Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre"

Transkript

1 Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre

2 Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor og morfar, dine tipoldeforældre, Marianne Worm og Christian Nielsen, kaldet Bette Worm Din tip tipoldemor, Maren Thinggard som ung og dine tipoldeforældre, nemlig Marianne Worm og Christian Nielsen.

3 Jeg har fundet et gammelt billede med tre børn på, Det er din oldemor som barn sammen med sine to brødre, Niels og Harald. Jeg tænkte, at det kunne være sjovt for dig at se, at oldemor, der nu er 100 år gammel, også har været lille engang. Synes du ikke, at det er noget sjovt tøj, de har på, men sådan så børnetøj ud for 100 år siden. På de næste sider kan du se, hvordan husene så ud i april 2001 Det hele begyndte i slagteriet i Krik, hvor morfar blev født. Dengang ejede dine oldeforældre slagteriet med tilhørende forretning (kødudsalg). Oldefar købte dyrene af bønderne og slagtede dem i slagteriet, og så kørte han rundt til kunderne i sin gamle Ford med en hvid kasse bagpå, hvori han opbevarede kødet og de pølser, som han havde lavet af en del af kødet. Imens passede oldemor forretningen derhjemme, så de lokale beboere i Krik kunne komme og købe kød og pølser m.m. Oldefar solgte huset med slagteriet alle-rede et år senere, for det var hårde tider for en nystartet selvstændig forretningsdrivende den gang. Oldefar måtte betale de dyr, han købte af bønderne, kontant, men når han vendte tilbage til bønderne med kødet, ville de købe det for kartofler f. eks., for de havde heller ikke ret mange penge, og det gik ikke i det lange løb. Oldefar gav sig i stedet til at arbejde som murerarbejdsmand, når der da var arbejde at få, for det var der nemlig ikke så meget af. Familien flyttede så hen i et hus, som tilhørte en mand, der hed Per Møller, og her blev morfars lillebror, Tage født den 5. juli På billdet kan du se huset, som det der ud i dag, Det er blevet meget flot. Men oldefar og oldemor ville gerne bo i en by, så familien flyttede til Vestervig, hvor vi fik en lejlighed hos en elektriker, der hed Christiansen. Han havde en lille forretning foran huset, hvorfra han handlede med elektriske artikler og lign. Forretningen var ikke så flot den gang, som den er nu. Jeg tror ikke vi boede der ret længe, for så flyttede vi ind i et hus, som ejedes af en mand, der hed Peder Bach. Han flyttede nemlig til Krik til sin søn, Jens Bach, der var gift med oldefars søster, Marie.

4 En dag kom oldefar og sagde, at nu havde han købt et hus med have i en landsby, der hed Vesterby ca, 2 km. fra Vestervig. Da vi var flyttet ind, begyndte oldefar sammen med blandt andre hans bror, Christian, der var murer og din Tipoldefar, Christian Worm Nielsen, at bygge huset om. Ydermurene blev gjort højere, og der blev lagt nyt tag på huset. Din tipoldefar var på det tidspunkt 73 år gammel, men det afholdt ham ikke fra at køre de ca. 40 kilometer fra Sundby til Vesterby på cykel i november måned. Han havde alt sit værktøj med på cyklen. Huset blev færdigt til jul og morfar og hans bror, Tage, syntes na-turligvis, at det var vældig spændende at være med til at bygge om, men for at holde os lidt på afstand af byggepladsen fik vi vores julegave på forskud. Morfar fik et flot keglespil med fine malede kegler i garderuniformer. Den følgende sommer (1934) tog oldefar over til København for at se, om der var bedre muligheder for arbejde der, og det var der. Han kom hjem til famlien igen for at gøre klar til at flytte til hovedstaden. Huset blev solgt og vi boede på 1. Sal hos Mads Thøgers næsten indtil vi skulle rejse, men hen på foråret flyttede vi ind i Kroen i Krik, som nu ikke længere blev brugt til krovirksomhed, og mens vi boede der, begyndte morfar i skolen (1. maj 1935). På et af billederne kan du se, at skolen var meget lille. Der var kun et klasseværelse, og alle børn fra 1. til 3. klasse gik sammen. Vi gik i skole 4 dage om ugen fra kl til kl De store ( klasse) gik i skole 2 dage om ugen. Om vinteren var det omvendt. Om sommeren skulle de "store" elever kun gå så lidt i skole, fordi de skulle hjælpe til i landbruget, nogle af dem hjalp til hjemme på forældrenes gård, og andre, hvis forældre ikke havde et landbrug, var ude at tjene hos en bonde. En " sommertjene-ste" varede fra 1. maj til 1. oktober. Lønnen for hrele periode var måske 20 kroner. Da oldefar som 8-årig kom ud at tjene, fik han 2 kroner for en hel sommer, og da han kom hjem med pengene, tog hans far dem og købte en cykel til oldefars storesøster for dem, for hun manglede en cykel. Som du nok kan se, var forholdene ikke så gode for de fattigste i samfundet den gang, og til de fattigste hørte arbejderne. Det blev de efterhånden trætte af, og de begyndte at danne fagforeninger og at blande sig i politik, også den lokale. Det gjorde oldefar også, men det kan du høre om en anden gang.

5 Slagteriet i Krik, hvor morfar blev født. Morfars farmor, din tipoldemor Ane Kjeldgaard boede på 1. sal. Huset var bygget i røde mursten, og der var et butiksvindue til højre for døren, hvor der nu er et almindeligt vindue. Huset bagved, som man kun kan se toppen af var selve slagteriet.. Vestervig kirke, oprindelig en klosterkirke, er Danmarks største landsbykirke. Her er morfar og hans søskende, Tage og Tove, blevet døbt. I omkring 1920 blev kirken restaureret, og din tipoldefar, Søren Kjeldgaard, som var murer, var med til det. Han og din tipoldemor blev begravet på kirkens sydside lige ud for tårnet, men graven blev sløjfet omkring En anden gang sætter vi et foto af graven ind her. Lige nord for kirken har man fundet en jernalderby.

6 Peder Bachs hus, som vi flyttede hen i, da han flyttede til Krik. Her i huset samlede din oldefar de lokale arbejdere, og der blev talt meget politik blandt andet om en "good guy", der hed Stauning og en "bad Guy", der hed Hitler, som var kommet til magten i Tyskland, og som ville krig (luftkrig talte man om). Elektriker Christiansens butik, som den fremtræder i dag (april 2001). Selve huset, hvor han og vi boede, ligger bag forretningen.

7 Oksenbøl skole, hvor morfar begyndte i skolen den 1. maj Din oldefar og alle hans søskende har også gået i denne skole. Skolen eksisterede i ca. 75 år, men blev nedlagt, da den nye centralskole i Vestervig stod færdig. Den blev for øvrigt bygget af en af oldefars gode venner, Ejner Larsen, hvis firma var egnens største murermesterfirma. Ejnar traf sin kone, Anna, Anna hos oldefar og oldemor mens de to unge arbejdede i København. Ejnar tog tilbage for at overtage sin fars firma i Vestervig, og Anna fulgte med. De blev gift og bosatte sig i Vestervig. Ejnar er død, men Anna bor endnu (april 2001) i huset, som Ejnar byggede til dem. En søn fører i dag murerfirmaet videre. Hvis du en gang kommer til Vestervig kan du på skolemuseet lige bag kirken (Lindalsminde gl. skole) finde din families navne i de gamle protokoller fra Oksenbøl skole, som blev nedlagt, da den ny centralskole i Vestervig var bygget færdig. Den nye skole i Vestervig blev bygget af en af din oldefars gode Venner, murermester Ejnar Larsen, der havde overtaget firmaet efter sin far, Karl Larsen, der boede i Krik. Ejnar Larsen er død nu, men en af han sønner fører firmaet videre. Ejnars enke, Anna, som han traf hos oldefar og oldemor mens de begge arbejdede i København.

8 Jeg har for resten fundet et billede i slægtsbogen af to af dine tiptipoldeforældre, nemlig morfars oldeforældre, som var din oldefar Marthinusses bedsteforældre.de hed Marcus-sine Christiane Nielsen (f. 29. marts 1848, død den 19. februar 1919) og Poul Kristian Poulsen ( f. 3. september 1842, død 14. januar 1930). De blev gift den 25. oktober 1872 i Stagstrup kirke, hvor din oldefar og oldemor også blev gift den 18. januar Her ser du et billede af dem.

ANDERS KJÆR ERINDRINGER FRA DET VIRKELIGE LIV

ANDERS KJÆR ERINDRINGER FRA DET VIRKELIGE LIV ANDERS KJÆR ERINDRINGER FRA DET VIRKELIGE LIV Selvbiografi ved Anders Kjær 2006 Selvbiografi ved ANDERS KJÆR OVER DET VIRKELIGE LIV GENNEM TIDERNE En erindringsbeskrivelse med stof til eftertanke FORORD

Læs mere

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt.

Var det din bror, der giftede sig? Ja, og så var vi hjemme og det var det store sus, jeg gik jo ellers og havde det godt. Arbejdererindring J.nr. 03/117/01 - Kvinde Hvornår er du født? 11.6. 1908 Hvor henne? I Horsens Hvad lavede dine forældre? Min far var barbermester og musiker Og musiker? Egen forretning? Var der flere

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs

Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand. Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Arbejdererindring J.nr. 03/027/01 - Mand Mit navn er HJ, HJs kone kommenterer undervejs Hvornår er du født? Jeg er født d. 06.07.14. Jeg er født i Grejsdalen, dernede ved Vejle. På der tidspunkt jeg blev

Læs mere

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt.

Hvad var det for en sygdom din fik? Ja det var jo en hjerneblødning han fik. Der er jo ingen der ved... Men i hvert fald var det slemt. Arbejdererindring J.nr. 03/031/01 - Kvinde Mit navn er IJ, IJs mand HJ kommer med enkelte kommentarer Hvornår er du født? i 1913 Hvorhenne? Her i Horsens. Jeg har levet al min tid i Horsens. Hvad lavede

Læs mere

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014

Tulstrup sogn HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK. 16. årgang nr. 2 Marts 2014 Til samtlige husstande i Tulstrup sogn Tulstrup sogn 16. årgang nr. 2 Marts 2014 HISTORIEN OM TULSTRUPVEJ 73 OG FAMILIEN KRAWCZYK Tekst: Kirsten Lund Philip Krawczyk siger straks ja, da jeg spørger, om

Læs mere

HISTORIEN OM PEDER FISCHER

HISTORIEN OM PEDER FISCHER HISTORIEN OM PEDER FISCHER Jeg vil her skrive en lille historie om min far Peder Fischer. Han blev født den 1. september 1883 på Kristiansgård, Løve mark, Gierslev sogn, Løve herred Holbæk amt. Denne tegning

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj.

Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange år. Og jeg kom jo i lære der i 19 maj. Arbejdererindring, J.nr. 03/186/01 Navn LK Hvornår blev du født? Jeg er født den 13/8 1904. Det var i Esbjerg? Ja, og så kom vi hertil da jeg var 6 år. Min mor søgte arbejde her, så var hun der i mange

Læs mere

Auktionshuset Bruun Rasmussen

Auktionshuset Bruun Rasmussen CASE Auktionshuset Bruun Rasmussen 38-årige ALEXA BRUUN RASMUSSEN er PR-ansvarlig og sølvspecialist hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Hun har egentlig altid vidst, at hun skulle ind i familiens auktionshus,

Læs mere

Et kendt ansigt i bybilledet runder de 90 år.

Et kendt ansigt i bybilledet runder de 90 år. Et kendt ansigt i bybilledet runder de 90 år. Victor Christensen rundede lige efter årsskiftet de 90 år. Han er et kendt ansigt i bybilledet og har været det i mange år. han altid var den første, der var

Læs mere

Tingkærskolen. 6. argang. Vores omrade - vores historie

Tingkærskolen. 6. argang. Vores omrade - vores historie Tingkærskolen 6. argang. Vores omrade - vores historie Om Projektet Der hvor vi bor Vores idé med at undersøge vores eget lokalområde udsprang egentlig af en cykeltur i foråret, hvor vi på 3 dage cyklede

Læs mere

PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED. under besættelsen. Et spil med lokalhistorie på den sjove måde

PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED. under besættelsen. Et spil med lokalhistorie på den sjove måde PÅ FAMILIETUR I KASTRUP OG TÅRNBY MED under besættelsen Et spil med lokalhistorie på den sjove måde Velkommen på tur med August fra Kastrup og Anna fra Tårnby. I skal nu rundt i deres by og høre, hvordan

Læs mere

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre

Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Kapitel 14 Vore Børns Bedsteforældre Mor og Far flytter på Østerlide Besøg af Mor på Kochsvej Mors og Fars Mærkedage Far dør i foråret 1978 Fars Beretning Gittes Far dør i efterået 1978 Mors alderdom og

Læs mere

ISBN 978-87-998378-0-9

ISBN 978-87-998378-0-9 ISBN 978-87-998378-0-9 1 Min elskede farmor Emilie Johannes Hansen Johansens livlige datter Emilie fra Nyboder, blev min farmor. Jeg er meget stolt af, at være et af hendes 19 børnebørn. Min farmors liv

Læs mere

Tysklandsarbejder 1941-42

Tysklandsarbejder 1941-42 Gartner Povl Christiansen 1923-2006 Tysklandsarbejder 1941-42 Povl Christiansen er født 1923 i Gundstrup på Nordfyn. Hans far var smed Lars Peder Christiansen. Povl har skrevet sine erindringer om drengeår,

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20)

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Gurli Kraghs aner. Hovedsalig fra Sjælland og Sydvestlolland med en gren af slægten KRAGH fra København. Proband Gurli Kragh

Gurli Kraghs aner. Hovedsalig fra Sjælland og Sydvestlolland med en gren af slægten KRAGH fra København. Proband Gurli Kragh Gurli Kraghs aner Hovedsalig fra Sjælland og Sydvestlolland med en gren af slægten KRAGH fra København Proband Gurli Kragh Gurli Kraghs aner Hovedsalig fra Sjælland og Sydvestlolland med en gren af Slægten

Læs mere

SLÆGTEN FISKER DIN EGEN DAG ER KORT - MEN SLÆGTENS ER LANG. ÅRSSKRIFT 2006 33. årgang

SLÆGTEN FISKER DIN EGEN DAG ER KORT - MEN SLÆGTENS ER LANG. ÅRSSKRIFT 2006 33. årgang SLÆGTEN FISKER DIN EGEN DAG ER KORT - MEN SLÆGTENS ER LANG ÅRSSKRIFT 2006 33. årgang BESTYRELSEN Formand Erik Fisker Født 97 Erhverv Tømrer Adresse Rismarken 6 8800 Viborg Telefon 86 6 8 63 HTUErik.fisker@slaegten-fisker.dkUTH

Læs mere

En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen

En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen En rundvisning i Øster Hornum 1939. Guide: Verner Andersen Jeg er født 8. september 1929 oppe på loftet i det hus, der ligger nr. to henne fra gadekæret, kaldet Barberens Hus 1. Mor og Far købte 25 tdr.

Læs mere

Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744. Spiloplæg til alle rollespil

Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744. Spiloplæg til alle rollespil Live-rollespil: Konflikt og integration Fredericia 2008-1744 Spiloplæg til alle rollespil Både IT-rollespillet og liverollespillet Konflikt og Integration drejer sig om forholdet mellem byens forskellige

Læs mere

Esper Sørensen. Vinde Historier 1793-1998. Privat udgivelse. Digital udgave e-studio.dk I/S 1

Esper Sørensen. Vinde Historier 1793-1998. Privat udgivelse. Digital udgave e-studio.dk I/S 1 Esper Sørensen Vinde Historier 1793-1998 Privat udgivelse Digital udgave e-studio.dk I/S 1 Copyright Denne bog er skrevet af: Esper Sørensen Alle rettigheder forbeholdes. Første oplag 1998, privat udgivelse.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten BESÆTTELSEN ROLLER Værnemagten ANTON SCHMIDT Du er 27 år gammel, og det er dig, der bestemmer over den deling af soldater, som Værnemagten har sendt til Vimmerslev. Du er stolt af at være soldat i den

Læs mere

Træk fra min fars og mors liv og mit hjem Af Søren Rasmussen 1920-1990

Træk fra min fars og mors liv og mit hjem Af Søren Rasmussen 1920-1990 Træk fra min fars og mors liv og mit hjem Af Søren Rasmussen 1920-1990 Uddrag fra Slægtsbogen om Attermann-slægten 1590-1970 af Lizzi Knoop. Johanne Kirstine Henderikke Frederikke Sørensen og Frederik

Læs mere

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn.

Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde. Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Arbejdererindring, J.nr. 03/001/01 - Kvinde Mit navn er EMHG, født Nørgaard. Født den 28.11.1902 i Rask Mølle, Væring sogn. Hvor mange søskende har du haft? Vi var ti drenge og seks piger. Hvad nummer

Læs mere

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler

Til læreren Opgaver til: FLUGT Instruktioner og nøgler Opgave 1 Formål: Førlæsningsopgave for at aktivere baggrundsviden om temaet 30 minutter Organisering: Smågruppearbejde Instruktion: Sæt jer sammen i smågrupper og snak om, hvilke former for flugt I kan

Læs mere