I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med."

Transkript

1 Om vippepind og toiletspande Dagene på den nye Voerladegård Skole startede ved 8-tiden med morgensang. Børnene sang typisk to salmer. Det kunne være I Østen stiger Solen op eller Nu vågner alle Guds fugle små. Ind imellem bad læreren Fadervor. Om formiddagen øvede børnene blandt andet regning og skønskrivning samt diktat og salmevers, som de skulle lære udenad. Drengene havde gymnastik i forsamlingshuset. Imens blev pigerne undervist i håndgerning af lærerens kone. I det store frikvarter løb børnene fra byen hjem for at spise middagsmad. De børn, som boede længere væk, havde madpakke med. Men der var også plads til leg. Børnene spillede langbold eller vippepind med en stor og en lille pind. Når sommeren var på sit højeste, så løb børnene ned for at bade i Mossø. De brugte ikke badetøj, så drenge og piger måtte i vandet fra hvert sit badested. Læreren hed hele det årti Thomas Møller. Han skulle klare det hele sammen med sin kone Kamilla. Undervisning, rengøring, fyre i kakkelovnen og tømme spandene på toiletterne. Samtidig skulle parret tage sig af børnene Jens, Kaj, Asta, Arne og Ellen Agnethe kaldet Pusse. En del af Møllers løn bestod af 6 favne bøgebrænde. Det blev i løbet af det årti skiftet ud med 132 kroner om året. Senere i 1914 blev brændselsgodtgørelsen forhøjet til 145 kroner om året. Og der var brug for noget at varme sig ved. For i 1915 oplevede Danmark århundredes første hvide jul midt i en forrygende snestorm, som lukkede både veje og jernbaner fra den 22. til den 29. december. Kilde: Interview med Marie Laursen fra 1988, Lund Kirkedals optegnelser, mfl.

2 Om tampe og søløver Skolestuen i Voerladegård var stor og lys og der var højt til loftet. I nogle af vinduerne var der potteplanter, og på væggene hængte anskuelsesbilleder fra Danmark og Færøerne. Katederet var i en klasse for sig: et majestætisk stykke møbel, der tronede på en sokkel. Der var skab i siderne med plads til skrivebøger, grifler, penne og allerbagest i skabet lå tampen til skræk og advarsel. De nye elever måtte stille sig op ved katederet på første skoledag. De fik besked på at sige deres navne og vise koppeattest. Som en ekstra fornøjelse for de store elever skulle de små stå på et ben og fløjte samtidig. Det lød ikke altid kønt, for mange af dem var ikke færdige med at skifte tænder. Gymnastik foregik i forsamlingshuset, hvor børnene marcherede rundt under ledelse af læreren, som havde overfrakke, filthat og træsko på. Trægulvet gav sig klagende, når eleverne hoppede op og ned på jernbeslåede træsko. Skolefester var en sjælden affære. Men når det endelig skete, blev bordene i skolestuen skubbet til side, så der var plads til dans. Sodavand var der ikke råd til. Til gengæld stod der en emaljeret spand med saftevand sammen med en øse og et blikkrus på et af bordene. Så kunne børnene stille sig i række og få slukket tørsten. To gange om året gav hvert barn 25 øre til en julegave og en fødselsdagsgave til læreren. Det var mange penge i store familier. I 1925 måtte husmoderen for eksempel betale 39 øre for en liter mælk og to kroner for et kilo ost. Og læreren: han hed stadig Thomas Møller. Han holdt en times middagspause ligesom børnene. Når han kom tilbage fra pausen havde han tit et par æbler i lommen. Dem skar han i små bidder med sin lommekniv. Så kastede han stykkerne ud til børnene og fik dem til at springe på nakken af hinanden som søløver i en zoologisk have for at få fat i æblerne. Kilde: Lis Berentsen (gift Pedersen) m.fl.

3 Om rengøring og gratis sodavand Hygiejnen var et vigtigt anliggende på Voerladegård Skole i det årti. I 1939 modtog skolen en folder med titlen: Vedtægt for Rengøring af Skoler samt Opvarmning og Udluftning af Skolelokaler i Sdr. Vissing Voerladegaard Kommune. Her kan man blandt andet læse, at væggene på klosetterne dagligt skulle vaskes op i 1 ½ meters højde. Og at rengøringspersonalet kom på ekstra arbejde to gange om året, når der skulle gøres hovedrent til jul og om sommeren. Og hvis anvisningen i folderen ellers blev fuldt, så kunne børnene regne med, at der var præcis 14 grader i klasselokalet ved skoledagens start. Fra den tid er der også beskrivelser af udflugter i omegnen. Himmelbjerget, Århus og Skanderborg. Men børnene kom også længere væk. De besøgte Lillebæltsbroen i 1935, det år broen blev indviet. Og de var også en tur i Hvide Sande for at se den nye sluse. Den største oplevelse fik børnene dog i En fem-dages tur til København sammen med børnene fra Møldrup skole. De fik den helt store tur rundt i hovedstaden. Tivoli, Zoologisk Have, Glyptoteket, Illum og en tur på Carlsberg, hvor børnene fik gratis sodavand. Og selv om børnene ind imellem tog en sporvogn, så var de trætte, da de kom hjem til Voerladegård. En af eleverne sov et helt døgn, inden han blev sig selv igen. Skolens lærere hed stadig Thomas og Kamilla Møller. Parret havde en stor sorg midt i det årti, da deres svigerdatter døde og efterlod sig to små børn. Lærer Møller gav børnene fri fra de sidste timer den dag. Og han græd, da han fortalte børnene, hvorfor de fik fri.

4 Om vikarer og Richs-billeder Forandringens vinde blæste over Voerladegård Skole i krigsårene. For første gang siden indvielsen i 1908 måtte skolen se sig om efter en ny lærer. I 1944 sagde Thomas Møller farvel til sine elever efter 36 år på skolen. Han gav hånd og sagde farvel til hvert enkelt barn. Til sidst kunne han ikke sige mere, men måtte nøjes med at give hånd. Så kom vikar Poul Kaas Rasmussen. Han var ung og bragte nye skikke med til skolen. Han sad ikke ved katederet hele tiden, men gik rundt og hjalp børnene. Og da det blev jul oplevede børnene noget, de aldrig havde set før. Dagen før juleferien havde vikaren pyntet klassen med gran og juleting. Og han havde købt juleknas og et æble til hver elev. Men han kunne også blive skuffet over børnene. En dag mødte en af drengene ikke op, og Kaas Rasmussen måtte ringe til drengens forældre. Imens satte han børnene til at læse eller skrive. Men i stedet fór ungerne i fuld fart rundt i klasselokalet. Poul Kaas Rasmussen blev kun på skolen i et halvt år, så flyttede Blicher Andersen, hans kone Emma og to børn Erik og Tove ind i lærerboligen. Grundlønnen for enelæreren var kroner, men der blev trukket 337 kroner fra til bolig og varme. Blicher Andersen købte de første bøger til skolebiblioteket, som hurtigt voksede. Han trænede drengene i fodbold om aftenen og underviste i engelsk efter skoletid. Det var frivilligt og eleverne måtte betale lidt for det. I frikvartererne spillede børnene med hønseringe og byttede glansbilleder, servietter og kort fra Richs-pakkerne med kaffeerstatning. Dengang var der en branddam ved Brugsen i Voerladegård. Her skøjtede børnene om vinteren i frikvartererne og glemte alt om skoleklokken. Kilde: Inger Mathisen, 1999

5 Om utætte tage og en spritny skole I `50-erne kunne byens borgere få ordnet deres sko hos Søren træskomand, der var to lillebilforretninger og Klostermøllevej var grusvej. Når hullerne blev for stor måtte vejmanden forbi med grus og skovl. Forsamlingshuset var et kapitel for sig. Der var tagpap på taget og en vinterdag, da der var dilettant, blev det tøvejr, og vandet dryppede ned på gæsterne. Og da en af gæsterne til en fest ville åbne vinduet, så faldt karmen med ud. Med andre ord: forsamlingshuset var lige til at rive ned. Så byens borgere gav penge til et nyt forsamlingshus i Landmænd gav tømmer, sandet kom fra skoven, murerne støbte grunden. Alle gav deres arbejdskraft gratis. Men det var ikke det eneste nye byggeri i Voerladegård i `50-erne. Skolen havde vokseværk i det årti. Hele to gange kunne eleverne sætte sig til rette ved bordene i helt nye lokaler. Første gang i 1953, hvor der blev bygget to nye klasseværelser, og anden gang i 1957 da flaget gik til tops for en helt ny bygning på Voerladegård Skole. I datidens aviser kan man læse, at pigerne nu kunne blive trænet i husgerningens mysterier i et stort lokale med snorlige rækker af elektriske kogeplader. Og børnene kunne spejle sig i de nylakerede gulve i gymnastiksalen. Der blev også plads til sløjd, skolelægen fik et rum, og der var bibliotek og et ungdomslokale. Med udvidelsen blev Voerladegård Skole sognets centralskole med 175 børn. Samtidig ringede klokken ud for sidste gang i Højlund, Møldrup og på skolen mellem Dørup og Voerladegård. Overlærer Hjalmar Østergaard blev ansat som førstelærer i Voerladegård. Og eleverne blev undervist af tre lærere, en lærerinde, en forskolelærerinde og en timelærerinde. Sognet købte to huse til lærerboliger og der blev bygget to nye lærerboliger. Kilder: aviser, Gudrun Wammen Pedersen, Bjarne Damgaard

6 Om smadrede vinduer og guggenødder Hver morgen stillede børnene op i skolegården klassevis fra 1. til 7. klasse. Så marcherede de ind i aulaen på Voerladegård Skole, hvor de sang morgensang. For selv om ungdomsoprøret så småt spirede og eleverne fik Beatles-hår sidst i det årti, så var der stadig disciplin i skolen. Den værste straf var når læreren knyttede hånden og slog med knoerne ind i panden på det uvorne barn. Det blev kaldt en gugge-nød. Der var også kontant afregning, når børnene spillede fodbold og baldrede en rude. Så måtte de tage glas med hjemmefra og sætte det i vinduet under ledelse af Hjalmar Østergaard. I 1962 fik børnene et rød-hvidt flag at kigge på. Det år blev Hem-Dørup Borgerforening nedlagt. Foreningen havde en fane med navn og årstal broderet i guld. Den fik Voerladegård Skole med alt til faner hørende; fanestang, bånd og spyd. Dengang blomstrede handelslivet i byen. Købmandsgården lå i udkanten af byen, der var en foderstofforretning, tricotage, Brugsen, en stor slagterforretning og en bank. Når terperiet i skolen var forbi, gik turen tit forbi slikmutter eller is-huset. Så måtte børnene pænt vente på, at skolepatruljen viste, at der var fri bane. Hos slikmutter kunne børnene købe en is til 25 øre eller et stort kræmmerhus proppet med spejderhagl. Skoletøjet var nederdel, strømpebukser og en lille cardigan til pigerne. Drengene gik i starten af årtiet stadig i plusfours og knælange strømper. Når børnene kom hjem, skiftede de skoletøjet ud med arbejdstøjet, så de kunne hjælpe til derhjemme. Men der var også tid til fritidsaktiviteter. I 1963 var flere lærere på skolen med til at starte KFUM-spejdernes afdeling i byen. På bare to år havde lederne samlet 120 spejdere til sang og aktiviteter omkring bålet. Kilde: Henning Jensen, diverse

7 Om dukse og discostøvler Også i 1970-erne mødtes børnene til morgensang. Det foregik i aulaen under ledelse af overlærer Hjalmar Østergaard. Han stod på trappen, så han kunne se ud over flokken af elever. De stod klassevis to og to ved siden af hinanden. Fra 1. til 7. klasse. Når sang og meddelelser var overstået gik eleverne ud til deres klasser. De stod udenfor døren på række, indtil læreren viste dem ind. Læsebogen var rød og hed Søren og Mette, og når børnene henvendte sig til læreren, var det stadig ikke god tone at bruge fornavn. Til gengæld hed det hr. og fru og lærerens efternavn. I frikvarteret spillede børnene langbold og rundbold. Og hvis der kom gang i en rask, lille slåskamp, så gjaldt det om at dække for de kæmpende. Så kunne gårdvagten ikke komme til at skille slagsbrødrene. Madpakkerne blev spist i klasseværelset. Men først blev duksene sendt hen til pedellen med mælkebilletterne for at hente mælk. Det var dengang skolefesterne stadig foregik i forsamlingshuset. Drengene var pænt klædt på med hvid skjorte, sorte bukser og butterfly. Højeste mode for pigerne var strømpebukser og skotskternede nederdele, måske med en stor, gylden sikkerhedsnål. Senere blev garderoben skiftet ud med musikken. Nu hed idolerne Donny Osmond, Boney M og Abba. Så blev der købt discostøvler, bordeaux fløjlsbukser og tilhørende vest. Også på Voerladegård Skole blev der skiftet ud. Hjalmar Østergaard takkede farvel. Nu hed skoleinspektøren Benny Maarup Nielsen. Han kom til at stå i spidsen for endnu en stor ændring på skolen. Kilder: Bente Mortensen, Gitte Rosendal, Kenneth Olesen, Frank Jensen

8 Om små elever og blob-blob spil 7, 14, 21, 28, 32. Der blev terpet tabeller i matematiktimerne. Børnene lærte helt op til 19-tabellen udenad. Og der var ikke noget, der hed lommeregner. Til gengæld var der også kontant belønning, når de leverede en god præstation. Så kunne læreren finde på at starte smalfilmsapparatet for at vise James Bond, Olsen Banden eller Bjergkøbing Grand Prix med cykelsmeden Theodor Felling og bilen Il Tempo Gigante. Men der var også kontant afregning, når læreren ikke var tilfreds. Blev en af ungerne taget i løb på gangen, så vankede der eftersidning, eller også fik øret et ordentligt vrid. Om vinteren var der trængsel ved radiatoren i aulaen på Voerladegård Skole. For kun om vinteren måtte børnene være inde. Så gjaldt det om at komme først hen til radiatoren for at få varmet numsen. Intet årti uden ændringer på Voerladegård Skole. Nu blev der igen sendt elever til andre skoler og nye kom til. Skolen mistede 6. og 7. klasse til Sdr. Vissing Skole. Nu var eleverne i 5. klasse de største på skolen. Til gengæld kom alle de små børn fra Sdr. Vissing-området ind med bussen om morgenen. Skolen fik for første gang børnehaveklasser. De holdt til i en af lærerboligerne. Og skulle børnene en tur forbi inspektøren, så hed han nu Torben Meier. En anden ny og spændende ting i det årti var, da skolen fik en edb-maskine. Den var brugt og kostede kroner, og den blev købt for overskuddet fra sommerfesten. Men så var den også pædagogisk meget korrekt. Børnene fik ikke lov til at spille blop-plop spil, som der stod i Horsens Folkeblad i Til gengæld var den programmeret med forskellige talspil, som passede til undervisningsbøgerne. Kilde: Horsens Folkeblad, Bente Mortensen, Gitte Rosendal, Kenneth Olesen, Frank Jensen

9 Om sorte skyer og en redning på målstregen Aulaen på Voerladegård Skole var ikke længere samlingspunkt, når klokken ringede ind I stedet mødtes børn og lærere i gymnastiksalen, hvor de satte sig på gulvet. De små forrest og de ældste bagest. Så spillede musiklæreren klaver eller guitar til dagens morgensang, og de små stemmer skrålede Æblemand, Regnvejrsdag i november. Tit sad forældre langs ribberne i gymnastiksalen og lyttede til børnene, inden de sagde farvel og god skoledag til deres unger. I det årti blev der kaldt til borgermøde i byen. Skulle pladsen ved skolen fortsat være til busser og madpakketurister? Eller skulle den komme børnene til gode? Det endte med den sidste løsning, så børnene fik en legeplads at boltre sig på. I 1991 var skolen meget tæt på at blive lukket. Det ville ikke kun gå ud over eleverne, men også byens borgere, som mødtes om aftenen på skolen for at kniple eller søge i den lokale historie. Lukningen blev afværget, men skolen måtte afgive 5. klasserne til Sdr. Vissing Skole. Til gengæld fik skolen en dispensation til at passe 20 børnehavebørn fra tre-års alderen. Skolen blev bygget om for kroner. Nu rummede den 100 børn fra børnehaveklasse til og med fjerde klasse og 55 børn i den nye børnehave. Alt sammen styret af ni lærere, syv pædagoger og skoleinspektør Torben Meier. I Voerladegård var der ikke mange butikker tilbage. Nu kunne børnene købe slik og sodavand hos købmanden eller bageren. Også slagteren holdt stand. I de andre forretninger havde butiksklokken ringet for sidste gang. Men skolen overlevede, og i 1994 blev skole-børnehaven gjort permanent. Den såkaldte landsbyordning var en realitet. Kilde: Børn, skole og samfund mv

10 Om en makeover og nye tider Farvestrålende sofaer, hyggekroge, masser af lys og højt til loftet. Det her årti startede med, at eleverne indtog en ombygget Voerladegård Skole. Multirummet blev skolens hjerte. Her var plads til gruppearbejde og klassefester, men også til legoklodser og dukkehuse. Legepladsen fik også en makeover. Ud med de gamle legeredskaber og ind med et stort træ-skib, hvor børnene kravlede rundt og lod fantasien drage ud på oceanerne. Børnene kunne dog ikke kun glæde sig over de lækre omgivelser. Politisk blæste også nye vinde over skolen. En reform møblerede igen om på kommunerne. Voerladegårds borgere stemte om, hvilken kommune de ønskede at høre til. Da stemmerne var talt op pegede pilen mod Skanderborg Kommune. Det betød også nye tider for skolen. I jubilæumsåret 2008 besluttede politikerne, at børnene kan blive i Voerladegård til og med 6. klasse. Derefter skal de ikke længere over Gudenåen for at gå i de ældste klasser i Sdr. Vissing, men den anden vej til skolerne i Skanderborg. I byen er den gamle købmandsbutik bygget om til lejligheder. Tilbage holder slagteren og bageren stadig åbent. Men på Blegsø Banke og Kirstinelund har håndværkerne travlt. Masser af familier bygger nye huse i raskt tempo. Så måske kan børnene og byens borgere også de næste 100 år samles på Voerladegård Skole. Kilde: Læserbreve, dagsordner mv.

11

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Skole og institutioner

Skole og institutioner Skole og institutioner 1539 De første latinskoler oprettes i de større byer. Skolerne var kun for drenge, og de fik mest teologisk undervisning 1814 7 års undervisningspligt for alle børn 1899 Ny skolelov,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

Matematik i børnehøjde

Matematik i børnehøjde Matematik i børnehøjde Uglerne 2009 Hættegården Vi spillede kryds og bolle Det begyndte nærmest ved en tilfældighed. Et par piger gik rundt med en kurv med murerværktøj i plastik og vi faldt i snak om,

Læs mere

BMV. Børnemiljøvurdering. Børnehaven Kollegieparken. 2012

BMV. Børnemiljøvurdering. Børnehaven Kollegieparken. 2012 BMV Børnemiljøvurdering Børnehaven Kollegieparken. 2012 Forord I 2006 blev der vedtaget en ny Børnemiljølov. Alle dagtilbud skal udarbejde en skriftlig børnemiljøvurdering, BMV. En børnemiljøvurdering

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

Femaguno Da far var dreng

Femaguno Da far var dreng Henning "Da jeg gik i 5. klasse, og havde gymnastik, skulle vi spille rundbold, og det var min tur til at slå. Jeg hamrede til og ramte lidt skidt, så bolden fløj lige ud i stedet for op i luften. Bolden

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 I denne udgave af nyhedsbrevet Kan du læse mere om: Københavner-turen 12 frikvarteret Lokalt brugerråd Åbning i julen Juleafslutning Julefrokosten Københavner-turen

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Børnehuset. Venlig hilsen personalet i Børnehuset. Tlf.nr. 72 10 50 41

VELKOMMEN TIL. Børnehuset. Venlig hilsen personalet i Børnehuset. Tlf.nr. 72 10 50 41 BESTYRELSEN. Da børnehaven hører under skolen, har vi fået dispensation til at få to forældrevalgte repræsentanter fra børnehuset med i skolebestyrelsen, som er på valg hvert andet år. KOMMENDE SKOLEBØRN.

Læs mere

Opgaver til Gummi Tarzan

Opgaver til Gummi Tarzan Opgaver til Gummi Tarzan Forsiden 1. Hvad er bogens titel? 2. Hvad hedder forfatteren? 3. Hvad ser du på forside billedet? 1. Kapitel 1. Hvad hedder drengen i bogen? 2. Hvad bliver han kaldt? 3. Hvordan

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 5 klasse, 6 klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig!

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! N vember Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen blev Katrine 2.B tillykke! 2 Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! Om den alternative uge før efterårsferien:

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Tylstrup Skoles Regelsæt

Tylstrup Skoles Regelsæt Tylstrup Skoles Regelsæt Revideret sommeren 2011. Tylstrup Skoles Grundregler Hils på hinanden Vis hensyn Tal pænt Lad andres ting være i fred. Adfærd på skolen indebærer: Brug indestemme. På gangen Gå

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 1. Er du en pige eller en dreng 47 % Pige 53% Dreng Thyland Idrætsefterskole december 2011 2. Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer dig i klassen? 6 Jeg er en af

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole.

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Grejs Friskole. Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Ugebrev 16 Indskolingen 2015

Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Ugebrev 16 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Det ser ud til at foråret endelig har fundet Odsherred herligt, herligt. Det betyder bl.a., at der skal skiftes lidt ud i garderoben.

Læs mere

Indeklima og medbestemmelse

Indeklima og medbestemmelse Børnepanelrapport nr. 2 / 2011 Indeklima og medbestemmelse BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser I Børnerådet har vi valgt at have ekstra fokus på skolemiljø, og her er indeklimaet en vigtig del.

Læs mere

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling

Sæson 2014 / 2015. Ubberud. Gymnastik afdeling Sæson 2014 / 2015 Ubberud Gymnastik afdeling BØRNE - UNGDOM HOLD Piger spring/rytme 0 2 klasse Onsdag kl. 15.30 16.30 i Ubberud hallen fra 03-09-14 (NB: Tidspunktet rettet!) Hej Piger Starter vi en ny

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Hverdagen i dit barns daginstitution

Hverdagen i dit barns daginstitution Hverdagen i dit barns daginstitution 2 Indhold Hverdagen i dit barns daginstitution... 1 Hvad er en daginstitution?... 3 Derfor er det vigtigt at gå i daginstitution... 3 Hverdagen i daginstitutionen...

Læs mere

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse

Umv Basis spørgeskema til 4. 6. klasse Trivsel 1 Er du glad for at gå i skole? Ja, altid Klassen og fællesskabet 2 Er du glad for din klasse? Ja, altid 3 Behandler I hinanden godt i klassen? Ja, altid 4 Har du nogen venner i klassen? Ja, mange

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 3+4 2015 Indsamlingsuge. I uge 3 havde vi vores årlige indsamlingsuge, hvor vi samler penge ind til de vores 2 fadderskaber gennem SOS Børnebyerne. Aktiviteten i år var gode gerninger og med jer forældre som sponsorer

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Møllen. Møllens tlf: 55887100. Adresse: Maglemølle 10-12. Til vikarer, studerende og puljeflexjobber

Velkommen til Børnehaven Møllen. Møllens tlf: 55887100. Adresse: Maglemølle 10-12. Til vikarer, studerende og puljeflexjobber Velkommen til Børnehaven Møllen Til vikarer, studerende og puljeflexjobber Møllens tlf: 55887100 Adresse: Maglemølle 10-12 Nyansatte Der sættes tid af den første dag, så en pædagog fra stuen eller evt.

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Kære forældre. 6. december 2013

Kære forældre. 6. december 2013 6. december 2013 Kære forældre Om ikke så længe udrinder kalenderåret 2013; og derfor vil vi gerne indlede denne forældreskrivelse med at udtale en stor tak for jeres store samarbejde og gode involvering

Læs mere

Krudthusets Nyhedsbrev Juni 2014

Krudthusets Nyhedsbrev Juni 2014 Krudthusets Nyhedsbrev Juni 2014 I dette nummer: Nyt fra Krudthuset Personalesituation Forældrerådet Praktiske oplysninger Glemt tøj Sommerferievandplaskeri Vigtige datoer 2014 Lukkedage 2014 Håndhygiejne

Læs mere

Holme skolers historie.

Holme skolers historie. Holme skolers historie. De første skoler. Holme kirke og skole 1837 I bygningen til højre for kirken boede degnen, som var tilknyttet kirken. Bygningen lå, hvor parkeringspladsen til kirken nu er. Men

Læs mere

Eleverne møder i god tid, så de selv kan få overtøj af, madpakke, taske på plads og få sagt farvel, inden morgensang begynder.

Eleverne møder i god tid, så de selv kan få overtøj af, madpakke, taske på plads og få sagt farvel, inden morgensang begynder. august 2012 ABC FOR INDSKOLINGEN ADRESSEÆNDRING AFLEVERING ANSVAR BESTYRELSE BLOMSTENS DAG BIRKEN BØGER CYKLER CYKELHJELM DELETIMER EKSTRA FRI ELEVRÅD Husk at give skolen besked via ForældreIntra om adresse-

Læs mere

Lidt om skolens historie

Lidt om skolens historie Lidt om skolens historie Uddrag af Niels Kjærs artikel i Lyøboen, 1979 Øens første lærer I tiden før den store skolereform i 1814 var det sognedegne, der stod for den nødtørftige undervisning i landsognene.

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2009 Af: StilladsInformation Torsdag den 3. december 2009 blev der igen holdt jubilæumsreception for 25-års jubilarer i Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 i København.

Læs mere

Med denne lille folder vil vi byde jer velkommen til Hammelev Børnehave.

Med denne lille folder vil vi byde jer velkommen til Hammelev Børnehave. Kære forældre Med denne lille folder vil vi byde jer velkommen til. Vi glæder os til at modtage jeres barn og til at samarbejde med jer. I prioriterer vi udelivet, legen og den motoriske udvikling højt.

Læs mere

Breve trin for trin 2 Rettenøgle til de sproglige opgaver

Breve trin for trin 2 Rettenøgle til de sproglige opgaver Rettenøgle til 2. udgave 2006, ISBN 87-91909-00-7 (Denne rettenøgle kan frit hentes fra vores hjemmeside: www.synope.dk) Verbalsubstantiver, s. 55 Opgave 1. 1. Du skal henvende dig på kontoret. 2. Du skal

Læs mere

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009

Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009 Storåskolens Undervisningsmiljøundersøgelse November 2009 Resultat af undervisningsmiljøvurderingen foretaget vinteren 2010 på Storåskolens afd. Måbjerg. Resultatet er en sammenfatning af 11 besvarelser.

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN. Fra skoleleder

NYT HERSKINDSKOLEN. Fra skoleleder Juletræet er ikke en særlig gammel tradition i Danmark D E C E M B E R 2 0 1 1 NYT HERSKINDSKOLEN Traditionen med at hente et juletræ ind i stuen og pynte det med lys stammer fra Tyskland - og den tradition

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d.

Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. KÆRE Velkommen til Uglestuen, som du skal starte på d. vi glæder os til at være sammen med dig og vi håber vi får et godt samarbejde med din mor og far. Her er din stue, den hedder UGLESTUEN. Side 1 De

Læs mere

UGEBREV nr. 77 uge 24

UGEBREV nr. 77 uge 24 UGEBREV nr. 77 uge 24 Årgang 5 Samlæsning På en lille friskole som vores, er det en grundbetingelse, at vi skal samlæse klasserne, så de forskellige årgange har undervisning sammen. Det er en fin ting,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for juni 2012

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for juni 2012 Adventist Heritage From: Erik Marcussen Sent: Sunday, June 03, 2012 1:58 PM To: Adventist Heritage Subject: Vejlefjordposten juni 2012 Vejlefjordskolens nyhedsbrev for juni 2012

Læs mere

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Stilladsinformation nr. 64 - december 2001 side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Navn: Ib Hansen Bopæl: albertslund Alder: 55 Start i branchen: 1975 Firma: Tillidspost: Herlev Stilladser Fanebærersuppleant

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Velkommen - Forældre til forældre

Velkommen - Forældre til forældre Velkommen - Forældre til forældre Vi synes selv, at vi har verdens bedste børnehave... -Og I bydes hjerteligt velkommen! Børnehaven er et rigtigt godt valg for Jer, der ønsker en lille og hyggelig børnehave.

Læs mere

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole

Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Spørgeskema vedr. undervisningsmiljøet på Sydthy Friskole Tag dig tid til at læse spørgsmål og svarmuligheder godt igennem. Du kan kun sætte 1 kryds ud for hvert spørgsmål, hvis ikke der står noget andet.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Ugebrev 10 Indskolingen 2015

Ugebrev 10 Indskolingen 2015 Ugebrev 10 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære forældre i indskolingen I denne uge i punktform! Læringsfestival: På tirsdag skal en del af skolens lærere på læringsfestival. I den forbindelse er der specielle

Læs mere

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord

Opgaveskyen.dk. Sætninger. Navn. Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord Sætninger Navn Punktum Store bogstaver Udsagnsled Grundled Komma Biord 1 Sætning En sætning er en samling af ord. For alle sætninger gælder: 1) De starter med STORT bogstav. 2) De slutter med punktum,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

SÅDAN styrer du en klasse

SÅDAN styrer du en klasse SÅDAN styrer du en klasse SÅDAN styrer du en klasse Gode råd, praktiske tips og ideer til nyuddannede lærere SÅDAN styrer du en klasse 2008 Ragnhild Bach Ølgaard www.eventyrligvis.dk eventyr@dlgtele.dk

Læs mere

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Anemonevej 12, 8410 Rønde Tlf. 87535180 Åbningstider: Mandag Torsdag kl.6.30 17.00 Fredag kl. 6.30 16.00 Leder: Birte Rask Pedersen Med denne pjece vil personalet i Vigen,

Læs mere

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008.

8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 8. klasse, Søborg Privatskole. FIANL gennemskrivning, januar 2008. 1. EXT. SKOLEGÅRDEN. DAG/FRIKVARTER Maria(14), Anna(14) går hånd i hånd hen ad skolegården, og snakker om lækre drenge. De ser den super

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Perspektivet i at ændre forholdene for BEBOERDEMOKRA- TIET, ved at klæde de unge på via en mentorordning.

Perspektivet i at ændre forholdene for BEBOERDEMOKRA- TIET, ved at klæde de unge på via en mentorordning. Perspektivet i at ændre forholdene for BEBOERDEMOKRA- TIET, ved at klæde de unge på via en mentorordning. Claus-Peter Aanum. Boligforeningen Ungdomsbo i Esbjerg, den 15. marts 2012. Første gang jeg stiftede

Læs mere

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges.

Datid. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. Datid rejser www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Sune går i skole i morges. Sune gik i skole i morges. John læser på DTU, da han var yngre.

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Referat af afdelingsmødet i afd. 40 Fredag den 11. maj 2012

Referat af afdelingsmødet i afd. 40 Fredag den 11. maj 2012 Referat af afdelingsmødet i afd. 40 Fredag den 11. maj 2012 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. A. Fremlæggelse af beretning for perioden siden sidste møde. B. Godkendelse af afdelingens driftsbudget for

Læs mere

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk

Lærervejledning. www.5nyeemner.dk Lærervejledning 5 nye emner er bygget op omkring emnerne: hverdag, lokalområde, sundhed, fester og miljø. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside,,

Læs mere

Juleaktiviteter i 2014, fra den 24. november til den 18. december. Med og uden tilmelding

Juleaktiviteter i 2014, fra den 24. november til den 18. december. Med og uden tilmelding Juleaktiviteter i 2014, fra den 24. november til den 18. december. Med og uden tilmelding Kære børnehaver, skoler og SFO! Industrimuseet har som sædvanligt strikket et stort juleprogram sammen. Mange børn

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Pr. 01-01-13 Personalenormeringen

Pr. 01-01-13 Personalenormeringen Pr. 01-01-13 Personalenormeringen Morten Jørgensen Leder Jette Rasmussen - Pædagog Astrid Harmsen Elly Pedersen - Pædagog - Pædagogmedhjælper Studerende (halvårs og 3 mdr.) Gitte Sørensen - Pædagog Jørn

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave. Nyhedsbrev uge 34-2013

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave. Nyhedsbrev uge 34-2013 Nyhedsbrev uge 34-2013 Side 1 Side 3 Legepladsindvielse Store badedag - elevindslag Side 5 Børnehaven Tirsdags-udflugt Side 8 Billedskole Musikskole Side 10 Gymnastik for 4-6-årige Side 16 Kalender, kontakt

Læs mere

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset.

Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset. Referat at generalforsamling i Stae Borgerforening tirsdag den 14.01.2014 i Borgerhuset. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning - formand Mads Sørensen 3. Fremlæggelse af revideret regnskab

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015

Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 1 Gruppeinterview med unge fra 8. klasse fra Maglehøjskolen 24. februar 2015 Deltagere 6 unge fra 8. klasse, 4 piger, 2 drenge. Tilstede Interviewe og referent ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere