KATALOG TIL ARRANGØRER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KATALOG TIL ARRANGØRER"

Transkript

1 KATALOG TIL ARRANGØRER 1

2 KIERKEGAARD Katalog til arrangører af folkelig formidling af Søren Kierkegaards tankeunivers i anledningen af 200-året for hans fødsel Udgivet i 2012 af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Højskolernes Hus, Nytorv 7, 1450 København K, Tlf , Kierkegaard 2013, Redaktion: Andreas Harbsmeier, Sara Peuron-Berg, Andreas Melholt Lundberg Layout: Katrine Dahlerup, FFD / Tryk: GP-tryk / Oplag: 300 ISBN:

3 4 5 Til arrangører Kierkegaard for alle Fra 5. maj til 11. november 2013 markeres 200-året for Søren Kierkegaards fødsel. Dette katalog samler nogle af landets bedste folkelige formidlere af Søren Kierkegaards tankeunivers. De præsenterer og diskuterer hans tanker gennem foredrag, workshops, musik, oplæsninger, kurser, comedyshows m.m. Temaerne går fra klassiske kierkegaardske emner inden for et filosofisk, teologisk, litterært og eksistentialistisk univers til mindre belyste områder som pædagogik, psykologi, biologi, politik og ledelse. Med dette katalog vil vi inspirere og opfordre kultur- og læringsinstitutioner, foreninger og andre landet over til at tage del i Kierkegaard For booking, se kontaktinformation og pris i kataloget. Vi opfordrer yderligere til at orientere sekretariatet om planlagte arrangementer, så de kan komme med i et samlet program over aktiviteter i Kontakt koordinator Sara Peuron-Berg: / Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Kierkegaard 2013-sekretariatet Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) er en del af det officielle programråd for Kierkegaard Det øvrige programråd består af: Søren Kierkegaard Forskningscenteret/Københavns Universitet, Golden Days Kultursekretariat, Teologisk Pædagogisk Center, Folkeuniversitetet i Aarhus og Den Danske Ambassade i Berlin.

4 6 7 Indhold Introduktion Historisk og biografisk Filosofien Værker Temaer Dannelse af selvet Tro og religion Litteraten Kierkegaard Kierkegaard og andre tænkere Andre filosoffer Andre forfattere Grundtvig Kierkegaard og andre fag Politik og samfundskritik Psykologi Pædagogik Ledelse Biologi Musik og kultur Musik Kultur Personregister

5 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 8 Den globale dansker Person og værk, biografi og teologi 9 Joakim Garff Eberhard Harbsmeier [F. 1960] Lektor på Søren Kierkegaard Forskningscenteret siden Lic.theol. Medredaktør af Søren Kierkegaards Skrifter og formand for Søren Kierkegaard Selskabet fra 1992 til Har bl.a. udgivet SAK. Søren Aabye Kierkegaard. En Biografi, der er oversat til en lang række andre sprog. Arbejder for tiden især med Kierkegaard og dannelsesbegrebet. Se også s. 18,72,139 Biografisk intro til Kierkegaard Interessen for Kierkegaard og hans værker har været i voldsom vækst de seneste årtier også uden for landets grænser. Han ville den 5. maj 2013 kunne fejre sin 200-års fødselsdag. Men hvem var han egentlig, denne uudgrundelige magister, der i dag har opnået global navnkundighed, men selv aldrig nåede længere sydpå end til Berlin? Og hvordan kan man komme ind i hans forfatterskab - og nogenlunde helskindet ud igen? Foredraget forsøger sig med nogle svar og former sig derved som en biografisk introduktion til Kierkegaards forfatterskab, der indbyder sin læser til at bryde op fra den velkendte virkelighed og tage med på en dannelsesrejse til en anden og større verden. Efter foredraget står det enhver frit for at spørge om alt lige fra det absolutte paradoks til farven på Kierkegaards foretrukne paraply. Et foredrag om Kierkegaards liv og tanker Kierkegaards tænkning er uløselig knyttet til hans biografi hans forhold til faderen, den ulykkelige kærlighed til Regine. Man kan ikke fortælle om hans liv, uden at forstå hans tanker og man kan ikke forstå hans tænkning, uden at forstå hans liv. Det gælder dog i grunden ikke kun for Kierkegaard, men for ethvert menneske. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 41, 53, 143, 157 Pris efter aftale Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt: Tlf:

6 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 10 Jøderne og Kierkegaard Den ukendte bror 11 Peter Tudvad Flemming Chr. Nielsen (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierkegaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin (2013) og Kierkegaardromanen Forbandelsen. Cand. mag. i filosofi. Se også s. 12, 13, 14 Var Kierkegaard antisemit, og hvis ja, får det så konsekvenser for læsningen af hans forfatterskab? Søren Kierkegaard skrev, at jøderne er blodtørstige ågerkarle, at de snyder, at de sidder på medierne og konspirerer mod de kristne, at de som snyltere pønser på at slå deres europæiske værter ihjel, at de er materialistiske, at de er pengebegærlige, og at de er skeløjede og pukkelryggede. Men var det blot en lidet stoisk filosof, der gav en personlig krænkelse luft i nogle få udfald? Var det bare samtidens almindelige antisemitisme, der ytrede sig i Kierkegaards ord? Eller var det også en teolog, der i jødedommen havde fundet en kærkommen allegori over alt ukristelighedens væsen? Om Søren Kierkegaards storebror, der fra det snæversynede København flygtede til Amerika Niels Andreas Kierkegaard blev mod sin vilje taget ud af skolen og sat i handelslære. Hvis han gjorde vrøvl, faldt Fars hammer. Men pludselig vendte Niels Andreas ryggen til det hele og flygtede til Amerika, hvor én af hans nærmeste bekendte var en gal præst, som siden blev myrdet. Niels Andreas ville gerne have målt sig med sin lillebror Søren, men han døde i stedet som arbejdsløs og ensom emigrant på et hotelværelse i Paterson, New Jersey. Historien om Niels Andreas liv og død skabte kaos og ulykke i København, for med den 20-årige Søren Kierkegaard som familiedramaets umodne iagttager ankom en række tragiske breve fra Amerika. Brevene kaster et ejendommeligt og forbløffende lys over den unge Søren Kierkegaard og hans hosekræmmerfamilie. (F. 1943) Har skrevet biografien Ind i verdens vrimmel om Niels Andreas Kierkegaard. Desuden Regine Olsens dagbog og romanerne Den hemmelige note og Rejsen til Regine, der i krimi-form ironiserer over dele af Kierkegaard-forskningen. Se også Vejl. pris: 5000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt:

7 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 12 Kierkegaards København Den balstyriske Kierkegaard 13 Peter Tudvad Peter Tudvad (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. i filosofi. Se også s. 10, 13, 14 Det daglige Menneskebad var for Kierkegaard både en mental adspredelse og en litterær ressource Kierkegaard havde et ambivalent forhold til sin fødeby, som han både kaldte»min kjære Hoved- og Residensstad Kjøbenhavn«og»det lille indspærrede Sted eller Locum, Piattets Hjem, Kjøbstaden Kjøbenhavn«. Og dog kan man dårligt forestille sig Kierkegaard uden straks at genkalde sig de velkendte motiver fra Guldalderens litterære og kunstneriske centrum. København er den bestandige kulisse for hans forfatterskab, hvor han tager læseren med i Det Kongelige Teater og Frederiksberg Have, på universitetet og Assistentens Kirkegård og rundt i byens gader og stræder, gennem mylderet af travle embedsmænd, markskrigende amagerpiger, offentlige fruentimmere, fæstningsslaver, gadedrenge, tjenestepiger, opsigtsbetjente, fattiglemmer, præster og mange andre. Hvem tilhører nationalikonet? Hvad ville han med sit forfatterskab? Hvordan kan og må det formidles? Kierkegaard skiller vandene. Kierkegaard sætter sindene i kog. Kierkegaard efterlader ingen læser uanfægtet. En af dem, der både har ladet sig provokere og inspirere af Kierkegaard og af andres syn på ham, er Peter Tudvad. Han har nægtet at se ham som flanør og dandy, og han har insisteret på Kierkegaards godgørenhed og barmhjertighed, men også kaldt ham antisemit og fanatiker. Tudvad har tugtet andre for uvidenskabelighed i deres omgang med Kierkegaards biografi, men nu har han selv skrevet en frit fabulerende roman om ham, Forbandelsen. Så hvad må man egentlig ifølge Tudvad, der både bliver kaldt arkivrotte og pietist, fuglekonge og antikrist i kampen om ikonet? Og nok så væsentligt: Hvem er Kierkegaard, og hvad kan vi bruge ham til i dag? (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. i filosofi. Se også s. 10, 12, 14 Vejl. pris: 5000,- Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Kontakt:

8 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 14 Kierkegaards Jyllandsrejse I Grundtvigs og Kierkegaards fodspor 15 Peter Tudvad Steffen Støvring: (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. filosofi. Se også s. 10, 12, 13 En kulturhistorisk odyssé til Århus, Mols, Randers, Viborg, Holstebro, Ringkøbing og Sædding I sommeren 1840 begav den 27-årige Kierkegaard sig ud på sit livs første større rejse. Målet var Sædding på den vestjyske hede, hvor han skulle besøge sin gamle faster og se den egn, han kendte fra sin fars barndomserindringer. Men hans rejse var også drevet af begejstring for Jylland, der for ham som for enhver anden københavner stod som en eksotisk og eventyrlig provins, hvor folkesagnenes trolde, sylfider og riddere blandede sig med de sigøjnere, krybskytter og baroner, man læste om i St.St. Blichers populære noveller. Derfor drog han vidt omkring i det jyske, inden han nåede slægtsgården i Sædding.»Ikke en dag uden en tåre«, skrev han bevæget i sin rejsedagbog. Og så tog han tilbage til København og friede til en vis Regine. En byvandring i det indre København Hvor Grundtvig og Kierkegaard og alle guldalderkoryfæerne vandrede rundt i København, kan vi også gå. Efter den store brand i 1795 og bombardementet i 1807 genopbyggedes byen på forbløffende kort tid, og meget står endnu. Denne levende kulisse danner rammen om fortællingen om de to giganter, og deres indbyrdes forhold, personligt og eksistentielt. Turen varer to timer og går fra Nytorv, over Strøget, forbi Frue Kirke, til Borchs kollegium, forbi Regensen, Ehlers kollegium, til Klareboderne og Gråbrødre Torv og slutter i Grundtvigs bastion Vartov. Steffen Støvring samler tankerne op og fortæller om den historiske ramme. (F. 1938) Lærer på Frederiksberg seminarium. Fra tillige studenterpræst. Cand. theol. Foredragsholder i mange sammenhænge. En række anmeldelser, artikler, prædikener kan findes på Se også s. 31, 54, 101, 126 Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Vejl. pris: 3000,- Dobbeltforedrag: 5000,- Kontakt: /

9 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 16 Den usamtidige Kierkegaard Den europæiske romantik og Kierkegaard 17 Tonny Aagaard Olesen Aksel Haaning (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Kierkegaards opgør med sin samtid Enhver, som har beskæftiget sig alvorligere med Kierkegaard, er blevet ført hen til den samtid, som omgav den store forfatter. Jo mere man vender og drejer Kierkegaards tanker, desto mere vil de ligesom gerne hjem igen til de historiske omgivelser, de er blevet til i. Hvem var det, der prægede Kierkegaard? Hvad var det for en samtid, Kierkegaard målte med idealernes alen og fandt for let? Om Kierkegaard på baggrund af den danske kirkehistoriker Jørgen Pedersens ( ) arbejde Kierkegaard udgav løbende en række Taler i eget navn. Her finder vi forfatterens mest inderlige og umiddelbare henvendelse om det religiøse og den menneskelige eksistens. Talerne er moderne og udviser samtidig en bevidsthed om sammenhæng med en europæisk tradition. Her er Kierkegaard helt sig selv: historisk forankret og aktuel. Foredraget præsenterer hvordan. Enkelte billeder indgår. (F. 1959) Lektor i filosofi- og videnskabshistorie ved Roskilde Universitet. Mag. art. i middelalderlatin, ph.d. i Videnskabsstudier / Science Studies. Har udgivet bogen: Den kristne mystik, med tillæg af Jørgen Pedersen og Søren Kierkegaard. Se også s. 26, 29, 33, 81 Vejl. pris: ,- Vejl. pris: 3000,- Kontakt: FFD, tlf Kontakt:

10 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK INTRODUKTION / FILOSOFIEN 18 Den folkelige og enfoldige Kierkegaard 19 Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds. Hvilken Sætning, jo meer den gjennemtænkes, netop ender med, at Livet i Timeligheden aldrig ret bliver forstaaeligt, netop fordi jeg intet Øieblik kan faae fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds. Journalen JJ:167, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 18, side 194 Et forfatterskab til alle Mange har sikkert både forsøgt og opgivet at læse Søren Kierkegaard. Man har forsøgt, fordi man havde en fornemmelse af, at der i hans værker blev sagt noget uhyre væsentligt om det at være menneske. Og man har måske opgivet, fordi tænkemåde, sprog og stil forekom at være en uoverstigelig hindring for at komme ind i hans tankeverden. Selve hans grundanliggende er imidlertidig ikke intellektuelt vanskeligt at forstå, men det er en provokerende udfordring for enhver, som vil følge ham i hans analyser af skyldens, frihedens, ansvarets og tilgivelsens problem. Forfatterskabet er opbyggeligt for enhver, der kan høre hans forkyndelses kald til dette at være menneske. Kierkegaard ville forkynde kristendom for sig selv og sine landsmænd. Derfor meddeler han sig i store dele af sit forfatterskab ikke til eksperter, men til alle, for hvem det at være menneske ikke er et ligegyldigt foretagende, men (som han siger) et saligt anliggende. Den eneste forudsætning for at forstå ham er, at man har gjort nogle erfaringer med sig selv. Jeg kan egentlig ikke lære dig noget, siger han til sin læser, men har livet lært dig lektien, kunne vi jo samtale. Anders Kingo [F. 1955] Sognepræst i Ullerup. Dr.theol. på afhandlingen Analogiens teologi. Har udgivet adskillige artikler om klassisk teologiske emner, men især om Søren Kierkegaard, herunder to folkelige bøger: En introduktion til Kierkegaards opbyggelige univers: Hosekræmmerens Søn; sammen med Sten O. B. Vedstesen samt en pædagogisk guide til at læse Kierkegaard: At være samtidig med sig selv. Se også s. 20, 141, 150 Vejl. pris: 4000,- Kontakt:

11 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 20 Kierkegaard Søren Kierkegaard 21 på egen hånd kort og godt Anders Kingo Henrik Bækgaard [F. 1955] Sognepræst i Ullerup. Dr.theol. på afhandlingen Analogiens teologi. Har udgivet adskillige artikler om klassisk teologiske emner, men især om Søren Kierkegaard, herunder to folkelige bøger: En introduktion til Kierkegaards opbyggelige univers: Hosekræmmerens Søn; sammen med Sten O. B. Vedstesen samt en pædagogisk guide til at læse Kierkegaard: At være samtidig med sig selv. Studiekreds Efter en introduktion til manden og hans værker vil studiekredsen sammen læse nogle udvalgte, centrale tekster. På baggrund af erfaringen fra talrige lignende studiekredse vil Anders kingo forsøge at bibringe deltagerne de redskaber, der gør dem det muligt at læse Kierkegaard på egen hånd og til egen berigelse. Gerne i samarbejde med sogne og foredrags-foreninger. På jagt efter livet For Kierkegaard var det livet om at gøre, når han tænkte, skrev og levede. Foredraget vil derfor gå på jagt efter livet i Kierkegaards univers og ridser nogle af hans centrale overvejelser op. Fx vedr. mennesket og dets muligheder, kærligheden og dens gerninger, fortvivlelsen og dens former, Gud og hans væsen, tiden og evigheden, krydret med stort og småt fra hans liv. Cand. teol, sognepræst Seminarielektor UC Syddanmark siden Har arbejdet med formidling af Kierkegaard og teologisk stof med fokus på at gøre det eksistentielt vedkommende - gerne med inddragelse af musisk-æstetiske værktøjer. Se kristendomskundskab/ Se også s. 21, 83, 100, 114, 123 Se også s. 19, 141, 150 Vejl. pris: 8 aftener, 15000,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt:

12 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 22 Eksistens, paradokser, frihed og valg Det eksistentielle dukketeater 23 Malene Trock Hempler Ekstern lektor ved CBS. Forelæser ved Folkeuniversitetet. Cand.mag. i filosofi med speciale i Kierkegaard. Mads Vestergaard [F. 1979] Lærer på Krogerup Højskole og afholder kurser på Folkeuniversitetet om bl.a. Kierkegaard. Cand. mag. i filosofi. Workshop. Introduktion til Kierkegaards forfatterskab En frugtbar måde at blive introduceret til Kierkegaards forfatterskab er ved at arbejde med materialet på en måde, der afkræver én selv at tage stilling, og som engagerer den enkelte som mere end det af Kierkegaard så foragtede publikum. Workshoppen introducerer forfatterskabet og den filosofiske tænkning gennem en kombination af dialogforedrag, debat, gruppearbejde og en verbal Kierkegaard-Death match, hvor deltagerne må vælge side som æstetikere eller etikere. Kierkegaardske grundtemaer som valget, det æstetiske, det etiske, det humoristiske og det religiøse behandles. Der anvendes tekstuddrag fra bl.a. Enten Eller, En litterair Anmeldelse, Frygt og Bæven, Philosophiske Smuler. Der vil som minimum være to undervisere. Den Søren Kierkegaard vi plejer at kalde Søren Kierkegaard er i virkeligheden en række drilagtige pseudonymer, som er uenige om stort set alt. Hvordan kan det være, at Kierkegaard gemte sig bag alle disse pseudonymer frem for at skrive lige ud af landevejen i sit eget navn? Hvad mente han i virkeligheden? Hvad menes der egentlig med Det æstetiske, Det etiske og Det religiøse? Hvad er meningen med det hele, Kierkegaards løsning, opskriften på det gode liv? Hvordan bør vi som mennesker orientere os i verden? Og hvad har Kierkegaard at sige os i dag? Disse emner diskuterer Mathilde Walter Clark i sit foredrag om Kierkegaard krydret med oplæsning af bidder fra det pseudonyme forfatterskab. Mathilde Walter Clark (F. 1970) Forfatter til en række romaner og fortællinger, bla. forførerromanen Priapus. Cand. mag i dansk og filosofi. Skrev og medvirkede i den Kierkegaard-inspirerede, filosofiske tv-serie I syv sind, DR2. Se også Se også s. 30, 58 Se også s. 86, 111 Pris efter aftale. Kontakt: gmail.com. Mob.: el. Mob.: Vejl. pris: 5000,- Kontakt:

13 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 24 Malene Trock Hempler Foredragsholder. Ekstern lektor ved CBS. Freelance radiojournalist. Forelæser ved Folkeuniversitetet. Cand.mag. i filosofi med speciale i Søren Kierkegaard. Indehaver af Trock-Hempler - Rådgivning, analyse og foredrag. Se også s. 22, 86, 87, 95, 98, 111 Kierkegaards forfatterskab Introduktion til Kierkegaard I dette foredrag vil der blive givet en almen indføring i Kierkegaards forfatterskab, tænkning og centrale begreber: gudsforhold, menneskesyn og etik. Subjektivitet, sandhed og indirekte meddelelse. Paradokser, lidenskab og kærlighed. Frihed, valg og tænkningens umulighed. Alvor, humor og ufrivillig komik. Ligeledes vil der stiftes bekendtskab med forskellige figurer hos Kierkegaard, som repræsenterer henholdsvis den æstetiske, etiske, humoristiske og den religiøse livsanskuelse. Hvert enkelt Msk. har en uendelig Realitet, og det er Stolthed og Hovmod ikke i ethvert enkelt Msk. at ære sin Næste. O, at jeg saaledes kunde tale med hvert enkelt Msk., jeg er forvisset om, at jeg skulde bevæge ham. Men det er en Paralogisme at 1000 Msk. er mere end 1; thi det er at gjøre Msk. til Dyr. Pointen i det at være Msk. er at Eenheden er det Høieste, 1000 af dem er mindre. Ak, Ak, Ak inden man faaer indøvet den Dialektik 25 Journalen NB5:87, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 20, side 407 Pris efter aftale Kontakt: Malene.trock. Mob.:

14 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 26 Hvem var Søren Kierkegaard? Kierkegaard for begyndere 27 Tonny Aagaard Olesen Preben Vive (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. En almen introduktion til forfatterskabet Kierkegaards navn har opnået en berømmelse, som kun vokser og vokser. Forfatterskabet læses overalt i verden, og de mest forskellige livanskuelser påkalder Kierkegaard som en allieret. Men hvem var denne vort lands dybeste og mest velskrivende forfatter? Hvad ville han? I foredraget tegnes et portræt af manden og forfatterskabet opridses i de store træk. Alt forsøgt tilpasset tilhørende. Introduktion til Kierkegaards liv og forfatterskab Kierkegaard har skrevet om livet,og om hvordan det leves. Om glæde og sorg. Om tro, håb og kærlighed. Om livets bestanddele og facetter. Om at være menneske. Og hans tanker lever stadig gennem hans fantastiske forfatterskab med sin dybe tankerigdom. Foredraget indfører publikum i Søren Kierkegaards verden på en levende og tankevækkende måde, der måske giver dem lyst til selv at snuse til hans mange tanker eller lyst til at fordybe dig i hans forfatterskab. Bliv inspireret og bliv introduceret til Kierkegaards forfatterskab på en levende og forståelig måde, så han er til at magte og til at komme igennem, selv for forudsætningsløse, men dog nysgerrige. [F. 1951] Holder foredrag om Søren Kierkegaards forfatterskab og liv og levned. Arbejder nu som Administrationschef i Kildebrønde Sogn. Teologisk master i Søren Kierkegaard Studier. Siden 2009 medlem af bestyrelsen for Søren Kierkegaard Selskabet. Er en rutineret foredragsholder, der har holdt talrige foredrag både i kirkelige sammenhæng og i det private erhvervsliv. Se også s. 16, 29, 33, 81 Vejl. pris: ,- Kontakt: FFD, Vejl. pris: 3800, min. inkl. spørgsmål Kontakt: Tlf.: /

15 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 28 Hvordan læse Kierkegaard i dag? Hvad vi kan lære af Kierkegaard! 29 Povl Götke Tonny Aagaard Olesen (F. 1962) Lektor på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster. Har igennem mange år beskæftiget sig indgående med Søren Kierkegaards forfatterskab. Har bl.a. skrevet en ph.d.-afhandling, som sætter fokus på hans tanker om den samfundsmæssige udvikling og dens betydning for religiøsitet i almindelighed, kristendom i særdeleshed. Se også s. 78, 79, 80 Om Kierkegaards relevans Søren Kierkegaards forfatterskab er helt utroligt sammensat. På alle måder. Han beskæftiger sig med stort set alt, og han benytter sig af mange forskellige former for udtryk. Han udtrykker sig filosofisk, teologisk, litterært, digterisk, politologisk, psykologisk, journalistisk, polemisk. Og så videre. Og så er han selvreflekterende i en grad, så det også er selvdestruktivt. Men hvordan skal vi læse ham? På hvilke områder bidrager han stadig med noget, der er relevant og aktuelt? Hvilke spørgsmål rejser han, som er værd at tænke videre over? Nogle bud på forfatterskabets (u)aktualitet Mange af de forudsætninger, Kierkegaards tanker bygger på, er ikke længere til stede i dag. Kun de allerfærreste ville i dag gøre Kierkegaards idealisme gældende. Hvad kan vi så bruge Kierkegaard til? Hvad kan han lære os? Hvad er hans aktualitet? Foredragsholderen vil give sine bud. (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Se også s. 16, 26, 33, 81 Vejl. pris: 4000,- Vejl. pris: ,- Kontakt: Mob.: Kontakt: FFD, tlf

16 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 30 Kierkegaard for Dummies / Valget / Kærligheden / Evigheden 31 Mathilde Walter Clark Steffen Støvring (F. 1970) Forfatter til en række romaner og fortællinger, bla. forførerromanen Priapus (2010). Cand. mag i dansk og filosofi. Skrev og medvirkede i den Kierkegaard-inspirerede, filosofiske tv-serie I syv sind, DR2 (2009). Se også www. mathildewalterclark.com Se også s. 23, 58 Et bud på en vej ind i forfatterskabet Kierkegaard har ry for at være svær. Det pseudonyme forfatterskab synes umiddelbart at bekræfte fordommen. Hvor skal man ende, og hvor skal man begynde? Så i stedet for at gå direkte til værks, går mange til Kierkegaard ad omveje og læser ham i pocketformat. Det vil dette foredrag gerne lave om på. Foredraget er for den forudsætningsløse. Hvad menes der, når der tales om det pseudonyme forfatterskab? Hvad ligger der i Det æstetiske, Det etiske og Det religiøse? Mathilde Walter Clark giver i løbet af foredraget et bud på en vej ind i værket og slutter af med en læseliste med en foreslået rækkefølge, så man selv kan danne sig sin egen mening. Et folkeligt foredrag om Kierkegaards traumatiserede liv og bevægende tanker Foredraget er en introduktion - for både begyndere og viderekommende. Kierkegaards liv var uden de store begivenheder, men på grund af hans seismografiske sind blev det alligevel et drama. Og hans evne til at tænke dybt og alment gør dette drama nærværende og helbredende for enhver opmærksom læser. Jeg vil vække uro i retning af inderlighed, sagde Kierkegaard. Foredraget skulle gerne hjælpe hertil. For mere tekstnære uddybninger vælg i stedet: Valget og virkeligheden, en introduktion ud fra Enten- Eller eller Kærligheden og betryggelsen, en introduktion ud fra Kærlighedens gerninger eller Evigheden og ensomheden, en introduktion ud fra Christelige Taler. (F. 1938) Lærer på Frederiksberg seminarium. Fra tillige studenterpræst. Cand. theol. Foredragsholder i mange sammenhænge. En række anmeldelser, artikler, prædikener kan findes på Se også s. 15, 54, 101, 126 Vejl. pris: moms, transport og evt. overnatning. Kontakt: Vejl. pris: 3000,- Dobbeltforedrag: 5000,- Kontakt: Tlf.: /

17 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 32 Værk, virke og Victor Eremita Enten - Eller forklaret for børn! 33 Pia Søltoft Tonny Aagaard Olesen [F. 1963] Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Inden da var hun formand for Søren Kierkegaard Selskabet ( ), medlem af redaktionen for tidskriftet Kierkegaardiana og lektor i etik og religionsfilosofi ved det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. Hun er cand. theol og ph.d på en afhandlingen om Kierkegaards etik, der udkom under titlen Svimmelhedens etik og forfatter til en lang række videnskabelige artikler og populærvidenskabelige samleværker. Trænet foredragsholder både i folkelige og kirkelige sammenhænge, men også inden for dansk erhvervsliv. Se også s. 56, 61, 146, 147 Introduktion for alle med udgangspunkt i Enten-Eller I Kierkegaards første pseudonyme værk Enten-Eller finder vi en mængde af de emner, der beskæftiger ham gennem hele forfatterskabet, sat op som en kamp mellem to forskellige livsanskuelser: Den æstetiske og den etiske måde at leve livet på. Foredraget introducerer på den baggrund det erotiske, det æstetiske og forførelsens sødme, men også kedsomheden og fortvivlelsen og det at vælge sig selv og træde i karakter som lige præcis den, man er. Kort indføring i Kierkegaards hovedværk Det mest berømte af Kierkegaards mange skrifter er Enten -Eller fra I dette omfattende debutværk introduceres en række temaer, som siden foldes ud i resten af forfatterskabet. Hvordan skal vi opfatte de æstetiske betragtninger? Er de et gennemgangsled til en højere anskuelse, eller udkaster de et uopnåeligt kritisk ideal? Hvordan skal vi opfatte den etiske livsanskuelse? I hvilken betydning står den over den æstetiske, i hvilken betydning under? Hvad gør Enten-Eller til et så storslået værk? (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Se også s. 16, 26, 29, 81 Pris efter aftale Vejl. pris: ,- Kontakt: Tlf.: / Kontakt: FFD, tlf

18 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 34 Hvordan skal vi leve vores liv? Æstetisk distance eller etisk autenticitet? 35 Jørgen Husted Mads Vestergaard (F. 1947) Lektor i filosofi ved Århus Universitet, fhv. medlem af Det Etiske Råd, foredragsholder. Har bl.a. udgivet Wilhelms brev, Det etiske ifølge Kierkegaard, Etik moral og værdier og Mill om friheden. Se også s. 48, 105 Enten-Eller: om at lykkes som menneske og leve et vellykket liv Menneskelivet er underligt: Det lever sig ikke af sig selv, men skal leves. Ens konkrete liv er en personlig opgave og et personligt ansvar. I Enten-Eller forklarer assessor Wilhelm kunsten at leve sit liv med mening og glæde. Den etiske livsanskuelse bygger på det grundlæggende valg at vælge sig selv, overtage ansvaret for sig selv og sit liv. Der er tale om såvel et livsideal som et personlighedsideal: Hovedsagen er altid, at et Menneske i Forhold til sit eget Liv, ikke er sin Onkel, men sin Fader. Kontrasterne er den æstetiske livsanskuelse, pligtlivet, livet i anonymiteten og livet i objektiviteten. Foredraget redegør for den etiske livsanskuelse og diskuterer den i forhold til aktuelle syn på det gode liv og etik. Den æstetiske udfordring af moralen og etikerens svar i Kierkegaards Enten-Eller I Enten-Eller behandler Kierkegaard en æstetisk og en etisk livsanskuelse. Han stiller i subtil litterær form spørgsmål til læseren: Hvis livet alligevel ikke har mening, hvorfor så ikke bruge det på at jage sanselig nydelse og morskab? Hvorfor forpligte sig til noget så kedsommeligt som ægteskab, frem for at leve livet som forfører? Spørgsmålene stilles af de såkaldte æstetikere i Enten-Eller, og den såkaldte etiker forsøger i samme værk at give et svar: Kun ved at tage ansvar for sig selv og vælge at leve etisk kan man leve i overensstemmelse med sig selv - leve autentisk - og blive det, man er. Foredraget fremstiller - på baggrund af teksteksempler - udfordringen og vurderer, om svaret er tilfredsstillende. [F. 1979] Foredragsholder, lærer på Krogerup Højskole og afholder kurser på Folkeuniversitetet om bl.a. Kierkegaard. Cand. mag. i filosofi. Har også arbejdet med filosofi i utraditionelle kontekster som udvikling af musikvideoer og kunstprojekter. Se også s. 22, 86, 111, 159 Materiale udleveres. Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Vejl. pris: 2500,- Kontakt: Mob.:

19 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 36 Hvorom der ikke kan tales... Om fortvivlelse, gennemsigtighed, Gud og selvet 37 Anne Louise Nielsen Anne Louise Nielsen (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 37, 46, 161 Tro, etik og tavshed i Kierkegaards Frygt og bæven Frygt og bæven (1843) er en lille tynd bog med en enorm virkningshistorie. På baggrund af Første Mosebog, kap. 22, historien om da Gud pålægger Abraham at ofre sin eneste søn Isak, rejser Kierkegaard følgende filosofiske problem: Gives der en teleologisk suspension af det etiske? Med andre ord er Abraham troende eller morder, når han går imod den etiske faderpligt? I foredraget vil Anne Louise Nielsen kigge nærmere på Abraham som Troens ridder og troens dobbeltbevægelse, som han må udføre. Endvidere vil hun kaste et blik på bogens forfatter, Johannes de Silentio (Johannes af tavsheden), som én ud af mange kierkegaardske pseudonymer. Hvorfor benytter Kierkegaard denne særlige meddelelseskanal? Om et menneskes muligheder og begrænsninger ud fra Kierkegaards Sygdommen til Døden I Sygdommen til Døden beskriver Kierkegaard, hvad et menneske egentlig består af, nemlig både en del uendelighed og en del endelighed, eller en del mulighed og en del nødvendighed, sat sammen under begrebet ånd eller selv. Selvet er et forhold, der forholder sig til sig selv, siger Kierkegaard, og opgaven for et menneske er at få de to ulige sider til at vokse sammen. I mit foredrag vil jeg tage udgangspunkt i denne bestemmelse af mennesket og belyse, hvad man kan forstå ved begreberne ånd og selv. Helbredelsen fra sygdommen til døden, som er den udryddede fortvivlelse, består i, at selvet grunder gennemsigtigt i den magt, der satte det. Hvad ligger der i denne gennemsigtighed, som mennesket skal kunne mestre, og hvad er det for et gudsbegreb, som Kierkegaard arbejder med? (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 36, 46, 161 Vejl. pris: 2500,- Vejl. pris: 2500,- Kontakt: Kontakt:

20 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 38 Trang til kærlighed Kjerlighedens Gjerninger 39 Lilian Munk Rösing Flemming Houe (F. 1967) Lektor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og litteraturkritiker. Har skrevet om Kierkegaard i bogen Autoritetens genkomst, som handler om Lovens versus Kærlighedens etik. En aktualiserende læsning af Kjerlighedens Gjerninger Kierkegaards Kjerlighedens Gjerninger er blevet læst som om, den sætter den erotiske kærlighed i modsætning til næstekærligheden, og som om den gør kærligheden til en pligt, der står i modsætning til lysten. Men Kierkegaards budskab er snarere, at springet ind i kærligheden er et kvalitativt spring, der forvandler alle relationer, erotiske eller ej, og overvinder den onde cirkel, hvor pligt og lyst avler hinanden. Det afgørende skel går ikke mellem eros og agape eller mellem pligt og lyst, men mellem Lovens og Kærlighedens etik. Om at blive et selv over for Gud og næsten Det mest dybtgående svar på Kierkegaards spørgsmål, hvorledes bliver jeg et selv, finder vi i Kjerlighedens Gjerninger. Den handler om det kristne kærlighedsbud. Her forkyndes og fordres en kærlighed, der ikke er stræbende og udspringer af menneskets natur, men er skabende og udspringer af forholdet til Gud. Det er i at modtage og videregive Guds kærlighed, et menneske bliver sig selv. Et selv bliver jeg altså ikke alene, men alene i forholdet til Gud og medmennesket, når dette forhold bæres af kærlighed. (F. 1949) Underviser på Folkeuniversitetet i Århus. Cand.mag. i idéhistorie. I omkring tyve år har han holdt forelæsninger i filosofi, idéhistorie og litteratur på Folkeuniversitetet i Århus. Ofte brugt foredragsholder om både Kierkegaard, Dostojevskij samt introduktioner til idéhistorie på både Aarhus og Aalborg Folkeuniversitet. Se også s. 66 Vejl. pris: 4000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt:

21 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 40 At blive bevæget af kærlighedens appel Kærlighed 41 Monica Papazu Eberhard Harbsmeier (F. 1954) Har undervist på Odense Universitet, Løgumkloster Præstehøjskole og franske universiteter. Mag. art. i sammenlignende litteratur. Forfatter til bøger om bl.a. den Ortodokse Kirke, H.C. Andersen og Europas kristne kultur. Se også s. 77, 120, 131 I skal elske hverandre, som jeg har elsket jer Med udgangspunkt i Kierkegaards hovedværk Kjerlighedens Gjerninger fokuserer foredraget på, hvad det betyder at møde og elske sin næste. Hvad er forskellen mellem vor menneskelige, jordiske kærlighed og den kærlighed, Kristus kalder os til? Hvad betyder det, at kærligheden er en pligt? Hvem er den næste, jeg skal elske? Findes der ydre tegn på den specifikt kristne kærlighed? Gør den kristne kærlighed virkelig alting nyt? De spørgsmål, som Kierkegaard rejser, og de svar, han giver, er mere relevante i dag end nogensinde. Et grundtema i Kierkegaards forfatterskab Er der noget, der binder Kierkegaards forfatterskab sammen, så er det hans tanker om kærlighed både den menneskelige og den guddommelige. Et tema, der er præget af dyb personlig erfaring og hans religiøsitet. Hans bog Kjerlighedens Gjerninger er nok noget af det dybeste og mest personlige, der er skrevet om dette emne. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 9, 53, 143, 157 Vejl. pris: 4000,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt: Tlf.:

22 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 42 Den anden første synd 43 Søren Gosvig Olesen (F. 1956) Lektor ved Københavns Universitet. Dr.phil. Har udgivet bl.a. At læse filosofi, Wissen und Phänomen, Hitler. En introduktion og Forsøg med filosofien. Oversætter af Heidegger, Foucault og Derrida til dansk. Se også s. 85, 88, 93 Kierkegaards begreber om angsten og øjeblikket Begrebet Angest handler om arvesynden. Men inden man når til det begreb, diskuterer Kierkegaard, hvad den første synd betyder i det enkelte menneskes liv. For den gængse teologi og filosofi gør blot den enkeltes første synd til en konsekvens af Adams synd, hvorved den mister sin betydning - den første synd bliver i virkeligheden den anden. Kierkegaards hævdelse af, at ethvert menneskes første synd har samme betydning som Adams, fører frem til de væsentligste temaer i Begrebet Angest og i forfatterskabet overhovedet: angsten og øjeblikket. Jeg gider slet ikke. Jeg gider ikke ride, det er for stærk en Bevægelse; jeg gider ikke gaae, det er for anstrængende; jeg gider ikke lægge mig ned; thi enten skulde jeg blive liggende, og det gider jeg ikke, eller jeg skulde reise mig op igjen, og det gider jeg heller ikke. Summa Summarum jeg gider slet ikke. Enten Eller, Diapsalmata, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 2, side 28 Vejl. pris: 5000,- Kontakt:

23 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK INTRODUKTION / TEMAER 44 Gensyn med Kierkegaard 45 Ak! Lykkens Dør den gaaer ikke ind ad, saa at man ved at storme løs paa den kan trykke den op; men den gaaer ud efter, og man har derfor intet at gjøre. Enten Eller, Diapsalmata, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 2, side 32 Undersøgelse af centrale temaer En række punktnedslag i forfatterskabet vil belyse, hvordan forskellige centrale temaer enten er blevet trivialiserede (har tabt den kierkegaardske alvor), problematiske (fremstår mere bundne af tid og sind) eller mere nødvendige og vil kunne minde os om meningsfulde livsmuligheder. Det er her ikke en forudsætning at være velbevandret i Kierkegaard, men en fordel at vide lidt. Peter Thielst (F. 1951) Har siden 1953 drevet Det lille Forlag, som bl.a. har genoptrykt nogle af Kierkegaards værker. Forfatter til Kierkegaardintroduktionen Livet forstås baglæns, men må leves forlæns. Cand. phil. i dansk og filosofi. Se også s. 25 Pris efter aftale Kontakt: FFD, tlf

24 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 46 Kierkegaards stadielære Det levede liv og selvforholdet 47 Anne Louise Nielsen Esther Oluffa Pedersen (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 36, 37, 161 En gennemgang og nytolkning af den kierkegaardske stadielære Kierkegaards stadielære er berømt og berygtet i de seneste år har den mest været det sidste men måske er tiden inde til at støve stadielæren af. Kierkegaard har egentlig ikke en egentlig stadielære idet eksistensen altid laver sidespring, som han siger. Men vi har tilskrevet Kierkegaard en sådan stadielære ud fra de cirka fem livsanskuelser, som han ofte opererer med i sit forfatterskab, nemlig æstetikeren, ironikeren, etikeren, humoristen og den religiøse. oredraget vil se på, hvad disse forskellige skikkelser dækker over, og hvilke vigtige problemstillinger om menneskelivet, de rejser. Hvorfor læse Kierkegaard i dag? Det er altid en oplevelse at læse Kierkegaard, og det er altid en udfordring at diskutere Kierkegaard. Det er det, fordi Kierkegaard kræver af os, at vi tager vores liv alvorligt og finder modet til at forsøge at gennemskue os selv og vores forskellige former for fortvivlelse. Kierkegaard skriver direkte til læseren. Han stiller nøgtern selvanalyse sammen med den eksistentielle vilje til at gribe øjeblikket. Således kobler han det distancerede analytiske blik med det levede livs krav om umiddelbar handling. I dette foredrag skal vi forfølge det krav, Kierkegaard stiller til sin læser, nemlig at indse dybden i og begrundelsen for hans/hendes eget selvforhold. Denne øvelse er evig aktuel og måske endda presserende i dag, hvor nyttetænkning og forestillingen om vores ret hver for sig til livskvalitet og oplevelser hersker. (F. 1975) Ansat som filosofihistoriker ved Roskilde Universitet. Ph.d. fra Københavns Universitet i 2007 på en afhandling om filosoffen Ernst Cassirer. Kierkegaards tekster har ofte en central rolle i hendes undervisning. Se også s. 96, 99, 106 Vejl. pris: 2500,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt: Mob.:

25 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 48 Eksistens og engagement Livets mening 49 Jørgen Husted Erik Bendtsen (F. 1947) Lektor i filosofi ved Århus Universitet, fhv. medlem af Det Etiske Råd, foredragsholder. Har bl.a. udgivet Wilhelms brev, Det etiske ifølge Kierkegaard, Etik moral og værdier og Mill om friheden. Se også s. 34, 105 Mennesket er ånd. Men hvad er ånd? Kernen i Kierkegaards menneskesyn Søren Kierkegaards eksistensfilosofiske grundkategorier: eksistensen, individet, friheden, subjektiviteten, valget, ansvaret, engagementet og lidenskaben fortolkes og diskuteres i deres indbyrdes sammenhæng i Kierkegaards større menneskesyn og livssyn. De sættes i forhold til etikken (Enten-Eller), religiøs tro (Frygt og bæven) og den kristne tro (Philosofiske smuler). Der perspektiveres til senere eksistensfilosofi, bl.a. Jean-Paul Sartres eksistentialisme, samt til aktuelle filosofiske teorier om frihed, etik og livsværdier. Foredraget sigter efter at gøre Kierkegaards tanker vedkommende for mennesker i den tid, vi lever i, og lægge op til diskussion. Alle Kierkegaards værker kan fortolkes som beskæftigelse med spørgsmålet om livets mening Spørgsmålet om livets mening er vel det mest fundamentale spørgsmål, der kan stilles. Men det er samtidig et spørgsmål, hvis genstand er den bredeste, mest diffuse og uklare tænkelige. På denne baggrund giver det sig selv, at besvarelsen af spørgsmålet enten er umulig, fordi genstanden ligger uden for den menneskelige fatteevne eller også må angå os selv, hvorfor spørgsmålet melder sig for os mennesker, og vi må søge besvarelsen ad denne vej. Kierkegaards forsøg på at besvare spørgsmålet tager netop udgangspunkt i forståelse af menneskets åndelige natur og søger dermed at forklare, hvorfor problemet melder sig, og hvilke midler mennesket har til rådighed for at løse det. (F. 1944) Ekstern lektor Afdelingen for Filosofi og Videnskabsteori, Institut for Kultur og Identitet, Roskilde Universitet og ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet. Mag. art i filosofi fra Københavns Universitet. Har bl.a. udgivet Om livets mening. Se også s. 68 Vejl. pris: 5000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt: Mob.:

26 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 50 Livets herlighed Glæden og Kierkegaard 51 Iben Damgaard Louise Crandal (F.1973] Forskningslektor Københavns Universitet. Cand. theol. Ph.d.afhandling: Mulighedens Spejl (2005). og har udgivet: Forestilling, fortælling og selvforhold hos Kierkegaard og Ricoeur. At lege fremmed med det kendte. Kierkegaards gendigtninger af bibelske figurer. Kierkegaard som glædens tænker Menneskelige erfaringer med fænomener som angst, fortvivlelse og bekymring fylder meget i Kierkegaards forfatterskab. Foredraget vil vise, at Kierkegaard også er en glædens tænker, der udforsker spørgsmålet om, hvordan det bekymrede og fraværende menneske atter kan få blik for, hvor herligt det er at være Menneske. Vær som fuglen og lær glæde, skriver Kierkegaard, for fuglen er glæden og den glade læremester Louise Crandal er dobbelt verdensmester i paragliding. Hun flyver med fugle og har haft sin egen glade læremester i form af en russisk steppeørn. I dag er ørnen skiftet ud med en meditationspude og Kierkegaards samlede værker, men glæden er fulgt med. (F. 1970) Journalist og eventyrer, foredragsholder og filosofisk vejleder og kvinden bag DR-dokumentaren Flyver med ørne. Cand. mag. i Journalistik og Filosofi med speciale i Søren Kierkegaard. Se også og www. selvafvikling.dk Se også s. 75 I Kierkegaards værker er det at blive tavs og være nærværende gennemgående temaer. Ikke som mål i sig selv, men som mulighed for at være som fuglen og blive glad. Men hvad er glæde eller det at være glad? Se også s. 136 Svarene er mange, uhyre simple eller uendeligt komplicerede, hvis de da overhovedet findes, men med fuglen som lærer og Kierkegaard som mester er det dog muligt at svæve ind i glædens univers og beskæftige sig med det måske vigtigste i et menneskes liv: selve livsglædens kilde. Vejl. pris: 4500,- Vejl. pris: kr. 7500,- Kontakt: Kontakt: Mob.:

27 INTRODUKTION TEMA TITEL / TEMAER HISTORISK OG BIOGRAFISK 52 Kierkegaards etik Inderlighed 53 Wenche Marit Quist Eberhard Harbsmeier (F. 1971) Chefkonsulent i Djøf med ansvar for med forsknings- og uddannelsespolitik. Ph.d. og cand.mag. i filosofi. Siden 2001 medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse. Har udgivet Den enkelte og det mellemmenneskelige den etiske betydning af det mellemmenneskelige forhold hos Søren Kierkegaard og Tid og eksistens: Kierkegaard og Heidegger. Se også s. 108 Næstekærlighedens implikationer Søren Kierkegaard betragtes ofte som en inderlighedens tænker, der med stor psykologisk sans beskriver det enkelte menneskes eksistens. Via fænomener som fx angst, fortvivlelse og dæmoni udlægger han opgaven at blive et selv, som ethvert menneske står overfor. Dette har foranlediget adskillige kritikere til at beskylde Kierkegaard for at formulere en etik, der taber både verden og det andet menneske af syne. Foredraget vil modgå denne kritik ved at vise, at Kierkegaards forståelse af næstekærlighedsbudet knytter det enkelte menneske uløseligt til den anden. Menneskets væren er derfor også altid en væren sammen med andre, og foredraget vil vise, at Kierkegaard havde et skarpt øje for de implikationer, det kan indebære. Foredrag om Kierkegaards opbyggelige taler Inderlighed betyder både intimitet og lidenskab, at være indadvendt og udadvendt, forholde sig til sig selv og til Gud. I denne spænding lever Kierkegaards opbyggelige taler, ifølge filosoffen Martin Heidegger den mest vedkommende og nutidige del af hans forfatterskab. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 9, 41, 143, 157 Vejl. pris: 2800,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: FFD, tlf.: Kontakt: Tlf.:

K ATALOG TIL ARRANGØRER

K ATALOG TIL ARRANGØRER K ATALOG TIL ARRANGØRER 1 KIERKEGAARD 2013 2 3 Katalog til arrangører af folkelig formidling af Søren Kierkegaards tankeunivers i anledningen af 200-året for hans fødsel Udgivet i 2013 af Folkehøjskolernes

Læs mere

Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d.

Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d. Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d. Pia Søltoft Slide 1 Hvad er autenticitet? Autenticitet er et nøgleord i

Læs mere

Kierkegaard Lidenskabens forsvarer

Kierkegaard Lidenskabens forsvarer Kierkegaard Lidenskabens forsvarer Pia Søltoft Ph.d., lektor i etik og religionsfilosofi og Søren Kierkegaard Studier ved Afdeling for Systematisk Teologi Dias 1 "I Forhold til al Lidenskab gjelder det

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Eksistentialisme Begrebet eksistens Eksistentialismen i kunsten

Eksistentialisme Begrebet eksistens Eksistentialismen i kunsten Eksistentialisme Eksistentialismen er en bred kulturstrømning, der repræsenterer en bestemt måde at forstå livet på. Den havde sin storhedstid imellem 1945 og 1965, men den startede som en filosofi over

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Kærlighed er vejen ind

Kærlighed er vejen ind Forord Denne bog er ment som en indføring i Kierkegaards tænkning med udgangspunkt i hans begreb om kærlighed. Jeg har skrevet for mennesker, som ikke kender meget til Kierkegaard på forhånd, men som gerne

Læs mere

Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard

Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard Prædiken til 4.s.e.påske, 2016, Vor Frue kirke. Tekst: Johannes 8,28-36. Salmer: 10, 434, 339, 613 / 492, 242, 233, 58. Af domprovst Anders Gadegaard Hvad er frihed? Vi taler mest om den ydre frihed: Et

Læs mere

Kierkegaard og ledelse

Kierkegaard og ledelse Kierkegaard og ledelse Cand phil Kirstine Andersen Forfatter, foredragsholder og konsulent, ka@kompashuset.dk, 45839283 Forløb 17.30 20.30 - At træde i karakter som menneske - At træde i karakter som leder

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Kierkegaard som coach

Kierkegaard som coach Kierkegaard som coach Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Dias 1 Lidt Fakta om Kierkegaard 1813-1855 31 værker, 40 mindre artikler Ca. 38 tykke notesbøger Pseudonymer Opbyggelige

Læs mere

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Semesterstart pastoralseminariet 313 Kom regn af det høje Hilsen kollekt-læsning 684 o Jesus du al nådes væld Læsning trosbekendelse 396 Min mund

Læs mere

Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard

Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard Susanne Ploug Sørensen www.g-o-d.dk sps@g-o-d.dk Hvad vil jeg fortælle? Hvordan (mis)bruger jeg Kierkegaard i coaching - Først om selvet og så om

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse)

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) I kap. X,1 hævder Løgstrup, at vor tilværelse rummer en grundlæggende modsigelse,

Læs mere

Program for overbygningen - Forår 2016

Program for overbygningen - Forår 2016 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for overbygningen - Forår 2016 Evangelierne læst som litteratur/ Hvad gør vi!? - Etik i teori og praksis/ De gnostiske evangelier/ Litteratur og teologi/ Johannesbrevene og

Læs mere

Kierkegaard som coach. Lidt Fakta om Kierkegaard. Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Kierkegaard som coach. Lidt Fakta om Kierkegaard. Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Kierkegaard som coach Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Dias 1 Lidt Fakta om Kierkegaard 1813-1855 31 værker, 40 mindre artikler Ca. 38 tykke notesbøger Pseudonymer Opbyggelige

Læs mere

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 Matt 22,34-46 s.1 Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 LIVETS MENING Hvad er meningen? Hvad i al verden er meningen? Hvad er livets mening? Mange vil sige, at der

Læs mere

www.forlagetalfa.dk hentet fra

www.forlagetalfa.dk hentet fra Tilegnet Lasse, Rasmus og Anders Lise Søelund På spring med Kierkegaard en dåseåbner i form af et filosofisk essay Lise Søelund På spring med Kierkegaard en dåseåbner i form af et filosofisk essay Lise

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

BÅRINGMØDET 2013. Kursus for religionslærere, præster, seminarielærere, lærerstuderende m.fl. på. Løgumkloster Refugium

BÅRINGMØDET 2013. Kursus for religionslærere, præster, seminarielærere, lærerstuderende m.fl. på. Løgumkloster Refugium BÅRINGMØDET 2013 Kursus for religionslærere, præster, seminarielærere, lærerstuderende m.fl. på Løgumkloster Refugium 21. - 24. juli 2013 Kurset støttes af Grundtvigsk Forum 50. gang På dybt vand Årets

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Temagudstjeneste i anledning af Søren Kierkegaards 200 års dag.

Temagudstjeneste i anledning af Søren Kierkegaards 200 års dag. 5.s.efter påske 2013 Værløse kirke Temagudstjeneste i anledning af Søren Kierkegaards 200 års dag. DEN RETTE BEDENDE. Søren Kierkegaard er ikke uden grund blevet verdensberømt. Han var intet mindre end

Læs mere

Den dobbelte virkelighed

Den dobbelte virkelighed + 2015 - kurser 14. november Den dobbelte virkelighed Den dobbelte virkelighed 1 2 Dit sind Din bevidsthed Din eksistens +Velkommen til kurset Stifter og underviser Carsten Laursen Den dobbelte virkelighed

Læs mere

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 De sidste par uger har der kørt en serie på dr2 med titlen i følelsernes vold, her bliver der i hvert afsnit sat fokus på én bestemt følelse

Læs mere

Hvordan ser vi Gud? Hvordan ser vi på Gud? Hvad siger ordet Gud os? Hvad forstår vi ved Gud? Hvad betyder Gud for os?

Hvordan ser vi Gud? Hvordan ser vi på Gud? Hvad siger ordet Gud os? Hvad forstår vi ved Gud? Hvad betyder Gud for os? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 24. januar 2016 Kirkedag: Septuagesima/B Tekst: Matt 25,14-30 Salmer: SK: 754 * 447 * 449 * 370 * 714 * 511,6 * 57 LL: 754 * 370 * 714 * 511,6 * 57 Hvordan

Læs mere

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh. 16,1-15, 1. tekstrække. Salmer. DDS 417 Herre Jesus, vi er her. DDS 294 Talsmand, som på jorderige

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes ophør Alt i Buddha's

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

365 Guds kærlighed ej grænse ved, 723 Naturen holder pinsefest

365 Guds kærlighed ej grænse ved, 723 Naturen holder pinsefest Joel 3,1-5, Rom 8,31b-39, Joh 17,20-26 Salmer: Lihme 9.00 749 I Østen, 292 Kærligheds og sandheds Ånd!, 365 Guds kærlighed ej grænse ved, 723 Naturen holder pinsefest Lem 10.30 749 I Østen, Dåb: 448, 292

Læs mere

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Da vi præster for snart ret længe siden stillede os selv og hinanden den opgave at prædike over de taler som Søren Kierkegaard

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

KIERKEGAARD & GRUNDTVIG

KIERKEGAARD & GRUNDTVIG KIERKEGAARD & GRUNDTVIG EN UGE OM LIVSMODETS FÆDRE. 26. maj 1. juni 2013 I SAMARBEJDE MED SØREN KIERKEGAARD SELSKABET OG GRUNDTVIGSK FORUM KIERKEGAARD & GRUNDTVIG EN UGE OM LIVSMODETS FÆDRE. 26. maj 1.

Læs mere

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang

Alle Helgens Dag. Salmevalg. 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Alle Helgens Dag Salmevalg 717: I går var hveden moden 571: Den store hvide flok vi se 549: Vi takker dig for livet 732: Dybt hælder året i sin gang Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi er af Gud Faders små!

Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi er af Gud Faders små! PRÆDIKEN SØNDAG DEN 14. FEBRUAR 2016 1.SIF VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: 1. Mos. 4,1-12; Jak. 1,9-16; Luk. 22,24-32 Salmer: 749,624,639,292,206 Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi

Læs mere

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel

som gamle mennesker sukkende kan sige når de har været til endnu en begravelse.. For sådan er det jo også. At nogen af os får lov at sige farvel Juledag 2014 Af sognepræst Kristine S. Hestbech Livet har en begyndelse og en ende. Sådan er det, når man ikke tror på reinkarnation hvor alt går i ring, men tror på at livet er så ukrænkeligt og værdigt

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor )

nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) nytårsprædiken 2016 Værløse kirke ( tekst : Fadervor ) Nytårsdag. den første dag i det nye år Ren og fin står den her, foran os og funkler. Det nye år, hvad mon det nye år vil bringe..?? Skal vi mon gå

Læs mere

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29

Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Salmer: 17.1-8, (Dåb 448), 59, 582, 438, 477, 17.9-12 Tekster: 1 Mos 1,27-31, Hebr 5,1-10, Mark 9,14-29 Jeg synes der er to spørgsmål, der uvægerligt melder sig i forbindelse med evangeliet, vi lige har

Læs mere

Prædiken 2. søndag efter påske

Prædiken 2. søndag efter påske Prædiken 2. søndag efter påske Salmer: Indgangssalme: DDS 662: Hvad kan os komme til for nød Salme mellem læsningerne: DDS 51: Jeg er i Herrens hænder Salme før prædikenen: DDS 233: Jesus lever, graven

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716.

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Af domprovst Anders Gadegaard Den første dag i et nyt år er en

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag

Prædiken til 2. pinsedag Prædiken til 2. pinsedag Salmer Indgangssalme: DDS 299: Ånd over ånder Salme mellem læsninger: DDS 294: Talsmand, som på jorderige Salme før prædikenen: DDS 292: Kærligheds og sandheds Ånd! Salme efter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014 maj 2015 Institution Handelsgymnasiet ved Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Det eksistentielle perspektiv

Det eksistentielle perspektiv Det eksistentielle perspektiv 'Det eksistentielle' handler om at være til. Det kan lyde banalt: enten er man vel til eller også er man ikke? Men vi er ikke bare, vi har det altid på bestemte måder. Dels

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 102 Åbningshistorie Det lille, runde morgenmadsbord var fanget midt mellem det vrede par. Selv om der kun var en meter imellem dem, virkede det som om, de kiggede på hinanden

Læs mere

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp.

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 30. august 2015 Kirkedag: 13.s.e.Trin/A Tekst: Luk 10,23-37 Salmer: SK: 754 * 370 * 488 * 164,4 * 697 LL: 754 * 447 * 674,1-2+7 * 370 * 488 * 164,4 * 697

Læs mere

PÅ DYBT VAND. Prædiken af Morten Munch 5. s. e. trin. / d. 30. juni 2013 Tekst: Luk 5,1-11

PÅ DYBT VAND. Prædiken af Morten Munch 5. s. e. trin. / d. 30. juni 2013 Tekst: Luk 5,1-11 Luk 5,1-11, s.1 Prædiken af Morten Munch 5. s. e. trin. / d. 30. juni 2013 Tekst: Luk 5,1-11 PÅ DYBT VAND Jesus i Peters båd Der er en skubben og en masen. Alle vil gerne tæt på. Vi er ikke til koncert

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42.

Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42. Prædiken - til 4. søn. e. trin. 2. Sam. 11,26-12,7a; Rom. 8,18-23; Luk. 6,36-42. Dato: 23. juni 2013 Rindum Kirke. Af Mogens Thams. 1. 3. & 4. søndag efter trinitatis. Evangelium og formaning: Der er en

Læs mere

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

For Grundtvigskirken. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift

Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig orientering om kristendommens idé-indhold og historie. Undervisningen

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

Patriarken Jakob havde tolv sønner. Han elskede Josef mest, af alle sine sønner, fortælles det.

Patriarken Jakob havde tolv sønner. Han elskede Josef mest, af alle sine sønner, fortælles det. 22 s efter trinitatis væ 2013 Det er voldsomme følelser vi i dag bliver konfronteret med i den urgamle historie om Josef og hans mange brødre historien handler i bund grund om de stærkeste følelser vi

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Indhold. Forord 9. 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13. 2. Lykke og lidelse 42. 3. Kærlighed og aleneværen 70

Indhold. Forord 9. 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13. 2. Lykke og lidelse 42. 3. Kærlighed og aleneværen 70 Indhold Forord 9 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13 Eksistentiel psykologi 13 Fænomenologi: mennesket bag kategorierne 14 Kan psykologi handle om selve livet? 17 Tre grundbegreber: livsfølelse, livsmod

Læs mere

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Søren Kierkegaard, var det ikke ham, der endte med at spekulere sig så langt ud, at han blev bindegal og sindssyg? Jo, det kan man godt sige. Han indledte en alt

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. maj 2015 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 6,5-15 Salmer: SK: 722 * 393 * 600* 310,2 * 297 LL: 722 * 396 * 393 * 600* 310,2 * 297 Kristne menneskers

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen Også denne søndag følges højmessen og

Læs mere

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28.

3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 3.s. i Fasten d.27.3.11. Luk.11,14-28. 1 Det hænder, præsten synes, at teksterne til en søndag er så svære at komme ind i, så menigheden burde have udleveret et åndeligt brækjern. Ordene er vanskelige

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække

Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække Salmer DDS 36: Befal du dine veje DDS 62: Jesus, det eneste DDS 508:

Læs mere

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på www.anis.dk

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på www.anis.dk En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Tekster: Zak 9,9-10; Joh 12, Herren god 177 Kom, sandheds konge 438 Hellig, hellig, hellig Jesus er mit liv i live 59 Jesus os

Tekster: Zak 9,9-10; Joh 12, Herren god 177 Kom, sandheds konge 438 Hellig, hellig, hellig Jesus er mit liv i live 59 Jesus os Tekster: Zak 9,9-10; Joh 12,1-16 Salmer: 176 Se hvor nu 179 Herren god 177 Kom, sandheds konge 438 Hellig, hellig, hellig 200. 1 Jesus er mit liv i live 59 Jesus os I år kan man palmesøndag vælge mellem

Læs mere

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Når jeg underviser mine konfirmander, har et af temaerne de seneste år været

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 1 4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 Åbningshilsen Denne søndag handler om næstekærlighed. Du skal elske din

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere