I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med."

Transkript

1 Om vippepind og toiletspande Dagene på den nye Voerladegård Skole startede ved 8-tiden med morgensang. Børnene sang typisk to salmer. Det kunne være I Østen stiger Solen op eller Nu vågner alle Guds fugle små. Ind imellem bad læreren Fadervor. Om formiddagen øvede børnene blandt andet regning og skønskrivning samt diktat og salmevers, som de skulle lære udenad. Drengene havde gymnastik i forsamlingshuset. Imens blev pigerne undervist i håndgerning af lærerens kone. I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med. Men der var også plads til leg. Børnene spillede langbold eller vippepind med en stor og en lille pind. Når sommeren var på sit højeste, så løb børnene ned for at bade i Mossø. De brugte ikke badetøj, så drenge og piger måtte i vandet fra hvert sit badested. Læreren hed hele det årti Thomas Møller. Han skulle klare det hele sammen med sin kone Kamilla. Undervisning, rengøring, fyre i kakkelovnen og tømme spandene på toiletterne. Samtidig skulle parret tage sig af børnene Jens, Kaj, Asta, Arne og Ellen Agnethe kaldet Pusse. En del af Møllers løn bestod af 6 favne bøgebrænde. Det blev i løbet af det årti skiftet ud med 132 kroner om året. Senere i 1914 blev brændselsgodtgørelsen forhøjet til 145 kroner om året. Og der var brug for noget at varme sig ved. For i 1915 oplevede Danmark århundredes første hvide jul midt i en forrygende snestorm, som lukkede både veje og jernbaner fra den 22. til den 29. december. Kilde: Interview med Marie Laursen fra 1988, Lund Kirkedals optegnelser, mfl.

2 Om tampe og søløver Skolestuen i Voerladegård var stor og lys og der var højt til loftet. I nogle af vinduerne var der potteplanter, og på væggene hængte anskuelsesbilleder fra Danmark og Færøerne. Katederet var i en klasse for sig: et majestætisk stykke møbel, der tronede på en sokkel. Der var skab i siderne med plads til skrivebøger, grifler, penne og allerbagest i skabet lå tampen til skræk og advarsel. De nye elever måtte stille sig op ved katederet på første skoledag. De fik besked på at sige deres navne og vise koppeattest. Som en ekstra fornøjelse for de store elever skulle de små stå på et ben og fløjte samtidig. Det lød ikke altid kønt, for mange af dem var ikke færdige med at skifte tænder. Gymnastik foregik i forsamlingshuset, hvor børnene marcherede rundt under ledelse af læreren, som havde overfrakke, filthat og træsko på. Trægulvet gav sig klagende, når eleverne hoppede op og ned på jernbeslåede træsko. Skolefester var en sjælden affære. Men når det endelig skete, blev bordene i skolestuen skubbet til side, så der var plads til dans. Sodavand var der ikke råd til. Til gengæld stod der en emaljeret spand med saftevand sammen med en øse og et blikkrus på et af bordene. Så kunne børnene stille sig i række og få slukket tørsten. To gange om året gav hvert barn 25 øre til en julegave og en fødselsdagsgave til læreren. Det var mange penge i store familier. I 1925 måtte husmoderen for eksempel betale 39 øre for en liter mælk og to kroner for et kilo ost. Og læreren: han hed stadig Thomas Møller. Han holdt en times middagspause ligesom børnene. Når han kom tilbage fra pausen havde han tit et par æbler i lommen. Dem skar han i små bidder med sin lommekniv. Så kastede han stykkerne ud til børnene og fik dem til at springe på nakken af hinanden som søløver i en zoologisk have for at få fat i æblerne. Kilde: Lis Berentsen (gift Pedersen) m.fl.

3 Om rengøring og gratis sodavand Hygiejnen var et vigtigt anliggende på Voerladegård Skole i det årti. I 1939 modtog skolen en folder med titlen: Vedtægt for Rengøring af Skoler samt Opvarmning og Udluftning af Skolelokaler i Sdr. Vissing Voerladegaard Kommune. Her kan man blandt andet læse, at væggene på klosetterne dagligt skulle vaskes op i 1 ½ meters højde. Og at rengøringspersonalet kom på ekstra arbejde to gange om året, når der skulle gøres hovedrent til jul og om sommeren. Og hvis anvisningen i folderen ellers blev fuldt, så kunne børnene regne med, at der var præcis 14 grader i klasselokalet ved skoledagens start. Fra den tid er der også beskrivelser af udflugter i omegnen. Himmelbjerget, Århus og Skanderborg. Men børnene kom også længere væk. De besøgte Lillebæltsbroen i 1935, det år broen blev indviet. Og de var også en tur i Hvide Sande for at se den nye sluse. Den største oplevelse fik børnene dog i En fem-dages tur til København sammen med børnene fra Møldrup skole. De fik den helt store tur rundt i hovedstaden. Tivoli, Zoologisk Have, Glyptoteket, Illum og en tur på Carlsberg, hvor børnene fik gratis sodavand. Og selv om børnene ind imellem tog en sporvogn, så var de trætte, da de kom hjem til Voerladegård. En af eleverne sov et helt døgn, inden han blev sig selv igen. Skolens lærere hed stadig Thomas og Kamilla Møller. Parret havde en stor sorg midt i det årti, da deres svigerdatter døde og efterlod sig to små børn. Lærer Møller gav børnene fri fra de sidste timer den dag. Og han græd, da han fortalte børnene, hvorfor de fik fri.

4 Om vikarer og Richs-billeder Forandringens vinde blæste over Voerladegård Skole i krigsårene. For første gang siden indvielsen i 1908 måtte skolen se sig om efter en ny lærer. I 1944 sagde Thomas Møller farvel til sine elever efter 36 år på skolen. Han gav hånd og sagde farvel til hvert enkelt barn. Til sidst kunne han ikke sige mere, men måtte nøjes med at give hånd. Så kom vikar Poul Kaas Rasmussen. Han var ung og bragte nye skikke med til skolen. Han sad ikke ved katederet hele tiden, men gik rundt og hjalp børnene. Og da det blev jul oplevede børnene noget, de aldrig havde set før. Dagen før juleferien havde vikaren pyntet klassen med gran og juleting. Og han havde købt juleknas og et æble til hver elev. Men han kunne også blive skuffet over børnene. En dag mødte en af drengene ikke op, og Kaas Rasmussen måtte ringe til drengens forældre. Imens satte han børnene til at læse eller skrive. Men i stedet fór ungerne i fuld fart rundt i klasselokalet. Poul Kaas Rasmussen blev kun på skolen i et halvt år, så flyttede Blicher Andersen, hans kone Emma og to børn Erik og Tove ind i lærerboligen. Grundlønnen for enelæreren var kroner, men der blev trukket 337 kroner fra til bolig og varme. Blicher Andersen købte de første bøger til skolebiblioteket, som hurtigt voksede. Han trænede drengene i fodbold om aftenen og underviste i engelsk efter skoletid. Det var frivilligt og eleverne måtte betale lidt for det. I frikvartererne spillede børnene med hønseringe og byttede glansbilleder, servietter og kort fra Richs-pakkerne med kaffeerstatning. Dengang var der en branddam ved Brugsen i Voerladegård. Her skøjtede børnene om vinteren i frikvartererne og glemte alt om skoleklokken. Kilde: Inger Mathisen, 1999

5 Om utætte tage og en spritny skole I `50-erne kunne byens borgere få ordnet deres sko hos Søren træskomand, der var to lillebilforretninger og Klostermøllevej var grusvej. Når hullerne blev for stor måtte vejmanden forbi med grus og skovl. Forsamlingshuset var et kapitel for sig. Der var tagpap på taget og en vinterdag, da der var dilettant, blev det tøvejr, og vandet dryppede ned på gæsterne. Og da en af gæsterne til en fest ville åbne vinduet, så faldt karmen med ud. Med andre ord: forsamlingshuset var lige til at rive ned. Så byens borgere gav penge til et nyt forsamlingshus i Landmænd gav tømmer, sandet kom fra skoven, murerne støbte grunden. Alle gav deres arbejdskraft gratis. Men det var ikke det eneste nye byggeri i Voerladegård i `50-erne. Skolen havde vokseværk i det årti. Hele to gange kunne eleverne sætte sig til rette ved bordene i helt nye lokaler. Første gang i 1953, hvor der blev bygget to nye klasseværelser, og anden gang i 1957 da flaget gik til tops for en helt ny bygning på Voerladegård Skole. I datidens aviser kan man læse, at pigerne nu kunne blive trænet i husgerningens mysterier i et stort lokale med snorlige rækker af elektriske kogeplader. Og børnene kunne spejle sig i de nylakerede gulve i gymnastiksalen. Der blev også plads til sløjd, skolelægen fik et rum, og der var bibliotek og et ungdomslokale. Med udvidelsen blev Voerladegård Skole sognets centralskole med 175 børn. Samtidig ringede klokken ud for sidste gang i Højlund, Møldrup og på skolen mellem Dørup og Voerladegård. Overlærer Hjalmar Østergaard blev ansat som førstelærer i Voerladegård. Og eleverne blev undervist af tre lærere, en lærerinde, en forskolelærerinde og en timelærerinde. Sognet købte to huse til lærerboliger og der blev bygget to nye lærerboliger. Kilder: aviser, Gudrun Wammen Pedersen, Bjarne Damgaard

6 Om smadrede vinduer og guggenødder Hver morgen stillede børnene op i skolegården klassevis fra 1. til 7. klasse. Så marcherede de ind i aulaen på Voerladegård Skole, hvor de sang morgensang. For selv om ungdomsoprøret så småt spirede og eleverne fik Beatles-hår sidst i det årti, så var der stadig disciplin i skolen. Den værste straf var når læreren knyttede hånden og slog med knoerne ind i panden på det uvorne barn. Det blev kaldt en gugge-nød. Der var også kontant afregning, når børnene spillede fodbold og baldrede en rude. Så måtte de tage glas med hjemmefra og sætte det i vinduet under ledelse af Hjalmar Østergaard. I 1962 fik børnene et rød-hvidt flag at kigge på. Det år blev Hem-Dørup Borgerforening nedlagt. Foreningen havde en fane med navn og årstal broderet i guld. Den fik Voerladegård Skole med alt til faner hørende; fanestang, bånd og spyd. Dengang blomstrede handelslivet i byen. Købmandsgården lå i udkanten af byen, der var en foderstofforretning, tricotage, Brugsen, en stor slagterforretning og en bank. Når terperiet i skolen var forbi, gik turen tit forbi slikmutter eller is-huset. Så måtte børnene pænt vente på, at skolepatruljen viste, at der var fri bane. Hos slikmutter kunne børnene købe en is til 25 øre eller et stort kræmmerhus proppet med spejderhagl. Skoletøjet var nederdel, strømpebukser og en lille cardigan til pigerne. Drengene gik i starten af årtiet stadig i plusfours og knælange strømper. Når børnene kom hjem, skiftede de skoletøjet ud med arbejdstøjet, så de kunne hjælpe til derhjemme. Men der var også tid til fritidsaktiviteter. I 1963 var flere lærere på skolen med til at starte KFUM-spejdernes afdeling i byen. På bare to år havde lederne samlet 120 spejdere til sang og aktiviteter omkring bålet. Kilde: Henning Jensen, diverse

7 Om dukse og discostøvler Også i 1970-erne mødtes børnene til morgensang. Det foregik i aulaen under ledelse af overlærer Hjalmar Østergaard. Han stod på trappen, så han kunne se ud over flokken af elever. De stod klassevis to og to ved siden af hinanden. Fra 1. til 7. klasse. Når sang og meddelelser var overstået gik eleverne ud til deres klasser. De stod udenfor døren på række, indtil læreren viste dem ind. Læsebogen var rød og hed Søren og Mette, og når børnene henvendte sig til læreren, var det stadig ikke god tone at bruge fornavn. Til gengæld hed det hr. og fru og lærerens efternavn. I frikvarteret spillede børnene langbold og rundbold. Og hvis der kom gang i en rask, lille slåskamp, så gjaldt det om at dække for de kæmpende. Så kunne gårdvagten ikke komme til at skille slagsbrødrene. Madpakkerne blev spist i klasseværelset. Men først blev duksene sendt hen til pedellen med mælkebilletterne for at hente mælk. Det var dengang skolefesterne stadig foregik i forsamlingshuset. Drengene var pænt klædt på med hvid skjorte, sorte bukser og butterfly. Højeste mode for pigerne var strømpebukser og skotskternede nederdele, måske med en stor, gylden sikkerhedsnål. Senere blev garderoben skiftet ud med musikken. Nu hed idolerne Donny Osmond, Boney M og Abba. Så blev der købt discostøvler, bordeaux fløjlsbukser og tilhørende vest. Også på Voerladegård Skole blev der skiftet ud. Hjalmar Østergaard takkede farvel. Nu hed skoleinspektøren Benny Maarup Nielsen. Han kom til at stå i spidsen for endnu en stor ændring på skolen. Kilder: Bente Mortensen, Gitte Rosendal, Kenneth Olesen, Frank Jensen

8 Om små elever og blob-blob spil 7, 14, 21, 28, 32. Der blev terpet tabeller i matematiktimerne. Børnene lærte helt op til 19-tabellen udenad. Og der var ikke noget, der hed lommeregner. Til gengæld var der også kontant belønning, når de leverede en god præstation. Så kunne læreren finde på at starte smalfilmsapparatet for at vise James Bond, Olsen Banden eller Bjergkøbing Grand Prix med cykelsmeden Theodor Felling og bilen Il Tempo Gigante. Men der var også kontant afregning, når læreren ikke var tilfreds. Blev en af ungerne taget i løb på gangen, så vankede der eftersidning, eller også fik øret et ordentligt vrid. Om vinteren var der trængsel ved radiatoren i aulaen på Voerladegård Skole. For kun om vinteren måtte børnene være inde. Så gjaldt det om at komme først hen til radiatoren for at få varmet numsen. Intet årti uden ændringer på Voerladegård Skole. Nu blev der igen sendt elever til andre skoler og nye kom til. Skolen mistede 6. og 7. klasse til Sdr. Vissing Skole. Nu var eleverne i 5. klasse de største på skolen. Til gengæld kom alle de små børn fra Sdr. Vissing-området ind med bussen om morgenen. Skolen fik for første gang børnehaveklasser. De holdt til i en af lærerboligerne. Og skulle børnene en tur forbi inspektøren, så hed han nu Torben Meier. En anden ny og spændende ting i det årti var, da skolen fik en edb-maskine. Den var brugt og kostede kroner, og den blev købt for overskuddet fra sommerfesten. Men så var den også pædagogisk meget korrekt. Børnene fik ikke lov til at spille blop-plop spil, som der stod i Horsens Folkeblad i Til gengæld var den programmeret med forskellige talspil, som passede til undervisningsbøgerne. Kilde: Horsens Folkeblad, Bente Mortensen, Gitte Rosendal, Kenneth Olesen, Frank Jensen

9 Om sorte skyer og en redning på målstregen Aulaen på Voerladegård Skole var ikke længere samlingspunkt, når klokken ringede ind I stedet mødtes børn og lærere i gymnastiksalen, hvor de satte sig på gulvet. De små forrest og de ældste bagest. Så spillede musiklæreren klaver eller guitar til dagens morgensang, og de små stemmer skrålede Æblemand, Regnvejrsdag i november. Tit sad forældre langs ribberne i gymnastiksalen og lyttede til børnene, inden de sagde farvel og god skoledag til deres unger. I det årti blev der kaldt til borgermøde i byen. Skulle pladsen ved skolen fortsat være til busser og madpakketurister? Eller skulle den komme børnene til gode? Det endte med den sidste løsning, så børnene fik en legeplads at boltre sig på. I 1991 var skolen meget tæt på at blive lukket. Det ville ikke kun gå ud over eleverne, men også byens borgere, som mødtes om aftenen på skolen for at kniple eller søge i den lokale historie. Lukningen blev afværget, men skolen måtte afgive 5. klasserne til Sdr. Vissing Skole. Til gengæld fik skolen en dispensation til at passe 20 børnehavebørn fra tre-års alderen. Skolen blev bygget om for kroner. Nu rummede den 100 børn fra børnehaveklasse til og med fjerde klasse og 55 børn i den nye børnehave. Alt sammen styret af ni lærere, syv pædagoger og skoleinspektør Torben Meier. I Voerladegård var der ikke mange butikker tilbage. Nu kunne børnene købe slik og sodavand hos købmanden eller bageren. Også slagteren holdt stand. I de andre forretninger havde butiksklokken ringet for sidste gang. Men skolen overlevede, og i 1994 blev skole-børnehaven gjort permanent. Den såkaldte landsbyordning var en realitet. Kilde: Børn, skole og samfund mv

10 Om en makeover og nye tider Farvestrålende sofaer, hyggekroge, masser af lys og højt til loftet. Det her årti startede med, at eleverne indtog en ombygget Voerladegård Skole. Multirummet blev skolens hjerte. Her var plads til gruppearbejde og klassefester, men også til legoklodser og dukkehuse. Legepladsen fik også en makeover. Ud med de gamle legeredskaber og ind med et stort træ-skib, hvor børnene kravlede rundt og lod fantasien drage ud på oceanerne. Børnene kunne dog ikke kun glæde sig over de lækre omgivelser. Politisk blæste også nye vinde over skolen. En reform møblerede igen om på kommunerne. Voerladegårds borgere stemte om, hvilken kommune de ønskede at høre til. Da stemmerne var talt op pegede pilen mod Skanderborg Kommune. Det betød også nye tider for skolen. I jubilæumsåret 2008 besluttede politikerne, at børnene kan blive i Voerladegård til og med 6. klasse. Derefter skal de ikke længere over Gudenåen for at gå i de ældste klasser i Sdr. Vissing, men den anden vej til skolerne i Skanderborg. I byen er den gamle købmandsbutik bygget om til lejligheder. Tilbage holder slagteren og bageren stadig åbent. Men på Blegsø Banke og Kirstinelund har håndværkerne travlt. Masser af familier bygger nye huse i raskt tempo. Så måske kan børnene og byens borgere også de næste 100 år samles på Voerladegård Skole. Kilde: Læserbreve, dagsordner mv.

11

Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum:

Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum: Øster Hornum Skole 1939 til 1946 Gudrun Gregersen (gift Henriksen) skriver 2005 om sin skoletid i Øster Hornum: Under oprydning fandt jeg dette lille digt, som jeg synes kunne være en god forklaring på

Læs mere

Postkort forestillende Den gamle Rytterskole. Th. ses det gamle sprøjtehus, der lå, hvor man senere byggede gymnastiksalen.

Postkort forestillende Den gamle Rytterskole. Th. ses det gamle sprøjtehus, der lå, hvor man senere byggede gymnastiksalen. 1 Postkort forestillende Den gamle Rytterskole. Th. ses det gamle sprøjtehus, der lå, hvor man senere byggede gymnastiksalen. Historie Rytterskolen blev opført i 1721, og kostede 850 rigsdaler. I 1859

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010 Erik Bach Erindringer om stort og småt 1930-2010 1 Erindringer om stort og småt, 1930-2010 Erik Bach 2010 Bogen er sat med Baskerville og trykt hos Bendt Wikke Marketing A/S Printed in Denmark 2010 ISBN

Læs mere

100 års jubilæum. Årsberetning 2005

100 års jubilæum. Årsberetning 2005 1905 2005 100 års jubilæum Årsberetning 2005 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse................. 2 Skoledata......................... 3 Taastrup Realskole 1905-2005........ 4 Familien Egekvist på

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage 1 Sydvestsjællands Museum 1.- 3. klasse ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 1 Børneliv for

Læs mere

Lokalhistorisk Arkiv For Gug Sdr. Tranders

Lokalhistorisk Arkiv For Gug Sdr. Tranders Medlemsinformation 1998 Træk af Gug skoles historie. Fortalt af P. Bøcker Pedersen, Gug skole indtil ca. 1900. Brugsen i Sdr. Tranders som den så ud ca. 1918. Læretid i Sønder Tranders Brugs 1948 1952.

Læs mere

SKOLEGANG MED SKOLESTART I FORÅRET 1945.

SKOLEGANG MED SKOLESTART I FORÅRET 1945. SKOLEGANG MED SKOLESTART I FORÅRET 1945. fortalt af Flemming Thomsen, Ørsted. Jeg har gået i skole i den gamle kommuneskole i Ørsted fra 1912, den skole der ligger i Lillegade der hvor nu biblioteket har

Læs mere

Skolens ledelse: Ringetider: Lærerværelset / SFO:

Skolens ledelse: Ringetider: Lærerværelset / SFO: Skolens ledelse: Ringetider: Skoleleder 1. lektion 7.45-8.30 Stine Gajda 2. lektion 8.40-9.30 Tlf. skolen: 54935587 3. lektion 9.30-10.15 Tlf. privat: 51905587 4. lektion 10.50-11.35 5. lektion 11.35-12.20

Læs mere

Barndomserindringer. Gudrun Steen Knudsen

Barndomserindringer. Gudrun Steen Knudsen 1 Barndomserindringer af Gudrun Steen Knudsen 2 Forord. Da Gudruns syn efter Ferdinands død blev dårligere og dårligere, fik hun lyst til at skrive sine barndomserindringer, mens hun endnu kunne skrive

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09.

Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09. Velkommen til Hadbjerg skoles Skoleblad for skoleåret 2008-09. Det er nu over 30 år siden at skolens første skoleblad udkom. Siden dengang er skolebladet udkommet hvert eneste år. Indhold Side I starten

Læs mere

Skole som i gamle dage

Skole som i gamle dage Skole som i gamle dage ˆ Östen stiger so en oπ Den spr der guld pä sky Gär ov r bºer o båkketoπ gär ov r land o bω INDHOLD Skole som i gamle dage s. 3 Børneliv for 100 år siden s. 4 Skolens lange historie

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17.

Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand. Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Arbejdererindring, J. nr. 03/007/01 Mand Interview med JL, Hvor er du født henne? Her i Horsens. Hvornår er du født? 27.11.17. Hvad lavede dine forældre? Min far var smede- og maskinarbejder, og min mor

Læs mere

1955-2005. gennem 50 år. 50 års jubilæum 1

1955-2005. gennem 50 år. 50 års jubilæum 1 1955-2005 S ø h o l m s k o l e n gennem 50 år 50 års jubilæum 1 2 Søholmskolen Indhold Og det er ganske vist... 5 Fødselsdagsprogram... 6 Værdier i hverdagen... 8 Facts om Søholmskolen...13 Barn i 50

Læs mere

Minder fra en skoletid

Minder fra en skoletid Minder fra en skoletid 100 års jubilæumsskrift 19122012 TITEL PÅ HISTORIE af navn navnesen Minder fra vores skoletid Ikast Vestre Skole 19122012 Udgivet af Ikast Vestre Skole Grafiske design og produktion:

Læs mere

GLIMT FRA MIT LIV. Licie Bjerregaard-Rune

GLIMT FRA MIT LIV. Licie Bjerregaard-Rune GLIMT FRA MIT LIV Licie Bjerregaard-Rune 2 GLIMT FRA MIT LIV af Licie Bjerregaard-Rune Redigeret af Morten Bjerregaard Jepsen Eget forlag 2008 by Licie Bjerregaard-Rune Dette værk kan ikke gøres til genstand

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever

HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever FORTÆLLINGSKATALOG Februar 2013 HVERDAGSLIVET FOR FÅ GENERATIONER SIDEN 29 artikler om seniorers fortællinger skrevet af folkeskoleelever En del af projektet: Solidaritet mellem generationer sæt ressourcerne

Læs mere

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Koloni er det BEDSTE, siger 0. leopard. KOLONI, kan vi lide, siger 0. ørn. lege krig med vennerne, Marius. lave sandslotte med sten på, Marie-Louise

Koloni er det BEDSTE, siger 0. leopard. KOLONI, kan vi lide, siger 0. ørn. lege krig med vennerne, Marius. lave sandslotte med sten på, Marie-Louise Koloni er det BEDSTE, siger 0. leopard Klassen fortæller, at det var sjovt, at komme op i møllen, Frederikke A og Freya det var sjovt at være på koloni og se film, Anton lege med kammeraterne, Frederikke

Læs mere

Øster Hornum Idrætsforening 1931 2006

Øster Hornum Idrætsforening 1931 2006 Øster Hornum Idrætsforening 1931 2006 Redigeret af Niels Nørgaard Nielsen i samarbejde med jubilæumsudvalget at samle ungdommen til god og sund idræt Ved et møde der er afholdt i byen af idrætsinteresserede,

Læs mere

En fynbos barndom og ungdom

En fynbos barndom og ungdom Eksempel på livshistorie, model 3: En fynbos barndom og ungdom Hans har fået: Tre interviews a cirka halvanden time i eget hjem. Mulighed for at komme med rettelser til teksten. En times korrektur per

Læs mere

Elling by og dens beboere i 1930 erne

Elling by og dens beboere i 1930 erne Elling by og dens beboere i 1930 erne - som jeg husker Af Peter Ussing Vore dages Elling er en stor landsby og må vel nærmest betragtes som en soveby for Frederikshavn. Det er en udvikling, der kom i gang

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

Og det er ganske vist...

Og det er ganske vist... Og det er ganske vist... Distriktsturneringen 2005 Forord Dette års distriktsturnering er en rejse i H. C. Andersens eventyr. Vi kommer til at møde alle de kendte figurer: Klods Hans, Den grimme ælling,

Læs mere

En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen

En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen Jeg er født 8. september 1929 oppe på loftet i det hus, der ligger nr. to henne fra gadekæret, kaldet Barberens Hus 1. Mor og Far købte 25 tdr.

Læs mere