VÆRDIGHEDSPOLITIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016-18"

Transkript

1 VÆRDIGHEDSPOLITIK

2 2 Baggrund 3 Sammen om værdighed 4 Livskvalitet 6 Selvbestemmelse 7 Kvalitet, kommunikation, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 9 Mad, måltider og ernæring 10 En værdig død 11 Boligstrategi 13 Inddragelse af netværk og frivillige 14 Pleje og praktisk hjælp 15 Værdighedspolitikken er godkendt af Struer Byråd den Fotos: Struer Kommune og Colourbox

3 Baggrund 3 Sundheds- og Ældreministeriet har i forbindelse med Finansloven for 2016 fået vedtaget en lov, som forpligter kommunerne til at vedtage og offentliggøre en værdighedspolitik. Værdighedspolitikken skal indeholde de overordnede værdier og prioriteringer for personlig hjælp, omsorg og pleje, som gives efter Serviceloven til personer over folkepensionsalderen. Kommunen skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen for den ældre: Kommunen skal sørge for at inddrage ældrerådet og eventuelt andre relevante parter i forbindelse med udarbejdelse af værdighedspolitikken. I Struer Kommune har der i marts 2016 været afholdt en temadag, hvor ældreråd, repræsentanter for frivillige organisationer, repræsentanter for ansatte samt ledere og direktør for Sundhed og Omsorg drøftede tanker om værdighed og kom med inputs til politikken. Efterfølgende er inputs fra temadagen drøftet i Socialudvalget, som er kommet med yderlige input til politikken. 1. livskvalitet, 2. selvbestemmelse, 3. kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, 4. mad og ernæring, samt 5. en værdig død. I tilknytning til værdighedspolitikken skal kommunen endvidere udarbejde en redegørelse, som beskriver, hvordan kommunen ønsker at anvende de ekstra økonomiske midler, som er afsat i Finansloven.

4 4 Sammen om værdighed Værdighed er et af de fænomener, vi for alvor lægger mærke til, når den er truet. Værdighed er ikke en del af ældreplejen, men selve dens grundsten. Struer Kommune har en lang række af kerneopgaver i forhold til at sikre borgernes sundhed samt et anstændigt og værdigt liv for de borgere, som ikke længere selv magter det. Der skal være mulighed for at fortsætte med at leve det liv, som den ældre ønsker med størst mulig selvbestemmelse og livskvalitet. Struer kommunes nye værdighedspolitik kan med fordel ses i sammenhæng med den tværfaglige rehabilitering som der også er stor fokus på. En lang række faktorer har nemlig betydning for ældres livskvalitet, bl.a. at den ældre føler sig tryg, har samvær med andre, kan deltage i aktiviteter og ture samt har mulighed for at vedligeholde og styrke fysiske, psykiske og sociale færdigheder. Struer Kommune er et fællesskab, hvor der er respekt og samspil mellem politikere, borgere, erhvervslivet og Struer Kommunes ansatte. Fem værdier er kendetegnende for Struer Kommune: nærhed, gennemsigtighed, ordentlighed, tolerance og fleksibilitet. Der er en tro på, at når borgere, politikere, ledere, medarbejdere og andre aktører arbejder tættere sammen om deres respektive udfordringer, så kan der findes nye og bedre løsninger, som både opfylder borgernes behov og sikrer den ældres værdighed. Socialudvalgsformand Lene Houe Der er en ny velfærdsforståelse på vej med en stigende erkendelse af, at løsningen af velfærdsopgaver sker bedst i samarbejde med borgerne selv, deres netværk, civilsamfund og evt. andre samarbejdspartnere. I den nye velfærdsforståelse er der fokus på aktivt medborgerskab og samskabelse.

5 5 ordentlighed, Fem værdier er kendetegnende for Struer Kommune: nærhed, gennemsigtighed, tolerance og fleksibilitet.

6 6 Livskvalitet Struer Kommune vil arbejde for: At borgeren mødes med anerkendelse. Borgeren skal ses som den person, han / hun er og var. Borgeren skal mødes med nærhed og empati. Der skal være lighed og retfærdighed i tilbud og muligheder. At borgeren kan mestre sin hverdag, leve et relativt selvhjulpent liv og bevare sociale, fysiske og psykiske færdigheder længst muligt. At borgeren oplever en høj grad af selvværd og tryghed. At borgeren kan fastholde et socialt liv med kontakt til familie, venner og naboer samt være med til at skabe nye netværk. Mestring For at kunne mestre sit liv kræves en følelse af sammenhæng i det, der foregår i ens hverdag. Det opnås ved, at det, der sker, er: Forståeligt Håndterbart Og giver mening

7 Selvbestemmelse 7 Struer Kommune vil arbejde for: At borgeren bevarer sin selvbestemmelse og selvstændighed hele livet. At borgeren støttes i selvbestemmelse, også når der opstår behov for hjælp. Der kan inddrages livshistorie og pårørende. At der er plads til forskellighed samtidig med, at man har øje for hinanden. At der udnyttes modnede teknologiske muligheder, hvor det giver mening og øget frihed for borgeren. Selvbestemmelse, det samme som autonomi, det vil sige retten til at træffe egne beslutninger. Selvstændighed, den egenskab at kunne tænke, føle og handle i overensstemmelse med egne ønsker, holdninger og vurderinger forholdsvis uafhængigt af styrende faktorer, personer og rollekrav i omverdenen.

8 8 I Struer Kommune har der i marts 2016 været afholdt en temadag, hvor ældreråd, repræsentanter for frivillige organisationer, repræsentanter for ansatte samt ledere og direktør for Sundhed og Omsorg drøftede tanker om værdighed og kom med inputs til politikken.

9 Kvalitet, kommunikation, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 9 Struer Kommune vil arbejde for: At borgeren oplever højt informationsniveau, tilgængelighed, sammenhæng og kontinuitet i kontakter med kommunen og på tværs af sektorer. At borgeren oplever en høj faglighed samtidig med at der gives plads til borgerens selvbestemmelse, ønsker og behov. At medarbejderne er stærke i egen faglighed og åbne for andres for at kunne indgå i tværfagligt samarbejde til gavn for borgeren. At medarbejderne er veluddannede, løbende efteruddannes og opkvalificeres. At kvalitet ikke kun er indhold i hjælpen, men også den måde hjælpen gives på. Kvalitet og samarbejde bygger på relationel koordinering: Fælles mål Fælles viden Gensidig respekt Problemløsende kommunikation Hyppig kommunikation Rettidig kommunikation Korrekt kommunikation

10 10 Mad, måltider og ernæring Struer Kommune vil arbejde for: At der serveres god og ernæringsrigtigt mad lavet af gode råvarer. At borgerens individuelle ønsker og behov tilgodeses. At måltidet bliver et socialt samlingspunkt med tid og ro til måltidet, både på plejecentre og for hjemmeboende borgere i spisefællesskaber. At der er høj faglighed i forhold til madens sammensætning, tilberedning og det at skabe en god måltidskultur. National handlingsplan for måltider og ernæring til ældre i hjemmeplejen og plejeboligen Tager udgangspunkt i følgende 5 anbefalinger: Udarbejdelse af en mad- og måltidspolitik. Systematisk ernæringsvurdering af ældre. At tage udgangspunkt i den ældres ønsker til måltidet. At der arbejdes tværsektorielt omkring ernæringsindsats til ældre. Kompetenceudvikling af faggrupper omkring ældre i forhold til måltider og ernæring.

11 En værdig død 11 Struer Kommune vil arbejde for: At der er betingelsesløst accept af den syges værdi som menneske og sikre involvering som den person borgeren er og har været. At skabe fokus på livskvalitet og tryghed, sikre hjælp til at få afklaret ønsker og behov både for borger og pårørende. At pårørende får den hjælp og omsorg, de har brug for, både før, under og efter forløbet. At der bliver ydet en tidlig indsats, og at der er sammenhæng, overskuelighed, gennemsigtighed og kvalitet i tilbuddene. At borgeren selv kan vælge hvor den sidste tid skal leves, og at der er mulighed for at pårørende kan få orlov. WHO s definition af den palliative indsats: At fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art.

12 12 Værdighed Værdighed er et af de fænomener, vi for alvor lægger mærke til, når den er truet. er ikke en del af ældreplejen, men selve dens grundsten.

13 Boligstrategi 13 Struer Kommune vil arbejde for: At der er variation i boligudbuddet, så borgerne har mulighed for at vælge, hvordan de gerne vil bo. At borgeren kan blive i egen bolig længst muligt. At tilbuddene i plejeboliger er præget af faglighed og omsorg. At der er mulighed for beboere i plejeboliger fortsat kan opleve og deltage i almindelige dagligdags aktiviteter, gerne sammen med deres netværk og gerne på tværs af generationer. Pleje- og ældreboliger: Pr. 30. juni 2016 er der 184 plejeboliger i Struer Kommune fordelt på 6 plejecentre inkl. et særligt demensafsnit. Der er 138 ældreboliger i Struer Kommune fordelt på 15 adresser.

14 14 Inddragelse af netværk og frivillige Struer Kommune vil arbejde for: At det forpligtende fællesskab er naturligt, men ingen har pligt til at være frivillig. At netværk og frivillige inddrages i omsorgen af ældre medborgere, hvor det opleves naturligt, giver mening og er fagligt forsvarligt. At velfærd skabes i et samarbejde mellem borgere og kommunen. At frivillige mødes med tillid, respekt og anerkendelse. I Struerområdet virker ca. 100 frivillige foreninger og grupper på socialområdet til gavn for de mest sårbare borgere. Omtrent halvdelen har svage ældre, ensomme eller borgere med handicap/kronisk sygdom som deres primære målgruppe. Foreningen Struer Frivilligcenter har 75 medlemsforeninger/grupper foruden egne projekter, aktuelt fx spisevenner og indkøbere. Såvel frivilligcentret som mange af de øvrige lokale foreninger, grupper og netværk i civilsamfundet står klar til og har erfaring med at hjælpe de mest sårbare ældre medborgere i et tæt samspil med Struer Kommune.

15 Pleje og praktisk hjælp 15 Struer Kommune vil arbejde for: At fremme en sundhedskultur med respekt for den enkeltes livsform og ønsker - frem for en pleje- og omsorgskultur. At borgeren sikres tilstrækkelig, hurtig og effektiv behandling, pleje og praktisk hjælp. At tilbuddene er mangfoldige, fleksible og sammenhængende, og sikrer at borgeren opretholder sine sociale, fysiske og psykiske færdigheder længst muligt. At samarbejdet med borgeren bygger på gensidig tillid og respekt og lægger op til at begge parter er aktive og ansvarlige i samarbejdet. Fakta: I 2015 modtog % af ældre over 65 år i Struer Kommune hjemmepleje i form af personlig pleje eller praktisk hjælp. Folketinget har med virkning fra 1. januar 2015 vedtaget en ændring af Lov om Social Service vedrørende rehabiliteringsforløb og hjemmehjælp m.v. Loven indebærer, at kommunen forpligtes til, forud for vurderingen af behovet for hjemmehjælp, at tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne, hvis rehabiliteringsforløbet vurderes at kunne forbedre personens funktionsevne og dermed nedsætte behovet for hjemmehjælp.

16 16 Struer Kommune Sundhed og Omsorg Østergade 11, 1. sal 7600 Struer

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016

Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged. Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 26.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016

Værdighedspolitik. Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Værdighedspolitik Bilag til Velfærdspolitikken på Voksen og ældreområdet - 2016 Revideret den 23.2.2016 Dokument nr. 480-2016-140850 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold Baggrund... 2 Indledning... 3 Tema...

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er.

Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Værdighedspolitikken 2016 Forord- Værdighed Der findes et sted, hvor værdighed betyder, at vi bliver set og mødt, som dem vi er. Vi har alle forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigt, når vi taler

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016 VÆRDIGHEDSPOLITIK dialogmøde med Ældreråd og Handicapråd d. 14.3.2016 Citater fra inspirationsmøde Værdier Målsætninger Indsatser Økonomisk prioritering Ligeværdig dialog med ægte interesse Individuelt

Læs mere

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik.

Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. Spørgeskema vedrørende Herning kommunes værdighedspolitik. I 2016 er der udarbejdet en værdighedspolitik indenfor ældreområdet I Herning Kommune. Vi er som Danske Diakonhjem og dermed samarbejdspartner

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune

Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune 2 Forord ved borgmesteren Værdighedspolitik for ældre i Ballerup Kommune beskriver vores visioner og værdier for den kommunale ældrepleje. Helt præcist sætter

Læs mere

Udkast til værdighedspolitik 2016-17

Udkast til værdighedspolitik 2016-17 Udkast til værdighedspolitik 2016-17 Indhold Borgmesterens forord... 2 Værdighed i Greve Kommune... 2 Temaer... 2 1. Livskvalitet... 3 2. Selvbestemmelse... 3 3. Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden Måltider der forebygger og rehabilitere Vibeke Høy Worm Voksenenheden Det handler om Uden mad og drikke duer helten ikke heller ikke når man bliver ældre Baggrund for projekt God mad - godt liv Regeringen

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK. Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk

Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK. Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk Billund Kommunes VÆRDIGHEDSPOLITIK Jorden Rundt 1 7200 Grindsted 79 72 72 00 billund.dk Billund Kommunes Værdighedspolitik Indledning Billund Kommune har udarbejdet en Værdighedspolitik. Baggrunden herfor

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 6 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

Randers Kommune. Strategigrundlag. Psykiatriplan for Randers Kommune. - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden

Randers Kommune. Strategigrundlag. Psykiatriplan for Randers Kommune. - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden Randers Kommune Strategigrundlag Psykiatriplan for Randers Kommune - med fokus på fremtidens udfordringer og ny viden Godkendt af socialudvalget d. 23. maj 2012 Vision for psykiatriområdet Visionen beskriver,

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014

Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014 Hvad ved vi i dag om palliation og demens? Jorit Tellervo, projektleder PAVI November 2014 PAVI, Videncenter for Rehabilitering og Palliation - et nationalt center under SIF/SDU, Målet er at styrke den

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune

Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune Strategi for Mad og Måltider, Odense Kommune Strategien for Mad & Måltider har gjort, at Odense Kommune er gået fra kompenserende hjælp til rehabilitering. Fra vi gør det for borgeren til vi gør det sammen

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det?

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Esbjerg Døgnrehabilitering Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Baggrund for etablering af projekt Esbjerg Døgnrehabilitering Tænker nyt i forhold til de midlertidige boliger Intensiv træningsforløb

Læs mere

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2,

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 1 Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Kontakt: sundhedspolitik@mso.aarhus.dk

Læs mere

Værdighedspolitik 2016-2019 Langeland Kommune

Værdighedspolitik 2016-2019 Langeland Kommune Langeland Kommune Indhold Forord... 2 Formål med værdighedspolitikken... 3 Ældre i Langeland Kommune... 4 Vision og mål... 6 Strategisk mål for værdighedspolitik 2016-2019... 6 Målgrupper for indsatser

Læs mere

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016 Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed januar 2016 Indholdsfortegnelse Side 2 Introduktion Side 3 Baggrund om ulighed i sundhed Side 4 Politiske handlemuligheder Side 5 De vigtigste pointer

Læs mere

Ordinært møde. Mødetidspunkt: 03-02-2016 15:00. Mødeafholdelse: lokale 0.28 NB. Tilstede:

Ordinært møde. Mødetidspunkt: 03-02-2016 15:00. Mødeafholdelse: lokale 0.28 NB. Tilstede: Referat Socialudvalget Ordinært møde Mødetidspunkt: 03-02-2016 15:00 Mødeafholdelse: lokale 0.28 NB. Tilstede: Jørgen Tousgaard (A) - Formand Pia Karlsen (V) Helle Madsen (V) Bent H. Pedersen (A) Lars

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Ældrerådets medlemmer. 2. Arbejdsgrupper under Ældrerådet. 3. Ældrerådets opgaver/funktioner jfr. lovgivning/vejledning. 4. Ældrerådets visioner. 5.

Læs mere

Status i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger

Status i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger Notat Sagsnr.: 2012/0004211 Dato: 22. marts 2012 Titel: i Halsnæs Kommune i forhold til Ældrekommissionens anbefalinger Sagsbehandler: Olai Birch Planlægningskonsulent Ældrekommissionen - Kommission om

Læs mere

Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018

Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg Københavns Kommunes ældrepolitik 2015-2018 Resultater fra 6 borgermøder i juni 2014 Center for Omsorg Københavns Kommunes Ældrepolitik

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv

Vision for ældreområdet. Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vision for ældreområdet Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Vi skaber rammerne for det gode hverdagsliv Thisted Kommunes vision for ældreområdet er et resultat af en proces, hvor mange gode kræfter

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune

Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Leder- og medarbejderroller i Aarhus Kommune Udviklingen og byrådets vision Fortællingen om Aarhus kræver noget nyt af os. Med afsæt i Fortællingen om Aarhus har Fælles MED Udvalget i Aarhus Kommune beskrevet

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2015-2018 v/ Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er i en rivende udvikling og det er vores ansvar

Læs mere

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling.

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. Værdigrundlaget I dagtilbudene i Kolding Kommune er det værdifuldt

Læs mere

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier

Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Mølleholmskolens vision, målsætning og værdier Skolens vision er høj trivsel samt en høj grad af læring for alle. Skolens målsætning er at gøre værdierne synlige i skolens fysiske rammer i den daglige

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2018

HANDICAPPOLITIK 2015-2018 HANDICAPPOLITIK 2015-2018 Titel: Handicappolitik 2015-2018 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg September 2015 Foto: nilsholm.dk Layout og grafisk produktion: heidiborg.dk

Læs mere

Velkommen til konference Palliativ indsats til mennesker med demens

Velkommen til konference Palliativ indsats til mennesker med demens Velkommen til konference Palliativ indsats til mennesker med demens Ny 4-dages AMU-uddannelse: Palliativ omsorg for mennesker med demens Viden centre AMU undervisere Eksperter AMU udviklere EPOS AMU Demens

Læs mere

Forandringsteori for selvhjælpsgrupper

Forandringsteori for selvhjælpsgrupper Dokumentation af workshop den 9. maj 2007 om: Forandringsteori for selvhjælpsgrupper Formålet med dagens workshop var, at udvikle en forandringsteori for FriSe s selvhjælpsgrupper. I det følgende beskrives

Læs mere

Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011

Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011 Notat 5. december 2012 Sagsbeh: clja01 Dok.nr.: Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Opfølgning på kommunalbestyrelsens temadrøftelse om Den aktive ældre den 5. november 2011

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Integrationsstrategi. Det aktive medborgerskab

Integrationsstrategi. Det aktive medborgerskab Integrationsstrategi Det aktive medborgerskab Nyt politikkoncept Gennem fælles indsats vil vi øge vores livskvalitet og velstand væsentligt. Vi tænker større og bredere også internationalt. Vi udvikler

Læs mere

KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL:

KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL: Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL: PLEJEBOLIGER TRYGHEDSBOLIGER ÆLDREBOLIGER MIDLERTIDIGE PLADSER Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk KVALITETSSTANDARD

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet

Opsamling på workshops og dialogmøder. Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Opsamling på workshops og dialogmøder Frederik Giese og Morten Christensen Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Formålet med dialogprocessen er at sikre: Inspiration til nye tilgange, perspektiver

Læs mere

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Alle kan komme sig - recovery er et fælles ansvar - er den foreløbige vision for Socialpsykiatrien

Læs mere

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerne- og Talehuset Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Velkommen til Hjerne- og Talehuset

Læs mere

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen

Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Hjemmeplejen Aktiv i eget liv med Hjemmeplejen Scan koden med din smartphone og find mere information Når du vælger Greve Kommune som leverandør til den ydelse du har fået visiteret, vil du blive tilknyttet

Læs mere

Plejebolig. Kvalitetsstandard

Plejebolig. Kvalitetsstandard Plejebolig Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for plejebolig Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om plejebolig. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau,

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Politik for integration

Politik for integration Politik for integration Nordfyns Kommune 2016-2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Hvorfor denne politik?... 3 Hvem henvender integrationspolitikken sig til?... 3 Hvad vil vi med politikken?... 3 Hvad

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Aktive medborgere i Greve Kommune. Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed

Aktive medborgere i Greve Kommune. Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed Aktive medborgere i Greve Kommune Politik for aktivt medborgerskab og frivillighed Byrådet 02-04-2013 Indhold Forord... 3 Begreber... 4 Formål... 5 Politikkens opbygning og gennemførelse... 7 Vision og

Læs mere

Gør borgeren til mester

Gør borgeren til mester Gør borgeren til mester Tanker fra praksis Volume 2 2 I pjecen Gør borgeren til mester - Tanker fra en tænketank, Volume 1 beskrev vi, hvad vi drømmer om at nå med projekt Gør borgeren til mester, og hvordan

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Kompetenceudvikling i den palliative indsats Det Palliative Team, Thisted

Kompetenceudvikling i den palliative indsats Det Palliative Team, Thisted Kompetenceudvikling i den palliative indsats Det Palliative Team, Thisted Temadag Aalborg 20. april 2010 Kirsten Haaber cand.mus.terp., MCP, psykoterapeut, Disposition Palliation? Definition af kompetence

Læs mere

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder Regionshospitalet Hammel Neurocenter Fire specialiseringsniveauer Almen genoptræning Basalt niveau Avanceret niveau

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE 2 Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre.

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141

Velfærdspolitik. Voksen- og ældreområdet. Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Velfærdspolitik Voksen- og ældreområdet Revideret den 23. februar 2016 Dokument nr. 480-2016-140791 Sags nr. 480-2015-107141 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 Vision og fokusområder... 4 VÆRDIER... 5

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Handlingsplan og budget for Værdighedspolitik 2016-2019. Juni 2016

Handlingsplan og budget for Værdighedspolitik 2016-2019. Juni 2016 Handlingsplan og budget for Værdighedspolitik 2016-2019 Juni 2016 Handlingsplan for Værdighedspolitik 2016-2019 Indhold Indsatser for Værdighedspolitik 2016-2019... 3 Skema over samlet budget for indsatserne

Læs mere

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik - Perspektiver på tværs af sektorer Indhold Forord Vores børn og unge er et fælles ansvar... 2 Indledning... 3 Børn og unge i centrum... 4 Børn

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Socialområdet Investér før det sker Socialpolitikken lader sig ikke nemt afgrænse og i de senere år er der mange kommuner, som kobler det sociale arbejde meget tæt til de almene

Læs mere

Hvad er brugerinddragelse og hvorfor er det vigtigt? D. 27. oktober 2010. Janne Lehmann Knudsen Kræftens Bekæmpelse

Hvad er brugerinddragelse og hvorfor er det vigtigt? D. 27. oktober 2010. Janne Lehmann Knudsen Kræftens Bekæmpelse Hvad er brugerinddragelse og hvorfor er det vigtigt? D. 27. oktober 2010 Janne Lehmann Knudsen Kræftens Bekæmpelse En indledende undren Hvorfor er brugerinddragelse et særligt tema i det offentlige sundhedsvæsen:

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Aalborg på forkant. Inspiration fra Danmark. Velfærdsinnovative projekter fra ældre- og handicapområdet i Aalborg Kommune

Aalborg på forkant. Inspiration fra Danmark. Velfærdsinnovative projekter fra ældre- og handicapområdet i Aalborg Kommune Aalborg på forkant Inspiration fra Danmark Velfærdsinnovative projekter fra ældre- og handicapområdet i Aalborg Kommune Vi fremmer borgerens mulighed for at leve en selvstændig tilværelse. Det gør vi sammen

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen skal planlægge

Læs mere

Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Århus Kommune For yderligere information: Socialforvaltningen Socialcentrene Jægergården Værkmestergade 0 Århus C E-post: social@aarhus.dk Folderen

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Udvalget dækker ældrepolitik, social og sikringsydelser. Området er administrativt opdelt i Ældreområdet, Socialcenter og Borgerservice.

Udvalget dækker ældrepolitik, social og sikringsydelser. Området er administrativt opdelt i Ældreområdet, Socialcenter og Borgerservice. Social- og Seniorudvalget Drejebog for borgerinddragelse 28. februar 2008 dok.nr. 13394/08 1. Indledning Social- og Seniorudvalgets område omfatter: sociale pensioner, økonomiske ydelser, ældreplejen,

Læs mere

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017

Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens. Strategi 2015-2017 Vi fornyer fællesskabet Koncernledelsens Strategi 2015-2017 Indledning Efter års hårdt arbejde, som har bragt os sikkert gennem kommunesammenlægningen i 2007 og en alvorlig økonomisk krise i 2010, står

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere