??????????? Læsefidusen på tur i Danmark. Pædagogisk inspiration til De små læsebøger, Af Jette Løntoft. Dansklærerforeningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "??????????? Læsefidusen på tur i Danmark. Pædagogisk inspiration til De små læsebøger, 46-50. Af Jette Løntoft. Dansklærerforeningen"

Transkript

1 Side 1 Af Jette Løntoft Dansklærerforeningen

2 Side 2 Læsefidusen på Amalienborg Læsefidusen på Himmelbjerget Læsefidusen på Kronborg Læsefidusen i Skagen Læsefidusen i H.C. Andersens Hus Bøgerne er beregnet til læsning i børnehaveklasse og 1. klasse Måske er det ikke direkte synligt, men ikke desto mindre har klassens tosprogede elever været i fokus ved udarbejdelsen af disse fem bøger om Læsefidusen på tur i Danmark. Tosprogede elever i indskolingen har ofte et meget begrænset kendskab til det land de lever og vokser op i. Det betyder at deres forforståelse for en del af det indhold der indgår som noget næsten selvfølgeligt i klassens undervisning, ofte er meget begrænset eller helt mangler. Det er dette forforståelseshul disse fem små læsebøger kan hjælpe med til at udfylde ved at præsentere en række geografiske og kulturhistoriske steder som er en del af vores fælles vidensfundament. De små læsebøger kan anvendes til fælleslæsning hvor klassen læser bøgerne med læreren som rollemodel, til vejledt læsning hvor læreren arbejder med læseundervisning af en mindre gruppe af klassens elever og endelig til selvlæsning. Uanset hvordan bøgerne indgår i klassens undervisning, er det vigtigt at der i forhold til klassens tosprogede elever arbejdes ud fra dansk som andetsprog med hensyn til såvel sprog som indhold. Før bøgerne bruges til egentlig læseundervisning af klassens tosprogede elever, bør man som lærer sikre sig at den enkelte elev forstår det semantiske indhold af samtlige ord i bøgerne. Selve fagområdet dansk som andetsprog behandles nærmere i bogen Danskfidusen og klassens tosprogede elever af Jette Løntoft (Dansklærerforeningen, 2003). I det følgende er der især fokus på undervisningen i dansk som andetsprog, men en del af de pædagogiske forslag vil være relevante i undervisningen af alle elever i indskolingen. Ordforrådet er det centrale omdrejningspunkt det handler fx om begrebsliggørelse, om hvilke associationsnetværk ordene hører hjemme i og om grammatiske karakteristika ved ordene. Forslagene til fællesopgaver og værkstedsopgaver kan med fordel indgå i klassens samlede danskundervisning.

3 Side 3 Læsefidusen på Amalienborg Hvor ligger Amalienborg på Danmarkskortet? Vis fotos af Amalienborg og suppler med oplysninger om slottet. Amalienborg er med stort begyndelsesbogstav fordi det er navnet på et bestemt slot. Der findes flere slotte i Danmark: Kronborg, Marselisborg og Gråsten. Ordet slot kan begrebsliggøres i sammenligning med ord som villa, hus og hytte. Det hedder et slot og en dronning gennemgå kendeordene i forhold til bogens substantiver. Tal om ordene dronning, livgarde og ord : hvis regenten er en mand, hvad hedder han så? hvorfor hedder det livgarde? Ordet associerer til ordet soldat. hvad er et ord? (Jf. Men de siger ikke et ord. s. 8) Sæt ord på illustrationerne eleverne begynder, og læreren supplerer; fx flag / splitflag, rytterstatue, fotografiapparat, brev, balkon, bjørneskindshuer, geværer, skildehus, sabel og på vagt. Læsefidusen på Himmelbjerget Hvor ligger Himmelbjerget på Danmarkskortet? Vis fotos af Himmelbjerget og suppler med oplysninger om Himmelbjerget. Tal om ordet Himmelbjerg, det er et sammensat ord. Begrebsliggør ordet himmel. Konkretiser og begrebsliggør ordene top (nævn antonymet bund ), trin, stok, rigtigt (nævn antonymet forkert ), bjerg og bakke (nævn antonymet dal ). Sæt ord på illustrationerne eleverne begynder, og læreren supplerer; fx Hjejlen, ivrig, udmattet / træt, tårn, sø og måge. Læsefidusen på Kronborg Hvor ligger Kronborg på Danmarkskortet? Vis fotos af Kronborg og suppler med oplysninger om slottet. Fortæl myten om Holger Danske - hent evt. inspiration i H. C. Andersens eventyr Holger Danske og B. S. Ingemanns sang I alle de riger og lande. Konkretiser og begrebsliggør ordene kanon, kælder (nævn antonymet loft ), sværd, skarpt (nævn antonymet sløvt ), fjende (nævn antonymet ven ).

4 Side 4 Sæt ord på illustrationerne eleverne begynder, og læreren supplerer; fx statue, skjold, skæg, kustode, fjer, snorker, viking og hjelm. Tal om slutningen: Bare han ikke vågner. (s. 8). Læsefidusen i Skagen Hvor ligger Skagen på Danmarkskortet? Vis fotos af Skagen og Grenen og suppler med oplysninger om stedet. Konkretiser og begrebsliggør ordene museum, maleri (sammenlign med billede og fotografi ) Sandormen, Grenen (tal om homonymer), sopper (nævn bade, svømme og forskellige former for svømning), bølger og hav. Sæt ord på illustrationerne - eleverne begynder, og læreren supplerer; fx isvaffel, kugler, mole, fotografiapparat, traktor, vogn, orm og forskellige slags orme, sandorm, regnorm og spolorm, osv.) Læsefidusen i H. C. Andersens Hus Hvor ligger H. C. Andersens Hus på Danmarkskortet? Vis fotos af H. C. Andersens Hus og suppler med oplysninger om museet. Tal om H. C. Andersen: Hvem er H. C. Andersen? Kender I nogle af hans eventyr? Fortæl om H. C. Andersen og hans liv. Konkretiser og begrebsliggør ordene høje hat (nævn andre ord for hovedbeklædninger), rejsetaske (nævn synonymet kuffert ) eventyr (lad eleverne nævne eventyr de kender). Sæt ord på illustrationerne eleverne begynder, og læreren supplerer; fx skilt, sløjfe / butterfly, papirklip, paraply, fyrtøj, heks, soldat, hult træ, alkove og kustode. Læs Fyrtøjet højt for eleverne.

5 Side 5 Værkstedsopgaver Indsaml fotos og postkort der viser forskellige ting fra de fem steder bøgerne omhandler. Elevernes opgave er at sortere billederne så de passer til de enkelte steder. Ordkort med ord fra de forskellige bøger sorteres så de passer til den enkelte bog. Ord og billeder parres så de passer sammen. Kort med sætninger fra de forskellige bøger sorteres så de passer til den enkelte bog. Kopier sætninger fra bøgerne op i en større størrelse klip sætningerne op i ord, som eleverne efterfølgende skal sætte rigtigt sammen. Opgaver af denne type er velegnet til klassens tosprogede elever fordi det bevidstgør dem om og øver syntaksen i det danske sprog. Lad eleverne vælge det rigtige ord i følgende sætninger fra bøgerne: Der er mange barn/børn. Jeg køber en/et stok. Holger Danske sove/sover. Her læser mig/jeg et eventyr. Pas i/på bølgerne. Her er han/hans stok. Formålet med denne opgave er at fokusere på sprogets morfologiske (grammatiske) element. Når opgaven er løst, skal løsningen gennemgås med den tosprogede elev.

6 Side 6 Lærerstyrede fællesaktiviteter Ordtræer, se evt. Læsefidusens Ordskov af Jette Løntoft (Dansklærerforeningen, 2003): Læsefidusen er vild med eventyr. Lav et ordtræ til Læsefidusen med ord der har noget med eventyr at gøre. Det kan være titler, og det kan også være ordpakker fx Der var engang. Eller det kan være ord for figurer som optræder i forskellige eventyr. Tegn eller skriv ordene på ordblade. Hvis eleven tegner ordene, kan læreren skrive ordene under tegningen. Læsefidusen prøver H. C. Andersens hat. Det hedder en høj hat, siger Læsefidusen, mon der også findes lave hatte? Læsefidusen vil gerne have et ordtræ med ord for hovedbeklædninger. Hjejlen er et meget fint skib. Det er en hjuldamper, hvilke andre slags skibe findes der? tænker Læsefidusen. Læsefidusen vil gerne have et ordtræ med mange forskellige ord for skibe.

7 Side 7 Læsefidusen siger: Holger Danske sover ja, han snorker, hvor mange ord kender du, Ordbogsleg: som har noget at gøre med at sove? Vil du lave et ordtræ til mig? Og slår man sig når man falder i søvn? Kan man også løbe i søvne når man kan gå i søvne? Aktiviteten kan afsluttes med disse spørgsmål fra Læsefidusen. Vælg ord fra bøgerne til ordbogsleg i klassen vælg fx nogle af de ord der står under punkterne konkretisering og begrebsliggørelse. Brug følgende ordbøger: Betydningsordbog hvad betyder ordet? Sætningsordbog lav en sætning hvori ordet indgår. Netværksordbog antonymer/homonymer/synonymer/over- og underbegreber. Jeg har selv været der: Lad eleverne tegne og fortælle om egne oplevelser med de fem steder fra bøgerne. Hvornår var de der? Og sammen med hvem? Hvad så de? Og hvad synes de om det? Hvis skolen ligger i nærheden af et af stederne, er det et oplagt ekskursionsmål. Læreren kan også vælge at beskrive et eller flere af stederne for forældrene og foreslå disse som udflugtsmål. Send postkort til Læsefidusen: Tal med eleverne (og deres forældre) om at sende postkort til Læsefidusen hvis de besøger steder i Danmark, som de synes andre også skal kende. Det kan være fordi der er noget særligt betydningsfuldt eller sjovt ved stederne. Lav en opslagstavle med et Danmarkskort i midten, der skal være plads til postkort rundt om kortet til at sætte snor fra det enkelte kort og til det sted postkortet repræsenterer. Sproglig evaluering: HUSK med jævne mellemrum at evaluere de tosprogede elevers andetsprogstilegnelse. Til evaluering af ordforrådet kan du vælge at bruge de ord der er kommet frem under arbejdet med ovennævnte punkter konkretisering og begrebsliggørelse og sæt ord på illustrationerne. (Læs evt. mere om evaluering i det digitale materiale Sprogdata

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

Sådan kan du. hjælpe dit barn med lektierne!

Sådan kan du. hjælpe dit barn med lektierne! Sådan kan du hjælpe dit barn med lektierne! Gode råd når du vil hjælpe dit barn med lektierne Lav en daglig rutine omkring lektielæsningen: det kan være et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du sætter dig

Læs mere

Tosprogede børn i dagtilbud

Tosprogede børn i dagtilbud Tosprogede børn i dagtilbud Teksten har fokus på tosprogede børns særlige udfordringer og ressourcer. Først beskrives børnenes udfordringer i forhold til deres andetsprogstilegnelse med vægt på sprogforståelse,

Læs mere

SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN. Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere

SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN. Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere SPROG KLAR TALE I LEKTIECAFEEN Inspirationshæfte til frivillige lektiehjælpere 2014 Udgivet af Brug for alle unge Undervisningsministeriet 2014 www.bfau.dk Redaktion Dorthea Funder Kaas, Brug for alle

Læs mere

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om?

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? Projekt Sms-fix - din motivation til læsning 328 unge i 9. klasse og 1.g i Aalborg deltager De modtager 3 forskellige sms-noveller

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab

Landmandsvejledning. En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab Landmandsvejledning En vejledning til moduler om økologi på mellemtrinnet i Af natur/teknik Søren Breiting og hjemkundskab & Dorte Ruge Af Søren Breiting & Dorte Ruge Vejledning til landmand Forord Denne

Læs mere

VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning

VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning VIS manual Læsevejlederens kollegacoaching i forbindelse med den faglige læse og skriveundervisning Elisabeth Arnbak i samarbejde med Louise Rønberg, Mia Finnemann Schultz og Trine Nobelius 2 Indhold 1.

Læs mere

Udtryksformer forord

Udtryksformer forord Udtryksformer forord Udtryksformer er mange ting. Når man har noget på hjerte, som man ønsker at formidle, er det vigtigt at vælge den rigtige form at udtrykke sig på. Vigtigst er det dog at understrege,

Læs mere

Børn lærer sproget af deres forældre

Børn lærer sproget af deres forældre Børn lærer sproget af deres forældre Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne øver de sig i at anvende sproget målrettet, kreativt og præcist sproget automatiseres. Børn lærer

Læs mere

Evalueringsopgaver & fokuspunkter for evaluering for Dansk som 2. sprog. Skoleafdelingen

Evalueringsopgaver & fokuspunkter for evaluering for Dansk som 2. sprog. Skoleafdelingen Evalueringsopgaver & fokuspunkter for evaluering for Dansk som 2. sprog Skoleafdelingen Forord Evaluering en uendelig(t) spændende historie I 1993 vedtog det da siddende Folketing med baggrund i et bredt

Læs mere

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Mor, and Ja, anden spiser dit brød Dit barn lærer af dig Denne folder henvender sig til alle forældre, der ønsker viden om barnets sproglige udvikling og forslag

Læs mere

NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE

NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE abcdef ijklmno rstuvxy æøå Inspiration og vejledning Testen i dansk, læsning De nationale test i dansk, læsning er it-baserede test, der tegner et billede

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Hjælp dit barn til at blive en god læser

Hjælp dit barn til at blive en god læser Hjælp dit barn til at blive en god læser Hvordan udvikler du dit barns læsning, og hvad kan I som forældre gøre for at understøtte skolens arbejde? Folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Forældreinformation

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen?

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Iflg. formålet for faget tysk står der, at: Undervisningen skal udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse.

Læs mere

ROd alarm / R D O MK A E T I

ROd alarm / R D O MK A E T I ROd / alarm T D A O M K E R I Indhold Bevægelsesøvelse. Rammefortællingen er, at elevernes rettigheder er blevet stjålet og skilt ad, derfor skal de løbe rundt til forskellige poster og finde dem igen,

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

Evaluering kort og godt

Evaluering kort og godt Evaluering kort og godt Om målsætning, dokumentation & elevplaner Dette hæfte er et supplement til filmen "Når evaluering er læring Kan bestilles til alle lærere i grundskolen Dette hæfte er et supplement

Læs mere