Vejledning i oprettelse og brug af weblog til spejderformål. Indhold: Weblog til spejderbrug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i oprettelse og brug af weblog til spejderformål. Indhold: Weblog til spejderbrug"

Transkript

1 1 Vejledning i oprettelse og brug af weblog til spejderformål Indhold: Hvorfor en weblog 2 Opret en weblog 3 Det første indhold 5 Et nyt layout 8 Vedligeholdelse og kommentarer 12 Lone Hansen januar 2009

2 2 Hvorfor en weblog? En weblog eller blog er en simpel hjemmeside. Den laves ofte i et gratis-program, der er enkelt at håndtere og på forhånd har en lang række funktioner og layoutmuligheder. De første weblogs opstod som internet-dagbøger, og en stor del af de millioner af weblogs, der findes i dag, bliver fortsat opdateret meget ofte med emner, der optager ejerne. En vigtig funktion i en blog er muligheden for at kommentere. Dermed er der mulighed for tovejskommunikation mellem den, der skriver bloggen og alle dem, der læser den. Det kan være anonyme kommentarer, hvor alle kan bidrage, eller kommentarer som kræver, at man på forhånd er godkendt eller f.eks. har oprettet sin egen google-profil.

3 3 Opret en weblog Et af de meget brugte blogprogrammer er Blogger eller Blogspot. Det er en del af Google-verdenen, og det er gratis at oprette selv ret store weblogs. Man kan få adgang til oprette sin egen blog via Her skal man oprettes som bruger eller logge ind med en eksisterende bruger-profil. Man kan også vælge funktionen Opret blog eller Log ind fra en allerede eksisterende blog. Er man ny bruger, er første opgave at oprette en Google-konto. Den kræver en gyldig -adresse og en adgangskode. Er man allerede bruger og har en blog, kan der oprettes ny blog fra betjeningspanelet. Klik på Opret ny blog, og du er i gang. Find en titel og en webadresse til din blog. Du kan med det samme teste, om adressen er gyldig (dvs. ikke er i brug af andre). Fortsæt derefter til næste side.

4 4 Her skal du vælge layout-skabelon til din blog. Der er en del at vælge imellem, og nogle kan vælges i flere farve-varianter. Man kan også se et eksempel i større størrelse, inden man vælger endeligt. Klik på det layout, du vil bruge og vælg derefter Fortsæt. Så er din blog klar til brug, og når du klikker på pilen Begynd at blogge, kommer du ind på siden, hvor du kan skrive det første indlæg. Et indlæg skrives i en simpel teksteditor, hvor der kan laves fed skrift eller kursiv, sættes billeder ind, men ikke så meget andet. Dog kan du også vælge redigering i html-kode, hvis du har talent for det. Klik på det lille ord Eksempel, så skifter du mellem almindelig tekstvisning og html.

5 5 Det første indhold Man skriver tekst i et indlæg på samme måde, som der arbejdes med tekst f.eks. i Word. Nogle skabeloner har flere muligheder i tekst-editoren dette er en meget simpel variant. Når overskrift og tekst er klar, klikkes på Udgiv indlæg, og vinduet skifter. Herfra kan du f.eks. vælge Vis blog, og hvis du vælger I et nyt vindue, holder du redigerings-siden åben, samtidig med at du kan vurdere det færdige resultat. Har du ændringer til dit indlæg, så gå tilbage til redigeringssiden. Find menupunktet Rediger indlæg, så åbner det seneste indlæg igen. Du kan f.eks. vælge at sætte et billede ind. Det sker via det lille billed-ikon i tekst-editoren. Dermed åbnes et nyt vindue, så du kan tilføje et billede fra din egen computer. Vælg også, hvordan det skal placeres, og om det skal være lille, mellem eller stor størrelse.

6 6 Klik på Overfør billede, så er dit foto på vej ind på bloggen. Hvis du opdaterer visningen af siden, kan du følge med i ændringerne. Menuen i venstre side kan udnyttes til forskellige gadgets. I redigerings-vinduet vælger du Layout- fanebladet og klikker derefter på Tilføj en gadget. Så får du adgang til en lang liste af muligheder f.eks. kan der sættes en link-liste ind. Ved klik på funktionen åbnes et vindue til opsætning. Skriv en titel til listen (f.eks. Spejderlinks) og vælg, hvordan dine links skal sorteres.

7 7 Klik på Gem, og den ny gadget er oprettet. Den kan nu redigeres via knappen Rediger. Et link sættes ind ved at skrive en websteds-adresse (f.eks. og give linket et webstedsnavn (f.eks. Spejdernet.) Klik på Gem. Dermed er link-listen oprettet, og det første link kan ses på bloggen. Der kan også ændres på udseendet på bloggens indlæg. Via fanebladet Indstillinger kan man f.eks. vælge Formatering. Her defineres, hvor mange indlæg eller hvor lang en periode der skal vises, hvordan datoen på et indlæg skal vises, men det er også vigtigt at indstille tidszone, så indlæggene følger dansk tid.

8 8 Et nyt layout Fortryder du det layout, du har valgt, så gå ind under fanebladet Layout og find Vælg ny skabelon i menubjælken. Det giver adgang til layout-skabelonerne, hvor du kan vælge frit, uden at det ødelægger det indhold på bloggen, du allerede har oprettet. Dermed er det enkelt at lave en blog i helt nyt layout. Du kan også ændre på farver og skrifter, når du har valgt en skabelon. Vælg Skrifttyper og farver under Layoutfanebladet, så ser du en del af din blog sammen med en rulle-menu, hvor du kan definere de enkelte farveflader, skrifttyper og størrelser. For eksempel kan der sættes ny skrift på blogtitlen.

9 9 Eller der kan sættes en ny og anderledes farve på et eller flere felter på siden. I nogle tilfælde er funktionerne i Blogger ikke nok for dig. Men mange steder på internettet er der gratis tilbehør til weblogs. Du kan ofte finde det via en funktion på en eksisterende weblog, for eksempel en tæller eller et ur. Eller du kan søge via Google helst på engelsk. Søg f.eks. på counter+blog, som giver en mængde muligheder for gratis tællere. Besøgstællere kan f.eks. hentes gratis på Her følger man anvisningerne, vælger en tæller tilpasser den i layout, taster ind hvilken webside den skal vises på og vælger starttallet. Derefter skal man oprettes som bruger eller logge ind med et eksisterende konto-navn.

10 10 Så får man adgang til en html-kode. På bloggen tilføjes en gadget med HTML/Java-script. I den kan tæller-koden kopieres ind. Sæt evt. også en overskrift på og gem indholdet. Så er der etableret en tæller på bloggen. Er der brug for en almindelig tekst på siden, kan det også etableres via en gadget. Vælg Tekst.

11 11 Dermed får du adgang til et tekst-vindue, hvor der kan skrives almindelig tekst ind og evt. indsættes et link. Den ny del bliver placeret på siden ud fra, hvor den ligger som gadget i redigeringsfunktionen. Men du kan let flytte en gadget rundt ved at markere den med musen og trække den til en ny placering. Det kan f.eks. være som det øverste element på siden. Gem ændringerne i redigerings-funktionen så slår de straks igennem ude på siden. Har du lyst til at lege med flere effekter og funktioner på bloggen, er mulighederne næsten uendelige. På sitet er der for eksempel mulighed for at vælge masser af layouts som baggrund for din blog.

12 12 Vedligeholdelse og kommentarer Din weblog skal være levende, og derfor er det vigtigt, at den opdateres ofte. Det kan være med et aktuelt foto, en kort tekst eller f.eks. en foromtale af et møde, en tur eller andet, der skal foregå. Bloggen kan også bruges som sommerlejr-dagbog eller rapport fra andre aktiviteter. Et eksempel på, hvad en weblog kan bruges til, er Denne blog blev etableret samtidig med, at de første informationer om Munkebjergs Distriktslejr 2008 skulle ud til grupperne, og bloggen var i funktion indtil afslutningen af lejren. Vælg også, om du vil have kommentarer på bloggen, om alle skal kunne kommentere, og om kommentarer evt. skal godkendes, før de kan vises. Det er en god ide at følge med i de kommentarer, der kommer på bloggen. Du kan gøre det ved ofte at kigge forbi blog-siden, men du kan også vælge at få kommentarer tilsendt som . Denne funktion vælges under Indstillinger og Kommentarer og kræver blot indtastning af en adresse.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Opdateret: 31. januar 2011 Danmarks Kirkelige Mediecenter og Y s Region Danmark Materialet må ikke videregives i nogen form

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse Blogs Om blogs http://www.it-borger.dk/den-nye-it-verden/internet/blogs Om at oprette blogs http://www.it-borger.dk/laer-om-it/internet/nar-du-vil-pa-nettet/blogs/sadan-laver-du-en-blog Råd når du laver

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Blogger i Picasa. Hvad er Blogger egentlig? På Picasa s billedbakke er der et stort ikon der vises som et B

Blogger i Picasa. Hvad er Blogger egentlig? På Picasa s billedbakke er der et stort ikon der vises som et B Blogger i Picasa. Hvad er Blogger egentlig? På Picasa s billedbakke er der et stort ikon der vises som et B Blogger er en dagbog på internettet, som du kan skrive i og dele med dine venner samt alle andre,

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Opret din egen blog og publicer dit første indlæg med 8 enkle trin

Opret din egen blog og publicer dit første indlæg med 8 enkle trin Opret din egen blog og publicer dit første indlæg med 8 enkle trin NB: Det vigtigste at forstå, når du arbejder med blogs, er at der er et interface, hvor du arbejder og et interface, som læsere/brugere

Læs mere

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor!

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! Forslag til Web kursus indhold. 1. Hvordan finder man vores side? 2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! 3. Gennemgå hvordan man bliver oprettet som medlem og får adgang

Læs mere

Zite3 med moduler. Brugervejledning

Zite3 med moduler. Brugervejledning Zite3 4.0 VestNet A/S Zite3 med moduler Brugervejledning V ERSION 4.0 S EPTEMB ER 2003 03 Information om kredshjemmeside Kredssiderne er nu lagt på Nettet. Du kan finde din via hjemmesidens side med lokalkredse

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Hjemmeside på SkoleKom

Hjemmeside på SkoleKom Hjemmeside på SkoleKom 1 Om vejledningen Har din lærer givet tilladelse, kan du nu lave din helt egen personlige hjemmeside på SkoleKom. En hjemmeside på SkoleKom er let at gå til, og har du arbejdet lidt

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

I gang med. til brug i Mediekonkurrence 2013

I gang med. til brug i Mediekonkurrence 2013 I gang med til brug i Mediekonkurrence 2013 3. udgave Januar 2013 Indhold Om WordPress 3 Hvad er WordPress? 3 Hvad er widgets? 3 Hvad er forskellen på indlæg og sider? 4 Hvad er forskellen på kategorier

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

AgeForce MINI vejledning

AgeForce MINI vejledning AgeForce MINI vejledning Velkommen til AgeForce et enkelt og sikkert netværk for dig over 50 I denne korte guide fortæller vi dig hvordan du: - Opretter en gratis profil på www.ageforce.dk. - Redigerer

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto.

Du skal have en Google konto for at kunne anvende Webalbum! Har du ikke det, så får du her en kort orientering om, hvorledes du kan få en konto. Indhold Webalbum...2 Google-konto...2 Brug af webalbum...5 Overføre billeder til album...5 Se og bruge sine billeder i webalbummet...6 E-mail...9 Udskriv...12 Bestil udskrifter...13 Blog This...13 Collage...14

Læs mere

Log ind i administrationspanelet

Log ind i administrationspanelet Kongsgaarden Vester Broby CMS baseret på WordPress Log ind i administrationspanelet... 1 Begreber og visualisering (skabelonen Standard)... 2 Begreber og visualisering (skabelonen Full width)... 2 Sidebars...

Læs mere