Odense er H.C. Andersens fødeby. Her blev den senere så verdensberømte eventyrforfatter født i 1805, som søn af en fattig skomager og en vaskekone og

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Odense er H.C. Andersens fødeby. Her blev den senere så verdensberømte eventyrforfatter født i 1805, som søn af en fattig skomager og en vaskekone og"

Transkript

1 Odense er H.C. Andersens fødeby. Her blev den senere så verdensberømte eventyrforfatter født i 1805, som søn af en fattig skomager og en vaskekone og med en fod i middelalderen og den anden i moderniteten. Siden da har Odense ændret sig meget. Men der er bevaret bygninger og steder, som ser ud, som de gjorde på eventyrdigterens tid. Følger du fodsporene rundt i bymidten, finder du nemt H.C. Andersens Hus og Barndomshjem samt Fyrtøjet et kulturhus for børn. Og samtidig kommer du forbi yderligere 11 steder, som havde afgørende betydning for H.C. Andersens barndom og hans eventyrlige forfatterskab. Med denne guide finder du information om de forskellige steder og deres betydning for H.C. Andersen samt oplysninger om endnu flere eventyrlige oplevelser. God fornøjelse!

2

3 3.1 Km

4 Information Odense Bys Museer Overgade Odense C T museum.odense.dk Download app: AndersensOdense.dk

5 Livet er det deiligste Eventyr H.C. Andersen Hvad hele Familien sagde

6

7 1 H.C. Andersens Hus Danmarks store eventyrforfatter H.C. Andersen ( ) formåede med sit omfattende forfatterskab at skrive sig ind i verdenshistorien som en af de største forfattere nogensinde. Mest kendt er digteren i dag for sine eventyr for både børn og voksne. Udover 156 eventyr skrev han 14 romaner og noveller, ca. 50 dramatiske arbejder, omkring 1000 digte og et væld af biografiske arbejder, artikler og humoristiske småstykker. Siden 1908 har den verdensberømte digters fødehjem været en del af museet H.C. Andersens Hus, der i flere omgange er blevet udbygget. Museets udstilling er organiseret efter en række forskellige temaer, der hver har fået sit eget rum i museet. Entré.

8 C Q B A

9 F Mennesket G Kunsten H Biograf I Livet J Fødehjemmet K Forvandlinger L Pusterum M Nyhavnsstue N Mindehal O Værket P Gallerigang Q Fyrtøjet A Indgang B Billetsalg C Butik, billetsalg D Garderobe, toilet E Tiden D L E F G P O N I H J I M K E F G P O N I J I M K

10 E Tiden H.C. Andersens tid var præget af store forandringer. Han blev født ind i en verden, hvor kun ca. 60 % af den europæiske befolkning overlevede barndommen, hvor kongen var loven, analfabetismen var udbredt, og hvor den tekniske og videnskabelige udvikling for alvor tog fart. Ved hans død i 1875 var kongens magt brudt, analfabetismen næsten udryddet og videnskab og teknik prægede samfundet. Men det var stadig et Europa, hvor dødeligheden og fattigdommen var uhyre høj, hvor seksualiteten var tabubelagt, hvor dødsstraf var en selvfølge, og hvor krige stadigvæk var så hyppige, at de ikke gav anledning til særlig spalteplads i aviserne.

11 F Mennesket H.C. Andersen var ca. 1 meter og 85 cm. høj 25 cm højere end gennemsnittet i 1800-tallet. Den langlemmede høje mand, det karakteristiske hoved med de dybtliggende øjne, de tunge øjenlåg og den store næse faldt ikke ind i rammerne for samtidens skønhedsideal. Han gik for at være grim, aparte ja, ligefrem frastødende og hans ydre skikkelse vakte opsigt og gjorde et kejtet og komisk indtryk på de fleste. De, der lærte digteren at kende på nærmere hold, fik dog et andet indtryk. De fandt hans ansigt levende og åndrigt, hans figur statelig og hans fremtræden elegant.

12 G Kunsten Livet igennem havde H.C. Andersen en kolossal fantasi og følsomhed noget som digteren både betragtede som åndsgave og sjælesyge. Jeg er som et Vand, Alt bevæger mig, Alt afspeiler sig i mig, det hører vel til min Digter- Natur, og tidt har jeg jo Glæde og Velsignelse deraf, men ofte er det ogsaa en Qval, skrev den 50-årige digter til sin ven Edvard Collin. Følsomheden genfinder man også i hans fantasi- fulde klip og tegninger, som præsenteres side om side med nogle af de originale og mest markante klenodier, der knytter sig til H.C. Andersen og hans kunstneriske liv. Pennen skriver ikke længere, og saksen klipper ikke. Rebet blev aldrig brugt, og ingen sover længere i sengen. Alligevel lever klenodierne den dag i dag som minder om H.C. Andersens fantastiske liv og kunst.

13 Leve er ikke nok! Solskin, Frihed og en lille Blomst maa man have! H.C. Andersen Sommerfuglen

14 I Livet Den biografiske udstilling omkranser Mindehallen og indeholder tre dele. Første del beskriver H.C. Andersens fattige barndom i Odense, hvor hans kunstnerdrømme bliver vakt af teatret, samt hans uddannelse og tidlige kunstneriske begyndelse i København, som han rejser til som 14- årig. Anden del af udstillingen følger hans mange rejser og internationale gennembrud og succes med eventyrene. Verden bøjer sig for hans talent, men stadig er der et savn og en stor ensomhed i hans liv. Kærligheden og familielivet undslipper ham. Med sin kunst har han vundet fodfæste i det københavnske borgerskab, men endnu har han ikke økonomiske midler til at kunne gøre sig håb om ægteskab. I tredje del af udstillingen er H.C.

15 Andersen i livets efterår. Kunstnerisk succes har forvandlet sig til økonomisk succes, men nu er han for gammel til at gifte sig. Fra sit fjortende år har han boet og levet alene, bl.a. i Nyhavnsstuen, som også kan ses i denne del af museet. Kendt og hyldet af alle, udødeliggjort igennem sin kunst, men stadig ensom, dør han i At reise er at leve H.C. Andersen Mit Livs Eventyr

16 J Fødehjemmet H.C. Andersen blev født i Odenses værste slum. I et nabolag fyldt med daglejere, fattigfolk og tiggere kom han til verden i et hjem, der ikke engang var hans forældres. De havde nemlig ikke deres eget sted at bo og måtte derfor indkvartere sig hos familie. Straks efter fødslen blev præsten tilkaldt, og H.C. Andersen blev døbt sandsynligvis af angst for at han ikke ville overleve de tidlige strabadser, som verden bød ham.

17 K Forvandlinger Forvandlinger er en eventyrverden på havets bund en verden som er velkendt og fremmed på samme tid. Den deler ikke gerne sine hemmeligheder, og i denne verden er du den fremmede. Kun gennem fantasiens kraft vækkes eventyret til live, og undervandsverdenen bliver beboelig. Gennem livet går der en usynlig tråd H.C. Andersen Mit Livs Eventyr

18 M Nyhavn I flere perioder af sit liv boede H.C. Andersen i Nyhavn, tæt ved Det Kongelige Teater i København. Her boede han også i sine sidste år, og museets autentiske rekonstruktion viser dig- terens arbejdsværelse fra denne tid på førstesalen i Nyhavn 18. Alle de udstillede genstande har tilhørt digteren.

19 N Mindehallen I 1929 dekorerede kunstneren Niels Larsen Stevns Mindehallen i H.C. Andersens Hus. Det gjorde han med otte store freskomalerier otte billeder fra H.C. Andersens liv, hentet fra digterens selvbiografi Mit Livs Eventyr. Billedserien indledes og afsluttes i Odense, ligesom billedserien følger dagens gang fra morgenlys til aftenmørke.

20 O Værket Biblioteket i H.C. Andersens Hus viser eventyrdigterens store udbredelse, både før og efter hans død. H.C. Andersen er en af de forfattere, der er oversat til flest sprog i verden. Indtil videre har museet registreret oversættelser til knap 160 forskellige sprog, dog er ikke alle sprogudgaver repræsenteret i biblioteket.

21 P Gallerigangen H.C. Andersen illustrerede ikke selv sit forfatterskab, men med ordene var han en sand billedkunstner. Lige siden 1838 har billedkunstnere fundet inspiration i digterens arbejder og illustreret dem. Gallerigangen viser et lille udsnit af de mange fantastiske og varierede fortolkninger af H.C. Andersens eventyr. Der er en kjærlig Gud, der fører Alt til det Bedste H.C. Andersen Mit Livs Eventyr

22

23 Q Fyrtøjet Leg dig ind i eventyret... Fyrtøjet er et kulturhus for børn, hvor H.C. Andersens eventyr formidles gennem leg, fortælling og kreative aktiviteter. Hele huset inspirerer til leg og er fyldt med muligheder til den gode familieoplevelse. Entré.

24 2 Fødehjemmet Det i dag ikoniske gulkalkede hjørnehus var i begyndelsen af 1800-tallet beliggende i den fattigste del af Odense, og hovedparten af kvarterets indbyggere tilhørte den laveste sociale klasse det var soldater, daglejere, fattigfolk og tiggere, der skaffede sig mad på bordet ved tilfældigt arbejde. Det er i disse omgivelser, at H.C. Andersen er født. I fødehjemmet boede der dengang op til fem familier. Siden 1908 har huset været en del af museet H.C. Andersens Hus.

25 3 TorvET På Sortebrødre Torv lå det eneste permanente teater uden for København. Teatrets verden af fantasi og fortælling fortryllede H.C. Andersen. Som fattig havde han ikke mulighed for at se mange forestillinger, men i stedet samlede han på teatrets plakater og programmer, som han hjemme fantaserede over. Det lykkedes ham at få adgang til teatret som statist i et enkelt stykke. Hans ene replik gav næring til drømmen om berømmelse og et liv på scenen, og kort tid senere rejste han som fjortenårig ud i verden for at søge eventyret og lykken.

26 4 Fattiggården På første sal i Fattiggården lå fattigskolen. Her havde H.C. Andersen sin uregelmæssige og gratis skolegang, de sidste år han boede i Odense. Undervisningen var mangelfuld og skolebøgerne få, og den unge H.C. Andersen brugte det meste af sin tid på at digte nye historier ud fra de bibelske væg- malerier, som prydede fattigskolens læsestue. På sin vej til skole passerede H.C. Andersen ved domkirken sin fars grav og ikke mindst latinskolen, hvor han drømte om at blive elev. Fremtiden tegnede sig nemlig lys for eleverne dér de havde gode skolebøger og modtog grundig undervisning.

27 5 Vaskepladsen Længere oppe ad åen, ved en særlig vaskeplads som denne, arbejdede H.C. Andersens mor som vaskekone. Under det hårde arbejde, hvor hun ofte måtte stå i lang tid i det kolde vand, varmede hun sig med alkohol. Hun døde i 1833 af sin afhængighed, der havde udviklet sig til sygdommen delirium tremens. Dengang kunne den endnu fattige digter ikke hjælpe hende, men mange år senere genoprettede han moderens værdighed i eventyret Hun duede ikke. Her forsvarede han hende mod verdens fordømmelse og tegnede et vemodigt billede af sin mors hårde livsvilkår og hendes store kærlighed til sit barn.

28 6 Statuen Den store bronzestatue af H.C. Andersen blev afsløret i Kongens Have juni Nu er den placeret ved Odense Å, og her spejder H.C. Andersen ned mod det dybeste sted i åen, hvor man på hans tid troede, Åmanden boede. Når folk druknede i åen, sagde man, at det var Åmanden, der krævede ofre for ikke at lade åen løbe over sine bredder og forvolde store ødelæggelser. Det er dette sted, som inspirerede H.C. Andersen til eventyret Klokkedybet.

29 7 TugthusET Da H.C. Andersens mormor blev gift første gang i 1783 var det med en mand, der kendte Odense Tugthus, datidens fængsel, indefra. Fra havde han afsonet en straf for at have skudt på en herregårdsjæger. H.C. Andersen selv har også været derinde men kun som gæst. For- ældrene kendte nemlig portneren, og ved en familiehøjtid blev Odense Tugthus rammen for festlighederne. Den unge H.C. Andersen var dog bange for de indsatte, der fungerede som tjenere ved festen. I romanen O.T. beskriver H.C. Andersen denne grusomme anstalt.

30 8 H.C. Andersens Barndomshjem Fra H.C. Andersen var to til han blev 14 år boede han i barndomshjemmet i Munkemøllestræde. I dag er barndomshjemmet og de tilstødende lejligheder omdannet til et lille museum. Det var et trangt og fattigt hjem, men alligevel husker H.C. Andersen tilbage på sin tid i barndomshjemmet med nostalgisk glæde. Det var nemlig også et hjem fyldt med kærlighed. Entré.

31 D A B C A Billetsalg, butik B Udstillingen C Stuen D Køkkenet

32 B Udstillingen Den lille udstilling i barndomshjemmet rummer indtryk fra H.C. Andersens barndom i Odense. Det var en tid, hvor middelalderens overtro stadig stod stærkt, og særligt H.C. Andersens mor indprentede overtroen i den unge drengs sind. Hans far derimod bekendte sig mere til fornuften. Han var fritænker, sagde han selv. Hans store ærgrelse i livet var, at han ikke fik lov til at blive i skolen, men blev sat i lære som skomagersvend. Noget lignende ønskede han ikke skulle overgå H.C. Andersen uanset hvor urimelige og urealistiske drengens drømme var, så skulle han have lov til at forfølge dem.

33 C Stuen Det var her i barndomshjemmet, at H.C. Andersens fantasi spirede. Et lille dukketeater var hans kæreste eje, og det blev stedet, hvor hans fantasi kunne udfolde sig. Teaterplakater, historier han havde hørt, og bøgerne han læste alt kunne bruges som materiale for H.C. Andersens levende fantasi og dukketeaterets forestillinger. Mange år senere er det barndomshjemmet, der er materiale og inspiration for eventyrforfatteren.

34 D Køkkenet I Barndomshjemmet peb fårekyllingen, da H.C. Andersens far lå død i sengen. Hans mor, der lå på gulvet sammen med H.C. Andersen, udbrød: Han er død, du behøver ikke at synge efter ham, Isjomfruen har taget ham!. Mange år senere var det sådanne barndomsoplevelser, der inspirerede ham til sine eventyr. I Sneedronningen eventyret om tro og overtro er det endda barndomshjemmet selv, H.C. Andersen besøger i begyndelsen af eventyret: Fra Kjøkkenet kom man ad en Stige op paa Loftet, hvor der i Tagrenden, mellem vort og Naboens Huus stod en Kasse Jord med Purløg og Persille, min Moders hele Have; i mit Eventyr: Sneedronningen blomstrer den endnu.

35 Det gjør ikke noget at være født i Andegaarden, naar man kun har ligget i et Svaneæg! H.C. Andersen Den grimme Ælling

36 9 DOMKirkeN Odenses Domkirke, Skt. Knuds Kirke, danner rammen om tre begivenheder i H.C. Andersens liv. Her blev hans forældre gift kun tre måneder før, han selv blev født i Pladsen, der i dag omkranser kirken, udgjorde dengang dens kirkegård, og det var her H.C. Andersens far blev begravet 33 år gammel i Tre år senere var det også her H.C. Andersen blev konfirmeret. Til den store begivenhed havde han fået et par læderstøvler. Glæden og stoltheden over de nye støvler kom næsten til at overskygge det højtidelige ved selve konfirmationen. I eventyret De røde Sko vender H.C. Andersen tilbage til barndomsmindet og sin egen forfængelighed.

37 10 RådhusET I kælderen under Rådhuset havde H.C. Andersens mormor siddet på vand og brød, fordi hun havde født tre børn uden for ægteskab. Men fra vinduet på Rådhusets 1. sal oplevede H.C. Andersen på trods af kraftig tandpine sit lykkeligste øjeblik: Den 6. december 1867 modtog han folkets hyldest og blev byens æresborger. Pladsen foran rådhuset var den dag oplyst af folkets fakkeltog, og for H.C. Andersen var det samtidig opfyldelsen af en gammel spådom. Kort før han som ung rejste ud i verden for at blive berømt, blev hans fremtid spået i kaffegrums. Det vil gå ham bedre end han fortjener en dag vil hele Odense blive oplyst i hans ære, lød forudsigelsen.

38 11 HospitalET Gråbrødre var på H.C. Andersens tid et helt kompleks med kirke, hospital og en anstalt for sindssyge. Her blev farfaren indlagt som galning i 1823, og ti år efter døde H.C. Andersens mor hér dybt alkoholiseret. Det var her, H.C. Andersen som barn hørte historier fra de gamle fattige. På samme tid fascineret og skræmt lå han også ofte udenfor husene, hvor de bindegale var, og lyttede til deres sange, forbandelser og rablen.

39 12 SlotTET Odense blev det lille København, da slottet i 1815 var bolig for prinsguvernør Christian Frederik, den senere Kong Chr. VIII. Her arbejdede H.C. Andersens mor til tider som vaskekone, og ofte tog hun sin dreng med. I slotsgården legede han sammen med de andre tyendebørn og også med prins Frits, den senere Kong Frederik VII. Odense har kun to æresborgere. Sjovt nok er det netop kongen og digteren, Frederik VII og H.C. Andersen én fra samfundets absolutte top og en fra samfundets absolutte bund.

40 13 KirkeN I den gamle kirke blev H.C. Andersen fremstillet 2. påskedag 1805, ca. ti dage efter han blev født. I Sct. Hans Kirke skreg barnet så højt, at præsten hidsede sig op og udbrød: Han skriger jo som en kat! En af fadderne trøstede dog moren ved at sige, at jo højere barnet skreg, des bedre sanger ville han blive som ældre. Han skulle få mere ret, end han troede, og den dag i dag er H.C. Andersen æret med en mindeplade i kirken.

41 Andre eventyrlige oplevelser Den Fynske Landsby en landsby fra H.C. Andersens tid Sejerskovvej Odense S museum.odense.dk Et besøg i Den Fynske Landsby er som en tur på landet i digteren H.C. Andersens tid. Museet består af en række gårde og huse, der alle oprindelig har stået i landsbyer rundt om på Fyn og øerne.

42 Odense Åfart - eventyrlig sejlads Filosofgangen Odense C odenseaafart.dk Siden 1882 har Odense Aafart sejlet mennesker op og ned ad Odense Å. Med gæsternes ord: Hygge, afslapning, sommer og sol, glæde og smuk natur. Odense ZOO Sdr. Boulevard Odense C odensezoo.dk Odense ZOO byder i løbet af året på forskellige unikke oplevelser. Svøm hen i de brune øjne, mens du står ansigt til ansigt med giraffen, når du fodrer den. Eller prøv den ultimative oplevelse som dyrepasser for en dag.

43

44 Vor Tid er Eventyrets Tid H.C. Andersen Dryaden

Fra serien : Set Nedefra

Fra serien : Set Nedefra Fra serien : Set Nedefra Af Jørgen Olsen En betragtning OM, ----- ----- H. C. Andersen (1805-1875) Indholdsfortegnelse : Indledning: ----------------------------------- side 1 Barndommen: ------------------------------

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog Skolemateriale S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens roman Dramatiseret af Gunvor Reynberg med musik af

Læs mere

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE NUDANSK UDGAVE H.C. ANDERSEN Eventyr 2005 DET KONGELIGE BIBLIOTEK H.C. Andersen Eventyrbog til Indvandrerfamilier er udgivet af Det Kongelige Bibliotek og udarbejdet

Læs mere

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal Vild med dansk 9 Grundbog af Lise Ammitzbøll, Henrik Poulsen og Dorte Østergren-Olsen 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Hans Christian Andersen - hvordan var han egentlig?

Hans Christian Andersen - hvordan var han egentlig? Hans Christian Andersen - hvordan var han egentlig? Frede Lauritsen SIDE 2 3 Hjemmet og familien: På adressen Hans Jensen Stræde 43-45 i Sct. Hans Sogn i Odense, blev der 2. april 1805 kl. 1:00 født et

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Fra sorgen til solen. Af Helle Kjærulf

Fra sorgen til solen. Af Helle Kjærulf Fra sorgen til solen Sorg har fyldt meget i Ilona Bechsgaards liv, både privat og professionelt, men hun har bevidst valgt glæden og taknemmeligheden og med det vist vej for andre. Af Helle Kjærulf Hun

Læs mere

ODENSE BYS MUSEER. Teknisk Årsberetning 2014

ODENSE BYS MUSEER. Teknisk Årsberetning 2014 ODENSE BYS MUSEER Teknisk Årsberetning 2014 TEKNISK ÅRSBERETNING 2014 Indhold 1. Årsberetning... 2 2. Gennemførte projekter... 22 3. Regnskab... 65 4. Nøgletal... 71 4.1 Besøgstal... 71 4.2 Undervisning...

Læs mere

Nu titte til hinanden

Nu titte til hinanden Nu titte til hinanden B. S. Ingemanns salmer i Dronningens Asyl Fortolkende fortællinger Indskolingen Lærervejledning Fælles Mål 2009 Materialet er lavet for at opfylde følgende trinmål: Kristendomskundskab,

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

A Divine Revelation of Hell Danish

A Divine Revelation of Hell Danish A Divine Revelation of Hell Danish by Mary K. Baxter En guddommelig åbenbaring om helvedet af Mary Kathryn Baxter Forord Introduktion Til Kathryn fra Jesus Om forfatteren 1. Ind i helvede 2. Det venstre

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

Lykke-Per LETTE KLASSIKERE

Lykke-Per LETTE KLASSIKERE OPGAVER TIL Lykke-Per TIL LÆREREN INSTRUKTIONER OG NØGLER NIVEAU: OVER B1 Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet. Tid: 30 minutter. Organisering: Smågrupper. I n s

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Sognebladet. Kære menighed! for Skt. Peters Kirke, Herning. September November 2011

Sognebladet. Kære menighed! for Skt. Peters Kirke, Herning. September November 2011 Sognebladet for Skt. Peters Kirke, Herning September November 2011 Kære menighed! Nu er adventstiden kommet, den tid som ikke bare giver os en mulighed for at forberede os til vor Herres Fødselsdag, men

Læs mere

UNG I NICARAGUA. 10 unges historier og fotos fra Nicaragua. Ulandssekretariatets temamagasin

UNG I NICARAGUA. 10 unges historier og fotos fra Nicaragua. Ulandssekretariatets temamagasin UNG I NICARAGUA 10 unges historier og fotos fra Nicaragua Ulandssekretariatets temamagasin Nicaragua Forord Nicaragua ligger lige i midten af den Mellemamerikanske region. Det er et land med en imponerende

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

livs histo rien Dorthe KirKegaarD thomsen tæn ke pau se r

livs histo rien Dorthe KirKegaarD thomsen tæn ke pau se r livs histo rien Dorthe KirKegaarD thomsen tæn ke pau se r LIVSHISTORIEN Tænkepauser 1 FRIHED af Hans-Jørgen Schanz Tænkepauser 2 NETVÆRK af Jens Mogens Olesen Tænkepauser 3 MONSTRE af Mathias Clasen Tænkepauser

Læs mere

FORORD. Kærlig hilsen Britta

FORORD. Kærlig hilsen Britta FORORD Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok Britta Kristensen 2014 Titel: Ellen Sander Jacobsen Forside: Britta Kristensen Forlag: Den Indre Alpehue 1993 fik jeg tinnitus og satte

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere