brug for genopbygning efter hård træning. Husk, det skal være sjovt at træne! Det er alt for nemt at holde op med sin sport, hvis det bare er en sur pligt. Find en motionsform, der gør dig glad, og vælg en ny sport, hvis du kører træt i den gamle. Der er nok af muligheder for at dyrke sport. Det er bare at komme i gang. Der henvises til regler for brug af -materialer, se

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled med restriktioner Fysioterapien Indholdsfortegnelse Restriktioner side 2 Andet side 4 Bilkørsel side 5 Øvelsesprogram side 6 Liggende øvelser side

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Indsættelse af nyt hofteled (Øvelsesprogram) Anbefalinger Medmindre du har fået andet at vide, må du støtte med fuld vægtbæring på det opererede De første 6 uger efter operationen anbefales det at undgå

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook)

Denne PDF er til privat brug, derfor må du ikke printe kopier til andre eller dele linket på nettet (f.eks. i mails eller på Facebook) Er du klar til at give den gas? Programmet byder på hård træning, men 10 minutter går hurtigt, og til gengæld kan du vinke farvel til et kilo rent fedt og sige goddag til smukke og nyttige muskler, som

Læs mere

Klar til bikinien. om 6 uger

Klar til bikinien. om 6 uger Klar til bikinien om 6 uger Føler du dig rustet til bikinisæsonen? Hvis ikke, får du her den svenske succestræner Jari Ketolas supereffektive træningsprogram, der skaber underværker på kun 6 uger. Du skal

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften

Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Sådan træner du efter kikkertoperation i hoften Du har fået lavet en kikkertoperation i et hofteled (hofteartroskopi) og skal nu i gang med at genoptræne din hofte. Følg vejledningen og lav øvelserne i

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram)

Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) Bristet akillessene uden operation (Øvelsesprogram) DE FØRSTE 4 UGER Du får en støvle (Rom Walker) på foden, så din fod sidder i spidsfods stilling. Din fod skal være i støvlen hele døgnet i 4 uger. Du

Læs mere

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa

52 Af Marianne Korsgaard, holdinstruktør og personlig træner Foto: wichmann+bendtsen Tøj venligst udlånt af Kari Traa 6 øvelser, du kan lave i i regn og slud Selvfølgelig kan du træne udenfor hele året. I FORM har skruet et CrossFit-program sammen til dig, der elsker at bruge din krop i højt tempo og frisk luft. Du får

Læs mere

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE

FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE FORSLAG TIL SUPPLERENDE TRÆNING FOR 10-KÆM- PERNE Vi vil anbefale deltagerne på 10-kæmperne at træne tre gange om ugen, hvilket vil sige, at det vil være godt, hvis du træner yderligere én gang om ugen

Læs mere

Vinderen af dysten blev:

Vinderen af dysten blev: Vinderen af dysten blev: rossfit! Dag 1 + 3 Øvelserne til dag 1 og dag 3 i ugeprogrammet fokuserer mest på at styrke muskulaturen i benene. Holdet viste den største fremgang på 3 ud af 5 discipliner: Løb

Læs mere

Sådan træner du efter en brystoperation

Sådan træner du efter en brystoperation Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Patientinformation. Den forstuvede ankel. Træningsprogram

Patientinformation. Den forstuvede ankel. Træningsprogram Patientinformation Den forstuvede ankel Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Den forstuvede ankel I denne pjece kan du læse om, hvordan du skal forholde dig ved en akut ankelskade og

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Folkesundhed Aarhus Dit Liv - Din Sundhed

Folkesundhed Aarhus Dit Liv - Din Sundhed Side 1 1. CPR-nummer - 2. Angiv din alder år 3. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 De følgende spørgsmål handler om rygning 4. Ryger du? (dette gælder også e-cigaretter og vandpibe), hver dag, mindst

Læs mere

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Træningsprogram Programtitel: Træningsprogram efter SLAP operation Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Bemærkninger: Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. Godkendt af Overlæge

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007

Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Fysiologi Louise Andersen 1.3, RTG 29/10 2007 Indholdsfortegnelse Introduktion Metode... 3 Teori Steptesten... 4 Hvorfor stiger pulsen?... 4 Hvordan optager vi ilten?... 4 Respiration... 4 Hvad er et enzym?...

Læs mere

PRE-TRAINING ROUTINE STRÆK UD FØR DIN TRÆNING

PRE-TRAINING ROUTINE STRÆK UD FØR DIN TRÆNING PRE-TRAINING ROUTINE STRÆK UD FØR DIN TRÆNING 2 Indledning LØBESHOP.DK S FEM UDSTRÆKNINGSTIPS INDEN LØBETRÆNING I denne lille E-book finder du fem udspændingsøvelser, som vil hjælpe og forberede dine muskler

Læs mere

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram Patientinformation Brystopereret Øvelsesprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Brystopereret Velkommen til Terapiafdelingen Sygehus Sønderjylland Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os. Fysioterapeuter/lymfødemterapeuter:

Læs mere

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk

Træningsprogram. Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger. www.terapiafdelingen.dk Træningsprogram Program titel: Træningsprogram efter Dekompression, AC-resektion, Bursektomi og artroskopi 3-12 uger Lavet af: Hospitalsenheden Horsens Ortopædkirurgisk fysioterapi Terapiafdelingen Sundvej

Læs mere

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen

Motion. Fordele og motionsformer. Oplæg af Merete Andreasen Motion Fordele og motionsformer Oplæg af Merete Andreasen 1 Motion / fysisk aktivitet Hvorfor motion / fysisk aktivitet? Forbedrer velværet Er nødvendigt for at vores krop fungerer ordentligt Der er både

Læs mere

Træningsprogram. Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge

Træningsprogram. Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge Træningsprogram Programtitel: Træning efter korsbåndsoperation 6. uge - 12. uge Udarbejdet af: Behandler: Regionshospitalet Horsens Sundvej 30 8700 Horsens Tlf. 79274700 Fysioterapien Bemærkninger: Programmet

Læs mere

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT

Træningsdagbog. Hjerteinsufficiens/HIK. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Træningsdagbog Hjerteinsufficiens/HIK Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien/MT Indhold Hjerteinsufficiens Træning Gode råd i forbindelse med træningen Hjemmeøvelser Andre

Læs mere

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram

Patientinformation. Brystopereret. Øvelsesprogram Patientinformation Brystopereret Øvelsesprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Brystopereret Velkommen til Terapiafdelingen Sygehus Sønderjylland Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os. Fysioterapeuter/lymfødemterapeuter:

Læs mere

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled

Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Sådan genoptræner du din hånd efter læsion af fingrenes strækkesener over håndryg og håndled Du har haft en læsion af en eller flere af dine fingres strækkesener. Du skal nu i gang med at genoptræne din

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Vendeleg. Fire stationer NANO BASKET NANO BASKET. Deltagere Alle. Nr.10328 Nr.10327 Alder: 3-6 år - Tid: 20 min. Vendeleg Fire stationer - Dribl 10 gange med højre og 10 gange med venstre. Alle. Leg og løb. A4 ark med en stjerne på, kegler eller andet der kan væltes

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning

Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning Ortopædkirurgisk Afdeling Knæhængselsbandage -instruktion og vejledning Patientinformation www.koldingsygehus.dk Indhold: Indledning Restriktioner Vejledning i af- og påtagning af skinnen Træning Øvrige

Læs mere

Spørgeskema til dig som vægtstopper

Spørgeskema til dig som vægtstopper Spørgeskema til dig som vægtstopper Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig som vægtstopper Du er nu godt i gang med dit vægtstopforløb eller er muligvis nået til afslutningen af

Læs mere

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold.

Legekatalog. Bælter. Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Kryds og bolle Redskaber: 4 bælter og 2 X 3 ens genstande (3 gule og 3 orange bælter). Hvert bælte er bundet sammen til en bold. Deltagere: 8+ Tid: 10+ Aldersgruppe: 12+ De 4 bælter lægges ud som en spilleplade

Læs mere

Siddende meditation nyttige tips

Siddende meditation nyttige tips Siddende meditation nyttige tips Det betaler sig at bruge tid på at finde den siddestilling der passer dig bedst. Hensigten er at du sidder behageligt, stabilt, med ret, men ikke stiv ryg. Det er fint

Læs mere

SELVBEHANDLINGS MAPPE FOR UNGDOMSTRÆNERNE

SELVBEHANDLINGS MAPPE FOR UNGDOMSTRÆNERNE SELVBEHANDLINGS MAPPE FOR UNGDOMSTRÆNERNE I JÆGERSBORG BOLDKLUB. Version 1 1. marts 2002 INDHOLDSFORETEGELSE Fra side 1 til side 4 Fra side 5 til side 8 Fra side 9 til side12 Fra side 13 til side 17 Fra

Læs mere

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion

Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag. Patientinformation om behandling med Xeplion Xeplion (paliperidonpalmitat) din hjælp til en positiv hverdag Patientinformation om behandling med Xeplion I tiden mellem behandlingerne kan du bruge din frihed til at have mere fokus på det gode liv

Læs mere

Stofomsætning (stofskiftet)

Stofomsætning (stofskiftet) Stofomsætning Stofomsætning (stofskiftet) Den stofomsætning, der finder sted i kroppens celler, betegnes metabolisme og kan deles op i de katabole processer, der er nedbrydende og leverer energi, og de

Læs mere

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra www.caddi.dk. Træningsprogram

Copyright Caddi.dk - Øvelsesmateriale fra www.caddi.dk. Træningsprogram Træningsprogram Programtitel: Skulderalloplastik Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. godkendt af ovelæge D. 18.09.08 Bemærkninger:

Læs mere

Sundhed og fysisk aktivitet

Sundhed og fysisk aktivitet Sundhed og fysisk aktivitet Sund levevis indebærer passende fysisk aktivitet og gode kostvaner Sundhed og fysisk aktivitet Ilinniarfissuaq 25. juni 2008. HBH. 1 Alle dele af kroppen, som er skabt til at

Læs mere

Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen. Paarup Skole

Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen. Paarup Skole Fysisk aktivitet og bevægelse i skolen Paarup Skole Program Intro og præsentation Fysisk aktivitet den nye reform Fysisk aktivitet - hvad ved vi! Fysisk aktivitet - mål eller middel? Typer af fysisk aktivitet

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål & svar om hjerne & hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål & svar om hjerne & hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål & svar om hjerne & hjerte Indhold: 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Godthåb Trim. Pulstræning

Godthåb Trim. Pulstræning Godthåb Trim Pulstræning Intro til pulstræning Pulsmåling/pulsuret er: Et godt træningsredskab En motivationsfaktor En god måde at måle træningstilstand En aktuel og relativ intensitetsmåler Et legetøj

Læs mere

Fysisk træning. Energiforbrug 252

Fysisk træning. Energiforbrug 252 Fysisk træning Træning er sundt og det anbefales af sundhedsstyrelsen at voksne er fysisk aktive mindst 30 min. om dagen ved moderat intensitet 1 og børn minimum 60 min. dagligt. Det er desuden vigtigt

Læs mere

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser

Torsdag. Ryg og skuldre. Bent over barbell rows. 4 sæt x 8 gentagelser. Pull ups. 4 sæt x 8 gentagelser. Cable rows 4 sæt x 10 gentagelser Introduktion Dette 5-dages begynderprogram er baseret på noget der ligner Layne Nortons PHAT-program, men er stadigvæk holdt relativt simpelt uden alt for mange overflødige øvelser. Det er dog fordelagtigt

Læs mere

Fysisk prøve Politiskolen i Grønland

Fysisk prøve Politiskolen i Grønland Fysisk prøve Politiskolen i Grønland Fysisk prøve for ansøgere til politiet Den fysiske prøve varer ca. tre timer inklusive votering og tilbagemelding. Du skal både bestå opvarmningen og hver enkelt af

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Mit første. Badmintonstævne

Mit første. Badmintonstævne Mit første Badmintonstævne Indholdfortegnelse Forord... 3 Turneringsform... 3 Hvordan tæller man... 3 Møde til et badmintonstævne... 4 Hvad skal jeg ha med... 4 I løbet af turneringen... 4 At spille en

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Træningen Træningstilbuddet foregår primært i et privat fitnesscenter, men kan også foregå ude enten i form af ture i skoven eller lignende. Det

Læs mere

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled

Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Træningsprogram, råd og vejledning, når du skal have et kunstigt hofteled Du skal have et kunstigt hofteled. Derfor skal du til informationsdag på sygehuset, hvor du bliver vejledt og instrueret, så du

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Personal Profile. For. john Hansen --------------------------------------

Personal Profile. For. john Hansen -------------------------------------- Personal Profile For john Hansen -------------------------------------- 26-10-2009 BodyAge john, din BodyAge er 63 sammenlignet med din kronologiske alder på 49 år. BodyAge er beregnet fra resultaterne

Læs mere

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1

WORKSHOP. BLIV FRI for rygproblemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG. Side 1 WORKSHOP BLIV FRI for ryg-problemer MED PILATES ARBEJDSHÆFTE BENTE TROMBORG Side 1 Bliv fri for rygproblemer med pilates Mange accepterer at have ondt i ryggen, som om det er en naturlig ting at have.

Læs mere

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og

I nogle kirker er der forskellige former for kurser eller møder for forældre til døbte børn, og det kan give inputs til at forstå både dåben og Indhold Forord 7 At få børn at blive forældre 11 At vælge på barnets vegne 19 Praktiske ting forud for dåben 29 Dåben i kirken 35 At oplære sit barn i kristen tro 67 Forældre forbilleder 95 Til videre

Læs mere

Patientinformation. Knæartroskopi. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Knæartroskopi. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Knæartroskopi Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling rev.dec 2010 Knæartroskopi Knæleddet er et hængselled, dvs. et led, som gør det muligt, at knæet både kan bøje og

Læs mere

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis det

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Motorik og sprog regler

Motorik og sprog regler Motorik og sprog regler Introduktion Regler indrammer børns liv i dagpleje og vuggestue, og skaber et trygt og rart miljø. Men regler er ikke bare regler. De er en del af den pædagogiske praksis, fordi

Læs mere

Vuggestuen Mælkebøtten

Vuggestuen Mælkebøtten Vuggestuen Mælkebøtten en Bevægelsesinstitution med fokus på Grundmotorikken 1 Scootertur rundt om de store bakker Tur på de små bakker 2 Vuggestuen Mælkebøtten er en Bevægelsesvuggestue med fokus på Grundmotorikken

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation

Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Sådan træner du armen efter skulderreleaseoperation Dit skulderled er blevet stift, og du skal derfor have en skulder-releaseoperation for at øge bevægeligheden i skulderen. Vi laver operationen med kikkertteknik,

Læs mere

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4

2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4. 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du vil bare gør noget! 4 Sundhedsstyrelsens baggrundsnotat om fysisk aktivitet 2004 1 Indledning 3 2 Baggrunden for kampagnen 3 2.1 20-30 % bevæger sig så lidt, at det går ud over deres sundhed 4 2.2 Gør hvad du vil, hvornår du

Læs mere

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole

Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Opfølgning på aftale 2010-12 mellem Randers Byråd og Gjerlev-Enslev Skole Skabelon for opfølgning på aftale 2010-12 1. Hvilke udviklingsmål har I arbejdet med i 2010-12? På Gjerlev-Enslev skole og i Børnehuset

Læs mere

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Programmet starter mandag d. 12. januar (uge 3.) og slutter med konkurrencen lørdag d. 27. juni (uge 23). Programmet består altså af i alt 24 uger. Man

Læs mere

DGI Fører og hund samarbejde

DGI Fører og hund samarbejde DGI Fører og hund samarbejde konkurrenceprogram FH 1 August 2003 Bedømmelseskriterier: Bedømmelserne af prøverne vægter samarbejdet og kontakten mellem hund (herefter H) og fører (herefter F) højt, samt

Læs mere

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO

Glidende overgang 2014. Vonsild SFO Glidende overgang 2014 Vonsild SFO Velkommen til glidende overgang Glidende overgang er et tilbud til kommende skolebørn om at starte på Vonsild Skole 1. april. Indtil skolestart - i august - vil børnene

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen

Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Titel: Rideskole i skoven Emne: Ridning i naturen Beskrivelse På en skovtur kan der øves praktiske ting, men også den teoretiske viden kan udvides. I en skridtfase kan man drøfte et emne omkring ridning.

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

60+ - EN STÆRK ALDER

60+ - EN STÆRK ALDER 60+ - EN STÆRK ALDER Af Nickie Winfield Almquist og Kåre Seidelin 60+ EN STÆRK ALDER Roning er en sport der kan dyrkes langt op i alderdommen. Det kræver blot, at du har lyst til at vedligeholde din krop.

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

5 år uden sædudløsning (peak orgasme)

5 år uden sædudløsning (peak orgasme) 5 år uden sædudløsning (peak orgasme) Jeg er en mand på 57 år der siden 2002 har praktiseret Tantra. De første år skete det med blot at udskyde sædudløsningen - det som jeg i dag opfatter som en peakorgasme.

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

18 kost tips til mere muskelmasse

18 kost tips til mere muskelmasse 18 kost tips til mere muskelmasse Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/18-kost-tips-til-mere-muskelmasse/ Træner du hårdt og uden at der rigtig sker noget? Så er denne artikel

Læs mere

Er du slave af vægten?

Er du slave af vægten? Er du slave af vægten? Få gode råd til at måle din fremgang - og få succes med vægttabet. Med en nede-på-jorden og no bullshit -indstilling får du inspiration til en sundere livsstil Af Krisztina Maria,

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College. Skejby trivsel i verdensklasse

Gør tanke til handling VIA University College. Skejby trivsel i verdensklasse Gør tanke til handling VIA University College Skejby trivsel i verdensklasse FORÅR 2016 VIA University College 3 Skejby Trivsel i verdensklasse Ambitionerne er høje, når vi taler om sundhed og trivsel

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-07- Blære- og bækkenbundstræning For kvinder Blæren.dk ASTELLAS PHARMA, Kajakvej, 770 Kastrup Telefon 0, Fax, E-mail: kontakt.dk@astellas.com, www.astellas.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have

Læs mere

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år

[Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år. For dig, der har været faldet og er over 65 år [Område] RISIKO FOR FALD - OG HVAD SÅ? For dig, der har været faldet og er over 65 år For dig, der har været faldet og er over 65 år FAKTA OM FALD HVERT ÅR: falder 300.000 mennesker over 65 år i Danmark

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

Patientinformation Stivgørende operation i lænden

Patientinformation Stivgørende operation i lænden Patientinformation Stivgørende operation i lænden Patientinformation, Stivgørende operation i lænden Side 2 af 12 Patient information vedrørende en stivgørende operation i lænden Formål med operation Ved

Læs mere

Grovmotorisk klassifikation GMFCS E&R

Grovmotorisk klassifikation GMFCS E&R Grovmotorisk klassifikation GMFCS E&R GMFCS-E&R Klassifikation af grovmotorisk funktion hos børn med CP Formålet er at klassificere nuværende grovmotoriske funktioner, ikke vurdere bevægekvalitet, potentiale

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

proyectos@fundacionfana.org

proyectos@fundacionfana.org Rejsebrev 1 Studerendes navn: Christian Camilo Nielsen Studienummer: E-mail.: Chri40@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktik Praktik fra til: dd.mm.år: 1/14-2014 6/1-2015 Institutionens navn: Institutionens

Læs mere

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF

Skab en SucceSfuld. forening. med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF Skab en SucceSfuld forening med et skræddersyet udviklingsforløb fra DGI og DIF NÅ I MÅL MED TO STÆRKE MEDSPILLERE! 2 DGI og DIF har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor

Læs mere

Til eleverne på Formatskolen

Til eleverne på Formatskolen Til eleverne på Formatskolen Nr. 94 Formatskolen har til næste skoleår fået 375.000 kroner ekstra af kommunen. I Skolebestyrelsen har vi udarbejdet 4 forslag til, hvordan pengene kan bruges. Da de fire

Læs mere

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes www.diabetes.dk Højt blodsukker (hyperglykæmi) Hvis dit blodsukker er højt ( 15 mmol), før du vil dyrke fysisk aktivitet, men du føler dig godt tilpas,

Læs mere

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF 10/28/2015 KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF Af Nichlas, Lizette, Jake og jonas indholdsfortegnelse Inledning... 3 Problemformulering... 3 Om SAF.... 3 Brainstorming for SAF... 3 Valg af idé.... 4 Færdige produkt...

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere