Mobil med mobiler. Hvorfor bruge mobiler i undervisningen? Hvilke funktioner vil vi bruge?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mobil med mobiler. Hvorfor bruge mobiler i undervisningen? Hvilke funktioner vil vi bruge?"

Transkript

1 Mobil med mobiler Hvorfor bruge mobiler i undervisningen? Der var engang en tid, hvor eleverne i skolen kun brugte blyanter. En dag mødte en elev op med en helt ny opfindelse kuglepennen som han glad viste til læreren. Nej, hvor er den fin, sagde læreren. Den skal være slukket til kl. 14. Du kan tænde den, når du forlader skolens område. Sådan behandler mange skoler og lærere i dag mobiltelefonerne. De opfattes som et unødvendigt onde, forstyrrende for undervisningen og lever deres eget liv i elevernes comboybukselommer parallelt med undervisningen og skolegangen men aldeles adskilt fra den. Hvorfor det? Skyldes det skolens og lærernes angst for, at elevens fokus rettes for meget mod dette parallel-univers? Eller skyldes det, at skolen og lærerne ikke kan se, hvad mobilen kan bruges til i undervisningen? Med denne artikel vil jeg forsøge at fjerne angsten og illustrere en masse måder at bruge mobilen fornuftigt på i undervisningstiden. Men når nu blyanten skriver godt nok, hvorfor så bruge tid på kuglepennen?, kunne vores lærer fra indledningen måske spørge. Mobilen skal inddrages i undervisningen, fordi den rummer så mange muligheder for hjælpe os med at løse de skoleopgaver, vi tumler med i det daglige. Hvis mine elever eksempelvis skal bruge stemningsbilleder til en opgave om digte, kan jeg booke et digitalkamera på skolebiblioteket og lade det gå på skrift blandt mine 26 elever, til alle har taget et billede og lagt det over på computeren. Det vil nok tage det meste af en dag. Alternativt kunne jeg sende alle 26 af sted med deres egne mobilkameraer på en gang og lade dem overføre deres mobil-billeder via Bluetooth til klassens computer. Det vil vi kunne klare på en time. På samme måde kan vi bruge mobiltelefonens andre funktioner som en hjælp i undervisningen. Vi har lavet følgende projekt, hvor 80 elever på 4. årgang skulle introduceres til at bruge deres mobiler i skoletiden. Hvilke funktioner vil vi bruge? Det er vores mål, at eleverne lærer at bruge deres mobiler til noget fornuftigt i undervisningen. Vi vil lede dem igennem så mange af telefonens funktioner som muligt. De skal derfor lære at: Sende og modtage sms Gemme beskeder Tage tid Bruge lydoptager Bruge kamera Bruge videooptager Overføre filer fra telefon til computer med Bluetooth Ændre filformat ved hjælp af Quicktime I det følgende kan du læse, hvordan vi klarede den opgave.

2 Aktiv rundt i Danmark I efteråret 2007 var vores 80 elever tilmeldt kampagnen Aktiv rundt i Danmark, og vi arbejdede i 3 uger med sund kost og motion og dystede mod andre skoler om at være mest muligt i bevægelse. Den første uge var temaet leg og motion. Vi indførte dagens leg, som vi brugte en time på at lære at lege. Vi fordybede os i forskellige emner omkring kroppen: Vi løb Cooper-test, lærte om kroppens anatomi, forbrænding m.m. Vi brugte ofte klip fra som inspiration. I uge to hed overskriften Sund kost. Vi legede stadig en ny leg hver dag, men arbejdede derefter med ernæring, kostpyramiden, De 8 kostråd, lavede madpakkekogebog, udarbejdede sundhedsprofiler og var en dag i skolekøkkenet, hvor eleverne selv fandt på sunde retter med meget frugt og grønt. Den tredje uge hed Mobil med mobiler, og nu skulle eleverne ved hjælp af mobiltelefonerne testes i deres viden om kost og motion. De skulle dyste lidt indbyrdes, opfinde lege, forholde sig til ernæring og evaluere forløbet. Ugen startede med at indsamle viden og lave produktioner, som de i slutningen af ugen bearbejdede og indsatte i en præsentation. Resten af denne artikel handler alene om indholdet i den tredje uge. Mobil med mobiler Forberedelserne Vi spurgte alle elever om de: havde en mobiltelefon havde fri sms havde kamera i mobilen kunne optage video med mobilen og hvor længe havde bluetooth Telefonen er tilsluttet computeren Ud fra disse oplysninger sammensatte vi tremandsgrupper, som kunne samarbejde, og som alle havde en anvendelig telefon til rådighed. Grupperne blev delt ind i to storhold, og skiftedes til at være på mobil-løb i byen eller opfinde og optage frikvarterslege på skolen. Vi havde lavet en række sms-skabeloner, som vi skulle bruge i kommunikationen. De var lavet, fordi vi vidste, at vi ville få travlt med at kommunikere med 13 grupper på en gang. Vi brugte skolens mobiltelefon, da vi ikke ønskede vores private mobilnumre ud i en større elevgruppe. Mobiltelefonen var tilsluttet en computer ved hjælp af programmet Nokia PC Suit. Så kan man skrive alle sms er med computerens tastatur. Vi havde lavet et skema, hvor vi havde forberedt gruppernes vej gennem byen og opgaverne. Når eleverne bekræftede deres positioner og sendte deres opgave-svar til os, kunne vi hurtigt guide dem videre. Alle grupperne var på forhånd udstyret med et brev, der beskrev hvad projektet handlede om. Brevet skulle vises til de butikker og personer, som eleverne tog kontakt med for at løse opgaverne. Endelige var vi klar: 13 grupper gik i gang med at opfinde lege, og 13 grupper drog af sted gennem byen, for at være mobile med deres mobiler.

3 Mobil løbet Vi var to lærere i kommandocentralen på skolen. Eleverne afleverede deres mobilnummer og meldte sig klar med en sms til os. De fik derefter en besked fra os om at gå til en bestemt position og sende en sms, når de var ankommet. Når vi modtog denne sms fra gruppen, fik de en opgave retur. Når den var løst, sendte de svaret til os og fik en ny position o.s.v. Der var i alt 7 opgaver, som skulle løses: 1. Gå til atletikbanen på stadion. Der skal I mødes med et andet hold. Send en sms, når I er kommet til atletikbanen. Opgaven lød: I skal løbe rundt om atletikbanen en person ad gangen. I skal tage tid og fotografere løberne, når de kommer over målstregen. Hjælp hinanden med det på holdet. I skal sende en sms med navn og tid tilbage til skolen. I skal bruge lommeregneren til at regne holdets samlede tid ud. Send en sms med holdnummer og samlet tid til skolen. 2. Gå til Kulturhuset. Send en sms, når I er kommet derhen. Opgaven lød: Tæl hvor mange vinduer, der er i Kulturhuset. Send svaret som sms til skolen. 3. Gå til gågaden. Send en sms, når I er kommet derhen. Opgaven lød: Spørg 2 personer om hvor mange timer de bruger på motion om ugen. Send svar som sms til skolen. 4. Gå til supermarkedet. Send en sms, når I er kommet derhen. Opgaven lød: Find energifordelingen og kalorietallet for disse madvarer: Spegepølse, Leverpostej, Mælkesnitte, Risi Frutti, Mars, Chips, Toastbrød, Rugbrød og Mariekiks. Skriv tallene ind i det skema, I fik med fra skolen. Pas på skemaet. 5. Bliv i supermarkedet. Opgaven lød: I skal tage 3 billeder med telefonens kamera. 1 - en fødevare med meget protein. 2 - en fødevare med mange kulhydrater. 3 en fødevare med meget fedt. Gem billederne på telefonen. 6. Gå til Rådhuset. Send en sms, når I er kommet derhen. Opgaven lød: Find to personer og spørg dem hvor mange af de 8 kostråd, de kan huske. Send svarene som sms til skolen. 7. Gå til Indkøbscentret. Send en sms, når I er kommet derhen. Opgaven lød: Spørg en person om mobiltelefonen: Har du en mobiltelefon? Hvilket mærke er det? Hvor gammel er den? Hvad bruger du den til? Optag spørgsmål og svar på mobiltelefonen og gem dem. Eleverne var rundt i byen i knap 3 timer og vendte hjem, efterhånden som de blev færdige med opgaverne. Gruppe 1 er klar til at gå Der bliver taget tid på atletikbanen

4 Opfinde og optage nye lege Mens de første 13 grupper var på mobil-løb, gik de andre 13 grupper i gang med at opfinde lege, som de kunne lege i frikvartererne. Legene skulle kunne leges af mange og være lette at sætte i gang. De skulle helst ikke kræve mange rekvisitter. Eleverne skulle beskrive, hvad der skulle til, for at legen gik godt. De skulle også forholde sig til hvad, der kunne ødelægge legen. Når legen var opfundet, blev den beskrevet med tekst. Derefter gik grupperne ud i skolegården og lavede videooptagelser med mobiltelefonen, hvor de forklarede deres leg. Disse instruktioner viste de så til andre grupper, og legene blev prøvet af. Grupperne optog også små filmsekvenser, mens legene var i gang. Dette forløb varede alt i alt ca. 3 timer. Legen forklares og vises i de små videoklip Præsentationer Grupperne skulle nu samle deres oplysninger, billeder, filmsekvenser mv. i en præsentation i Smartboard Notebook. De skulle taste oplysninger fra løbet ind i Excel regneark og udskrive grafer. Graferne skulle indsættes i præsentationen, og de skulle beskrive, hvad de kunne aflæse af dem. De skulle overføre billeder, videoklip og lydfiler fra mobiltelefonen til computeren. Vi havde 10 dongles, som grupperne på skift brugte, når de med Bluetooth skulle overføre deres filer. Vi havde i forvejen lavet en præsentationsskabelon med en indholdsfortegnelse for de enkelte sider. Eleverne kunne derfor koncentrere om det mobiltekniske, layoutet og det indsamlede stof.

5 Eksempler på sider fra elevernes præsentationer

6 Evaluering Eleverne var meget motiverede for at deltage i forløbet. Der blev arbejdet ihærdigt hele ugen, såvel på mobilløbet, som med legene og præsentationerne til sidst. De fik prøvet at bruge deres mobiler i undervisningen, og kom med gode bud på, hvordan mobilen kunne hjælpe dem med skolearbejdet. En elev med store faglige vanskeligheder afleverede eksempelvis en dag 7 lydfiler til mig og sagde: Her er mit referat af En som Hodder. Når jeg må optage det, så kan jeg jo sagtens lave det. Lydfilerne lå på hendes telefon, men de blev straks formateret om og lagt ind i PowerPoint, så de kunne blive rettet sammen med klassens skriftlige referater. De fik hurtigt styr på det tekniske omkring overførsel af filer via bluetooth, og har senere selvstændigt brugt mobilen til andre skoleopgaver. En elev laver lydoptagelse på mobiltelefonen Hjælp hvor findes der mange forskellige telefoner Gode råd Der findes mange forskellige telefonmærker, og det kan være svært at vide, hvordan de forskellige mærkers menusystem er indrettet. Som lærer behøver man ikke at kunne finde rundt i alle elevernes forskellige telefoner. Vi lod elever med samme telefonmærke finde sammen. Så kunne de hjælpe hinanden. Hvis der var funktioner, ikke kunne finde ud af på deres telefon, fik de det for hjemme som lektie. Husk at have en oplader med! Vi løb tør for strøm den første dag, og havde pludselig ikke kontakt med de 40 børn, som var spredt over hele byen. Da vi endelig fik fat i et andet batteri, havde vi 50 ulæste sms er, for eleverne kunne jo ikke forstå, at vi ikke svarede. Test NokiaPCSuit før mange elever sendes af sted. Vores skabeloner ville den første dag ikke fungere fra pc en, så vi måtte slå over på sms med telefonen. Jeg sendte 274 sms er på 3 timer og fingrene var ømme i dagevis! Det er en god idé med flere telefoner i kommando-centralen. På andendagen valgte vi at have en telefon til sms og en til opringning ved problemer. Det er også en mulighed at lade halvdelen af eleverne være i kommandocentralen, mens de andre er af sted. Det vil give mere ro, hvis kommunikationen er en til en. Så kunne opgaven fokusere på samarbejdet mellem eleverne ude og hjemme. Send færre grupper af sted første gang. Vi havde meget travlt i kommando-centralen. Der var ingen pauser i de tre timer, eleverne var af sted, men tryk på linjen. Send eventuelt position og opgave af sted på en gang. Det vil halvere antallet af sms er. Husk eleverne på, at alle beskeder skal startes med vi er hold XX. Vi modtog flere sms er, som ikke kunne bruges. F.eks. Nu er vi der. Ja, men hvem er vi og hvor er I henne? Det gik forholdsvis smertefrit at overføre lydoptagelser, billeder og videofilm fra telefonerne til computerne. Eleverne skulle dog have en hjælpende hånd, når de forskellige billed-, lyd- og videoformater fra telefonen skulle formateres om til jpg, mp3 eller avi-format. Vi gjorde det med programmet Quicktime.

7 Brug af mobiler i undervisningen herefter Vi har lært eleverne at bruge telefonen til mange andre formål end kommunikation kammeraterne imellem. Telefonerne ligger nu næsten altid tændte på elevernes hylder, men det forstyrrer ikke undervisningen. De ved godt, hvornår og hvordan telefonen må bruges. Og skulle det senere give problemer i timerne, så er det bare om at komme i gang med en snak om, hvordan mobiltelefoner bør bruges i det offentlige rum. Det kan vi ikke forvente eleverne bare ved. Det er noget de skal lære. Af de voksne, som har givet dem telefonerne. Af de voksne, som måske heller ikke selv har lært endnu, hvordan vi etikettemæssigt bør gebærde os med mobilerne i det offentlige rum. Men det lærer vi, når vi tager mobilen ind i timerne og forholder os til at bruge dem på en fornuftig måde. Hos os er mobilerne kommet for at blive. Mobil med mobiler var bare startskuddet, og nu bruger vi mobilerne i mange andre fag og sammenhænge: Forsøg i naturteknik Telefonen kan bruges til tidtagning. Forsøgsopstilling og forsøg kan optages med videokameraet, og forklaringen indtales som en lydfil. Det hele kan vedlægges i en forsøgsrapport som dokumentation for arbejdet. Derved er der givet plads til mere mundtlighed, og mobiltelefonen kan styrke elevernes refleksion over såvel det faglige stof, som arbejdsprocessen. Eleverne filmer forsøg med el i naturteknik Eleverne interviewer hinanden i engelsk Udtale og hjemmearbejde i engelsk Ords udtale kan optages som lydfil. Derefter kan eleven hjemme øve sig på at efterligne udtalen. Meget generte børn kan optage deres oplæsning eller forklaringer hjemme, hvor de er alene og afspille dem for læreren eller klassen. Der er mulighed for mange forskellige sproglege, som eleverne kan forberede hjemme: Gæt, hvad jeg beskriver, Gæt, hvor jeg er, Gæt, hvad jeg laver osv. De små lydoptagelser kan også være dokumentation for elevens sproglige udvikling gennem en periode. Refleksion over samspil i musik Når eleverne øver samspil, kan det være svært for eleverne at høre, hvordan det fælles resultat lyder. De er oftest meget fokuserede på deres egen rolle. Når vi optager deres numre med mobilen, kan vi sammen reflektere over resultatet og nemt illustrere for dem, hvor der evt. skal strammes op. Arbejde med et forfatterskab i dansk Eleverne kan hjemme lave lydoptagelser, hvor de genfortæller handlingen i forskellige bøger. Det vil oftest være hurtigere for eleverne at fortælle end at skrive. Det vil træner dem i at formulere sig mundtligt, og de kan optage genfortællingen om mange gange, til de er tilfredse med resultatet. Optagelserne kan være

8 omdrejningspunkt for en refleksion over elevernes udtale, deres evne til at fokusere på det væsentligste i en bog, kronologisk forståelse m.v. Elever, der har svært ved at skrive, får med lydoptagelserne på mobiltelefonen bedre mulighed for at arbejde med elementer fra det danskfaglige område. Stemningsbilleder i billedkunst Eleverne kan bruge mobilen til at opfange stemningsbilleder til collagearbejde. Selv om mobilkameraerne ikke altid giver fantastisk skarpe billeder, vil de fleste billeder sagtens kunne bruges som oplæg for et videre billedarbejde. Stemningsbillede til billedkunst: En vinterdag Eleverne filmer deres Smølfe-rap Musikvideo i håndarbejde, musik og dansk Eleverne har lavet små Smølfer i håndarbejde. I dansk skriver vi Smølfe-rap og i musik øver vi os i at spille, synge og styre dukkerne. Vores Smølfe-rap optages med mobilen som små musikvideoer. De skal senere offentliggøres på Youtube eller i Skoleporten. Musikvideoerne bruger vi som udgangspunkt for en snak om sprog og sprogbrug i skolen, på nettet, på mobilen osv., ligesom vi skal have gang i en debat om etiske og æstetiske krav til produkter, der skal offentliggøres. Påmindelser i almindelighed Der findes i næsten alle klasser elever, som har meget svært ved at huske, hvad de skal medbringe i skolen. Ved hjælp af påmindelser via mobilens kalender, kan disse elever få hjælp til lettere at huske idrætstøj, biblioteksbøger, aftaler, lektier mv. For mange svage elever, vil det tage meget lang tid at skrive i en lektiebog. De kan i stedet indtale lektier mv. som en lydfil, der gemmes på mobilen og afspilles derhjemme. November 2007 Hanne Voldborg Andersen, Søndervangskolen Hammel

Mobilen i undervisningen

Mobilen i undervisningen Mobilen i undervisningen Mange lærere har heldigvis fået øjnene op for, at mobiltelefonen med fordel kan inddrages i undervisningen. De små elektroniske apparater fylder jo rigtig meget i vores elevers

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71)

Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71) Smartphone-funktioner til portfolio brug (med Nokia E71) Indhold Billeder... side 1 Video... side 2 Lyd... side 3 Noter... side 3 SMS... side 4 Søg på internettet... side 5 Overføre filer fra telefonen

Læs mere

Omkring det hele barn. Af Aase Bille Jensen, lærer

Omkring det hele barn. Af Aase Bille Jensen, lærer Omkring det hele barn Af Aase Bille Jensen, lærer I skoleårene 2006-07 og 2007-08 var jeg så heldig, at jeg var med i et udviklingsarbejde omkring skole/hjem samarbejde. Det var en gruppe af lektorer fra

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til læreruddannelsen Case 1: Skal internettet ind og bogen ud? Lærerne på Centralskolen har teammøde. De taler med hinanden om, hvordan

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole 1 LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole I denne del af undervisningsmaterialet til Rumpetten og de syv små stole, vil vi inspirere til at inddrage

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A6 I SKOLE LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 40 substantiver og 40 verber relateret til skolen. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog.

Læs mere

LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole

LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole Denne udstilling henvender sig til mellemskoling, dvs. klassetrinnene 2.-5. klasse og til fagene Dansk,

Læs mere

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre?

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Navn: Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Dato: Kapitel 8: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Når du opfører dig som en Mig mig mig-person, gør du det, du selv vil, uden at tænke

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder.

Når du har hentet disse programmer installerer du dem alle og følger guiden herunder. Debranding af Nokia mobiler! For at komme i gang skal du have din computer forbundet til nettet, have et datakabel der kan forbinde din Nokia telefon med din computer og hente disse her 3 programmer :

Læs mere

Raketten - indskoling på Vestre Skole

Raketten - indskoling på Vestre Skole Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Sådan hjælper du dit barn på vej I faget matematik Hjælp barnet til at blive opmærksom på alle de tal, der er omkring det i hverdagen

Læs mere

Forsøg med luftkvalitet / CO2

Forsøg med luftkvalitet / CO2 Forsøg med luftkvalitet / CO2 Formålet med forsøget: Formålet med forsøget er at lære eleverne om indeklima og luftkvalitet, og hvordan de skal aflæse klassens inklimeter. Forsøget vil i praksis illustrere,

Læs mere

Om dig. Dit hjem og din familie

Om dig. Dit hjem og din familie Om dig 1. Hvor gammel er du? Vælg på listen: (1) 6 år (2) 7 år (3) 8 år (4) 9 år (5) 10 år (6) 11 år (7) 12 år (8) 13 år (9) 14 år (10) 15 år (11) 16 år (12) 17 år 2. Er du en pige eller en dreng? (1)

Læs mere

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder

Teknologiske muligheder i. Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Teknologiske muligheder i undervisningen Håndholdte hjælpemidler i undervisningen af elever i læse- og skrivevanskeligheder Farsø Efterskole - Farsø Efterskole er for unge med læse-og skrivevanskeligheder.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver. Hvorfor interviewe? Tekniske krav

LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver. Hvorfor interviewe? Tekniske krav LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver Forfattet af Else Gade Gyldenkærne Hvorfor interviewe? På arkiverne vil vi rigtig gerne have fortællinger om, hvordan det var. Livserindringer, beskrivelse

Læs mere

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017

Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Terminsprøver 10. klasse Marts 2017 Dato Fag Ordinær tid Forlænget tid 08.03.17 Dansk 09.00-13.00 13.00-14.20 09.03.17 Matematik 09.00-13.00 13.00-14.20 10.03.17 Engelsk 09.00-12.00 12.00-13.00 Alle terminsprøver

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13

Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13 Trivselsundersøgelse enhed 3 okt 13 Indhold Indhold... 1 Blandet... 4 er du tilfreds med at gå på Rathlouskolen?... 4 vil du anbefale en ven at gå på Rathlouskolen?... 5 Føler du, at skolen hjælper dig

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012

Tilsynsrapport for Furesø Privatskole. Skoleåret 2011/2012 Tilsynserklæring 21. Tilsynserklæringen, der skal være skrevet på dansk, skal mindst indeholde følgende oplysninger: 1) Skolens navn og skolekode. 2) Navn på den eller de tilsynsførende. 3) Dato for tilsynsbesøg

Læs mere

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen UNDER turen 1 EFTER turen På tur med skolen - en planlægningsguide Kære lærer Denne guide giver dig ideer til hvordan du i samarbejde med dine kolleger og elever kan planlægge den næste tur med skolen.

Læs mere

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse Mødepligt: 3 Ved sygdom: 3 Inden prøverne: 3 Sted: 3 Mødetid: 3 Mobiltelefon m.v.: 3 Overtøj: 3 Brug af

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere

Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter

Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter Analyse og refleksion Forflytning og samarbejde med Apopleksipatienter At fremme elevernes læring ved brug af forskellige IT- redskaber At fremme elevernes motivation og læring ved inddragelse af æstetiske

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole

Flygtningen (Final draft) 8.B - Henriette Hørlück Skole Flygtningen (Final draft) af 8.B - Henriette Hørlück Skole SC 1- GANGEN (DAG 1) Burhan går ned ad gangen mod klasseværelset. Han hører musik på sin mobil. Folk stopper deres snak. Elev 1 (Karls ven) ser

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.?

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? Hvornår sættes der ind? Hvordan sættes der ind? Eksempler på it-støttede indsatser Eksempler på forældresamarbejde Hvorfor tidlig indsats? Michael Rosholm, leder

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2013 skolekode 183008 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger både på data, som jeg

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18

Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18 Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18 Annette Rosehr Alsner EUD10 Djursland - Videndjurs Indholdsfortegnelse Computere, ipads, print og aflevering...

Læs mere

TOOLCAMP. Til dommerne

TOOLCAMP. Til dommerne TOOLCAMP Til dommerne SAMARBEJDE VURDERINGSKRITERIER Skal eleverne arbejde parvis eller i grupper? 1 Eleverne arbejder ikke sammen parvis eller i grupper. Har eleverne fælles ansvar? 2 Eleverne arbejder

Læs mere

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18

Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 Elevernes evaluering af linjefagsundervisningen for skoleåret 2017/18 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 3 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen...

Læs mere

Nyt fra AKT. Nyt barn. Benjamin starter i klassen efter efterårsferien. Benjamin går i 2. klasse. Velkommen til Benjamin og hans familie.

Nyt fra AKT. Nyt barn. Benjamin starter i klassen efter efterårsferien. Benjamin går i 2. klasse. Velkommen til Benjamin og hans familie. Nyt fra AKT Forældremøde Vi siger tak for et godt og konstruktivt forældremøde d. 15 september. Som noget nyt blev halvdelen af mødet holdt i de to grupper. Som ansatte oplevede vi det som noget positivt.

Læs mere

Undervejs vil vi også deltage i forskellige projekter som Aktiv rundt i Danmark, Læseraketten, uge sex, etc.

Undervejs vil vi også deltage i forskellige projekter som Aktiv rundt i Danmark, Læseraketten, uge sex, etc. Årsplan 2015/2016 Dansk 4.klasse Årsplanen herunder er vejledende. Der vil som altid kunne ske ændringer af årsplanen i løbet af året, hvis der dukker et emne op, som pludselig er meget aktuelt eller spændende.

Læs mere

Elevskema kl. Socialt. Kulturelt. I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene

Elevskema kl. Socialt. Kulturelt. I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene Elevskema 3.-5. kl. Dato: Navn: Klasse: Socialt I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene Jeg enes godt med mine kammerater Jeg siger fra, overfor det jeg ikke kan

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen

EFTER turen. UNDER turen. FØR turen UNDER turen 1 EFTER turen På tur med skolen - en planlægningsguide Kære lærer Denne guide giver dig ideer til hvordan du i samarbejde med dine kolleger og elever kan planlægge den næste tur med skolen.

Læs mere

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software.

John Cordua. Afsluttende opgave Pædagogisk IT vejleder uddannelse 07/08. Side 19 af 47. Bh. klasse. Mål Færdighed Program Software. Bh. klasse Eleverne skal opnå fortrolighed med computerens almene betjening. Magte elementær anvendelse af maskiner og enkle programmer Eleverne opnår færdigheder så de selv kan: Tænde og slukke computeren

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Forsøg med luftkvalitet / CO2

Forsøg med luftkvalitet / CO2 Forsøg med luftkvalitet / CO2 Formålet med forsøget: Formålet med forsøget er at lære eleverne om indeklima og luftkvalitet og hvordan de skal aflæse klassens inklimeter. Forsøget vil i praksis illustrere,

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Ja, altid Klassen og fællesskabet 2 Er du glad for din klasse? Ja, altid 3 Behandler I hinanden godt i klassen? Ja, altid 4 Har du nogen venner i klassen? Ja, mange

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed:

Grundlæggende færdigheder, mål, indhold og metode på det skolefaglige område. Fag: Dansk Grundlæggende færdighed: Det følgende skema er en beskrivelse af mål, indhold og metode. Det skal være et dynamisk værktøj, forstået således, at det kan ændres og ikke mindst udvides. Hver elev skal ikke gennemgå alle målene.

Læs mere

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14

Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Brainstormnoter fra Fælleselevrådets introdag den 22.10.14 Emne: Bevægelse i undervisningen I de små klasser kan man lave alfabet ved at klippe hvert bogstav og lave et personligt alfabet Hvem er jeg fx

Læs mere

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Munkensdam Gymnasium

Rapportering (undersøgelsens resultater) - Lectio - Munkensdam Gymnasium Side 1 af 3 Munkensdam Gymnasium 2011/12 Bruger: HK Forside Hovedmenu Log ud Kontakt Hjælp Søg Rapportering (undersøgelsens resultater) Excel Oversigt Excel Alle Svar Excel Matrix Spørgeskema stamoplysninger

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken.

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. I denne workshop inviteres du til at arbejde med og diskutere overvejelser,

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Overblik over resultatet for tjeklisten (fysiske forhold, som er blevet udfyldt for den enkelte klasse i fællesskab i klassen)

Overblik over resultatet for tjeklisten (fysiske forhold, som er blevet udfyldt for den enkelte klasse i fællesskab i klassen) I uge 47-49 gennemførte vi den lovpligtige Undervisningsmiljøvurdering (UMV) på Syvstjerneskolen. Det blev i form af en spørgeskemaundersøgelse, hvor den enkelte elev/klassen svarede på spørgsmål om undervisningen,

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?...2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan...2 Personlige og faglige læringsmål...3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål....5 Reflektere....6 Refleksion

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl.

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forberedelse: (Ca. 5-6 timer) 1) Forforståelse: Hvad ved I om kirkegårde? (fælles) Udfyld et tankekort Tankekort om kirkegårde (Word).

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

Evaluering af 10. kl. undervisning skoleåret 2014-15

Evaluering af 10. kl. undervisning skoleåret 2014-15 Som et led i undervisningen skal skolen mindst en gang årligt evaluere elevernes udbytte af undervisningen, ligesom resultatet af evalueringen og opfølgningsplan skal offentliggøres på skolens hjemmeside.

Læs mere

Lærerprofession.dk et site om lærerpraksis og professionsudvikling november 2012 folkeskolen.dk

Lærerprofession.dk et site om lærerpraksis og professionsudvikling november 2012 folkeskolen.dk Bærbare Bøger Et undervisningsforløb i håndarbejde som valgfag i 8.-9.-klasse om»mærkelige og uvirkelige ting«. Af Liv Berger Madsen I forbindelse med mit bachelorprojekt om kreativitet i håndarbejde og

Læs mere

GUIDE TIL PR VIA SMS Denne guide indeholder information om:

GUIDE TIL PR VIA SMS Denne guide indeholder information om: GUIDE TIL PR VIA SMS Denne guide indeholder information om: Hvordan du samler klubbens/foreningens medlemmer i et Excel ark Hvordan du kan bruge dette Excel ark til at sende sms ud til alle på listen via

Læs mere

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012

Årsplan for dansk 3. klasse 2011/2012 Sommerferieminder Danskværksteder a. It b. Grammatik c. Skønskrift/Læsning Fabler 41 Emneuge for hele årgangen It Eleverne skal skrive om deres sommerferie. Eleverne fortæller om en oplevelse fra deres

Læs mere

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann.

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indhold: Indledning Konklusioner Sammenfatning Bilag: Besvarelserne Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indledning: Med udgangspunkt

Læs mere

Computer med touchskærm som kommunikationshjælpemiddel for elev i 6.-.8.kl.

Computer med touchskærm som kommunikationshjælpemiddel for elev i 6.-.8.kl. Ådalskolen 02.09.07 side 1 Computer med touchskærm som kommunikationshjælpemiddel for elev i 6.-.8.kl. Indledning. Evnen til at kommunikere er en vigtig del af danskundervisningen i folkeskolen og en menneskeret.

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Sult på skemaet Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Følgende materiale anvendes Internet forbindelse og computere Overheadprojektor / smart board Blyanter og kladdehæfter Introduktion I anledning

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen Evalueringsrapport Fleksible åbningstider i dagplejen Indholdsfortegnelse Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Metodisk tilgang... 3 Resultater... 3 Kendskab til ordningen om fleksible åbningstider

Læs mere

Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD

Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD Vejledning til elever om eksamen. EUC SYD Indhold 1.0 Eksamensplan... 3 2.0 Skriftlig eksamen.... 3 2.1 Mundtlig eksamen... 5 3.0 Vejledning om brug af IT ved skriftlig eksamen.... 5 4.0 Sygeeksamen....

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

Evaluering af BIT foråret 2014

Evaluering af BIT foråret 2014 Evaluering af BIT foråret 2014 Køn Uddannelse Går du på et bestemt forløb Går du på et bestemt forløb Hvilken klasse går du i Dine it-kundskaber I dette afsnit vil vi bede dig om at besvare nogle spørgsmål

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere