Ankestyrelsens statistikker. Førtidspensioner: Årsstatistik 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ankestyrelsens statistikker. Førtidspensioner: Årsstatistik 2007"

Transkript

1 Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2007

2 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Titel Førtidspensioner: Årsstatistik 2007 Udgiver Ankestyrelsen, Analysekontoret, april 2007 Emneord Førtidspension, Ankestyrelsen, årsstatistik ISBN nr Opsætning Ankestyrelsen Henvendelse Analysekontoret, Ankestyrelsen Amaliegade 25, Postboks 9080, 1022 København K Telefon , E-post analyse@ast.dk Hjemmeside Denne publikation kan frit citeres med tydelig kildeangivelse

3 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Indhold Side Kapitel 4 Forord 5 1 Udviklingstendenser Antallet af nytilkendelser er faldet 17 pct Kommunerne afgjorde sager i pct. har deltaget i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger En ny førtidspensionist er knap 47 år i gennemsnit Psykiske lidelser er steget til 47 pct Helbredet er det mest centrale i ressourceprofilen pct. uden forudgående beskæftigelse Større andel kommer fra sygedagpenge og kontanthjælp Konstant sagsbehandlingstid i kommunerne 21 2 Hvor mange fik førtidspension i 2007? pct. af afgørelserne ender med tilkendelse Nævnene omgør 20 pct. af afgørelserne Læger er de primære samarbejdspartnere Kun få sager ender i Ankestyrelsen 27 3 Karakteristik af ansøgere til førtidspension Ansøger er i gennemsnit 46,6 år Psykiske lidelser udgør 47 pct. af tilkendelser Ansøgninger fra industrien er overrepræsenteret /3 af nye førtidspensionister har ikke været i en bekæftigelsesrettet foranstaltning

4 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Forord Ankestyrelsen udgiver hvert år statistikken Førtidspensioner: Årsstatistik, der belyser aspekter af årets afgørelser i førtidspensionssager. Kvaliteten af en statistik som denne afhænger i høj grad af den indsats, som medarbejderne i kommuner og nævn udfører med at indberette oplysninger om førtidspensionsafgørelserne. De er med til at sikre, at de indberettede oplysninger er fyldestgørende og korrekte. Ankestyrelsen vil gerne benytte lejligheden til at takke de medarbejdere, som har udført dette arbejde. Størstedelen af de data, som indgår i årsstatistikken, kan findes via Tal fra Ankestyrelsen, som findes på Ankestyrelsens hjemmeside Her er det også muligt at trække data ud på kommuneniveau. Dataportalen giver brugerne mulighed for at udtrække data fra et udvalg af Ankestyrelsens statistikker. Årsstatistikken udkommer kun elektronisk på Ankestyrelsens hjemmeside.

5 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tendenser Dette kapitel sætter fokus på udviklingen i førtidspensionsafgørelser fra med særlig fokus på afgørelser efter lov om social pension (ny ordning) indført 1. januar Der indgår også væsentlige udviklingstræk vedrørende lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension mv. (gammel ordning). 1.1 Antallet af nytilkendelser er faldet 17 pct. I 2007 fik personer tilkendt en førtidspension. Det er et fald på 17 pct. i forhold til 2006, hvor personer fik tilkendt førtidspension. Det kan ikke afvises, at kommunalreformen har haft indflydelse på det lave antal tilkendelser i 2007.

6 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.1 Nytilkendelser af førtidspension fordelt efter ydelse Tilkendelser Gammel ordning Nuværende ordning Note: Det skal bemærkes, at det forventes at tallene for 2007 løbende revideres, idet Ankestyrelsen på trods af deadline primo april 2008 endnu ikke har modtaget alle indberetninger. Afgørelser om førtidspension Kommunerne og nævnene indberetter afgørelser vedrørende førtidspension efter Lov om social pension (ny ordning) og efter Lov om højeste, mellemste, almindelig forhøjet og almindelig førtidspension mv. (gammel ordning). Afgørelserne efter den nye ordning vedrører tilkendelse af førtidspension, mens afgørelser efter den gamle ordning vedrører tilkendelse af førtidspension, invaliditetsydelse samt bistands- og plejetillæg. Afgørelserne efter begge ordninger dækker ansøgninger fra personer, som ikke tidligere har modtaget pension og afgørelser angående ændringer. Hvis der er truffet flere afgørelser om den samme person, vil personen dermed indgå i statistikken hver gang, der er truffet en afgørelse. Årsstatistikken er således en afgørelsesstatistik, idet statistikken dækker antallet af afgørelser frem for antallet af personer. I 2007 var der langt færre tilkendelser i 1. og 2. kvartal i forhold til tidligere, jf. figur 1.2., mens 3. og 4. kvartal er på samme niveau som sidste år.

7 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.2 Nytilkendelser af førtidspension fordelt på kvartaler Tilkendelser K1 2003K2 2003K3 2003K4 2004K1 2004K2 2004K3 2004K4 2005K1 2005K2 2005K3 2005K4 2006K1 2006K2 2006K3 2006K4 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 Gammel ordning Nuværende ordning Kommunernes pligt til at foretage en helhedsvurdering af en ansøgning om førtidspension indebærer, at kommunen skal vurdere ansøgningen i forhold til alle relevante hjælpemuligheder efter den sociale lovgivning og ikke kun i forhold til ansøgningen om førtidspension ( 17, stk. 1, 1. led). I 2007 blev 94 pct. af tilkendelserne af førtidspension tilkendt på baggrund af en helhedsvurdering. I 2006 var det ligeledes 94 pct. af tilkendelserne. Førtidspensionsreformen, der trådte i kraft i 2003, har gjort det muligt for borgeren at stille krav om, at ansøgningen om pension alene behandles som pensionssag (efter 17, stk. 1, led). I 2007 blev 5 pct. af de tilkendte førtidspensioner tilkendt på det foreliggende grundlag, mens det i 2006 var 6 pct. Kommunen har mulighed for at påbegynde en sag eller træffe afgørelse om tilkendelse af førtidspension til en person, der ikke selv har rettet henvendelse herom ( 17, stk. 2). Andelen af førtidspensioner, som er tilkendt uden ansøgning, er faldet fra 1 pct. i 2006 til 0,5 pct. i 2007, jf. figur 1.3.

8 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.3 Nytilkendelser fordelt efter sagstype , andel i pct. Pct Helhedsvurdering Foreliggende dokumentationsgrundlag Uden ansøgning 1.2 Kommunerne afgjorde sager i 2007 I 2007 afgjorde kommunerne sager om førtidspension. Antallet af afgørelser faldt med 19 pct. fra 2006, hvor de udgjorde Udover nytilkendelser omfatter det samlede antal afgørelser blandt andet afslag, kontrolsager, genoptagelsessager og frakendelsessager af afgørelserne blev afgjort efter gammel ordning, jf. figur 1.4.

9 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.4 Kommunale afgørelser Sager Gammel ordning Nuværende ordning Antallet af kommunale afgørelser er faldet efter indførelsen af lov om social pension i Faldet skyldtes hovedsageligt færre forhøjelsessager efter gammel ordning pct. har deltaget i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger Ifølge lov om social pension skal alle foranstaltninger, der kan forbedre arbejdsevnen, være afprøvet inden der indledes en førtidspensionssag. Personernes arbejdsevne skal som udgangspunkt være afprøvet gennem arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger. Derved sikres det, at personer, der tilkendes førtidspension, ikke har en arbejdsevne, der kan give dem aktiv selvforsørgelse frem for førtidspension. I 2007 havde 70 pct. af alle nye førtidspensionister deltaget i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger forud for overgangen til førtidspension. Andelen af førtidspensionister, der har deltaget i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger før tilkendelsen, er således steget med 14 procentpoint siden 2003, hvor 56 pct. havde deltaget i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger, jf. figur 1.5. Der er endvidere den type sager, hvor der ikke er krav om, at der iværksættes en foranstaltning. Det er de såkaldte glatsager, hvor det vurderes, at borgerens arbejdsevne er meget lille og åbenlyst ikke kan forbedres. Skønsmæssigt udgør disse sager ca. 20 pct. af sagerne.

10 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.5 Forudgående deltagelse i arbejdsmarkedsrettede foranstaltninger, , andel i pct. Pct Aktivering Fleksjob Andre foranstaltninger Jobtræning Arbejdsprøvning og afklaring Væksten er især sket i antallet af ansøgere, som har været i fleksjob eller andre foranstaltninger såsom uddannelse eller skånejob før tilkendelsen af førtidspension. 1.4 En ny førtidspensionist er knap 47 år i gennemsnit. Aldersfordelingen har ikke ændret sig væsentligt siden I 2007 var der dog en lidt større andel nye førtidspensionister mellem 40 og 49 år og lidt færre ældre i forhold til Gennemsnitsalderen i 2007 var 46,7 år og dermed lavere end i 2003, hvor den var 47,0 år, jf. figur 1.6.

11 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.6 Aldersfordeling for nye førtidspensionister i 2003 og Andel af aldersgruppen år år år år år år Kvinder er lidt ældre end mændene. Andelen af yngre mænd mellem 15 og 29 er større end andelen af kvinder i samme aldersgruppe. Til gengæld er der en større andel af nytilkendelserne, som tilfalder kvinder i de øvrige aldersgrupper, jf. figur 1.7. De kvinder, der fik tilkendt førtidspension i 2007, var i gennemsnit 0,9 år ældre end de mænd, der fik tilkendt førtidspension.

12 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.7 Nytilkendelser af førtidspension fordelt på køn og alder, Andel af aldersgruppen år år år år år år Kvinder Mænd

13 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK pct. af de personer, som fik tilkendt en førtidspension i 2007, havde ikke-vestlig herkomst, hvilket er en stigning på 3 procentpoint i forhold til 2006, jf. figur 1.8. Figur 1.8 Nytilkendelser af førtidspension fordelt på herkomst, 2007 Pct For yderligere oplysninger se boks side 12. Dansk oprindelse Vestlig oprindelse Ikke-vestlig oprindelse 1.5 Psykiske lidelser er steget til 47 pct. Den hyppigst forekommende hoveddiagnose for nye førtidspensionister er fortsat psykiske lidelser, og stigningen i andelen fortsætter. Hvor andelen med psykiske lidelser i 2006 var 44 pct., var den i 2007 steget til knap 47 pct. Siden 2003 er der sket en stigning på 9 procentpoint. Stigningen er modsvaret i et fald i de øvrige diagnosekategorier, jf. figur 1.9.

14 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.9 Nytilkendelser fordelt efter hoveddiagnose Social indikation Medfødte misdannelser Sygdomme i åndedrætsorganer.ulykkestilfælde, vold mv Øvrige diagnoser samt uoplyste Nervesystemet og sanseorganer Kræftsygdomme Hjerte- og karsygdomme Bevægeapparatsygdomme Psykiske lidelser Pct. 1.6 Helbredet er det mest centrale i ressourceprofilen Med indførelsen af arbejdsevnemetoden stilles der under sagsbehandlingen krav om, at der fokuseres på ansøgerens ressourcer vurderet i forhold til enhver form for arbejde på arbejdsmarkedet. I helhedsvurderingen af borgerens ansøgning skal der dermed ses bredt på de forskellige arbejdsmarkedsrettede ressourcer, en borger måtte have. Ved indberetningen af en førtidspensionssag skal afgørelsesmyndigheden oplyse, hvilke elementer af ressourceprofilen, der er lagt vægt på ved afgørelsen om førtidspension. Idet ressourceprofilen viser et samlet billede af ansøgerens ressourcer, kan ét eller flere elementer være udslagsgivende for, om der kan tilkendes førtidspension. Der kan således i én afgørelse være lagt særlig vægt på flere af ressourceprofilens enkelte dele. I næsten 99 pct. af tilkendelsessagerne, der blev behandlet i 2007, indgik helbredet som det centrale element, der blev vægtet ved afgørelsen om førtidspension, jf. figur 1.10.

15 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.10 Ressourceprofilelementer, der er vægtet ved tilkendelse af førtidspension Bolig og økonomi Interesser Arbejdsrelevante ønsker Sociale netværk Præstationsforventninger Arbejdsidentitet Uddannelse Omstillingsevne Arbejdsmarkedserfaring Indlæringsevne Sociale kompetencer Helbred Pct Fra 2006 til 2007 er der sket en stigning i vægtningen af helbred i ressourceprofilen fra 97 pct. til knap 99 pct., mens alle de øvrige elementer i ressourceprofilen har fået tillagt mindre vægte. Der er siden 2003 sket et mindre skift i hvilke elementer, der vægtes ved tilkendelse af førtidspension. Arbejdsmarkedserfaring og uddannelse vægtes i færre tilfælde, mens mange af de resterende elementer så som indlæringsevne, omstillingsevne og sociale kompetencer vægtes i nogenlunde uændret grad. I sager om afslag vægtes helbredet også oftest, men i modsætning til tilkendelsessager vægtes andre elementer i ressourceprofilen i højere grad, jf. figur 1.11.

16 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.11 Ressourceprofilelementer, der er vægtet ved afslag på ansøgning om førtidspension Bolig og økonomi Interesser Sociale netværk Arbejdsrelevante ønsker Præstationsforventninger Indlæringsevne Omstillingsevne Uddannelse Arbejdsidentitet Sociale kompetencer Arbejdsmarkedserfaring Helbred Pct I 2007 fik omstillingsevne, arbejdsidentitet og helbred en større vægt i vurderingen af et afslag i forhold til i 2006, mens der blev lagt mindre vægt på de øvrige elementer. Arbejdsmarkedserfaring blev i 2007 vægtet i 41 pct. af sagerne med afslag, hvilket var et fald på 12 procentpoint i forhold til i Også vægtningen af uddannelse er faldet siden De resterende elementer bliver vægtet i næsten uændret grad pct. uden forudgående beskæftigelse I 2007 havde 41 pct. af ansøgere, der fik tilkendt førtidspension, ikke været i beskæftigelse inden for 5 år før ansøgningstidspunktet. 18 pct. af de nye førtidspensionister kom fra branchegruppen Offentlige og personlige tjenester, mens 10 pct. har været beskæftiget indenfor industrien, jf. figur 1.12.

17 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.12 Nytilkendelser fordelt efter tidligere arbejdsmarkedstilknytning , andel i pct. Energi- og vandforsyning. Landbrug mv Bygge- og anlæg Transport, post og telekommunikation Handel, hotel og restauration Finansiering og forretningsservice Uoplyst erhvervstilknytning Industri Offentlige og personlige tjenester Har ikke været i beskæftigelse Over de sidste 5 år er der sket en forskydning i retning af, at en større andel har været uden beskæftigelse. På trods af at en faldende andel kommer fra industrien, er branchen fortsat overrepræsenteret i forhold til andelen på det samlede arbejdsmarked. Andelen af førtidspensionister, som tidligere har været ansat i bygge- og anlægsbranchen, har været nogenlunde konstant de seneste 5 år. Branchen er også overrepræsenteret i forhold til andelen på det samlede arbejdsmarked 1. Aldersfordelingen for de ansøgere, som har været i beskæftigelse før overgang til førtidspension adskiller sig fra aldersfordelingen for ansøgere, som ikke har været i beskæftigelse. Hvor de beskæftigede er koncentreret på aldersgruppen mellem 50 og 59 år er der en mere jævn fordeling på øvrige aldersgrupper for de ikke-beskæftigede. Gennemsnitsalderen for beskæftigede er 7,2 år højere i forhold til ikke-beskæftigede, jf. figur Se kapitel 3

18 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.13 Aldersfordeling for nytilkendelser til førtidspension fordelt på beskæftigede og ikke beskæftigede, 2007 Andel år år år år år år Beskæftigede Ikke-beskæftigede 1.8 Større andel kommer fra sygedagpenge og kontanthjælp Fra 2006 til 2007 steg andelen af personer, der modtog sygedagpenge på ansøgningstidspunktet, fra 37 pct. til 40 pct. Andelen af personer på kontanthjælp er ligeledes steget fra 36 pct. til 37 pct. i 2007, mens der er sket et fald i de øvrige indkomsttyper. Siden 2003 er der sket en ændring i, hvilket indtægtsgrundlag nye ansøgere til førtidspension havde på ansøgningstidspunktet. I 2003 modtog 48 pct. sygedagpenge på ansøgningstidspunktet, har der været en nedadgående tendens som nu er på vej op igen. I samme periode er andelen, som modtog kontanthjælp på ansøgningstidspunktet steget fra 25 pct. i 2003 til 37 pct. i 2007, jf. figur 1.14.

19 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.14 Nytilkendelser fordelt efter indkomst på ansøgningstidspunktet , andel i pct. Efterløn/overgangsydelse Revalidering Uoplyst Anden indkomst Fleksjob/skånejob Lønmodtager Ingen indkomst Ledighedsydelse Kontanthjælp/starthjælp Sygedagpenge Note: Anden indkomst tæller bl.a. selvstændig eller medarbejdende ægtefælle, orlovsydelse, SU, fleksydelse, ydelse efter integrationsloven, arbejdsløshedsdagpenge og barselsdagpenge Pct. Fra 2003 til 2007 har der har været en stigning i ansøgere, som fik ledighedsydelse, fra 3 pct. til 9 pct. 1.9 Konstant sagsbehandlingstid i kommunerne I bekendtgørelse om lov om social pension står, at kommunalbestyrelsen skal træffe en afgørelse senest 3 måneder efter, at sagen er overgået til behandling efter reglerne om førtidspension. Sagsbehandlingstiden er derfor defineret som perioden fra, at ansøgningen overgår til behandling efter pensionsloven, indtil kommunen træffer en afgørelse. I 2007 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i kommunerne 2,1 måneder, mens den i nævnene var 4,8 måneder. Sagsbehandlingstiden i kommunerne har ligget nogenlunde konstant i perioden siden 2003, jf. figur Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for i nævnene er imidlertid steget med 1,3 måneder fra 2006 til 2007.

20 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Figur 1.15 Sagsbehandlingstid for afgørelser om førtidspension i kommuner og nævn Måneder Kommunale afgørelser Nævnsafgørelser

21 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Afgørelser om førtidspension Beskrivelsen i dette kapitel sætter fokus på afgørelserne om førtidspension i 2007 efter lov om social pension (ny ordning). Det uddybes, hvordan afgørelserne fordeler sig efter sagens udfald, baggrunden for ansøgningen og en række karakteristika omkring selve sagsbehandlingen pct. af afgørelserne ender med tilkendelse I 2007 blev der i kommunerne truffet afgørelser om førtidspension. I 89 procent af afgørelserne blev der tilkendt pension til ansøgere, der ikke havde pension på ansøgningstidspunktet, jf. tabel 2.1. Tabel 2.1. Kommunale afgørelser i 2007 fordelt efter ansøgers pensionsstatus på ansøgningstidspunktet og afgørelsens udfald Pensionsstatus Afgørelse Antal Pct. Ansøgere uden pension Tilkendelser Afslag Uoplyst 81 1 Ansøgere med pension Opretholdelse Frakendelse 11 0 Uoplyst 63 0 Uoplyst I alt Note: 20 fik tilkendt førtidspension efter gammel ordning i Anledningen til behandling af førtidspensionssag: 17, stk. 1, 1. led omhandler ansøgninger, hvor der er krav om helhedsvurdering i forhold til alle muligheder for hjælp i den sociale lovgivning. 17, stk. 1, led omhandler ansøgninger, hvor ansøger ønsker, at sagen behandles på det foreliggende

22 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK dokumentationsgrundlag. 17, stk. 2 omhandler sager, hvor kommunen har påbegyndt sagen uden ansøgers samtykke 87 pct. af ansøgningerne blev behandlet som en almindelig førtidspensionssag, hvor der er krav om helhedsvurdering i forhold til alle muligheder for hjælp i den sociale lovgivning. 12 pct. af ansøgningerne blev, efter ansøgerens ønske, behandlet på det foreliggende dokumentationsgrundlag, og under 1 pct. af ansøgningerne blev påbegyndt af kommunen uden ansøgers samtykke, jf. tabel 2.2. Tabel 2.2. Kommunale afgørelser fordelt efter baggrund for ansøgningen. Ansøgere uden pension.2007 Afgørelse Tilkendelser Afslag Uoplyst I alt Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. 17, stk. 1, 1. led , stk. 1, led stk <1 1 <1 0 <1 53 <1 Uoplyst 5 < <1 I alt Note: På grund af afrundinger summer procentangivelsen ikke til 100. Blandt afslagene skiller ansøgninger, som efter ansøgerens ønske er blevet behandlet på det foreliggende dokumentationsgrundlag, sig ud. I 2007 vedrørte 72 pct. af afslagene disse ansøgninger. Med hensyn til de afgørelser, hvor ansøgerne allerede modtog førtidspension på ansøgningstidspunktet, viser opgørelsen, at 64 pct. afgørelserne handler om sager, der blev taget op til ny vurdering. I 98 pct. af disse sager blev førtidspensionen opretholdt, jf. tabel 2.3. Tabel 2.3. Kommunale afgørelser fordelt efter baggrunden for ansøgningen. Ansøgere med pension Afgørelse Opretholdelse Frakendelse Uoplyst I alt Genoptagelse til ny vurdering efter 20 stk. 1, 2. pkt. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct Frakendelsessag Uoplyst I alt Note: På grund af afrundinger summer procentangivelsen ikke til 100

23 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Sagstyper: Remonstrationssager hvor kommunen har genbehandlet en sag, der er anket til det sociale nævn. Kun hvis kommunen ændrer afgørelsen, bliver sagen indberettet på ny. Genoptagelsessager som kommunen har taget op til ny vurdering på grund af ændringer af praksis, f.eks. ny fortolkning af en lovbestemmelse. Hjemviste sager som af det sociale nævn er blevet sendt tilbage til kommunen med henstilling om, at sagen skal behandles igen. Hovedparten af kommunernes afgørelser er almindelige førtidspensionssager. Et mindre antal er andre afgørelser: Samlet set udgjorde remonstrationssagerne, genoptagelsessagerne og hjemviste sager under 1 pct. af de kommunale afgørelser i 2007, jf. tabel 2.4. Tabel 2.4. Afgjorte sager fordelt efter baggrunden for ansøgningen Antal Sager i alt Heraf remonstrationssager 56 - Heraf genoptagelsessager 40 - Heraf hjemviste sager Nævnene omgør 20 pct. af afgørelserne I 2007 blev der i de sociale nævn truffet afgørelser i 569 sager vedrørende førtidspension efter lov om social pension. 456 sager blev afgjort med en opretholdelse/stadfæstelse af kommunens afgørelse. 30 sager blev ændret og 83 sager blev afgjort med en hjemvisning, hvilket svarer til en omgørelsesprocent på 20, jf. tabel 2.5.

24 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 2.5. Nævnsafgørelser fordelt på baggrunden for ansøgningen Opretholdelse Ændring Hjemvist Alle Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Ansøgning efter 17, stk.1, Ansøgning efter 17, stk.1, Ansøgning efter 17, stk Genoptagelse til ny vurderingssag Frakendelsessag Uoplyst I alt I 434 sager havde borgeren bedt kommunen om at træffe en afgørelse om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag ( 17 stk. 1, led). Nævnet ændrede afgørelsen i 17 af disse sager, mens kommunes afgørelse blev opretholdt i 375 sager. 2.3 Læger er de primære samarbejdspartnere Arbejdsevnevurderingen skal blandt andet sikre, at afgørelsesinstansen har afdækket ansøgerens ressourcer såvel som jobfunktioner, kompetencekrav og beskæftigelsesmuligheder på arbejdsmarkedet. Ved indberetningen af førtidspensionsafgørelser skal kommunen oplyse, hvilke samarbejdspartnere, der bidrog til grundlaget for afgørelsen om førtidspension. Kommunerne havde i 2007 samarbejdet med lægekonsulenter i 87 pct. af afgørelserne. Derudover var det jobkonsulenter, revalideringsinstitutioner og virksomheder, der var blandt de hyppigst anvendte samarbejdspartnere, jf. tabel 2.6.

25 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 2.6. Samarbejdspartnere der har bidraget til grundlaget for afgørelsen. Ansøgere uden pension. Pct Afgørelse Tilkendelser Afslag Lægekonsulenter Jobkonsulenter Revalideringsinstitutioner Arbejdsformidlingen Virksomheder Handicapkonsulenter eller andre konsulenter 7 3 Faglige organisationer 4 2 Uddannelsesinstitutioner 3 2 Ingen samarbejdspartnere 2 6 A-kasser 1 1 Koordinationsudvalg 0 0 Regionale arbejdsmarkedsråd 0 0 BST 0 0 Andre Antal Note: Procenterne summer ikke til 100, da der kan være flere samarbejdspartnere Pct. Pct. I 1 pct. af tilkendelserne var der ikke indhentet en lægeerklæring, mens det for afslag var tilfældet i 5 pct. af sagerne. I 12 pct. af tilkendelsessagerne var der ikke indhentet speciallægeerklæring, mens der i 34 pct. var indhentet én erklæring fra speciallæge eller sygehus, jf. tabel 2.9.

26 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 2.7. Brug af lægeerklæringer i kommunale afgørelser. Ansøgere uden pension Generelle Erklæring fra speciallæge lægeerklæringer/statuserklæring eller sygehus fra praktiserende læger Alle lægeerklæringer Antal lægeerklæringer Tilkendelser Afslag Tilkendelser Afslag Tilkendelser Afslag Ingen Flere end Uoplyst I alt principielle sager i Ankestyrelsen Ankestyrelsen behandler førtidspensionssager, der skønnes at have principiel eller generel betydning. I 2007 antog Ankestyrelsen 26 sager til behandling. Ankestyrelsen ændrede i 7 af sagerne den oprindelige afgørelse, 12 sager blev stadfæstet og 7 sager blev hjemvist. Herudover modtog Ankestyrelsen 2 genoptagelsessager. Ankestyrelsen afgørelser indgår ikke i førtidspensionsstatistikken, der alene indeholder opgørelser over kommunerne og nævnenes førtidspensionssager.

27 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Karakteristik af ansøgere til førtidspension I dette kapitel gives først en karakteristik af de personer, som ansøgte om førtidspension i kommunerne i 2007 efter lov om social pension (ny lovgivning), og som ikke modtog førtidspension på ansøgningstidspunktet. En person kan godt optræde flere gange i statistikken, idet det er antallet af ansøgninger, der registreres. F.eks. hvis en person først har fået afslag og siden tilkendelse på førtidspension, optræder vedkommende to gange i statistikken. 3.1 Ansøger er i gennemsnit 46,6 år Førtidspension kan tilkendes personer indtil 65 år. Personer under 18 år kan få tilkendt førtidspension, men udbetalingen kan tidligst finde sted fra det 18. år. Som eksempel kan nævnes unge med en betydelig nedsat psykisk funktionsevne, hvor kommunen ønsker afgørelsen truffet, så personen er sikret en indkomst fra sit 18. år. Tabel 3.1. Ansøgninger fordelt efter alder og afgørelse. Pct Antal Gns.alder Alle år år år år år år Tilkendelse Afslag Alle Note: 83 oplyste sager indgår ikke i tabellen. I 81 sager er afgørelsen uoplyst, og i 2 sager er alder uoplyst.

28 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Ansøgerne i 2007 var i gennemsnit 46,6 år på ansøgningstidspunktet. Det er overvejende personer i aldersgruppen år, som søger om førtidspension. Ansøgere, som fik afslag på ansøgning om førtidspension, var i gennemsnit 1 år yngre end ansøgere, som fik tilkendt en førtidspension, jf. tabel Psykiske lidelser udgør 47 pct. af tilkendelserne Ansøgerne har ofte mere end én sygdom eller lidelse, som får dem til at ansøge om førtidspension. I denne statistik fokuseres kun på den diagnose, som er den mest centrale i det samlede sygdomsbillede. I 2007 var psykiske lidelser langt den hyppigste hoveddiagnose blandt ansøgere til førtidspension. Således skyldtes 47 pct. af tilkendelserne en psykisk lidelse, mens 21 pct. havde en bevægeapparatsygdom, jf. tabel 3.2. Tabel 3.2. Ansøgninger fordelt efter diagnosekode og afgørelse. Pct Tilkendelser Afslag Alle Psykiske lidelser 46,65 35,05 45,58 Bevægeapparatsygdomme 20,95 34,89 22,22 Hjerte- og karsygdomme 6,89 5,33 6,75 Kræftsygdomme 6,64 0,58 6,08 Nervesystemet og sanseorganer 6,37 2,75 6,04 Øvrige diagnoser samt uoplyste 6,07 11,16 6,54 Ulykkestilfælde, vold mv. 3,34 6 3,59 Sygdomme i åndedrætsorganer 2,17 2 2,15 Medfødte misdannelser 0,57 0,17 0,53 Social indikation 0,35 2,08 0,51 Total Antal Note: 81 sager, hvor afgørelse er uoplyst, indgår ikke i tabellen For de ansøgere, som fik afslag på førtidspension, var der derimod en lige stor andel med psykiske lidelser som bevægeapparatsygdomme nemlig 35 pct. I 2007 var andelen af ansøgere med psykiske lidelser højere for ansøgere under 30 år. 79 pct. af ansøgere i aldersgruppen år havde således en psykisk lidelse, mens det kun var tilfældet for 22 pct. af ansøgere over 60 år. For bevægeapparatsygdomme ses det modsatte billede. 4 pct. af ansøgerne mellem år havde en bevægeapparatsygdom, mens 24 pct. af ansøgerne over 60 år havde denne diagnose, jf. tabel 3.3.

29 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 3.3. Tilkendelser fordelt efter hoveddiagnose og alder. Pct Alder I alt Psykiske lidelser Bevægeapparatsygdomme Hjerte- og karsygdomme Kræftsygdomme Nervesystemet og sanseorganer Øvrige diagnoser samt uoplyste Ulykkestilfælde, vold mv Sygdomme i åndedrætsorganer Medfødte misdannelser Social indikation Total Antal Note: Alder er på ansøgningstidspunktet. Note: 2 sager, hvor alder er uoplyst, indgår ikke i tabellen. I 2007 havde 48 pct. af mandlige ansøgere en psykisk lidelse, mens det var 45 pct. af kvinderne. Der er til gengæld kun 17 pct. af mændene, som havde en bevægeapparatsygdom, hvorimod 24 pct. af kvinderne havde denne diagnose. Psykiske lidelser udgjorde 74 pct. og er den hyppigste lidelse for unge mænd i aldersgruppen under 20 år, mens mænd i aldersgruppen år hyppigst modtager pension pga. hjerte- og karsygdomme, nemlig 24 pct.

30 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 3.4. Ansøgere uden pension fordelt efter hoveddiagnose, køn og alder. Mænd. Pct Alder I alt Psykiske lidelser Bevægeapparatsygdomme Hjerte- og karsygdomme Nervesystemet og sanseorganer Kræftsygdomme Øvrige diagnoser samt uoplyste Ulykkestilfælde, vold mv Sygdomme i åndedrætsorganer Medfødte misdannelser Social indikation Total Antal Note: Alder er på ansøgningstidspunktet. Note: 1 sag, hvor alder er uoplyst, indgår ikke i tabellen. For kvinder i aldersgruppen år er den hyppigste årsag til førtidspension psykiske lidelser, som udgør 77 pct. af de nytilkendte pensioner, jf. tabel 3.5.

31 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 3.5. Ansøgere uden pension fordelt efter hoveddiagnose, køn og alder. Kvinder. Pct Alder I alt Psykiske lidelser Bevægeapparatsygdomme Kræftsygdomme Øvrige diagnoser samt uoplyste Nervesystemet og sanseorganer Hjerte- og karsygdomme Ulykkestilfælde, vold mv Sygdomme i åndedrætsorganer Medfødte misdannelser Social indikation Total Antal Note: Alder er på ansøgningstidspunktet. Note: 1 sag, hvor alder er uoplyst, indgår ikke i tabellen. 80 pct. af nye førtidspensionister har dansk herkomst, mens 2 pct. har vestlig herkomst og 18 pct. har ikke-vestlig herkomst. For nytilkendelser med en psykisk lidelse har 25 pct. ikkevestlig herkomst, mens det kun er tilfældet for 15 pct. af nye førtidspensionister med bevægeapparatsygdomme. Det betyder at, personer med ikke-vestlig herkomst er overrepræsenteret i gruppen med psykiske lidelse, jf. tabel 3.6. Tabel 3.6. Nytilkendelser fordelt efter hoveddiagnose og herkomst. Pct Alder Dansk Vestlig Ikke-vestlig I alt Psykiske lidelser Bevægeapparatsygdomme Andre sygdomme I alt Note: Tabellen er lavet, ved at samkøre Ankestyrelsens førtidpensionsregister med Beskæftigelsesministeriets DREAM-register, se boks. Samkøring med Beskæftigelsesministeriets DREAM-register Ved at køre AST s førtidspensionsoplysninger sammen med DREAM, har det været muligt at opdele nytilkendelser

32 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK efter etnisk oprindelse. DREAM-register indeholder oplysninger om alle personer, der har modtaget overførselsindkomster siden Herudover indeholder register enkelt baggrundsoplysninger om personer, herunder etnisk oprindelse (herkomst). Herkomst: En person der er født i Danmark og dansk statsborger, men har tyrkiske forældre, vil i DREAM være etnisk tyrker, altså ikke-vestlig herkomst. En person der er født i Danmark og dansk statsborger, men har forældre der begge er 2. generationsindvandrer født i Danmark og er danske statsborgere, vil i DREAM være etnisk dansker. Vestlige lande består af alle EU-lande, Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten, Canada, USA, Australien og New Zealand. Ikke-vestlige lande omfatter alle andre lande end Danmark og de lande, der er defineret som vestlige. 3.3 Ansøgninger fra industrien er overrepræsenteret ansøgere i 2007, svarende til 53 pct. ud af de i alt ansøgere uden pension til førtidspension efter ny lovgivning, havde været i beskæftigelse i de seneste fem år før ansøgningstidspunktet. 33 pct. af de beskæftigede ansøgere har tidligere arbejdet inden for offentlige og personlige tjenester og 18 pct. inden for industrien, jf. tabel 3.7.

33 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Tabel 3.7. Ansøgninger om førtidspension fordelt efter tidligere branchetilknytning Brancher Antal ansøgninger Pct. Andel af Beskæftigede Landbrug, fiskeri og råstofudvinding Industri Energi- og vandforsyning Bygge og anlæg Handel, hotel og restauration Transport, post og telekommunikation Finansiering og forretningsservice Offentlige og personlige tjenester Uoplyst erhvervstilknytning Beskæftigede i alt Kilde: Danmarks Statistiks statistikbank. Note: Tabellen indeholder ansøgere der har været i beskæftigelse inden for 5 år før ansøgningstidspunktet. Tidligere beskæftigede inden for industri er overrepræsenteret blandt førtidspensionsansøgere set i forhold til det samlede arbejdsmarked. Modsat er tidligere beskæftigede inden for finansiering og forretningsservice og handel, hotel og restauration underrepræsenteret. Andelen af ansøgere med tidligere tilknytning til offentlige og personlige tjenester er nogenlunde som forventet i forhold til det samlede arbejdsmarked, jf. tabel 3.7. Tabel 3.8. Ansøgere uden tidligere beskæftigelse Antal Pct. Hjemmearbejdende uden løn Skoleelev, studerende Pensionist 9 0 Andre offentlige overførsler Uoplyst Ikke-beskæftigede i alt af ansøgningerne i 2007, svarende til 47 pct. af de ansøgere uden pension til førtidspension efter ny lovgivning havde ikke været i beskæftigelse op til 5 år inden de ansøgte om førtidspension. 85 pct. af ansøgerne modtog på afgørelsestidspunktet Andre offentlige overførsler, som er bl.a. er sygedagpenge og kontanthjælp.

34 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK /3 af nye førtidspensionister har ikke været i en beskæftigelsesrettet foranstaltning Beskæftigelsesrettede foranstaltninger anvendes enten for at afprøve og udvikle en persons arbejdsevne eller for at sikre en persons fortsatte tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan både være foranstaltninger, der er rettet mod at få personerne ud på det ordinære arbejdsmarked, eller støttet beskæftigelse, der sikrer en vis grad af selvforsørgelse. I 2007 havde 70 pct. af førtidspensionsansøgerne deltaget i mindst én beskæftigelsesrettet foranstaltning. Ansøgere uden tidligere branchetilknytning havde i 73 pct. af sagerne været i beskæftigelsesrettede foranstaltninger, hvorimod kun 67 pct. af de tidligere beskæftigede havde været i beskæftigelsesrettede foranstaltninger, jf. tabel 3.9. Tabel 3.9. Ansøger fordelt på deltagelse i beskæftigelsesrettede foranstaltninger. Pct Beskæftigelsesrettede foranstaltninger Beskæftigede Ikkebeskæftigede Har deltaget i mindst 1 foranstaltning Ingen deltagelse i foranstaltninger Alle De hyppigst anvendte beskæftigelsesrettede foranstaltninger er arbejdsprøvning, jobtræning, aktivering og fleksjob. Blandt ansøgere, der har deltaget i mindst en beskæftigelsesrettet foranstaltning, havde 36 pct. været i arbejdsprøvning eller andre erhvervsmodnende eller afklarende aktiviteter, hvilket gør det til den mest benyttede foranstaltning, jf. tabel Tabel 3.10 Ansøgere fordelt efter deltagelse i beskæftigelsesrettede foranstaltninger. Pct Beskæftigelsesrettede foranstaltninger Beskæftigede Ikkebeskæftigede Arbejdsprøvning/erhvervsmodning Aktivering Fleksjob Jobtræning Uddannelse Andet Ingen deltagelse Note: En person kan godt have deltaget i flere foranstaltninger, derfor summer tabellen ikke til 100. Note: Aktivering dækker over aktivering efter lov om aktiv socialpolitik, lov om aktiv beskæftigelsespolitik og integrationsloven Alle Der er for de to grupper forskel på, hvilke beskæftigelsesrettede foranstaltninger ansøgerne har været i. 22 pct. ikke-beskæftigede har været i aktivering imod 5 pct. blandt de tidligere

35 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK beskæftigede. 17 pct. af de tidligere beskæftigede har været i fleksjob, hvilket kun var tilfældet for 7 pct. af de ikke-beskæftigede. Generelt har de ikke-beskæftigede ansøgere deltaget i flere foranstaltninger end de beskæftigede ansøgere.

36 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Bilag 1 Indsamling og behandling af data 1.1 Indsamling Kommunerne og de sociale nævn udfylder et statistikskema for hver førtidspensionssag, hvor de træffer afgørelse. I 2007 har der været tale om skemaer for såvel den nye som den gamle førtidspensionsordning. Skemaerne skal være indsendt til Ankestyrelsen senest den 7. i måneden, efter afgørelsen er truffet. Kommunerne og nævnene indberetter afgørelser vedrørende førtidspension efter Lov om social pension (ny ordning) og efter Lov om højeste, mellemste, almindelig forhøjet og almindelig førtidspension mv. (gammel ordning). Afgørelserne efter den nye ordning vedrører tilkendelse af førtidspension, mens afgørelser efter den gamle ordning vedrører tilkendelse af førtidspension, invaliditetsydelse samt bistands- og plejetillæg. Afgørelserne efter begge ordninger dækker ansøgninger fra personer, som ikke tidligere har modtaget pension og afgørelser angående ændringer. Hvis der er truffet flere afgørelser om den samme person, vil personen dermed indgå i statistikken hver gang, der er truffet en afgørelse. Årsstatistikken er således en afgørelsesstatistik, idet statistikken dækker antallet af afgørelser frem for antallet af personer. Udfaldet af kontrolsager, hvor der foretages fornyet undersøgelse, er ligeledes indberettet uanset resultatet. Nævnene har også indberettet afgjorte ankesager. Dermed anskues en ankesag som en selvstændig sag i statistikken. Remonstrationssager 2 indgår også i statistikken, hvor indberetningen foretages af den instans, der har truffet afgørelse i sagen. Hovedresultaterne vedrørende afgørelser i førtidspensionssager truffet i 2007 efter ny og gammel ordning præsenteres i kapitel 1. 2 Hvis en pensionsansøger klager over en instans afgørelse, og instansen på baggrund af klagen genvurderer afgørelsen, er der tale om en remonstrationssag. I denne statistik indgår remonstrationssager kun, hvis genvurderingen har ført til en ændret afgørelse. Instanserne indberetter ikke remonstrationssager, som ikke fører til en ændret afgørelse.

37 FØRTIDSPENSIONER: ÅRSSTATISTIK Skemaindhold Fælles for de udfyldte statistikskemaer for såvel den nye som den gamle førtidspensionsordning er, at de først og fremmest indeholder oplysninger om pågældende ansøgers personlige forhold såsom familie-, bolig-, økonomiske, helbredsmæssige forhold. Dernæst indeholder de udfyldte skemaer oplysninger om sagsbehandlingen, herunder blandt andet måned og år for sagens påbegyndelse og afgørelse, sagens art og udfald samt måned og år for en eventuel genvurdering af sagen. Statistikskemaerne, som gælder for afgørelser efter den nye ordning, indeholder som noget nyt oplysninger om ansøgerens længste kompetencegivende uddannelse, samarbejdspartnere under pensionssagens behandling samt hvilke ressourceprofilelementer, som er tillagt særlig vægt ved afgørelsen. 1.3 Behandling af skemaoplysninger Efter fremsendelse af statistikskemaerne er ovennævnte data løbende kontrolleret. Opdages fejl og/eller mangler, er indsenderen af statistikskemaet blevet kontaktet med henblik på afklaring eller komplettering af de afgivne oplysninger. Endvidere er der i forbindelse med årsstatistikkens udarbejdelse gennemført en række logiske tests og andre pålidelighedstests. Kunne fejlen eller manglen ikke korrigeres, er den pågældende oplysning registreret som uoplyst. I løbet af 2007 er der udgivet kvartalsvise opgørelser over antallet af afgørelser og nye ansøgninger i De kvartalsvise opgørelser er afsluttet ved udgangen af det efterfølgende kvartal. Kvartalsopgørelserne og årsopgørelsen er ikke helt sammenfaldende. Det skyldes blandt andet, at flere kommuner først har indsendt deres afgørelser efter fristens udløb, samt at en række ukomplette og fejlagtige indsendelser først har kunnet rettes efterfølgende. Materialet, som indgår i denne årsstatistik, er senest indgået primo april Senere indsendte indberetninger er således ikke medtaget i det materiale, der her foreligger. Det skal ligeledes nævnes, at Roskilde og Hillerød Kommune ikke har indberettet afgørelser til Ankestyrelsen i 2007.

Førtidspension på det foreliggende grundlag

Førtidspension på det foreliggende grundlag Ankestyrelsens registerundersøgelse af Førtidspension på det foreliggende grundlag Oktober 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Førtidspension på det foreliggende grundlag Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 346 Offentligt. Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2011

Socialudvalget SOU alm. del Bilag 346 Offentligt. Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2011 Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 346 Offentligt Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2007-2011 2 1.1 Kommunerne tilkendte færre førtidspensioner

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2013

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2013 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2009-2013 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2 Gennemsnitsalderen

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2016

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2016 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2012-2016 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder forsat færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2

Læs mere

Tema: Sygedagpenge og førtidspension

Tema: Sygedagpenge og førtidspension TEMA: SYGEDAGPENGE OG FØRTIDSPENSION 1 Tema: Sygedagpenge og førtidspension 40 pct. af alle nye førtidspensionister i 1. kvartal 2008 modtog sygedagpenge lige inden tilkendelsen af førtidspension. De havde

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2012

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2012 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2008-2012 3 1.1 Færre tilkendelser af førtidspensioner i 2012 3 1.2 Uændret andel deltager i forudgående

Læs mere

Førtidspensioner: Årsstatistik Ankestyrelsens statistikker

Førtidspensioner: Årsstatistik Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2009 Ankestyrelsens statistikker Titel Førtidspensioner: Årsstatistik 2009 Udgiver Ankestyrelsen, Analysekontoret, juni 2010 Emneord Førtidspension, Ankestyrelsen, årsstatistik

Læs mere

Førtidspensioner: Årsstatistik 2006

Førtidspensioner: Årsstatistik 2006 Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2006 April 2007 Titel Førtidspensioner: Årsstatistik 2006 Udgiver Ankestyrelsen, april 2007 Emneord Førtidspension, Ankestyrelsen, årsstatistik

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspensioner: Årsstatistik 2008

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspensioner: Årsstatistik 2008 Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2008 Titel Førtidspensioner: Årsstatistik 2008 Udgiver Ankestyrelsen, Analysekontoret, juni 2009 Emneord Førtidspension, Ankestyrelsen, årsstatistik

Læs mere

Førtidspensioner: Årsstatistik 2005

Førtidspensioner: Årsstatistik 2005 Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2005 Juni 2006 Ankestyrelsens statistikker Førtidspensioner: Årsstatistik 2005 Titel Førtidspensioner: Årsstatistik 2005 Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2014

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2014 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2010-2014 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder forsat færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2015

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2015 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2011-2015 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2 Gennemsnitsalder

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer December 2011 www.aarhus.dk/statistik Beskæftigelse og arbejdsløshed i Aarhus Kommune opdelt på Herkomst pr. 1. januar 2010 samt udviklingen i perioden 1. januar 2005 til 1. januar

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Folke- og førtidspensionister, 9-13 Det samlede antal personer i Aarhus Kommune, der modtager sociale pensioner (inkl. beboere på plejehjem), er pr. 1.

Læs mere

Fattigdom blandt FOAs medlemmer

Fattigdom blandt FOAs medlemmer Andelen af FOAs medlemmer, som lever under fattigdomsgrænsen, er på 1,1 procent. Til sammenligning er der i alt 3,7 procent fattige blandt hele befolkningen. Det er især de unge medlemmer og personer uden

Læs mere

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING 1 of 15 08-01-2013 08:46 Kommunale afgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING Indberetning af afgørelse truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov om social pension)

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2016 om førtidspension

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2016 om førtidspension Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 2016 om førtidspension I medfør af 8, stk. 4, 13, stk. 6, 14, stk. 3, 19, stk. 4, 25, 29, stk. 5, 41 og 43, stk. 9 i Inatsisartutlov nr. 40 af 9.

Læs mere

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Skrivelse om ny bekendtgørelse om kommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant-

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25, 211 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendens Nationalbanken: Økonomisk fremgang de næste par år Fortsat mange nytilkendelser af førtidspension Faldende beskæftigelse

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Folke- og førtidspensionister, 28-212 Det samlede antal personer i Aarhus Kommune, der modtager sociale pensioner (inkl. beboere på plejehjem), er pr.

Læs mere

Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008

Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008 Oversigt over Jobcenterets ankesager Erhvervsudvalget 2008 Hermed fremlægges Jobcentrets egen statistik over sager afgjort i Beskæftigelsesankenævnet. Oversigtsskemaet er en summering over registrerede

Læs mere

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv

Økonomisk Analyse. Konkurser i dansk erhvervsliv Økonomisk Analyse Konkurser i dansk erhvervsliv NR. 4 28. juni 211 2 Konkurser i dansk erhvervsliv Under den økonomiske krise steg antallet af konkurser markant. I 29 gik 5.71 virksomheder konkurs mod

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Regeringen nedjusterer forventningerne til økonomien Ugens tendenser Sygefraværet faldt i 11 Flere i jobs i 3. kvartal Internationalt Tal om konjunktur

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Ankestatistik for de sociale nævn

Ankestyrelsens statistikker. Ankestatistik for de sociale nævn Ankestyrelsens statistikker Ankestatistik for de sociale nævn 2006 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestatistik for de sociale nævn 2006 Udgiver Ankestyrelsen, juli 2007 ISBN nr. 978-87-7811-032-9

Læs mere

Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114

Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114 Ankestyrelsens statistikker Støtte til handicapbiler efter servicelovens 114 Årsstatistik for 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Afgørelser om støtte til køb af bil 2 1.2 Sagsbehandlingstid

Læs mere

FAKTA OM FLEKSJOB I KØBENHAVNS KOMMUNE

FAKTA OM FLEKSJOB I KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen FAKTA OM FLEKSJOB I KØBENHAVNS KOMMUNE Negativt besparelsespotentiale på 404 mio. kr. i forhold til sammenlignelige kommuner Såfremt andelen af borgere i København

Læs mere

Færre fleksjobbere gennem revalidering

Færre fleksjobbere gennem revalidering 09-0379 - Mela - 21.09.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Færre fleksjobbere gennem revalidering En ny FTF-undersøgelse viser, at antallet af fleksjobbere er steget med ca. 46.000

Læs mere

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016 Beskæftigelses- og Socialforvaltningen opdateret pr. 1. februar 2016 Lov Område Nuværende Bemærkninger sagsbehandling stider Serviceloven 12 Gratis rådgivning til personer med 2-3 dage nedsat fysisk eller

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen

Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden. Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Beskæftigelsesministeriet Analyseenheden Analyse Tilbagetrækningsreformens betydning for beskæftigelsen Maj 6 Analysens hovedkonklusioner I maj blev der indgået en aftale om senere tilbagetrækning. Aftalen

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Udvalget for Arbejdsmarked og Erhverv og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning november 011 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation

Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Abortankenævnet svangerskabsafbrydelse fosterreduktion sterilisation Juli 216 Statistik 213 Statistik over afgørelser om svangerskabsafbrydelse, fosterreduktion og sterilisation i de regionale samråd og

Læs mere

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte

Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte Lolland afgiver de succesfulde og tager imod de udsatte AE har analyseret til- og fraflytning i Lolland Kommune siden 199. Samtidig med, at en del af indbyggerne i Lolland Kommune er flyttet siden 199

Læs mere

3.7 Bornholms Regionskommune

3.7 Bornholms Regionskommune 3.7 Bornholms Regionskommune På grund af Bornholms særlige geografiske forhold, indgår Bornholms Regionskommune ikke i ét af de fire planlægningsområder i Region Hovedstaden. I denne rapport beskrives

Læs mere

Kommunernes brug af lægekonsulenter

Kommunernes brug af lægekonsulenter Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes brug af lægekonsulenter Oktober 2011 KOMMUNERNES BRUG AF LÆGEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 1.1 Undersøgelsens hovedresultater

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 47, 211 Indhold: Ugens tema Beskæftigelsesfrekvensen er faldet mere for mænd Ugens nyhed Ændringer på beskæftigelsesområdet i Finanslov for 212 Ugens tendens Flere danskere

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 2. halvår 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE UÆNDRET BESKÆFTIGELSE I 2013 OG STIGENDE BESKÆFTIGELSE I 2014 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse i Østdanmark 3 Udviklingen

Læs mere

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder

21.01.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Regulativ om afsked af tjenestemænd på grund af helbredsbetinget utjenstdygtighed eller alder 2007 Side 2 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1. UANSØGT AFSKED SOM FØLGE

Læs mere

FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, 1998-2002

FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, 1998-2002 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 4.1 Juni 22 FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, 1998-22 x Det samlede antal personer i Århus Kommune, der modtager sociale pensioner (inkl. beboere på

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I AABENRAA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Aabenraa Kommune I denne kvartalsrapport beskrives

Læs mere

Antal kontaktforløb - alle målgrupper

Antal kontaktforløb - alle målgrupper Antal kontaktforløb - alle målgrupper Antal personer med kontaktforløb fordelt på målgrupper fra april 2013 til april 2014 2013 2014 Målgruppe / Mdr. APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC JAN FEB MAR APR

Læs mere

Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme

Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme Videns og dokumentationscenter Psykisk sårbare og førtidspension 2013 Udvikling og tendenser i førtidspension og psykiske sygdomme Antallet af førtidspensionister har været faldende siden 2011, hvor der

Læs mere

af Privatøkonom Mie Dalskov 8. oktober 2009

af Privatøkonom Mie Dalskov 8. oktober 2009 Omlægning af børnechecken vil få social slagside I 2008 var knap 11.000 unge i alderen 15-17 år hverken i gang med en uddannelse eller i job. Analysen viser, at regeringens forslag om at omlægge børnefamilieydelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for fleksjob

Kvalitetsstandard for fleksjob Kvalitetsstandard for fleksjob Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Ud fra en konkret, individuel vurdering kan Greve Kommune tilbyde fleksjob til borgere,

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Nordjylland

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Nordjylland Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Nordjylland August 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter

Læs mere

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Baggrund De beskæftigelsespolitiske udfordringer, kommunerne på Fyn står overfor, er på mange punkter ens. Mange fynboer krydser dagligt kommunegrænsen til en anden

Læs mere

FORORD. Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater.

FORORD. Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater. Private erstatningssager - statistik 2015 FORORD Arbejdsskadestyrelsens Center for Private Erstatningssager er en uvildig myndighed, som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter. Udtalelserne

Læs mere

Din ansøgning. Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger. Navn CPR-nr. - Stilling. . Kommune. Tlf.nr.

Din ansøgning. Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger. Navn CPR-nr. - Stilling.  . Kommune. Tlf.nr. in ansøgning Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger Navn PRnr. Stilling Email Kommune Tlf.nr. Oplysninger om eventuelle børn under 21 år Navn PRnr. Navn PRnr. 1. Sygdom

Læs mere

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Roskilde Kommune

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Roskilde Kommune Marts 2011 Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i Kommune 2010-2012 1. INTRODUKTION Dette notat sammenfatter udviklingen på arbejdsmarkedet i Kommune. Formålet med

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. kvartal 13 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

Pensionsstyrelsens behandling af internationale pensionssager Kvalitetsmåling 2010

Pensionsstyrelsens behandling af internationale pensionssager Kvalitetsmåling 2010 Pensionsstyrelsens behandling af internationale pensionssager Pensionsstyrelsens behandling af internationale pensionssager Udgiver: Pensionsstyrelsen Tryk: Pensionsstyrelsen 1. udgave, 1. oplag København,

Læs mere

3.3 Planlægningsområde Nord

3.3 Planlægningsområde Nord 3.3 Planlægningsområde Nord I planlægningsområde Nord indgår kommunerne Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød og Hørsholm og hospitalerne Frederikssund, Helsingør

Læs mere

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Lolland Kommune

Marts 2011. Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i. Lolland Kommune Marts 2011 Situationen på arbejdsmarkedet og de beskæftigelsespolitiske udfordringer i Kommune 2010-2012 1. INTRODUKTION Dette notat sammenfatter udviklingen på arbejdsmarkedet i Kommune. Formålet med

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. KVT. 13 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen

Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen 09-0504 - 13.05.09 Kontakt Mette Langager - Tlf: 33 36 88 00 Mindre tilknytning til arbejdsmarkedet før førtidspensionen Antallet af nytilkendelser til førtidspension har ligget på samme niveau i en årrække

Læs mere

Arbejdspapir om bopælsregioner

Arbejdspapir om bopælsregioner 1 Forord Der er ændret på opbygningen af årsstatistikken fra arbejdsskadestatikken i år i forhold til tidligere år. I stedet for det tema, som er indgået i arbejdsskadestatistikken siden 2002, er der i

Læs mere

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen

Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen Københavns kommune Klagesagsstatistik i Socialforvaltningen 215 1-3-216 Antal Antal Figur 1. Udvikling i antal klager (29-215) Tallene fra 29-213 er opgjort den 28. oktober 214 og tallet for 214 er opgjort

Læs mere

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005*

MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* MISDANNELSESREGISTERET 2000-2005* Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail:

Læs mere

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft

Til KL. Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Til KL Kommunerne og Ankestyrelsen skal genoptage nogle sager om ophør af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft Ankestyrelsen har netop offentliggjort en ny principafgørelse 75-15, der fastlægger praksis

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Notat: Forlist, men ikke fortabt

Notat: Forlist, men ikke fortabt 1 Notat: Forlist, men ikke fortabt Tænketanken DEA sætter i denne analyse fokus på de unge på kanten. Det handler om de unge, som af forskellige årsager aldrig rigtig får fat i hverken uddannelse eller

Læs mere

Lille og faldende andel på førtidspension med revision

Lille og faldende andel på førtidspension med revision 09-0504 - 13.05.2009 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lille og faldende andel på førtidspension med revision Tilkendelse af førtidspension med revision udgør i dag kun 3,3 pct.

Læs mere

HOVEDPOINTER FRA ANALYSER AF UDSATTE BORGERE I KØBENHAVNS KOMMUNE BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN

HOVEDPOINTER FRA ANALYSER AF UDSATTE BORGERE I KØBENHAVNS KOMMUNE BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN HOVEDPOINTER FRA ANALYSER AF UDSATTE BORGERE I KØBENHAVNS KOMMUNE BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNINGEN INDHOLD BORGERFORLØB HOVEDPOINTER FRA ANALYSEN OM UDSATTE BORGERE HOVEDPOINTER FRA MENTORANALYSEN

Læs mere

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE KØBENHAVNS KOMMUNE OKTOBER 2014

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE KØBENHAVNS KOMMUNE OKTOBER 2014 BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE KØBENHAVNS KOMMUNE OKTOBER 2014 INTRODUKTION Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, oktober

Læs mere

STARTRAPPORT JOBCENTER JAMMERBUGT

STARTRAPPORT JOBCENTER JAMMERBUGT STARTRAPPORT JOBCENTER JAMMERBUGT januar 27 1: Indledende Hvorfor en startrapport? Pr. 1. januar 27 overgår ansvaret for beskæftigelsesindsatsen lokalt til ledelsen i de lokale jobcentre. Samtidig har

Læs mere

Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014

Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014 Status på beskæftigelsesindsatsen 1. kvartal 2014 1 Status på beskæftigelsesindsatsen er en opfølgning på Jobcentrets arbejde i forhold til de fastsatte mål og resultatkrav i den årlige beskæftigelsesplan.

Læs mere

OPFØLGNINGSRAPPORT Mariagerfjord. juli 2012

OPFØLGNINGSRAPPORT Mariagerfjord. juli 2012 OPFØLGNINGSRAPPORT juli 2012 Indledning Beskæftigelsesregion Nordjylland følger løbende op på resultaterne af jobcentrenes indsats. I denne rapport følges op på følgende: Målgrupperne for beskæftigelsesindsatsen...3

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer november 5 www.aarhus.dk/statistik Arbejdsløsheden i Århus Kommune, 3. kvartal 5 Den samlede ledighed er faldet med.37 personer i forhold til samme periode sidste år. Faldet er

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning).

Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning). SKEMAVEJLEDNING Kommunale afgørelser i førtidspensionssager Afgørelser truffet efter pensionslovens regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning). Hvem skal anvende det elektroniske indberetningsskema?

Læs mere

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122 Serviceinformation Orlov til pasning af døende jf. Lov om social service 119-122 Som nærtstående til en alvorligt syg, der ønsker at dø i eget hjem, har du mulighed for orlov til pasning af den døende.

Læs mere

Danskuddannelse for voksne udlændinge. Tabelrapport

Danskuddannelse for voksne udlændinge. Tabelrapport Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. Tabelrapport Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. Tabelrapport 2015 Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. 2015Danmarks Evalueringsinstitut Citat

Læs mere

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING

Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING he SAS Survey Solution of 8 08-01-2013 08:53 Nævnsafgørelser i førtidspensionssager - GAMMEL ORDNING Indberetning af afgørelser truffet i 2013 Benyttes til afgørelser truffet efter pensionslovens (lov

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51, 14. december 18. december 29 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Lav men stigende langtidsledighed

Læs mere

Førtidspensionister i job med løntilskud

Førtidspensionister i job med løntilskud Ankestyrelsens undersøgelse af Førtidspensionister i job med løntilskud Oktober 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 1 Sammenfatning 2 2 Kommunernes politik om førtidspensionister i job med løntilskud

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 3. kvt. 212 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. Lovforslag nr. L 145 Folketinget 2015-16 Fremsat den 2. marts 2016 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse

Læs mere

FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, 2000-2004

FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, 2000-2004 Information fra Århus Kommunes Budgetkontor Sept. 4 FOLKE- OG FØRTIDS- PENSIONISTER, -4 x Det samlede antal personer i Århus Kommune, der modtager sociale pensioner (inkl. beboere på plejehjem), er pr.

Læs mere

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE BORNHOLM KOMMUNE OKTOBER 2014

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE BORNHOLM KOMMUNE OKTOBER 2014 BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE BORNHOLM KOMMUNE OKTOBER 2014 INTRODUKTION Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, oktober

Læs mere

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016

ÆLDRE I TAL 2016. Antal Ældre. Ældre Sagen Maj 2016 ÆLDRE I TAL 2016 Antal Ældre Ældre Sagen Maj 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- OG ERHVERVSUDVALGET

BESKÆFTIGELSES- OG ERHVERVSUDVALGET BILAG 1 Oversigt over Nr. Forslag Budget 2015 Budget 2016 Budget 2017 Budget 2018 1 Sygedagpengereform - jobafklaringsforløb 6.890 6.890 6.890 6.890 Sygedagpengereform - reduktion af udgifter til 2 sygedagpenge

Læs mere

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland. AMK Øst 15. juni 2015

Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland. AMK Øst 15. juni 2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet i RAR-Sjælland AMK Øst 15. juni 2015 Juni 2015 1 Udvikling i beskæftigelsen og rekrutteringssituationen på arbejdsmarkedet Fig. 1. Udvikling i fuldtidsbeskæftigelsen for lønmodtagere

Læs mere

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB

UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB 28. januar 28 af Kristine Juul Pedersen direkte tlf. 3355 7727 Resumé: UFAGLÆRTE HAR FORTSAT DE MEST USIKRE JOB Selvom beskæftigelsen er steget, bliver der nedlagt lige så mange ufaglærte job i dag som

Læs mere

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune

Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Statistik på anbringelsesområdet i Københavns Kommune Kvartalsopgørelse: Oktober 2011 Center for / Videnscenter for Forord Indholdsfortegnelse Denne kvartalsoversigt er en statistisk opgørelse over anbringelser

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension

De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension VEJLEDNING Til udfyldelse af elektroniskskema om De Sociale Nævns afgørelser om førtidspension Afgørelser truffet efter pensionslovens (lov om social pension) regler gældende fra 1. januar 2003 (ny ordning).

Læs mere

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW

1RWDWRP. $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW 1RWDWRP $QWDOVNnQHRJIOHNVMRE XJHXJH &HQWHUIRU /LJHEHKDQGOLQJDI+DQGLFDSSHGH $XJXVW Kolofon Notatet er udarbejdet af Center for Ligebehandling af Handicappede Notatet kan rekvireres ved henvendelse til Center

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. 2015/1 LSF 145 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/15482 Fremsat

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 009-10 Vedr. ændring af lov om ferie Pr. 1. juli 2010 forventes

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet September 2014 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet I dette faktaark præsenteres resultaterne af en survey om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet gennemført af Epinion for DeFacto i juni 2014. Der er 1.058,

Læs mere

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012

OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted. marts 2012 OPFØLGNINGSRAPPORT Thisted marts 2012 Indledning Beskæftigelsesregion Nordjylland følger løbende op på resultaterne af jobcentrenes indsats. Dette gøres som udgangspunkt kvartalsvis. I denne rapport følges

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Det seneste kvartal har ca.. skiftet job. Jobomsætningen er reduceret med

Læs mere

Danmarks Statistik 5. juni 2015. Beskæftigelsesnotat. Lønmodtagere og fuld tid. Opdeling efter herkomst

Danmarks Statistik 5. juni 2015. Beskæftigelsesnotat. Lønmodtagere og fuld tid. Opdeling efter herkomst Danmarks Statistik 5. juni 2015 Beskæftigelsesnotat Dette notat indeholder forklaringer af de begreber, der anvendes i de vedlagte tabeller vedrørende lønmodtagerbeskæftigelse for perioden 4. kvartal 2011

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 2. kvartal 213 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert

Læs mere

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE FREDERIKSBERG KOMMUNE OKTOBER 2014

BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE FREDERIKSBERG KOMMUNE OKTOBER 2014 BILAG TIL: UNGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF AFGANGSMØNSTRE FREDERIKSBERG KOMMUNE OKTOBER 2014 INTRODUKTION Dette notat er et kommunebilag til rapporten: Unge uden uddannelse analyse af afgangsmønstre, oktober

Læs mere