Projekt: Nyt TUBA-samtaletilbud på Samsø

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt: Nyt TUBA-samtaletilbud på Samsø"

Transkript

1 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 1 af 11 Ansættelsessted nr. 3: Vi er konsulenter i en landsdækkende ungdomsorganisation Projekt: Nyt TUBA-samtaletilbud på Samsø Projekt-team, 3K11 Thomas S. - Jørgen H. T. - Mathilde Ø. L. - Niels S. - Indhold AFS. 1. BESKRIVELSE AF VORES ANSÆTTELSESSTED: TUBA... 2 AFS. 2. BESKRIVELSE AF SAMTALETILBUDS INDHOLD OG HVEM DET HENVENDER SIG TIL... 3 AFS. 3. PLANLÆGNING OG ORGANISERING, MASTERPLAN... 4 AFS. 4. PR/MARKEDSFØRING & MARKEDSFØRINGSBUDGET... 5 AFS. 5. PRESSEMEDDELELSE, DER FORTÆLLER OM PROJEKTET... 6 AFS. 6. PR FOR INITIATIVET: EN PLAKAT... 7 AFS. 6.1: ARGUMENT FOR VALG AF PLAKAT... 7 AFS. 6.2: PLAKATEN - UDKAST AFS. 7. BAGGRUNDSPAPIR, DER FORKLARER, HVAD DER EFTER VORES MENING, ER DET VIGTIGSTE AT HUSKE PÅ SOM SAMTALEPARTNER/SJÆLESØRGER I FORBINDELSE MED DEN SVÆRE SAMTALE... 9 VI STRÆBER EFTER... 9 VORES VÆRDISÆT... 9 Nærhed... 9 Accept... 9 Faglighed GODE RÅD I ARBEJDET APPENDIX: DISPOSITION OG ARBEJDSFORDELING I PROJEKT-TEAM...11

2 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 2 af 11 Afs. 1. Beskrivelse af vores ansættelsessted: TUBA TUBA er en organisation under Blå Kors i Danmark. TUBA tilbyder samtaler, rådgivning og terapi for teenagere og unge der vokser op i hjem med alkoholmisbrug. TUBA arbejder ud fra et kristent næstekærligt menneskesyn, der ser det enkelte menneske som ressource fyldt, ressourcer der kan aktualiseres og dermed kan man hjælpe sig selv videre i livet. Hjælpen i TUBA er gratis og der er fuld anonymitet. TUBA har 12 afdelinger i hele landet, samt ny afdeling på Samsø på vej. I TUBA er vi fokuserede, først og fremmest på de unge, der har brug for hjælp, men vi finder det vigtigt at producere viden, bøger, hjemmesider, dokumentere og evaluere og på den måde skabe evident viden om børns opvækst og trivsel i familier med alkoholmisbrug. Vores hovedmål er en kontinuerlig udviklende proces, først og fremmest: For de unge, fordi: Ingen ung, skal vokse op i en familie med fulde forældre!

3 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 3 af 11 Afs. 2. Beskrivelse af samtaletilbuds indhold og hvem det henvender sig til Statistiske opgørelser fra Region Midt af behov for samtaletilbud i aldersgruppen, årige med eksistentielle alkoholrelaterede problemer, i regionen, viser en stigning generelt og specifikt på Samsø. Der er etableret kontakt med op til 4 unge der gennem alkoholrådgivningen har været til ungemøder i TUBA Aarhus. Derfor finder vi det i TUBA nødvendigt med et tilbud til disse unge. TUBA vil i en projektperiode undersøge behovet for permanent tiltag og dermed omfanget af unge med alkohol relaterede problemer. TUBA vil tilbyde samtaler dels individuelle og dels i gruppe, vi vil tilbyde samvær med andre unge i samme situation. Den overordnede organisatoriske og administrative ramme ligger hos TUBA, centralt ved hovedkontoret i Silkeborg. Pædagogiske, psykologiske og ledelsesmæssige kompetencer og ressourcer findes i samarbejdet med TUBA afdelingen i Aarhus. Her skal bruges op til 3 medarbejdere en leder, pædagogisk eller 3K, til drift og samtaler med de unge. Psykolog og terapeutisk bistand rekvireres efter behov, i samarbejde med TUBA Aarhus. Leder, psykolog og terapeut er tydelige gennemgående personer. De unge sikres anonymitet og skærmes udadtil. Anonymiteten sikres ved italesættelse sammen med de unge. Påtale i givet tilfælde. TUBA har et kristent menneskesyn, der giver sig udtryk i måden at tale og omgås de unge på. Det tilstræbes at møde den unge hvor den unge er i livet og arbejde ud fra det. Pædagogisk arbejder vi med, den unge ved det gode eksempelets magt. På en rummelig indfølende måde at tage de svære samtaler med den unge. Vi giver den unge på en åben og næstekærlig måde plads og rum til at være den de er, samt understøtter de forandringer de unge måtte have brug for. Vi ved, at når man vokser op i en alkoholbelastet familie giver det nogle karakteristiske belastninger og udfordringer for den unge. Faglig kunnen og viden om dette er pædagogikken i TUBA.

4 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 4 af 11 Afs. 3. Planlægning og organisering, masterplan Nr. Hovedaktivitet Delaktivitet Tidsplan - Kvartaler OK 1.kv 2.kv 3.kv 4.kv 1 Lokale til Cafe Find egnet, evt. gratis, lokale Aftale lejeudgifter Skrive kontrakt på lokale Beslutte indretning af Café Se afs. NB: 100 % TUBA-brugerinddragelse Fastlægge åbningstider Forslag: Man.+ons.+fre Sponsor og Skrive og sende ansøgninger fondsansøgninger Følge op på ansøgninger 3. Personale Finde leder til cafe - jobbeskrivelse Fx mestre den svære samtale - annoncering - jobsamtaler - ansættelse Finde frivillige til café - Beslutning: Frivillige er brugere af café Finde frivillige til uddeling af Folder/flyer - Forslag: Spørg i Kirken TUBA-Århus TUBA skal indgå aftaler med personer, der kan mestre 'den svære samtale' - terapeuter - psykologer 4 PR/Markedsføring Se punkt 4. 'PR/Markedsføring' 5 Igangsætning Endelig dato er tidligst i 3. kv. Dato: x 6 Evaluering Opstille mål for projektet - Fx antal besøgende pr. dag - Fx antal personer i terapi/sjælesorg pr. uge. Evaluering efter en måned - Incl. evalueringsrapport til bestyrelse Evaluering efter et ½ år - Incl. evalueringsrapport til bestyrelse Evaluering efter et år - Incl. evalueringsrapport til bestyrelse Justerer mål for projektet efter 1 år. 2. Se afs. 2. Se afs. 2.

5 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 5 af 11 Afs. 4. PR/Markedsføring & markedsføringsbudget Nr. Hovedelement Element Målgruppe Tidsfrist Budget, kr. pr. år 1. Landsdækkende PR for den nye afdeling. Alle Lige før start reklame Medie: Kr. Dagblad 2. Folde/flyer om Oplag stk. Klienter Før start det nye tilbud til uddeling Uddelingssteder: - Indkøbscentre - Kirker, skoler - KombiBiblioteket - Sundhedscentre - Ungdomsklubber - Den nye Samsø-café - Sportsforeninger - Fitnesscentre - Samsø-færgen 2.1 Plakat A3, 100 stk. 10kr/stk Pressemedd. i lokal avis om det nye tilbud Medie: Samsø Posten Alle Ved start. Forslag: Se afs. 5! 4. Artikel om det nye tilbud Medier: - Blå Kors TUBAinteressenter 4.1 -"- Til TUBA Årsskrift Alle Efter start. Aftales med årsskrift 5. Pressemeddelelse om den nye leder Medier: - Lokale medier. - Til TUBA-hjemmeside 6. PR ved start Invitationer til at overvære start/reception: - TV2 - Lokalradio - Lokale medier - Lokale interessenter (Idéer: Se liste ovenfor over uddelingssteder af flyer). 0 Lige før start 0 Alle Når leder ansat 0 Medier Læsere: Alle 0 Lige før start Åbningsreception Faciliteres Facebook Bannerannonce om det nye tilbud, der linker til TUBA-Samsø-page. Pårørende & unge Før start (100 kr. pr. md) Video til YouTube og hjemmeside - Optage - Publicere Pårørende & unge I alt kr.: kr.

6 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 6 af 11 Afs. 5. Pressemeddelelse, der fortæller om projektet Pressemeddelelse. Alkohol-behandling for unge! For ingen ung, skal vokse op med fulde forældre. TUBA der er en organisation, der har det som sit mål at hjælpe unge, med forældre der misbruger alkohol, starter nu på Samsø. Det kan være meget svært at være ung i en familie, der har problemer med alkohol. Hemmeligheder omkring misbruget er ofte de unges dilemma, de passer på mor og far og har ikke nogle at dele dette med. Ensomhed, lavt selvværd, skam og nedture kan være en af konsekvenserne, når man bor sammen med, eller har forældre der drikker. Kender du til disse følelser, vil TUBA måske være noget for dig! TUBA tilbyder rådgivning, terapi og samvær med andre unge i samme situation. Der bliver en cafe med gode sofaer og man vil kunne få en kop kaffe eller te og lidt at spise. Når vi har lært den unge at kende vil de som regel blive tilbudt gruppeterapi og her trækker man på andre unges erfaringer. For at de unge kan føle sig trygge og i gode hænder er der selvfølgelig fuld anonymitet. Det gælder venner, myndigheder og familie. Ingen vil få at vide du kommer her med mindre du selv udtrykkeligt beder om det. Vi er selvfølgelig klar til at være bisiddere for eksempel hos sagsbehandler eller til svær snak med dine forældre. Men det er din beslutning som vi bakker op om! TUBA kommer nu til Samsø, som en konsekvens af regeringens ændrede holdning til alkoholpolitikken for folketinget afsat 240 millioner til alkoholbehandling og forebyggelse specielt blandt de unge.. For at tage del i det forebyggende arbejde blandt unge på Samsø, vil TUBA, der er selvstændige under Blå kors, etablere sig i de ledige lokaler på Sognegården i Tranebjerg. TUBA er en kristen organisation, det kristne mærker du mest ved at vi behandler dig godt og venligt. Vi prædiker ikke, vi er ganske almindelige og vi vil gerne hjælpe dig til at få det gode liv du gerne vil ha. Det er dig og dine beslutninger vi støtter dig i. Vi glæder os til at se dig, venlig hilsen TUBA.

7 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 7 af 11 Afs. 6. PR for initiativet: En plakat Afs. 6.1: Argument for valg af plakat Til læseren: Da vi ikke har fulgt opgavekravene 100 % kommer her, ifølge aftale med Johannes Konstantin Neergaard, vores begrundelse for valg af plakat: Valg af plakat - Hvorfor? Vores PR-element er en plakat. Dette har vi valgt, fordi en plakat efter vores mening appellerer mere til unge mennesker, end f.eks. en folder gør, da en plakat kan ses på afstand, den kan hænge mange steder, og den kan have store billeder på og tekst, der skaber interesse. En god plakat skaber blikfang, og det skal være overskuelig at få et hurtigt overblik over budskabet. Plakaten kan læses i forbifarten, men den kan også skabe interesse, så folk stopper op og studerer den nærmere. Det synes vi, at have opnået med vores plakat. Plakaten kan i modsætning til en folder eller video hænge i gadebilledet, og bliver derfor set af mange forskellige mennesker i alle aldre. Tilbuddet henvender sig til en bred aldersgruppe (14-35år), derfor er det væsentligt, at den er i gadebilledet, hvor der en stor variation med mennesker i alle aldre. Vi mener at budskabet om det nye tilbud fra TUBA på Samsø, spredes mere effektivt og hurtigere med en plakat.

8 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 8 af 11 Afs. 6.2: Plakaten - Udkast 2. Til læsere: Også vedlagt opgaven som fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Plakat.JPG

9 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 9 af 11 Afs. 7. Baggrundspapir, der forklarer, hvad der efter vores mening, er det vigtigste at huske på som samtalepartner/sjælesørger i forbindelse med den svære samtale Vi stræber efter TUBA har et kristent menneskesyn der giver sig udtryk i måden at tale og omgås de unge på. Det tilstræbes at møde den unge, hvor den unge er i livet og arbejde ud fra det. Pædagogisk arbejder vi med det gode eksempels magt. På en indfølende måde tilstræber vi ar at hjælpe den unge på vej i den svære samtale. Vi skelner mellem fejlindlæring og manglende indlæring, og giver den unge på en åben, rummende og næstekærlig måde, plads og rum til at være sig selv. Vi understøtter de forandringer de unge har brug for. Vi ved, at det at vokse op i en alkoholbelastet familie giver nogle karakteristiske belastninger for den unge. Faglig kunnen og viden om dette, er en del af pædagogikken i TUBA Vores værdisæt Vi i TUBA har det kristne budskab om næstekærlighed, som skal være gennemgående i vores arbejde i hverdagen. Vi tror på at alle mennesker er ligeværdige og at alle mennesker har ret til et værdigt liv. Vi har tre grundlæggende værdier: Nærhed, accept og faglighed, som beskrives i det følgende. Nærhed For os er nærvær, at alle bliver set på med de samme øjne, øjne af accept og respekt. Vi ønsker at skabe et positivt fællesskab, hvor vi genopbygger troen på relationen mellem mennesker. Vi ønsker at skabe en tæt relation med de pårørende/involverede. Vi vil have et fællesskab der skal give gode minder. Hvis der kommer nogle til os, skal de blive set, hørt og mærket. Accept Vi accepterer at alle, der kommer til os. Vi vil møde alle i øjenhøjde. Vi acceptere alle, som de er. Vi vil være lyttende og forstående. Vi vil have fokus på de unge.

10 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 10 af 11 Faglighed For os er det vigtig, at vores ansatte har en høj faglige og personlige kompetencer. Vi vil gøre brug af faglige anerkendte metoder. Vi vil være en dynamisk organisation med fokus på forandring og nytænkning. Vi ønsker at være en organisation, som er kendt på dens troværdighed og faglige kunnen. Gode råd i arbejdet 1. Du er aldrig forpligtet til, at løse en andens problem, men vær altid klar på at lytte. 2. Du kan ikke altid hjælpe så gør det klart, at du ikke kan hjælpe, men at du godt vil lytte til, hvad de har at sige. 3. Huske klare grænser, så bliver relationen nemmere for dig selv. 4. Når du hjælper, er det vigtigt, at have med i bagtænkerne, at den bedste hjælp er hjælp til selvhjælp. 5. Det bedste du kan give af dig selv din fulde opmærksomhed. 6. Du må ikke virke afvisende, hvis der kommer en og vil snakke med dig. I det tilfælde du ikke har god tid, så afsæt 5 min. og aftale et andet tidspunkt. 7. Stil gerne uddybende spørgsmål til det du får af vide, og derved vise, at du er oprigtigt interesseret i at lytte. 8. I nogle tilfælde kan det være essentielt at vise, at du forstår vedkommendes tanker og følelser, hvilket f.eks. kan gøres gennem en kort fortælling fra dit eget liv.

11 Dato Fil: K11-SemAfslutning_N-T-M-J_Besvarelse.docx - Side: 11 af 11 Appendix: Disposition og arbejdsfordeling i projekt-team Tal i kantet parentes henviser til opgavekrav i antal ord pr. element Ansvarlig Hovedemne [ord] Delemne Beskrivelse Fremlæggelse O. Fremlæggelse Introduktion THOMAS S 1. Ansættelsessted [150] TUBA Nyt sted på Samsø. Opgavestiller: TUBA's bestyrelse NIELS MATHILDE 2. Beskriv samtaletilbud [300] 3. Planlæg og organiser [300] 4. PR/Markedsføring og budget [300] - Indhold - Hvor, stedet - Hvem er bruger, målgruppe - Hvornår, åbningstid Planlæg - Find et sted - - aktiviteter og tidsplan Organiser - Org. diagram PR-elementer Pr. element - elementet - tidsplan for forberedelse publicering - budget Skriv! - fx "TUBA starter på Samsø" 5. Pressemeddelelse [350] 6. PR-element, vælg et af 4 a. Artikel til lokalavis [800] b. Infofolder [400] erstattet af PLAKAT!: Argument for valg af plakat. Plakat 7. Baggrundspapir om det vigtigste ved den svære samtale c. Video [2 min.] - Idé: Hos TUBA, Århus. d. Ppt [6 slides] - Retningslinjer Fx Hvilke problemstillinger? Værdisæt Menneskesyn - Bruger af papiret Psykolog Psykoterapeut Leder af cafe, nyt job. 3K'er? NIELS THOMAS S + JØRGEN THOMAS S + JØRGEN NIELS MATHILDE MATHILDE + JØRGEN NIELS JØRGEN JØRGEN NIELS MATHILDE THOMAS S THOMAS S

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Det kan

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi tror på, at forandring er muligt for alle For at skabe en forandring i et liv præget af massivt misbrug har

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Nyt selvværd, øget selvrespekt og evnen til at tage ansvar

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

KORT OM BLÅ KORS. blaakors.dk

KORT OM BLÅ KORS. blaakors.dk KORT OM BLÅ KORS blaakors.dk Alle mennesker har lige høj værdi Behovet for hjælp er stort Vi hjælper mennesker i nød Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som har eksisteret i Danmark siden

Læs mere

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk NYE MULIGHEDER blåkorshumlebæk.dk Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Har du drukket alkohol i kortere eller længere tid kan din krop være medtaget, dit humør er måske trist og dit netværk

Læs mere

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier.

Gør jeres Lænkeforening mere synlig kan forhåbentlig være en hjælp for jer, når I vil arbejde med at synliggøre jeres forening og Lænkens værdier. Kære lokalforeninger. Der er stadig mange danskere, som drikker alt for meget og som har brug for støtte til at komme ud af alkoholproblemet. Derfor er det vigtigt, at Lænken er synlig og meget mere kendt,

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

MARTE MEO I dagtilbuddet

MARTE MEO I dagtilbuddet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) MARTE MEO I dagtilbuddet Kære forældre Nærvær i øjenhøjde Med denne folder får I de grundlæggende informationer om, hvad et MARTE MEO forløb vil betyde for jeres

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Masterplan for Rødovrevej 382

Masterplan for Rødovrevej 382 2011 Masterplan for Rødovrevej 382 Kompetenceudvikling i botilbud i Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune Introduktion Denne masterplan er udarbejdet på baggrund af det kompetenceudviklingsforløb, som personalet

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Ønsker du at få hjælp og støtte til at lade flasken stå og

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Svære alkoholskader er ingen hindring for et bedre liv Vores mål er at hjælpe mennesker, der er svært alkoholskadede,

Læs mere

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL Ledelsesplan 2012 LedNytTUBA 28. november 2011 JKL TUBAs idégrundlag og historie TUBA er en landsdækkende rådgivning for unge fra alkoholfamilier. Med udgangspunkt i et kristent menneskesyn, der fremhæver

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013

Socialrådgiverdage. Kolding november 2013 Socialrådgiverdage Kolding november 2013 Program Ultrakort om TUBA Børnenes belastninger i alkoholramte familier Hvad har børnene/de unge brug for De unges belastninger og muligheder for at komme sig TUBA

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. ... vi er hinandens verden og hinandens skæbne. K.E. Løgstrup HuskMitNavn 2010 Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup! Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. Tag dit barn i hånden

Læs mere

Virksomhedsplan for den samlede institution Bryghuset/Hobbitten Frederiksberg C.

Virksomhedsplan for den samlede institution Bryghuset/Hobbitten Frederiksberg C. Virksomhedsplan for den samlede institution Bryghuset/Hobbitten Frederiksberg C. Virksomhedsplanen beskriver hvilke værdier og principper, der skal være gældende i det pædagogiske arbejde, for at institutionen

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Ledelse af frivillige - introduktion

Ledelse af frivillige - introduktion Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige - introduktion V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

udøve diakoni fremme diakoni Nærvær ærlighed respekt

udøve diakoni fremme diakoni Nærvær ærlighed respekt når livet gør ondt hvem er vi? Foreningen Agape er en folkekirkelig forening, der arbejder med diakoni, sjælesorg, terapi, kurser, retræter og foredrag. Vores fundament er det kristne livs- og menneskesyn.

Læs mere

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE Overblik over alt hvad du kan bruge for at gøre opmærksom på jeres arrangementer - HVEM TAGER DU MED? Sidste år var Danmark Spiser Sammen på næsten alles læber. Vi gentager successen

Læs mere

Krøversvej Helsingør - Tlf /05 Fax:

Krøversvej Helsingør - Tlf /05 Fax: SPECIALBØRNEHAVEN HIMMELHUSET Værdigrundlag Krøversvej 4-3000 Helsingør - Tlf. 4928 1106/05 Fax: 49281067 - e-mail: dha38@helsingor.dk www.specialbornehaven.helsingor.dk Specialbørnehavens værdigrundlag

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Indledning Dette notat beskriver et forslag til etablering af en frivillig gældsrådgivning i Skive. Formål, indhold og organisering er kort beskrevet, ligesom der er

Læs mere

Service. i og udenfor AA-gruppen

Service. i og udenfor AA-gruppen Service i og udenfor AA-gruppen Hvordan det var Hvad der skete Hvordan det er nu Min erfaring Selv om jeg har det elendigt efter mange års ædruelighed behøver jeg ikke at drikke. Jeg skal (blot) begynde

Læs mere

SÅDAN HJÆLPER DU BØRN I ALKOHOLFAMILIER - DET KRÆVER KUN EN ENKELT VOKSEN AT ÆNDRE ET BARNS LIV

SÅDAN HJÆLPER DU BØRN I ALKOHOLFAMILIER - DET KRÆVER KUN EN ENKELT VOKSEN AT ÆNDRE ET BARNS LIV SÅDAN HJÆLPER DU BØRN I ALKOHOLFAMILIER - DET KRÆVER KUN EN ENKELT VOKSEN AT ÆNDRE ET BARNS LIV TUBA TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkoholmisbrugere. I TUBA kan unge mellem

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen

det enkelte dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan tages hensyn til sammensætningen de to aldersgrupper ½-2 år og 3 år til skolealderen Læreplan Indholdsfortegnelse: Lovgrundlaget Indledning Dokumentation og evaluering De 6 temaer Børn med særlige behov Årsplan Litteraturliste Godkendt af bestyrelsen i Børnehaven Mælkebøtten LOVGRUNDLAGET

Læs mere

Fundraising En inspirationsguide til, hvordan du lettets søger midler til dit ungdomsråd

Fundraising En inspirationsguide til, hvordan du lettets søger midler til dit ungdomsråd Fundraising En inspirationsguide til, hvordan du lettets søger midler til dit ungdomsråd Udarbejdet af Guide til fundraising Hvad gør man, hvis man har en god idé, men ingen penge? Det skal denne guide

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

PROBLEMER MED ALKOHOL. Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien

PROBLEMER MED ALKOHOL. Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien PROBLEMER MED ALKOHOL Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien HVOR KAN DU FÅ HJÆLP? HVILKE BEHANDLINGSMULIGHEDER FINDES DER? For alle tilbud om ambulant alkoholbehandling

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Inspirationsnotat nr. 17 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. oktober 2010 Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Det kræver gode retningslinjer at lave ordentlige trivselsmålinger på kommunens

Læs mere

TUBAs strategi 2015-2020. Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere

TUBAs strategi 2015-2020. Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere TUBAs strategi 2015-2020 Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere Vision, mission og værdier TUBAs vision: Et samfund, der arbejder på at forhindre, at børn vokser op i hjem, der

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Edel Liisbergs Børnehave - En selvejende daginstitution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Medlem af paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner. Adresse: Hjortholms

Læs mere

Er alkohol et problem?

Er alkohol et problem? Er alkohol et problem? Du har ret til hjælp Få gratis og professionel hjælp gennem kommunen. Husk, et alkoholproblem er kun tabu indtil man gør noget ved det. Test dine alkoholvaner Test dine alkoholvaner

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

I Minibo får du en ny chance

I Minibo får du en ny chance I Minibo får du en ny chance Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler, og hvis hverdag er præget af psykiske lidelser. Behov for ro og tryghed Minibo er

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Vi møder borgerne med anerkendelse

Vi møder borgerne med anerkendelse Vi møder borgerne med anerkendelse Strategi for ledere og medarbejdere Center for Politik og Strategi september 2015 Forord Fredensborg Kommune er en organisation i udvikling, hvor kravene til service,

Læs mere

Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj Lupinvejens Børnehave

Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj Lupinvejens Børnehave Det gode børneliv og KLAR-pædagogikken maj 2013 Lupinvejens Børnehave Vi skaber en sammenhængende pædagogik og organisation, der målrettet kan medvirke til at give barnet det gode barneliv samt rumme alle

Læs mere

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU

LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT LIGEMANDSARBEJDE UDEN FRYGT OG TABU LUFT er et sted hvor vi tilbyder ligemandsarbejde. Definition på ligemandsarbejde: et samarbejde mellem personer som oplever at være i samme båd, det vil sige samme

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og elever samt høj trivsel på skolen. I værdiregelsættet skal

Læs mere

INDSATS FOR UDSATTE 1

INDSATS FOR UDSATTE 1 INDSATS FOR UDSATTE 1 2 VI YDER EN INDSATS FOR MENNESKER I UDSATTE LIVSSITUATIONER KFUM s Sociale Arbejde tilbyder hjælp, støtte og omsorg for mennesker i udsatte livssituationer. Vi møder mennesker i

Læs mere

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2 Indholdsbeskrivelse Indholdsbeskrivelse...1 1. Projektkoordinator/medarbejder...2 2. Baggrunden for pilotprojektet...2 3. Formål...2 4. Målgruppe...2 5. Metode og arbejdsbeskrivelse...3 5.1. Empowerment

Læs mere

Vi vil hjælpe mennesker til at tage ansvar og ændre deres liv

Vi vil hjælpe mennesker til at tage ansvar og ændre deres liv Vi vil hjælpe mennesker til at tage ansvar og ændre deres liv Få husly og find vejen tilbage til et bedre liv Blå Kors Pensionat tilbyder en midlertidig bolig til dig, der har problemer med hjemløshed.

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

Pædagogisk grundlag for 10.klasse og GFU Silkeborg Ungdomsskole

Pædagogisk grundlag for 10.klasse og GFU Silkeborg Ungdomsskole Pædagogisk grundlag for 10.klasse og GFU Silkeborg Ungdomsskole Vision og mission for Silkeborg Ungdomsskole Silkeborg Ungdomsskole skal være kraft- og videnscenter for og om de 14-18-årige i Silkeborg

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Paraplyen 2015

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Paraplyen 2015 Aftalestyring Aftale mellem Varde Byråd og Paraplyen 2015 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og bringer naturen ind i familiens hverdag derhjemme, på arbejdet og i skoler og foreninger.

Læs mere

"Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46

Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper Projekt 46 Projekt nr. 46 Konsulent Referent Dato for afholdelse Jørgen Anker Anshu Varma 23.oktober 2007 Godkendt d. "Midt om natten - et natværested for sindslidende og udsatte grupper" Projekt 46 Deltagere Birgitte

Læs mere

INDHOLD OMRÅDE INDHOLD DELTAGERE ÅRGANG SIDE

INDHOLD OMRÅDE INDHOLD DELTAGERE ÅRGANG SIDE SAMARBEJDSKATALOG I FORHOLD TIL SSP FOREBYGGELSES- OG LÆSEPLAN I NORDDJURS KOMMUNE REV. APRIL 2015 : NÆSTE SIDE OMRÅDE DELTAGERE ÅRGANG SIDE Forebyggelses- og læseplan Introduktion af planerne Forældre

Læs mere

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Den Blå Viol er mit hjem Den Blå Viol i Skive er et værested for mennesker med psykiske, sociale alkohol- eller

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding

KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding KFUM s Sociale Arbejde i Danmark: Bænkevarmerne/Folkekøkkenet i Kolding I dette afsnit beskrives de overordnede elementer i forandringsteorien for Bænkevarmerne/Folkekøkkenet, der er en social café og

Læs mere

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik

Ballerup Kommunes kommunikationspolitik Ballerup Kommunes kommunikationspolitik 1. Et fælles udgangspunkt for kommunikation Denne kommunikationspolitik sætter den overordnede ramme om kommunikation i Ballerup Kommune og opstiller mål for, hvad

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut

Iver Hecht. Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Iver Hecht Forstander cand psych Familiecentret Vibygård Psykoterapeutisk uddannelse Uddannet ckok traume terapeut Familiecentret Vibygård Terapeutisk døgn og dagbehandling af familier igennem 29 år. Startede

Læs mere

Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov.

Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov. Vuggestuen Trekanten Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov. Aarhus Kommune har mere end 400 daginstitutioner.

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAGET OG DE PÆDAGOGISKE MÅL

VÆRDIGRUNDLAGET OG DE PÆDAGOGISKE MÅL VÆRDIGRUNDLAGET OG DE PÆDAGOGISKE MÅL Værdigrundlaget er udarbejdet af både personale og brugere af Kulturhuset. Værdierne er diskuteret og bearbejdet ved lave nogle udsagn, der dækker indholdet og ved

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde

Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde T O P S H Ø J Et tilbud om undervisning, social udvikling og et tæt familiesamarbejde T O P S H Ø J Familieinstitutionen Topshøj ApS. Topshøjvej 60. DK-4180 Sorø Tlf.: 57 83 12 21. topshoj@topshoj.dk.

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

- god dialog ved sygefravær

- god dialog ved sygefravær Mine nyttige telefonnumre: 1 5 15 - god dialog ved sygefravær Med denne folder ønsker vi at informere om Skoleforvaltningens sygefraværshåndtering Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Tlf.:

Læs mere

Målene for praktikken og hjælp til vejledning

Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken og hjælp til vejledning Målene for praktikken 2 Det er vejlederens opgave i samarbejde med eleven at lave en handleplan for opfyldelse af praktikmålene. Refleksionsspørgsmålene, der

Læs mere

Bofællesskabet Langkærgård

Bofællesskabet Langkærgård FURESØ KOMMUNE Bofællesskabet Langkærgård Håndbog Bofællesskabet Langkærgård Højeloft Vænge 2 3500 Værløse Kontorets telefon: 72 35 58 70 Bofællesskabets telefon: 72 16 47 82 E-mail: muj@furesoe.dk Indhold

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Kommunikationsstrategi for INTERSKOLEN

Kommunikationsstrategi for INTERSKOLEN Kommunikationsstrategi for Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan vi kommunikerer ud fra hvilke principper og med hvilke mål. Kommunikationsstrategien er et redskab, der skal medvirke til at udvikle

Læs mere

Guide til markedsføring af lokale foreningsevents

Guide til markedsføring af lokale foreningsevents Guide til markedsføring af lokale foreningsevents Hvorfor denne guide? Formålet med denne guide er at give jer som forening og frivillige nogle konkrete idéer til, hvordan I markedsfører jeres lokale foreningsevent

Læs mere

Undervisning og gæstelærere

Undervisning og gæstelærere Undervisning og gæstelærere 2015-16 Undervisning og gæstelærere 2015-16 Side 1 Til lærere, pædagoger m.fl. Dette katalog indeholder en oversigt over de tilbud, der udbydes til skolerne i første halvdel

Læs mere

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet:

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet: Andet: Sociale medier i undervisningen fra hvornår? Evt. allerede fra 3. klasse. Computere med fra hvornår? Og hvad må de bruges til? Spilleregler. Kan skolen være en større debattør i Silkeborgs kulturliv?

Læs mere

Eksistentiel terapi

Eksistentiel terapi Eksistentiel terapi www.livsduelig.com Hvem er du? Hvor vil du gerne hen i livet? Hvordan træffer du de rigtige valg i livet? Hvordan lever du uden lidelse og bekymring? Hvordan får du et meningsfuldt

Læs mere

Eksistentiel terapi

Eksistentiel terapi Eksistentiel terapi www.livsduelig.com Hvem er du? Hvor vil du gerne hen i livet? Hvordan træffer du de rigtige valg i livet? Hvordan lever du uden lidelse og bekymring? Hvordan får du et meningsfuldt

Læs mere

Frivillighedspolitik i KFUMs Soldatermission

Frivillighedspolitik i KFUMs Soldatermission FRIVILLIGHEDS POLITIK Frivillighedspolitik i KFUMs Soldatermission Dette er KFUMs Soldatermissions overordnede frivillighedspolitik. Lokalt kan der udarbejdes mere præcise retningslinjer. 1. Formålet med

Læs mere

Vejledning til alkoholpolitik for Klub området

Vejledning til alkoholpolitik for Klub området Vejledning til alkoholpolitik for Klub området Juli 2010 Baggrunden for en alkoholpolitik Man anslår, at ca. 225.000 børn/unge i Danmark vokser op i familier med alkoholmisbrug (Kilde: Børn bliver også

Læs mere

Time Out fritidsklubber for 10-15 årige

Time Out fritidsklubber for 10-15 årige Time Out fritidsklubber for 10-15 årige Projektplan Side 1 af 7 Baggrund FDF oplever følgende væsentlige udfordringer: Der mangler fritidstilbud til børn fra 10 år, når de ikke længere kan komme i SFO.

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik INDHOLD FORORD 2 VISION 3 ALLERØD KOMMUNES VÆRDIGRUNDLAG 4 ALLERØD KOMMUNES MED-AFTALE 5 FORMÅL 5 HVAD KAN MED-UDVALGET TAGE STILLING TIL? 5 INFORMATION

Læs mere

Strandgårdens værdier

Strandgårdens værdier Strandgårdens værdier Tryghed Respekt Inddragelse Tværfaglighed Udarbejdelsen af værdigrundlaget Strandgårdens værdigrundlag er udarbejdet på baggrund af forskellige drøftelser og undersøgelser af værdierne

Læs mere

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen?

Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder. Budget: 50.000 kr. Projektets navn. Projektets målgruppe: Hvem har gavn af indsatsen? Projektbeskrivelse af Opdag nye muligheder Organisation: Sundhedsplejen, BBF, Skive Kommune Kontaktperson: Dagmar Møller Adresse: Brogårdsgade 10, 7800 Skive Tlf.: 99156190 / 40116687 Budget: 50.000 kr.

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008

BESKRIVELSE FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD. August 2008 BESKRIVELSE AF FAMILIEBEHANDLINGENS TILBUD August 2008 Indholdsfortegnelse Side 3 Terapi og praktiske øvelser Side 5 Støtte og vejledning hjemmet Side 6 Netværksmøde Side 8 Parent Management Training (PMT)

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Forældre guide Fokus på det der virker Online Version klar til din skærm Børnehuset Søholm ICDP i praksis Information I Søholm samler vi på guldkorn - nogle vi kender fordi vi kender ICDP Barnet kan være

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere