Art Education. Dyrenes Karneval

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Art Education. Dyrenes Karneval"

Transkript

1 Art Education Dyrenes Karneval

2 Art Education læring gennem kunst og kultur Kære Lærer Ud fra en overbevisning om, at de kunstneriske fagområder kan bidrage til at styrke børns trivsel, læring, sociale kompetencer og selvværd, kan du med dette værktøj hjælpe dine elever godt på vej til en bedre oplevelse og forståelse af hhv. dansk, musik og natur/teknik. Materialet kan bruges inden overværelse af koncerten Dyrenes Karneval af Saint-Saëns med DR UnderholdningsOrkestret og forfatter/tegner Carl Quist-Møller. Koncerten turnerer i Danmark den sidste uge i august 2013 og er arrangeret af DR UnderholdningsOrkestret og Barndrømmen i fællesskab. Barndrømmen arbejder for, at alle børn og unge i Danmark får adgang til kulturrige aktiviteter og oplevelser på et højt niveau og inden for alle de forskellige kunstfagområder. Barndrømmen har mange kulturstærke projekter undervejs, som skal medvirke til, at vi kan nå flest mulige børn og unge rundt i landet og gerne målgrupper som normalt ikke har så let adgang til kulturoplevelser eller aktiviteter. Jeg håber meget, at du som lærer har lyst og mulighed for at bruge følgende materiale, og vi glæder os til at se dig og dine elever til koncerten Dyrenes Karneval med nogle af landets dygtigste musikere og Carl Quist-Møller. God fornøjelse Dorthe Foged Stifter af Barndrømmen Tekst til undervisningsmateriale: Mette Nors Tegningerne: Carl Quist-Møller Korrektur: Solvejg Nielsen Materialet er udgivet af Barndrømmen

3 Forord: For at rette elevernes opmærksomhed og forventning mod forestillingen og skabe en refleksion over deres oplevelse af forestillingen efterfølgende, har vi udarbejdet et lille undervisningsmateriale, som er enkelt at tilrette de forskellige klassetrin i indskolingen. Materialet er beregnet til klassetrin, alt efter hvor meget eleverne selv skal kunne lave, og hvor store krav man stiller til det skriftlige produkt. Inden eleverne begynder at arbejde med opgaverne og ser forestillingen, er det både nødvendigt og fordelagtigt, at eleverne lærer musikken og handlingen at kende. Derfor bør man enten købe cd og evt. bog ved Folkeskolens Musiklærerforening eller låne cd og evt. bog på biblioteket. Barndrømmens undervisningsmateriale er udarbejdet således, at man kan vælge at gøre meget eller lidt ud af de individuelle opgaver. Vil man brede forestillingens muligheder ud til flere fag, har vi udarbejdet forslag til nogle tværfaglige forløb for fagene: dansk, musik, matematik, billedkunst og natur/teknik. Man kan også vælge at lave opgaverne i de individuelle fag. Det enkelte fags undervisningsmateriale er udarbejdet med henblik på at tage minimum en lektion og maksimum et modul af to lektioner. De tværfaglige forløb tager længere tid, alt efter hvor meget man går i dybden med opgaverne. I forestillingen stifter børnene bekendtskab med både forskellige dyr og instrumenter. De fleste børn har i forvejen kendskab til de forskellige dyrearter, og der er udarbejdet rigtig meget materiale om disse dyr, som de fleste skolebiblioteker har. Såfremt skolen abonnerer på vil vi anbefale at logge ind på denne webside for at søge efter informationer om dyrene. Instrumenterne, der er i forestillingens ensemble, findes i de fleste musiklokaler. Eleverne kan med fordel lære instrumenternes lyd og klang at kende inden forestillingen, da det vil skærpe børnenes evne til at lytte og dermed forståelse for koncertens handling samt dyrenes rolle og adfærd i koncerten. Nedenfor er de forskellige instrumenter og dyr listet op, og man kan med fordel inddrage begge dele i undervisningen, inden man skal ind at se/høre forestillingen. Dyr som er med i forestillingen: Løve, høns, æsel, skildpadde, elefant, kænguru, akvarium, kanin, gøg, fuglebur og svane. (Saint-Saéns beskriver også pianister og fossiler som dyr i værket, men dem springer vi over i dette materiale.) Ensemblet består af: 2 violiner, 1 bratsch, 1 cello, 1 kontrabas, 1 fløjte, 1 klarinet, 2 klaverer, 2 slagtøj og tegner Carl Quist-Møller.

4 Resume af dyrenes Karneval: Forvirrede høns, akvariefisk og en elefant, der danser vals. Der er gang i hele zoologisk have i Camille Saint-Säens Dyrenes Karneval. Ja, der er så meget gang i den, at selv dinosaur-fossilerne kommer til live og danser med! Der er masser både at lytte efter og kigge på i DR Sommerfestivalens udgave af Dyrenes Karneval, der er årets børnekoncert. Her har vi nemlig inviteret Carl Quist-Møller til at tegne alle karnevallets festlige dyr. Imens musikerne spiller dyrene frem, vil Carl Quist-Møller tegne dem frem på storskærmen. Gør grin med pianister og cancan Komponisten Camille Saint-Säens opfattede selv Dyrenes Karneval som en spøg, og oprindeligt var det ikke meningen, at det skulle udgives. Men det blev det, og i dag er den smukke sats om Svanen hans mest kendte komposition. I Dyrenes Karneval giver Saint-Säens sin egen fortolkning af alle dyrenes karakterer. Løven har fået en kongelig march i den indledende sats. Strygerne fortæller om de klukkende, skrabende og let forvirrede høns. Elefanten forsøger at danse vals, men fornemmelsen i musikken er tung - sådan er det, når man vejer et ton. At Dyrenes Karneval oprindeligt var tænkt som en joke, er blandt andet tydeligt, da satsen Pianisterne dukker op imellem alle fossilerne, elefanten, kænguruerne og akvariets indbyggere. Tilsyneladende opfatter han også pianister som en dyreart! Pianist-racen karakteriserer han med irriterende skalaspil op og ned: En typisk klaverøvelse som hverken solister eller musikskoleelever kommer udenom. Man skulle næsten tro, at Saint-Säens havde boet i opgang med en pianist! For de musikkyndige har Saint-Säens indlagt elegante små hilsener og overraskelser undervejs. Dyrenes Karneval er nemlig spækket med referencer til anden musik. I Skildpaddesatsen gør Saint-Säens for eksempel grin med sin kollega Offenbachs cancan fra tidens populære operette Orfeus i Underverdenen ved at gengive melodien i en særdeles sløv skildpadde-version. I fossilsatsen citerer han børnerepertoiret: Her er både ABC-sangen og Pierrot sa til Månen med undervejs. Samtidig kan man også finde én af Saint-Säens egne knogleraslende melodier fra hans Danse Macabre. Alt er så elegant skruet sammen, at det ikke er mærkeligt, at Dyrenes Karneval er en stadig succes hos både børn og voksne. Citat fra:

5 Musik Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: Opgaverne er både fælles klassearbejde og gruppearbejde for 3-4 personers grupper. Lytteøvelse: 1. Udvælg forskellige passager i musikken. 2. Giv alle eleverne bind for øjnene. 3. Eleverne skal lytte til musikken fra Dyrenes karneval. 4. Tal med klassen om hvilke følelser og dyr komponisten ønsker at musikken skal symbolisere, og hvilke bevægelser/ historier musikstykkerne inspirerer til at lave. Opgave 2: 1. Anvend de udvalgte musikstykker. 2. Inddel klassen i 3-4-mandsgrupper og lad hver gruppe lave en bevægelse/vise en følelse/fortælle en historie som passer til de udvalgte musikstykker. 3. Lad eleverne vise deres fortolkning af musikstykkerne og lad de andre elever gætte hvad gruppen prøver at udtrykke med deres bevægelse/følelse/historie. 4. Hver lille fremvisning må max tage 1 min. da det ellers bliver for svært og for langt. Efter forestillingen Opgave 3: 1. Lad hver elev udvælge et instrument. 2. Eleven skal nu beslutte, hvilket dyr deres udvalgte instrument symboliserer. 3. Eleverne skal nu gå rundt mellem hinanden og hilse på hinanden. 4. Som hilsen skal man spille på sit instrument. 5. Eleverne skal nu gætte: a. Hvilket dyr instrumentet symboliserer. b. Man kan også lave runder med; hvilken følelse, farve, årstid etc. instrumentet spiller. Lad selv eleverne finde på flere. c. Eleverne finder en rytme, som spilles som hilsen. Når eleverne hilser på hinanden, skal de efterligne hinandens rytme. Rigtig god fornøjelse!

6 Musik Opgave 1 Tal med klassen om: Hvilke instrumenter kan man høre i Dyrenes Karneval? Hvilken sammenhæng er der mellem instrument, musik og dyr? Hvordan vil du beskrive de udvalgte musikstykker? - Er musikstykkerne lys - mørk, høj lav, langsom hurtig, blid aggressiv etc.? - Find pulsen i musikstykkerne.

7 Musik Opgave 2 Lav bevægelse til musik: Gå sammen med 2 3 klassekammerater. Tal om hvilket musikstykke I bedst kan lide. Bestem jer for et musikstykke I vil bruge. Lav en bevægelse/følelse/historie som passer til musikstykket. Hver lille forestilling må maksimum tage 1 minut at vise for de øvrige klassekammerater. I må ikke tale sammen, når I viser jeres forestilling for de andre.

8 Musik Opgave 3 Du skal nu udvælge et instrument. Beslut dig for hvilket dyr dit instrument skal symbolisere. Du skal nu forberede et lille musikstykke, som du kan spille for dine klassekammerater. Det må maksimum tage 30 sekunder. Beslut dig for hvilken følelse, farve, årstid etc. instrumentet spiller. Find selv på flere. Indøv en rytme som du skal spille, når du hilser på dine kammerater, mens I går rundt mellem hinanden. Din rytme må ikke være sværere, end at din klassekammerat kan efterligne den. Når I hilser på hinanden, skal I efterligne hinandens rytme.

9 Dansk Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: Forforståelse af koncerten 1. Spil musikken mens eleverne laver opgave Læs evt. uddrag af historien op for eleverne inden de begynder at lave opgaverne. 3. Tal med eleverne om spørgsmålene inden de begynder at svare på dem. Opgave 2: Find din makker 1. Eleverne skal gå rundt imellem hinanden og sige lyde som: a. Dyrene i karnevallet (finde den samme lyd). b. Instrumenterne (finde det samme instrument). 2. Eleverne skal gå rundt imellem hinanden og mime de forskellige dyr, som er med i Dyrenes Karneval. a. Find det samme dyr som du selv er. b. Find et dyr du kan spise eller blive spist af. Efter forestillingen Opgave 3: I de efterfølgende opgaver skal underviser styre samtalen og mimelegen. Rigtig god fornøjelse!

10 Dansk Opgave 1 Lyt til musikken og tænk over hvordan du tror, at dyrene, som skal til karneval, ser ud? Tegn dyrene på et stykke papir. Skriv hvad dyrene hedder. Skriv en historie eller tegn en tegneserie med dyrene.

11 Dansk Opgave 2 Hvilket dyr er du? Skriv eller tegn hvilket dyr du er, når du er: - Glad - Ked af det - Nysgerrig - I drillehumør - Sur - Træt - Hemmelighedsfuld - Har lopper i rumpetten Tal med din sidekammerat om: Hvilke dyr er med i Dyrenes Karneval? Hvilke instrumenter kan man høre i Dyrenes Karneval? Hvilken sammenhæng er der mellem instrument, musik og dyr?

12 Dansk Opgave 3 1. Stav til alle dyrene og instrumenterne. 2. Hvor mange stavelser indeholder hvert ord? 3. Prik vokaler og inddel ordet i stavelser. 4. Digt en lille historie om nogle af dyrene eller instrumenterne. Du kan enten: Skrive, tegne, optage eller fortælle din historie til en klassekammerat.

13 Natur/teknik Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: 1. Opgave 1 er en individuel opgave, og opgave 2 og 3 er gruppearbejde. 2. Gå ind på hjemmesiden 3. Find billeder af alle dyrene, som optræder i Dyrenes Karneval. Brug evt. Smartboard. 4. Tal med eleverne om de forskellige dyr, som I finder på Danske Dyr og hjælp eleverne med at navigere rundt på portalen og finde de informationer, der skal til for at løse de følgende opgaver. 5. Tegn og skriv om dyrene, ud fra de forskellige oplysninger du kan finde inde på Opgave 2: 1. Inddel klassen i 5 grupper. 2. Hver gruppe skal lave en planche med enten; jungle, savanne, steppe, vandhul/sø, etc. Lad selv eleverne bestemme, hvilken natur der er relevant at tegne. 3. Når plancherne er klar, klæbes elevernes tegnede dyr etc. op på planchen, alt efter hvor de lever. Der må gerne være flere af det samme dyr. Efter forestillingen Opgave 3: 1. Eleverne skal nu samarbejde om at lave brikkerne til et memoryspil, som skal indeholde alle de faktuelle ting, som I fandt ud af i opgave 1 og Udfyldningsbrikkerne findes bagerst i kompendiet. 3. Det er en fordel at udfylde de forskellige brikker, inden de klippes ud. 4. Eleverne kan evt. inddeles i grupper, som laver brikker til hinanden med forskellige kategorier. Rigtig god fornøjelse!

14 Natur/teknik Opgave 1 Besvar følgende opgave: Hvordan ser dyrene, som skal til Dyrenes Karneval, ud? Tegn et billede af det dyr eller de dyr, som du bedst kan lide. Tegn dyrene på noget pap. Skriv hvad dyrene hedder under hvert enkelt dyr. Udvælg hvilket dyr, du synes er mest spændende. Tegn og skriv om dyrene på et hvidt stykke pap: - Hvor gammelt kan dit dyr blive? - Hvad vejer dit dyr? - Hvad spiser dit dyr? - Hvor mange unger kan dit dyr få? - I hvilket land lever dit dyr? - Hvor lever dit dyr; savannen, havet, skoven, mosen, luften, i træerne, under jorden, i ørkenen, i bjergene, på stepperne? Lidt matematik: Tæl hvor mange af dyrene der har: 4 ben, og hvor mange ben er det i alt? 2 vinger, og hvor mange vinger er det i alt? Lange haler, og hvor mange lange haler er det i alt? Hvor lange/høje er dyrene tilsammen? Lav priktegninger af dyrene med talrækken og giv det til din sidemand.

15 Natur/teknik Opgave 2 Gå sammen i grupper og fortæl nu om jeres plancher og dyr til resten af klassen. Tal med hinanden om følgende: - Er dyrene: Husdyr, rovdyr, planteædere, pattedyr eller æglæggere? - Hvordan adskiller de forskellige dyregrupper sig fra hinanden?

16 Natur/teknik Opgave 3 I skal lave et memoryspil, hvor I aftaler, hvem der laver hvad i gruppen. Lav brikker med kombinationerne: Billede af dyr mad Billede af dyr hvor det bor Billede af dyr hvor mange unger det får Billede af dyr hvor meget dyret vejer, hvor højt dyret kan blive, hvor gammelt dyret kan blive Billede af dyr hvordan dyret staves Billede af dyr hvilket temperament dyret har (sky, nysgerrig, tam, ikke tam etc.)

17 Tværfagligt Lærervejledning: Forslag til tværfaglige forløb: 1. Brikspil hvor man kombinerer billeder med tekst: Dyr mad, Dyr staveord, Dyr musikinstrumenter etc. 2. Lav et papmachélandskab hvor dyrene kan bo. 3. Lav små miljøer i skotøjsæsker hvor dyrene kan bo. 4. Lav en lille forestilling hvor eleverne er klædt ud som dyr og selv spiller på nogle instrumenter. 5. Lav strømpedukker og opfør koncerten som et dukketeater. Rigtig god fornøjelse!

18 Tværfagligt Skabelon til memory spil Skabelon til memory spil

19 Tværfagligt Skabelon til Tegn og Skriv Skabelon til Tegn og Skriv

20 Tværfagligt Skabelon til tegneserie Skabelon til tegneserie

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin Skolens Sociale Liv Øvelser 1 Alle klassetrin Indhold: Spilleregler - behov og rettigheder... 2 Spilleregler - rettigheder og ansvar... 4 Læringsmiljø... 6 Seks-hjørne øvelse... 8 Opvarmningsøvelser...

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Fra "Ole Bole" til intelligenser og kompetencer

Fra Ole Bole til intelligenser og kompetencer Lærervejledning Alle kan lære at læse og stave Søde ord bygger på erfaringer gjort med fire forskellige klasser fra børnehaveklasse til anden klasse over en periode på to år. Endvidere bygger materialet

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser. Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering

Skolens Sociale Liv. Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser. Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering Skolens Sociale Liv Introduktion til isbjergsmodellen og undervisningsøvelser Anerkendelse Kommunikation Samarbejde Konflikthåndtering 1 Indhold: Isbjergsmodellen...3 Isbjergets enkelte lag og kompetenceområder...5

Læs mere

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

SÆT SPot på homofobi med din klasse

SÆT SPot på homofobi med din klasse AMNESTY INTERACTIVE SÆT SPot på homofobi med din klasse Redigeret og udarbejdet af: Amnesty International Karen Ewers Udgivet: 2012 Amnesty International Gammeltorv 8, 5. sal 1457 København K Tlf. 33 45

Læs mere

Metoder til evaluering af undervisningen

Metoder til evaluering af undervisningen Metoder til evaluering af undervisningen Inspirationskatalog SOPU 1.udgave, 3.april 2012 Indholdsfortegnelse 1. Forord s. 3 2. Evalueringssystematik, inspiration, anbefalinger og evalueringsformer s. 4

Læs mere

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse.

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse. Film: Formål: Målgruppe: Fag: Lektioner: Form: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver tynd? At eleverne får fokus på indre kvaliteter frem for ydre omstændigheder. At eleverne får fokus på egne samt klassens styrker

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

Metodehæfte. Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen

Metodehæfte. Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen Metodehæfte Børn af krig og fred Flygtningebørn i folkeskolen Center for Udsatte Flygtninge August 2011 Udgivet af: Dansk Flygtningehjælp Center for Udsatte Flygtninge Borgergade 10, 3. 1300 København

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

sproglige kompetence, sociale kompetence

sproglige kompetence, sociale kompetence IT I DAGPLEJEN Opgave udarbejdet af IT-inspiratorer i Dagplejen Favrskov Kommune, Dagplejepædagog Charlotte Skov og dagplejepædagog Anne Holme Vejleder: Line Skov Hansen Opgave afleveret: 2. maj 2013 1

Læs mere

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet.

Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Undervisningsforløb i uddannelse og erhverv på mellemtrinnet. Den hastige samfundsmæssige udvikling gør det mere og mere nødvendigt, at man har nogle mål og planer for sit liv, at man løbende reviderer

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om?

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? Projekt Sms-fix - din motivation til læsning 328 unge i 9. klasse og 1.g i Aalborg deltager De modtager 3 forskellige sms-noveller

Læs mere