H.C. Andersen: Prindsessen paa Ærten (1835)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "H.C. Andersen: Prindsessen paa Ærten (1835)"

Transkript

1 H.C. Andersen: Prindsessen paa Ærten (1835) Om illustrationen side 89 anonym: Prinsessen på ærten, 2001 Thorkild Borup Jensen: H.C. Andersens eventyr i billeder. En illustrationshistorie. Syddansk Universitetsforlag, 2004, side 103: Teenage-piger tegner meget gerne prinsessens opvågning. En identifikationstrang gør sig stærkt gældende. En 14-årig pige fra Hviderusland fremstiller hende, så hun svarer til pigens eget skønhedsideal, trods situationen: Prinsessen sidder fortumlet på sengekanten. Akvarel. Fra udstilling på børnekulturhuset Fyrtøjet, 2001.

2 Arbejdsspørgsmål til H. C. Andersen: Prindsesssen paa Ærten 1. Saml så mange illustrationer til eventyret som muligt, og sammenlign dem (jf også side 229). Find forskelle og ligheder i deres holdninger til eventyret og dets figurer. Bidrager de til oplevelsen og forståelsen af eventyret? 2. Sammenlign med det lidt ældre svenske folkeeventyr Prinsessa som lå på sju ärter, som er oversat nedenfor. Find forskelle og ligheder og overvej, om det kan være denne version, Andersen har hørt som barn. Hvis det var denne version, kan vi da give et bud på, hvorfor Andersen har lavet om på historien i sit kunsteventyr? 3. Skriv selv kort de scener, der synes at mangle i eventyret: 1. prinsens afvisning af en af de urigtige prinsesser; 2. den rigtige prinsesses forhistorie (hvorfor er hun endt i det skrækkelige vejr?); 3. prinsens frieri til den rigtige prinsesse. Overvej hvorfor disse scener ikke er med hos Andersen. 4. Genfortæl eventyret ud fra prinsessens synspunkt. Hvordan ændrer det tolkningen af eventyret? 5. Eventyret kan læses som en fortælling om at være og at synes om det rigtige/virkelige og det tilsyneladende. Find eventyrets eksempler og overvej, hvad Andersen vil sige med det (den rigtige historie). Læs om romantikkens nyplatoniske forestilling om ideernes og fænomenernes verden hvilket perspektiv giver det teksten? Overblik over læsninger af H. C. Andersen: Prindsessen paa Ærten Læsning 1 (Carsten Hauch, 1835): Teksten er en morsom og træffende satire over snobberi, og det kan læses med fornøjelse af dem, der har naivitet og hjerte nok til at sætte sig ind i børneårene igen. Læsning 2 (Anonym, 1836): Eventyr egner sig ikke til børn, da de ofte er for fantastiske. Andersens eventyr er ret morsomme, men ikke uskyldige, og teksten hævder uforsvarligt, at fine damer altid er skrækkeligt ømskindede. Læsning 3 (Hans Brix, 1907): Teksten er inspireret af Andersens veninde Henriette Wulff, hvis overfølsomhed han på én gang kunne spejle sig i og tage afstand fra. Læsning 4 (Frederik Böök, 1947): Eventyret er en kritik af de degenererede kongelige, men handler også om Andersens egen overfølsomhed, der gjorde ham til medlem af følelsens adel. Læsning 5 (Johannes Møllehave, 1985): Enten lyver prinsessen, og så handler teksten om, hvor langt det kan føre, eller også taler hun sandt, og så handler teksten om den forelskedes overfølsomhed.

3 Læsning 6 (Jørgen Bonde Jensen, 1993): Ærten står for det mandlige kønsorgan, som prinsessen er så følsom over for, at hun er egnet som hans kone. At hun så også er overfølsom (liderlig), viser en typisk mandlig fordom. Læsning 7 (Finn Barlby, 1995): Teksten, der er typisk romantisk, rummer flertydige variationer omkring ordet rigtig, der bruges om prinsessen (fordi hun passer til prinsen) og om historien (fordi den er fiktion og løgn). Fælles er følsomheden, dobbeltheden og det fragmentariske. Læsning 8 (Bo Elbrønd-Bek, 2007): Teksten rummer i forskudt form barnets oplevelse af forældrenes samleje som en mishandling. Barnet er ærten og Andersen, der blokeres i sin seksuelle udvikling, men bliver berømt. Arbejdsspørgsmål til læsningerne af H.C. Andersen Prindsessen paa Ærten 1. Sammenlign de to samtidige læsninger (1 (Hauch), 2 (Anonym)). Hvad er de uenige om? Hvilke målestokke ligger til grund for deres vurderinger (hvilke idealer opstiller de for det gode eventyr?)? Kan vi se, at de tilhører samme tidsalder? Inddrag evt. de andre anmeldelser nedenfor og H.C. Andersens egen kommentar til anmeldelserne af hans første eventyr nedenfor. 2. Sammenlign de biografisk inspirerede læsninger (3 (Brix), 4 (Böök)). Hvordan argumenterer de, og hvilken læsning virker mest overbevisende? Inddrag evt. Arne Duves læsning nedenfor. 3. Sammenlign de psykoanalytiske læsninger (6 (Bonde Jensen), 8 (Elbrønd- Bek)). Hvordan argumenterer de, og virker de overbevisende? 4. Sammenlign de læsninger, der fremhæver tekstens flertydighed (4 (Böök), 5 (Møllehave), 7 (Barlby)). Hvordan argumenterer de, og hvilken læsning har mest ret? Inddrag evt. også Johan de Mylius læsning nedenfor. 5. Sammenlign de forskellige udlægninger af ærten (3 (Brix), 5 (Møllehave), 6 (Bonde Jensen), 7 (Barlby), 8 (Elbrønd-Bek)). Hvordan argumenterer de, og hvilken læsning virker mest overbevisende? Inddrag evt. også Arne Duves læsning nedenfor. 6. Sammenlign de læsninger, der ser eventyret som en satire (1 (Hauch), 2 (Anonym), 4 (Böök), 5 (Møllehave)). Hvordan argumenterer de, og hvem har mest ret. Inddrag evt. også Kathrine Lilleørs læsning nedenfor. 6. Barlby opstiller to kriterier for den romantiske tekst. Sammenlign med andre romantiske tekster, I har læst i klassen, og overvej om han har ret. Overvej, i hvor høj grad han overfører den postmoderne teksts kendetegn til den romantiske.

4 Supplerende tekster til Prinsessen paa Ærten Anonym: Prinsessen som lå på syv ærter (svensk folkeeventyr, nedskrevet omkring 1830) Der var engang en prins, som ville giftes, men med et almindeligt kvindemenneske kunne det ikke blive, selvsagt, for skulle han giftes, så skulle det være med en rigtig prinsesse. Og så rejste han verden rundt, og nok mødte han altid dem, som kaldte sig prinsesser, men altid var der noget, som manglede, og som gjorde, at han ikke kunne få sig til at tro, at de var rigtige prinsesser. Til sidst var han tvunget til at rejse hjem uden at være blevet gift. Ked af det var han, kan man forstå, og kede af det var forældrene, navnlig kongen, for han ville have, at riget skulle forblive i deres slægt. En aften sad han hjemme i kongeslottet og ærgrede sig over, at det ikke var blevet til noget. Uden for var det et frygteligt vejr. Regnen stod ned i stride strømme og blæse gjorde det så pinde og strå røg omkring. Pludselig hørte de det banke på porten. Kongen gik selv ud for at se hvem det kunne være som var ude så sent og i sådan et hundevejr, og da han nu åbnede porten, fik han øje på et ungt smukt kvindemenneske der stod der med en lille hund ved siden af. Hun rystede at kulde, og så våd var hun, at man kunne have vredet hende, og hunden stod der slukøret med halen mellem benene. Hvad vil du? spurgte kongen. Jeg søger tjeneste, sagde pigen. Det kan du ikke få, sagde kongen, for nok af dovne tjenestepiger, det har vi i forvejen, mente han bestemt, men hun bad så smukt. Nå, hvad kan man så sætte dig til at gøre? spurgte kongen. Nu vidste hun ikke hvad hun skulle sige, for hun var en prinsesse, og sådan en behøver aldrig at lære noget, og sådan var det gået hende, som var blevet smidt ud af en ond stedmoder. Men nu hviskede hunden: Sig, at du kan spinde guld af uld Sig, at du kan spinde guld af uld. Det vidste hun, at hun ikke kunne gøre, men hvad skulle hun stille op? Ikke kunne hun stå der ude i kulden længere, og så sagde hun som hunden havde lært hende. Da kongen hørte det, så syntes han, at det da ikke ville være så dumt, men han ville først spørge dronningen, og så vendte han sig om og råbte ind: Hør du, hvad skal jeg gøre? Her står der en, som siger, at hun kan spinde guld af uld og søger arbejde som tjenestepige. Skal jeg måske slippe hende ind? Det står ikke til troende, råbte dronningen tilbage, men du kan jo lade hende komme ind, så må vi se hvad hun duer til, og så fik hun lov at komme ind, og hunden den måtte hun tage med. Da nu dronningen så den fremmede pige, syntes hun, at det var synd for hende og befalede en af tjenestepigerne, at hun skulle låne hende noget af sit tøj. Nå, det gik hun med til, og så kastede hun nogle af sine værste laser til hende selv om de selvfølgelig ikke var så slemme, når hun var køkkenpige hos dronningen men nu skal jeg love for, at hun blev en rigtig ung pige. Både kongen og dronningen syntes, at de aldrig havde set et smukkere

5 menneskebarn, og prinsen han sukkede og ønskede, at hun havde været en prinsesse. Dagen derpå skulle hun begynde at spinde. Rokken, den flyttede de ind i et særligt værelse, som lå sådan, at dronningen kunne holde øje med, at hun ikke lavede numre med hjælp udefra og så videre. Alene skulle hun være, men hunden den fik hun lov at tage med, for den kunne da hverken gøre fra eller til, syntes dronningen da. Tjenestepigerne kunne ikke unde hende noget, de var blevet misundelige, fordi hun var så meget smukkere end dem, og derfor skrabede de den dårligste uld sammen, de kunne finde buguld og den slags. Da hun nu var lukket inde i kammeret, så begyndte hun at gøre sig til, ja, hun vred sig og græd, så at tårerne rullede som ærter ned ad kinderne, for hun vidste, at hun ikke kunne leve op til sin aftale. En stund sad hunden og så på, men så spurgte den til sidst, hvorfor hun klagede sig så grueligt; det skal nok gå, mente den. Det siger du, som har bragt mig i denne her knibe, mente hun bestemt; det var dig, der rådede mig til at sige at jeg kunne spinde guld af uld, selv om du vidste, jeg ikke kunne... Hvordan skal det gå?...hvordan skal det gå?..., og så satte hun hænderne for øjnene og jamrede sig. Trøst dig, du, sagde hunden; jeg ved nok råd. Når du nu begynder at spinde, skal du rykke et par hår ud af rumpen på mig og lægge om tråden, hvor den går ind på rullen, så må vi se hvad der sker. Nå, det gjorde hun, og i det samme løb da den klareste guldtråd mellem fingrene. Lidt efter havde hun fået rullen fuld, og nu gik hun ind til dronningen og viste, at hun havde opfyldt aftalen. Hvor har du lært dig det? spurgte dronningen og så stift på hende. Du er ingen almindelig tjenestepige, det er da sikkert. Nej, jeg er en prinsesse, sagde hun, og i min faders gård spandt jeg aldrig andet end guldtråd. Nu blev prinsen meget glad, kan man tro, og han var nok faret hen og havde friet med det samme, sådan som mandfolk altid er så hurtige til, selv om de mange gange ikke mener så meget med det. Men dronningen, hun gjorde hemmelige tegn til ham, at han skulle styre sig, og senere, da de var alene, sagde hun, at hun havde udtænkt en måde, så de kunne finde ud af, om hun var en rigtig prinsesse. Vent du bare til i morgen, sagde hun, så skal vi nok få sandheden at vide, sagde hun. Nå, dagen gik, men hen mod aften gik dronningen ind i gæsteværelset, og der redte hun en seng med syv madrasser, og mellem hver madras lagde hun en ært. Hvis hun nu er en rigtig prinsesse, så vil hun mærke en bule for hver ært, sagde hun for sig selv, for det ville jeg i hvert fald gøre, det ved jeg, sagde hun. Lidt senere, da det blev tid at gå til ro, så fulgte dronningen hende til gæsteværelset og sørgede for, at hun lagde sig, ønskede hende god nat og efterlod hende alene, bortset fra hunden, for den smuttede selvfølgelig med, hvorhen hun gik. Hvordan ligger du? spurgte hunden, da de var blevet alene. Hvordan kan man ligge andet end godt, når man ligger på syv fjermadrasser? spurgte prinsessen tilbage.

6 Ja, men når dronningen kommer ind i morgen tidlig og spørger, hvordan du har sovet, skal du jamre dig og sige, at du ikke har fået søvn i øjnene, fordi du har ligget så forfærdelig dårligt, for du skal vide, at hun har lagt en ært mellem hver madras; det skal du have mærket, forstår du, og så indser hun, at du er en rigtig prinsesse. Om morgenen kom dronningen ind for at spørge, hvordan hun havde haft det, og om hun havde sovet godt, og hun blev ikke så lidt forundret over at se hende oppe. Ja, hvem kan ligge i sådan en stendynge, sagde prinsessen og pegede på sengen. Jeg er jo øm i hele min krop; det var som om jeg lå på syv bjerge, og hvor er jeg glad for, at jeg er kommet på benene. Så forstod både dronningen og prinsen, at hun var en rigtig prinsesse. En tid efter stod brylluppet, og alle var glade og tilfredse, undtagen hunden, som gik dér så slukøret med halen mellem benene. Hvad er der galt med dig? Hvorfor er du så ked af det? spurgte prinsessen. Jeg har nok god grund til at være ked af det, mente hunden bestemt, men du kan gøre mig glad, hvis du vil. Da så prinsessen sagde, at det ville hun hellere end gerne, sagde hunden: Nå, så hug hovedet af mig!, men nu var det prinsessen, som blev slukøret; hun spurgte, om han da var fra forstanden, siden han kunne bede hende om sådan noget, men han lod hende ikke slippe, før hun gjorde det. Men i samme øjeblik hovedet faldt, så fremstod der en prins, som var så smuk, at hun næsten fortrød, at hun allerede var gift, men nu var det sket, og så måtte hun tage det som det var. Optegnelse: Gammaldags Seder och Bruk af Johannes Sundblad. Stockholm, 1888, side Oversat til denne udgivelse. Anmeldelser af Eventyr, fortalte for Børn, 1. Hæfte: 1. Carl Bagger: Anmeldelse af Eventyr, fortalte for Børn 1835, Søndagsbladet Hr. H. C. Andersen har i disse Dage udgivet første Hefte af en Samling»Eventyr, fortalte for Børn.«Ligesom de fleste foregaaende Arbeider af den ærede Forfatter, bærer ogsaa dette et stærkt Præg af Originalitet; Stilen er ypperlig beregnet paa at fængsle Barnets Opmærksomhed og fortræffeligt klinger det belærende:»for«som ofte forekommer i de Sætninger, der slutte de enkelte smaa Afsnit. Ved at kaste et Blik saavel paa dette lille Arbeide, som paa de mange andre gode æsthetiske Produktioner, der i den senere Tid ere fremkomne fra forskjellige Hænder, kan man ikke andet end glæde sig ved den frodige Blomstren, som hersker i den poetiske Deel af vor Litteratur og som staaer i en saa stærk Modsætning til andre aldeles nøgne Grene paa det store Kundskabens Træ.

7 2. Anonym: Anmeldelse af Eventyr, fortalte for Børn, Dansk Litteratur- Tidende At skrive for Børn er vist en vanskelig Sag. Naar man paa den ene Side meget let kan blive dem for høitravende, saa maa man paa den anden Side ogsaa vogte sig for, at stige altfor dybt ned, i det Øiemed at Barnet ret skal kunne forstaae og fatte det Fortalte. Ligger det aldeles indenfor Barnets Horizont, saa bryder dette sig ikke derom; thi det vil og maa see opad og lade sine Tanker gaae forud for Indsigten. Selvanskuelse hører ikke Barnet til. Denne Middelvei maa nu ligesaavel iagttages med Hensyn til Formen som til Materien. Andersens Methode indeholder en Stræben efter at slaae ind paa den mundtlige Fortællings livligere og mindre ordnede Foredrag. Molbechs Foredrag er derimod i høieste Grad roligt og simpelt, og vi kunne ikke andet end give dette sidste Fortrinet, ikke fordi A. i hiin Stræben er uheldig, men fordi vi mene, at den kun høist ufuldkomment kan realiseres. Det kunde synes, som om en godt og aandrig fortalt Historie kun behøvede at skrives op Ord til andet, for paa Tryk at have samme Værdi som den havde ved det mundlige Foredrag. At det imidlertid ikke vil være Tilfældet, er velbekiendt, thi baade den Fortællendes og Tilhørerens Individualitet savnes; og det er ikke nogen tom Convenients, at man ikke maa føie sine Ord paa samme uordnede Maade paa Tryk, som det meget godt kan gaae an, at føie dem i det mundtlige Foredrag. Dertil kommer, at det er Børn, der her skulle være Læsere; og ere de end netop vante til denne Form, i hvad de høre fortalt, saa ville de dog ikke være istand til under Læsningen at give de trykte Ord det Liv, uden hvilket et saadant Foredrag aldeles maa forfeiles, idet det baade kan give Anledning til, at det Fortalte ikke forstaaes som det skulde forstaaes, og tillige, fordi Barnet under den langsomme Opfattelse, som Læsningen afgiver, faaer Tid til at tænke mere over det Enkelte, paa sine Steder kan forekomme det enfoldigt. Dette Sidste mene vi nu vel intetsteds at kunne blive Tilfældet med A.'s Fortællinger, men det er dog en muelig og meget naturlig Følge af den Methode, han har fulgt, og det er en Følge, der vilde være høist skadelig, thi Børn maa som sagt ikke gives Anledning til i deres Forestillinger at sætte sig paa den høie Hest, eller blive kritiske. Hvad der leveres dem bør altid staae over dem, og det er ogsaa saadanne Ting, som de helst ønske at høre. Vil man nu her indvende os, at det ikke er nogen afgiort Sag, at A. ved sine Eventyr fornemmelig har tilsigtet en Læsebog for Børn men at han mueligen i dem ogsaa har villet afgive en Prøve paa et Foredrag, der smukt udført, maatte kunne interessere den Voxne; da er det vel saa, at dette ikke finder nogen bestemt Modsigelse i Titelen. Men om det nu endogsaa har ligget i hans Plan og vi kunde ikke undlade i denne Anledning at bevidne, at vi med megen Fornøielse, og uden at behøve nogen Abstraction [ordet er her brugt i betydningen: stærk koncentration af opmærksomheden] have læst begge Hefter ; saa burde det dog neppe være hans Hovedhensigt, og har upaatvivlelig heller ikke været det. Derom vidner, blandt Mere, Fortællingen i andet Hefte:»Den uartige Dreng«,hvori Andersen ubarmhiertigen og uden derved at vinde noget stort Udbytte for Børnene, har slaaet en Streg over de

8 Følelser, hvormed den Voxne maa see Anakreons Fortælling beskaaren for al sin Poesie. Dog, dette er jo for en Deel af mindre Vigtighed, og denne Fortælling vilde maaskee heller ikke have forekommen os saa stødende, dersom den ikke fulgte umiddelbart efter en Fortælling som»tommelise«, der, ligesom den forekommer os at være den bedste af de leverede, i sig ogsaa er det yndigste Eventyr, man kan forlange. Foruden denne tillade vi os at fremhæve som de fortrinligste:»prindsessen paa Ærten«og»Reisekammeraten«, ihvorvel begge af meget forskiellig Slags. En Fortælling, som vi vel ikke egentlig have Noget imod, men som synes os ikke at tilfredsstille de Pretensioner, hvormed den møder, er»den lille Ida og hendes Blomster«.Den synes at være en Efterligning af Hoffmann, men hvad enten den nu især er skreven for Voxne eller Børn, saa mene vi, at den Ingen af dem vil tilfredsstille. [Resten af anmeldelsen, godt halvanden side, er om MolbechsJulegave for Børn (1835), som viser sig ikke blot sprogligt, men også moralsk at have»et ikke ubetydeligt Fortrin«.] 3. Anonym: Anmeldelse af Eventyr fortalte for Børn 1835, Dannora, 1836 (her kommer hele den anmeldelse, som bogen bringer i uddrag (læsning 2)) Om endog Anmelderen Intet har imod gode Eventyr for Voxne, kan han dog ikke Andet, end finde denne Digtart aldeles uhensigtsmæssig, naar det gjælder Læsning for Børn. Ikke som om han oversaae, at netop Disse ofte ere meest aabne for ethvert Indtryk af det Vidunderlige; men skal da deres Læsning, om end blot i Fritimerne, være blot til Lyst? Den, der vil give Børn Noget at læse, bør dog vel i det mindste lønligen, have et høiere Formaal dermed, end blot at more dem. Men det ligger i Tingenes Natur, at man ad denne Vei aldrig vil kunne bibringe dem nyttige Kundskaber om Naturen og Mennesket, men i det høieste kun en eller anden Leveregel; og saa er det endda et Spørgsmaal, om ikke den Nytte, derved maatte vindes, kun altfor meget opveies ved den Skade man maaskee stifter ved at fylde Indbildningskraften med phantastiske Synsmaader. Af Herr Andersens Eventyr ville sandsynligvis de tre første:»fyrtøiet«,»lille Claus og store Claus«og»Prindsessen paa Ærten«kunne more Børn; men det er saa langt fra, at Disse deri ville kunne finde nogen Opbyggelse, at Anmelderen end ikke tør indestaae for denne Læsnings Uskadelighed. Idet mindste vil vist ingen paastaae, at Barnets Takt for Sømmelighed skærpes, naar det læser om en Prindsesse, der sovende rider paa en Hunds Ryg, hen til en Soldat, som kysser hende, hvorefter hun selv, lysvaagen, fortæller denne smukke Tildragelse, som»en underlig Drøm; eller at dets Sands for Ærbarhed skærpes, naar det læser om en Bondekone, der i sin Mands Fraværelse, sidder alene tilbords med Degnen, (fodnote»der var dækket et stort Bord med Viin og Steg og saadan en deilig Fisk,«)»og hun skjænkede for ham og han stak paa Fisken«(Hvad er det paa Dansk?»for det var Nogen han holdt af;«eller at dets Agtelse for Menneskers Liv skærpes, naar det læser Begivenheder, som at Store Claus slog sin Bedstemoder, og Lille Claus ham

9 ihjel, fortalte som om det havde været en Stud, der sloges for Panden: Eventyret om Prindsessen paa Ærten forekommer Anmelderen ikke blot udelikat, men endog uforsvarligt, forsaavidt Barnet deraf kan indsuge den falske Forestilling, at saa høi en Dame altid maa være forskrækkeligt ømskindet. Anmelderen erkjender iøvrigt»lille Claus og store Claus«for et meget vittigt, og»fyrtøiet«for et ikke uvittigt Produkt; i»prindsessen paa Ærten«troer han derimod at savne Saltet.»Den lille Idas Blomster«er maaskee mindre morsomt, end de andre Eventyr, men det er mere uskyldigt og har en smuk poetisk Grundtone. Kun Skade, at Dette heller ikke har nogen Moral, som man tilforn kaldte det eller at Denne ialtfald ligger saa skjult, at den kunde trænge til at skrives med store Bogstaver, som»dette skal være Troia!«. Foredraget er ligesaa fatteligt, som i det Hele behageligt. At»rigtig«og»ækel«, som det synes, høre til Forfatterens Yndlingsudtryk, at Kagekonernes Sukkergrise o.s.v. nævnes som Climax mod Kjøbenhavn, og at Folk kjøre i Kongenshave, har ikke forarget Anmelderen nær saa meget, som den Vittighed, at Hofdamen tog Vandstøvler paa, har tiltalet ham. Han slutter med det Ønske, at den talentrige Digter, der har et høiere Kald, ikke fremdeles vil spilde sin Tid paa at skrive Eventyr for Børn. 4. Orla Lehmann: Anmeldelse af Eventyr, fortalte for Børn, Første Samling, Kjøbenhavnsposten Det har undret os, at der endnu ikke har viist sig nogen offentlig Bedømmelse af H. C. Andersens "Eventyr fortalte for Børn", efterat Samlingen af dem i omtrent et Paar Maaneder har været sluttet med det udkomne 3die Hefte, og skjøndt Forfatteren i dette sidste saa godt som udtrykkelig udbeder sig en saadan offentlig Dom. Ligegyldighed hos Publicum kan det neppe være, thi saavidt vides have de Andersenske Eventyr ikke alene fundet Indgang og venlig Modtagelse hos dem, for hvem de ere fortalte, men de ere ogsaa baade almindelig anerkjendte og læste med Fornøielse af de Ældre. Vel beretter Forfatteren, at ingen af hans Arbeider ere blevne saa forskjelligt vurderede som dette. "Medens enkelte Mænd", siger han, " paa hvis Dom jeg sætter stor Priis, have tillagt dem mest Værd af hvad jeg har skrevet, meente Andre, at disse Eventyr vare høist ubetydelige og raadede mig til ikke at skrive flere": Men denne Forskjellighed ligger dog snarere i selve Digtarten, end den alene skulde gjelde Andersens Eventyr. Til at glæde sig ved, eller endog blot med Interesse følge et Barneeventyr, udkræves der for den Ældre en særegen Modtagelighed, som langtfra Alle er i Besiddelse af, og Forfatteren maa derfor ikke undre sig over, at han hos Mange kan finde Lunkenhed og Ligegyldighed for disse sine Aandsfostre. Den der derimod er inde i Eventyrenes Verden og med Børnene formaaer at leve i Phantasiens Rige, han maa vist give Andersen det Vidnesbyrd, at han i dette Rige er den dygtigste og interessanteste Fører man kan ønske sig,og kan man end ikke med hine Mænd være enige i at

10 Eventyrene som Samling ubetinget skulde være det mest værdifulde, Andersen har skrevet, saa ere der dog efter vor Mening Nogle blandt dem, der uden at tabe kunne sammenstilles med det Bedste, der er leveret i denne Genre. Vi mene hermed især "Tommelise" og "den lille Havfrue" - hvilke begge ere Digterens egen Opfindelse: ligeledes"reisekammeraten"; skjøndt vi dog ikke kunne undlade at anke over, at Fortælleren i den Slutningsapostrophe hvormed han i "den lille Havfrue" henvender sig til sine barnlige Tilhørere, forlader det poetiske Gebet, indenfor hvilket den hele Fortælling forresten saa fortræffeligen er holdt. Vi tør holdes os overbeviste om, at Samlingen tidlig eller sildig vil blive en almindelig yndet Bog baade for Børn og de Ældre, der med Aarene ikke have tabt Muligheden til at gjenføde deres Barndoms Drømme; og vi haabe, at Forfatteren, i den Yndest, hans Eventyr ville vinde, vil see sig kaldet til, fremdeles at forøge dem, ved Udarbeidelsen af de Ideer, som i denne Henseende maatte frembyde sig for ham. 5. Peder Ludvig Møller: Til min Broder (Med Andersens Æventyr), Nordisk Ugeskrift Når nogen siger dig, man kan Af Æventyr slet ingen Nytte have, Da le dem ud, og spörg: Kan man Ei lære her at læse og at stave? og sig kun så: Min Bror har sagt, At Digteren i Æventyrets Folder Langt mere sandt og godt har lagt, End eders hele kloge Liv indholder; I har kun Blik for Nytten, om Den føles kan og vises med en Finger, Ej for den höie Sandhed, som Frigjort fra Hverdagslivets Stöv sig svinger; Men jeg, som læser Æventyr, Det skal I see, jeg blir en prægtig Fyr! Læs du kun Æventyr, min søde Dreng, Helt udenad, og når du gaar i Sæng Om Aftenen, fortæl da Mor og Gitte Om Fyrtöj, store Klavs og om den bitte. Og naar Papa ej lege vil som för, Så sig til ham: Min lille Fatter, hør Hvis du tillader, vil jeg forelæse Historien om den rigtige Prinsesse, som lugted Ærten med sin fine Næse; Og du skal see ham strags i god Kulør. Naar så du bliver stor og stærk af al den Læsning Så kommer med Sudostvinds raske Blæsning Til Hjemmets gamle Kredsliv jeg igjen Og tar dig med; så skal vi rejse hen

11 Og læse Æventyr, ej blot på Dansk, Men på Latin og Græsk og Tysk og Fransk Og se det store Æventyr, hvis Navn I Jylland kaldes Kongens Kjøbenhavn. 6. Anonym: Anmeldelse af Lekkameraden, udgifven af J.W.L. Liffman, Första Häftet, Aftonbladet Bogen»innehåller nio sagor, hvaribland fem [»Eldonet«,»Rike-Pelle och Fattig-Pelle«,»Lille Idas Blommor«,»Tumme-Lisa«,»Reskamraten «] af den så fördelaktigt kände unge Dansken Andersen, författare till Spelmannen från Svendborg och Improvisatören, tvenne [»Hans och Greta«,»Den Fattige och den Rike«] af bröderne Grimme, en [»Fogelboet«af Christoph v. Schmidt och en [»Rübezahl«] af Musäus. Allesammans äro väl valde, men serdeles de af Andersen, hvilkas muntra, lifliga och färgrika stil är ganska lämplig att roa den klass af läsare, fär hvilken de äro ämnade. Bland dessa utmärka vi isynnerhet Rikepelle och Fattigpelle, såsom ej allenast den bästa i närvarande samling, utan äfven en af de bästa i hela denne genre vi haft tilfälle att se.«7. Anonym: Anmeldelse af Lekkameraden, udgifven af J.W.L. Liffman, Första Häftet, Dagligt Allehanda De Andersenska Sagorna synas oss röja en verklig talang i denna genre, synnerligast de båda Tumme-Lisaoch Lilla Idas Blommor, hvilka tyckas egenteligen beräknade på små Flickor. De andas en så ren, oskuldsfull barnafromhet, att de äfven af äldre personer kunne läsas med nöje. Sagan om Reskamraten såvel som den om Elddonet äro båda Goss-Sagor. Den förra är rätt vacker i början, men snunker under fortsätttningen studom til l en enfald, som nog rätt mycket närmer sig pjoller. Båda synas emellertid paå det hela böra rätyt mycket roa de läsara, för hvilka de egentligen äro ämnade [...] Sagan om Rike-Pelle och Fattig-Pelle skulle vi vilja utgallra ur ifrågavarande häfte. Den tillhör en genre, som mycket är i svang hos vår allmoge. Väl eger den i framställningssättet ingenting egentligen klandervärdt, men dess tendens är mindre sedlig, såsom skildrande, icke redlighetens seger öfver ondskan, utan den sluga elakhetens öfver den dumma. Det är visserligen ej vår mening, at man i barnböcker skal predika moral, men man bör åtminstone noge undvika allt hvad som kan ega äfven den aflägnaste skymt af motsatsen utaf det strägt sedliga. För öfvrigt vilja vi ej härmed hafva sagt, at boken fär denne enda Sagas skull är forkastligt. En far eller lärare, som sätter den i handen på sitt barn, kan lätt supplera den moraliska tillämpning Förf. har underlåtit, och i allmänhet anse vi oss med skäl kunna rekommendera detta lilla arbeta som en ganska passande barnlektyr. H.C. Andersen: af Mit Livs Eventyr, 1855 Kun faa Måneder efter at Improvisatoren kom ud, optraadte jeg med første Hæfte af mine Eventyr; men man maa ikke tro, at disse blev øieblikkelig vel modtaget; Folk, der sagde sig at mene mig det godt, beklagede, at jeg, der

12 nylig i Improvisatoren havde givet Haab om at levere Noget, pludselig faldt tilbage i Barnagtighed. Maanedsskrift for Litteratur værdigede aldrig at omtale disse, og i Dannora, et dengang læst kritisk Skrift, blev der lagt mig på Hjertet, ikke at spilde min Tid med at skrive Eventyr. Man savnede hos mig den sædvanlige form for denne Digteart, og man opgav mig Mønstre at studere; det ville jeg jo ikke, sagde de og saa opgav jeg at skrive Eventyr, og bragte i den Tid, vekslende mellem Mismod og Lune, min anden roman O.T. Arne Duve: Prindsessen paa ærten, side i: Symbolikken i H.C. Andersens eventyr, Psychopress, 1967 Dette eventyr er et av de korteste og et av de mest kjente og skattede i hele den samlede Andersenske produksjon. Det handler om ndet altfor følsomme og sensible diktersinn som gjenom hele livet var Andersen en plagsom følgesvenn, men som han på en måte avfant seg med og vel godtog som en nødvendig omkostning for å ha sin nådegave dikterevnen. Eventyret handler om en prins som ville finne sin riktige prinsesse. Det er igjen maskuliniteten som er ute for å finne sin plassering. Men historien vender seg snart om til å handle om det som var Andersens daglige bekymring kviineligheten og sensibiliteten som her er bundet sammen til et hele. Den ømskinnede prinsesse bliver prøvet med 20 madrasser og 20 dyner oppe på en ert som gjorde at hun ikke fikk sove. Dette var beviset på at hun var en riktig prinsesse. Det ble ekteskap Andersen inngikk en varig forbindelse med sitt overfølsomme sinn som han mente han måtte ha til sin store kunst i det lille format. Erten kom derfor på Kunstkammeret der den kunne sees av alle. Og mange mennesker både i Andersens samtid og senere har nesten ikke sett annet enn en løyerlig og overfølsom, forfengelig dikter. Når erten er brukt som billede har nok dette sin sammenhæng også med at han var meget ømskinnet for kritikk og ert-ing. Han var redd for å komme i far-farens rolle og situation. Men han hadde nok selv lyst til å erte en lyst hvis realisering lå begravet under de samme 20 madrasser. Johan de Mylius: Forvandlingens pris. H.C. Andersen og hans eventyr, 2004, side : Johan de Mylius (født 1944), cand. mag. lektor ved Syddansk Universitet. Eller historien kan præsentere sig selv som lutter løgn, sådan som det sker i slutningen af en historie om utrolig uberørthed hos en angivelig jomfru. Det er historien om Prindsessen paa Ærten, der slutter med ordene: Prindsen tog hende da til Kone, for nu vidste han, at han havde en rigtig Prindsesse, og Ærten kom paa Kunstkammeret, hvor den endnu er at see, dersom ingen har taget den. See, det var en rigtig Historie!

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal

lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal lise ammitzbøll dorte østergren-olsen Henrik Poulsen ild med dansk 9 lærervejledning gyldendal Vild med dansk 9 Grundbog af Lise Ammitzbøll, Henrik Poulsen og Dorte Østergren-Olsen 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Carl Nielsen Brevudgaven bd. 5. Om dette bind

Carl Nielsen Brevudgaven bd. 5. Om dette bind Kildestoffet i dette bind bærer præg af at de fire år som det omhandler, ikke var nemme at få hold på for hovedpersonerne selv. Vi, der det meste af et århundrede senere som redaktør eller læsere forsøger

Læs mere

SAMY BEY. [Sami Bey Frashëri] ÆRESORDET ALBANESISK DRAMA OVERSAT FRA DEN TYRKISKE ORIGINAL AF J. ØSTRUP KØBENHAVN OG KRISTIANIA

SAMY BEY. [Sami Bey Frashëri] ÆRESORDET ALBANESISK DRAMA OVERSAT FRA DEN TYRKISKE ORIGINAL AF J. ØSTRUP KØBENHAVN OG KRISTIANIA 1 / 131 SAMY BEY [Sami Bey Frashëri] ÆRESORDET ALBANESISK DRAMA OVERSAT FRA DEN TYRKISKE ORIGINAL AF J. ØSTRUP KØBENHAVN OG KRISTIANIA GYLDENDALSKE BOGHANDEL NORDISK FORLAG 1912 - - - Digitaliseret i 2005

Læs mere

Er du sikker i din tro Af Peter Madsen

Er du sikker i din tro Af Peter Madsen 1 Er du sikker i din tro Af Peter Madsen Palma Forlaget 2 Indhold Indledning 1. Ung og usikker 2. Det er synd for danskerne 3. Vigtigt at vide 4. Blodet vidner 5. Enten eller 6. New Age 7. En mægtig virkende

Læs mere

1 BREVE FRA DANSKE SKUESPILLERE OG SKUESPILLERINDER den nyere tid dr. ryges selvbiografi emilie wiehes erindringer BREVE FRA DANSKE SKUESPILLERE OG SKUESPILLERINDER den nyere tid. Dr. ryges selvbiografi

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Mads Pedersens visebog

Mads Pedersens visebog Mads Pedersens visebog 1. O, ædle gode danske mand, bl. 1r-1v... 3 2. Se her hid, o kristenøje, bl. 1v-2v... 5 3. Alt, hvad som fare falder, bl. 2v-3r... 7 4. Skrækkeligt, hvad mener du, bl. 3r-3v... 9

Læs mere

Nu titte til hinanden

Nu titte til hinanden Nu titte til hinanden B. S. Ingemanns salmer i Dronningens Asyl Fortolkende fortællinger Indskolingen Lærervejledning Fælles Mål 2009 Materialet er lavet for at opfylde følgende trinmål: Kristendomskundskab,

Læs mere

Kristendommens søjler

Kristendommens søjler Kristendommens søjler 1 - Troen 2 Der er kun én Gud 2 Fælles udgangspunkt for kristne, jøder og muslimer 2 Kristnes tro på én Gud 2 Hvad er et menneske? 3 Hvad mener kristne med ordet nåde? 4 Jesus Kristus

Læs mere

Fra serien : Set Nedefra

Fra serien : Set Nedefra Fra serien : Set Nedefra Af Jørgen Olsen En betragtning OM, ----- ----- H. C. Andersen (1805-1875) Indholdsfortegnelse : Indledning: ----------------------------------- side 1 Barndommen: ------------------------------

Læs mere

Af Helle Hinge og Henrik Juul

Af Helle Hinge og Henrik Juul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Brug filosofien Af Helle Hinge og Henrik Juul Dette er en pdf-fil med Brug filosofien Filen er stillet til rådighed for elever

Læs mere

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE NUDANSK UDGAVE H.C. ANDERSEN Eventyr 2005 DET KONGELIGE BIBLIOTEK H.C. Andersen Eventyrbog til Indvandrerfamilier er udgivet af Det Kongelige Bibliotek og udarbejdet

Læs mere

De fortryllede Fingre

De fortryllede Fingre De fortryllede Fingre Et Eventyr B. S. Ingemann (1789-1862) En stille maanelys Midsommeraften sad der en lille Pige paa en Steen ved en Skovslette nær ved Ruinerne af det nedbrudte»volmerslot«og stirrede

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04

v r Tænk engang... t j n LÆSERAKETTEN 04 a s o p i z e b q x v l g v r t j n u c Tænk engang... m f LÆSERAKETTEN 04 Tænk engang Tænk engang er udgivet af U-landsorganisationen Ibis som led i den globale uddannelseskampagne. Kampagnen fokuserer

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

Amtmandens Døtre. Camilla Collett. bokselskap.no. Camilla Collett: Amtmandens Døtre. Teksten er lastet ned fra bokselskap.

Amtmandens Døtre. Camilla Collett. bokselskap.no. Camilla Collett: Amtmandens Døtre. Teksten er lastet ned fra bokselskap. bokselskap.no. Camilla Collett: Amtmandens Døtre. Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Amtmandens Døtre Camilla Collett 1854-55 Forfatterens forord til 3. utg. 1879 FØRSTE DEL Del I, kap. 1 Del I, kap.

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

HVAD SKAL JEG MED JESUS? Wilhelm Busch

HVAD SKAL JEG MED JESUS? Wilhelm Busch WILHEM BUSH HVAD SKAL JEG MED JESUS? Wilhelm Busch Originaltitel: Jesus unser Schicksal Copyright : Schrif tenmissions-verlag for dansk udgave: Dansk Luthersk Forlag, Hillerød Omslag og Lay-Out: www.ronaldgabrielsen.com

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Jesus af Nazarets ord

Jesus af Nazarets ord Jesus af Nazarets ord 1 Jesu Ord Oversat af Robert Lee Cantelon Oversat til dansk af Leon Have Thomsen 1999 2 Forord Denne bog er en færdiggørelse af en samtale, der fandt sted i midten af firserne på

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

TO FALDNE BRØDRE. Breve fra Jeppe og Peter Østergård hjem til Nordslesvig. Udgivet ed Marius C. Skar, Kolding 1931.

TO FALDNE BRØDRE. Breve fra Jeppe og Peter Østergård hjem til Nordslesvig. Udgivet ed Marius C. Skar, Kolding 1931. TO FALDNE BRØDRE. Breve fra Jeppe og Peter Østergård hjem til Nordslesvig. Udgivet ed Marius C. Skar, Kolding 1931. Så langt tilbage, vort folks historie går, har Sønderjylland været et grænseland og befolkningen

Læs mere

FRA FAMILIEARKIVET Breve og optegnelser fra Alvilda Levinsen og Agnete Thorborgs brevgemmer 1856-1903

FRA FAMILIEARKIVET Breve og optegnelser fra Alvilda Levinsen og Agnete Thorborgs brevgemmer 1856-1903 FRA FAMILIEARKIVET I Breve og optegnelser fra Alvilda Levinsen og Agnete Thorborgs brevgemmer 1856-1903 Udskrevet af Karsten Thorborg 1998 Forlovelsesbrev fra en veninde til Alvilda Bøttger i Barrit Præstegaard:

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere