s4e1_lewisandclark.mp3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "s4e1_lewisandclark.mp3"

Transkript

1 s4e1_lewisandclark.mp3 Four, three, two, one, zero. Lift off. We have a lift off. Hele verden lytter med, da Apollo 11 med Armstrong ombord begiver sig af sted for at blive de første mennesker på månen. It's one small step for man, one giant leap for mankind. Efter et års opslidende eftersøgning gennem Congos dybeste jungle finder Stanley endelig den savnede Doktor Livingstone. Henri Mouhot finder ved et tilfælde verdens største religiøse tempel, Angkor Wat, i Cambodja, og kort efter blev han bidt af et dødbringende insekt. Du lytter til den yderste grænse. Jeg hedder Bjørn Harvig, og har været formand for Eventyrernes Klub. I denne fjerde sæson dykker jeg ned i de første og største vestlige opdagelsesrejsende i det 19. og 20. århundrede. Vi skal ikke til Arktis, men derimod Jorden rundt og ud til den absolut yderste grænse. Vi skal i kano gennem det ukendte Amerika, på jagt efter Nilens udspring, udforske Sydamerika og finde den største inkaby, Machu Picchu. David, i dag skal vi tale om Lewis og Clarks kanotur ud i Det Vilde Vesten. Året er Lewis & Clark-ekspeditionen mod det vilde vest er netop begyndt. Kanoerne er pakket, og de aner ikke, hvad der venter. Foran dem: Et uopdaget land. Den amerikanske præsident Thomas Jefferson har netop købt et enormt territorie. Hvad der svarer til en tredjedel af det USA, vi kender i dag, af franskmændene. Og nu gælder det om at komme ud og kræve det, inden europæerne gør det. Foran Lewis og Clark ligger en 3 år lang farefuld færd. Missouri og Colombia River og de høje Rocky Mountains venter. Og de to frygter, at indianerne vil angribe, da de ikke ønsker, at deres land skal tages fra dem. Vi skal i dag ud på en klassisk eventyrfortælling om nysgerrighed, store opdagelser og farefulde øjeblikke, men samtidig også ud på en ekspedition, der resulterer i et folks undergang. Velkommen til dig, David Trads.

2 Tak skal du have. Du er journalist, forfatter, har over flere omgange boet i USA og er nu aktuel med bogen "Amerika, Hvor er du?" Hop med ud i kanoen, David og hør lidt mere fra musikeren Tommy Immanuel. Hans fine nummer hedder netop Lewis & Clark og er opkaldt efter den berømte ekspedition. Tommy siger selv, det skulle lyde af det ukendte. Starten er en hyldest til indianerne. Prøv lige at forestille jer de to unge mænd, de er i 20'erne på det tidspunkt, Lewis & Clark, som de jo kun kendes som i dag, men de havde jo også et fornavn, men vi kender dem kun i verden i dag som Lewis & Clark. De er to unge mænd i 20'erne, eventyrer og soldater. Folk der har bevæget sig rundt i Virginia. Den her delstat, der ligger helt ud til Atlanterhavskysten, som på det tidspunkt var uopdyrket land, stort set straks man kom væk fra de større byer. De skal nu drage ud mod vest, og det er som du sagde lige før, Bjørn: Ukendt land. De aner ikke, hvad det er, de skal se derude. Lewis er føreren af dem, han har tilbragt tid nede i Thomas Jeffersons private bolig Monticiello, der ligger midt i Virginia, hvor han har en plantage, men ikke bare en plantage. Han har på det her tidspunkt et af verdens største biblioteker og i særdeleshed USA's største bibliotek. Der er nogle få hundrede bøger, der har Lewis siddet og læst de få eventyr, det kan være pelshandlere eller et eller andet, der har været ude et eller andet sted derude mod vest. Hvad så de? Hvad kunne det være de så derude? De troede måske, de ville se forhistoriske dyr. Enhjørninge. Alt muligt af sådan nogle ting. De forestillede sig indianere, som ville kunne slå dem ihjel, som ville angribe dem, skalpere dem. Og de forestiller sig helt banalt, at Rocky Mountains, som jo skulle vise sig at være USA's største bjergkæde, var forholdsvis fladt, spinkelt område, som man nemt kunne forcere. Så de anede ikke, hvad det var, de skulle ud på. Ud over at de var sendt på mission af ingen ringere end Thomas Jefferson, den tredje amerikanske præsident og ham, der stort set skrev den amerikanske uafhængighedserklæring, som vidste, at der

3 ude, der lå fremtiden for det Amerika, som han forudså. Han forudså, at Amerika skulle blive stort, og han troede, at der ude mod vest, der lå det, der svarede til Edens Have i Det Gamle Testamente, der lå den amerikanske Edens have. Det var det, han havde læst i sit bibliotek. Han havde gjort sig alle de her forestillinger. Lewis havde gjort sig forestillinger, og det havde Clark også, og det havde Jefferson formentlig også. I den grad. Jefferson var hovedmanden bag det her. Vi skal opdage, hvad der ligger derude. Ikke bare opdage, skal vi lige huske på. De skulle også claime det. Det vil sige, de skulle gøre det til Amerikas ejendom. Men altså, det er bare så interessant at forestille sig, vi sidder der i Husk lige på, hvad det var for en ny verden, der fandtes på det her tidspunkt. Amerika, det er etableret i Det Amerika, vi kender i dag. De første der sådan kom til det, vi kender som Amerika i dag, det var selvfølgelig Columbus i Men for alvor op igennem Og 1700-tallet, britere og europæere, der havde placeret sig på den amerikanske østkyst. Dengang i 1803, der boede der lige så mange mennesker i det nye Amerikas Forenede Stater, som der i dag bor i Danmark. Nemlig knap 6 millioner mennesker, og de boede næsten allesammen inden for hundrede kilometer fra Atlanterhavet. Så her står Lewis & Clark. Unge mænd i tyverne og skal nu ud og finde ud af, hvad der er derude. Og det er noget af et pres, de har på deres måske brede skuldre. Jeg tænker nationen kigger med. Præsidenten har sendt dem afsted. Ja, det er opdraget. Opdraget er sådan, at der er flere ting, de skal gøre derude. De skal finde ud af, om der er en flod, der går hele vejen fra Atlanterhavet og hele vejen over til Stillehavet, fordi det troede Jefferson, der var. Og hvis der var sådan en flod, så ville det være nemmere for det nye Amerika ovre på østkysten at få transporteret varer over til Vestkysten, når man skal sælge det til asiater på det her tidspunkt. Så det var sådan opdrag nummer ét. Find ud af, om der er en flod, der går hele vejen derud.

4 Opdrag nummer to: Ja, det var at fortælle de indianske stammer, som de mødte undervejs, at de nu hørte til det nye Amerika, og at de skulle indordne sig under de her forhold. Så det var en anden ting. If you like it or not, så er du med her. Og så var der selvfølgelig tredje opdrag: Jefferson var sådan en pseudo-videnskabsmand. Han ville gerne have kortlægning, altså hvordan laver man et kort over det her område herude. Men også hvilke dyr var der derude? Hvilke planter var der derude? Hvad var det for et sted? Så der var sådan forskellige opdrag. Og så ovenover alt det var selvfølgelig den virkelighed, at de skulle komme først. Fordi hvis nu de kom først, så blev de her områder derude til Amerikas Forenede Staters ejendom og besiddelser og ikke de rivaliserende store europæiske magter, det vil sige Storbritannien, Frankrig og til dels Spanien. Og så selvfølgelig en risiko for, at de indianske folk, der boede derude, selv ville begynde at etablere nationer. Så alt det, det var på Lewis og Clarks skuldre. Og de skulle altså derud, og vi skal bare sætte os ind i den situation, at det var eksotisk. Man anede ikke, hvad der ventede. Stemningen er sat, og det passer så fint, for jeg har fundet et, synes jeg selv, godt lydklip, der passer til netop den scene og den stemning, du har sat. Det er fra en amerikansk musical. Den ikke så gammel. Den er fra Musicalen hedder Manifest Destiny og omhandler Lewis & Clark-ekspedition og vi skal lige høre det første nummer fra den her musical. Vi sidder og smiler. David, hvem var Lewis? Lewis var en ung mand, der var vokset op i Virginia. Han er faktisk født i 1770, det vil sige mens det stadigvæk hed British North America, det var altså stadig en koloni for briterne, men vokser jo så op i det nye Amerika. Virginia, det er den delstat, der ligger lige syd for Washington D.C, hvis man kan se det for sig på et kort. Virginia ja, det er jo det jomfruelige land eller opkaldt efter dronning Victoria, ved vi ikke helt, men altså, det er i hvert fald deromkring vi er, og det er centrum af universet i det nye Amerika på det her tidspunkt.

5 Der vokser han op, og han vokser op med indflydelse fra Thomas Jefferson. Thomas Jefferson den, måske sammen med George Washington, vigtigste figur i oprettelsen af Amerika. Han er også sådan en pseudo-videnskabsmand, som jeg sagde før. Han gik meget op i, at folk skulle uddannes. Så Lewis, han får som helt ung mand en uddannelse, og den gang betyder det, at man allerede som 10-, 12-, 14-årig altså fik det, vi i dag ville kalde en bred universitetsuddannelse med mange forskellige fag, som så blev doseret af en enkelt person, der vidste noget. Samtidig så er han en, på det lokale plan, eventyrer, for det var alle mennesker på det tidspunkt, når de boede i det nye Amerika. Man var, hvis man var mand på dette tidspunkt, altid en opdagelsesrejsende, fordi man vidste ikke, hvad der ventede, når man gik omkring et hjørne. Og når man var opdagelsesrejsende, hvad var så det naturlige, som man kunne få endnu mere eventyr i blodet? Ja, det var at man blev militærmand, så Lewis bliver også som ung militærmand. Så sådan en halv-uddannet type, der var eventyrer, og som var inde i militæret og som helt ung blev tilknyttet Thomas Jefferson som hans private sekretær. Han var en mand lige efter Jeffersons billede, fordi han var en der elskede at udforske det ukendte, hvad enten det var inden for videnskab, eller om det var inden for: Hvordan i alverden ser der ud derude, hvor vi ikke har været endnu? Og så blev han sendt af sted. Fortæl om starten på ekspeditionen. Altså vi skal huske på, at Jefferson bliver USA's præsident i På det tidspunkt i 1801, da bestod det USA vi kender i dag, kun af cirka den østligste tredjedel. Og som du sagde i indledningen, så sker der det fantastiske for Jefferson, at ret hurtigt opstår der en situation, hvor han af Napoleon fra Frankrig kan købe det område, det kæmpe område, der hedder Louisiana området, som er sådan den midterste tredjedel af det, vi i dag kender som USA. Det er vigtigt, fordi det fører ned via Mississippifloden ned til New Orleans, som var et sted, hvor man kunne få varer ud i hele verden. Og et område, som franskmændene ikke rigtig selv har opdaget. De ejer det, men har heller ikke været der.

6 Franskmændene ejede det, men de var optaget af alle deres problemer hjemme i Europa. De havde ikke rigtig råd til det. Så Napoleon Bonaparte tænker det er en smart handel, jeg sælger det område derude. Han får 15 millioner dollars, trods alt også et stort beløb dengang, men ikke så stort, hvis man vidste, hvordan det udvikler sig. Jeg tænker: Hvis nu jeg får det, så støtter jeg også Amerika, som på det tidspunkt havde samme fjende som Frankrig, nemlig Storbritannien. Så derfor skal vi lige se: Han har lige fordoblet USA's areal og det her nye store område er ukendt. Altså stort set ukendt for de amerikanere, der bor på østkysten. Og som du rigtig sagde også i virkeligheden for de franskmænd, der havde haft det. Så beslutter Jefferson sig altså for at man skal opdage, hvad der foregår i det her område og videre ud imod vestkysten. Så det er den virkelighed, vi har her. Det er den virkelighed, som Jefferson han siger: Nu skal det Amerika, som han fantaserer om, skal blive den nye verden. Den vigtigste nation i hele verden. Han er meget vidtløftig, Jefferson, i sin tankegang og jo altså er en fantastisk stor præsident, fordi han jo altså fordobler landets areal igennem den periode, han er præsident i. Og han er den præsident, der iværksætter den her ekspedition, hvor man skal finde ud af, hvad der foregår længere ude mod vest, så man kan blive endnu større. Føler Lewis og selvfølgelig også Clark, føler de sig presset over det her? Altså føler de, at de skal skynde sig af sted, når de står der med kanoerne pakket. Altså, de glæder sig. De bliver jo tilknyttet den her, inden Louisiana er opkøbt. Så inden opkøbet af Louisiana er Lewis allerede tilknyttet Jefferson. I de et til to år, der går inden ekspeditionen rigtig starter, da får han et intensivt efteruddannelseskursus, hvor han kom op til Philadelphia, som på dette tidspunkt er USA's fineste metropol. Det var i de oprindelige USA, som New York er i dag, det var Philadelphia, der var centrum for den slags ting. For viden om alting.

7 Så der kommer han op, og der skal han i løbet af et til to år inden ekspeditionen skal starte, skal han lære noget om medicin, fordi de skal jo passe på sig selv, når de er derude. Han skal lære noget om kartografi, altså hvordan laver man kort. Han skal lære noget om botanik. Han får så et intensivt et til to års kursus deroppe i Philadelphia. Og mens han går der, så han ligesom en løve i bur, fordi han jo er eventyr. Nu læser jeg om det, så skal jeg finde ud af... Nej, jeg vil ud i det! Så de glæder sig. Samtidig ved vi også fra deres egne dagbøger som findes først mange, mange år efter, de kom hjem fra ekspeditionen, at de selvfølgelig også var nervøse. Men enhver, der drager på eventyr, ved jo, at den del af festen også er at man er nervøs, fordi det er jo spændende. Man ved ikke, hvad det er... Forventningens glæde. Forventningsglæde og risikoen. Hvad kan der ske derude? Og når man er sendt af sted af præsidenten på trods af at dette er et nyt land, ja, så er man jo noget ved musikken. David, da de sidder i kanoerne og starter... De starter ikke sammen, så vidt jeg husker. Eller hvad? Det er noget med, at den ene skal hente den anden lidt længere nede af floden? Ja, præcis. Vi skal huske på, at på dette tidspunkt er Mississippifloden kendt af amerikanerne. Det er dybest set den, der sådan cirka midtvejs i USA går fra nord til syd. Og så er der Missourifloden, der sådan cirka midtvejs derfra bevæger sig mod vest, og det er den, man tror, måske fører helt ud til... At der en samling mellem de to floder, Mississippi og Missouri. Det er det, man skulle undersøge, men det viser sig at der ikke er. Men de starter hver for sig. Lewis starter, han skal så sammen af Clark, som er hans gamle soldaterkammerat. Faktisk hans overordnede, da de var i hæren sammen. Han samler ham op. Så det der sker først, det er altså at Lewis, han bygger sammen med de i alt 45 mand, der skal afsted på den her tur. 45 mand. Det er det hele, der er afsted på den her ekspedition. Der er en enkelt slave, men ellers er det soldater, der er samlet her, som skal afsted på den her tur. De har fået bygget sådan en slæbebåd, nærmest, som de

8 skal have med til at have ting med. Og så er de altså i kanoer, som du siger. Og så sejler de altså ned ad Mississippi-floden og samler den anden op. Og så tænk på, hvordan samler man hinanden op på det her tidspunkt? Der skal man huske på, at vi er altså i Så beskeder det er jo noget, der er sendt via hest. Altså man har sendt en eller anden ekspedition af sted til at sige til Clarke, at den og den uge... Vi kommer måske om 14 dage. Yes, der er vi der, så vær parat. Sådan foregik det, og så samledes de. Og så er det jo for alvor, at ekspeditionen begynder. Nu rykker vi mod vest, og det der med at rykke mod vest, Bjørn som du også siger. Go west. Altså, det er jo stadig brugt. Det er indbegrebet af fortællingen om Amerika. Set fra den hvide amerikaners synspunkt. Alt godt, der er sket i Amerika, det skete, da vi begyndte at rykke mod vest. For der opdagede vi The Great West. Og det vender vi tilbage til forhåbentlig, måske senere samtalen. Hvorfor ekspeditionen blev så vigtig, og hvorfor den ikke blev det i samtiden, men først senere. Fortæl om, hvad de har gjort sig... De her fantastisk ebeskrivelser af, hvad de tænkt og måske også frygtede. Har de selv sat ord på det? Hvad frygter de mest der skulle ske? Jamen, det har de. Og nu har jeg besøgt mange gange Monticiello, Jeffersons plantage nede i Virginia, som jeg kan anbefale alle, der nogensinde måtte komme til Washington DC. Kør de tre timer det tager, se det. Fordi dernede ser man, jeg skal nok komme tilbage til spørgsmålet. Men Jefferson han har den her plantage, hvor han bor, en smuk, flot plantagebygning. Og der er sådan et modtagelsesværelse, som ikke er særlig stort, det er måske på kvadratmeter, hvor man kom, hvis man skulle møde

9 præsidenten, både inden han blev præsident og også efterfølgende, da han var en ældre herre, det her modtageværelse, som man sidder og venter i, inden man kom ind til den fine Jefferson, der er de oprindelige kort, som han havde samlet, og ting, som nogle havde fået med hjem, hvis de havde været ude at lave en handel ude længere vestpå, altså indianske ting fra indianske stammer og alt det der. Og så er der også en tegning af en mammut. Og hvorfor var der det? Fordi man forestillede sig, og det forestillede Lewis og Clark sig derfor også, at der måske var mammut derude. I levende live. Og dyr, som ingen nogensinde havde hørt om, vulkaner, der hele tiden var i udbrud. Lava, der strømmede ud i indianske stammer, som man lige skal huske på, at man på dette tidspunkt altså næsten tror er en sådan uniform størrelse af ens indianske stammer. Deraf navnet indianere. Ja, lad os blive ved den, fordi det måske er en af de erkendelser, de også får undervejs. At dette her begreb indianere måske ikke er så præcist, da de møder dem. Jamen, de møder jo på deres tur et eller andet sted mellem 25 og 50 forskellige indianske stammer, og de tror jo, at de på en måde er forbundet på det tidspunkt. Det ved vi jo i dag: Nej, det var de ikke....og frygter, de skal i krig med dem. Frygter, de skal i krig med dem, og det viser sig jo, at de her indianske stammer, Shoshone, Sioux, Lakote, og hvad de nu allesammen hed, sortfødderne, og de havde forskellige navne. De var hver deres nation, nogle gange meget, meget lille, nogle gange ret stor og mægtig. For eksempel Sioux-indianerne, der var i det område, vi kender som North og South Dakota i dag, for eksempel. Lakota-indianerne, hed de dengang. Altså, de her forskellige stammer har vidt forskellige måder at være på, taler forskellige sprog, har forskellige traditioner, og det går op for dem undervejs på den her tur, at vi kan ikke bare komme hjem og sige: Her er den indianske stamme. Der er en lige så stor forskel på de enkelte indianske stammer, som der var på de gamle europæiske nationer, som de havde forladt inden da. Og med sig i lommen har de jo, så vidt jeg husker, en mønt med et billede af Jefferson, hvor der også står fred og venskab. Er det noget, de skal aflevere i gave, eller hvad er det, de har med sig?

10 En særlig mønt som den nye amerikanske nationalbank har fået lavet. En sølvmønt, hvor der på den ene side er et billede af Jefferson, som Lewis og Clark fortæller, når de møder frem til de enkelte indianske stammer, at det er store far, altså ikke den store far, men store far. Great father. Det er den skikkelse, der nu vil beskytte disse indianske stammer. Altså et overhoved. Et menneske hævet over os andre. Det er store far, det er altså Thomas Jefferson. Det er interessant, fordi Thomas Jefferson selv var meget lidt troende, men her forstod han, at man kunne træde ind i den her rolle som sådan et religiøst overhoved, som man skulle være bange for, men som man til gengæld også skulle være glad for, hvis man var på hold med. For det var det, som Lewis og Clark fortalte de indianske stammer, hver gang de nåede frem. Nu skal I høre. I er nu en del af Amerika. Og for at markere det, så får I denne her mønt, denne her særlige sølvmønt med Jefferson på forsiden. Og så på bagsiden et billede af en Tomahawk, hvor man kunne se det amerikanske flag, hvor man kunne se, hvordan de her to nye folk, amerikanerne og den pågældende indianske stamme, de nu bliver til et. Og man skal også lige forestille sig, hvordan det her var i 1803, 4 og 5 og 6, hvor det foregår. Det er det tidspunkt, hvor den hvide mand jo altså kommer med udstyr, militært udstyr, våben, pistoler og geværer, som indianerne ikke havde. Så de var rædselsslagne. Rædselsslagne for de her mennesker. Og når de så mødte op hos en indiansk stamme, så gjorde de det, at de markerede deres styrke, når de ankom, Lewis og Clark ved at soldaterne de havde uniformer, og så marcherede de, mens de havde deres våben og så skød de op i luften eller skød efter dyr. Og på den måde viste de den magt, de havde. De andre havde bue og pil, ikke sandt? Så det var en måde at vise magten på, når de kom ud. Så selv om de kun var 45. Og de kom jo nogle gange ud til indianske stammer med hundredvis, tusindvis af mennesker, så den magt, det var at komme med uniformering. Man gik der i takt. Man havde geværer med, man kunne skyde, det var så skræmmende, men også, skal man huske på, for mange indianske stammer til at starte med: Interessant.

11 Ja, for der var måske også forståelse for, at her kunne der være noget handel og en eller anden form for co-existence, trods alt. Det var ikke meget ildkamp eller bue og pilkamp, de ryger ud i. Der er et par enkelte dramatiske punkter, og dem skal vi også have. Men jeg kunne godt lige tænke, at inden vi måske dykker ned i dem, få introduceret Clark. Clark det er altså Lewis partner. Og Clark spiller sådan andenviolin i deres forhold, selv om vi i dag kender dem begge to. Clark var præcis vokset op på samme måde som Lewis i Virginia. Vi skal måske også lige huske at sige, at Lewis kortvarigt opholdt sig i Georgia, altså nabostaten. Altså hovedparten af tiden var han i Virginia. Så Clark er, mens de er i militæret, faktisk hans hans overordnede, og derfor troede mange, at det skulle være ham, der skulle være den overordnede, når de drog af sted på den her ekspedition. Han har samme baggrund, det der med at være opdagelsesrejsende i Virginia og omegn. Det havde han været. Det område, som de kom fra, Monticello, Jeffersons plantage, det område han boede i, det ligger nu i nærheden af den by, som hedder Charlottesville i Virginia. 3 timers kørsel fra Washington D.C., Hvis man kører i bil i dag. Men dengang var det jo en evighed. Alt var en evighed, når man skulle et andet sted hen, fordi man skulle til fods eller til hest. Og der var meget sjældent noget, der mindede om veje. Så Clark var på samme måde som Lewis en, der var trænet i at gå ud og lave små ekspeditioner, og det gjorde de altså fra de var 6 7, 8, 9, 10 år gamle. Ud og finde ud af, hvad er der, Hvis vi går hen over den bakketop og hen over det bakkedrag og en tur længere hen, så han var vant til at kunne lave ekspeditioner i de her områder. Og så havde han været i kamp med indianere fra sin tid som soldat, så han var trænet på samme måde som Lewis. Vi har jo i sagens natur ikke fotografier fra den her periode. Men hvis man går ind på American Art Museum i Washington D.C. Som et af de store nationale museer, så er der jo en særlig afdeling, der handler om historien, der er malerier af de to herrer. Og der ligner de jo helte, naturligvis, på alle billeder. De ligner sådan nogle David Crockett figurer, de kommer først senere. Men altså de er sådan nogle med pelshuer på, de er sådan nogle rigtige he-men, som kunne tage ud og opdage det nye Amerika. Det var de begge to.

12 Og det passer så fint, at du har beskrevet Clark, fordi den her musical, vi spillede en lydbid fra før, der er også et nummer, der hedder Eagles Eyes, og hvor det er Clark, jeg ved ikke, om det er med udgangspunkt i hans dagbøger, men han har i hvert fald... Hvad skal vi kalde det? Ikke små tanker om sig selv og hans fremtidige bedrifter. Lad os høre Clark synge her. Og så er der blevet skruet op for pathos. Vi mangler også at få introduceret, synes jeg jo, en ikke helt ubetydelig skikkelse. Og jeg har svært ved desværre at sige hendes navn. Sacagawea, den her unge indianerkvinde, det kan være du kan sige det bedre end jeg kan. Ingen ved jo i sagens natur, hvordan man udtaler hendes navn, og derfor vil også amerikanere sige det navn forskelligt. Sacagawea hun var en indiansk kvinde, som allerede som tolvårig var blevet bortført af en anden indiansk stamme og derfor var ude af sin oprindelige stammeforhold, ude af sin oprindelige familie. Og hun bliver så på et tidspunkt mødt af en fransk pelshandler helt. Det skal vi lige huske på, at det var det gamle Louisiana-område. Alle de her franske der solgte pelse, altså en kæmpe industri. På dette tidspunkt kan man virkelig blive rig af, man kan også ende med at dø af det selvfølgelig. På dette tidspunkt var det meget risikabelt business at bevæge sig ind i. Men det var attraktivt. Og den her fransk-canadiske mand, som hun bliver gift med, de rejser altså sammen, og så møder de Lewis og Clark meget tidligt i ekspeditionen og fordelen set fra Lewis og Clarks side er selvfølgelig, at de både med den fransk-canadiske pelshandle, om jeg så må sige, og eventyrer var han jo også. Og så selvfølgelig i særdeleshed med Sacagawea får tolkemuligheden, altså en der kan tale sproget som de møder rundt omkring. Det er utroligt vigtig for dem på det tidspunkt, så hun er med hele tiden, og når vi i dag ser den store fortælling også igen inde på American Art Museum, ser de her billeder. Hun er blevet en kæmpe helteskikkelse. Hun er en helteskikkelse. Gudesmuk. Altså, hun er et fantastisk menneske, som hele tiden er sammen med de to. De står på en bjergtop og skuer ud over nyt, ufremkommeligt land, hun forklarer, hun stpr og peger ud over det her og Lewis og Clark står ved siden af og lytter interesseret.

13 Vi ved så fra de to herres dagbøger, som kommer frem mange, mange år senere, at de sådan set stadigvæk betragtede hende som en vild, altså en savage. Altså en vild person, som ikke var et rigtigt menneske. Ligesom hvide amerikanere. Hun er gravid undervejs på ekspeditionen. Hun føder et barn. Ja, hun så vidt jeg kan forstå... Nu ved jeg ikke om det er historiebøgerne, der også senere har hevet hende op, men at hun også bliver vigtig, fordi hun på et tidspunkt hjælper ekspeditionen med at købe nogle heste, tror jeg det er. Kan du huske den historie? Det er meget vigtigt, fordi nu skal vi huske på igen: Dette er en ekspedition, der foregår over flere år, og man starter selvfølgelig med at have noget mandskab og noget undervejs. Men man skal jo handle undervejs med de indianske stammer, man møder for at få mad. Nogle gange for at få husly nogle gange, men selvfølgelig også for at få transportmidler. Og transportmidlet var jo hesten, og det var altså ikke, at man sad inde i en hestevogn, fordi der var ikke nogen veje at transportere sig på i reglen. Så det var, at man sad ovenpå hesten og red af sted, og derfor havde man brug for at få heste, og nogle gange havde man brug for nye heste. Selvfølgelig fordi de andre var døde eller trætte eller stjålet af nogle andre eller et eller andet i den stil. Så på et tidspunkt, da går Sacagawea som er Shoshone-indianer ind og hjælper med at opkøbe nye heste til dem alle sammen. Så det er en ikonisk historie om hende. Jeg vil sige, at alle de pæne, flotte historier om Sacagawea, som man fik dér i de oprindelige efterleveringer af Lewis og Clark-ekspeditionen. Det står ret klart, når man lang tid efter, når historikerne begynder at kigge på, hvordan Lewis og Clark kigge på det her. At så fin synes de såmænd heller ikke, hun var dengang. Men hun var nyttig for dem undervejs. Allermest fordi hun var tolk. Jeg har også læst, at historikere mener, at hun kom til at repræsentere fred, altså fordi de havde en indianer og kvinde med på ekspeditionen, når de så blev mødt af andre indianere. Så var der en anden form for, hvad skal man kalde det, Icebreaker i det møde? Kan det passe?

14 Ja, nogle gange. Fordi det var centralt, at de indianske stammer som Lewis og Clark møder... De møder dem jo på tusind forskellige måder, fordi nogle er bare interesserede, som indianske stammer jo var dengang, i at handle. for de møder jo bare nogle nye mennesker, der kommer, ligesom hvis der kom en anden indiansk stamme. Så er der nu nogen, der kommer og vil handle med dem. Så det er interessant. Så de er ikke særlig bekymret. Det der med, at Lewis og Clark siger, at nu er det her land amerikansk, og I hører nu under den store far eller store far, nemlig Thomas Jefferson, som til gengæld vil beskytte jer, det tager de ikke særlig alvorligt, fordi ejendomsbesiddelse-begrebet ikke eksisterer i deres kultur. Så det er ikke noget der optager dem, at der er en der siger han ejer landet, fordi det er lige meget. Det spiller ingen rolle på det tidspunkt, så det ikke så vigtigt. Nogle andre af dem, de møder, og det er jo i særdeleshed, da de møder Sioux indianerne i lakota-stammerne, som ligger i det, der i dag hedder North og South Dakota. De er noget mere fjendtligt indstillet over for dem, fordi det er en større og vigtigere stamme, som selv betragter sig som noget, der ville minde om det, vi kalder en nation eller land. Så der er tæt på konfrontationer, og der er tidspunkter, ved vi fra Lewis og Clarks dagbøger, hvor de er bange og nervøse for, hvad det er, der venter dem. Og her bruges Sacagawea ofte som det, du kalder en Icebreaker altså den... Se her, vi kommer med fredelige hensigter. Vi har jo hende med os igen. Igen igen skal man huske den militære overlegenhed, som rystede mange af de indianske stammer, når de mødtes. Kom gerne med et eksempel på mødet med en indianerstamme. Altså hvis der findes en beskrivelse af et konkret møde. Der findes beskrivelser, hvor de for eksempel, for at tage et godt eksempel, møder de Sioux-stammen her, og der har de lært, inden de er kommet dertil, at den måde man kan komme i god kontakt med den indianske høvding, lederen af den gruppe, de nu kommer til, det er ved at give en gave. Det er ved at give en gave. De kommer også til Sioux-høvdingen, og de starter altså, Lewis og Clark, med at sidde og tale, blive oversat og overdrager nu gaven. Og det er den her mønt, det er sådan hovedgaven. Der er

15 også andre gaver, men hovedgaven det er altså den her fredsmønt, som de kommer med. Det går helt galt, fordi i den kultur der er det værten, der giver gaver først. Det er en fornærmelse. Det er sådan et udtryk for, at du føler dig hævet overlegen i forhold til den indianske stamme, du møder, når du giver gave, inden du modtager gaver. Så kommer der skærmydsler, og man begynder at opdage, at de indianere, der står omkring Sioux-høvdingen her, de begynder at mobiliserer sig, og der er en meget anspændt stemning et øjeblik, der så bliver dæmpet igen ved at høvdingen på en eller anden måde får det trukket ned igen. Men der var et dramatisk øjeblik, måske et af de mest dramatiske øjeblikke, der er på deres ekspedition, hvor den der fornemmelse af, at nu kan det blive farligt, nu kan det ende med, at vi er færdige. Og inden jeg vil spørge om, hvad der egentlig var det farligste, der skete, så nu hvor vi er ved indianerne, så skal vi lige have noget indianerstemning og -sang. Vi har fundet noget musik, som formentlig kan være en af de ældste optagelser, man har af indianere fra Og vi skal høre lidt af sangen, der bliver kaldt ørnesangen. Prøv at lytte med. Mod forventning var det ikke indianerne der blev den største udfordring og det farligste der skete undervejs. Hvad var det? Ja, det er jo sjovt, at når vi sidder nu her i pandemiens år eller æra og kigger tilbage. Så det, der viste sig at være farligst for Lewis og Clark-ekspeditionen... Der var et af deres ekspeditionensmedlemmer, der i starten af rejsen dør af, formenlig, tror man da blindtarmsbetændelse. Det var en forholdsvist almindelig sygdom dengang, meget farlig, meget mere farlig end den er i dag. Selvfølgelig. Lewis selv får på et tidspunkt skudt sig selv i røven om jeg så må sige. Fordi det var det, der skete ved en jagtulykke, som var pinefuld og plagsom, men jo altså ikke var ved at slå ham ihjel. Så den fysiske risiko, der er for dem, det er i virkeligheden noget så banalt, som at da de er på vej hjem, efter de er nået helt over på Stillehavskysten og nu begynder at bevæge sig hjemad igen. Det er en kæmpe lang rejse, også hjem. I alt er den her rejse i øvrigt på sådan en kilometer kilometer til fods og på hesteryg igennem helt ukendt terræn og gennem Rocky Mountains, som jeg også lige skal huske at have med.

16 Men nu er de altså helt ude ved Stillehavskysten, og de begynder at bevæge sig indad, og så bliver de fanget. Så bliver de fanget helt ude i det, der i dag er Oregon- Washington delstatsområdet, der bliver de fanget, og må tilbringe måneder derude om vinteren, fordi der simpelthen er så koldt. Der er stormvejr, der er snestorme. De kan ikke komme videre. De slår lejr der, og så begynder de at blive forkølede, og de får influenza. Og det der for alvor plager dem i de måneder, de må tilbringe der til sidst, det er influenza. Det er risikoen for at dø af influenza, det er der så ingen af dem, der gør. Men de bliver meget, meget hårdt ramt af influenza på dette tidspunkt, der slår dem ned i en periode, indtil det så bliver marts og forår. Og prøv at hør her, det her er fortællingen om Amerika. Vinteren kom, så kom foråret. Det gør foråret altid, så det er historien om amerikansk fremskridt. Ja, vi skal lige stå denne her vinter igennem, så kommer foråret. Og det er ikke bare i forhold til vejret, det er i forhold til alting i Amerika. Lige nu er det skidt. Det skal blive lysere. Det bliver altid lysere. Det bliver altid bedre. Et billede, som jeg vil fortælle, det er, når man op igennem 1800-tallet efter Lewis og Clark har været ude og opdage Amerika ude mod vest. Så forsøger man jo på forskellig måde fra skiftende amerikanske regeringer ude østpå og få befolkninger til at flytte mod vest. Man skal lokke folk til at flytte mod vest, så man kan befolke det her nye område, man har fået, og det foregår blandt andet med et fantastisk maleri, som hænger inde på det amerikanske Library of Congress. Det hedder American Progress, altså amerikansk fremskridt, og der ser man i overført betydning et kort over USA, hvor der er lysest på østkysten og mørkest på vestkysten. Og så ser man, at man starter med at drive mod vest, og man starter altså med at tage med hestevogn og toge som noget, der begynder at komme. Og så kommer man ud mod vest og nu er der Buffalo, Bjørne og indianere og farer. Men der er også muligheder. Der er guld. Der er land of opportunity. Land of milk and honey. Alt det der. Så alt det, den fortælling starter egentlig med Lewis og Clark, der skal stå den hårde vinter igennem. Men så kommer foråret, og så rejser de hjem, og det bliver jo også enden.

17 Og det er jo, det kan vi godt tage nu, denne mærkelige ting med at de kommer hjem og bliver modtaget som helte. Men så bliver de glemt. De kommer hjem der i Jefferson er stadigvæk præsidenterne, han får to perioder. Og de kommer til San Luis, den by der i dag hedder San Luis, der ankommer de til, og de bliver modtaget som gigantiske helte, der kan fortælle deres endeløse fortællinger om, hvordan der var derude. Lewis begynder at skrive sine erindringer, men problemet med Lewis, som med så mange andre på det tidspunkt er det, at der ryger lige lovlig meget alkohol indenbords. Han er ikke så kampdygtig, når han skal skrives, og det bliver ikke rigtig til noget. Han får ikke rigtig lavet det færdigt, og det er først langt senere, at der er nogle andre, der begynder at skrive om det. Men altså helt fra da de kommer hjem i triumf i 1806, og så skal vi helt frem til 1960'erne, før deres historie i virkeligheden bliver en meget, meget stor amerikansk fortælling. Og hvorfor skal der gå så lang tid? Eller hvorfor bliver det i 60'erne? Ja, de bliver glemt, fordi nogle andre dukker op, fordi de ikke selv havde efterleveret nok dagbogsmateriale, som er interessant, og de efterlod nogle papirer, som så med tiden bliver fundet af nye historikere, der skriver om dem. Men det kommer ud i små oplag , bøger, altså historikere, der skriver om Lewis og Clark. Men i 1960'erne, der kommer hele det store opbrud. I Amerika har vi Vietnamkrigen. Vi har ungdomsoprøret. Vi har de gamle amerikanere mod de nye amerikanere. Vi har Martin Luther King, borgerretskampene. Vi har John F. Kennedy, vi har alt det, der skete i 1960'erne. Oven over det, der kommer en en fortælling om: Hvem er vi? Hvem er amerikanerne? Hvordan kom vi til at blive den nation vi er? Og så begynder historikere at dykke ned i urfortællingerne. Og her dukker Lewis og Clark op, og siden 1960'erne kan jeg fortælle dig, at der er ikke et amerikansk skolebarn, der ikke har fået gennemgået Lewis og

18 Clarks ekspedition mindst én gang. Og igen og igen og igen. Jeg har selv gået i skole i USA i midten af 80'erne. Der fik jeg den for eksempel også fortalt første gang, så det er urfortællingen set fra den hvide befolknings synspunkt, naturligvis. Og det er jo dem, der var sejrherrer. Så det er deres fortælling om, hvordan Amerika blev til, fordi man opdagede Vesten. Og det var Lewis og Clarks store fortjeneste. David, historien om Sacagawea, den unge kvinde, udfolder sig jo også til at blive en helterolle. Vi skal lige have afsluttet historien om hende, fordi hun dør ung. Og på det tidspunkt har hun fået et nyt barn, og de to børn bliver, så vidt jeg husker, adopteret af Clark. Ja. Clark adopterer de to børn. Her skal vi også huske på i USA på det her tidspunkt, var der hvide amerikanere, den nye verdens befolkning, de var de fineste. Så var der sorte amerikanere, og så var den oprindelige amerikanske befolkning. Jefferson som var sådan en pseudo videnskabsmand, han mente, at sorte det var sådan lidt håbløst, fordi de var for fjerne i deres kultur og i den måde deres kroppe var opbygget til at kunne blive ligesom os. Men indianere der var mere håb, mente han, fordi de havde pigmenter i deres røde hud, der viste, at de kunne, som Jefferson sagde, udtrykke følelser modsat det kolde, sorte ansigt, hvor man ikke kunne se følelser, fordi man ikke kunne rødme for eksempel. Det gik han meget op i. Ja, det var sådan, det var. Så det var lidt nemmere, selv om en indianer ikke blev betragtet som så fin som hvid, så var man tættere på, end hvis det var en sort. Så da Clark han adopterer de her to børn, da er det nemmere at få dem til at blive en del af det amerikanske samfund, end hvis det havde været en sort. Og det gør han, fordi hun dør. Men hvordan bliver det opfattet af hans ligestillede, af hans miljø? Det bliver opfattet fint. Husk på, at der herskede ent voldsomt hykleri i det amerikanske samfund på det tidspunkt.

19 Uafhængighedserklæringen, som Jefferson skriver, er den smukkeste beretning man overhovedet kan forestille sig om lighed og at alle er skabt lige og alle de her ting og sager. Men Virkeligheden var naturligvis en anden. Jefferson selv holdt slaver. Jefferson havde i næsten hele sit liv en affære med en af sine slaver, som han også får børn med. Så der var masser af hykleri, men i virkelighedens almindelige verden, når man boede på de forskellige plantager eller mindre husmandssteder. Det var, at det var meget normalt, at man levede side om side med både sorte og med de indianske stammer, fordi man havde brug for arbejdskraften. Rent ud sagt. Så altså Sacagawea er historien, også set fra de hvide til at starte med, om den tæmmede vilde. Om den tamme, vilde. Se her. Der er håb. Ja, via vores indsats indsats, så kan vi tæmme de vilde og gøre dem til almindelige borgere. Den store fader kunne alt. Men den store fader som han blev kaldt, når han skulle fremstilles af Lewis og Clark. Og det er ret stort. Nu startede jeg i introduktionen med at sige, at det her også bliver en ekspedition, der var drevet af alt det, der er kernen i en eventyrfortælling. De har gjort sig alle de forestillinger om alt det, de skulle ud at møde, noget blev bekræftet, noget blev ikke og så videre. Og så ender det jo også, som de formentlig ikke har forudset. Men det vil jeg gerne spørge om. Har de gjort sig tanker om, hvad det kunne få konsekvens for de oprindelige folk, de indianere, de møder, som jo er resultatet af denne rejse. Eller hele den udvikling mod vest, at de mister deres land? Ja, har de gjort sig tanker om, hvad konsekvensen ville være? Ja, men jo ikke fordi de var kede af det. Altså, vi skal huske, at vi lever i en tid her i starten af 1800-tallet, hvor kolonialismen jo også foregik på andre kontinenter i verden og vi der kom fra Europa mente jo oprigtig talt, at vi var bedst til alt, og den måde vi indrettede os på den, skulle resten af verden også indrette sig på. Ville de ikke det så til siden med jer, så vi kan komme til.

20 Det var tankegangen. Der var ikke nogen, eller i hvert fald ikke nogen, der betød noget, der havde finere fornemmelser om, at det var forkert. Det kommer senere. Der er nogle selfølgelig, der begynder at sige, at det selvfølgelig er vigtigt, at vi opretholder den indianske kultur, også op igennem 1800-tallet, men den dominerende kraft, det er, at vi er det udvalgte folk, nemlig amerikanerne. Og vi har ikke bare behov for at flytte mod vest. Nej, vi har pligt til det, fordi vi er udvalgt af Vor Herre til at skabe den nye verden, hvor folk lever bedre end i resten af verden. Så man havde ikke sådan fine fornemmelser om, at der var noget galt ved, at de folk, man besøgte undervejs, de kunne risikere at blive overløbet. Og hvis man skal også være ærlig ved Lewis og Clark. Det kunne de jo heller ikke vide på nogen som helst måde i 1803, 4, 5 og 6. At det ville ende sådan. I dag, ved vi, fordi vi kender historien at fra Lewis og Clark er ude og opdage, om man så må sige, de første indianere derude. Så går der ikke engang et århundrede, for i 1890, da er den hvide mands kamp for at erobre land mod vest endegyldigt overstået. Den sidste indianske selvstændige stamme er færdig, så det går hurtigt. Fortæl om den bearbejdelser, der er af kolonitiden og det oprindelige folks tab af land nu i Amerika. Det er jo fantastisk fordi op igennem 1800-tallet, der er det jo urfortællingen om USA. Det er det jeg siger: Go West. Det er altså fortællingen, når vi har alle de oprindelige historier om, hvad USA er for noget. Det handler om, at man startede derovre på østkysten, Columbus og de andre, der kommer til, lander på østkysten, Atlanterhavskysten. Og så bevæger de sig mod vest. Så den amerikanske grundfortælling er, at alt går godt, det skete, da vi bevægede os fra øst mod vest. Så i 1960'erne, der begynder der at komme en omvendt fortælling. I takt med ungdomsoprøret, manglende tro på autoriteterne osv. Så begynder der at dukke fortællinger op om, hvordan det her egentlig blev opfattet af dem, der boede der, inden vi begyndte at rykke. Og det der sker der, det er jo, at folk, når du så får fortællingen set fra de oprindelige amerikanske indbyggere, altså indianerne. Så siger

21 de jo omvendt. Alt, der er dårligt, al dårligdom. Al dårligdom kom fra vest. Så de fortæller den modsatte historie, og det er jo fordi indianerfolk efter indianerfolk oplever, at det der startede med at de synes at de bød, Lewis og Clark velkommen, da de rejste rundt, det ender med deres sammenbrud. Fortæl om, hvordan det også var indianerne imellem. Så nogle gange kan der være en tendens til at romantiserede indianerne og det er sikkert et stykke hen ad vejen korrekt. Men det var jo også brutalt, interne krige og konflikter, den unge pige Sacagawea blev kidnappet af en rivaliserende stamme. Ja, vi skal ikke romantisere, hvordan de forskellige indianske stammer agerede dengang. Vi skal huske på, og det ved vi fra Lewis og Clark, at de agerede på meget forskellige måder. Og der var nogle, der næsten lignede de europæere, der kom over, og så var der nogle, der levede dramatisk anderledes liv. Nogle var meget små stammer, nogle var kæmpestore og de henover tid, ligesom vi ville kunne have set, hvis vi havde talt om Europa på samme tidspunkt i 1600-tallet og 1700-tallet og 1800-tallet, ja, så var der nogle nationer, der dukkede op og faldt sammen igen, nogle blev sammenlagt, nogle blev trukket fra hinanden. Så det var alle mulige forskellige typer, og de kæmpede mod hinanden, i reglen var de karakteriseret ved at de var nomadefolk. Så derfor, når man er nomadefolket, så er der nogle gamle, man kæmper om det samme område fordi her tror man, der er flest Buffalo at skyde for eksempel, så rykker man ind. Og så havde man kampene mod hinanden, så det var på ingen måde sådan en sammenslutning. Her er alle indianerne mod de nye ovre på den anden siden. Nej nogle indianere, De samarbejdede med Lewis og Clark og dem, der fulgte efter. Nogle samarbejdede med franskmændene, nogle sammen med briterne, nogen samarbejdede med spanierne, og nogle samarbejdede med hinanden. Men det er vigtigt at forstå, at det ikke var en samlet nation, som kom der, det var alle mulige forskellige, og det udnyttede de snedige amerikanere., startende med Thomas Jefferson, til at spille dem ud mod hinanden. Og det var jo så en af de store erfaring, de fik undervejs. Du startede også med at sige, at de troede, der var enhjørninger og nærmest levende dinosaurer, der løb rundt derude. Hvordan skrev de om det? Kunne de se... Jeg vil ikke kalde det ironien, men

22 kunne de grine af det efterfølgende og sige, at vi havde gjort os alle de forestillinger, det var der ikke. Fandt de noget derude, som alligevel kom bag på dem? Altså Thomas Jefferson, som var ham, der sendte dem afsted, han var ikke selvironiens mand. Han tog sig selv meget selvhøjtideligt, som vi hørte også Clark i det klip du spillede før, og Lewis. Så der var ikke noget, der var sjov eller selvironisk over det. Nej, nej, tværtimod. Så opretholdt de en illusion, en fortælling om at der var måske endnu flere spændende ting, der skulle opføres nu. De havde måske set noget langt ude i horisonten, som løb væk. Og så sendte de løbende hjem og til sidst kom hjem med endnu flere ting. Det kunne måske tease de næste der skulle afsted. Altså der var jo nye planter, der var jo nye dyr, der var jo nye landskaber. Og så var der Rocky Mountains som Jefferson havde en teori om, han var sådan en amatør kartografer, han havde en teori om, at alt det man kendte fra østkysten, det ville blive spejlet i vestkysten. Så når man kom over mod vest, så ville det være det samme, bare omvendt. Om man så må sige, ikke. Så derfor troede han, at Rocky Mountains måtte være ligesom Appalachian-bjergkæden. En skillelinje, men ikke særlig høj og til at gå over, Så at sige. Så det er jo dramatisk, da de kommer ud til Rocky Mountains. Verdens yngste bjergkæde. Og Rocky Mountains, jeg kan huske første gang, jeg ser den... Kommer kørende derovre fra øst, kommer ind imod Denver, Colorado, og lige pludselig kan jeg se, der kommer de op. De der Rocky Mountains bag ved. Jeg kørte fra vest. Det var en klassisk tur. Out West. Undskyld, kørte mod vest. Når man ser Rocky Mountains første gang, så er det jo at se bjerge, ligesom børn tegner dem med takke, fordi de er nye og unge og ikke gamle og slidte som Alperne for eksempel er. Det er virkelig sådan takkede bjerge, så det ser de. Og det var der jo ikke noget af ude på østkysten.

23 Og de fortæller om det fantastiske landskab. De fortæller om de store floder. Men den største skuffelse. Det er jo, at de kommer hjem og finder ud af, at Mississippi, Missouri og Colombia-floderne, de løber ikke sammen, så der er ikke en stikvej ad søvejen ud til... Det er en fantastisk beskrivelser du har af Rocky Mountain, at de kommer hjem og fortæller det til folk, tror de, at det er opdigtet? De tror jo det er billeder af... Som jeg startede med at sige, Jefferson ville gerne opdage noget, der mindede om Edens Have fra Det Gamle Testamente. Og igen vil jeg sige til folk: kom til Washington DC, gå ind på National Art Museum og så se den store sektion, der handler om Lewis og Clark og det oprindelige Vesten. Se de gigantiske malerier, der blev malet med de her scener, og da vil jeg sige de billeder, vi ser dengang med solopgang og solnedgang og det store vy ud over sletterne. Prærien. Det er Edens Have, de finder derude. Og hvis jeg bare lige må gå en lille smule længere frem, for det er jo så efter Lewis og Clark-tiden... Men da man kommer til San Francisco, San Francisco og hele vejen derud, da hvis man nu lægger mærke til hvad hedder de byer, der bliver opdaget derude? De hedder jo Paradise og Sunrise og sådan nogle navne. Det var det, man så, når man drog mod vest, og det var det som Lewis og Clark opdagede først og kom hjem og fortalte amerikanerne: derude, der er Edens have, der er paradis. Lad os bevæge os den vej. Og det gjorde amerikanerne så. Og inden der var gået 100 år, der var de verdens vigtigste nation. Tusind tak for din fantastiske historie i dag, David. Tak fordi du var med. Tak skal du have. Den yderste grænse er produceret af Kontoret Juhl og Brunse for Nationalmuseet og Radio Loud. Særlig tak til BBC, Discovery Channel og Danmarks Radio. Find serien på vorestid.dk eller dér hvor du normalt finder dine podcast.

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København.

Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. Nu giver det mening Mette Nørgård er 36 år, arbejder med markedsføring og hjemmesider og bor med sin mand og børn i København. En vinteraften i 2012 fulgte en mand efter Mette på vej hjem fra metrostationen.

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

13. december Grammofonen på loftet

13. december Grammofonen på loftet 13. december Grammofonen på loftet 13. DECEMBER Niels Kresjan og jeg smækker døren til grisehuset i. Det føles rigtig koldt nu, hvor vi kommer lige fra det varme grisehus. - Vi har fået en stor pakke i

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC

Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC Af rektor Jens Otto Madsen Kære hf-studenter, kære kursister I dag er en rigtig festdag! I har nået det mål, I satte jer den sommer for to eller

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Dag 65 Motorhome d. 5/ , Tofino

Dag 65 Motorhome d. 5/ , Tofino Dag 65 Motorhome d. 5/10-2016, Tofino Stillehavskysten.. Da huset var pakket sammen, gik vi en tur til stranden, som lå nedenfor campingpladsen. Side 1 Naturens sjove og flotte kunstværker! Side 2 Side

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Dag 37 Motorhome d. 7/9-2016

Dag 37 Motorhome d. 7/9-2016 Dag 37 Motorhome d. 7/9-2016 Alle havde sovet godt, været i bad, tøj vasket ready to go. Vi kørte dog ikke ret langt, da vi skulle forbi og se Majs paladset / The Corn Palads, som ligger i Mitchell. Byen

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Tidligere og fremtidige liv - del 5. JJ: Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant.

Tidligere og fremtidige liv - del 5. JJ: Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant. Tidligere og fremtidige liv - del 5 Et fremtidigt liv Lad os se, om vi har en eller to frivillige, så skal vi prøve noget interessant. Shirley melder sig som frivillig. Ok, nu har vi Shirley. Problemet

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1?

Sandhed del 1. Relativ eller absolut sandhed 1? Sandhed del 1 Relativ eller absolut sandhed 1? Dagens spørgsmål: Når det gælder sandhed findes der grundlæggende to holdninger. Den ene er, at sandhed er absolut, og den anden at sandhed er relativ. Hvad

Læs mere

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen.

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen. 1 Konfirmationer 2012. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: Sl. 8 og Joh. 10.11-16.... Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 3.s.e.hel3konger side 1. Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger Tekst: Matt. 8, 1-13. side 1 Prædiken til 3. s. e. Hellig 3 Konger 2017. Tekst: Matt. 8, 1-13. To mennesker midt i livet, begge ramt af livets hårde slag. Hvor er Gud, og hvordan er Gud? Sådan kan et menneske spørge. Et menneske

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

KONGESØN drama manuskript

KONGESØN drama manuskript KONGESØN drama manuskript I starten Fortæller: For over 2000 (tallet 2000) år siden skete der noget ganske særligt i landet Israel (davidsstjerne). Et barn blev født, som skulle forandre verden for altid

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 4. søndag efter Helligtrekonger 2017 Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt 20: Jeg ser dit kunstværk (Sperontes

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Med Jesus i båden - påske

Med Jesus i båden - påske Med Jesus i båden - påske Jesus tilgiver Mål: Forklar børnene, at Jesus altid elsker os og ønsker at tilgive os alle vore fejl. Tekst: Joh. 21, 1-19 (Peter bliver tilgivet). Visualisering: Pynt rummet

Læs mere

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot.

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. SEPTEMBER 2017 12. SETRIN AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 BRAHETROLLEBORG KL. 14 Tekster: Sl. 115,1-9; 2. Kor. 3,4-9; Mark. 7,31-37 Salmer: 28,309,443,388,10 Ja, påskens budskab

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker

Nytår I 2016, Ølgod og Strellev kirker I evangeliet til i dag hører vi om, at et barn får sit navn. Og jeg kan lige så godt indrømme det: Jeg har et problem med navne. Alle, der har gået til konfirmationsforberedelse hos mig, eller til minikonfirmandundervisning,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne:

Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Reformationsgudstjeneste Konfirmanderne medvirker Salmer: 487, 337, 289 / 336, 29 Rom. 3. 21-26 Rødding, 13. marts 2016 Lad os rejse os og høre fra apostlens Paulus brev til romerne: Men nu har Gud vist,

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Mira. Far. Mor. Sanne. Joakim

Mira. Far. Mor. Sanne. Joakim Mira Det er mig. Jeg har mange interesser. Min store drøm er at blive blogger. Jeg vil gerne skrive om mode, bøger, indretning og kreative ting og sager. Jeg bor sammen med min mor. Når jeg bliver stor,

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel

Børnebiblen præsenterer. Jesu fødsel Børnebiblen præsenterer Jesu fødsel Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: M. Maillot Bearbejdet af: E. Frischbutter; Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul.

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul. 1 af 7 Prædiken søndag d. 13. januar 2019. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Es 43,1-7 & Salme 29 & Apg 8,14-17 Luk 3,15-17&21-22 Guds gaver - Du er min elskede! Julen er lige overstået,

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Storm P. og drømmen om Amerika

Storm P. og drømmen om Amerika Storm P. og drømmen om Amerika Rigtigt mange danskere immigrerede til USA i perioden 850-920, og Storm P. og Willumsen optrådte for små samfund af danskere, som holdt sammen i det nye land. De røde prikker

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en

Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en 1 Da Elisabeth var i sjette måned, blev englen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilæa, der hedder Nazaret, til en jomfru, der var forlovet med en mand, som hed Josef og var af Davids hus. Jomfruens

Læs mere