Art Education. Dyrenes Karneval

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Art Education. Dyrenes Karneval"

Transkript

1 Art Education Dyrenes Karneval

2 Art Education læring gennem kunst og kultur Kære Lærer Ud fra en overbevisning om, at de kunstneriske fagområder kan bidrage til at styrke børns trivsel, læring, sociale kompetencer og selvværd, kan du med dette værktøj hjælpe dine elever godt på vej til en bedre oplevelse og forståelse af hhv. dansk, musik og natur/teknik. Materialet kan bruges inden overværelse af koncerten Dyrenes Karneval af Saint-Saëns med DR UnderholdningsOrkestret og forfatter/tegner Carl Quist-Møller. Koncerten turnerer i Danmark den sidste uge i august 2013 og er arrangeret af DR UnderholdningsOrkestret og Barndrømmen i fællesskab. Barndrømmen arbejder for, at alle børn og unge i Danmark får adgang til kulturrige aktiviteter og oplevelser på et højt niveau og inden for alle de forskellige kunstfagområder. Barndrømmen har mange kulturstærke projekter undervejs, som skal medvirke til, at vi kan nå flest mulige børn og unge rundt i landet og gerne målgrupper som normalt ikke har så let adgang til kulturoplevelser eller aktiviteter. Jeg håber meget, at du som lærer har lyst og mulighed for at bruge følgende materiale, og vi glæder os til at se dig og dine elever til koncerten Dyrenes Karneval med nogle af landets dygtigste musikere og Carl Quist-Møller. God fornøjelse Dorthe Foged Stifter af Barndrømmen Tekst til undervisningsmateriale: Mette Nors Tegningerne: Carl Quist-Møller Korrektur: Solvejg Nielsen Materialet er udgivet af Barndrømmen

3 Forord: For at rette elevernes opmærksomhed og forventning mod forestillingen og skabe en refleksion over deres oplevelse af forestillingen efterfølgende, har vi udarbejdet et lille undervisningsmateriale, som er enkelt at tilrette de forskellige klassetrin i indskolingen. Materialet er beregnet til klassetrin, alt efter hvor meget eleverne selv skal kunne lave, og hvor store krav man stiller til det skriftlige produkt. Inden eleverne begynder at arbejde med opgaverne og ser forestillingen, er det både nødvendigt og fordelagtigt, at eleverne lærer musikken og handlingen at kende. Derfor bør man enten købe cd og evt. bog ved Folkeskolens Musiklærerforening eller låne cd og evt. bog på biblioteket. Barndrømmens undervisningsmateriale er udarbejdet således, at man kan vælge at gøre meget eller lidt ud af de individuelle opgaver. Vil man brede forestillingens muligheder ud til flere fag, har vi udarbejdet forslag til nogle tværfaglige forløb for fagene: dansk, musik, matematik, billedkunst og natur/teknik. Man kan også vælge at lave opgaverne i de individuelle fag. Det enkelte fags undervisningsmateriale er udarbejdet med henblik på at tage minimum en lektion og maksimum et modul af to lektioner. De tværfaglige forløb tager længere tid, alt efter hvor meget man går i dybden med opgaverne. I forestillingen stifter børnene bekendtskab med både forskellige dyr og instrumenter. De fleste børn har i forvejen kendskab til de forskellige dyrearter, og der er udarbejdet rigtig meget materiale om disse dyr, som de fleste skolebiblioteker har. Såfremt skolen abonnerer på vil vi anbefale at logge ind på denne webside for at søge efter informationer om dyrene. Instrumenterne, der er i forestillingens ensemble, findes i de fleste musiklokaler. Eleverne kan med fordel lære instrumenternes lyd og klang at kende inden forestillingen, da det vil skærpe børnenes evne til at lytte og dermed forståelse for koncertens handling samt dyrenes rolle og adfærd i koncerten. Nedenfor er de forskellige instrumenter og dyr listet op, og man kan med fordel inddrage begge dele i undervisningen, inden man skal ind at se/høre forestillingen. Dyr som er med i forestillingen: Løve, høns, æsel, skildpadde, elefant, kænguru, akvarium, kanin, gøg, fuglebur og svane. (Saint-Saéns beskriver også pianister og fossiler som dyr i værket, men dem springer vi over i dette materiale.) Ensemblet består af: 2 violiner, 1 bratsch, 1 cello, 1 kontrabas, 1 fløjte, 1 klarinet, 2 klaverer, 2 slagtøj og tegner Carl Quist-Møller.

4 Resume af dyrenes Karneval: Forvirrede høns, akvariefisk og en elefant, der danser vals. Der er gang i hele zoologisk have i Camille Saint-Säens Dyrenes Karneval. Ja, der er så meget gang i den, at selv dinosaur-fossilerne kommer til live og danser med! Der er masser både at lytte efter og kigge på i DR Sommerfestivalens udgave af Dyrenes Karneval, der er årets børnekoncert. Her har vi nemlig inviteret Carl Quist-Møller til at tegne alle karnevallets festlige dyr. Imens musikerne spiller dyrene frem, vil Carl Quist-Møller tegne dem frem på storskærmen. Gør grin med pianister og cancan Komponisten Camille Saint-Säens opfattede selv Dyrenes Karneval som en spøg, og oprindeligt var det ikke meningen, at det skulle udgives. Men det blev det, og i dag er den smukke sats om Svanen hans mest kendte komposition. I Dyrenes Karneval giver Saint-Säens sin egen fortolkning af alle dyrenes karakterer. Løven har fået en kongelig march i den indledende sats. Strygerne fortæller om de klukkende, skrabende og let forvirrede høns. Elefanten forsøger at danse vals, men fornemmelsen i musikken er tung - sådan er det, når man vejer et ton. At Dyrenes Karneval oprindeligt var tænkt som en joke, er blandt andet tydeligt, da satsen Pianisterne dukker op imellem alle fossilerne, elefanten, kænguruerne og akvariets indbyggere. Tilsyneladende opfatter han også pianister som en dyreart! Pianist-racen karakteriserer han med irriterende skalaspil op og ned: En typisk klaverøvelse som hverken solister eller musikskoleelever kommer udenom. Man skulle næsten tro, at Saint-Säens havde boet i opgang med en pianist! For de musikkyndige har Saint-Säens indlagt elegante små hilsener og overraskelser undervejs. Dyrenes Karneval er nemlig spækket med referencer til anden musik. I Skildpaddesatsen gør Saint-Säens for eksempel grin med sin kollega Offenbachs cancan fra tidens populære operette Orfeus i Underverdenen ved at gengive melodien i en særdeles sløv skildpadde-version. I fossilsatsen citerer han børnerepertoiret: Her er både ABC-sangen og Pierrot sa til Månen med undervejs. Samtidig kan man også finde én af Saint-Säens egne knogleraslende melodier fra hans Danse Macabre. Alt er så elegant skruet sammen, at det ikke er mærkeligt, at Dyrenes Karneval er en stadig succes hos både børn og voksne. Citat fra:

5 Musik Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: Opgaverne er både fælles klassearbejde og gruppearbejde for 3-4 personers grupper. Lytteøvelse: 1. Udvælg forskellige passager i musikken. 2. Giv alle eleverne bind for øjnene. 3. Eleverne skal lytte til musikken fra Dyrenes karneval. 4. Tal med klassen om hvilke følelser og dyr komponisten ønsker at musikken skal symbolisere, og hvilke bevægelser/ historier musikstykkerne inspirerer til at lave. Opgave 2: 1. Anvend de udvalgte musikstykker. 2. Inddel klassen i 3-4-mandsgrupper og lad hver gruppe lave en bevægelse/vise en følelse/fortælle en historie som passer til de udvalgte musikstykker. 3. Lad eleverne vise deres fortolkning af musikstykkerne og lad de andre elever gætte hvad gruppen prøver at udtrykke med deres bevægelse/følelse/historie. 4. Hver lille fremvisning må max tage 1 min. da det ellers bliver for svært og for langt. Efter forestillingen Opgave 3: 1. Lad hver elev udvælge et instrument. 2. Eleven skal nu beslutte, hvilket dyr deres udvalgte instrument symboliserer. 3. Eleverne skal nu gå rundt mellem hinanden og hilse på hinanden. 4. Som hilsen skal man spille på sit instrument. 5. Eleverne skal nu gætte: a. Hvilket dyr instrumentet symboliserer. b. Man kan også lave runder med; hvilken følelse, farve, årstid etc. instrumentet spiller. Lad selv eleverne finde på flere. c. Eleverne finder en rytme, som spilles som hilsen. Når eleverne hilser på hinanden, skal de efterligne hinandens rytme. Rigtig god fornøjelse!

6 Musik Opgave 1 Tal med klassen om: Hvilke instrumenter kan man høre i Dyrenes Karneval? Hvilken sammenhæng er der mellem instrument, musik og dyr? Hvordan vil du beskrive de udvalgte musikstykker? - Er musikstykkerne lys - mørk, høj lav, langsom hurtig, blid aggressiv etc.? - Find pulsen i musikstykkerne.

7 Musik Opgave 2 Lav bevægelse til musik: Gå sammen med 2 3 klassekammerater. Tal om hvilket musikstykke I bedst kan lide. Bestem jer for et musikstykke I vil bruge. Lav en bevægelse/følelse/historie som passer til musikstykket. Hver lille forestilling må maksimum tage 1 minut at vise for de øvrige klassekammerater. I må ikke tale sammen, når I viser jeres forestilling for de andre.

8 Musik Opgave 3 Du skal nu udvælge et instrument. Beslut dig for hvilket dyr dit instrument skal symbolisere. Du skal nu forberede et lille musikstykke, som du kan spille for dine klassekammerater. Det må maksimum tage 30 sekunder. Beslut dig for hvilken følelse, farve, årstid etc. instrumentet spiller. Find selv på flere. Indøv en rytme som du skal spille, når du hilser på dine kammerater, mens I går rundt mellem hinanden. Din rytme må ikke være sværere, end at din klassekammerat kan efterligne den. Når I hilser på hinanden, skal I efterligne hinandens rytme.

9 Dansk Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: Forforståelse af koncerten 1. Spil musikken mens eleverne laver opgave Læs evt. uddrag af historien op for eleverne inden de begynder at lave opgaverne. 3. Tal med eleverne om spørgsmålene inden de begynder at svare på dem. Opgave 2: Find din makker 1. Eleverne skal gå rundt imellem hinanden og sige lyde som: a. Dyrene i karnevallet (finde den samme lyd). b. Instrumenterne (finde det samme instrument). 2. Eleverne skal gå rundt imellem hinanden og mime de forskellige dyr, som er med i Dyrenes Karneval. a. Find det samme dyr som du selv er. b. Find et dyr du kan spise eller blive spist af. Efter forestillingen Opgave 3: I de efterfølgende opgaver skal underviser styre samtalen og mimelegen. Rigtig god fornøjelse!

10 Dansk Opgave 1 Lyt til musikken og tænk over hvordan du tror, at dyrene, som skal til karneval, ser ud? Tegn dyrene på et stykke papir. Skriv hvad dyrene hedder. Skriv en historie eller tegn en tegneserie med dyrene.

11 Dansk Opgave 2 Hvilket dyr er du? Skriv eller tegn hvilket dyr du er, når du er: - Glad - Ked af det - Nysgerrig - I drillehumør - Sur - Træt - Hemmelighedsfuld - Har lopper i rumpetten Tal med din sidekammerat om: Hvilke dyr er med i Dyrenes Karneval? Hvilke instrumenter kan man høre i Dyrenes Karneval? Hvilken sammenhæng er der mellem instrument, musik og dyr?

12 Dansk Opgave 3 1. Stav til alle dyrene og instrumenterne. 2. Hvor mange stavelser indeholder hvert ord? 3. Prik vokaler og inddel ordet i stavelser. 4. Digt en lille historie om nogle af dyrene eller instrumenterne. Du kan enten: Skrive, tegne, optage eller fortælle din historie til en klassekammerat.

13 Natur/teknik Lærervejledning: Før forestillingen Opgave 1: 1. Opgave 1 er en individuel opgave, og opgave 2 og 3 er gruppearbejde. 2. Gå ind på hjemmesiden 3. Find billeder af alle dyrene, som optræder i Dyrenes Karneval. Brug evt. Smartboard. 4. Tal med eleverne om de forskellige dyr, som I finder på Danske Dyr og hjælp eleverne med at navigere rundt på portalen og finde de informationer, der skal til for at løse de følgende opgaver. 5. Tegn og skriv om dyrene, ud fra de forskellige oplysninger du kan finde inde på Opgave 2: 1. Inddel klassen i 5 grupper. 2. Hver gruppe skal lave en planche med enten; jungle, savanne, steppe, vandhul/sø, etc. Lad selv eleverne bestemme, hvilken natur der er relevant at tegne. 3. Når plancherne er klar, klæbes elevernes tegnede dyr etc. op på planchen, alt efter hvor de lever. Der må gerne være flere af det samme dyr. Efter forestillingen Opgave 3: 1. Eleverne skal nu samarbejde om at lave brikkerne til et memoryspil, som skal indeholde alle de faktuelle ting, som I fandt ud af i opgave 1 og Udfyldningsbrikkerne findes bagerst i kompendiet. 3. Det er en fordel at udfylde de forskellige brikker, inden de klippes ud. 4. Eleverne kan evt. inddeles i grupper, som laver brikker til hinanden med forskellige kategorier. Rigtig god fornøjelse!

14 Natur/teknik Opgave 1 Besvar følgende opgave: Hvordan ser dyrene, som skal til Dyrenes Karneval, ud? Tegn et billede af det dyr eller de dyr, som du bedst kan lide. Tegn dyrene på noget pap. Skriv hvad dyrene hedder under hvert enkelt dyr. Udvælg hvilket dyr, du synes er mest spændende. Tegn og skriv om dyrene på et hvidt stykke pap: - Hvor gammelt kan dit dyr blive? - Hvad vejer dit dyr? - Hvad spiser dit dyr? - Hvor mange unger kan dit dyr få? - I hvilket land lever dit dyr? - Hvor lever dit dyr; savannen, havet, skoven, mosen, luften, i træerne, under jorden, i ørkenen, i bjergene, på stepperne? Lidt matematik: Tæl hvor mange af dyrene der har: 4 ben, og hvor mange ben er det i alt? 2 vinger, og hvor mange vinger er det i alt? Lange haler, og hvor mange lange haler er det i alt? Hvor lange/høje er dyrene tilsammen? Lav priktegninger af dyrene med talrækken og giv det til din sidemand.

15 Natur/teknik Opgave 2 Gå sammen i grupper og fortæl nu om jeres plancher og dyr til resten af klassen. Tal med hinanden om følgende: - Er dyrene: Husdyr, rovdyr, planteædere, pattedyr eller æglæggere? - Hvordan adskiller de forskellige dyregrupper sig fra hinanden?

16 Natur/teknik Opgave 3 I skal lave et memoryspil, hvor I aftaler, hvem der laver hvad i gruppen. Lav brikker med kombinationerne: Billede af dyr mad Billede af dyr hvor det bor Billede af dyr hvor mange unger det får Billede af dyr hvor meget dyret vejer, hvor højt dyret kan blive, hvor gammelt dyret kan blive Billede af dyr hvordan dyret staves Billede af dyr hvilket temperament dyret har (sky, nysgerrig, tam, ikke tam etc.)

17 Tværfagligt Lærervejledning: Forslag til tværfaglige forløb: 1. Brikspil hvor man kombinerer billeder med tekst: Dyr mad, Dyr staveord, Dyr musikinstrumenter etc. 2. Lav et papmachélandskab hvor dyrene kan bo. 3. Lav små miljøer i skotøjsæsker hvor dyrene kan bo. 4. Lav en lille forestilling hvor eleverne er klædt ud som dyr og selv spiller på nogle instrumenter. 5. Lav strømpedukker og opfør koncerten som et dukketeater. Rigtig god fornøjelse!

18 Tværfagligt Skabelon til memory spil Skabelon til memory spil

19 Tværfagligt Skabelon til Tegn og Skriv Skabelon til Tegn og Skriv

20 Tværfagligt Skabelon til tegneserie Skabelon til tegneserie

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns.

Dyrenes Karneval. Musikken du skal høre, hedder Dyrenes Karneval. Og ham, der har skrevet musikken, hedder Camille Saint-Saëns. Dyrenes Karneval Kære elev Lige om lidt skal du til koncert i DR Koncerthuset i København. Orkestret du skal høre, hedder DR Underholdningsorkestret. Og de glæder sig til at spille for dig. Musikken du

Læs mere

Le Sacre du Printemps

Le Sacre du Printemps Le Sacre du Printemps m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Stravinskij Du skal arbejde med et musikværk, der hedder Le Sacre du Printemps. Navnet er fransk og betyder Forårets Helliggørelse en

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2009 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2008 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Beethoven I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Eroica. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikværket Eroica er skrevet

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af musikken ved at tegne associativt, mens de lytter til Nu letter en kontrabas. De bliver på denne måde fortrolige med

Læs mere

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt

MUSIK PÅ TVÆRS. Hanedans Lærervejledning til Elevlyt MUSIK PÅ TVÆRS Hanedans Lærerveledning til Elevlyt Musik på Tværs Lærerveledning til Elevlyt Carl Nielsen: Hanedans fra operaen Maskarade 1 Stykket varer 5 minutter og 5 sekunder. Besætningen er: Træblæsere:

Læs mere

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014

Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 Den åbne skole Forslag til konkrete partnerskaber mellem grundskole og musikskole januar 2014 1. Music Mind Games i 0. klasse 2. Stryg, strenge og Blæs i 2. klasse 3. Kor- og sangskole i 3. klasse 4. Blæserklasse

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst!

Kære lærere. Rigtig go arbejdslyst! Kære lærere Vi glæder os til at spille koncerten Carls legende liv for jer i uge 17. Over hele landet i 2015 er Carl Nielsen 150 årsdag blevet fejret på alle mulige måder. Nu er det blevet så blevet tid

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære

Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære Musikstafetten med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika LÆRERVEJLEDNING VIDEO 1 INSTRUMENTERNE Musikstafetten, Video 1: Instrumenterne Kære musiklærer! I Video 1 møder børnene Danmarks Underholdningsorkester

Læs mere

... ELEVAKTIVITETER KLASSE

... ELEVAKTIVITETER KLASSE ... ELEVAKTIVITETER 0.-3. KLASSE Indhold Er du klar? Velkommen side 3 Inden du går i gang Kan du finde svaret i bogen? Under læsning af bogen Find ud af mere Gå på nettet. MEGAFONEN side 4 side 4 side

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n

Musik Musik Musik s k o l e t j e n e s t e n Musik s k o l Musik Musik e t j e n e s t e n Kan du høre kirkeklokken, der hvor du bor? Hvordan synes du, den lyder? I gamle dage ringede kirkeklokkerne, når der var krig eller ildebrand. De kunne advare

Læs mere

Elevskema kl. Socialt. Kulturelt. I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene

Elevskema kl. Socialt. Kulturelt. I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene Elevskema 3.-5. kl. Dato: Navn: Klasse: Socialt I frikvartererne leger jeg med mine kammerater I frikvartererne leger jeg alene Jeg enes godt med mine kammerater Jeg siger fra, overfor det jeg ikke kan

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Velkommen til Den Kreative Skole

Velkommen til Den Kreative Skole Velkommen til Den Kreative Skole Jeg vil gerne byde velkommen til Den Kreative Skoles nye sæson 2018/2019. Vi vil hermed præsentere en bred palet af tilbud til den enkelte elev med mulighed for individuel

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Se min skygge Se min skygge Fra 6 år 2011 UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 3 Introduktion til læreren... 4 4 Workshops... 5 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Hundeliv af Bent Haller og Cato Thau-Jensen BENT HALLER OG CATO THAU-JENSEN BENT HALLER & CATO THAU-JENSEN Hundeliv Hundeliv 9 788723 527257 forløb af Marianne Eskebæk

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver

Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm. Den lille gris flyver Du skal se en film om en gris, der har en stor drøm o Den lille gris flyver Har du en drøm? Min drøm Fortæl eleverne, at den næste film handler om en gris, der har en drøm om at flyve. Tal om, hvad det

Læs mere

Beethovens 9. symfoni

Beethovens 9. symfoni Beethovens 9. symfoni Koncert med DR SymfoniOrkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR SymfoniOrkestret. Ved koncerten skal du høre en symfoni. Symfonien er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Sigurd og Danmarkshistorien

Sigurd og Danmarkshistorien Sigurd og Danmarkshistorien Kære musiklærer i 3. 4. klasse Odense symfoniorkester glæder sig til at byde jer og jeres elever velkommen til skolekoncert i Carl Nielsen salen, i Odense koncerthus. Skolekoncerter

Læs mere

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Layout & Tegninger: Kenneth Nytoft & Terese Skovhus www.teaterbloom.dk Dette materiale

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal give udtryk for deres oplevelse af sangen ved sammen at finde det stemningsbillede, som de synes passer til sangen. Sådan bliver de fortrolige med sangen,

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Velkommen til Ensemble Storstrøms sæson w w w. e n s e m b l e t. d k

Velkommen til Ensemble Storstrøms sæson w w w. e n s e m b l e t. d k Velkommen til Ensemble Storstrøms sæson 2019 2020. Sæsonens programmer viser bredden i ensemblets musikalske udtryk. Musikken udnytter alle farverne på ensemblets mangfoldige musikalske palet, og kommer

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter - rædsel og skræk Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv ind navneord Hvad er? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man? Se, syng, lyt og læs. Se videoen rædsel

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne møder indledningsvis komponisten Simon Steen-Andersen i sit værksted. Derefter oplever de værket Run Time Error på et filmklip (varighed 09.48) Efterfølgende

Læs mere

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for

Nyhedsbrev. Nyhedsbrev for Nyhedsbrev Gårslev Skole Skoleåret 2012-2013 Udgave: Marts Nyhedsbrev for Gårslev skole udsendes fem gange årligt: August: I forbindelse med skolestart Marts: Op til påskeferien Oktober: Op til efterårsferien

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Ild & vand. Billeder og historier i musikken

Ild & vand. Billeder og historier i musikken Ild & vand Billeder og historier i musikken m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Musikken er et flyvende tæppe Du skal høre et symfoniorkester spille to musikværker. Det ene musikværk hedder Roms

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Roms fontæner og pinjer

Roms fontæner og pinjer Roms fontæner og pinjer På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille to forskellige musikværker.

Læs mere

MUSIKOPLEVELSE LÆRER

MUSIKOPLEVELSE LÆRER MUSIKOPLEVELSE LÆRER OM ELEVOPGAVEN Eleverne skal lytte til et uddrag af satsen, der består af fire små kontrastfyldte afsnit. De skal parvis associere til musikken og finde frem til et handlingsforløb

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med:

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med: Tilsynserklæring 2014-2015 Hammer Frie Privatskole Hammer Skolevej 1A, Hammer 4700 Næstved Skolekode: 280538 Tilsynsførende: Iben Lindemark Baggrund for tilsynet I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Sæt lyd til Mørkebarnet Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Sæt lyd til Mørkebarnet, giver dette materiale

Læs mere

Musical med bogstavmusikanterne

Musical med bogstavmusikanterne Musical med bogstavmusikanterne En musisk vej ind i læsningen Skrevet af Mette Bech Baggrund Musicalen med bogstavmusikanterne er udviklet af Mette Bech. Børnehaveklassen på Højelse skole har siden 2006

Læs mere

Bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen

Bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen Bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen I medfør af 56, stk. 3, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 665 af 20. juni 2014 [som ændret ved...], fastsættes: 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

buster i børnebiffen 2017

buster i børnebiffen 2017 Børnebiffen i dyrenes verden buster Inspirations- og arbejdsmateriale til arbejdet med film i børnehaver og institutioner Sabaku, BUSTER 2017 Introduktion Film er et rigtig godt medie at arbejde med i

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

Hold Øje uge 44. En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje.

Hold Øje uge 44. En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje. Hold Øje uge 44 En ganske almindelig torsdag på Næringen 98. Aften-BØF I næste uge er Aften-BØF afløst af Musical-show.se længere ned i Hold Øje. God weekend Hilsen Peter FRITS Denne uge i Frits har stået

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... LÆRERMATERIALE Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd KÆRE LÆRERE Nu er det snart tid til, at vi

Læs mere

Musik i Tide skolekoncerter 2014-15

Musik i Tide skolekoncerter 2014-15 Frederiksberg Kommune Musik i Tide På denne liste kan du se, hvilke grupper der udbydes i din kommune den kommende sæson, og hvilke datoer, de er i området. Læs mere om grupperne på de følgende sider.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

CIRKEL TIL ELEV START

CIRKEL TIL ELEV START Kære elev. Herunder ser du en oversigt over, en oversigt over hele forløbet i SevenJob. Du kan følge med undervejs og samtidig følge med i, hvilke opgaver eller hvilke ting du skal huske. Rigtig god fornøjelse.

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

LYT LIGE DEN MUSIKALSKE KUFFERT

LYT LIGE DEN MUSIKALSKE KUFFERT LYT LIGE DEN MUSIKALSKE KUFFERT 2018-2019 Tale, tænke Musik, LYT LIGE musikforståelse og musikalsk skaben VELKOMMEN TIL LYT LIGE - DEN MUSIKALSKE KUFFERT. Vejle Bibliotekerne inviterer i foråret 2019 din

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER F3 FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 20 basale følelser. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog. - 4 ens sæt ordkort

Læs mere

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære MELLEMTRINNET

Anerkendelse fællesskab lyst til at lære MELLEMTRINNET Anerkendelse fællesskab lyst til at lære MELLEMTRINNET Profil for mellemtrinnet på Kære elever og forældre I denne folder kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen pa mellemtrinnet

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

MODERNE KLAVER 2 37 KLAVERSTYKKER NATALIA V. POULSEN

MODERNE KLAVER 2 37 KLAVERSTYKKER NATALIA V. POULSEN MODERNE KLAVER 2 37 KLAVERSTYKKER NATALIA V. POULSEN Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele af den er ikke tilladt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. 2007 MUFO ISMN-nr:

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

LES MOUTONS af Corspus (Canada)

LES MOUTONS af Corspus (Canada) Alders- LES MOUTONS af Corspus (Canada) gruppe Alle Undervisningsmateriale 1 af 20 Om LES MOUTONS Det canadiske teater CORPUS præsenterer 30 minutter i fårenes liv. Formålet med denne unikke performance

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

Find landskabet. Undervisningsmateriale 3.-5. klasse

Find landskabet. Undervisningsmateriale 3.-5. klasse Find landskabet Undervisningsmateriale 3.-5. klasse 1 o Forord side 3 o Generelle opgaver side 4 o Musik - Storstrøms Kammerensemble side 5 o Kulturhistorie - Museum Lolland-Falster side 7 o Billedkunst

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07

Indholdsfortegnelse. Del 1 Introduktion til Spil Smart. Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06. Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 I SMN: 97 907 06801 95 7 Pr odukt : SPNA1 1 1 1 607 Indholdsfortegnelse Del 1 Introduktion til Spil Smart Forord af Liv Beck og Tove Sørensen 06 Kjeld Fredens udtalelse om Spil Smart konceptet 07 Spil

Læs mere

Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål).

Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Evaluering af DA dec. 2012. Dansk: Lærer: Karin Tychsen Formålet med dansk: Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Siden vi begyndte

Læs mere