Kølekæden skal holdes hele vejen fra fangst til forbruger. I»I landbekendtgørelsen«står der:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kølekæden skal holdes hele vejen fra fangst til forbruger. I»I landbekendtgørelsen«står der:"

Transkript

1 Kapitel 9 side 77 Fangsten forarbejdes Den videre forarbejdning af fisk og fiskevarer til konsum foregår i fiskeindustrien og hos fiskehandlere. Den kan også godt foregå om bord på fartøjerne. Fisk og fiskevarer forarbejdes forskelligt. Det kan f.eks. være indfrysning af fisk, filetering, produktion af klipfisk, saltfisk, røgvarer og fiskekonserves af forskellige slags. Mange af metoderne forlænger fiskens holdbarhed. En stor del af de færdige fiskeprodukter eksporteres, da danskerne ikke er de store fiskespisere. Kort tid efter fisken er solgt, er den enten på vej til eksport, til detailhandlen eller til forarbejdningsindustrien. Der er fiskehandlere, der selv køber deres fisk på auktionen og selv forarbejder dem. Andre bestiller fisken gennem en opkøber på auktionen. Når fisken er købt, bliver den sendt med kølebil og sommetider med fly for at nå hurtigt frem til forbrugerne. Danske fiskere leverer omkring halvdelen af de ferske fisk, der forarbejdes i fiskeindustrien. Resten kommer fra udlandet både som frossen og fersk fisk. De fleste og de største fiskeindustrier ligger i Jylland og på Bornholm. I Jylland er der en stærk koncentration i Nordjylland, hvor især Skagen, Hirtshals og Hanstholm har store producenter og eksportører. Mange fiskefabrikker herhjemme har i dag specialiseret sig inden for en bestemt fiskeart og kan derfor kun behandle denne ene slags. Det kan f.eks. være en fabrik, der kun arbejder med filetering af torsk. For at optimere produktionen har fabrikken ofte indrettet maskinlinier, trimmelinier, veje- og pakkelinier til forarbejdning af nogle helt bestemte produkter. For at skaffe nok råvarer og holde produktionen i gang, er fabrikkerne meget afhængige af at importere fisk. Det kan være fra Sverige, Norge, Rusland eller de Baltiske lande. Transport Kølekæden skal holdes hele vejen fra fangst til forbruger. I»I landbekendtgørelsen«står der: 8»Under transport skal fisk og fiskevarer anbringes ved temperaturer, der sikrer, at varerne ikke unødigt forringes«. Stk. 2»Ferske og optøede varer samt fiskevarer af kogte, kølede krebs- og bløddyr skal transporteres ved smeltevandstemperatur«. Stk. 3»Frosne fiskevarer skal transporteres ved en permanent temperatur på 18 C eller derunder i alle dele af varen. Dog tillades kortvarige stigninger på højest 3 C«.

2 Kapitel 9 side Produktion af færdigretter Foto: Thorkild Jensen. 9.2 Hos fiskehandleren De færdige fiskeprodukter bliver solgt til mellemhandlere i Danmark f.eks. til grossister eller til indkøbskæder. Eller de eksporteres til udlandet, hvor især Sydeuropa er en stor aftager. Kun omkring 5% af al fisk, der forarbejdes i danske fiskeindustrier, er til danske forbrugere. Danmark er EU s største producent og verdens 5. største eksportør af fisk og fiskeprodukter men danskerne spiser ikke særligt mange fisk. Ca. halvdelen af de fisk, der spises i Danmark, kommer fra konserves den anden halvdel kommer fra ferske, frosne og forarbejdede fisk, som f.eks. fyldte rødspættefileter. Fiskekonserves spises til frokost, mens fersk, frossen eller forarbejdet fisk foretrækkes til aftensmad. Fisken er klar til forbrugeren i fiskehandlerens disk. Foto: Thorkild Jensen.

3 Kapitel 9 side 79 Fisk og fiskevarer Fisk og fiskevarer kan overordnet deles op i tre forskellige kategorier: Fersk Frossen Konserves 9.4 Filetfabrikken Konserverede fisk og fiskevarer kan deles yderligere op i let-, halv- og hel-konserves. Let-konserves er f.eks. gravad, røgede fisk og rejer i lage i plastbøtter. Halv-konserves er f.eks. saltet fisk, marineret fisk, kippers og gaffelbidder på dåse. Hel-konserves er f.eks. makrel, tun og torskerogn på dåse. Hel-konserves med fisk kaldes også fiskehermetik. Der er forskellig krav til opbevaringstemperatur. 9.3 Fiskeprodukters opbevaringstemperatur FISKE- PRODUKT Fersk KRAV TILOPBEVARINGS- TEMPERATUR 0-2 C Frossen -18 C eller derunder Let-konserves Max. 5 C Halv-konserves Max.10 C Hel- konserves Ingen Kilde: Forbrugerinformationen. Fersk fisk Den ferske fisk kan være hel, med eller uden hoved eller fileter. Forbrugeren vil i stigende grad have fisk i form af filet. Det gælder både fersk og frossen fisk. Ikke blot fiskeindustrien, men også danske fiskehandlere fileterer mere end tidligere og gør fisken klar til forbrugeren. Før i tiden foregik al fileteringen i hånden. I dag foregår det meste på fabrikker ved hjælp af maskiner. Fileterne kan enten sælges videre, som de er, eller de kan blive forarbejdet på forskellig vis bl.a. i form af forskellige færdigretter. På filetfabrikken bliver fisken først»nakket«- altså hovedet bliver skilt fra kroppen. Herefter bliver den sat på en slæde som fører fisken ind til et sæt knive, der skiller kødet fra benene. Fileterne kører videre hen til et bånd, som sørger for at skindet bliver flået af. De rene fileter uden skind pakkes i kasser, hvor der er ises omhyggeligt. Fileterne er beskyttet mod isen med plastmellemlag. Foto: Vagn Knudsen, LUR Webdesign.

4 Kapitel 9 side Filetering Fiskehandleren fileterer normalt selv fisken. At kunne filetere en fisk er et håndværk, ligesom det er et håndværk at kunne opskære og rense fisken korrekt. Ved filetering er det vigtigt, at alle snit lægges så tæt til benene som muligt for at få mest ud af fisken. Det er også vigtigt, at fisken holdes kold, mens den fileteres. Foto: Thorkild Jensen. Rundfisk Ved rundfisk skæres et skråt snit, så kraveben og gæller bliver på hovedet. Snittet skal lægges, så mest muligt nakkekød bevares på fileten. Læg et vandret snit helt ind til rygsøjlen fra nakke til hale. Skær fileten fra rygsøjlen. Skær derefter fileten fri af ribbenene med et let vinklet snit. Skær til sidst fileten helt fri. Fileteringen fortsættes på den modsatte filet. Foto: Dan Hillgård, Vejle Tekniske Skole. Fladfisk Ved fladfisk lægges et måneformet snit langs kravebenet, og der skæres ned til benene. Indfør kniven langs rygbenet, og skær let vinkelret til benene et langt snit fra hovedet mod halen ud mod finnerne. Gentag snittet, indtil fileten er frigjort op til rygsøjlen. Skær fileten fri af rygsøjlen. Skær derefter resten af fileten fri af ribbenene med lange vinklede snit mod finnerne. Fileteringen gentages på fiskens anden side. Foto: Dan Hillgård, Vejle Tekniske Skole.

5 Kapitel 9 side 81 Fisk fryses Frysning er en metode til konservering, der kun virker konserverende, så længe varen er frosset. Frysning virker ikke bakteriedræbende, men hæmmer bakterierne i at vokse. Så snart fisken optøes, vokser de igen. Fisken fordærves altså ikke, mens den er frossen, men der foregår en nedbrydning alligevel. Det skyldes enzymer, der nedbryder proteiner og fedtstof. Ved frysning kan man opbevare fersk fisk med god spisekvalitet i flere måneder uden mærkbare ændringer. Det afhænger af art. Men det stiller forskellige krav til både indpakning, behandling og temperatur. Fisken skal pakkes i en kraftig emballage, der skal beskytte mod luftens ilt, forurening, mikroorganismer, lugt og lys. Emballagen skal også beskytte mod frysebrænding og modvirke fordampning og udtørring. Frysebrænding Frysebrænding opstår, hvis fisken udsættes for kraftig kulde specielt nær ventilatoren i fryserummet eller hvis temperaturen svinger meget. Frysebrænding efterlader en slags brandsår. Man kan undgå frysebrænding ved kraftig emballage eller ved at dyppe den frosne vare i koldt vand. Det kaldes glasering. Fisken bør indfryses ved så lav temperatur som muligt helst ved 30 C indtil temperaturen i fisken er højest 18 C. Indfrysningstiden er den tid, det tager at bringe temperaturen i den varmeste del af fisken ned til 18 C. Indfrysningstiden skal være så kort som mulig. Fisken skal derfor være nedkølet før indfrysning ellers bliver indfrysningstiden for lang. En lang indfrysningstid resulterer i store iskrystaller i fiskekødet, så kødet bliver tørt og sejt ved optøning. Efter indfrysning skal fisken opbevares ved højest 18 C. Det er vigtigt, at temperaturen holdes konstant under opbevaring og transport (kølekæden). Det har også en betydning for fiskens kvalitet, hvordan den tør op. Optøningen må ikke ske for hurtigt, så bliver kødet spaltet og ødelagt. Den rette frysebehandling kan variere fra fiskeart til fiskeart. Der forskes en del i at opnå den bedste kvalitet af frossen fisk. Fisk saltes Før dåsemad blev opfundet, var saltning den bedste metode til konservering af fødevarer. Saltede fisk især sild var en meget vigtigt del af den danske befolknings kost i det forrige århundrede. Bondebefolkningen i Danmark tørrede eller saltede fisk, så de havde til hele året. Mange steder i landet var spegesild en fast del af morgenmaden. Silden blev lagt i blød dagen før, så den ikke var så skarp i smagen, eller også blev den kogt inden spisning. I dag bruges saltning især til torskefisk, lange og brosme. Når fisken fanges er der ca. 80% vand og 0,6% salt i fisken. Salt trænger ind i fiskekødets celler. Når saltet trænger ind, afgiver kødcellerne vand. Mængden af vand i fiskekødet bliver altså mindre ved saltning. Den bakteriologiske aktivitet bliver også nedsat,

6 Kapitel 9 side 82 fordi bakterier behøver vand til deres stofskifte. Derfor forlænges fiskens holdbarhed ved saltning. Jo længere tid kødet er i berøring med saltet, jo mere vand trænger der ud af kødet. Kødet bliver stadig mere salt og mere fast og hårdt. Hvis fisken saltes før dødsstivheden, bliver saltningen ikke lige så effektiv og kvaliteten bliver ikke så god. Fisken taber i vægt ved saltning. Man kan enten tørsalte eller lagesalte. Saltede fisk Torsk: Saltfisk laves ofte om bord på skibene. De laves af torskefisk, der renses, hovedskæres og splittes. De stables derefter i lasten lagvis med salt (tørsaltning). For at sikre en jævn saltning må man stable de saltede torsk om engang imellem. Den færdige saltfisk har 18-20% saltindhold og 50-60% vandindhold. Saltfisk kan holde sig ca. 3 måneder ved C. Sild: Når sild til saltsild bliver saltet, kan de være hovedskåret eller»gællet«og mavedraget dvs. at gæller fjernes, og noget af maven trækkes ud. Det forlænger holdbarheden. Traditionelt forgår saltningen i tønder lagvis med tørsalt, der dog hurtigt trækker lage. Saltningsgraden varierer afhængig af det produkt, man vil have. Fisk marineres Marinering bruges mest til sild. Der findes forskellige metoder. Konserveringen sker ved hjælp af en syrelage tilsat salt, sukker og krydderier. Syrelagen sænker ph-værdien, der sammen med salt hæmmer bakteriernes vækst. Marineringen kan kombineres med varmebehandling. Marinerede sild er halvkonserves og har en begrænset holdbarhed. De skal derfor opbevares på køl. Tidligere blev de marinerede produkter fremstillet af gammeldags modnede sild. Gammeldags modnede sild saltes hele med indvolde, men ofte uden hoved. Saltet trækker vand ud af silden og enzymerne nedbryder kødfibrene, som mørner eller modnes. Her udnyttes det altså, at indvoldene er rige på enzymer i modningsprocessen. Modningen foregår på køl og varer min. 6 måneder. Herefter er silden fuldmoden og klar til filetering, udvanding og til at lægge i færdig lage. Et højt fedtindhold giver en god smag og konsistens. I dag udgør de»hurtigt modnede«sild ca. 90% af det samlede salg af marinerede sild. Hurtigt modnede sild er en hurtigere og billigere fremstillingsmetode end den gammeldags metode. Hurtigt modnede sild har fået øgenavne som syrelabber og eddikesild. Metoden består i, at silden fileteres og lægges i en eddike-saltlage i en uge. Eddike-saltlagen eller syrelagen virker både konserverende og er med til at mørne sildekødet, samtidig med at kødet afbleges. Derefter afskindes silden og lægges i en ren saltlage. Parasitter i fiskeprodukter For at undgå at parasitter overlever i fiskevarer, skal de ifølge»i landbekendtgørelsen«fryses ned.»i landbekendtgørelsen«: 2 stk. 12. Ved frysning med henblik på drab af parasitter forstås nedfrysning af fisk og fiskevarer som råvarer eller færdigvarer, hvorved der opnås en indre temperatur på 20 C eller derunder i mindst 24 timer. 65. Fisk og fiskevarer, der skal spises rå eller næsten rå som f.eks. matjessild, skal inden afsætning underkastes den frysning, der er nævnt i 2 stk Røgede fiskevarer fremstillet af laks fra Atlanterhavet eller Stillehavet, sild, makrel eller brisling skal, når fiskevarerne under røgningen ikke har opnået en indre temperatur på mindst 60 C, underkastes den frysning, der er nævnt i 2 stk. 12.

7 Kapitel 9 side 83 Fisk tørres Tørring af fisk er en gammel og simpel metode til konservering. Alle typer fisk såvel hele som fileter kan lufttørres. Ved tørring fjernes vandet fra fisken, og den bakterielle vækst hæmmes. Tørring ændrer fiskens smag, lugt, konsistens og farve. Tørring kan anvendes alene eller i kombination med andre metoder til konservering eller forædling. Der skelnes mellem fire forskellige tørremetoder. Sol- og vindtørring f.eks. tørfisk. Skabs- og tunneltørring f.eks. tørring før røgning og klipfisk. Trommel- eller cylindertørring f.eks. fiskemel. Vakuumtørring f.eks. fiskemel. Fiskemelet vender vi tilbage til i det næste kapitel. Sol- og vindtørring er den oprindelige tørremetode, hvor naturens temperatur, vind og fugtighed nedsætter indholdet af vand i fiskekødet. Fiskene bliver sjældent ensartede, for vejrforholdene vil variere. Fisken hænger eller ligger til tørre i tørrehuse eller på en snor, klipper eller under tagskægget. Hvis det foregår i et tørrehus kan temperatur, luftcirkulation mm. styres lidt ved, at man kan åbne eller lukke døre og lemme. Metoden egner sig ikke til steder med 9.6 Tørfisk Tørfisk. I Vest- og Nordjylland sol- og vindtørres ising og rødspætter til»tørrede jyder«. Her hænger fisken til tørre på en snor. Foto: Fiskeri Tidende. varmt og fugtigt klima. Blæst og en lufttemperatur på 3-10 C er ideelle. Metoden er særlig udbredt i Norge, Island og på Færøerne. Skabstørring er lidt lettere at styre end sol og vind. Tørringen foregår i et eller flere adskilte kamre. Hvert kammer har en dør for indtag og udtag af vogne med fisk. I hvert kammer er der en blæser og et varmeelement. Temperatur, fugtighed og luftcirkulation kan reguleres i forhold til det ønskede produkt. Røgovne kan være konstrueret som en skabstørrer, hvor både tørring og røgning foregår i samme kammer. Tørfisk og klipfisk Tørfisk eller stokfisk fremstilles af torskefilet, der renses for indvolde og hovedskæres. Det mest enkle er at tørre fiskene sammenbundet to og to hele eller flækkede på tørrestativer eller stokke. Tørringen tager 2-3 måneder. Herved bringes vandprocenten ned til 12-18%. Stokfisk kan bruges til at lave ludfisk. Til ludfisk udblødes tørfisken først i rindende vand ved lav temperatur i nogle dage. Derefter lægges den i en 0,5% natriumhydroxydopløsning (lud) i et par dage og derefter udvandes den. Den opblødte fisk forhandles eventuelt frossen og plastpakket. Klipfisk er tørrede saltfisk. I dag foregår tørringen af klipfisk oftest i tunnel- eller kanaltørrer. Vandindholdet i færdigvaren afpasses efter det marked, den skal sælges på. Men den traditionelle metode er, at saltfisken bredes ud på klipper og tørres. Hvis vejret bliver dårligt, stables den og dækkes til. Bagefter bredes den ud igen og tørrer videre. Klipfisken skal tørre ca. 7-8 uger.

8 Kapitel 9 side Røget makrel Foto: Mia Frandsen. Fisk røges Røgning er også en meget gammel konserveringsmetode. Røgning bruges mest til fede fisk som sild, makrel og ål. Fisk kan røges fersk, men ofte saltes og/eller tørres den let inden røgning. Røgningen kan være varm eller kold. Røgningen virker konserverende, ved at stofferne i røgen (tjærestoffer og syrer) slår mikroorganismer ihjel og øger surhedsgraden i fisken. Ved varmrøgning sker desuden en omdannelse af proteinerne i både fiskekød og mikroorganismer, og en stor del af bakterierne bliver slået ihjel. Desuden løber noget af det fedt fra, der kunne give anledning til harskning. Varmrøgning giver den bedste holdbarhed. Koldrøgede fiskeprodukter er kun let-konserveret og skal opbevares ved max 5 C. De fleste varmrøgede produkter er også letkonserves. Fordærv af fiskeprodukter Fordærv af konserverede, kølede fiskeprodukter skyldes også bakterier. Men ved tilsætning af lave koncentrationer af salt eller syre ændres sammensætningen af fordærvelsesbakterierne. Selv mere kraftigt konserverede fiskeprodukter som saltede fisk fordærver pga. mikroorganismer. I denne type produkter er det mest bakterier, der er tolerante over for salt og gærsvampe, der dominerer. De producerer nogle grimme lugte, der er karakteristiske ved fordærvet af f.eks. saltede sild. I kraftigt saltede fisk kan visse bakterier danne rødlige misfarvninger. De danner desuden skarpe forrådnelseslugte som f.eks. svovlbrinte. Nogle skimmelsvampe danner ikke ubehagelige lugte, men kun synlig skimmelvækst (mug).

9 Kapitel 9 side 85 Fisk på dåse Fiskehermetik er fisk og fiskevarer, der er nedlagte i lufttætte beholdere og derefter gjort holdbare ved opvarmning under tryk. Fiskehelkonserves skal ikke opbevares på køl. Af produkter, der varmekonserveres, kan nævnes makrel i tomat, tun i olie, torskerogn, krabbekød, muslinger og enkelte retter som fiskeboller og lignende. Til fiskeboller og andre farsvarer kan man udnytte fiskekød fra maskinudbening af fisk og fiskeaffald. Muslinger på glas og dåse Muslingerne forarbejdes til konserves eller fryses. De koges først ved damp, indtil skallen åbner sig. Dernæst skilles skallen fra kødet, der skylles og sorteres på samlebånd efter kvalitet og størrelse. Muslingerne fryses eller kommer på glas eller dåse. Størstedelen eksporteres (95%), for i mange lande er muslinger en særlig delikatesse. 9.8 Dåser i tusindvis Foto: Thorkild Jensen.

10 Kapitel 9 side 86 Fisk pakkes MAP-pakning MAP betyder Modificeret Atmosfære Pakning og bruges til fersk fisk. Ved MAP erstattes luften omkring fisken med en CO2-holdig luft. CO2 hæmmer i nogen grad fordærvelsesbakteriernes vækst og kan være med til at forlænge holdbarheden af fersk fisk. Opbevaringstemperaturen har nogenlunde samme effekt på holdbarheden af forskellige ferske fiskearter. Holdbarheden er altså stadig ret kort, og fede fisk og røgede produkter får ikke forlænget holdbarhed med MAP pakning. Vakuumpakning Vakuumpakning betyder, at fisken pakkes i lufttæt emballage. Emballagen udsættes for et undertryk i et vakuumkammer, som fjerner luften. Til sidst»svejses«emballagen lufttæt. Vakuumpakkede produkter er godt beskyttet mod bl.a. frysebrænding. Alle typer fisk kan vakuumppakkes det bruges dog mest til fede og evt. røgede fisk, hvor det giver en god beskyttelse mod harskning. Vakuumpakning af andre fiskevarer giver ikke samme effekt.

stege på panden som koteletter? 1. Hvilken fisk anvender man kæberne fra? 1. Hvilken fisk bruges ofte til at rimme?

stege på panden som koteletter? 1. Hvilken fisk anvender man kæberne fra? 1. Hvilken fisk bruges ofte til at rimme? Opgave 2: Anvendelse af fisk (2) Sushi I denne opgave får du mulighed for, at få viden om nogle af de mange anvendelsesmuligheder 5 som fisk har. Svarene kan du få ved at læse grundteksten om fisk, men

Læs mere

Friske fisk om kvalitet og holdbarhed

Friske fisk om kvalitet og holdbarhed Kapitel 3 side 31 Friske fisk om kvalitet og holdbarhed I fremtidens fiskeri er der næppe de store muligheder for at øge sin indtjening ved at fange flere fisk. Indtjeningen skal derimod forøges ved at

Læs mere

Kapitel 1 side 2 528.480

Kapitel 1 side 2 528.480 Kapitel 1 side 2 9.035 641.751 528.480 567.350 666.295 653.709 Fiskeri i tal De fleste fiskere ved, hvordan deres eget fiskeri ser ud, og hvordan det har udviklet sig i de seneste år. Modsat har de færreste

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk

Madens historier. Ruth og Rasmus fanger fisk Madens historier Ruth og Rasmus fanger fisk Fisken i frikadellen I dag spiser børnene fiskefrikadeller. Mmmm, det her er bare det bedste, siger Ruth og tager en stor mundfuld. Enig, siger Rasmus. Men hvordan

Læs mere

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.

Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn. Udenrigshandelsstatistik. Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1. Tabelsæt 1 til analysen Nye markeder for konsumfisk fra Thyborøn Udenrigshandelsstatistik Anne-Mette Hjalager hjalager@advance1.dk Maj 2008 Udviklingen i eksportpriser og importpriser per kilo, alle fiskeprodukter,

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Konserveringsteknikker for kødprodukter

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Konserveringsteknikker for kødprodukter Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Nr. 43 058 Konserveringsteknikker for kødprodukter Udviklet af: Johnny Larsen og Ulla Uebel Uddannelsescentret i Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde

Læs mere

Fangstbehandling af krebs- og bløddyr

Fangstbehandling af krebs- og bløddyr Kapitel 6 side 53 Fangstbehandling af krebs- og bløddyr Fangst af krebs- og bløddyr til konsum foregår i specielle fiskerier. De skal på køl hurtigt og opbevares koldt for at holde sig bedst muligt. Muslinger

Læs mere

Hygiejne 4. Program. Opsamling Mandag d. 3/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. KP og KKP

Hygiejne 4. Program. Opsamling Mandag d. 3/11. Kan i huske hvad i havde om sidste gang? Opsamling. KP og KKP Hygiejne 4 Mandag d. 3/11 Program Opsamling KP og KKP Opgave Kritiske punkter og kritiske kontrolpunkter Oplæg om egenkontrol Opgave Temperaturer og levnedsmidler Opsamling Kan i huske hvad i havde om

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 12 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 2 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede Skriv hvad du laver her:

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Fiskeriets Økonomi 2013

Fiskeriets Økonomi 2013 Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Fiskeriets Økonomi 2013 Economic Situation of the Danish Fishery 2013 København 2013 5. Fiskeforarbejdning 1 Formål I dette afsnit beskrives den økonomiske situation

Læs mere

God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel?

God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel? Flemming Jessen & Jette Nielsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Fiskeindustriel Forskning God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel? Frysning er den mest anvendte konserveringsform

Læs mere

Månedstabeller for Danmarks udenrigshandel med fisk og fiskeprodukter DECEMBER 2007.

Månedstabeller for Danmarks udenrigshandel med fisk og fiskeprodukter DECEMBER 2007. FISKERIDIREKTORATET 28-03-08 Månedstabeller for Danmarks udenrigshandel med fisk og fiskeprodukter DECEMBER 2007. Den samlede eksport og import: Tabel nr. 1.01 Eksport i tons. 1.02 Eksport i 1000 kroner.

Læs mere

Fangsten landes. Kapitel 8 side 63

Fangsten landes. Kapitel 8 side 63 Kapitel 8 side 63 Fangsten landes Når fisk, krebs- og bløddyr skal videre på vejen fra hav til bord, kan fangsten enten landes til auktion, samlecentral eller direkte til en fabrik. Ved opbevaring og transport

Læs mere

HYGIEJNE OG MADLAVNING

HYGIEJNE OG MADLAVNING HYGIEJNE OG MADLAVNING 2 Hygiejne og madlavning 02 // Hygiejne og madlavning 02 // Varm op 03 // Køl af 05 // Spred ikke bakterier 06 // Spred ikke virus 06 // Opbevaring af fødevarer 06 // Holdbarhed

Læs mere

Fangsten landes. Kapitel 8 side 63

Fangsten landes. Kapitel 8 side 63 Kapitel 8 side 63 Fangsten landes Når fisk, krebs- og bløddyr skal videre på vejen fra hav til bord, kan fangsten enten landes til auktion, samlecentral eller direkte til en fabrik. Ved opbevaring og transport

Læs mere

University of Copenhagen. Fiskeriets økonomi 2016 Nielsen, Rasmus. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Fiskeriets økonomi 2016 Nielsen, Rasmus. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Fiskeriets økonomi 2016 Nielsen, Rasmus Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA): Nielsen,

Læs mere

Fjerkræ. Hurtig optøning Fjerkræet kan evt. optøes i en plastpose i lunkent vand, derefter er optøningstiden 3-5 timer.

Fjerkræ. Hurtig optøning Fjerkræet kan evt. optøes i en plastpose i lunkent vand, derefter er optøningstiden 3-5 timer. Fjerkræ Frosset fjerkræ Optøs bedst i køleskab. Den langsomme optøning giver kødet mulighed for at modne, og et yderligere ophold på 1 døgn i køleskab gør det mere mørt og saftigt. Det bør optø og eftermodne

Læs mere

Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen!

Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen! Royal Greenland GOURMETTRIM røget norsk laks... - smag forskellen! GOURMETTRIM røget norsk laks... - det fås ikke bedre! GOURMETTRIM røget norsk laks Med Royal Greenland GOURMETTRIM har vi skabt et højkvalitetsprodukt,

Læs mere

Opbevaring og holdbarhed

Opbevaring og holdbarhed Opbevaring og holdbarhed Forskellige madvarer skal opbevares forskelligt. Maden kan holde sig længere og smager meget bedre hvis du opbevarer den rigtigt. Det står ofte på emballagen, hvor længe maden

Læs mere

Rapport Optimeret produktion af forædlede produkter

Rapport Optimeret produktion af forædlede produkter Rapport Optimeret produktion af forædlede produkter 16.6.216 Proj.nr.22983 HVHE/LNG/JUSS Tilsætning af fugt og reduktion af procestider og temperaturer ved fremstilling af frankfurter mhp at minimere svind

Læs mere

Fiskeindustriens muligheder eksempler og perspektiver fra Royal Greenland

Fiskeindustriens muligheder eksempler og perspektiver fra Royal Greenland GUDP fiskeri workshop Aalborg d. 10/10-2013 (DanFish International) Fiskeindustriens muligheder eksempler og perspektiver fra Royal Greenland Niels Bøknæs, Projektafdelingen, Royal Greenland Seafood A/S

Læs mere

Fisk Varme tilberedningsformer s. 2 - Stegning herunder stegning på pande, friturestegning, panering og grilning

Fisk Varme tilberedningsformer s. 2 - Stegning herunder stegning på pande, friturestegning, panering og grilning Fisk Indledning Varme tilberedningsformer s. 2 - Stegning herunder stegning på pande, friturestegning, panering og grilning - Bagning i ovn med eller uden damp - Sous vide - pochering/kogning i egen smag/saft

Læs mere

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Holdbarhedsmærkning generelt Færdigpakkede fødevarer skal som udgangspunkt mærkes med en holdbarhedsdato. Der eksisterer to former for holdbarhedsmærkning

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om fremstilling af fiskemel, fiskeolie, tørfisk og ferske fiskeprodukter, som ikke er bestemt til konsum

Bekendtgørelse for Grønland om fremstilling af fiskemel, fiskeolie, tørfisk og ferske fiskeprodukter, som ikke er bestemt til konsum Bekendtgørelse nr. 1346 af 5. december 2007 Bekendtgørelse for Grønland om fremstilling af fiskemel, fiskeolie, tørfisk og ferske fiskeprodukter, som ikke er bestemt til konsum I medfør af 27, 28, 29,

Læs mere

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er:

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er: Øvelse 3 Øvelser med bælgfrugter, jævnemetoder og smag Gruppevis det aftales hvilke retter grupperne laver. Bælgfrugter Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter som indeholder 20-30

Læs mere

Kolde facts for friskere fødevarer.

Kolde facts for friskere fødevarer. 2012 BSH Hvidevarer A/S Ret til ændringer forbeholdes. Forbehold for trykfejl. R16 194 372 0 4/2012 BSH Hvidevarer A/S Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 siemens-home.dk Kolde facts for friskere

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EU)

RÅDETS FORORDNING (EU) L 349/4 Den Europæiske Unions Tidende 19.12.12 FORORDNINGER RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 12/12 af 3. december 12 om handelsrelaterede foranstaltninger til sikring af forsyningen af Unionens forarbejdningsvirksomheder

Læs mere

Hornfisk og histaminforgiftning årsag og forebyggelse

Hornfisk og histaminforgiftning årsag og forebyggelse PAW DALGAARD (pad@difres.dk) JETTE EMBORG (jem@difres.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser Afdeling for Fiskeindustriel Forskning Hornfisk og histaminforgiftning årsag og forebyggelse I Danmark har hornfisk

Læs mere

1 ISMASKINE OXIRIA Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 NOTAT 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 Mærkning af kød Dette notat omhandler kun kød, dvs. fersk kød, hakket kød, tilberedt kød og kødprodukter. Når der enkelte steder i notatet anvendes udtrykket

Læs mere

Den første skemad Dansk

Den første skemad Dansk Den første skemad Dansk Egedal Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt: At vælge friske råvarer At skære renset frugt i mindre stykker At

Læs mere

Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer

Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer Instruks om Fiskeridirektoratets kontrol af forbrugeroplysninger til brug ved salg af visse fisk og fiskerivarer Instruksen indeholder oplysninger om: Mærkning (afsnit 1) Fødevarestyrelsens vejledning

Læs mere

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 FØRSTE GANGS BRUG Tilslut skabet til elforsyningen. På modeller med elektronik kan

Læs mere

Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde.

Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. 1 Test af laks Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. Danskerne spiser for lidt fisk selv om vi er omgivet

Læs mere

Brancheblad for. Fiskefabrikker. Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter

Brancheblad for. Fiskefabrikker. Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter Brancheblad for Fiskefabrikker Oversigt over emissioner, bedste tilgængelige teknik (BAT) og nyttiggørelse af restprodukter Input til dialog om grøn virksomhedsprofil og nye markeder for restprodukter

Læs mere

Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler

Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler Fordelene ved at opbevare ferskvarer på køl har været kendt længe. I Kina har man kunnet spore metoden med at bruge

Læs mere

Fangstbehandling af konsumfisk

Fangstbehandling af konsumfisk Kapitel 5 side 43 Fangstbehandling af konsumfisk Den rette fangstbehandling handler om at levere en vare, der har en god kvalitet, så man kan opnå en god pris. Dine arbejdsrutiner skal derfor være indrettet,

Læs mere

Alle ingredienser blandes og tilsmages med salt og peber og stilles kølig 2 timer før serveringen.

Alle ingredienser blandes og tilsmages med salt og peber og stilles kølig 2 timer før serveringen. Carpaccio 500 g filet mørksej eller brosme ½ dl olivenolie Saften af 1 citron ½ løg 3 saltede drueagurker Fileterne rulles sammen og stilles køligt et par timer. Rullerne skæres i 2 mm tykke skiver og

Læs mere

www.metodikogsmag.dk Saltninger Gourmetsaltning, rimning, lage- og tørsaltning Sprængninger helt kort s. 2 De forskellige slags saltninger s.

www.metodikogsmag.dk Saltninger Gourmetsaltning, rimning, lage- og tørsaltning Sprængninger helt kort s. 2 De forskellige slags saltninger s. Saltninger Gourmetsaltning, rimning, lage- og tørsaltning Indledning Sprængninger helt kort s. 2 De forskellige slags saltninger s. 2 Gourmetsaltning s. 4 Sådan gourmetsalter du s. 5 Rimning s. 6 Sådan

Læs mere

LYKKEBERG. Inspiration: 4 forslag til krydderiblandinger. Workshop: *Lrer at filetere og lave din egen hjemmelavede sildo' pfl Fiskens Da g 2014

LYKKEBERG. Inspiration: 4 forslag til krydderiblandinger. Workshop: *Lrer at filetere og lave din egen hjemmelavede sildo' pfl Fiskens Da g 2014 Workshop: *Lrer at filetere og lave din egen hjemmelavede sildo' pfl Fiskens Da g 2014 ved Cornelia Kaas, direktionssekretrer og webmaster hos Lykkeberg A/S.. Hvad er en saltsild? o Hvad er forskellen

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Bakterier og virus i fisk og skaldyr

Bakterier og virus i fisk og skaldyr Kapitel 12 side 99 Bakterier og virus i fisk og skaldyr Bakterier findes overalt på kloden. Og derfor også på og i fisk og skaldyr. De fleste er uskadelige for mennesker, men nogle typer af bakterier kan

Læs mere

g) et vandindtag, der er placeret således, at forurening af vandforsyningen undgås,

g) et vandindtag, der er placeret således, at forurening af vandforsyningen undgås, Bilag 10 Fiskevarer 1. Dette bilag gælder ikke for toskallede bløddyr, pighuder, sækdyr og havsnegle, der afsættes levende. Med undtagelse af kapitel I og II gælder det for disse dyr, når de ikke afsættes

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER

VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER ISMASKINE PRO 3000 Sikkerhed og generel beskrivelse VIGTIGE SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER Ved brug af elektriske apparater, må der altid tages sikkerhedsforanstaltninger: 1. Læs denne vejledning omhyggeligt,

Læs mere

F R I S K E R E F I S K - H E L E V E J E N. Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... Ta temperaturen på din fangst og håndtering...

F R I S K E R E F I S K - H E L E V E J E N. Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... Ta temperaturen på din fangst og håndtering... Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... Dit nye værktøj... I Konsumfisk har vi udarbejdet denne kvalitetshåndbog, som vi kalder Gode vaner. Rapporten er lavet i tæt samarbejde med fiskere fra

Læs mere

Parasitter og sygdomme i fisk

Parasitter og sygdomme i fisk Kapitel 11 side 93 Parasitter og sygdomme i fisk En stor del af vores fiskebestande huser en række forskellige parasitter, som ofte er uskadelige for fisken selv. Fisk kan også leve med forskellige sygdomme.

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Automater 47.99.00.A Automater og automatvirksomheder, ikke-letfordærvelige fødevarer

Automater 47.99.00.A Automater og automatvirksomheder, ikke-letfordærvelige fødevarer Brancher og smiley-branchegrupper Detailvirksomheder På findsmiley.dk kan du søge på enten detail (salg til private) eller engros (salg til virksomheder). For hver gruppe kan du vælge mellem de smiley-branchegrupper,

Læs mere

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE Der er i dag stor fokus på fødevarer og dermed også på fødevareindustrien. Forbrugerne stiller stadig større krav til blandt andet

Læs mere

Kina som marked for Dansk Seafood specielt fladfisk. Hanstholm d 21 august Poul Tørring

Kina som marked for Dansk Seafood specielt fladfisk. Hanstholm d 21 august Poul Tørring Kina som marked for Dansk Seafood specielt fladfisk Hanstholm d 21 august Poul Tørring Verden og Kinas produk0on af Seafood 180000000 160000000 140000000 120000000 100000000 80000000 World Produc4on of

Læs mere

Den gode fisk fra Bisserup

Den gode fisk fra Bisserup Af Jesper Andersen journalist foto lars BAHL Den gode fisk fra Bisserup Frisk fisk er en råvare, der kræver sans for kvalitet. Og dét har Lars Birger Nielsen. I 20 år har han fisket i Smålandshavet og

Læs mere

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet

Hygiejne i kabyssen. - gode råd til skibets egenkontrol. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet Hygiejne i kabyssen - gode råd til skibets egenkontrol En vejledning til rederi- og skibsledelse samt kabyspersonalet God hygiejne er hele tiden at tænke sig om, når man laver mad til andre. For at begrænse

Læs mere

Detailmarkedet for fisk i Danmark efter ni år med fiskekampagnen

Detailmarkedet for fisk i Danmark efter ni år med fiskekampagnen Detailmarkedet for fisk i Danmark efter ni år med fiskekampagnen Resultater fra Danmarks Statistik og The Nielsen Company Anne C. Bech Consumer Insight 2015 1 9 år med fiskekampagnen 2 Fortsatte kampagner

Læs mere

Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet.

Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet. KØLE-/FRYSESKABE Vi præsenterer dig for de vigtige funktioner, som sikrer et frisk og naturligt mikroklima inde i køleskabet. Enkle og praktiske løsninger for opbevaring af madvarer, som bevarer et ideelt

Læs mere

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING

KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING KØLESKAB WASCO K85A BRUGSANVISNING Generel beskrivelse af køleskabet 1. Topplade 2. Termostat 3. Låg til grønsagsskuffe 4. Justerbar fod 5. Indsats til æg 6. Dørhylde 7. Flaskeholder 8. Flaskehylde Transport

Læs mere

Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer

Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer Dette bilag giver overblik over temperaturkravene i hygiejneforordningen for animalske fødevarer, i hygiejnebekendtgørelsen og i dybfrostbekendtgørelsen,

Læs mere

EKSEMPEL PÅ PRØVEPLAN FOR KONTROL AF LISTERIA

EKSEMPEL PÅ PRØVEPLAN FOR KONTROL AF LISTERIA EKSEMPEL PÅ PRØVEPLAN FOR KONTROL AF LISTERIA FISKEVIRKSOMHED DER PRODUCERER KOLDRØGET OG GRAVAD FISK Når en fiskevirksomhed laver en prøveplan, skal planen blandt andet beskrive hvor, hvor mange og hvor

Læs mere

Kvalitet og holdbarhed Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen

Kvalitet og holdbarhed Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen Fra bogen: Konserveringsteknik, bind 1 Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen 2. udgave 2004, kapitel 1 1. e-bogskapitel 2013 Samfundslitteratur, 2004 Omslag og sats: SL

Læs mere

Vare- og prisliste 2015

Vare- og prisliste 2015 Vare- og prisliste 2015 Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang. Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø. Herefter er tangen

Læs mere

Oliven. www.hjemmeriet.dk

Oliven. www.hjemmeriet.dk Jeg er kommet på den ide at det kunne være interessant at fremstille sine egne oliven. Altså ikke at plante et træ for at dyrke oliven fra grunden af, men at sætte sig ind i og gennemføre forarbejdningen

Læs mere

Biokonservering af koldrøget laks

Biokonservering af koldrøget laks Af Lilian Nilsson og Lone Gram Afdeling for Fiskeindustriel Forskning, Danmarks Fiskeriundersøgelser Biokonservering af koldrøget laks - hvordan man forhindrer vækst af Listeria i fiskeprodukter er en

Læs mere

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 Senest opdateret: Januar 2009 Siden 1990 har der eksisteret handelsnormer for fjerkrækød, der omsættes indenfor EU. Handelsnormerne er et sæt spilleregler for, hvordan

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.1.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 26/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 86/2010 af 29. januar 2010 om ændring af bilag I til Rådets forordning

Læs mere

Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker

Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker 1 Varmebehandlede kødprodukter I denne guide beskrives nogle metoder, der hyppigt anvendes ved frems lling af kødprodukter, som

Læs mere

RØGEGRILL 3I1 BRUGERVEJLEDNING. HN 3966 Model AA248-CA0042. Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference.

RØGEGRILL 3I1 BRUGERVEJLEDNING. HN 3966 Model AA248-CA0042. Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference. RØGEGRILL 3I1 HN 3966 Model AA248-CA0042 BRUGERVEJLEDNING Læs denne brugervejledning grundigt før første brug og gem den til senere reference. Vigtige forholdsregler Læs de følgende forholdsregler grundigt

Læs mere

Koncept: Vi ønsker at få udviklet en automat der kan håndtere frostvare til kunder og deres betaling

Koncept: Vi ønsker at få udviklet en automat der kan håndtere frostvare til kunder og deres betaling Thorupstrand Fiskebod Philip Marquard Otzen, CEO +45 22 22 33 68 philipotzen@gmail.com www.thorupstrandfiskebod.dk Kære DTU Lidt om os: Vi er en forretning der sælger frosne kvalitets fisk og andet godt

Læs mere

falder dit blodtryk. Jo mere du sparer på saltet, jo lavere bliver dit blodtryk

falder dit blodtryk. Jo mere du sparer på saltet, jo lavere bliver dit blodtryk spis mad med spis mad med mindre salt morgenmad Brød med både ost og skinke 3 Cornflakes med mælk 2 Spis højest 5-6 g salt om dagen. Brød med en skive ost og marmelade 1,9 Spiser du brød, så brug kun en

Læs mere

Lyngrøget rullebacon med ramsløg.

Lyngrøget rullebacon med ramsløg. Lyngrøget rullebacon med ramsløg. Slag el. udbenet koge/stegestykke. Uden svær. Arbejdsgang: Kødet tørsaltes med kogesalt og starterkultur. 3 % kogesalt pr. kg. kød 0,05 % Starterkultur pr. kg. kød Krydres

Læs mere

Huskeregler for god køkkenhygiejne

Huskeregler for god køkkenhygiejne Huskeregler for god køkkenhygiejne 10 huskeregler 1) Tag ringe, ur og armbånd af ved madlavning. 2) Bær forklæde. 3) Vask dine hænder, gerne helt op til albuerne, i 15 sek. 4) Vask hænder ved hvert nyt

Læs mere

ALIGAL - gasser til pakning, køling og frysning af fødevarer

ALIGAL - gasser til pakning, køling og frysning af fødevarer ALIGAL - gasser til pakning, køling og frysning af fødevarer Der har selvfølgelig været nogle nye rutiner at indarbejde, men indkøringsvanskeligheder har vi ikke haft. Per Nielsen, Slagter Air Liquides

Læs mere

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Louise Bødker Lindkvist

Udarbejdet af pædagogisk konsulent Louise Bødker Lindkvist 1 Varighed: 8-10 lektioner Kompetenceområde: Mad og sundhed - Hygiejne Færdigheds- og vidensmål: Niveau 1 Eleven kan anvende almindelige hygiejneprincipper i madlavningen/ Eleven har viden om hygiejne-,

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

Udenrigshandel. Vareteksten til de enkelte knkoder i 2006

Udenrigshandel. Vareteksten til de enkelte knkoder i 2006 0301.10.100 Akvariefisk, ferskvandsfisk, levende 0301.10.900 Akvariefisk, saltvandsfisk, levende 0301.91.100 Ørred af arterne Oncorhynchus apache og Oncorhynchus chrysogaster, levende 0301.91.900 Ørred,

Læs mere

Salt på godt og ondt i kødprodukter. Rie Sørensen Afdelingschef - Produktsikkerhed DMA, Slagteriernes Forskningsinstitut

Salt på godt og ondt i kødprodukter. Rie Sørensen Afdelingschef - Produktsikkerhed DMA, Slagteriernes Forskningsinstitut Salt på godt og ondt i kødprodukter Rie Sørensen Afdelingschef - Produktsikkerhed DMA, Slagteriernes Forskningsinstitut Salt - helt generelt Salt har været brugt til konservering siden middelalderen en

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Test af paneret og frossen fisk

Test af paneret og frossen fisk Test af paneret og frossen fisk af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. Paneret fisk findes i mange forskellige

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad Dansk - tigrinsk Sundhedsplejen Brønderslev Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt:

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset. behandling Page 1 of 5 Version: 1. oktober 2011 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede fødevarer, som kan opbevares

Læs mere

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling Version: 1. oktober 2011 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling 1 Virksomheder der modtager, opbevarer og evt. videresælger emballerede fødevarer, som kan opbevares ved rumtemperatur.

Læs mere

Om egenkontrol i butikker og restauranter

Om egenkontrol i butikker og restauranter Om egenkontrol i butikker og restauranter En hjælp til butikker og restauranter med at indføre egenkontrol både den skriftlige egenkontrol og de gode arbejdsgange Program for egenkontrol side 2 >> Risikovurdering

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring

Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Spis efter din alder - Sund mad til 65+ Pia Christensen, Klinisk diætist, MSc, Ph.D, Institut for Idræt og Ernæring Email: piach@nexs.ku.dk How do they work? Ny forskningsrapport fra DTU udkom 3. maj 2017

Læs mere

MADKLASSEN 6 Dig og din mad HUSK GOD KØKKEN- HYGIEJNE

MADKLASSEN 6 Dig og din mad HUSK GOD KØKKEN- HYGIEJNE 6 N SE S A KL in mad D Dig og d A M N E K K Ø K D O G K S HU HYGIEJNE LÆS PÅ MÆRKERNE BAKTERIER OG VIRUS I MADEN HUSK GOD KØKKEN- HYGIEJNE MADKLASSEN 6 God hygiejne i køkkenet er vigtig, hvis du ikke vil

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den juni 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den juni 2007 Europaudvalget 07 2806 - landbrug og fiskeri Bilag 5 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 6. juni 07 FVM 445 SAMLENOTAT

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker A e og Anne lbrechts n Stine Jung lbrechtsen Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker e A Inspiration til sunde madpakker og mellemmåltider P muusmann forlag 01 Fisk Danskerne spiser generelt

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer

Om fødevarer ved midlertidlige og lejlighedsvise arrangementer Publikationsliste Forside. Komplet printvenlig version Om fødevarer ved midlertidige og lejlighedsvise arrangementer Denne folder handler om tilberedning og salg af mad i forbindelse med midlertidige og

Læs mere

Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord...

Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... Gode vaner! - for fangst og håndtering ombord... P A R T N E R Gode vaner for fangst og håndtering ombord på fartøjer i de tre vestkysthavne Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande. Gode vaner er udarbejdet

Læs mere

Afsnit 1: Hvem kan ryge og hvor kan man ryge. Afsnit 2: Valg af ovn. Afsnit 3: Materiale og tilbehør til røgning. Afsnit 4: Egnede kødvarer.

Afsnit 1: Hvem kan ryge og hvor kan man ryge. Afsnit 2: Valg af ovn. Afsnit 3: Materiale og tilbehør til røgning. Afsnit 4: Egnede kødvarer. 1 af Andró Andrá Saltning og røgning af vore fødevarer er en gammel kendt teknik. Det startede længe inden køleskab og fryser blev opfundet. I vores moderne verden ryger man primært for at få en pikant

Læs mere

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne Omega balls Sundt slik for slikmunde Snack med omega-3 indhold, antioxidanter, kostfibre og proteiner. Uden sukker Let at lave Både børn og voksne elsker dem God energi før og efter træning Ingredienser:

Læs mere

Leverandør Rederi. Gode råd når du provianterer tørvarer og ferske råvarer til skibet

Leverandør Rederi. Gode råd når du provianterer tørvarer og ferske råvarer til skibet Leverandør Rederi Gode råd når du provianterer tørvarer og ferske råvarer til skibet Opmærksomhedspunkter, når rederiet indgår et samarbejde med en fødevareleverandør eller når du selv bestiller proviant

Læs mere

En guide til gode saltvaner

En guide til gode saltvaner Spis mad med mindre salt Spis mad med mindre salt 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, mænd 9-11 gram. Anbefalingen er højst 5-6 g salt

Læs mere

Udenrigshandel. Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) 2003:2

Udenrigshandel. Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) 2003:2 Udenrigshandel 2003:2 Grønlands eksport 2002 (foreløbige tal) Den samlede eksportværdi for 2002 var 2.248 mio. kr., hvilket er ca. 15 mio. kr. mere end i 2001, hvor der blev eksporteret varer til en værdi

Læs mere