EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE."

Transkript

1 EN STOR VISION I TRE: KNOWHOW, SYSTEMEKSPORT OG INSPIRATORIUM I ROSKILDE.

2 KNOWHOW INSP! er et bud på, hvordan vi skaber vækst og velfærd ved at skrotte traditionel målgruppetænkning, lave kryds mellem sektorer og skabe nye møder mellem mennesker. Det er social innovation i praksis, drevet af borgerne selv. Det har allerede vist at kaste velfærdsgevinster, nye virksomheder og arbejdspladser af sig. Mere af det?

3 ..et lokalt samlings- punkt, hvor alle har lige adgang, hvor alt kan mødes og alt er muligt...entreprenørskab, kreativitet og social inklusion i et. OM OS Vores mission er at udvikle og bidrage til samarbejde på tværs af Roskildes uddannelsesinstitutioner, foreninger, kultur- og erhvervsliv og kommune til gavn for især børn og unges aktive deltagelse i samfundslivet. Vores vision er at skabe et lokalt samlingspunkt, hvor alle har lige adgang, hvor alt kan mødes og alt er muligt. Ca mennesker kommer på ugebasis her og mødes om både sociale, kulturelle og erhvervsmæssige aktiviteter. Vigtigt er det, at alle bliver taget godt imod, føler sig trygge, bliver op- og udfordret til at bidrage og skabe selv, får nye indtryk og oplevelser, bliver støttet og heppet på i vejen videre herfra. EKS-faktoren er kombinationen af: Entreprenørskab, kreativitet og social inklusion

4 INSP! er stedet for de skæve, sjove, almindelige, sårbare, seje - kort sagt et rummeligt sted, hvor de fleste kan udfolde sig. INSP! er det sted, vi har drømt om, når vi taler om at skabe fremtidens velfærdsløsninger på det sociale område. Vi oplever, at borgere som får tilbud fra os, kan bruge INSP! til at blive en del af det normale liv, som vi alle gerne vil. INSP! bliver derfor en vigtig del af vores strategi for at få de unge psykisk sårbare ud af det sociale system igen eller for slet ikke at få dem ind i vores system. Vicedirektør Henrik Abildtrup, Roskilde Kommune, Beskæftigelse, Social og Økonomi VORES VISION Vi vil udvikle INSP! som lokalt samlingspunkt, hvor alle kan komme og bidrage med sine ressourcer, fri af politik, religion eller bestemte interesser. Vi vil måles på vores evne til at skabe plads til alle og muligheder for alle. På vores evne til at bringe mennesker videre og gøre nye ideer til virkelighed. Vi kobler entreprenørskab med kreativitet og social inklusion. Den, der træder ind ad døren er aktiv medskaber ikke bruger eller forbruger. Alle bidrager med det, de kan og med muligheden for at være den, de er og blive den, de gerne vil være. Børn og unge får her lov til at løbe foran og vise vejen. De er fremtiden. Det er dem, vi skal tage os allerbedst af og satse mest på. INSP! er et læringsrum for aktiv deltagelse i samfundslivet og en indgang til samfundets øvrige aktører og institutioner, der er vigtige partnere.

5 HVORDAN? Det har været en kæmpestor del af min udvikling fra ung til voksen. Og har været grundlæggende for et værdisæt som jeg tager med mig videre ud i verden. Så tak for det! INSP! er et eksempel på hvordan individet bedst får vinger i samspil med andre mennesker - og på hvordan alting kan ske hvis man ønsker det nok. Jeg glæder mig til at komme på INSP! mere i fremtiden. Det vil altid være mit andet hjem. Sofie Voight Simonsen Ung social vært på INSP! Her er nærvær i nuet og højt til loftet. Forretningsmodellen er klar og afprøvet. Vi kan på sigt blive selvfinansierede. Almennyttige aktiviteter det levede liv skaber forudsætning for socialøkonomisk aktivitet, der kan geninvesteres i nye initiativer. Ind ad døren kommer alle børn, unge, voksne og ældre, erhvervsfolk, kunstnere, embedsmænd, ledige, danske og nydanske, borgere og besøgende. INSP! er et mødested på tværs. De største oplevelser opstår i mødet med de andre. INSP! er karakteriseret ved at være udefineret, relativt ustruktureret, mere eksperimenterende, mere selvorganiseret, let, legende og lærende. Her er nærvær i nuet og højt til loftet. Det er aktivt medborgerskab for fuld udblæsning. New Public Passion. Borgerne skaber selv de løsninger, som mangler. Ikke fordi vi skal, men fordi vi gerne vil!

6 Jeg har arbejdet i psykiatrien i 38 år. Det er første gang jeg ser noget, der rigtigt virker Henrik Suhr, chef for Center for Socialpsykiatri i Roskilde Kommune..en anderledes og hybrid form for aktør, som kan være partner for alle. HVIS IKKE Vi har knoklet på i tre år, uafbrudt. Med et minimum af lønkroner, tusindvis af frivillige timer, blod, sved og tårer og masser af smil og glæde. Vi gør det her, fordi det er vigtigt og giver mening, men også fordi det er sjovt. Det er en leg, der handler om at finde ud af, hvor meget vi kan skabe sammen som borgere i byen. Vi investerer gerne mere tid og mere energi, men der skal opbakning til. Vi skal mærke, at aktører omkring os sætter pris på initiativet og drivet. At vi gør en forskel. Ellers kan det være lige meget. Men det tror vi også på, at kommune, erhvervsliv, uddannelserne, andre kultur- og foreningsaktører gør. Vi mærker, at der er plads til og brug for en anderledes og hybrid form for aktør, som kan være partner for alle. Som forstår i kraft af at dele værdier og som udfordrer ved også at være forskellig fra.

7 I må aldrig lukke det her sted. I aner ikke, hvad det gør for angst og ensomhed at føle sig normal i et par timer her. Anton, ung i socialpsykiatrien i Roskilde Kommune Vi vil måles på vores evne til at skabe plads til alle og muligheder for alle. Anni Ehlers Chefinspirator NÆSTE SKRIDT Vi har brug for afklaring af: DRIFT OG OPSKALERING : Nu har vi en testet prototype, skabt på få udviklingsmidler. Den skal vi have opskaleret for større effekt i forhold til både vækst og velfærd. Drift og løbende udvikling skal sikres de næste tre år. Anslået 3 mio. kr. om året til løn, aktiviteter, lokaler og administration for fuld effekt. Resten egenfinansierer vi. DOKUMENTATION: INSP! giver mening, alle mærker, at det virker, men aktiviteter, metoder, resultater og effekter er ikke dokumenteret. Det haster at få kigget herpå for at kunne give videre til andre. Det anslås at ville koste ca. 3,6 mio. kr. over tre år. FYSISK RAMME: Vi bor i midlertidige rammer med perfekt beliggenhed. Her kan vi vækste i en fortsat stigende kurve. Det skal afklares.

8 Jeg var bange og utryg før jeg kom her. Nu har jeg har fået venner. Jeg er blevet bedre til dansk. Jeg har lært meget her. Leyla fra Syrien om INSP! Mad Her kommer jeg som menneske. Alle andre steder som syg og ledig. Her oplever jeg mig som en del af samfundet. Søren fra det frivillige netværk Ledige med Drive 100 dage MEST VIGTIGT Vi skal holde fast i integriteten. INSP! er og skal være borgernes platform. Det skal være et magtfrit rum, ingen tvang, men frivillig deltagelse. Det er det, der skaber unikke resultater og effekter. Vi skal især holde fast i vores indsats for de psykisk sårbare unge, ledige og kvinder med indvandrerbaggrund. Her er stor værdiskabelse. Vi skal hurtigst muligt omsætte denne læring og erfaring til mere for ensomme ældre. Der er et stort behov og heldigvis også et stort potentiale. Vores ressourcer har ikke rakt langt nok i forprojektet. Vi vil gerne intensivere arbejdet med kreative talenter, iværksætteri og modtagelse af byens internationale gæster. Vi har mærket potentialet og har tusind ideer. Det skal nye ressourcer kanaliseres ind på.

9 SYSTEMEKSPORT En vision om at udvikle INSP! som socialøkonomisk virksomhed, der rådgiver andre lokalsamfund, private og offentlige aktører omkring fremme af aktivt medborgerskab. Og de står i kø! Borgere, embedsmænd og politikere i andre kommuner, boligselskaber, biblioteker, private virksomheder, folkekirken alle, der søger nye svar på fælles udfordringer.

10 Der er en original, men der er plads til tusindvis af varianter..no concept, but knowhow OM OS Vores mission er at dele vores viden om INSP! og nye løsninger med andre lokalsamfund, private og offentlige aktører for at fremme aktivt medborgerskab. Vores vision at udvikle INSP! som rådgivende partner for andre lokalsamfund mv. og som en socialøkonomisk virksomhed, der geninvesterer overskud i udvikling af stadig nye løsninger, som kan fremme bæredygtig vækst og velfærd nationalt og internationalt. INSP!-ideen kan ikke kopieres 1:1. Vi tager afsæt i konteksten og hjælper med at mobilisere ressourcerne nedefra i det lokale, klæde på og derefter slippe fri. Der er én original, men der er plads til tusindvis af varianter. Vi snakker om `no concept, but knowhow. Professionelle rådgivere fra INSP! skal være kulturbærere, der agerer med respekt for konteksten.

11 Det her kan blive en rigtig god forretning for Roskilde. I har skabt en robust forretningsmodel. Der vil altid være samfundsmæssige udfordringer et INSP! kan bidrage til at løse. Mads Krarup, direktør, Væksthus Sjælland. VORES VISION Vores arbejde og anstrengelser må gerne have størst mulig effekt. Derfor deler vi gerne vores viden med andre lokalsamfund, men tager os betalt for at kunne videreudvikle INSP! og komme op med stadig flere nye løsninger. Vi kan dele ud af INSP! som en hel pakke eller tage elementer og mindre bidder ud. Det kan være rådgivning om samskabende processer mellem civilsamfund og psykiatri, om hvordan ledige får ledige i arbejde, om hvordan unge kreative får den rigtige plads til selv at skabe stærk ungdomskultur eller om ledelse i kaos og uforudsigelighed. Vi vil gerne gøre produktet endnu stærkere med dokumenterede effekter. Derfor søges fonde og puljer for midler hertil.

12 HVORDAN? INSP! skal opleves. Det er svært at forstå og forklare ingen varedeklaration kan fuldt ud bringe i stand til at gøre det samme. Vi bygger vores systemeksport op omkring personlige møder, oplæg, foredrag og oplevelser på INSP! teambuilding, indstationering og praktik. Vi rykker ud med rådgivning om rum og rammer, screening af muligheder, netværk og ildsjæle. Vi har gået hele vejen selv og kan spare andre for mange mil. Vi får i øjeblikket rådgivning fra Væksthus Sjælland, men drømmer om at få Det Sociale Vækstprogram og Den Sociale Kapitalfond på banen. Tænk hvis INSP! er et vigtigt bidrag til løsning af samfundets største udfordringer og vi ikke tog ideen alvorlig nok! Den familiære atmosfære, udstrålingen fra det åbne køkken og eksperimenterende innovative ånd vi bliver mødt med. En del af det vi ønskede at give deltagerne med, kunne faktisk opfanges i atmosfæren i huset... Det giver et billede og en fornemmelse af et samfund, der er godt at være til i Om workshop på INSP! Peter Tingleff, projekt Kirke på vej, Roskilde stift Vi synes, at INSP! har gjort en forskel for os. Vi er på den gode måde rykket tættere sammen i bussen. Vi er blevet bedre til i fællesskab at glædes over de gode historier, bedre til at tilbyde hjælp til kollegaen. filialdirektør Nordea Bank seks måneder efter to dages workshop på INSP!

13 Man behøver ikke kende hele ruten før man springer ud i noget. Vi lærer det hen ad vejen - prøver os frem. INSP! er: Anderledes samvær - godt for teamet. Jeg har fået lejlighed til at møde mine kolleger på ny, jeg har fået inspiration, jeg har holdt en pause. At lære mine kolleger at kende på en anden måde, Åbnet op for en mere ærlig dialog i teamet. Akademikerteam på Roskilde Universitetscenter NÆSTE SKRIDT ORGANISATION: Vi skal skabe en egen organisation omkring systemeksport/forretning det, der i dag har overskriften Business INSP! FORRETNINGSMODELLER: Vi skal lave forretningsmodeller på allerede afprøvede produkter og udvikle og beskrive nye. TEST: Vi skal finde test kommuner, der enten selv vil betale for systemeksport af INSP! til egen kommune eller finde sponsorer, der vil bidrage til et pilotprojekter. ANDRE TESTS: Vi skal lave eksperimenter og afprøve produkter både til civile aktører, fx. andre foreninger, samt offentlige og private virksomheder. EU-ANSØGNING: Vi skal forberede EU-ansøgning med henblik på at få del i Horizon 2020 midler til forretningsmodeller på sociale innovation i små og mellemstore virksomheder. Ansøgningen skal bringe INSP! ud i Europa. JURIDISK KONSTRUKTION: Vi skal afklare den juridiske organisering af forretningsaktiviteter, der vedrører andet end INSP! i Roskilde. FYSISKE RAMMER: Vi skal sikre, at de fremtidige fysiske rammer skaber mulighed for aktiviteter i tilknytning til systemeksport fx møderum, værksteder og ikke mindst overnatningsmuligheder i forbindelse med indstationering mv. MARKEDSFØRING: Vi skal markedsføre forskellige produkter til forskellige aktører.

14 HVIS IKKE Danske kommuner, virksomheder og andre aktører har brug for at tænke og handle radikalt anderledes, hvis Danmark på sigt skal være et bæredygtigt samfund. Et samfund, hvor alle har mulighed for at bidrage. Vi skal træde ud af komfortzonen og turde at møde fremtiden åbent og fordomsfrit. Det kræver modige ledere, der tør slippe kontrollen et øjeblik og forfølge den energi og de muligheder som åbner sig, når medarbejdere slippes løs i INSP! universet. Radikale ændringer sker ikke ved at ændre lidt på et system, der i forvejen ikke fungerer. Derfor skal vi mennesker have mulighed for at opleve på egen krop, hvad der sker når vi nulstiller hjernen og med åbent sind, hjerte og vilje tager imod nye ideer. Og gør vi det sammen som et team eller fællesskab bliver oplevelsen endnu stærkere. Vi skal træde ud af komfortzonen og turde at møde fremtiden åbent og fordomsfrit. Eva Ahrensburg, inspirator

15 INSPIRATORIET En vision om at revitalisere det stationsnære og historiske område omkring det gamle andelsskoleslagteri i Roskilde som nationalt og internationalt inspiratorium for nye sociale, kulturelle, økonomiske og miljømæssige bæredygtige løsninger med borgerne som drivende kraft og INSP! som det sociale enzym, der faciliterer møder mellem mennesker og på tværs af samfundets aktører og sektorer.

16 ..en ny velfærdsmodel, der tager udgangspunkt i en social, kulturel, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed..foranderlig show-case..nationalt og internationalt OM OS Vores mission er inspirere mennesker til at skabe gode liv for sig selv og andre. Vores vision at skabe Inspiratoriet som foranderlig show-case og ramme om udvikling af en ny bæredygtig velfærdsmodel, der tager udgangspunkt i en både social, kulturel, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed og som både nationalt og internationalt kan inspirere mennesker og aktører til nye måder at leve og være sammen på, at bo på, drive virksomhed på, tænke miljø på og uddanne sig og forske på. Vores værdier er mod, mangfoldighed, frivillighed og bæredygtighed, entreprenørskab, kreativitet og social inklusion. Vi skal turde gøre op med fordomme, forestillinger og forventninger for sammen og på tværs at kunne skabe den lille ny virkelighed, der kan inspirere og forandre verden.

17 VORES VISION INSP! har siden 2011 vist potentialet i nye møder mellem mennesker og nye samarbejder på tværs af aktører. Visionen er at opskalere ideen om INSP! til en bydel, der inviterer flere kompetente partnere ind i udviklingen af nye velfærdsløsninger, der kan inspirere bredt. Vi vil lave en lille ny og bæredygtig virkelighed med plads til og mulighed for alle. Inspiratoriet skal byde på boliger, overnatningsmulighed, kultur- og fritidsmuligheder, uddannelsesaktiviteter, forskning, erhverv både etablerede, spirende og pop-up virksomheder med fokus på globalt udsyn og sociale forretningsmodeller. I sin arkitektur være banebrydende i forhold til aktiv medskaben, fleksibilitet og bæredygtighed. acaton Vassal Det knowhow INSP! har udviklet, bruges til at aktivere området omkring det gamle skoleslagteri. INSP! har en facilterende værtsfunktion og finansieres herigennem. Raumlabor CF Møller ch+qs architects Kyu Song Woo Jordi Bardia

18 HVORDAN? Roskilde har - med sin placering, historie, aktører og ambitioner - alle forudsætninger for at gå foran. Roskilde har med området omkring det gamle skoleslagteri en unik fysisk ramme, der har showcase potentiale og er let tilgængelig for borgere og besøgende. Her er udsigten til Danmarks første jernbane og i området ligger rundremise, rejsestald og det gamle ting- og arresthus. Visionen realiseres gennem etablering af fonden Insp!us med indskud fra centrale offentlige og private interessenter og fonde. Fonden er ansvarlig for udvikling af projektet og køber INSP! ind til at udføre det operationelle arbejde med at realisere visionen. Alle aktører ejere og lejere nuværende og fremtidige forpligter sig på mission, vision og værdigrundlag.

19 Olgiati Jean Nouvel ch+qs architects HVIS IKKE Herzog de Meuron Vores velfærdssamfund er under pres. Risikoen er, at vi ikke kan opretholde gode liv for os selv og hinanden, at vi socialt, kulturelt og økonomisk sættes tilbage. Vi har brug for nye velfærdsløsninger, der skabes på tværs med borgeren som handlekraftig, initiativtagende og ansvarlig aktør. Vi har brug for socialøkonomiske virksomheder, der Olgiati har andre bundlinjer end profit og virksomheder med globalt udsyn. Vi har brug for foregangseksempler. SSM Architekten Vi har en udfordring i, at de naturlige ressourcer ikke er uendelige. Vi har brug for i respekt for de kommende generationer at ændre vores livsstil, tænke miljø og udvikle nye bæredygtige løsninger i alt, hvad vi gør.

20 NÆSTE SKRIDT ETABLERING AF VISIONEN Vi kender kun retningen, ikke ruten, derfor giver en dynamisk proces mening. Det er borgerne, partnere og investorer, der sammen skal udvikle rumligheder i en løbende proces, hvor vi hele tiden kan blive klogere, mere kreative. Derfor er frirum et centralt begreb. Som arkitekt også en vanskelig størrelse af arbejde med. Vi skal skabe arkitektur, der ikke kun er designet til dét, vi kender, men som løbende kan tilpasses nye brugere, nye ideer og behov. Vi skal ikke skabe det perfekte, men det som hele tiden åbner for nye ideer og muligheder Nanna Vöge, arkitekt. PROCES - ET UDVIKLINGSPROJEKT Første skridt er at etablere et projektkontor med ansvar for udvikling af en samlet vision for hele området. Brugerinddragelsesværktøjer tages i anvendelse så der kan ske en stærk mobilisering af brugere og borgere. Derudover foretages en kortlægning og indledende møder med alle interessenter, herunder kommune, region, stat, boligselskaber, erhvervsliv, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv, organisationer for grønt byggeri og bylivskonsulenter mv. Alle disse input danner baggrund for et udviklingsprojekt i en fleksibel udformning som kan tilpasses forskellige udviklingstrin. Projektkontoret har efterfølgende ansvaret for gennemførelse af hele projektet. ORGANISATION Etablere forprojekt med ansvar for udvikling af en samlet vision for hele området. Stærk mobilisering af brugere og borgere. Senere ansvar for gennemførelse af hele projektet. Her og nu behov for ca. 1 mio. kr. NUVÆRENDE INSP! Sikring og udvidelse af rammen om det nuværende INSP! på de mindst attraktive arealer langs banen, herunder forsyning, klimaskærm, udvidelse af køkkenfacilitet, toiletter, overnatningsmulighed og frirum til vækst. Anslået behov for mio. kr. ANDRE FYSISKE TILTAGE Fysisk synliggørelse af, at der sker noget nu: Broen over Køgevej og rampen op til området aktiveres kunstnerisk og som begyndende nyt vartegn. PROCES Kortlægning og indledende møder med alle interessenter, herunder kommune, region, stat, boligselskaber, erhvervsliv, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kultur- og foreningsliv mv. ØKONOMI Forretningsplan for hele området og delelementer. PROGRAMMERING Plan for arealudnyttelsen, disponering af kvadratmetre mv. LOKALPLAN Politisk proces, der sikrer rammer for realisering af projektet INVESTORER/FUNDRAISING Kontakt til offentlige og private investorer, fonde mv. JURIDISK KONSTRUKTION Nærmere design af den bedste juridiske konstruktion omkring ejerforhold mv. Etablering af en erhvervsdrivende fond med almennyttigt formål i spidsen. DYNAMISK BYUDVIKLING Over de kommende 5-10 år realisere visionen, trin for trin. Udvikling af området finansieres i takt med, at dele af grunden frasælges og aktiveres af respektive investorer. Udviklingen sker ikke efter en plan fra A-Z, men styres efter mission, vision og værdigrundlag, der sikrer balance og fællesskab i projektet.

21 INSPIRATORIET BOLIGER nye måder at bo på, fokus på fleksible, billige og bæredygtige løsninger short- og long-term og meget gerne med mange internationale beboere. ERHVERV nye måder at drive virksomhed på, mere socialøkonomisk orientering, fokus på lokalt og globalt aftryk, spiremiljø for tidligt iværksætteri og pop-up virksomheder. FORSKNING OG UDDANNELSE nye måder at forske og lære på, fokus på praksislæring, tværfaglighed og meget gerne socialt entreprenørskab som forskningscentrum. KULTUR nye måder at blande kultur- og foreningsliv på, fokus på samarbejde og udvikling på tværs, høj grad af brugerdeltagelse og selvorganiserede aktiviteter OVERNATNING mulighed for indkvartering i forbindelse med aktiviteter i Inspiratoriet. Et lille B&B, et couchsurferhotel. Havnen/ Vikingemuseum Byparken INSP! nye måder at facilitere møder mellem mennesker og samarbejder på tværs af aktører og sektorer, leverandør af socialt og kulturelt liv, mad med mere. Domkirke Stændertorvet Station Slagterigrunden. Grundareal: Samlet etageareal i dag: m m2 Roskilde ring Parkområde Musicon Dyrskuepladsen

22 BESTYRELSE Eva Ahrensburg direktør, INSP! Move Nanna Vöge arkitekt, direktør Cornelius+Vöge Jacob Fink Ferdinand senior business developer, DTU/Risø Jørgen Schou Larsen konsulent IT og forretningsudvikling, tidl. revisor og landmand, Bondegården.dk Jesper Ellegaard direktør, Pure h2o Annette Hansen konsulent, tidl. direktør for Ros Torv Roskilde Andreas Brandrup Elkjær direktør, INSP! Media Mads Ulrik Stæhr iværksætter SYSTEMEKSPORT Eva Ahrensburg kom til, da INSP! i 2011 flyttede ind i de nuværende rammer og er bestyrelsesformand for foreningen INSP! Cand. polit. og stor erfaring med både dansk og internationalt udviklingsarbejde. Eva har ansvaret for salg af knowhow og spredning til gavn for andre lokalsamfund. KNOWHOW Anni Ehlers var initiativtager i 2010, kender alle delene af det inspede DNA. Cand. jur., MPP og mange års erfaring fra centraladministrationen, særligt med organisationsudvikling, offentlig innovation og videndeling. Anni har ansvaret for udvikling af knowhow og skalering. INSPIRATORIUMM Nanna Vöge var med fra start, har stået for rumligt design og læring undervejs. Arkitekt og partner i gazellevirksomheden og tegnestuen Cornelius og Vöge med særlig ekspertise indenfor dynamisk byplanlægning og cradle-to-cradle byggeri.

Et debatoplæg om velfærd og frivillige Marts 2011 Mandag Morgen og Ældre Sagen

Et debatoplæg om velfærd og frivillige Marts 2011 Mandag Morgen og Ældre Sagen EL AIR? Et debatoplæg om velfærd og frivillige Marts 2011 Mandag Morgen og Ældre Sagen Forord Velfærd er vel fair for frivillige? Har velfærdssamfundet brug for redningsmænd? Har redningsmændene brug for

Læs mere

FRIVILLIGHED. April 2014. Marselisborg realiserer sammen med Jobcenteret et besparelsespotentiale. på sygedagpengeområdet. Læs hvordan på side 18

FRIVILLIGHED. April 2014. Marselisborg realiserer sammen med Jobcenteret et besparelsespotentiale. på sygedagpengeområdet. Læs hvordan på side 18 NYHEDSBREV /11 April 2014 BESKÆFTIGELSE Bæredygtigt besparelses potentiale i Sorø FRIVILLIGHED Marselisborg realiserer sammen med Jobcenteret et besparelsespotentiale. på sygedagpengeområdet. Læs hvordan

Læs mere

NYE UNGE NY UNGEPOLITIK

NYE UNGE NY UNGEPOLITIK NYE UNGE NY UNGEPOLITIK Strategier for ungeindsatser Udgiver: Børne- og Kulturchefforeningen, 2009. Tekst: Toke Agerschou, Jes Jørgensen, Alma Larsen, Jesper Larsen, Flemming Olsen og Klaus Majgaard. Illustrationer:

Læs mere

Hvor er velfærdssamfundet på vej hen?

Hvor er velfærdssamfundet på vej hen? Om topledelse i det offentlige Hvor er velfærdssamfundet på vej hen? Indsigt, erfaringer og nye veje til vækst og velfærd Medvirkende: Anders Eldrup, bestyrelsesformand, Birgit Fogh Rasmussen, Lemvig Kommune,

Læs mere

PROJEKT KOMMUNEN OG CIVILSAMFUNDET. En erfaringsopsamling fra 19 kommunale projekter. Udarbejdet af Lundgaard Konsulenterne

PROJEKT KOMMUNEN OG CIVILSAMFUNDET. En erfaringsopsamling fra 19 kommunale projekter. Udarbejdet af Lundgaard Konsulenterne PROJEKT KOMMUNEN OG CIVILSAMFUNDET En erfaringsopsamling fra 19 kommunale projekter Udarbejdet af Lundgaard Konsulenterne Kolofon: Redaktion: Lundgaard Konsulenterne Udgiver: Socialministeriet Holmens

Læs mere

gode råd fra forskerne Lær ledelse af roskilde festival Husk ros og humor

gode råd fra forskerne Lær ledelse af roskilde festival Husk ros og humor gode råd fra forskerne Lær ledelse af Roskilde Festival Ny undersøgelse: Frivillige kræver noget særligt Frivilligledere: Husk ros og humor Ledelseskonsulent: Glem ikke de fastansatte Ledelse af frivillige

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Et stærkt velfærdssamfund skal skabes sammen med borgerne!

Et stærkt velfærdssamfund skal skabes sammen med borgerne! FRIVILLIGRÅDET Et stærkt velfærdssamfund skal skabes sammen med borgerne! Reformoplæg fra Frivilligrådet April 2010 Et stærkt velfærdssamfund skal skabes sammen med borgerne! Reformoplæg fra Frivilligrådet

Læs mere

Sport Study Svendborg åben for flere partnere

Sport Study Svendborg åben for flere partnere no. 13 november 2010 MAGASINET Sport & Uddannelse Sport Study Svendborg åben for flere partnere Første etape af indsatsen for at skabe vækst på Sydfyn i kraft af synergi mellem idræt, uddannelse og erhverv

Læs mere

Udvikling af etniske minoritetsforeninger

Udvikling af etniske minoritetsforeninger Udvikling af etniske minoritetsforeninger - En guide til frivilligkonsulenter Er denne guide noget for dig? Arbejder du med at understøtte udvikling af etniske minoritetsforeninger? Vil du have inspiration

Læs mere

de små skridts metode

de små skridts metode de små skridts metode et stort skridt i den sociale indsats Landsforeningen af VæreSteder De små skridts metode de små skridts metode Udgivet af Landsforeningen af VæreSteder et stort skridt i den sociale

Læs mere

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Denne projektrapport er en faglig vinkel på projekt Det gode liv i landområderne udvikling af det mobile bibliotek. Rapporten henvender

Læs mere

BLIV DIN BYS SUPERHELT

BLIV DIN BYS SUPERHELT BLIV DIN BYS SUPERHELT Håndbogen der klæder dig på til at gøre en innovativ forskel for din by Forlaget Superkraft Julie Abitz BLIV DIN BYS SUPERHELT Håndbogen der klæder dig på til at gøre en innovativ

Læs mere

OFFENTLIG INNOVATION. Ud på kanten, ind til kernen, over til naboen

OFFENTLIG INNOVATION. Ud på kanten, ind til kernen, over til naboen 2014 OFFENTLIG INNOVATION Ud på kanten, ind til kernen, over til naboen OFFENTLIG INNOVATION: UD PÅ KANTEN, IND TIL KERNEN, OVER TIL NABOEN Juli 2014 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Det Konservative Folkepartis partiprogram. Giv ansvaret tilbage til borgerne

Det Konservative Folkepartis partiprogram. Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative Folkepartis partiprogram Giv ansvaret tilbage til borgerne Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative Folkepartis partiprogram Indhold Giv ansvaret tilbage til borgerne Det Konservative

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

Livet skal leves hele livet

Livet skal leves hele livet Livet skal leves hele livet Max Pedersen Livet skal leves hele livet jubilæumsbog 1969-2009 ok-fonden 1969-2013 Livet skal leves hele livet Udgivet af OK Fonden Frederiksberg Allé 104, 1820 Frederiksberg

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Kulturarven - et aktiv

Kulturarven - et aktiv Kulturarven - et aktiv Anbefalinger fra fire kulturarvskommuner KULTURARVSSTYRELSEN OG REALDANIA titel kulturarven - et aktiv anbefalinger fra fire kulturarvskommuner udgiver kulturarvsstyrelsen og realdania

Læs mere

ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN

ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN R E G E R I N G S G R U N D L A G OKTOBER 2011 REGERINGEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN R E G E R I N G S G R U N D L A G OKTOBER 2011 REGERINGEN ET DANMARK, DER STÅR SAMMEN

Læs mere

En effektiv beskæftigelsesindsats udsatte borgere

En effektiv beskæftigelsesindsats udsatte borgere En effektiv beskæftigelsesindsats for udsatte borgere New Insight A/S 1. udgave, 1. oplag 2013 Pjecen er udarbejdet af New Insight A/S Design: Kommuneforlaget A/S Fotos: Colourbox Sats: Kommuneforlaget

Læs mere

Folkebibliotekerne i vidensamfundet

Folkebibliotekerne i vidensamfundet S T Y R E L S E N F O R BIBLIOTEK OG MEDIER Folkebibliotekerne i vidensamfundet Rapport fra Udvalget om folkebibliotekerne i vidensamfundet Folkebibliotekerne i vidensamfundet Rapport fra Udvalget om

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

LOKALSAMFUND SOM NYE ENTREPRENØRER

LOKALSAMFUND SOM NYE ENTREPRENØRER LOKALSAMFUND SOM NYE ENTREPRENØRER ERFARINGER FRA ØSE-PROJEKTET (Øsamfund udvikler socialt entreprenørskab) BYFORNYELSE LOKALSAMFUND SOM NYE ENTREPRENØRER ERFARINGER FRA ØSE-PROJEKTET (Øsamfund udvikler

Læs mere

En hyldest til MED-systemet. Festskrift 2012

En hyldest til MED-systemet. Festskrift 2012 En hyldest til MED-systemet Festskrift 2012 1 Indholdsfortegnelse Forord Forord Side 3 FTF & OAO Tillidsreform og nye partnerskaber Side 4 Bente Sorgenfrey, Formand FTF OAO om MED-systemet Side 8 Dennis

Læs mere

Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen

Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen HOVEDPUNKTER Radikal innovation er den offentlige sektors eneste svar på udgiftspresset Nye innovative velfærdsløsninger kan hjælpe politikerne med

Læs mere

ANERKEND DIN MEDARBEJDER

ANERKEND DIN MEDARBEJDER PERSONALESTYRELSEN DANSKE REGIONER KL DECEMBER 2009 ANERKEND DIN MEDARBEJDER INSPIRATION TIL ENGAGEMENT OG ARBEJDSGLÆDE udmøntning af kvalitetsreformen Kære leder Dine medarbejdere er grundlæggende meget

Læs mere

Grunden til vores store fokus på mangfoldighed er, at vi tror på, at mangfoldighed skaber værdi for Arriva. Pernille Kiær, Diversity Manager, Arriva

Grunden til vores store fokus på mangfoldighed er, at vi tror på, at mangfoldighed skaber værdi for Arriva. Pernille Kiær, Diversity Manager, Arriva Grunden til vores store fokus på mangfoldighed er, at vi tror på, at mangfoldighed skaber værdi for Arriva. Pernille Kiær, Diversity Manager, Arriva indhold 04 06 07 10 12 14 31 Forord Mangfoldighed er

Læs mere

FREMTIDEN I VESTERHEDE

FREMTIDEN I VESTERHEDE FREMTIDEN I VESTERHEDE Helhedsplan for udvikling i Vesterhede VI SER FREMAD OG VI HANDLER! VI BYGGER PÅ DET LANGE SEJE TRÆK OG PÅ MOD, SAMARBEJDSEVNE OG FREMSYNETHED Juni 2011 Vesterhede Koordinationsråd

Læs mere