Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:"

Transkript

1

2 Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget spændende på mødet? Eller går de derfra og tænker "Jeg vil ha' de to timer af mit liv tilbage?" Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Vi bruger meget tid i møder - typisk 6-10 timer om ugen. For ledere kan det sagtens være 30 timer per uge. Vi bruger mere og mere tid i møder - tidsforbruget stiger år for år. Meget af mødetiden er spildt, 15-25% spildtid ifølge forskellige undersøgelser. Dårlige møder skader arbejdsglæden, innovation og bundlinjen. Dårlige møder tapper os for energi og bliver et ugentligt (eller dagligt!) tilbagevendende irritationsmoment. Som en medarbejder fra en dansk arbejdsplads sagde til os: Jeg har lægeerklæring på, at jeg får næseblod i alle møder, der varer over 10 minutter! Vi vil gerne give dig inspiration og redskaber til at holde effektive, sjove, kreative, energi-givende møder derfor har vi lavet denne gratis e-bog og mødetavlen som du kan købe på Vi håber du kan bruge det til noget godt. Glade hilsner

3 Men lad os starte med et hurtigt spørgsmål: Hvad er det bedste møde du har været til?

4 Tænk tilbage til et rigtig godt møde, du har arrangeret eller deltaget i og besvar så disse spørgsmål: Hvad var godt ved det møde? Hvad fungerede? Hvordan var stemningen? Hvordan havde du det under mødet? Hvor meget nåede I på mødet? Nåede I alle de vigtigste ting? Hvad skete der efter mødet? Fik I fulgt op på beslutningerne og rykket efterfølgende?

5 Det gælder om, at lære af det der fungerer så tænk tilbage til det gode møde og spørg dig selv, hvad I kan gøre for at få flere af dem? Skriv her 5 ting du kan lære af nogle rigtig gode møder du tidligere har holdt eller deltaget i: 1: 2: 3: 4: 5:

6 Desværre er ikke alle møder gode. Vi har en undersøgelse på vores hjemmeside (www.megetbedremoeder.dk), hvor man kan svare på 8 spørgsmål om sit seneste møde og få at vide hvor godt eller skidt det møde var. Resultatet ser du på næste side og det er mildest talt ikke opmuntrende. Tallene svarer meget godt til en undersøgelse som CA A-kassen lavede. 90% af deres medlemmer oplevede spildtid i møder og i gennemsnit var 15% af tiden i møder spildt.

7 Hvordan var dit sidste møde? Jeg fik ny, vigtig information Mødet var spild af tid Jeg kunne bidrage på mødet ~37% ~25% ~22%

8 Påstand: Møder kan være en super oplevelse - eller spild af tid.

9 Vi har alle sammen prøvet begge dele Vi kender fornemmelsen af at gå fra et møde helt høj og fuld af energi, fordi der var en super stemning, vi nåede en masse og vi kunne bidrage og gøre en forskel på mødet. Og vi kender alle sammen fornemmelsen af at gå fra et dødkedeligt møde, hvor man hverken kunne lære noget nyt eller bidrage og bare tænke Jeg vil ha' de 2 timer af mit liv tilbage.

10 Påstand: Dårlige møder koster en formue!

11 Hvad koster møderne på din arbejdsplads? Du kan selv lave regnestykket med dette skema: Antal medarbejdere: Antal møder pr. uge: Varighed af møderne: Gennemsnitlig månedsløn: (fx. (fx. (fx. (fx. 100) 4) 1 time) kr) Du kan nu beregne jeres årlige lønudgifter til møder med denne formel: (Antal medarbejdere x antal møder pr. uge x varighed af møderne x månedsløn) / 3,08 Du kan også indtaste tallene på og automatisk beregne, hvad jeres møder koster. Prøv at lave regnestykket for din arbejdsplads.

12 Uhyggeligt, ikke? Her er et par hypotetiske regnestykker - kan de sammenlignes med jer? En mellemstor revisionsvirksomhed med 100 medarbejdere, der holder 3 møder pr. uge af 1 time per møde bruger ca. 4 mio kr. om året på møder! En dansk kommune med 2500 medarbejdere, der går til 2 møder pr. uge kan komme op og bruge 40 mio kr. om året!! Og en stor (fuldstændig hypotetisk) dansk medicinalvirksomhed med medarbejdere, 4 møder pr. uge af 1 time pr. møde, og en gennemsnitlig månedsløn på kr. ender med at bruge 550 mio kr om året på møder. Det er en halv milliard kroner!!! Bemærk at dette regnestykke kun beregner lønudgifterne til møder. Det ignorerer fuldstændig: Facility costs - vedligehold af mødefaciliteter og andre mødeomkostninger Opportunity costs - den værdi mødedeltagerne kunne have skabt i den samme tid Demotivation - evt. omkostninger som følge af demotivation fra dårlige møder Så udgiften er enorm og konklusionen er enkel: Når vi bruger så mange penge (og timer og energi) på møder, skal vi gøre vores yderste for, at møderne er effektive, motiverende og fører til resultater, der kan opveje udgiften.

13 Påstand: Bedre møder er sjovere - men de er også mere effektive og giver bedre resultater. - Og det er jo det, det handler om.

14 Bedre møder handler ikke om hygge. Bedre møder handler ikke om at sidde i en rundkreds og snakke alt ihjel. Det handler om resultater. Når vi holder bedre, mere effektive og sjovere møder får vi mere energi, innovation, optimisme og handlekraft. Det giver bedre møder, men mest af alt giver det mere action efter møderne. Der bliver mere opfølgning, handling, udvikling og forandring. Og det er det, det handler om.

15 Så hvordan får vi bedre møder? Her er de klassiske råd: Lav en dagsorden. Send den ud i god tid. Alle forbereder sig. Effektiv mødeledelse. Skriv referat og få det godkendt.

16 De råd har vi alle sammen set. De fleste af os følger dem også i hvert fald det meste af tiden. Og alligevel er der stadig mange kedelige, ineffektive, dårlige møder derude. Der er intet galt med disse råd dem skal vi følge. Det er bare ikke nok. Der skal noget mere til for at skabe Meget Bedre Møder. Lad os se på, hvad det er. Først og fremmest er der nogle fejl vi skal undgå at lave...

17 5 klassiske mødebrølere - og hvordan du undgår dem

18 Vi møder rigtig mange medarbejdere, ledere og teams og der er nogle problemer der går igen omkring møder. Og igen. Og igen... Lad os da få fixet dem...

19

20 Problem: Det er dødfrustrerende for de 10 mødedeltagere der kommer til tiden, at der (som sædvanligt) er 3 andre der kommer for sent. Og det er ofte de samme 3. Løsning: Slut alle møder kvart i. Det er umuligt at starte et møde kl. 14, hvis det foregående møde slutter kl. 14. Næste gang du inviterer til et møde, så lad være med bare automatisk at sætte mødet til at vare 1 time. Sæt det til 45 minutter og slut kvart i.

21 Mødebrøler #2 Vi får ikke afsluttet emner

22 Problem: Kender du det?: I er i gang med et punkt på agendaen og uden at nogen rigtig lægger mærke til det, går I over til at snakke om et andet emne... uden at afslutte det første. På den måde kan man nå at tale om mange ting uden nogensinde at beslutte noget som helst. Løsning: Mødelederen holder fast. Som mødeleder har man en vigtig rolle her, nemlig at sikre at et emne ikke bliver forladt, før der er blevet besluttet noget. Om ikke andet, kan man altid beslutte at man ikke beslutter noget. Men det skal gøres med åbne øjne og ikke bare ved at man ubemærket glider videre til et andet emne.

23 Mødebrøler #3 Deltagerne er Uopmærksomme

24 Problem: Det virker irriterende, når en eller flere mødedeltagere checker ud mentalt og sidder og læser s eller roder med mobilen. Undersøgelser viser også, at det tager energien fra de øvrige deltagere. Løsning: Gør møderne kortere og begræns antal deltagere. Hvis møderne er korte, kontante og præcise, er det meget lettere at fastholde deltagernes opmærksomhed. Når du holder antal deltagere nede, bliver det lettere at deltage aktivt og sværere at gemme sig i mængden.vi mener aldrig, man skal holde møder med mere end 20 deltagere.

25 Mødebrøler #4 For lidt tid -vi når ikke det vigtigste!

26 Problem: Ofte har vi flere punkter på agendaen, end vi kan nå på mødet. Og ofte ender vi med ikke at nå de vigtigste punkter, fordi vi brugte tiden på noget mindre vigtigt. Løsning: Tag de vigtigste punkter på agendaen først. I stedet for bare at tage punkterne i den rækkefølge de tilfældigvis står i agendaen, så start mødet med at prioritere, så I tager de vigtigste punkter først. I mange virksomheder kører man med en standard-dagsorden, der ikke tager højde for, hvad der er relevant på dagen. Ud med den!

27 Mødebrøler #5 Manglende opfølgning

28 Problem: Vi holder et møde. Vi træffer beslutninger. Vi uddelegerer opgaver. Mødet slutter. Og så sker der ikke noget... Det er irriterende at komme til det næste møde, og konstatere at der ikke er blevet rykket på resultaterne fra det sidste møde. Løsning: Send referatet ud lige efter mødet. Hvis referatet er klar lige efter mødet (eller allersenest dagen efter) er det meget nemmere at gå til handling. Referatet skal også være klart og overskueligt, så det er nemt at se, hvad der er blevet besluttet og hvem der skal gøre hvad.

29 Kan du kende nogle af de klassiske fejl? Hvad er jeres 5 største mødebrølere? Skriv 5 ting der ofte går galt i jeres møder: 1: 2: 3: 4: 5:

30 Hvad kan du gøre let, hurtigt og enkelt for at gøre dit næste møde en lille smule bedre? Her er 5 hurtige mødetip, som vi har rigtig gode erfaringer med.

31 Tip #1 Drop bordene

32 I stedet for at sidde omkring et mødebord, så fjern bordene og sæt stolene op i en rundkreds/halvcirkel. Det har en række fordele. 1: Man kan sidde tættere. Når man sidder omkring et bord, kommer man tit til at sidde meget langt fra nogle af de andre deltagere. 2: Man kan se hele personen. Når vi sidder ved et bord, kan man kun se dem fra brystet og opefter. 3: Det er lettere at bevæge sig lidt. Og sværere at falde i søvn :o) Eneste problem: Hvor stiller jeg min kaffekop?

33 Tip #2 Spis

34 Sørg for at der er noget at spise til mødet. Der sker noget positivt, når en gruppe af mennesker spiser sammen. Man slapper lidt mere af og er lidt mere åben. Wienerbrød er ikke så godt (og ikke så sundt), så drop mødebasserne. Vi er selv glade for: Tørret frugt Frugt (evt. skåret pænt ud) Nødde-rosin-mix Smoothies (hvis det skal være rigtig lækkert) Hvad kunne I servere til jeres næste møde?

35 Tip #3 Husk at holde pauser

36 Til alle møder der varer mere end 1 time, skal man huske at holde pauser. Mindst en pause på 10 minutter pr. time. Det er fristende at sige Vi har travlt på mødet der er ikke tid til pauser, men sandheden er det stik modsatte: Hvis I har travlt, har I ikke tid til at lade være med at holde pauser. Når I dropper pausen, ryger koncentrationen og kreativiteten og så når I mindre på mødet. Sæt pauserne på programmet allerede i starten af mødet og husk så at holde dem. Så når I mere!

37 Tip #4 Altid, altid, altid lave en mødeevaluering

38 Hvordan vil I gøre jeres møder bedre og mere effektive, hvis I aldrig bruger tid på at tænke over hvordan I kan forbedre dem? Derfor skal I bruge de sidste 2 minutter af alle jeres møder på følgende 2 spørgsmål: 1: Hvad fungerede godt på mødet? 2: Hvad gør vi anderledes på det næste møde? Det sikrer, at jeres møder stille og roligt bliver bedre og bedre og bedre.

39 Tip #5 Start mødet positivt

40 Undersøgelser viser, at når et møde starter positivt, så kører resten af mødet i en mere positiv stemning, det er lettere at nå til enighed og man når mere. Så start dine møder med en positiv runde. Alle deltagerne vender sig mod sidemanden og fortæller noget positivt. Det kan f.eks. være: Noget rart du har oplevet på jobbet En sejr du har haft siden det sidste møde Fortæl om nogen som har hjulpet dig Noget sjovt du har hørt eller oplevet Hver deltager deler med sidemanden og 2 eller 3 fortæller deres oplevelse til hele gruppen. Det tager højest 5 minutter og giver mødet en god og positiv start.

41 Bonustip Gør alle møder frivillige

42 Vi vil gerne give dig et tip, som med et slag kan gøre alle jeres møder dobbelt så effektive. Mindst! Er du klar? I skal gøre alle møder frivillige. Så enkelt er det. Fra nu af kan I ikke længere indkalde folk til møder I kan kun invitere dem og hvis de mener, at de har noget vigtigere at lave på jobbet, så kan de vælge at blive væk. Det skridt, er der desværre ikke mange der tør tage. Hvad nu hvis der ikke kommer nogen til mit møde? lyder klagerne. Hvad nu hvis Jette skal være der for at vi kan træffe en beslutning, men Jette ikke kommer? Ender det ikke i det rene anarki? Helt ærligt dine kolleger er voksne mennesker. Er de ikke selv i stand til at vurdere, hvordan de skal disponere deres tid? Er de ikke selv i stand til at vurdere om det er bedst for arbejdspladsen at de deltager i et givet møde eller om de hellere skal lave noget andet? Hvis du ikke stoler på, at de kan træffe det valg for sig selv, hvordan kan du så arbejde sammen med dem?

43 På nogle danske arbejdspladser er det i princippet OK at fravælge et møde, men i praksis er der aldrig nogen der gør det. Det er blevet en uskrevet regel, at når (især) chefen indkalder til møde, så dukker man op, uanset om man kan bidrage på mødet eller ej og uanset hvor travlt man i øvrigt har med andre opgaver. Du skal gøre en ende på det tankesæt en gang for alle. Du skal gøre det klart, at alle har ansvaret for deres egen tid og at du kun forventer at folk deltager i dine møder, hvis det er den bedste udnyttelse af deres tid på den givne dag. Når alle møder er frivillige, bliver møderne bedre på en lang række punkter: Deltagerne har alle valgt at være der og det giver mere energi og engagement. Der sidder ikke nogen og checker s eller SMSer. Det giver mere kreativitet og bedre beslutninger i mødet. Deltagere, som ikke gider være der, har sjældent mange gode ideer med til mødet. I får mindre spildtid, fordi alle deltagerne kan bidrage. I får bedre opfølgning på beslutninger på mødet. Og bedst af alt: Du behandler dine kolleger som voksne mennesker, der er i stand til at prioritere deres egen tid og arbejdsindsats. Det er centralt, fordi mennesker har det med at leve op (eller ned) til de forventninger vi viser, at vi har til dem.

44 Dit næste møde

45 Du har nu fået lidt inspiration til at undgå mødebrølere samt nogle tips til at skabe bedre møder. Hvordan vil du bruge dem? Skriv her 3 ting du vil gøre anderledes til dit næste møde: 1: 2: 3: God fornøjelse :o)

46 Reklame

47 Hvis I kunne bruge lidt hjælp til at skabe bedre møder, så har vi lige noget til jer. Meget Bedre Møder er en magnetisk mødetavle som I sætter op på et whiteboard i jeres mødelokale, og som hjælper jer til at planlægge og afholde langt mere effektive møder. Det kan bruges til langt de fleste typer møder, bl.a. afdelingsmøder, projektmøder, kundemøder og ledermøder. Systemet tvinger en gruppe til at indføre og overholde en god mødekultur og det hjælper jer med at styre udenom de værste mødebrølere.

48

49 Vi har testet systemet hos en række pilotkunder, bl.a. i en bank, et IT-firma, en kommune, et konsulentfirma og en børnehave. Og det virker! Systemet giver: Mere engagement og kreativitet i møderne. Effektiv mødeplanlægning og -ledelse. En god stemning i mødet. Referatet er klar straks efter mødet. Mere action efter mødet. Møder bliver ikke bare lidt bedre de bliver Meget Bedre! Det er vi meget stolte af.

50 Har du spørgsmål? Læs mere på: Her kan du blandt andet: Regne ud hvad jeres møder koster. Læse mere om vores gratis gå-hjemforedrag om bedre møder. Købe Meget Bedre Møder-tavlen til din arbejdsplads.

51 Kontakt os endelig, hvis du vil vide mere. Projekt Arbejdsglæde Vi glæder os til at høre fra dig :o)

52

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

- TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG

- TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG 9TEKNIKKER - TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG LÆRENDE MØDER På de fleste konferencer og møder er der for mange præsentationer og deltagerne er for passive. Her er ni teknikker, hvormed mødedeltagerne kan

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever.

Notat. Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Notat Om årsager til frafald fra HF. - En pilotundersøgelse af frafaldne elever. Indholdsfortegnelse: Forord... s. 2 Metode s. 2 Sammenfatning/konklusion s. 2 Årsager til frafald s. 5 -Flytning på grund

Læs mere

Kommunikation som ledelsesværktøj. Modul 2 dag 1-2 Den Grundlæggende Lederuddannelse

Kommunikation som ledelsesværktøj. Modul 2 dag 1-2 Den Grundlæggende Lederuddannelse Udvikling af undervisningsmateriale til Den Grundlæggende Lederuddannelse Forfattere: Connie Relsted - Business Centeret - Sønderhøj 9-8260 Viby J Mette Gebert Sutherland Business Centeret - Sønderhøj

Læs mere

Brug møder til videndeling

Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling Brug møder til videndeling af Ib Ravn, Ph.D., ravn@lld.dk, Learning Lab Denmark På danske arbejdspladser bortødsler man gladeligt en mængde gode lejligheder til videndeling.

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder KonfliktHåndtering Rollespil Grundmodul Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille

Læs mere

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd En god arbejdsdag Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Projektlederens 10 bud

Projektlederens 10 bud Projektlederens 10 bud Der kan redde dit liv eller i hvert fald dit næste projekt Indholdsfortegnelse Indhold Side Forord 3 1. Planlægning er gud 4 2. Afstem forventninger 4 3. Lav en tidsplan 4 4. Vær

Læs mere

Sådan kommer du i gang med at bruge video

Sådan kommer du i gang med at bruge video Sådan kommer du i gang med at bruge video INDHOLD INDLEDNING... 3 DERFOR SKAL DU I GANG MED AT BRUGE VIDEO... 4 OVERVEJELSER... 5 SOCIALE MEDIER... 5 YOUTUBE... 6 OPDATER OFTE... 6 UDSTYR... 6 HVAD SÅ

Læs mere

DFUNK Ung-til-Ung. Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge

DFUNK Ung-til-Ung. Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge DFUNK Ung-til-Ung Viden og inspiration til arbejdet med unge flygtninge INDHOLD Om Ung-til-ung arbejdet // side 2 Hvem er de unge flygtninge? // Side 4 Unge flygtninges muligheder, behov og udfordringer

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Lederens arbejde med stress

Lederens arbejde med stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Lederens arbejde med stress Værktøj nr. 4 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 4 i serien Vi finder os ikke i stress! Lederens arbejde med stress er det fjerde værktøj

Læs mere

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011

Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Hvordan kan vi få flere lærlinge til at gennemføre maleruddannelsen? Afsluttende projektrapport, september 2011 Skrevet af Ann Carina Tetschner, Konsulent, Center for arbejdsliv og læring 1 Forord til

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Bedre møder gennem facilitering

Bedre møder gennem facilitering Bedre møder gennem facilitering Bedre møder gennem facilitering af Ib Ravn, Ph.D., ravn@lld.dk, Learning Lab Denmark 1. Indledning At facilitere et møde er at sørge for, at det bliver gennemført ordentligt.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere