Forebyg stress med et effektivt innovationsprogram

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forebyg stress med et effektivt innovationsprogram"

Transkript

1 Forebyg stress med et effektivt innovationsprogram Sænk sygefraværet, styrk opgaveløsning og medarbejderfastholdelse, få et bedre arbejdsmiljø og undgå røde tal på bundlinjen med en effektiv, helhedsorienteret indsats mod stress på arbejdspladsen. Vil du optimere og målrette din virksomheds indsats mod stress på en måde, der forbedrer både virksomhedes økonomiske og sociale kapital? Vil du forankre stressforebyggelsen i din organisations DNA og spare udgifterne til sygemeldinger, tabt arbejdstid og individuelle udredningsforløb? Skal din virksomhed være i front, når det gælder om at tiltrække og fastholde de helt rigtige medarbejdere? Når stress forebygges og håndteres med en samlet indsats på arbejdspladsen, skabes der resultater, som kan mærkes i hele organisationen og ses på bundlinjen. Innovationsprogrammet er udviklet med henblik på at styrke din organisations økonomiske og sociale kapital gennem et koncentreret og innovativt forløb, der forankrer stressforebyggelse- og håndtering i din virksomheds DNA. Stress skal tages ved roden Når stress håndteres på arbejdspladsen, giver det resultater, som kan mærkes i hele organisationen. Sygefraværet bliver mindre. Medarbejdere på alle niveauer arbejder mere effektivt, og arbejdsmiljøet forbedres betragteligt til gavn for arbejdspladsens medarbejderfastholdelse, interne og eksterne profilering for slet ikke at tale om økonomien. Effektiv, helhedsorienteret stressforebyggelse batter nemlig på bundlinjen. Ledelsen må gå forrest Som erfarne erhvervspsykologer ser vi alt for ofte, hvordan processer og initiativer, der skulle modvirke stress på arbejdspladsen, i stedet strander hos en enkelt afdeling eller medarbejder. Når opgaven ikke løftes med ledelsen i front, risikere de gode ideer at gå op i tomme beslutninger, og på den konto spilder mange danske organisationer i den offentlige og private sektor både tid og penge. Det opnår din virksomhed med Innovationsprogrammet: En stressplan 100% tilpasset virksomhedens specifikke behov Mindskelse af stressrelaterede udgifter Øget effektivitet Reduceret sygefravær Større medarbejdertilfredshed Forbedret arbejdsmiljø Videnudvikling og opkvalificering på stressområdet Forbedret medarbejderfastholdelse Det kan din virksomhed også opnå:

2 Et forbedret eller revitaliseret omdømme Ajourføring med lovkrav om arbejdsmiljø Positiv profilering over for investorer og nye medarbejdere Temaer Når vi udvikler et innovationsprogram, går vi grundigt til værks i samarbejde med din virksomheds ledelse. Efter en uddybende samtale om jeres aktuelle stressudfordringer bygger vi programmet op med udgangspunkt i en række relevante temaer. Initial meeting Forløbet sættes i gang med et kompakt og effektivt forløb på 3 4 timer, hvor vi sammen med ledelsen afdækker organisationens aktuelle udfordringer og potentialer, hvad angår stress og forebyggelse. Mødet har til formål at: Identificere virksomhedens hovedudfordringer gennem strukturerede interviews med ledergruppen Klarlægge de ønskede mål og synlige effekter af forløbet Give os den information, der er nødvendig for at tilrettelægge det videre forløb Etablere en klar samarbejdskontrakt Inquiry udfordringer og potentialer Under inquiry-fasen kortlægger vi ved hjælp af fortrolige interviews den viden om stress, der allerede findes i din organisation. Vi kortlægger blandt andet: De forskellige medarbejdergruppers selvopfattelse og opfattelse af kilder til stress i virksomheden Stressfremmene spændingsfelter og konflikter mellem medarbejderne for eksempel uhensigtsmæssige hierarkier, uklare forventninger og mobning Dominerende interne fortællinger, der kan påvirke arbejdsmiljøet negativt Tidsrøvere I samarbejde med ledelsen afdækker vi procedurer, elementer af arbejdsgange og eventuelle dele af din virksomheds kultur, der fungerer som tidsrøvere og unødvendigt øger stressniveauet i virksomheden. Ved at identificere din virksomheds tidsrøvere, skaber vi fundamentet for nye, forbedrede arbejdsprocesser, der frigiver tid, forebygger stress og øger arbejdsglæden i hele organisationen. Under denne del af forløbet er vi til stede i virksomheden og observerer uden at være i vejen for det daglige arbejde. Vi undersøger blandt andet hvordan: Virksomhedens planlægning kan strammes op Møder kan forløbe mere effektivt Kvaliteten af den interne kommunikation kan forbedres

3 Stressede ledere og medarbejdere bliver, når deres effektivitet og overblik mindskes, også i sig selv tidsrøvere. Derfor er det vigtigt at ledere og evt. nøglemedarbejdere får: udbygget kendskab til signaler om stress Mindsket berøringsangst og mere viden om hvordan man kan hjælpe dem med at genvinde deres funktionsniveau konkrete redskaber til at mindske stressniveauet Innovationsprocesser Med udgangspunkt i din virksomheds overordnede udfordringer og potentialer designer vi dynamiske innovationsprocesser. Vores erfaring og forskning viser, at helhedsorienteret stressforebyggelse med ledelsen i front giver langt bedre resultater end individualiserede samtaleforløb. Ved hjælp af skræddersyede innovationsprocesser kan din virksomhed komme stressfremkaldende mønstre til livs, ved at udvikle fornyende ideer og fastholde en forebyggende udvikling også i krisetider. Vores metode er målrettet til at understøtte kreativitet, idéudvikling, nytænkning og implementering. Innovationsprocesserne har følgende elementer til fælles: måder Se udfordringerne med friske øjne Undersøge nye vinkler og perspektiver på inspirerende Bruge følelserne til at mærke hvad der vigtigt Læring af fremtiden Skabe nye måder at kommunikere og arbejde på Afprøve og implementere Mindfulness på arbejdspladsen Mindfulness styrker dine medarbejdere til selvstændigt at håndtere og mindste stress i hverdagen. Vi tilbyder praktisk rettede gåhjemmøder pakket med information og konkrete redskaber til gavn for den samlede medarbejdergruppe. De vil blandt andet lære, at: Handle med større fokus, autencitet og gennemslagskraft Afdække og udnytte nye styrker og ressourcer i de daglige arbejdsprocesser Træne og fastholde øget opmærksomhed og ro under arbejdsdagen Action plan Din virksomhed får en grundig analyse foretaget af fagpersoner samt konkrete forslag, ledelsen fremover kan benytte i en målrettet indsats, der forankrer stressforebyggelse- og håndtering i din virksomheds DNA. I vores samlede action plan for din virksomhed kortlægger vi særligt relevante indsatsområder og fremlægger innovative løsningsmodeller udarbejdet i synergi med ledelsen og udvalgte nøglemedarbejdere.

4 For at sikre, at alle dele af organisationen inddrages i at nå de mål, din virksomhed sætter sig for stressforebyggelse- og håndtering, runder vi Innovationsprogrammet af med en dagskonference. Her sørger vi i samarbejde med ledelsen for, at samtlige medarbejdere samt eventuelle relevante interessenter bliver grundigt introduceret til virksomhedens nye action plan. Med action planen får din virksomhed: Forslag til konkrete indsatsområder En analyse af hvem i virksomheden der mest effektivt kan tage ansvar for den videre indsats En række konkrete, stressforebyggende aktiviteter En konference der styrker implementeringen af indsatsområderne Støtte til stressramte på vej tilbage i arbejde Målrettet og kvalificeret sparring med ledelsen Tilbud om et opfølgningsforløb der specifikt tager hånd om særligt belastede medarbejdere Konsulentbistand og opfølgning Med til Innovationsprogrammet hører som minimum to dages konsulentbistand til opfølgning, så vi sammen kan sikre, at programmet bliver implementeret og gennemført i overensstemmelse med din virksomheds ønsker og behov. På opfølgningsdagene vil ledelsen få mulighed for at sparre med os om udviklingen i virksomheden, gøre status og tage stilling til de næste skridt i action planen. Vi klæder ledelsen på til at spotte og handle effektfuldt på stress-faktorer på organisationsniveau. Et skræddersyet forløb Der findes ingen fiks og færdig pakkeløsning for, hvordan din virksomhed mest effektivt sætter ind over for stress. Det afhænger af, hvilken sektor I befinder jer i, jeres aktuelle udfordringer i markedet, virksomheds kultur, ledelsens ambitionsniveau og selvfølgelig budgettet. Derfor tilbyder vi et skræddersyet innovationsprogram med udgangspunkt i netop jeres udfordringer og behov. Hele forløbet gennemføres på virksomheden tæt på arbejdsprocesserne og i tæt samarbejde med ledelsen. Vi styrker din organisation til at udvikle, realisere og forankre en gennemgribende action plan mod stress. Stress giver røde tal på bundlinjen Stress er en af de helt store udgifter i danske virksomheder. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at det koster ca. en million kroner at have en langtidssygemeldt medarbejder, ligesom det også er dyrt at erstatte en medarbejder, der må gå fra sin stilling på grund af stress. Og inden det når så vidt, må påregnes en længere periode med nedsat effektivitet og negativ påvirkning af arbejdsmiljøet. En virksomhed, der sparer tid og penge ved at overlade stressforebyggelse til den enkelte medarbejder, pådrager sig ofte på længere sigt en langt større udgift, der kunne have været undgået. Det er dyrt at spare på udgifterne ved at gøre stress til den enkelte medarbejders problem.

5 En glad medarbejder er din virksomheds bedste ambassadør I takt med, at det danske arbejdsmarked bliver mere specialiseret, og vi arbejder mere og mere, kigger vi i stigende grad på arbejdsmiljøet og stressniveauet, når vi søger en ny arbejdsplads. Innovativ stresshåndtering er et afgørende konkurrenceparameter i kapløbet om at finde og fastholde de helt rigtige medarbejdere. Glade medarbejdere får mere fra hånden, og de er din virksomheds bedste ambassadører. Udbrændte medarbejdere forringer effektiviteten og sender et signal til kunder og interessenter om, at din virksomhed ikke klarer sig godt. Med venlig hilsen Psykologerne Solveig Hansen Gjerding & Bettina Heydenreich Gammel Strand sal 1202 København K

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG Samarbejdsrådet for Finanssektoren Maj 2015 INDHOLD En fælles vindersag 5 God trivsel kan ses på bundlinjen 6 Hvad definerer den gode trivsel? 8 Fælles opgave forskellige

Læs mere

Erfaringer med omstillinger og forandringer. - Erfaringer fra 40 interviews med medarbejdere, ledere og videnspersoner

Erfaringer med omstillinger og forandringer. - Erfaringer fra 40 interviews med medarbejdere, ledere og videnspersoner Erfaringer med omstillinger og forandringer - Erfaringer fra 40 interviews med medarbejdere, ledere og videnspersoner Resumé Den første del af rapporten peger på nogle mere generelle opmærksomhedspunkter

Læs mere

Skab gode trivselsprocesser

Skab gode trivselsprocesser Skab gode trivselsprocesser Inspiration til arbejdet med trivsel og psykisk arbejdsmiljø frastresstiltrivsel.dk Indhold: 3 Skab gode trivselsprocesser 25 Grundlaget for pjecen 6 Systematik i indsatsen

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Tal. med om. det! Mere kvalitet og bedre anvendelse af ressourcer i regionerne

Tal. med om. det! Mere kvalitet og bedre anvendelse af ressourcer i regionerne Tal med om det! Mere kvalitet og bedre anvendelse af ressourcer i regionerne 1 Mere kvalitet og bedre anvendelse af ressourcer - tal med om det! Denne folder skal give inspiration til dialog i regionernes

Læs mere

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag

Et meningsfuldt arbejde Tilfredse kunder Gode kolleger At være værdsat Det får folk til at komme på arbejde hver dag SYGEFRAVÆR NÆRVÆR Fra sygefravær til nærvær SIDE 1:6 Sænk sygefraværet mærkbart ved at udvikle Den Attraktive Arbejdsplads med en høj social kapital. Når medarbejderne oplever, at de skaber værdi, er fravær

Læs mere

KARRIERE VIDEN UDVIKLING FREMTID. Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD. Kursusprogram 2009

KARRIERE VIDEN UDVIKLING FREMTID. Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD. Kursusprogram 2009 KARRIERE 2009 VIDEN UDVIKLING FREMTID Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD Kursusprogram 2009 Personlig KompetenceUdvikling kurser, der giver overskud i hverdagen! På Forsikringsakademiet

Læs mere

Kompetence & Udviklingsteamet Kursusudbud

Kompetence & Udviklingsteamet Kursusudbud Kompetence & Udviklingsteamet Kursusudbud 2013 Handicapafdelingen, Rantzausgade 8, 9000 Aalborg Supervision og samtaler side 4-9 Individuel og gruppesupervision Samarbejdstræning - Anerkendende kultur

Læs mere

Børn og Unge. De 9 strategier

Børn og Unge. De 9 strategier Børn og Unge Børn og Unge De 9 strategier Århus Kommune Senest revideret februar 2010 Børn og Unge DE NI STRATEGIER Børn og Unge har opstillet ni strategier, der tilsammen skal sikre, at vi arbejder målrettet

Læs mere

HR-strategi 2011 2014

HR-strategi 2011 2014 HR-strategi 2011 2014 Forord...3 Indledning...3 Målgrupper...3 Hvordan arbejder Fødevarestyrelsen med HR...4 Værdiskabende HR...4 Innovativ HR...4 Effektiv HR...4 Indsats 2011-2014...6 Hvad skal Fødevarestyrelsen

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

Effektive læringsformer

Effektive læringsformer Effektive læringsformer der skaber bedre resultater for din virksomhed En guide til praktikeren Bag guiden Indhold I foråret 2010 nedsatte DEA, NOCA og Mannaz A/S sammen en ekspertgruppe, der skulle hjælpe

Læs mere

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø

AMO i praksis. en vej til et godt arbejdsmiljø AMO i praksis en vej til et godt arbejdsmiljø Indledning Regler om APV Dette inspirationsmateriale er det tredje i rækken fra Grafisk BAR om de nye regler i arbejdsmiljøarbejdet og omhandler arbejdsmiljødrøftelse,

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

Virksomhedens sundhedspolitik trin for trin. En manual til små og store virksomheder

Virksomhedens sundhedspolitik trin for trin. En manual til små og store virksomheder Virksomhedens sundhedspolitik trin for trin En manual til små og store virksomheder Virksomhedens sundhedspolitik trin for trin. En manual til små og store virksomheder. Udgivet af Nationalt Center for

Læs mere

Lederen. Den udsatte medarbejder. Fastholdelse. Kollegagruppen SR/TR

Lederen. Den udsatte medarbejder. Fastholdelse. Kollegagruppen SR/TR Faktorer ved Lederen Den udsatte medarbejder Fastholdelse Kollegagruppen F a k t o r e r v e d S u c c e s f u l d e f a s t h o l d e l s e s f o r l ø b Med udgangspunkt i interviews med ledere, udsatte

Læs mere

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af

Guide SOCIALE KAPITAL. virksomhedens. til undersøgelse af Guide til undersøgelse af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Undersøg den sociale kapital 4 Hvad er social kapital? 5 Hvorfor undersøge social kapital? 5 Flere dimensioner af social kapital 7 Sådan

Læs mere

sundhed og trivsel på arbejdspladsen

sundhed og trivsel på arbejdspladsen sundhed og trivsel på arbejdspladsen 2010 Sundhed og trivsel på arbejdspladsen Inspiration til systematisk og strategisk arbejde med sundhedsfremme i virksomheden Manuskript: Mads Andreasen, Sund Uddannelse

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

2015 Winholistic Academy Katalog

2015 Winholistic Academy Katalog 2015 Winholistic Academy Katalog Af: Peter Winther Winholistic ApS 09-03-2015 Indholdsfortegnelse KOMMUNIKATIONSUDDANNELSER... 4 Præsentationsteknik varighed 2 dage.... 4 Kommunikationsoptimering varighed

Læs mere

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising 1 2 Indhold Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Guide til måling af. virksomhedens SOCIALE KAPITAL

Guide til måling af. virksomhedens SOCIALE KAPITAL Guide til måling af virksomhedens SOCIALE KAPITAL Indhold Forord 3 Hvad er social kapital? 4 Hvorfor måle på social kapital? 4 Hvad er social kapital? 4 Flere dimensioner af social kapital 6 Sådan måler

Læs mere

Kom videre med social kapital

Kom videre med social kapital Kom videre med social kapital Udfordringer, erfaringer og praktiske redskaber Indhold Forord Forord... 3 Ledelse med social kapital... 4 UDFORDRING 1: Stil skarpt på kerneopgaven... 6 Case fra Danske Bank:

Læs mere

Kom videre med social kapital

Kom videre med social kapital Kom videre med social kapital Udfordringer, erfaringer og praktiske redskaber Indhold Forord... 3 Ledelse med social kapital... 4 UDFORDRING 1: Stil skarpt på kerneopgaven... 6 Case fra Danske Bank: Fælles

Læs mere

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder

HR-STRATEGI TRIVSELSMÅLINGER. Metoder. Forslag til metoder Metoder Forslag til metoder Refleksion over værdierne i politikken for attraktiv arbejdsplads 10 livgivende faktorer Japansk konsensusmetode Associations-metode AI (Appreciative Inquiry) - byg fremtiden

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere