KATALOG TIL ARRANGØRER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KATALOG TIL ARRANGØRER"

Transkript

1 KATALOG TIL ARRANGØRER 1

2 KIERKEGAARD Katalog til arrangører af folkelig formidling af Søren Kierkegaards tankeunivers i anledningen af 200-året for hans fødsel Udgivet i 2012 af Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Højskolernes Hus, Nytorv 7, 1450 København K, Tlf , Kierkegaard 2013, Redaktion: Andreas Harbsmeier, Sara Peuron-Berg, Andreas Melholt Lundberg Layout: Katrine Dahlerup, FFD / Tryk: GP-tryk / Oplag: 300 ISBN:

3 4 5 Til arrangører Kierkegaard for alle Fra 5. maj til 11. november 2013 markeres 200-året for Søren Kierkegaards fødsel. Dette katalog samler nogle af landets bedste folkelige formidlere af Søren Kierkegaards tankeunivers. De præsenterer og diskuterer hans tanker gennem foredrag, workshops, musik, oplæsninger, kurser, comedyshows m.m. Temaerne går fra klassiske kierkegaardske emner inden for et filosofisk, teologisk, litterært og eksistentialistisk univers til mindre belyste områder som pædagogik, psykologi, biologi, politik og ledelse. Med dette katalog vil vi inspirere og opfordre kultur- og læringsinstitutioner, foreninger og andre landet over til at tage del i Kierkegaard For booking, se kontaktinformation og pris i kataloget. Vi opfordrer yderligere til at orientere sekretariatet om planlagte arrangementer, så de kan komme med i et samlet program over aktiviteter i Kontakt koordinator Sara Peuron-Berg: / Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Kierkegaard 2013-sekretariatet Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD) er en del af det officielle programråd for Kierkegaard Det øvrige programråd består af: Søren Kierkegaard Forskningscenteret/Københavns Universitet, Golden Days Kultursekretariat, Teologisk Pædagogisk Center, Folkeuniversitetet i Aarhus og Den Danske Ambassade i Berlin.

4 6 7 Indhold Introduktion Historisk og biografisk Filosofien Værker Temaer Dannelse af selvet Tro og religion Litteraten Kierkegaard Kierkegaard og andre tænkere Andre filosoffer Andre forfattere Grundtvig Kierkegaard og andre fag Politik og samfundskritik Psykologi Pædagogik Ledelse Biologi Musik og kultur Musik Kultur Personregister

5 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 8 Den globale dansker Person og værk, biografi og teologi 9 Joakim Garff Eberhard Harbsmeier [F. 1960] Lektor på Søren Kierkegaard Forskningscenteret siden Lic.theol. Medredaktør af Søren Kierkegaards Skrifter og formand for Søren Kierkegaard Selskabet fra 1992 til Har bl.a. udgivet SAK. Søren Aabye Kierkegaard. En Biografi, der er oversat til en lang række andre sprog. Arbejder for tiden især med Kierkegaard og dannelsesbegrebet. Se også s. 18,72,139 Biografisk intro til Kierkegaard Interessen for Kierkegaard og hans værker har været i voldsom vækst de seneste årtier også uden for landets grænser. Han ville den 5. maj 2013 kunne fejre sin 200-års fødselsdag. Men hvem var han egentlig, denne uudgrundelige magister, der i dag har opnået global navnkundighed, men selv aldrig nåede længere sydpå end til Berlin? Og hvordan kan man komme ind i hans forfatterskab - og nogenlunde helskindet ud igen? Foredraget forsøger sig med nogle svar og former sig derved som en biografisk introduktion til Kierkegaards forfatterskab, der indbyder sin læser til at bryde op fra den velkendte virkelighed og tage med på en dannelsesrejse til en anden og større verden. Efter foredraget står det enhver frit for at spørge om alt lige fra det absolutte paradoks til farven på Kierkegaards foretrukne paraply. Et foredrag om Kierkegaards liv og tanker Kierkegaards tænkning er uløselig knyttet til hans biografi hans forhold til faderen, den ulykkelige kærlighed til Regine. Man kan ikke fortælle om hans liv, uden at forstå hans tanker og man kan ikke forstå hans tænkning, uden at forstå hans liv. Det gælder dog i grunden ikke kun for Kierkegaard, men for ethvert menneske. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 41, 53, 143, 157 Pris efter aftale Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt: Tlf:

6 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 10 Jøderne og Kierkegaard Den ukendte bror 11 Peter Tudvad Flemming Chr. Nielsen (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierkegaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin (2013) og Kierkegaardromanen Forbandelsen. Cand. mag. i filosofi. Se også s. 12, 13, 14 Var Kierkegaard antisemit, og hvis ja, får det så konsekvenser for læsningen af hans forfatterskab? Søren Kierkegaard skrev, at jøderne er blodtørstige ågerkarle, at de snyder, at de sidder på medierne og konspirerer mod de kristne, at de som snyltere pønser på at slå deres europæiske værter ihjel, at de er materialistiske, at de er pengebegærlige, og at de er skeløjede og pukkelryggede. Men var det blot en lidet stoisk filosof, der gav en personlig krænkelse luft i nogle få udfald? Var det bare samtidens almindelige antisemitisme, der ytrede sig i Kierkegaards ord? Eller var det også en teolog, der i jødedommen havde fundet en kærkommen allegori over alt ukristelighedens væsen? Om Søren Kierkegaards storebror, der fra det snæversynede København flygtede til Amerika Niels Andreas Kierkegaard blev mod sin vilje taget ud af skolen og sat i handelslære. Hvis han gjorde vrøvl, faldt Fars hammer. Men pludselig vendte Niels Andreas ryggen til det hele og flygtede til Amerika, hvor én af hans nærmeste bekendte var en gal præst, som siden blev myrdet. Niels Andreas ville gerne have målt sig med sin lillebror Søren, men han døde i stedet som arbejdsløs og ensom emigrant på et hotelværelse i Paterson, New Jersey. Historien om Niels Andreas liv og død skabte kaos og ulykke i København, for med den 20-årige Søren Kierkegaard som familiedramaets umodne iagttager ankom en række tragiske breve fra Amerika. Brevene kaster et ejendommeligt og forbløffende lys over den unge Søren Kierkegaard og hans hosekræmmerfamilie. (F. 1943) Har skrevet biografien Ind i verdens vrimmel om Niels Andreas Kierkegaard. Desuden Regine Olsens dagbog og romanerne Den hemmelige note og Rejsen til Regine, der i krimi-form ironiserer over dele af Kierkegaard-forskningen. Se også Vejl. pris: 5000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt:

7 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 12 Kierkegaards København Den balstyriske Kierkegaard 13 Peter Tudvad Peter Tudvad (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. i filosofi. Se også s. 10, 13, 14 Det daglige Menneskebad var for Kierkegaard både en mental adspredelse og en litterær ressource Kierkegaard havde et ambivalent forhold til sin fødeby, som han både kaldte»min kjære Hoved- og Residensstad Kjøbenhavn«og»det lille indspærrede Sted eller Locum, Piattets Hjem, Kjøbstaden Kjøbenhavn«. Og dog kan man dårligt forestille sig Kierkegaard uden straks at genkalde sig de velkendte motiver fra Guldalderens litterære og kunstneriske centrum. København er den bestandige kulisse for hans forfatterskab, hvor han tager læseren med i Det Kongelige Teater og Frederiksberg Have, på universitetet og Assistentens Kirkegård og rundt i byens gader og stræder, gennem mylderet af travle embedsmænd, markskrigende amagerpiger, offentlige fruentimmere, fæstningsslaver, gadedrenge, tjenestepiger, opsigtsbetjente, fattiglemmer, præster og mange andre. Hvem tilhører nationalikonet? Hvad ville han med sit forfatterskab? Hvordan kan og må det formidles? Kierkegaard skiller vandene. Kierkegaard sætter sindene i kog. Kierkegaard efterlader ingen læser uanfægtet. En af dem, der både har ladet sig provokere og inspirere af Kierkegaard og af andres syn på ham, er Peter Tudvad. Han har nægtet at se ham som flanør og dandy, og han har insisteret på Kierkegaards godgørenhed og barmhjertighed, men også kaldt ham antisemit og fanatiker. Tudvad har tugtet andre for uvidenskabelighed i deres omgang med Kierkegaards biografi, men nu har han selv skrevet en frit fabulerende roman om ham, Forbandelsen. Så hvad må man egentlig ifølge Tudvad, der både bliver kaldt arkivrotte og pietist, fuglekonge og antikrist i kampen om ikonet? Og nok så væsentligt: Hvem er Kierkegaard, og hvad kan vi bruge ham til i dag? (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. i filosofi. Se også s. 10, 12, 14 Vejl. pris: 5000,- Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Kontakt:

8 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 14 Kierkegaards Jyllandsrejse I Grundtvigs og Kierkegaards fodspor 15 Peter Tudvad Steffen Støvring: (F. 1966) Forfatter til Kierkegaards København, Kierke-gaards Jyllandsrejse, Stadier på antisemitismens vej, Søren Kierkegaard og jøderne samt Kierkegaard i Berlin og Kierkegaard-romanen Forbandelsen. Cand.mag. filosofi. Se også s. 10, 12, 13 En kulturhistorisk odyssé til Århus, Mols, Randers, Viborg, Holstebro, Ringkøbing og Sædding I sommeren 1840 begav den 27-årige Kierkegaard sig ud på sit livs første større rejse. Målet var Sædding på den vestjyske hede, hvor han skulle besøge sin gamle faster og se den egn, han kendte fra sin fars barndomserindringer. Men hans rejse var også drevet af begejstring for Jylland, der for ham som for enhver anden københavner stod som en eksotisk og eventyrlig provins, hvor folkesagnenes trolde, sylfider og riddere blandede sig med de sigøjnere, krybskytter og baroner, man læste om i St.St. Blichers populære noveller. Derfor drog han vidt omkring i det jyske, inden han nåede slægtsgården i Sædding.»Ikke en dag uden en tåre«, skrev han bevæget i sin rejsedagbog. Og så tog han tilbage til København og friede til en vis Regine. En byvandring i det indre København Hvor Grundtvig og Kierkegaard og alle guldalderkoryfæerne vandrede rundt i København, kan vi også gå. Efter den store brand i 1795 og bombardementet i 1807 genopbyggedes byen på forbløffende kort tid, og meget står endnu. Denne levende kulisse danner rammen om fortællingen om de to giganter, og deres indbyrdes forhold, personligt og eksistentielt. Turen varer to timer og går fra Nytorv, over Strøget, forbi Frue Kirke, til Borchs kollegium, forbi Regensen, Ehlers kollegium, til Klareboderne og Gråbrødre Torv og slutter i Grundtvigs bastion Vartov. Steffen Støvring samler tankerne op og fortæller om den historiske ramme. (F. 1938) Lærer på Frederiksberg seminarium. Fra tillige studenterpræst. Cand. theol. Foredragsholder i mange sammenhænge. En række anmeldelser, artikler, prædikener kan findes på Se også s. 31, 54, 101, 126 Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Vejl. pris: 3000,- Dobbeltforedrag: 5000,- Kontakt: /

9 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK 16 Den usamtidige Kierkegaard Den europæiske romantik og Kierkegaard 17 Tonny Aagaard Olesen Aksel Haaning (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Kierkegaards opgør med sin samtid Enhver, som har beskæftiget sig alvorligere med Kierkegaard, er blevet ført hen til den samtid, som omgav den store forfatter. Jo mere man vender og drejer Kierkegaards tanker, desto mere vil de ligesom gerne hjem igen til de historiske omgivelser, de er blevet til i. Hvem var det, der prægede Kierkegaard? Hvad var det for en samtid, Kierkegaard målte med idealernes alen og fandt for let? Om Kierkegaard på baggrund af den danske kirkehistoriker Jørgen Pedersens ( ) arbejde Kierkegaard udgav løbende en række Taler i eget navn. Her finder vi forfatterens mest inderlige og umiddelbare henvendelse om det religiøse og den menneskelige eksistens. Talerne er moderne og udviser samtidig en bevidsthed om sammenhæng med en europæisk tradition. Her er Kierkegaard helt sig selv: historisk forankret og aktuel. Foredraget præsenterer hvordan. Enkelte billeder indgår. (F. 1959) Lektor i filosofi- og videnskabshistorie ved Roskilde Universitet. Mag. art. i middelalderlatin, ph.d. i Videnskabsstudier / Science Studies. Har udgivet bogen: Den kristne mystik, med tillæg af Jørgen Pedersen og Søren Kierkegaard. Se også s. 26, 29, 33, 81 Vejl. pris: ,- Vejl. pris: 3000,- Kontakt: FFD, tlf Kontakt:

10 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK INTRODUKTION / FILOSOFIEN 18 Den folkelige og enfoldige Kierkegaard 19 Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglænds. Men derover glemmer man den anden Sætning, at det maa leves forlænds. Hvilken Sætning, jo meer den gjennemtænkes, netop ender med, at Livet i Timeligheden aldrig ret bliver forstaaeligt, netop fordi jeg intet Øieblik kan faae fuldelig Ro til at indtage Stillingen: baglænds. Journalen JJ:167, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 18, side 194 Et forfatterskab til alle Mange har sikkert både forsøgt og opgivet at læse Søren Kierkegaard. Man har forsøgt, fordi man havde en fornemmelse af, at der i hans værker blev sagt noget uhyre væsentligt om det at være menneske. Og man har måske opgivet, fordi tænkemåde, sprog og stil forekom at være en uoverstigelig hindring for at komme ind i hans tankeverden. Selve hans grundanliggende er imidlertidig ikke intellektuelt vanskeligt at forstå, men det er en provokerende udfordring for enhver, som vil følge ham i hans analyser af skyldens, frihedens, ansvarets og tilgivelsens problem. Forfatterskabet er opbyggeligt for enhver, der kan høre hans forkyndelses kald til dette at være menneske. Kierkegaard ville forkynde kristendom for sig selv og sine landsmænd. Derfor meddeler han sig i store dele af sit forfatterskab ikke til eksperter, men til alle, for hvem det at være menneske ikke er et ligegyldigt foretagende, men (som han siger) et saligt anliggende. Den eneste forudsætning for at forstå ham er, at man har gjort nogle erfaringer med sig selv. Jeg kan egentlig ikke lære dig noget, siger han til sin læser, men har livet lært dig lektien, kunne vi jo samtale. Anders Kingo [F. 1955] Sognepræst i Ullerup. Dr.theol. på afhandlingen Analogiens teologi. Har udgivet adskillige artikler om klassisk teologiske emner, men især om Søren Kierkegaard, herunder to folkelige bøger: En introduktion til Kierkegaards opbyggelige univers: Hosekræmmerens Søn; sammen med Sten O. B. Vedstesen samt en pædagogisk guide til at læse Kierkegaard: At være samtidig med sig selv. Se også s. 20, 141, 150 Vejl. pris: 4000,- Kontakt:

11 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 20 Kierkegaard Søren Kierkegaard 21 på egen hånd kort og godt Anders Kingo Henrik Bækgaard [F. 1955] Sognepræst i Ullerup. Dr.theol. på afhandlingen Analogiens teologi. Har udgivet adskillige artikler om klassisk teologiske emner, men især om Søren Kierkegaard, herunder to folkelige bøger: En introduktion til Kierkegaards opbyggelige univers: Hosekræmmerens Søn; sammen med Sten O. B. Vedstesen samt en pædagogisk guide til at læse Kierkegaard: At være samtidig med sig selv. Studiekreds Efter en introduktion til manden og hans værker vil studiekredsen sammen læse nogle udvalgte, centrale tekster. På baggrund af erfaringen fra talrige lignende studiekredse vil Anders kingo forsøge at bibringe deltagerne de redskaber, der gør dem det muligt at læse Kierkegaard på egen hånd og til egen berigelse. Gerne i samarbejde med sogne og foredrags-foreninger. På jagt efter livet For Kierkegaard var det livet om at gøre, når han tænkte, skrev og levede. Foredraget vil derfor gå på jagt efter livet i Kierkegaards univers og ridser nogle af hans centrale overvejelser op. Fx vedr. mennesket og dets muligheder, kærligheden og dens gerninger, fortvivlelsen og dens former, Gud og hans væsen, tiden og evigheden, krydret med stort og småt fra hans liv. Cand. teol, sognepræst Seminarielektor UC Syddanmark siden Har arbejdet med formidling af Kierkegaard og teologisk stof med fokus på at gøre det eksistentielt vedkommende - gerne med inddragelse af musisk-æstetiske værktøjer. Se kristendomskundskab/ Se også s. 21, 83, 100, 114, 123 Se også s. 19, 141, 150 Vejl. pris: 8 aftener, 15000,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt:

12 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 22 Eksistens, paradokser, frihed og valg Det eksistentielle dukketeater 23 Malene Trock Hempler Ekstern lektor ved CBS. Forelæser ved Folkeuniversitetet. Cand.mag. i filosofi med speciale i Kierkegaard. Mads Vestergaard [F. 1979] Lærer på Krogerup Højskole og afholder kurser på Folkeuniversitetet om bl.a. Kierkegaard. Cand. mag. i filosofi. Workshop. Introduktion til Kierkegaards forfatterskab En frugtbar måde at blive introduceret til Kierkegaards forfatterskab er ved at arbejde med materialet på en måde, der afkræver én selv at tage stilling, og som engagerer den enkelte som mere end det af Kierkegaard så foragtede publikum. Workshoppen introducerer forfatterskabet og den filosofiske tænkning gennem en kombination af dialogforedrag, debat, gruppearbejde og en verbal Kierkegaard-Death match, hvor deltagerne må vælge side som æstetikere eller etikere. Kierkegaardske grundtemaer som valget, det æstetiske, det etiske, det humoristiske og det religiøse behandles. Der anvendes tekstuddrag fra bl.a. Enten Eller, En litterair Anmeldelse, Frygt og Bæven, Philosophiske Smuler. Der vil som minimum være to undervisere. Den Søren Kierkegaard vi plejer at kalde Søren Kierkegaard er i virkeligheden en række drilagtige pseudonymer, som er uenige om stort set alt. Hvordan kan det være, at Kierkegaard gemte sig bag alle disse pseudonymer frem for at skrive lige ud af landevejen i sit eget navn? Hvad mente han i virkeligheden? Hvad menes der egentlig med Det æstetiske, Det etiske og Det religiøse? Hvad er meningen med det hele, Kierkegaards løsning, opskriften på det gode liv? Hvordan bør vi som mennesker orientere os i verden? Og hvad har Kierkegaard at sige os i dag? Disse emner diskuterer Mathilde Walter Clark i sit foredrag om Kierkegaard krydret med oplæsning af bidder fra det pseudonyme forfatterskab. Mathilde Walter Clark (F. 1970) Forfatter til en række romaner og fortællinger, bla. forførerromanen Priapus. Cand. mag i dansk og filosofi. Skrev og medvirkede i den Kierkegaard-inspirerede, filosofiske tv-serie I syv sind, DR2. Se også Se også s. 30, 58 Se også s. 86, 111 Pris efter aftale. Kontakt: gmail.com. Mob.: el. Mob.: Vejl. pris: 5000,- Kontakt:

13 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 24 Malene Trock Hempler Foredragsholder. Ekstern lektor ved CBS. Freelance radiojournalist. Forelæser ved Folkeuniversitetet. Cand.mag. i filosofi med speciale i Søren Kierkegaard. Indehaver af Trock-Hempler - Rådgivning, analyse og foredrag. Se også s. 22, 86, 87, 95, 98, 111 Kierkegaards forfatterskab Introduktion til Kierkegaard I dette foredrag vil der blive givet en almen indføring i Kierkegaards forfatterskab, tænkning og centrale begreber: gudsforhold, menneskesyn og etik. Subjektivitet, sandhed og indirekte meddelelse. Paradokser, lidenskab og kærlighed. Frihed, valg og tænkningens umulighed. Alvor, humor og ufrivillig komik. Ligeledes vil der stiftes bekendtskab med forskellige figurer hos Kierkegaard, som repræsenterer henholdsvis den æstetiske, etiske, humoristiske og den religiøse livsanskuelse. Hvert enkelt Msk. har en uendelig Realitet, og det er Stolthed og Hovmod ikke i ethvert enkelt Msk. at ære sin Næste. O, at jeg saaledes kunde tale med hvert enkelt Msk., jeg er forvisset om, at jeg skulde bevæge ham. Men det er en Paralogisme at 1000 Msk. er mere end 1; thi det er at gjøre Msk. til Dyr. Pointen i det at være Msk. er at Eenheden er det Høieste, 1000 af dem er mindre. Ak, Ak, Ak inden man faaer indøvet den Dialektik 25 Journalen NB5:87, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 20, side 407 Pris efter aftale Kontakt: Malene.trock. Mob.:

14 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 26 Hvem var Søren Kierkegaard? Kierkegaard for begyndere 27 Tonny Aagaard Olesen Preben Vive (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. En almen introduktion til forfatterskabet Kierkegaards navn har opnået en berømmelse, som kun vokser og vokser. Forfatterskabet læses overalt i verden, og de mest forskellige livanskuelser påkalder Kierkegaard som en allieret. Men hvem var denne vort lands dybeste og mest velskrivende forfatter? Hvad ville han? I foredraget tegnes et portræt af manden og forfatterskabet opridses i de store træk. Alt forsøgt tilpasset tilhørende. Introduktion til Kierkegaards liv og forfatterskab Kierkegaard har skrevet om livet,og om hvordan det leves. Om glæde og sorg. Om tro, håb og kærlighed. Om livets bestanddele og facetter. Om at være menneske. Og hans tanker lever stadig gennem hans fantastiske forfatterskab med sin dybe tankerigdom. Foredraget indfører publikum i Søren Kierkegaards verden på en levende og tankevækkende måde, der måske giver dem lyst til selv at snuse til hans mange tanker eller lyst til at fordybe dig i hans forfatterskab. Bliv inspireret og bliv introduceret til Kierkegaards forfatterskab på en levende og forståelig måde, så han er til at magte og til at komme igennem, selv for forudsætningsløse, men dog nysgerrige. [F. 1951] Holder foredrag om Søren Kierkegaards forfatterskab og liv og levned. Arbejder nu som Administrationschef i Kildebrønde Sogn. Teologisk master i Søren Kierkegaard Studier. Siden 2009 medlem af bestyrelsen for Søren Kierkegaard Selskabet. Er en rutineret foredragsholder, der har holdt talrige foredrag både i kirkelige sammenhæng og i det private erhvervsliv. Se også s. 16, 29, 33, 81 Vejl. pris: ,- Kontakt: FFD, Vejl. pris: 3800, min. inkl. spørgsmål Kontakt: Tlf.: /

15 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 28 Hvordan læse Kierkegaard i dag? Hvad vi kan lære af Kierkegaard! 29 Povl Götke Tonny Aagaard Olesen (F. 1962) Lektor på Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster. Har igennem mange år beskæftiget sig indgående med Søren Kierkegaards forfatterskab. Har bl.a. skrevet en ph.d.-afhandling, som sætter fokus på hans tanker om den samfundsmæssige udvikling og dens betydning for religiøsitet i almindelighed, kristendom i særdeleshed. Se også s. 78, 79, 80 Om Kierkegaards relevans Søren Kierkegaards forfatterskab er helt utroligt sammensat. På alle måder. Han beskæftiger sig med stort set alt, og han benytter sig af mange forskellige former for udtryk. Han udtrykker sig filosofisk, teologisk, litterært, digterisk, politologisk, psykologisk, journalistisk, polemisk. Og så videre. Og så er han selvreflekterende i en grad, så det også er selvdestruktivt. Men hvordan skal vi læse ham? På hvilke områder bidrager han stadig med noget, der er relevant og aktuelt? Hvilke spørgsmål rejser han, som er værd at tænke videre over? Nogle bud på forfatterskabets (u)aktualitet Mange af de forudsætninger, Kierkegaards tanker bygger på, er ikke længere til stede i dag. Kun de allerfærreste ville i dag gøre Kierkegaards idealisme gældende. Hvad kan vi så bruge Kierkegaard til? Hvad kan han lære os? Hvad er hans aktualitet? Foredragsholderen vil give sine bud. (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Se også s. 16, 26, 33, 81 Vejl. pris: 4000,- Vejl. pris: ,- Kontakt: Mob.: Kontakt: FFD, tlf

16 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK FILOSOFIENOG BIOGRAFISK 30 Kierkegaard for Dummies / Valget / Kærligheden / Evigheden 31 Mathilde Walter Clark Steffen Støvring (F. 1970) Forfatter til en række romaner og fortællinger, bla. forførerromanen Priapus (2010). Cand. mag i dansk og filosofi. Skrev og medvirkede i den Kierkegaard-inspirerede, filosofiske tv-serie I syv sind, DR2 (2009). Se også www. mathildewalterclark.com Se også s. 23, 58 Et bud på en vej ind i forfatterskabet Kierkegaard har ry for at være svær. Det pseudonyme forfatterskab synes umiddelbart at bekræfte fordommen. Hvor skal man ende, og hvor skal man begynde? Så i stedet for at gå direkte til værks, går mange til Kierkegaard ad omveje og læser ham i pocketformat. Det vil dette foredrag gerne lave om på. Foredraget er for den forudsætningsløse. Hvad menes der, når der tales om det pseudonyme forfatterskab? Hvad ligger der i Det æstetiske, Det etiske og Det religiøse? Mathilde Walter Clark giver i løbet af foredraget et bud på en vej ind i værket og slutter af med en læseliste med en foreslået rækkefølge, så man selv kan danne sig sin egen mening. Et folkeligt foredrag om Kierkegaards traumatiserede liv og bevægende tanker Foredraget er en introduktion - for både begyndere og viderekommende. Kierkegaards liv var uden de store begivenheder, men på grund af hans seismografiske sind blev det alligevel et drama. Og hans evne til at tænke dybt og alment gør dette drama nærværende og helbredende for enhver opmærksom læser. Jeg vil vække uro i retning af inderlighed, sagde Kierkegaard. Foredraget skulle gerne hjælpe hertil. For mere tekstnære uddybninger vælg i stedet: Valget og virkeligheden, en introduktion ud fra Enten- Eller eller Kærligheden og betryggelsen, en introduktion ud fra Kærlighedens gerninger eller Evigheden og ensomheden, en introduktion ud fra Christelige Taler. (F. 1938) Lærer på Frederiksberg seminarium. Fra tillige studenterpræst. Cand. theol. Foredragsholder i mange sammenhænge. En række anmeldelser, artikler, prædikener kan findes på Se også s. 15, 54, 101, 126 Vejl. pris: moms, transport og evt. overnatning. Kontakt: Vejl. pris: 3000,- Dobbeltforedrag: 5000,- Kontakt: Tlf.: /

17 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 32 Værk, virke og Victor Eremita Enten - Eller forklaret for børn! 33 Pia Søltoft Tonny Aagaard Olesen [F. 1963] Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Inden da var hun formand for Søren Kierkegaard Selskabet ( ), medlem af redaktionen for tidskriftet Kierkegaardiana og lektor i etik og religionsfilosofi ved det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. Hun er cand. theol og ph.d på en afhandlingen om Kierkegaards etik, der udkom under titlen Svimmelhedens etik og forfatter til en lang række videnskabelige artikler og populærvidenskabelige samleværker. Trænet foredragsholder både i folkelige og kirkelige sammenhænge, men også inden for dansk erhvervsliv. Se også s. 56, 61, 146, 147 Introduktion for alle med udgangspunkt i Enten-Eller I Kierkegaards første pseudonyme værk Enten-Eller finder vi en mængde af de emner, der beskæftiger ham gennem hele forfatterskabet, sat op som en kamp mellem to forskellige livsanskuelser: Den æstetiske og den etiske måde at leve livet på. Foredraget introducerer på den baggrund det erotiske, det æstetiske og forførelsens sødme, men også kedsomheden og fortvivlelsen og det at vælge sig selv og træde i karakter som lige præcis den, man er. Kort indføring i Kierkegaards hovedværk Det mest berømte af Kierkegaards mange skrifter er Enten -Eller fra I dette omfattende debutværk introduceres en række temaer, som siden foldes ud i resten af forfatterskabet. Hvordan skal vi opfatte de æstetiske betragtninger? Er de et gennemgangsled til en højere anskuelse, eller udkaster de et uopnåeligt kritisk ideal? Hvordan skal vi opfatte den etiske livsanskuelse? I hvilken betydning står den over den æstetiske, i hvilken betydning under? Hvad gør Enten-Eller til et så storslået værk? (F. 1965) Har den sidste snes år været fuldtids Kierkegaardforsker. Cand.mag. i filosofi og dansk og ph.d. i hermeneutik. Han har været fast knyttet til Søren Kierkegaards Skrifter ( ) og gennem tusindevis af kommentarer oplyst dunkelhederne i Kierkegaards værker. Har gennem en række specialstudier og som redaktør af Kierkegaardiana bidraget til den højere Kierkegaardforskning, mens han ved siden af har virket for den bredere formidling, bl.a. i Søren Kierkegaard Selskabet og som redaktør på Den udødelige. Kierkegaard læst værk for værk. Se også s. 16, 26, 29, 81 Pris efter aftale Vejl. pris: ,- Kontakt: Tlf.: / Kontakt: FFD, tlf

18 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 34 Hvordan skal vi leve vores liv? Æstetisk distance eller etisk autenticitet? 35 Jørgen Husted Mads Vestergaard (F. 1947) Lektor i filosofi ved Århus Universitet, fhv. medlem af Det Etiske Råd, foredragsholder. Har bl.a. udgivet Wilhelms brev, Det etiske ifølge Kierkegaard, Etik moral og værdier og Mill om friheden. Se også s. 48, 105 Enten-Eller: om at lykkes som menneske og leve et vellykket liv Menneskelivet er underligt: Det lever sig ikke af sig selv, men skal leves. Ens konkrete liv er en personlig opgave og et personligt ansvar. I Enten-Eller forklarer assessor Wilhelm kunsten at leve sit liv med mening og glæde. Den etiske livsanskuelse bygger på det grundlæggende valg at vælge sig selv, overtage ansvaret for sig selv og sit liv. Der er tale om såvel et livsideal som et personlighedsideal: Hovedsagen er altid, at et Menneske i Forhold til sit eget Liv, ikke er sin Onkel, men sin Fader. Kontrasterne er den æstetiske livsanskuelse, pligtlivet, livet i anonymiteten og livet i objektiviteten. Foredraget redegør for den etiske livsanskuelse og diskuterer den i forhold til aktuelle syn på det gode liv og etik. Den æstetiske udfordring af moralen og etikerens svar i Kierkegaards Enten-Eller I Enten-Eller behandler Kierkegaard en æstetisk og en etisk livsanskuelse. Han stiller i subtil litterær form spørgsmål til læseren: Hvis livet alligevel ikke har mening, hvorfor så ikke bruge det på at jage sanselig nydelse og morskab? Hvorfor forpligte sig til noget så kedsommeligt som ægteskab, frem for at leve livet som forfører? Spørgsmålene stilles af de såkaldte æstetikere i Enten-Eller, og den såkaldte etiker forsøger i samme værk at give et svar: Kun ved at tage ansvar for sig selv og vælge at leve etisk kan man leve i overensstemmelse med sig selv - leve autentisk - og blive det, man er. Foredraget fremstiller - på baggrund af teksteksempler - udfordringen og vurderer, om svaret er tilfredsstillende. [F. 1979] Foredragsholder, lærer på Krogerup Højskole og afholder kurser på Folkeuniversitetet om bl.a. Kierkegaard. Cand. mag. i filosofi. Har også arbejdet med filosofi i utraditionelle kontekster som udvikling af musikvideoer og kunstprojekter. Se også s. 22, 86, 111, 159 Materiale udleveres. Vejl. pris: 5000,- Kontakt: Vejl. pris: 2500,- Kontakt: Mob.:

19 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 36 Hvorom der ikke kan tales... Om fortvivlelse, gennemsigtighed, Gud og selvet 37 Anne Louise Nielsen Anne Louise Nielsen (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 37, 46, 161 Tro, etik og tavshed i Kierkegaards Frygt og bæven Frygt og bæven (1843) er en lille tynd bog med en enorm virkningshistorie. På baggrund af Første Mosebog, kap. 22, historien om da Gud pålægger Abraham at ofre sin eneste søn Isak, rejser Kierkegaard følgende filosofiske problem: Gives der en teleologisk suspension af det etiske? Med andre ord er Abraham troende eller morder, når han går imod den etiske faderpligt? I foredraget vil Anne Louise Nielsen kigge nærmere på Abraham som Troens ridder og troens dobbeltbevægelse, som han må udføre. Endvidere vil hun kaste et blik på bogens forfatter, Johannes de Silentio (Johannes af tavsheden), som én ud af mange kierkegaardske pseudonymer. Hvorfor benytter Kierkegaard denne særlige meddelelseskanal? Om et menneskes muligheder og begrænsninger ud fra Kierkegaards Sygdommen til Døden I Sygdommen til Døden beskriver Kierkegaard, hvad et menneske egentlig består af, nemlig både en del uendelighed og en del endelighed, eller en del mulighed og en del nødvendighed, sat sammen under begrebet ånd eller selv. Selvet er et forhold, der forholder sig til sig selv, siger Kierkegaard, og opgaven for et menneske er at få de to ulige sider til at vokse sammen. I mit foredrag vil jeg tage udgangspunkt i denne bestemmelse af mennesket og belyse, hvad man kan forstå ved begreberne ånd og selv. Helbredelsen fra sygdommen til døden, som er den udryddede fortvivlelse, består i, at selvet grunder gennemsigtigt i den magt, der satte det. Hvad ligger der i denne gennemsigtighed, som mennesket skal kunne mestre, og hvad er det for et gudsbegreb, som Kierkegaard arbejder med? (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 36, 46, 161 Vejl. pris: 2500,- Vejl. pris: 2500,- Kontakt: Kontakt:

20 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 38 Trang til kærlighed Kjerlighedens Gjerninger 39 Lilian Munk Rösing Flemming Houe (F. 1967) Lektor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og litteraturkritiker. Har skrevet om Kierkegaard i bogen Autoritetens genkomst, som handler om Lovens versus Kærlighedens etik. En aktualiserende læsning af Kjerlighedens Gjerninger Kierkegaards Kjerlighedens Gjerninger er blevet læst som om, den sætter den erotiske kærlighed i modsætning til næstekærligheden, og som om den gør kærligheden til en pligt, der står i modsætning til lysten. Men Kierkegaards budskab er snarere, at springet ind i kærligheden er et kvalitativt spring, der forvandler alle relationer, erotiske eller ej, og overvinder den onde cirkel, hvor pligt og lyst avler hinanden. Det afgørende skel går ikke mellem eros og agape eller mellem pligt og lyst, men mellem Lovens og Kærlighedens etik. Om at blive et selv over for Gud og næsten Det mest dybtgående svar på Kierkegaards spørgsmål, hvorledes bliver jeg et selv, finder vi i Kjerlighedens Gjerninger. Den handler om det kristne kærlighedsbud. Her forkyndes og fordres en kærlighed, der ikke er stræbende og udspringer af menneskets natur, men er skabende og udspringer af forholdet til Gud. Det er i at modtage og videregive Guds kærlighed, et menneske bliver sig selv. Et selv bliver jeg altså ikke alene, men alene i forholdet til Gud og medmennesket, når dette forhold bæres af kærlighed. (F. 1949) Underviser på Folkeuniversitetet i Århus. Cand.mag. i idéhistorie. I omkring tyve år har han holdt forelæsninger i filosofi, idéhistorie og litteratur på Folkeuniversitetet i Århus. Ofte brugt foredragsholder om både Kierkegaard, Dostojevskij samt introduktioner til idéhistorie på både Aarhus og Aalborg Folkeuniversitet. Se også s. 66 Vejl. pris: 4000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt:

21 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 40 At blive bevæget af kærlighedens appel Kærlighed 41 Monica Papazu Eberhard Harbsmeier (F. 1954) Har undervist på Odense Universitet, Løgumkloster Præstehøjskole og franske universiteter. Mag. art. i sammenlignende litteratur. Forfatter til bøger om bl.a. den Ortodokse Kirke, H.C. Andersen og Europas kristne kultur. Se også s. 77, 120, 131 I skal elske hverandre, som jeg har elsket jer Med udgangspunkt i Kierkegaards hovedværk Kjerlighedens Gjerninger fokuserer foredraget på, hvad det betyder at møde og elske sin næste. Hvad er forskellen mellem vor menneskelige, jordiske kærlighed og den kærlighed, Kristus kalder os til? Hvad betyder det, at kærligheden er en pligt? Hvem er den næste, jeg skal elske? Findes der ydre tegn på den specifikt kristne kærlighed? Gør den kristne kærlighed virkelig alting nyt? De spørgsmål, som Kierkegaard rejser, og de svar, han giver, er mere relevante i dag end nogensinde. Et grundtema i Kierkegaards forfatterskab Er der noget, der binder Kierkegaards forfatterskab sammen, så er det hans tanker om kærlighed både den menneskelige og den guddommelige. Et tema, der er præget af dyb personlig erfaring og hans religiøsitet. Hans bog Kjerlighedens Gjerninger er nok noget af det dybeste og mest personlige, der er skrevet om dette emne. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 9, 53, 143, 157 Vejl. pris: 4000,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: Kontakt: Tlf.:

22 TEMA INTRODUKTION TITEL /VÆRKER HISTORISK OG BIOGRAFISK 42 Den anden første synd 43 Søren Gosvig Olesen (F. 1956) Lektor ved Københavns Universitet. Dr.phil. Har udgivet bl.a. At læse filosofi, Wissen und Phänomen, Hitler. En introduktion og Forsøg med filosofien. Oversætter af Heidegger, Foucault og Derrida til dansk. Se også s. 85, 88, 93 Kierkegaards begreber om angsten og øjeblikket Begrebet Angest handler om arvesynden. Men inden man når til det begreb, diskuterer Kierkegaard, hvad den første synd betyder i det enkelte menneskes liv. For den gængse teologi og filosofi gør blot den enkeltes første synd til en konsekvens af Adams synd, hvorved den mister sin betydning - den første synd bliver i virkeligheden den anden. Kierkegaards hævdelse af, at ethvert menneskes første synd har samme betydning som Adams, fører frem til de væsentligste temaer i Begrebet Angest og i forfatterskabet overhovedet: angsten og øjeblikket. Jeg gider slet ikke. Jeg gider ikke ride, det er for stærk en Bevægelse; jeg gider ikke gaae, det er for anstrængende; jeg gider ikke lægge mig ned; thi enten skulde jeg blive liggende, og det gider jeg ikke, eller jeg skulde reise mig op igjen, og det gider jeg heller ikke. Summa Summarum jeg gider slet ikke. Enten Eller, Diapsalmata, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 2, side 28 Vejl. pris: 5000,- Kontakt:

23 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK OG BIOGRAFISK INTRODUKTION / TEMAER 44 Gensyn med Kierkegaard 45 Ak! Lykkens Dør den gaaer ikke ind ad, saa at man ved at storme løs paa den kan trykke den op; men den gaaer ud efter, og man har derfor intet at gjøre. Enten Eller, Diapsalmata, Søren Kierkegaards Skrifter, bind 2, side 32 Undersøgelse af centrale temaer En række punktnedslag i forfatterskabet vil belyse, hvordan forskellige centrale temaer enten er blevet trivialiserede (har tabt den kierkegaardske alvor), problematiske (fremstår mere bundne af tid og sind) eller mere nødvendige og vil kunne minde os om meningsfulde livsmuligheder. Det er her ikke en forudsætning at være velbevandret i Kierkegaard, men en fordel at vide lidt. Peter Thielst (F. 1951) Har siden 1953 drevet Det lille Forlag, som bl.a. har genoptrykt nogle af Kierkegaards værker. Forfatter til Kierkegaardintroduktionen Livet forstås baglæns, men må leves forlæns. Cand. phil. i dansk og filosofi. Se også s. 25 Pris efter aftale Kontakt: FFD, tlf

24 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 46 Kierkegaards stadielære Det levede liv og selvforholdet 47 Anne Louise Nielsen Esther Oluffa Pedersen (F. 1983) Ph.d.-studerende i Etik og religionsfilosofi, Systematisk Teologi ved Aarhus Universitet, arbejder pt. på projektet: Mellem bevægelse og bekendelse det dynamiske subjekt hos Kierkegaard. Se også s. 36, 37, 161 En gennemgang og nytolkning af den kierkegaardske stadielære Kierkegaards stadielære er berømt og berygtet i de seneste år har den mest været det sidste men måske er tiden inde til at støve stadielæren af. Kierkegaard har egentlig ikke en egentlig stadielære idet eksistensen altid laver sidespring, som han siger. Men vi har tilskrevet Kierkegaard en sådan stadielære ud fra de cirka fem livsanskuelser, som han ofte opererer med i sit forfatterskab, nemlig æstetikeren, ironikeren, etikeren, humoristen og den religiøse. oredraget vil se på, hvad disse forskellige skikkelser dækker over, og hvilke vigtige problemstillinger om menneskelivet, de rejser. Hvorfor læse Kierkegaard i dag? Det er altid en oplevelse at læse Kierkegaard, og det er altid en udfordring at diskutere Kierkegaard. Det er det, fordi Kierkegaard kræver af os, at vi tager vores liv alvorligt og finder modet til at forsøge at gennemskue os selv og vores forskellige former for fortvivlelse. Kierkegaard skriver direkte til læseren. Han stiller nøgtern selvanalyse sammen med den eksistentielle vilje til at gribe øjeblikket. Således kobler han det distancerede analytiske blik med det levede livs krav om umiddelbar handling. I dette foredrag skal vi forfølge det krav, Kierkegaard stiller til sin læser, nemlig at indse dybden i og begrundelsen for hans/hendes eget selvforhold. Denne øvelse er evig aktuel og måske endda presserende i dag, hvor nyttetænkning og forestillingen om vores ret hver for sig til livskvalitet og oplevelser hersker. (F. 1975) Ansat som filosofihistoriker ved Roskilde Universitet. Ph.d. fra Københavns Universitet i 2007 på en afhandling om filosoffen Ernst Cassirer. Kierkegaards tekster har ofte en central rolle i hendes undervisning. Se også s. 96, 99, 106 Vejl. pris: 2500,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt: Mob.:

25 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 48 Eksistens og engagement Livets mening 49 Jørgen Husted Erik Bendtsen (F. 1947) Lektor i filosofi ved Århus Universitet, fhv. medlem af Det Etiske Råd, foredragsholder. Har bl.a. udgivet Wilhelms brev, Det etiske ifølge Kierkegaard, Etik moral og værdier og Mill om friheden. Se også s. 34, 105 Mennesket er ånd. Men hvad er ånd? Kernen i Kierkegaards menneskesyn Søren Kierkegaards eksistensfilosofiske grundkategorier: eksistensen, individet, friheden, subjektiviteten, valget, ansvaret, engagementet og lidenskaben fortolkes og diskuteres i deres indbyrdes sammenhæng i Kierkegaards større menneskesyn og livssyn. De sættes i forhold til etikken (Enten-Eller), religiøs tro (Frygt og bæven) og den kristne tro (Philosofiske smuler). Der perspektiveres til senere eksistensfilosofi, bl.a. Jean-Paul Sartres eksistentialisme, samt til aktuelle filosofiske teorier om frihed, etik og livsværdier. Foredraget sigter efter at gøre Kierkegaards tanker vedkommende for mennesker i den tid, vi lever i, og lægge op til diskussion. Alle Kierkegaards værker kan fortolkes som beskæftigelse med spørgsmålet om livets mening Spørgsmålet om livets mening er vel det mest fundamentale spørgsmål, der kan stilles. Men det er samtidig et spørgsmål, hvis genstand er den bredeste, mest diffuse og uklare tænkelige. På denne baggrund giver det sig selv, at besvarelsen af spørgsmålet enten er umulig, fordi genstanden ligger uden for den menneskelige fatteevne eller også må angå os selv, hvorfor spørgsmålet melder sig for os mennesker, og vi må søge besvarelsen ad denne vej. Kierkegaards forsøg på at besvare spørgsmålet tager netop udgangspunkt i forståelse af menneskets åndelige natur og søger dermed at forklare, hvorfor problemet melder sig, og hvilke midler mennesket har til rådighed for at løse det. (F. 1944) Ekstern lektor Afdelingen for Filosofi og Videnskabsteori, Institut for Kultur og Identitet, Roskilde Universitet og ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet. Mag. art i filosofi fra Københavns Universitet. Har bl.a. udgivet Om livets mening. Se også s. 68 Vejl. pris: 5000,- Pris efter aftale Kontakt: Kontakt: Mob.:

26 TEMA INTRODUKTION TITEL / HISTORISK TEMAER OG BIOGRAFISK 50 Livets herlighed Glæden og Kierkegaard 51 Iben Damgaard Louise Crandal (F.1973] Forskningslektor Københavns Universitet. Cand. theol. Ph.d.afhandling: Mulighedens Spejl (2005). og har udgivet: Forestilling, fortælling og selvforhold hos Kierkegaard og Ricoeur. At lege fremmed med det kendte. Kierkegaards gendigtninger af bibelske figurer. Kierkegaard som glædens tænker Menneskelige erfaringer med fænomener som angst, fortvivlelse og bekymring fylder meget i Kierkegaards forfatterskab. Foredraget vil vise, at Kierkegaard også er en glædens tænker, der udforsker spørgsmålet om, hvordan det bekymrede og fraværende menneske atter kan få blik for, hvor herligt det er at være Menneske. Vær som fuglen og lær glæde, skriver Kierkegaard, for fuglen er glæden og den glade læremester Louise Crandal er dobbelt verdensmester i paragliding. Hun flyver med fugle og har haft sin egen glade læremester i form af en russisk steppeørn. I dag er ørnen skiftet ud med en meditationspude og Kierkegaards samlede værker, men glæden er fulgt med. (F. 1970) Journalist og eventyrer, foredragsholder og filosofisk vejleder og kvinden bag DR-dokumentaren Flyver med ørne. Cand. mag. i Journalistik og Filosofi med speciale i Søren Kierkegaard. Se også og www. selvafvikling.dk Se også s. 75 I Kierkegaards værker er det at blive tavs og være nærværende gennemgående temaer. Ikke som mål i sig selv, men som mulighed for at være som fuglen og blive glad. Men hvad er glæde eller det at være glad? Se også s. 136 Svarene er mange, uhyre simple eller uendeligt komplicerede, hvis de da overhovedet findes, men med fuglen som lærer og Kierkegaard som mester er det dog muligt at svæve ind i glædens univers og beskæftige sig med det måske vigtigste i et menneskes liv: selve livsglædens kilde. Vejl. pris: 4500,- Vejl. pris: kr. 7500,- Kontakt: Kontakt: Mob.:

27 INTRODUKTION TEMA TITEL / TEMAER HISTORISK OG BIOGRAFISK 52 Kierkegaards etik Inderlighed 53 Wenche Marit Quist Eberhard Harbsmeier (F. 1971) Chefkonsulent i Djøf med ansvar for med forsknings- og uddannelsespolitik. Ph.d. og cand.mag. i filosofi. Siden 2001 medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse. Har udgivet Den enkelte og det mellemmenneskelige den etiske betydning af det mellemmenneskelige forhold hos Søren Kierkegaard og Tid og eksistens: Kierkegaard og Heidegger. Se også s. 108 Næstekærlighedens implikationer Søren Kierkegaard betragtes ofte som en inderlighedens tænker, der med stor psykologisk sans beskriver det enkelte menneskes eksistens. Via fænomener som fx angst, fortvivlelse og dæmoni udlægger han opgaven at blive et selv, som ethvert menneske står overfor. Dette har foranlediget adskillige kritikere til at beskylde Kierkegaard for at formulere en etik, der taber både verden og det andet menneske af syne. Foredraget vil modgå denne kritik ved at vise, at Kierkegaards forståelse af næstekærlighedsbudet knytter det enkelte menneske uløseligt til den anden. Menneskets væren er derfor også altid en væren sammen med andre, og foredraget vil vise, at Kierkegaard havde et skarpt øje for de implikationer, det kan indebære. Foredrag om Kierkegaards opbyggelige taler Inderlighed betyder både intimitet og lidenskab, at være indadvendt og udadvendt, forholde sig til sig selv og til Gud. I denne spænding lever Kierkegaards opbyggelige taler, ifølge filosoffen Martin Heidegger den mest vedkommende og nutidige del af hans forfatterskab. [F. 1943] Rektor for Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster (Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut). Adjungeret professor for praktisk teologi ved Det Teologiske Fakultet, Århus Universitet. Cand. theol. fra Universitet Göttingen. Har bl.a. udgivet Praktisk teologi, For festens skyld, At prædike for børn I-II og Katekismus. Se også s. 9, 41, 143, 157 Vejl. pris: 2800,- Vejl. pris: 4000,- Kontakt: FFD, tlf.: Kontakt: Tlf.:

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Kierkegaard som coach

Kierkegaard som coach Kierkegaard som coach Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Dias 1 Lidt Fakta om Kierkegaard 1813-1855 31 værker, 40 mindre artikler Ca. 38 tykke notesbøger Pseudonymer Opbyggelige

Læs mere

Det eksistentielle perspektiv

Det eksistentielle perspektiv Det eksistentielle perspektiv 'Det eksistentielle' handler om at være til. Det kan lyde banalt: enten er man vel til eller også er man ikke? Men vi er ikke bare, vi har det altid på bestemte måder. Dels

Læs mere

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Søren Kierkegaard, var det ikke ham, der endte med at spekulere sig så langt ud, at han blev bindegal og sindssyg? Jo, det kan man godt sige. Han indledte en alt

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

SØREN KIERKEGAARD KULTURPRODUKTION SK Books SK Live www.kierkegaard-kultur.dk

SØREN KIERKEGAARD KULTURPRODUKTION SK Books SK Live www.kierkegaard-kultur.dk SØREN KIERKEGAARD KULTURPRODUKTION SK Books SK Live www.kierkegaard-kultur.dk Skriv til os på: kierkegaardkultur@gmail.com Ring på: mobil +45 23 72 31 22, mobil +45 40 59 22 83 KIERKEGAARD LIVE Musik-ledsagede

Læs mere

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse)

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) I kap. X,1 hævder Løgstrup, at vor tilværelse rummer en grundlæggende modsigelse,

Læs mere

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for OVERBYGNINGEN Efterår 2013 TEOLOGI FOR LÆGFOLKs OVERBYGNING OVERBYGNINGEN forudsætter kendskab til eller interesse for teologiske emner og begreber, samt lyst til at ville

Læs mere

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT 8 lørdage med»viden om tro «Kursusår 2015 Velkommen til Teologi for voksne! Dette nye tilbud om gedigen teologisk undervisning for alle interesserede er Haderslev Stifts

Læs mere

Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye:

Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye: Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye: SKYLD Begrebet skyld hos Kierkegaard. Uddrag fra undervisningsmaterialet: På kant med Kierkegaard I

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

At være - eller ikke være sig selv?

At være - eller ikke være sig selv? I artiklen argumenteres der for, at Sørens Kierkegaards tænkning om selvet er relevant i vores moderne samfund, og at den kan omsættes til handling i et supervisionsforløb. Artiklen er en introduktion

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011

Buddhisme i Taiwan og Danmark. Nyhedsbrev nr. 8, august 2011 Buddhisme i Danmark. To måneder i Danmark gået, og jeg i Taiwan blevet budt velkommen hjem igen - det varmer. Det har været godt at møde familie og venner og folk i mange sammenhænge. Det var godt at overveje

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch I dag er det med at holde tungen lige i munden og ørene stive. Teksten er en typisk Johannestekst, snørklet og svært forståeligt. I hvert fald sådan

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Weekend højskole 2015

Weekend højskole 2015 Weekend højskole 2015 Biografier - og det der ligner Kan vi lære af andre menneskers erfaringer? Tre dages weekend-højskole om og med biografier. Fem spændende foredrag med meget forskellige tilgange til

Læs mere

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder

Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal. 4 Ædle Sandheder Bodanath stupaen i Kathmandu, Nepal 4 Ædle Sandheder Alt indebærer lidelse (eller elendighed) Lidelser har en årsag Der findes en tilstand uden lidelse Der er en vej til lidelsernes ophør Alt i Buddha's

Læs mere

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697

9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 9. søndag efter trinitatis I Salmer: 413, 294, 692, 728, 488, 697 I det gamle testamente finder vi den store beretning om de to brødre tvillingerne Jakob og Esau. Allerede tidligt i fortællinger om de

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Skabende kunstterapi. Hanne Stubbe teglbjærg. a arh u S u nivers itets forlag

Skabende kunstterapi. Hanne Stubbe teglbjærg. a arh u S u nivers itets forlag Skabende kunstterapi Hanne Stubbe teglbjærg a arh u S u nivers itets forlag SKABENDE KUNSTTERAPI Hanne Stubbe Teglbjærg SKABENDE KUNSTTERAPI Aarhus Universitetsforlag a Skabende kunstterapi Forfatteren

Læs mere

Det fleksible fællesskab

Det fleksible fællesskab Kultur Det fleksible fællesskab Kirsten Hastrup unı vers Kultur Det fleksible fællesskab Kultur Det fleksible fællesskab Af Kirsten Hastrup unıvers Kultur Det fleksible fællesskab er sat med Adobe Garamond

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Grundtvigsk Forum. Vartov Farvergade 27 DK-1463 København K Telefon +45 3373 2800 vartov@vartov.dk. www.grundtvig.dk 13I14

Grundtvigsk Forum. Vartov Farvergade 27 DK-1463 København K Telefon +45 3373 2800 vartov@vartov.dk. www.grundtvig.dk 13I14 Grundtvigsk Forum www.grundtvig.dk sæsonkalender Vartov Farvergade 27 DK-1463 København K Telefon +45 3373 2800 vartov@vartov.dk 13I14 GRUNDT VIGSK FORUM Foredragsrækker Grundtvigs fødselsdag Sæsonen begynder

Læs mere

Den vandrette og den lodrette akse.

Den vandrette og den lodrette akse. Den vandrette og den lodrette akse. En tilgang til tilværelsen, som måske kan gøre det lettere at blive bevidst om forskellige aspekter af livet, er ved at se på den vandrette og den lodrette akse. Det

Læs mere

Hvem skal lede fællesskaberne? Af Cand phil Kirstine Andersen

Hvem skal lede fællesskaberne? Af Cand phil Kirstine Andersen Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk Kronik JP 8 juni 05 Hvem skal lede fællesskaberne? Af Cand phil Kirstine Andersen Den danske ligheds-

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Roman - tragikomisk fortælling

Roman - tragikomisk fortælling ERLING JEPSEN Født 1956. Dramatiker og forfatter. Den sønderjyske farm er hans syvende roman; blandt de tidligere kan nævnes Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig, der begge er filmatiseret. Har

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet

Fold Kristendomsprofilen ud... på gulvet og i udvalgsarbejdet Kristendomsprofilen skal være en levende og dynamisk profil. En profil der også i fremtiden vil blive justeret, reformuleret og udviklet. Ligesom KFUM og KFUK er en levende og dynamisk bevægelse, skal

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling.

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling. 1 plus50.nu v/, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40553645, www.plus50.nu Foredrag - Fortællinger - Fællessang www.plus50.nu Faglighed. Fordybelse. Formidling. 2 Præstø, oktober 2012 Kære lokalforening

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Livshistorien en effektiv metode til rehabiliteringsarbejdet. Sune Thor Olsen Chefkonsulent i Type2dialog Cand.mag. I filosofi og historie

Livshistorien en effektiv metode til rehabiliteringsarbejdet. Sune Thor Olsen Chefkonsulent i Type2dialog Cand.mag. I filosofi og historie Livshistorien en effektiv metode til rehabiliteringsarbejdet Sune Thor Olsen Chefkonsulent i Type2dialog Cand.mag. I filosofi og historie Reference eksempler Hillerød Kommune Slagelse Kommune Syddjurs

Læs mere

YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER

YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER Luk 18,9-14 s.1 Prædiken af Morten Munch 11. s. e. trinitatis / 11. august 2013 Tekst: Luk 18,9-14 YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER En karikatur? På bjerget Montmartre (martyrbjerget) i Paris finder

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed

Kerneværdi 4 - Vi vil leve i kærlighed Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Metoder og erkendelsesteori

Metoder og erkendelsesteori Metoder og erkendelsesteori Af Ole Bjerg Inden for folkesundhedsvidenskabelig forskning finder vi to forskellige metodiske tilgange: det kvantitative og det kvalitative. Ser vi på disse, kan vi konstatere

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Filosofi. Studieleder: Lektor, mag.art. Poul Lübcke.

Filosofi. Studieleder: Lektor, mag.art. Poul Lübcke. Filosofi Studieleder: Lektor, mag.art. Poul Lübcke. Vi er alle i en vis forstand filosoffer, idet vi ofte tvinges til at gøre os de forudsætninger klare, hvorpå vor stilling til livets tilskikkelser og

Læs mere

Introduktion til filosofi og ledelse

Introduktion til filosofi og ledelse Lektion 1: Introduktion til filosofi og ledelse Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Mandag d.19.august 11:30-12:30 Modulets teoretisk tematikker: Ledelsesfilosofi

Læs mere

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn

Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn Forslag til ritual for kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab mellem to af samme køn (En del af ritualet - erklæring om, at parret ønsker Guds velsignelse, fadervor og velsignelse - autoriseres.

Læs mere

En e-bog fra ANIS. Se flere titler på www.anis.dk

En e-bog fra ANIS. Se flere titler på www.anis.dk En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirkens Skoletjeneste Folkekirkens Skoletjeneste Dragør - Tårnby Skoleåret 2014 2015 KÆRE LÆRER Kunne du tænke dig: At give dine elever en undervisning lidt ud over det sædvanlige? At have let ved at forberede din undervisning,

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me).

Hvad er ateisme? Hvordan bliver man ateist? Dansk Ateistisk Selskab. Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Dansk Ateistisk Selskab Hvad er ateisme? Ateisme er kort og godt fraværet af en tro på nogen guddom(me). Meget mere er der sådan set ikke i det. Der er ingen dogmatisk lære eller mystiske ritualer og netop

Læs mere

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske Pandoras Æske For mere end 2000 år siden skrev Hesoid sit værk Værker og Dage, der bl.a. indeholdt myten om Pandoras Æske. Denne myte har spillet en særlig rolle igennem senere europæisk idehistorie, hvor

Læs mere

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme

Natur og livsglæde At høre hjemme hjemme Natur og livsglæde At høre hjemme For nogle år siden blev jeg præst på Østerbro i København, og bosat i en lejlighed lige rundt om hjørnet fra Kirken. Fra mine vinduer kunne jeg ikke se så meget som et

Læs mere

2016 - kursus Den dobbelte virkelighed Modulopbygget kursus for privatpersoner

2016 - kursus Den dobbelte virkelighed Modulopbygget kursus for privatpersoner 2016 - kursus Den dobbelte virkelighed Modulopbygget kursus for privatpersoner + lorem ipsum dolor sit amet Dit sind Din bevidsthed Din eksistens + Studieleder, Carsten Laursen Velkommen til den dobbelte

Læs mere

Ilse Sand. Sig ordentligt. farvel

Ilse Sand. Sig ordentligt. farvel Ilse Sand Sig ordentligt farvel 1 Sig ordentligt farvel! Denne vejledning må gerne kopieres og foræres til familie og venner. Forord Mange problemer skyldes brudte relationer, som man ikke har fået sagt

Læs mere

I en af udsendelserne, var man på besøg i en lejlighed på Østerbro i København.

I en af udsendelserne, var man på besøg i en lejlighed på Østerbro i København. KONFIRMATIONSPRÆDIKEN.2013 Kender du typen. Det tv program, har I nok set næsten alle sammen.. Livestils-eksperter vandrer rundt i lejligheder og huse sammen med en journalist, og prøver at gætte, hvem

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 13/14 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Filosofi C Johanne

Læs mere

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012

Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 af Helene Dyssegaard Jensen. Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Årsplan for kristendom i 5. klasse 2011/2012 Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring?

Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring? Faglighed på Faaborgegnens Efterskole Hvad er sammenhængen mellem undervisning og vellykket læring? Faaborgegnens Efterskole www.faae.dk 2011 Pædagogikkens to stadier: I skolen terper man de små tabeller

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn.

Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. Forslag til ritual for vielse af to af samme køn. (En del af ritualet - tilspørgsel, forkyndelse, fadervor og velsignelse - autoriseres. Den øvrige del af ritualet er vejledende.) Præludium Salme Hilsen

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Det onde Liv og den gode Gud

Det onde Liv og den gode Gud En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Bør Kristendommen afskaffes

Bør Kristendommen afskaffes Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet SommerCamp 2011 Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. Er du ung og har anden etnisk baggrund end dansk, giver Integrationsministeriet støtte

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Indhold, kort. Der er en udførlig indholdsoversigt bagest i bogen, s. 223. F O R T A L E 11 TA L E N S BOG 15

Indhold, kort. Der er en udførlig indholdsoversigt bagest i bogen, s. 223. F O R T A L E 11 TA L E N S BOG 15 Indhold, kort Der er en udførlig indholdsoversigt bagest i bogen, s. 223. F O R T A L E 11 TA L E N S BOG 15 De Tre Strategier 15 To verdner 15 Første strategi: Hvad: Frigør dig af emnernes tyranni 16

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

MARTINUS LIVETS SKÆBNESPIL MARTINUS INSTITUT. K,benhatm 1969

MARTINUS LIVETS SKÆBNESPIL MARTINUS INSTITUT. K,benhatm 1969 MARTINUS LIVETS SKÆBNESPIL MARTINUS INSTITUT K,benhatm 1969 Copyright by Martinus åndsvidenskabelige institut Logos-Tryk 1. KAPITEL Vi er både skuespillere og tilskuere Menneskenes livsoplevelse er i virkeligheden

Læs mere

Menneskesyn. Fag: Kristendomskundskab og livsoplysning. Vejleder: Johannes Gregers Jensen. Udarbejde af: Henrik Eklund 230904 Morten Nydal 230921

Menneskesyn. Fag: Kristendomskundskab og livsoplysning. Vejleder: Johannes Gregers Jensen. Udarbejde af: Henrik Eklund 230904 Morten Nydal 230921 Menneskesyn Fag: Kristendomskundskab og livsoplysning Vejleder: Johannes Gregers Jensen Udarbejde af: Henrik Eklund 230904 Morten Nydal 230921 Frederiksberg Seminarium 2004 Indledning Som emne for eksamensoplæg

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag

Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag Hvordan kommer jeg videre med mit liv og får livskvalitet ind i min hverdag Lørdag den 29. november 2014 Bente Juul Neuropædagog PD psyk. Certf. Coach 04-12-2014 1 VISO- specialist Det drejer sig om: -

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Hvad kan du tilbyde mig som muslim, præst?

Hvad kan du tilbyde mig som muslim, præst? 34 Hvad kan du tilbyde mig som muslim, præst? ISLAMS UDFORDRING TIL FORKYNDELSEN I FOLKEKIRKEN * BISKOP OVER LOLLAND-FALSTER STEEN SKOVSGAARD Hvad kan du tilbyde mig som muslim, præst? Og nu skal du ikke

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning

Teologisk Voksenundervisning Teologisk Voksenundervisning Aalborg Stift Vinteren 2014 2015 Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig

Læs mere

Prædiken til nytårsdag 2014 (II)

Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Prædiken til nytårsdag 2014 (II) Aroskirken d. 1.1 2014 Læsetekster: Salme 90 og Jakob 4,13-17 Prædikentekst: Matt 6,5-13 Tema: Også i 2014 skal Jesus være Herre. Indledning Nytårsskifte. Eftertænksomhedens

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Viljen starter, hvor lysten holder op! HVEM ER? ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Erik Østenkjær, Dipl.Psych. MFCC, har været coach og sparringspartner for

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

FLOW. Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet 16-01-2015. Frans Ørsted Andersen & Nina Tange

FLOW. Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet 16-01-2015. Frans Ørsted Andersen & Nina Tange 16-01-2015 1 Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet Frans Ørsted Andersen & Nina Tange FLOW Flow i studie- og skolelivet. Frans Ørsted Andersen 16-01-2015 Flow i studie-

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK

STUDIEORDNING FOR TYSK Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK BA-centralfag 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for Tysk BA-centralfag. Folderen er ikke en erstatning for den rigtige

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Selvrealisering som selvrefleksion

Selvrealisering som selvrefleksion Selvrealisering som selvrefleksion Samfundets økonomiske udvikling, individualisering og sekulariseringen har skabt plads til den enkelte. Individet kan i dag selv bestemme sin egen livsvej. Ruten bliver

Læs mere

GUTTERMANN KULTURPRODUKTION

GUTTERMANN KULTURPRODUKTION GUTTERMANN KULTURPRODUKTION GK Books GK Live www.guttermann-kultur.dk Skriv til os på: guttermannkultur@gmail.com Eller ring på: mobil +45 23 72 31 22, mobil +45 40 59 22 83 eller fastnet +45 33 24 02

Læs mere

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd?

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen Sædden kirke, aleneforældrenetværket 27. feb. 2015 Aftenens underemner 1. Definitioner

Læs mere

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Kursusforløb 6-8. klasse ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl. er der i 6.

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere