Marts udgave Man kan vist rolig sige, at vi har haft vinter en dejlig tid men efterhånden længes vi efter forår.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Marts 2013 8. udgave Man kan vist rolig sige, at vi har haft vinter en dejlig tid men efterhånden længes vi efter forår."

Transkript

1 Marts udgave Man kan vist rolig sige, at vi har haft vinter en dejlig tid men efterhånden længes vi efter forår. Krokus, erantis og vintergækker titter frem og forkølelsen slipper sit tag i os.

2 Guldklatten Foråret, solskinnet og Blækklatten er på vej, så alle glæder sig. I denne udgave kan du glæde dig til bl.a. at læse interview med de 2 studerende Trine og Sara, runde fødselsdage for Egon og Kim og generalforsamling i Aktivitetscenterklubben. Siden sidste udgave har vi desværre mistet Jørgen Vognstrup og Karl Erik Sørensen. Æret være deres minde. Ulven er løs i Midtjylland!!!

3 TILLYKKE MED DE 50 ÅR

4 Navnet er Trine Kaspersen. Hun er 22 år gammel, er født og opvokset i Herning. Trine er i gang med en uddannelse til pædagogisk assistent. Hun er startet i praktik på Bytoftens Boog Aktivitetscenter, hvor hun har været i AC siden 13. december Trine skal være her indtil juli 2013, hvorefter hun skal tilbage til Social- og Sundhedsskolen i Herning. Trine vil senere gerne fortsætte på Holstebro Seminarium (VIA) og blive uddannet pædagog. Trine har tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper i børnehaven Klokkekilden i Gjellerup i et år. Før dette har hun taget en HG (Handelsskolernes Grunduddannelse), som tager 2 år. Det var på Herning Handelsskole. Fritiden går med familie, venner og kæreste. Trine bor i eget hus med kæresten, som har selv lavet huset i stand. Hun går i fitnesscenter. Trine løber ture på max 5 km og elsker billedkunst. Derudover deler hun hund (en yorkshire-terrier) med sin mor. Som en fodnote kan nævnes, at Trine har en svoger, der hedder Rasmus Pander. Han har spillet ishockey i Herning Blue Fox (Søren R spørger: Må jeg røre ved dig, Trine? )

5 Hvad kan du lide hos andre: At de er åbne og lyttende, og respekterer andre. Hvad vil du gerne have, at andre kan lide hos dig: At jeg er ærlig og åben, er udadvendt, tager opgaver af mig selv og gerne vil hjælpe andre. Hvad er din livret: Jeg elsker mad generelt og har mange livretter. Skal jeg nævne én, er det nok glasseret hamburgerryg og flødekartofler. Hvad kan du ikke lide at spise: Det må nok være forloren skildpadde og hestekød. (Trine har selv haft hest). Hvad er din yndlingsfilm: Jeg vil helst se spændingsfilm. Hvad er din yndlingsmusik: Det må være popmusik og måske også noget klassisk. Hvad er din yndlingsfarve og årstid: Blå og foråret. Alting blomstrer og bliver lysere og så bliver humøret bedre Mælken til fløden Mælken spurgte fløden: "Vil du gifte dig med mig?" Fløden: "Nej, for først er du sød, så bliver du sur og til sidst bliver du for gammel".

6 Kokostoppe til 12 - ca. 50 stykker 50 g smør 250 g kokosmel (ca. 7 dl) 250 g sukker (ca. 3 dl) korn af 1 vaniljestang 4 æggehvider (ca. 1¼ dl) Bagetid: Ca. 12 min. ved 200. Kom smør og de øvrige ingredienser i en tykbundet gryde. Rør blandingen godt sammen ved jævn varme i ca. 4 min. - eller til smørret er smeltet. Læg bagepapir på 2 plader. Sæt, med 2 små skeer, kokosblandingen på bagepapiret i små toppe (ca. 2 tsk. pr. top). Bag kokosmakronerne midt i ovnen. Tip: Bunden af kokosmakronerne kan pyntes med smeltet, mørk kogechokolade. Kilde : Karolines Køkken

7 Kommentar fra prøve smagerne RAFLEGRUPPEN: Kagerne er sprøde udenpå, og dejlig bløde indeni. De smager fantastisk. AVIS (KOKOS) GRUPPEN : De Smager af en mere Yderst lækkert, særligt hvis de er lune. SANSEGRUPPEN: De smager rigtig godt! Lave gerne flere af dem ET GODT RÅD FRA AVIS GRUPPEN DER BAGTE TOPPENE: Hvis det er svært at lave dem som toppe, kan man lave dem flade, og selv skære stykker af, når de er færdig bagte i ovnen Opskrift for blondiner 2 blondiner diskuterer en opskrift. - Hvad er der galt, spørger den ene. - Der står at jeg skal putte smør på panden, men det bliver ved med at løbe ned i øjnene på mig.

8 Generalforsamling for brugerrådet torsdag d. 31. januar Valg af dirigent Karin Juhl er valgt. 2. Valg af stemmetællere Trine, Lotte og Ulla tæller stemmer op. 3.Beretning Karin læste formandens (Claus B. S. s) beretning højt, som blev godkendt med applaus. Beretningen kan læses på Bytoftens hjemmeside. 4. Regnskab Jacob Bach Jensen fra administrationen gennemgik regnskabet for Dagcenterklubben. Regnskabsperioden er fra Regnskabet blev godkendt. Der har været en konto med kursusmidler (på 3003,79 kr.) beregnet for Brugerrådet. De har stået på kontoen i 10 år uden at blive brugt. De overgik i 2012 til Brugerrådet s hovedkonto, hvorefter kursuskontoen blev lukket.

9 Da der er overskud på regnskabet, indstiller Brugerrådet, at kontingentet bibeholdes på de 250 kr. pr. år. 5. Evt. indkomne forslag Ingen indkomne forslag. 6.Valg til brugerrådet toårig periode 46 har stemt. Claus BS (31 stemmer), Kirsten (16 stemmer) og Michael (15 stemmer) valgt ind i Brugerrådet. Leif (13 stemmer) er suppleant. Benny (7 stemmer) og Kent (5 stemmer). Gennemgang af valgprocedure Punktet var beregnet til, hvis nogen havde spørgsmål omkring valgprocedure. Eventuelt Centerrådet har valg d. 4. marts kl Claus BS opfordrer til, at man stiller op helst hurtigst muligt. Man skal gå til Bo, afdelingslederne eller Claus, hvis man vil stille op.

10 Interview i anledningen af Egons 60 år Egon er født i Bording Stationsby i Søndergade. Faderen var strikker. Egon flyttede på landet med hans forældre som 2 årig. Hvor hans far blev landmand. Da han blev ældre hjalp Egon med alt arbejdet på gården. Egon har fået Initivprisen 2012, da han er så ihærdig i Teknisk Afdeling. Han er altid pligtopfyldende og udfører sit arbejde til alles tilfredshed. Egon gik i folkeskole i Bording i både 9 og 10 klasse, herefter arbejdede han på en trikotage fabrik hvor han fx vendte trøjer. Senere kom han på Winge Møbler i Ikast, hvor han hjalp til med at pakke de færdige møbler ned i kasser. I 1975 var Egon på en Indre missionsk højskole i Rønde hvor de gik meget op i idræt og natur. I efterårsferien var de på tur i Tyskland, hvor de sejlede på Rhinen. Efter Egon havde færdiggjort højskolen flyttede han til Ikast på Færøvej. Mens han boede her, lærte han Inge Lise at kende (han var omkring 30 år) i humørklubben. Her spillede de boccia og til stævne 21. januar for 29 år siden mødte han Inge Lise. Han stod i døren, og her så Inge Lise ham

11 for første gang. Omkring kl. 14 i cafeteriet gav Inge Lise Egon en kop af sin egen kaffe. De udvekslede adresser. Senere kom der et brev til Egon fra Inge Lise det blev til flere brev-vekslinger og telefonsamtaler. Inge Lise flyttede til Bytoften i maj Straks hun var flyttet ind, ringede hun efter Egon. De besøgte hinanden fra 1984 og blev forlovet og derefter gift i En gang i disse år var Inge Lise på besøg hos Egon og Egon havde lavet mad. Efter maden drillede Inge Lise med, at hun ikke kunne komme ud i køkkenet med kørestolen og hjælpe med at vaske op. Straks bar Egon hende ud i køkkenet, satte hende på en stol - så kunne hun jo alligevel godt hjælpe med opvasken. Efter Egon flyttede til Bytoften i 1988 fik han arbejde hos en møbelfabrik i Tjørring i en måned. Derefter var han hos Kilsgaard Døre og Vinduer et par måneder. Så blev han ansat på Bytoften i en beskyttet stilling - i et samarbejde med fagforeningen, kommunen og Bytoften. På Bytoften laver han meget forskelligt. Om morgenen samler han affaldssække, vasketøj og papkasser på døgnafdelingen. Han rydder op, når der kommer varer hjem kører varerne ned i kælderen og stiller dem på plads på hylderne.

12 Om sommeren slår han græs og klipper hæk. Hver mandag (+ fredag om sommeren) er han med Teknisk Afdeling i Præstbjerg, hvor de passer og plejer området. Tirsdag er han med karleklubben, og torsdag er han med i sejlads-gruppen, hvor han fx hjælper til med at gøre bådene klar. Egon håber at vi til foråret for båden i Struer gjort klar. Tidligere hjalp han i montagen, men bla. pga. færre ordrer er han nu kun tilknyttet i Teknisk Afdeling. Når tingene ikke fungerer, som de skal fx hvis havetraktoren ikke vil starte bliver Egon træt af det. Hækklipning er heller ikke så interessant det kører man sur i, siger Egon. Fem ting du ikke vidste om Egon Egons livret er flæskesteg med hele svineriet dog undtagen brunede kartofler. Egons interesser er at se damehåndbold, ishockey og derefter fodbold. Tidligere spillede han meget boccia men der er ikke så stor tilslutning til det mere. Han spiller bowling hver mandag. Hans rekord er 145 point hvilket er godt klaret. Det bedste der er sket i Egons liv, var da han blev gift med Inge lise.

13 Brugerrådsmøde mandag d. 14. januar 2013 Fællesmødet formiddag er skrevet i kursiv. 1. Godkendelse af referat fra d. 10. december 2012 Godkendt af fællesmødet dog indstiller fællesmødet, at brugerrådet og fællesgavekassen skal sende hilsner hver for sig (se punkt 5). Evt. kan brugerrådet sende sammen med huset. Claus snakker med Inge om ovenstående. 2. Evaluere nytårskur 2013 Fællesmødet foreslår, vi bliver sammen hele modulet evt. synge sange. Forslag om at avisgruppen står for indsamling af nomineringer. Talerne af Kim og forstanderen må gerne fortsætte. Brugerrådet synes, det er en god ide, at avisgruppen står for indsamling af nomineringer. Vi spørger avisgruppen. 3. Generalforsamling for brugerrådet d. 31. januar Opstilling til brugerrådet (Claus, Benny og Leif er på valg og genopstiller): Der kan brevstemmes fra 24. til 31. januar evt. opstillere skal henvende sig til sin kontaktperson eller Claus senest mandag d. 21. januar. Karin laver billeder af evt. opstillere, så folk kan se, hvem de stemmer på.

14 4. Brugerrådets regnskab Der er omkring kr. på kontoen. Derfor foreslår Claus, kontingentet fortsætter på de 250 kr. Brugerrådet er med på dette. Der er ingen grund til, at overskuddet vokser yderligere. Claus vil spørge brugerne, om de har nogle ideer til, hvad man kan bruge nogle af pengene til. Vi mangler stadig at købe en spillekonsol. 5. Orientering om Centerrådet. Kim gør opmærksom på, der er valg til Centerrådet snarest. Der skulle være skrivelse ude om dette. Centerådet vil i fremtiden få en anden funktion - og evt. et andet navn - end i dag. Sammensætningen bliver anderledes. Der skal frivillige (fx pårørende) ind i rådet - disse kan så tage sig af det praktiske. Claus trækker sig helt ud af Centerrådet. Dog ser Kim en mulighed for, at Brugerrådet og Centerrådet kan samarbejde om visse tiltag. 6. Nyt til og fra ledelsen. Jakob S. er afd-leder for Bofællesskabet og B&G. Lissy er afd-leder for Satellitten og Døgn. Lederteamet består således af Jakob, Lissy, Kim og Bo. Bestyrelsen for Bytoften arbejder på en mere tidssvarende måde at sammensætte bestyrelsen på. Lannie (tek. afd.) fortsætter i 3 mdr. praktik. Kim har udvidet samarbejdet med tek. afdeling.

15 Bytoften 78 skal sandsynligvis sælges. Ledergruppen skal finde ud af, hvor aktiviteterne fra Bytoften 78 evt. kan være. Lejen af ledige lokaler (tidl. fys) er umiddelbart for dyr. Aktiviteterne i AC skal ned på skrift. Det skal fremgå mere tydeligt, hvad AC står for. Modul-udregningen for AC er ikke tidssvarende. Der er ikke indregnet spisehjælp, kørsel, m.m. Ledelsen skal på studiebesøg på andre institutioner, der ligner Bytoften. 7. Nyt til og fra brugere. Jørgen Vognstrup blev begravet mellem jul og nytår bårebuket er sendt af Brugerrådet. Mette Lind er flyttet ind på Bytoften starter i AC på halv tid snarest. 8. Personale nyt. Louise slutter sin praktik om 14 dage Sara starter i praktik 1. februar. Marianne er startet i job-afprøvning hos købmanden 2 timer omdagen. 9. Blomsterhilsner og gaver. Pia bliver 50 år + Ulla J. bliver 60 år begge i februar. Egon blev 60 år i går han fejres i morgen d Claus har købt gave fra Brugerrådet. 10. Næste møde. Mandag d

16 Sara Møller Hundebøll er den nye pædagogstuderende i Aktivitetscentret. Hun er i sin sidste praktik her, og skal efter planen være færdiguddannet som pædagog i januar Hun bor i Herning, er 39 år og gift med Carsten (som arbejder hos Bravo-Tours). Sara har en datter, Emilie, som er 9 år. Familien har 2 marsvin. Efter folkeskolen gik Sara på handelsskole i Viborg for at blive kontorassistent. Dette blev dog for kedeligt for hende. Derfor startede hun på guideskole, og blev guide i Nordspanien én sommer og Den Italienske Lido sommeren efter. Derefter mødte hun Carsten, og så var det slut med at være guide. Efter tiden som guide blev Sara uddannet eksportsælger på Teko-centret i Herning. Derefter arbejdede hun kort tid som sælger, men fandt ud af, at arbejdet i tekstilbranchen ikke var noget for hende. Derfor afprøvede hun forskellige jobs indenfor det sociale område, bl.a. Bakkehuset i Videbæk og kollegiet Virkelyst i Herning. I dag arbejder hun som vikar på Rosenholm her i Tjørring..

17 Tiden i Aktivitetscentret vil Sara gerne bruge til at udvide sit kendskab til fx senhjerneskadede. Derudover vil hun gerne have indblik i brugernes interesser og aktiviteter her i AC. Hvad kan du lide hos andre: At folk er spontane, har humor og er omsorgsfulde. Hvad vil du gerne have, at andre kan lide hos dig: At jeg er omsorgsfuld, er sjov, humoristisk og spontan. Hvad er din livret: Tapas (som er små specielle retter), kylling og mexicansk mad. Hvad kan du ikke lide at spise: Jeg kan ikke lide fisk (undtaget rejer, tun og fiskefilet), bananer og kaffe. Hvad er din yndlingsfilm: Cocktail og Top Gun med Tom Cruise. Desuden Pretty Woman med Julie Roberts og Richard Gere. Hvad er din yndlingsmusik: 80 er musik generelt bl.a. poprock som Def Leppard og Depeche Mode. Hvad er din yndlingsfarve og årstid: Farven Gul. Jeg elsker sommer og varme.

18 Interview med Bo Bertelsen Hvor og hvornår er du født? Jeg er født i Vesløs den 16. juni Det er en lille by på Hannæs - Hannæs er en halvø mellem Thy og Han Herred. Den gang jeg var barn, var der storke i byen, så jeg er sikker på, at det var storken, der kom med mig. Hvilken uddannelse har du? Uha... faktisk har jeg flere uddannelser. I 1990 blev jeg uddannet som landskabsarkitekt på Den kongelige Landbrugs og Veterinærhøjskole på Frederiksberg/København. Jeg har altid interesseret mig for og arbejdet med ledelse og organisationsudvikling. Derfor har jeg siden taget uddannelser som Merkonom i Organisation, HD i Organisation og en Master i Offentlig Ledelse Hvor har du boet og hvornår? Fra 1963 til 1984 boede jeg i mit fødehjem i Vesløs sammen med mine forældre og 4 søskende. Derefter flyttede jeg til Nørrebro i København. Her boede jeg på hjørnet af Åboulevarden og Blågårdsgade indtil 1994, hvor jeg fik arbejde i Herning og flyttede i lejlighed i Gullestrup. Vi var så glade for området, at vi senere købte et hus i Bøgens Kvarter i Gullestrup. Her bor jeg stadigvæk. Hvad er dit arbejde her og hvor længe har du arbejdet her? Jeg er konstitueret forstander på Bytoften Bo- og Aktivitetscenter. Mit arbejde er at lede og fordele arbejdet som det hedder. Som nævnt tidligere, så har jeg arbejdet med ledelse og herunder forandringsledelse og økonomistyring i mange år. Det faglige ved jeg ikke meget om men det gør alle vores

19 dygtige medarbejdere heldigvis. Min opgave er at få sat ny retning og rammer for Bytoftens fremtidige virke. Hvilke interesser har du? Ud over mit arbejde kan jeg godt lide at se kriminalfilm og læse bøger. Jeg går i svømmehallen hver morgen - det nyder jeg rigtig meget. Og så vinterbader jeg i Fuglsang Sø om vinteren. Er du gift og har du børn? Jeg er gift med Hanne. Hun er pædagog i en børnehave. Vi har Nana som læser til sygeplejerske, Emma som snart skal i gang med at læse medicin og teknologi på DTU i Lyngby og Mads som går i 1g på gymnasiet. Hvad gør dig glad? Puha. Det gør mig glad når jeg ser tingene lykkes og fungerer. Jeg kan godt lide at kaste mig ud i noget ukendt og gerne noget med udfordringer i. Så gør det mig glad, når jeg kan klare det eller medvirke til, at andre klarer det... Hvad frygter du mest? Jeg frygter mest frygten selv - altså det at være bange og utryg. Den følelse kan alle få - også selv om der ikke er nogen grund til det. Fremtiden er uvis for os alle og vi skal alle dø engang - men det skal man ikke gå at frygte. Tværtimod skal man nyde livet - selvom det til tider er letter sagt end gjort. Hvad er det bedste der er sket i dit liv? Det er nok at få børn og se dem vokse op Hvad er din livret? Fisk. Fx laks eller krabbeklør med et glas god hvidvin til!

20 FCM-stjerner giver en hånd til handicappede på Bytoften Tim Janssen og Jonas Lössl fra FC Midtjyllands superligahold er på eget initiativ blevet frivillige på Bytoften Bo- og Aktivitetscenter. Deres job er henholdsvis at score mål og forhindre modstanderne i at gøre det. Men nu har FCM-angriber Tim Janssen og målmand Jonas Lössl taget en anden opgave på sig. De har på eget initiativ opsøgt Bytoften Bo- og Aktivitetscenter for at være med til at gøre en frivillig forskel for centrets handicappede borgere. - Jeg er rigtig glad for, at to af FC Midtjyllands spillere vil bruge noget af deres tid sammen med os, siger Bo Ulrich Bertelsen, konstitueret forstander ved Bytoften Bo- og Akvititetscenter. - Vi vil få oplevelser ud over det sædvanlige, og sådan noget er ubetaleligt. At spillerne så gør det gratis, gør det kun endnu mere fantastisk. Bytoftens personale vil styrke kerneopgaverne med træning, støtte og pleje af borgerne. Det betyder, at centret vil søge alternative måder at give borgerne oplevelser og stjernestunder i hverdagene på. Derfor kom henvendelsen fra Jonas Lössl og Tim Janssen fra FC Midtjylland på et perfekt tidspunkt. I Holland, hvor Tim Janssen kommer fra, er der en lang tradition for, at professionelle fodboldspillere engagerer sig i arbejdet med borgere, som ikke har de samme muligheder som andre. Det vil han og Jonas Lössl nu forsøge at overføre til midtjyske forhold. - Vi synes begge, det er utroligt livsbekræftende at kunne give et bidrag til disse menneskers livskvalitet. Vi håber, at vi igennem vores lille arbejdsindsats med borgerne kan motivere andre frivillige til også at yde en indsats. Om ikke andet er det her en superoplevelse for os, siger Jonas Lössl og Tim Janssen.

21 Blandt de initiativer, der arbejdes med, er, at Bytoftens beboere kan besøge FCMs træningsanlæg og hjemmekampe. Men Tim Janssen og Jonas Lössl skal også besøge Bytoften og for eksempel arrangere turneringer i bordfodbold og hjælpe til ved centrets idrætsdage.

22 Det er tidligt lyst om morgenen og vores dage er blevet længere, man hører fuglenes fløjten og inden vi får set os om, er uret stillet frem og sommertiden er begyndt... Også her hos købmanden er foråret begyndt at spire. Som altid har vi lidt på programmet til ære for jer. Vi starter med efter påske at lukke dørene op til en dag både til hende og ham. Fra torsdag den 4. april og frem til den 8. april har Bjørn og Bjørn igen lagt vejen fordi os med smarte tasker, punge, tørklæder og handsker. Torsdag den 4. afholdes der også vinsmagning på udvalgte vine. VIGTIG! Salgsvognen der kører rundt i afdelingerne er denne dag aflyst. Vi har også valgt at pårørende dag også skal være en dag butikken holder åben, så lørdag den 20. april holder butikken åben fra Håber i kigger forbi og ser købmanden med morgenhår en lørdag morgen. Kassen er åben den dag så kom og køb. For at der ikke skal herske tvivl om åbningstiderne i påsken ja så kommer de lige med her i avisen. De 3 hverdage op til påsken er butikken åben som normalt Alle helligdage holder vi lukket. Så butikken er lukket fra og med den 28/3 til og med den 1/4.

23 Vi åbner op igen forhåbentlig til forår tirsdag den 2. april fra 7.30 til Man kan vel også ligeså godt benytte lejligheden nu man er kommet i avisen til at takke brugere og handlende i butikken for at i støtter os og fylder hverdagen med liv og smil. De varmeste forårshilsner fra købmanden