De mindre byer. Hvordan går det med det lokale liv? Det gode liv i Varde Kommune. Fælles indsats om fælles udfordringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De mindre byer. Hvordan går det med det lokale liv? Det gode liv i Varde Kommune. Fælles indsats om fælles udfordringer"

Transkript

1 De mindre byer i varde k o mmune Hvordan går det med det lokale liv? Det gode liv i Kommune nære RELATIONER Fælles indsats om fælles udfordringer analyse: Udfordrede byer har styrke og potentiale til ny fremgang

2 Viden til vækst og til handling Med fokus på at etablere et solidt grundlag for udviklingsstrategier i byerne har Region gennem flere år arbejdet med forskellige typer af byanalyser. Mange af de mindre byer er under pres, og der er et stort behov for at finde en ny måde at forstå sig selv på en ny rolle eller identitet. Analysen indgår i samarbejdsprojektet De mindre byer i Kommune og fokuserer på, hvordan de mennesker, der bor i byerne, oplever deres liv og omgivelser. Der stilles 25 spørgsmål om sundhed, tryghed, relationer, selvrealisering og omgivelser. Formålet med surveyen er først og fremmest at blive klogere på de ressourcer og udviklingspotentialer, som ikke kan aflæses af traditionelle registerdata. Der udarbejdes analyser for byerne,,, Nørre Nebel,,, og. Sammenligningsgrundlaget er by og Region. Målet er at skabe en stærk analyse af nu-situationen, som kan danne grundlag for udarbejdelse af udviklingsplaner i byerne. Samarbejdsprojektet mellem Kommune og Region tager afsæt i Regional Udviklingsplans initiativ om måling af det gode liv og initiativ i Sydvestjylland om strategisk og analytisk støtte til at formulere byudviklingsstrategier. Indhold Sundhed / side 5 Generel helbredsvurdering Stress og nervøsitet Helbredets indflydelse på dagligdagen Tryghed / side 13 Levestandard Økonomisk tryghed Fysisk tryghed Tryg ved fremtiden Reationer / side 21 Relationer i nærområdet og til de nærmeste Værdsættelse og anerkendelse Selvrealisering / side 27 Opnået i livet Udnytter evner og talenter Indflydelse på eget liv Regional Udvikling / Strategi & Analyse Maj 2014 Foto: Hyldager Fotografi, Michael Kavin og Kommune Omgivelser / side 35 Attraktivitet Gener Muligheder i lokalområdet Tillid til kommunalbestyrelsen Attraktivitet

3 en by er ikke bare en by...men et særligt sted for nogle helt særlige mennesker De vigtigste ressourcer i byerne er de mennesker, der bor i dem. Deres handlinger, indstilling og individuelle ressourcer har stor indflydelse på byernes udvikling. At spørge dem, der bor i byen om, hvordan de vurderer deres liv og omgivelser, giver en indikation af udviklingspotentialet i byen: Hvordan har de det, får de brugt deres ressourcer, og hvad synes de om deres lokalområde. Byernes udvikling og udfordring Indbyggertallet falder svagt i Kommune, men der er stor forskel på udviklingen internt i kommunen. Nogle byer klarer sig godt, mens andre oplever at være i en kritisk fase med faldende befolkningstal. Det er derfor tid til at handle, hvis man vil understøtte den igangværende udvikling i nogle byer og bremse den negative tendens i andre. At kende byerne og dem, der bor i dem, er centralt for ambitionen om at lave holdbare udviklingsstrategier for de mindre byer. Hvordan går det i byerne? De, der bor i,,, Nørre Nebel,,,, og, har svaret på spørgsmål om sundhed, tryghed, relationer, selvrealisering og omgivelser. Formålet med analysen er at blive klogere på styrker og udfordringer i de ni byer. Hvis de der bor i byen har det godt og vurderer, at deres lokalområde er attraktivt, så er sandsynligheden for, at de vil bidrage til en positiv udvikling større. Er der forskel på byerne? En by er ikke bare en by! Denne analyse viser, at der er forskel på at bo i og. Indbyggerne i vurderer fx deres helbred markant bedre, end man gør i Nørre Nebel. Omvendt er borgerne i Nørre Nebel mere tilfredse med relationerne i nærområdet end tilfældet er i. Forskellene er interessante, fordi det giver en indikation af byernes styrker, svagheder og ikke mindst potentialer for udvikling. Borgernes vurdering sundhed tryghed Nørre Nebel relationer selvrealisering omgivelser Rapporten er baseret på svar fra 200 indbyggere i hver af de otte mindre byer og 400 indbyggere i by.

4 Side 4 Sundhed 93% af borgerne i oplever ikke, at helbredet forhindrer dem i at have kontakt til andre.

5 regional Udviklingsplan Side 5 Et sundt liv Hvordan går det med helbredet? Hvorfor sundhed? Helbredet er helt centralt for, hvordan liv og hverdag leves. Er man ikke rask, så vil det påvirke mulighederne for at leve livet, som man gerne vil. Indbyggerne i de ni byer er blevet stillet fem spørgsmål om deres sundhedstilstand: Generelt helbredsniveau Stress og nervøsitet Frisk nok til at gøre det man vil Helbredet hæmmer ikke hverdagen Helbredet forhindrer ikke kontakt til andre Hvordan har de det? Der er stor forskel på, hvordan indbyggerne i de ni byer vurderer deres generelle helbred. og placerer sig over regionsgennemsnittet, mens man i,, Nørre Nebel og giver udtryk for et helbred, der ligger under gennemsnittet. Helbredet påvirker hverdagen I Nørre Nebel og er det næsten hver fjerde, der oplever, at helbredet hæmmer dem i hverdagen, og specielt i er der flere, der mener helbredet vanskeliggør kontakt til andre mennesker. I samme by er det næsten hver femte, der ikke mener, de er friske nok til at gøre, det de har lyst til. I er det blot 6 procent, der har det på samme måde. Sundhed kan påvirke byen De ressourcer, som de lokale har er byernes vigtigste råstof. De relativt store forskelle i oplevelsen af eget helbred kan derfor være en medvirkende årsag til, at aktivitetesniveau og initiativ i byerne er forskellige. Kendetegnende for mindre byer er dog, at det også kan være enkelte personer med stort engagement, der skaber meget. Sundhed har nogen sammenhæng med alder, uddannelse og indkomst. Borgernes ressourcer og alder er dermed også en medvirkende faktor til at forklare forskelle mellem byerne. Analysen peger på, at de byer, der målt på uddannelse, alder og indkomst er mindre ressourcestærke, også har en udfordring på sundhedsområdet. helbredsvurdering 83% 83% 81% 81% 80% 78% 76% Nørre Nebel 75% 76% Figuren viser andelen af borgere, der mener, at deres helbred generelt er meget godt. 81%

6 Side 6 Sundhed helbredet hæmmer ikke i hverdagen 81,1% 89,0% 89,0% 89,3% 89,6% 89,8% 90,2% 91,8% 92,6% 88,3% 75,3% 75,7% 76,8% 77,3% 77,5% 80,6% 80,8% 79,8% 83,2% 85,2% Figuren viser andelen af borgere, hvor helbredet ikke hæmmer i hverdagen. Helbredet forhindrer ikke kontakt til andre Figuren viser andelen af borgere, hvor helbredet ikke gør det vanskeligt at se andre.

7 regional Udviklingsplan Side 7 er borgerne stressede eller nervøse? Nej 52% Nej 50% Sjældent 14% Sjældent 25% En gang imellem 24% En gang imellem 14% Ofte 7% Ofte 9% Meget ofte 2% Meget ofte 2% Nørre Nebel Nørre Nebel Nej 56% Nej 56% Sjældent 22% Sjældent 21% En gang imellem 13% En gang imellem 17% Ofte 7% Ofte 4% Meget ofte 2% Meget ofte 2% Figurerne viser, om borgerne føler sig stressede eller nervøse.

8 Side 8 Sundhed er borgerne stressede eller nervøse? Nej 47% Nej 51% Sjældent 24% Sjældent 24% En gang imellem 18% En gang imellem 15% Ofte 8% Ofte 5% Meget ofte 3% Meget ofte 5% Nej 53% Nej 56% Sjældent 16% Sjældent 16% En gang imellem 22% En gang imellem 17% Ofte 5% Ofte 8% Meget ofte 4% Meget ofte 2% Figurerne viser, om borgerne føler sig stressede eller nervøse.

9 regional Udviklingsplan Side 9 er borgerne stressede eller nervøse? Nej 47% Nej 47% Sjældent 25% Sjældent 17% En gang imellem 17% En gang imellem 23% Ofte 7% Ofte 9% Meget ofte 4% Meget ofte 4% Figurerne viser, om borgerne føler sig stressede eller nervøse. 78% I har 78 pct. slet ikke eller kun sjældent oplevet at være stresset for nylig. 78% I oplever 78 pct., at de for det meste er friske nok til at gøre det, de har lyst til.

10 Side 10 Sundhed føler borgerne sig friske? Ja, af og til 11% Nej, næsten aldrig 14% Ja, af og til 15% Nej, næsten aldrig 10% Ja, for det meste 75% Ja, for det meste 74% Nørre Nebel Ja, af og til 10% Nej, næsten aldrig 15% Ja, af og til 17% Nej, næsten aldrig 10% Ja, for det meste 75% Ja, for det meste 74% Nej, næsten aldrig 6% Ja, af og til 16% Nej, næsten aldrig 19% Ja, for det meste 78% Ja, af og til 14% Ja, for det meste 67% Figurerne viser, om borgerne føler sig friske nok til at gøre det, de har lyst til at gøre.

11 regional Udviklingsplan Side 11 føler borgerne sig friske? Ja, af og til 14% Nej, næsten aldrig 12% Ja, af og til 13% Nej, næsten aldrig 10% Ja, for det meste 75% Ja, for det meste 76% Ja, af og til 14% Nej, næsten aldrig 11% Ja, af og til 16% Nej, næsten aldrig 9% Ja, for det meste 75% Ja, for det meste 75% Figurerne viser, om borgerne føler sig friske nok til at gøre det, de har lyst til at gøre. spørgsmål om sundhed Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Er du hæmmet i din daglige udfoldelse af sygdom, skader eller eftervirkninger af disse? Inden for de seneste 4 uger, hvor stor en del af tiden har dit fysiske helbred eller følelsesmæssige problemer gjort det vanskeligt at se andre mennesker (f.eks. besøge venner, familie osv.)? Hvor ofte har du følt dig nervøs eller stresset den seneste måned? Føler du dig frisk nok til at gennemføre det, som du har lyst til at gøre?

12 Side 12 Tryghed 41% af borgerne i og vil ikke kunne betale en uforudset udgift på kr.

13 Regional Udviklingsplan Side 13 trygge rammer større fysisk tryghed I mindre byer Hvorfor tryghed? Tryghed er mere end vold og hærværk. Det handler også om den økonomiske tryghed og om trygheden ved fremtiden. Antagelsen er, at hvis man er utryg, så vil man være mindre tilbøjelig til at skabe udvikling både for sig selv og sine omgivelser. Indbyggerne i de ni byer er blevet stillet fem spørgsmål om tryghed: Tilfredshed med levestandard Kan betale faste udgifter Kan betale uforudsete udgifter Bekymring for vold Bekymring for fremtiden Økonomisk tryghed Generelt er indbyggerne i i alle byerne tilfredse med deres levestandard. De mest tilfredse bor i og de mindst tilfredse bor i. Ser man på evnen til at betale faste og uforudsete udgifter, så er der hele 10 procent i, der har problemer med at betale de faste udgifter. Færre er i stand til at betale en uventet udgift på kr. Det kan være problematisk for den enkelte, hvis man ikke har en økonomi, hvor der er mulighed for at håndtere en uforudset udgift. Det kan give anledning til utryghed. Få bekymringer Traditionelt er der mere kriminalitet i de større byer, mens man i mindre byer har en større fysisk tryghed i de mindre samfund. Borgerne i Kommune er generelt meget ubekymrede for at blive udsat for vold. er den af de mindre byer, hvor utrygheden er størst. Flere af byerne i Kommune er udfordret på mange parametre. I flere af de byer, hvor befolkningstallet er faldende, giver indbyggerne udtryk for en større utryghed ved fremtiden, end tilfældet er i de byer, hvor udviklingen er mere positiv. tilfreds med levestandard? 85% 86% 86% 88% 89% 90% 90% 91% 93% 89% Figuren viser andelen af borgere, der er meget tilfredse med deres levestandard.

14 Side 14 Tryghed kan borgerne betale faste omkostninger? 7% 7% 10% 5% 4% 8% 4% 7% 5% 7% 93% 93% 90% 95% 96% 92% 96% 93% 95% 93% Nej Ja Figuren viser, om borgerne har problemer med at betale faste udgifter. kan borgerne betale en uforudset udgift? 32% 33% 37% 30% 29% 41% 34% 41% 28% 33% Nej Ja 68% 67% 63% 70% 71% 59% 66% 59% 72% 67% Figuren viser, om borgerne har problemer med at betale en uforudset udgift på kroner.

15 Regional Udviklingsplan Side 15 bekymret for vold? Helt ubekymret 63% Helt ubekymret 74% ubekymret 19% ubekymret 14% Hverken bekymret eller ubekymret 8% Hverken bekymret eller ubekymret 7% bekymret 7% bekymret 5% Meget bekymret 3% Meget bekymret Nørre Nebel Nørre Nebel Helt ubekymret 69% Helt ubekymret 63% ubekymret 17% ubekymret 17% Hverken bekymret eller ubekymret 6% Hverken bekymret eller ubekymret 12% bekymret 7% bekymret 8% Meget bekymret Meget bekymret Figurerne viser, om borgerne er bekymrede for at blive udsat for vold.

16 Side 16 Tryghed bekymret for vold? Helt ubekymret 66% Helt ubekymret 73% ubekymret 18% ubekymret 15% Hverken bekymret eller ubekymret 5% Hverken bekymret eller ubekymret 6% bekymret 11% bekymret 6% Meget bekymret Meget bekymret Helt ubekymret 70% Helt ubekymret 70% ubekymret 17% ubekymret 18% Hverken bekymret eller ubekymret 7% Hverken bekymret eller ubekymret 6% bekymret 5% bekymret 6% Meget bekymret 1% Meget bekymret Figurerne viser, om borgerne er bekymrede for at blive udsat for vold.

17 Regional Udviklingsplan Side 17 bekymret for vold? Helt ubekymret 58% Helt ubekymret 48% ubekymret 22% ubekymret 26% Hverken bekymret eller ubekymret 8% Hverken bekymret eller ubekymret 12% bekymret 11% bekymret 13% Meget bekymret 1% Meget bekymret 2% Figurerne viser, om borgerne er bekymrede for at blive udsat for vold. 74% I er 74 pct. helt ubekymrede i forhold til at blive udsat for vold. 46% I by er 46 pct. meget trygge ved fremtiden.

18 Side 18 Tryghed tryg ved fremtiden? % 2% 12% 2% 37% 9 til 10 7 til 8 6 til 4 0 til 3 42% Meget tryg Tryg 9 til 10 7 til 8 Hverken/eller 6 til 4 0 til 3 Utryg 49% 43% 4. Nørre 1. Nr. Nebel 10% 4% 15% 3% 43% 9 til 10 43% 9 til 10 7 til 8 7 til 8 6 til 4 6 til 4 0 til 3 0 til 3 44% 39% % 2% 3% 38% 21% 35% 9 til 10 7 til 8 6 til 4 0 til 3 9 til 10 7 til 8 6 til 4 0 til 3 49% 41% Figurerne viser, hvor trygge borgerne er ved fremtiden

19 Regional Udviklingsplan Side 19 tryg ved fremtiden? % 4% 39% 9 til 10 7 til 8 6 til 4 0 til 3 18% 4% 38% Meget tryg Tryg 9 til 10 7 til 8 Hverken/eller 6 til 4 0 til 3 Utryg 45% 40% 7. 11% 2% 15% 3% 46% 9 til 10 7 til 8 37% 9 til 10 7 til 8 6 til 4 6 til 4 0 til 3 0 til 3 41% 45% Figurerne viser, hvor trygge borgerne er ved fremtiden spørgsmål om tryghed Hvor tilfreds er du med din levestandard? Har du inden for den sidste måned haft vanskeligt ved at betale dine faste omkostninger? Vil du kunne betale en uventet udgift på kroner i denne måned? Hvor bekymret er du personligt for at blive udsat for vold? Hvor tryg føler du dig med hensyn til din fremtid?

20 w Side 20 relationer 96% af borgerne i er meget tilfredse med deres relationer til de nærmeste. Analyse_ - Borgervinkel.indd :44:24

21 Regional Udviklingsplan Side 21 Det nære liv Relationer virker som brændstof Hvorfor relationer? Relationer er afgørende for mange handlinger og adfærd i livet. Relationer er derfor også medvirkende til at bestemme, om man beslutter at flytte, og hvor man flytter hen. Indbyggerne i de ni byer er blevet stillet fem spørgsmål om relationer: Relationer i nærområdet Relationer til de nærmeste Bliver man værdsat og anerkendt Bliver man set ned på Er man ufrivilligt alene Stærke relationer i nærområdet I Kommune vurderes relationerne i nærområdet i otte ud af ni byer betydeligt bedre end i generelt. Der er stærke relationer i de mindre byer. Med undtagelse af er det de største byer, der placerer sig lavest. Nørre Nebel og fremstår som byer med stærke relationer, hvilket giver dem en umiddelbar styrke. Bliver man anerkendt eller set ned på? Langt de fleste oplever, at de i høj eller i nogen grad bliver anerkendt og værdsat af andre, og det kan hænge sammen med de gode relationer. Sammenhængen er imidlertid ikke entydig. I er der lidt flere, der oplever ikke at blive anerkendt, samtidig med at byen ligger højt, når det gælder vurdering af relationerne til de nærmeste og i nærområdet. Relationer som brændstof I de mindre byer kan relationerne virke som det ekstra brændstof, der kan skabe udvikling i et område. Enten der er tale om et fodboldhold, en forening eller en skole, så kan relationer skabe en fællesskabsfølelse, hvor man sammen forpligter sig til at arbejde for et fælles mål. En relation til et område kan være årsagen til, at man flytter dertil og årsagen til, at man bliver der. Derfor giver relationerne en indikation af byernes interne styrke, og som det fremgår er der forskel på byerne i. gode relationer i nærområdet? Nørre Nebel 87,6% 88,9% 84,6% 83,8% 83,7% Figuren viser andelen af borgere, der er meget tilfredse med relationerne i nærområdet. 82,6% 82,0% 81,7% 78,0% 77,9%

22 Side 22 relationer Har borgerne gode relationer til de nærmeste? 96,4% 95,6% Nørre Nebel 95,2% 94,6% 94,3% 94,2% 93,6% 93,5% 90,7% 91,9% Figuren viser andelen af borgere, der er meget tilfredse med relationerne til de nærmeste. bliver borgerne anerkendt og værdsat af andre? 3,4% 2,4% 3,7% 5,1% 3,6% 5,3% 3,3% 2,9% 4,0% 4,8% I mindre grad/ slet ikke I høj grad/ i nogen grad 96,6% 97,6% 96,3% 94,9% 96,4% 94,7% 96,7% 97,1% 96,0% 95,2% Figuren viser, om borgerne føler, at de bliver værdsat og anerkendt i hverdagen.

23 Regional Udviklingsplan Side 23 bliver borgerne set ned på pga. arbejde eller indkomst? 4% 5% 2% 4% 3% 2% Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næs En ga Næs 91% 93% 95% Nørre Nebel 0,5% 1% 5% 5% 5% 9% Nørre Nebel Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næ En Næ 94% 94% 86% 1% 2% 2% 8% 6% 5% Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næsten aldrig/nej En gang imellem Næsten altid/ofte Næ En Næ 91% 92% 93% Nej/næsten aldrig En gang imellem Næsten altid/ofte Figurerne viser, om borgerne føler, at de bliver set ned på pga. arbejde eller indkomst. 3% 7% 90% Næs En g Næs

24 Side 24 relationer alene uden at ønske det? 60% 60% 50% 40% 50% 40% 30% 20% 30% 20% 10% 10% 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 60% 60% 50% 50% 40% 40% Nørre Nebel 30% 20% 30% 20% Nørre Nebel 10% 10% 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 60% 60% 50% 40% 50% 40% 30% 20% 10% 30% 20% 10% 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid Figurerne viser, om borgerne er alene, selvom de mest har lyst til at være sammen med andre.

25 Regional Udviklingsplan Side 25 alene uden at ønske det? 60% 60% 50% 40% 50% 40% 30% 20% 30% 20% 10% 10% 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Nej Næsten aldrig En gang imellem Ofte Næsten altid Figurerne viser, om borgerne er alene, selvom de mest har lyst til at være sammen med andre. spørgsmål om relationer Hvor tilfreds er du med dine relationer til folk, der bor i samme nærområde? Hvor tilfreds er du med den kontakt, du har til dine nærmeste? I hvilken grad bliver du værdsat og anerkendt af andre i din hverdag? Oplever du nogensinde, at andre mennesker ser ned på dig på grund af din arbejdssituation eller indkomst? Sker det nogensinde, at du er alene, selvom du mest har lyst til at være sammen med andre?

26 Side 26 Selvrealisering 49 ud af 100 borgere i mener, at de i høj grad bruger deres evner og talenter fuldt ud i hverdagen

27 Regional Udviklingsplan Side 27 Grib livet sæt evner og talenter i spil Hvorfor selvrealisering? Følelsen af at få det ud af livet, som man gerne vil, er med til at give en indikation af, om man føler, at man lever et godt liv. Sundhed, tryghed, indkomst, uddannelse og beskæftigelse er vigtige elementer i et liv, men netop kun elementer i det liv den enkelte lever. En høj uddannelse med høj indkomst er statistik og tal. Det centrale for den enkelte er, om det giver en hverdag, hvor man har frihed til at leve det liv, man gerne vil, og om man får brugt sine evner og talenter. De fem spørgsmål om selvrealisering er: Tilfredshed med det man har opnået Udnyttes evner og talenter Kan man ændre sit liv Kan man gøre de ting, man vil Har man indflydelse på sit eget liv Sæt evner og talenter i spil Samfundet har brug for, at alle sætter deres talenter og ressourcer i spil. Når mennesker er det vigtigste råstof, gælder det om at udnytte råstoffet på den bedste måde. Tilfredsheden med det man har opnået i livet er ikke lige stor i alle byer. Mere end hver tiende i, og Nørre Nebel har ikke opnået det, de ville. I de to sidstnævnte byer er der desuden en stor gruppe, der ikke oplever, at deres evner og talenter bliver brugt. Det står i kontrast til fx, hvor man i højere grad oplever at opnå noget og bruge sine ressourcer. Indflydelse på eget liv I en periode med pres på landdistrikterne, og hvor samfundsudviklingen påvirker menneskers dagligdag og muligheder, så er indflydelsen på eget liv væsentlig at forholde sig til. Muligheden for at være med til at præge retningen og de beslutninger, der påvirker ens dagligdag vurderes forskelligt i byerne i Kommune. Kun ligger over regionsgennemsnittet, hvis man ser på muligheden for at ændre sit liv, hvis man vil. Dog er der generel tilfredshed med indflydelsen på dagligdagen. tilfreds med det man har opnået i livet? 93% 93% 93% 92% 91% 90% Figuren viser andelen af borgere, der er meget tilfredse med det de har opnået i livet. Nørre Nebel 86% 87% 88% 90%

28 Side 28 Selvrealisering BRUGER MAN SINE EVNER OG TALENTER? 12% 7% 48% 40% I høj grad I mindre grad/slet ikke 44% 48% I høj grad I mindre grad/slet ikke I høj grad I mindre grad/slet ikke Nørre Nebel Nørre Nebel 12% 18% 39% 49% I høj grad I mindre grad/slet ikke 35% 47% I høj grad I mindre grad/slet ikke 12% 42% I høj grad 17% 31% I høj grad I mindre grad/slet ikke I mindre grad/slet ikke 46% 52% Figurerne viser, i hvilken grad borgerne får brugt deres evner og talenter fuldt ud i hverdagen.

29 Regional Udviklingsplan Side 29 bruger man sine evner og talenter? 8% 15% 44% I høj grad 45% I høj grad I mindre grad/slet ikke I mindre grad/slet ikke 48% 40% I høj grad I mindre grad/slet ikke 8% 13% 47% I høj grad 43% I høj grad 44% I mindre grad/slet ikke 44% I mindre grad/slet ikke Figurerne viser, i hvilken grad borgerne får brugt deres evner og talenter fuldt ud i hverdagen. 93% I er 93 pct. tilfredse med det, de har opnået i livet. 94 ud af 100 i mener, de har mulighed for at gøre de ting i hverdagen, som er vigtige for deres liv.

30 Side 30 Selvrealisering har MAN MULIGHED FOR AT ÆNDRE SIT LIV, HVIS MAN VIL? 80% 77% 77% 78% 78% 75% 75% 76% 73% 73% Figuren viser andelen af borgere, der mener, de har mulighed for at ændre deres liv, hvis de gerne vil. har MAN MULIGHED FOR AT GØRE DE TING I HVERDAGEN SOM ER vigtige FOR SIT LIV? 91% 92% 93% 93% 93% 94% 91% 90% 90% 87% Figuren viser andelen af borgere, der mener, de har mulighed for at gøre de ting i hverdagen, som er vigtige for deres liv.

31 Regional Udviklingsplan Side 31 indflydelse PÅ DAGLIGDAGEN? Meget tilfreds 30% Meget tilfreds 32% Tilfreds 44% Tilfreds 46% Hverken/eller 21% Hverken/eller 18% Utilfreds 2% Utilfreds 3% Meget utilfreds 3% Meget utilfreds 1% Nørre Nebel Nørre Nebel Meget tilfreds 37% Meget tilfreds 36% Tilfreds 43% Tilfreds 40% Hverken/eller 16% Hverken/eller 21% Utilfreds 3% Utilfreds 4% Meget utilfreds Meget utilfreds Figurerne viser, hvor tilfredse borgerne er med deres mulighed for at påvirke beslutninger, der har betydning for deres dagligdag.

32 Side 32 Selvrealisering indflydelse PÅ DAGLIGDAGEN? Meget tilfreds 33% Meget tilfreds 27% Tilfreds 46% Tilfreds 50% Hverken/eller 18% Hverken/eller 20% Utilfreds 3% Utilfreds 3% Meget utilfreds Meget utilfreds Meget tilfreds 33% Meget tilfreds 30% Tilfreds 49% Tilfreds 44% Hverken/eller 15% Hverken/eller 24% Utilfreds 2% Utilfreds 2% Meget utilfreds 1% Meget utilfreds Figurerne viser, hvor tilfredse borgerne er med deres mulighed for at påvirke beslutninger, der har betydning for deres dagligdag.

33 Regional Udviklingsplan Side 33 indflydelse PÅ DAGLIGDAGEN? Meget tilfreds 33% Meget tilfreds 28% Tilfreds 47% Tilfreds 46% Hverken/eller 18% Hverken/eller 21% Utilfreds 2% Utilfreds 3% Meget utilfreds Meget utilfreds 1% Figurerne viser, hvor tilfredse borgerne er med deres mulighed for at påvirke beslutninger, der har betydning for deres dagligdag. spørgsmål om selvrealisering Hvor tilfreds er du så alt i alt med det, du har opnået i dit liv? I hvilken grad får du brugt dine evner og talenter fuldt ud i hverdagen? I hvilken grad har du mulighed for at ændre dit liv, hvis du gerne vil? I hvilken grad har du mulighed for at gøre de ting i hverdagen, som er vigtige for dig i livet? Hvor tilfreds er du så med dine muligheder for at påvirke beslutninger, der har betydning for din dagligdag?

34 Side 34 Omgivelser 38 procent af borgerne i mener hærværk og kriminalitet er et problem, der hvor de bor. Det er markant flere end i de andre byer.

35 Regional Udviklingsplan Side 35 omgivelser og ATTraktivitet Hvorfor omgivelser og attraktivitet? De bedste til at vurdere, om et område er attraktivt, er de, der bor der. De kender de åbenlyse positive og negative ting og har viden om, hvordan det påvirker deres dagligdag. Desuden har de kendskab til de særlige træk ved byen, som gør det til noget særligt netop for dem. Indbyggerne er derfor de bedste ambassadører for et område. Hvis ikke de synes det er et godt sted at bo, hvorfor skulle andre så? De fem spørgsmål om omgivelser er: Lokalområdets attraktivitet Problemer med røg, støj og lugt Problemer med hærværk og kriminalitet Kan man leve som man vil i lokalområdet Tillid til kommunalbestyrelsen Hvor er det attraktivt i? Vurderingen er relativ klar. Der er forskel på, hvor attraktivt lokalområderne opleves i byerne. og er næsten lige store, men indbyggerne vurderer byernes attraktivitet meget forskelligt. Mens godt seks ud af ti mener, og er attraktivt, så svarer otte ud af ti det samme i. Analysen viser, at seks ud af ni byer placerer sig markant over regionsgennemsnittet, hvilket er meget interessant i forhold til udviklingen i kommunen. Man har mange steder noget at byde på. Hvad er attraktivitet? Der er en tendens til, at byer med befolkningsvækst vurderes mere attraktivt. Flere af de mindre byer opleves mere attraktivt end by, men noget tyder på, at det kan være vanskeligt at være en mindre by med faldende befolkningstal. Hvis en negativ udvikling forplanter sig til de nuværende indbyggere og deres vurdering af byen, så er det i virkeligheden det største problem for byen. Der sættes ofte lighedstegn mellem attraktivitet og huspriser og attraktivitet og tilgængelighed til arbejdspladser. Denne analyse peger på, at det ikke er så entydigt. En by med lave huspriser og få arbejdspladser inden for 30 minutter kan også være attraktiv. Det er også værd at bemærke, at byer, som ikke vurderes specielt attraktive, kan have stærke relationer. Det kan vise sig at være et aktiv for disse byer, hvis man formår at sætte relationerne i spil. Lokalområdet er attraktivt 61% 61% 62% 71% 72% 73% 76% 76% 80% 67% Figuren viser andelen af borgere, der mener, at deres lokalområde er attraktivt.

36 Side 36 Omgivelser attraktivitet ølgod 47% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 26% 24% 1% 2% Ikke attraktiv Meget attraktiv attraktivitet 40% 36% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 20% 2% 2% Ikke attraktiv Meget attraktiv attraktivitet 45% 31% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 21% 2% Ikke attraktiv Meget attraktiv

37 Regional Udviklingsplan Side 37 attraktivitet nørre nebel Nr. Nebel 42% 31% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i Nørre Nebel mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 22% Ikke attraktiv 1% 4% Meget attraktiv attraktivitet agerbæk 39% 32% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 24% 1% 5% Ikke attraktiv Meget attraktiv attraktivitet ansager 38% 30% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 8% 23% 1% Ikke attraktiv Meget attraktiv

38 Side 38 Omgivelser attraktivitet alslev 42% 38% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 19% 2% Ikke attraktiv Meget attraktiv attraktivitet outrup 43% 30% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 18% 3% 6% Ikke attraktiv Meget attraktiv attraktivitet varde 46% Figuren viser, hvor attraktiv borgerne i mener, at deres lokalområde er på en skala fra 1 til 5. 25% 25% 1% 3% Ikke attraktiv Meget attraktiv

39 Regional Udviklingsplan Side 39 problemer med Røg, støj og lugt 9% 7% 8% 8% 6% 6% 3% 3% 1% 1% Figuren viser andelen af borgere, der føler sig generet af røg, støj og lugt. Hærværk og kriminalitet er et problem 38% 25% 12% 13% 13% 16% 18% 20% 22% 18% Figuren viser andelen af borgere, der mener, at kriminalitet og hærværk er et problem, der hvor de bor.

40 Side 40 Omgivelser Kan man leve, som man vil i lokalområdet? 8% 5% 2% 25% 19% 28% 66% 76% 70% Nørre Nebel Nebel 4% 10% 6% 29% 68% 26% 64% 37% 57% 4% 7% 4% 23% 29% 26% 73% 64% 70% I høj grad I mindre grad/slet ikkee 26% 5% Figurerne viser, i hvor høj grad borgerne mener, at de har mulighed for at leve deres liv, som de gerne vil, der hvor de bor. 69%

41 Regional Udviklingsplan Side 41 Tillid til kommunalbestyrelsen? 10% 6% 6% 6% 6% 8% 7% 8% 8% 8% 46% 34% 48% 31% 38% 36% 41% 28% 40% 28% 38% 47% 40% 50% 47% 42% 40% 43% 41% 49% Fuld tillid Stor tillid Hverken/elle Lille tillid 5% 1% 7% 7% 10% 10% 3% 7% 7% 3% 4% 3% 4% 4% 13% 8% 9% 1% 12% 6% Ingen tillid Fuld tillid Stor tillid Hverken/eller Lille tillid Ingen tillid Figuren viser, hvor stor tillid borgerne har til, at deres kommunalbestyrelse træffer de bedst mulige beslutninger for kommunens indbyggere. spørgsmål om omgivelser Hvor attraktivt synes du, dit lokalområde er? Hvor ofte er du generet af røg, støj eller lugt, der hvor du bor? I hvilken grad synes du, at hærværk og kriminalitet er et problem, der hvor du bor? I hvilken grad har du mulighed for at leve dit liv, som du gerne vil, der hvor du bor? Hvor stor tillid har du til, at kommunalbestyrelsen træffer de bedst mulige beslutninger for kommunens indbyggere?

42 Side 42 Omgivelser attraktivitet og befolkningsudvikling 10,0% Befolkningsudvikling (pct.) 7,5% 5,0% 2,5% 0,0% -2,5% -5,0% -7,5% Nørre Nebel Størrelsen på boblerne angiver antal indbyggere i byen: Få Mange -10,0% 55% 60% 65% 70% 75% 80% 85% Andel, der vurderer lokalområdet som attraktivt Figuren viser befolkningsudviklingen i byerne ( ) på den lodrette akse og andelen, der vurderer lokalområdet som attraktivt på den vandrette akse. attraktivitet og tilgængelighed til arbejspladser Andel, der vurderer lokalområdet som attraktivt 85% 80% 75% Nørre Nebel 70% 65% 60% 55% Antal arbejdspladser man kan nå inden for 30 minutter i bil Størrelsen på boblerne angiver antal indbyggere i byen: Få Mange Figuren viser på den lodrette akse andelen, der vurderer lokalområdet som attraktivt. På den vandrette akse angives antallet af arbejdspladser, man kan nå inden for 30 minutter i bil.

43 Regional Udviklingsplan Regional Udviklingsplan Side 43 Side 43 attraktivitet og kvadratmeterpris 85% Andel, der vurderer lokalområdet som attraktivt 80% 75% Nørre Nebel 70% 65% 60% 55% Størrelsen på boblerne angiver antal indbyggere i byen: Farven på boblerne angiver befolkningsudviklingen : Positiv Få Negativ Mange Kvadratmeterpris (kr.) Figuren viser på den lodrette akse andelen, der vurderer lokalområdet som attraktivt. På den vandrette akse angives kvadratmeterprisen (kr.). Den gennemsnitlige kvadratmeterpris er for handlede parcel- og rækkehuse i byerne i perioden fra 1. juli 2011 til 30. juni attraktivitet og relationer i nærområdet 85% Andel, der vurderer lokalområdet som attraktivt 80% 75% Nørre Nebel 70% 65% 60% 55% 75% 80% 85% 90% Andel, der er meget tilfredse med relationerne i nærområdet Størrelsen på boblerne angiver antal indbyggere i byen: Få Mange Farven på boblerne angiver befolkningsudviklingen : Positiv Negativ Figuren viser på den lodrette akse andelen, der vurderer lokalområdet som attraktivt. På den vandrette akse angives, hvor stor en andel, der er meget tilfredse med relationerne i nærområdet.

44 Viden til vækst og til handling Med fokus på at etablere et solidt grundlag for udviklingsstrategier i byerne har Region gennem flere år arbejdet med forskellige typer af byanalyser. Mange af de mindre byer er under pres, og der er et stort behov for at finde en ny måde at forstå sig selv på en ny rolle eller identitet. Analysen indgår i samarbejdsprojektet De mindre byer i Kommune og fokuserer på, hvordan de mennesker, der bor i byerne, oplever deres liv og omgivelser. Der stilles 25 spørgsmål om sundhed, tryghed, relationer, selvrealisering og omgivelser. Formålet med surveyen er først og fremmest at blive klogere på de ressourcer og udviklingspotentialer, som ikke kan aflæses af traditionelle registerdata. Der udarbejdes analyser for byerne,,, Nørre Nebel,,, og. Sammenligningsgrundlaget er by og Region. Målet er at skabe en stærk analyse af nu-situationen, som kan danne grundlag for udarbejdelse af udviklingsplaner i byerne. Samarbejdsprojektet mellem Kommune og Region tager afsæt i Regional Udviklingsplans initiativ om måling af det gode liv og initiativ i Sydvestjylland om strategisk og analytisk støtte til at formulere byudviklingsstrategier. Se flere analyser på: detgodeliv.regionsyddanmark.dk Regional Udvikling / Strategi & Analyse Damhaven Vejle

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Det gode liv som vækstskaber

Det gode liv som vækstskaber Det gode liv som vækstskaber Samfundets vækstdrivere Digital infrastruktur Innovation Ny teknologi Tilgængelighed til job Infrastruktur VÆKST Attraktivitet Uddannelse Kvalificeret arbejdskraft Iværksætteri

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8

AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 AL-SALAHIYAH SKOLEN 1/8 Svarfordelingen på de to spørgsmål om kvantitative krav blandt danske lønmodtagere: Altid Ofte Somme- Sjældent Aldrig/ tider Næsten 1A. Kommer du bagud med dit arbejde? 5 % 12 %

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 8% (/0) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse,

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Lederne Oktober 14 Indledning Undersøgelsen belyser hvor mange respondenter der generelt er bekymrede for at blive ledige, og om de er mere eller mindre bekymrede for

Læs mere

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Undersøgelse af trivslen blandt medarbejderne på Vordingborg Gymnasium & HF skoleåret 15-16 I foråret 2016 gennemførte vi i samarbejde med firmaet ENNOVA

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2007. December 2007 Borgerservice Tilfredshedsundersøgelse 2007 December 2007 Indhold med undersøgelsen og anbefalinger Tilfredshed med Borgerservice Henvendelse i Borgerservice Færdigbehandling og Godt ved besøget og gode

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Undersøgelse om lederes og medarbejderes vurdering af, hvem der har ansvaret for samarbejdskultur, medarbejdernes efteruddannelse, arbejdsopgavernes løsning

Læs mere

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø 1 Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø Deltidsansatte oplever oftere end fuldtidsansatte psykiske belastninger i deres job. Det tyder dog ikke på, at det skyldes tidspres og andre arbejdsmæssige faktorer.

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål

Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål Brugertilfredshedsundersøgelse 2014 Hjemmeplejen Del 2 Specifikke Horsens Kommune spørgsmål 1 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger B. Foged. Sagsnr.: 27.36.00-P05-2-14 Dato:

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

1 Job og organisering: Indeks

1 Job og organisering: Indeks BRK 2010 Denne standardrapport sammenfatter resultaterne af jeres trivselsmåling. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Antal besvarelser: 2499 Besvarelsesprocent:

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES BAGGRUND I foråret 2015 foretog Analyse & Tal en spørgeskemaundersøgelse blandt landets studerende. 2884 studerende fordelt på alle landets universiteter på nær

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 %

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 % Trivsel 2016 Besvarelse: 80 % Forord Kære ansatte i Med trivselsundersøgelsen Trivsel 2016 ønsker vi at få et samlet billede af det oplevede psykiske arbejdsmiljø i. Trivslen er et vigtigt parameter, som

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Skive Plejebolig 2015 Antal beelser: 150 Svarprocent: 43,10% Skive 2015 Side 1 ud af 17 sider Introduktion Skive Kommune har i 2015 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Bornholms vækstbarometer

Bornholms vækstbarometer Bornholms vækstbarometer Temadag 10. september 2008 Bornholms Vækstforum Indhold Befolkning... 3 Menneskelige ressourcer... 4 Beskæftigelse... 8 Økonomisk vækst... 9 Trafikal tilgængelighed... 11 Udgivet

Læs mere

www.kogp.dk 11798 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700

www.kogp.dk 11798 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700 www.kogp.dk 11798 Få mere at vide på: www.fripension.dk eller på 70 222 700 Firmapension nyttig viden og anbefalinger til pensionsansvarlige Her er resultatet af vores landsdækkende undersøgelse I efteråret

Læs mere

Resultater af test og evaluering af Remories i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 28. april 20. juni 2016

Resultater af test og evaluering af Remories i Psykiatriens hverdagstestere. Testperiode: 28. april 20. juni 2016 Resultater af test og evaluering af Remories i Psykiatriens hverdagstestere Testperiode: 28. april 20. juni 2016 Juli 2016 1. Baggrund 2. Formål 3. Testforløbets opbygning 4. Testresultater 5. Ideer til

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet September 2014 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet I dette faktaark præsenteres resultaterne af en survey om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet gennemført af Epinion for DeFacto i juni 2014. Der er 1.058,

Læs mere

Det gode liv i Faaborg-Midtfyn Kommune. Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi

Det gode liv i Faaborg-Midtfyn Kommune. Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi Det gode liv i Kommune Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Kommunes Udviklingsstrategi Baggrund Region Syddanmark og Kommune arbejder med at skabe det gode liv for borgere og gode

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i

Formålet med undersøgelsen er at få input til at fastholde og videreudvikle kvaliteten i Statusnotat til bestyrelsesmøde d. 6. april 2010 vedrørende Tilfredshed Studentertilfredshed på UCN Undersøgelse gennemført I det sene efterår 2009 blev 5.500 studerende (fordelt på 25 grunduddannelser)

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

Lederjobbet Lederne April 2016

Lederjobbet Lederne April 2016 Lederjobbet Lederne April 16 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet lederens indflydelse på arbejdsvilkår og arbejdsopgaver, hvordan dagligdagen i lederjobbet ser ud samt rammerne og beføjelserne

Læs mere

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004).

Kapitel 5. Alkohol. Det står dog fast, at det er de skadelige virkninger af alkohol, der er et af de største folkesundhedsmæssige. (Grønbæk 2004). Kapitel 5 Alkohol Kapitel 5. Alkohol 51 Mænd overskrider oftere genstandsgrænsen end kvinder Unge overskrider oftere genstandsgrænsen end ældre Der er procentvis flere, der overskrider genstandsgrænsen,

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune

Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Udfordringer for lokalsamfund og foreningslivet i Varde Kommune Indledning og formål I RealDania og Mandag Morgens store fremtidsscenarium for Danmark - Der bli`r et yndigt land 2050 - beskrives fremtiden

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

Ingrid Jespersens Gymnasieskole

Ingrid Jespersens Gymnasieskole Datarapportering Medarbejderundersøgelse Ingrid Jespersens Gymnasieskole ASPEKT R&D Medarbejderundersøgelse på IJG - Sådan læses tabellerne De arbejdsområder, du har i dag 76 Særdeles tilfreds 5 6,% Tilfreds

Læs mere

5.000 ekstra praktikpladser hvis erhvervsskoler gør som de bedste

5.000 ekstra praktikpladser hvis erhvervsskoler gør som de bedste 9. oktober 2015 ANALYSE Af Maria Bille Høeg 5.000 ekstra praktikpladser hvis erhvervsskoler gør som de bedste På nogle skoler er eleverne næsten garanteret en praktikplads i en virksomhed, mens sandsynligheden

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015

Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 Øjebliksbillede 4. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2015 Introduktion Omsætningen i landets byggecentre var i 4. kvartal en anelse over niveauet i samme periode sidste år, og dermed fortsætter

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse sundersøgelse Fredericia Dagtilbud Fredericia 2012 Antal besvarelser: 1.400 Svarprocent: 57,90% Side 1 ud af 18 sider Introduktion Fredericia kommune har i 2012 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer

Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer Rapport Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer voxmeter.dk info@voxmeter.dk +45 70 20 23 24 Vi har verdens Klogeste kunder 2 Indhold Indhold... 3 Om undersøgelsen... 4 Sammenfatning...

Læs mere

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik

Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik 09-0490 - meev - 10.09.2009 Kontakt: Mette Rostgaard Evald - meev@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Kommunalvalg: Tema om aktiv beskæftigelsespolitik FTF udsender i forbindelse med kommunalvalget den 17. november

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015 Flyttetendenser Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 5 Indhold Udarbejdelse af materialet Udarbejdelse af materialer....3 Generelle flyttetendenser....4 Tilflyttere....6 Fraflyttere....8

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE

PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE PAS PÅ DIG SELV SOM PÅRØRENDE Hvem er jeg Fysioterapeut gennem 20 år Bruhn Coaching- fokus på kronikere, pårørende, stress og trivsel Bor i Randers, gift med Jakob. Har børnene Rasmus(17), Anna(15) og

Læs mere

Fællesrådet for dagtilbud

Fællesrådet for dagtilbud FREDERICIA X Blad nr. 1 Emne for mødet: Møde med Børne- og Ungdomsudvalget og formænd for forældreråd og formænd/medlemmer for forældrebestyrelser i kommunale og selvejende daginstitutioner samt den kommunale

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier

Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier Samarbejde/sammenlægning Tryggevælde og Næstved provstier 1 Program God kommunikation se sagen fra flere sider! Relationer hvordan skaber I et konstruktivt og givende samarbejde? Regler om: samarbejde

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Boligejere er forberedte på rentestigninger

Boligejere er forberedte på rentestigninger Analyse: S339 - D20554 21. januar 2011 Boligejere er forberedte på rentestigninger Cirka en halv million boligejere har fået en rekordlav rente på deres rentetilpasningslån i november og december 2010.

Læs mere

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år DI ANALYSE Februar 1 Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år Efter et lille fald i bygge- og anlægsinvesteringerne i ventes fremgang i år og næste år. Særligt det lave nybyggeri

Læs mere

Borgerne i Region Syddanmark er tilfredse men bekymrede for finanskrisen

Borgerne i Region Syddanmark er tilfredse men bekymrede for finanskrisen Notat Borgerne i Region Syddanmark er tilfredse men bekymrede for finanskrisen Borgerpanelet. 95 procent af respondenterne i Region Syddanmarks Borgerpanel erklærer sig tilfredse med deres tilværelse.

Læs mere

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang

Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Juni 2015 Faktaark 1 - Tillykke med huen: Profil af en studenterårgang Med databaggrund i en registeranalyse og en survey beskrives typiske livsforløb med udgangspunkt i forskellige uddannelseslængder

Læs mere

Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen

Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen Flest sjællændere får ingen uddannelse efter folkeskolen Hver femte afgangselev har ikke fået en ungdomsuddannelse 10 år efter folkeskolen. Zoomer man ind på de forskellige landsdele, er det især på Vest-

Læs mere

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation Præsentation af hovedresultater af survey blandt 1720 patienter maj 2011 Eva Draborg, Mickael Bech,

Læs mere

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt

Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt Det offentlige forbrug er 24,5 mia. kroner større end normalt AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND POLIT RESUMÉ Den offentlige sektor fik i tiden inden og i starten af finanskrisen lov til at vokse sig meget

Læs mere

Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet.

Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet. Fyringstruede danskere skærer ned på forbruget, sparer mere op og ændrer adfærd på jobbet. Denne undersøgelse omhandler danskernes oplevelse af sikkerhed i jobbet, og hvilke konsekvenser deres følelse

Læs mere

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2,

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 1 Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Kontakt: sundhedspolitik@mso.aarhus.dk

Læs mere

Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017. -- Kultur --

Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017. -- Kultur -- Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017 s.3 s.4 Forord En spændende region -- / Udgivelse: Region Syddanmark Damhaven 12, 7100 Vejle -- / Design & produktion: Mediegruppen as -- / Foto: Hyldager Fotografi

Læs mere

Faktaark 5 - Tillykke med huen: Arbejdslivet

Faktaark 5 - Tillykke med huen: Arbejdslivet Juni 2015 Faktaark 5 - Tillykke med huen: Arbejdslivet Med databaggrund i en registeranalyse og en survey beskrives typiske livsforløb med udgangspunkt i forskellige uddannelseslængder Hvilket socialt,

Læs mere

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Leder i Assens Kommune Som leder i Assens Kommune er du forpligtet på at efterleve kommunens ledelsesgrundlag samt de personalepolitiske værdier

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014

Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014 Samlet tilfredshed med tandplejen Samlet tilfredshed - Hvor tilfreds er du med Tandplejen alt i alt? Observeret minimum Observeret maksimum Gennemsnit

Læs mere

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige.

Overvægt udgør et stadigt stigende folkesundhedsproblem. Hele 47 % af den voksne befolkning er overvægtige heraf er 13 % svært overvægtige. N O TAT Mål for udviklingen i danskernes sundhed s- tilstand KL s bud 1. De sundhedsmæssige udfordringer Den danske middellevetid ligger fortsat under OECD-gennemsnittet. De seneste tal fra 2009 viser

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

BRUGERTILFREDSHED 2012 PENSIONSSTYRELSEN MODTAGERE AF FOLKEPENSION I UDLANDET

BRUGERTILFREDSHED 2012 PENSIONSSTYRELSEN MODTAGERE AF FOLKEPENSION I UDLANDET BRUGERTILFREDSHED 2012 PENSIONSSTYRELSEN MODTAGERE AF FOLKEPENSION I UDLANDET 0 A INDHOLD 1 Indledning 2 2 Læsevejledning 3 3 Sådan læses en side 4 4 Samlede resultater 5 5 Resultater på tværs 21 6 Målgruppe

Læs mere

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune

Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Ledelsesgrundlag for Slagelse Kommune Cumuli.net Ramme, styringsmodel, forventninger, lederroller. Desuden Slagelse Kommunes værdigrundlag og målsætninger. ledelses Grundlag_12p_a.indd 3 8/10/09 10:44

Læs mere

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen

Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen Dette notat samler forskellige fakta om udviklingen i Kriminalforsorgen. Seneste nyt august 2005 er: Der er, de første fem måneder af i år, blevet idømt mere straf

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD www.frivillignet.dk kolofon Rapporten er udgivet af Frivillignet, Dansk Flygtningehjælp. Rapporten

Læs mere

ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED

ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED ÆLDRES DELTAGELSE PÅ DET DANSKE ARBEJDSMARKED SFI-KONFERENCE 21. OKTOBER 2015 MONA LARSEN, SENIORFORSKER FLERE OVER 60 ÅR ARBEJDER 60 60-64 år 65+ år 25 50 20 40 15 5 0 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER?

ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? København, januar 1012 FSR survey januar 2012 ER VIRKSOMHEDERNE KLAR TIL DIGITALE REGNSKABER? www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere