EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE."

Transkript

1 EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE.

2 KNOWHOW INSP! er et bud på, hvordan vi skaber vækst og velfærd ved at skrotte traditionel målgruppetænkning, lave kryds mellem sektorer og skabe nye møder mellem mennesker. Det er social innovation i praksis, drevet af borgerne selv. Det har allerede vist at kaste velfærdsgevinster, nye virksomheder og arbejdspladser af sig. Mere af det?

3 ..et lokalt samlings- punkt, hvor alle har lige adgang, hvor alt kan mødes og alt er muligt...entreprenørskab, kreativitet og social inklusion i et. OM OS Vores mission er at udvikle og bidrage til samarbejde på tværs af Roskildes uddannelsesinstitutioner, foreninger, kultur- og erhvervsliv og kommune til gavn for især børn og unges aktive deltagelse i samfundslivet. Vores vision er at skabe et lokalt samlingspunkt, hvor alle har lige adgang, hvor alt kan mødes og alt er muligt. Ca mennesker kommer på ugebasis her og mødes om både sociale, kulturelle og erhvervsmæssige aktiviteter. Vigtigt er det, at alle bliver taget godt imod, føler sig trygge, bliver op- og udfordret til at bidrage og skabe selv, får nye indtryk og oplevelser, bliver støttet og heppet på i vejen videre herfra. EKS-faktoren er kombinationen af: Entreprenørskab, kreativitet og social inklusion

4 INSP! er stedet for de skæve, sjove, almindelige, sårbare, seje - kort sagt et rummeligt sted, hvor de fleste kan udfolde sig. INSP! er det sted, vi har drømt om, når vi taler om at skabe fremtidens velfærdsløsninger på det sociale område. Vi oplever, at borgere som får tilbud fra os, kan bruge INSP! til at blive en del af det normale liv, som vi alle gerne vil. INSP! bliver derfor en vigtig del af vores strategi for at få de unge psykisk sårbare ud af det sociale system igen eller for slet ikke at få dem ind i vores system. Vicedirektør Henrik Abildtrup, Roskilde Kommune, Beskæftigelse, Social og Økonomi VORES VISION Vi vil udvikle INSP! som lokalt samlingspunkt, hvor alle kan komme og bidrage med sine ressourcer, fri af politik, religion eller bestemte interesser. Vi vil måles på vores evne til at skabe plads til alle og muligheder for alle. På vores evne til at bringe mennesker videre og gøre nye ideer til virkelighed. Vi kobler entreprenørskab med kreativitet og social inklusion. Den, der træder ind ad døren er aktiv medskaber ikke bruger eller forbruger. Alle bidrager med det, de kan og med muligheden for at være den, de er og blive den, de gerne vil være. Børn og unge får her lov til at løbe foran og vise vejen. De er fremtiden. Det er dem, vi skal tage os allerbedst af og satse mest på. INSP! er et læringsrum for aktiv deltagelse i samfundslivet og en indgang til samfundets øvrige aktører og institutioner, der er vigtige partnere.

5 HVORDAN? Det har været en kæmpestor del af min udvikling fra ung til voksen. Og har været grundlæggende for et værdisæt som jeg tager med mig videre ud i verden. Så tak for det! INSP! er et eksempel på hvordan individet bedst får vinger i samspil med andre mennesker - og på hvordan alting kan ske hvis man ønsker det nok. Jeg glæder mig til at komme på INSP! mere i fremtiden. Det vil altid være mit andet hjem. Sofie Voight Simonsen Ung social vært på INSP! Her er nærvær i nuet og højt til loftet. Forretningsmodellen er klar og afprøvet. Vi kan på sigt blive selvfinansierede. Almennyttige aktiviteter det levede liv skaber forudsætning for socialøkonomisk aktivitet, der kan geninvesteres i nye initiativer. Ind ad døren kommer alle børn, unge, voksne og ældre, erhvervsfolk, kunstnere, embedsmænd, ledige, danske og nydanske, borgere og besøgende. INSP! er et mødested på tværs. De største oplevelser opstår i mødet med de andre. INSP! er karakteriseret ved at være udefineret, relativt ustruktureret, mere eksperimenterende, mere selvorganiseret, let, legende og lærende. Her er nærvær i nuet og højt til loftet. Det er aktivt medborgerskab for fuld udblæsning. New Public Passion. Borgerne skaber selv de løsninger, som mangler. Ikke fordi vi skal, men fordi vi gerne vil!

6 Jeg har arbejdet i psykiatrien i 38 år. Det er første gang jeg ser noget, der rigtigt virker Henrik Suhr, chef for Center for Socialpsykiatri i Roskilde Kommune..en anderledes og hybrid form for aktør, som kan være partner for alle. HVIS IKKE Vi har knoklet på i tre år, uafbrudt. Med et minimum af lønkroner, tusindvis af frivillige timer, blod, sved og tårer og masser af smil og glæde. Vi gør det her, fordi det er vigtigt og giver mening, men også fordi det er sjovt. Det er en leg, der handler om at finde ud af, hvor meget vi kan skabe sammen som borgere i byen. Vi investerer gerne mere tid og mere energi, men der skal opbakning til. Vi skal mærke, at aktører omkring os sætter pris på initiativet og drivet. At vi gør en forskel. Ellers kan det være lige meget. Men det tror vi også på, at kommune, erhvervsliv, uddannelserne, andre kultur- og foreningsaktører gør. Vi mærker, at der er plads til og brug for en anderledes og hybrid form for aktør, som kan være partner for alle. Som forstår i kraft af at dele værdier og som udfordrer ved også at være forskellig fra.

7 I må aldrig lukke det her sted. I aner ikke, hvad det gør for angst og ensomhed at føle sig normal i et par timer her. Anton, ung i socialpsykiatrien i Roskilde Kommune Vi vil måles på vores evne til at skabe plads til alle og muligheder for alle. Anni Ehlers Chefinspirator NÆSTE SKRIDT Vi har brug for afklaring af: DRIFT OG OPSKALERING : Nu har vi en testet prototype, skabt på få udviklingsmidler. Den skal vi have opskaleret for større effekt i forhold til både vækst og velfærd. Drift og løbende udvikling skal sikres de næste tre år. Anslået 3 mio. kr. om året til løn, aktiviteter, lokaler og administration for fuld effekt. Resten egenfinansierer vi. DOKUMENTATION: INSP! giver mening, alle mærker, at det virker, men aktiviteter, metoder, resultater og effekter er ikke dokumenteret. Det haster at få kigget herpå for at kunne give videre til andre. Det anslås at ville koste ca. 3,6 mio. kr. over tre år. FYSISK RAMME: Vi bor i midlertidige rammer med perfekt beliggenhed. Her kan vi vækste i en fortsat stigende kurve. Det skal afklares.

8 Jeg var bange og utryg før jeg kom her. Nu har jeg har fået venner. Jeg er blevet bedre til dansk. Jeg har lært meget her. Leyla fra Syrien om INSP! Mad Her kommer jeg som menneske. Alle andre steder som syg og ledig. Her oplever jeg mig som en del af samfundet. Søren fra det frivillige netværk Ledige med Drive 100 dage MEST VIGTIGT Vi skal holde fast i integriteten. INSP! er og skal være borgernes platform. Det skal være et magtfrit rum, ingen tvang, men frivillig deltagelse. Det er det, der skaber unikke resultater og effekter. Vi skal især holde fast i vores indsats for de psykisk sårbare unge, ledige og kvinder med indvandrerbaggrund. Her er stor værdiskabelse. Vi skal hurtigst muligt omsætte denne læring og erfaring til mere for ensomme ældre. Der er et stort behov og heldigvis også et stort potentiale. Vores ressourcer har ikke rakt langt nok i forprojektet. Vi vil gerne intensivere arbejdet med kreative talenter, iværksætteri og modtagelse af byens internationale gæster. Vi har mærket potentialet og har tusind ideer. Det skal nye ressourcer kanaliseres ind på.

9 SYSTEMEKSPORT En vision om at udvikle INSP! som socialøkonomisk virksomhed, der rådgiver andre lokalsamfund, private og offentlige aktører omkring fremme af aktivt medborgerskab. Og de står i kø! Borgere, embedsmænd og politikere i andre kommuner, boligselskaber, biblioteker, private virksomheder, folkekirken alle, der søger nye svar på fælles udfordringer.

10 Der er en original, men der er plads til tusindvis af varianter..no concept, but knowhow OM OS Vores mission er at dele vores viden om INSP! og nye løsninger med andre lokalsamfund, private og offentlige aktører for at fremme aktivt medborgerskab. Vores vision at udvikle INSP! som rådgivende partner for andre lokalsamfund mv. og som en socialøkonomisk virksomhed, der geninvesterer overskud i udvikling af stadig nye løsninger, som kan fremme bæredygtig vækst og velfærd nationalt og internationalt. INSP!-ideen kan ikke kopieres 1:1. Vi tager afsæt i konteksten og hjælper med at mobilisere ressourcerne nedefra i det lokale, klæde på og derefter slippe fri. Der er én original, men der er plads til tusindvis af varianter. Vi snakker om `no concept, but knowhow. Professionelle rådgivere fra INSP! skal være kulturbærere, der agerer med respekt for konteksten.

11 Det her kan blive en rigtig god forretning for Roskilde. I har skabt en robust forretningsmodel. Der vil altid være samfundsmæssige udfordringer et INSP! kan bidrage til at løse. Mads Krarup, direktør, Væksthus Sjælland. VORES VISION Vores arbejde og anstrengelser må gerne have størst mulig effekt. Derfor deler vi gerne vores viden med andre lokalsamfund, men tager os betalt for at kunne videreudvikle INSP! og komme op med stadig flere nye løsninger. Vi kan dele ud af INSP! som en hel pakke eller tage elementer og mindre bidder ud. Det kan være rådgivning om samskabende processer mellem civilsamfund og psykiatri, om hvordan ledige får ledige i arbejde, om hvordan unge kreative får den rigtige plads til selv at skabe stærk ungdomskultur eller om ledelse i kaos og uforudsigelighed. Vi vil gerne gøre produktet endnu stærkere med dokumenterede effekter. Derfor søges fonde og puljer for midler hertil.

12 HVORDAN? INSP! skal opleves. Det er svært at forstå og forklare ingen varedeklaration kan fuldt ud bringe i stand til at gøre det samme. Vi bygger vores systemeksport op omkring personlige møder, oplæg, foredrag og oplevelser på INSP! teambuilding, indstationering og praktik. Vi rykker ud med rådgivning om rum og rammer, screening af muligheder, netværk og ildsjæle. Vi har gået hele vejen selv og kan spare andre for mange mil. Vi får i øjeblikket rådgivning fra Væksthus Sjælland, men drømmer om at få Det Sociale Vækstprogram og Den Sociale Kapitalfond på banen. Tænk hvis INSP! er et vigtigt bidrag til løsning af samfundets største udfordringer og vi ikke tog ideen alvorlig nok! Den familiære atmosfære, udstrålingen fra det åbne køkken og eksperimenterende innovative ånd vi bliver mødt med. En del af det vi ønskede at give deltagerne med, kunne faktisk opfanges i atmosfæren i huset... Det giver et billede og en fornemmelse af et samfund, der er godt at være til i Om workshop på INSP! Peter Tingleff, projekt Kirke på vej, Roskilde stift Vi synes, at INSP! har gjort en forskel for os. Vi er på den gode måde rykket tættere sammen i bussen. Vi er blevet bedre til i fællesskab at glædes over de gode historier, bedre til at tilbyde hjælp til kollegaen. filialdirektør Nordea Bank seks måneder efter to dages workshop på INSP!

13 Man behøver ikke kende hele ruten før man springer ud i noget. Vi lærer det hen ad vejen - prøver os frem. INSP! er: Anderledes samvær - godt for teamet. Jeg har fået lejlighed til at møde mine kolleger på ny, jeg har fået inspiration, jeg har holdt en pause. At lære mine kolleger at kende på en anden måde, Åbnet op for en mere ærlig dialog i teamet. Akademikerteam på Roskilde Universitetscenter NÆSTE SKRIDT ORGANISATION: Vi skal skabe en egen organisation omkring systemeksport/forretning det, der i dag har overskriften Business INSP! FORRETNINGSMODELLER: Vi skal lave forretningsmodeller på allerede afprøvede produkter og udvikle og beskrive nye. TEST: Vi skal finde test kommuner, der enten selv vil betale for systemeksport af INSP! til egen kommune eller finde sponsorer, der vil bidrage til et pilotprojekter. ANDRE TESTS: Vi skal lave eksperimenter og afprøve produkter både til civile aktører, fx. andre foreninger, samt offentlige og private virksomheder. EU-ANSØGNING: Vi skal forberede EU-ansøgning med henblik på at få del i Horizon 2020 midler til forretningsmodeller på sociale innovation i små og mellemstore virksomheder. Ansøgningen skal bringe INSP! ud i Europa. JURIDISK KONSTRUKTION: Vi skal afklare den juridiske organisering af forretningsaktiviteter, der vedrører andet end INSP! i Roskilde. FYSISKE RAMMER: Vi skal sikre, at de fremtidige fysiske rammer skaber mulighed for aktiviteter i tilknytning til systemeksport fx møderum, værksteder og ikke mindst overnatningsmuligheder i forbindelse med indstationering mv. MARKEDSFØRING: Vi skal markedsføre forskellige produkter til forskellige aktører.

14 HVIS IKKE Danske kommuner, virksomheder og andre aktører har brug for at tænke og handle radikalt anderledes, hvis Danmark på sigt skal være et bæredygtigt samfund. Et samfund, hvor alle har mulighed for at bidrage. Vi skal træde ud af komfortzonen og turde at møde fremtiden åbent og fordomsfrit. Det kræver modige ledere, der tør slippe kontrollen et øjeblik og forfølge den energi og de muligheder som åbner sig, når medarbejdere slippes løs i INSP! universet. Radikale ændringer sker ikke ved at ændre lidt på et system, der i forvejen ikke fungerer. Derfor skal vi mennesker have mulighed for at opleve på egen krop, hvad der sker når vi nulstiller hjernen og med åbent sind, hjerte og vilje tager imod nye ideer. Og gør vi det sammen som et team eller fællesskab bliver oplevelsen endnu stærkere. Vi skal træde ud af komfortzonen og turde at møde fremtiden åbent og fordomsfrit. Eva Ahrensburg, inspirator

15 INSPIRATORIET En vision om at revitalisere det stationsnære og historiske område omkring det gamle andelsskoleslagteri i Roskilde som nationalt og internationalt inspiratorium for nye sociale, kulturelle, økonomiske og miljømæssige bæredygtige løsninger med borgerne som drivende kraft og INSP! som det sociale enzym, der faciliterer møder mellem mennesker og på tværs af samfundets aktører og sektorer.

16 ..en ny velfærdsmodel, der tager udgangspunkt i en social, kulturel, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed..foranderlig show-case..nationalt og internationalt OM OS Vores mission er inspirere mennesker til at skabe gode liv for sig selv og andre. Vores vision at skabe Inspiratoriet som foranderlig show-case og ramme om udvikling af en ny bæredygtig velfærdsmodel, der tager udgangspunkt i en både social, kulturel, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed og som både nationalt og internationalt kan inspirere mennesker og aktører til nye måder at leve og være sammen på, at bo på, drive virksomhed på, tænke miljø på og uddanne sig og forske på. Vores værdier er mod, mangfoldighed, frivillighed og bæredygtighed, entreprenørskab, kreativitet og social inklusion. Vi skal turde gøre op med fordomme, forestillinger og forventninger for sammen og på tværs at kunne skabe den lille ny virkelighed, der kan inspirere og forandre verden.

17 VORES VISION INSP! har siden 2011 vist potentialet i nye møder mellem mennesker og nye samarbejder på tværs af aktører. Visionen er at opskalere ideen om INSP! til en bydel, der inviterer flere kompetente partnere ind i udviklingen af nye velfærdsløsninger, der kan inspirere bredt. Vi vil lave en lille ny og bæredygtig virkelighed med plads til og mulighed for alle. Inspiratoriet skal byde på boliger, overnatningsmulighed, kultur- og fritidsmuligheder, uddannelsesaktiviteter, forskning, erhverv både etablerede, spirende og pop-up virksomheder med fokus på globalt udsyn og sociale forretningsmodeller. I sin arkitektur være banebrydende i forhold til aktiv medskaben, fleksibilitet og bæredygtighed. acaton Vassal Det knowhow INSP! har udviklet, bruges til at aktivere området omkring det gamle skoleslagteri. INSP! har en facilterende værtsfunktion og finansieres herigennem. Raumlabor CF Møller ch+qs architects Kyu Song Woo Jordi Bardia

18 HVORDAN? Roskilde har - med sin placering, historie, aktører og ambitioner - alle forudsætninger for at gå foran. Roskilde har med området omkring det gamle skoleslagteri en unik fysisk ramme, der har showcase potentiale og er let tilgængelig for borgere og besøgende. Her er udsigten til Danmarks første jernbane og i området ligger rundremise, rejsestald og det gamle ting- og arresthus. Visionen realiseres gennem etablering af fonden Insp!us med indskud fra centrale offentlige og private interessenter og fonde. Fonden er ansvarlig for udvikling af projektet og køber INSP! ind til at udføre det operationelle arbejde med at realisere visionen. Alle aktører ejere og lejere nuværende og fremtidige forpligter sig på mission, vision og værdigrundlag.

19 Olgiati Jean Nouvel ch+qs architects HVIS IKKE Herzog de Meuron Vores velfærdssamfund er under pres. Risikoen er, at vi ikke kan opretholde gode liv for os selv og hinanden, at vi socialt, kulturelt og økonomisk sættes tilbage. Vi har brug for nye velfærdsløsninger, der skabes på tværs med borgeren som handlekraftig, initiativtagende og ansvarlig aktør. Vi har brug for socialøkonomiske virksomheder, der Olgiati har andre bundlinjer end profit og virksomheder med globalt udsyn. Vi har brug for foregangseksempler. SSM Architekten Vi har en udfordring i, at de naturlige ressourcer ikke er uendelige. Vi har brug for i respekt for de kommende generationer at ændre vores livsstil, tænke miljø og udvikle nye bæredygtige løsninger i alt, hvad vi gør.

20 NÆSTE SKRIDT ETABLERING AF VISIONEN Vi kender kun retningen, ikke ruten, derfor giver en dynamisk proces mening. Det er borgerne, partnere og investorer, der sammen skal udvikle rumligheder i en løbende proces, hvor vi hele tiden kan blive klogere, mere kreative. Derfor er frirum et centralt begreb. Som arkitekt også en vanskelig størrelse af arbejde med. Vi skal skabe arkitektur, der ikke kun er designet til dét, vi kender, men som løbende kan tilpasses nye brugere, nye ideer og behov. Vi skal ikke skabe det perfekte, men det som hele tiden åbner for nye ideer og muligheder Nanna Vöge, arkitekt. PROCES - ET UDVIKLINGSPROJEKT Første skridt er at etablere et projektkontor med ansvar for udvikling af en samlet vision for hele området. Brugerinddragelsesværktøjer tages i anvendelse så der kan ske en stærk mobilisering af brugere og borgere. Derudover foretages en kortlægning og indledende møder med alle interessenter, herunder kommune, region, stat, boligselskaber, erhvervsliv, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv, organisationer for grønt byggeri og bylivskonsulenter mv. Alle disse input danner baggrund for et udviklingsprojekt i en fleksibel udformning som kan tilpasses forskellige udviklingstrin. Projektkontoret har efterfølgende ansvaret for gennemførelse af hele projektet. ORGANISATION Etablere forprojekt med ansvar for udvikling af en samlet vision for hele området. Stærk mobilisering af brugere og borgere. Senere ansvar for gennemførelse af hele projektet. Her og nu behov for ca. 1 mio. kr. NUVÆRENDE INSP! Sikring og udvidelse af rammen om det nuværende INSP! på de mindst attraktive arealer langs banen, herunder forsyning, klimaskærm, udvidelse af køkkenfacilitet, toiletter, overnatningsmulighed og frirum til vækst. Anslået behov for mio. kr. ANDRE FYSISKE TILTAGE Fysisk synliggørelse af, at der sker noget nu: Broen over Køgevej og rampen op til området aktiveres kunstnerisk og som begyndende nyt vartegn. PROCES Kortlægning og indledende møder med alle interessenter, herunder kommune, region, stat, boligselskaber, erhvervsliv, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv mv. ØKONOMI Forretningsplan for hele området og delelementer. PROGRAMMERING Plan for arealudnyttelsen, disponering af kvadratmetre mv. LOKALPLAN Politisk proces, der sikrer rammer for realisering af projektet INVESTORER/FUNDRAISING Kontakt til offentlige og private investorer, fonde mv. JURIDISK KONSTRUKTION Nærmere design af den bedste juridiske konstruktion omkring ejerforhold mv. Etablering af en erhvervsdrivende fond med almennyttigt formål i spidsen. DYNAMISK BYUDVIKLING Over de kommende 5-10 år realisere visionen, trin for trin. Udvikling af området finansieres i takt med, at dele af grunden frasælges og aktiveres af respektive investorer. Udviklingen sker ikke efter en plan fra A-Z, men styres efter mission, vision og værdigrundlag, der sikrer balance og fællesskab i projektet.

21 INSPIRATORIET BOLIGER nye måder at bo på, fokus på fleksible, billige og bæredygtige løsninger short- og long-term og meget gerne med mange internationale beboere. ERHVERV nye måder at drive virksomhed på, mere socialøkonomisk orientering, fokus på lokalt og globalt aftryk, spiremiljø for tidligt iværksætteri og pop-up virksomheder. FORSKNING OG UDDANNELSE nye måder at forske og lære på, fokus på praksislæring, tværfaglighed og meget gerne socialt entreprenørskab som forskningscentrum. KULTUR nye måder at blande kultur- og foreningsliv på, fokus på samarbejde og udvikling på tværs, høj grad af brugerdeltagelse og selvorganiserede aktiviteter OVERNATNING mulighed for indkvartering i forbindelse med aktiviteter i Inspiratoriet. Et lille B&B, et couchsurferhotel. Havnen/ Vikingemuseum Byparken INSP! nye måder at facilitere møder mellem mennesker og samarbejder på tværs af aktører og sektorer, leverandør af socialt og kulturelt liv, mad med mere. Domkirke Stændertorvet Station Slagterigrunden. Grundareal: Samlet etageareal i dag: m m2 Roskilde ring Parkområde Musicon Dyrskuepladsen

22 BESTYRELSE Eva Ahrensburg direktør, INSP! Move Nanna Vöge arkitekt, direktør Cornelius+Vöge Jacob Fink Ferdinand senior business developer, DTU/Risø Jørgen Schou Larsen konsulent IT og forretningsudvikling, tidl. revisor og landmand, Bondegården.dk Jesper Ellegaard direktør, Pure h2o Annette Hansen konsulent, tidl. direktør for Ros Torv Roskilde Andreas Brandrup Elkjær direktør, INSP! Media Mads Ulrik Stæhr iværksætter SYSTEMEKSPORT Eva Ahrensburg kom til, da INSP! i 2011 flyttede ind i de nuværende rammer og er bestyrelsesformand for foreningen INSP! Cand. polit. og stor erfaring med både dansk og internationalt udviklingsarbejde. Eva har ansvaret for salg af knowhow og spredning til gavn for andre lokalsamfund. KNOWHOW Anni Ehlers var initiativtager i 2010, kender alle delene af det inspede DNA. Cand. jur., MPP og mange års erfaring fra centraladministrationen, særligt med organisationsudvikling, offentlig innovation og videndeling. Anni har ansvaret for udvikling af knowhow og skalering. INSPIRATORIUMM Nanna Vöge var med fra start, har stået for rumligt design og læring undervejs. Arkitekt og partner i gazellevirksomheden og tegnestuen Cornelius og Vöge med særlig ekspertise indenfor dynamisk byplanlægning og cradle-to-cradle byggeri.

VISION - en bæredygtig fremtid

VISION - en bæredygtig fremtid DNA & VISION MANIFEST KPH er ikke bare et kontorfællesskab for sociale, kulturelle og miljømæssige iværksættere. KPH er et møde mellem forskellige brancher med en fælles vision. En vision om en bæredygtig

Læs mere

Evaluering del 2 1. Fra idé til innovation (prototype) Socialøkonomisk forretningsmodel

Evaluering del 2 1. Fra idé til innovation (prototype) Socialøkonomisk forretningsmodel Evaluering del 2 1. Fra idé til innovation 2010-2014 (prototype) INSP! i dag er på mange måder noget andet end det, INSP! der blev beskrevet i 2010. Den idé, der blev født under inspiration fra udviklingsstrategien

Læs mere

DNA. Accelerate your future

DNA. Accelerate your future DNA MANIFEST KPH vil styrke iværksætteri med fokus på social, kulturel og miljømæssig værdi i samfundet. KPH er mere end et kontorfællesskab for sociale, kulturelle og miljømæssige iværksættere. KPH er

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Samarbejde med kommunen - samskabelse. Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe)

Samarbejde med kommunen - samskabelse. Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe) Samarbejde med kommunen - samskabelse Dannie Larsen Frivilligcentre og Selvhælp Danmark (FriSe) 71 Frivilligcentre fordelt på 64 kommuner Et stærkt og mangfoldigt civilsamfund, hvor alle har mulighed for

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

ZebraByer i Roskilde Kommune

ZebraByer i Roskilde Kommune ZebraByer i Roskilde Kommune Indledning Følgende beskriver et pilotprojekt, som tester visionen om ZebraByer i Roskilde Kommune. Pilotprojektet er udarbejdet som løsning på Byrådets innovationsspørgsmål

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune

Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundsstrategi for Syddjurs Kommune Civilsamfundet hvem er det? Civilsamfundet er en svær størrelse at få hold på. Civilsamfundet er foreninger, interesseorganisationer,

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme

Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme 1 Frivillighed er frihed til at vælge og villighed til at tilbyde Faxe Kommune vil fokusere meget mere på frivillighed. Frivillighed skal forstås bogstaveligt:

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET

VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET VERSION 2.0 KOLDING VI DESIGNER LIVET I KOLDING UDVIDER VI DEN ALMINDELIGE OPFATTELSE AF DESIGN. ET DESIGN I KOLDING FORSTÅR VI DESIGN SOM BÅDE ET DESIGN (PRODUKTET) OG AT DESIGNE (PROCESSEN) KOLDING DESIGN

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel. Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi

Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel. Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi Motivation og læring i arbejdsliv et reflekteret praksiseksempel Fredag d. 4. juni 2010, Lars René Petersen, direktør, Center for Socialøkonomi Center for Socialøkonomi fra fundraising til forretning Voice

Læs mere

Politik for Kulturhovedstad 2017

Politik for Kulturhovedstad 2017 Politik for Kulturhovedstad 2017 Vision Hvordan kan vi medvirke til, at lokale kunst- og kulturmiljøer bidrager endnu mere offensivt og værdsættes for deres kompetencer og bidrag til den samlede udvikling

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har Fælles MED Udvalget i Aarhus Kommune beskrevet

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere

Samskabelse bedre samarbejde eller varm luft? Anne Tortzen

Samskabelse bedre samarbejde eller varm luft? Anne Tortzen Samskabelse bedre samarbejde eller varm luft? Anne Tortzen Hvem er jeg? Forsker erhvervs PhD Samskabelse i kommunale rammer Rådgiver om borgerinddragelse og samskabelse - Leder af Center for Borgerdialog

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Casper Bo Danø Sekretariatsleder FriSe Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark. Oslo 29. januar 2016

Casper Bo Danø Sekretariatsleder FriSe Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark. Oslo 29. januar 2016 Casper Bo Danø Sekretariatsleder FriSe Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark Oslo 29. januar 2016 Agenda Frivilligcentrene i Danmark Finansiering Frivilligheden i en brydningstid Evaluering af Frivilligcentrene

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI

SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI SAMSØ KOMMUNE ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGI 2014 2020 FORORD 3 VISION FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014-2020 4 MÅL FOR ERHVERVS- OG BOSÆTNINGSSTRATEGIEN 2014 2020 4 PULS ÅRET RUNDT UDFORDRINGER

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014

DANSKE ÆLDRERÅD. Hosea Dutschke 12. november 2014 DANSKE ÆLDRERÅD Hosea Dutschke 12. november 2014 Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo i den kærlige kommune? Medmenneskelighed Medborgerskab Kommunen - et kærligt fællesskab Kærlig Kommune er Aarhus Kommunes

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har i beskrevet en fælles, overordnet ramme for leder og medarbejderroller

Læs mere

socialøkonomiske virksomheder

socialøkonomiske virksomheder 10 STRATEGI socialøkonomiske virksomheder // SOCIAL ANSVARLIGHED SKAL GØRE EN FORSKEL København har vedtaget en strategi for socialøkonomiske virksomheder. København vil med strategien sætte fokus på dén

Læs mere

Visioner for daginstitutioners legepladser

Visioner for daginstitutioners legepladser Visioner for daginstitutioners legepladser 1 Visioner for daginstitutioners legepladser Legepladser er vigtige læringsrum for vores børn, da de i løbet af deres institutionsliv tilbringer en stor del af

Læs mere

Vision 2021. Nordfyns Kommune

Vision 2021. Nordfyns Kommune Vision 2021 Nordfyns Kommune Nordfyns Kommune Vision 2021 Baggrund hvorfor dette Visionspapir? Ved den ny kommunalbestyrelses tiltræden den 1. januar 2014 besluttede kommunalbestyrelsen at udarbejde en

Læs mere

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION Team Livets By: LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION -PROJEKT FOR FASE 2 AF KØGE KYST KONKURRENCEN PROCESBESKRIVELSE Vores overordnede fokus for arbejdet i projektkonkurrencens fase 2 er at styrke, kvalificere

Læs mere

STRATEGISK RETNING FOR KVINFO

STRATEGISK RETNING FOR KVINFO STRATEGISK RETNING FOR KVINFO 2015 2016 2017 VI ARBEJDER FOR, AT LIGE MULIGHEDER UANSET KØN BLIVER ET FÆLLES OG NÆRVÆRENDE ANLIGGENDE, NATIONALT OG INTERNATIONALT. 3 4 LIGESTILLING ER ESSENTIELT Ligestilling

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

Rummelig. Mangfoldighed. Innovation. novation. Professionalisme. ssionalisme. Dialog. Empowerment. på Vollsmose Bibliotek

Rummelig. Mangfoldighed. Innovation. novation. Professionalisme. ssionalisme. Dialog. Empowerment. på Vollsmose Bibliotek Rummelig Rummelighed Mangfoldighed novation Innovation ssionalisme Professionalisme Dialog Empowerment Vollsmose Medborgercenter på Vollsmose Bibliotek Vollsmose Medborgercenter er et tilbud til borgerne

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Borgersamarbejde Version 2.0 i regi af DemocraCity Aarhus - Afsæt i Byrådsindstillingen Borgersamarbejde Version 2.0 Underskrevet af alle Rådmænd og direktører

Læs mere

Frivillighedspolitik

Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik 2 Forord 3 På Frederiksberg har vi en lang og fin tradition for, at mange gør en forskel ved at være aktive som frivillige. Det frivillige arbejde gør en stor forskel for de, som umiddelbart

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Step by Step - en faseopdelt tilgang til forretningsudvikling

Step by Step - en faseopdelt tilgang til forretningsudvikling EPI-center Danmark er et dynamisk og udviklende branchekontorfællesskab for iværksætter- og mikrovirksomheder, der arbejder inden for online salg og markedsføring. Vores kontorfællesskab strækker sig over

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk!

UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015. FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! UDSTILLERINVITATION KØBENHAVN TERMINALERNE 29/9 2015 FYR OP UNDER DIN FORRETNING - og udvid dit netværk! 1 Hvem kommer på værk&vækst? Vær med til at styrke og inspirere fremtidens Vækst Danmark og skab

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

Kravprofil til brug ved ansættelse af leder til VitaPark Odder

Kravprofil til brug ved ansættelse af leder til VitaPark Odder Kravprofil til brug ved ansættelse af leder til VitaPark Odder Kolding, den 10. november 2014 KEN BAGGRUND Dette notat er udarbejdet i forbindelse med rekruttering og udvælgelse af kandidater til stillingen

Læs mere

Byrådets vision: Vejle med Vilje

Byrådets vision: Vejle med Vilje Byrådets vision: Vejle med Vilje Intro En vision er et billede af den ønskede fremtid : Inden for synsvidde, men uden for umiddelbar rækkevidde. Med Vejle med Vilje ønsker Vejle Kommunes Byråd, at borgere,

Læs mere

Fællesskab, sammenhæng og forenkling

Fællesskab, sammenhæng og forenkling Strategi 2018 Fællesskab, sammenhæng og forenkling Region Nordjylland skal sikre borgerne bedre kvalitet, øget faglighed og driftsøkonomisk bæredygtighed inden for alle tre sektorer; Sundhed, Specialsektoren

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

Kompetencerne sidder i Rotary. Der er ca. 40 medlemmer i hver af de 272 klubber, så.. hvis ikke Rotary kan hvem kan så?

Kompetencerne sidder i Rotary. Der er ca. 40 medlemmer i hver af de 272 klubber, så.. hvis ikke Rotary kan hvem kan så? Rotary iværksætter kampagne Der er fokus på iværksætter kultur i Danmark det er de gode idéer, der skal løfte os ud af den økonomiske krise, skabe arbejdspladser og internationalt skal vi have sat fokus

Læs mere

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Vores formål og hovedopgaver Vores team udvikler læringskoncepter inden for innovation og entreprenørskab, praktisk problemløsning og samspil

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC

* en del af. ledelsesgrundlaget. Om ledelse i UCC * en del af sgrundlaget Om i UCC Ledelse i UCC tager udgangspunkt i UCC s kerneopgave Kerneopgave UCC samarbejder om at udvikle viden, uddannelse og kompetente til velfærdssamfundet. Med de studerende

Læs mere

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan

PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan PIXI-udgave af Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan 2016-2020 2 Velkommen til Fagcenter for Socialpsykiatris Udviklingsplan I Fagcenter for Socialpsykiatri er visionen at skabe fremtidens velfærd,

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan Den 1. august 2013 1 Indledning Gentofte Kommune vil have det bedste børneliv for de 0 til 6-årige. Vi vil være førende med et børneområde på forkant med den globale

Læs mere

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, #

Vi vil være bedre. FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, # Vi vil være bedre FORSLAG til Frederikshavn Kommunes skolepolitik, 2014-2017 #31574-14 Indhold Vi vil være bedre...3 Læring, motivation og trivsel...5 Hoved og hænder...6 Hjertet med...7 Form og fornyelse...8

Læs mere

TEAMBUILDING: Gør en forskel og styrk dit team

TEAMBUILDING: Gør en forskel og styrk dit team TEAMBUILDING: Gør en forskel og styrk dit team Forestil dig en dag med dine kollegaer, hvor I for alvor får kontakt til den by I bor i og gør en forskel. Nu er det slut med at sidde I kantinen og blot

Læs mere

Det aktive byrum Status 2014

Det aktive byrum Status 2014 Det aktive byrum Status 2014 KMØ Det aktive byrum er et ud af 9 projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Udgivet november 2014 Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Med Børn & Unge politikken præsenterer Esbjerg Kommune de værdier og det børnesyn, som skal sikre, at alle kommunens børn og unge får

Læs mere

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring.

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring. P Proceslinien Start Ledere Medarbejdere Rummelighed Fleksibilitet Læring Udvikling Sundhed Trivsel Bedste arbejdsplads Gælder fra 16. januar 2008 Den nye personalepolitik 2008 Håndbog for rejsende mod

Læs mere

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Indledning I Horsens Kommune er der en lang tradition for at løfte i flok på social- og sundhedsområdet. Mange borgere i Horsens Kommune bruger en del

Læs mere

OUT OF THE BOX NYE PARTNERSKABER Velkommen

OUT OF THE BOX NYE PARTNERSKABER Velkommen OUT OF THE BOX NYE PARTNERSKABER Velkommen OUT OF THE BOX NYE PARTNERSKABER Velkommen Folkebibliotekerne i vidensamfundet OUT OF THE BOX NYE PARTNERSKABER Velkommen Udvalget anbefaler, at biblioteket arbejder

Læs mere

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune VISION OG MÅL Fremtidens handicapområde Rudersdal Kommune 2017-2027 Udkast Til høring 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING...4 FORORD...4 RAMME...5 VISION...6 MÅL...7 BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE...7 BOLIG...7

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019

Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019 Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019 - Udkast - Foto: Thomas Petri København er tre gange kåret af et internationalt magasin som verdens bedste by at bo og leve i. Det er der mange gode grunde til. Blandt

Læs mere

Nyt kulturhus i Tingbjerg

Nyt kulturhus i Tingbjerg Nyt kulturhus i Tingbjerg Tingbjerg og Utterlevshuse skal have et nyt kulturhus og bibliotek. Huset er for alle beboere i Tingbjerg og Utterslevhuse. Her kan du læse mere om, hvordan huset kommer til at

Læs mere

Indstilling. Borgersamarbejde version 2.0. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. rgmesterens Afdeling Den 15.

Indstilling. Borgersamarbejde version 2.0. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. rgmesterens Afdeling Den 15. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten rgmesterens Afdeling Den 15. marts 2013 1. Resume På byrådskonferencen april 2012 drøftede Byrådet styrket innovation. Der var bred opbakning til at arbejde

Læs mere

Strategisk partnerskabsaftale

Strategisk partnerskabsaftale Version 28. februar 2017 Strategisk partnerskabsaftale 2017-2020 mellem VIA University College og En rammeaftale for samarbejdet mellem VIA University College og Januar 2017 1. Parterne i aftalen Den strategiske

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4 Hillerød C4 Hillerød er en interesseorganisation for alle vækstorienterede virksomheder i hovedstadsregionen. Det er vores mission at gøre regionen attraktiv for

Læs mere

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag

Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Middelfart Kommune Medarbejder- og ledelsesgrundlag Effektivitet Udvikling Kommunikation Strategi Middelfart Kommune 2015 Oplag: 4.000 stk. Layout og produktion: vielendank.dk MIDDELFART KOMMUNE 2-3 Indhold

Læs mere

De 9 strategiske pejlemærker

De 9 strategiske pejlemærker De 9 strategiske pejlemærker Socialpsykiatrisk Center Slagelse De 9 strategiske pejlemærker I denne folder præsenteres 9 strategiske pejlemærker for socialpsykiatrien i Slagelse Kommune. Pejlemærkerne

Læs mere

Uddannelsesråd Lolland-Falster

Uddannelsesråd Lolland-Falster STRATEGI Uddannelsesråd Lolland-Falster UDDANNELSESRÅD LOLLAND-FALSTER 2016 INDLEDNING Uddannelse og uddannelsesinstitutioner har afgørende betydning for landsdelen; De understøtter erhvervslivets adgang

Læs mere

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse strategi Aktivt medborgerskab er en grundpille i et velfungerende

Læs mere

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN

DET BEDSTE LAND FOR VERDEN DANMARK 1 DET BEDSTE LAND FOR VERDEN Alternativets ambition er at udvikle det danske samfund, så Danmark ikke bare er det bedste land i verden, men det bedste land for verden. ET BÆREDYGTIGT SAMFUND Alternativet

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere