Varedeklarationer og overfølsomhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Varedeklarationer og overfølsomhed"

Transkript

1 Varedeklarationer og overfølsomhed

2 2 Varedeklarationer og overfølsomhed Reglerne gælder for færdigpakkede fødevarer 4 Oplysningerne står i ingredienslisten 4 Nye regler fra 25. november Ingredienser som altid skal deklareres 5 Specielle produkter undtaget 7 Varer, som ikke behøver fuld ingrediensliste 10 Hvis du er overfølsom over for noget i maden, har du brug for at vide, hvad maden indeholder, så du kan undgå det, du ikke kan tåle. De fødevarer eller stoffer, du er allergisk overfor, kan være brugt som ingredienser i andre fødevarer. Derfor er det nødvendigt, at du læser varedeklarationen, når du køber ind. Det kan du læse mere om i denne pjece.

3 Varedeklarationer og overfølsomhed 3 Overfølsomhed over for mad Nogle mennesker får allergiske reaktioner, når de spiser bestemte fødevarer. Mindre børn er oftest allergiske over for mælk og æg. Blandt unge og voksne reagerer mange derimod på nødder, frugter og grøntsager i forbindelse med pollenallergi. I de fleste tilfælde kommer symptomerne inden for få minutter eller 1-2 timer efter, at man har spist det, man kan ikke kan tåle. Ofte klør det i munden og svælget, som måske også hæver, og der kan komme symptomer fra øjnene, lungerne, maven eller huden. Når man er overfølsom over for noget i maden, er man nødt til at undgå det, man ikke kan tåle. Gå til lægen, og bliv undersøgt, hvis du har mistanke om, at du eller dit barn er overfølsomt over for bestemte fødevarer også for at udelukke, at symptomerne skyldes en anden sygdom. Lad være med at prøve dig frem med en diæt på egen hånd.

4 4 Varedeklarationer og overfølsomhed Reglerne gælder for færdigpakkede fødevarer Der er regler for, hvordan fødevarer skal mærkes, så man kan se, hvad de indeholder. Reglerne gælder dog kun for fødevarer, som sælges færdigpakket, dvs. fødevarer, som er pakket ind, når du køber dem i butikken. Fødevarer, som pakkes ind, mens du venter, regnes ikke for færdigpakkede fødevarer og behøver derfor ikke at være mærket. Ifølge reglerne har butikken ikke pligt til at fortælle dig, hvad deres uindpakkede varer indeholder, hvis du spørger. Kan du ikke få det oplyst, må du lade være med at købe varen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt den indeholder noget, du ikke kan tåle. Heller ikke fødevarer, som er pakket ind i forvejen, skal være mærket, hvis de sælges i samme butik, som de er fremstillet i. Hvis der er anvendt tilsætningsstoffer, skal der dog stå Tilsætningsstoffer anvendt på varen, og du kan få oplyst i butikken, hvilke ingredienser varen indeholder. Oplysningerne står i ingredienslisten Oplysningerne om madens indhold findes i ingredienslisten, hvor ingredienserne står i rækkefølge efter faldende vægt. Det, der er mest af, står først. Den generelle regel er, at alle ingredienser skal stå i ingredienslisten. Det betyder, at alle de råvarer, der er brugt i varen, skal fremgå af mærkningen. For at være sikker på at en vare er fri for det, du ikke kan tåle, er det nødvendigt at læse ingredienslisten hver gang, du køber varen. Producenten kan nemlig ændre sammensætningen af varen fra gang til gang. Nye regler fra 25. november 2005 EU har indført nye regler, som gør det lettere for personer med fødevareallergi at læse varedeklarationerne.

5 Varedeklarationer og overfølsomhed 5 Det vigtigste i de nye regler er, at de mest almindelige allergifremkaldende ingredienser altid skal deklareres, og at den såkaldte 25 procent-regel afskaffes. 25 procent-reglen betød, at producenten ikke behøvede at oplyse om de ingredienser, der indgik i en sammensat del af varen, hvis denne del udgjorde mindre end 25 procent af hele varen. Fødevarer, som er mærket den 25. november 2005 eller senere, skal være mærket i overensstemmelse med de nye regler. Varer, der er mærket før denne dato, må dog stadig sælges. Derfor kan der i en periode efter den 25. november 2005 stadig være varer i butikkerne, som er mærket efter de tidligere regler. Ingredienser, som altid skal deklareres EU har opstillet en liste over ingredienser, som altid skal fremgå af mærkningen, når varen er mærket den 25. november 2005 eller senere. Disse ingredienser er årsag til de fleste tilfælde af overfølsomhed over for fødevarer. Når en ingrediens fra listen indgår i en færdigpakket fødevare, skal det fremgå af ingredienslisten, af varens navn eller oplyses på en anden måde i mærkningen. Fx er jordnød med på listen over ingredienser, der altid skal mærkes. Det betyder, at producenten skal skrive jordnøddeolie, hvis der er anvendt jordnøddeolie i en vare. Producenten må ikke nøjes med at skrive vegetabilsk olie. Begrundelsen er, at der kan være rester af protein i jordnøddeolien, som vil kunne give en allergisk reaktion hos mennesker med jordnøddeallergi. Producenten skal henvise til den fødevare på listen side 6, som en ingrediens stammer fra, hvis det ikke er indlysende, hvad ingrediensen er lavet af. Skriver producenten fx "kasein", skal han tilføje, at kasein kommer fra mælk, da man ikke kan regne med, at alle ved, at kasein er et mælkeprotein. Er der derimod brugt fx ost i en fødevare, behøver producenten kun at skrive ost, da det forventes, at forbrugerne ved, at ost er lavet af mælk.

6 6 Varedeklarationer og overfølsomhed Ingredienser, som altid skal deklareres Det skal altid fremgå af mærkningen, hvis en fødevare indeholder en af ingredienserne på denne liste. Glutenholdige kornprodukter (dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt, kamut eller hybriserede stammer heraf) og produkter på basis heraf. Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr. Æg og produkter på basis af æg. Fisk og produkter på basis af fisk. Jordnødder og produkter på basis af jordnødder. Soja og produkter på basis af soja. Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose). Nødder (dvs. mandler, hasselnødder, valnødder, akajonnødder*, pekannødder, paranødder, pistacienødder og queenslandnødder) og produkter på basis heraf. Selleri og produkter på basis af selleri. Sennep og produkter på basis af sennep. Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg pr. kilo eller pr. liter fødevare.** * Akajonnødder kaldes cashewnødder i Danmark. **Svovldioxid og sulfitter skal kun deklareres, når en fødevare indeholder mere end 10 mg svovldioxid og sulfit pr. kilo eller pr. liter.

7 Varedeklarationer og overfølsomhed 7 Specielle produkter undtaget Den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har vurderet nogle specielle produkter, som er fremstillet af eller med de ingredienser, som altid skal deklareres. I de tilfælde, hvor EFSA har vurderet, at produkterne ikke indebærer en risiko for mennesker med fødevareallergi, behøver producenten ikke at angive, hvad produktet er lavet af. Det drejer sig bl.a. om glukosesirup, maltodextrin, raffineret sojaolie samt selleri- og sennepsolie. Desuden har EU besluttet, at bestemte produktionshjælpemidler og aromaer i øl, vin, spiritus og cider ikke behøver at blive deklareret. Det er forklaret nærmere på side 8-9.

8 8 Varedeklarationer og overfølsomhed Ingredienser, som ikke skal deklareres, eller hvor det ikke behøver at fremgå, hvad ingrediensen er fremstillet af Ingredienser, som er undtaget Glucosesirup på basis af hvede eller byg Maltodextrin på basis af hvede Fuldstændig raffineret sojaolie og -fedt Forklaring Producenten kan nøjes med at skrive "glukosesirup" eller maltodextrin i ingredienslisten og behøver ikke at angive, hvilken kornsort der er anvendt. EFSA har vurderet, at der er så små rester af protein (1-50 mg pr. kg) tilbage i glucosesirup og maltodextrin, at det ikke er et problem for mennesker med cøliaki eller allergi over for korn. Producenten kan nøjes med at skrive "vegetabilsk olie" eller "vegetabilsk fedt" i ingredienslisten og behøver ikke at angive, at det stammer fra soja. Der er ikke rester af sojaprotein tilbage, når olien er fuldstændig raffineret, og den kan derfor spises af mennesker med sojaallergi. Olie af selleriblade eller sellerifrø og oleoresin af sellerifrø Sennepsolie, olie af sennepsfrø eller oleoresin af sennepsfrø Før 25. november 2005 behøvede aromastoffer ikke at blive specificeret nærmere. Med de nye regler skal producenten angive, hvis en af fødevarerne fra listen på side 6 anvendes. Selleriolie og selleri-oleoresin samt sennepsolie og sennepsoleoresin behøver dog kun at blive deklareret som aroma. EFSA har vurderet, at selleriolie og sennepsolie sandsynligvis ikke udgør en risiko for mennesker med allergi over for selleri eller sennep. Det har ikke kunnet vurderes, om oleoresin fra selleri eller sennep kan udgøre et problem. Generelt kan siges, at disse produkter bruges i meget små mængder, da de smager meget kraftigt.

9 Varedeklarationer og overfølsomhed 9 Ingredienser, som er undtaget Fiskegelatine, der anvendes som bærestof for vitaminer og aromaer Aromaer og produktionshjælpemidler i øl, vin, spiritus og cider: Glucosesirup på basis af byg eller andre kornprodukter, der anvendes i destillater til spiritus Fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klareringsmiddel i øl, cider og vin Nødder, der anvendes i destillater til spiritus, eller mandler eller valnødder, der anvendes som aroma i spiritus Valle (fra mælk), der anvendes som destillater til spiritus, Lacitol samt mejeriprodukter (kasein), der anvendes som aroma i spiritus Lysozym fra æg, der anvendes i vin. Ægalbumin, der anvendes som klareringsmiddel i øl, vin og cider Forklaring Før 25. november 2005 behøvede bærestoffer og andre tekniske hjælpestoffer ikke at stå i ingredienslisten. Det skal de nu, hvis de kommer fra listen side 6. EFSA har vurderet, at fiskegelatine anvendt som bærestof til vitaminer og aromaer ikke udgør en risiko for mennesker med fiskeallergi. Bærestoffet fiskegelatine skal derfor ikke stå i ingredienslisten. Før 25. november 2005 behøvede producenten ikke at oplyse om andre ingredienser end tilsætningsstoffer i vin, spiritus og cider. Med de nye regler skal producenten angive, hvis en af fødevarerne fra listen på side 6 anvendes. EU har dog dispenseret fra denne regel for nogle produktionshjælpemidler og aromaer. De kan dermed anvendes i vin, spiritus og cider som hidtil, uden at det fremgår af deklarationen. Det er ikke vurderet, om der er risiko for en allergisk reaktion, når disse produktionshjælpemidler eller aromaer er anvendt.

10 10 Varedeklarationer og overfølsomhed Varer, som ikke behøver en fuld ingrediensliste Den generelle regel er, at alle ingredienser skal stå i ingredienslisten, men i nogle få tilfælde behøver producenten ikke at oplyse om alle ingredienser i fødevaren. Små pakninger Ved pakninger, hvis største overflade er mindre end 10cm 2, er det frivilligt for producenten at påføre varen en ingrediensliste. Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (se side 6). Fødevarer, hvor ingrediensliste er frivillig For nogle grupper af fødevarer er ingredienslisten frivillig uanset pakningens størrelse. Det gælder fx for uforarbejdet, frisk frugt og friske grøntsager, ost, smør og drikkevarer med en alkoholprocent over 1,2 procent. Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (se side 6). Kategoribetegnelser Der findes en række ingredienser, hvor det er tilstrækkeligt at oplyse navnet på den kategori, som ingrediensen tilhører. Det gælder fx rasp og vegetabilsk olie. Det gælder også krydderier og krydderurter, hvis de udgør under to procent af

11 Varedeklarationer og overfølsomhed 11 fødevarens vægt. Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (se side 6). Varestandarder Producenten behøver ikke at deklarere de enkelte ingredienser i en sammensat vare, hvis sammensætning er defineret i EU-lovgivningen. Der er såkaldte varestandarder for bl.a. chokolade, marmelade og saft. Undtagelsen gælder dog kun, hvis den sammensatte ingrediens, fx chokoladen, udgør mindre end to procent af den færdige vare. Uanset mængden skal det altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (se side 6). Andre tilfælde I nogle få tilfælde betragtes en bestanddel i en fødevare ikke som en ingrediens og skal derfor heller ikke deklareres i ingredienslisten. Det gælder bl.a. stoffer, som virker som opløsningsmidler og bærestoffer for tilsætningsstoffer. Det gælder også tilsætningsstoffer, der anvendes som tekniske hjælpestoffer. Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (se side 6).

12 Fødevarestyrelsen, Mørkhøj Bygade 19, 2860 Søborg December udgave, 1. oplag Oplag: Bestillingsnummer: Design: Essensen ApS Foto: Lennart Søgård-Høyer, Lars Bahl og Lars Wittrock Tryk: From & Co. Vil du vide mere om overfølsomhed? Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade Søborg Telefon: Du kan få mere at vide om overfølsomhed over for fødevarer på Hjemmesiden fortæller om forskellige former for overfølsomhed, og hvad man kan spise, og hvad man skal undgå, hvis man er overfølsom over for bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer.

Tema mærkningsregler Version 2.1 Danske Slagtermestre august 2013

Tema mærkningsregler Version 2.1 Danske Slagtermestre august 2013 Tema mærkningsregler DSM Noter vedr. mærkning Her kan du se de regler, der vedrører mærkning af færdigpakkede fødevarer. En færdigpakket fødevare er en fødevare, som er indpakket før salg i en emballage,

Læs mere

AKTIVITET 2: KØB FRISKE FØDEVARER

AKTIVITET 2: KØB FRISKE FØDEVARER AKTIVITET 2: KØB FRISKE FØDEVARER Læringsmål Du kan forklare, hvad mærkningerne sidste anvendelsesdato og mindst holdbar til / bedst før betyder. Du kan vurdere en tilbudsvares kvalitet og pris i lyset

Læs mere

Patientvejledning. Glutenintolerance, glutenallergi, cøliaki. Hos voksne

Patientvejledning. Glutenintolerance, glutenallergi, cøliaki. Hos voksne Patientvejledning Glutenintolerance, glutenallergi, cøliaki Hos voksne Glutenintolerance er en kronisk sygdom, hvor slim hinden i tyndtarmen beskadiges af proteinet gluten. Gluten er et protein, der findes

Læs mere

HØRINGSSVAR - j.nr. 2016-29-33-00084

HØRINGSSVAR - j.nr. 2016-29-33-00084 Fødevarestyrelsen Att.: Sofie Faltum 08.03.2016 HØRINGSSVAR - j.nr. 2016-29-33-00084 Vedr. Revideret vejledning om mærkning af fødevarer. Vi har vurderet dette udkast: Revideret vejledning om mærkning

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ

KLARTILSTORKEN.DK 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: FIND FLERE GODE RÅD, TEST DIG SELV, OG LÆS OM KEMI PÅ 5 GODE RÅD TIL DIG, DER VIL VÆRE GRAVID MED GOD KEMI: Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume. Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.

Læs mere

Er du mand for dit helbred?

Er du mand for dit helbred? Er du mand for dit helbred? 5 FORTÆLLINGER FRA DANSKE MÆND Leif 43 år: Jeg skulle have lyttet til kroppens signaler Danske mænd lever livet kort og hårdt Mange danske mænd tager livtag med døden hver dag.

Læs mere

Mærkning af allergener i fødevarer. Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet

Mærkning af allergener i fødevarer. Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Mærkning af allergener i fødevarer Stinne von Seelen Havn, Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Program Generel lovgivning om fødevaremærkning Hvad er allergene stoffer i fødevarer? Mærkning med

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Lovgivning og kontrol - glutenfri fødevarer

Lovgivning og kontrol - glutenfri fødevarer Lovgivning og kontrol - glutenfri fødevarer 3. maj 2016 IDA, Levnedsmiddelselskabet Fri for gluten - ernæringstrends Dagny Løvoll Warming, cand.brom. Lovgivning - EU harmoniseret område Generelle regler

Læs mere

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Til alle DSK s medlemmer Januar 2015 Vurderet af Fødevarestyrelsen december

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet

Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet Lokal kostpolitik for Børnehuset Hørgården. Kostpolitikken i Børnehuset Hørgården følger de mål, Roskilde kommune har på kostområdet Det vil vi (vores mål med kostpolitikken) Vi arbejder ud fra Sundhedsstyrelsens

Læs mere

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER?

HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? HVAD ER INDUSTRIELLE ENZYMER? Enzymer er proteiner, som i naturen sætter gang i biokemiske reaktioner i alle levende organismer. Det er enzymer, der omdanner maden i vores maver til energi og de visne

Læs mere

Mælkeallergi Børn og mad

Mælkeallergi Børn og mad Mælkeallergi Børn og mad 2 Hvad er mælkeallergi? 3 Sådan stilles diagnosen 4 Mælkeallergi behandles med diæt 6 Hvilken slags mælk eller mælke -erstatninger kan dit barn tåle? 7 Varedeklarationer 9 I køkkenet

Læs mere

Tema mærkningsregler Danske Slagtermestere Version 2.0 maj 2013

Tema mærkningsregler Danske Slagtermestere Version 2.0 maj 2013 Tema mærkningsregler DSM Noter vedr. mærkning Her kan du se de regler, der vedrører mærkning af færdigpakkede fødevarer. En færdigpakket fødevare er en fødevare, som er indpakket før salg i en emballage,

Læs mere

Kategorier af ingredienser, for hvilke angivelse af kategorien kan erstatte angivelse af den specifikke betegnelse

Kategorier af ingredienser, for hvilke angivelse af kategorien kan erstatte angivelse af den specifikke betegnelse Bilag l Kategorier af ingredienser, for hvilke angivelse af kategorien kan erstatte angivelse af den specifikke betegnelse Definition Raffinerede olier, bortset fra olivenolie. Raffinerede fedtstoffer.

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 8: Undersøgelse for brystkræft (mammografi) 8 Undersøgelse for brystkræft (mammografi) Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom.

Læs mere

Kostpolitik i børnehaven

Kostpolitik i børnehaven børnehaven Molevitten - børnehaven Overordnet set bør følgende anbefalinger følges: - Køb nøglehulsmærkede varer - Køb primært økologisk, men altid danske varer før udenlandske - Der er ikke længere mælk

Læs mere

Patientinformation. Pelsdyrallergi. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken

Patientinformation. Pelsdyrallergi. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken Patientinformation Pelsdyrallergi Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Børne- og ungeklinikken Pelsdyrsallergi Allergi overfor dyr kan give problemer i øjne, næse, lunger og hud.

Læs mere

2 Pollenallergi og mad

2 Pollenallergi og mad 2 Pollenallergi og mad Pollenallergi 3 Pollenkalender 4 Krydsreaktioner 5 Symptomer 6 Allergitest 7 Kan allergien være farlig? 7 Mad, der kan give symptomer 8 På indkøb 11 I køkkenet 14 Latexallergi 15

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Børn, unge og sundhed Automatisering

Børn, unge og sundhed Automatisering Gr. 8 Børn, unge og sundhed Automatisering Kage, hvornår? Thomas Qvistorff Kanstrup og Thorbjørn Louring Koch 1.6 Kom/IT RTG 30/4 2010 Indhold Indledning... 3 Planlægning... 3 Kommunikationsplanlægning...

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Vejledning for lokale varer, marmelade, syltetøj, frugtgelé og kastanjecreme

Vejledning for lokale varer, marmelade, syltetøj, frugtgelé og kastanjecreme Vejledning for lokale varer, marmelade, syltetøj, frugtgelé og kastanjecreme Formål Formålet med denne vejledning for marmelade mv. er at sikre gode, sikre og lovlige fødevarer til Coops kunder. Denne

Læs mere

HUNDE- OG KATTEFODER VÆLG MED

HUNDE- OG KATTEFODER VÆLG MED HUNDE- OG KATTEFODER VÆLG MED Hvad står der - og hvad står der ikke - i deklarationerne? Myndighederne har fastsat regler for, hvad der skal, og hvad der ikke må stå i en deklaration for hunde- eller kattefoder.

Læs mere

Test af 12 vaskeprodukter

Test af 12 vaskeprodukter Se hvad du skal holde dig fra Test af 12 vaskeprodukter Hver gang du vasker dit tøj rent, risikerer du, at parfume, farvestoffer og konserveringsmidler sætter sig i dine bluser, bukser og sengetøj, hvilket

Læs mere

Patientinformation. Pelsdyrsallergi

Patientinformation. Pelsdyrsallergi Patientinformation Pelsdyrsallergi Kvalitet døgnet rundt Børne- og ungeklinikken Allergi overfor dyr kan give problemer i øjne, næse, lunger og hud. Det starter ofte med nyseanfald og kløe i øjne og næse.

Læs mere

MP Produkt specifikation 20.06.2012. Kernefuld solsikkerugbrød. Rustik overflade. 10 stk. Pakket enkeltvis i poser med clips. Krt. Pr.

MP Produkt specifikation 20.06.2012. Kernefuld solsikkerugbrød. Rustik overflade. 10 stk. Pakket enkeltvis i poser med clips. Krt. Pr. Solsikkerugbrød 1000G. Kernefuld solsikkerugbrød. Rustik overflade. Vægt: Ca. 1000g. (afbagt) Mål (L x H x B ): 22 x 9 x 10 10 stk. Pakket enkeltvis i poser med clips. Krt. Pr. pl: 64 360 dage fra fabrik.

Læs mere

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges

Økonomisk analyse. Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Økonomisk analyse 3. januar 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes sundhedsopfattelse af æg øges Highlights: - I 2012 købte de fleste

Læs mere

Mærkningsforordning implementering i virksomheder i DK

Mærkningsforordning implementering i virksomheder i DK Mærkningsforordning implementering i virksomheder i DK 20. marts 2014 Tanja Buch-Weeke Eksempler på nye regler Skriftstørrelse x-højden = minimum 1,2 mm dog 0,9 mm for små pakker (største yderflade under

Læs mere

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45

Bogstavregning. Formler... 46 Reduktion... 47 Ligninger... 48. Bogstavregning Side 45 Bogstavregning Formler... 6 Reduktion... 7 Ligninger... 8 Bogstavregning Side I bogstavregning skal du kunne regne med bogstaver og skifte bogstaver ud med tal. Formler En formel er en slags regne-opskrift,

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V) Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 133 Offentligt J.nr. 001-08288 Den 10. januar 2013 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets Miljøudvalg efter ønske fra Jan E. Jørgensen

Læs mere

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point:

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point: Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Brøkregning Følgende gennemgås: Brøk typer Forlængning Forkortning Addition Subtraktion Blandede tal Multiplikation Division Heltal & Brøk Brøk & decimal & Procent

Læs mere

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe ERNÆRINGSDRIKKE Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein?

Læs mere

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49 Der tales en del om frygt i evangeliet til i dag. Der er da også nok at være bange for. Der sker frygtelige ting i denne verden. Det har der vel altid gjort. Og vi har nok altid frygtet, at vi skulle blive

Læs mere

Job i Avis. Fotograf. Mit kamera er digitalt, og på den lille skærm kan jeg se billederne. Nu tror jeg faktisk, at jeg har taget nok.

Job i Avis. Fotograf. Mit kamera er digitalt, og på den lille skærm kan jeg se billederne. Nu tror jeg faktisk, at jeg har taget nok. Fotograf Hej, jeg hedder Erling, og jeg er fotograf. Jeg har et fotostudie, hvor jeg fotograferer mennesker og ting til reklamer. I dag skal jeg fotografere noget tøj til et modeblad. Noget af det sværeste

Læs mere

Vores forbrug af fødevarer har stor betydning for klimaet

Vores forbrug af fødevarer har stor betydning for klimaet Vores forbrug af fødevarer har stor betydning for klimaet Lisbeth Mogensen, Marie Trydeman Knudsen, John E Hermansen Er der noget om, at de røde bøffer påvirker klimaet mere end gulerødderne? Og hvor meget

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

LOVGIVNINGS-NYT 22. årgang nr. 1 2. marts 2015

LOVGIVNINGS-NYT 22. årgang nr. 1 2. marts 2015 22. årgang nr. 1 2. marts 2015 Bekendtgørelse om veterinærkontrol ved indførsel af animalske fødevarer, ny Fødevarestyrelsen har udsendt Bekendtgørelse om veterinærkontrol ved indførsel af animalske fødevarer

Læs mere

Overvåget samvær. En pjece til forældre

Overvåget samvær. En pjece til forældre Overvåget samvær En pjece til forældre 1 Hvad er overvåget samvær? Overvåget samvær betyder, at barnets samvær med sin far eller mor skal foregå i Statforvaltningen, mens der er en professionel børnesagkyndig

Læs mere

Hvad skal der stå på varen?

Hvad skal der stå på varen? Varedeklarationer Hvad skal der stå på varen? Det er lovpligtigt at deklarere mad- og drikkevarer, der sælges i Danmark. Deklarationen skal være letlæselig og på dansk eller et sprog, der til forveksling

Læs mere

Elevbesvarelser 7.-8. klasse

Elevbesvarelser 7.-8. klasse Antal returnerede spørgeskemaer: 65 Hvor ofte spiser du noget i 10-pausen om formiddagen? 23% 25% 14% 20% 18% 3-4 x om ugen 1-2 x om ugen Hvor ofte har du madpakke med? 22% 6% 5% 9% 58% 3-4 x om ugen 1-2

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1) BEK nr 131 af 23/01/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-27-31-00002 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. 1) BEK nr 131 af 23/01/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2014-27-31-00002 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion Patientvejledning Seneknude Ganglion En seneknude er en lille, godartet cyste, der er fyldt med en geleagtig væske, som stammer fra en seneskede eller en ledkapsel. Seneknuder forsvinder ofte af sig selv,

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male-

Dette er et godt forløb til den tidlige billedkunstundervisning, da eleverne skal beskæftige sig med grundlæggende male- 3. årgang 1-2 lektioner Læringsmål aglighed: Mulighed for tværf matematik Maleri og collage: Eleven kan anvende farvernes virkemidler til at skabe en bestemt stemning, og eleven har viden om farvelære.

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0708 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2006 KOM(2006) 811 endelig 2004/0248 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Hjemmelavet ost - Danbo

Hjemmelavet ost - Danbo Danbo er en fastost med ingen eller kun få hulrum. Har man prøvet det før er det ingen sag at lave en Danbo selv, men det er nok ikke den ost jeg vil anbefale at man lavede som den første. Men det er ikke

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Familie- og forbrugerministerens oplæg vedr. en ny ernæringsmærkning i Danmark

Familie- og forbrugerministerens oplæg vedr. en ny ernæringsmærkning i Danmark Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (2. samling) FLF alm. del - Bilag 312 Offentligt Den 30.august 2005 Familie- og forbrugerministerens oplæg vedr. en ny ernæringsmærkning i Danmark Indledning

Læs mere

BJERGSTED BAKKER KOST- OG BEVÆGELSESPOLITIK

BJERGSTED BAKKER KOST- OG BEVÆGELSESPOLITIK BJERGSTED BAKKER KOST- OG BEVÆGELSESPOLITIK INDLEDNING Vi har udarbejdet Bjergsted Bakkers Kost- og bevægelsespolitik med udgangspunkt i Sundhedspolitik for Kalundborg Kommune samt kommunens Børn- og Ungepolitik.

Læs mere

Måltidspolitik. på dagtilbudsområdet

Måltidspolitik. på dagtilbudsområdet Måltidspolitik på dagtilbudsområdet Maj 2015 Indledning Kommunalbestyrelsen har pligt til at tilbyde et sundt frokostmåltid til alle børn i daginstitutioner med mulighed for opkrævning af en forældrebetaling.

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

Spiselig kemi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Spiselig kemi Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Spiselig kemi Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Fødevarens energiindhold er angivet på varedeklarationen. Hvilken måleenhed angiver energiindhold i fødevarer? Sæt et kryds. kilogram

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi) Patientinformation

Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi) Patientinformation DagKlinikken Kikkertundersøgelse af mavesækken (Gastroskopi) Patientinformation www.koldingsygehus.dk Gastroskopi Vi har planlagt at lave gastroskopi. Det er en undersøgelse af: a. Spiserør b. Mavesæk

Læs mere

FRA INDKØB TIL SALG...

FRA INDKØB TIL SALG... Fra indkøb til salg Kalkulere betyder beregne. Dette hæfte handler om at beregne - kalkulere - Hvor meget der skal bruges til en bestemt opskrift - Hvor meget svind der er på råvarerne - Hvad varerne koster

Læs mere

18 kost tips til mere muskelmasse

18 kost tips til mere muskelmasse 18 kost tips til mere muskelmasse Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/18-kost-tips-til-mere-muskelmasse/ Træner du hårdt og uden at der rigtig sker noget? Så er denne artikel

Læs mere

TALEPUNKT. Spørgsmål J Ministeren bedes redegøre for forløbet i sagen om allergiske reaktioner på grund af hydrolyserede hvedeproteiner?

TALEPUNKT. Spørgsmål J Ministeren bedes redegøre for forløbet i sagen om allergiske reaktioner på grund af hydrolyserede hvedeproteiner? Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 66 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 6. kontor/hbo/mlfn 3.1/GMKJ/CDNO Den 15.

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord 2015 Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød +45 4829 0000 info@esnord.dk CVR 250 189 82 EAN 57 98 00055 35 52 Indholdsfortegnelse 1. Elevtrivselsundersøgelsen

Læs mere

Kalium. Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium i blodet

Kalium. Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium i blodet Kalium Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium i blodet Forord Denne pjece indeholder gode råd til dig, som har for meget kalium i blodet, og derfor bør være ekstra opmærksom på, hvad du spiser

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

18. Allergene ingredienser

18. Allergene ingredienser 18. Allergene ingredienser Mærkningsforordningen art. 9, art. 16, art. 21, art. 36, art. 44 og bilag II Mærkningsbekendtgørelsen XX 18.1 Indledning Det er vigtigt for forbrugere, der har allergi eller

Læs mere

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER 1 GMO Genmodificerede fødevarer 2 GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER Hvad er GMO og genmodificering? Når man genmodificerer, arbejder man med de små dele af organismernes celler

Læs mere

Mejeri & sundhed. Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Mejeri & sundhed. Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer Mejeri & sundhed Winnie Pauli Chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer Danskernes holdning til mælk Spørgsmål Hvordan opfattes mælk? Hvordan påvirker medieomtale og anbefalinger? Undersøgelsen Kilde: Danskernes

Læs mere

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO

Areal. Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Areal Et af de ældste skrifter om matematik, der findes, hedder Rhind Papyrus. NTRO Det stammer fra Egypten og er ca. 3650 år gammelt. I Rhind Papyrus findes optegnelser, der viser, hvordan egypterne beregnede

Læs mere

viden vækst balance og kultur Æg og kultur 1/6

viden vækst balance og kultur Æg og kultur 1/6 viden vækst balance Æg og kultur 1/6 Fakta Æg fra andre fugle I Danmark er det mest almindeligt at spise hønseæg. Har du set og spist andre fugleæg end hønseæg? Kender du: Vagtelæg Andeæg Mågeæg Svaneæg

Læs mere

Lette mellem måltider der mætter

Lette mellem måltider der mætter Lette mellem måltider der mætter Idé Foto Layout År 2012 Sundhedskoordinator Bodil Margrethe Nielsen Psykiatrien Region Nordjylland Kostkonsulent Bente Schiødt Århus Universitetshospital, Risskov Centralkøkkenet

Læs mere

Regler samt råd og vejledning om naturlige giftstoffer i maden. Hanne Boskov Hansen, Fødevarestyrelsen Seminar, DTU, maj 2013

Regler samt råd og vejledning om naturlige giftstoffer i maden. Hanne Boskov Hansen, Fødevarestyrelsen Seminar, DTU, maj 2013 Regler samt råd og vejledning om naturlige giftstoffer i maden Hanne Boskov Hansen, Fødevarestyrelsen Seminar, DTU, maj 2013 Disposition Hvilke regler er relevante/kan anvendes? Hvad skal virksomhederne

Læs mere

SENESTE NYT OM FØDEVARER TIL SÆRLIGE FORBRUGERGRUPPER

SENESTE NYT OM FØDEVARER TIL SÆRLIGE FORBRUGERGRUPPER SENESTE NYT OM FØDEVARER TIL SÆRLIGE FORBRUGERGRUPPER Fødevarestyrelsen giver her en guide til, hvordan fødevarer til særlige forbrugergrupper bliver reguleret i fremtid. Virksomhederne kan her læse om

Læs mere

Regn med tallene. 1 Spil Væddeløbet. Du skal bruge Kuber. To terninger. Arbejdsark

Regn med tallene. 1 Spil Væddeløbet. Du skal bruge Kuber. To terninger. Arbejdsark Regn med tallene 1 Spil Væddeløbet Du skal bruge Kuber To terninger Arbejdsark 47 48 KG 2 Regn med lommeregner Du skal bruge Lommeregner Målebånd Stopur Vægt Arbejdsark 49 50 51 KG Værksted : Leg butik.

Læs mere

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede

Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede Velkommen til 2. omgang af IT for let øvede I dag Hjemmeopgave 1 Næste hjemmeopgave Eventuelt vinduer igen Mapper og filer på USB-stik Vi skal hertil grundet opgave 2 Internet Pause (og det bliver nok

Læs mere

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage Retningslinjer for antal og placering af lukkedage Med udgangspunkt i Børne- og ungdomsudvalgets beslutning af 17.12.2008 ( http://www.kk.dk/edoc/b%c3%b8rne-

Læs mere

MADKLASSEN 2. Dig og din mad FRUGT OG GRØNT

MADKLASSEN 2. Dig og din mad FRUGT OG GRØNT MADKLASSEN 2 Dig og din mad FRUGT OG GRØNT MADKLASSEN 2 Hvorfor er frugt og grønt sundt? A, B, C vitaminernes alfabet. Frugt og grønt indeholder mange vitaminer og mineraler, som er vigtige for dig. Faktisk

Læs mere

Deklarationsberegneren. Godt i gang! Tue Christensen DTU FØDEVAREINSTITUTTET

Deklarationsberegneren. Godt i gang! Tue Christensen DTU FØDEVAREINSTITUTTET Deklarationsberegneren Godt i gang! Tue Christensen DTU FØDEVAREINSTITUTTET 0 Deklarationsberegneren - kom godt i gang 2019 Af Tue Christensen Copyright: Forside illustration: Udgivet af: Rekvireres: Hel

Læs mere

Patientinformation TVT. Operation for urin-stressinkontinens. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik

Patientinformation TVT. Operation for urin-stressinkontinens. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation TVT Operation for urin-stressinkontinens Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Vigtige datoer Operationsdato: Kontrol ved kontinenssygeplejerske: (3 uger

Læs mere

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for

Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme. Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Social historier + Retfærdighed betyder ikke at alle får det samme Retfærdighed betyder at alle får hvad de har brug for + Det er barnets / den unges opfattelse af en situation som bestemmer, hvordan

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for korn, jordnødder, nødder og soja

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Allergi over for korn, jordnødder, nødder og soja Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Allergi over for korn, jordnødder, nødder og soja 2 KORN, JORDNØDDER, NØDDER OG SOJA Varedeklarationer Side 4 Korn Side 7 Jordnødder

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

Spørgsmål og Svar - udbud af indkøbsordning 18. oktober 2012. Hvad forventer Kommunen at modtage under dette punkt? En uddybning ønskes.

Spørgsmål og Svar - udbud af indkøbsordning 18. oktober 2012. Hvad forventer Kommunen at modtage under dette punkt? En uddybning ønskes. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Til Potentielle tilbudsgivere. Spørgsmål og - udbud af indkøbsordning 18. oktober 2012 Spørgsmål 1 Under punkt 3.3.1 ønsker Kommunen en soliditetserklæring/kreditvurdering.

Læs mere

Bilag 2: Transskribering af interview 1

Bilag 2: Transskribering af interview 1 Bilag 2: Transskribering af interview 1 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Hvad er din stilling i Hummel og hvad laver du i dit job? Jeg arbejder som indkøber i skoafdelingen, hvor vi i alt er seks medarbejdere.

Læs mere

Kalium og fosfat. Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium og fosfat i blodet

Kalium og fosfat. Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium og fosfat i blodet Kalium og fosfat Diæt til nyresyge og andre, som har for meget kalium og fosfat i blodet Forord Denne pjece indeholder gode råd til dig, som har for meget kalium og fosfat i blodet, og derfor bør være

Læs mere

Boost din forbrænding med mad

Boost din forbrænding med mad oost din forbrænding med mad Kan man virkelig spise sig slankere? Svaret er både ja og nej. Forbrænding er en tricky størrelse, som bliver påvirket af mange faktorer, men du kan godt hjælpe den på vej.

Læs mere