Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:"

Transkript

1

2 Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget spændende på mødet? Eller går de derfra og tænker "Jeg vil ha' de to timer af mit liv tilbage?" Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Vi bruger meget tid i møder - typisk 6-10 timer om ugen. For ledere kan det sagtens være 30 timer per uge. Vi bruger mere og mere tid i møder - tidsforbruget stiger år for år. Meget af mødetiden er spildt, 15-25% spildtid ifølge forskellige undersøgelser. Dårlige møder skader arbejdsglæden, innovation og bundlinjen. Dårlige møder tapper os for energi og bliver et ugentligt (eller dagligt!) tilbagevendende irritationsmoment. Som en medarbejder fra en dansk arbejdsplads sagde til os: Jeg har lægeerklæring på, at jeg får næseblod i alle møder, der varer over 10 minutter! Vi vil gerne give dig inspiration og redskaber til at holde effektive, sjove, kreative, energi-givende møder derfor har vi lavet denne gratis e-bog og mødetavlen som du kan købe på Vi håber du kan bruge det til noget godt. Glade hilsner

3 Men lad os starte med et hurtigt spørgsmål: Hvad er det bedste møde du har været til?

4 Tænk tilbage til et rigtig godt møde, du har arrangeret eller deltaget i og besvar så disse spørgsmål: Hvad var godt ved det møde? Hvad fungerede? Hvordan var stemningen? Hvordan havde du det under mødet? Hvor meget nåede I på mødet? Nåede I alle de vigtigste ting? Hvad skete der efter mødet? Fik I fulgt op på beslutningerne og rykket efterfølgende?

5 Det gælder om, at lære af det der fungerer så tænk tilbage til det gode møde og spørg dig selv, hvad I kan gøre for at få flere af dem? Skriv her 5 ting du kan lære af nogle rigtig gode møder du tidligere har holdt eller deltaget i: 1: 2: 3: 4: 5:

6 Desværre er ikke alle møder gode. Vi har en undersøgelse på vores hjemmeside ( hvor man kan svare på 8 spørgsmål om sit seneste møde og få at vide hvor godt eller skidt det møde var. Resultatet ser du på næste side og det er mildest talt ikke opmuntrende. Tallene svarer meget godt til en undersøgelse som CA A-kassen lavede. 90% af deres medlemmer oplevede spildtid i møder og i gennemsnit var 15% af tiden i møder spildt.

7 Hvordan var dit sidste møde? Jeg fik ny, vigtig information Mødet var spild af tid Jeg kunne bidrage på mødet ~37% ~25% ~22%

8 Påstand: Møder kan være en super oplevelse - eller spild af tid.

9 Vi har alle sammen prøvet begge dele Vi kender fornemmelsen af at gå fra et møde helt høj og fuld af energi, fordi der var en super stemning, vi nåede en masse og vi kunne bidrage og gøre en forskel på mødet. Og vi kender alle sammen fornemmelsen af at gå fra et dødkedeligt møde, hvor man hverken kunne lære noget nyt eller bidrage og bare tænke Jeg vil ha' de 2 timer af mit liv tilbage.

10 Påstand: Dårlige møder koster en formue!

11 Hvad koster møderne på din arbejdsplads? Du kan selv lave regnestykket med dette skema: Antal medarbejdere: Antal møder pr. uge: Varighed af møderne: Gennemsnitlig månedsløn: (fx. (fx. (fx. (fx. 100) 4) 1 time) kr) Du kan nu beregne jeres årlige lønudgifter til møder med denne formel: (Antal medarbejdere x antal møder pr. uge x varighed af møderne x månedsløn) / 3,08 Du kan også indtaste tallene på og automatisk beregne, hvad jeres møder koster. Prøv at lave regnestykket for din arbejdsplads.

12 Uhyggeligt, ikke? Her er et par hypotetiske regnestykker - kan de sammenlignes med jer? En mellemstor revisionsvirksomhed med 100 medarbejdere, der holder 3 møder pr. uge af 1 time per møde bruger ca. 4 mio kr. om året på møder! En dansk kommune med 2500 medarbejdere, der går til 2 møder pr. uge kan komme op og bruge 40 mio kr. om året!! Og en stor (fuldstændig hypotetisk) dansk medicinalvirksomhed med medarbejdere, 4 møder pr. uge af 1 time pr. møde, og en gennemsnitlig månedsløn på kr. ender med at bruge 550 mio kr om året på møder. Det er en halv milliard kroner!!! Bemærk at dette regnestykke kun beregner lønudgifterne til møder. Det ignorerer fuldstændig: Facility costs - vedligehold af mødefaciliteter og andre mødeomkostninger Opportunity costs - den værdi mødedeltagerne kunne have skabt i den samme tid Demotivation - evt. omkostninger som følge af demotivation fra dårlige møder Så udgiften er enorm og konklusionen er enkel: Når vi bruger så mange penge (og timer og energi) på møder, skal vi gøre vores yderste for, at møderne er effektive, motiverende og fører til resultater, der kan opveje udgiften.

13 Påstand: Bedre møder er sjovere - men de er også mere effektive og giver bedre resultater. - Og det er jo det, det handler om.

14 Bedre møder handler ikke om hygge. Bedre møder handler ikke om at sidde i en rundkreds og snakke alt ihjel. Det handler om resultater. Når vi holder bedre, mere effektive og sjovere møder får vi mere energi, innovation, optimisme og handlekraft. Det giver bedre møder, men mest af alt giver det mere action efter møderne. Der bliver mere opfølgning, handling, udvikling og forandring. Og det er det, det handler om.

15 Så hvordan får vi bedre møder? Her er de klassiske råd: Lav en dagsorden. Send den ud i god tid. Alle forbereder sig. Effektiv mødeledelse. Skriv referat og få det godkendt.

16 De råd har vi alle sammen set. De fleste af os følger dem også i hvert fald det meste af tiden. Og alligevel er der stadig mange kedelige, ineffektive, dårlige møder derude. Der er intet galt med disse råd dem skal vi følge. Det er bare ikke nok. Der skal noget mere til for at skabe Meget Bedre Møder. Lad os se på, hvad det er. Først og fremmest er der nogle fejl vi skal undgå at lave...

17 5 klassiske mødebrølere - og hvordan du undgår dem

18 Vi møder rigtig mange medarbejdere, ledere og teams og der er nogle problemer der går igen omkring møder. Og igen. Og igen... Lad os da få fixet dem...

19

20 Problem: Det er dødfrustrerende for de 10 mødedeltagere der kommer til tiden, at der (som sædvanligt) er 3 andre der kommer for sent. Og det er ofte de samme 3. Løsning: Slut alle møder kvart i. Det er umuligt at starte et møde kl. 14, hvis det foregående møde slutter kl. 14. Næste gang du inviterer til et møde, så lad være med bare automatisk at sætte mødet til at vare 1 time. Sæt det til 45 minutter og slut kvart i.

21 Mødebrøler #2 Vi får ikke afsluttet emner

22 Problem: Kender du det?: I er i gang med et punkt på agendaen og uden at nogen rigtig lægger mærke til det, går I over til at snakke om et andet emne... uden at afslutte det første. På den måde kan man nå at tale om mange ting uden nogensinde at beslutte noget som helst. Løsning: Mødelederen holder fast. Som mødeleder har man en vigtig rolle her, nemlig at sikre at et emne ikke bliver forladt, før der er blevet besluttet noget. Om ikke andet, kan man altid beslutte at man ikke beslutter noget. Men det skal gøres med åbne øjne og ikke bare ved at man ubemærket glider videre til et andet emne.

23 Mødebrøler #3 Deltagerne er Uopmærksomme

24 Problem: Det virker irriterende, når en eller flere mødedeltagere checker ud mentalt og sidder og læser s eller roder med mobilen. Undersøgelser viser også, at det tager energien fra de øvrige deltagere. Løsning: Gør møderne kortere og begræns antal deltagere. Hvis møderne er korte, kontante og præcise, er det meget lettere at fastholde deltagernes opmærksomhed. Når du holder antal deltagere nede, bliver det lettere at deltage aktivt og sværere at gemme sig i mængden.vi mener aldrig, man skal holde møder med mere end 20 deltagere.

25 Mødebrøler #4 For lidt tid -vi når ikke det vigtigste!

26 Problem: Ofte har vi flere punkter på agendaen, end vi kan nå på mødet. Og ofte ender vi med ikke at nå de vigtigste punkter, fordi vi brugte tiden på noget mindre vigtigt. Løsning: Tag de vigtigste punkter på agendaen først. I stedet for bare at tage punkterne i den rækkefølge de tilfældigvis står i agendaen, så start mødet med at prioritere, så I tager de vigtigste punkter først. I mange virksomheder kører man med en standard-dagsorden, der ikke tager højde for, hvad der er relevant på dagen. Ud med den!

27 Mødebrøler #5 Manglende opfølgning

28 Problem: Vi holder et møde. Vi træffer beslutninger. Vi uddelegerer opgaver. Mødet slutter. Og så sker der ikke noget... Det er irriterende at komme til det næste møde, og konstatere at der ikke er blevet rykket på resultaterne fra det sidste møde. Løsning: Send referatet ud lige efter mødet. Hvis referatet er klar lige efter mødet (eller allersenest dagen efter) er det meget nemmere at gå til handling. Referatet skal også være klart og overskueligt, så det er nemt at se, hvad der er blevet besluttet og hvem der skal gøre hvad.

29 Kan du kende nogle af de klassiske fejl? Hvad er jeres 5 største mødebrølere? Skriv 5 ting der ofte går galt i jeres møder: 1: 2: 3: 4: 5:

30 Hvad kan du gøre let, hurtigt og enkelt for at gøre dit næste møde en lille smule bedre? Her er 5 hurtige mødetip, som vi har rigtig gode erfaringer med.

31 Tip #1 Drop bordene

32 I stedet for at sidde omkring et mødebord, så fjern bordene og sæt stolene op i en rundkreds/halvcirkel. Det har en række fordele. 1: Man kan sidde tættere. Når man sidder omkring et bord, kommer man tit til at sidde meget langt fra nogle af de andre deltagere. 2: Man kan se hele personen. Når vi sidder ved et bord, kan man kun se dem fra brystet og opefter. 3: Det er lettere at bevæge sig lidt. Og sværere at falde i søvn :o) Eneste problem: Hvor stiller jeg min kaffekop?

33 Tip #2 Spis

34 Sørg for at der er noget at spise til mødet. Der sker noget positivt, når en gruppe af mennesker spiser sammen. Man slapper lidt mere af og er lidt mere åben. Wienerbrød er ikke så godt (og ikke så sundt), så drop mødebasserne. Vi er selv glade for: Tørret frugt Frugt (evt. skåret pænt ud) Nødde-rosin-mix Smoothies (hvis det skal være rigtig lækkert) Hvad kunne I servere til jeres næste møde?

35 Tip #3 Husk at holde pauser

36 Til alle møder der varer mere end 1 time, skal man huske at holde pauser. Mindst en pause på 10 minutter pr. time. Det er fristende at sige Vi har travlt på mødet der er ikke tid til pauser, men sandheden er det stik modsatte: Hvis I har travlt, har I ikke tid til at lade være med at holde pauser. Når I dropper pausen, ryger koncentrationen og kreativiteten og så når I mindre på mødet. Sæt pauserne på programmet allerede i starten af mødet og husk så at holde dem. Så når I mere!

37 Tip #4 Altid, altid, altid lave en mødeevaluering

38 Hvordan vil I gøre jeres møder bedre og mere effektive, hvis I aldrig bruger tid på at tænke over hvordan I kan forbedre dem? Derfor skal I bruge de sidste 2 minutter af alle jeres møder på følgende 2 spørgsmål: 1: Hvad fungerede godt på mødet? 2: Hvad gør vi anderledes på det næste møde? Det sikrer, at jeres møder stille og roligt bliver bedre og bedre og bedre.

39 Tip #5 Start mødet positivt

40 Undersøgelser viser, at når et møde starter positivt, så kører resten af mødet i en mere positiv stemning, det er lettere at nå til enighed og man når mere. Så start dine møder med en positiv runde. Alle deltagerne vender sig mod sidemanden og fortæller noget positivt. Det kan f.eks. være: Noget rart du har oplevet på jobbet En sejr du har haft siden det sidste møde Fortæl om nogen som har hjulpet dig Noget sjovt du har hørt eller oplevet Hver deltager deler med sidemanden og 2 eller 3 fortæller deres oplevelse til hele gruppen. Det tager højest 5 minutter og giver mødet en god og positiv start.

41 Bonustip Gør alle møder frivillige

42 Vi vil gerne give dig et tip, som med et slag kan gøre alle jeres møder dobbelt så effektive. Mindst! Er du klar? I skal gøre alle møder frivillige. Så enkelt er det. Fra nu af kan I ikke længere indkalde folk til møder I kan kun invitere dem og hvis de mener, at de har noget vigtigere at lave på jobbet, så kan de vælge at blive væk. Det skridt, er der desværre ikke mange der tør tage. Hvad nu hvis der ikke kommer nogen til mit møde? lyder klagerne. Hvad nu hvis Jette skal være der for at vi kan træffe en beslutning, men Jette ikke kommer? Ender det ikke i det rene anarki? Helt ærligt dine kolleger er voksne mennesker. Er de ikke selv i stand til at vurdere, hvordan de skal disponere deres tid? Er de ikke selv i stand til at vurdere om det er bedst for arbejdspladsen at de deltager i et givet møde eller om de hellere skal lave noget andet? Hvis du ikke stoler på, at de kan træffe det valg for sig selv, hvordan kan du så arbejde sammen med dem?

43 På nogle danske arbejdspladser er det i princippet OK at fravælge et møde, men i praksis er der aldrig nogen der gør det. Det er blevet en uskrevet regel, at når (især) chefen indkalder til møde, så dukker man op, uanset om man kan bidrage på mødet eller ej og uanset hvor travlt man i øvrigt har med andre opgaver. Du skal gøre en ende på det tankesæt en gang for alle. Du skal gøre det klart, at alle har ansvaret for deres egen tid og at du kun forventer at folk deltager i dine møder, hvis det er den bedste udnyttelse af deres tid på den givne dag. Når alle møder er frivillige, bliver møderne bedre på en lang række punkter: Deltagerne har alle valgt at være der og det giver mere energi og engagement. Der sidder ikke nogen og checker s eller SMSer. Det giver mere kreativitet og bedre beslutninger i mødet. Deltagere, som ikke gider være der, har sjældent mange gode ideer med til mødet. I får mindre spildtid, fordi alle deltagerne kan bidrage. I får bedre opfølgning på beslutninger på mødet. Og bedst af alt: Du behandler dine kolleger som voksne mennesker, der er i stand til at prioritere deres egen tid og arbejdsindsats. Det er centralt, fordi mennesker har det med at leve op (eller ned) til de forventninger vi viser, at vi har til dem.

44 Dit næste møde

45 Du har nu fået lidt inspiration til at undgå mødebrølere samt nogle tips til at skabe bedre møder. Hvordan vil du bruge dem? Skriv her 3 ting du vil gøre anderledes til dit næste møde: 1: 2: 3: God fornøjelse :o)

46 Reklame

47 Hvis I kunne bruge lidt hjælp til at skabe bedre møder, så har vi lige noget til jer. Meget Bedre Møder er en magnetisk mødetavle som I sætter op på et whiteboard i jeres mødelokale, og som hjælper jer til at planlægge og afholde langt mere effektive møder. Det kan bruges til langt de fleste typer møder, bl.a. afdelingsmøder, projektmøder, kundemøder og ledermøder. Systemet tvinger en gruppe til at indføre og overholde en god mødekultur og det hjælper jer med at styre udenom de værste mødebrølere.

48

49 Vi har testet systemet hos en række pilotkunder, bl.a. i en bank, et IT-firma, en kommune, et konsulentfirma og en børnehave. Og det virker! Systemet giver: Mere engagement og kreativitet i møderne. Effektiv mødeplanlægning og -ledelse. En god stemning i mødet. Referatet er klar straks efter mødet. Mere action efter mødet. Møder bliver ikke bare lidt bedre de bliver Meget Bedre! Det er vi meget stolte af.

50 Har du spørgsmål? Læs mere på: Her kan du blandt andet: Regne ud hvad jeres møder koster. Læse mere om vores gratis gå-hjemforedrag om bedre møder. Købe Meget Bedre Møder-tavlen til din arbejdsplads.

51 Kontakt os endelig, hvis du vil vide mere. Projekt Arbejdsglæde Vi glæder os til at høre fra dig :o)

52

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde

www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde www.megetbedremoeder.dk Manual udgivet af Projekt Arbejdsglæde Mødetavle.indd 1 08-09-2011 21:28:44 Indhold Rulles sammen med tryksiden udad Intro Emne Resultat Check-in Tid Start / slut Pause / pauser

Læs mere

og jeg gør mig klog på.

og jeg gør mig klog på. Effektive møder og jeg gør mig klog på. Det helt utrolige ringe møde Nye krav til vores mødedisciplin Hvornår er et møde effektivt? Gode råd til at eksekvere effektive møder Er det for hulan da ikke bare

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Løbenummer: Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet. Skemaet kan benyttes til at kortlægge

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Kom i dybden med arbejdsglæden

Kom i dybden med arbejdsglæden Vejledning Kom i dybden med arbejdsglæden Vil du gerne være glad på dit arbejde? Vil du være med til at sprede arbejdsglæde for alle på din arbejdsplads? Vil du sætte arbejdsglæde på dagsordnen på en temadag?

Læs mere

DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG

DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG DET EFFEKTIVE MØDE E-BOG 2 I Rezolto hjælper vi dig med at kortlægge din virksomheds udfordringer og giver dig værktøjerne til at skabe (den rette) forandring. INDLEDNING EFFEKTIVE MØDER Kedelige møder.

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET MIN MENING OM LÆR FOR LIVET Jeg havde haft delte meninger om lær for livet, både positive og Negative. Men til sidst fik mine forældre overtalt mig til at tage på LFL så det gjorde jeg. Da jeg ankom havde

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således:

Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Undervisningsmiljøvurdering Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Læs Først! Det er afgørende vigtigt, at det

Læs mere

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre

med noget, Hvor succesen Hvornår Har du Haft succes kom Helt bag på dig? noget nyt af uden at vide med sig? præcis, Hvad det kunne føre Hvornår Har du allermest lyst til at bidrage med nye vinkler på tingene? Hvornår er du sidst blevet anerkendt for at komme med en god ide? Hvornår Har du sidst prøvet noget nyt af uden at vide præcis,

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser INDHOLD KAPITEL 1 Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser KAPITEL 2 KAPITEL 3 KAPITEL 4 KAPITEL 5 KAPITEL 6 KAPITEL 7 INDLEDNING Denne bog handler om jobtekster, altså de tekster, som en

Læs mere

Møder til glæde og gavn i Vesthimmerlands Kommune

Møder til glæde og gavn i Vesthimmerlands Kommune Møder til glæde og gavn i Vesthimmerlands Kommune Møder til glæde og gavn? Møder, møder, møder Du kan sikkert nikke genkendende til, at en betragtelig del af din arbejdstid bruges på forskellige møder.

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Går DU til inspirerende møder?

Går DU til inspirerende møder? Går DU til inspirerende møder? Sover eller dagdrømmer du til jeres møder? Giver jeres afdelingsmøder energi og engagement? Har I mod til at forbedre jeres møder? Et nyt år er startet. Lad 2010 være året,

Læs mere

...?! Make Love and Money!

...?! Make Love and Money! ...?! En sjov rejse, der startede med en bagerjomfru og endte med brok, tips, kærlighed og historien om en dyne... ...? Utrolig hvad lidt lækkert morgenbrød!? kan føre til... Hallo,hvad sker der..? En

Læs mere

Gør møder til vigtige samtaler og opnå bedre resultater

Gør møder til vigtige samtaler og opnå bedre resultater Gør møder til vigtige samtaler og opnå bedre resultater Vejen til gode møder og bedre resultater HVORNÅR ER DU SIDST GÅET FRA ENDNU ET NYTTELØST MØDE? Slukøret, fordi I egentlig ikke kom frem til noget.

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Effektivitet med glæde

Effektivitet med glæde Effektivitet med glæde Jon Kjær Nielsen j n.dk Tag handling Beslut dig for 1 til 3 ting du vil gøre i hverdagen Små ting! Start en vane Jon Kjær Nielsen - Foredragsholder & Forfatter Civilingeniør,

Læs mere

10 nemme tips til en bedre mødekultur

10 nemme tips til en bedre mødekultur 10 nemme tips til en bedre mødekultur Du får hermed tre års erfaringer med god mødekultur Jeg er professionel referat-tegner, og tegner til virksomheders vigtige møder og temadage. Derfor ved jeg, hvad

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 65 Svarprocent: 50% PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Altid god

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger

Dagens emner. Effektivitet kræver godt samarbejde. Merete Lehmann Andersen. Ledelse. Forskellighed og forventninger Effektivitet kræver godt samarbejde Merete Lehmann Andersen Merete Lehmann Andersen 100 pct. ledelse - soliv Rekruttering Samarbejde og kommunikation MUS-samtaler Motivation af ejer og medarbejdere Fastholdelse

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad?

Dagsorden. Hvad er arbejsglæde for os? Hvordan får vi arbejdsglæden i top? Hvem gør hvad? Dagsorden 1 Hvad er arbejsglæde for os? 2 Hvordan får vi arbejdsglæden i top? 3 Hvem gør hvad? Arbejdsglæde bingo Glæder du dig til det bliver mandag? Siger du hej til dine kolleger om morgenen? Husker

Læs mere

Afd. 3 uvm-undersøgelse

Afd. 3 uvm-undersøgelse Indhold Indhold... 1 Information... 3 Besvarelser medtaget i denne rapport... 3 Fysiske: Inventar... 4 Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?... 4 Får du ondt i ryggen, når du sidder

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Mødekultur. En medlemsundersøgelse fra CA a-kasse. Marts 2009. Hovedresultater. Baggrund for undersøgelsen

Mødekultur. En medlemsundersøgelse fra CA a-kasse. Marts 2009. Hovedresultater. Baggrund for undersøgelsen Hovedresultater 15 % arbejde bruges på møder CA s medlemmer bruger i gennemsnit 5,6 timer om ugen i møder. Dette svarer til 15 % af en gennemsnitlig arbejdsuge på 37 timer. Hvert fjerde møde uden dagsorden

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013 Styrkeprofil iflok Din arbejdsplads som helhed Udarbejdet for Din Arbejdsplads af iflok marts 213 Målet er at vise og bringe fokus på det, I er rigtig gode til på Din Arbejdsplads En sådan feedback giver

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Effektivitet med glæde

Effektivitet med glæde Effektivitet med glæde Jon Kjær Nielsen j n.dk Tag handling Beslut dig for 1 til 3 ting du vil gøre i hverdagen Små ting! Start en vane Jon Kjær Nielsen - Foredragsholder & Forfatter Civilingeniør,

Læs mere

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3.

Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Uddrag af en team-coachingsession. Opgave til coachstuderende: Der er indlagt nogle refleksionsopgaver i uddraget, som I bedes tage en snak om i grupper på 3. Forhistorie. Jeg,Birgitte er tilknyttet som

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %)

Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %) Resultat elevtrivsel Skolepraktik alle december 2011 Frekvensanalyse (13 besvarelser svarende til 50 %) 1) Er du kvinde eller mand? 2) Hvor gammel er du? 53.00 41.00 33.00 25.00 18.00 20.00 21.00 41.00

Læs mere

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation.

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. PS4 A/S House of leadership Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. Hvad tærer og nærer på danske medarbejderes motivation? Resultater af motivationsundersøgelse maj 2011 Konsulenthuset

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Afd. 2 UVM-undersøgelse

Afd. 2 UVM-undersøgelse Indhold Indhold... 1 Information... 3 Besvarelser medtaget i denne rapport... 3 Fysiske: Inventar... 4 Bordet du sidder ved i klassen, passer det godt til dig?... 4 Får du ondt i ryggen, når du sidder

Læs mere

Arbejdsglædeambassadøren

Arbejdsglædeambassadøren Arbejdsglædeambassadøren Jon Kjær Nielsen j n.dk Hejsa! Navn Én ting du glæder dig til idag Jon Kjær Nielsen - Foredragsholder & Forfatter Civilingeniør, 2002. Tidl. HR-specialist. Foredragsholder og

Læs mere

Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015. Stærkere. fællesskaber. Deltagerhæfte. Navn

Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015. Stærkere. fællesskaber. Deltagerhæfte. Navn Konference for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 30. september 01. oktober 2015 Deltagerhæfte Navn Program Onsdag d. 30. september 10.00-11.00 Indskrivning 11.00-11.40 Velkomst v. formand Majbrit

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien - fælles

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for mentorer Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære mentor! Du sidder nu med en Guide for mentorer, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen på Biologisk

Læs mere

Guide: Sådan tackler du stress

Guide: Sådan tackler du stress Guide: Sådan tackler du stress Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at den bedste stressbehandling er at bevare kontakten til arbejdet Af Trine Steengaard, 16. oktober 2012 03 Arbejd dig ud af stress

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Tak for sidst! Bogen jeg omtalte med modellen med de 2 cirkler hedder 7 gode vaner og er skrevet af Stephen Covey. De bedste hilsner Helle

Tak for sidst! Bogen jeg omtalte med modellen med de 2 cirkler hedder 7 gode vaner og er skrevet af Stephen Covey. De bedste hilsner Helle Tak for sidst! Tak for et par gode timer sammen med jer. Jeg håber, at I fik inspiration og idéer med hjem til at skabe endnu mere glæde både på jeres arbejde og privat. Hvis I vil have yderligere inspiration

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Læs Først! Det er afgørende vigtigt, at det er din personlige mening, der kommer til udtryk i besvarelsen af spørgsmålene.

Læs Først! Det er afgørende vigtigt, at det er din personlige mening, der kommer til udtryk i besvarelsen af spørgsmålene. Undervisningsmiljøvurdering Resultat efterår 2006 Som indledning til undersøgelsen af undervisningsmiljøet på Gøglerproduktionsskolen beskrives vilkårene for undersøgelsen således: Læs Først! Det er afgørende

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Rigtig god fornøjelse! Helle www.cbaf.dk Center for Balance mellem Arbejdsliv

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE

7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE 7 GRUNDREGLER FOR GOD MØDEFORBEREDELSE Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden De 7 grundregler for god mødeforberedelse. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Hvordan motiverer jeg til ændret adfærd?

Hvordan motiverer jeg til ændret adfærd? Hvordan motiverer jeg til ændret adfærd?...kender du det? Det kan være en udfordring, at give adfærdsregulerende feedback? Svært at undgå, at modtageren tager din feedback personlig? Op af bakke, at give

Læs mere

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014

UngeSamtalen Udarbejdet af UngeBasen Randers Kommune 2014 1 Kontaktpersonens navn: Den unges navn: Dato: 2 Boligforhold Profil 1: Jeg er meget tilfreds med at bo på Rismøllegården og har det godt med de andre beboere og personalet. Profil 2: Jeg er hovedsagligt

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

SELVEVALUERING 2007-2008

SELVEVALUERING 2007-2008 SELVEVALUERING 2007-2008 Bestyrelsens gennemgang af resultaterne den 16. juni 2008 Bestyrelsen lagde vægt på, at selvevalueringen om arbejdsglæde, trivsel og velvære i meget stor grad viser, at elever,

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

Kreativitet Velkommen

Kreativitet Velkommen Kreativitet Velkommen Alle vandrer rundt og siger god dag til dem de møder: Hej jeg hedder, sidst jeg var glad var.. Barrierer for kreativitet og ideudvikling Frygten for at lave fejl Frygten for at træffe

Læs mere

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv

RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv RYGESTOP - 5 ting du kan gøre selv www.karinnilsson.dk Trin 1 Kod din indre GPS Start med at gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå. De fleste der kommer til mig ved alt om, hvad de gerne vil være FRI

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Afholdelse af statusmøder

Afholdelse af statusmøder Afholdelse af statusmøder dialog samhørighed forventningsafstemning kommunikation fælles mål forståelse evaluering samarbejde - skab sammenhold og undgå konflikter Værktøjet er udarbejdet af Institut for

Læs mere

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING

ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING TARUP SKOLE ENGAGEMENT FÆLLESSKAB TRIVSEL UDVIKLING GENNEM LÆRING I en tid med forandringer omkring folkeskolen er det afgørende, at vi, som skole, har et fast fundament at bygge udviklingen og fremtiden

Læs mere

Rød skrift er besvarelser fra Systofte Blå skrift er besvarelser fra Lågerup. Spørgeskema. Crossklubmiljø

Rød skrift er besvarelser fra Systofte Blå skrift er besvarelser fra Lågerup. Spørgeskema. Crossklubmiljø Rød skrift er besvarelser fra Systofte Blå skrift er besvarelser fra Lågerup Spørgeskema Crossklubmiljø Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen

Kerneværdi 2 - Vi vil leve af Bibelen Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i 1 Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i mit daglige arbejde, men de tre som jeg har valgt at

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere