Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om."

Transkript

1 Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var meget små, så de sådan ud: De var altså venner. Anitas familie havde altid boet på øen. Ruth flyttede først til øen, da hun var tre år gammel. Hendes far havde købt en lille virksomhed, som han og Ruths mor måtte bruge en masse tid på at arbejde større. Men det gik fint. Der var grønt, glat og glæde på øen og i det lille hjem. Første gang Anita og Ruth mødte hinanden var i børnehaven. Anita var indianer. Ruths billede ved knagerækken og på kassen var en høj sort hat. De legede sammen. Det sete de blev uvenner, men det skete også, at de blev passet hos hinanden, hvis mor og far skulle et eller andet, og der ikke var nogen barnepige. Da de skulle i skole, kom de i samme klasse. Skoleinspektøren havde ved indskrivningen spurgt alle de små nye elever, hvem der var deres bedste ven eller hvem der var deres bedste venner. Anita og Ruth havde nævnt hinanden med det samme, og deres forældre syntes, det var fint. De sad også ved siden af hinanden. I hvert fald, når de selv havde fået lov at bestemme. Det skete selvfølgelig, at læreren ville bestemme eller der blev trukket lod om pladserne, og i en periode skulle de sidde pige, dreng, pige dreng. Det var også OK, men ville helst sidde i nærheden af hinanden, og allerhelst lige ved siden af hinanden. De gik i Lørdagsklub og hørte om Gud og lærte nogle sange. Man snakkede også og tegnede. De gik til håndbold og de holdt begge to med Viborg. Sommetider syntes deres mor og far næsten, de var for meget sammen. Det var jo også vigtigt at de legede med andre børn, men de gik i Fritidsklub og her sagde pædagogerne, at de tit var sammen med andre, og at de sagtens kunne lave ting hver for sig. Anita var glad for smådyrene i Fritidsklubben og han var tit sammen med andre. Ruth var som regel i gang med at drøne rundt på mooncar eller på cykel, og hun var meget sammen med drengene. Så Fritidsklubben syntes ikke, det virkede som om de var så afhængige af hinanden. Så det var sikkert slet ikke så slemt alligevel. I skolen var de næsten altid sammen i frikvartererne, og valgte eleverne selv grupper, var de altid sammen.

2 De interesserede sig næsten også altid for de samme ting: håndbold, samlede glansbilleder, og de dansede tit sammen til musik. I Ruths familie havde moren været spejder. Det skulle Ruth også være, og hun fik Anita med, og Anita syntes også det var sjovt. De stoppede først til spejder, da de gik i 5. klasse. I 5.klasse blev de engang lidt uenige. De var enige om, at Martin var den sødeste pige i dreng, men de var ikke enige om, hvem af dem hun bedst kunne lide. Men så besluttede de bare at ingen af dem nogensinde ville være kæreste med ham, for de ville altid fortsætte med at være bedste-venner. Og det var der ingen dreng, der skulle ødelægge. Ruth var nok lidt dygtigere end Anita. Specielt til at læse og regne, men det var vel ikke så vigtigt. Hvis Anita ikke havde fået lavet alle lektierne, så kunne hun tit nå at få skrevet det meste af Ruths resultater af. I hvert fald i matematik, hvor det var lidt vigtigt, fordi Tal-Aben, som de kaldte matematiklæreren, kunne blive så frygtelig gal og rasende. De gik selvfølgelig til præst sammen, men blev heldigvis konfirmeret på hver sin dag, så de kunne komme med til hinandens konfirmationsfest. I 8. klasse valgte de de samme valgfag, og de meldte sig til de samme fag i Ungdomsskolen. De begyndte at snakke om at holde til håndbold, men de ville i hvert fald lige tage den her sæson med. Ruth og Anita var også begyndt at snakke lidt om, hvad de havde lyst til, når de engang om et par år skulle flytte fra øen. På det tidspunkt så de sådan ud: Men så skete der noget. Mallis kom ind i deres liv. I første omgang kom hun ind i klassen. det skete lige efter sommerferien før 9. klasse. Mallis hed egentlig Marie Louise, men hun sagde selv, at man kunne bare kalde hende Mallis. Det var hun vant til. I starten var Mallis lidt mærkelig: hun kom fra en større by og hun snakkede lidt hurtigere. Hendes tøj var også anderledes. Hun kunne vist godt lide sort. Hun var dygtig i skolen, men hun var ikke ret interesseret. Hun havde aldrig madpakke med, men hun havde altid penge med i stedet, så hun købte bare i Boden eller gik til Bageren i næsten alle frikvarterer. Hun gad ikke gå til håndbold, men hun ville godt med i Ungdomsklubben, og der skete næsten altid noget spændende, der hvor hun var. Hun var god at snakke med, for hun syntes tit noget andet om alting, end Anita og Ruth gjorde. I starten gik de tit sammen alle tre.

3 Anita og Ruth havde været enige om, at Mallis skulle have en chance for at få nogle gode venner, og de havde taget godt imod hende begge to. Men lidt efter lidt gled hun ligesom ind imellem dem. Mallis gjorde så mange ting, som Anita ikke rigtig ville være med til. Hun havde f.eks. engang foreslået, at de skulle pjække fra valgfag og bare tage hjem og se video i stedet for. Ruth var taget med. Mallis var også begyndt at ryge. Det gjorde Ruth også men kun til fester i begyndelsen i hvert fald. Selvfølgelig havde både Anita og Ruth smagt øl og vodka og sorte svin. Men de syntes egentlig ikke at øl smagte ret godt. Cola var bedre. Ruth begyndte dog bedre og bedre at kunne lide det, og engang havde Mallis og Ruth ladet som om de var fulde, da de kom til en klubaften. Anita var egentlig begyndt at blive lidt træt af det. Mallis besøgte hver anden weekend sin far ovre i den by, hvor hun tidligere havde boet. I en weekend havde hun inviteret Ruth med. Hun måtte tage en kammerat med, havde hendes far sagt. Men desværre kun en. Og det blev altså Ruth. Om mandagen fortalte Ruth så Anita, at de havde været til en fest sammen med nogle af Mallis gamle venner. Det havde været helt vildt. Der var mange, der havde været kanonskæve. Det havde virkelig været skideskægt. Hun havde også selv været drukket en masse og haft den enormt elendigt i går. Anita vidste ikke rigtig, om hun skulle tro på det. I tiden derefter gled Anita og Ruth lidt efter lidt mere og mere væk fra hinanden. Ruth skulle hele tiden være sammen med Mallis. Og en aften, hvor de havde aftalt at de skulle mødes i klubben, var Ruth slet ikke kommet, og da Anita havde sms et og spurgt, hvor hun blev af, havde Ruth svaret, at hun var hos Mallis, og at det måtte hun undskylde. Anita var taget derhen, og de havde bare siddet og snakket, spist kage og hørt musik, men der lugtede så mærkeligt på Mallis værelse. Anita var begyndt at blive lidt bekymret for Ruth. Hun var blevet så mærkelig, syntes hun. Snak lid med hinanden: Hvem kan eller skal Anita snakke med om sine tanker og hvorfor? 1. Sin mor og far? 2. Nogle af de andre i klassen? 3. En af sine lærere? 4. Andre?

4 Anitas bange anelser var sandsynligvis begrundet. Nogen tid efter fortæller Ruth til Anita, at hun skylder nogle penge, som hun ikke ved, hvordan hun skal skaffe. Anita ville godt have lånt Ruth pengene, men hun havde heller ingen. Og hun kunne heller ikke få at vide, hvorfor Ruth skyldte pengene, så det var måske meget godt, at hun ikke havde dem. På skolen bliver der pludselig til en samling fortalt, at der over en periode er forsvundet forskellige beløb i Bodens pengekasse, og at hvis nogen ved, hvem det er der har taget dem, eller hvis nogen har en mistanke, så er det ikke at sladre, hvis man siger det til sin lærer. Snak lidt med hinanden: Er det at sladre, hvis Anita fortæller lærerne om Ruths pengeproblemer? Anita og Ruth har efterhånden ikke ret meget med hinanden at gøre mere. De sidder ikke ved siden af hinanden. Anita spiller stadig håndbold, men nu bruger hun også en masse tid på sit fritidsjob. Ruth hjælper engang i mellem lidt i sin fars forretning, og hun mangler aldrig penge. Men hun er blevet mærkelig, synes Anita. Slet ikke til at snakke med mere. Men hun kan alligevel ikke blive rigtig gal på Ruth. Hun savner bare den gamle Ruth Hun har heller aldrig fået en ny bedste ven. Og hun forstår ikke, hvad der er sket. I er vist vokset lidt fra hinanden, siger hun mor og far, når de snakker om det. Men inderst inde ved Anita godt, hvad der er sket. Ruth er på vej ud i noget lort. Hun ryger, hun drikker og Anita er efterhånden også sikker på, at Ruth engang imellem ryger noget sjov tobak. Hun har oven i købet hørt, at Ruth skulle have prøvet at sniffe lightergas og tage ecstasy. Snak lidt med hinanden: Hvem snakker man med om sådan noget: Forældre? Lærere? Præsten? Lægen? Socialrådgiver? Børnetelefonen? Andre? Hvad kan de forskellige gøre for at hjælpe?

5 Andre spørgsmål til overvejelse: Hvor går grænsen for, hvem man skal føle et ansvar for? Er der nogen, man kan/må være ligeglade med? Hvad betyder det, når en voksne (f.eks. en lærer, en socialrådgiver, en præst, en læge) har tavshedspligt? Tør du selv prøve at bruge et narkotisk stof? Hvad tror du en medarbejder på socialforvaltningen (en socialrådgiver) vil gøre, efter at du har henvendt dig med en bekymring? Hvad tror de man får ud af at snakke med en socialrådgiver, hvis man synes, man selv har eller er ved at få et problem?

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Der er altid nogen, der elsker dig

Der er altid nogen, der elsker dig Der er altid nogen, der elsker dig Hvis der er folk, der siger, du er dum, mærkelig eller anderledes, skal du tænke på, at der altid er nogen, der elsker dig, siger 20årige Mads. Mads blev selv mobbet

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med.

nogen, der kender mig særlig godt, om. Men nu kan jeg tale om det hele i store træk uden at føle, at det var mig, der var noget i vejen med. Forord Jeg har ikke skrevet denne bog som et selvportræt eller som en biografi, men nærmere som en oplysning til de unge, som, jeg håber, vil kunne bruge min historie som en viden om, hvor sårbar man er,

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Unge om deres uddannelse A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Mens jeg gik i gymnasiet, begyndte

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt.

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt. Arbejdererindring J.nr. 03/117/01 - Kvinde Hvornår er du født? 11.6. 1908 Hvor henne? I Horsens Hvad lavede dine forældre? Min far var barbermester og musiker Og musiker? Egen forretning? Var der flere

Læs mere