sanseudflugter hello!earth børn skaber kunst for børn!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "sanseudflugter hello!earth børn skaber kunst for børn!"

Transkript

1 hello!earth børn skaber kunst for børn! sanseudflugter en interaktiv og publikumsdeltagende sanseudf lugt i 3 akter. -om de legende og magiske øjeblikke der kan opstå når vi er til stede, lige her, lige nu og sammen.

2 hello!earth er en teater- og kunst gruppe med stor erfaring i interaktivt og publikumsdeltagende arbejde med en tværæstetisk tilgang. siden 2008 har hello!earth produceret deltagende forestillinger på f lere af verdens største teatre og kunstfestivaler, både herhjemme og i udlandet. igennem deltagelse gør hello!earth publikums medskabende kraft og fantasi til det centrale i værkerne. Publikum oplever sig selv i nuet, i dialog med omgivelserne og som aktive medspillere i det scenarie de bef inder sig i. sanseudf lugter er et kunstprojekt for og med børn. en interaktiv og publikumsdeltagende kunstoplevelse/ forestilling i 3 akter af 45 minutters varighed. sanseudf lugter handler ligeledes om mødet mellem mennesker og de legende og magiske øjeblikke der kan opstå når vi er tilstede, lige her, lige nu, og sammen. På udf lugterne bliver publikum guidet enkeltvis, eller i mindre grupper. børnene bliver Under forberedelsesforløbet uddannet til sanseguider der med enkle midler lærer de at guide andre børn (eller voksne) til at opdage vante omgivelser, sig selv og hinanden fra helt nye vinkler. Værket opføres udendørs: omkring skolen, i byrummet, i en nærliggende park eller i naturen.

3 Projektet henvender sig til skoler, fritidshjem, bibloteker og kulturinstitutioner. - Aldersgruppe: 8 til 12 år (3. til 6. klasse) - Publikum: fra 5 år. - sanseudf lugter kan indgå i undervisningen f.eks. i dansk, samfundsfag, kunst eller sport. - sanseudf lugter egner sig godt til en temauge eller til at skabe et indslag ved en speciellt dag på skolen eller fritidsinstitutionen. - sanseudf lugter egner sig godt til at bygge bro mellem klasse og alderstrin.

4 forløb Forberedelse: - I alt ca. 15 undervisningslektioner. f.eks. 5 dage a 3 timer eller 3 dage a 5 timer. - forløbet kan strække sig over 1 uge eller være spredt ud over et længere tidsrum. - lokalebehov: et lokale stort nok til at bevæge sig og lege i. (i godt vejr kan det også forgå udendørs). I løbet af forberedelsesprocessen gennemgår vi en række sensibiliserings øvelser, samarbejds øvelser, kropslige øvelser, lege og udforskning af sanserne: duft / høre / syn / føle og den kinæstetiske sans. opførsel: - Opførelse af værket varer ca. 45 min. for publikum og ca. 1,5 time for de involverede guider. - værket kan max opføres 2-3 gange dagligt og max 3 dage i træk.

5 sanseudf lugt i 3 akter 1 akt -udf lugt med lukkede øjne: luk dine øjne. Vi skal ud på en lang, lang rejse.siger et barn og beder det andet barn (publikum) om at komme med! -udf lugten starter. udf lugten er komponeret, så både duft, lyd, og den kinæstetiske sans bruges til at undersøge omgivelser, lave forskydninger og sætte spørgsmålstegn ved det som vi ellers tager for givet. de kendte omgivelser, virker helt anderledes og fremmede på denne nye måde. Guiderne er udrustet med 3 dufte, en blød pude og et tableau med miniature f igurer som viser mennesker i forskellige situationer. Med disse enkle midler er der tilrettelagt et sanseligt og associativt forløb som er tilpasset de specif ikke omgivlerser for netop denne udf lugt.

6 2 akt -billedudf lugt: kom, jeg vil vise dig noget! -guiden binder en rød elastiksnor imellem publikums og guidens pegef inger. nu er vi forbundet, følg mig! -2 akt er startet. Guiden har en billedramme og indrammer i løbet af turen objekter/ ting/ detaljer, som f indes på stedet. Detaljer som skaber momentane billeder, når de bliver indrammet. Pludselig bliver ting, vi normalt ikke opfatter som kunst til kunstværker, der gemmer sig derude lige nu og her! Som afslutning beder guiden publikummet om selv at f inde et billede og indramme det. I forberedelsesforløbet bliver guiderne introduceret til at skabe små associative histotier, og indfange det f lygtige ved hjælp af opmærksomhed for detaljer og deres fantasi.

7 3 akt -rumudf lugt (lydrejse): Publikum kravler ind i et kuppeltelt og tager hovedtelefoner på. er alle klar til afgang? spørger Guiden og lukker teltet udefra. -En lydrejse starter! med motorstøj letter vi og f lyver ud i rummet. på vejen ser vi alt det, vi kender blive mindre og mindre. hvad ville vi tage med os på sådan en rejse? hvad ville vi savne? Med disse spørgsmål i hovedet returnerer vi tilbage til jorden og kravler ud af teltet. -er alt som før vi tog afsted? Lyden og indholdet af fortællingen bliver udarbejdet sammen med børnene I forberedelsesforløbet. vi arbejder med Perspektiv -langt fra og tæt på, for derigennem at se på Hvad vi sætter pris på, har kær, er vigtigt.

8 hvad kan børnene tage med sig hjem? - introduktion til deltagende interaktivt teater/kunst. - at opdage deres sanser og arbejde med dem. - samarbejde og udvikling af sociale kompetencer. - træne deres kropslige intelligens og koncentration. - at opleve en process fra skabelse til udførelse. - at være en skabende kraft og indgå i en større helhed. - at opleve at kunst kan være aktivt og legende. - dele deres nyopdagede erfaringer med andre.

9 Vigtige redskaber og æstetisk form som understøtter afviklingen og oplevelsen af sanseudf lugterne: Manuskripter til sanseguiderne: hver guide får et manuskript til at bære rundt om halsen, når sanseudf lugterne afvikles. Det giver børnene en sikkerhed i det praktiske og giver dem rum til at værer til stede i deres enkle guide opgaver. sanse guide manus til blinde udflugt: Når forestillingen starter er guiden og assistenten klar med deres rekvisit-taske på deres base. Når alle 6 publikumer er placeret på deres mærke, går guiden hen til et publikum. Hvisker i øret: Der var en gang en dreng/pige som tog ud på en lang rejse. Han/hun havde sine øjne lukkede. Værsgod at luk dine øjne. Guide og assistent laver deres rute for publikum. Efter turen placere guiden igen publikum på et mærke. hvisker i øret: Din rejse slutter her. Nu må du godt åbne dine øjne. Vil du vise mig din billet? Guiden streger glødepæren på biletten over. Guide siger: Nu skal du hen til næste udflugt. Find skiltet med en lys pære. sanse guide manus til billed udflugt: Når forestillingen starter er guiderne klar med deres rekvisitter på deres base. -Billedramme -Elastik (sidder på fingeren) -Tusch Når alle 6 publikumer er placeret på deres mærke, går guiden hen til et publikum. Jeg har fundet nogle billeder til dig. Tag denne elastik på fingeren. Vi er klar. Følg efter mig. Guiden laver turen sammen med publikum. Viser 3 billeder -langsomt / hurtigt / stor / lille. Nu kan du vise mig et billede. -giver billedrammen til publikum. Guiden følger med publikum og ser deres billede. Efter turen placere guiden igen publikum på et start mærke. Her slutter turen. Vil du vise mig din billet? Guiden streger pæren på biletten over. Nu skal du hen til næste udflugt. Find skiltet med en raket. sanse guide manus til rum udflugt: Guiderne tager imod publikum. Må jeg se jeres billetter. Checker at 2 ture (Øje/pære) er krydset af. Guide følger 6 børn hen til teltet og peger på den rød-ternede dug. Her kan i stille jeres sko Guiden åbner teltet. Værsågod at sætte jer ind. Der er et par hovedtelefoner til hver, tag dem på. (Venter til alle har sat sig og har hovedtelefoner på) Så er vi snart klar til at lette. -Lyd check. -Lyd ok. Okay, så er vi klar. God rejse. Guiden starter mp3 en Når lyden er færtig, åbner guiden teltet og siger: : Velkommen tilbage på jorden. Læg jeres hovedtelefoner tilbage på plads og kom ud af teltet Guiden giver hvert publikum en mint pastil. Det er til dig. Når smagen er væk, slutter din sanserejse. Tak fordi du var med. billetter til publikum: publikum får hver en billet med et ikon for hver af de 3 akter. ved hjælp af ikonet f inder de startpunkterne for de 3 udf lugter. hver gang de har oplevet én udf lugt, bliver ikonet på billetten streget over, og de kan gå videre til næste akt. Sanse udflugt med 6C fra Rødkildeskolen BILLET

10 Sanseudf lugter er udviklet i forbindelse med festivalen : børn laver kunst for børn i byrumet. Børnene siger: Det var sjovt at føre et helt fremmed barn rundt og høre om de syntes det var sjovt. Det syntes jeg i hvert tilfælde. Min opgave var 1. Sanseguide, der skulle føre et barn rundt imens de havde lukkede øjne. Barnet skulle nå at føle noget, dufte til noget og åbne øjnene et øjeblik også lukke dem igen, en slags billede. Det var sjovt. Det var sjovt at prøve noget nyt og jeg tror aldrig jeg glemmer det, og jeg tror heller ikke publikum glemmer det. Jeg tror at vores tur har fået de andre børn til at tænke over nogle ting. Jeg ved ikke hvad, men det kan jo være det har vækket nogle minder frem. Sanseguiderne -Elever fra 6C på Rødkildeskolen Jeg kravlede ind i et telt og tog hovedtelefoner på. Nogle andre børn fortalte at hvis de skulle rejse langt væk ville de tage deres venner, deres hamster og deres computer med. Jeg tror at jeg ville tage min cykel med! Og så var vi i en raket, som de astronauter der rejser ud i rummet. Et barn der var publikum klasselæreren siger: Det var en stor fornøjelse, at hello!earth var ude hos os i 6.c, vi savner forløbet med jer og børnene. Jeres projekt giver nye perspektiver på arbejdet med kroppen i de rum vi færdes i til dagligt. Børnenes oplevelse af sig selv og hinanden styrkes. De opdager nye muligheder og rum i de omgivelser og rum de troede de kendte i forvejen. Når børnene skal være så meget i skolens rum ude og inde, er sanseture og sanseguider en genial ide til netop at få nye vinkler på en måske ikke særlig spændende skole og de rum der er inde og ude. Projektet kan med stor fordel tænkes ind i skolernes nye rammer, hvor der skal indgå bevægelse i al undervisning. Trine Ribert Larsen Klasselærer for 6C på Rødkildeskolen

11 for mere info: hello!earth co/ Københavns Internationale Teater Refshalevej 163A, 1. sal 1432 København K / DENMARK

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

KROP AMOK. Undervisningsmateriale Teater Baglandet 2014. KROP AMOK undervisningsmateriale Teater Baglandet 1

KROP AMOK. Undervisningsmateriale Teater Baglandet 2014. KROP AMOK undervisningsmateriale Teater Baglandet 1 KROP AMOK Undervisningsmateriale Teater Baglandet 2014 KROP AMOK undervisningsmateriale Teater Baglandet 1 INDHOLDSFORTEGNELSE OM KROP AMOK!!!!!!! s. 3 INTRO TIL UNDERVISEREN!!!!!! s. 4 GIV TID TIL OPLEVELSEN!!!!!!

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere

Skab dig i fælleskabet -timen

Skab dig i fælleskabet -timen Skab dig i fælleskabet -timen Side 1 af 25 Forord: Undervisningsforløbet: Skab dig i fællesskabet-timen er vores udgave af klassens time. Først og fremmest er det meningen, at disse undervisningsforløb

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Interviewperson 1: Okay, kan I godt lide at gå i skole, hvis i sådan lige skal...?

Interviewperson 1: Okay, kan I godt lide at gå i skole, hvis i sådan lige skal...? Interview gruppe 1 Interviewperson 1: Vi kan jo lige starte med at sige hvad vi hedder Laust: Jeg hedder Laust og går i 9.klasse og er 16 år Eva: Jeg hedder Eva og jeg går også i 9.A og jeg er 15 år Cecilie:

Læs mere

BRANDEN ungdomsforestilling fra 13 år

BRANDEN ungdomsforestilling fra 13 år UNDERVISNINGSMATERIALE BRANDEN ungdomsforestilling fra 13 år INDHOLDFORTEGNELSE: af hvid støj sceneproduktion Til eleven Til underviseren Handlingen 1. Teateroplevelsen Øvelse 1: Husk tilbage på forestillingen

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Drømmelyset i brønden

Drømmelyset i brønden Drømmelyset i brønden Undervisningsmateriale knyttet til Måle Fortælleteaters forestilling, Drømmelyset i brønden. Til efterbearbejdelse på skolerne. v/ Anette Wilhjelm Jahn, Måle Fortælleteater. Copyright

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Succesfuld integration af børn og unge med synshandicap i eksisterende idrætsaktiviteter - og i det sociale netværk i denne sammenhæng

Succesfuld integration af børn og unge med synshandicap i eksisterende idrætsaktiviteter - og i det sociale netværk i denne sammenhæng Idræt for alle Succesfuld integration af børn og unge med synshandicap i eksisterende idrætsaktiviteter - og i det sociale netværk i denne sammenhæng Pjecen er udarbejdet af Future Quest og Gadstrup Gymnastik

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok

Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok Det kræver en god fantasi at forestille sig at man er god nok Britta Kristensen FORORD 1993 fik jeg tinnitus og satte mig for at finde en helbredelse. Jeg undersøgte mange forskellige helbredelsesformer,

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

... booker du dine møder

... booker du dine møder I!... booker du dine møder Kære læser... Det er vores ønske og håb at du efter at have læst og løst opgaverne i denne bog, får rigtig meget succes med at booke dine møder. Når du er klar til at få yderligere

Læs mere

gerlev legepark BevægelsesBørnehave

gerlev legepark BevægelsesBørnehave gerlev legepark BevægelsesBørnehave Sæt fokus på bevægelse, motorik og udvikling i børnehaven med fysisk aktiv leg. gerlev Legepark, Skælskør Landevej 28, 4200 Slagelse, tlf. 5858 4065, gerlev@gerlev.dk

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X?

Bilag 3. Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K. Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Bilag 3 Interview med leder af Film-X Kari Eggert Fortager d. 8-11-2013, København K Interviewer: Hvordan og på hvilket grundlag opstod Film-X? Eggert: Det var helt tilbage i 1997-1998 hvor der var en

Læs mere

God til dialog. Dialogværktøj til rollemodeller

God til dialog. Dialogværktøj til rollemodeller God til dialog Dialogværktøj til rollemodeller Forfatter Heidi Børsholt, partner i Navigent A/S. Med bidrag fra Lucas Haini Nielsen, Brug for alle unge. Redaktion Birgitte Degnegaard, Joakim Sandal-Jeppesen

Læs mere