Virksomhedsplan 2016 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedsplan 2016 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold"

Transkript

1 Virksomhedsplan 2016 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold Indledning... 2 Ledsageordningens tilbud... 2 Brugere... 3 Serviceniveau... 4 Personale... 5 Driftsaktiviteter... 5 Økonomi... 6 Samarbejde... 6 Vedlagte bilag:... 7

2 2 Indledning Denne virksomhedsplan er revideret i januar Formålet med virksomhedsplanen er at give et overordnet billede af den praktiske udførelse af ledsageordningen og administrationen af denne. Esbjerg Byråd vedtog på byrådsmøde den 14. juni 1999, at administrationen af ledsageordningen varetages på ETAC. Dette betyder i praksis, at Esbjerg Kommune, forvaltning Borger og Arbejdsmarked har ansvaret for bevilling af ledsagelse, udarbejdelse af retningslinjer og budget for ordningen, og at ETAC administrerer ledsageordningen og den praktiske udførelse af ledsagelse. Den bevilligende myndighed følger op på bevillingen hvert tredje år, med mindre andet er aftalt i særlige tilfælde. Ordningen trådte i kraft den 1. august Navn og adresse Navn: Ledsageordningen, ETAC Adresse: Kvaglundparken 1, 6705 Esbjerg Ø Telefon: / adresse: ledsager@esbjergkommune.dk Hjemmeside: Ledsageordningens tilbud Ledsageordningen tilbyder en lovpligtig ydelse om praktisk ledsagelse til unge og voksne med et handicap efter Servicelovens 45 og 97. Lovgrundlag for 45 og 97 i lov om social service 45. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til unge mellem 12 og 18 år, som ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Dette gælder dog ikke for unge mellem 12 og 18 år, som har et døgnophold efter 52, stk. 3, nr. 4, 5 og 8. (Bilag 1: Lovgrundlag) 97. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under 67 år, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. (Bilag 1: Lovgrundlag)

3 3 Kerneopgave Kerneopgaven i ledsageordningen er, at varetage udførelsen og administrationen af ledsageordningen således, at målgruppen får et tilbud om praktisk ledsagelse. Formål Den praktiske ledsagelse medvirker til at give brugeren: - større valgfrihed - øget selvstændighed - øget ansvar for egen tilværelse - bedre mulighed for at opleve omverdenen For herigennem at øge brugerens muligheder for normalisering og integration i samfundet. Modtagere kan selv vælge, hvad timerne bruges til. Dog ikke til læge, sygehus, lægeordineret fysioterapi og ridefysioterapi. Ledsagelse skal altid foregå uden for brugers og uden for ledsagers hjem. Det kan være biograf, teater, sportsarrangement, motion, ture i naturen, Legoland, Tivoli, koncerter, cafèbesøg og restauranter, indkøb, besøg hos familie, venner, bibliotek m.m. Brugere Antal brugere i alt pr. 1. januar 2016: 251 brugere. Målgruppe Målgruppen for Ledsageordningens servicetilbud er alle borgere mellem 12 og 67 år, som ikke kan færdes alene uden for hjemmet på grund af betydelig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne (og som ikke modtager ledsagelse i henhold til Lov om Social Service 96 og 98). Brugeren skal kunne efterspørge individuel ledsagelse uden socialpædagogisk støtte. Målgruppen omfatter ikke borgere, som har en sindslidelse som primær lidelse og/eller særlige sociale problemer, jvf. Lov om Social Service 45 og 97 (Bilag 1: Lovgrundlag) Personer, der er visiteret til ledsagelse ved det fyldte 67. år, bevarer denne ret efter det fyldte 67. år. I december 2011 meldte Servicestyrelsen ud, at 45 i Serviceloven også skal omfatte børn i alderen år gældende fra marts Ledsageordningen varetager den administrative del af opgaven.

4 4 Serviceniveau I forbindelse med bevillingen informerer myndighed brugerne om Ledsageordningens serviceniveau. Der informeres mundtligt, og Ledsageordningens pjece samt instruks om Hvad kan og må en ledsager udleveres (Bilag 2: Hvad kan/ må en ledsager) Så vidt det er muligt, imødekommes brugernes behov for ledsagelse. De administrative medarbejdere træffes på ledsagekontoret i tidsrummet mandag til fredag mellem kl og Brugere, der bevilges ledsagelse, har ret til max. 15 timers ledsagelse om måneden. Timerne kan aftales fordelt som faste ledsagelser f.eks. uge for uge eller ved lejlighedsvise behov. Efter konkret aftale med Ledsageordningen kan brugerne opspare timer indenfor en periode på max 6 mdr. (Bilag 3: Retningslinjer for opsparing af ledsagetimer). Brugeren kan vælge at pege på en ledsager efter eget valg. Ledsageren vil derefter blive ansat efter samme retningslinjer som øvrige ledsagere, hvis vedkommende kan godkendes af ledsagekontoret. Hvis ønsket er ledsagelse til faste tider tilstræbes dette igangsat senest 14 dage efter bevillingen er modtaget af ledsagekontoret på ETAC. Brugerne kan ikke forvente at få akut kompensation, hvis en ledsager melder fra kort tid før ledsagelsens begyndelse. Matching af bruger og ledsager samt den daglige administration af ledsageaftaler fortages på ledsagekontoret på ETAC. Ledsagelsen er en naturalydelse, som er gratis for brugerne. Afledte udgifter ved ledsagelsen, f.eks. entrebilletter, udgifter til mad og drikkevarer, transport o. lign. betales af brugeren. Tilsvarende udgifter for ledsageren afholdes af brugeren. For at ledsagerne har mulighed for at imødekomme brugernes ønske om ledsagelse, tilrådes det så tidligt som muligt og senest 14 dage før, at aftale hvornår og til hvad, der ønskes ledsagelse. Hvad omfatter ledsageordningen: Ledsageordningen omfatter selve ledsagelsen, men også de funktioner, der er forbundet med den, som f.eks.: hjælp til at tage overtøj af og på hjælp til at skubbe kørestolen Ordningen gælder ikke for: Sindslidende Personer med nedsat funktionsniveau begrundet i sociale forhold Personer, der har hjælperordning i form af tilskud til betaling for ansættelse af hjælp til pleje, overvågning, ledsagelse Døvblinde der har særlig kontaktperson Ledsagere må ikke yde socialpædagogisk bistand, varetage plejeopgaver, være kontaktperson eller besøgsven.

5 5 Personale ETACs leder har det ledelsesmæssige ansvar for administrationen af Ledsageordningen. Desuden er der ansat administrative medarbejdere i 48 timer ugentligt (Bilag 4: Funktionsbeskrivelse for fuldtidsmedarbejder og Bilag 5: Funktionsbeskrivelse for ½tids medarbejder) Der er pr. 1. januar fastansat ledsager på 20 om ugen, 7 fastansatte ledsagere på et mindre antal timer, 1 i fleksjob og 163 timelønnede medarbejdere ansat til at yde ledsagelse. Ved ansættelsen gennemgås og udleveres Orientering til ledsagere (Bilag 6: Orientering til ledsagere) Der er ingen uddannelseskrav til ledsagere, men det forventes, at ledsageren er interesseret i arbejdsopgaverne. Driftsaktiviteter Ansættelse og afvikling af ledsagere Ledsagerne er ufaglærte. De ansættes under Overenskomst om løn og ansættelsesforhold for handicapledsagere nr , der er indgået mellem KL, 3F og FOA. Ved ansættelsen sikrer vi, at ledsagerne er orienteret om de fagretslige regler og retningslinjer (Bilag 6: Orientering til ledsagere) Hvis en borger selv har udpeget en person til opgaven, godkender og ansætter vi personen, under forudsætning af at vi har indtryk af, at personen kan udføre ydelsen. Der kan normalt ikke ske ansættelse af en person, med en meget nær tilknytning til den person, der skal modtage tilbuddet, jf. Lov om Social Service 97 stk. 4. Arbejdstilrettelæggelse for ledsagere Ledsagerne informeres grundigt om den rolle, de skal udfylde, når de yder ledsagelse for en bruger. Der lægges vægt på den særlige information om, hvilke opgaver en ledsager må og ikke må hjælpe med (Bilag 2: Hvad kan/må en ledsager) Løn Ledsagernes løn beregnes på basis af en timeseddel, som hver medarbejder afleverer på ledsagekontoret senest den 2. i hver måned. Timeseddel findes på hjemmesiden. Den administrative medarbejder indberetter timerne til Silkeborg data, og lønnen udbetales midt i måneden via Esbjerg Kommune. IT system I november 2012 blev et nyt IT journaliseringssystem Bosted - taget i brug. Alle brugernes og ledsagernes data og journaloplysninger ligger i Bosted og al dokumentation i forhold til brugere registreres i dette system. Endvidere lægges personaledata på Acadre, som er det IT system Esbjerg Kommune anvender til personalesager.

6 6 Registrering af brugernes timeforbrug Ledsagerne afleverer hver måned en brugerliste sammen med timesedlen. Af denne liste fremgår det, hvor mange timer hver bruger har brugt den pågældende måned. Listerne findes på hjemmesiden. De administrative medarbejdere har redskaber til at beregne brugerens opsparing af timer. IT systemet AS2007 anvendes til dette. Planlægning af ledsagelse Faste aftaler om ledsagelse lægges ind i Simple Day, der er et kalenderstyresystem, der giver et overblik over dagens, ugens eller månedens faste aftaler. Hver bruger matches med én ledsager. Det kan være en ledsager, som brugeren selv har peget på, eller det kan være den administrative medarbejder, der matcher bruger og ledsager. Hvis brugeren ønsker faste aftaler, registreres disse i Simple Day, og ledsageren informeres om aftalen. Hvis brugeren ønsker at planlægge ledsagelser fra gang til gang, aftaler bruger og ledsager selv tiderne indbyrdes. Enkelte brugere, som bruger ordningen meget sjældent, har ingen fast ledsager tilknyttet. I disse tilfælde løses opgaven fra gang til gang af den administrative medarbejder. Økonomi ETACs sekretær fører ledsageordningens bogholderi. Bilag konteres i Prisme, og hver måned kontrolleres månedsrapport samt hovedbog. ETACs leder foretager ledelsestilsyn for ledsageordningen hver måned. Samarbejde Myndighed Der er et etableret samarbejde med bevilgende myndighed, der kan aftales dialogmøder med deltagelse af en administrativ medarbejder fra ledsageordningen. Endvidere holdes der et årligt møde med deltagelse af borgerservicechefen og andre relevante parter i forhold til Ledsageordningen. ERFA-gruppe Der er kontakt til en ERFA-gruppe, der repræsenterer Varde, Billund, Vejen, Tønder, Aabenraa, Ringkøbing-Skjern og Esbjerg Kommuner. Denne kontakt giver mulighed for at udveksle erfaringer og give hinanden informationer om serviceniveau, samt om hvordan ordningen planlægges og gennemføres i de enkelte kommuner.

7 7 Vedlagte bilag: Bilag 1: Lovgrundlag Bilag 2: Hvad kan/ må en ledsager, aktuel pr , den nyeste version findes på Ledsageordningens hjemmeside. Bilag 3: Retningslinjer for opsparing af ledsagetimer Bilag 4: Funktionsbeskrivelse for fuldtidsmedarbejder Bilag 5: Funktionsbeskrivelse af deltids medarbejder Bilag 6: Orientering til ledsagere, aktuel pr , den nyeste version findes på Ledsageordningens hjemmeside. Marianne Thorøe, januar 2016.

8 Bilag 1 Lovgrundlag for 45 og 97 i lov om social service: 45. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til unge mellem 16 og 18 år, som ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Dette gælder dog ikke for unge mellem 16 og 18 år, som har et døgnophold efter 52, stk. 3, nr. 4, 5 og 8. Stk. 2. En person, som er berettiget til ledsagelse, jf. stk. 1, har ret til selv at udpege en person til at udføre opgaven. Kommunen skal godkende og ansætte den udpegede person. Stk. 3. Der kan normalt ikke ske ansættelse af personer med en meget nær tilknytning til den, der er berettiget til ledsagelse efter stk. 1. Stk. 4. Modtageren kan opspare timer inden for en periode på 6 måneder. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer herfor. Stk. 5. Modtagerens udgifter til ledsagerens befordring og andre aktiviteter med tilknytning til ledsageordningen kan dækkes med et beløb på op til 663 kr. årligt. Beløbet ydes af kommunalbestyrelsen efter anmodning fra modtageren. 97. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under 67 år, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Stk. 2. Personer, der er visiteret til 15 timers ledsagelse om måneden ved det fyldte 67. år, jf. stk. 1, bevarer denne ret efter det fyldte 67. år. Stk. 3. En person, som er berettiget til ledsagelse, jf. stk. 1 eller stk. 2, har ret til selv at udpege en person til at udføre opgaven. Kommunen skal godkende og ansætte den udpegede person. Stk. 4. Der kan normalt ikke ske ansættelse af personer med en meget nær tilknytning til den, der er berettiget til ledsagelse efter stk. 1 eller stk. 2. Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at tilbyde personer, som er berettiget til ledsagelse, jf. stk. 1 eller stk. 2, at få ydelsen udbetalt som et kontant tilskud til en ledsager, som de pågældende selv antager. Det er frivilligt for den berettigede at benytte tilbuddet. Stk. 6. Modtageren kan opspare timer inden for en periode på 6 måneder. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte retningslinjer herfor. Stk. 7. Modtagerens udgifter til ledsagerens befordring og andre aktiviteter med tilknytning til ledsageordningen kan dækkes med et beløb på op til 663 kr. årligt. Beløbet ydes af kommunalbestyrelsen efter anmodning fra modtageren. Stk. 8. Der kan ikke ydes ledsagelse efter denne bestemmelse til personer, der har hjælperordning efter 96.

9 Bilag 2 Ledsageordning (ETAC) Hvad kan/må en ledsager: Hjælpe dig køre- og gåklar m. kørepose, udefodtøj og overtøj Være behjælpelig med indkøb, både dagligdags- og mere specielle og personlige indkøb. I alle tilfælde skal indkøbene på forsvarlig vis kunne transporteres hjem af dig og ledsager Yde støtte ved forflytning, f. eks. fra kørestol til transportmiddel eller stol Yde støtte ved toiletbesøg, tømme urinpose, tømme urinkolbe Hjælpe dig i forbindelse med spisning Skubbe kørestol og støtte ved gang med eller uden hjælpemidler Ledsage til sociale aktiviteter f.eks. sport, gåture, og indkøb Køre din bil. Ansvar ved uheld påhviler dig/din bils forsikring Understøtte kommunikationen på dine vegne, f.eks. en afasibruger Være dine øjne, f.eks. guide en blind Guide - uden at være adfærdsregulerende Ledsagere må ikke: Ledsage til læge, sygehus, lægeordineret ridefysioterapi og fysioterapi Ledsage til svømning medmindre brugeren selv kan klare omklædning og ikke behøver hjælp i vandet Foretage personløft, jf. Arbejdstilsynets regler Lifte brugeren Gribe brugeren ved fald Betjene trappeklatrer Udføre plejeopgaver, f. eks. give medicin, give mad via sonde, lægge i seng, klippe negle, nedre hygiejne efter toiletbesøg, foretage bleskift, hjælp til urinering i kolbe Udføre husligt arbejde i hjemmet, f. eks. stille varer på plads, gøre rent, vande blomster Påføres udgifter i forbindelse med ledsagelse, f. eks. entré, bespisning, transport Indtage øl, vin eller spiritus under ledsagelse Have en opdragende funktion over for dig, ikke yde socialpædagogisk bistand Køre i egen bil med dig Være part i sag mellem f.eks. ved advokat, sagsbehandler eller lign. Underskrive dokumenter for brugeren f.eks. i banker og på posthuse Hæve penge på brugerens hævekort/dankort Tage ansvar for personer/hunde, der er sammen med dig under ledsagelse Ledsage mere end én bruger ad gangen Planlægge ledsagelserne Opholde sig i dit hjem Lade ledsagelsen foregå i ledsagers hjem Modtage gaver. Listen er ikke udtømmende, og ved tvivl kan ledsagekontoret kontaktes på tlf , mandag fredag mellem kl og Revideret januar

10 Bilag 3 Borger & Arbejdsmarked Sygedagpenge Retningslinjer for opsparing af ledsagertimer i Esbjerg Kommune Din ledsagebevilling indeholder ret til opsparing af ikke forbrugte ledsagetimer i.h.t. følgende retningslinjer: Du kan højst spare op i en periode på 6 måneder dvs. er du bevilget 15 ledsagetimer pr. måned, kan dine opsparede ledsagetimer ikke overstige 90 timer. Det vil altid være de nyeste optjente ledsagetimer, du skal bruge først dvs. alle ledsagetimer i den indeværende måned skal anvendes, inden den opsparede tid bruges. Herefter skal brugen af dine opsparede ledsagetimer ske i rækkefølge fra den nærmest foregående måned og videre månedsvis bagud. Ikke forbrugte ledsagetimer fra den første af de 6 måneder vil således falde væk efter udløbet af 6 måneders perioden, såfremt de ikke er blevet anvendt. Endvidere gælder det, at: Opsparede ledsagetimer kan benyttes, når der er behov herfor, og således også hen over et årsskifte. Ved benyttelse af ledsager fra Ledsagekorpset skal brug af opsparede timer til ledsagelse af længere varighed (ferie) i god tid meddeles Ledsagekontoret. Hvis ledsagelse ikke kan ydes af praktiske, administrative grunde, f.eks. ved ledsagers sygdom, hvor der ikke kan ydes afløsning, kan de mistede timer opspares. Aflyser du derimod en ledsagelse senere end 4 timer før ledsagelsen, anses timerne som forbrugte og kan ikke opspares. Ledsagetimer kan ikke bruges på forskud. Revideret, den 6/ M. Bangert

11 Bilag 4 Ledsageordning (ETAC) Funktionsbeskrivelse for administrativ medarbejder i Ledsageordningen. Ledsageordning til Voksen H Brugere: Kontakt til nye brugere og afdækning af særlige ønsker i forhold til ledsagelse. Oprettelse og vedligeholdelse af brugerdata, aftaler og forbrugte ledsagetimer i Simple Day, Excel og brugerjournaler. Koordinering af samarbejdet mellem bruger og ledsager. Løbende kontakt, opfølgning og problemløsning i forhold til brugere Dialogmøder med rådgiverne i Voksen handicap vedr. bevillinger, opfølgninger mm. Medarbejdere: Ansættelse og afvikling af ledsagere inkl. Frit valg ledsagere. Udarbejdelse af stillingsoplag og afholdelse af ansættelsessamtaler. Udarbejdelse af ansættelsesbreve Oprettelse og vedligeholdelse i EK-ansat. Registrering af ledsagerdata i Simple Day. Oprettelse og vedligeholdelse af medarbejderdata i Simple Day og medarbejderjournaler Lønindberetninger (1 gang pr. måned). Sygemeldinger. Løbende kontakt, problemløsning og supervision til Ledsagerne. Afholdelse af personalemøder Nyhedsbreve til ledsagerne Planlægning af møder for ledsagerne. Udarbejde APV Udarbejde arbejdsplaner til de månedslønnede ledsagere. Øvrige opgaver: Udarbejde statistikker til årsrapportering. Kontakt til ERFA-gruppe i København, Hvidovre, Odense, Århus, Varde, Ålborg, Esbjerg. Personalemøder på ETAC. Revideret januar 2013 Telefon Telefax ledsager@esbjergkommune.dk

12 Bilag 5 Ledsageordning (ETAC) Funktionsbeskrivelse for deltids adm. medarbejder - Ledsageordningen. Ledsageordning til Voksen H Brugere: Oprettelse og vedligeholdelse af brugerdata, aftaler og forbrugte ledsagetimer i Simple Day, Excel og brugerjournaler. Koordinering af samarbejdet mellem bruger og ledsager. Medarbejdere: Administrative opgaver i forbindelse med ansættelse og afvikling af ledsagere inkl. Frit valg ledsagere. Registrering af ledsagerdata i Simple Day. Oprettelse og vedligeholdelse af medarbejderdata i Simple Day og medarbejderjournaler Løn indberetninger og timestyring 1 gang pr. måned Sygemeldinger Udarbejde statistikker Udarbejde arbejdsplaner til de månedslønnede ledsagere. Revideret januar Telefax ledsager@esbjergkommune.dk

13 Bilag 6 Ledsageordning (ETAC) ORIENTERING TIL LEDSAGERE Medarbejder tilgang: Esbjerg Kommune har arbejdsgiver forpligtelsen over for ledsagere under Ledsageordningen. Ledsagere der er ansat som tilkaldevikarer får udleveret et tilknytningsbrev. Ledsagere der er månedslønnede får tilsendt en ansættelsesbrev i e-boks ca. en uge efter ansættelsessamtalen. Overenskomst: Som ledsager aflønnes du efter Overenskomst om løn - og ansættelsesforhold for handicapledsagere som er indgået mellem KL og 3F. Løn udbetaling: Ledsagere der er ansat som timelønnede medarbejdere, aflønnes månedsvis bagud og lønnen udbetales omkring den 17. i den efterfølgende måned. Arbejdstiden kan ligge såvel i dagtimer som i aftentimer og i weekender. Forskudt arbejdstid afregnes med tillæg efter gældende overenskomst. Ved for sent afmeldt ledsagelse fra brugers side under 4 timer, kan ledsager anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde. Afmelder bruger en planlagt ledsagelse mere end 4 timer før ledsagelsen skulle have fundet sted, får man ikke løn for den tid man skulle have været på ledsagelse. Der kan forekomme ophold mellem ledsagelserne. Dette afregnes efter overenskomsten, men det skal altid aftales med ledsagekontoret. Udfyldelse af løn indberetning: Man udfylder hver måned en timeseddel og en brugerliste, som afleveres til Ledsagekontoret senest den 2. i den måned hvor lønnen skal udbetales. Timesedlen skal afleveres, uanset hvor mange timer man har arbejdet. Man udfylder timeseddel og brugerliste for en måned ad gangen. Månederne må ikke blandes sammen. Hvis man en måned ingen ledsagelser har haft, giver man ledsagekontoret besked herom, dette kan gøres via sms eller . Timeseddel og brugerliste findes på Ledsageordningen personaleblanketter. Den fulde arbejdstid skal altid skrives i den første rubrik Timer/ekstra timer. Arbejde på hverdage efter kl. 17 skal desuden føres i rubrikken Aften/nat Hvis arbejdet foregår på en lørdag, skal antallet af timer efter kl. 11. skrives i rubrikken Lørdage. Arbejde før kl. 11. afregnes til normal timebetaling.

14 Det samme gælder søndagstillæg, hvor det samlede antal af arbejdstimer føres under Søndage. Arbejdet på en helligdag føres under Helligdage. Bilag 6 Hvis en helligdag falder på en søndag, betragtes denne som en søndag og udløser dermed søndagstillæg. På brugerlisten påføres ledsagers navn samt brugers fornavn og efternavn. På ledsageordningens hjemmeside findes en mere udførlig guide til, hvordan timeseddel og brugerliste udfyldes. Timesedlen kan sendes til ledsagekontoret med posten, eller den kan sende elektronisk til ledsager@esbjergkommune.dk. Man kan også lægge timesedlen i Ledsageordningens postkasse, denne hænger uden for ledsagekontoret. Vær opmærksom på at dørene til Kvaglundparken 1 er låst i tidsrummet kl hver dag. Man får sin lønseddel i e-boks. Feriegodtgørelse / feriekort: Der optjenes feriegodtgørelse med 12½ % efter ferielovens bestemmelser. Feriegodtgørelsen udbetales som feriekort. Afholdelse af ferie: Vær opmærksom på, at man ikke kan have ledsagelser i de perioder hvor man har ferie fra sit andet arbejde, jf. Ferielovens bestemmelser. Sygdom: Hvis ledsager bliver syg en dag, hvor der er planlagt ledsagelse, skal ledsagekontoret have besked herom samme dag. Ved sygemeldingen skal du oplyse hvor mange timer du har arbejdet i indeværende måned. Desuden skal du oplyse og du var på ledsagelse dagen før sygemeldingen og hvor var mange timers ledsagelse der er planlagt den dag du er syg. Arbejdsskader: Det er vigtigt at du overholder reglerne fra listen Hvad kan/må en ledsager for konstant at have fokus på din sikkerhed og dit arbejdsmiljø. Det er vigtigt at du passer på dig selv, fysisk og psykisk. Hvis du kommer til skade, eller er ude for en såkaldt nær ved ulykke, hvor du er lige ved at komme til skade, skal ledsagekontoret altid kontaktes øjeblikkeligt. Det er ligeledes vigtigt, at du henvender dig til ledsagekontoret, hvis du oplever at der er belastninger forbundet med ledsagelserne. Tavshedspligt: Der er tavshedspligt med hensyn til de fortrolige personlige oplysninger, du får kendskab til under dit arbejde. Tavshedspligten ophører ikke, når man fratræder sit arbejde. Befordring: Under ledsagelse afholder brugeren udgifter til eventuel transport til og fra en aktivitet.

15 Bilag 6 Der benyttes taxi, offentlige transportmidler eller kørsel i brugerens bil. Det er ikke tilladt at benytte ledsagerens bil under ledsagelse. Hvis en ledsager har transport mellem to ledsagelser, der ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden, kan der kompenseres herfor, dette skal på forhånd aftales med ledsagekontoret. Kompensationen sker i henhold til overenskomsten for handicapledsagere der siger, at ved flere fortløbende ledsageopgaver, indgår transporttiden i mellem hver opgave i arbejdstiden. Hvis en ledsager kører i egen bil mellem to ledsagelser kan der kompenseres med kørselsgodtgørelse, men det skal på forhånd aftales med ledsagekontoret. Ledsageren får ikke kørselsgodtgørelse for at køre til den første ledsagelse og hjem fra den sidste ledsagelse på en arbejdsdag. Ledsagers kørekort: Det er ikke et krav, at man skal have kørekort for at blive ledsager, men har du et kørekort, skal dette fremvises ved ansættelsen, og der tages en kopi af kørekortet. Desuden skal både ledsager og den administrative medarbejder fra ledsageordningen skrive under på at ledsageren har fremvist gyldigt kørekort. Ledsageren skriver endvidere under på at han/hun har pligt til at underrette ledsagekontoret hvis kørekortet bliver inddraget, ellers kan det få ansættelsesmæssige konsekvenser. Ledsagekontoret vil jævnligt foretage stikprøvekontrol af ledsagernes kørekort. Id-kort: Når du bliver ansat som ledsager, får du et id-kort med dit navn og billede på. Kortet skal ikke bæres synligt, men ledsageren skal altid have det på sig. Dels har du Ledsageordningens telefonnummer ved hånden, dels kan du opnå rabat rigtig mange steder når du er på ledsagelse med en bruger. Det er vigtigt at være opmærksom på denne rabat, da det er brugeren der betaler dine udgifter. Der findes ikke en fortegnelse over hvor der kan opnås rabat, men spørg hvor du kommer frem, mange steder har man en fin handicappolitik, hvor ledsager kan opnå rabat eller komme gratis ind til en seværdighed/kulturel begivenhed. Id-kortet skal afleveres til ledsagekontoret når du stopper som ledsager. Ledsagerrolle / kommunikation: Det er vigtigt, at du tænker på, hvordan du er, når du er med brugeren ude. For det er altid dig, der er med brugeren ude - ikke omvendt. Er du med brugeren på vej ind i en bank, forretning eller lignende, skal du, så vidt muligt, lade brugeren være den der kommer først ind. Dette signalerer over for omgivelserne, at det er brugeren, der er ude. Det kan forholde sig anderledes med nogle brugere, eksempelvis blinde brugere, men aftal da med brugeren i det enkelte tilfælde, hvordan situationen tackles. Såfremt ekspedienten alligevel henvender sig til dig, skal du meddele vedkommende, at du bare er med som ledsager. Kan brugeren selv kommunikere, skal du blot være behjælpelig med de rent praktiske ting f.eks. med at prøve tøj, tage penge frem og lignende. Hvis du har med brugeres penge at gøre, er det vigtigt, at du sørger for dokumentation for forbrug i form af boner eller lignende. Kan brugeren ikke selv kommunikere, skal du formidle kommunikationen. Her skal du altid sørge for at have brugeren som udgangspunkt, så der ikke tales hen over hovedet på brugeren.

16 Bilag 6 Problemer: Samarbejdet mellem ledsager og bruger skal med udgangspunkt i brugerens ledsagebehov og ønsker foregå i gensidig respekt. Du skal som ledsager gøre opmærksom på, hvis du bliver trådt over tæerne af bruger. De fleste brugere vil respektere dig for det. Opstår der problemer med din ledsagelse, så henvend dig på kontoret og få en snak om det. Ikke alle har kemi der passer sammen, så hvis det er problemet mellem din bruger og dig, så henvend dig til kontoret. Du skal ikke gå og tumle med problemerne alene. Hvis en bruger under en ledsagelse er ude for et mindre uheld, f.eks. hvis brugeren falder, eller falder ud af kørestolen, og du skønner at der ikke er brug for at ringe 112, og brugeren ikke ved egen hjælp kan komme op, så kan du ringe til Falck på telefon nr Esbjerg Kommune dækker udgiften, når Falck skal assistere ved tunge løft. Forklar situationen og bed om hurtig hjælp. Skriv dette telefon nr. op, og opbevar det f.eks. i din pung, så du har det, hvis uheldet er ude. Oplysninger om brugerne: Vi er opmærksomme på behovet, og prøver at give dig de bedst mulige oplysninger om brugeren, inden du skal på ledsagelsen. For at vi kan give nye ledsagere oplysninger om brugeren, er det vigtigt at alle ledsagere løbende kontakter ledsagekontoret med de oplysninger, de mener, er vigtige. Det kan godt være, at det virker som små ting, men også små ting kan være vigtige i et samlet billede af brugeren. Ledsagelse uden for Danmark: Ledsagekontoret skal altid have besked hvis du ledsager en bruger uden for Danmarks grænser, også hvis der er tale om en indkøbstur til Tyskland på nogle få timer. Alle ledsagelser uden for Danmarks grænser skal indberettes til Forsikringsadministrationen, indberetningen foretages af Ledsageordningen. Hvis der sker dig noget, når du er uden for Danmark (det kan være personskade, at dit pas bliver væk eller lignende) er det vigtigt at du kontakter Ledsageordningen. Du vil få opgivet et telefonnummer og et policenummer; du skal ringe på det oplyste telefonnummer, så du kan indberette uheldet øjeblikkeligt. Desuden skal du altid medbringe dit blå sygesikringsbevis. Ledsagelse på rejser: Der ydes løn for det faktiske antal ledsagetimer på ud og hjemrejsedage, og 9 timer pr. dag + kolonitillæg på ude dage. Kolonitillæg ophæver alle andre tillæg. Opgaverne er de samme som i det daglige. Der er altså ikke tale om personlig pleje, men kun reelle ledsageopgaver. Brugeren afholder som sædvanligt ledsagerens rejseudgifter m.v. Det skal understreges, at ovenstående ledsageopgaver ikke kan pålægges ledsagerne, hvis ikke den enkelte ledsager er interesseret i det. Generelle ansættelsesforhold ved Esbjerg Kommune. Det er muligt at have flere ansættelsesforhold ved Esbjerg Kommune, men man må højst arbejde 37 timer om ugen i gennemsnit.

17 Bilag 6 Nyhedsbreve: Ledsageordningen sender med jævne mellemrum nyhedsbreve ud til alle ledsagere. Du har som ledsager pligt til at holde dig orienteret om hvad der sker i Ledsageordningen, og dermed læse nyhedsbrevene. Post fra Esbjerg Kommune: Al personlig post, f.eks. lønsedler, indkaldelser til samtaler mm. sendes til din e-boks. Du er forpligtet til at holde øje med indkommen post i e-boksen. Ledsagekontoret: Ledsagekontoret har telefontid mandag fredag kl Har du brug for at få fat i personalet på ledsagekontoret herudover, kan der ringes på mobiltelefonen, der kan sendes sms eller . Din henvendelse vil blive besvaret hurtigst muligt. Tlf. Ledsagekontoret: ledsager@esbjergkommune.dk. Akuttelefon: Opstår der problemer på en ledsagelse, kan du altid ringe på ledsageordningens mobiltelefon, uanset tidspunktet, der er altid en medarbejder der vil besvare disse opkald. Ledsageordningens mobilnr: Det skal understreges, at der fra mandag til torsdag efter kl. 16 kun kan ringes, hvis der er tale om akut behov for hjælp. Fredag gælder dette efter kl. 14. Revideret februar 2015.

Overenskomst: Som ledsager aflønnes du efter Overenskomst om løn - og ansættelsesforhold for handicapledsagere som er indgået mellem KL, FOA og 3F.

Overenskomst: Som ledsager aflønnes du efter Overenskomst om løn - og ansættelsesforhold for handicapledsagere som er indgået mellem KL, FOA og 3F. ORIENTERING TIL LEDSAGERE Medarbejder tilgang: Esbjerg Kommune har arbejdsgiver forpligtelsen over for ledsagere under Ledsageordningen. Ledsageren får tilsendt et ansættelsesbrev ca. en uge efter ansættelsessamtalen.

Læs mere

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde.

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde. ORIENTERING TIL LEDSAGERE Aflysning af ledsagelse: Hvis en bruger aflyser en ledsagelse mindre end 4 timer før ledsagelsen skulle have fundet sted, er ledsagelsen afmeldt for sent, og man får løn for de

Læs mere

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde.

Ledsager kan anvises anden ledsagelse eller andet forefaldende arbejde. ORIENTERING TIL LEDSAGERE Aflysning af ledsagelse: Hvis en bruger aflyser en ledsagelse mindre end 4 timer før ledsagelsen skulle have fundet sted, er ledsagelsen afmeldt for sent, og man får løn for de

Læs mere

Virksomhedsplan 2014 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold

Virksomhedsplan 2014 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold Virksomhedsplan 2014 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold Indledning... 2 Ledsageordningens tilbud... 2 Brugere... 3 Serviceniveau... 4 Personale... 5 Driftsaktiviteter... 5 Statistik og nøgletal...

Læs mere

Virksomhedsplan 2017 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold

Virksomhedsplan 2017 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold Virksomhedsplan 2017 Praktisk udførelse af Ledsageordningen Indhold Indledning... 2 Ledsageordningens tilbud... 2 Brugere... 3 Serviceniveau... 4 Personale... 5 Driftsaktiviteter... 5 Økonomi... 6 Samarbejde...

Læs mere

Lov om social service 97, Ledsagerordning

Lov om social service 97, Ledsagerordning Lov om social service 97, Ledsagerordning Servicelovens 97: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under folkepensionsalderen, jf. 1 a i lov om social pension, dog

Læs mere

Ledsageordning til børn og unge

Ledsageordning til børn og unge Aarhus Kommunes Ledsageordning Sonnesgade 9 8000 Aarhus C. Telefon 87 13 40 70 Mail: ledsageordning@msb.aarhus.dk Ledsageordning til børn og unge mellem 12 og 17 år Information til forældre og ledsagere

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Privatansat hjælper i eget hjem

Privatansat hjælper i eget hjem Privatansat hjælper i eget hjem Lov om Social Service 41 Informationsfolder om løn- og ansættelsesvilkår Privat ansat hjælper Ifølge Lov om Social Service har en familie med et handicappet barn mulighed

Læs mere

Information om. Ledsageordningen

Information om. Ledsageordningen Socialforvaltningen Borgercenter Handicap Information om Ledsageordningen Til borgere og ledsagere om hvordan vi tilrettelægger ledsagelse 1 Indholdsfortegnelse Information om... 1 Ledsageordningen...

Læs mere

Ledsageordning for 18 67 årige

Ledsageordning for 18 67 årige Ledsageordning for 18 67 årige Ledsageordning Er du mellem 18 og 67 år, og kan du ikke færdes alene uden for hjemmet på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, har du ret til

Læs mere

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard. for. Ledsageordning

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard. for. Ledsageordning Svendborg Kommune Kvalitetsstandard for Ledsageordning Tillæg til serviceinformation Lovgrundlag Servicelovens 45 og 97. Hvilke behov dækker ydelsen Mulighed for ledsagelse til at kunne færdes og deltage

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

LEDSAGEORDNING. Information til ledsager

LEDSAGEORDNING. Information til ledsager LEDSAGEORDNING Information til ledsager INDHOLD Kontaktoplysninger til ledsageordningen 3 Indledning 4 Lovgrundlag og formål med indsatsen 4 Opfølgning 4 Ledsagelsens indhold/hvordan udføres hjælpen? 5

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde.

Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Lov om social service 98, kontaktperson til døvblinde Serviceloven 98: Kommunalbestyrelsen skal i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Formålet

Læs mere

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa.

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa. Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? OM DIN overenskomst FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V Tlf: 46 97 26 26

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Godkendt i Byrådet den 31-01-2011 Lovgrundlag Servicelovens 95: "Stk. 1 Såfremt Kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud

Notat. Betaling for personaleledsagelse på ferieture mv. Borger & Arbejdsmarked Social & Tilbud Sct. Knuds Allé 7. 6740 Bramming Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 25. februar 2014 Sagsbehandler Bodil Kiær Thomsen Telefon direkte 76 16 92 62 Sagsid 2012-3337 Notat Betaling for personaleledsagelse

Læs mere

Notat. Til: Social og Sundhedsudvalget. Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96

Notat. Til: Social og Sundhedsudvalget. Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96 Notat Til: Social og Sundhedsudvalget Notat vedrørende BPA efter Servicelovens 95 og 96 Dato: 29.10.2010 Sagsansvarlig: jdalb BPA efter Servicelovens 95 Udmøntningen af 95 blev tidligere kaldt den lille

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning 2013 Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Kvalitetsstandard for fleksjob

Kvalitetsstandard for fleksjob Kvalitetsstandard for fleksjob Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Ud fra en konkret, individuel vurdering kan Greve Kommune tilbyde fleksjob til borgere,

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016

Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016 Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016 Hvad er praktisk hjælp? Praktisk hjælp er hjælp eller vejledning til rengøring, tøjvask, indkøb og skift af sengetøj. Hjælpen gives som hjælp til selvhjælp, og skal

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96

Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96 Viborg Kommunes serviceniveau for Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) efter Lov om social service 96 Formålet med denne fastsættelse af serviceniveauet for Borgerstyret Personlig Assistance (herefter

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

inkontinens servicedeklaration

inkontinens servicedeklaration inkontinens servicedeklaration 1 2 LOVENS FORMÅL ER AT AFHJÆLPE NEDSATTE FUNKTIONER VIA HJÆLPEMIDLER SERVICEINFORMATIONER FOR HJÆLPEMIDLER EFTER SERVICELOVENS 112 FORMÅL Lovens formål er at afhjælpe nedsatte

Læs mere

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udkast til: Kvalitetsstandard for servicelovens 95 Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Lovgrundlag Formål Lov om Social Service 95 om borgerstyret personlig assistance (BPA) Formålet med BPA-ordningen

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets og samværstilbud

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets og samværstilbud Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 104 Aktivitets og samværstilbud 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens formål og opbygning

Læs mere

I Odsherred Kommunes kvalitetsstandard 2010 om ledsagerordningen. er i strid med servicelovens 97, stk. 7.

I Odsherred Kommunes kvalitetsstandard 2010 om ledsagerordningen. er i strid med servicelovens 97, stk. 7. Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommunes kvalitetsstandard om ledsagerordningen ikke er i overensstemmelse med servicelovens 97, stk. 7. 15-07- 2010 I forlængelse af Odsherred Kommunes

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning

Kvalitetsstandard for aflastning Kvalitetsstandard for aflastning 1 Kvalitetsstandard for aflastning Område Randers Kommune tilbyder aflastningsophold til nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DAS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 18 Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Serviceloven 86 stk. 2 2016 Indledning Fredensborg Kommune yder vedligeholdelsestræning* til kommunens pensionister.

Læs mere

Din ansøgning. Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger. Navn CPR-nr. - Stilling. . Kommune. Tlf.nr.

Din ansøgning. Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger. Navn CPR-nr. - Stilling.  . Kommune. Tlf.nr. in ansøgning Tab af erhvervsevne Bidragsfritagelse Invalidesum Personlige oplysninger Navn PRnr. Stilling Email Kommune Tlf.nr. Oplysninger om eventuelle børn under 21 år Navn PRnr. Navn PRnr. 1. Sygdom

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få hjælp til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! I denne pjece kan du læse om dine muligheder for at få hjælp i dit hjem, hvis det af fysiske,

Læs mere

Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning

Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning Kvalitetsstandard for Ledsagerordning og Kontaktpersonordning for Døvblinde Ishøj Kommune 1 Jeg er glad for, at kunne præsentere kommunens kvalitetsstandard på området for ledsagerordning og kontaktperson

Læs mere

G-dage. Vodroffsvej 32 1900 Frederiksberg tlf. +45 35 24 80 80

G-dage. Vodroffsvej 32 1900 Frederiksberg tlf. +45 35 24 80 80 G-dage Når en virksomhed bringer et ansættelsesforhold til ophør, er der under visse betingelser pligt til at betale dagpengegodtgørelse for 1., 2. og 3. ledighedsdag også kaldet G-dage. Derefter modtager

Læs mere

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER PROGRAM Hvornår må arbejdsgiver kontakte medarbejdere? Tilkaldevikarer Lov om tidsbegrænset ansættelse, herunder retten til fastansættelse Begivenhedsansættelser Kørsel i egen bil Fra deltid til fuldtid,

Læs mere

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid

A-KASSE. Supplerende dagpenge. Information til dig, der arbejder på nedsat tid A-KASSE Supplerende dagpenge Information til dig, der arbejder på nedsat tid OKTOBER 2015 Indhold Information til dig, der er på nedsat tid 3 Hvad er supplerende dagpenge? 4 Hvor meget kan jeg få? 6 Hvilke

Læs mere

Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb. visiteret til fleksjob. Bilag 1 - Kravspecifikation

Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb. visiteret til fleksjob. Bilag 1 - Kravspecifikation Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb for personer visiteret til fleksjob Bilag 1 - Kravspecifikation Vesthimmerlands Kommune - Jobcenter Vesthimmerland Indholdsfortegnelse 1. Målgruppe... 3 2. Specielt

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Få støtte til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! - om rehabiliterende og kompenserende hjælp KÆRE BORGER Her kan du få mere at vide om

Læs mere

Information om plejeorlov fra socialrådgiverne

Information om plejeorlov fra socialrådgiverne Patientinformation Information om plejeorlov fra socialrådgiverne - tilbud til patienter med kræftdiagnose og deres pårørende Velkommen til Vejle Sygehus Onkologisk Afdeling Pjecen er udarbejdet af socialrådgiverne

Læs mere

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse

Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse Privat børnepasningsordning info til forældrene Indholdsfortegnelse 1. Hvem kan få tilskud?... 2 2. Fra hvornår kan jeg få tilskud?... 2 3. Anvendelse af tilskuddet... 2 4. Tilskuddets størrelse... 3 5.

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Mogens Bech Madsen Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt,

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Jakob Sølvhøj Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt, når

Læs mere

Ledsageordning (Lov om Social Service 97)

Ledsageordning (Lov om Social Service 97) Ledsageordning (Lov om Social Service 97) Introduktion til ledsagere i Ledsageordningen, Gladsaxe Handicapcenter Hvem: Alle borgere mellem 18 og 67 år med betydelig og varigt nedsat funktionsevne, kan

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 / Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 Social behandling af alkohol - og stofmisbrug Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens opbygning

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand Kvalitetsstandard Serviceloven 85 Socialpædagogisk bistand Godkendt i Byrådet den 22. november 2011 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 6 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Lov om Social Service 85

Lov om Social Service 85 / Lov om Social Service 85 Socialpædagogisk støtte i eget hjem Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Støtte i eget hjem under 85 3. Leverandører 4. Kvalitetsstandardens opbygning 5. Visitationspraksis

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Træning og hjælp i dit hjem

Træning og hjælp i dit hjem Kontakt Visitationen Ring på tlf. 7235 5630: Mandag-fredag kl. 10-12, torsdag kl. 10-14. Mail til: visitationen@furesoe.dk. Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få personlig og praktisk

Læs mere

Information om Ledsageordning

Information om Ledsageordning Information om Ledsageordning Indholdsfortegnelse Hvad er en ledsageordning... 3 Hvordan søges ledsageordning... 3 Hvem er omfattet af ledsageordningen... 3 Hvem er ikke omfattet af ledsageordningen...

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 15 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2016 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politiske besluttede serviceniveau

Læs mere

Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven:

Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven: Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven: Indledning: I dette ydelseskatalog beskrives de ydelser, Ishøj Kommune tilbyder inden for rammerne af Servicelovens (SEL) 85. Ydelseskataloget

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Plejebolig. Kvalitetsstandard

Plejebolig. Kvalitetsstandard Plejebolig Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for plejebolig Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om plejebolig. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau,

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE

GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE 2013 GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE Kvalitetsstandard for genoptræning efter sygehusindlæggelse Lovgrundlag Sundhedsloven 140 Hvad er formålet med genoptræningen Formålet med genoptræningen er, at borgeren

Læs mere

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår 1. Indledning En del af HORESTA Arbejdsgivers medlemsvirksomheder holder lukket i en periode i forbindelse med jul og nytår. I det følgende

Læs mere

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning I denne pjece kan du læse om, hvordan du kan ansøge om støtte til køb af bil samt særlig indretning af

Læs mere

Ansættelsesbevis for ikke-funktionær

Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Ansættelsesbevis for ikke-funktionær Det bekræftes hermed at: Navn: CPR.nr.: Adresse: Postnr.: By: Telefon: E-mail: Er ansat som (stilling): Med følgende jobbeskrivelse

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Ledsageordningen i Høje-Taastrup Kommune

Ledsageordningen i Høje-Taastrup Kommune Ledsageordningen i Høje-Taastrup Kommune Ansættelsesforhold for kommunens ledsagere Indledning Ledsageordningen varetager praktiske ledsageopgaver i henhold til Lov om Social Service 97 og 45. Målgruppen

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning

Kvalitetsstandard for genoptræning Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 19 Kvalitetsstandard for genoptræning Sundhedsloven 140 2016 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder genoptræning * til borgere, som har tabt funktionsevne i forbindelse

Læs mere

December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune

December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune December 2015 (KB 26/1-16) Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance 96 (BPA) Hvidovre Kommune Ydelsens lovgrundlag Lov om Social Service 96 Behov der dækkes af ydelsen Hvad er formålet med ydelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning Voksenservice 1 2 1. Overordnede rammer 1.1 Formål med lovgivningen 1.2 Hvem kan modtage ydelsen Vedligeholdende træning At afhjælpe væsentlige følger af fysiske

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

- Servicelovens 85, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 107 og 108. - Lov nr. 564 af 6. juni 2007 om særlig tilrettelagt uddannelse (STU)

- Servicelovens 85, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 107 og 108. - Lov nr. 564 af 6. juni 2007 om særlig tilrettelagt uddannelse (STU) Myndighedsafdelingen Sagsbehandling og tidsfrister i henhold til følgende lovgivning: - Servicelovens 85, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 107 og 108 - Lov nr. 564 af 6. juni 2007 om særlig tilrettelagt

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 1/1 2011 Jr. nr.: 2006/04953 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige

GUIDE. Regler for frivillige på offentlige GUIDE Regler for frivillige på offentlige ydelser Udskrevet: 2016 Indhold Regler for frivillige på offentlige ydelser.............................................. 3 Regler for frivillige på dagpenge og

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Juni 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og har

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98

Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98 Myndighedsafdelingen Forslag til revision af Kvalitetsstandard for særlig kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens 98 Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 27.01.2011 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Retningslinjerne i kredshåndbogen (findes på DKKs hjemmeside) gælder for alle kredsens aktiviteter.

Retningslinjerne i kredshåndbogen (findes på DKKs hjemmeside) gælder for alle kredsens aktiviteter. Retningslinjer for bestyrelse og udvalg i DKK kreds 8. Retningslinjerne i kredshåndbogen (findes på DKKs hjemmeside) gælder for alle kredsens aktiviteter. Udvalg. For hver af de løbende aktiviteter har

Læs mere

Frivillighedspolitik for Assens Kommune

Frivillighedspolitik for Assens Kommune Frivillighedspolitik for Assens Kommune Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Definition på frivilligt socialt arbejde... 3 Målgrupper i det frivillige sociale arbejde... 4 Eksempler på frivillighedsarbejde:...

Læs mere

Ferieloven og efterløn...

Ferieloven og efterløn... Ferieloven og efterløn... FAGLIG FÆLLES AKASSE 2 Samspillet mellem ferieloven og reglerne for efterløn Indhold 1. Fradrag for ferie - din oplysningspligt 2. Ferie med løn 3. Ferie med feriegodtgørelse

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 100 Nødvendige merudgifter Vedtaget af Byrådet, d. 16.5.2013 1 Lovgrundlag for Hvilke behov skal dække Hvad er formålet med Lov om social

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

AKTIVERING. for dig over 30

AKTIVERING. for dig over 30 F O A f a g o g a r b e j d e s a r b e j d s l ø s h e d s k a s s e AKTIVERING for dig over 30 3 INDHOLD Aktivering for dig over 30 side 3 Ansættelse med løntilskud side 4 Virksomhedspraktik side 4 Vejledning

Læs mere

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud efter Lov om Social Service 104

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud efter Lov om Social Service 104 Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud efter Lov om Social Service 104 Introduktion Greve Kommune bevilger aktivitets- og samværstilbud. Kvalitetsstandarden for aktivitets- og samværstilbud

Læs mere