H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E?"

Transkript

1 H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E? U g e 1 9 J y l l i n g e P r æ s t e g å r d L a d e n T i l m e l d i n g o g p r a k t i s k e i n f o r m a t i o n e r p å b a g s i d e n.

2 Årets tema: EU - hvad er det for en størrelse? Valget til Europa-Parlamentet i 2014 inspirerede til dette års tema. På trods af den massive mediedækning er jeg sikker på, at mange sad tilbage efter valget - ligeså uvidende som inden valgkampen. Sådan havde jeg det selv. De indlægsholdere som i år vil dominere sommerhøjskolen er folk med en meget høj faglig viden indenfor EU. Da RUC ligger i Roskilde kommune var det naturligt at udnytte denne ressource. Helene Dyrhauge (RUC) har været meget behjælpelig med at afgrænse opgaven og finde de rigtige personer til de enkelte indlæg. Jeg kan kun opfordre til, at man søger på RUC/KU og ser på de imponerende mængder af publikationer, bøger o.a. som ligger bag deres viden. Min respekt er ikke blevet mindre. Morten Messerschmidt arbejder som den eneste indlægsholder til dagligt i EU. Stemmeslugeren fra valget i 2014 er ikke til at komme uden om når man snakker EU. Vel mødt til nogle spændende dage i Jyllinge Præstegård Laden. Rolf Petersen Centerleder LOF Kursuscenter (leder af Sommerhøjskolen) For praktiske informationer: Se bagsiden af denne folder.

3 Mandag formiddag: Den historiske baggrund for EF og EU Marlene Wind er dansk professor i statskundskab ved KU samt leder af Center for Europæisk Politik. Marlene Wind åbner dette års sommerhøjsskole med et indlæg som først af alt indeholder den historiske fortælling om EF/EU. Hvad var tankerne bag? Hvem var bannerførere mv.? Marlene Wind er kendt i medierne som ivrig debattør med viden og meninger om EU, så Marlene holder sig sikkert ikke til det historiske alene. Mandag eftermiddag: EU - set af en politiker indefra Morten Messerschmidt (DF) - politiker (MEP) er uddannet Cand. Jur. Morten Messerschmidt behøver næsten ingen introduktion efter det sidste valg til Europa-Parlamentet, hvor han var den altdominerende stemmesluger. Morten giver os sin mening om EU og hvad han mener der vil/bør ske med EU i fremtiden. Hvorfor er han så kritisk overfor EU? Der er plads til en god debat med Morten Messerschmidt om de synspunkter han har på EU.

4 Tirsdag formiddag: EU s opbygning organisatorisk og politisk Helene Dyrhauge er Ph.d. og Adjunkt på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet. Helene Dyrhauge forsker bl.a. i EU s ledelse og beslutningsprocesser. Vi får her overblikket over opbygningen af EU institutionerne både organisatorisk og politisk. Helene fortæller også om beslutningsprocesserne og de indbyrdes påvirkninger mellem Kommissionen, Rådet og Parlamentet. Tirsdag eftermiddag: Danmarks retsforbehold Lisbet Christoffersen er professor (MSO) på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og er tiden moden? Lisbet Christoffersen studerer bl.a. EU-ret og gør os klogere på betydningen af det forbehold som Danmark har på det retslige område. Herunder forbeholdets betydning i relation til de andre lande og ikke mindst betydningen i forhold til bekæmpelse af international kriminalitet. Kommer der en ny afstemning om forbeholdene,

5 Onsdag: Udflugt Dagens begyndelse i Jyllinge kirke, Kører vi i bus til Rådhuset i Roskilde, hvor der er debat mellem Borgmester Joy Mogensen (S), Bent Jørgensen (V) samt Merete Dea Larsen (DF) om ledelsen af en kommune i forhold til EU lovgivningen Frokost på rådhuset Kører vi til Rockwool i Hedehusene, hvor vi hører om hvordan en stor dansk virksomheds opererer i EU Kører vi tilbage til Laden i Jyllinge Tak for i dag.

6 Torsdag formiddag: Eurolandene og Danmarks kobling hertil Jesper Jespersen er Cand.polit., Ph.d. i International Økonomi samt Dr. Scient. Adm. i Makroøkonomisk Metodologi. (RUC) Jesper Jespersen er medforfatter til bogen Europa? Den udeblivende systemkritik. Med afsæt i denne vil Jesper Jespersen fortælle os om Eurolandene og de økonomiske sammenhænge i den Økonomiske og Monetære Union. Herunder kommer han også ind på Danmarks tilknytning til Euroen og Eurozonens lande. Måske bliver vi også klogere på den krise som stadig raser i Europa. Torsdag eftermiddag: Velfærdsturisme eller fri bevægelighed? Jon Kvist er professor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og ekspert i socialpolitik - den fri bevægelighed mv. Velfærdsturisme - en achilleshæl i den nordiske velfærdsmodel? Sociale ydelser der sendes ud af landet, grundet EU regler, eller er det bare fri bevægelighed? Debatten har raset i medierne. Jon Kvist vil gøre os klogere på dette område og fortælle os, om dansk velfærd skal forringes for at tilpasses andre EU lande.

7 Fredag formiddag: EU som nation overfor resten af verden Sanne Brasch Kristensen er Cand. scient. pol, Ph.d. studerende og undervisningsassistent på Institut for Samfund og Globalisering (RUC). Vil EU udvikle sig til et europæisk Forenede Stater? Allerede i dag har man en udenrigsminister i EU. Sanne Brasch Kristensen har studeret EU som normativ magt, altså EU i internationale relationer. Hun kommer og fortæller om hvad disse studier viser Fredag eftermiddag: Sangeftermiddag med afslutning Morten Nygaard Pedersen er uddannet musiklærer fra Musikkonservatoriet i Århus og underviser i sang og musik hos LOF Kursuscenter. En eftermiddag med højskolesangbogen og flygelet. Der bliver naturligvis også serveret den traditionelle jordbærkage.

8 E U - H V A D E R D E T F O R E N S T Ø R R E L S E? Sommerhøjskole 2015 Jyllinge Præstegård, Laden, Bygaden 23, 4040 Jyllinge Det daglige program: 4-8 maj 2015, kl Ved Dagens Begyndelse i Jyllinge kirke v/ sognepræst Kaj Bollmann foredrag med debat Middagspause med socialt samvær foredrag med debat Afslutning af dagen Prisen på kr ,- inkluderer: Ved dagens begyndelse, alle foredrag og bustur, samt formiddags- og eftermiddagskaffe. For pensionister, efterlønsmodtagere og arbejdsledige i Roskilde kommune er prisen kr. 950,- Enkelte dage (hvis der er plads) kr. 260,-/200,- Pladsen er begrænset til 50 personer. Lokaleforholdene tillader at handicappede/kørestolsbrugere kan deltage. Det er ikke muligt at anvende kirkebil. Man kan medbringe egen madpakke til frokost, eller man kan forudbestille frokost i form af 3 stk. smørrebrød + en øl eller vand for kr. 50,- pr. dag. Tilmelding: LOF Kursuscenter Holdnr. : Telefon: Mail: Hjemmeside: lofkursuscenter.dk Personligt: Roskilde Bibliotek tirsdag og torsdag (kun Dankort) Forbehold for trykfejl og ændringer i programmet